КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ НАЧАЛОТО НА ПАУЗА

ВАШАТА АЛАРМА, че ще пропуснете началото на контракциите, е напълно неоснователна. Въпреки че фалшивите контракции, които се случват в последните седмици на бременността, понякога наистина могат да бъдат объркани с началото на раждането, не можете да объркате истинските контракции с нищо..

СИМПТОМИ

Поява
Леко отваряйки се, шийката на матката изтласква зацапаната с кръв слуз, която я запуши по време на бременност.
Какво да направите Това може да се случи няколко дни преди началото на раждането, така че изчакайте, докато болката в корема или гърба стане постоянна или околоплодните води се изчистят, преди да се обадите на акушерката или в родилния дом..

Изхвърляне на околоплодната течност
Възможно е разкъсване на околоплодната течност във всеки един момент. Водата може да изтече на поток, но по-често малко изтича - те се забавят от главата на детето.
Какво да направите Незабавно се обадете на акушерка или линейка. Хоспитализацията е по-безопасна, дори ако все още няма съкращения, тъй като е възможна инфекция. Междувременно легнете върху вафлена кърпа, за да абсорбира влагата..

Контракции на матката
Първо, те се чувстват като тъпа болка в гърба или бедрата. След известно време ще започнат контракции, подобни на усещанията по време на болезнен период.
Какво да правите, когато контракциите станат редовни, обърнете внимание на интервалите между тях. Ако смятате, че раждането ви е започнало, обадете се на акушерката си. Въпреки че не са много чести (до 5 минути) или болезнени, няма смисъл да бързате към болницата. Първото раждане обикновено трае дълго време, 12-14 часа и е по-добре да прекарате част от това време вкъщи. Вървете бавно, спирайки да си починете. Ако водите все още са влажни, можете да вземете топъл душ или да се освежите. В родилния дом може да бъдете посъветвани да не идвате по-рано, докато контракциите се усилват и започват да се повтарят на всеки 5 минути.

Предтечи на скрама
Слабите контракции на матката се появяват през цялата бременност. През последните няколко седмици те стават по-чести и по-интензивни, така че понякога могат да бъдат объркани с появата на родилни болки. Като почувствате подобни контракции, изправете се, разходете се и слушайте дали продължават, дали паузите между тях стават по-кратки. Предвестниците на труда обикновено са нередовни.

ЧЕСТОТА НА БИТКА
Проследете динамиката на контракциите в продължение на един час: начало и край, печалба, увеличаване на честотата. Когато контракциите се стабилизират, те трябва да продължат поне 40 секунди.

НА ТОЗИ ЕТАП мускулите на матката се свиват, за да отворят шийката на матката и да пропуснат плода. По време на първото раждане контракциите продължават средно 10-12 часа. Възможно е в един момент да изпаднете в паника. Колкото и добре да сте подготвени, усещането, че нещо се случва с тялото ви извън контрола на съзнанието, може да бъде смущаващо. Останете спокойни и се опитайте да не пречите на тялото си, правете това, което ви казва. Точно сега наистина ще оцените присъствието на съпруг или приятелка наблизо, особено ако те знаят какви са контракциите..

ДИШАНЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ ПЕРИОД НА ТРУДА
В началото и в края на контракцията дишайте дълбоко и равномерно, вдишвайки през носа и издишвайки през устата. Когато свиването достигне своя връх, използвайте плитко дишане, но сега вдишайте и издишайте през устата. Не дишайте твърде дълго - може да ви се завие свят.

ПРИСТИГАНЕ В БОЛНИЦАТА ЗА РОДЕНЕ

На рецепцията ще ви срещне акушерка, която ще се погрижи за всички формалности и подготовка. По това време съпругът може да бъде до вас. Ако раждате у дома, ще бъдете подготвени за раждане по подобен начин..

Въпроси за акушерка
Акушерката ще провери регистрационните записи и вашата обменна карта, както и ще изясни дали водата се е оттеглила и дали лигавицата е освободена. Той също така задава поредица от въпроси относно контракциите: Кога са започнали? колко често се случват? как се чувстваш? колко дълго са пристъпите?

Изследване
Когато промените, вашето кръвно налягане, температура и сърдечна честота ще бъдат измерени. Лекарят ще направи вътрешен преглед, за да установи колко е отворена шийката на матката.

Изследване на плода
Акушерката ще опипа корема ви, за да определи позицията на бебето и ще изслуша сърцето на бебето със специален стетоскоп. Възможно е за около 20 минути тя да запише сърдечния ритъм на плода чрез микрофон - този запис ще помогне да се установи дали бебето получава достатъчно кислород по време на маточните контракции.

Други процедури
Ще бъдете помолени да изследвате урината си за захар и протеини. Ако водата ви е все още прясна, можете да се къпете. Ще бъдете насочени към пренаталното отделение.

ВЪТРЕШНИ ПРЕГЛЕДИ
Лекарят ще проведе вътрешни прегледи, ако е необходимо, проследявайки положението на плода и степента на дилатация на маточната шийка. Задавайте му въпроси - вие също трябва да сте наясно със случващото се. Обикновено разширяването на матката е неравномерно, като че ли. дръпвания. Изследването се извършва в интервалите между контракциите, поради което, когато почувствате, че следващата контракция наближава, ще трябва да информирате Вашия лекар за това. Най-вероятно ще бъдете помолени да легнете по гръб с възглавници, но ако това положение е неудобно, можете да легнете на една страна. Опитайте се да се отпуснете максимално..

Бой
Шийката на матката е пръстен от мускули, нормално затворени около маточния фаринкс. Надлъжните мускули, които образуват стените на матката, се отклоняват от нея. По време на контракция те се свиват, издърпвайки шията навътре и след това я опъвайки, така че главата на бебето да премине в маточния фаринкс.
1. Шийката на матката под въздействието на хормони се отпуска.
2. Слабите контракции плавно изглаждат шийката на матката.
3. Силните контракции карат шийката на матката да се отвори.

РАЗПОРЕДБИ ЗА ПЪРВИЯ ПЕРИОД НА РАЖДАНЕ
През първия период се опитайте да изпробвате различни позиции на тялото, като намерите най-удобните за всеки етап. Тези позиции трябва да бъдат усвоени предварително, за да можете в точното време бързо да заемете подходяща поза. Може изведнъж да ви се струва, че е по-добре да легнете. Легнете не по гръб, а настрани. Главата и бедрото трябва да лежат на възглавниците..

Вертикално положение
В ранните етапи на контракциите използвайте някаква опора - стена, стол или болнично легло. Можете да коленичите, ако желаете.

Седнало положение
Седнете с лице към облегалката на стол с възглавница на гърба. Главата е на ръцете, коленете са раздалечени. На седалката може да се постави още една възглавница.

Опирайки се на съпруга си
По време на първия етап от раждането, който вероятно ще издържите на краката си, е удобно да поставите ръцете си върху раменете на съпруга си и да се опрете по време на раждането. Съпругът ви може да ви помогне да се отпуснете, като масажирате гърба или погладите раменете си..

Поза на колене
Застанете на колене, разтворете краката си и, отпускайки всичките си мускули, спуснете горната част на тялото върху възглавниците. Дръжте гърба си възможно най-изправен. Седнете на бедрото между контракциите..

Подкрепа по четири точки
Застанете на колене с ръце. Удобно е да направите това на матрака. Движете таза си напред-назад. Не си прегръщайте гърба. Отпуснете се, като се наведете напред и подпрете главата си в ръцете между контракциите..

РОЖДЕНА БОЛКА В ГЪРБА
При главна презентация главата на бебето лежи върху гръбнака ви, причинявайки болки в гърба. За да улесните:

 • по време на контракциите се наведете напред, прехвърляйки тежестта на ръцете си и правете последователни движения с таза; ходете на интервали
 • в интервалите между контракциите накарайте съпруга си да ви масажира гърба.

Лумбален масаж
Това лечение ще облекчи болките в гърба и ще ви успокои и ободри. Накарайте съпруга си да масажира основата на гръбнака ви, като натиска с кръгови движения с изпъкналостта на ръката си. Използвайте талк на прах.

КАК ДА ПОМОГНЕШ НА СЕБЕ СИ

 • Движете се повече, ходете в интервалите между контракциите - това ще ви помогне да се справите с болката. Изберете удобна поза по време на атаки.
 • Останете възможно най-изправени: главата на бебето ще се опря в шийката на матката, контракциите ще станат по-силни и по-ефективни.
 • Концентрирайте се върху дишането си, за да се успокоите и да отвлечете вниманието си от контракциите.
 • Отпуснете се по време на почивките, за да спестите енергия до времето, от което най-много се нуждаете.
 • Пейте, дори крещите, за да облекчите болката.
 • Погледнете една точка или предмет, за да се разсеете.
 • Реагирайте само на тази среща, не мислете за следващата. Представете си всеки припадък като вълна, с която ще „яхнете“ детето.
 • Пикайте по-често - пикочният мехур не трябва да пречи на движението на плода.

КАКВО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ МЪЖ
 • Хвалете и насърчавайте жена си по всякакъв начин. Не се губете, ако тя се дразни - вашето присъствие все още е важно..
 • Напомнете ми за техниката за релаксация и дишане, която тя научи в курса.
 • Избършете лицето й, хванете ръката й, масажирайте гърба й, предложи смяна на позицията. Какви докосвания и масаж харесва, трябва да знаете предварително.
 • Бъдете посредник между съпругата и медицинския персонал. Запазете нейната страна във всичко: например, ако тя иска обезболяващи.

НАЙ-ТЕЖКОТО време на раждане е края на първия период. Контракциите стават силни и дълги, а интервалите се намаляват до минута. Тази фаза се нарича преходна. Когато сте износени, вероятно ще бъдете или депресирани, или прекалено възбудени и сълзливи на този етап. Може дори да загубите чувството си за време и да заспите между контракциите. Това може да бъде придружено от гадене, повръщане и студени тръпки. В крайна сметка ще имате голямо желание, напрягайки се, да изтласкате плодовете навън. Но ако направите това преди време, може да получите оток на шийката на матката. Затова помолете акушерката да провери дали шийката на матката е напълно разширена..

ДИШЕНЕ В ПРЕХОД
Ако започнат преждевременни опити, направете две кратки вдишвания и едно дълго издишване: „ъ-ъ, ъ-ъ-ъ-ъ“. Когато желанието за бутане спре, направете бавно, равномерно издишване.

Как да спрем да натискаме
Ако шийката на матката все още не се е отворила, в това положение вземете двойна въздишка и продължително издишване: „фуу, фуу, фуу-уу“ (виж горе вдясно). Може да се нуждаете от облекчаване на болката. Застанете на колене и, като се наведете напред, спуснете главата си в ръцете си; тазовото дъно трябва да виси във въздуха. Това ще облекчи желанието за натискане и ще затрудни изтласкването на плода..

КАКВО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ МЪЖ

 • Опитайте се да успокоите жена си, да развеселите, да изтриете потта; ако тя не го иска, не настоявайте.
 • Дишайте с нея по време на контракции.
 • Облечете чорапите, ако изстине.
 • Ако натискането започне, незабавно се обадете на акушерка.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ВРАТАТА
Шийката на матката, осезаема на дълбочина 7 см, вече е достатъчно опъната около главата на плода.
Ако шийката на матката вече не е осезаема, тогава нейното разширяване е завършено.

Веднага след като шийката на матката се отвори и сте готови за опити, започва вторият етап на раждането - периодът на изгонване на плода. Сега добавяте собствени усилия към неволните контракции на матката, като помагате за изтласкването на плода. Контракциите са станали по-силни, но са по-малко болезнени. Бутането е трудна работа, но акушерката ще ви помогне да намерите най-удобната позиция и ще ви насочи кога да бутате. Не бързайте с нещата, опитайте се да направите всичко както трябва. При първото раждане вторият период обикновено продължава повече от час.

ДИШАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРИЯ ПЕРИОД НА ТРУДА
Усещайки желанието да натиснете, поемете дълбоко въздух и се наведете напред, за да задържите дъха си. Поемете дълбоки, успокояващи вдишвания между опитите. Отпуснете се бавно, докато свиването отшуми.

ПОЗИЦИИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОДОВЕ
Когато бутате, опитайте се да останете по-изправени - тогава гравитацията ще работи за вас..

Клякам
Това е идеалното положение: луменът на таза се отваря и плодът излиза под въздействието на гравитацията. Но ако не сте се подготвили предварително за тази поза, скоро ще се почувствате уморени. Използвайте по-леката версия: ако съпругът ви седи на ръба на един стол, разтваряйки коленете ви, можете да седнете между тях, подпряйки ръце на бедрата му.

На колене
Тази позиция е по-малко уморителна и също така улеснява натискането. Подкрепата ви от двете страни ще даде на тялото ви по-голяма стабилност. Можете просто да се опрете на ръцете си; гърбът трябва да е прав.

Седнал
Можете да раждате, докато седите на леглото с възглавници. Веднага щом тласкането започне, спуснете брадичката надолу и обвийте ръцете си около краката. Почивайте, като се облягате между опитите..

КАК ДА ПОМОГНЕШ НА СЕБЕ СИ

 • По време на свиването се напрягайте постепенно, плавно.
 • Опитайте се да отпуснете тазовото си дъно, така че да усетите как потъва.
 • Отпуснете мускулите на лицето си.
 • Не се опитвайте да контролирате червата и пикочния мехур.
 • Почивайте между контракциите, спестете енергия за бутане.

КАКВО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ МЪЖ
 • Опитайте се по някакъв начин да разсеете жена си между опитите, продължете да я успокоявате и насърчавате.
 • Разкажете й за това, което виждате, като външния вид на главата, но не се изненадвайте, ако тя не ви обърне внимание..

Как да разпознаем контракциите

Бременността и раждането са най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена. Последният триместър е особено труден. Бременната жена се уморява от позицията си, иска да роди възможно най-скоро. На този фон примипарата има много въпроси: „Как да дефинирам контракциите? Колко силна е болката? " Жените, които са бременни за първи път, са много притеснени от раждането. Те се измъчват от разказите на своите приятели за неописуемите мъки. Всеки родов процес е индивидуален, не бива да се измъчвате с истории на ужасите. Скъпи бъдещи майки, раждането е естествена ситуация. Положителното отношение е ключът към успеха.

Как да разберем, че контракциите са започнали

По време на бременност жената многократно изпитва нередовни контракции на матката. Повече от 20 седмици бъдещата майка изпитва малко дискомфорт от тренировъчните (фалшиви) контракции на Бракстън Хикс. В бъдеще фалшивите контракции стават по-чести. Симптомите на маточните контракции имат изключително единство на признаците, но раждането е резултат от обща активност. Как започват контракциите на бременността?

Най-важните симптоми на пренаталния труд са:

 • продължителността на контракциите е повече от 30 секунди;
 • нарастваща честота: нестабилна - типична за латентната фаза, наличието на същия интервал - за активната фаза;
 • Стомахът "се превръща в камък";
 • дърпащи болки в долната част на корема, "болки" в долната част на гърба.

Как започва раждането при първородни: усещания

Общият процес обикновено се разделя на няколко фази: латентна (скрита), активна, фаза на експулсиране. В края се ражда плацентата. Родилката ще изпитва силна болка само в активната фаза на раждането. Останалото няма да й донесе много болка. Фазата на изгнанието изисква много работа, поради което в предишните етапи бъдещата майка трябва да си почива и да не губи сила напразно. Колко често започват контракциите и как да се определи дали контракциите са започнали?

Признаците на дилатация на шийката на матката включват: редовни контракции, лигавично отделяне, дърпащи болки в долната част на корема, както по време на менструация. Честотата на латентната фаза е 20-30 минути. Активният стадий се характеризира с увеличаване на честотата на контракциите, тяхната продължителност и болка. Отворът на шийката на матката достига 8 см. Контракцията продължава около минута, интервалът е 2-4 минути. Преходът към фазата на експулсиране е придружен от увеличаване на маточните контракции, увеличаване на тяхната продължителност, усещане за „пръсване“, отваряне до 10 cm.

 • Печено мляко - ползи и вреди. Как да направите печено мляко във фурна или мултикукър у дома
 • Как да направите корекция на веждите у дома
 • Как да направите роза от салфетка със собствените си ръце, снимки и видеоклипове

В многороден

Продължителността на трудовия процес при второто и следващите раждания е значително намалена, признаците на всяка от фазите се променят. Как започват контракциите при многородени? Поради феномена „памет на матката”, периодът на отваряне настъпва в пъти по-бързо, доставя минимум болезнени усещания на родилката. Контракциите при многородени жени придобиват неясни симптоми. Латентната фаза преминава незабелязано от жената. Интервалите на активния период варират. Контракциите стават продуктивни едва към периода на изгнанието.

Как да разграничим фалшивите контракции от реалните

Фалшивите контракции са от голямо значение за бъдещото раждане. С тяхна помощ матката тренира, подготвя се за бъдещи събития. В ранните етапи такова обучение изобщо не се усеща. Фалшивите контракции не могат да доведат до отваряне на шийката на матката, началото на раждането. През последния триместър контракциите на Бракстън Хикс се случват редовно, провокирайки бъдещата майка спешно да отиде в болницата.

Симптоми на фалшиви контракции

Как да разпознаем контракциите? Фалшивите контракции на матката нямат параметрите на редовност, болка. Интервалите между контракциите на Бракстън Хикс не намаляват. Контракциите са нередовни, повтарят се на всеки няколко часа. Болката, присъща на родилните болки, се изключва с фалшиви. Как да разпознаем фалшивите контракции? Релаксиращ душ масаж напълно премахва дискомфорта от фалшиви контракции на матката. Този ефект не се постига в пренаталното състояние..

Когато започват тренировъчните контракции

Тренировъчните контракции започват буквално от самото начало на бременността. Бъдещата майка просто не ги чувства. От втория триместър вниманието на жената се привлича от краткосрочния тонус на матката. В края на бременността фалшивите контракции на матката причиняват значителен дискомфорт на майката. Много жени не изпитват контракции на Бракстън Хикс. Физическата активност, неудобната поза, като правило, тонизират матката. В такива случаи трябва просто да се отпуснете, да смените стойката си.

 • Хранене при диабет тип 2: диетично меню
 • Свинска супа: вкусни рецепти
 • Как да лекуваме външни хемороиди

Какво да направите, ако контракциите са започнали

Трябва да търсите признаци на отваряне на шийката на матката - в началото на контракциите те са по-информативни. По време на фазата на латентност, правете обичайните си дейности - това ще ускори преминаването му. Активната фаза е най-добре да се прави в позиция, която е удобна за вас. Родилките често избират поза с опора върху някакъв предмет: диван, облегалка на стол. По-добре е да изпитате всяка маточна контракция спокойно, да издърпате гласни звуци в пика си. Звукът трябва да бъде насочен "надолу". Много е важно да поддържате челюстта отпусната. Масажирането на кръста ще помогне за облекчаване на контракциите. Интервалът е 5-7 минути. - причина да отидете в болницата.

Как да разберем кога започват контракциите

Непряките причини за ранното започване на раждането са техните предшественици. Не приемайте тези повиквания твърде сериозно. Общата дейност често се справя без тях. На първо място, трябва да слушате тялото си. Процесите не трябва да се ускоряват изкуствено. Самото хлапе ще даде сигнал, когато то е „узряло“ да напусне скривалището си. Не се притеснявайте за времето на PDD, бременността до 42 седмица включително се счита за норма. Предвестниците на раждането при първородни и многоплодни са сходни:

 1. Плодът "замръзва", двигателната му активност намалява.
 2. Контракциите на Бракстън Хикс се увеличават.
 3. 25-35% от бъдещите майки имат "инстинкт за гнездене".
 4. Установено е изхвърляне, изпъстрено с кръв (слизестата запушалка се отделя).
 5. Жената отслабва, липса на апетит.

Предвестници на раждането, пролапс на корема

2 седмици преди раждането жената усеща невиждана лекота при дишане, диафрагмата й вече не е компресирана. Това се дължи на факта, че главата на бебето е "вкарана" в тазовата кост. Поради това движение коремът на майката пада. При многократно раждане коремният пролапс възниква директно по време на раждането. Преместването е лесно за проверка. За целта поставете дланта си между гърдите и стомаха. Ако се побере в това пространство, стомахът ви е потънал.

Видео: фалшиви и раждащи болки

Раждането и раждането на бебе е прекрасно време. Майчинството е награда за всички трудности на бременността и раждането. По време на бременността бъдещата майка изпитва стресови ситуации, физическите й сили са изчерпани. Раждането на бебе се възприема като добре дошло облекчение, но емоционалността на бъдещите майки взема своето. Научете как да определите началото на раждането, кога да отидете в болница, кога околоплодната течност трябва да напусне. Видеото ще ви помогне да разберете разликата между видовете маточни контракции. Познаването на признаците на раждането ще премахне суетата, неразумните пътувания до болницата.

Как да разберем, че контракциите започват

Контракциите се наричат ​​редовни неволни контракции на матката, насочени към изхвърляне на плода от утробата на майката. Това е важен период в раждането. Без тях детето просто не може да се роди по естествен път. Как да разпознаем контракциите и как да различим истинските контракции от подготвителните? Началото на труда бележи началото на трудовия процес. Те възникват на фона на влиянието на дейността на хипофизната жлеза (основната ендокринна жлеза) на плода и плацентата. Тоест, когато тялото е готово, мозъкът изпраща нервни импулси към матката и плацентата. След като започва подготовката за раждането на дете.

Признаци на контракции

Първите промени настъпват в шийката на матката - тя започва да се отваря. В началния период на контракциите шийката на матката се разширява до 3 см. За последния период отварянето на маточната шийка с 12 см се счита за норма. В случай на такова разкритие детето трябва да се роди безпрепятствено, раждането трябва да премине без усложнения, а жената трябва да премине без генитална травма.

Контракциите показват, че детето вече е започнало да се появява. Следователно трябва да знаете как изглеждат. Как се чувства жената? Как да различаваме тренировъчните контракции? Кога да отида в болницата?

Задачата на трудовите контракции е много важна, така че трябва да знаете какво представляват маточните спазми и как да разберете кога са започнали. Обикновено контракциите намират бъдещата майка у дома, където няма специалист, който да наблюдава състоянието на бременната жена, така че можете да разчитате само на лични чувства.

Чувства по време на първите контракции:

 • Изтръпване в матката.
 • Издърпва в долната част на корема, долната част на гърба. Усеща се като болка по време на менструация.
 • Изход от вагиналната запушалка - слуз, под формата на кафеникав или прозрачен цвят, по време на бременност, като че ли, запушва шийката на матката и я предпазва от различни инфекции, попадащи в тялото.
 • Изхвърляне на околоплодна течност. Водата може да излезе веднага в началото на раждането. Ако този знак не е отбелязан, но в същото време жената има усещания за контракции, тогава можете да отидете в родилния дом.
 • Когато контракциите започнат, те продължават само няколко секунди на интервали от 5-10 минути.
 • Интензивността на процеса се увеличава. Този симптом може да бъде идентифициран по необичайни засилени спазми в долната част на корема, които стават все по-изразени.
 • Отпускане на изпражненията на бременна жена, но този симптом не винаги може да се наблюдава.

Как истинските контракции се различават от фалшивите усещания

Разграничете истинските битки от фалшивите (подготвителни). За да знаете как да разпознавате контракциите, какво означава началото на раждането и да не се притеснявате отново, трябва да можете да ги различавате.

По време на подготвителните контракции матката се напряга и се усещат спазми в долната част на корема, напомнящи за менструални болки. Има чувството, че матката се вкаменява за частица от минута и се връща в първоначалното си състояние.

Подготвителните контракции могат да възникнат на всеки етап от бременността, но може да не се усетят поради различни прагове на болката. Следователно не всички бременни жени могат да забележат маточни спазми..

Как да разберем, че подготвителните пристъпи са започнали? Този период се характеризира със следните симптоми:

 • няма периодичност;
 • бременността е повече от 20 седмици;
 • началото на контракциите се наблюдава вечер и през нощта;
 • продължителността на спазмите не е по-голяма от 2 минути;
 • безболезненост.

Обикновено подготвителните контракции месец преди очакваната дата на раждане могат да се засилят. В резултат на това не трябва да се притеснявате, защото те са изключително важни за раждането. Истинските контракции често се наблюдават след 38 гестационна седмица..

Как започват контракциите

Обикновено появата на реални контракции се бележи от отделянето на корк, който покрива шийката на матката през цялата бременност и я предпазва от инфекции, попадащи в тялото на бременната жена. След като се появи кървава слуз, трябва спешно да наберете номера на линейката. Това означава, че плацентата бавно започва да се отделя от маточната стена..

Спазмите на матката имат определени интервали от време (първо около половин час, след това интервалите на паузите между маточните спазми се намаляват). Първоначалната контракция продължава около 1 минута, след това продължава все по-дълго.

Усещанията в началото на контракциите могат да варират доста, но повечето бременни жени описват появата на реални контракции като леко треперене в гърба. Тогава болезненото усещане се обгръща (болката се усеща като от напречна линия по корема) и се придвижва напред, върху корема.

При първичните спазми на матката могат да се наблюдават в продължение на 5-12 часа, а при многородовите жени този период обикновено се съкращава с 3-4 часа.

Видео: Гледайте всички бременни жени! Как да разберем, че раждането е започнало. Как да разпознаем контракциите.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Контракции преди раждането: как да разпознаете и какво да правите?

Последният триместър на бременността е най-вълнуващият период за жената. Колкото по-близо е доставката, толкова повече въпроси възникват. Най-важните от тях се отнасят до това как започват контракциите преди раждането, какви усещания възникват по време на това, дали се усеща болка.

Именно този процес се страхува най-много от нежния пол, при който бременността е на първо място. Наистина не бива да се изнервяте от това. При отрицателни емоции болката може да се почувства интензивна. Колкото по-малко мислите за това и страхът от контракции, толкова по-лесно ще бъде раждането..

И има специални техники за намаляване на болката в този естествен процес..

Как да разпознаем контракциите преди раждането?

Жена, носеща бебе под сърцето си, може да бъде подведена от фалшиви (тренировъчни) контракции. Те могат да започнат от 20-та седмица на бременността. Фалшивите контракции преди раждането причиняват лек дискомфорт, но са нередовни, краткотрайни и в повечето случаи практически безболезнени. Топлата баня или ходенето може да помогне за облекчаване на напрежението и дискомфорта на матката. Важно е да запомните, че температурата на банята трябва да бъде между 36 и 38 градуса. Повече за фалшивите контракции →

Истинските контракции са основният предвестник на раждането. Как протичат контракциите преди раждането и какви са те? Всяка жена изпитва контракции по различен начин. Това зависи от физиологичните характеристики на бременната жена и от положението на бебето в корема. Например, някои могат да почувстват лека болка в лумбалната част на гръбначния стълб, която след определен период от време се разпространява в корема и таза, обграждайки жената.

Други отбелязват, че усещането за раждане е сравнимо с дискомфорта, който се появява по време на менструация. Болката се усилва след това. При контракции матката може да изглежда скована. Това може да се проследи добре, ако сложите ръката си върху корема..

Всички горепосочени признаци могат да бъдат характерни за фалшиви контракции на матката. Тогава как да разпознаем реалните контракции преди раждането? Има общи признаци на този естествен процес, чрез които всяка бременна жена може да определи, че скоро ще започне раждането:

 • редовност на появата;
 • постепенно увеличаване на честотата;
 • повишена болка с течение на времето.

Отначало бременната жена може да почувства контракции за дълъг период от време. Болката не е силна. В бъдеще интервалите между контракциите постепенно намаляват, болката от този естествен процес се увеличава..

Въз основа на общите признаци на контракциите преди раждането, има 3 фази на процеса:

 • начален (скрит, скрит);
 • активен;
 • преходен.

Началният етап продължава средно около 7-8 часа. Продължителността на контракцията може да бъде 30-45 секунди, интервалът между тях е около 5 минути. През този период шийката на матката се отваря до 0-3 cm.

По време на активната фаза, която продължава от 3 до 5 часа, контракциите могат да продължат до 60 секунди. Честотата на контракциите по време на раждането е 2-4 минути. Шийката на матката се отваря 3-7 cm.

Преходната фаза (фаза на забавяне) е най-късата. Една жена може да остане в нея за 0,5-1,5 часа. Контракциите стават по-дълги. Сега те продължават 70-90 секунди. Интервалът между контракциите също става по-кратък в сравнение с други фази. След около 0,5-1 минути жената в позицията ще усети контракциите на матката. Вратът на този орган се отваря до 7-10 cm.

Контракциите при второ раждане също са разделени на три фази, но общата продължителност на всяко от тях е по-кратка, отколкото при първо раждане..

Какво да направите, ако контракциите са започнали?

Когато се появят контракции, бременната жена трябва да се успокои, защото суетата не е най-добрият помощник. Препоръчително е да заемете удобна позиция на стол, на стол или на легло и да започнете да записвате интервалите между контракциите и тяхната продължителност. Препоръчително е да запишете всички тези данни. Не е нужно да мислите какво боли повече: контракции или раждане. Страхът ще накара болката да изглежда непоносима.

Ако контракциите не траят дълго и продължителността между тях е голяма (20-30 минути), тогава е твърде рано бебето да се роди. Жената има време да събере необходимите неща, извикайте линейка. По това време с помощта на близките можете да вземете топъл душ. В случай на контракции, интервалите между които са 5-7 минути, вече трябва да отидете в болницата.

Пътуването до медицинско заведение не трябва да се отлага, въпреки факта, че началната фаза на контракциите може да продължи няколко часа. Амниотичната течност може да излезе по-рано и по това време вече е желателно да бъде под наблюдението на акушер-гинеколог. Когато водата се оттича, в никакъв случай не трябва да вземате топла или гореща вана, защото това може да увеличи вероятността от развитие на инфекциозни усложнения, кървене, емболия, отлепване на плацентата.

Как да предизвикате контракции и раждане?

За много жени раждането започва от 37-40 седмици. Има обаче случаи, когато бременността продължава 41, 42 и дори 43 седмици. Представителите на нежния пол в такива ситуации вече започват да се притесняват, да се изнервят, защото наистина искат да видят бебето си по-бързо, но то все още не иска да се роди. Да, и има случаи, когато детето е починало по това време в корема на майката и контракциите не са започнали.

Смъртта на дете може да настъпи поради факта, че плацентата започва да старее. Кислородът и хранителните вещества може вече да не са достатъчни за вашето бебе. Как да се предизвикат контракции и раждане е въпрос, който тревожи бъдещите майки, които носят дете по-дълго от датата на очакваното раждане, което беше изчислено от лекаря.

За да се предотврати появата на негативни последици, може да се предизвика раждане и раждане. Само лекар обаче трябва да вземе това решение. Ако няма патологии и околоплодните води са чисти, тогава няма нужда да стимулирате процеса на раждане. Всичко си има време. Ако се установят някакви отклонения, тогава лекарят със сигурност ще предложи стимулиране на контракциите и раждането. Не бива да го отказвате.

Контракциите могат да бъдат причинени от вас самите. Например те препоръчват да сте по-изправени, да ходите, да се движите, но няма нужда да провокирате появата на умора, стрес, тъй като това няма да е от полза.

Чувството за контракции преди раждането може да възникне от секс. Спермата съдържа простагландини, които подготвят шийката на матката за раждане, като я омекотяват. Сексуалната възбуда, оргазъм тонизират тялото и причиняват маточни контракции.

Можете да предизвикате контракции, като масажирате зърната си. Може да се започне на 37 гестационна седмица. По време на масажа тялото освобождава хормона окситоцин, който може да доведе до свиване на мускулите на матката. Масажът позволява не само да стимулира раждането, но и да подготви кожата на зърната за кърмене на бебето.

Съществуват и народни средства за стимулиране на раждането и труда, но не трябва да ги изпробвате върху себе си. Например, някои чайове и отвари могат да повлияят неблагоприятно на здравето на майката и нейното бебе, тъй като някои билки са противопоказани за бременни жени, тъй като могат да провокират спонтанен аборт.

Как да улесним родилните болки по време на раждането?

Лекарите могат да помогнат на бременната жена да облекчи болката по време на раждането и раждането с лекарства. Не разчитайте обаче на упойка. Има вероятност лекарството да повлияе негативно на майката и нейното бебе. Научете повече за епидуралната анестезия при раждане →

Основният начин за облекчаване на болката е правилното дишане по време на раждането. С негова помощ родилката може да се отпусне. Когато настъпи свиване, се препоръчва да се съсредоточите върху издишването. В този момент си струва да си представим, че болката „напуска“ тялото заедно с въздуха. Породената жена може да „вдига шум“ по време на раждането и раждането. Въздишки, стенания и писъци ще облекчат състоянието. Правилното дишане трябва да се научи предварително и да се упражнява по-често, защото раждането е стресиращо, поради което цялата зле запаметена информация може лесно да бъде забравена..

Родилката може да се отпусне с масаж и простото нежно докосване на любимия човек. Контракциите са началото на раждането. В началото им се препоръчва да се прави бавен масаж на долната част на гърба. Жена по това време може да стои или да седи на стол, облегнат на гърба му с ръце.

Лумбалният масаж на гърба по време на раждане се счита за много ефективен. Това е така, защото сакралният нерв преминава към гръбначния мозък от матката през долната част на гърба. Ако масажирате тази област, тогава болката по време на контракциите ще бъде по-малко усетена. Много е добре, ако съпругът иска да присъства по време на раждането и да помогне на любимата си в този труден момент..

Психологическото отношение е не по-малко важно. Положителните емоции, мисли, че скоро ще бъде възможно да се види бебето, ще помогнат за намаляване на болката. За да реагира правилно на случващото се и да не се притеснява, жената трябва да разбере как протича раждането и какво може да се почувства в този момент.

Не е необходимо да чакате следващото свиване между контракциите. Това време е дадено на жена за почивка. Ако напрегнато чакате следващата контракция, можете бързо да се уморите.

В заключение заслужава да се отбележи, че контракциите са естествен процес. Всички бременни жени преминават през това. Въпросът как започват контракциите преди раждането тревожи много бъдещи майки. Струва си да се отбележи, че е невъзможно точно да се опишат всички усещания, тъй като те са индивидуални. Някой сравнява контракциите с болка по време на менструация, а някой с чревно разстройство.

Във всеки случай не е нужно да се страхувате от тях и болката, която могат да причинят. Всички неприятни усещания ще бъдат забравени след раждането на малко слънце - дългоочаквано бебе.

Проверка на статията: Илона Ганшина,
практикуващ гинеколог

Как да разберем кога е време да отидем в болницата: 5 знака

Бръснене на срамната и клизма преди раждането: защо е по-добре да откажете

Лиза Мока дула, блогър, майка на пет деца

"Как ще разбера, че раждам?" - един от основните въпроси на жените в навечерието на първото раждане. Вече говорихме за това в кои случаи контракциите все още не са раждане. Но кога отивате в болницата? Има ли надеждни знаци, които ще ви помогнат да проследите състоянието си и да не сте там по-рано от необходимото?

Важно е всяка жена да се чувства в безопасност по време на раждането, а родилният дом е мястото, където повечето от нас усещат точно тази безопасност, от която се нуждаем - това се осигурява от присъствието на специалисти, които могат да помогнат при спешни случаи..

Но всеки специалист има време, настроение, график - има нещо, което прави невъзможно да се обърне индивидуално внимание във всеки отделен случай. Ето защо, често, когато не се изисква помощ, тя се налага по навик или, отново, съгласно разпоредбите..

За много жени става откровение, че можете да откажете от ненужна помощ, неоправдани интервенции, нежелани процедури в родилен дом, както в друго лечебно заведение. Само с подписване на документа.

Така една от родилките ми избяга със секцио. Тя подписа документ, за да му откаже, защото се увери, че CTG на детето й не показва, че страда, и няколко часа след отказа роди здрава дъщеря.

Ето защо, не забравяйте, за всеки случай, сърдечната честота за CTG: 110-160 удара / мин. (всяко дете в този диапазон има своя собствена норма). Възможно е да има временно увеличаване на битката, след това намаляване на представянето. Между контракциите сърдечната честота отново е нормална. Това е нормална реакция на детето към контракциите. И говори за доброто му състояние.

Ако сърдечната честота е монотонно ниска (повече от 10 минути) или монотонно висока (спрямо нормата), това са показатели, които изискват вниманието на специалист..

Същите тези правила ще ви помогнат да разберете дали всичко е наред с детето дали зелените води са отстъпили. Също така, сърдечният ритъм може да се чуе по време на бременност, просто като се приложи ухото към стомаха (това може да направи бащата) между пубиса и пъпа на майката отдясно или отляво (ако бебето е в главата) Когато чуете сърдечния ритъм на бебето, пребройте ударите в минута и след това пляскайте силно с ръце. Ако след това чуете повишаване на сърдечната честота, това е отлична реакция: детето реагира на външни стимули, което означава, че се чувства добре.

Вярно е, че още по-важно е при раждането жената да не мисли за какво да се съгласи и какво да откаже, а да бъде отпусната и потопена в своето състояние на „отчуждение“ от случващото се, защото хормонът окситоцин, който е отговорен за развитието на контракциите, е много срамежлив.

Ето защо винаги казвам, че трябва да отидете в болница, когато състоянието ви ви създава въпроси или притеснения или когато контракциите ви вече са напълно неоспорими.

Как да разберете, че раждате?

И така, първите контракции подготвят шийката на матката за отваряне, изглаждайки я. Може да започне няколко седмици преди раждането или в деня на раждането. След това под въздействието на контракциите шията започва да се отваря.

Отваря се постепенно и трябва да се отвори с около 10 см, а с всеки сантиметър на отваряне контракциите стават по-силни, по-болезнени, по-дълги и по-чести. Между другото, интервалът между контракциите не означава разкриване. Тя може да се увеличи с увеличаване на контракциите.

Често в историите на жените за раждането проблясва „Лекарят измери разкриването“. Или в статии за раждането се препоръчва да отидете в болницата за разкриване на толкова много сантиметри. Но трябва ли родилката да знае разкриването при раждането? Отговорът е еднозначен - не! Тъй като раждането е единичен процес и не е необходимо да се фокусирате върху сантиметрите на разкриването, това създава ненужен стрес.

Но как тогава да се ориентирате, ако искате да дойдете в болницата не твърде рано? Как да разберете, че вече сте на етапа, когато е време да отидете в болницата?

Първият съвет е да отидете в болница, когато няма съмнение, че раждате. Ако използвате "машина за бъркане", се съмнявайте, не разбирайте, "раждане ли е", отидете рано. При контракции с отвор от около 5 см вече няма да отделяте време - това ще създаде напрежение, от което искате да се освободите. На този етап вече не искате да решавате нищо.

И още няколко признака, че наистина раждате.

Ще има напрежение в краката ви, ще ви е трудно да стоите по време на битки, ще искате да стоите на пръсти. Краката "замръзват", от крак до коляно, колкото по-голям е отворът, толкова по-висок е "студът".

Междуглутеалната лента става синя (при 70% от жените), от ануса до края на глутеалната гънка, тя става синя, като синина.

Гласът се променя, трудно е да избирам думи, да бъда учтив, искам да говоря кратко, но по-добре - нищо!

Издърпвания на земята или клякане, позиция на коляното-лакът, трудно за лъжа, стойка.

Още веднъж, ако се съмнявате, това не е битка. Прогресивните контракции с отваряне на врата не оставят никакво съмнение!

Трябва ли да обръсна интимната зона преди раждането и да направя клизма

Отидете в болницата, вече обръснат, или ще се направи в приемния отдел? А какво ще кажете за клизмата? Можете също така да откажете тези рутинни процедури - и за това има причини освен обичайния дискомфорт..

Ако не изложите перинеума си, най-вероятно ще избегнете епизиотомия. Никой няма да отреже космати тъкани само за да ви припря! Убедена съм, че всяка жена трябва да ражда без епизиотомия и само в екстремни случаи, когато е необходим вакуум, тогава може да се приложи. И в екстремни случаи няма значение дали сте подготвени за разфасовката.

Относно клизмата. Първо, в живота си никога не бих влязъл в раждане с човек, който смята изпражненията при опити за смущаващи! Тъй като изпражненията при бутане се появяват поради натиска на главата на детето върху червата и никоя клизма не гарантира липсата му. Изпражненията са възобновяемо вещество! Това е нормално!

На второ място, винаги казвам на семинарите: "Позволете си да се объркате в опитите си!" Защо? Тъй като социалната нагласа, че каката е срам, кара жената да изстиска аналния сфинктер. Оказва се, че тя напъва - и в същото време прищипва мускулите на тазовото дъно! Оттук идват сълзите и то никак, защото не сте подготвили перинеума или тъканта ви не е достатъчно еластична и е склонна да се разкъсва. Не става въпрос за тъканите, а за физиологичната структура на женското тяло. И тъканите работят по еднакъв начин за всички, а отпуснатите тъкани са по-малко податливи на наранявания - това е факт..

На трето място, самата клизма уврежда чревната лигавица..

Четвърто, преди раждането тялото се самоизчиства и ако всичко не се получи до края, тогава без клизма изпражненията ще бъдат спретнати, а след клизмата, когато главата се притисне, от вас ще се излее каша.

Пето, празно черво или с течност не се амортизира от нищо по време на опити и - здравей, хемороиди или, не дай боже, чревен пролапс.

Шесто, по някаква причина в много страни хората дори не знаят какво е това. Живеех в чужбина, там от нас в шок!

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Как изглеждат родилните болки

„Това не може да се обърка с нищо....“

 • Какво представляват контракциите
 • Типични примери за болка
  • Болка "като при менструация"
  • Болка както по време на чревно разстройство
  • Болка в гърба
  • Болка на неочаквани места
  • Контракции без болка
 • Как да разпознаем контракциите?

КЕАНА: В отделението по патология на бременността има толкова твърди легла, че всяка сутрин си мислех, че имам контракции (болки в гърба като по време на менструация определено се наблюдават), но когато започнаха истински контракции, разбрах, че те не могат да бъдат объркани с нищо, това е сигурно!

mama_Levika: Две седмици преди да роди, той започва леко да боцка в долната част на корема, изглежда като контракции, но момичета! Не можете да объркате контракциите с нищо, не бързайте да извиквате линейка...

Какво представляват контракциите

И така, идва моментът, когато вашето бебе е готово да се роди. Започва раждането, което много бъдещи майки разпознават по болезнени контракции. Но какво е „битка“ и какво се случва в този момент?

„Контракцията е неволно, вълнообразно свиване на гладката мускулатура на матката. Те позволяват да се отвори шийката на матката - единственият „изход“ за детето.

За да си представите как се движат мускулите на матката, не забравяйте пълзящ охлюв: вълна се движи по ходилото му от опашката до главата и напрегнатите мускули го изтласкват напред. Същото се случва и с матката: не всички се напрягат едновременно..

Горната част на матката е по-"мускулеста". Тя е тази, която изстисква феталния пикочен мехур. Както си спомняте от училищния курс по физика, течността лесно променя формата си, но на практика не променя обема си. Така яйцеклетката започва да притиска с цялата си сила в долната част на матката - има по-малко мускулни влакна, така че тя не се свива, а, напротив, се разтяга. Основното налягане пада върху шийката на матката - „слабото звено“ на мускулната торбичка. Там феталният пикочен мехур буквално се вклинява: предните води (околоплодната течност пред бебето) притискат феталния пикочен мехур в родовия канал и го изтласкват.

„Смята се, че в матката има доминиращ фокус на възбуждане, който по-често се намира в десния ъгъл на нея („ пейсмейкър “), поради което вълната на контракциите се разпространява по цялата мускулатура и отива в посока надолу.

Жената не може да контролира контракциите, за разлика от опитите, при които участват както мускулите, перинеума, така и мускулите на коремната стена и диафрагмата. Ето защо в последния период на раждането акушерката моли жената да избута или, напротив, да се задържи за няколко секунди. Всъщност всички ние можем да напрягаме коремните мускули, но е абсолютно невъзможно да се напрягаме с усилие на волята, например мускулите на стомаха..

По време на напрежение и разтягане на матката, притокът на кръв към нейните мускули се блокира (ако стиснете юмрук с всички сили, ще видите как отделни участъци от кожата побеляват), а нервните окончания, водещи до матката, се компресират. Това е, което определя усещанията, които възникват: болката е тъпа, периодична („хваща, после пуска“) и най-важното е, че се възприема от всички жени по различен начин (в зависимост от местоположението на детето, матката, както и от това къде нервните окончания са най-компресирани ). Но болката по време на бутане, причинена от движението на детето през родовия канал, се възприема от всички родилки по един и същи начин: неприятните усещания се концентрират във влагалището, ректума, перинеума и болката е доста остра.

Ето защо усещанията по време на контракции пораждат толкова много въпроси - наистина ли са контракции или например остеохондроза? Нека разгледаме най-често срещаните примери за болка!

Болка "като при менструация"

Неприятните усещания се локализират в долната част на корема и наподобяват болка по време на началото на менструацията.

Лялечка: болка както при менструация, само по-силна.

SV 1980: Контракциите бяха подобни на менструацията в началото.

Като правило родилките, които възприемат контракциите като „болка по време на менструация“, също усещат появата тонус на матката - "вкаменяване" на корема.

Болка както по време на чревно разстройство

Болката в корема по време на контракции за много бъдещи майки прилича на дискомфорт с чревни разстройства, спазми, придружаващи диария.

Anelli: в началото не боли, просто усещането, че искате да отидете до тоалетната от голяма нужда, а когато отидете до тоалетната рано сутринта с интервал от 20-30 минути, но резултат няма, разбирате, че червата нямат нищо общо с това!

Зулейка: Мислех, че съм се отровил от нещо предния ден, стомахът ми се извива...

Между другото, непосредствено преди раждането, работата на червата наистина се активира, столът може да се повтори.

Болка в гърба

Доста често лумбалната област се превръща в източник на болка: "дърпа", "хваща".

vedetta: Имах такива болки - хващаше кръста и болката се издигаше отдолу нагоре по гърба и корема. И тогава тя също слезе и мина. За да бъда честен, това не прилича на менструация..

Tanyusha_will бъде майка: изведнъж тя започна да боли в долната част на гърба на всеки 15 минути и след това леко да намалява. Не изчаках веднага и отидох в болницата.

Феноменът болка в гърба има две обяснения: болката може да излъчва в долната част на гърба или да се усеща по-ниско в областта на опашната кост - най-вероятно е причинена от разминаването на тазовите кости.

Болка на неочаквани места

Понякога болката може да излъчи до най-неочакваните места, така че родилката да се оплаква, че например я болят бедрата или ребрата..

Алма: контракциите започнаха - и боли отстрани и в бъбреците и в крака!

Най-често жените определят облъчващите болки като „болки в бъбреците“, особено ако са ги изпитвали и преди. Болка в ханша, коленете, изтръпване на краката - може да е резултат от компресия на големи кръвоносни съдове в долната част на корема.

Контракции без болка

Това също се случва, особено в самото начало на раждането. Усещанията обаче са доста неприятни. Бъдещите майки обикновено усещат как матката е в тонус за няколко секунди - стомахът се "втвърдява", след което отново се отпуска. Подобни усещания възникват, ако го направите епидурална анестезия.

Ksyusha_SD: Продължих да ходя и да мисля, но как да разбера, че това е, започна? Чувствах се добре, нямаше промяна и в апетита ми. Разбрах наистина, едва когато започнаха контракциите - просто периодично започваше тонът на корема.

Разбира се, не всеки има такъв късмет, но се случва една жена да не е много податлива на болка. Така че в началото на раждането, докато натискът върху шийката на матката е нисък (или, например, той има плосък фетален пикочен мехур, в който много малко вода отпред), усещанията могат да бъдат неприятни, но не и болезнени.

Както можете да видите, описанията на контракциите са много различни. Как да ги разпознаем?

Периодичност. Контракциите, колкото и да се чувстват, се появяват на редовни интервали. Тази родилна болка се различава от "обучението" - контракции на Бракстън Хикс.

Повишена честота. Контракциите се появяват все по-често по време на раждането.

Печалба. Интензивността на болката се увеличава.

Липса на отговор на вашите действия. Неприятните усещания не изчезват, ако промените положението на тялото, ходите, легнете, вземете душ.

Изместване на болезнени усещания. Постепенно болката се измества в областта на перинеума, върху която главата на детето започва да притиска.

Всичко ли съвпадна? Определено трябва да отидете в болницата!