На етапа на планиране на бременността жената с помощта на лекари постига стабилна ремисия на хроничните патологии. Но докато носи дете, тялото на бъдещата майка е изложено на стрес. Хормоналният фон се променя, нарастващата матка притиска вътрешните органи, възниква дефицит на микро- и макроелементи. Това може да провокира рецидив на хронично заболяване, едно от които е остеохондрозата..

Основните му симптоми са болка в областта на увредени междупрешленни дискове и прешлени, намален обхват на движение. Ако преди зачеването клиничните прояви лесно се елиминират чрез приемане на хапчета или локално приложение на мехлеми, сега всяко фармакологично натоварване е изключително нежелателно. Как да се лекува остеохондроза по време на бременност, решава лекарят.

Предпоставки за развитие на остеохондроза

Важно е да знаете! Лекарите са шокирани: „Съществува ефективно и достъпно лекарство за ОСТЕОХОНДРОЗА.“ Прочетете повече.

Остеохондрозата по време на бременност може не само да се влоши, но и да се развие. По това време комбинация от фактори действа върху гръбначния стълб, провокирайки бързо изтъняване и износване на хрущялните междупрешленни дискове. Натоварването на лумбосакралната област се увеличава значително в резултат на постоянно увеличаване на обема на матката, теглото на плода и околоплодната течност. Увеличава се и телесното тегло на бъдещата майка, което се отразява негативно на състоянието на целия гръбначен стълб. Когато носите дете, центърът на тежестта се измества. Сега той се намира в централната част на корема, тъй като лекият наклон назад стабилизира позицията на ходене. Натоварването на лумбалните сегменти се увеличава чрез увеличаване на напрежението на скелетните мускули.

Остеохондроза от всяка локализация (цервикална, гръдна, лумбосакрална) се развива поради нарушаване на доставката на хранителни вещества към междупрешленните дискове, неспособността да се задържа влага. Хрущялните структури губят своите абсорбиращи удара свойства и след това гръбначните тела участват в патологичния процес. Цервико-гръдната или лумбалната остеохондроза по време на бременност се влошава или развива под въздействието на следните фактори:

 • хормонални промени в организма, производството на голям брой женски полови хормони;
 • метаболитни промени, необходими за формирането на всички жизненоважни системи на ембриона;
 • заседнал начин на живот, който жената води, опитвайки се да не навреди на детето.

Дори бъдещата майка да консумира само здравословна храна, това не гарантира липсата на дефицит на витамини и микроелементи в тялото ѝ. На определен етап е необходимо повишено количество биоактивни вещества за формирането на скелета на плода. Не ги приема с храна, тялото извлича необходимите елементи от костните структури на майката. Повишената им крехкост се превръща в предпоставка за развитие на остеохондроза.

Особености на симптомите

Когато открива остеохондроза при бременна жена, лекарят може да има затруднения при поставянето на диагноза. Характерен симптом на лумбалната патология е болката, утежнена при накланяне на тялото, обръщане, продължителен престой в едно положение на тялото. Същите усещания се наблюдават през 2-ри и 3-ти триместър на бременността. Но, за разлика от остеохондрозата, по време на носенето на дете болката не е остра, а болезнена, сякаш малко отдалечена. Основната причина за дискомфорт е промяна в костната тъкан под въздействието на хормони, произведени за подготовка на родовия канал. А матката притиска тазовите органи и намиращите се там нервни окончания. Тези болки по време на бременност са физиологични, лесно се елиминират чрез продължителна почивка..

Всяка жена има свой праг на болката. Следователно, когато пациентът се оплаква, лекарят взема предвид субективността на усещанията, които описва. Фактът, че една бременна жена е объркана за лек дискомфорт, друга описва като силна притискаща болка.

Следните клинични прояви показват рецидив на остеохондрозата или нейното бързо развитие:

 • хрускане в гръбначния стълб при огъване, завъртане на врата или тялото;
 • появата на леко подуване, подуване в областта на болката;
 • скованост на движенията, скованост.

Ако цервикалните или гръдните междупрешленни дискове са засегнати от патологията, тогава възникват специфични неврогенни симптоми. Те не само създават неудобства, но и могат да представляват опасност за бременната жена. Например при цервикална остеохондроза се наблюдава често замайване, нарушена е координацията на движението, което може да причини падане. Понякога кръвното налягане се повишава, остротата на зрението и слуха намаляват.

Дори „пренебрегната“ ОСТЕОХОНДРОЗА може да бъде излекувана у дома! Само не забравяйте да го мажете с него веднъж на ден..

Когато гръдните гръбначни структури са повредени, получените болки се усещат далеч от мястото на тяхната локализация. Болезненост се появява в областта на черния дроб и стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчния мехур. Сърдечните болки причиняват физически и психологически дискомфорт, което кара бъдещата майка да се тревожи за състоянието си и здравето на детето.

Тежестта на симптомите на остеохондроза по време на бременност е различна. Ако патологията току-що е започнала да се развива, тогава жената обикновено изпитва малко дискомфорт. Тя приписва външния му вид на естествено състояние, когато носи дете. Но ако остеохондрозата се развива бързо, скоро интензивността на симптомите се увеличава. Когато патологията се изостря от хормони и нарастващия размер на матката, тогава почти веднага има силни болки в областта на засегнатите дискове и скованост на движенията.

Диагностика

Най-информативният метод за диагностициране на остеохондроза от всяка локализация е рентгенография на лумбосакралния или други части на гръбначния стълб.. Но това е строго забранено за бременни жени. Въпреки че съвременните устройства са много по-безопасни от използваните преди това, плодът получава част от лъчението по време на процедурата. Това се отразява негативно на вътрематочното развитие, особено през 1-ви триместър, когато са положени органите на всички жизненоважни системи. Рентгенова снимка може да се направи на бременна жена само в един случай - с бързо влошаване на здравословното й състояние, причината за което не може да бъде установена с по-безопасни диагностични методи. Във всички останали се използва цял набор от мерки за идентифициране на остеохондроза:

 • външен преглед, палпация на болезнени области;
 • тестове за оценка на подвижността на гръбначните сегменти
 • преглед от невролог, който може да диагностицира остеохондроза чрез комбинация от неврогенни симптоми.

ЯМР няма вредно въздействие върху тялото на бременната жена и плода, поради което по време на бременността на детето е позволено да се извършва, но само без контраст. Изследването на гръбначния стълб с компютърна томография включва облъчване. КТ не се използва за диагностициране на остеохондроза по време на бременност. Ако е необходим преглед, лекарят ще предпочете рентгеновите лъчи пред компютърната томография. Ултразвукът е безопасен за бъдещата майка и дете, но и най-малко информативен. Изследването предполага остеохондроза поради влошаване на кръвообращението и изтъняване на хрущялните структури.

Лечение

Медицинското лечение на всяка болест по време на бременност създава затруднения за лекарите. Приемането на хапчета, въвеждането на инжекционни разтвори включва фармакологично натоварване върху тялото на жената. Активните съставки на лекарствата преодоляват всички биологични бариери, включително плацентарната. Дори периодът на бременност да не е включен в списъка с противопоказания, съществува риск от развитие на локални или системни алергични реакции.

Преди лечение на остеохондроза при бременни жени се разкрива индивидуалната чувствителност на жената към компонентите на лекарствата.

Група лекарства за лечение на остеохондрозаВъзможността за използването им по време на бременност
Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)Всички лекарствени форми по време на бременност се използват в изключителни случаи. Лекарят преценява потенциалния риск за плода и ползата за майката. През 3-тия триместър може да се провокира липсата на свиване на матката при родилка и преждевременно затваряне на артериалния канал при новородено. Рискът от странични ефекти в ранните етапи е малко по-малък
Мускулни релаксантиЗабранено е използването на препарати за отпускане на скелетните мускули по време на раждането на дете. Може да се предписва при тежък мускулен спазъм в комбинация с прищипване на нервни корени или опасно притискане на кръвоносен съд
Витамини от група ВВъпреки състава, комбинацията от биоактивни вещества може да има отрицателен ефект върху вътрематочното развитие на плода. Повечето лекарства не се предписват на пациентите поради липсата на надеждни клинични данни, потвърждаващи безопасността на употребата по време на бременност
ГлюкокортикостероидиХормоналните лекарства под всякаква лекарствена форма са забранени за употреба на всички етапи на бременността

Лекарят може да предпише определени лекарства в минимални дози, които не могат да навредят на жената и плода. Но по-често невролозите и вертебролозите предписват немедикаментозна терапия. Как може да се лекува остеохондроза по време на бременност - чрез спазване на щадящ режим за увредени прешлени и дискове и носене на ортопедични устройства.

При цервикална патология се препоръчва използването на нашийници Шанц, а при гръдни и лумбални заболявания се практикува използването на еластични превръзки с твърди вложки, които не притискат корема. След премахване на острата болка, бременните жени се препоръчват ежедневно упражнение и гимнастика.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Болки в гърба по време на бременност. Остеохондроза

Остеохондрозата по време на бременност може да възникне не само поради деформация на междупрешленните дискове и хрущяла. Бързото наддаване на тегло по време на бременност може да бъде често срещана причина за болки в гърба. Често заболяването се влошава от растежа на плода, който засяга нервните корени и жената изпитва болка.

Патология на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб по време на бременност

Гърбът е най-податлив на стрес, особено по време на бременност. Не е изненадващо, че лумбалната част на гръбначния стълб има най-големите прешлени и най-дебелите междупрешленни дискове. През първия триместър на бременността жената може да не забележи проблеми с гърба. Тъй като плодът расте, болки в гърба се появяват по време на бременност, особено в областта на долната част на гърба.

Важно е да се отбележи, че болката в кръста, която се появява по време на бременност, може да показва други заболявания. На първо място, необходимо е да се проверят бъбреците, тъй като пристъпите на болка са подобни.

Причини за болки в гърба по време на бременност.

С увеличаването на продължителността на бременността долната част на гърба е под нарастващ натиск. Центърът на тежестта се променя, натоварването се разпределя неравномерно върху гръбначния стълб. Бебето усвоява все повече и повече хранителни вещества от тялото на майката.

Други причини за болки в гърба по време на бременност са плоскостъпие или изкривяване на гръбначния стълб. Основните причини за развитието на остеохондроза са следните фактори:

 • Ходене в неудобни обувки или високи токчета.
 • Патология на междупрешленните дискове
 • Заседнал начин на живот, заседнала работа.
 • Хормонален дисбаланс.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Хипотермия.

Диагностика на болки в гърба при бременни жени.

При болки в гърба бъдещата майка определено трябва да се консултира с лекар. Основният метод за диагностициране на бременни жени е изследването. Лекарят изследва симетрията на прешлените в изправено положение и наличието на кривина на сакралния ромб на Michaelis.

CT и MRI изследвания по време на бременност са строго забранени. Когато поставя диагноза, лекарят ще предпише направление за изследвания на кръв и урина.

Лечение на остеохондроза по време на бременност

Не забравяйте, че за бременни жени повечето видове лечение и лекарства са противопоказани. Всяко лечение трябва да бъде предписано от лекар. Опитахме се да изберем няколко от най-безопасните възможности за лечение, които може да са подходящи за променливите.

Лекарства за болки в гърба по време на бременност

Диклофенак гел - разрешено е да се използва при болка в опорно-двигателния апарат и наранявания. Бременността не е в списъка с противопоказания. Няма достатъчно данни и за употребата на диклофенак при бременни жени..

Finalgon - използва се при наранявания, натъртвания и увреждания на лигаментния апарат. В редки случаи финалгон се предписва на бременни жени в минимални дози..

Capsicum - използва се при радикулит, остеохондроза и различни болки в ставите и гърба. Капсикам не е забранен за употреба по време на бременност, но се препоръчва минимална доза и консултация с лекар.

Струва си да се отбележи, че всички горепосочени гелове са крайни мерки и се използват само по указание на лекар. При силни симптоми на болка в гърба по време на бременност се използват Парацетамол и Траумеел. Тези лекарства действат за облекчаване на болки в гърба при бременност, но не и за лечение.

Превръзка за болки в гърба

В случай на лумбална болест по време на бременност се препоръчва носенето на поддържащ корсет. Благодарение на скобата можете да облекчите напрежението от лумбалната област и да намалите стреса. Носете корсет само по време на ходене и физическа активност.
Не забравяйте, че превръзката трябва да бъде закупена само според указанията на Вашия лекар. Корсетите за бременни жени имат голямо разнообразие и предназначение..

Народни средства за лечение на остеохондроза

При остеохондроза по време на бременност се препоръчва да се прави триене и да се прилагат компреси на мястото на болката в гърба и кръста. Подбрахме народни средства, които практически нямат противопоказания и са чудесни за бременни жени. Прочетете внимателно компонентите, възможна е индивидуална алергична реакция.

Тинктура от глухарче с алкохол. Изсипете съцветия от глухарче в засенчена бутилка и покрийте с алкохол. Оставете да се вари 2 седмици, след това разтрийте.

Варете зелен магданоз в продължение на 3 минути. Оставете бульона да стръмни до половин час. Използвайте го като компрес.

Не забравяйте, че при проблеми с гърба по време на бременност, подгряващите средства са забранени.!

Най-добрият вариант е да се лекува остеохондроза дори преди бременност. Планирайте зачеването на дете, преминете през прегледи и тогава бременността няма да ви донесе проблеми. И помнете, здравата майка е здраво дете..

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност

Бременността е прекрасен и вълнуващ период от живота на всяка жена. Но често има случаи, когато освен радостни чувства, този период може да донесе и здравословни проблеми. Честите заболявания, които се появяват по време на бременност, лекарите отбелязват проблеми с гръбначния стълб - остеохондроза на шийните и лумбалните прешлени. Дори когато планирате бременност, всяка жена е силно препоръчително да се подложи на медицински преглед. Ако се открие такова заболяване или висока степен на предразположение към него, е необходимо да се проведе терапия, както и да се вземат мерки за предотвратяване.

Въведение

Преди бременността, за да укрепите гръбначния стълб, мускулите на гърба и да предотвратите развитието на усложнения, можете да се подложите на лечебни и физиотерапевтични курсове на лечение, да подобрите здравето си в специализирани санаториуми. Жалко е, че у нас не е обичайно да се планира раждането на дете предварително и много жени научават за това след факта, следователно често има проблеми с гръбначния стълб, по-специално остеохондроза.

Основните причини за появата на болестта

Причините за развитието на остеохондроза по време на бременност са да подчертаят заседналия начин на живот на жената и наднорменото тегло. Допълнителни фактори за развитието могат да бъдат метаболитни проблеми, лоша стойка, небалансирана диета и наследственост. През този период теглото се увеличава бързо, всеки месец става все по-трудно да се движи, докато гръбначният стълб е подложен на силен стрес. И ако преди това не сте имали проблеми с гръбначния стълб, то през третото тримесечие ще има дискомфорт в долната част на гърба и е особено трудно, когато гръбначният стълб е болен. А по време на бременност медикаментозната терапия е неприемлива, тъй като почти всички лекарства увреждат детето. И няма значение къде се е влошила остеохондрозата - в шийния или лумбалния отдел на гръбначния стълб.

По време на бременността женското тяло се нуждае от контрол, функциите му се възстановяват и започва обичайната подготовка за процеса на раждане. Докато плодът расте, той започва да притиска всички органи в малкия таз и тогава болката в лумбалната област е съвсем естествена..

Основните симптоми

Симптомите на остеохондроза по време на бременност са очевидни. По принцип болестта е болка в гръбначния стълб в областта на колана. Често остеохондрозата, проявена по време на бременност, остава при жена след раждането, влошава се и отшумява. По време на бременност най-трудната жена страда от цервикална остеохондроза. На фона на остеохондроза на шията има нарушение на кръвообращението в мозъка, което се характеризира с главоболие, безсъние, шум в ушите и световъртеж. Когато се появи цервикална остеохондроза, накланянето на главата е болезнено, в някои случаи ръцете изтръпват, възниква болка в раменете и предмишниците и се излъчва към лопатките. По време на бременността диагнозата е трудно да се установи, тъй като бременните жени не могат да бъдат рентгенови. А остеохондрозата междувременно прогресира и преминава в по-трудни етапи..

Остеохондрозата в лумбалната част на гръбначния стълб по време на бременност трябва да се приема много сериозно, тъй като нейното развитие може да доведе до проблеми в отделителната система и дори до спонтанен аборт. Симптомите на остеохондроза в долната част на гърба при жените по време на бременност включват синдром на остра болка, излъчващ се в бедрата и слабините, както и болки и придърпващи болки.

Методи на лечение

Невролог може да диагностицира това заболяване, както и да предпише специфично лечение, което е възможно по време на бременност. Проблемно е да се избере правилното лечение за остеохондроза по време на бременност, тъй като през този период почти всички лекарства и обикновено използваните физиотерапевтични методи на лечение имат сериозни противопоказания, като: лазерна терапия, мануална терапия, акупунктура, магнитотерапия и други..

Основната задача на лечението е липсата на вреда за нероденото дете. На какви лечения можете да разчитате през това вълнуващо време от живота на всяка жена??

От лекарствата, предписани от лекаря, може да има лекарствени препарати, чийто основен компонент е натриев диклофенак. Позволено е да се приема в малки дози през първия триместър на бременността. Прилагайте мехлеми, които са разрешени да се използват по време на бременност, но изборът им не е голям.

Ефективни техники

Медицинска гимнастика, масажи и компреси на цервикалната област ще дойдат на помощ при лечението на цервикална остеохондроза при бременна жена. С върховете на пръстите си масажирайте цервикалната яка, тилната част, слепоочията. Подобрява кръвообращението, облекчава болката, умората. За производството на компреси се използват отвари от листа от репей, магданоз. Прави се топъл компрес и се поставя в областта на шията и се затопля за 15 минути. Този тип лечение може да се използва през първите месеци на бременността..

 • Упражнение 1. Седнете на стол, изправен и наклонете главата назад, като същевременно държите гърба изправен. Необходимо е да се достигне с лявото ухо до лявото рамо. След това отдясно надясно. Упражнението трябва да се прави бавно, докато мускулите трябва да останат отпуснати. Повторете в двете посоки 5 пъти..
 • Упражнение 2. Седнете на стол, погледнете напред, леко повдигнете брадичката си. Плавно завъртете главата си надясно, докато спре, след това наляво. В този случай мускулите трябва да останат в спокойно състояние, повторете 5 пъти във всяка посока.

При остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб за лечение не могат да се използват масажи и компреси: съществува риск от развитие на нежелани последици, тонусът може да се повиши и да се случи спонтанен аборт. За лечение на остеохондроза в лумбалната част на гръбначния стълб от всички методи най-често се използват терапевтични упражнения.

Непрекъснатите упражнения могат да подобрят кръвообращението в лумбалната област и да намалят болката. Също така, ефективен начин за лечение на остеохондроза на лумбалната част на гръбначния стълб е използването на ортопедични средства. Използват се превръзки, обувки. Мнозина са скептични по отношение на превръзките, но всъщност използването им е просто необходимо, особено при проблеми с гръбначния стълб. Преценете сами - по време на бременност жената бързо напълнява, съответно натоварването на лумбалната област се увеличава, докато хормоналните промени допринасят за омекотяването на костите, сухожилията и връзките. Използването на превръзки и корсети значително ще намали натоварването на гръбначния стълб и ще предотврати развитието на възможни патологии.

Физиотерапия

Добре подбраният набор от гимнастически упражнения е най-ефективният метод за лечение на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб по време на бременност. Упражненията се основават на принципите на йога, прости са и не изискват сериозни физически усилия. Упражненията подобряват метаболизма и кръвообращението, облекчават стреса от гръбначния стълб. Всички упражнения трябва да се изпълняват бавно и плавно..

 1. "Кити". За да изпълните това упражнение, трябва да заемете позиция на четири крака. Флексия и извиване на гърба последователно. В този случай можете да обърнете врата си.
 2. „Усукване“. Това упражнение се изпълнява в изправено положение. Гърбът трябва да е прав, главата трябва да е права, брадичката да е успоредна на пода. Краката са на ширина на раменете. Необходимо е да обърнете тялото настрани, докато ръцете трябва да бъдат издърпани по посока на завоя. Трябва да изпълнявате такива движения спокойно..
 3. Въртим раменете. Това упражнение се изпълнява седнало или изправено, ръцете са спуснати по тялото. Вдигаме раменете си възможно най-високо, докато се опитваме да съберем лопатките заедно и започваме ротационни движения назад, след това напред. Не бързайте, за да не нараните гръбнака си.

Ето защо, когато планират раждането на дете, дамите с проблеми с гърба трябва да посетят ортопед след преглед от лекари..

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност? Лекарства и народни средства

Ако по време на бременност се открие остеохондроза, не бива да се пренебрегва. Лечението на заболяването се усложнява от факта, че през този период много лекарства са противопоказани. Съществуват обаче редица методи за облекчаване на състоянието на бременна жена..

 • Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност
 • Симптоми
 • Опасността от остеохондроза по време на бременност
 • Диагностика
 • Лечение на остеохондроза по време на бременност
 • Предотвратяване

Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, при което се прищипват нервните окончания, атрофират междупрешленните дискове и необичайно се увеличават прешлените. През периода на бременността на гръбначния стълб се упражняват допълнителни натоварвания, поради което центърът на тежестта се измества.

Стресът се причинява от увеличаване на плода и теглото на бъдещата майка, натиск от матката. В допълнение, остеохондрозата се развива на фона на промени в хормоналния баланс и метаболизма, липсата на витамини, минерали и други полезни вещества. Причината може да е инфекция на тялото, интоксикация и рязка промяна в начина на живот. Но има и други причини:

 • наследствено предразположение;
 • травма на гръбначния стълб, дискове;
 • заседнал начин на живот по време на бременност;
 • неправилна стойка;
 • промяна в походката;
 • наличието на плоски крака;
 • носене на токчета, което е противопоказано по време на бременност;
 • дефекти на гръбначния стълб с вроден характер;
 • промени в състава на кръвта;
 • наличието на заболявания на ставите, разположени в гръбначния стълб;
 • сколиоза;
 • чести стресови ситуации;
 • неправилна стойка по време на сън;
 • хипотермия;
 • носене на непоносими тежести или тежък физически труд.

Ако бременността настъпи след 40-годишна възраст, рискът от развитие на остеохондроза се увеличава. Това се влияе от свързаните с възрастта промени, поради което подвижността на прешлените и еластичността на дисковете намаляват..

Симптоми

Симптомите на остеохондроза до голяма степен зависят от формата на заболяването - цервикална, лумбална, гръдна. Най-рядка е цервикалната и гръдната, но лумбалната форма е най-често срещана. Това се дължи на факта, че допълнителните натоварвания по време на бременността са по-локализирани в лумбалната област и сакрума.

При лумбалната остеохондроза има тъпи и болки в гърба, които постоянно присъстват. Острата болка се локализира в долната част на гърба, излъчва се в областта на слабините, но с рязко движение. В мускулите на прасеца могат да се появят спазми и спазми.

Симптоми на цервикалната форма на патология:

 • мозъчна болка;
 • чести световъртежи;
 • безсъние;
 • изтръпване и дискомфорт във врата и раменете;
 • намаляване или повишаване на кръвното налягане.

Симптоми на гръдната форма на заболяването:

 • болка в гърдите;
 • болка в междулопаточната област;
 • силен дискомфорт при повдигане на горните крайници.

Опасността от остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата не е особено опасна по време на бременност. Детето се ражда напълно здраво, няма заплаха от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Трябва обаче да обърнете внимание на следните аспекти:

 • Тонусът на матката временно се повишава и кръвоснабдяването на плода се нарушава. Това се случва по време на болезнена атака. След изчезването му нарушенията се възстановяват.
 • При световъртеж може да се развие замаяно състояние и припадък, в резултат на което жената може да падне. Затова се препоръчва почивка в леглото..

Лумбалният тип остеохондроза също не влияе върху развитието на плода, но формата на таза може да се промени при майката. И това има отрицателен ефект върху процеса на раждането, в резултат на което може да се посочи цезарово сечение..

Диагностика

Диагностичните мерки при бременни жени с остеохондроза, както и нейното лечение, се усложняват от факта, че не могат да се използват различни техники, например рентгенова, компютърна и магнитно-резонансна томография. Следователно се извършва визуален и палпационен преглед, събира се анамнеза. Освен това лекарят предписва вземане на кръв.

Първоначално пациентът трябва да бъде прегледан от терапевт, след което той насочва жената към ортопед, физиотерапевт, невролог, хирург, рефлексолог и невропатолог.

Лечение на остеохондроза по време на бременност

Методът на лечение се избира въз основа на вида на остеохондрозата. Например, при гръдна форма най-често се предписва комплекс за физическо възпитание, носещ превръзка. При цервикална патология можете да масажирате яката. Плуване и топли бани / душове се препоръчват при гръдни и лумбални състояния.

Понякога се взема решение за използване на лекарствена терапия, но в изключителни случаи. Има обаче безопасни мехлеми, които Вашият лекар може да препоръча..

Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия включва използването само на определени лекарства. По-специално, те се основават на вещество като диклофенак натрий. Може да е Kapsikam, Finalgon. Но те се предписват изключително през първия или втория триместър поради отрицателното въздействие върху тонуса на матката.

Парацетамол и Траумеел се считат за по-безопасни средства. Лекарствата могат да се предписват под формата на мехлем, гел, таблетки, инжекционен разтвор. Тези лекарства са насочени само към премахване на прага на болката, но не и към лечение на болестта..

Масажи

Масажни действия се препоръчват при цервикална остеохондроза. Желателно е квалифициран специалист да прави масажа, но можете да извършвате процедурите сами.

 • движенията трябва да са плавни;
 • разрешено е използването на топли масла и тонизиращи кремове;
 • можете да усетите цервикалната област с пръсти;
 • допустимо е да се прави леко потупване с палмарен ръб;
 • трябва да участват раменете и шията.

Превръзка

При лумбалната форма на остеохондроза се препоръчва носенето на специален поддържащ корсет. Но не си струва да го купувате без назначение на лекар, тъй като превръзките имат различни цели и размери.

Благодарение на такова устройство е възможно да се облекчи напрежението от лумбалната част на гръбначния стълб и да се намали натоварването, което от своя страна предотвратява нови атаки на болка. Корсетът се облича само при ходене и физически дейности, маха се при почивка през нощта.

За да разпределите правилно товара върху лумбалната област, заедно с носенето на превръзка, трябва да използвате ортопедични обувки.

Гимнастика

Гимнастическите упражнения се използват при всички видове остеохондроза. Има универсален комплекс, който се препоръчва във всеки случай:

 • Упражнявайте се по примера на разтягане на котки. Качете се на четири крака, докато вдишвате огънете гръбнака си нагоре, докато издишвате - надолу. Движенията трябва да са бавни и точни. Те са насочени към отпускане на гръбначния стълб и ускоряване на кръвообращението, поради което гръбначните тъкани ще бъдат наситени с хранителни вещества, кислород.
 • Седнете на пода и огънете долните крайници под тялото. Издишайте, докато бавно извивате гърба си назад. В същото време подпрете ръцете си на пода зад себе си. Задръжте 5-10 секунди, вдишайте въздух и се върнете.
 • Застанете изправени с крака на ширината на раменете и ръце на кръста. Обърнете тялото в различни посоки, но бавно, плавно.
 • Движете раменете си с кръгови движения.

Дейности за шийните прешлени:

 • В седнало положение на стол с гръб наклонете главата назад. Сега докоснете последователно всяко ухо до рамото. Броят на подходите за всяка страна е 10 пъти.
 • Поставете дланта си на челото и започнете да натискате движения. В същото време се опитайте да запазите главата си, съпротивлявайки се на ръката си. Останете в това положение за 5-10 секунди. След това отпуснете ръката си, като отпуснете тялото си. Брой подходи - 5.
 • Седнете на стол и наклонете главата си назад назад. Сега, с бавно движение, наклонете главата си напред, достигайки ключицата с брадичката си. Брой подходи - 10.

Упражнения за гръдна остеохондроза:

 • Изходно положение - изправено, ръцете отстрани са надолу. Издишайте въздуха и повдигнете горните крайници към тавана. По време на вдишване трябва да спуснете ръцете си. Правете упражнението 9-10 пъти.
 • В същото положение вдигнете ръце към тила и направете „ключалка“. Свийте леко гърба си и се върнете към PI. Броят на подходите е 5 пъти. За да се предпазите от падане, вземете друг човек, който да ви помогне да фиксирате тялото си с ръце..
 • Вземете стол без облегалка, влезте в удобна поза. Извийте гръбнака си напред-назад. Движенията са плавни. Броят на повторенията - 10.

Комплекс за лумбалната област:

 • Легнете по гръб, вдигнете ръцете успоредно на пода. Правете разтягащи движения, но не пренапрегвайте гръбнака. Отпуснете се. Достатъчно е да направите упражнението 5 пъти.
 • Изходна позиция - легнал по гръб. Разтворете ръцете си отстрани, опрете длани на пода. Повдигнете тялото бавно, без да вдигате главата си от пода. Броят на подходите 3-4.
 • Застанете изправени с ръце на кръста. Правете завои в различни посоки. Броят на подходите - 5-7 пъти.

Можете също така да укрепите гърба и тазовата област с други упражнения, които са полезни по време на бременност - вижте нашето видео:

Диета

Когато се лекува каквато и да е болест, е важно да се спазва диета, тъй като тя ви позволява да насищате тъканите с полезни вещества. По време на бременност е особено важно да следите собственото си тегло, както се изисква от вашия акушер-гинеколог. На фона на раждането на дете вече има допълнителни натоварвания, а излишните килограми допълнително ще влошат ситуацията.

Нежелана храна и ястия:

 • много захар и сладкиши;
 • сол;
 • Алкохолни напитки;
 • богати сладкиши;
 • хляб от бяло брашно;
 • животински мазнини, включително масло;
 • газирани напитки;
 • продукти за бързо хранене;
 • чипс и други подобни;
 • мазни колбаси;
 • пушени продукти;
 • пържена храна.

Препоръчителни храни и ястия:

 • зърнена каша;
 • пълнозърнест или ръжен хляб;
 • пресни, варени, печени зеленчуци и плодове;
 • зелени;
 • бяло месо;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • ястия на пара.

Не забравяйте да пиете достатъчно течности на ден..

Народни средства за защита

При остеохондроза се препоръчва да се прави триене и да се прилагат компреси на мястото на заболяването. Съответно, в цервикалната форма - до яката, в лумбалната - до долната част на гърба и т.н. Тези народни средства практически нямат противопоказания, тъй като се използват външно (те няма да навредят на плода и майката). Единственото ограничение е алергичната реакция към един от компонентите.

 • Направете тинктура от глухарче на алкохолна основа. Съберете цветята от растението или използвайте изсушени. Изсипете ги в затъмнена стъклена бутилка и напълнете до горе с алкохол. Оставете да се вари 2 седмици. След това направете триене.
 • Сварете колекция от равни количества корен от глухарче, магданоз и репей. Направете отвара със скорост: за 500 мл вода 2-3 с.л. л. колекция. Гответе 15-20 минути. Оставете го да се вари. Използвайте като компрес. Тоест, навлажнете парче марля, нанесете върху засегнатата област, покрийте със стреч фолио и оставете за 2-4 часа.
 • Варете зеления магданоз в продължение на 3 минути след кипене. За чаша вода са ви необходими 2-3 супени лъжици билки. Настоявайте в термос за половин час. Нанесете като компрес.

Предотвратяване

Тъй като остеохондрозата често се появява по време на носене на дете, за жената е важно да предотврати развитието на болестта предварително. За да направите това, трябва да се придържате към превантивни мерки по време на планирането на бременността:

 • Водете здравословен и активен начин на живот. Дори да имате заседнала работа, правете упражнения 1 път на час и посветете уикенда на активна почивка.
 • Следете диетата си, като елиминирате вредните храни и ястия.
 • Купете си ортопедични обувки.
 • Трябва да спите на ортопедичен матрак и ниска възглавница, което е полезно за гръбначния стълб.
 • Участвайте в специфични превантивни упражнения за укрепване на гръбначния стълб.
 • Много е полезно да плувате.
 • Не забравяйте да следите стойката си.
 • Яжте витаминни комплекси.
 • Не носете високи токчета.
 • Посетете специалист по гръбначен стълб. Те изследват състоянието на гърба и дават необходимите препоръки.

Така че остеохондрозата да не причинява неудобства на бъдещата майка, трябва своевременно да се обръща внимание на най-малките прояви на болестта, да се посещават специалисти навреме и да не се лекува самостоятелно. Само здравните работници са в състояние да предпишат адекватна терапия, която няма да навреди на плода и бъдещата майка.

Остеохондроза и бременност: особености в причините, симптомите, лечението

Авторът на статията: Стоянова Виктория, лекар от 2-ра категория, ръководител на лабораторията в диагностично-лечебния център (2015–2016).

Дата на публикуване на статията: 12.07.

Дата на актуализация на статията: 16.01.

По време на бременността женското тяло изпитва много физически стрес върху скелета, а също така произвежда хормони, които правят хрущялите и връзките по-меки.

Тези фактори увеличават риска от остеохондроза - увреждане, изтъняване, разрушаване и дисфункция на междупрешленните дискове.

Промени в междупрешленния диск при остеохондроза. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Основната част от натоварването пада върху лумбалния отдел на гръбначния стълб, поради което в тази област най-често се развива остеохондроза. Но гръдна и цервикална остеохондроза може да възникне (или да се влоши) по време на бременност.

При здрави жени заболяването обикновено се проявява през 3 триместър на бременността поради значително увеличаване на размера на плода. Ако една жена вече е страдала от остеохондроза, тогава вероятността от обостряне е висока още в началото на бременността.

За да се предотврати остеохондрозата, е важно да се движите много, тъй като хрущялът няма кръвоносни съдове и метаболитните процеси в тях се случват само поради околната течност.


Структурата на ставата и гръбначния стълб, въздействието на товара. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Вероятността от заболяване се увеличава, ако жената води заседнал начин на живот по време на бременност.

В риск са:

 • бременни жени над 35 години - с възрастта еластичността на хрущяла намалява;
 • жени с наднормено тегло - гръбначният стълб е подложен на голям стрес.

Остеохондрозата се лекува от невролог или вертебролог (специалист по гръбначни проблеми). Болестта не е напълно излекувана, но е напълно възможно да се облекчи обострянето и да се предотврати появата на нови атаки..

Причини за остеохондроза, особено причините за заболяването по време на бременност

При остеохондроза междупрешленните дискове стават по-малко еластични, стават по-тънки. Поради това разстоянието между прешлените се намалява, нервните корени се прищипват, което провокира болка, нарушена подвижност на гръбначния стълб и други нарушения.

Също така, поради компресия на нервните корени, възниква рефлексен мускулен спазъм, който допълнително увеличава болката и възпрепятства кръвообращението. Тъй като междупрешленните дискове изтъняват на прешлените, остеофитите, костните израстъци под формата на шипове, започват да се образуват като защитна реакция.


Остеофити с остеохондроза. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Основните причини за патологията:

 • наследствено предразположение;
 • повишено натоварване на гръбначния стълб;
 • неправилно хранене;
 • ниска физическа активност.

Тези фактори, с изключение на наследствеността, могат да бъдат пряко свързани с бременността..

 1. Поради това, че е в утробата на плода, лумбалната част на гръбначния стълб страда от голям стрес. Следователно, лумбалната остеохондроза се появява особено често по време на бременност..
 2. Ако жената има и наднормено тегло, има двоен риск от поява или обостряне на неприятно заболяване.
 3. Много хора не се чувстват добре, когато носят дете, което ги кара да се движат по-малко. Това увеличава риска от развитие или обостряне на остеохондроза във всеки гръбначен стълб. Това важи особено за жените, които са се занимавали със спорт преди бременността. Рязката промяна в начина на живот не оказва най-добър ефект върху общото състояние на опорно-двигателния апарат.
 4. През този период тялото се нуждае от повече витамини и минерали от обикновено. Ако няма достатъчно хранителни вещества, състоянието на ноктите, косата, кожата, зъбите ще се влоши и рискът от остеохондроза ще се увеличи..

Ако сте генетично предразположени към такова заболяване на опорно-двигателния апарат, вземете необходимите превантивни мерки.

Етиология на заболяването

В ситуация, в която една жена е страдала от остеохондроза преди зачеването на дете, предварително трябва да се проведе разговор с лекуващия вертебролог. Планът за лечение или превенция може да помогне за поддържане на здравето и благосъстоянието на майката през цялата бременност. Основните причини за развитието на болестта включват:

 • увеличаване на телесното тегло и съответно натоварване на гръбначния стълб;
 • натиск на матката, увеличаващ се в обем върху близките органи;
 • промени в концентрацията на хормони в тялото;
 • намаляване на физическата активност (главно през последния триместър);
 • развитието на интоксикация на тялото на майката;
 • дефицит на хранителни вещества и витамини;
 • различни инфекциозни заболявания.

Разновидности и симптоми на заболяването

Остеохондрозата по време на бременност има същите прояви като извън този период.

Симптоми на различни видове остеохондроза:

РазнообразиеХарактерни признаци
ЦервикалнаБолезнени усещания във врата, които могат да „отдадат“ на раменете

Замайване, главоболие

„Мухи“ проблясват пред очите

Усещане за изтръпване в ръцете

ПекторалнаБолка в гърдите

Болката може да „даде“ на сърцето

ЛумбалнаБолезненост в долната част на гърба, която може да се разпростре върху сакрума и краката


Гръбначни и гръбначни нерви. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Особености на лечението по време на бременност

Лечението на остеохондроза по време на бременност се усложнява от факта, че много лекарства по това време са забранени за употреба. Например не се препоръчва да се вземат такива средства:

 • нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, ибупрофен, мелоксикам), особено през 1 и 3 триместър на бременността;
 • мускулни релаксанти (Midocalm, Tizalud);
 • хондропротектори (Teraflex, Chondroxide, Artra).

Повечето народни средства за перорално приложение също са противопоказани..

Самата болест не може да бъде излекувана напълно..

Методи за лечение на остеохондроза по време на бременност:

 • уроци по физикална терапия;
 • носене на ортопедични обувки;
 • масаж;
 • балансирана диета;
 • местни лекарства за гръбначни болки (мазът обаче е труден за намиране, тъй като много лекарства не са тествани за безопасност по време на бременност).

При наличие на цервикална остеохондроза могат да се използват компреси с народни средства. С лумбалната част са забранени, тъй като могат да навредят на детето, както и на гърдите - тъй като в бъдеще могат да имат лош ефект върху производството на мляко.

Препоръчително е да поставите специална възглавница, предназначена за бременни жени, под кръста, когато седите.


Лумбална възглавница за майчинство

Физиотерапия

Комплекс за премахване на проблеми с лумбалния гръбнак (лумбалният гръбнак често започва да страда особено по време на бременност):

 1. Разходка на място - 30 секунди.
 2. Краката са по-широки от ширината на раменете. Клекнете плитко с разтворени колене и ръце, протегнати пред вас. 10 повторения.
 3. Пристъпете напред с десния крак, върнете го на мястото му. Направете същото с левия си крак. 7-10 повторения.
 4. Начална позиция - изправени изправени, краката са на ширина на раменете. Обърнете тялото си наляво, дръпнете ръката си назад. Направете същото движение в другата посока. 7-10 повторения от всяка страна.
 5. Изходна позиция - легнал по гръб. Свийте коленете си. Повдигнете таза си от пода. Спуснете го. Направете движението 5 пъти.
 6. Стиснете ръце пред себе си, изпънете се нагоре, надясно, наляво.
 7. Затегнете ръцете си в ключалката отзад, изпънете се нагоре, изправяне и изпъване на гърба.


Илюстрация на упражнения от горния списък (точка по точка)

Ортопедични обувки

Правилно подбрани обувки поради високите си абсорбиращи свойства:

 • има благоприятен ефект върху гръбначния стълб;
 • в състояние да облекчи прекомерния стрес от него, особено от лумбалната област.


Ортопедични опции за обувки за бременни жени. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Масаж

Когато жената е в позиция, може да се използва специален масаж на гърба за бременни жени. Извършва се от квалифициран специалист в лечебно заведение.

В никакъв случай не се свързвайте със съмнителни масажисти, тъй като те могат само да навредят.

Балансирана диета

За профилактика и лечение на остеохондроза са полезни:

 • витамин А - участва в усвояването на калций и фосфор;
 • Витамини от група В - подобряват дейността на нервната система, ще бъдат полезни за облекчаване на симптомите на остеохондроза, свързани с прищипване на нервните корени;
 • витамин С - участва в синтеза на колаген - вещество, което отговаря за еластичността на междупрешленните дискове;
 • витамин D - е структурен компонент на костната тъкан;
 • мед - защитава хрущялната тъкан, от която междупрешленните дискове са съставени от свободни радикали (активни молекули, които лесно влизат в химични реакции; техният излишък нарушава метаболизма в тъканите), стимулира насищането на клетките с кислород и подобрява метаболизма в тях, участва в производствения процес тяло с колаген;
 • селен - предотвратява разрушаването на костната тъкан, изграждаща междупрешленните дискове;
 • калций - увеличава костната минерална плътност.

Тъй като плодът, който се формира в утробата, също се нуждае от тези витамини и минерали, тялото на майката може да няма достатъчно от тях..

Увеличете количеството храни, съдържащи тези полезни вещества, помолете вашия акушер-гинеколог да избере витаминно-минерален комплекс за вас.

Храни, богати на хранителни вещества за гръбначния стълб:

Витамин АТелешки черен дроб, масло, яйчни жълтъци

Трябва да внимавате с храни, богати на витамин А, тъй като предозирането на това вещество може да бъде не по-малко опасно от липсата му.

По-добре е да се консултирате с диетолог относно количеството храна, съдържаща това вещество.

Витамини от група ВМляко, хляб, зърнени храни, риба, птициВитамин ЦШипка, касис, киви, зеленчуци, звънецВитамин DМлечни продукти, говежди черен дроб, яйчни жълтъци, мазна риба, черен дроб на трескаМедМорски дарове, ядки, слънчогледови семки, зърнени храниСеленМесо и морски дарове, бразилски ядкиКалцийМлечни продукти, спанак


Съдържание на витамин С в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на витамин D в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на мед в продуктите. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на селен в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Болкови мехлеми

Много от тях не се препоръчват по време на бременност поради липса на данни за тяхната безопасност за плода.

Най-безопасният мехлем е Меновазин. Има охлаждащо и леко облекчаващо болката действие.

Мехлемът почти не се абсорбира в кръвта, когато се прилага локално, така че няма да навреди на плода. Въпреки това се консултирайте с Вашия лекар, преди да го използвате все пак..

Народни средства за локално приложение

Те се използват само с развитието на цервикална остеохондроза, тъй като по време на бременност е нежелателно да се прилагат компреси върху гърдите и долната част на гърба.

Традиционна медицина рецепти за цервикална остеохондроза:

ИмеПодготовкаИзползвайки
Отвара от корен от репей2 с.л. л. залейте корените с 200 мл вряща вода

Настоявайте за 2 часа, след това прецедете

Навлажнете тензух с бульон

Нанесете върху засегнатата област на шията

Оставете да подейства 15-20 минути

Бульон от магданоз (корени и билки)1 супена лъжица л. залейте растенията с 0,75 л вряща вода

Настоявайте за 30-60 минути, прецедете.

Отвара от корен от глухарче1,5 ч.л. напълнете корените с 1 с.л. вряща вода

Вари се 10 минути


Отляво - корен от репей, център - корен от магданоз, отдясно - корен от глухарче. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Как да се лекува?

Предписването на терапия за остеохондроза има много трудности и най-значимото е, че повечето лекарства и диагностични методи са противопоказани за бременна жена..

Към днешна дата медикаментозното лечение практически не се използва. Изключение от правилата могат да се считат за нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак), указания за намаляване на интензивността на възпалителната реакция и синдрома на болката (използвани през първите два триместра) по време на обостряне. Като правило експертите се опитват да подходят към лечението на това заболяване с оценка на баланса на ползите или вредите, за да предотвратят нежелани последици. Поради това терапията често се ограничава до използването на традиционната медицина и терапевтичните упражнения..


Методите за лечение включват:

 1. За остеохондроза на лумбалния гръбначен стълб по време на бременност се препоръчва на пациентите да използват поддържаща лента, която помага за облекчаване на засегнатата област на гръбначния стълб. През първия триместър (поради размера на плода) може да се извърши нежен масаж на гърба. Също така, положителен ефект е възможен при систематично изпълнение на терапевтични упражнения..
 2. Като средство за лечение на цервикална остеохондроза се използват отвари от магданоз и корен от глухарче. След варене, полученият бульон се прилага под формата на компрес или се използва като смилане. След тази процедура можете да масажирате засегнатата област, за да нормализирате кръвния поток и трофиката на тъканите..
 3. За лечение на цервикална остеохондроза се използват специални корсети, насочени към коригиране на движенията в ставите по време на тренировка. Също така терапевтичните упражнения трябва да се провеждат систематично, както е предписано от лекар..

Предотвратяване

По-добре е да се предотврати предварително, отколкото да се лекува остеохондроза по време на бременност. За целта следвайте следните прости правила:

 1. Хранете се балансирано. Яжте повече зеленчуци, билки и плодове, млечни продукти, различни видове месо, риба. Ако е необходимо, помолете акушер-гинеколога, водещ бременността ви, да предпише витаминно-минерален комплекс, който е полезен за жените в позицията.
 2. Опитайте се да се движите активно. Разхождайте се повече на чист въздух. Запишете се за гимнастика или йога за бременни жени (с разрешение на лекар).
 3. Носете правилно монтирани ортопедични обувки. Това ще помогне за облекчаване на част от прекомерното натоварване на кръста..
 4. Поставете възглавница за майчинство под долната част на гърба по време на продължително седене.