Матката е уникален орган на женската репродуктивна система. В небременно състояние размерът му е приблизително колкото юмрука на жената, а в периода на доносена бременност той побира три до четири килограмово бебе, околоплодна течност, заемаща цялата коремна кухина. За матката процесът на раждане на бебе и раждане е стресиращ фактор. Претърпява тежко преразтягане и зоната, където се намира мястото на плацентата - мястото на закрепване на плацентата - е повърхността на раната.

 1. Време на инволюция на матката
 2. Какво довежда матката до тонус?
 3. Какви са маточните контракции след раждането?
  1. Защо възникват
 4. Как да ускорим контракцията на матката?
 5. Упражнения за насърчаване на маточната контракция

В периода след раждането матката задължително трябва да се свива добре, така че последиците от естествения процес на раждане да са физиологични.

Матката се състои от три слоя: ендометриума - вътрешния слой, в който се имплантира оплодената яйцеклетка, миометриума - основния мощен мускулен слой, който участва в разтягането в процеса на увеличаване на гестационната възраст, както и външния слой - серозния.

Време на инволюция на матката

Хипертрофираните мускулни влакна трябва да се свиват с небременна матка, което се случва около два месеца след раждането. А епителизацията на ендометриума се случва някъде две седмици след процеса на раждане.

За да настъпи инволюцията на матката - физиологични промени след раждането в женския репродуктивен орган - тя трябва да се поддържа в тонизирано състояние.

Какво довежда матката до тонус?

Мощен хормон, произведен в тялото на жената, а именно в хипоталамуса на мозъка, е окситоцинът. Повишеното му количество се екскретира по време на кърмене. В този случай има силно стимулиране на зърната от устните на детето - именно с такъв ефект върху гърдата започва производството на това вещество в мозъка. Ето защо е толкова важно да се установи лактация както за новородено, за да се получат всички необходими хранителни вещества, витамини, микроелементи и защитни антитела, така и за нормалното свиване на матката и предотвратяването на ендометрит..

Учените са доказали, че колкото повече бебето се прилага върху гърдата, толкова по-често се случват контракции на матката..

Какви са маточните контракции след раждането?

Това са болезнени усещания, подобни на тези при контракциите. С всеки изминал ден тези контракции отшумяват и отслабват. Но такъв тон е необходим не само за матката, за да придобие размерите, характерни за нея извън бременността..

Тъй като матката вътре е непрекъсната кървяща рана след отделяне на плацентата, една от основните точки в следродилния период е пълното изтичане на следродилни кървави и впоследствие кръвни секрети - лохии. С контракции, лохии, кръвни съсиреци, остатъците от ендометриума, които са се отделили от раневата повърхност на вътрешния слой на матката, излизат от матката.

По време на бременността матката, или по-точно нейният миометриум, претърпява значителна хипертрофия.

Веднага след раждането теглото на матката може да бъде до 1 кг, след седмица теглото се намалява наполовина. И към края на следродилния период, който е 42 дни, теглото на матката вече е 50 g.

Матката след раждането се палпира под пъпа с 2-3 сантиметра. Благодарение на контракциите, причинени от прикрепването на бебето към гърдата и мощното освобождаване на окситоцин, височината на дъното на матката намалява с 1-2 сантиметра всеки ден. На десетия ден след раждането матката е на нивото на срамната артикулация.

Нормалният процес на свиване на матката е ключът към физиологичния ход на следродилния период. Ако матката се свие недостатъчно, тогава лохиите могат да се натрупват вътре в нея и да образуват лохиометър (състояние, при което изтичането на съдържанието от матката се нарушава и то се натрупва в маточната кухина). Кръвта е място за размножаване на всички бактерии и на този фон може да се развие възпаление на ендометриума - ендометрит, изпълнен със септични състояния, които дори могат да застрашат живота на жената.

Акушер-гинеколози наблюдават следродилната матка, както и състоянието на жената като цяло, в родилния дом. При ежедневни обиколки лекарите трябва да палпират матката и да следят нейната консистенция, както и тенденцията за намаляване на височината на дъното ѝ. Ако лекарите наблюдават неправилната динамика на маточните контракции, те могат да предписват лекарства, които подобряват контрактилната активност на органа.

За съжаление подобни състояния не са необичайни в следродилните отделения на родилните болници. До тях водят редица фактори, които влияят върху намаляването на тонуса на матката..

Защо възникват

Патологичните хипотонични състояния на матката могат да възникнат по няколко причини:

 • Прераждане. Изглежда, какво общо има броят на ражданията с нарушена контрактилитет на матката? След всяко раждане матката претърпява значително разтягане. А пренапрегнатите тъкани, за съжаление, нямат добра контрактилност..
 • Носене на близнаци, тризнаци, тоест многоплодна бременност.
 • Големи плодове.
 • Многоводие, което също води до повишен стрес върху миометриума.
 • Липса на често прихващане към гърдите.
 • Недостатъчност на следродилната жена, която се проявява с минимална физическа активност след раждането. Това може да се дължи както на психологическото състояние на жената, така и на травмата, получена по време на раждането, в резултат на което жената просто не е в състояние да води активен начин на живот..
 • Състояние след цезарово сечение. Обяснява се и с ограничената подвижност на жената след раждането поради операция, както и наличието на белег на матката.

Как да ускорим контракцията на матката?

 1. Предотвратяването на появата на хипотонични състояния на матката може да започне още на третия етап на раждането при избора на активна тактика на управление на труда. За това, след раждането на дете, жената се инжектира интрамускулно с 10 единици окситоцин (2 ml), което насърчава маточните контракции и отделянето на плацентата.
  След раждането е задължително да се извършва външен масаж на матката през предната коремна стена. Колкото по-често медицинският персонал прави това, толкова по-добре ще се свие матката..
 2. Когато се диагностицира незадоволителна контрактилитет на матката, на жена в следродилния период може да бъде предписан разтвор на окситоцин. По принцип схемата е следната: 1 ml (5 единици) интрамускулно два пъти дневно.
 3. Навременно изпразване на пикочния мехур и червата. Липсата на такива действия води до загуба на способността на матката да се свива, тъй като съдържанието на тези органи я притиска.
 4. Установено е, че честото прихващане на бебето към гърдата насърчава активното освобождаване на ендогенен (вътрешен) окситоцин в кръвта.

Добър ефект се наблюдава от използването на гимнастика в следродилния период. В крайна сметка физическата активност, подобно на всяка стимулация на матката, тонизира органа.

Упражнения за насърчаване на маточната контракция

Основният принцип, на който трябва да се придържат всички жени в следродилния период, е липсата на стрес върху коремните мускули..

 1. Легнете по гръб с леко свити крака. Алтернативно надувайте и отпускайте стомаха си. След това направете същите манипулации с гърдите. Изпълнете едното и другото упражнение пет пъти.
 2. Полупреса. Легнете по гръб с изправени крака. Докато вдишвате, вдигнете се малко и се подпрете на лактите, докато издишвате, легнете в изходна позиция. Правете упражнението пет пъти.
 3. Упражнението се изпълнява легнало, главата е повдигната, но раменете не се откъсват от пода. Насочете чорапите към себе си и след това се опитайте да достигнете левия пръст с дясната си ръка и обратно. Подчертаваме: раменете са на пода, за да не се използват коремните мускули.
 4. Странични упражнения. Ако лежите на дясната си страна, тогава десният крак е в изправено състояние, а левият крак е сгънат. Докато вдишвате, притиснете левия крак към стомаха, докато издишвате, го изпънете. Упражнявайте от другата страна.

Ако въпреки всички усилия матката се свива слабо и в нея се натрупват лохии, тогава единственият изход е да се извърши кюретаж на маточната кухина, за да се отстранят. В противен случай може да се развие инфекциозен процес..

Контракция на матката след раждане

Матката е уникален орган на женското тяло, който може да се умножи по размер по време на бременност и да се свие възможно най-скоро след раждането. Естественото свиване на матката след раждането ще премине без отклонения, ако разберете особеностите на този процес и ако е необходимо, помогнете на тялото си да се възстанови напълно.

Лекарите идентифицират няколко последователни етапа на свиване на матката:

 • ранен стадий (първите 2 часа след раждането на детето). На този етап свиването на матката става с най-бързи темпове;
 • възстановяване на ендометриума на матката (14-16 дни);
 • възстановяване на зоната на прикрепване на плацентата (3-4 седмици).

Кое е нормалното време за свиване на матката?

Нормалното свиване на матката след раждането зависи от индивидуалните характеристики на тялото на жената, както и от това дали това е първото или повторно раждане, самият метод на акушерството. В същото време е възможно да се определи дали матката се свива с нормални темпове по външния вид, миризмата, цвета и консистенцията на отделянето след раждането. Така че, обикновено, първите 3 дни след раждането, отделянето трябва да бъде достатъчно обилно и да има яркочервен цвят..
Освен това следното се счита за нормално:

 • 4-10 дни - изхвърляне на кафяв или розово-кафяв цвят под формата на икор;
 • 10-20 дни - изхвърлянето става бяло, броят им значително намалява (зацапване);
 • от 21 ден - изписването има лигава консистенция;
 • след 6-8 седмици - спиране на изписването (при условие, че няма усложнения след раждането).

При многородящите жени продължителността на маточната контракция също е 6-8 седмици. Те пряко зависят от възрастта на родилката, теглото на детето, наличието или отсъствието на кърмене, както и интензивността на хормоналната система на тялото..

След цезарово сечение матката не може да се свие нормално за толкова кратък период. Средно са необходими поне 2 години, докато органът заздравее напълно.
Патологични състояния на матката след раждане, които водят до лошо свиване:

Атония. Наличието на миома или наранявания, получени по време на раждане, както и многоводие и проблеми с коагулацията на кръвта могат да доведат до това патологично състояние. Основната му опасност е високият риск от възпалителен процес поради наличието на остатъци от околоплодната мембрана вътре в матката..
Хипотония. Недоразвитие на матката, аборти, миома и патологии на бременността. Хипотонията се наблюдава най-често при първородени и непълнолетни момичета.

Практически методи за решаване на патология у дома

Най-често, за да се възстанови процесът на нормално свиване на матката, специалистите предписват лекарства на основата на окситоцин. Този хормон се инжектира в тялото на родилки и кара матката да се свива. Можете също така да използвате традиционната медицина (след консултация с лекар):

 • инфузия на коприва и сок от репей може да допринесе за свиването на матката. Струва си да приемате сок от листа от репей сутрин и вечер за 1 супена лъжица. Можете сами да приготвите запарка от коприва, като залеете 0,5 литра вряла вода с 40 г сухи листа. За да може лекарството да допринесе за желаните резултати, струва си да го приемате по половин чаша преди всяко хранене;
 • инфузия на агнешко (растителни цветя);
 • отвари от билка овчарска торба. За да направите това, трябва да излеете 40 g сухо растение с 0,5 литра вряща вода. Този чай трябва да се пие в рамките на един ден..

В допълнение, инфузия на воден пипер, която може да бъде закупена в най-близката аптека, може да допринесе за свиването на матката. Можете да го приемате 2 пъти на ден по 20 капки или 30 капки веднъж дневно на гладно..

Не само копривата и други билки могат да подобрят процеса на свиване, но и специални терапевтични упражнения и масаж. Редовните упражнения ще стимулират свиването, докато масажът и ударите в корема ще осигурят бързи резултати. Не забравяйте, че трябва да правите упражненията само след консултация с лекар, който ще препоръча оптималния комплекс и ще ви покаже как да го правите правилно..

Масажът и специалните упражнения са подходящи както за първородни, така и за многоплодни. Настойката от коприва и активният начин на живот само ще подобрят резултата..

автор-експерт: Раиса Михайловна Ишимбаева,
лекар по инфекциозни болести, експерт по естествено раждане

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.

Как да ускорите свиването на матката след раждане: упражнения, инжекции с окситоцин

Статии за медицински експерти

 • Лечение

Контракцията на матката след раждането често е причина за болки или дискомфорт в долната част на корема дълго време след раждането на бебето. Но това не винаги е нормално явление и е важно кога си струва да се свържете с лекар, какви са нормалните периоди на инволюция на матката и възможните възможности за лечение на патология.

Особености на маточната контракция след раждане

Тялото на жената преминава през много физически промени след раждането, докато се върне в състоянието, което е било преди бременността. Всяка жена през целия период на бременността и раждането преминава през прекрасен процес да стане майка, а след това отнема около 2 месеца, за да се възстанови тялото от раждането. Една от най-забележимите и значителни промени е връщането на матката в норма, наречено инволюция на матката.

Времето за свиване на матката след раждането варира в зависимост от това как е протичал процесът на раждане и дали е имало травматични фактори. Контракцията на матката след първото раждане е по-бърза и ефективна. Това се дължи на факта, че първородните жени имат по-висок тонус на маточната мускулатура, което означава, че матката може да се свие и да остане свита, вместо да се отпуска и свива периодично. Контракцията на матката след многократни и трети раждания може да отнеме повече време, тъй като с всяка бременност тонусът на матката намалява и способността й за по-нататъшно нормално свиване.

По принцип процесът на пълна инволюция на матката отнема около два месеца. Матката се свива най-активно през първата седмица след раждането и след това се връща към предишния си размер. След бременност матката (без бебето, плацентата, течностите и т.н.) тежи около 1000 г. 6 седмици след раждането матката достига тегло от 50-100 g..

В рамките на няколко минути след раждането на бебето матката се свива, кръстосаните й влакна се стягат по същия начин, както по време на раждането. Тези контракции също помагат да се отдели плацентата от маточната стена. След отделянето на плацентата маточните контракции затварят отворените кръвоносни съдове, към които е била прикрепена плацентата. Такова вазоконстрикция чрез свиване на миометриума („физиологична лигатура“) води до хемостаза. Помага за избягване на кървене и други усложнения в ранния следродилен период..

Веднага след раждането матката се свива така, че дъното й да е на нивото на пъпа. След това по-голямата част от намаляването на размера и теглото се случва през първите две седмици, по това време матката се свива и почива напълно в тазовата област. През следващите няколко седмици матката бавно се връща в състоянието си преди бременността, въпреки че общият размер на матката остава по-голям от преди. Жената често може да почувства подобни контракции на матката под формата на спазми и болезнени усещания в долната част на корема. Болезнените контракции на матката след раждането могат да бъдат най-интензивни през първите три дни, а след това болките при изтеглянето трябва да намалят.

Ендометриумът след раждане и отлепване на плацентата също бързо се възстановява, така че към седмия ден вече има всички слоеве в ендометриума. До 16-ия ден ендометриумът се възстановява в цялата матка, с изключение на плацентарната област. Областта на ендометриума, където е била прикрепена плацентата, претърпява редица промени в следродилния период. Размерът на плацентарния слой се намалява наполовина и промените в плацентарния слой водят до освобождаване на лохии. Следователно симптомите на свиване на матката след раждане, освен спазматични болки, са и отделяне от гениталиите, които се наричат ​​лохии.

Веднага след раждането голямо количество червена кръв изтича от матката в стадия на свиване. След това обемът на вагиналното течение бързо намалява. Изписването по време на свиване на матката след раждане има няколко етапа и различни характеристики. Има 3 нормални стадия на лохиите. Продължителността на всеки етап не е толкова важна, колкото факта, че броят на лохиите трябва да става все по-малък и цветът да се променя от червен на бял. Червените или кървавите лохии излизат в рамките на три до четири дни и постепенно цветът им се променя до кафеникаво червен, с по-водниста консистенция. В продължение на няколко седмици отделянето продължава да намалява и в крайна сметка става серозно (lochia alba). Продължителността на отделянето след раждането варира, въпреки че е приблизително 5 седмици.

Шийката на матката също започва бързо да се връща в предишното си състояние, но никога не се връща в състоянието, в което е била преди раждането. До края на първата седмица външният фаринкс се затваря, така че остава 1 сантиметър.

Вагината също регресира, но тя не се връща напълно към предишния си размер. Намаляване на повишената васкуларизация и оток настъпва след 3 седмици. По това време вагиналният епител преминава през стадия на атрофия. Напълно вагиналният епител се възстановява след 6-10 седмици.

По време на процеса на раждане перинеумът беше разтегнат и травмиран. Повечето мускулни тонуси се възстановяват до шеста седмица, с голямо подобрение през следващите няколко месеца. Мускулният тонус може да се нормализира, в зависимост от степента на увреждане на мускулите, нервите и съединителната тъкан. Но всички тези промени могат също да допринесат за лошо свиване на матката след раждането. В този случай все още има продължително кърваво отделяне и бавна инволюция на матката, когато до края на втората седмица след раждането матката все още е осезаема над пазвата.

Възстановяването на нормалната функция на яйчниците е силно променливо и силно зависи от кърменето на бебето. Жените, които кърмят бебето си, имат по-дълъг период на аменорея и ановулация.

Бързо свиване на матката след раждането се случва при първородни, когато в края на първата седмица матката е в тазовата кухина. След четири до пет седмици матката се връща в предишната си форма, която се счита за бързо възстановяване след раждането..

Последиците от лошото свиване на матката след раждането могат да бъдат много сериозни - в крайна сметка недостатъчната съдова компресия може да причини следродилен кръвоизлив. Ако матката не се е свила достатъчно, тогава може да се развие хипотония, което води до значително кървене. Ако матката по някаква причина изобщо не се е свила, тогава кървенето продължава след отделяне на плацентата и това може да бъде фатално, тъй като е много трудно да се спре такова кървене. Усложненията могат да възникнат по време на ранния следродилен период и късно. Често лошата хигиена в следродилния период може да доведе до инфекция на следродилната повърхност на миометриума, тъй като тя е много чувствителна към всички бактерии. Това застрашава развитието на следродилни септични състояния..

Лечение на нарушения на маточните контракции след раждане

Тъй като дългият процес на инволюция на матката води до силен синдром на болката, много жени се чудят как да ускорят маточните контракции след раждането? На първо място, трябва да кажете на лекаря за всички симптоми, така че той внимателно да изследва матката и да изключи всички опасни усложнения след раждането. Ако няма противопоказания, тогава могат да се използват различни методи за по-добро свиване на матката..

Как да облекчим болката при свиване на матката след раждане? Ако има силна болка, която не може да се толерира, тогава трябва да приемате само онези болкоуспокояващи, които няма да навредят на детето, ако майката кърми. За тази цел може да се използва парацетамол или ибупрофен. Това са средствата, които са разрешени в практиката на децата, така че те могат да се използват и от кърмачка..

Всички методи за свиване на матката след раждане могат да бъдат разделени на физически и медикаментозни. Физическите методи могат да бъдат много ефективни, не само за свиване на матката, но и за укрепване на всички мускули на тазовото дъно. За тази цел се използва набор от упражнения, които могат да се изпълняват у дома..

Упражнения за свиване на матката след раждане се извършват само ако жената няма противопоказания. Ето някои от тях:

 1. Упражнения за огънато коляно помогнете на матката да се върне в изправено положение. Легнете по гръб със свити колене и стъпала подпряни на петите на пода. Повдигнете едното коляно и го притиснете към корема, като го държите с две ръце. Поддържайте тази позиция за 15-20 секунди и след това освободете. Повторете този процес с другия крак. Сменете левия и десния крак два до четири пъти всеки.
 2. Контракция и отпускане на таза

Това упражнение укрепва мускулите по тазовото дъно. Това кара матката да се движи изправено. За да направите това упражнение, трябва да легнете на пода и да сложите ръце встрани. Поемете дълбоко въздух и повдигнете задните си части от пода на няколко сантиметра. Задръжте тази позиция за няколко секунди. Повторете този процес пет пъти, за да увеличите силата на тазовите мускули..

 1. Наклонени хрускания

Това упражнение укрепва наклонените коремни мускули и кара мускулите на матката да се свиват под действието на интраабдоминално налягане. Също така работи добре за укрепване на тазовите мускули, което е важно за коригиране на лигаментния апарат. Легнете на пода с ръце зад главата. Дръжте коленете си свити и петите на пода. Повдигнете лявото коляно, докато вдигате главата си с ръце. Завъртете тялото си, докато повдигате, така че десният лакът да докосне лявото коляно. Повторете това упражнение от другата страна, така че левият лакът да съвпада с дясното коляно. Направете поне 10 от тези притискания за най-добри резултати..

Следродилната гимнастика за свиване на матката може да бъде ограничена до прости странични завои, мелница и няколко клека. С течение на времето количеството упражнения постепенно се увеличава, ако няма реакция от матката и корема.

Масажът след свиване на матката след раждането помага за репозицията на матката и подобряване на кръвообращението и дори може да помогне за връщането на матката във форма след раждането и да увеличи плодовитостта. Жената може да извърши този масаж сама. За целта внимателно масажирайте областта между пъпа и срамната кост..

Преди да започнете масажа, изберете удобно място за лягане (като легло или постелка за йога). Ако е възможно, изберете тиха стая с много малко разсейване. Легнете изцяло по гръб.

Щракнете и плъзнете през корема. Дръжте дланта си надолу, за да натиснете корема, започвайки точно под корема. Когато оказвате натиск, движете ръката си с нежни кръгови движения. След това натиснете леко корема точно над срамната кост и внимателно дръпнете нагоре, сякаш движите матката нагоре. Повторете това движение 15 пъти. Първият път, когато масажът трябва да продължи около 5 минути, а след това, ако няма болезнени усещания, можете да увеличите продължителността на масажа.

За да сте сигурни, че правите масаж на матката правилно, помолете вашия акушер, медицинска сестра или акушерка да докажат това, преди да се опитате да го направите сами. Ако се притеснявате, че масажът не работи или че нещо може да се обърка, незабавно посетете Вашия лекар. Жената може също така да си уговори час за коремен масаж, който включва масаж на матката като част от нейното лечение.

Лекарства за свиване на матката след раждане може да се използва дори в родилната зала под формата на инжекции или да се използва в бъдеще под формата на таблетки. За това се използват така наречените утеротоници - лекарства, които стимулират свиването на мускулните влакна на миометриума. Те включват окситоцин, простагландини, ергометринови препарати.

Следродилният окситоцин се използва за свиване на матката при всички жени за активно управление на третия етап на раждането. Окситоцинът насърчава ритмичните контракции на матката, може да стимулира нейното активно свиване и има вазопресивен и антидиуретичен ефект. Може да се използва за контролиране на следродилен кръвоизлив или кръвоизлив. При раждането много малко количество окситоцин причинява силни контракции на матката. В терапевтични дози окситоцинът предизвиква контракции в очното дъно и тялото на матката само без да засяга долния сегмент. Лекарството компресира миоепитела на млечните алвеоли и улеснява кърменето. Прилага се интравенозно върху глюкоза, като общата доза не трябва да надвишава 5 единици за предизвикване на раждане по медицински причини (хипотонична инертност на матката). Окситоцинът може да причини анафилактични реакции, но те са редки и големите дози могат да причинят емболия на околоплодната течност. Обикновено не трябва да се комбинира с простагландин, за да стимулира маточната контракция. Окситоцинът е противопоказан при състояния, при които има маточен белег от голяма маточна хирургия.

Простагландинът F2-алфа допринася за свиването на миометриума, което причинява хемостаза на мястото на плацентата, което намалява следродилния кръвоизлив и спазматичните болки, които притесняват контракцията на матката..

Ергометринът и метилергометринът предизвикват ритмични контракции на матката, но с високи дози те стават повече или по-малко продължителни. Те имат малък ефект върху останалите гладки мускули. Ергометрин и метилергометрин в доза 500 (орално) или 250 (интрамускулно) микрограма могат да доведат до свиване на матката и по този начин да предотвратят кървене след раждането.

Честите нежелани реакции на ергометрин са стомашно-чревни нарушения, болка в гърдите, вазоконстрикция и преходна хипертония..

Ергометринът е противопоказан при тежки сърдечно-съдови заболявания, нарушена белодробна, чернодробна и бъбречна функция, сепсис и еклампсия.

No-shpa за свиване на матката след раждане се използва само като упойка. Тъй като свиването на матката е придружено от спазматична болка в долната част на корема, която понякога е трудно поносима, тези инжекции могат да се използват за свиване на матката след раждане и намаляване на болката.

Традиционни методи на лечение

Народните средства за свиване на матката след раждане се използват много широко. В допълнение към лекарствата, има няколко съвета, с които да се опитате да облекчите болката и интензивността на спазмите след раждането..

 1. Дълбоко дишане: Практикувайте техники за дълбоко дишане и медитация, тъй като те могат да помогнат при свиване на матката и да облекчат спазмите след раждането.
 2. Сън с лице надолу: Можете да опитате да лежите с лице надолу с възглавница под корема. Това ще ви помогне да се отървете от болката..
 3. Лечението с топла вода е най-добрият начин за намаляване на спазмите в долната част на корема, тъй като отслабва свитата матка и подобрява кръвообращението, като по този начин намалява болката в долната част на корема и матката.
 4. Билките за свиване на матката след раждане могат да се използват като чай, който тонизира мускулите и облекчава острите спазми. Копривата за свиване на матката след раждане не само помага при свиване на матката, но и намалява зацапванията след раждането. За да направите това, трябва да запарите двудомната коприва и да приемате по половин чаша три пъти на ден..
 5. Водният пипер за свиване на матката след раждане също предотвратява маточните кръвоизливи. За да приготвите запарката, трябва да вземете две торбички билка воден пипер и пара в литър вода. Трябва да приемате супена лъжица на всеки три часа, след което можете само три пъти на ден.
 6. Тинктура за свиване на матката след раждане се използва с бял ориз. За да направите това, трябва да сварите ориз в несолена вода и да вземате вливаща се вода от този бульон два пъти на ден. Тази вода успокоява областта на стомаха, подобрява храносмилането и предотвратява запек.
 7. Чай за свиване на матката след раждане може да се приготви с отделни билки или да се комбинира, като се гарантира, че бебето няма алергии.

Джинджифилът е противовъзпалителен, а също и отличен стягащ и антисептик, който предотвратява болката и спазмите след раждането, като облекчава болките в корема и тазобедрената става. Направете чай от джинджифил, като добавите малко настърган джинджифил в чаша вряща вода. Можете също така да добавите десет листа магданоз и да ги варите известно време. Добавете мед на вкус и пийте този чай два пъти на ден.

 1. Семената от копър също имат противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката след бременност. Пригответе копър, като добавите две супени лъжици семена от копър към две чаши вода. Вари се десет минути, охлажда се и се добавя мед. Трябва да пиете чай два пъти на ден..
 2. Повечето проблеми след раждането са свързани с отслабена имунна система. Трябва да приемате повече витамин С, който е богат на лимон или индийско цариградско грозде.

Сварете една чаша вода, оставете да се охлади и след това добавете лимоновия сок, изцеден от два лимона. Пийте го два пъти на ден, за да подсилите имунната система, а също така помага за облекчаване на спазми, докато активно свивате матката.

 1. Ментата има успокояващи свойства, които помагат за облекчаване на болки в стомаха и главоболие след раждане. Добавете листата от мента в чаша вряща вода и оставете да къкри около десет минути. Прецедете, охладете чая и добавете лимонов сок, преди да пиете. Пийте два пъти на ден, за да намалите болките в корема и спазмите.
 2. Лайката помага за облекчаване на болката поради инволюция на матката. Счита се за безопасно за бебето, ако майката кърми. Добавете сушени цветя от лайка в чаша вряща вода. Оставете чая да се вари десет минути. Можете да добавите мед и лимон за допълнителен вкус. Можете да пиете до пет пъти на ден..
 3. Можете да помолите партньора си да масажира нежно корема с маслената смес. За да направите маслена смес, вземете пет капки лавандулово масло, десет капки кипарис, 15 капки ментово масло и една капка масло от жожоба. За да масажирате, поставете ръцете си върху пъпа и се движете няколко пъти с кръгови движения по цялата повърхност.

Хомеопатията за свиване на матката след раждане също се използва широко. Изборът на лекарства се основава на теорията за индивидуализация и сходството на симптомите, като се използва холистичен подход. Това е единственият начин да се възстанови пълноценното здраве чрез премахване на всички признаци и симптоми, които жената изпитва след раждането. Целта на хомеопатията е не само да лекува болка и свиване на матката, но също така да премахне основните причини и индивидуалната чувствителност. По отношение на терапевтичното лечение има няколко лечения. За индивидуален избор на лекарства и лечение, пациентът трябва лично да се консултира с квалифициран лекар. Съществуват следните средства за защита:

 1. Kaulofillum - лекарството се използва за силни и ранни контракции на матката, които са придружени от спазматична и силна болка. След болка може да има усещания, сякаш игла е вътре.
 2. Цимицифуга - използва се за лечение на жени с голяма чувствителност и непоносимост към болка. Особено ефективен при тазова болка от тазобедрената става до бедрото, болка в гърдите с преобладаваща локализация от лявата страна.
 3. Мус от Agaricus - това лечение обхваща спектъра на повечето оплаквания след раждането.
 4. Arnica Montana - успокоява мускулите на влагалището и матката, дава отлично усещане за облекчение и комфорт след раждането. Ще абсорбира прекомерно кървене и ще предизвика максимално възстановяване на увредената нервна тъкан.
 5. Staphysagria - лекарството е отличен начин за възстановяване на матката и нейните съкратителни функции, когато бебето се роди след цезарово сечение.
 6. Helba след раждане за свиване на матката се счита за много добро средство, което също стимулира лактацията. Това лекарство е растение, което се отглежда предимно в страните от Изтока. Но семената му се предлагат в търговската мрежа. За да свиете матката, е достатъчно да приемате по три семена от това растение всеки ден. Той няма странични ефекти и може да се приема от почти всички жени.

Следродилната физикална терапия за свиване на матката може да се използва под формата на хидротерапия и рефлексотерапия. Хидротерапията е все по-популярен метод за облекчаване на болката и стимулиране на свиването на матката. За терапевтичен ефект може да е достатъчно да се приложи топъл душ с насочена струя топла вода върху корема и малкия таз, последван от масаж на тази област..

Рефлексотерапията е процес на оказване на натиск върху определени области на краката за облекчаване на болка или проблеми в други части на тялото. Теорията предполага, че краката представляват карта на тялото. Стимулирането на нервните окончания изпраща съобщения до засегнатите области и освобождава ендорфини и моноамини, които контролират болката. Помага добре при спазматични болки по време на свиване на матката през първите три дни след раждането..

Калциевата електрофореза след раждане за свиване на матката позволява на калциевите йони да навлязат в мускулните влакна и стимулират свиването, поддържайки го дълго време. Това е необходимо, за да може след свиване матката да не започне да се отпуска отново. Може да се използва в късния следродилен период.

Контракцията на матката след раждането отнема от три дни, когато матката се свива най-интензивно, и до два месеца, когато настъпва максимално възстановяване както на размера, така и на функцията. По това време жената може да почувства дърпаща болка, която по това време се счита за нормална. Има много начини да се върне състоянието на жената, което е било преди раждането - от гимнастика до народни средства и всичко това може да се използва при липса на противопоказания.

Контракция на матката след раждане

Природата на жената е невероятна и вълшебна! Вземете матката. Този прекрасен орган по време на бременност може да се "разтегне" няколко пъти и след раждането на бебето да се нормализира. Вярно е, че някои жени са много разстроени, когато научат, че матката не може да се свие до първоначалния си размер след няколко седмици..

За съжаление никой лекар няма да Ви каже колко бързо ще се върне при Вас талията на осите. Но има лекарства и лекарства, които ще ускорят процеса на връщане на красотата..

 1. Как се свива матката
 2. Симптоми на здраво маточно свиване:
 3. Бързо свиване на матката
 4. Твърде бавно свиване на матката
 5. Как може официалната медицина да ви помогне??
 6. Окситоцин
 7. Маточни окситоцитни агенти
 8. "Бабини" лекарства
 9. Бяло агне
 10. Коприва
 11. Овчарска чанта
 12. Мушкато кръвно червено
 13. Полеви ярок
 14. Масажи
 15. Ще помогне ли хомеопатията?
 16. Упражнения за свиване на матката
 17. Също така ще бъде интересно:

Как се свива матката

 • Веднага след раждането матката може само да се жали - това е непрекъснато увреждане. Особено има прикрепване към плацентата. Бедният орган е изпълнен с кръвни съсиреци, остатъци от феталната обвивка и цялото е „настроено“ не към красота, а към бързо излекуване.
 • В първите 3-5 дни след появата на бебето матката се почиства, свивайки се особено мощно. Да, не напразно сте занесли толкова голям пакет нощни подложки в болницата!
 • В тялото ви се появява фагоцитоза (бактериите се разтварят от левкоцитите) и извънклетъчната протелиоза. Разбира се, при условие, че сте здрави.
 • Lochia (изпускане от майката) излиза от матката. През първия ден те са кървави, на третия - кафяви, през третата седмица сякаш озаряват, а на шестия почти ги няма. Това завършва цикъла на маточната контракция..
 • Матката на току-що родила жена тежи около 1000 г. Размерите й са 20 см дължина, 15 см ширина, 12 см в гърлото. Това ще отнеме само 7 дни, а теглото на органа ще намалее до 300 g, а след 2,5 месеца матката ще тежи само 70 g!

Епителът на матката заздравява бързо - около 20 дни, но мястото на "прикрепване" на плацентата отнема повече време - до 45 дни. Лекарят най-вероятно ще ви помоли да изслушате контракциите си. Ако изписването приключи някъде на шестата седмица и се чувствате добре, няма причина да се оплаквате от гинеколога. Ако са приключили много по-рано или, напротив, са закъснели много, по-добре е да отидете на лекар..

Симптоми на здраво маточно свиване:

 • неприятни, но като цяло поносими усещания в гърдите,
 • болка в перинеума,
 • дискомфорт в долната част на корема,
 • изхвърляне - лохии,
 • диария (първите няколко дни; след 4-ия ден този симптом може да сигнализира за предозиране на лекарства и трябва да е причина за отиване в болница).

Всеки от тези симптоми може да се усети силно през първите 7 дни след раждането. Те трябва да спрат в края на 6 седмици от вашето майчинство..

Най-често младите майки търпят болки и неразположения. Ако обаче имате нисък праг на болка, консултирайте се с лекар - той ще Ви предпише анестетик: ибупрофен, no-shpu, напроксен, кетопрофен (или кетанолови супозитории), инжекция с лидокаин или нещо от хемопатия - сепия, каулофилум, bellis perennis.

Осем дни след раждането и все още се налага да пиете хапчета? Това не е нормално, отидете на гинеколог, нека той ви провери за патология.

Бързо свиване на матката

Случва се болката и отделянето да изчезнат още 3-4 седмици след раждането и жената е много доволна от това. Това обаче не е много добър знак. Бързото свиване на матката може да има следните усложнения:

 • част от лохиите не излязоха, задържайки се вътре в органа, което е изпълнено с нагнояване и възпаление (в края на краищата, не забравяйте, че това не е нищо друго освен кръвни съсиреци, остатъци от плацентата и ендометриума и дори отпадъчните продукти на вашето бебе),
 • проблеми с лактацията: ускореното свиване на матката може да "намали" количеството мляко, произведено от тялото, както и да промени неговия състав, поради което бебето може дори да откаже майчината сиси,
 • рискът от забременяване се увеличава отново и за вашето тяло това би било шок, тъй като матката все още не се е възстановила.

Като цяло, ако забележите, че няма изхвърляне твърде рано, не мислете за връщане на сексуалния си живот (колкото и вие и съпругът ви да го искате), а за консултация с гинеколог.

Е, за да не се случват подобни „ускорения“, укрепвайте контракциите на матката. Не е трудно: спазвайте ежедневието (ако можете, помолете по-големи деца, майка, свекърва, сестра да помогнат с детето), хранете се нормално, спете достатъчно (оставете новия баща да „обслужва“ нощния дежур поне няколко седмици), разхождайте се на чист въздух. Като цяло не са ви необходими хапчета или плевели..

Твърде бавно свиване на матката

Ако ускореното свиване на този орган е рядко, тогава продължителното е, за съжаление, чест посетител на младите майки. Как да ускорите обновяването на матката и бързо да възстановите тялото си? Всичко е елементарно. Първо се консултирайте с лекар, оставете го да изключи патологията. На второ място, не бъдете мързеливи - специалист със сигурност ще посъветва упражнения, както и билки.

Как може официалната медицина да ви помогне??

Ако веднага след раждането (първия или третия ден) нямате лохии и няма неприятни усещания, подобни на родилни болки в долната част на корема, тогава матката по някаква причина не се свива. Съдбата й трябва да бъде решена от лекаря: само той знае какво ще ви помогне по-добре, хапчета или инжекции.

Окситоцин

Този изкуствен хормон ще помогне за нормализиране на лактацията, обилно кървене и ще ускори обновяването на матката. Често се предписва под формата на инжекции, в особено трудни случаи (например след цезарово сечение) - под формата на капкомери.

Маточни окситоцитни агенти

Препарати от същата група, но с фармакологични добавки, които усилват или отслабват ефекта на централното вещество. Това са: гифотоцин, динопростон, ерготал, питуитрин. Предписва се както в таблетки, така и в инжекции.

Важно е да запомните: въпреки че окситоцинът е признат от официалната медицина, някои лекари не го одобряват, вярвайки, че свиването на матката трябва да започне естествено. Такъв специалист на първо място ще ви посъветва да се обърнете към традиционната медицина..

"Бабини" лекарства

Въпреки че на пръв поглед това са безвредни „билки“, не бива да си ги назначавате на себе си (или да се доверите на тяхното назначение на майка или съседка). Всяко лечение, дори народно, трябва да бъде одобрено или дори по-добро - написано от лекар.

Бяло агне

2 супени лъжици сухи цветя се заливат с 0,5 литра преварена студена вода. Оставете да престои една нощ. Пие се по 100 ml 3-4 пъти на ден.

Коприва

4 супени лъжици сухо растение, изсипете 500 мл вряща вода, оставете бульона да се охлади. Пийте по 100 ml 3 пъти на ден.

Овчарска чанта

4 супени лъжици билки се заливат с 2 чаши вряща вода. Увийте, докато изстине. Пийте това количество чай през целия ден.

Мушкато кръвно червено

Залейте 2 чаени лъжички с 1 чаша охладена преварена вода за една нощ. Пийте през целия ден.

Полеви ярок

Залейте 2 супени лъжици от растението с 1 чаша вряща вода за една нощ. Пие се по 1 чаена лъжичка 5 пъти на ден.

Тези средства са добри, защото помагат на тялото ви да „стартира“ след раждането без лекарства. В крайна сметка каква кърмачка иска нещо аптека да влезе в нейното скъпоценно мляко!

Масажи

Понякога в родилния дом лекарят може да направи специални стимулиращи удари по корема на родилката. Тяхната цел е да стимулират работата на матката. Те се правят на всеки 2 часа. Лекарят внимателно притиска матката. Разбира се, тази процедура може да бъде неприятна, но трябва да бъдете търпеливи, тъй като е много полезна..

Ще помогне ли хомеопатията?

Много раждащи жени харесват „сладки бели гранули“ преди всичко не заради приятния им вкус, а защото не съдържат химични и синтетични вещества, като помагат качествено на матката да се свие, както и мобилизират всички сили на тялото за следродилно възстановяване.

Най-популярните лекарства за родилки са: Chinu (помага при обилно кървене), Ipecacuanu (облекчава слабостта), Staphysagria (лекува матката отвътре) и ергот (свива матката - но трябва да внимавате с това лекарство, може да причини тромбоза и абсцес ).

Упражнения за свиване на матката

 1. Легнете по гръб на пода. Можете да използвате мека постелка, за да я направите по-удобна. съберете краката си и се отпуснете. Сгъвайте и разгъвайте краката си последователно със спокойно темпо. Ще бъде достатъчно 10-12 пъти за всеки крак.
 2. Също легнали по гръб, изправете краката и изпънете чорапите към себе си.
 3. Периодично стягайте и отпускайте пръстите на краката си.
 4. Добър положителен ефект имат специалните дихателни упражнения. И отново трябва да легнете на пода, да огънете краката си в коленете. Дишането е равномерно и дълбоко. Докато дишате, повдигайте коремната стена при вдишване и я спускайте при издишване. Можете да си помогнете с ръце, като правите плъзгащи движения към срамната кост от пъпа.
 5. На издишване, притискайки тазовите мускули, издърпайте пъпа до гърдите възможно най-много и задръжте дъха си за 10-15 секунди. Това упражнение се нарича "вакуум".
 6. Упражненията на Кегел ще бъдат незаменими при такава гимнастика..
 7. Вземете топка за фитбол или фитнес и намерете нехлъзгава повърхност. Седнете на фитбола, стиснете интимните мускули и, без да ги отпускате, последователно повдигнете краката си, като го държите на тегло за 10-15 секунди.
 8. Седейки на фитбола, изпълнявайте кръгови движения с таза в двете посоки. Можете също така да се люлеете в различни посоки..

Ето такава гимнастика за свиване на матката. Тези упражнения обаче са противопоказани след зашиване, тъй като първо ще трябва да изчакате, докато бъдат напълно излекувани..

Следродилна матка

Женското тяло не се нормализира веднага след раждането веднага: работата на всички системи и органи се възстановява постепенно в продължение на няколко месеца. Най-вече матката „получава“, която „нараства“ с бебето (този орган може да се увеличи над 500 пъти), така че е най-наранена. За възстановяване на матката след раждането са необходими подходящи грижи, време и контрол на гинеколога.

Матката започва да се свива постепенно след раждането на дете и този процес е чисто индивидуален за всяка жена, тъй като всеки организъм се нуждае от „свое“ време, за да се възстанови.

Какво представлява матката след раждането?

Отвътре матката след раждането изглежда като огромна рана, която е максимално повредена при прикрепването на плацентата. Освен това на вътрешната му повърхност остават кръвни съсиреци и остатъци от мембраните. Маточната кухина обикновено трябва да се почиства през първите 3 дни след раждането.

След раждането матката се разтяга и увеличава обема си. От него се освобождават лохии (следродилна секреция), кървави през първите дни, по-леки до 4-ия ден, до края на 3-та следродилна седмица, те стават по-течни и леки и изчезват напълно на 6-та седмица.

Възможно е да се говори за възстановяване на вътрешната обвивка на матката след раждане не по-рано от 3-та седмица и за мястото на прикрепване на плацентата - в края на следродилния период.

Дъното на матката след раждането е разположено под пъпа на 4-5 см и, подобно на горната си част, има най-голяма дебелина.

Колко време отнема на матката да се свие след раждането?

Обикновено този процес отнема 1,5-2,5 месеца, докато той е най-активен през първите дни след раждането. Например диаметърът на маточния фаринкс непосредствено след раждането е приблизително 12 см, в резултат на което гинекологът може да вкара ръка в матката, за да отстрани остатъците от плацентата. Но до края на първите два дни този "вход" постепенно се стеснява, поради което само 2 пръста могат да бъдат вкарани в матката и 1 - на третия ден.

Пълното затваряне на външния маточен фаринкс се случва около 3-та седмица.

Теглото на матката след раждането е 1 кг. На 7-мия ден тя вече тежи около 500 грама, на 21-ви - 350 грама и по-близо до края на следродилния период матката се връща към пренаталния си размер (приблизително тегло 50 грама).

В процеса на свиване на матката след раждането жените усещат малки схващащи болки в долната част на корема, които са по-интензивни и изразени след многократно раждане. Ако тези контракции са придружени от силна болка, на първо място, трябва да се консултирате с лекар, след което той ще може да предпише необходимия спазмолитик или аналгетик за намаляване на болката. Но ако е възможно, е по-добре да изтърпите всичко и да се прави без лекарства..

Атония и хипотония на матката след раждане

За съжаление, не при всички родилки матката се свива след раждането. Това състояние се нарича атония на матката (с други думи, това е пряка последица от умората на мускулите му), в резултат на което то не се свива и възниква маточно кървене. Атонията най-често се проявява при многородени жени, също при раждането на голям плод, с многоводие или с много раждания.

Особености на маточната контракция след раждане

Веднага след като бебето напусне матката по време на раждането, започва процесът на обратно развитие на женския репродуктивен орган. По време на бременност матката нараства почти 500 пъти. Ясно е, че тя не може веднага да се намали до първоначалния си размер след раждането..

За това как протича процесът на обратното развитие, какво може да му повлияе и какви нарушения могат да бъдат, ще разкажем в тази статия.

Как върви нормално?

Процесът на обратното развитие на репродуктивния орган при жените след раждането на дете се нарича инволюция в медицината. Инволюцията е термин, който не означава нищо патологично, това е описание на процес и нищо повече. Матката изпълни задачата си - помогна за раждането и раждането на дете. Сега нейната задача е да се върне към първоначалните параметри, да възстанови функциите, така че жената отново да стане плодородна и да може да забременее, роди и роди следващото бебе..

При първородените и многородовите жени с течение на времето процесът на инволюция обикновено продължава около 6-8 седмици. Това е сложен и многоетапен процес. Непосредствено след раждането на бебето матката тежи около килограм, обемът й обикновено е в диапазона 4900-5250 ml, дължината на матката (ако се измери веднага с ултразвук) е около 22-25 сантиметра, а в диаметър е почти 15 сантиметра... Матката е разположена над таза и всъщност представлява празна торба, от която е взето цялото съдържание.

Трябва да се отбележи, че преди бременността женската матка има много малък обем (не повече от 5 ml), а теглото на репродуктивния орган е 60-70 грама. За да достигне този размер отново, матката и цялото женско тяло ще трябва да „опитат“.

Какво се случва вътре в репродуктивния орган? Влакната на маточната тъкан (миометриум) постепенно се намаляват. Този процес е най-интензивен през първите 3-4 дни след раждането на дете, но след това инволюцията не спира. При опъване, обрасли влакна се свиват, съдовете се стесняват.

Постепенно настъпва пълното им затваряне и влакната, които са станали ненужни, отмират и излизат под формата на лохии - кървави следродилни изхвърляния със съсиреци. Ако една част от децидуалния слой бъде отхвърлена по време на свиване, тогава втората остава да стане основата за нов ендометриален слой.

Инволюцията започва веднага след като маточната кухина напусне плацентата (след раждане).

В много отношения процесът се дължи на промяна в хормоналните нива: ниското количество прогестерон, високото количество окситоцин в кръвта на жените след раждането осигуряват съкратителната способност на репродуктивния орган.

По време на инволюцията миометриалните рецептори, които са най-чувствителни към окситоцин, се активират повече от други.

От рождения ден на бебето майката започва обратно броене до края на инволюцията. Всеки ден матката се спуска с 1-1,4 сантиметра, постепенно тя трябва да заеме предишното си положение в малкия таз. Връщането в таза завършва 10-11 дни след раждането.

Шийката на матката се затваря плавно, ден след раждането, тя става с 5 сантиметра по-малка, но остава открехната, което улеснява изхода на лохиите. Вътрешната цервикална ос се затваря две седмици след раждането, а външната само след два месеца.

След първото раждане затвореният външен фаринкс вече не става кръгъл, а напречен и това е основната разлика между шийката на матката, която е родила и която не е родила. След второто или третото раждане формата на фаринкса е същата, само процесът на инволюция протича малко по-бавно поради факта, че стените на матката и мускулите на шийката на матката са доста опънати и по-малко еластични.

След раждането вътре в матката има плацентарна рана - мястото на прикрепване на плацентата. Именно тя кърви през първите дни след раждането и това е основната разлика между лохиите и менструацията. Раната зараства и зараства до около 4 седмици след раждането.

След цезарово сечение всички процеси са идентични, но ситуацията се усложнява от наличието на белег по тялото на матката.

Следователно инволюцията е малко забавена и може да отнеме до 4-5 месеца..

Усещанията, придружаващи инволюцията, обикновено напомнят на менструални болки, но са много по-силни. Някои жени сравняват усещането с началото на раждането. Но те са такива само в първите дни, вече седмица след раждането на детето, процесът на обратното развитие на матката ще стане почти незабележим за жената.

Какво влияе?

Контрактилитетът на матката след раждането се влияе от множество фактори: броят на ражданията, естеството на последното раждане, възрастта на жената, както и възможното развитие на следродилни усложнения. Хормонът окситоцин има специален ефект, който се произвежда точно в количеството, което е необходимо за инволюцията на репродуктивния орган по време на кърмене. Това стимулира зърнените рецептори, които изпращат "сигнали" към мозъка, стимулира производството на пролактин и окситоцин. Ако жената не кърми, трябва да й се правят инжекции с окситоцин..

Ранното прикрепване към гърдата, кърменето може да ускори инволюцията. За да се свие матката по-бързо и да се върне към предишния си размер, се препоръчва достатъчно активен двигателен режим, без вдигане на тежести и непоносими физически натоварвания.

Ако жената през цялото време лъже, тогава свиването ще върви бавно..

Субинволюция

Както се досещате от наличието на префикса, терминът означава, че инволюцията протича патологично, или по-точно, не изцяло или частично. Сред всички следродилни усложнения тази ситуация се случва доста често: около 2% от пуерперите са изправени пред факта, че матката се свива лошо, дълго време контракциите са болезнени, репродуктивният орган не може да постигне необходимия размер.

Сред другите видове усложнения от следродилния период, субинволюцията държи рекордно място - до 50% от всички усложнения са от това естество..

Тъй като в повечето случаи лошата контрактилност възниква на фона на възпалително заболяване - ендометрит, учените все още не са решили дали да разглеждат субинволюцията като отделна патология или да я разглеждат само като симптоматичен признак на ендометрит. Развитието на това състояние е почти винаги свързано с нарушение на контрактилитета на маточната тъкан (миометриум).

Но може да се развие поради много отделни фактори и в тяхната съвкупност. Смята се, че е засегнат от тъканен оток след раждане, както и по-бавно образуване на колагенови влакна.

След многоплодна бременност или бременност с голямо бебе, както и ако вече е имало повече от две раждания в анамнезата, съществува риск от нарушена контрактилитет на мускулната тъкан поради нейното преразтягане.

Ако инфекция е проникнала в матката на всеки етап от раждането или преди тях, тогава вероятността от субинволюция на матката се увеличава рязко, тъй като наличието на инфекциозно възпаление забавя процеса на намаляване на естествения ранен следродилен оток на тъканите.

Причини

В повечето случаи на въпрос защо матката се свива лошо, акушер-гинекологът отговаря, че това е инфекция. Това се отнася до възпалителния процес, провокиран от вируси или патогенни бактерии, попаднали в маточната кухина. Въпреки това, инфекцията не винаги причинява слаба съкратителна способност, понякога ендометриозата се диагностицира след раждането като отделно заболяване, докато процесите на инволюция при следродилната жена не са нарушени. Поради това беше решено да се покаже не списък с причини за субинволюция, а списък с предразполагащи фактори и обстоятелства, които увеличават вероятността от неправилно обратно развитие на репродуктивния женски орган след процеса на раждане..

Такива ситуации включват следните фактори.

 • Непълно изхвърляне на плацентата. Частици от плацентата, фрагменти от мембраните останаха в матката. След раждането на плацентата акушер-гинеколозите трябва да се уверят, че маточната кухина се почиства, но това се прави ръчно, тоест почти на допир. Ревизия на плацентата се извършва на акушерската маса, като се проверява за наличието на всички лобули и мембрани на "мястото на детето".

Ако е имало разкъсвания на плацентата, тогава тя, като пъзели, се събира на части. Този метод избягва оставянето на големи фрагменти, но оставянето на малки не е безопасно..

 • Усложнения в процеса на носене на плода. Тази категория рискови фактори за субинволюция включва голям плод (повече от 4 килограма при раждане), многоводие, многоплодна бременност, тоест фактори, които допринасят за прекомерното разтягане на стените на репродуктивния орган.

Обострянето на цистит и пиелонефрит по време на бременност, особено в самия край на бременността, също се счита за неблагоприятен фактор, тъй като тези заболявания увеличават вероятността инфекцията да попадне в маточната кухина веднага след раждането на бебето.

 • Усложнен труд. Субинволюцията най-често се среща при жени, които са родили бързо, както и при тези, чийто труд е забавен.
 • Характеристики на телосложението. Смята се, че маломерните жени са по-склонни да страдат от маточни контракции в следродилния период, отколкото високите или средните жени..
 • Генетични характеристики. Ако майката или бабата на жената са страдали от субинволюция след раждането, тогава вероятността същото да се случи с техните потомци е много голяма.

Други неблагоприятни фактори включват наличието на миома на матката, възрастта на родилката преди 19 години и след 35 години, невъзможността да се кърми бебето през първите дни след раждането, както и различни индивидуални особености на структурата на матката, например неправилно разположение на гениталния орган, нарушаване на нейния лигаментен апарат.

Понякога матката се свива слабо при пуерпери, страдащи от тежка анемия, както и при такива с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В акушерството се различават няколко вида нарушения на маточната контракция в следродилния период. Някои съществуват главно на страниците на учебниците по акушерство и в реалния живот се срещат в единични случаи.

 • Истинската субинволюция е рядка патология, при която матката се свива слабо или изобщо не се свива без видима причина (в нея няма възпаление, няма инфекция, няма части от плацентата). В тази група има миогенно разстройство, при което липсата на инволюция е свързана с нарушение на мускулната еластичност, миоциркулаторно разстройство, при което отокът на тъканите бавно намалява и кръвоносната мрежа на репродуктивния орган се възстановява по-лошо, както и ендокринно разстройство, при което производството на естествен окситоцин в женското тяло е недостатъчно.
 • Инфекциозната субинволюция е много често явление, при което контрактилитетът на репродуктивния орган е нарушен поради бактериален или вирусен възпалителен процес в маточната кухина.

Симптоми и признаци

Разпределянето на лохии след раждане е нормално явление, но обикновено на петия ден те стават по-малки, естеството на отделянето се променя на лигавица. Субинволюцията се показва от постоянството на ярки и доста обилни лохии с кафеникав цвят в продължение на няколко седмици.

Също така, косвено, нарушение на маточната контракция може да бъде посочено от липсата на болезнени крампи в долната част на корема, докато се храни бебето с кърма..

Някои жени почти постоянно забелязват неприятни дърпащи болки, докато по никакъв начин не зависят от начина на кърмене..

Ако нарушението е от инфекциозен характер (което е най-вероятно, като се има предвид разпространението на точно такава субинволюция), тогава симптомите напълно ще съответстват на симптомите и признаците на ендометрит. Повишава се висока температура, появява се чувство на студени тръпки. Ако в същото време лохиите престанат да бъдат кървави и станат зеленикави или жълти с неприятна миризма, те говорят за гноен ендометрит.

Докосвайки корема, опитите на лекаря да го палпира през предната коремна стена причиняват болка при родилката, тъй като възпалението се развива, главоболие, нарастване на слабостта, гадене и нарушения на сърдечния ритъм.

Диагностика

Нарушаването на маточната контракция при сегашното ниво на развитие на диагностичната медицина обикновено е не само лесно да се определи, но и да се предскаже. Дори по време на бременност, сред всички бъдещи майки, акушер-гинеколозите отделят жени, които имат повишен риск от подобни последици. Това са бъдещи майки с много нисък ръст и многоплодни, и тези, които носят близнаци или тризнаци, както и тези, които носят големи бебета, страдащи от многоводие и гестоза в края на бременността. Те се наблюдават внимателно не само по време на бременността, но и в много ранния следродилен период..

След раждането на бебето може да се използва консултация с акушер, за да се установят нарушения на репродуктивните контракции на жената. Лекарят определя продължителността, естеството и обема на следродилното отделяне, оценява други симптоми, характерни за субинволюцията.

За изясняване и потвърждаване на диагнозата се извършва гинекологичен преглед. На стола размерът на матката, нейната неправилна форма, е неприемлив за периода след раждането. Цервикалният канал на шийката на матката е леко отворен, в него може да има натрупване на кръвни съсиреци, шийката на матката има лилав или лилав цвят, тя е оточна. Ултразвуковото сканиране показва точния размер на матката, както и удебеляването на нейните стени. Ако в кухината на репродуктивния орган има нещо чуждо, то това се потвърждава и с ултразвуково изследване с голяма точност..

Също така, хистероскопията може да дойде на помощ на лекарите. Това проучване дава точни отговори на всички въпроси, освен това е възможно да се вземе тъканна проба от вътрешната повърхност на репродуктивния орган за анализ, което ви позволява точно да определите вида на инфекциозния агент. На жена се изследват урина и кръв, взема се цитонамазка от влагалището за микрофлората.

При тежки случаи може да се предпише ЯМР на тазовите органи.

Лечение

Нарушаването на свиването на матката след раждането на бебето задължително изисква лечение. Каквато и да е причината за нарушението първоначално, рано или късно, ако не се лекува, то става инфекциозно, развива се пълноценен ендометрит или ендомиометрит. Ако такива състояния не се лекуват, тогава е възможно развитието на сепсис, перитонит, септичен шок, тежко маточно кървене. Преди това тези усложнения бяха доста често срещана причина за смърт след раждане. Сега има всяка възможност да не доведете проблема до смъртна опасност и сериозни последици, за това трябва да започнете лечението навреме.

Можете да помогнете на жената изчерпателно. Лечението се състои от използване на лекарства, инструментална терапия и масаж. Ако се открие бактериална инфекция, на първо място те започват да се борят с нея: на жената се показват антибиотици в таблетки, в инжекции - как точно, лекарят решава въз основа на тежестта на възпалителния процес.

Трудно е да се каже колко дълго ще продължи лечението, като във всеки случай общото състояние на имунитета на майката и особеностите на нейната патология играят роля.

За лечение използвайте хормонални лекарства на основата на окситоцин - "Окситоцин", "Метилергометрин" и др. Те подобряват контрактилитета на маточните тъкани. Ако в маточната кухина се открият фрагменти от плацентата или феталните мембрани, ако в нея се натрупат кръвни съсиреци, запушвайки цервикалния канал, всички чужди вещества се отстраняват от кухината на репродуктивния орган. Това се случва под анестезия чрез вакуумна аспирация или кюретаж (кюретаж) с акушерски инструменти. Това в крайна сметка позволява на матката да се свие напълно..

За облекчаване на болката се използват болкоуспокояващи, за отпускане на шийката на матката с натрупване на съсиреци, използване на No-shpu и други спазмолитици в комбинация с хормонални лекарства за повишаване на контрактилитета на миометриума.

Лечението най-често се провежда в болница, където е възможно постоянно да се следи динамиката, да се правят тестове и, ако е необходимо, да се допълват или заместват лекарства в терапевтичния режим, да се прилагат лекарства под формата на капкомер. Гинекологичният масаж се е доказал добре при лечението на субинволюция на матката, което подобрява състоянието на миометриума и ускорява възстановяването след раждането..

Показана почивка в леглото. Жената не трябва да се напряга прекалено, да изпитва физически натоварвания, стрес.

След приключване на острия период на възпаление се препоръчват физиотерапевтични сесии и терапевтични упражнения..

Прогнозите на лекарите при откриване на субинволюция на матката след процеса на раждане обикновено са положителни и благоприятни, тъй като патологията е напълно лечима. И това е причината да спрете да се притеснявате и да се изнервяте, защото лекарят вярва, че матката се свива по-лошо от необходимото. Ситуацията е неприятна, но не и критична.

За да се предотвратят проблеми с маточната контракция, на жените в риск се препоръчва да прилагат окситоцин в първите часове и дни след раждането в инжекции, независимо дали имат симптоми на лека инволюция или не..

Народни средства за защита

Трябва да се разбере, че в този случай е невъзможно да се замени традиционното лечение с народни средства..

Освен това не трябва да предписвате народни средства за себе си, защото те могат да повлияят на качеството на кърмата и благосъстоянието на детето..

У дома рецептите за алтернативна медицина могат да помогнат за подобряване на възстановяването на матката след края на острия период на възпаление. Има аптечни билкови препарати на основата на цветя от арника, листа и корени от коприва, от които можете да приготвите водна тинктура за поглъщане.

Други билки, които помагат за прочистването на маточната кухина, включват бял равнец, овчарска торбичка и хвощ. В допълнение към пиенето, тези билкови лекарства се използват за почистване на вани..

Прегледи на жени

Според жените след въвеждането на окситоцин болката в долната част на корема става по-изразена, някои ги описват като доста силни и неприятни. При по-голямата част от родилките проблеми с контрактилитета на матката могат да бъдат открити дори в родилния дом, за това се прави контролен ултразвук за 2-3 дни и едва след него се взема решение дали е възможно майката и бебето да се напишат у дома.

В някои случаи симптомите се появяват след изписването у дома, поради което се препоръчва на новите майки да следят отблизо естеството на отделянето и телесната температура през първите 10-12 дни след изписването.

Ако бъдат открити предупредителни признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар и ако кървенето се отвори и висока температура се повиши, обадете се на линейка.

Според жените след лечение не е имало проблеми и последици. За някои отнемаха няколко седмици да се поставят вагинални супозитории с противовъзпалителен саниращ ефект. Патологията не е повлияла по никакъв начин на последващата бременност, въпреки че има известен процент от рецензии, които показват, че жените след претърпяване на субинволюция са имали проблеми със зачеването при планиране на следваща бременност.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца