Бременността е прекрасен и вълнуващ период от живота на всяка жена. Но често има случаи, когато освен радостни чувства, този период може да донесе и здравословни проблеми. Честите заболявания, които се появяват по време на бременност, лекарите отбелязват проблеми с гръбначния стълб - остеохондроза на шийните и лумбалните прешлени. Дори когато планирате бременност, всяка жена е силно препоръчително да се подложи на медицински преглед. Ако се открие такова заболяване или висока степен на предразположение към него, е необходимо да се проведе терапия, както и да се вземат мерки за предотвратяване.

Въведение

Преди бременността, за да укрепите гръбначния стълб, мускулите на гърба и да предотвратите развитието на усложнения, можете да се подложите на лечебни и физиотерапевтични курсове на лечение, да подобрите здравето си в специализирани санаториуми. Жалко е, че у нас не е обичайно да се планира раждането на дете предварително и много жени научават за това след факта, следователно често има проблеми с гръбначния стълб, по-специално остеохондроза.

Основните причини за появата на болестта

Причините за развитието на остеохондроза по време на бременност са да подчертаят заседналия начин на живот на жената и наднорменото тегло. Допълнителни фактори за развитието могат да бъдат метаболитни проблеми, лоша стойка, небалансирана диета и наследственост. През този период теглото се увеличава бързо, всеки месец става все по-трудно да се движи, докато гръбначният стълб е подложен на силен стрес. И ако преди това не сте имали проблеми с гръбначния стълб, то през третото тримесечие ще има дискомфорт в долната част на гърба и е особено трудно, когато гръбначният стълб е болен. А по време на бременност медикаментозната терапия е неприемлива, тъй като почти всички лекарства увреждат детето. И няма значение къде се е влошила остеохондрозата - в шийния или лумбалния отдел на гръбначния стълб.

По време на бременността женското тяло се нуждае от контрол, функциите му се възстановяват и започва обичайната подготовка за процеса на раждане. Докато плодът расте, той започва да притиска всички органи в малкия таз и тогава болката в лумбалната област е съвсем естествена..

Основните симптоми

Симптомите на остеохондроза по време на бременност са очевидни. По принцип болестта е болка в гръбначния стълб в областта на колана. Често остеохондрозата, проявена по време на бременност, остава при жена след раждането, влошава се и отшумява. По време на бременност най-трудната жена страда от цервикална остеохондроза. На фона на остеохондроза на шията има нарушение на кръвообращението в мозъка, което се характеризира с главоболие, безсъние, шум в ушите и световъртеж. Когато се появи цервикална остеохондроза, накланянето на главата е болезнено, в някои случаи ръцете изтръпват, възниква болка в раменете и предмишниците и се излъчва към лопатките. По време на бременността диагнозата е трудно да се установи, тъй като бременните жени не могат да бъдат рентгенови. А остеохондрозата междувременно прогресира и преминава в по-трудни етапи..

Остеохондрозата в лумбалната част на гръбначния стълб по време на бременност трябва да се приема много сериозно, тъй като нейното развитие може да доведе до проблеми в отделителната система и дори до спонтанен аборт. Симптомите на остеохондроза в долната част на гърба при жените по време на бременност включват синдром на остра болка, излъчващ се в бедрата и слабините, както и болки и придърпващи болки.

Методи на лечение

Невролог може да диагностицира това заболяване, както и да предпише специфично лечение, което е възможно по време на бременност. Проблемно е да се избере правилното лечение за остеохондроза по време на бременност, тъй като през този период почти всички лекарства и обикновено използваните физиотерапевтични методи на лечение имат сериозни противопоказания, като: лазерна терапия, мануална терапия, акупунктура, магнитотерапия и други..

Основната задача на лечението е липсата на вреда за нероденото дете. На какви лечения можете да разчитате през това вълнуващо време от живота на всяка жена??

От лекарствата, предписани от лекаря, може да има лекарствени препарати, чийто основен компонент е натриев диклофенак. Позволено е да се приема в малки дози през първия триместър на бременността. Прилагайте мехлеми, които са разрешени да се използват по време на бременност, но изборът им не е голям.

Ефективни техники

Медицинска гимнастика, масажи и компреси на цервикалната област ще дойдат на помощ при лечението на цервикална остеохондроза при бременна жена. С върховете на пръстите си масажирайте цервикалната яка, тилната част, слепоочията. Подобрява кръвообращението, облекчава болката, умората. За производството на компреси се използват отвари от листа от репей, магданоз. Прави се топъл компрес и се поставя в областта на шията и се затопля за 15 минути. Този тип лечение може да се използва през първите месеци на бременността..

 • Упражнение 1. Седнете на стол, изправен и наклонете главата назад, като същевременно държите гърба изправен. Необходимо е да се достигне с лявото ухо до лявото рамо. След това отдясно надясно. Упражнението трябва да се прави бавно, докато мускулите трябва да останат отпуснати. Повторете в двете посоки 5 пъти..
 • Упражнение 2. Седнете на стол, погледнете напред, леко повдигнете брадичката си. Плавно завъртете главата си надясно, докато спре, след това наляво. В този случай мускулите трябва да останат в спокойно състояние, повторете 5 пъти във всяка посока.

При остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб за лечение не могат да се използват масажи и компреси: съществува риск от развитие на нежелани последици, тонусът може да се повиши и да се случи спонтанен аборт. За лечение на остеохондроза в лумбалната част на гръбначния стълб от всички методи най-често се използват терапевтични упражнения.

Непрекъснатите упражнения могат да подобрят кръвообращението в лумбалната област и да намалят болката. Също така, ефективен начин за лечение на остеохондроза на лумбалната част на гръбначния стълб е използването на ортопедични средства. Използват се превръзки, обувки. Мнозина са скептични по отношение на превръзките, но всъщност използването им е просто необходимо, особено при проблеми с гръбначния стълб. Преценете сами - по време на бременност жената бързо напълнява, съответно натоварването на лумбалната област се увеличава, докато хормоналните промени допринасят за омекотяването на костите, сухожилията и връзките. Използването на превръзки и корсети значително ще намали натоварването на гръбначния стълб и ще предотврати развитието на възможни патологии.

Физиотерапия

Добре подбраният набор от гимнастически упражнения е най-ефективният метод за лечение на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб по време на бременност. Упражненията се основават на принципите на йога, прости са и не изискват сериозни физически усилия. Упражненията подобряват метаболизма и кръвообращението, облекчават стреса от гръбначния стълб. Всички упражнения трябва да се изпълняват бавно и плавно..

 1. "Кити". За да изпълните това упражнение, трябва да заемете позиция на четири крака. Флексия и извиване на гърба последователно. В този случай можете да обърнете врата си.
 2. „Усукване“. Това упражнение се изпълнява в изправено положение. Гърбът трябва да е прав, главата трябва да е права, брадичката да е успоредна на пода. Краката са на ширина на раменете. Необходимо е да обърнете тялото настрани, докато ръцете трябва да бъдат издърпани по посока на завоя. Трябва да изпълнявате такива движения спокойно..
 3. Въртим раменете. Това упражнение се изпълнява седнало или изправено, ръцете са спуснати по тялото. Вдигаме раменете си възможно най-високо, докато се опитваме да съберем лопатките заедно и започваме ротационни движения назад, след това напред. Не бързайте, за да не нараните гръбнака си.

Ето защо, когато планират раждането на дете, дамите с проблеми с гърба трябва да посетят ортопед след преглед от лекари..

Симптоми на остеохондроза по време на бременност: методи за диагностика и лечение на заболяването

На етапа на планиране на бременността жената с помощта на лекари постига стабилна ремисия на хроничните патологии. Но докато носи дете, тялото на бъдещата майка е изложено на стрес. Хормоналният фон се променя, нарастващата матка притиска вътрешните органи, възниква дефицит на микро- и макроелементи. Това може да провокира рецидив на хронично заболяване, едно от които е остеохондрозата..

Основните му симптоми са болка в областта на увредени междупрешленни дискове и прешлени, намален обхват на движение. Ако преди зачеването клиничните прояви лесно се елиминират чрез приемане на хапчета или локално приложение на мехлеми, сега всяко фармакологично натоварване е изключително нежелателно. Как да се лекува остеохондроза по време на бременност, решава лекарят.

Предпоставки за развитие на остеохондроза

Важно е да знаете! Лекарите са шокирани: „Съществува ефективно и достъпно лекарство за ОСТЕОХОНДРОЗА.“ Прочетете повече.

Остеохондрозата по време на бременност може не само да се влоши, но и да се развие. По това време комбинация от фактори действа върху гръбначния стълб, провокирайки бързо изтъняване и износване на хрущялните междупрешленни дискове. Натоварването на лумбосакралната област се увеличава значително в резултат на постоянно увеличаване на обема на матката, теглото на плода и околоплодната течност. Увеличава се и телесното тегло на бъдещата майка, което се отразява негативно на състоянието на целия гръбначен стълб. Когато носите дете, центърът на тежестта се измества. Сега той се намира в централната част на корема, тъй като лекият наклон назад стабилизира позицията на ходене. Натоварването на лумбалните сегменти се увеличава чрез увеличаване на напрежението на скелетните мускули.

Остеохондроза от всяка локализация (цервикална, гръдна, лумбосакрална) се развива поради нарушаване на доставката на хранителни вещества към междупрешленните дискове, неспособността да се задържа влага. Хрущялните структури губят своите абсорбиращи удара свойства и след това гръбначните тела участват в патологичния процес. Цервико-гръдната или лумбалната остеохондроза по време на бременност се влошава или развива под въздействието на следните фактори:

 • хормонални промени в организма, производството на голям брой женски полови хормони;
 • метаболитни промени, необходими за формирането на всички жизненоважни системи на ембриона;
 • заседнал начин на живот, който жената води, опитвайки се да не навреди на детето.

Дори бъдещата майка да консумира само здравословна храна, това не гарантира липсата на дефицит на витамини и микроелементи в тялото ѝ. На определен етап е необходимо повишено количество биоактивни вещества за формирането на скелета на плода. Не ги приема с храна, тялото извлича необходимите елементи от костните структури на майката. Повишената им крехкост се превръща в предпоставка за развитие на остеохондроза.

Особености на симптомите

Когато открива остеохондроза при бременна жена, лекарят може да има затруднения при поставянето на диагноза. Характерен симптом на лумбалната патология е болката, утежнена при накланяне на тялото, обръщане, продължителен престой в едно положение на тялото. Същите усещания се наблюдават през 2-ри и 3-ти триместър на бременността. Но, за разлика от остеохондрозата, по време на носенето на дете болката не е остра, а болезнена, сякаш малко отдалечена. Основната причина за дискомфорт е промяна в костната тъкан под въздействието на хормони, произведени за подготовка на родовия канал. А матката притиска тазовите органи и намиращите се там нервни окончания. Тези болки по време на бременност са физиологични, лесно се елиминират чрез продължителна почивка..

Всяка жена има свой праг на болката. Следователно, когато пациентът се оплаква, лекарят взема предвид субективността на усещанията, които описва. Фактът, че една бременна жена е объркана за лек дискомфорт, друга описва като силна притискаща болка.

Следните клинични прояви показват рецидив на остеохондрозата или нейното бързо развитие:

 • хрускане в гръбначния стълб при огъване, завъртане на врата или тялото;
 • появата на леко подуване, подуване в областта на болката;
 • скованост на движенията, скованост.

Ако цервикалните или гръдните междупрешленни дискове са засегнати от патологията, тогава възникват специфични неврогенни симптоми. Те не само създават неудобства, но и могат да представляват опасност за бременната жена. Например при цервикална остеохондроза се наблюдава често замайване, нарушена е координацията на движението, което може да причини падане. Понякога кръвното налягане се повишава, остротата на зрението и слуха намаляват.

Дори „пренебрегната“ ОСТЕОХОНДРОЗА може да бъде излекувана у дома! Само не забравяйте да го мажете с него веднъж на ден..

Когато гръдните гръбначни структури са повредени, получените болки се усещат далеч от мястото на тяхната локализация. Болезненост се появява в областта на черния дроб и стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчния мехур. Сърдечните болки причиняват физически и психологически дискомфорт, което кара бъдещата майка да се тревожи за състоянието си и здравето на детето.

Тежестта на симптомите на остеохондроза по време на бременност е различна. Ако патологията току-що е започнала да се развива, тогава жената обикновено изпитва малко дискомфорт. Тя приписва външния му вид на естествено състояние, когато носи дете. Но ако остеохондрозата се развива бързо, скоро интензивността на симптомите се увеличава. Когато патологията се изостря от хормони и нарастващия размер на матката, тогава почти веднага има силни болки в областта на засегнатите дискове и скованост на движенията.

Диагностика

Най-информативният метод за диагностициране на остеохондроза от всяка локализация е рентгенография на лумбосакралния или други части на гръбначния стълб.. Но това е строго забранено за бременни жени. Въпреки че съвременните устройства са много по-безопасни от използваните преди това, плодът получава част от лъчението по време на процедурата. Това се отразява негативно на вътрематочното развитие, особено през 1-ви триместър, когато са положени органите на всички жизненоважни системи. Рентгенова снимка може да се направи на бременна жена само в един случай - с бързо влошаване на здравословното й състояние, причината за което не може да бъде установена с по-безопасни диагностични методи. Във всички останали се използва цял набор от мерки за идентифициране на остеохондроза:

 • външен преглед, палпация на болезнени области;
 • тестове за оценка на подвижността на гръбначните сегменти
 • преглед от невролог, който може да диагностицира остеохондроза чрез комбинация от неврогенни симптоми.

ЯМР няма вредно въздействие върху тялото на бременната жена и плода, поради което по време на бременността на детето е позволено да се извършва, но само без контраст. Изследването на гръбначния стълб с компютърна томография включва облъчване. КТ не се използва за диагностициране на остеохондроза по време на бременност. Ако е необходим преглед, лекарят ще предпочете рентгеновите лъчи пред компютърната томография. Ултразвукът е безопасен за бъдещата майка и дете, но и най-малко информативен. Изследването предполага остеохондроза поради влошаване на кръвообращението и изтъняване на хрущялните структури.

Лечение

Медицинското лечение на всяка болест по време на бременност създава затруднения за лекарите. Приемането на хапчета, въвеждането на инжекционни разтвори включва фармакологично натоварване върху тялото на жената. Активните съставки на лекарствата преодоляват всички биологични бариери, включително плацентарната. Дори периодът на бременност да не е включен в списъка с противопоказания, съществува риск от развитие на локални или системни алергични реакции.

Преди лечение на остеохондроза при бременни жени се разкрива индивидуалната чувствителност на жената към компонентите на лекарствата.

Група лекарства за лечение на остеохондрозаВъзможността за използването им по време на бременност
Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)Всички лекарствени форми по време на бременност се използват в изключителни случаи. Лекарят преценява потенциалния риск за плода и ползата за майката. През 3-тия триместър може да се провокира липсата на свиване на матката при родилка и преждевременно затваряне на артериалния канал при новородено. Рискът от странични ефекти в ранните етапи е малко по-малък
Мускулни релаксантиЗабранено е използването на препарати за отпускане на скелетните мускули по време на раждането на дете. Може да се предписва при тежък мускулен спазъм в комбинация с прищипване на нервни корени или опасно притискане на кръвоносен съд
Витамини от група ВВъпреки състава, комбинацията от биоактивни вещества може да има отрицателен ефект върху вътрематочното развитие на плода. Повечето лекарства не се предписват на пациентите поради липсата на надеждни клинични данни, потвърждаващи безопасността на употребата по време на бременност
ГлюкокортикостероидиХормоналните лекарства под всякаква лекарствена форма са забранени за употреба на всички етапи на бременността

Лекарят може да предпише определени лекарства в минимални дози, които не могат да навредят на жената и плода. Но по-често невролозите и вертебролозите предписват немедикаментозна терапия. Как може да се лекува остеохондроза по време на бременност - чрез спазване на щадящ режим за увредени прешлени и дискове и носене на ортопедични устройства.

При цервикална патология се препоръчва използването на нашийници Шанц, а при гръдни и лумбални заболявания се практикува използването на еластични превръзки с твърди вложки, които не притискат корема. След премахване на острата болка, бременните жени се препоръчват ежедневно упражнение и гимнастика.

Как да лекуваме остеохондроза по време на бременност - медикаменти и терапия с упражнения

Женското тяло е много подходящо за носене и раждане на деца - самата природа се е погрижила за това.

Бременността обаче винаги е стресираща за жената. От момента на зачеването и началото на растежа на плода в тялото настъпват колосални промени на хормонално и физиологично ниво..

Метаболизмът е възстановен, появява се плацентарната циркулация. Вътрешните органи се изместват с постепенния растеж на матката, която съдържа околоплодната течност и развиващия се плод. Всичко това води до определени неудобства, както и до обостряне на латентни и хронични заболявания..

Защо възниква остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата е дегенеративен процес, при който се увреждат нервните корени на междупрешленните дискове.

Болестта често протича латентно, развивайки се под въздействието на различни негативни фактори:

 • заседнал начин на живот;
 • тежки физически натоварвания;
 • наднормено тегло;
 • наранявания и инфекции;
 • липса на минерали;
 • промени в хормоналния фон.

Най-често заболяването започва в млада възраст от 20-35 години. По правило се наслагват два или три отрицателни фактора. На първо място, това е заседнал начин на живот - работа в офис на компютър, обществен транспорт вместо ходене, асансьор вместо стълби.

Физическото бездействие в комбинация с наднорменото тегло води до увеличаване на натоварването на гръбначния стълб. Първите симптоми са дискомфорт, болка, чувство на изтръпване или бягане пълзи по кожата на ръцете или краката.

Защо болките в гърба се появяват по време на бременност е въпрос, който интересува много бъдещи майки. Но изложението на въпроса е неправилно. Носенето на дете не е причина за остеохондроза, а само провокира обостряне на вече съществуващо заболяване.

С други думи, проблеми с гръбначния стълб при жената вече са се появили преди зачеването, но те са протекли латентно или са оставени без надзор..

Много хора приемат леко болките в гърба, казват, теглили са се някъде, настивали са се, ставали са неуспешно. Но не трябва да сте лекомислени по отношение на гърба: болестите на гръбначния стълб в пренебрегвано състояние са намаляване на качеството на живот, ограничаване на подвижността, принудителна промяна в начина на живот на по-малко активен.

Ето защо е важно при първите признаци на остеохондроза да се свържете със специализиран специалист - терапевт, хирург или ортопедичен травматолог.

По време на бременност проблемът се влошава под формата на болки в гърба и друг дискомфорт в тялото..

Лекарите го обясняват по следния начин:

 1. Бременните жени обикновено изпитват значително наддаване на тегло поради хормонални промени.
 2. Нарастващата матка води до изместване на центъра на тежестта.
 3. Развиващият се плод поема много хранителни вещества от майката, включително калций и фосфор - строителни материали за опорно-двигателния апарат.

В резултат гръбначният стълб е подложен на колосални натоварвания и болестта, която преди е била в лека форма, става по-тежка..

Колко опасно е това състояние

Остеохондрозата при майката не е опасна за нероденото дете, но създава сериозни проблеми за жената. Особен риск представлява поражението на лумбосакралната област..

Ако се обърнем към физиологията на раждането, тогава можем да си припомним, че нервните центрове, разположени в долните части на гръбначния стълб, са свързани с труда. Те контролират отварянето на шийката на матката и свиването на нейните мускули.

По време на раждането ситуацията с напреднала остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб може да протича по два сценария: или поради увреждане на нервните корени, раждането ще бъде слабо, или в процеса на контракции и опити, нервният корен ще бъде притиснат, изпълнен с парализа на долната част на тялото.

Не изпадайте в паника! Остеохондрозата за жена не се счита за противопоказание за бременност и раждане. Но е задължително да посетите лекар. Специалистът трябва да прецени тежестта на заболяването и при необходимост да предпише цезарово сечение.

В повечето случаи специалистът ще предпише на пациента курс от терапевтични упражнения и дихателни упражнения за укрепване на мускулите на гърба и коремните мускули. В този случай естественото раждане ще върви добре..

Но дори лека форма на остеохондроза по време на носене на дете може да причини много неудобства на бъдещата майка..

Факт е, че повечето лекарства за лечение на заболявания на гърба са противопоказани за бременни жени. Както нехормоналните, така и стероидните противовъзпалителни средства, както и новокаиновата блокада са забранени за бременни жени. Следователно, с появата на болка, свързана с остеохондроза, ще трябва да използвате по-щадящи методи на лечение.

Какви са видовете заболявания

Има няколко вида остеохондроза:

 • цервикален - засяга прешлените на горната част на гръбначния стълб;
 • гръден - локализиран в гръдната област;
 • лумбосакрален - възниква дегенеративен процес в лумбалната област.

В зависимост от локализацията, болестта се усеща по различни начини. Цервикалната остеохондроза се проявява като болка във врата и раменете, ограничена подвижност и изтръпване на ръцете.

Тъй като шийният отдел на гръбначния стълб е важен за кръвоснабдяването на мозъка, увреждането му води до главоболие, намалена зрителна острота, световъртеж, повишена умора и понижено кръвно налягане.

Остеохондрозата на гръдната област се характеризира с болка между лопатките, дискомфорт в ребрата, изтръпване, настръхване и изтръпване в ръцете. Поражението на лумбосакралната област се проявява под формата на болка в долната част на гърба, настръхване и изтръпване в единия или двата крака. Кожата на долните крайници става по-малко чувствителна, косата на краката може да расте по-бавно.

Основни диагностични методи

Лекарят диагностицира остеохондроза въз основа на проучване, преглед и хардуерни методи за изследване.

Тези методи дават най-пълната картина на състоянието на гръбначния стълб:

 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • компютърна томография (CT);
 • Ултразвук.

Рентгенография не се използва поради риск за плода. През първия триместър, когато в детето се полагат жизненоважни органи, препоръчително е да се направи ултразвуково сканиране вместо ЯМР, въпреки че томографията се счита за безопасен диагностичен метод за бременни жени. През втория и третия триместър могат да се извършват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, но само по препоръка на лекар.

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност

Бременната жена не трябва да се самолекува и да приема каквито и да било лекарства, включително мехлеми на основата на билкови екстракти. Лечението на всяка болест, дори обикновена настинка, трябва да започне с консултация с лекар.

Факт е, че много лекарства, дори билки, които са ефективни и безвредни за хората в нормалното си състояние, по време на бременност могат да навредят на нероденото дете или майка..

Медикаментозно лечение

Остеохондрозата през първия триместър практически не се лекува с лекарства. Стандартните схеми са разрешени с използване на външни агенти - гелове и мехлеми на базата на диклофенак. Силните болкоуспокояващи на базата на нимезулид (Nise, Nimesil) и други аналгетици са противопоказани, тъй като медицината не е проучила напълно техния ефект върху плода.

Ако симптомите на остеохондроза при бременна жена са поносими, не нарушават обичайния начин на живот и начин на живот, препоръчително е да не се използват лекарства, а да се даде предимство на физиологичните методи на лечение.

Физиотерапия

Физическата активност по време на бременността трябва да бъде умерена. В идеалния случай това е групова или индивидуална ЛФК в център за семейно планиране под ръководството на специалист. Упражненията и у дома се извършват с разрешение на лекар.

Упражнения за врата

За да загреете мускулите на врата и да подобрите кръвоснабдяването на междупрешленните дискове, използвайте стандартни упражнения за загряване, познати от уроците по физическо възпитание в училище. Това са завъртания на врата наляво / надясно, нагоре / надолу, завъртания на главата. Правете ги бавно и плавно, без да правите резки движения. Препоръчително е да хванете стабилна опора с ръце, за да не паднете в случай на световъртеж.

Упражнения за гърдите

Простите упражнения ще ви позволят да загреете застоялите мускули на гръдната област и да облекчите синдрома на болката:

 1. Кръгови движения на раменете в посока напред и назад.
 2. Намаляване и разреждане на ръцете, свити в лактите пред гърдите.
 3. Въртене на прави ръце около оста на раменния пояс.

Трябва да правите тези упражнения внимателно, без да бързате, 3-4 сета за 10 повторения..

Упражнения за кръста

Жената трябва да бъде изключително внимателна с кръста, защото прекомерното натоварване на мускулите на този раздел често увеличава синдрома на болката.

Основната група упражнения е насочена към облекчаване на натоварването от задните мускули на лумбалния гръбнак:

 • ходене на четири крака;
 • накланяне на тялото напред и задържане на тялото в това положение (подходящо в ранните етапи);
 • повдигане на таза с акцент върху стъпалата в легнало положение.

Ходенето на четири крака е много просто, но ефективно упражнение за облекчаване на стреса от лумбалния гръбнак. Тази техника е подходяща не само за бременни жени, но и за обикновени хора, както жени, така и мъже..

Ако почувствате болка в коленете по време на екзекуцията, можете да използвате специални наколенки или домашни накладки от мек материал.

Това видео показва упражнения за болки в долната част на гърба по време на бременност

Универсални упражнения

Ако състоянието на здравето и благосъстоянието позволява, плуването в басейна се счита за най-добрият начин за поддържане на добра физическа форма и облекчаване на симптомите на остеохондроза при бременна жена. Това е може би единственият вид дейност, която ви позволява да укрепите равномерно всички мускулни групи, без да натоварвате гръбначния стълб..

Лечение, което трябва да се избягва по време на бременност

Всички бременни жени са противопоказани на мощни противовъзпалителни лекарства, аналгетици, тиазидни диуретици, кортикостероидни лекарства. Повечето от тях имат отрицателен ефект върху вътрематочното развитие на плода, което води до различни дефекти и патологии..

Много от традиционните лекарства, използвани за лечение на заболявания на гърба в нормалната практика, не се използват по време на бременност поради недостатъчно знание за ефекта им върху плода..

Масажът и мануалната терапия също изискват повишено внимание. Обикновено лекарите предписват лек масаж в областта на болката. В този случай е изключително важно масажът да се извършва от квалифициран хиропрактор с добри познания по физиология. Факт е, че излагането на определени точки по тялото на бременна жена може да повиши тонуса на матката и да провокира спонтанен аборт..

Безопасните и приемливи методи за лечение на гръбначни заболявания при жени по време на бременност са:

 • физиотерапевтични упражнения под ръководството на специалист;
 • носенето на еластични бинтове, които намаляват натоварването на мускулите и гръбначния стълб;
 • нежен масаж в областта на болката;
 • носене на ортопедични обувки (след консултация с терапевт);
 • преобладаващ режим на почивка.

В последните седмици на бременността, когато теглото на плода се доближава до максимума си, е необходимо да се намали физическата активност. Жените се насърчават да почиват повече, като заемат удобна поза на гърба или настрани с помощта на меки възглавници.

Как правилно да планирате бременност с остеохондроза

Практиката на внимателното родителство е често срещана в Европа и Америка, когато жената се подлага на пълен медицински преглед преди зачеването.

У нас повечето жени стават майки спонтанно и често се оказват физически неподготвени за бременност и раждане. Наднорменото тегло, хроничните заболявания, хормоналните смущения и други здравословни проблеми могат да причинят много проблеми..

Лекарите препоръчват на всяка жена, която планира да стане майка, да се подложи на пълен преглед на тялото, като обърне внимание на алармените камбани. При болки в гърба задължително се консултирайте със специалист.

Лекарят трябва да проведе преглед и да насочи пациента към ЯМР или ултразвук на всички части на гръбначния стълб. Ако се установи проблем - остеохондроза, изпъкване на междупрешленния диск или херния - трябва да се вземат подходящи мерки.

В зависимост от естеството на проблема, на жена се предписва физиотерапия, прием на хондропротектори и противовъзпалителни лекарства, корекция на теглото, корекция на нарушения на стойката и плоскостъпие от ортопед. Когато проблемът е отстранен, започнете да планирате бременността си..

Заключение

Не подценявайте проблемите с гърба при жените: заболявания на гръбначния стълб могат да бъдат утежняващ фактор и дори пречка за физиологичното раждане..

Остеохондрозата не се счита за противопоказание за бременност и раждане, но в пренебрегвано състояние може да причини на жената много проблеми. Следователно е в най-добрия й интерес да я излекува обратно преди зачеването..

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност

По време на раждането се създава допълнително и неравномерно натоварване на гръбначния стълб. Това често става причина за появата на остеохондроза. Остеохондрозата по време на бременност не реагира на класическото лечение с лекарства. Масажът и лечебната гимнастика също са частично противопоказани. За облекчаване на симптомите жената трябва да следва препоръките за хранене и мускулно-скелетна активност. Някои народни и традиционни местни лекарства помагат за лечение на патология при бременни жени..

 • Защо се появява патология при бременни жени
 • Симптоми на заболяването
 • Как да се лекува остеохондроза по време на бременност
 • Лечебна гимнастика за бременни жени
 • Какви лекарства да използвате
 • Народни средства за защита
 • Опасността от остеохондроза в лумбалния отдел на гръбначния стълб за бременни жени

Лечение на остеохондроза по време на бременност

Защо се появява патология при бременни жени

Остеохондрозата на гръбначния стълб е изтъняване на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове, което води до промяна в тяхната форма и загуба на еластичност. Болестта се развива поради метаболитни нарушения в тъканите и мускулите, които го заобикалят.

Обостряне на остеохондрозата по време на бременност се случва по следните причини:

 • увеличаване на телесното тегло;
 • промени в хормоналните нива;
 • хранителни дефицити;
 • липса на физическа активност.

Жените с плоски крака или лоша стойка имат голяма вероятност да развият патология. Повишава риска от заболяване многоплодна бременност и напречно предлежание на плода.

Симптоми на заболяването

Според клиничната картина остеохондрозата при бременни жени не се различава от тази, характерна за небременните жени, но интензивността на симптомите се увеличава поради повишената уязвимост на организма и поради това бременността и остеохондрозата в лумбалната област са 2 пъти по-опасни и лечението трябва да бъде избрано като пестеливо.

Основните симптоми на заболяването:

 • Болки в гърба: тяхната локализация зависи от местоположението на гръбначния стълб. Болката е остра или болезнена, по-лоша след физическо натоварване, дълго лежане или седене.
 • Изтръпване на крайниците: цервикалната остеохондроза по време на бременност се характеризира с изтръпване на ръцете, с патология на лумбалната или сакралната област, краката са засегнати.
 • Мускулни крампи: настъпва скованост на движенията, за жената е трудно да отпусне гърба си, могат да се появят и временни крампи.

Цервикалната и гръдната остеохондроза по време на бременност имат богати симптоми. Жената страда от силно главоболие, понякога има кашлица и болки в гърлото, възникват проблеми със съня, повишава се раздразнителността.

За болезнени симптоми на бременна жена трябва да се консултирате с лекар. Независимите мерки ще доведат до нежелани последици както за майката, така и за детето..

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност

Таблетките не се препоръчват

Не е достатъчно само да диагностицирате остеохондроза по време на бременност, трябва да знаете и как да я лекувате. Стандартните методи за лечение на остеохондроза са приемането на лекарства, терапевтична гимнастика: масажът за бременни жени е почти напълно противопоказан. За да облекчите болезнените симптоми, трябва да следвате редица препоръки:

 • Носенето на ортопедични средства: превръзка, корсет, специални обувки, яка Shants. Те поддържат гръбначния стълб в естествено положение, намаляват стреса.
 • Физическо възпитание: класическите методи на ЛФК не са подходящи, но специалните упражнения за бременни жени, йога, плуване, състезателно ходене също ефективно помагат за лечение на патология.
 • Използването на народни средства: топли компреси с билки, успокояващи чайове, ако се спазват препоръките, няма да навредят на детето.
 • Използването на местни лекарства: в случай на силен синдром на болка, лекарят може да предпише мехлем или специален пластир с аналгетични и противовъзпалителни компоненти.
 • Лек масаж: мануалната терапия не се използва за лечение на остеохондроза по време на бременност, но можете спешно да облекчите симптомите, като използвате самомасаж.

По време на лечението жената трябва да се храни правилно. В диетата трябва да увеличите количеството млечни продукти (особено извара), месо, зеленчуци и плодове.

За да спи бременната жена, трябва да закупите ортопедичен матрак и възглавница. Спането е най-добре на гърба или отстрани със свити крака.

Лечебна гимнастика за бременни жени

Патологията на цервикалния и гръдния отдел се лекува с помощта на класически физиотерапевтични упражнения. Препоръчително е да използвате следния набор от упражнения:

 • Главата се накланя надясно и наляво. Те се изпълняват бавно със закъснение, правят се 10 наклона във всяка посока.
 • Главата се накланя напред. Брадичката е спусната в яремната ямка, забавена за 10 секунди, повторена 5-15 пъти.
 • Завъртания на главата наляво и надясно. Първо, те просто правят 5 завъртания, след което свързват раменния пояс. Дясната длан е поставена на лявото рамо, главата е обърната наляво, лявата длан е поставена на дясното рамо - главата е вдясно. Упражнението се повтаря 10 пъти..
 • Повдигане на раменете. Раменете се повдигат заедно или последователно, опитвайки се да стигнат до ухото. Упражнението се повтаря 10 пъти..
 • Намаляване и разреждане на лопатките. Гърбът се държи изправен, лопатките са бавно свързани, ръцете се вкарват в ключалката зад гърба и леко се повдигат, без да се накланя тялото, след това се спускат по тялото, лопатките се разстилат бавно.

Упражненията са позволени да се правят, докато седите. Натоварването не трябва да причинява остра болка, замаяност, ако възникнат, урокът се спира.

Най-трудно е да се лекува лумбална остеохондроза по време на бременност. Плуването е добро за облекчаване на болката. Можете също така да лежите на наклонена твърда повърхност.

Самомасаж

Позволено е да се използват техники за самомасаж при остеохондроза на цервикалния, гръдния, лумбалния, сакралния гръбначен стълб. Всички манипулации трябва да бъдат спретнати и леки. Масажът се прави само с топли ръце.

За облекчаване на симптомите на болка се използват следните техники за масаж:

 • Поглаждане. Извършва се с длани или върхове на пръстите в надлъжна или напречна посока. Има плитки удари (с лек натиск) и дълбоки (със силен натиск). Трябва да започнете масажа с повърхностни влияния, като постепенно увеличавате налягането. Продължителност на манипулацията - 1-2 минути.
 • Тритурация. Изпълнява се по два начина: леко изтръпване, връщане поглаждане с кокалчетата. Продължителността на упражнението е 2-3 минути.
 • Месене. Дълбокото изтръпване се извършва с мускулна ретракция. Продължителност на изпълнението - 2 минути.
 • Вибрация. Можете да почуквате с върховете на пръстите си или с ръба на ръката си. Манипулацията се извършва за 1-2 минути.

Масажът завършва с поглаждане. След процедурата се препоръчва да вземете топъл (не горещ) душ.

Масажът на зоната на врата-яка се извършва в седнало положение. Пояснично-кръстната зона се масажира легнала настрани или седнала с прав гръб.

Какви лекарства да използвате

Почти всички нестероидни противовъзпалителни лекарства оказват неблагоприятно влияние върху развитието на плода, поради което не се предписват таблетки и инжекции за бременни жени.

За да се премахнат тежките симптоми на заболяването, се използват мехлеми Traumeel и Diclofenac. Забранено е употребата на лекарства за самостоятелно лечение. Ползите от мехлема за остеохондроза на гръбначния стълб по време на бременност могат да бъдат оценени само от професионалист.

За лечение на остеохондроза по време на бременност широко се използват витаминни и минерални комплекси, те също трябва да бъдат предписани от лекар.

Народни средства за защита

Народните средства са по-безопасни от хапчетата, но повечето от тях са противопоказани за бременни жени. За лечение на цервикална остеохондроза при бременни жени широко се използват топли компреси с отвара от репей, корен от глухарче или магданоз. Затоплящите средства не трябва да се поставят върху долната част на гърба или гърдите.

Остеохондрозата на лумбалния гръбначен стълб по време на бременност е забранена за лечение с народни средства, в този случай само мехлеми и ортопедични устройства ще помогнат.

Опасността от остеохондроза в лумбалния отдел на гръбначния стълб за бременни жени

Невъзможно е да се игнорират заболявания на гръбначния стълб по време на бременност. Когато се появят първите симптоми, трябва да потърсите помощ. Ако в анамнезата вече е имало патология, планирането на бременността трябва да започне с изследване на гръбначния стълб и предотвратяване на обостряне.

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност? Лекарства и народни средства

Ако по време на бременност се открие остеохондроза, не бива да се пренебрегва. Лечението на заболяването се усложнява от факта, че през този период много лекарства са противопоказани. Съществуват обаче редица методи за облекчаване на състоянието на бременна жена..

 • Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност
 • Симптоми
 • Опасността от остеохондроза по време на бременност
 • Диагностика
 • Лечение на остеохондроза по време на бременност
 • Предотвратяване

Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, при което се прищипват нервните окончания, атрофират междупрешленните дискове и необичайно се увеличават прешлените. През периода на бременността на гръбначния стълб се упражняват допълнителни натоварвания, поради което центърът на тежестта се измества.

Стресът се причинява от увеличаване на плода и теглото на бъдещата майка, натиск от матката. В допълнение, остеохондрозата се развива на фона на промени в хормоналния баланс и метаболизма, липсата на витамини, минерали и други полезни вещества. Причината може да е инфекция на тялото, интоксикация и рязка промяна в начина на живот. Но има и други причини:

 • наследствено предразположение;
 • травма на гръбначния стълб, дискове;
 • заседнал начин на живот по време на бременност;
 • неправилна стойка;
 • промяна в походката;
 • наличието на плоски крака;
 • носене на токчета, което е противопоказано по време на бременност;
 • дефекти на гръбначния стълб с вроден характер;
 • промени в състава на кръвта;
 • наличието на заболявания на ставите, разположени в гръбначния стълб;
 • сколиоза;
 • чести стресови ситуации;
 • неправилна стойка по време на сън;
 • хипотермия;
 • носене на непоносими тежести или тежък физически труд.

Ако бременността настъпи след 40-годишна възраст, рискът от развитие на остеохондроза се увеличава. Това се влияе от свързаните с възрастта промени, поради което подвижността на прешлените и еластичността на дисковете намаляват..

Симптоми

Симптомите на остеохондроза до голяма степен зависят от формата на заболяването - цервикална, лумбална, гръдна. Най-рядка е цервикалната и гръдната, но лумбалната форма е най-често срещана. Това се дължи на факта, че допълнителните натоварвания по време на бременността са по-локализирани в лумбалната област и сакрума.

При лумбалната остеохондроза има тъпи и болки в гърба, които постоянно присъстват. Острата болка се локализира в долната част на гърба, излъчва се в областта на слабините, но с рязко движение. В мускулите на прасеца могат да се появят спазми и спазми.

Симптоми на цервикалната форма на патология:

 • мозъчна болка;
 • чести световъртежи;
 • безсъние;
 • изтръпване и дискомфорт във врата и раменете;
 • намаляване или повишаване на кръвното налягане.

Симптоми на гръдната форма на заболяването:

 • болка в гърдите;
 • болка в междулопаточната област;
 • силен дискомфорт при повдигане на горните крайници.

Опасността от остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата не е особено опасна по време на бременност. Детето се ражда напълно здраво, няма заплаха от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Трябва обаче да обърнете внимание на следните аспекти:

 • Тонусът на матката временно се повишава и кръвоснабдяването на плода се нарушава. Това се случва по време на болезнена атака. След изчезването му нарушенията се възстановяват.
 • При световъртеж може да се развие замаяно състояние и припадък, в резултат на което жената може да падне. Затова се препоръчва почивка в леглото..

Лумбалният тип остеохондроза също не влияе върху развитието на плода, но формата на таза може да се промени при майката. И това има отрицателен ефект върху процеса на раждането, в резултат на което може да се посочи цезарово сечение..

Диагностика

Диагностичните мерки при бременни жени с остеохондроза, както и нейното лечение, се усложняват от факта, че не могат да се използват различни техники, например рентгенова, компютърна и магнитно-резонансна томография. Следователно се извършва визуален и палпационен преглед, събира се анамнеза. Освен това лекарят предписва вземане на кръв.

Първоначално пациентът трябва да бъде прегледан от терапевт, след което той насочва жената към ортопед, физиотерапевт, невролог, хирург, рефлексолог и невропатолог.

Лечение на остеохондроза по време на бременност

Методът на лечение се избира въз основа на вида на остеохондрозата. Например, при гръдна форма най-често се предписва комплекс за физическо възпитание, носещ превръзка. При цервикална патология можете да масажирате яката. Плуване и топли бани / душове се препоръчват при гръдни и лумбални състояния.

Понякога се взема решение за използване на лекарствена терапия, но в изключителни случаи. Има обаче безопасни мехлеми, които Вашият лекар може да препоръча..

Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия включва използването само на определени лекарства. По-специално, те се основават на вещество като диклофенак натрий. Може да е Kapsikam, Finalgon. Но те се предписват изключително през първия или втория триместър поради отрицателното въздействие върху тонуса на матката.

Парацетамол и Траумеел се считат за по-безопасни средства. Лекарствата могат да се предписват под формата на мехлем, гел, таблетки, инжекционен разтвор. Тези лекарства са насочени само към премахване на прага на болката, но не и към лечение на болестта..

Масажи

Масажни действия се препоръчват при цервикална остеохондроза. Желателно е квалифициран специалист да прави масажа, но можете да извършвате процедурите сами.

 • движенията трябва да са плавни;
 • разрешено е използването на топли масла и тонизиращи кремове;
 • можете да усетите цервикалната област с пръсти;
 • допустимо е да се прави леко потупване с палмарен ръб;
 • трябва да участват раменете и шията.

Превръзка

При лумбалната форма на остеохондроза се препоръчва носенето на специален поддържащ корсет. Но не си струва да го купувате без назначение на лекар, тъй като превръзките имат различни цели и размери.

Благодарение на такова устройство е възможно да се облекчи напрежението от лумбалната част на гръбначния стълб и да се намали натоварването, което от своя страна предотвратява нови атаки на болка. Корсетът се облича само при ходене и физически дейности, маха се при почивка през нощта.

За да разпределите правилно товара върху лумбалната област, заедно с носенето на превръзка, трябва да използвате ортопедични обувки.

Гимнастика

Гимнастическите упражнения се използват при всички видове остеохондроза. Има универсален комплекс, който се препоръчва във всеки случай:

 • Упражнявайте се по примера на разтягане на котки. Качете се на четири крака, докато вдишвате огънете гръбнака си нагоре, докато издишвате - надолу. Движенията трябва да са бавни и точни. Те са насочени към отпускане на гръбначния стълб и ускоряване на кръвообращението, поради което гръбначните тъкани ще бъдат наситени с хранителни вещества, кислород.
 • Седнете на пода и огънете долните крайници под тялото. Издишайте, докато бавно извивате гърба си назад. В същото време подпрете ръцете си на пода зад себе си. Задръжте 5-10 секунди, вдишайте въздух и се върнете.
 • Застанете изправени с крака на ширината на раменете и ръце на кръста. Обърнете тялото в различни посоки, но бавно, плавно.
 • Движете раменете си с кръгови движения.

Дейности за шийните прешлени:

 • В седнало положение на стол с гръб наклонете главата назад. Сега докоснете последователно всяко ухо до рамото. Броят на подходите за всяка страна е 10 пъти.
 • Поставете дланта си на челото и започнете да натискате движения. В същото време се опитайте да запазите главата си, съпротивлявайки се на ръката си. Останете в това положение за 5-10 секунди. След това отпуснете ръката си, като отпуснете тялото си. Брой подходи - 5.
 • Седнете на стол и наклонете главата си назад назад. Сега, с бавно движение, наклонете главата си напред, достигайки ключицата с брадичката си. Брой подходи - 10.

Упражнения за гръдна остеохондроза:

 • Изходно положение - изправено, ръцете отстрани са надолу. Издишайте въздуха и повдигнете горните крайници към тавана. По време на вдишване трябва да спуснете ръцете си. Правете упражнението 9-10 пъти.
 • В същото положение вдигнете ръце към тила и направете „ключалка“. Свийте леко гърба си и се върнете към PI. Броят на подходите е 5 пъти. За да се предпазите от падане, вземете друг човек, който да ви помогне да фиксирате тялото си с ръце..
 • Вземете стол без облегалка, влезте в удобна поза. Извийте гръбнака си напред-назад. Движенията са плавни. Броят на повторенията - 10.

Комплекс за лумбалната област:

 • Легнете по гръб, вдигнете ръцете успоредно на пода. Правете разтягащи движения, но не пренапрегвайте гръбнака. Отпуснете се. Достатъчно е да направите упражнението 5 пъти.
 • Изходна позиция - легнал по гръб. Разтворете ръцете си отстрани, опрете длани на пода. Повдигнете тялото бавно, без да вдигате главата си от пода. Броят на подходите 3-4.
 • Застанете изправени с ръце на кръста. Правете завои в различни посоки. Броят на подходите - 5-7 пъти.

Можете също така да укрепите гърба и тазовата област с други упражнения, които са полезни по време на бременност - вижте нашето видео:

Диета

Когато се лекува каквато и да е болест, е важно да се спазва диета, тъй като тя ви позволява да насищате тъканите с полезни вещества. По време на бременност е особено важно да следите собственото си тегло, както се изисква от вашия акушер-гинеколог. На фона на раждането на дете вече има допълнителни натоварвания, а излишните килограми допълнително ще влошат ситуацията.

Нежелана храна и ястия:

 • много захар и сладкиши;
 • сол;
 • Алкохолни напитки;
 • богати сладкиши;
 • хляб от бяло брашно;
 • животински мазнини, включително масло;
 • газирани напитки;
 • продукти за бързо хранене;
 • чипс и други подобни;
 • мазни колбаси;
 • пушени продукти;
 • пържена храна.

Препоръчителни храни и ястия:

 • зърнена каша;
 • пълнозърнест или ръжен хляб;
 • пресни, варени, печени зеленчуци и плодове;
 • зелени;
 • бяло месо;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • ястия на пара.

Не забравяйте да пиете достатъчно течности на ден..

Народни средства за защита

При остеохондроза се препоръчва да се прави триене и да се прилагат компреси на мястото на заболяването. Съответно, в цервикалната форма - до яката, в лумбалната - до долната част на гърба и т.н. Тези народни средства практически нямат противопоказания, тъй като се използват външно (те няма да навредят на плода и майката). Единственото ограничение е алергичната реакция към един от компонентите.

 • Направете тинктура от глухарче на алкохолна основа. Съберете цветята от растението или използвайте изсушени. Изсипете ги в затъмнена стъклена бутилка и напълнете до горе с алкохол. Оставете да се вари 2 седмици. След това направете триене.
 • Сварете колекция от равни количества корен от глухарче, магданоз и репей. Направете отвара със скорост: за 500 мл вода 2-3 с.л. л. колекция. Гответе 15-20 минути. Оставете го да се вари. Използвайте като компрес. Тоест, навлажнете парче марля, нанесете върху засегнатата област, покрийте със стреч фолио и оставете за 2-4 часа.
 • Варете зеления магданоз в продължение на 3 минути след кипене. За чаша вода са ви необходими 2-3 супени лъжици билки. Настоявайте в термос за половин час. Нанесете като компрес.

Предотвратяване

Тъй като остеохондрозата често се появява по време на носене на дете, за жената е важно да предотврати развитието на болестта предварително. За да направите това, трябва да се придържате към превантивни мерки по време на планирането на бременността:

 • Водете здравословен и активен начин на живот. Дори да имате заседнала работа, правете упражнения 1 път на час и посветете уикенда на активна почивка.
 • Следете диетата си, като елиминирате вредните храни и ястия.
 • Купете си ортопедични обувки.
 • Трябва да спите на ортопедичен матрак и ниска възглавница, което е полезно за гръбначния стълб.
 • Участвайте в специфични превантивни упражнения за укрепване на гръбначния стълб.
 • Много е полезно да плувате.
 • Не забравяйте да следите стойката си.
 • Яжте витаминни комплекси.
 • Не носете високи токчета.
 • Посетете специалист по гръбначен стълб. Те изследват състоянието на гърба и дават необходимите препоръки.

Така че остеохондрозата да не причинява неудобства на бъдещата майка, трябва своевременно да се обръща внимание на най-малките прояви на болестта, да се посещават специалисти навреме и да не се лекува самостоятелно. Само здравните работници са в състояние да предпишат адекватна терапия, която няма да навреди на плода и бъдещата майка.