Когато се диагностицира диагноза олигохидрамнион, не се разстройвайте, след като сте проучили проблема от всички страни, можете да се подготвите за него и да го разрешите рано.

 1. Малко вода: възможни рискове и лечение
 2. Какво е олигохидрамнион по време на бременност: рискове
 3. 1 триместър
 4. 2 триместър
 5. 3 триместър
 6. Какво е липсата на вода: изразена, умерена и относителна
 7. Как се диагностицира
 8. Признаци и проява
 9. Възможно ли е да се определи независимо
 10. Рискове от ниско ниво на вода за дете
 11. Как да се лекува с лекарства?
 12. Предотвратяване
 13. Полезно видео

Малко вода: възможни рискове и лечение

Амниотичната течност е течност, която помага на детето да се развива, снабдявайки го с всичко необходимо.

Но тук могат да възникнат отклонения. Може да има малко вода, тогава се установява диагноза ниска вода. Диагнозата може да бъде на различни нива, в зависимост от това какво лечение е избрано.

Какво е олигохидрамнион по време на бременност: рискове

Обемът на околоплодната течност е 300-500 ml, ако е по-малък, тогава се диагностицира олигохидрамнион. Патология, която може да доведе до сериозни последици както за бебето, така и за майката, затова е толкова важно да се знаят нейните признаци и да се обмислят навреме. Навременната медицинска намеса ще избегне проблеми в развитието и прояви на аномалии. Статистиката показва, че най-често диагнозата се поставя на 37 гестационна седмица, а причината за това е стареенето на плацентата, намаляване на нейната активност.

1 триместър

Ако олигохидрамнионът се диагностицира от самото начало на бременността, то това не е опасно, тъй като не засяга плода. Все още има време всичко да се нормализира, докато бебето порасне. Може да се диагностицира на 16 седмици по време на рутинно ултразвуково сканиране. Причината за възникването може да бъде отказ на мембраните, които не изпълнявам, функциите, възложени им.

2 триместър

Недохранването се превръща в опасна диагноза от 26-та седмица, тъй като при обостряне на състоянието лекарят няма да извърши раждането. По това време причината може да е изтичане на околоплодна течност, което е изпълнено с преждевременно раждане и в такива моменти детето може да не оцелее. Такава неблагоприятна диагноза може да доведе до:

 1. До усложнения в развитието на нероденото дете - хипотрофия, хемецефалия, амниотични стеснения, деформации на крайниците.
 2. Преждевременно раждане или прекъсване на бременност.
 3. До трудно, дълго раждане.

3 триместър

Опасна диагноза в края на бременността, но времето ви позволява да вземете раждането. Ако индикаторът за вода е бил нормален през цялата бременност и през последните месеци е установен проблем, тогава си струва да се подготвите за дълъг трудов процес. При олигохидрамнион пикочният мехур става плосък и не може да действа като клин по време на стимулация на отвора на шийката на матката. Лекарите се опитват да предпишат цезарово сечение.

Какво е липсата на вода: изразена, умерена и относителна

Малко вода се среща в няколко вида. Диагнозата, последиците, симптомите са коренно различни:

 1. Умереният олигохидрамнион се диагностицира с незначителни отклонения от нормата. Често се определя рано, така че може бързо да се елиминира. Предписват се различни диети, коригира се храненето. С правилния начин на живот е възможно индикаторът на амниотичната течност да се нормализира. Умерената форма няма очевидни симптоми, жената се чувства нормално. Само ултразвукът ще ви позволи да стигнете до такава диагноза. Но дори и при умерено здрави бебета се раждат, просто трябва да следвате препоръките на лекарите. Статистиката показва, че такава диагноза се среща само при 5 процента от бременните жени до края на срока..
 2. При изразено слабо вода се проследяват значителни отклонения от нормата. За да се избегнат възможни последици, е необходима хоспитализация, постоянен надзор на лекарите. При ясно изразена форма са характерни следните характеристики:
 • Болезнени усещания при активни движения на плода;
 • Болки в долната част на корема;
 • Намаляване размера на матката, а с това и обиколката на корема;
 • Влошаване на здравето.

Само при този тип олигохидрамнион е възможно продължително раждане, повишен риск от кървене след раждане. За да се избегнат усложнения по време на раждането, лекарите се опитват да направят цезарово сечение..

 1. Относително ниско ниво на вода се появява през последните месеци на бременността и най-често се свързва със стареенето на плацентата. Ако се постави такава диагноза, не трябва да се разстройвате, защото правилното лечение ще помогне да се определят причините и да се върне всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено с такава диагноза. Просто бременната ще бъде под по-строг контрол от лекарите..

Как се диагностицира

Лекарят поставя диагнозата след извършване на определени процедури. Първо се измерва обемът на корема, височината на дъното на матката, ако има очевидни отклонения от нормата, специалистът го изпраща на ултразвуково сканиране. Изследването ще определи количеството на околоплодните води, ще диагностицира развитието на плода според гестационната възраст.

Признаци и проява

В допълнение към традиционните измервания и проучвания, ясни признаци на ниско ниво на водата са:

 1. Болезнени усещания по време на движение на плода.
 2. Рисуващи болки в долната част на корема.
 3. След 4 месеца, малък размер на корема. Обиколката не е правилна;
 4. Слабост, гадене, сухота в устата.

Възможно ли е да се определи независимо

Жената може да почувства първите заболявания и да ги сподели с лекаря, който след определени тестове ще изрази своите предположения. Самолечението в този случай може само да навреди, поради което съветът на специалист е толкова важен. Като правило, при изразена форма на олигохидрамнион се появяват някои симптоми, но с малки отклонения само гинеколог може да подозира, че нещо не е наред.

Рискове от ниско ниво на вода за дете

 1. Плодът става уязвим към външни фактори. Има голяма вероятност от компресия на вътрешните органи, развитие на клинопие и изкривяване на гръбначния стълб.
 2. Физическата активност е нарушена, тъй като движенията са ограничени, бебето не може да се върти в утробата като останалите.
 3. Ако няма достатъчно вода, тогава метаболитният процес между майката и детето може да бъде нарушен, което е изпълнено със забавяне на развитието и понякога замразена бременност. В този случай е необходимо да се действа бързо, да се направи ултразвуково сканиране и да се уверите в състоянието на плода, модерно да го извлечете, за да спасите жената.
 4. Липсата на кислород по време на бебешкото развитие влияе върху развитието на нервната система.
 5. Бебетата се раждат с поднормено тегло и с определени увреждания в развитието.
 6. Увеличава вероятността от компресия на кабела.
 7. Кожата също страда и постепенно изсъхва, може да се развие хипотрофия.
 8. Честият контакт на плода с феталната мембрана може да доведе до сливане в него.

Как да се лекува с лекарства?

Лечението е насочено към възстановяване на притока на кръв в матката, плацентата. Важно е да се идентифицира причината, която е задействала проблема и да се отстрани. В хода на лечението се вземат мерки за нормализиране на процеса на подаване на кислород от майката до плода през плацентата. Няма такова нещо като лек, тъй като изкуственото увеличаване на количеството вода няма да работи. Задачата е да се подобри състоянието на майката, а с нея и на бебето.

Лечението се избира, като се вземе предвид термина. Ако проблемът бъде открит през третия триместър, тогава жената е хоспитализирана, където получава витамини, както и лекарства, които помагат за възстановяване на нивата на кислород, подобряват кръвообращението.

Те се опитват да върнат нормалните нива на кръвната захар, да премахнат възможните инфекции, които биха могли да провокират патология. CTG се извършва всеки ден, което ви позволява да определите състоянието на плода. Веднъж на всеки пет дни се предписва ултразвук или доплерометрия. Лекарите се опитват да удължат бременността и да издържат до естественото раждане. Ако благосъстоянието на бебето се влоши, тогава се прави цезарово сечение.

Ако проблемът се установи на 28 седмици и се установят сериозни отклонения в процеса на формиране на плода, тогава някои експерти предлагат да се прекъсне, тъй като резултатът е трудно да се предскаже. При умерена липса на вода лечението се извършва у дома, но е важно да се придържате към препоръките - да приемате лекарства, да премахвате стреса и да бъдете по-често на чист въздух, увеличавайки броя на разходките.

Лекарите се опитват да идентифицират и спрат заболяването, което е причинило олигохидрамнион. След установяване на причината, винаги е по-лесно да се премахнат последствията. Така че олигохидрамнионите могат да бъдат причинени от метаболитно разстройство на бременна жена, тогава се предписва диета, която ще върне всички показатели към нормалното.

Предотвратяване

Колкото по-рано се открие ниско ниво на вода, толкова повече шансове е да се възстанови количеството вода и да се достигне нормално ниво. Превенцията помага да се предотврати проблемът.

Препоръчително е бременната жена да избягва стресови ситуации и да увеличава броя на разходките на чист въздух. Диетата трябва да включва не само витамини и минерали, но и много течности. Не само вода, но и мляко, компоти, сокове.

За да предотвратите ниско ниво на вода, дори преди бременността, си струва да преминете през определени тестове, които ще определят отклоненията и ще ги премахнат по модерен начин. Решете проблемите на сърдечно-съдовата, отделителната системи, ако има такива. Да откаже от лоши навици.

Ниското ниво на водата не е окончателната преценка. Трябва да вярвате в себе си, да се настроите на раждането по положителен начин. Важно е да се вслушате в препоръките на лекарите и всичко ще се оправи. Дори и с тази диагноза се раждат здрави бебета, просто процесът на развитие изисква по-внимателно наблюдение.

Малко вода: диагностика, причини, лечение

Околоплодните води (амниотична течност) са удобна среда, в която бебето се развива в продължение на девет месеца. Той служи и като механична защита, и като хранителна среда, и като „симулатор на течности“, който помага на детето да изработи техниката на преглъщане. Въпросът дали са необходими околоплодни води не си струва - без нея бременността не може да се развие. Но колко от него е необходимо и какво да правя, ако няма достатъчно околоплодна течност? Колко страшна е липсата на вода?

Ниска вода: първи подозрения

Всички жени се различават по ръст и телосложение, а размерите на новородените бебета също се различават. Следователно „нормалният“ обем на околоплодните води е доста неясна концепция. Горната и долната граница на нормата се различават с повече от половината: 600-1500 ml.

„Повечето амниотични течности са на 37-38 седмица, след това техният обем леко намалява.

Често дори опитен гинеколог не може да каже с увереност дали говорим за лек дефицит / излишък на околоплодна течност или за физиологични характеристики на конкретна бременна жена. Следователно подозрение за умерена липса на вода (обемът на околоплодните води е 500 ml или по-малко) често възниква, когато бъдещата майка започне да чувства неприятен симптом: движенията на детето стават болезнени за нея.

„Дори леките олигохидрамниони са доста рядка патология, тя се определя при 1 от 20 бременни жени..

Диагностика на слабо вода

За да се потвърди диагнозата олигохидрамнион, се изисква ултразвуково изследване. По време на прегледа лекарят определя така наречения „вертикален джоб“ - най-голямото разстояние от предната коремна стена до плода. Обикновено това разстояние трябва да бъде от 5 до 8 cm.

Можете да определите по-точно състоянието на нещата, като изчислите индекса на амниотичната течност: това е същият „вертикален джоб“, измерен само в четири различни точки (дясно-отгоре, ляво-отгоре и дясно-отдолу и отляво-долу). Сумата от четири измервания може да варира от 5 до 24 см (някои лекари стесняват този интервал до 8-18 см) и варира в зависимост от продължителността на бременността.

Нормални резултати на индекса на амниотичната течност

Но едно проучване може да разкрие само най-грубото нарушение. Много зависи от активността на детето и от настройките на ултразвуковия апарат. Ето защо, ако се съмнявате, по-добре е да повторите изследването и е възможно с друг лекар и на друго устройство..

Причини за ниска вода

Има много причини за появата на олигохидрамнион и в зависимост от това, какво състояние е причинило олигохидрамнион, се прави прогноза за хода на бременността и се определят тактиките на лечение.

Генетични заболявания

Понякога олигохидрамнионът през втория триместър на бременността се причинява от генетични аномалии в плода. За съжаление това е най-песимистичният сценарий, тъй като бременността често замръзва.

Хронични заболявания на майката

Проблеми с бъбреците, пикочните пътища, хипертония - редица заболявания на майката могат да причинят олигохидрамнион. В този случай гинекологът ще се съсредоточи върху лечението на това конкретно заболяване, а състоянието на бебето ще се следи особено внимателно.

Аномалии в развитието на мембраните

Може би проблемът не е в здравословното състояние на майката или плода, а в матката: има недоразвитие на амниона, разслояване на мембраните на мембраните, недостатъчна секреторна активност на епителните (изграждащи лигавицата) клетки на мембраните, отговорни за производството на вода.

Инфекциозни заболявания

ODS, грип, варицела, морбили - много инфекции могат да засегнат мембраните. В резултат на това те губят своята еластичност, появяват се разслоения, чрез които има незабележимо изтичане на околоплодната течност за самата жена..

Amnional хидрорея

Понякога изтичането на околоплодната течност се случва без видима причина - лекарите дори не винаги успяват да намерят мястото на микроскопично разкъсване. В този случай се прави цитонамазка за откриване на околоплодна течност. За разлика от предишния случай, вече може да има вторична инфекция на мембраните.

Отлагане на бременността

На 42 седмица, както плацентата, така и околоплодните мембрани постепенно престават да изпълняват своите функции, което означава, че количеството на новопроизведената околоплодна течност също рязко намалява.

Защо олигохидрамнионът е опасен?

В зависимост от степента на недостатъчност на околоплодната течност възникват различни патологии на развитието на плода. Пъпната връв може да попадне между стената на матката и плода, което води до кислородно гладуване на бебето. При изразена липса на вода бебето се изстисква от стените на матката, което причинява изкривяване на гръбначния стълб, плоскостъпие и в някои случаи дори сливане на кожата с амниона. В този случай се образуват връзки на симонарт - когато детето се опитва да промени позицията си, те могат да се увият около него, причинявайки тежки наранявания.

„Дори когато бебето се развива нормално, липсата на вода може значително да усложни хода на раждането. Липсата на околоплодна течност води до факта, че феталният мехур не притиска шийката на матката ("плосък" фетален мехур), отварянето му се забавя или изобщо не се случва.

Ето защо при ниска вода се препоръчва отваряне на феталния пикочен мехур, а в някои случаи и цезарово сечение.

Какви изследвания трябва да се направят с олигохидрамнион

Ако има съмнение за изтичане на фетална течност, тогава се прави вагинална мазка, за да се разкрие съдържанието на околоплодната течност.

Подозрението за инфекциозни заболявания се подкрепя от тестове за наличие на вирусни и бактериални инфекции - първо, бъдещата майка трябва да премине поне общ кръвен тест.

Ако знаете за хроничните заболявания на майката, които могат да причинят олигохидрамнион, тогава се извършват тестове, които ще разкрият степента на тяхното обостряне.

И накрая, важно е да се следи състоянието на бебето: за тази цел лекарят може да предпише CTG (кардиотокография, показваща както фетални сърдечни контракции, така и контракции на матката), съдова доплер сонография и амниоскопия - за оценка на качеството на околоплодните води.

Как се лекува олигохидрамнионът

На първо място, трябва да се отбележи, че обемът на допълнително изпита течност от майката не влияе върху количеството на околоплодните води. При умерено ниско ниво на вода е важно редовното наблюдение: ако ситуацията се влоши, майката най-вероятно ще получи предложение да отиде в болница. В допълнение към специфичното лечение, свързано със заболяванията, открити при бременна жена, общи препоръки за олигохидрамнион са следните.

 • Почивка в леглото или намаляване на физическата активност, за да не се провокира повишено изтичане на околоплодната течност.
 • Здравословно питателно хранене, прием на витамини.
 • Прием на лекарства, насочени към намаляване на тонуса на матката и подобряване на микроциркулацията на кръвта - те трябва да компенсират липсата на плацентарно хранене, свързано с олигохидрамнион.
 • Предотвратяване на развитието на вътрематочни инфекции.
 • При продължителна бременност - започване на раждане.

Все още малкото вода не е катастрофа, въпреки че може би майката ще трябва да прекара по-голямата част от бременността си в болница. Положителното отношение, спазването на медицинските препоръки и най-вероятно бременността могат да бъдат спасени безопасно до датата на падежа, а вредата за здравето на детето ще бъде минимална.

Малко вода по време на бременност - причини

Малко вода се нарича намален обем околоплодни води в феталния пикочен мехур. От гледна точка на акушерството, това е наличието в матката на по-малко от 0,5 литра околоплодни води в навечерието на раждането по време на доносена бременност.

Ниското ниво на водата е динамично състояние

Обемът на околоплодната течност е променлив показател, той се променя през цялата бременност. Еднократно определяне на факта на олигохидрамнион не носи никаква диагностична стойност.

Кратките епизоди на олигохидрамнион не изискват лечение и често се считат за физиологични. Например, ако количеството на околоплодната течност е неподходящо за гестационната възраст, което се превръща в норма след няколко седмици.

Ако в бъдеще отново се открие олигохидрамнион, това вече се счита за патологично, застрашаващо нормалния растеж на плода. Истинският патологичен олигохидрамнион винаги придружава вече съществуващите нарушения на развитието на плода или плацентата.

Ниската вода не е болест, а симптом

Като независимо заболяване олигохидрамнионът не се класифицира. Това е симптом, който придружава друга фетална патология или бременност. Той не може да се свърже с основните диагностични критерии, тъй като съвременните методи за изследване позволяват с голяма точност да се идентифицират проблеми в растежа на плода..

Малко вода се диагностицира рядко: предимно установените случаи (3-4 на 1000 раждания) са функционални. Сред тях патологичните са само 0,2-0,3%.

Амниотичната течност е нормална

Когато оплодената яйцеклетка навлезе в матката, започва образуването на мембрани, заобикалящи ембриона:

 • външен, заобикалящ яйцеклетката;
 • вътрешен - воден (амниотичен).

Създава се затворена стерилна кухина (фетален пикочен мехур), плодът се развива в нея. Получените черупки растат заедно с него. Амниотичната течност съдържа 97% вода, както и разтворени в нея хранителни вещества, бактерицидни съединения, минерали, хормони, имунни комплекси. Тези компоненти се променят заедно с количеството течност, докато плодът расте. На всеки 3 часа водата се „подновява“: нивото на хранителните вещества и другите компоненти се поддържа постоянно, метаболитните продукти на растящия плод се отстраняват.

Има специални таблици със стандартни показатели за всяка седмица на бременността, започвайки от четиринадесетата. Лекарите, които провеждат ултразвук, се ръководят от тях, когато откриват ниско ниво на вода по време на бременност. Обикновено най-голямото количество вода във феталния пикочен мехур се отбелязва на 38 седмици и е 1,5 литра. След това се спуска.

Понякога в интернет можете да намерите точни показатели при какъв обем околоплодни води трябва да се посочи като умерено ниско ниво на вода по време на бременност, при което - висока степен на тежест. Номерата често се дават точни, категорични, в зависимост от обстоятелствата.

Всъщност няма единни показатели за норми за всички термини. Често срещаните показатели от 500 или 600 ml нямат нищо общо с реалността. Тъй като количеството на околоплодната течност варира драстично в различно време.

В началото на бременността има малко околоплодна течност, след това става все повече и повече.

Периоди на бременностПромени в обема на околоплодната течност
от 8 седмициобемът на водата се увеличава с 10 ml седмично
от 13 седмицисе увеличава с 25 ml на седмица
от 21 седмицисе увеличава с 60 ml седмично
Тогава скоростта на натрупване на околоплодната течност намалява, но количеството й все още се увеличава.
33 седмицаспиране на производството
след 40 седмициколичеството на околоплодните води започва да намалява

Бъдещите майки, които чакат твърде дълго, за да се срещнат с бебето си, могат да развият олигохидрамнион в резултат на стареенето на плацентата..

Но показателите преди раждането са наистина ясни. Недохранването по време на бременност се диагностицира, ако обемът на околоплодните води, при спазване на нормалните срокове за доставка (от 38 седмици), е по-малък от 500 ml. Това е вътрешен показател. В западната медицина 300 мл се считат за долната граница на нормата. Следователно там се диагностицират полихидрамниони по-рядко..

Откъде идва околоплодната течност??

Амниотичната течност се произвежда от плацентата. Но всички знаем, че в началото на бременността няма плацента. Той узрява едва в края на първия триместър. Откъде идва околоплодната течност през първите месеци на бременността??

Това е една от неразгаданите медицински загадки. Лекарите все още не знаят как точно се увеличава количеството на околоплодната течност, преди да се появи плацентата. Основната теория е, че водата се натрупва поради екстравазацията на кръвната плазма на майката през хориона и амниона. Също така се предполага, че това може да е плазмата на самия плод - той се просмуква директно през кожата, преди да настъпи кератинизация (втвърдяване)..

През втория триместър плацентата започва да функционира. И все пак основният източник на околоплодна течност е плодът. През този период количеството на околоплодната течност зависи от това колко бързо се случва натрупването на урина, алвеоларната течност и тяхното отделяне (абсорбиране), поглъщане от плода и изтичане през амниотичната мембрана.

Всеки ден белите дробове на плода произвеждат средно 350 ml течност. Лишена е от протеини.

Неговата осмоларност е същата като тази на кръвната плазма. Плодът също отделя урина доста интензивно. Количеството му варира от 0,4 до 1,2 литра на ден. От 20 до 40 седмици количеството произведена урина се увеличава 10 пъти.

От 18 седмици нататък може да се наблюдава поглъщането на околоплодната течност от плода. Това е основният механизъм на резорбция на околоплодната течност. На 20 седмици нероденото дете поглъща 200 ml на ден, на 40 седмици - 500 ml. Останалата част от течността се абсорбира в кръвта на майката поради по-голямата си "соленост" - по-голямо количество натриев хлорид.

Функции на околоплодната течност

Наличието на течност в малък обем се определя още от 3-та седмица на бременността. Между плода и неговата среда има постоянен обмен: до четиринадесетата гестационна седмица - през кожата, впоследствие, поради нейното уплътняване, течността с хранителни вещества се поглъща от плода, а част от водата се отделя под формата на урина. Така плодът "се храни" и се пречиства от метаболитни продукти.

В допълнение към това има редица важни функции:

 • поддържане на постоянна комфортна температура (+ 37 ° С);
 • шумоизолация;
 • амортизация (предпазване на детето от нараняване при резки движения на майката);
 • защита срещу инфекции благодарение на съдържащите се в него бактерицидни вещества;
 • "Помощ" при раждането на дете.

Ниско ниво на вода като симптом

Както вече споменахме, патологичната липса на вода не е независимо заболяване, но е свързана със сериозни промени. Това може да означава:

 • хромозомни сривове;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени малформации (нарушено бъбречно развитие под формата на поликистоза, недоразвитие на бъбреците или пълното им отсъствие, стесняване или отсъствие на уретрата, припокриване на лумена на уретерите);
 • малформация на плацентата.

Има и идиопатични олигохидрамниони по време на бременност - малко количество течност по неизвестни причини. Не засяга бременността и здравето на плода, слабо изразен, преминава сам до края на бременността или продължава до раждането.

Трябва да знаете, че олигохидрамнионът не може да причини генетични нарушения или структурни дефекти на вътрешните органи. Напротив, хромозомни промени или дефекти в развитието провокират появата на олигохидрамнион. Следователно, ако в диагнозата олигохидрамнион звучи до генетични промени или "деформации", имаме предвид едновременното им присъствие.

Развитието на ниско ниво на вода може да доведе до:

 • инфекции при майката (40% причиняват олигохидрамнион);
 • следсрочна бременност (тялото на майката не произвежда околоплодни води по-дълго от необходимия период и количеството му в тялото след 9 месеца се изчерпва);
 • хипертонично заболяване;
 • диабет;
 • многоплодна бременност.

При многоплодна бременност понякога се образуват допълнителни съдове в плацентата, кръвта се преразпределя в полза на един от двата плода. Той абсорбира повече течност и следователно отделя повече урина. Вторият плод развива хипоксия, той изостава в развитието, образува се олигохидрамнион.

Пониженото количество вода по време на бременност може да има ятрогенни причини. Образуването на околоплодната течност се нарушава от употребата на някои лекарства, най-често инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Имена на лекарства: каптоприл, еналаприл, рамиприл и други лекарства с подобни имена. Те са противопоказани по време на бременност. Но не всички жени четат внимателно инструкциите. Лекарят не отменя тези лекарства, тъй като не знае, че пациентът ги приема..

Количеството вода значително се намалява при пушене. Не всички жени намират достатъчно сила на волята да се откажат от никотина за този период. Не всяка бъдеща майка, която пуши, получава умерена липса на вода по време на бременност. Но рискът нараства значително. Средно жената, която пуши, има по-малко околоплодни води, отколкото жената, която води здравословен начин на живот..

Видове маловодие

Малко вода може да бъде:

 • умерена или тежка;
 • първичен или вторичен;
 • остър или хроничен;
 • рано или късно.

Повечето жени имат умерена липса на вода.

Първичен - развива се с цели мембрани на яйцеклетката в резултат на възникналата патология (плацента, бременност, развитие на плода, хронични заболявания на майката).

Вторичен (травматичен) е резултат от нарушаване на целостта на феталния пикочен мехур и в това отношение изтичане на течности. Най-често в момента се диагностицира първичен олигохидрамнион.

Остра - проявява се рязко, но не оставя необратими последици, бързо спира и си отива, без да се изисква специално лечение. Обикновено резултатът от инфекция, която е имала бъдещата майка.

Хронична - има патологична основа, поради заболявания, съществуващи при бременна жена (захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония), гестоза, плацентарна недостатъчност. Не изчезва от само себе си, прогресира без лечение.

Ранен - ​​развива се на 16-20 седмица.

По-късно - развива се на 26-40 седмици.

Опасност от ниска вода

Амниотичната торбичка винаги е стерилна и затворена. Амниотичната течност никога не напуска маточната кухина до процеса на раждане. В края на бременността феталният пикочен мехур се спуска и спонтанно се разкъсва, водите излизат навън, плодът започва да се ражда.

Ако водата започне да „излиза“ преди 36 седмици, изливането се счита за преждевременно. В някои случаи има пълна евакуация на водите.

При повечето жени с високо увреждане на пикочния мехур се случва постепенно изтичане, което в крайна сметка води до олигохидрамнион и заплашва загубата на плода. Дори умерената липса на вода в този случай е изпълнена с усложнения..

При определяне на ниско ниво на вода по това време се увеличава вагиналното отделяне при жената - косвен признак на загуба на течности. Тя се нуждае от хоспитализация, за да елиминира причините за недостиг на вода.

Във втория триместър олигохидрамнионът е най-опасен, тъй като поради недоразвитието на плода бременността все пак трябва да продължи, но понякога не е възможно да се отстранят причините за малкото количество вода.

През последния триместър тази патология също е опасна, но при спешен случай по това време доставката вече е възможна.

Последици за детето

Ниската вода е неблагоприятен прогностичен признак. Много често такива жени имат забавяне на растежа на плода, вродени малформации. Дори леки олигохидрамниони по време на бременност могат да бъдат свързани с бъбречна дисгенезия, синдром на Мекел-Грубер, синдроми на Потър 1 и 2.

Най-лошата ситуация е, когато забавянето на растежа на плода се комбинира с олигохидрамнион през 2-ри триместър. Обикновено такава бременност се прекъсва или бебето умира в първите дни след раждането..

Когато се роди дете от жена с олигохидрамнион, се увеличават рисковете от много патологични състояния:

 • фетален дистрес се наблюдава на всеки десети;
 • рискът от вътрематочна инфекция е 5 пъти по-висок от средния за населението (приблизително 1,6% от случаите);
 • пневмопатия се наблюдава при 5%;
 • намален адаптационен капацитет - при повечето деца.

Клинична картина по различно време

Клиничната картина няма специфични симптоми:

 • болезнени усещания в корема при движение на плода;
 • намалена детска активност.

При изследване се определя несъответствието между времето на бременността и размера на матката, тъй като с намаляване на количеството течност във феталната торбичка, обемът на матката също намалява. Но е невъзможно да се направи надеждна диагноза само въз основа на обективния статус:

 • винаги има възможност за неправилно изчисляване на гестационната възраст,
 • подобни симптоми се наблюдават при редица други заболявания.

Съвсем различна картина се наблюдава, ако изтичането на околоплодната течност се случи извън началото на раждането. Това показва дефект в балонната обвивка. В този случай има голяма вероятност бактериална инфекция да проникне през увредената мембрана на феталната торбичка. За да се предотврати инфекцията на плода, е необходимо да се изследва микрофлората на влагалището и съставът на околоплодните води.

Течът може да предизвика преждевременно раждане. Медицинска тактика в такива случаи зависи от продължителността на бременността. Ако това се е случило преди 34 седмици, когато белите дробове не са оформени, се вземат лекарствени мерки за ускоряване на процеса на тяхното развитие.

Диагностика и лечение

Обемът на околоплодната течност се изчислява чрез височината на нейното стоене в джобовете, образувани между стената на черупката и плода, и се сравнява с общоприетата норма. Това се определя по време на ултразвук на матката.

Тъй като олигохидрамнионът не е независимо заболяване, а признак на друга патология, е необходимо да се идентифицира и лекува основната причина.

При определяне на малко количество вода през първия триместър не са необходими терапевтични мерки, всичко ще се нормализира от само себе си.

Ако олигохидрамнионът се повтори през следващите 3 месеца, гениталните инфекции и генетичните дефекти се изключат, идентифицираната патология се лекува.

Когато е необходима терапия

 • При липса на аномалии в развитието - да удължите бременността за максимално възможния период.
 • При умерено, но продължително изтичане, когато е възможна инфекция, антибиотиците се избират след анализ на околоплодната течност.
 • Ако резултатите от изследването показват животозастрашаващо състояние на детето, се извършва незабавно раждане.
 • При голяма загуба на околоплодна течност - необходимо е и спешно изкуствено раждане.
 • С настъпването на отлепване на плацентата - незабавно цезарово сечение.
 • Ако се установи конфликт на Rh фактора при майката и детето, се използват консервативни методи.

В случай на умерено ниско ниво на вода по време на бременност, периодът се удължава максимално, за да се роди детето възможно най-близо до нормалната дата на раждане. Благоприятен прогностичен признак е развитието на това състояние едва през третия триместър..

По-лошо е, ако олигохидрамнионът придружава забавяне на растежа на плода. Резултатът от такава бременност може да бъде неблагоприятен. Забавянето в развитието се лекува успешно с лекарства при трима от четирима пациенти. Но само в случай на нормално количество околоплодни води! Ако са малко от тях, тогава вероятността за успешно лечение е само 12%. Свързва се с декомпенсирана плацентарна недостатъчност.

Понякога бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Това се изисква в случай на комбинация от олигохидрамнион с вродени малформации.

Усложнения на олигохидрамнион

При ниска вода може да образува:

 • Сливане на кожата на плода и амниона. Това води до появата на външни аномалии. Много рядко.
 • Хипоксия. Причинява забавяне на метаболизма, рязко намаляване на теглото на плода, отлепване на плацентата.
 • Слабост или липса на раждане (при 80% от родилките с олигохидрамнион).
 • Компресия или заплитане на плода с пъпната връв.

Няма конкретни препоръки за предотвратяване на развитието на недостиг на вода. Необходими са почивка и добър сън, здравословно хранене, навременно изпълнение на предписаните прегледи. За всяко нарушение на състоянието трябва да се консултирате с лекар.

Малко вода по време на раждане

Ако олигохидрамнионът по време на бременност продължава до самото раждане, такива жени изпитват слаб труд. Това усложнение може да е резултат и от следсрочна бременност..

Амниотомия

Малко вода - едно от показанията за амниотомия - процедури за отваряне на феталния пикочен мехур.

Първо, лекарят трябва да се увери, че няма противопоказания. Основните са генитален херпес, представяне на плода или неправилното му положение в матката, представяне на пъпната връв, както и всички възможни противопоказания за физиологично раждане. Тогава олигохидрамнионите по време на бременност може да са причина за цезарово сечение.

Предпоставка за амниотомия е зрялата шийка на матката. Лекарите оценяват степента й на зрялост по скалата на Бишоп. Резултатът преди процедурата трябва да бъде най-малко 6 точки.

 • по време на гинекологичен преглед лекарят пробива феталния пикочен мехур;
 • той пъха пръсти там и разширява дупката;
 • пункцията се прави не в центъра, а отстрани;
 • прави се извън контракции, в състояние на минимално напрежение на феталния пикочен мехур;
 • околоплодните води се отделят много бавно, като внимателно се контролира този процес, за да не се повреди пъпната връв.

Тази процедура улеснява процеса на раждане. Но това може да доведе и до кратко намаляване на плацентарния кръвен поток, промяна в сърдечната честота на плода, поради което след амниотомията сърдечната дейност на бебето се наблюдава постоянно..

Защо има олигохидрамнион по време на бременност и какви последици е опасно?

Ниско ниво на вода по време на бременност се наблюдава средно до 5 случая на 100 жени поради причини, свързани със здравето на бъдещата майка и дефекти в развитието на детето. Умерената форма на намаляване на количеството на околоплодните води не представлява сериозна заплаха за бременната жена и плода.

При намаляване на количеството на околоплодната течност до критични цифри е необходимо да се вземат терапевтични мерки, така че да не настъпи спонтанен аборт или преждевременно раждане, което е опасно за тежките олигохидрамниони..

Какво е олигохидрамнион?

Недохранването в медицинската терминология се нарича още олигохидрамнион, което означава малко количество околоплодни води.

Амниотичната течност в матката обгражда нарастващото бебе през цялата бременност. Те изпълняват защитни и метаболитни функции, подпомагат развитието на белите дробове на бебето и движението в маточната кухина. На 10 гестационна седмица обемът на водата е приблизително 30 ml, на 18 седмици - около 400 ml, а до 38 седмици се увеличава до нивото от 1-1,5 литра.

Умерена форма

Умереният олигохидрамнион се характеризира с намаляване на количеството на околоплодната течност до 400 ml. Състоянието изисква наблюдение и специална диета, така че бременните жени са поставени на консервация.

Произнесени олигохидрамниони

Признаци за ниска вода с изразена степен са намаляване на количеството вода според резултатите от ултразвуковата диагностика под 400 ml. Това може да повлияе негативно на плода, да причини преждевременно раждане, поради което терапевтичните мерки са наложителни..

Причини

Причините за недостиг на вода по време на бременност могат да бъдат разделени на няколко групи:

 • хронични заболявания на бременна жена, които провокират намаляване на количеството на околоплодните води (тежка хипертония, сърдечна недостатъчност с отоци, съдова патология на крайниците, системни лезии, ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, захарен диабет, алкохолизъм);
 • остри болезнени състояния на бъдещата майка (интоксикация с диария и повръщане, алкохолно отравяне, никотин, токсични продукти);
 • късната токсикоза (гестоза) често е причина за олигохидрамнион по време на бременност през 3 триместър;
 • патология на плацентата, която е свързана с дефекти в развитието, нарушения на кръвообращението, некротични лезии, склероза, травматични наранявания отвън;
 • разкъсване на мембраните и изтичане на околоплодната течност поради нараняване, физически стрес, инфекция;
 • следсрочна бременност за повече от 41 седмици;
 • многоплодна бременност;
 • резус конфликт в случай на несъответствие на резус кръвна група при майка и бебе;
 • неконтролиран прием на обезболяващи лекарства от бъдещата майка (Индометацин, Диклофенак);
 • инфекции на бременна жена, които се предават на плода и заразяват мембраните му (хламидии, уреаплазма, херпесни вируси, цитомегаловирус);
 • вродени генетични дефекти на плода, свързани с бъбреците, уретрата, уретера;
 • придобити дефекти поради въздействието на неблагоприятни фактори (токсични, инфекциозни) върху развиващите се органи на бебето.

Какви са последиците, опасни за детето?

Каква е заплахата от олигохидрамнион за дете става ясно чрез изучаване на функциите на околоплодната течност. Амниотичната вода е необходима за:

 • хранене на плода;
 • поддържане постоянството на температурата и налягането;
 • защита срещу механични и шумови влияния на околната среда;
 • защита срещу инфекциозни агенти;
 • осигуряване на свободно гладко движение и смазване на кожата.

С олигохидрамниони вирусите, бактериите и токсините преминават по-лесно през плацентарната бариера, което може да доведе до инфекциозни заболявания и отравяне на плода. При липса на хранене поради малкото количество вода е възможно забавяне на растежа и развитието на бебето. Появяват се признаци на хипоксия.

Наранявания, изкривяване на скелета, увреждане на кожата, прилепването й към амниотичните мембрани се случват поради факта, че детето има малко течност, за да се движи свободно в матката. Тежестта на нарушенията зависи от това коя патология е допринесла за олигохидрамнион..

Тежките малформации водят до спонтанни аборти. Патологичните промени, придобити в края на бременността, могат да причинят преждевременно раждане или вътрематочна смърт на плода.

В кой триместър се диагностицира по-често?

По времето на поява олигохидрамнионът се разделя на 2 вида.

 1. Ранните олигохидрамниони се наблюдават според резултатите от ултразвуково изследване след 16 седмица от бременността. Състоянието е неблагоприятно за развитието и растежа на детето, поради което причината трябва да бъде идентифицирана възможно най-скоро и лечението да започне.
 2. Късното ниско ниво на вода се счита след 26 седмици от бременността (в края на втория триместър) и най-често зависи от функционалните проблеми в тялото на бременната жена.

Пониженото количество вода по време на бременност през третия триместър трябва да бъде внимателно наблюдавано и коригирано. По това време има опасност от преждевременно раждане..

Знаци и симптоми

Симптомите на олигохидрамнион по време на бременност в повечето случаи нямат ясна специфичност..

Тези признаци са:

 • намалена активност на изтласкването на бебето в стомаха;
 • болезненост, когато детето се движи и се обръща;
 • неприятно дърпане, както при менструация, усещания в долната част на корема;
 • повишени признаци на токсикоза (гадене, жажда, слабост);
 • проблеми с апетита и съня на бременна жена;
 • вагинално изхвърляне при изтичане на вода поради разкъсване на мембраните.

Така че тези признаци могат да се появят както при слабо вода, така и при други патологии и функционални състояния на бременна жена, тогава е необходима ясна визуална ултразвукова диагностика.

Как да определим олигохидрамнион чрез ултразвук:

 1. Сегментът между предната коремна стена и тялото на детето се измерва в сантиметри.
 2. Правят се четири такива измервания, като конвенционално се разделя матката на квадрати.
 3. Всички измервания се добавят и разделят на четири, което дава средна стойност, която се нарича индекс на околоплодната течност.
 4. В таблиците индексите съответстват на гестационната седмица с лека разбивка на показателите.

Необходимо ли е лечение?

Медицинските мерки, насочени към премахване на ниската вода с различна степен, започват след първото откриване на намаляване на количеството на околоплодните води. За да не губите време и да предотвратите негативни последици за бъдещото бебе и майка. Как да се лекува олигохидрамнион, специалистът решава индивидуално, в зависимост от причините и тежестта на патологията.

Какво трябва да направи жената?

При първоначалното откриване на намален обем околоплодни води, на бъдещата майка се предписват витамини и лекарство за подобряване на микроциркулацията "Curantil" за един месец. Лекарят, който наблюдава бременността, ще ви каже какво да правите с липса на вода за бременна жена, как да се храните, какъв начин на живот да водите.

Какво се лекува и в какви случаи?

Лечението на олигохидрамнион в болница се извършва с установено намаляване на амниотичната течност по време на три динамични ултразвукови изследвания. С патология на плацентата, която може да се види при първичен преглед, както и забележими малформации, жената трябва да бъде хоспитализирана.

В болницата за патология на бременността лечението се предписва в зависимост от причината:

 • витаминни препарати (аскорбинова киселина и група В);
 • диета с високо съдържание на протеини, минерални и растителни компоненти;
 • почивка в леглото с опасност от спонтанен аборт или изтичане на вода;
 • средства за подобряване на кръвоснабдяването на плацентата (Actovegin, Curantil);
 • симптоматична терапия на основното заболяване на бременната жена, което е причинило състояние с намалено количество околоплодни води (хипертония, диабет, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания, щитовидна жлеза и съдови патологии);
 • антибиотици за инфекциозни заболявания;
 • прекратяване на бременност с фетални патологии, несъвместими с живота;
 • отваряне на амниотичните мембрани за предизвикване на раждане по време на следсрочна бременност;
 • цезарово сечение с тежка липса на вода и признаци на нарастваща фетална хипоксия.

Общ преглед

Медицинските прегледи на олигохидрамнионите по време на бременност показват, че 95% от всички открити патологии от този тип изчезват месец след корекция на храненето, начина на живот, витаминната терапия и приемането на вазоукрепващи лекарства.

Изучавайки отзивите на бременни жени, можете да потвърдите предсказанията, описани по-горе. Диагнозата се подозира при половината бременни жени, но тя се потвърждава само при 4-5% от жените след многократни прегледи. Понякога съветите във форумите могат да имат отрицателни последици, така че преди да проучите интернет страниците, трябва да зададете всичките си въпроси на гинеколога, който наблюдава бременната жена.

Прогноза

В повечето случаи (95%) олигохидрамнион или не се потвърждава при многократни проучвания, или изчезва за кратко време с коригиращо лечение.

Неблагоприятната прогноза зависи от продължителността и проявата на патологията:

 1. През първия триместър на бременността изразените олигохидрамниони водят до смъртта на нероденото дете, което до голяма степен е свързано с малформации, които са послужили като причинен механизъм на олигохидрамнионите.
 2. При липса на вода, продължаваща дълго време, ако не се правят опити за лечение, храненето на плода се нарушава, което води до забавяне на растежа му и формирането на органи и системи, до деформации.
 3. Липсата на кислород с намалено снабдяване с патология на плацентата се нарича хипоксия, която е отрицателна за мозъка на бебето.
 4. Ниската вода в края на бременността може да доведе до преждевременно раждане, свързано с разкъсване на околоплодните мембрани.
 5. Възможна е вътрематочна смърт на по-късна дата с изразено намаляване на околоплодната течност при дефекти, тежки придобити фетални патологии.

Многоводие

Многоводието или многоводието е състояние, което е точно обратното на гореописаното. Тази акушерска патология се характеризира с увеличаване на количеството на околоплодната течност над един и половина литра до края на третия триместър. Средно в целия свят този проблем засяга около един процент от бременните жени..

Причините за полихидрамниона са инфекции (херпесни вируси, хламидии, сифилис), наличие на захарен диабет при бременна жена, резус-конфликт, многоплодна бременност, плацентарна недостатъчност.

Патологията с повишено количество околоплодни води може да бъде остра и хронична. В зависимост от обема, многоводието е от три градуса. Колкото повече излишна течност има в матката, толкова по-опасно е състоянието за детето и майката. При остри ранни полихидрамниони рискът от спонтанен аборт и вътрематочно кървене, както и разкъсване на матката, се увеличава, така че е необходима спешна хоспитализация в специализирана болница. Хроничните полихидрамниони през третия триместър могат да доведат до гестоза и преждевременно раждане, атония на матката, което затруднява раждането.

Как сами да определите ниско ниво на вода и многоводие?

Потребителски коментари

Не, само чрез ултразвук. Имам олигохидрамнион от 20 седмици, всички тези глупости са свързани с очертанията

Имам многоводие, стомахът ми е опънат толкова, колкото се виждат вени... и ходенето вече е трудно, натискът върху органите ми е силен

Има снимки ?? Вените ми също са видими и опънати, но нищо друго не ме притеснява така.

Как чувствате частите на тялото? Нормален корем) не на всеки се дава да запази фигурата така)

Петите и дупето ми се усещат?

Nifiga business), когато стърчи или винаги?

Е, когато лежа или стоя, а бебето не се движи, но все пак усещам

Това не е))))) вероятно не сте си го представяли по този начин))) просто някаква област на стомаха е по-плътна)))

Да, вероятно съм представил погрешно ?

Не ти ли казаха на 2-рата прожекция? Казаха ми, че водата, слава Богу, е нормална

Е, това беше нещо преди 8 седмици, броят може да намалее, да се увеличи..

На 27 седмици имах IAZh 162, а на 32 вече 107... Долната граница... След 2 дни - 126... Също така не фонтан, но тенденцията към липса на вода беше премахната

Да, малко вероятно е да ви се е случило нещо критично. Мисля, че водите непрекъснато се обновяват

Е, и тогава как да го определим без ултразвук?

Е, обясниха ми)) детето или погълна, след това се изпика))) така че количеството скача) основното е, че се вписва в границите на нормата)

Да, няма начин... Гинекологът току-що ми каза, че имам много малък стомах и ниско маточно дъно... Тичах за ултразвуково сканиране... Но мисля, че това е просто съвпадение)) Просто имам малък стомах))

Малко вода по време на бременност - причини, последици, лечение

Ниско съдържание на вода (олигохидрамнион)

- патология на бременността, характеризираща се с намаляване на обема на околоплодните води в мембраните. Това състояние може да бъде симптом на усложнения от гестационния период. Наблюдава се при генетични аномалии, вътрематочна инфекция, нарушаване на анатомичната структура на плацентата и други органи. Понякога липсата на околоплодна течност показва наличието на сериозни патологии на бременността. След установяване на диагноза олигохидрамнион, жената се нуждае от задълбочен преглед. Ако е необходимо, лекарите предписват лечение, насочено към попълване на дефицита на околоплодната течност.

Какво означава олигохидрамнион по време на бременност

Малко вода (олигохидрамнион) е патология на околоплодните води, по време на която по време на доносена бременност се наблюдава намаляване на количеството им до 500 ml или по-малко. Според различни източници това състояние се среща в 0,3-5,5 случая на всички раждания..

Бременни и плод

Околоплодната течност или околоплодната течност е източникът на хранене за бебето в утробата. Те съдържат хранителни вещества, витамини, кислород и хормони - всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Също така всички метаболитни продукти (урина, слуз и др.) Се отделят в околоплодната течност. Амниотичната течност предпазва от влиянието на вредни фактори и различни инфекции. Когато наближава раждането, околоплодният мехур оказва натиск върху шийката на матката, което води до нейното отваряне.

На различните етапи на бременността има различно количество околоплодни води, свързани с промени в нуждите на растящия плод. През първите 6 седмици от бременността количеството на околоплодните води е малко, но вече през 3 триместър, а именно на 38 седмица, нивото им достига 1-1,5 литра, което е норма. През следващите 2 седмици (39-40 седмици) количеството на околоплодните води намалява до 600 ml, което означава началото на ранна бременност.

В случая, когато показателите на околоплодната течност са по-ниски, говорим за ниско ниво на вода в различна степен. На практика имаше случаи, когато бъдещата майка почти нямаше околоплодна течност. Между другото, много бременни жени се чудят какво е по-опасно, липса на вода или многоводие по време на бременност. Трябва да се отбележи, че и двете състояния представляват известна заплаха както за бременната жена, така и за плода, поради което те изискват известно внимание от лекаря..

В зависимост от тежестта, експертите различават умерена, тежка и относителна липса на вода.

При умерено ниска вода нивото на околоплодната течност леко се отклонява от нормата. В този случай се препоръчва специална диета за бременна жена, при която диетата трябва да съдържа много пресни зеленчуци и плодове, както и храни, съдържащи голямо количество витамини и минерали. В същото време бъдещата майка трябва да бъде под постоянен медицински контрол, за да се предотврати евентуално влошаване на състоянието.

При тежки олигохидрамниони е необходимо стационарно лечение с употребата на лекарства, тъй като такова състояние може да причини редица сериозни усложнения при дете.

Относително ниско ниво на вода се наблюдава в края на бременността и най-често се дължи на стареенето на плацентата. С правилна диагноза можете да се надявате на положителна прогноза и да върнете всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено и бъдещата майка ще бъде под строгото наблюдение на лекарите.

По правило по здравословни причини на жените с олигохидрамнион се прави цезарово сечение.

Амниотична течност

Околоплодни води (околоплодни води)
- колоиден разтвор, разположен в маточната кухина и осигуряващ нормалното развитие на бебето. Съдържа хранителни вещества, минерали, витамини, защитни антитела и хормони. Образуването на фетална течност е свързано с транспорта на вътресъдова течност от маточните артерии в кухината на околоплодния мехур.

Образуването на системата на околоплодните течности се наблюдава в първите дни след зачеването, след като оплодената яйцеклетка е фиксирана в маточната стена. Синтезът на околоплодната течност започва от момента, в който се образува хорионът - първичната мембрана на ембриона, която е предшественик на плацентата. Това събитие се случва в началото на четвъртата седмица от бременността..

До края на първия триместър бъбреците и белите дробове на бебето започват да изпълняват филтрираща функция. От този момент тялото на бъдещото дете се включва в обмена на околоплодната течност..

Причини за ниска вода

Факторите, които влияят върху появата на олигохидрамнион при жените, не са напълно изяснени. Според медицинската практика в повечето случаи следните причини влияят върху развитието на патологично състояние на различни етапи на бременността:

 • Високо кръвно налягане по време на бременност. Повишаване на кръвното налягане може да се появи при всяка бъдеща майка, но това явление е незначително по време на бременност. При силно повишаване на кръвното налягане могат да се развият олигохидрамниони, особено в края на бременността. Механизмът на образуване на такава патология се дължи на неизправност на плацентата поради нарушен кръвен поток поради повишаване на кръвното налягане при майката. В този случай тежестта на ниското ниво на вода зависи от показателите за налягане. Ниската вода на фона на хипертония може да доведе до забавяне в развитието на плода (изоставане в размера в сравнение с нормата).
 • Многоплодна бременност, по време на която разпределението на кръвния поток в общата плацента е неравномерно. Това води до факта, че единият плод получава повече кислород и хранителни вещества, докато другият не получава почти нищо. Често такава патология се наблюдава при един от плодовете при близнаци на фона на байпас синдром (изхвърляне) на кръв в плацентата от един плод на друг. Най-често подобни нарушения са незначителни и не представляват заплаха за детето..
 • Тежки вродени патологии и фетални малформации, включително бъбречни патологии и генетични аномалии в развитието на лицето. По правило такава бременност се прекъсва.
 • Липса на развитие на епитела на феталния пикочен мехур или намалена секреторна функция на водната мембрана.
 • Отложени, но не напълно излекувани бактериални инфекции. В този случай патогенната флора може да бъде както в родовия канал, така и в околоплодните води, което се определя с помощта на специални анализи.
 • Метаболитни нарушения, по-специално затлъстяване.
 • Бременност след раждането - в този случай настъпва стареене и отлепване на плацентата, което води до влошаване на изпълнението на нейните функции. Най-често в тази ситуация се причинява изкуствено раждане..
 • Изтичане на околоплодна течност поради увреждане на мембраната.


Бременната жена боли в стомаха

Защо възниква?

Трябва да кажа веднага, че все още не са установени точните причини за проявата на патология. По-скоро има толкова много от тях, че е доста трудно веднага да се определи кой от тях е довел до липсата на вода.

И все пак, най-често срещаните са следните:

 • интоксикация на тялото на бременна жена, това може да бъде тютюнопушене и консумация на алкохол, както и обичайните химически съединения, които използваме в ежедневието;
 • склонност към затлъстяване, метаболитни нарушения;
 • наличието на инфекции при жена.

Но това не е целият списък..

Причините могат да бъдат:

 • многоплодна бременност;
 • зрелост на детето;
 • късна токсикоза.

Жените споделят своите истории на множество родителски форуми. Например, олигохидрамнионът за някои е свързан с високо кръвно налягане, а за други - със заболявания на пикочно-половата система.

С ранно посещение на лекар всички проблеми могат да бъдат решени. Тогава бременността ще приключи с раждането на дългоочакваното бебе. И това са напълно различни домакински задължения, при които жената ще се нуждае от електрическа помпа за кърма Canpol EasyStart.

Устройството отлично регулира лактацията. Може да работи както от батерии, така и от мрежата, има три скорости на изпомпване, което е много удобно. Можете да съхранявате полученото мляко в специални бутилки.

Признаци

Ниската вода не причинява специфични отклонения в благосъстоянието на бъдещата майка. Симптомите на тежка липса на вода са:

 • гадене;
 • слабост;
 • суха уста;
 • болезнени болки по време на фетални движения - от 20-та седмица на бременността активността на детето в утробата се увеличава значително, а ако има недостиг на околоплодна течност, околоплодната му функция се губи, което води до силна болка. Поради тази причина само специалист може да диагностицира патологията с помощта на гинекологичен преглед и ултразвук;
 • изоставане в размера на матката от нормата в дадена гестационна възраст;
 • несъответствие на коремната обиколка на даден етап от бременността;
 • ограничена подвижност на плода;
 • нарушение на съня;
 • загуба на апетит.

Рискове за детето

Последиците от ниската вода за детския организъм са образуването на вътрематочна фетална хипоксия. Поради липсата на кислород, тъканите в тялото на бебето не могат да се развият напълно. Хипоксията води до забавяне на растежа на плода, както и патологии от централната нервна система.
Липсата на околоплодна течност може да наруши образуването на костите на плода. Поради това се увеличава вероятността от аномалии в структурата на крайниците. Също така олигохидрамнионът причинява патологии на бебешката кожа, тя става тънка и суха.

Как олигохидрамнионът засяга бременна жена

Ниското количество вода, особено ако е изразено, представлява особена заплаха както за плода, така и за бъдещата майка. При недостатъчно количество околоплодна течност в началото на бременността и през 2-ри триместър често се случват спонтанни аборти. Ниската вода също е опасна в края на бременността, тъй като в този случай това е изпълнено с преждевременно раждане.

Контракциите по време на раждане с олигохидрамниони са доста болезнени и практически неефективни, освен това в този случай има бавна дилатация на шийката на матката. Такава слаба трудова дейност е дълготрайна и когато се отвори феталният мехур, се наблюдава малко количество плътна течност, оцветена от феталните изпражнения.

Състояние на жената с олигохидрамнион

Ниската вода има сериозни последици и има негативен ефект върху хода на бременността, което води до болезнени усещания, това е особено изразено по време на активното движение на плода. В допълнение, малко количество околоплодна течност може да доведе до прекъсване на бременността. Особено висок риск от спонтанен аборт през първия триместър на бременността.

Независимо от формата на олигохидрамнион (умерен или тежък), има усложнение в хода на раждането. Това може да се прояви в слабостта на трудовия процес - леки контракции и слаби опити.

Това се случва в резултат на ниско налягане на феталния пикочен мехур, който поради малките си размери не е в състояние да повлияе на скоростта на подготовка на родовия канал и разширяването на шийката на матката. За период по-малък от 34 седмици ще трябва да направите цезарово сечение.

В такава ситуация може да се наложи да инжектирате специални лекарства, които стимулират контракциите. Това е особено важно за период от повече от 35 седмици. В този случай жената ще може да роди сама..

Защо олигохидрамнионът е опасен за бебето

Амниотичната течност е мястото на растеж и развитие на плода. Техният дефицит влияе отрицателно върху растежа и развитието на детето в утробата. В ранните етапи на бременността това състояние може да доведе до образуване на плоскостъпие при бебето и вродени луксации на бедрата, различни деформации на черепа. В по-късните етапи такава патология е опасна като усложнение на труда..

При олигохидрамнион амниотичната торбичка не води до отваряне на шийката на матката или причинява само нейното малко отваряне. Ето защо раждането най-често се случва с цезарово сечение..

Пренебрегването на лечението на олигохидрамнион по време на бременност може да доведе до редица негативни последици. Тежките олигохидрамниони са опасни с такива усложнения при дете като:

 • деформация на костната система на плода (травма на големи стави и гръбначен стълб);
 • необичайно развитие на крайниците;
 • асфиксия, водеща до нарушаване на централната нервна система;
 • сливане на повърхността на плода с амниона, последвано от появата на малформации;
 • закъснение;
 • поднормено тегло;
 • прекомерно суха кожа и поява на бръчки по нея;
 • раждането на дете с ниско тегло и недостатъчна жизненост.

Важно: в повечето случаи здрави деца се раждат с умерено ниско ниво на вода по време на бременност. Възможно е да има само леко фетално недохранване с различна тежест, което е съвсем естествено, тъй като недохранването и олигохидрамнионите са резултат от плацентарна недостатъчност. В същото време в бъдеще такива деца често се разболяват и са много възбудими..

Възможни усложнения

Недостигът на околоплодна течност може да причини аномалии във вътрематочното развитие на детето. Децата, израснали със силна липса на околоплодна течност, често изостават от връстниците си в умствено и емоционално развитие. Също така тежките олигохидрамниони могат да провокират недостатъчна умствена активност в бъдеще..
Пониженото количество вода е рисков фактор за патологии на нервната система - детето може да бъде летаргично, сънливо, неактивно. Също така, тази патология увеличава вероятността за раждане на недоносени и бебета с ниско тегло..

Диагностика

За да потвърди диагнозата, специалистът предписва ултразвуково изследване, което ви позволява да установите количеството на околоплодните води и при потвърждаване на диагнозата да установите тежестта на олигохидрамнионите и състоянието на плода. Също така, ако има съмнение за заболяване, се извършва гинекологичен преглед..

За диагностициране на патология се използва изчисляването на AFI (индекс на амниотичната течност). Този показател се изчислява чрез измерване на 4 места от свободното пространство между плода и маточната стена. Получените числа се добавят и след това се разделят на 4.

В случая, когато индексът е 5-8 см, това означава нормалното количество околоплодна течност. При индекс на околоплодната течност от 2-5 cm говорим за умерена липса на вода. Ако IAI е по-малко от 2 cm, това показва силна липса на вода.

Оптималното количество околоплодни води, базирано на продължителността на бременността, е показано в таблицата по-долу.

Гестационна възрастIFA норма, ml
16 седмица73-201
17 седмица77-211
18 седмица80-220
19 седмица83-225
20 седмица86-230
21 седмица89-235
22 седмица92-238

За да се идентифицира истинската причина за олигохидрамнион, се предписва бременна жена:

 • тестове и цитонамазки за бактерии и полово предавани болести;
 • CTG на плода за определяне състоянието на детето в утробата;
 • ултразвук и доплер сонография за определяне нивото на околоплодната течност, качеството на кръвообращението в пъпната връв, феталната мозъчна артерия и маточните артерии на жената, степента на забавяне на развитието.


Бременна при назначение от лекар

Класификация на болестта

Вече ви казах, че олигохидрамнионът има 2 степени, но това далеч не е цялата класификация на патологията. За да разберем колко сериозна може да бъде ситуацията, нека разгледаме други видове проблеми..

Ако олигохидрамнионът се развива бързо, тоест по-рано при посещение на лекар не сте имали проблем, но сега той внезапно се е проявил, тогава говорим за остър олигохидрамнион. Този проблем трябва да се лекува чрез отстраняване на причината, за това ще говорим по-късно. Но когато лекарят диагностицира хронична ниска вода, това ще изисква задълбочено проучване на състоянието на самата майка.

Друга класификация се основава на времето на проява на болестта:

 • ранен - ​​проявява се на 16-20 седмица, обикновено се открива при ултразвук, най-често причината са промени в околоплодните мембрани. Тази опция е най-проблематична за жената, тъй като се открива рано;
 • по-късно - проявява се след 26 седмици, причината са патологични прояви в плода.

Слабата вода може да бъде първична и вторична. Първият се случва с нарушения, свързани с формирането на плода, развитието на плацентата и хронични заболявания на майката. Второто е следствие от травма, засягаща черупката.

Лечение

Няма специфична стратегия за лечение на олигохидрамнион. Всичко зависи от това кой фактор е провокирал патологичното състояние. В случай на метаболитни нарушения и затлъстяване, на бременната жена се предписват лекарства и диетата се коригира.

Най-често при олигохидрамнион се предписва комплексно лечение с използване на витамини и лекарства за подобряване на метаболизма в плацентата, лекарства за лечение на основното заболяване, причинило олигохидрамнионите. При умерени олигохидрамниони терапията се провежда у дома, а лечението на тежки олигохидрамниони с маточна хипертоничност се извършва в болница.

За да се премахне умерена форма на патология, експертите препоръчват премахване на всякакви физически натоварвания, приемане на предписани лекарства, редовно наблюдение от специалист и преминаване към диета, обогатена с витамини и полезни микроелементи.

При олигохидрамнион всяка седмица може да се предпише ултразвуково сканиране, доплер сонография - веднъж на 3 дни, извънредна фетална кардиотокография за наблюдение на аномалията и предотвратяване на нейното развитие и предприемане на навременни мерки за запазване здравето на детето и жената.

Тежките олигохидрамниони, които застрашават здравето на плода, могат да доведат до ранно раждане, но само ако времето на бременността позволява.

В случай, че се открият олигохидрамниони с фетални малформации в ранните етапи на бременността, експертите решават да прекъснат бременността.

В случая, когато резултатите от ултразвука показват стареене на плацентата и олигохидрамниона, се предписва терапия за плацентарна недостатъчност. Амбулаторно за тази цел се използват лекарства като Actovegin и Curantil..

Тежките олигохидрамниони при бременни жени, придружени от фетална хипоксия, обикновено се елиминират чрез цезарово сечение, дори ако бременността е преждевременна. Това се дължи на факта, че плодът изпитва тежки страдания и наличието на хипоксия в него може да доведе до сериозни последици..

В някои случаи процедура като амниоинфузия помага да се предотврати развитието на проблеми в плода. По време на него лекарят поставя физиологичен разтвор в матката през шийката на матката. Тази техника ви позволява да се справите с проблеми като преждевременно отлепване на плацентата или изсушаване на пъпната връв..

Прогнозата зависи от продължителността на бременността. Ако патологията бъде открита преди 28 седмици и бъде поставена диагноза „олигохидрамнион“, експертите по медицински причини настояват за прекратяване на бременността. Ако се установи нисък индекс на околоплодната течност до 34 седмици, се предписва подходящо лечение. Ако се окаже неефективно, тогава в този случай има само един изход - преждевременно раждане..

Възможно ли е да се определи независимо

Невъзможно е самостоятелно да се определи олигохидрамнион, диагнозата може да бъде поставена само от специалист след допълнителни изследвания.

Жената може да почувства първите заболявания и да ги сподели с лекаря, който след определени тестове ще изрази своите предположения. Самолечението в този случай може само да навреди, поради което съветът на специалист е толкова важен. Като правило, при изразена форма на олигохидрамнион се появяват някои симптоми, но с малки отклонения само гинеколог може да подозира, че нещо не е наред.

Отзиви

През 1-ви триместър на бременността бях диагностициран с умерена олигохидрамнион. Лекарят препоръча да се ядат повече пресни зеленчуци и плодове, за да се насити тялото с витамини и минерали. Намалих и физическата си активност и започнах да ходя едва вечер преди лягане. Около 2-ри триместър състоянието се нормализира, роди силно бебе.

Вероника, на 24 години

През 2-ри триместър на бременността, когато бебето започва да се движи по-активно, тя често започва да чувства силна болка в корема. Отидох на лекарска консултация, изследвах се и се подложих на ултразвук, оказа се, че причината за това състояние е олигохидрамнион. Преминах през необходимото лечение, ревизирах диетата си и за около 2 месеца успях да стабилизирам състоянието.

Светлана, на 35 години

На 34 седмица бременност бях диагностициран с олигохидрамнион. Доставката е била чрез цезарово сечение. Детето е родено с ниско тегло, 2,2 кг. Оказа се, че липсата на вода започна от около 30 седмици, но поради факта, че лечението не беше проведено своевременно, това се отрази на теглото на детето.

Ниската вода по време на бременност е опасно състояние, но само ако има изразена форма и лечението се пренебрегва. В повечето случаи при навременна терапия бебето се ражда силно и без здравословни проблеми. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!

Превантивни методи

Профилактиката на олигохидрамнион се състои в внимателно планиране на бременността. Преди забременяване бъдещата майка трябва да лекува инфекциозни заболявания, да нормализира хода на хроничните патологии на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове.
По време на бременност се препоръчва на жената да избягва възможността да се зарази с инфекциозни заболявания - да не стои на места с голяма тълпа от хора, да не яде храна със съмнително качество, да избягва контакт с животни. Бъдещата майка трябва да се откаже от цигарите и алкохола за целия гестационен период. Също така, бременната жена трябва да бъде избирателна в сексуалните отношения..

Диетата на жената трябва да е богата на витамини и минерали. Тя трябва да яде пресни плодове, зеленчуци и плодове, риба, месо, птици, зърнени храни, млечни продукти. Според показанията на бъдещата майка се препоръчва прием на мултивитамини и минерални комплекси.

По време на периоди на раждане на бебе, бъдещата майка трябва да избягва емоционален стрес. Също така, бременна жена се препоръчва да води активен начин на живот - ходене, правене на лека гимнастика.

Тежки олигохидрамниони

Тежките олигохидрамниони се появяват, когато количеството на вътрематочна вода е много по-малко от нормалното по време на бременност. Когато се диагностицира това състояние, момичето трябва да бъде хоспитализирано и лекувано в болница..


Голямо щастие е да си здрав

Проблемът не може да бъде пренебрегнат, тъй като представлява голяма опасност за жената и нейното бебе. Често изразеният олигохидрамнион принуждава лекарите да прекъснат бременността или да направят цезарово сечение. Той може да деформира костната си система, да доведе до отклонения в образуването на лицевите кости, феталните крайници.

Безполезно е самостоятелно да се измисля как да се увеличи обемът на околоплодната течност на 32-33 или 36-37 седмици. Тази процедура трябва да се извършва само под строгото наблюдение на специалист. Често се използва амниоинфузия.

Функции на околоплодната течност

Наличието на течност в малък обем се определя още от 3-та седмица на бременността. Между плода и неговата среда има постоянен обмен: до четиринадесетата гестационна седмица - през кожата, впоследствие, поради нейното уплътняване, течността с хранителни вещества се поглъща от плода, а част от водата се отделя под формата на урина. Така плодът "се храни" и се пречиства от метаболитни продукти.

В допълнение към това има редица важни функции:

 • поддържане на постоянна комфортна температура (+ 37 ° С);
 • шумоизолация;
 • амортизация (предпазване на детето от нараняване при резки движения на майката);
 • защита срещу инфекции благодарение на съдържащите се в него бактерицидни вещества;
 • "Помощ" при раждането на дете.

Изход

Ниската вода е доста опасно патологично състояние, което често се диагностицира по време на бременност. Но при навременна терапия на патологията може да се изключи възможността за развитие на различни усложнения. В този случай основният аспект е своевременното му откриване на болестта. Лечението се извършва по метода за нормализиране на начина на живот. В някои случаи е показана медикаментозна терапия. Лекарствата трябва да се предписват само от лекар, което ще премахне възможността от усложнения.

Многоводие

Многоводието или многоводието е състояние, което е точно обратното на гореописаното. Тази акушерска патология се характеризира с увеличаване на количеството на околоплодната течност над един и половина литра до края на третия триместър. Средно в целия свят този проблем засяга около един процент от бременните жени..

Причините за полихидрамниона са инфекции (херпесни вируси, хламидии, сифилис), наличие на захарен диабет при бременна жена, резус-конфликт, многоплодна бременност, плацентарна недостатъчност.

Патологията с повишено количество околоплодни води може да бъде остра и хронична. В зависимост от обема, многоводието е от три градуса. Колкото повече излишна течност има в матката, толкова по-опасно е състоянието за детето и майката. При остри ранни полихидрамниони рискът от спонтанен аборт и вътрематочно кървене, както и разкъсване на матката, се увеличава, така че е необходима спешна хоспитализация в специализирана болница. Хроничните полихидрамниони през третия триместър могат да доведат до гестоза и преждевременно раждане, атония на матката, което затруднява раждането.

Прекомерно натрупване на околоплодна течност

Кога и при кой лекар да се свържете

Като начало едно момиче трябва да се регистрира в антенатална клиника след 12 седмица от бременността. Той се подлага на всички необходими прегледи, за да установи състоянието на детето. Следователно тази патология вече може да бъде открита на ранен етап от развитието..

Ако по някаква причина не присъства на планираните консултации, почувствате болка, когато бебето се движи, незабавно отидете на среща с наблюдаващия гинеколог.

Колкото по-скоро това се направи, толкова по-големи са шансовете за раждане на здраво бебе и бременност до последния триместър..

Каква е тази патология

Липсата на вода показва наличието на следните нарушения: развитие на инфекция, вродени аномалии, забавяне на растежа на плода. Този неблагоприятен симптом може да провокира спонтанен аборт, антенатална смърт на плода или смърт на новородено бебе в първите часове след раждането..

Важно! Децата, родени от жени с подобно заболяване, имат намалени адаптивни умения, рискът от инфекциозни усложнения в следродилния период се увеличава.

Ефекти

Трудно е да се предскаже каква ще бъде тенденцията към ниско ниво на вода в един или друг случай, тъй като възможните усложнения с подценен AFI могат да бъдат:

 • Свиващите се стени на матката създават допълнителен натиск върху плода. Трябва да се наведе, да му стане неудобно. Тази ситуация заплашва, че гръбначният стълб на бебето може да се огъне, да се развие плоскостъпие. Има вероятност кожата да нарасне до феталната мембрана. Бебешките тъкани изсъхват и се набръчкват.
 • Дългосрочният близък контакт на пикочния мехур и детската кожа е причина за появата на връзки на симонарт. Образуванията оплитат бебето, възпрепятстват движенията му. Ако те включват пъпната връв, циркулацията е нарушена. Последствията са забавяне на развитието. Екстремен случай - фетална смърт.
 • Известно е защо олигохидрамнионът е опасен по време на бременност директно за бъдещата майка. Това не отпуска болка в долната част на корема. Особено трудно е през II и III триместър. Всяко движение на плода причинява дискомфорт. Чувствителността се увеличава от 36 седмици, тъй като бебето вече е голямо.
 • По време на раждането шийката на матката се отваря бавно. Контракциите са болезнени, но не продуктивни. Родилката може да кърви.

Вероятността от негативни последици за плода се увеличава, когато умерената липса на вода се развие достатъчно рано. Ако сравним проблемите с течността на 20-та и 33-та седмица, тогава в първия случай рискът от обезобразяване е по-голям. Това твърдение е вярно в ситуация, когато обемът на водата не се нормализира в рамките на 30 дни..

Ниската вода не е болест, а симптом

Като независимо заболяване олигохидрамнионът не се класифицира. Това е симптом, който придружава друга фетална патология или бременност. Той не може да се свърже с основните диагностични критерии, тъй като съвременните методи за изследване позволяват с голяма точност да се идентифицират проблеми в растежа на плода..

Малко вода се диагностицира рядко: предимно установените случаи (3-4 на 1000 раждания) са функционални. Сред тях патологичните са само 0,2-0,3%.

Защо количеството вода намалява и как се определя?

Тъй като започнахме да общуваме в стил „въпрос - отговор“, ще продължа да изяснявам тънкостите, които ви интересуват. Нека започнем с най-честите причини за загуба на вода.

 • Причините за недостиг на вода могат да варират значително, но основната е неправилното функциониране на бъбреците на плода..
 • Приблизително в 35% от случаите на изразени олигохидрамниони е установена вътрематочна инфекция. Когато инфекцията се предава от тялото на майката на плода, плацентата, както и мембраните на плода, са подложени на атака. Инфекцията в крайна сметка води до плацентарна недостатъчност, намаляване на количеството вода и общо забавяне в развитието на детето..

Затова внимавайте по време на бременност.!

 • Фитоплацентарна недостатъчност - всяка патология в развитието на плацентата, водеща до липса на кръвоснабдяване на плода.
 • Многоплодна бременност. Може би това е случаят, когато някаква липса на вода е дори норма. Монохориалната диамниотична бременност е най-често срещана. (Няма да ви плаша с термини, това са просто еднояйчни близнаци с обща плацента. Просто близнаци.)

При такава бременност едно от децата много често потиска другото. "Джуниър" често има малко вода и изоставане в теглото до 500 грама.

 • Изтичане на околоплодна течност. Когато мембраните на плода се спукат преди времето си, те започват да изтичат малко по малко и тялото няма време да попълни запаса от течности.

Разкъсването на феталния пикочен мехур в долната част е особено опасно. Това води до преждевременно раждане на бебето..

Определянето на липсата на вода изобщо не е трудно: при преглед гинекологът може да забележи, че обиколката на корема е много по-малка от нормата. След това неизбежно ще отидете на ултразвук.

Също така, дори ако всичко е наред при прегледа, планираният ултразвук ще покаже колко е намалено количеството вода. За да постави диагноза, специалистът изчислява индекса на амниотичната течност (AFI). Ако индексът е по-малък от нормалния, се предписва консултация със специалист и последващо лечение..