Движенията на плода са най-трогателният и най-емоционален момент от цялата бременност. Това важи особено за първите движения. Всяка майка с трепет очаква часа, в който бебето за първи път се чувства. По правило това се случва, когато ранната токсикоза приключи, жената е свикнала с новата си позиция и очаква да се запознае с бебето. Мистерията и тържествеността на момента се крият и във факта, че никой друг на света не е удостоен с такава чест, с изключение на майката: за първи път да почувстваш бебето си.

Невероятно, плодът започва да се движи от 8-9-та седмица. Все пак тя е твърде малка, когато „плува“ рядко докосва стените на матката и майката не усеща тези движения. Мнението, че някои продукти са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от храната, консумирана от майката. Смята се, че отделни движения на дете могат да бъдат чути за първи път средно на 20 седмици - той изважда ръцете с крака, като същевременно докосва стените на матката. Но всичко е много индивидуално и времето може да варира значително. Тънките жени обикновено усещат първите движения преди пълни жени. Зависи и какъв вид бременност носите: повечето многородени жени усещат първите движения на бебето вече на 18 седмици и дори по-рано. По принцип жените усещат движение на плода по време на многократни бременности около 2-4 седмици по-рано, отколкото през първата. Това се случва главно защото жената вече е запозната с това усещане и мускулите на матката вече са подготвени за това. А примипарите може да не усещат бебето дори на 24 седмици. Ако лекарят ви увери, че бременността протича нормално, вие и бебето сте в пълен ред, тогава не трябва да се притеснявате от липсата на движение. Много скоро те ще станат редовни и отчетливи и вие определено ще ги разпознаете. Междувременно можете да опитате този метод. Вечер изпийте чаша мляко, легнете по гръб и легнете известно време. Смята се, че тази поза е много неудобна за детето и е напълно възможно то да ви уведоми за това с тласъците си..

Обикновено до 24-та седмица семейството и приятелите ви могат да изпитат радостта от разбъркване. Трепетите стават достатъчно силни, за да усетят другите хора. Но дали детето ще иска да общува с „непознати“? Ако са свикнали само с техния глас и често докосване на ръката.

С увеличаване на продължителността на движение, трохите трябва да увеличат интензивността и силата. На 20-та седмица плодът прави средно 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига максимума: 600 движения. Преди да роди детето вече е пораснало достатъчно, вече има много малко място в корема, така че броят на движенията постепенно намалява, въпреки че силата им остава същата или дори се увеличава.

Проучванията показват, че до края на срока активността на детето се увеличава от 20 ч. До 8 ч. Сутринта - през деня бебето спи, приспивано от движението на майката.

Как да разпознаем движението на плода

Как да разберем, че детето се движи в стомаха

Как да разпознаем точно движението на плода? Със специален трепет бъдещата майка слуша тялото си, радва се на закръглянето на корема си, чака първите движения, тоест осезаеми признаци на живот и нормалното развитие на бебето в себе си. Определянето на първите движения на плода е важно не само за родителите. Гинеколозите определено ще попитат бъдещата майка за деня на първото движение на бебето. От тази дата се броят 20 седмици и по този начин се определя прогнозната дата на доставка. Това е общо правило за тези, които ще раждат за първи път. Преражданията обикновено усещат как плодът се движи няколко седмици по-рано. Това се дължи на факта, че опитните майки вече знаят какви трябва да бъдат усещанията. И коремната стена при многократни бременности става по-еластична и чувствителна. Някой дори успява да определи позицията на плода чрез движения, но това е рядко.

Всъщност бебето започва да се движи активно още на 8-та седмица от вътрематочния си живот. Но размерите му все още са толкова малки, че докосването на стените на матката е напълно незабележимо. Детето расте бързо и към 18-та седмица бременна жена може да усети леките му движения в корема.

И все пак, как да разберете, че детето се движи в стомаха, да не пропуснете първото съобщение от вашето любимо бебе? Всяка майка описва първите движения на плода по различен начин. За някои тези усещания са подобни на пърхането на пеперуди, за някои ще изглежда така, сякаш малка рибка плува в стомаха, за други ще им се напомни за гъделичкането на мехурчета газирана вода. Но най-често жените, които очакват първото си бебе, бъркат движенията с чревната перисталтика. Тоест с усещане за ферментация на газове в корема. Но понякога се случва и обратното - мама иска да усети движенията възможно най-скоро, че взема чревна перисталтика за тях.

Трябва да се помни, че леки осезаеми трусове се появяват средно на 18 гестационна седмица. Слаби момичета ги чувстват около седмица по-рано, по-плътни и склонни към затлъстяване седмица или две по-късно. Ако този момент е дошъл за вас, тогава, най-вероятно, червата нямат нищо общо с него, а буболенето в долната част на корема е първото здраве от вашето бебе. Ако стомахът кипи със завидна честота, тогава не може да има съмнение, че детето се движи.

Ще отнеме малко повече време и ще се появят тежки тремори, ритници, хълцане и други признаци за растежа и развитието на вашето бебе.
Насладете се на тези моменти, може би пак ще ви липсва коремчето и вълшебното състояние на раждането на нов живот.

Как да определите първото движение на детето?)))

Добър вечер! Моля, кажете ни как да определим първото движение на лялека? С какво може да се сравни и как изглежда, как беше с вас и колко дълго усещахте тези първи движения? Затова искам бързо да се почувствам на малкия си у дома.

 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Документи, обезщетения и плащания
 • 3 Срок на бременността
 • 4 Тегло, наддаване на тегло
 • 5 Подготовка за раждане
 • 6. Форма и размер на корема
 • Начин на живот - бременност
 • 6. Информация за бременни жени
 • 6 Понижено до бебето

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

И имам 19 седмици и не мога да разпозная ?

на 15 седмици и 6 дни) вълна прокара, сякаш гали отвътре))) няма да я объркате с нищо))

Вече имам 19 седмици и 3 дни. и не усещам раздвижването. вече започва да мисли за най-лошото. Мисля, че може би тя се мести там, просто не разбирам. така че може би?

Имам втора бременност на 13 седмици, бебето просто се е обърнало толкова осезаемо, че няма с какво да се бърка. И сега от дясната страна е технически така

Имам същия проблем, не мога да определя дали се мърда или не, сякаш треперенето в стомаха все още не е толкова приятно, боли. Извива ли се или не.

Добър ден на всички! Помогнете ми да разбера. Вече имам 16 седмици и 5 дни за акушерско време, но в действителност е 14 седмици + 5. Какво пишете за смущения, колко време броите? Мисля, че в акушерството, докато пишете на картите, нали? В крайна сметка, ако е така, тогава вече мога да се надявам на бързи движения. )

Върнах го обратно на 16 седмици, легнал по гръб, сложил ръка на корема и там, сякаш някой почукваше леко. Като дете имах котка, когато беше бременна, ако я погалиш по корема можеше да усетиш движенията на котенцата, помня това =) и имам приблизително същите движения, само че коремчето е няколко пъти по-голямо

о, и днес се почувствах :) ние сме 15 седмици + 2 и има чувството, че някой е прекарал нещо леко първо отляво надясно, а след известно време и обратно

Толкова чакам с нетърпение този момент, слушам всяка сензация... Предпочитам вече !!)))

Първите движения: кога да очакваме и как да определим състоянието на плода от тях

Всяка жена очаква движенията на бебето с особен трепет, защото това е първата, истинска връзка между детето и майката. Отначало треперите са много слаби и трудно различими, но всеки ден стават все по-силни, все по-често трохата се усеща. Скоро татко ще може да усеща уверените движения на нероденото си дете, слагайки ръка на корема си. Тези движения са не само дългоочакван момент, но и диагностика на състоянието на плода в утробата, неговото благосъстояние и развитие.

Първите вътрематочни движения

Нероденото дете започва първите си движения на етапа на ембрионалното развитие - на 8-9 седмица от бременността. По това време развиващата се нервна система на ембриона вече е способна да провежда нервни импулси и бебето прави първите си тренировъчни движения с крайниците си. Води активен живот, "изследва" пространството около себе си: плува в околоплодните води, отблъсквайки стените с крака и ръце. Но той все още е толкова малък, а движенията са изключително хаотични и слаби, че бъдещата майка изобщо не усеща първите движения на бебето си. На ултразвук, който се извършва за първи път, като правило, за период от 12 седмици, можете да наблюдавате активния живот на бъдещия мъж.

Кога една майка може да усети първите движения на плода по време на първата си бременност? Доста е трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос, тъй като повечето жени наричат ​​различни термини. Някои твърдят, че усещат бебето вече на 16 гестационна седмица, други само на 24-25 седмици. Средно се смята, че повечето бъдещи майки са в състояние да уловят леко докосване на 20 гестационна седмица. По това време плодът вече е активен и прави до 200 движения на ден, някои от тях вече са достатъчно силни, за да „посегнат“ към майката.

Първите движения на бебето не причиняват дискомфорт. Тогава, когато детето порасне и стане по-силно, то може да се чувства по-упорито и тогава майките понякога изпитват болезнени усещания. Има много фактори, от които периодът зависи от това коя жена може да почувства бебето си за първи път:

 1. Размер и тегло на плодовете.
 2. Чувствителност на самата жена.
 3. Дебелината на подкожния мастен слой. Дебелите жени ще усетят движенията на плода по-късно от слабите бременни жени.
 4. Чревна дейност. Често, образуването на газове и чревната перисталтика, жените се бъркат с усещанията за движение на плода.
 5. Активността на бъдещата майка. Постоянно в движение може да е трудно да се съсредоточите върху движенията, които се извършват вътре.
 6. Прикрепване на плацентата. Ако плацентата е разположена по предната стена на матката, това донякъде заглушава движенията и те ще се усетят малко по-късно.

Често майките са разстроени, ако до 16 седмици не усетят първите движения на плода. Всъщност няма причина за безпокойство. Въпреки това, след 20 седмици от бременността, при липса на движения, жената се изпраща за ултразвукова диагностика, за да се увери, че бременността протича нормално и че всичко е в ред с детето..

Как да разпознаем първите движения

Може да бъде доста трудно да се разграничат първите движения на бебето от процесите, протичащи в тялото, особено за жена, носеща първата си бременност. Важно е да слушате чувствата вътре.

Всяка майка описва това чувство по свой начин. Някои хора сравняват движенията на дете с мекото пърхане на пеперуда, която докосва корема си с крилото, други говорят за усещане, подобно на биенето на риба по дланта. Повечето се спират на факта, че първите движения са леко потупване, буболене, гъделичкане в долната част на корема.

Въпреки разликата в описанията, всяка майка може да каже с увереност кога точно ще усети ясно и ясно бебето си за първи път. След това движение на трохите нито една жена не се бърка с други реакции на тялото..

Разбъркване в края на бременността

Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голям е плодът и по-ясно майката го чувства. Бебето е най-активно между 24 и 34 гестационна седмица, намалявайки по-близо до датата на раждане.

На ултразвука можете да видите как детето плава в околоплодната течност, изтласквайки стените на матката с краката и ръцете си. Преобръща се, активно извива крака, размахва ръце и завърта глава. През цялото това време бебето заема много позиции и едва към 34-та седмица от бременността заема тази, в която ще се роди. Най-често това е главата надолу, така наречената цефалична форма, която е най-благоприятна за раждането.

По това време плодът вече е достатъчно голям и на практика няма свободно пространство около него. Бебето вече е много ограничено в движенията и не пречи често на майката с остри и силни дръпвания. Това не означава, че той спира да се движи, напротив, активността на плода достига своя връх, той прави до 600 различни движения на ден: разтяга се, играе си с пъпната връв, смуче пръстите и дори краката, често хълца, изследва лицето и други части на тялото. И всичко това много ясно се усеща от бременна жена..

Диагностика на състоянието на плода по смущения

През третия триместър лекарите правят изводи за състоянието на плода главно за това как бебето се движи. Двигателната активност може да показва както нормалните състояния на детето, свързани с неговия режим, така и патологичните:

 1. По характера на движенията на трохите можете да определите настроението и ежедневието му. Ако той се движи активно, това е времето за събуждане. Ако утихнете, замръзнате, не бива да се плашите веднага: напълно възможно е той просто да спи. Ако обаче плодът отсъства твърде дълго, струва си да се обърне внимание на това, както и на твърде упорити и интензивни шокове отвътре..
 2. Можете да видите, че когато жената лежи по гръб или кръстосва крака, детето започва да се движи много по-активно, тъй като кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранене на плода, са леко притиснати. Ето как детето протестира в утробата на майката..
 3. Патологичното нарушение на плацентарния кръвен поток води до хипоксия или кислороден глад, състояние, което е изключително опасно за вътрематочното развитие на плода. Жената е в състояние да го определи по естеството на движенията на бебето, които стават летаргични и не интензивни, понякога напълно отшумяват за дълго време.
 4. По движенията на плода е възможно да се определи представянето му. С главна форма, която е по-удобна за естествения външен вид на новородено, майката ще усети засиленото треперене в горната част на корема, тъй като детето движи краката най-активно. Ако треперенето се усеща в долната част на корема, тогава главата на бебето е отгоре..

Предварителното представяне затруднява новороденото и в някои случаи води до цезарово сечение. Ако жената обърне внимание навреме в коя част на корема движенията са най-активни и направи заключение за положението на плода, тогава преди 32-34 седмици, с помощта на акушерски техники, лекарят може да се опита да помогне на бебето да заеме правилната позиция.

Видео: Акушер-гинеколог за самодиагностика на състоянието на плода по характера на движенията

Методи за диагностика на състоянието на плода чрез пертурбации

Движенията на плода са може би единственият критерий, по който бъдещата майка може да прецени вътрематочното благосъстояние на бебето. В акушерската практика има няколко метода за диагностициране на състоянието на плода по интензивността на неговите движения..

1. Дневник на движенията.

Бъдещата майка, започвайки от 28-30 седмици от бременността, може самостоятелно да определи състоянието на плода. Ако нещо в дейността на детето е тревожно, лекарите съветват да се води т. Нар. Дневник на движенията, където всяко десето движение се записва с посочване на времето. Периодът от време може да бъде избран от 9 до 21 часа. Счита се за нормално, ако 10 или повече записа се появят в дневника за период от 12 часа. В същото време интервалът от време между тях може да бъде напълно различен, тъй като детето във вътрематочния живот също има своя собствена рутина..

Пълното отсъствие на движения в продължение на 10-12 часа трябва да обезпокои бъдещата майка и да я принуди незабавно да се консултира с лекар. Въпросът може да е в кислородното гладуване на бебето, което води до вътрематочна смърт. Това не се случва веднага, поради което навременната диагностика и взетите мерки ще помогнат да се избегне трагедия.

2. Кардиотокография.

След 28 седмици от бременността основният метод за определяне на състоянието на плода е кардиотокография или записване на честотата на контракциите на малко сърце. Пулсът на плода през третия триместър е 120-170 удара в минута. Специални свръхчувствителни сензори регистрират дори най-малките движения на бебето, които майката може да не усети.

Всяко движение на плода е придружено от леко повишаване на сърдечната честота. Ако, напротив, по време на движения се наблюдава брадикардия (намаляване на сърдечната честота), това е доста тревожен знак. Брадикардията, подобно на тахикардия (сърцебиене), засяга естеството на движенията. Ако сърдечната честота се понижи, движенията стават мудни, интензивността им се губи, в някои случаи изчезват съвсем. С повишен сърдечен ритъм движенията, напротив, стават твърде остри и чести, те могат да създадат на мама неприятни усещания, дори болка.

3. Доплер.

Ако се подозира кислороден глад, диагностицира се чрез движения на плода, лекарите предписват допълнително проучване - доплерометрия или измерване на скоростта на кръвния поток на съдовете, проникващи в матката и пъпната връв. Този тип изследване показва колко детето получава хранителни вещества и кислород, които се доставят през кръвоносните съдове..

Трябва да се помни, че хипоксията е изключително опасно състояние, което води до забавяне на вътрематочното развитие и е най-честата причина за вътрематочна фетална смърт. Често с нарушение на плацентарния кръвен поток, открито точно с помощта на доплер, се предписва поддържаща терапия. В особено тежки случаи, за да се спаси детето, се извършва оперативно раждане.

Разбъркване на плода. Как и за колко време се чувства? Защо и как да броим правилно? Нормално количество движение. На седмица разбърквайте маса. Какво да правите, ако бебето се движи твърде малко или твърде активно?

Когато плодът започне да се движи в утробата?

Движението на плода започва на 7-8 гестационна седмица, т.е. приблизително до края на втория месец.

На 8 седмица плодът вече може да реагира рефлекторно на дразнене с потрепвания или колебания. Бебето по това време има дължина на тялото само 2,5 см, но движенията му са възможни, благодарение на вече оформените мускули по гръбначния стълб.

Поради малкия размер на плода, бъдещата майка все още не може да усети неговото движение (често жената в този момент дори не знае, че е бременна). Ако жената отиде в предродилна клиника и тя се подложи на ултразвуково изследване (ултразвук) на матката, тогава лекарят може да види движението на плода. Наличието на движения на плода при ултразвуково сканиране ще означава, че плодът се чувства добре и расте.

Около 12 седмици детето вече може да грабне нещо, можете да видите изражения на лицето. Освен това в началото на втория триместър феталните движения се присъединяват към рефлекторните потрепвания, които се наричат ​​спонтанна активност на феталната мускулатура. Спонтанната активност са движения, които плодът прави сам, а не като рефлекторна реакция.

В утробата плодът извършва следните форми на спонтанни движения:

 • Първата форма. Постоянното дразнене на кожните рецептори (чувствителни нервни окончания) от околоплодната течност води до факта, че мускулите-флексори на феталния ствол са постоянно в определен тон. Именно тази постоянна тонична контракция води до характерното огъване на плода (поза на ембриона), поради което той се поставя в маточната кухина.
 • Втора форма. Тази форма представлява периодично възникващи кратки контракции на мускулите екстензор, т.е. мускули, чието свиване нарушава извитата поза, характерна за бебето. Важно е да се намалят всички разтегателни мускули на багажника, главата и крайниците. Това намаление се нарича генерализирано (общо). Именно тези контракции бъдещата майка усеща на 4 - 5 месеца от бременността като първо движение. Обикновено плодът прави 4 до 8 такива контракции на час..
 • Трета форма. Тези контракции са дихателни движения. Въпреки че плодът не диша през белите дробове, движенията на дихателните мускули започват още от 14 седмици. Плодът „диша“ много по-често от новородено или възрастен, като прави около 40 - 70 вдишвания в минута (възрастен прави около 20 движения). Дихателните движения на плода могат да се усетят от майката, но на по-късна дата.

На 12 седмици плодът вече е способен да се преобръща. По-късно бебето извършва все по-различни движения, знае как да хълца, да се прозява и да смуче палец. В края на втория месец плодът реагира на болката с движенията си.

Болката за него е всеки неприятен инцидент за майка му, който причинява отделянето на адреналин в кръвта. Ако в кръвта има много хормони на стреса, тогава плодът се държи неспокойно, активно се движи. Това се дължи на факта, че малък организъм под стрес на тялото на майката започва да липсва кислород. Това го кара да се движи по-активно. Въпреки това, не само негативните преживявания на бременна жена могат да предизвикат активно движение на плода, но и положителни импулси, адресирани лично до него. Така че, ако бъдещата майка поглади корема си, разговаря с бебето, слуша музика, детето също може да реагира. В този случай не говорим за кислороден глад, а за приятно стимулиране на нервната система на детето. Лекарите казват, че така се формира бъдещият начин на дете да реагира на външни стимули..

Как се чувства движението?

В началото бременната описва движенията на плода с фрази като „риба плува“, „вълна се преобърна“, „пеперуди в стомаха“. Тези усещания не причиняват дискомфорт. По-активни шокове и ритници се появяват още през третия триместър, или по-скоро на 7-ия месец от бременността. По това време активността на бебето ще бъде разнообразна, то може да изненада майката със способността си да дърпа дръжката, крака, главата и всеки път, когато майката ще усеща тези движения.

За разлика от вида дейност „гледайте ме, мамо“, бебето също може да пищи. Това явление се нарича още „фетално дишане“. Лекарите обясняват това с относително големия черен дроб на плода, който притиска диафрагмата върху дихателната плоча. Компресията на диафрагмалния нерв причинява дразнене, което се проявява чрез резки ритмични контракции на диафрагмата, т.е. хълцане. Майката усеща хълцането на плода като ритмични сътресения или „тиктакане на часовник“. Това хълцане не се счита за движение на плода, така че не се взема предвид при изчисляване на броя на неговите движения..

Когато жената усеща първите движения на бебето по време на първата и многократна бременност?

Движението на плода е един от признаците на бременност, който, ако се определи от лекаря по време на палпация, се счита за надежден признак на интересна позиция. Преди появата и широкото използване на ултразвук, движението на плода и слушането на сърдечния ритъм бяха едни от надеждните признаци на бременност. В момента бременността се диагностицира, преди жената да усети, че някой я бута в корема..

По време на първата бременност жената усеща движенията на бебето на 20 - 21 седмица, докато при следващи бременности по-рано - на 18 - 19 седмици. Това се дължи на увеличаване на чувствителността на стените на матката по време на многократни бременности. Ако жената е с наднормено тегло, движенията на плода може да се усетят до 25 седмици.

Могат ли да се усетят движенията на плода на 14-15 седмици?

По това време бебето е твърде малко, за да усеща движенията му. Чувствителността на матката и майчиният инстинкт не могат да повлияят на времето за усещане на движенията на плода, тъй като има обективна причина, поради която бременната жена изпитва сътресения и ритници - това е размерът на плода. Когато плодът нарасне до определен размер и това се случи на 19 до 20 седмица от бременността, разстоянието между тялото на плода и стената на матката намалява. Това увеличава шансовете на тези две структури в контакт. Ето защо е невъзможно да усетите движения на плода преди 18 седмици.

Ако бъдещата майка твърди, че бебето й вече се движи на 4 месеца, това означава, че или гестационната възраст първоначално е била определена неправилно, или че жената е взела чревни контракции за движението на плода.

За колко време движенията са най-активни?

Периодът на най-голяма фетална активност се наблюдава на 26 - 32 гестационна седмица. По това време дължината на тялото на растящия мъж е 36 - 45 см, а през тези 6 седмици теглото постепенно се увеличава с цял килограм (от 700 до 1700 грама). През този период съотношението на размера на матката към размера на плода е най-подходящо, за да може детето да се забавлява до насита. Освен това матката вече е опъната от околоплодната течност, разположена е над нивото на малкия таз, което означава, че има достатъчно място за маневри. Тези 1,5 месеца ще бъдат най-интересните и неспокойни за бъдещата майка, въпреки че не всички майки имат бебета, които са активни. Активността на плода по това време не може да се сравнява особено с активността на други бебета по едно и също време. Скоростта на движение на ден е индивидуална концепция. Максималният брой фетални движения зависи от характеристиките на феталната нервна система. Има спокойни деца, а има и такива, които безмилостно ритат корема на майка си. Смята се, че ако бебето се движи много активно по време на бременност, то след раждането то ще бъде спокойно и, обратно, не много подвижните бебета след раждането стават непостоянни. Следователно е необходимо да се сравнява активността на плода само с личната му норма, като се има предвид обаче, че минималният брой движения на ден не трябва да бъде по-малък от 10.

32 седмица. Как се движи бебето?

32 седмици е 8-ият месец от бременността, когато най-насилственият период от живота на плода вече е назад. Поради факта, че бебето се приближава все повече и повече в утробата, то вече не изпълнява остри куки с писалка или бойни ритници с крак. Плодът вече е достатъчно голям, режимът му на сън и бодърстване вече е коригиран, тоест бъдещата майка вече знае часовете, когато бебето обича да спи и кога иска да се разтегне. Този повече или по-малко стабилен период понякога плаши някои майки, тъй като плодът е станал по-спокоен. Други майки не забелязват отслабване на активността на плода. Такива различни усещания при бременни жени водят до обезпокоителни мисли както в случай на стабилизация, така и в случай на продължаване на една и съща дейност на бебето. За да запази майката спокойна за бебето, редовно й се прави ултразвуково сканиране, което показва дори онези движения на плода, които жената не усеща..

Активност на плода преди раждането на 38 - 40 седмици

Обикновено движението на бебето се наблюдава динамично от 28 до 36 седмици от бременността, понякога трябва да продължите да наблюдавате през последния месец до раждането. За бъдещата майка е важно да знае, че през последния месец на бременността плодът вече е много голям (тежи вече 3 или повече килограма) и матката не може да се простира допълнително. По това време основните движения са преврата и салтата. Смята се, че по този начин бебето започва да "търси" мястото за излизане от матката. След като намери "изхода" (шийката на матката), бебето поставя главата си в тази част и насочва диафрагмата встрани. В това положение ритниците ще се усещат от майката под гърдите и ще бъдат доста болезнени. Главата в областта на врата също ще причини значителен дискомфорт, понякога се усеща като силна и остра („електрическа“) болка в долната част на корема. В това няма нищо лошо, тъй като шийката на матката също се подготвя постепенно за раждане, което се улеснява от главата на плода..

Някои бременни жени отбелязват, че бебето е започнало да се движи по-слабо, но въпреки това то продължава да се движи. Това също е добре.

Ще бъде много по-опасно, ако изведнъж бебето започне да се движи твърде активно - това може да означава, че му липсва кислород.

Колко движения могат да се считат за норма?

Обикновено плодът трябва да се движи поне 10 пъти за 2 часа. Средно той може да изпълнява 30 движения в час (диапазон на движения в рамките на нормалния диапазон от 16 - 45). Между смущения могат да минат 50 - 75 минути (това се счита за максимално допустимия период между два ритника). Периодите на сън, когато бебето е неактивно, са средно 20-40 минути, по-рядко 90 минути. Много лекари също така отбелязват, че бебето може да заспи за 3 часа и това не е проблем, ако може да се „събуди” с помощта на методи за провокация.

Броят на движенията на плода зависи от следните фактори:

 • Времето на деня. Бъдещата майка отбелязва, че бебето бута по-често вечер и през нощта..
 • Емоциите на мама. Обикновено на фона на стресова ситуация детето се движи по-активно, но понякога може, напротив, да замръзне за известно време.
 • Физическа активност на мама. Детето започва да се движи, когато майката е в покой. Дори малкото физическо натоварване намалява броя на движенията на плода с една четвърт.
 • Прием на храна. Ако бременната жена е гладна, тогава бебето реагира на това, като увеличава броя на движенията. След хранене детето може също да започне да се движи по-активно. Плодът реагира и на приема на сладкиши, което се обяснява с отделянето на адреналин (един от стресовите хормони), който е необходим, когато нивото на глюкоза в кръвта е ниско (ако бъдещата майка иска сладкиши, тогава адреналинът ще повлияе на мускулите и ще причини разрушаването на гликогена, от който се образува глюкозата).
 • Звучи. Рязките и силни звуци могат да предизвикат активиране на движенията на плода и, обратно, спокойната мелодична музика успокоява бебето.
 • Дълъг престой в неудобно положение. Всеки дискомфорт, който бременната жена изпитва, също причинява дискомфорт на плода, на който той реагира с движение. Друга причина за промяната в броя на движенията, свързани с неудобно положение, е нарушение на кръвоснабдяването на матката или компресия на големи съдове от бременната матка. Ето защо, бременните жени, особено в по-късните етапи, се препоръчват да лежат на лявата си страна. В това положение матката е по-добре снабдена с кръв и няма риск от компресия на големите съдове зад матката..
 • Амниотична течност. Ако около бебето има малко околоплодна течност, тогава той по-често ще докосва маточната стена (матката се разтяга и увеличава не само поради растежа на плода, но и поради увеличаване на количеството на околоплодната течност). Ако има повече вода, отколкото е необходимо (повече от 2 литра на по-късните етапи), тогава майката може да не усети всички движения на плода (ще има толкова много, колкото при обичайното количество вода, но не всички ще се усетят).

Някои фактори (наднормено тегло, плацентата, прикрепена към предната стена на матката) могат да поемат феталните удари, така че жената или няма да ги усети, или ще почувства слаби удари.

Защо да броим броя на движенията на бебето в матката?

Преброяването на движенията на плода не е загубило своето значение дори на фона на появата на инструментални методи за наблюдение на бебето. Въз основа на броя движения на огнището в момента се оценява състоянието му. Точно както новороденото бебе не може да даде на майката да разбере, че иска да яде, пие или трябва да смени пелената по друг начин, както чрез плач, така и плодът, докато е още в утробата, чрез движения дава на майката „знаци“.

По този начин, движението на плода е един от признаците, които се използват за оценка на степента на комфорт на бебето в утробата. Този показател е много тясно свързан със сърдечната честота на детето и заедно те съставят биофизичния профил на плода (BPP). BPP отразява доставката на необходимото или недостатъчно количество кислород през пъпната връв към плода. Ако кислородът се доставя в достатъчно количество, тогава състоянието се нарича нормално състояние на плода. Ако движенията станат твърде активни или, обратно, твърде редки - хипоксичното състояние на плода (кислородно гладуване).

Основната идея зад BPP е да се уверите, че когато плодът се движи независимо, пулсът му също се увеличава. Това се нарича фетален миокарден рефлекс (плод - плод, миокард - сърдечен мускул). Този рефлекс е много важен, тъй като по степента на неговото запазване е възможно да се прецени нивото на развитие на центровете за регулиране на телесните функции, които се намират в мозъка (дихателен център, сърдечно-съдов център, център на мускулния тонус), или по-скоро тяхната чувствителност към нивото на кислород в кръвта.

Честотата на движенията на плода зависи от следните показатели:

 • съдов тонус - повишаване или намаляване на съдовия тонус (налягане в артериите и вените);
 • нивото на химикалите в кръвта - например хормони, глюкоза, кислород и въглероден диоксид;
 • притока на кръв в матката и плацентата - зависи от състоянието на плацентата, коагулационната система на кръвта и други фактори;
 • киселинно-алкален баланс на кръвта в плода - зависи от състоянието на неговия метаболизъм и нормалното развитие на органите.

Когато горните показатели се променят, феталният миокарден рефлекс се нарушава - движенията на бебето могат да се увеличат, но няма сърдечен ритъм. Също така, лекарите смятат за опасно състояние, когато детето се движи по-малко, отколкото би трябвало (това е много по-опасно, отколкото когато се движи по-активно). Това означава, че мозъкът е спрял да реагира и адаптивните механизми на плода са нарушени. Нарушаването на адаптивните механизми се случва в редица доста тежки състояния, които изискват по-внимателно наблюдение на състоянието на бъдещата майка и плода.

Намаленото движение на плода се счита за рисков фактор за следните неблагоприятни резултати:

 • вродени малформации на плода;
 • преждевременно раждане;
 • нараняване на главата на плода;
 • нарушение на развитието на нервната система на плода;
 • ниско тегло при раждане;
 • прекъсване на бременност и мъртво раждане;
 • слабост в раждането, което принуждава лекаря да използва индукция на раждането или да направи цезарово сечение.

По този начин, преброявайки движенията на плода, проследявайки увеличаването или намаляването на броя на неговите движения, е възможно да се идентифицират опасните състояния навреме.

Как да броим правилно?

Предложени са методи за преброяване на феталните движения с една цел - да се идентифицират състояния, които причиняват намаляване на феталната активност и представляват опасност за вътреутробното му развитие. Плодът извършва максимален брой движения от 28 до 30 гестационна седмица. По това време плодът може да се движи около 600 пъти на ден. Разбира се, от тези движения бременната жена чувства само някои, а именно тези, които причиняват удари по стената на матката. Такива удари съставляват 75% от всички движения на бебето. Движенията в матката, които плодът прави, сякаш плаващи в околоплодната течност, обикновено майката не усеща.

Има следните опции за отчитане на движенията на плода:

 • самоконтрол - преброяване на движенията на жената сама;
 • активно преброяване - с помощта на ултразвук (ултразвук) и кардиотокография (CTG).

При самоброене е важно жената да е наясно с всички правила за изчисляване на двигателната активност на плода. Така че хълцането на бебето не се счита за движение. Всички изчисления на движението на плода трябва да се извършват в легнало или седнало положение, жената трябва да бъде емоционално спокойна. Едно движение на плода се счита не само за един удар от крака, но и за цялата група „ритници“ и „разтърсвания“, направени един след друг. Ако след „дузпата“ хлапето направи пауза и след няколко минути отново започне да натиска, тогава това е второто разбъркване.

Методи за самостоятелно отчитане на движението на плода са предложени от британските акушер-гинеколози Пиърсън, Кардиф и Садовски. Техните разлики се крият във времето за броене, но в противен случай те са подобни. Всички тези методи се основават на минималното количество движение на плода за 12 часа или час..

Методът на Пиърсън

Този метод се нарича просто „преброяване до 10“, тъй като бременната жена трябва само да определи времето, когато бебето ще се движи за десети път. Трябва да наблюдавате движението на плода от 9 до 21 часа. Тоест майката трябва да запише в колоната на таблицата само времето, когато плодът е направил 10-то си „па“. Ако бебето е изпълнило минималното си упражнение за 12 часа, тогава се счита, че е в ред.

Метод от Кардиф

Този метод предвижда и броене на десетото движение, но с тази разлика, че можете да броите произволно, тоест майката отбелязва в таблицата началния час на броене (тя може да го избере сама) и времето, когато детето е изпълнило 10-то упражнение. Преброяването не трябва да започва в 9 ч. Сутринта, важен е самият факт, че за 12-часов период плодът е изпълнил нормата на движенията на тялото в размер на 10.

Метод на Садовски

Тъй като всички бебета в утробата обичат да се веселят вечер и през нощта, Садовски предлага преброяване на движенията след 19:00. Преброяването на движението на плода според Садовски започва след вечерята, от 19 до 23 часа. Важно е бременната жена да е седнала или легнала настрани, необходима е пълна почивка, тъй като всяко физическо натоварване, дори и малко, може да изплаши бебето и той решава засега да не притеснява майка си с движенията си. Препоръчително е да се изпразни пикочния мехур преди броене..

Наблюдението се извършва в продължение на един час. Ако бебето се движи 10 пъти за час, значи всичко е в ред с него. Не можете да броите повече. Ако по-малко от 4 пъти, тогава трябва да продължите да броите движенията на плода в рамките на втория час. Ако за 2 часа броят на движенията достигне 4, значи всичко е в ред. Счита се за идеално, ако детето е направило 10 движения за 20 минути или е завършило по-рано от този път. Изчислявайки броя на движенията на плода по метода на Садовски, майката записва броя на движенията на бебето за час и точното време на теста. Понякога детето може да се движи и след това да спира. Може би е заспал. След това трябва да изчакате още малко време, а именно часа, когато по своята същност е максимална активност.

Ако бебето се нуждае от около 30 минути, за да изпълни всичките 10 движения, това също не се счита за лош показател - не всички деца са еднакво активни, има и по-малко активни бебета. Ако обаче детето не направи 10 движения в рамките на един час, това трябва да предупреди.

Много лекари предлагат да се броят движенията на плода не само след вечеря, но и след всяко хранене, т.е. 3 пъти на ден.

Кардиотокография

Кардиотокографията (кардио - сърце, токо - контракции на матката, графо - запис) е запис на сърдечната честота на плода, контракциите на матката и движенията на плода. И трите тези параметъра са свързани помежду си, особено по-близо до раждането. Преди раждането, за да уловите тези промени, трябва да инсталирате три сензора на корема на бременната жена - по един за всеки параметър на кардиотокографията (CTG). Устройството записва периодите на сън и активно движение на бебето под формата на графика. Времето за регистрация е 20 - 40 минути. След като регистрацията приключи, устройството издава листовка с отпечатан график, която лекарят може да прочете. Лекарят ще анализира промените в параметрите по време на поне 2 епизода на фетални движения, които обикновено продължават около 15 секунди. Всеки параметър се оценява в точки - от 0 до 2. След декодирането му се издава заключение, което показва нормална кардиотокограма или патологичен.

За бъдещата майка е важно да знае, че епизодите на активни движения на бебето трябва да бъдат придружени от увеличаване на сърдечната честота (жената може също така независимо да прецени това, като слуша стетоскопа на плода по време на активните му движения със стетоскоп).

Кардиотокографията се извършва на 32 седмици от бременността, по-рядко лекарят я предписва по-рано от този период.

Ултразвукова процедура

Ултразвукът на плода ви позволява да извършите същата кардиотокография, но по-точно, подробно и ясно. Така че, ако другите методи за изчисляване на движението на плода ви позволяват да определяте само неговите активни движения, тоест тези, които той прави сам, тогава ултразвукът ви позволява да видите мускулния тонус на флексорите и екстензорите, както и дихателните движения на плода. По този начин ултразвукът позволява на лекаря да оцени и трите вида фетална активност..

Дихателните движения могат да се видят на ултразвук от 15 до 19 седмици от бременността, но те стават по-ритмични на 22 до 28 седмици. Феталното дишане е процесът, когато поредица от контракции и отпускане на феталната диафрагма кара амниотичната течност да навлезе в дихателните пътища и да ги премести обратно. Това може да се види в специален ултразвуков режим, наречен "Доплер". Доплер ви позволява да видите потока на течността, който в зависимост от посоката е оцветен в червено или синьо. Майката не винаги може да усети тези движения на плода, особено в ранните стадии. Всъщност това е същото „хълцане“ на плода. Такива ритмични вдишвания и издишвания продължават от 30 секунди до 2 минути, докато плодът извършва от 30 до 90 дихателни движения през този период.

Наблюдението на движенията на плода, включително тези, които то извършва по собствена инициатива, и тези, които са необходими за поддържане на мускулния му тонус, се извършва в рамките на 30 минути. През този период от време бебето трябва да скърца поне 30 секунди, да прави 3 или повече големи движения (с крак, дръжка, глава), а също така да се изправи и да се наведе поне веднъж (това означава, че мускулният тонус е запазен). Всички параметри също се оценяват на точкова система, след което се издава оценка на биофизичния профил на плода.

Таблица и тест по седмици

На 28 седмица на бременна жена се дава листовка, на която е нарисувана маса. Има няколко вида таблици. Първата версия на таблицата вертикално съдържа колони по седмици, започвайки от 28 до 40, и хоризонтално, деня от седмицата и часа на деня - сутрин и вечер. Бременната жена трябва да може сама да попълва такава таблица, като записва в нея точното време, когато се е случило десетото движение на плода за 12 часа, т.е. по метода на Пиърсън или Кардиф.

Понякога таблицата изглежда различно. Часът от деня е посочен вертикално в колоните, а седмицата и денят от седмицата хоризонтално (в тази версия на таблицата има повече клетки). Освен това в долната част има раздел, където трябва да маркирате броя на контракциите (не времето, а броят), ако за 12 часа са били по-малко от 10 (в този раздел броят на движенията е маркиран вертикално от 0 до 9). Жената трябва да постави отметка или кръстче в желаното поле (час и брой движения).

Има и таблица за създаване на график на движение на плода по часове през деня. Тази графика се нарича фетална актограма. Регистрация на движенията се извършва от самата жена. Графиката ви позволява да определите вида на феталното движение. Има нормални и ненормални модели на движение на плода. Необходима е почасова актограма, за да се оцени реакцията на плода към различни промени в женското тяло през деня.

Актограмата на плода се поддържа, както следва:

 • сутрин жената започва по часове, за да отбелязва всяко движение на плода и няма значение колко бебето бута;
 • в края на всеки час трябва да записвате броя на движенията в графиката под формата на точка в точката, която съответства на броя на движенията по скалата;
 • ако детето е решило да организира дълго „бягане“, тоест ритници и тласъци се следват един след друг, тогава майката или отбелязва най-силните удари, или посочва, че бебето е направило повече от 30 движения за час;
 • в края на деня всички точки на листа са свързани с линия, което води до графика на движенията на плода.

Актограмата на плода отразява биоритмите на бебето, тоест периодите на сън и бодърстване. Има много опции за нормата, тъй като плодът може да бъде активен и неактивен, но е важно да няма патологични графики.

Графиките за патологично движение на плода са:

 • върхова графика - много бурна физическа активност в продължение на един час, а след това дълъг период на сън;
 • падаща диаграма - постепенно намаляване на броя на движенията на плода от час на час.

И двете графики означават, че бебето изпитва кислороден глад, тоест и твърде честите, и постепенно отслабващи движения на плода еднакво сигнализират, че детето няма достатъчно кислород.

Следните предупредителни знаци също показват дискомфортно състояние на плода:

 • по-малко от 4 движения за 2 часа;
 • през последните два дни броят на движенията е намалял наполовина;
 • през изминалия ден броят на феталните движения се е удвоил след изчезването им;
 • липса на движение на плода за повече от 3 часа (3 часа е максималното време, през което бебето спи в утробата).

Ако имате поне едно от тези нарушения, трябва спешно да се консултирате с лекар.

Какво да направите, ако плодът не се движи повече от 3 часа (как да се "събудите")?

Бъдещите майки са много притеснени, ако дълго време не усещат движенията на плода, дори ако периодът на бременността е такъв, че от всички движения на плода може да се усети само малка част от тях. В същите случаи, когато предишно активно бебе внезапно е престанало да се тревожи, тогава можете да го провокирате да се движи..

Можете да накарате плода да се движи по следните начини:

 • Закусете. Както бе споменато по-горе, бебето е много чувствително към промени в нивата на кръвната захар, така че храненето ще го накара да иска да се движи. Храни като сирене, бисквити, тост с фъстъчено масло, кисело мляко, плодове или ядки са най-подходящи за провокиране на движението на плодовете. Можете да добавите натурален сок към тях..
 • Направете загрявка. Ако движите ръцете и краката си или ходите с бързо темпо, а след това отново седнете спокойно, можете да провокирате фетални движения. Тази техника се препоръчва особено от гинеколозите по време на ултразвуково сканиране, ако бебето внезапно е заспало по време на прегледа и трябва да бъде наблюдавано. Физическата активност на майката променя нивото на глюкозата в кръвта и „внезапната“ почивка може да събуди бебето - то започва да се мята.
 • Докоснете корема си. Можете да опитате да мушкате, гъделичкате, поглаждате корема, тоест да правите някакъв механичен ефект върху корема, който ще се предаде на плода и ще предизвика реакцията му. Например, ултразвуков датчик, който се поставя върху корема по време на изпита, също задейства бебето да се движи. При механичната провокация е важно да не прекалявате, всички движения трябва да бъдат нежни и меки.
 • Посветете фенерче на корема си. Вече след 22 седмици бебетата могат да различават светлината и тъмнината - това е всичко, което техният орган на зрението позволява досега. Тази способност обаче може да е достатъчна, за да накара детето да иска да избягва източника на светлина, докато спи. За да направи това, той ще трябва да се обърне в другата посока и мама определено ще почувства подобно движение.
 • Легнете. Всяка, дори ежедневната физическа активност на бременна жена, има ефект на морска болест върху бебето. Когато жената се движи, започва "търкаляне", движението на околоплодната течност. Хлапето го харесва, успокоява се и заспива, следователно, ако просто легнете на дивана и си починете, тогава детето може да се събуди, тъй като „спря да помпа“. Ако хоризонталното положение не събуди детето, можете да се обърнете на своя страна.
 • Говорете с детето си или му пейте. Слухът в плода започва да се развива от 16-та седмица на бременността, а детето чува звуци и дори различава гласа на майката от 22 седмици. Детето ще реагира и на силни звуци в къщата. Ако харесва звука, тогава главата му по-скоро ще се обърне към източника, а ако не, тогава, напротив, ще се обърне.
 • Пусни музика. Музиката, която майката слуша сама или „включва“ за бебето, като поставя слушалките на корема си, често принуждава детето да изрази мнението си под формата на удари и ритници. Важно е обаче музиката да не е твърде силна, в противен случай мъничето ще се изплаши и ще замръзне.
 • Изнервям се. Всяко емоционално събитие ще предизвика освобождаването на хормони на стреса, което също ще повлияе на плода и ще го накара да рита крака и ръце. Бъдещата майка може да гледа филм, да мисли за раждане, тоест емоциите все пак трябва да са с положителна конотация. Не е нужно да си представяте края на света или други ужасяващи образи, за да накарате бебето да се придвижи вътре в утробата.
 • Задръжте дъха. Плодът е чувствителен към промени в нивото не само на кръвната захар, но и на кислорода, следователно, ако задържите дъха си за кратко, детето ще почувства, че няма достатъчно кислород и ще започне да рита майката, за да не забрави да диша навреме.

Ако всички горепосочени методи не работят, бебето замръзна за 4 часа или повече, тогава трябва спешно да се консултирате с лекар.

Намаляването на броя на движенията на плода може да е признак за следните патологии:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • плод с ниско тегло за дадена гестационна възраст;
 • липса на вода или многоводие;
 • недостатъчност на плацентата;
 • нарушение на маточно-плацентарната циркулация;
 • инфекция на матката.

Всички тези патологии могат да доведат до така наречената замразена бременност - това е прекратяването на развитието на плода и неговата вътрематочна смърт.

Ако бременността замръзне, тогава изобщо няма движения на плода в продължение на няколко дни.

Какво да правите, ако движението е твърде активно и болезнено?

Има и обратната ситуация, когато по-рано спокойният плод започва да се тресе по-често и по-интензивно. Това може да означава, че на бебето липсва кислород. Ако бебето започне активно да рита, когато майката влезе в задушно, горещо помещение, остава дълго време в неудобно положение, кашля или има затруднения с дишането (с дихателна патология), тогава просто трябва да се опитате да дишате чист въздух и да смените позицията. В повечето случаи това е достатъчно, за да може плодът да „диша“ и да спре да се движи толкова активно. Ако това не помогне, тогава трябва да посетите кабинета на акушер-гинеколога възможно най-скоро и да направите кардиотокография или ултразвук.

Много майки отбелязват, че детето започва по-активно да се движи след полов акт, което ги кара да се тревожат. Лекарите казват, че полов акт, или по-скоро ритмични движения и контракции на матката, действат успокояващо на бебето и след оргазма детето става по-активно. Това се счита за нормално, тъй като, както беше споменато по-горе, бебето се движи по-често, когато майката е в спокойно състояние. При липса на други противопоказания полов акт не влошава състоянието на плода.

Болезненото движение на плода е признак за скорошно раждане през последния месец. Ако бъдещата майка прекалено усеща ударите на плода, тогава може би има олигохидрамнион..

Дата на раждане чрез движение на плода

Този метод е класифициран като неточен, но е широко използван. Тя се основава на факта, че по време на първата бременност майката усеща движението на плода на 20-21 седмица, а при многократни раждания - на 18-19 г. Много фактори обаче могат да причинят забавяне. И първородените, и многоплодните жени могат да усетят движение само на 25 седмици.

Така че, ако със сигурност знаете, че е 18-та седмица от бременността, втората или третата бременност, тогава трябва да добавите останалите 22 гестационни седмици (бременност - бременност) и да получите приблизителната дата на раждане. По същия начин, по време на първата бременност, трябва да добавите 20 седмици към датата на движение на плода, за да разберете кога да чакате бебето..