Девет месеца носите бебе под сърцето си и очаквате с нетърпение онзи дългоочакван момент, когато очите ви най-накрая се срещнат. Преди обаче да се случи това чудо, вие и вашето бебе ще трябва да работите усилено, а именно процеса на раждане. Към процеса на раждане трябва да се подхожда много отговорно, което означава, че трябва да знаете в детайли как се случва. В тази статия ще говорим конкретно за признаците на настъпване на раждането и как да се държим по време на раждането, така че дългоочакваната среща с бебето да премине възможно най-скоро и без усложнения..

Признаци на започващ труд

Най-сигурните признаци за началото на раждането, тези, които показват, че процесът на раждане вече е започнал, е изпускането на лигавицата, изтичането на околоплодната течност и редовните контракции. Но дори няколко дни (1-2 седмици), преди бебето да започне да „пробива“ в този свят, жената обикновено усеща предходните признаци на предстоящото наближаване на раждането, така наречените предшественици на раждането. Да, да, раждането обикновено не започва внезапно и неочаквано: жените често усещат непосредствената си неизбежност дори преди спешно, поради засилващите се контракции и преминаването на вода, тя ще трябва да отиде в болницата.

Признаци за начален труд, до който остават само няколко дни, експертите определят следното:

 • пропуск на корема. Известно изместване на корема надолу се случва поради плъзгането на бебето във входа на малкия таз - така се подготвя за следващото пътуване през родовия канал. При жените, които раждат за първи път, пролапсът на корема настъпва приблизително 2-4 седмици преди началото на самия процес на раждане, при многоплодни - в навечерието на раждането. Случва се обаче и стомахът да не потъва изобщо;
 • болка в гърба. Болезнените усещания в долната част на гърба се причиняват от същото изместване на бебето. В същото време жената може да забележи повишено желание за уриниране и известно изтъняване на изпражненията, това е действието на хормоните;
 • промени в апетита и загуба на тегло. Най-често, няколко седмици преди началото на раждането, апетитът намалява, дори ако искате да ядете през цялото време по време на бременността. В същото време много често телесното тегло на бременна жена намалява с около 1-2 кг - така тялото се подготвя за предстоящото раждане;
 • промяна в поведението на бебето. Детето може или да се държи по-активно, или, обратно, да се успокои. Освен това последният вариант е по-вероятен - с натрупаната маса той се движи плътно в матката;
 • фалшиви контракции. Няколко дни преди раждането могат да се усетят нередовни и почти безболезнени контракции. По този начин, матката "месе" преди предстоящото раждане, се подготвя за тях;
 • изхвърляне на лигавицата. Не е задължително слизестата запушалка да се откъсне непосредствено преди раждането - това може да се случи седмица или две преди началото на процеса на раждане.

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Първи признаци на раждане? Как започват родилните болки.

На 9-ия месец от бременността всички се замислят как да разпознаят началото на раждането? За да разсеете всички притеснения и страхове на бъдещата майка, трябва да запомните няколко важни съвета за това как започват родилните болки.

Основните предвестници на раждането

След 38 седмици плодът се счита за доносен, нивото на хормоните достига своята граница и тялото се подготвя за раждането. Но не забравяйте, че тялото на всеки е различно и има индивидуални характеристики, поради което не всички симптоми могат да се появят..

Самото тяло разказва на жената за това, което се случва с нея. Така че не се притеснявайте. Как да разпознаем предвестниците на раждането? За какво трябва да сте подготвени? Как започват родилните болки?

Пролапс на корема - как да се определи?

Най-изпъкналата точка на корема отива забележимо надолу. На този етап бременната жена усеща облекчение, дишането става по-лесно, киселини и други симптоми изчезват. Увеличено уриниране, тъй като плодът е слязъл и оказва натиск върху пикочния мехур.

Болезнени усещания в долната част на гърба

Тъй като част от плода е притисната към малкия таз и тазовите кости се разширяват. Тъй като кръвоносните съдове в таза са компресирани, са възможни спазми и подуване на краката..

Преминаване на лигавицата и разстроен стол

Откъсването се случва по различни начини, с някого след няколко седмици или непосредствено преди самото раждане. Напуска влагалището веднага или на части, придружено от отделяне на бели лигавични съсиреци, розови или червени. Последните показват подхода на раждането.

Разстройството на изпражненията се дължи на хормонални промени.

Амниотична течност

Изхвърлянето на околоплодната течност е основният признак за предстоящо раждане. В този момент бебето се чувства неудобно, тъй като е на път да напусне къщата си. Плодът и матката стават уязвими към инфекции от външния свят, така че трябва да предупредите Вашия лекар възможно най-скоро и да се обадите на линейка.

Най-често разкъсването на пикочния мехур не е придружено от болка, всичко може да се случи внезапно. За да не объркате изтичането на вода с нормалното изтичане, препоръчително е да носите памучен тампон. По този начин пелената ще абсорбира вода и изхвърлянето ще бъде видимо на повърхността..

Началото на родилните болки

Отварянето на шийката на матката се улеснява от контракции като знак, че плодът е готов да напусне утробата. Те се появяват с ритмична активност, стомахът става каменист и интервалът между контракциите постепенно се намалява. По време на пауза между тях, мама трябва да набере сила, тъй като с всяка следваща схватка битката се засилва и с нея се появяват болезнени усещания. В този момент болката ще помогне за облекчаване на правилното дишане и специални упражнения, например на топка.

Как да разберем, че започват реални контракции, а не тренировъчни?

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции или „потници“ не носят дискомфорт, няма болка, водата не излиза, не смущава през нощта. Бременната жена може дори да не ги усети. Такива контракции са гимнастика, тъй като тялото се подготвя за бъдещ стрес.

Истински трудови болки

Как започва болката при раждането? Те са придружени от болки в кръста и редовни контракции. Също така се проявяват нарастваща болка, кървави отделяния, както и отделяне на околоплодна течност..

Ако има повече от 4 контракции на час и те са редовни, трябва незабавно да се извика линейка..

Основното в този момент е да спрете да се изнервяте, да събирате документи и всичко, от което се нуждаете, за да отидете в болницата, да се настроите за това, че много скоро ще има среща с вашето дългоочаквано бебе.

Как да предизвикате контракции и да ускорите началото на раждането?

Бебето е готово да се роди след 38 седмици от бременността, така че контракциите никога не трябва да се стимулират преди това. Много е опасно.

Само лекар може да посъветва за безвредни методи за предизвикване на контракции, а именно:

 • ходи много;
 • да плувате в басейна;
 • правят секс. Спермата съдържа вещества като простагландини, които ще ускорят раждането..
 • гнездене. Почистване на апартаменти, почистване, пране и други домакински задължения.
 • лаксативи. Те имат ефект върху мускулите на червата и ще имат ефект върху матката. Основното нещо е да не се самолекувате.

Ако вече сте в болницата, раждането се стимулира, както следва:

 • приемане на специални лекарства;
 • пункция на феталния пикочен мехур;
 • при лоша дилатация на шийката на матката матката се отваря ръчно.

Време ли е да отидете в болницата - как да го определите?

Няколко седмици преди началото на раждането бременната жена е пълна с енергия, целият апартамент блести перфектно, всичко е измито, изгладено, подготвено и дори трансплантираните цветя не дават почивка през нощта. Така нареченият „синдром на гнездене“ вече е първата камбана, която скоро ще отидат да раждат.

Количеството отделяне се увеличава, носът е запушен. Възможна е лека загуба на тегло, тъй като тялото се отървава от излишната течност. Възможно е проявата на фалшиви контракции. Хлапето се успокоява и набира сила. Слизестата запушалка се отделя (може да се случи седмица или няколко часа преди раждането). Може би разстроен стомах, като по този начин тялото организира естествена клизма и прочиства стомаха. Основното нещо е да съберете всичко необходимо за себе си и бебето си, докато сте в болницата и да не забравяте за документите.

Ако изтича вода и контракциите стават по-чести, важно е да предупредите лекаря си и да се обадите на линейка. Няма значение по кое време на деня или нощта, няма нужда да се притеснявате и те са срамежливи, детето няма да чака.

Как да облекчим появата на родилни болки?

Умерено ходене без резки движения, спокойно с индивидуално темпо. Можете да ходите, докато все още имате сили, да си почивате и да си почивате. След като сте набрали сила, можете да продължите да ходите. Няма значение в каква поза и походка. Основното е, че родилката се чувства комфортно. Не се срамувайте или не се страхувайте да изглеждате глупаво. Ако това помага да оцелеете при болезнени контракции, трябва да направите всичко за собствено облекчение..

За мнозина танцуването, ритмичните движения по музика помагат за намаляване на болката при раждането. Какво по-хубаво от спокойни танци под любимата ви мелодия, с помощта на които можете да почувствате облекчение.

Вземете топъл душ или вана. В този случай водата действа като масаж, с помощта на който жената не усеща тежестта на тялото. Топлата вода затопля мускулите на гърба, отпуска гърба и родовия канал и болката се облекчава. Основното е, че температурата на водата е удобна за тялото, не студена или гореща, но приятна и топла.

Fitball е спортна подскачаща топка, която може да помогне за облекчаване на болката. Приемайки различни удобни пози: пружиниране, люлеене, търкаляне от една страна на друга, можете да допринесете за по-добро отваряне на шийката на матката. Така неприятните усещания за болка ще отшумят..

Пожелаваме на всички родилки безболезнено раждане, незабравими емоции и здрави бебета!

Как да разберете дали бебето идва скоро? Предвестници: 9 признака за предстоящо раждане

Признаци за започване на раждането: фалшиви контракции, коремен пролапс и други промени в тялото

Марина Ершова акушер-гинеколог, лекар по ултразвукова диагностика

Най-честите въпроси, които бъдещите майки задават на себе си и на своите познати, които вече са родили, са: „Как да разбера, че раждането е започнало? Няма да пропусна началото на раждането? Има ли някакви признаци, че раждането ще започне? " Разбира се, трудно е да се предскаже точно датата на раждане, но все пак има някои признаци, по които можете да определите, че бебе може скоро да се роди.

Обикновено раждането не се случва внезапно, тялото ни не може да се промени за една нощ - не се случва преди час нищо да не е предвещавало началото на раждането и изведнъж да е започнало внезапно. Раждането винаги е предшествано от някои промени в тялото. На какво трябва да обърне внимание бъдещата майка??

Съществуват така наречените предшественици на раждането - външни осезаеми промени в организма, които показват подготовка за началото на раждането. Причината за появата им е рязко увеличаване на количеството естроген преди раждането. Активността на тези хормони засяга както благосъстоянието, така и поведението на жената. За някои предшествениците се появяват 2 седмици преди предстоящото раждане, а за други - само няколко часа преди тях. За някои предшествениците на раждането са силно изразени, за други те остават незабелязани. Има няколко предвестници на раждането, но за да се разбере, че раждането ще започне скоро, един или два от тях са достатъчни.

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции могат да се появят след 38-та седмица от бременността. Фалшивите контракции са по-интензивни от контракциите на Бракстън-Хикс (тренировъчни контракции), които жената може да усети от втория триместър на бременността. Фалшивите контракции, като контракциите на Бракстън Хикс, тренират матката преди предстоящото раждане, те са нередовни и безболезнени, интервалите между тях не намаляват. Истинските родилни болки, напротив, са редовни, силата им постепенно се увеличава, стават по-дълги и болезнени, а интервалите между тях се намаляват. Тогава вече можем да кажем, че раждането е започнало истински. Междувременно има фалшиви контракции, не е необходимо да ходите в болница - лесно можете да ги преживеете у дома.

Какво най-често се пита от лекаря преди раждането:

Ако дърпа в долната част на корема за период от 38 седмици - какво може да бъде?

Акушер-гинекологът Мария Малярская отговаря:

Това са предвестниците. Те могат да бъдат абсолютно всичко и може изобщо да не съществуват. Ако се чудите дали раждането е започнало, отговорът може да бъде даден само след преглед на ръка. Разширението на шийката на матката е единственият обективен критерий, който отличава прекурсорите и фалшивите контракции от истинския труд. Няма друга.

Пролапс на корема

Приблизително две до три седмици преди раждането, бебето, подготвяйки се за раждане, притиска представящата част (обикновено главата) към долния сегмент на матката и я изтегля надолу. Матката, която преди това е била в коремната кухина, се придвижва до тазовата област, горната част на матката (отдолу), надолу, престава да притиска вътрешните органи на гръдния кош и коремната кухина. Веднага щом коремът падне, бъдещата майка забелязва, че й е станало по-лесно да диша, въпреки че става по-трудно да седи и да ходи. Киселини и оригвания също изчезват (в края на краищата матката вече не притиска диафрагмата и стомаха). Но след като слезе, матката започва да притиска пикочния мехур - естествено уринирането става по-често.

При някои пролапсът на матката причинява чувство на тежест в долната част на корема и дори лека болка в слабинните връзки. Някой краката и кръста понякога изглежда преминават през електрически разряди. Всички тези усещания възникват и поради факта, че представящата част на плода се движи надолу и се "вкарва" във входа на малкия таз на жената, като същевременно дразни нервните му окончания.

По време на второто и следващите раждания коремът потъва по-късно - точно в навечерието на раждането. Случва се, че този предвестник на раждането изобщо не е такъв.

Отслабване

Теглото може да намалее около две седмици преди раждането, обикновено с 0,5–2 kg. Това се случва, защото излишната течност се отстранява от тялото и отокът намалява. Ако по-рано по време на бременност, под въздействието на хормона прогестерон, течността в тялото на бременна жена се е натрупала, сега, преди раждането, ефектът на прогестерона намалява, но други женски полови хормони - естрогени - започват да работят усилено. Именно те премахват излишната течност от тялото на бъдещата майка. Много често бъдещата майка забелязва, че в края на бременността й е станало по-лесно да облече пръстени, ръкавици, обувки - това намалява отока по ръцете и краката.

Смяна на изпражненията

Освен това хормоните отпускат и чревните мускули, което може да доведе до разстройство на изпражненията. Понякога жените приемат такова увеличение на изпражненията (до 2-3 пъти на ден) с втечняване на изпражненията за чревна инфекция. Ако обаче няма гадене, повръщане, обезцветяване и мирис на изпражнения, други симптоми на интоксикация, не трябва да се притеснявате: това е един от предвестниците на предстоящото раждане.

Намален апетит

В навечерието на раждането всяко желание за ядене за двама изчезва, а понякога изобщо не искате да ядете. Всичко това е и подготовката на организма за естествено раждане..

Промяна в емоционалното състояние

Забелязано е, че много жени имат промени в настроението няколко дни преди раждането. Обикновено бъдещата майка се чувства уморена, иска повече почивка, сън, появява се апатия. Това състояние е напълно разбираемо - трябва да съберете сили, за да се подготвите за раждането. Често, точно преди раждането, жената се стреми да се пенсионира, търсейки уединено място, в което да се скрие и да се съсредоточи върху себе си и своите преживявания.

Промяна в поведението на детето

Бебето също се успокоява в последните дни преди раждането. Физическата му активност намалява, докато според CTG, ултразвук и други изследвания той е напълно здрав. Просто детето вече е натрупало достатъчно тегло и ръст и често няма къде да се обърне в матката. Освен това бебето също набира сила преди продължителна работа..

Дискомфортни усещания

Няколко дни преди раждането много бъдещи майки изпитват дискомфорт в долната част на корема и в областта на сакрума. Най-често те са подобни на тези, които се случват в навечерието или по време на менструация - периодично дърпа стомаха или кръста, понякога това са леки болки в болката. Те се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата или преди. Такъв дискомфорт възниква поради разтягане на тазовите връзки, повишен приток на кръв към матката или в резултат на пролапс на очното дъно.

Изхвърляне на лигавицата

Това е един от основните и очевидни предвестници на раждането. По време на бременността жлезите в шийката на матката произвеждат тайна (прилича на плътно желе и образува така наречената запушалка), която предотвратява навлизането на различни микроорганизми в маточната кухина. Преди раждането, под въздействието на естрогени, шийката на матката омеква, цервикалният канал се отваря леко и коркът може да излезе - жената ще види, че върху бельото има съсиреци от слуз с желеобразна консистенция. Коркът може да бъде с различни цветове - бял, прозрачен, жълтеникаво-кафяв или розово-червен. Често то се оцветява с кръв - това е напълно нормално и може да означава, че раждането ще настъпи в рамките на следващите 24 часа. Слизестата запушалка може да изпъкне веднага (наведнъж) или да излезе на части през деня. Обикновено преминаването на корк не влияе по никакъв начин на благосъстоянието на бъдещата майка, но понякога по време на освобождаването му се усеща разтягане в долната част на корема (както преди менструация).

Слизестата запушалка може да се отдалечи две седмици преди раждането или да остане вътре почти до раждането на бебето. Ако задръстването е излязло, но няма контракции, не трябва веднага да отивате в болницата: просто се обадете на лекар и се консултирайте. Ако обаче щепселът се е отдалечил по-рано от две седмици преди очакваната дата на падежа или в него има много яркочервена кръв, трябва незабавно да се свържете с болницата.

Обикновено бъдещата майка има два или три признака за предстоящо раждане. Но се случва изобщо да няма предвестници. Това не означава, че тялото не се подготвя за раждане: напълно възможно е жената просто да не забелязва предшествениците, или те ще се появят непосредствено преди раждането..

Ами ако има предшественици на раждането? Обикновено не е нужно да правите нищо, защото предвестниците са напълно естествени, те просто казват, че тялото се възстановява и се подготвя за раждането на дете. Следователно, не трябва да се притеснявате и да отидете в болницата веднага щом, например, започнат тренировъчни контракции или лигавицата се отдалечи.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Как да разберем, че раждането е започнало: важни признаци

Последните дни на бременността обикновено са много тревожни и забързани. Независимо от това какво дете очаква една жена, тя се притеснява как ще започне раждането. Факт е, че всяко раждане подред може да започне по различен начин и следователно опитът не гарантира, че сценарият от предишното раждане ще се повтори с точност на свиване. Първородните са по-опитни от другите, изобщо нямат опит при раждането. В тази статия ще ви разкажем как да разберете, че труда се приближава и как да определите, че той вече е започнал..

Как да се определи приближението?

Датата на раждане е голяма тайна на природата. Въпреки факта, че акушер-гинеколозите посочват PDD (прогнозния ден на раждане) в обменната карта, никой няма да каже точната дата, когато бебето реши да се роди. Само 5% от бебетата се раждат точно в DA. Всички останали избират различни дати за себе си - преди или дори след посочения период.

Ето защо бъдещите майки толкова се страхуват да не забележат, пропуснат, объркат началото на раждането с други усещания, за които най-трудният трети триместър е толкова богат..

Най-добрият помощник и подсказващ за бременна жена е нейният собствен организъм. Обикновено той започва да дава „намеци“ предварително, че раждането наближава.

Пренаталната фаза официално започва на 38 пълни акушерски седмици. От този период трябва да слушате възможно най-внимателно и тревожно промените в собственото си състояние. Детето вече е достатъчно зряло, готово е да се роди всеки ден.

Обикновено дори при онези жени, които не са имали тренировъчни контракции по време на бременността, те започват от 38 седмици. Те се появяват като кратки спонтанни напрежения на мускулите на матката, които отстъпват доста бързо, нямат фиксиран интервал помежду си. Това означава, че след един тренировъчен двубой, друг може да се случи след половин час, и след три часа, и само на следващия ден. Родовите болки са циклични и винаги с определен интервал, характерен за определен период от раждането, се повтарят във времето.

След 38 седмици средно се появяват предвестниците на раждането. Тук бъдещата майка трябва да бъде изключително внимателна - някои предварителни признаци могат да бъдат много подобни на усложненията при бременност. Например, поради увеличаване на количеството вагинално отделяне е лесно да се пропусне изтичането на околоплодната течност, а вагиналната инфекция с жълтеникаво желатиново отделяне може да бъде объркана с началото на отделянето на лигавицата..

Отличителна черта на родовия процес от различни подготвителни „мерки“ е необратимостта. Ако раждането започне, то не може да бъде спряно, забавено или отслабено, тъй като това е изключително рефлекторен акт. Жената може да повлияе на предвестниците и да промени характера им с лекарства и други методи.

Кога започват?

Раждането е логично заключение на сложни и многоетапни процеси, протичащи в женското тяло в навечерието на раждането на дете. Всеки от тези процеси е тясно свързан с останалите. На въпроса кога ще започне раждането, има само един отговор - когато всички вътрешни процеси достигнат максималното си развитие.

Матката става голяма. Женският репродуктивен орган наддава на тегло и достига солидни размери. Невромускулният апарат на матката няколко седмици преди раждането започва да се подготвя за предстоящите родилни болки. В клетките на миометриума (структурната тъкан на матката) започва да се произвежда вещество, което ще помогне на тъканите да се свиват - актомиозин. На 38 седмици и малко по-късно маточната тъкан се отървава от излишните нервни влакна. Това е естествен физиологичен механизъм за облекчаване на болката.

Плацентата трябва да е напълно узряла за раждане. Седмица преди началото на раждането тя започва да произвежда окситоцин. Хипофизната жлеза й помага в това. Правилната концентрация на този хормон в женското тяло води до появата на контракции. Хормоналният фактор е от решаващо значение - за да започне раждането, нивата на прогестерон трябва да спаднат. Този хормон е отговорен за всички девет месеца за поддържане на бременността, за създаване на оптимални условия за развитието на плода. По рождение вече не е необходимо и прогестеронът намалява пропорционално на увеличаването на естрогена и окситоцина.

Преди да роди, тялото на жената започва да натрупва гликоген, АТФ, фосфорни съединения и електролити. Те правят матката по-устойчива на предстоящите контракции и като цяло увеличават енергийния потенциал на бъдещата майка..

Един от важните фактори, който оказва пряко влияние върху момента на започване на раждането, е състоянието на нервната система. В случай на неуспехи в него, подготовката на матката за раждане се забавя, хормоналният баланс се променя, което може да причини както преждевременно раждане, така и продължителна бременност.

Предвестници - митове и реалност

Фактът, че раждането е близо, жената може да бъде подтикната от така наречените "предвестници" - първите признаци, чиято съвкупност предполага приближаването на предстоящото раждане. За всички жени няма единен списък от симптоми, „предвестници“ зависят от индивидуалните характеристики на женското тяло. Най-често срещаните признаци са.

Пролапс на корема

Коремът на бременната жена се измества надолу, формата му визуално се променя. Това се дължи на установяването на главата на плода към вътрешния фаринкс - изхода от маточната кухина. Жената може да забележи, че стомахът й е паднал сам. Дишането става много по-лесно, тъй като дъното на матката вече не притиска диафрагмата, киселини, които изтощават жената, намаляват - матката престава да поддържа стомаха. Но натискът върху пикочния мехур и червата се увеличава, поради което желанието на жената за уриниране се засилва и зачестява, при кашлица или смях може да възникне неконтролирано изтичане на урина, а запекът също се увеличава.

Пролапс на корема при първородни обикновено се случва 3-4 седмици преди раждането. При многороден, знакът се появява 1-4 дни преди началото на раждането, а понякога вече в процеса на първите родилни болки или само няколко часа преди тях.

Промяна в походката, тазова болка

След като бебето заеме „предварително стартово положение“ в матката, повишено натоварване пада както върху костите, така и върху мускулите на таза. Следователно походката става тромава, жената все повече се бърка при ходене. Има дърпащи и разчупващи слаби болки в костите на таза, в сухожилията. Ако симфизитът вече е започнал, тогава болката в областта на срамната артикулация се увеличава.

Най-често жената може да изпитва дискомфорт, когато трябва да стои дълго време, когато става от леглото от легнало положение, когато се изкачва по стълби..

Разпределения

Вагиналното отделяне се променя както количествено, така и качествено. Те стават по-обилни, по-тънки, тъй като концентрацията на прогестерон намалява всеки ден. Изхвърлянето трябва да се следи особено внимателно - ако в тях се появят желеподобни примеси, това може да означава началото на изхвърлянето на лигавицата. По време на бременността запушалката затваря цервикалния канал, разположен в шийката на матката, така че бактериите и вирусите да не проникнат в маточната кухина, така че средата в матката да остане стерилна.

Коркът може да се отдели на части или да излезе изцяло. При първичните животни това може да се случи две седмици преди раждането, при многоплодните коркът оставя няколко дни преди началото на родилните болки, вече в техния процес или когато водата се излее.

Отслабване

Жената започва да отслабва преди да роди. Този знак е забелязан отдавна. Такава неочаквана „загуба на тегло“ с няколко килограма е свързана с намаляване на количеството междуклетъчна течност. Този процес също започва с намаляване на нивата на прогестерон. В допълнение, тялото на жената започва да се прочиства, така че диарията често започва няколко дни преди раждането..

Поведение на бебето

Трохите в преобладаващото мнозинство от случаите, преди да родят, отшумяват за 4-5 дни, спират активно да се движат. Детето също така натрупва енергия, тъй като процесът на раждане ще изисква големи усилия от него. Освен това бебето вече е пораснало толкова много, че му е трудно да се движи в матката - за него става твърде стегнато.

На този етап е важно да продължите да записвате епизодите на намалена активност. Ако в продължение на 12 часа изобщо няма движение, определено трябва да се консултирате с лекар.

"Влагане"

Синдромът за гнездене е проява на животинския инстинкт за подреждане на „гнездо“ - жилище преди появата на потомство в него. Много птици и животни правят това. Това се проявява от факта, че една жена е привлечена да направи почистването, да подреди всичко, отново да пренареди детските неща в подготвената детска стая. Смята се, че инстинктът има благоприятен ефект върху психиката на бременната жена, като помага за справяне със страховете от раждането и тъмните мисли. Той не се проявява при всички и не е задължителен знак.

Узряване на шията

Това е обективен признак, който се смята от лекарите за практически единствения надежден. Шийката на матката обикновено е плътно затворена по време на бременност. С раждането той започва да става по-кратък, кръглият мускул омеква - важно е врата да се отвори и да освободи бебето с началото на трудовия процес. Оценката на състоянието на шийката на матката може да започне още на 38 седмица от бременността. Това може да направи само акушер-гинеколог на уговорена среща, жената не може самостоятелно да изследва шийката на матката.

Шийката на матката е чувствителна към хормонални ефекти и следователно, ако балансът на хормоните се наруши, с редица други фактори, жената може да чуе от лекаря присъда, че шийката на матката е незряла. В този случай след 39 седмици ще се извърши узряване на лекарства - те ще повлияят на тялото на жената с хормонални и други лекарства, които ще помогнат на врата да стане по-къса и мека. Обикновено, преди раждането, шията се скъсява до 1-1,5 сантиметра. В този случай те казват, че шийката на матката е зряла и раждането е на път..

Други признаци и симптоми

Други признаци включват голяма група симптоми, които отдавна са забелязвани от бременни жени като предшественици - безсъние и повишена сънливост и нарушения на апетита - прекомерност или липса на това, и гадене и дори повръщане няколко дни преди раждането, състояние на повишена тревожност, раздразнителност, докосване, сълзливост.

Трябва да се отбележи, че предвестниците на раждането са обвити в маса митове, които са далеч от медицината. Ето защо е препоръчително да не приписвате каквато и да е промяна в благосъстоянието и състоянието на признаците, описани от някой във форумите, а да го обсъдите с Вашия лекар. Само той може да различи предшественика от патологията навреме..

Симптоми на началото на раждането

Въпреки всички признаци, които могат да придружават последните няколко седмици преди раждането, има само два надеждни признака, по които да се съди за началото на раждането - това е началото на родилни болки и преминаването на вода. Според тях и жената, и лекарят ще могат точно да определят, че раждането е започнало. Всички други симптоми и предполагаеми предшественици с диагностична стойност по същество нямат никаква стойност. И така, време е да поговорим по-подробно за два надеждни знака, които символизират началото на раждането..

Контракции

С развитието на всички предпоставки - нервни, хормонални, хуморални, физиологични, започват истинските родилни болки. Това са ритмични контракции на маточните влакна, те имат ясен модел, честота, контракциите не се развиват обратно. Именно тази тяхна характеристика ще помогне да се разграничат реалните контракции от фалшивите, които могат да се повторят като тренировъчна дейност на женското тяло през последните седмици преди предстоящото раждане..

Ако контракциите не отшумят след хапчето No-Shpy, топъл душ, ако не променят интензивността след промяна в положението на тялото, тогава можем да кажем с голяма степен на вероятност, че раждането е започнало.

Първите контракции не са болезнени. Само във филми се показват жени, които със стенене неочаквано се "сгъват" наполовина, когато започне раждането. Първите контракции на матката са доста безболезнени и се чувстват като болка по време на менструация..

Най-често първите контракции се повтарят на всеки 30-40 минути. Всяка контракция продължава няколко секунди - обикновено не повече от 20. След нея жената има достатъчно време за почивка, което трябва да се използва колкото е възможно повече за отпускане, отпускане, за да не се появят мускулни скоби. При такива контракции няма нужда да ходите в болница, жената може да е у дома до момента, в който контракциите започват да се повтарят по-често. С интервал от 5-10 минути между контракциите, трябва да се обадите на линейка и да отидете в болницата. Първите контракции се наричат ​​латентни, те могат да продължат 8-10 часа, дилатацията на шийката на матката до края на периода ще бъде само 3 сантиметра.

Вторият период на контракциите се нарича активен. Контракциите са по-силни, по-чести - до края на този етап те се повтарят на всеки 2-3 минути, продължителността на всяка контракция е до 50 секунди. Отворът на врата е до 7 сантиметра. Препоръчително е да прекарате този период под наблюдението на лекарите, тъй като раждането на бебе вече неизбежно наближава. Активните контракции обикновено се наблюдават в рамките на 3-5 часа.

Третият период на контракциите ще продължи само половин час или час или повече. Тези контракции се наричат ​​преходни, те се вливат в опити, за които жената научава чрез остро желание да изпразни червата - шията е напълно отворена, главата започва да се ражда. Преходните контракции са най-силните и продължителни. Те се повтарят на всеки 1-1,5 минути и продължават една минута..

Всеки, който се съмнява дали ще бъде възможно да разпознае истинските родилни болки, когато раждането започне, искам да ви разкажа за старата акушерска шега, която казва, че жена, която се съмнява дали раждането е започнало, всъщност не ражда. Когато жената ражда, тя не се съмнява. Истинските контракции наистина са толкова специфични, че е много, много трудно да ги объркате с други маточни контракции..

Трябва да се отбележи, че раждането, започващо с контракции, е класическо, нормално и здравословно. Така започват до 90% от всички раждания на планетата, тъй като физиологично това е най-добрият вариант. Водата с тях оставя едва на втория етап - с активни контракции, когато отворът достигне 4-6 сантиметра. Под натиска на главата на плода феталният мехур се пука и околоплодната течност се изхвърля.

Но в 10% от случаите раждането започва с изтичане на вода. Те може да изтекат на малки порции или да изчезнат незабавно напълно. Раждането в този случай почти винаги се счита за сложно. Ако контракциите не се развият от само себе си след 6 часа, жената получава лекарствена индукция на раждането. Ако не помогне, тогава се прави спешно цезарово сечение.

Специални тестове, амниосистеми, които се продават в аптеките и се намират във всяка предродилна клиника, където жената може да се свърже със съмнение за изтичане и където ще бъде дадена изрична оценка на състава на секретите, могат да помогнат да се разграничи изтичането на вода от урината. При изтичане трябва да се предупреждават признаци като увеличаване на влагалищното течение, особено когато жената прекарва няколко часа в хоризонтално положение и след това сяда или се изправя. Мокри петна могат да се появят върху бельото, върху леглото.

Моментното изливане на вода изисква внимание от страна на жената. Необходимо е да не се паникьосвате, а незабавно да се оцени приблизителният обем на околоплодната течност, нейният цвят, мирис и консистенция. В този случай няма нужда да чакате контракциите да започнат вкъщи. След източване на водата или съмнение за началото на изтичане, трябва незабавно да отидете в акушерската институция. Безводният период трябва да се контролира.

Ако водите не са бистри, но зеленикави, с кръв или други, не забравяйте да информирате лекаря за това. Това често е признак на фетална хипоксия и пряка индикация за цезарово сечение, без да се чака време за контракции и индукция на раждането..

По време на първата и повторна бременност

Предвестниците при примипарите се появяват предварително, докато при многоплодните жени непосредствено преди раждането. Интервалът от време във втория случай е много малък, може да бъде ограничен до няколко дни или дори часове. А самото раждане започва по различни начини. Многородовите обикновено възприемат всичко по-спокойно, имат общо преживяване и следователно не проявяват повишена емоционалност в навечерието на раждането и не приемат за признаци на приближаващо раждане някои симптоми, които изобщо не са. Повишената подозрителност е делът на жените, които ще раждат за първи път.

Следователно жените, които са на път да раждат за първи път, обикновено забелязват началото на раждането по-бързо, докато многородовите хора просто не придават значение на много признаци. Тежестта на усещанията по време на първото раждане е по-силна и продължителността на всеки етап е по-дълга като цяло.

Ако второто, третото и следващите раждания са на път, жената трябва да се консултира с лекар за съвет, ако има три или повече „предшественици“ едновременно и трябва да пристигне в болницата по-рано - когато контракциите ще се повтарят на всеки 10 минути. Родовият канал на такива родилки е по-добре подготвен, отварянето на вътрешния и външния фаринкс на матката протича по-бързо, има по-голяма вероятност за бърз, бърз труд.

След стимулация

Ако се вземе решение за стимулиране на раждането по медицински причини, началото на раждането ще продължи под наблюдението на лекарите. Индукцията на раждането включва широк спектър от медицински мерки - подготовка на шийката на матката, амниотомия (пункция на пикочния мехур и дрениране на околоплодната течност), стимулиране на контракциите чрез прилагане на дози окситоцин. След пробиване на пикочния мехур контракциите обикновено се развиват в рамките на 3-4 часа. Ако това не се случи, раждането се стимулира с лекарства. Ако няма ефект, се прави цезарово сечение.

Преждевременно

Както вече споменахме, раждането не винаги се случва навреме. Фактът, че е започнало преждевременно раждане, може да бъде подтикнат към жената от различни симптоми, докато може да няма предшественици като такива. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 28 и 37 гестационна седмица..

В повечето случаи лекарите виждат предпоставките за преждевременно раждане, информират бъдещата майка за това и задължително предлагат хоспитализация и постоянно наблюдение. В някои ситуации подобно преждевременно раждане започва внезапно и е неприятна „изненада“ както за родилката, така и за лекаря, който я е наблюдавал по време на бременност.

Какви признаци могат да показват възможно началото на раждането по-рано от датата на падежа на акушер-гинеколозите:

 • досадно усещане за тежест в долната част на корема;
 • стомахът пада преди 35 седмици от бременността;
 • матката често идва в тон и е в напрежение за дълго време;
 • има розови, кървави или кървави отделяния от гениталиите;
 • жената чувства силен натиск в перинеума и таза;
 • появяват се крампиращи болки.

Преждевременното раждане само по себе си е изпълнено с много опасности и следователно, ако се появи поне един от горните признаци, жената трябва да се консултира с лекар и да не отказва хоспитализация, ако е предложена от специалисти. Когато се появи кърваво отделяне, трябва незабавно да се обадите на линейка.

Възможно ли е да се ускори?

Жените, които вече са довели бебето си до 39-40 седмици, почти винаги се интересуват дали е възможно да се ускори раждането, тъй като тялото на бъдещата майка изпитва претоварване и е много уморено до края на бременността. Медицината има много конкретно мнение по този въпрос - невъзможно е да се ускори раждането без спешна нужда извън болницата, това може да причини сериозни усложнения както за майката, така и за бебето.

Сред хората има широко разпространено вярване, че ходенето нагоре по стълбите и измиването на пода помага да се доближи началото на раждането. Същите свойства се приписват на сексуалните контакти - спермата съдържа естествени простагландини, които ускоряват дилатацията на шийката на матката. Смята се, че ходенето на майката пеша, вдигането на кибритите, разпръснати по пода, докато кляка, ще помогне на „късното“ бебе.

Към различните популярни съвети трябва да се отнасяме с голямо внимание. Така че, съветите за пиене на рициново масло могат да доведат до тежка изтощителна диария, дехидратация, а съветите за дишане на етерични масла могат да доведат до развитие на дихателна алергична реакция.

Въпреки умората на жената, която всички разбират и е съвсем естествена, експертите просто препоръчват да бъдете търпеливи. Най-добре е раждането да започне без никаква стимулация, самостоятелно. В края на краищата нито народните методи, нито лекарственото предизвикване на раждане гарантират, че започналите контракции ще бъдат достатъчни, координирани, че няма да има първична слабост, която може да се превърне в основата за спешно цезарово сечение..

Ако една жена преди това е имала ендометрит или несъответствие в коремните мускули, на матката има белег, обикновено не става въпрос за никаква стимулация, тъй като бебе, което е било „прибързано“, може да се роди бързо, което ще увеличи риска от нараняване както на майката, така и на плода. а в случай на белег може да се получи разкъсване поради прекомерна контрактилна активност на мускулите.

Вероятността от усложнения след раждането е по-малка, толкова по-малко усилия е положила жената, за да гарантира, че раждането започва възможно най-скоро.

За информация как да разберете, че раждането е започнало, вижте следващото видео..