Как да се грижим за новородено момче до една година е почти същото като при момичетата, но с известни резерви. "Конструктивните различия" на мъжкото дете изискват специални грижи, те трябва да бъдат известни и взети предвид.

Грижа за бебето: общи правила

Грижата за новородено момче в родилния дом се състои от ежедневно третиране на пъпната рана, измиване и измиване. След изписването цялата тази „мъдрост“ пада върху плещите на родителите, плюс къпане, ходене и много други грижи.

Пъпна рана

Пъпната рана се третира 1-2 пъти на ден: сутрин и вечер след къпане. Поставете 2-3 капки водороден прекис (2-3%) върху раната, оставете изсъхналите кори да се накиснат и внимателно ги отстранете с памучен тампон. С друга пръчка третирайте раната с брилянтно зелено (1%). Ако забележите зачервяване или отделяне от раната, посетете Вашия лекар. При повечето бебета пъпната рана зараства за една и половина до две седмици..

Ушите на бебето се избърсват отвън с памучен тампон, потопен в топла преварена вода. Ушите трябва да се почистват внимателно и внимателно: използвайте специални памучни тампони със ограничител, който няма да ви позволи да отидете твърде дълбоко. Не се опитвайте сами да си набавяте ушната кал с помощта на обикновени пръчки или други импровизирани средства: в най-добрия случай ще я натиснете дълбоко и в най-лошия случай ще повредите тъпанчето.

Очи

Сутрин и вечер очите на бебето се измиват с памучни тампони, потопени в топла преварена вода. Основните правила: избършете от външния ъгъл до носа и използвайте различен тампон за всяко око. Ако очите на вашето бебе са здрави, няма гнойно отделяне, тогава има достатъчно вода за грижи. Когато има изписване, свържете се с вашия педиатър, той ще определи причината и ще предпише антисептици за изплакване, а ако е необходимо - капки или мехлеми с антибиотици.

Нокти

Доносените бебета вече се раждат с прераснали нокти. Вкъщи ще режете ноктите си 1-2 пъти седмично; това е необходимо, за да не нарани бебето. Ще ви трябват специални бебешки ножици със заоблени краища или пинсети. Нарежете ноктите на ръцете в полукръг, на краката - прави. Децата обикновено не харесват тази процедура, провеждайте я, когато бебето спи.

Носът на новородените бебета се почиства с памучни нишки, всяка ноздра със своите. Флагелите се навлажняват във физиологичен разтвор, ако има изсушени корички, в стерилно бебешко олио. Педиатрите препоръчват почистване на носа само когато има сополи. Ако не, тогава няма нужда да нарушавате нежните лигавици..

Къпане

Няколко прости правила:

 • ако бебето е здраво, къпете го всеки ден;
 • най-доброто време за къпане е вечер, преди последното хранене и лягане;
 • банята трябва да е топла - 22-23 градуса, вода - 35-37 градуса; можете постепенно да охлаждате водата по-късно. Наблюдавайте реакцията на бебето, той самият ще ви „каже“ как му е по-удобно;
 • през първия месец къпането не трябва да продължава повече от 5-10 минути;
 • необходимо е всичко, от което се нуждаете, да е на една ръка разстояние: сапун, черпак, кърпа - няма да стигнете дори на няколко крачки;
 • измийте бебешката баня със сапун преди и след къпане;
 • поставете мека пелена на дъното на банята;
 • като държите трохичката от едната ръка, измийте всички кожни гънки с другата;
 • използвайте сапун и шампоани за къпане не повече от веднъж седмично, в останалите дни само вода.

Педиатрите нямат консенсус относно къпането с незараснала пъпна рана: някои казват, че къпането е забранено, други че е възможно, но само във варена вода.

Интимна хигиена

Не се колебайте: ще овладеете науката за грижа за бебета много бързо, педиатричните медицински сестри ще ви научат на основните правила преди изписването или вече у дома. Ако новороденото бебе е момче, болницата ще ви обясни как да го измиете правилно и как да се грижите за гениталиите.

Отмиване

Момчетата се измиват с топла течаща вода, след всяко изхождане - със сапун, останалото време (на всеки 2-3 часа при смяна на памперси) - само с вода. Някои педиатри смятат, че е наложително да се мият момчетата отпред назад, други, че за разлика от момичетата, посоката няма значение. Основното нещо е да не поставяте бебето с коремче на ръката си, преди пъпната рана да е излекувана напълно. При измиване внимателно и старателно изплакнете пениса и скротума, не дърпайте препуциума. След процедурата, попийте бебето и оставете кожата му да диша 5 минути без памперси и памперси. Третирайте гънките на седалището, перинеума със специални продукти от обриви от пелени.

Как да се грижим за гениталиите на новородено момче

Почти всички новородени момчета имат стеснение на препуциума, при което е невъзможно да се отвори главичката на пениса - физиологична фимоза. Ако няма други досадни симптоми, това е нормално; при повечето момчета препуциума лесно се измества до 3-годишна възраст. Абсолютно невъзможно е да се опитате да изместите препуциума и да отворите главата на пениса, докато се къпете или измивате. Това е изпълнено с нараняване и увреждане, а те са изпълнени с възпаление или белези на мястото на пукнатините. Още по-лошо е, ако се появи парафимоза - когато изместената препуциума не може да се върне обратно и стиска пениса със стегнат пръстен.

Не забравяйте да проверявате редовно външните си полови органи.

 • нарушения на уринирането;
 • подуване и зачервяване на препуциума;
 • гнойно отделяне;
 • бебето често достига с ръце до гениталиите, капризно е или плаче - по този начин показва, че нещо го притеснява.

В тези случаи трябва да посетите лекар.

Мнението на д-р Комаровски

Говорейки за грижата за новородено момче, Комаровски се позовава на международния опит: физиологичната фимоза преди пубертета (т.е. средно до 15 години) не е патология, а вариант на нормата и няма нужда да се намесва в процеса чрез издърпване на препуциума. Всичко ще се случи от само себе си навреме; изключения - редки, единични случаи.

Ако няма проблеми с уринирането, тогава единствената грижа за гениталиите е външното измиване с топла вода и сапун, без да докосвате или дърпате нищо.

Разходка

Доверете се на чувствата си: ако навън е топло, но и не е горещо, бебето може да бъде изнесено на въздух в рамките на една седмица след раждането, а след две - да отидете на кратка (15-20 минути) разходка. Постепенно ще ходите с бебето си все по-често - 2-3 пъти на ден. Ако времето е лошо, "разходете се" на балкона или точно в стаята: облечете детето топло и отворете прозореца.

Обобщаване

Грижата за бебето е отговорна ежедневна работа. Доверете се на себе си, не се страхувайте, че не сте в състояние да направите нещо. Уча! Как да се грижим за гениталиите на новородено момче - деликатно, без да се опитваме да опъваме или изместваме нещо преди време. Ако нищо не пречи, оставете младия си джентълмен сам, не се намесвайте в естествените процеси.

Хигиена за момчета под една година - правилна грижа

Когато жената ражда момче, тя има въпрос за това как да се грижи за тялото му и какви характеристики има хигиената на момчетата. По този въпрос има много погрешни мнения, които се предават от поколение на поколение..

Особености на физиологията на новородените момчета

Момчето има два външни полови органи: пенис и скротум. Първият е покрит с тънка кожа, която се измества, излагайки главата. Частта от кожата, която е в основата на главата, се нарича препуциум..

Вторият орган е скротумът, който съдържа тестисите, епидидима и началото на семенната връв. Неговата функция е да поддържа стабилна температура вътре (около 34 градуса). Горещата среда влияе негативно на тестисите, този факт трябва да се вземе предвид при измиване на скротума.

Функцията на препуциума в утробата е да покрива главата на пениса на бебето по време на развитието. След раждането, през първите месеци, ситуацията не се променя коренно. Излагането на главата няма да работи и това е нормално явление, наречено физиологична фимоза на новородените. При новороденото гениталният орган все още не е напълно оформен, развитието му настъпва до пубертета.

Специални клетки, които са разположени между главата и препуциума, буквално залепват тези две части на органа. След известно време те умират и са навън. Мама може да види едни бели зърна. Точно такива са те. Така че няма нужда да се притеснявате.

При някои момчета главата се отваря по време на новороденото, но това се случва доста рядко. Най-често - до 2 години. В някои случаи това може да се случи на 5-7 и дори на 17 години..

Как да измием момче правилно

Много често можете да чуете мнението, че е важно как да се мият само момичета. Тук те трябва да се мият само отпред назад, а хигиената на новородено момче не е толкова важна. Поддръжниците на това мнение аргументират своите мисли и заключения с факта, че пенисът е затворен и е трудно за всяка инфекция да проникне в него..

Но интимната хигиена на момчетата също има много характеристики, които влияят върху способността му да има деца в бъдеще. Следователно тази тема не трябва да бъде пренебрежителна..

Като цяло трябва да се спазват две основни правила:

 1. Измивайте детето всеки ден.
 2. Поддържайте оптимална скротална температура. В никакъв случай не трябва да измивате бебето си в твърде гореща вода..

Не е необходимо да издърпвате препуциума, защото бебето може да се нарани. Необходимо е също така да се измиват трохите при всяка смяна на пелената и да се използва сапун само с голяма степен на замърсяване. В този случай трябва внимателно да следите, че той не остава в гънките, тъй като дори може да доведе до козметично изгаряне..

Мама къпе бебе

Важно! Лекарите препоръчват да се мият гениталиите на момчето всеки ден.

Последователността на действията за измиване на путката на новородени момчета е следната:

 1. Бебето с лявата ръка се взема под гърдите и се довежда до чешмата. Дясната ръка се използва за измиване на бедрата, задните части, пениса и скротума, ингвиналните и междуглутеалните гънки.
 2. Бебето се поставя на маса за повиване, където останалата вода се изтрива с пелена. Не е нужно да бъдете твърде ревностни в избърсването на бебето. След това кожата се третира с бебешка пудра, а гънките - с бебешко олио.

Родителят трябва да провери дали в скротума на момчето има тестиси. Много често явление се нарича крипторхизъм. В този случай единият или двата тестиса са извън скротума. Това състояние изисква хирургическа намеса..

Правилна хигиена на гениталиите на момчето

Родителите трябва да носят отговорност за хигиената на гениталиите на момчето, особено след болницата. Трябва да следвате тези препоръки, за да измиете детето си:

 1. Как да се измие препуциума на момче? На първо място, не трябва да се отлага, ако не може да се направи, а детето няма оплаквания, свързани с фимоза. Някои лекари препоръчват след вечерна баня внимателно да изместите кожата, но без насилие над детето. Местата, които могат да се освободят, трябва да се почистят от замърсяване с поток течаща вода. Не се препоръчва използването на сапун за почистване на частта от гениталните органи под кожата, тъй като може да остане и да дразни деликатните тъкани.
 2. Струята може да бъде насочена само отпред назад.
 3. Забранено е използването на антисептици и антибиотични мазила..
 4. Необходимо е да се грижите за гениталиите на бебето само с помощта на бебешки сапун, който не се използва от възрастни. Също така, бебето трябва да има собствена кърпа и гъба..

Важно! Забранено е почистването на мястото под препуциума с памучни тампони. Още по-лошо е да го правите с пръсти. Докато детето расте, трябва постепенно да привиквате бебето към самопридържане към правилата за лична хигиена. Тогава в юношеството и по-късно той няма да има проблеми с мъжкото здраве..

Родителят провежда хигиенни процедури

Правилата за това как да се измие момче на 6 месеца не се променят коренно. Единственото нещо - що се отнася до способността на кожата да се отдалечава, трябва да почистите освободените зони.

Изборът на правилните памперси

Това също е важен аспект на това как да се грижим за пизин при новородени момчета. Изборът на правилните памперси ще помогне да се предотврати прегряване на гениталиите. За хигиена е вредно за момчетата на възраст под 1 година да бъдат постоянно в еднократни пелени. Тяхната температура в скротума трябва да бъде по-ниска от телесната. Затова лекарите препоръчват да се организират въздушни бани за 10-15 минути, особено през лятото. Това ще помогне не само да се предотврати прегряване на гениталиите, но и да се закали тялото на трохите..

Процедури за бебешки вани

В същото време е важно температурата в къщата да е поне 22 градуса. При новородените терморегулацията не е развита, така че те бързо се охлаждат.

Пелените (и по-късните гащи) не трябва да се разтриват или да стискат. Ако е лято, тогава бельото на бебето трябва да предпазва гениталиите от мръсотия. През есента и зимата също не винаги е необходимо да се увива бебе, особено след шест месеца. На тази възраст децата започват активно да се движат, така че те прегряват, дори ако стаята е студена.

Възможни проблеми

Детето може да получи зачервяване, обрив, подуване на препуциума. Редовната хигиена ще ви позволи да откриете тези проблеми навреме и да се консултирате с лекар, преди да възникнат усложнения..

Важно! Препоръчително е да преглеждате детето всеки месец от педиатър, който, ако възникнат проблеми, може да се обърне към уролог, хирург.

Ако родителят е безотговорен по отношение на хигиената на бебето си или не знае как да измие момчетата правилно, могат да се появят следните заболявания:

 1. Патологична фимоза. Поради неправилна хигиена могат да възникнат гнойни процеси, които водят до появата на сраствания и белези..
 2. Баланопоститът е възпаление на главичката и кожата на пениса. Може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми при мъжете. Болестта се развива, ако родителят не отстрани смегмата. Симптоми - зачервяване, подуване на кожата, болка при уриниране.
 3. Гъбични инфекции.
 4. Алергия.

Важно! Ако бебето плаче, докато уринира, това е причина да посетите лекар.

Наложително е да покажете бебето на лекаря, когато достигне месеца от живота. След това се нуждаете от лекарски преглед през други значими периоди от живота..

По този начин поддържането на гениталиите на момчетата е деликатен въпрос. С подходящото умение няма нищо трудно в това. Основното правило за това как да се борави с драсканица при новородени момчета е принципът на деликатност и редовност..

Как правилно да се измие момче в родилния дом

Как да се измие новородено момче в родилния дом

общи данни

За да измиете правилно дете, трябва да знаете прости правила. Също така е важно да запомните, че пикочно-половата система на момче се различава от тази на момичето, така че има разлики в измиването им. Трябва да се спазват следните насоки:

 • детето не трябва да е дълго време с мръсни или мокри памперси. Изпражненията съдържат много бактерии, които не само предизвикват дразнене, но и могат да доведат до образуване на инфекция;
 • след като детето е отишло до голяма степен до тоалетната, то трябва незабавно да се измие. Експертите не препоръчват използването на мокри кърпички за тази цел. Химикалите, с които се обработват, не са подходящи за деликатната кожа на бебето и могат да провокират алергична реакция;
 • процедурата се извършва най-добре под чешма, топла течаща вода;
 • ако парчета изпражнения се придържат към кожата на новородено, не се опитвайте да ги изстъргвате с ноктите си, тъй като това може да увреди кожата. За тази цел е по-добре да използвате навлажнен памучен тампон;
 • след измиване кожата трябва да изсъхне добре. За избърсване трябва да използвате естествени тъкани, не можете да търкате кожата, трябва да я попиете;
 • Винаги се опитвайте да използвате прах или крем под пелена, без да чакате момента, в който се появи дразнене;
 • ако се появи силно зачервяване в областта на гениталиите, трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Като правило майките са изправени пред въпроса колко често трябва да извършват хигиенни процедури. Така че, препоръчително е да измивате бебето след всеки акт на дефекация или след смяна на пелената, която трябва да се сменя на всеки 3-4 часа.

Първото измиване ще трябва да се направи в болницата, така че е важно да се запознаете с този проблем преди раждането. Сега, в условията на родилните болници, медицинските сестри учат младите майки как да мият бебе.

У дома е важно да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Така че, трябва да посетите специалист в следните ситуации:

 • има оток на скротума или силно зачервяване;
 • имаше нараняване;
 • подуване на пениса;
 • детето ходи до тоалетната по-рядко или по-често от необходимото.

Ако възникнат тези оплаквания, трябва незабавно да посетите педиатър, за да установите причината за проблема и да започнете лечението..

Измиване на детето под чешмата

Провеждане на хигиенни процедури в мивката

Тъй като се препоръчва да използвате течаща вода за хигиенни процедури, най-добре е да правите това в мивката. За да извършите правилно процедурата за измиване на новородено момче, трябва да знаете как да се грижите за гениталиите и да спазвате следните правила:

 • трябва да отворите и регулирате водата, преди да започнете процедурата;
 • вземете детето на ръце, като го поставите с гръб нагоре;
 • за измиване водата трябва да се излива на гърба;
 • важно е старателно да се измият всички гънки в областта на слабините;
 • премахнете всички продукти за дефекация от кожата;
 • гениталиите трябва да се измиват със сапун и ръка с нежни движения;
 • подсушете бебето с кърпа.

Също така е важно да запомните, че първо се измиват перинеума и седалището, а едва след това гениталиите. Експертите не препоръчват изваждането на препуциума в ранна възраст, ограничавайки се до зачервяване на външната част на пениса.

В допълнение към измиването, трябва да къпете детето си ежедневно. Трябва да направите това без сапун. Разрешено е добавянето на билки като низ и лайка. Сапунът трябва да се използва веднъж седмично. Също така не се препоръчва използването на балончета и хигиенни продукти за възрастни..

Всяка майка трябва да знае как и с какво да измие детето си. Неспазването на хигиенните правила на новороденото е изпълнено със сериозни последици, вариращи от обикновено дразнене до инфекциозни заболявания.

Ако имате оплаквания и кожни проблеми, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Татко в Ница

Общност на руските папи във Франция

Как да се къпе новородено момче? Съвети и трикове

Как да се къпе новородено момче: препоръки стъпка по стъпка от лекарите

Хигиенните процедури са важна част от грижите за бебето. Когато къпете новородено момче за първи път, не забравяйте, че човечеството има хилядолетен опит в успешното провеждане на подобни събития, поради което те не трябва да създават трудности. Развиването на умения ви позволява да се чувствате по-уверени и да обръщате повече внимание на емоционалната страна с всяко къпане. Процедурата за къпане дава на бебето не само чистота, но и нови положителни тактилни усещания.

Хигиената на новородено момче започва в болницата

Ако доставката е преминала добре, майката може да се включи в процеса на грижа за бебето още на втория ден. Отзивчивият персонал на родилния дом се отнася с разбиране към естествения опит на майките, особено ако новороденото момче е първородено. Тук те най-ясно ще демонстрират какво е да се грижиш за дете през първите месеци от живота, нюансите на пране, повиване, смяна на памперси, кърмене. След като напуснете болницата, съвременни инструменти като видеоклипове за обучение ще станат ваши асистенти. Материалите са изцяло посветени на темата за грижата за новородено през първия месец от живота, в тях можете да намерите много съвети как правилно да се къпе бебето.

Отмиване

ВАЖНО: Педиатрите по целия свят предупреждават родителите на новородени момчета: по време на измиване не се опитвайте да премествате препуциума. За интимна хигиена на мъжко бебе е достатъчно външно измиване на гениталиите. Интервенция е допустима в случай на възпаление на препуциума, болезнено уриниране. Манипулацията се извършва под наблюдението на лекари.

Накратко, процедурата за измиване на здраво дете се състои от следните точки:

-грижа за безопасността на здравето и живота на новороденото;

-температура и качество на водата;

-използването на детергенти и хигиенни продукти;

-накисване и въздушни бани.

След това ще разгледаме всяка от точките по-подробно..

Комфортът е на първо място

Първите дни бебето се чувства чудесно, легнало с гръб и задна част на главата на предмишницата на възрастен и отпуснато настрани. С ръката, на която лежи детето, хванете го за бедрото, измийте със свободната си ръка. Когато пъпа е напълно излекуван, бебето може да се обърне върху стомаха. По-лесно е да се измие новородено момче, отколкото момиче: посоката на движение няма значение.

Погрижете се за качеството на водата. През първите няколко седмици педиатрите препоръчват използването на преварена вода за измиване на дъното и интимните зони. В същото време измиването с течаща вода е по-хигиенично. Компромисно решение е добрият филтър за чешмяна вода, налягането може да се смекчи чрез разпръскване на потока с дланта на ръката ви. Кожата на бебето е много чувствителна към температурата на водата. Използвайте собствения си лакът като термометър, за да определите комфортната температура: поставете го под потока. Ако лакътът ви не е горещ или студен, можете спокойно да потопите бебето във водата.

Хигиенни продукти, попиване, въздушна баня

Нуждае ли се новородено сапун? Лекарите съветват да не злоупотребявате с перилни препарати при къпане, използвайте ги само за измиване на особено мръсни места, например за измиване след изхождане. В други случаи просто изплакнете с вода..

ВАЖНО: Бебешките кремове и масла предотвратяват сухота след измиване, но не трябва да се прилагат прекомерно: мазният слой предотвратява дишането на кожата.

Кожата на новороденото на интимни места е твърде нежна, за да я изтрие. След водните процедури подсушете с мека кърпа или пелена, специално предназначени за интимна хигиена.

За да предотвратите обрив на пелена, не бързайте да слагате друга пелена на бебето си. След измиване и попиване на гениталиите на момчето с кърпа е желателна въздушна баня. Уверете се, че стаята, в която лежи голото бебе, е достатъчно топла. Продължителността на първите въздушни бани е 5 минути, след което постепенно удължете продължителността им до 10-15 минути.

Характеристики на къпане на новородено: честота, продължителност, процедура

-Незараснала пъпна рана не е противопоказание за дебют при къпане. Често новородените се къпят за първи път при пристигане от болницата. От медицинска гледна точка преварената вода е за предпочитане, но на практика е твърде обезпокоително да кипнете и охладите вана с вода до желаната температура, дори и да е за деца. Освен това съвременните филтри успешно решават проблема с почистването.

-Преди да къпете бебе, уверете се в неговото самодоволно настроение: че то не е гладно и не иска да спи, в противен случай къпането няма да донесе удоволствие нито на бебето, нито на възрастните. Идеалното време е 30-40 минути след хранене.

-Времето на деня може да варира. Вечерното плуване, което се превърна в традиция, не е подходящо за всички трохи. За повечето бебета водните процедури преди лягане са наистина полезни: те повишават апетита и помагат да заспи. Но сред новородените има и такива, които се ободряват с къпане, те трябва да се къпят по различно време, оптимално както за родителите, така и за индивидуалните биоритми на детето..

-За момче под шест месеца е желателно ежедневно къпане. Колко време да прекарате във водата е чисто индивидуален въпрос. Ако трохата протестира, достатъчно е да се ограничите до хигиенни процедури, те обикновено отнемат не повече от 10 минути. Продължителността на плуването и преминаването към развиващи водни игри трябва да се извършва постепенно.

-Препоръчва се бебето да се изплаква чрез наливане от черпак или от душ, ако няма нищо против. Ако след това вода попадне в ушите, ги попийте с памучни тампони.

-Що се отнася до температурата на водата, педиатрите не са съгласни. Средно това е диапазон от 33-37 ° C, окончателният избор остава за родителите. Обърнете внимание на реакцията на бебето: в студена вода то се държи неспокойно, в твърде топла вода става летаргично. Още от първите дни на живота малкият човек има свое „аз” и свой оптимален температурен режим.

Водни игри, хигиенни продукти, предотвратяване на обриви от пелени

Такива устройства като пързалка, детски хамак, специален надуваем пръстен за новородени, благодарение на който главата на бебето винаги остава над водната повърхност, ще внесат нов ефект в процедурата за къпане всеки път.

Много родители целенасочено учат децата си да се гмуркат в ранна възраст: рефлексът, който предпазва от попадане на вода в дихателните пътища, първите три месеца от живота на детето е много добре развит, бебетата могат самостоятелно да си почиват и да викат. Малкият водолаз се обръща по корем и се потапя под вода за няколко секунди..

Доктор Комаровски съветва да се използват препарати за къпане на новородени не по-често от веднъж седмично, ако няма специална нужда от това. В останалите дни е достатъчно плуването в обикновена вода.

Гънките по тялото на новороденото заслужават специално внимание. Вратът, подмишниците, лакътните и подколенните гънки, бедрата и задните части, пространствата между пръстите и зад ушите изискват своевременно изсушаване или овлажняване. Оглеждайте ги всеки път след къпане. Използвайте бебешка пудра за сушене и малко крем или стерилизирано масло за овлажняване.

5 важни правила за безопасно къпане на новородено бебе

Спазването на простите правила за къпане на новородено ще помогне да се направят водните процедури безопасни, те трябва да се вземат предвид от всички възрастни:

-Бъдете готови за неочакваното. Бебетата се характеризират с резки движения, новородено може да се огъне по всяко време, да вдигне двете си ръце, да намери други начини за внезапно изместване на центъра на тежестта. Въпреки ниското тегло на момчето, той винаги трябва да бъде изглаждан с двете си ръце..

-Ако има спешна нужда да напуснете стаята, не оставяйте новороденото без надзор на леглото или масата за повиване. Има много решения: поставете момчето в креватче, вземете го със себе си, помолете някой от домакинството да го гледа.

-Моля, имайте предвид, че при къпане рискът от изпускане на бебето се увеличава, тъй като тялото на новороденото става хлъзгаво от водата. В случай на измиване със сапун, опасността се увеличава.

-Внимавайте с калиев перманганат. Разтворете гранулите старателно: висока концентрация може да причини изгаряния на бебешката кожа. Разтворът за измиване или къпане трябва да е с бледорозов цвят. Не прекалявайте с отварата от лайка, този мощен агент изсушава твърде много кожата на новороденото. Ако детето има обрив от пелени, педиатрите препоръчват да се даде предпочитание на серия и елекампан - това са по-деликатни средства за къпане на бебето. Ако кожата на новороденото момче е добре, изкъпете го в редовна филтрирана или преварена вода.

-Не бъркайте бутилките с хигиенни продукти и лекарства. Въпреки факта, че винаги имате всички буркани на място, преди употреба, за всеки случай, погледнете етикета. Такива грешки са се случвали, само вашата бдителност ще ви помогне да се застраховате от тях..

Много е желателно къпането на новородено да е не само хигиенна процедура, но също така да съдържа елементи на забавна игра, приятни усещания и да носи удоволствие на бебето - в края на краищата, основите на чистотата и любовта към водните процедури се поставят точно сега.

Бебешка хигиена: как правилно да се измие момче?

Когато се роди първият им син, много майки се сблъскват с проблем: как правилно да се грижат за мъничко момчешко „средство“, за да не навредят на здравето и в същото време да осигурят на бебето качествена и редовна грижа за перинеалната област? Нека разгледаме как правилно да измием момче, как да се грижим за гениталиите на новородено и какво казват експертите, например д-р Комаровски.

Физиологична структура на бебето

Гениталиите на новородените и кърмачетата се различават значително от възрастните. Препуциума на пениса е свързан с главичката и надеждно предпазва последната от механични повреди и замърсяване. Това е така наречената физиологична фимоза. Смегмата, отделяна от специални жлези, има антимикробни свойства, което предотвратява проникването на инфекция в урогениталния канал.

Гениталиите на новородените и бебетата се различават значително от "аналога" за възрастни

От раждането до 3-годишна възраст обикновено се наблюдава адхезия на препуциума и главата до отвора на уретрата. На петгодишна възраст главата вече е полугола. Пълното освобождаване на главата става възможно едва на 8-10 годишна възраст.

Принципът на ненамеса

Природата осигурява естествена защита на най-нежните части на бебето. Ето защо, най-правилните в хигиената на интимните места на момчето ще се придържат към следния принцип: не докосвайте нищо! Тоест, колкото по-малко се намесвате, толкова по-силно ще бъде мъжкото му здраве..

С порастването на малкото дете препуциума постепенно се отделя от ръба на главата и става подвижен. Устояйте на изкушението да дръпнете кожата назад, за да се измиете със сапун и вода, която изобщо не трябва да докосвате. Принудителното търкаляне на препуциума в такава нежна възраст е изпълнено със сериозни проблеми..

Д-р Комаровски: „В съвременната медицинска практика във всички педиатрични асоциации и общности без изключение тази манипулация отдавна е призната за ненужна, неправилна и травматична. Но често все още има лекари, вероятно уважавани и опитни, но в същото време консервативни, които все още съветват някои майки механично да издърпват и разпространяват препуциума на малките си синове, уж „с цел обучение“. Уви, точно такова обучение понякога завършва със сериозна контузия ".

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата. Това е състояние, при което препуциума се плъзга от пениса на главичката и го притиска плътно в основата. Не винаги е възможно да върнете кожата на място сами. Главата набъбва бързо и ако детето не получи своевременна помощ, може да се развие некроза на пениса на главата. За съжаление некрозата често води до частична или пълна ампутация на жизненоважен орган.

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата

Грижа за гениталиите на момчето: д-р Комаровски

Как правилно да се измие момче през първата година от живота

И така, как да наблюдаваме хигиената на момчето, за да не навредим на здравето на бебето? Основната хигиенна процедура за бебе е измиването. Въпреки простотата на процеса, много неопитни родители често не знаят как да го направят правилно..

Основната хигиенна процедура за бебе е измиването

Какви консумативи са необходими за хигиена на бебето?

 • бебешки кърпички;
 • хартиени кърпи;
 • бебешко олио (или всяко растително масло);
 • памперси (плат или еднократни);
 • памучна вата или марля;
 • памперси (еднократна или естествена кърпа)
 • малък съд с вода при стайна температура (чаша, купа)

Бебетата трябва да се измиват веднага след всеки акт на изхождане, тъй като ензимите и бактериите в изпражненията могат да раздразнят деликатната кожа както на перинеума, така и на гениталиите и да причинят възпаление..

Как да се измие новородено в родилния дом?

В родилния дом медицинският персонал извършва тоалетната за новородени два пъти на ден. Между тези процедури майката поема отговорност за чистотата на бебето.

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите кожата на изпражненията точно на масата за повиване

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите изпражненията от кожата точно на масата за повиване. По-добре е, разбира се, да измием дупето с течаща вода, но, за съжаление, нашите родилни болници не винаги имат всички условия за това. Освен това младата майка може да се чувства несигурна и да се страхува да не направи нещо нередно. Можете да натрупате опит в комфортна домашна обстановка, но засега ще обмислим как можете да се погрижите за чистотата на бебето точно в отделението.

Придържайте се към нещо подобно:

 1. Веднага щом забележите, че бебето се е покачило, поставете го обратно на пелената.
 2. Отворете пелената и, като вдигнете бебето за краката с една ръка, издърпайте използваната пелена изпод дъното на бебето.
 3. Избършете перинеума и гениталиите на момчето от изпражненията в посока от пубиса към опашната кост с влажна кърпа или парче марля, навлажнена с вода.
 4. Ако сте измили трохите с вода, внимателно попийте останалата вода с хартиена кърпа. Обърнете специално внимание на гънките.
 5. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете замърсените места с памучна вата или марля, потопена в бебешко олио.
 6. Ако е необходимо, нанесете бебешки крем или пудра, сложете пелена.

Ще повторим: във всеки случай е невъзможно да се опитате да издърпате препуциума и да оголите главата на пениса на новороденото, за да „подредите нещата там“.

В гънките на бебето през първите дни могат да се наблюдават остатъци от оригинална смазка. Не е необходимо да го търкате силно - постепенно ще се отмива поради ежедневните хигиенни процедури. Освен това този лубрикант е най-добрият бебешки крем и защитава чувствителната кожа на новороденото в нова среда. Не се притеснявайте, че смазката ще се превърне в среда за размножаване на бактерии. Ако редовно почиствате нежните си зони, всичко ще се оправи..

Как да измием бебе под чешмата - схема стъпка по стъпка

Най-удобният начин за измиване на бебето е използването на чешма с течаща вода. Това изисква:

 1. Свалете пелената.
 2. Поставете детето на предмишницата на едната си ръка, така че бебето да лежи на гърдата й, а сгънатата ви ръка да го покрие под мишниците.
 3. Вървете до мивката с бебето, отворете крана със свободната си ръка и регулирайте температурата на водата: тя трябва да е със стайна температура или малко по-висока.
 4. Поставете дъното на бебето под течаща вода и измийте чантата и гениталиите на момчето със свободната си ръка.
 5. Пълнете вода с кърпа във всички гънки.
 6. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете с памучен тампон, потопен в растително масло.

По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване.

Бебетата през първите месеци от живота не се нуждаят от препарати. И обратно, сапуните и геловете могат да причинят суха кожа, дразнене и алергични реакции. По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване..

Видео: колко удобно е да измиете бебето си под чешмата

Вентилация

Пелените за еднократна употреба са прекрасно изобретение, което улеснява живота на милиони майки и татковци всеки ден. Сега дори е трудно да си представим как можете да се справите без това полезно нещо. За съжаление удобството често идва на висока цена..

Репродуктивните органи на момчетата са проектирани така, че половите жлези да бъдат изведени от тялото, за да поддържат оптимална температура. И ако малкото момче е с памперс денонощно, тестисите непрекъснато се прегряват, което може да се отрази негативно на репродуктивното му здраве в бъдеще. Освен това липсата на естествена вентилация и висока влажност е идеална среда за патогенна флора. Момчетата, които носят памперси дълго време без прекъсване, са по-склонни да страдат от заболявания като кандидоза и баланопостит..

Махайте пелената често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша

Затова сваляйте пелената по-често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша..

Кога да посетите лекар?

Вашето мъниче няма проблеми с уринирането, няма възпаления, зачервяване, нищо не боли и не сърби - страхотно! В този случай пенисът му не изисква допълнителни процедури за грижа, освен обичайното измиване с вода. Няма значение дали главата на пениса му е отворена или все още не..

Има ситуации, в които е невъзможно да се направи без квалифицирана помощ от лекар

За съжаление, понякога има ситуации, в които е невъзможно да се направи без квалифицираната помощ на лекар. И колкото по-рано посетите лекаря, толкова по-добре за вашето малко момче. Тези ситуации включват:

 • бебето затруднява уринирането;
 • при уриниране има болка;
 • има признаци на възпаление по гениталиите - зачервяване, подуване, болка и сърбеж;
 • парафимоза.

Ако се появи парафимоза, опитайте се сами да коригирате позицията: приложете студ към пениса, за да намалите подуването на главата и се опитайте да върнете препуциума на мястото му. Ако това не успее, незабавно бягайте при детския хирург. Това е случаят, когато всяка минута закъснение може да бъде много скъпа..

Хигиената на гениталиите на момчето има свои собствени характеристики. Но въоръжени със знания и опит, вие ще можете да извършвате ежедневни процедури за грижа с лекота и радост, което ще сближи още повече вас и сина ви..

Всички нюанси на деликатна тема: хигиената на новородено момче

Дългоочакваният наследник пристигна у дома след изписването му от болницата. Спално място и лично пространство подготвени и оборудвани, закупени дрехи и всичко необходимо.

Ако семейството не е първородният, тогава родителите имат опит. Но за начинаещи по този въпрос много неща са непознати. Например как да изкупим новородено момче? Изглежда нищо сложно, но в процеса възникват много въпроси: къде да се къпете, в каква вода, колко често, как да се миете и т.н. Ще отговорим на всичко по-долу.

Основни правила за хигиена на бебето през първите дни у дома

 • Както знаете, момичетата и момчетата са подредени по различни начини. Освен това новороденото бебе има свои собствени характеристики, които е важно да се вземат предвид при напускане. До около 3-5 години главата на пениса е плътно затворена от препуциума. Това трябва да се има предвид при къпане, за да не се навреди на здравето на детето..
 • Първата пълна баня се извършва след заздравяване на пъпната рана, за да се предотврати инфекция и възпаление. Ежедневната хигиена до този момент се свежда до измиване и триене на части от тялото с влажна кърпа.
 • Отначало не се нуждаете от препарати и гъби за къпане, достатъчна е топла чиста вода.
 • Къпането през неонаталния период не е толкова хигиенично, колкото релаксираща и адаптивна процедура, така че 2-3 пъти седмично ще са достатъчни.
 • Ваксинирани? Не къпете бебето 3-4 дни, за да не провокирате усложнения.
обратно към съдържанието ↑

Къпане за първи път

По-удобно е да се къпе бебето в специална бебешка вана, която може да се монтира на маса за повиване или табуретки. В този случай възрастният няма нужда да се навежда прекомерно за манипулация. Освен това за пълненето на малък съд е необходимо по-малко вода. Ако няма такава вана, е напълно приемливо да се къпе бебето в измита баня за възрастни..

Какво трябва да се подготви?

Кърпа за баня

В продажба има специални кърпи за бебета. Формата на продукта наподобява квадрат с допълнителен "джоб" в един от ъглите. След къпане такъв ъгъл удобно покрива главата на трохите, а останалата част от кърпата трябва да увие тялото.

Текстурата на детските кърпи е по-мека, хавлиеното тъкане е по-малко и по-тънко. Такива продукти абсорбират добре влагата и са по-приятни за тънката кожа на бебето. Това е важен фактор. Кожата на новороденото е няколко пъти по-тънка от епидермиса на възрастен; невъзможно е да се разтриват мокри кожни покрива - нито с кърпа, нито с кърпа. След къпане влагата трябва да се попие със суха чиста кърпа, без триене и натиск..

Ако не сте закупили такава кърпа, можете да използвате голяма мека кърпа за баня или деликатно дебело одеяло от фланела. Освен това подгответе малка кърпа или кърпа, за да намокрите лицето си.

Такива манипулации бързо ще развалят структурата на влакната. Кърпата ще загрубее и ще загуби своята абсорбция.

Измийте бебешките дрехи отделно с неутрален препарат. Допустимо е да се използва специален балсам без аромати. Няма нужда да гладите кърпите, защото желязото „заковава“ обемистите влакна, които правят хавлиената кърпа пухкава и ефирна. Деформираните влакна абсорбират водата много по-зле. Изцедете кърпите с ниска скорост. Разклатете дрехата след пране и я закачете равномерно, за да изсъхне от пряка слънчева светлина..

Препарати

Отначало новороденото не се нуждае от никакви специални средства за измиване на кожата. Хлапето прекарва времето в лъжа, не се поти много и не се замърсява. За първото къпане ви трябва само чиста топла вода. Ако желаете, можете да добавите серия отвара към водата (1 чаша на баня).

Малко по-късно неутрална бебешка баня ще ви бъде полезна за къпане. За първите процедури те произвеждат универсални меки препарати, които заместват пяната за вана, душ гел, мек сапун и шампоан.

Признаци на добро средство за защита:

 • прозрачен (без оцветители);
 • без остър аромат (за предпочитане изобщо без аромати);
 • Сертифициран за новородени (търсете етикети на опаковката)
 • на естествена мека почистваща основа (без сулфат);
 • без опасни консерванти (парабени);
 • с удобен дозатор (най-често едната ръка ще бъде свободна по време на къпане);
 • без интензивна пяна (леките повърхностноактивни вещества не образуват активна пяна).

Ако предпочитате сапун, купете естествен бебешки сапун. Душ гелът трябва да отговаря на същите критерии като продукта за баня. Шампоан не е необходим за новородено бебе - космите се измиват с универсален продукт.

За ежедневно измиване ви трябва бебешки сапун. По-удобно е да използвате течен продукт в голяма бутилка с дозатор. Поставете бутилката със сапун върху мивката. След това освободете куката за кърпа, която ще използвате за попиване на кожата след измиване.

Температура на водата - от 33 до 37⁰С. Принципът е, че колкото по-малка е ваната, толкова по-топла е водата. Ако бебето не може да се движи, то ще замръзне в хладна вода. Ако къпането се извършва в баня за възрастни, тогава температурата може да се намалява с 1 ° C седмично. Благодарение на това тялото ще се втвърди и бебето, което го е купило, ще заспи по-бързо.

Не е нужно да кипвате вода. Инсталирайте филтри за входяща вода от чешмата. Допустимо е да добавяте отвари от билки към ваната, но това не е необходимо - такава мярка няма да даде специален терапевтичен ефект, но ще добави караница.

Допълнителен опис

За хигиенна процедура е полезна специална стойка с кота за главата или пяна за баня.

Ако няма такива аксесоари, поставете сгъната пелена на дъното, така че детето да не се плъзне. Ако бебето активно се забавлява в голяма вана, вземете специален кръг, за да държите главата над водата. Купете термометър, за да проверите температурата на водата.

За хигиенни процедури след къпане ще ви трябва:

 • памучна вата;
 • памучни тампони;
 • чиста пелена;
 • бебешки крем или пудра;
 • чисти дрехи.

Пригответе всичко преди къпане. Бебето не може да бъде оставено без надзор - всички малки неща трябва да бъдат обмислени и изложени предварително.

Как се промива препуциума?

Помислете как правилно да измиете гениталиите на новородено бебе - момче.

Преди обрязването

До 3-5 години главата на пениса се затваря от препуциума. Това състояние се нарича физиологична фимоза. Гениталната хигиена при младите момчета се различава от принципите на сексуалната хигиена при възрастни мъже.

Препуциума не може да бъде принудително придвижван, оголвайки главата. Това може да доведе до нараняване, възпаление и парафимоза. Парафимозата е прищипване на главата в резултат на принудително излагане. Препуциумът не е еластичен до определено време, поради което силно притиска тъканта. Това състояние изисква незабавна хирургическа намеса..

Като се имат предвид структурните особености, измиването включва грижа за външните полови органи. Не движете препуциума, докато се опитвате да промиете главичката. Преди отваряне тази зона е защитена от смегма, която има силни антибактериални свойства. Ако мазнината бъде отстранена, шансовете за възпаление и инфекция се увеличават..

За хигиенната процедура поставете бебето с коремчето върху предмишницата на лявата ръка. Главата трябва да лежи на ръката ви. Хванете десния крак на бебето с длан. Изплакнете гениталната област и аналните гънки с топла вода.

Ако бебето не е особено мръсно, не трябва да използвате сапун всеки път - деликатната кожа е покрита със защитна грес, която се разрушава при контакт с пяна. Изплакнете областта на слабините от пениса до дупето. Леко разтрийте върха на пениса, без да използвате сила. Изплакнете добре всички бръчки.

Ако се страхувате да измиете бебето си под течаща вода или ако това е невъзможно, измийте бебето си на масата за повиване. Потопете малка кърпа или памучни тампони в съд с топла вода и внимателно работете слабините си от гениталиите до ануса. Ако няма вода, използвайте мокри кърпички.

Оставете бебето си без памперс или дрехи за 10 минути, ако стаята е топла. Кожата се нуждае от въздушни бани.

Ако забележите дразнене, лекувайте възпаленото място. За мокро зачервяване използвайте прах. За суха кожа - бебешки крем или масло.

След обрязване

След процедурата за обрязване на препуциума, момчето се отмива, като се вземат предвид допълнителните нюанси:

 • при всяка смяна на пелената на бебето я отмивайте с вода без сапун;
 • не можете да нарушавате коричките и филмите на повърхността на пениса;
 • бъдете особено внимателни, когато изсушавате кожата си - намерете най-меките и попиващи материали;
 • защитете кожата си с вазелин преди да сложите памперс.

Консултирайте се с лекаря дали трябва да дадете на бебето си анестетици..

Характеристики на грижата за плячката

Когато измивате свещениците, си струва да изплакнете добре всички гънки, насочвайки движенията от гениталиите към дупето. За упорити замърсявания, използвайте допълнително мек сапун без аромат. В противен случай процедурата е подобна на обичайното измиване. Докато пъпната рана на бебето не заздравее, е важно да се гарантира, че водата и препаратите не падат върху пъпа.

Как правилно да се къпе мъжко бебе?

Първото къпане във ваната се случва след заздравяване на пъпната рана при бебето и отлепване на пъпната връв - за около 10-12 дни.

Време за процедура: вечер, преди последното хранене, преди лягане.

Продължителност на първата процедура: 7-8 минути (Комаровски препоръчва да започнете с 15 минути).

Честота на къпане: 2-3 пъти седмично (според Комаровски - всяка вечер).

 1. Пригответе всичко необходимо за къпане, хигиена и обличане.
 2. Измийте контейнера за къпане с мек препарат.
 3. Напълнете вана или вана с топла, чиста вода.
 4. Добавете билкова отвара (по желание).
 5. На дъното на пластмасовата вана поставете салфетка, сгъната на няколко слоя, или използвайте пързалка, стойка или подложка от пяна.
 6. Ако плувате в голяма вана, е допустимо да плувате в специална надуваема яка, която държи главата над водната повърхност.
 7. Съблечете бебето си.
 8. Ако под памперса има „изненада“, измийте момчето преди къпане.
 9. Поставете бебето си във ваната - на стойка или пелена. Нивото на водата трябва да бъде такова, че гърдите и главата да стърчат над водата. Ако няма специални устройства, поставете бебето с гръб на предмишницата. Дупето трябва да е в дланта или по-ниско.
 10. Говорете с бебето, изливайки тялото с топла вода. Внимавайте да не се пръскате по лицето си - това е страшно.
 11. Измийте бебето си с вода от дланта на ръката си, като леко навлажнявате главата и гърдите. Изплакнете нежно врата си под брадичката.
 12. Не търкайте бебето си с кърпи и гъби - кожата на новороденото е много тънка и уязвима. За първите бани се нуждаете само от топла вода.
обратно към съдържанието ↑

Действия след процедурата

Отстранете остатъчната влага от кожата

Увийте бебето си с кърпа. Не търкайте и не натискайте кожата си. Просто изчакайте влагата да попие в тъканта..

След като поставите бебето на леглото или масата за преобличане, попийте всички гънки, отстранете влагата от чатала и косата.

Препоръчва се въздушна баня да се извършва, ако стайната температура не е по-ниска от 21 ° C. Оставете бебето си голо за 10 минути да диша.

Обработка на бръчки

Нека изясним веднага: здравата кожа не се нуждае от смазване или поръсване с каквото и да било.

Кога имате нужда от крем? Ако забележите раздразнени участъци от суха структура - с корички, грапава повърхност, след това смажете повредените зони с бебешки крем. Перфектен за крем за пелени. Тези продукти съдържат цинк, който се справя добре с дразненето и покрива възпалените зони със защитен филм..

Кремът може да бъде заменен с бебешко олио. Изберете продукт без минерални масла. Минералните масла (парафин) са рафинирани продукти. Те „улавят“ влагата в кожата, но я улавят заедно с всичко останало. Кожата трябва да диша и да измие потта и токсините. Непропускливият филм пречи на кожата да функционира правилно. Проучете състава върху етикета. Ако по рафтовете на магазините няма добър продукт, третирайте кожата на бебето с неутрално базово растително масло (маслиново, слънчогледово).

Кога е необходим прах? Поръсете върху мокри и влажни възпалени места, тоест онези участъци, които трябва да бъдат допълнително изсушени. Използвайте пестеливо, не повдигайте талк облака - ако се вдишват, тези прахове могат да бъдат вредни за здравето.

Всички продукти се нанасят на тънък слой и само върху онези зони, които изискват обработка. Ако зачервяването и дразненето са изчезнали, спрете да мажете и да разпрашите..

Отстраняване на вода от ушите

Можете да премахнете вода от ушите:

 1. специални памучни тампони за деца, които имат специално удебеляване, което не позволява поставянето на инструмента по-дълбоко от позволеното;
 2. домашно приготвени памучни турунди - завъртете плътно бичче от памучна вата, поставете го в ушния канал, памучната вата ще абсорбира влагата.
обратно към съдържанието ↑

Важни нюанси

По време на къпане не можете да измиете бебето - активният удар на вода по лицето заедно с движенията ще изплаши бебето. Следователно лицето трябва да се мие отделно, едновременно с хигиенните процедури, които завършват банята..

Накиснете памучни тампони в топла вода и избършете внимателно лицето си. Обърнете внимание на очите - движенията трябва да бъдат насочени към носа. Ако има подкисляване, изплакнете всяко око с отделен памучен тампон. Почистете носните канали с памучна вата. Изплакнете отделно ушите и зоната зад ушите.

Ако е необходимо, можете да изрежете ноктите си с помощта на детски ножици със заоблени ръбове. За ноктите на краката се използват малки пинсети. Закръглете леко ноктите на ръцете, на краката - изрежете строго прави.

Ако на главата на бебето има корички, час преди къпане, смажете сухите места с растително или бебешко олио. Докато се къпете, изплакнете косата си с мек почистващ препарат. След къпане отстранете омекотените кори с мека четка.

Мнението на Е. О. Комаровски

Педиатърът смята, че новороденото трябва да се къпе в голяма баня за възрастни. Основната цел на процедурата е да умори бебето преди лягане. Евгений Олегович препоръчва постепенно понижаване на температурата на водата за къпане, така че бебето да се държи по-активно по време на къпане, да е уморено и замръзнало. След такъв стрес, трохичката ще се храни с апетит и ще заспи за 6-9 часа.

Препоръчителната температура за къпане е 33-34⁰С (за голяма вана, където има маневра за движение) и 36⁰С за малка пластмасова вана. Намалявайте температурата с 1 ° C всяка седмица, като я довеждате до 21-26 ° C. Време за къпане - поне 15 минути, постепенно увеличавайте до 30-40 минути. Струва си да се къпете ежедневно. Не провеждайте процедурата, ако детето има температура.

Водата не трябва да се преработва специално, достатъчно е, ако в апартамента има филтри, които пречистват чешмяната вода. Можете да добавите чаша бульон към водата. Не е нужно да кипвате вода за къпане.

Съвсем нормално е бебето ви да се гмурка периодично, докато плува. Преди бебето да навърши 2-3 месеца, има силен рефлекс за задържане на дъха при контакт с течност. Гмуркането помага за прочистване на дихателните пътища. Ако бебето пие вода по време на процедурата, струва си да му предложите питейна вода преди къпане. Попадането на вода в ушите също не заплашва никакви усложнения. Изсушете ушните си канали след къпане с вата.

След къпане тялото на детето трябва да се намокри, да се провери състоянието на кожата. Здравата кожа не се нуждае от допълнително лечение. Ако е необходимо, повредените зони трябва да бъдат третирани. Основно правило: сухо - овлажнява (крем, масло), мокро - сухо (прах, талк).

Последиците от небрежната интимна хигиена

Ако с гениталиите на новородено се работи небрежно, бебето може да бъде наранено. Не издърпвайте препуциума в преследване на идеална чистота. Природата се е погрижила за опазването на затворените зони много по-добре. Smegma няма да позволи да се развие инфекция, но ако защитната смазка бъде премахната, тогава проблемите не могат да бъдат избегнати. Препуциумът може да се възпали и да расте заедно с главата, което впоследствие води до необходимост от обрязване.

Ако главата бъде изложена насила, тясната препуциума ще доведе до подуване и възпаление, задържайки деликатна част от тялото в порок. В този случай е необходима хирургическа интервенция..

Прекалената употреба на активни препарати може да причини сухота на кожата и дерматит.

Съвети за родителите

 • къпете само спокойно, доволно дете в добро настроение;
 • не прегрявайте водата и стаята;
 • не използвайте препарати, освен ако не е абсолютно необходимо;
 • не кипете вода;
 • не третирайте водата с калиев перманганат;
 • не гладете кърпите;
 • не добавяйте сол към водата за къпане;
 • не къпете болно бебе с температура;
 • не къпете бебе с незараснала пъпна рана.
обратно към съдържанието ↑

Полезно видео

Можете визуално да се запознаете с процедурата за къпане на новородено момче, като гледате видеоклипа:

Следвайки прости указания, родителите могат да превърнат нощното си къпане в приятна семейна традиция, която радва всички участващи..

Положителното отношение на възрастен играе важна роля в грижите за бебето. Ако мама и татко обичат да къпят бебето, новият член на семейството ще го почувства и ще очаква с нетърпение вечерните водни процедури.