Въпреки всички предпазни мерки, към които прибягват бъдещите майки, за да не се разболеят по време на бременност, рядко след девет месеца една жена няма да се разболее нито веднъж и с нищо. Не бързайте да изпадате в паника, ако почувствате, че гърлото ви боли и носът ви тече. Много е вероятно това да е обикновена настинка, която не представлява особена опасност за нероденото бебе. По-лошо, ако имате вирусно заболяване, наречено грип.

Грипът (за грип) е остра инфекция на дихателните пътища, причинена от грипния вирус. Той е включен в групата на острите респираторни вирусни инфекции (ARVI). Периодично се разпространява под формата на епидемии и пандемии.

Причини за заболяването

Грипът се предизвиква от специфичен вирус, наречен Myxovirus influenzae. Само намокрянето на краката ви няма да хване грип, но ако някой ви е закашлял, е вероятно, защото от заразен човек инфекцията попада в тялото на здрав човек по въздушни капчици. След доста кратко време човек, който се е закашлял, може вече да се почувства болен - вирусът бързо се размножава в тялото му и се пренася от кръвния поток до всичките му части. Вирусът унищожава лигавицата на дихателните пътища, които преди това са изпълнявали защитни функции. Това може да причини различни последици, включително усложнения под формата на пневмония, бронхит, отит на средното ухо, синузит. Вирусът има отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система: възпалително заболяване на сърдечните мускули, което понякога се развива, може да провокира сърдечна недостатъчност. За бременните жени грипът е опасен именно поради усложненията, които причинява, най-лошото от които е заплахата от преждевременно раждане или, освен това, спонтанен аборт. Освен това тялото на бременна жена, отслабено от грип, е застрашено от бактериална инфекция - стафилококова, хемофилна, пневмококова. По време на заболяването хроничните заболявания често се обострят: бронхиална астма и хроничен бронхит, метаболитни нарушения (стомашно-чревни видове гастрит), бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания.

Симптоми на грип

Грипът се характеризира с висока температура, съчетана с втрисане, болки в ставите и фотофобия, понякога гадене и повръщане. Всичко това е доказателство за интоксикацията на тялото. На втория или третия ден към броя на заболяванията се присъединяват суха кашлица, хрема, болки в гърлото. При грип телесната температура обикновено е доста висока, до 40 градуса, с периодичното й падане пациентът се изпотява много. Това състояние може да продължи до седем дни. В допълнение, херпесът може да се появи на устните. Вирусните заболявания при някои бременни жени са придружени от коремна болка и дори диария. Както при обикновения човек, след грип бременните жени остават със синдром на астения - повишена умора, умора, обща слабост и слабост, неразположение. В допълнение, други трудности са характерни за бременните жени, например емоционални смущения. Жената може да има както лека депресия, така и тежки разстройства на поведението. Бъдещата майка става по-раздразнителна, притеснява се от ставане от леглото, шум в ушите и световъртеж, тя не понася ярка светлина, силни разговори, работещ телевизор.

Грип по време на бременност: какво може да се лекува?

Време за четене 7 минути

Независимо как се борят с грипа, той все още остава най-масивната вирусна инфекция в света, която периодично причинява епидемии и пандемии. Епидемии, когато голям брой хора в една държава са болни, и пандемии, когато епидемия бушува едновременно в няколко държави или региони по света. По време на бременност грипът също не е рядкост и релевантност. Какво може бременни жени с грип?

Не само за бъдещите майки, но и за лекарите винаги възникват въпроси:

 • Как да се лекува грип по време на бременност, така че бъдещата майка и нейният плод да нямат усложнения?
 • Как да се лекува грип по време на бременност, особено през първия триместър, когато заплахата за нероденото дете е огромна.
 • Ще ви помогне ли изстрел срещу грип по време на бременност?

Какво е грип

Грипът от френската дума за схващане, надраскване е остра, заразна вирусна инфекция, която се характеризира с:

 1. Увреждане на дихателните пътища, особено на бронхите и белите дробове
 2. Треска, с колебания в телесната температура от 38 до 40 градуса
 3. Интоксикация, с болка, болки в мускулите и ставите на тялото, главоболие
 4. Нарушаване на сърцето и кръвоносните съдове: с крехкост на кръвоносните съдове (кървене от носа, точковидни кръвоизливи в кожата), сърцебиене

Той обича да се изразява в студения сезон: от септември до март - в северното полукълбо и от юни до септември - в южното.

Инфекцията се предава от човек на човек по въздуха при кашляне, кихане, на капчици слюнка от грип.

По какво се различава грипната инфекция от другите остри респираторни вирусни инфекции

За разлика от много други вирусни инфекции, грипът е сух вирус. Винаги започва с висока температура, болки по цялото тяло, главоболие, никога не започва с хрема и кашлица. Възпалено гърло, кашлица, хрема и други прояви се появяват по-късно. Те може да не се появят, ако вирусът е лек и без усложнения. Или лечението с антивирусни лекарства е започнало навреме, проведена е ваксинация срещу грип.

Вирусът навлиза в повърхностния слой на дихателните пътища. Една от основните функции на повърхностния слой е да почиства вдишания въздух от прах, вируси, бактерии и т.н. Прониквайки в клетката, грипният вирус я унищожава с висока скорост. В рамките на 24-48 часа след проникването му се образуват достатъчен брой нови вируси, които могат допълнително да заразят повърхностния слой.

Увредените слоеве на белите дробове, както и други органи, не образуват защитна бариера и стават достъпни за проникване и размножаване в тях на бактерии. В резултат на това прехвърлената грипна инфекция се усложнява от бронхит, пневмония, отит на средното ухо, синузит. Често има нарушения на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и други органи и системи. Усложненията стават причина за смъртта, това отличава този вирус от другите остри респираторни вирусни инфекции.

Защо е опасно по време на бременност

Грипът е опасна инфекция не само за бъдещата майка, но и за нейното неродено дете..

Опасност за плода

През първия триместър вирусът може да зарази ембриона и да причини нарушения в съзряването на органите и системите. Именно това често е причината за груби деформации и смърт на плода. Такава бременност може да доведе до спонтанен аборт..

Инфекцията на нероденото дете през втория триместър на бременността не е толкова опасна за него, тъй като органите и системите вече са се формирали. Но прониквайки в плацентата, вирусът пречи на адекватното хранене на плода и получаването на достатъчно кислород. Което от своя страна води до хипоксия и забавено развитие на бъдещото бебе.

През третия триместър грипът води до вътрематочна инфекция на плода и след раждането детето може да развие вродена пневмония, която често завършва със смъртта на бебето.

Опасност за бъдещата майка

Тази инфекция е опасна за самата бременна жена. Когато една жена носи бебе, нейната имунна система е строго тествана. Следователно грипната инфекция често провокира усложнения..

Най-често се уврежда дихателната система и се развива бременна жена: бронхит, бактериална пневмония, по-рядко плеврит, емпием, абсцес на белия дроб.

 • В случай на увреждане на горните дихателни пътища: отит на средното ухо, възпаление на лигавицата на параназалните синуси - синузит, ларинготрахеит.
 • Когато сърцето и кръвоносните съдове са повредени, се развиват: инфекциозен миокардит - възпаление на сърдечния мускул и перикардит - възпаление на мембраните на сърцето. Когато малките съдове са повредени, се появяват кръвоизливи и кървене.
 • Ако нервната система е увредена, бременната жена може да развие вирусен менингит и енцефалит..
 • При увреждане на черния дроб, интрахепатална холестаза, възниква вирусен хепатит.
 • При бъбречно увреждане: пиелонефрит, гломерулонефрит.

След преболедуване от грип могат да се развият автоимунни заболявания. Могат да започнат ставни проблеми: артрит, артроза.

Лечение на грипна инфекция при бременни жени

Ако грипът започне по време на бременност, какво трябва да направи бъдещата майка? Ако бъдещата майка се разболее, независимо от това колко дълго се е случила бременността, тя непременно трябва да се консултира с лекар! Лекарят ще предпише адекватно лечение и необходими прегледи.

Вкъщи

По време на бременност, грипът:

 1. Необходима е почивка на легло. Помещението, в което се намира пациентът, трябва да е хладно, 18-21 градуса и влажно, поне 60%. При такива условия вирусът не се размножава добре и носната лигавица е по-добре да изчиства вдишания въздух..
 2. Пие достатъчно. Това възстановява загубата на течности при високи температури, подпомага прочистващата функция на бъбреците и помага за елиминирането на вируса. Какво могат да пият бременни жени с грип? За попълване на изгубената течност са подходящи:
  • Минерална вода, вирусите не се размножават добре в алкална среда;
  • Сладък чай с лимон;
  • Чай с малинов лист или липов цвят, добър антипиретичен ефект;
  • Билкови чайове с невен, лайка, ехинацея, те имат антисептични свойства, подпомагат имунната система;
  • Червена боровинка, сок от касис, витамин С укрепва съдовата стена и помага на организма да се бори с вируса;
  • Чиста вода.
 3. Храната трябва да бъде лесно смилаема. Всички системи на тялото са насочени към борба с вируса, а не към смилане на тежка храна.
 4. Тоалетна на носа с физиологичен разтвор: физиологичен разтвор, "Аквамарис", "Аквалор", други. Тази процедура помага за прочистване на носната лигавица, намалява нейното подуване. В носа се създава алкална среда, която е неблагоприятна за размножаването на вируса.
 5. Лекарствата против грип за бременни жени трябва да се предписват от лекар. Тъй като повечето лекарства не са одобрени за употреба от бъдещи майки, поради липсата на доказана безопасност за плода.

Препоръки за лечение

По време на бременност от грип, какво можете да пиете:

 • Антивирусни средства: оселтамивир (Tamiflu, Flustop), Arbidol;
 • Антипиретик: парацетамол, ибупрофен, с изключение на 3 триместър.

Хомеопатичните, имуностимулиращи, витаминни лекарства срещу грип по време на бременност не са противопоказани. Но няма научна база данни за тяхното влияние върху хода и лечението на грипната инфекция..

Как да се лекува не си струва

Има редица лекарства, които бъдещата майка не се препоръчва да приема по време на заболяване, особено в първите дни на заболяването. Тези лекарства срещу грип по време на бременност няма да излекуват вирусно заболяване, а само сериозно увреждат майката и здравето на нероденото бебе:

 1. Антибиотици (не действат върху вируса)
 2. Антипиретични лекарства, с изключение на парацетамол (влияят отрицателно върху развитието на нероденото дете)
 3. Вазоконстрикторни капки за нос (противопоказани особено през 1 и 3 триместър)
 4. Потискащи кашлицата (не се допускат по време на бременност и забавяне на инфекцията в организма)

Профилактика на грип по време на бременност

Известен е изразът, че е по-лесно да се предотврати инфекция, отколкото да се излекува по-късно. Това важи и за грипната инфекция. Когато бъдеща майка срещне грипен вирус и няма защитни антитела в кръвта си, тя ще се разболее. Тези антитела се появяват в кръвта в два случая:

 • Бъдещата майка беше болна;
 • Ваксинирана е срещу грип.

Ваксинация

Съвместима ли е грипната ваксина и бременността? Ваксинацията е научно доказан начин за предотвратяване на грипна инфекция по целия свят.

Но трябва да знаете, че ваксината срещу грип по време на бременност не се препоръчва през първия триместър на бременността. Ако има висок риск от инфекция и развитие на усложнения след грип, тогава противогрипната ваксина за бременни жени се предписва индивидуално през втория и третия триместър. Използват се ваксини, където инструкциите позволяват употреба при бременни жени. Сега за ваксинация при бременни жени те използват:

 1. Разделени ваксини (разделени ваксини). Например: Vaxigripp, Fluarix,
 2. Подединица. Например: Grippol, Grippol plus, Influvac.

Ваксината предпазва само от грип, не действа върху други вируси, така че не трябва да разчитате на нея за защита срещу ARVI.

Кога да се направят ваксини срещу грип?

Оптималното време за грипна ваксинация е края на септември - ноември, преди началото на сезонния възход на болестта. За появата на защитни антитела в кръвта е необходимо време от 2-3 седмици, следователно ваксина, приложена в пика на повишаване на грипа, може да е неефективна.

Други методи за превенция

Ако бъдещата ви майка не е ваксинирана, как да се предпазите от грип?

 1. Тъй като вирусът се разпространява от човек на човек, избягвайте местата, където се събират много хора. Магазините, търговските центрове, кината и други заведения трябва да бъдат посещавани при необходимост. По-рядко през този период използвайте градски транспорт, ако има възможност да се разхождате по-добре.
 2. Мийте често ръцете си и използвайте антисептични кърпички, особено на обществени места.
 3. Маска за еднократна употреба, предпазва от инфекция, но трябва да се сменя на всеки 2 часа. По-добре е да се носи от болен човек, маската задържа капчици слюнка, богата на вируса.
 4. Честата носна тоалетна с физиологичен разтвор може да бъде физиологична, особено след посещение на обществени места. Мократа носна лигавица е по-добра при премахването на вируса.
 5. Често проветряване, мокро почистване на апартамента. Грипният вирус се разгражда в хладен, движещ се и влажен въздух.

Това е минимално знание, което е възможно за бременни жени с грип за лечение и защита срещу вируса. Останалите препоръки за бъдещата майка трябва да бъдат дадени от лекуващия лекар.

Харесайте статията, кажете на приятелите си

SALID © В случай на пълно или частично копиране на материала се изисква връзка към източника.

Открихте грешка в текста? Маркирайте желания фрагмент и натиснете ctrl + enter

Грип по време на бременност

Съдържание:

 1. Симптоми
 2. Излагане на грипен вирус на дете
 3. Лечение
 4. Народни средства за защита
 5. Предотвратяване
 6. Интересно видео

Грипът е остра инфекция, която се предава по въздушно-капков път. След инфекция лигавицата на дихателните пътища се унищожава. По тази причина лигавицата не изпълнява своите защитни функции. Следователно с болестта често се появяват усложнения като пневмония, отит на средното ухо, бронхит, синузит. Възможно развитие на остър възпалителен процес в мускулите на сърцето.

Грипът по време на бременност е опасен именно поради усложненията си, които оказват негативно влияние върху плода. Помислете за опасността и как да лекувате грипа по време на бременност.

Симптоми

Преди да обмислите как да лекувате грип за бременна жена, струва си да се запознаете с характерните симптоми. Обикновено пациентът се притеснява от:

 • рязко повишаване на температурата до 39-40 градуса;
 • обща слабост, безсилие;
 • силно главоболие и дискомфорт в мускулите и ставите;
 • подуване на носа, хрема в продължение на 2-3 дни след инфекцията;
 • повишено кръвно налягане.

Такива симптоми могат също да показват началото на прогресията на пневмония, бронхит, остър фарингит. Затова в никакъв случай не трябва да отлагате консултацията със специалист. Само лекар въз основа на симптоми и тестове ще определи как да се лекува грип на бременна жена.

Излагане на грипен вирус на дете

Много зависи от продължителността на бременността. През първия триместър се полагат всички вътрешни органи. Ето защо патогенът има отрицателен ефект върху формирането на фетални системи и органи. Увеличава се вероятността от развитие на малформации, а в някои случаи дори вътрематочна смърт на бебето. Лекарите казват, че при грип по време на бременност патогените имат отрицателен ефект върху нервните тъкани на ембриона. Той причинява малформации на централната нервна система.

В по-късните етапи на бременността при бременни жени грипът може да провокира инфекция на детето, да доведе до неблагоприятен ход на бременността и да провокира заплахата от бременност. Но рискът за детето в този случай е по-малък, отколкото през първите 12 седмици..

Ако бременна жена се разболее от грип, това може да увреди плацентата. Тази патология води до прогресиране на циркулаторна недостатъчност в плацентата. Това състояние обикновено е лечимо. Но могат да се появят и олигохидрамниони, забавяне на вътрематочния растеж на плода.

Лечение

Лечението на грип при бременни жени се извършва у дома. Но самолечението е строго забранено, тъй като последиците могат да бъдат ужасни. Много жени се чудят какво могат да получат бременни жени от грип.

Терапията се състои от такива прости действия:

 1. Строго почивка в леглото. Уверете се, че редовно проветрявате стаята, където е пациентът. Препоръчително е да се спазва интервал от 1 час. Също така е много важно постоянно да мокрите стаята. Ястията на пациента трябва да се третират с вряща вода и да не се дава храна на деца и други роднини.
 2. Грипът и бременността са значително отслабване на организма. Ето защо е необходимо да се осигури балансирана диета. Диетата трябва да е богата на витамини и пълноценна. Лекарите препоръчват включването на ферментирали млечни продукти в диетата. Ако жената няма подпухналост, тогава е посочена обилна напитка от плодови напитки, компоти, плодови сокове. Пиенето ще помогне за премахването на всички натрупани токсини и токсини от тялото..
 3. Ако възникне въпросът, какво могат да имат бременните жени с грип, тогава най-безопасният лек е Парацетамол. Лекарството е показано при силна болка в главата и мускулите, както и при температури над 38 градуса. Но не можете да злоупотребявате с лекарството. Консумирайте само на всеки 4-6 часа. Трябва да има максимум 4 дози на ден. Също така, не забравяйте, че високата температура допринася за смъртта на причинителя на грипа..
 4. Ако гърлото започне да боли, препоръчително е да го изплакнете с разтвор на фурацилин. Продуктът се продава в аптека и преди употреба се разрежда с топла вода в съотношение 1 към 1. Разтворът можете да направите и сами. За да направите това, вземете 4 таблетки от лекарството и изсипете 800 ml течност. Изчакайте, докато се разтворят напълно и започнете да изплаквате. Сесиите също се извършват с помощта на разтвори с добавка на сода. Добавете малка лъжица сода за хляб към чаша вода.

Но в никакъв случай не трябва да предписвате независим прием на средства. Хоспитализацията на бременни жени е показана в особено тежки случаи:

 • при наличие на усложнения като пневмония, увреждане на нервната система;
 • при наличие на влошени съпътстващи заболявания като пиелонефрит, сърдечно-съдови патологии и други;
 • при липса на възможност за провеждане на терапия и осигуряване на подходящи грижи у дома.

Във всички останали случаи лечението се извършва у дома.

Антивирусни средства

Всички антивирусни инструменти обикновено се разделят на следните групи:

 1. Химически. Тази група включва ацикловир, занамивир.
 2. Интерферони. Това са специални протеини, които се произвеждат от клетките на имунната система. Те дават отговор на инвазията на патогени в организма. Най-доброто лекарство в тази група е лекарството Viferon.
 3. Хомеопатични лекарства. Тази група включва Anaferon, Otsillococcinum. Хомеопатията включва използването на силно разредена активна съставка. Тази област на медицината принадлежи към неконвенционалните методи на лечение. Но това са най-безопасните лекарства, които дори се използват за профилактика на грип и ARVI..

Лекарят само след преглед на пациентката и нейното състояние ще може да изготви компетентен, подходящ режим на терапия. В противен случай можете да навредите на бебето..

Най-належащият въпрос е как да се лекува грип при бременни жени. Антибактериалните лекарства не се използват, тъй като са насочени към бактерии. Препоръчително е да се използват антивирусни средства за грип.

По време на бременност са разрешени следните лекарства:

 1. Виферон. Активно се бори срещу грипните патогени. Лекарството стимулира притока на имунни клетки към засегнатата област. Също така, бременните жени могат да приемат това лекарство като превантивно лекарство..
 2. Анаферон. Това е лекарство, свързано с интерферони. Той се използва широко при бременни жени с грип и може да се използва и за профилактични цели. Преди започване на терапията се консултирайте с лекар.
 3. Осцилококцинум. Това е хомеопатично лекарство, направено само от естествени съставки. Има по-малко очевиден ефект, но е абсолютно безопасен както за бъдещата майка, така и за детето.
 4. Тамифлу. Използва се при лечението на някои щамове грипни патогени при бременни жени. Лекарството е показано само ако е невъзможно да се справите със заболяването, без да го приемате.

Само лекар може да предпише това или онова лекарство по време на бременност, тъй като всяко лекарство има свой собствен списък с противопоказания.

Лекарство за кашлица

Ако бременна жена има кашлица по време на грип, тогава въпросът веднага става как да се лекува грип по време на бременност. Не всички спрейове и аерозоли са абсолютно безопасни за жени в позиция. Много лекарства могат да навредят на здравето на плода, поради което е необходимо да се консултирате с гинеколог и терапевт относно вземането на средства.

Ако кашлицата е мокра и продуктивна, тогава са показани отхрачващи лекарства. Ако е лаещо и сухо, тогава се предписват бронходилататорни лекарства. Ако едно момиче се разболее от грип по време на бременност, тогава е позволено да приема такива средства:

 1. Спрейове от болезнени усещания в гърлото Ingalipt и Geksoral. Geksoral съдържа антисептични компоненти, които се борят с острия възпалителен процес. Лекарството се използва в продължение на три дни. Второто лекарство съдържа масла, които се борят с болезнеността. Има антифлогични и антимикробни ефекти.
 2. Спрей Мирамистин. Те имат депресиращ ефект върху микробите, вирусите и поддържат местния имунитет. Лекувайте гърлото с това лекарство три пъти на ден.

Най-добрият начин за борба с болки в гърлото е чрез вдишване. Но по време на манипулации е разрешено да се използват само безопасни вещества. Аптечна вода Borjomi, физиологичен разтвор е отличен. Не се препоръчва добавянето на билки към разтвора за инхалация..

Препарати за обикновена настинка

По време на заболяването състоянието на жената се влошава значително поради постоянното запушване на носните проходи. Пациентът няма достатъчно въздух за дишане, не може да ходи бързо и да лежи дълго време. Това състояние също има отрицателен ефект върху бебето. През плацентата започва да преминава много по-малко кислород.

Поради тези причини не трябва да лекувате настинка по време на бременност по небрежност. Този симптом изисква голямо внимание. За бързо възстановяване по време на лечението на грип по време на бременност лекарите предписват следните средства:

 1. Разтвори за измиване на носните проходи. AquaMaris, Salin, физиологичен разтвор, Dolphin са перфектни. Постоянната употреба на лекарства ще ускори процеса на отделяне на слуз, ще изключи стагнацията и ще намали подуването на лигавиците.
 2. Мехлеми, чийто основен компонент е мента или евкалипт. Те се прилагат върху крилата на носа и моста на носа. Нанесете с леки масажиращи движения.
 3. Лечебни растителни сокове. Те могат да провокират алергични реакции, така че първо трябва да се консултирате с терапевт. Справя се с проблема с алое хрема. Разрежда се с преварена вода в съотношение 1 към 1. С получения продукт заровете носа по 2 капки три пъти дневно.

За да не се развие процесът в синузит, мостът на носа трябва да се загрее. За това лекарите съветват да приемате топъл пясък, поставен в чорапи. Това ще избегне негативни ефекти и изгаряния..

Вазоконстрикторни капки при носене на бебе се предписват само в най-тежките случаи. Обикновено се посочва, ако жената има очевидно подуване и е започнал отит на средното ухо. На тази основа възниква въпросът какво да се прави, когато бременната жена има грип и какви вазоконстрикторни капки могат да се използват. Лекарят взема предвид продължителността на бременността, възрастта, тежестта на хода на заболяването.

Само след това могат да бъдат назначени детски Nazivin, Nazol Baby, Tizin за деца. Именно в тези лекарства за грип за бременни жени се съдържа най-малко количество вазоконстрикторни компоненти. При продължителна употреба такива вещества водят до кислороден глад при бебето..

Народни средства за защита

Ако разгледаме въпроса как да лекуваме грип при бременни жени, тогава е невъзможно да не се засегне традиционната медицина. Има много бабини лекарства за грип при бременност, които са с висока ефективност. Но лекарите препоръчват да ги включите в общата терапия..

Най-ефективното средство:

 1. Чай от лайка. Залейте голяма лъжица сушена лайка с чаша вряща вода. Поставете на слаб огън и изчакайте 10 минути. Филтрирайте получения продукт и правете гаргара с него.
 2. Друго полезно лекарство за пренатален грип е инфузията на невен. Можете да го получите по същия начин, както в предишната рецепта..
 3. Запарка от сибирски бъз. Вземете 3-4 големи лъжици бъз и залейте с чаша вряла вода. Поставете на слаб огън и оставете да къкри в продължение на четвърт час. Оставете лекарството да се охлади, филтрирайте и прави гаргара.
 4. Инфузия на лечебен градински чай. Залейте една голяма лъжица суха билка с чаша вряща вода, оставете за половин час, след това филтрирайте и напойте гърлото със състава.

Тези средства са максимално безопасни за бременни жени..

Предотвратяване

За да не се чудите какво да правите, ако бременна жена се разболее от грип, трябва да обърнете специално внимание на превантивните мерки. Следните прости правила помагат за намаляване на риска от инфекция:

 1. Мъжът и жената трябва да се подготвят преждевременно за зачеване на бебе. Първо трябва да изпиете курс от важни витамини и минерали. Ако имунната система е понижена, тогава прилагайте имуномодулиращи лекарства. Важно е да се откажете от всички лоши навици и да започнете да водите здравословен начин на живот..
 2. За да не се чака отговор на въпроса как да се лекува грип по време на бременност, също е необходимо да се преразгледа диетата. Яжте ежедневно пресни зеленчуци и плодове, риба и постно месо, зърнени храни. Струва си да се откажете от мазни, нишестени и сладки храни. В резултат на това функционирането на органите на стомашно-чревния тракт ще се нормализира, симптомите на токсикоза ще бъдат облекчени и излишното тегло няма да се натрупа..
 3. Обърнете внимание на дрехите, тъй като те трябва да бъдат избрани стриктно, като се вземат предвид температурата и влажността навън. По време на силен вятър и слана не ходете без шапка. Общата хипотермия на организма създава неблагоприятни условия за разпространение на вирусна инфекция.
 4. Ако около бременната жена има хора, които са успели да се заразят, тогава се предпазете от контакт с тях. Но мнозина се чудят какво да правят, ако това е невъзможно. Как да лекуваме грип при бременни жени? В този случай закупете специални маски в аптеката. Те трябва да се сменят на всеки 2 часа. Също така постоянно проветрявайте стаята, където е болният съпруг или дете.
 5. По време на епидемии не трябва да посещавате обществени места или да използвате обществен транспорт. Това увеличава риска от инфекция. След пристигането си у дома, не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода..

Гинеколозите често предписват витамини и имуномодулатори. Приемайте такива лекарства стриктно след лекарско предписание. Забранено е самостоятелното изготвяне на терапевтичен режим, тъй като това може да бъде опасно за бебето..

Как да се лекува грип по време на бременност: съвет за бъдеща майка

Публикувано: 20 октомври 2018 г.

За да се роди дете силно, бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си. Никой обаче не е имунизиран от риска от заразяване с грип, докато носи дете. С помощта на съвременни средства можете да намалите вероятността от заразяване с инфекция, но рисковете не могат да бъдат напълно изключени. Разберете как да лекувате грип по време на бременност, ако превантивните мерки не са дали резултат.

Защо грипът е опасен за бременни жени?

Процесите на подготовка на тялото за зачеване, оплождане на яйцеклетката, имплантиране на яйцеклетката в стената на матката, растеж и развитие на плода са много сложни. Те винаги са придружени от хормонални промени и временно намаляване на имунитета, така че бременните жени са особено уязвими към грипни вируси.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че работата на дихателната система се променя по време на бременност. Проходимостта на бронхите се увеличава, гърдите се разширяват, може да възникне конгестия в ларинкса. Всичко това води до увеличаване на пропускливостта на дихателните пътища за вирусни частици, увеличава се рискът от грипна инфекция..

Грипът влияе негативно на здравето на бъдещата майка и бебето. Вирус:

 • инхибира дихателната и имунната система,
 • увеличава риска от развитие на хипоксия,
 • нарушава синтеза и усвояването на витамини и други хранителни вещества,
 • способни да провокират нарушения в развитието на плода.

Можете да избегнете негативни последици, ако знаете как да лекувате грипа за бременни жени правилно..

Принципи на ефективно и безопасно лечение

Лечението на грип по време на бременност се усложнява от факта, че много лекарства са забранени. Възможно е да се създадат благоприятни условия за възстановяване без фармацевтични препарати. Как да лекуваме бременния грип? Бъдещите майки ще бъдат подпомогнати от доказани средства за борба с вируса.

 • Почивка на легло. За да не губите енергия напразно, при първите симптоми на заболяването трябва да си почивате повече и да бъдете по-малко нервни. Показан сън поне 8-9 часа на ден.
 • Правилното хранене. За укрепване на имунната защита и възстановяване на клетъчните мембрани е необходимо да включите в диетата храни, богати на витамини и минерали. Млечните продукти, натуралното растително масло, хайверът и морската риба с ниско съдържание на мазнини, тиквените семки, пресните зеленчуци и плодове ще са от полза за майката и бъдещото бебе..
 • Изобилна топла напитка. Той помага за облекчаване на интоксикацията, намаляване на температурата и е отлична профилактика на плацентарната недостатъчност. Можете да пиете както обикновена вода, така и витаминни напитки: слаб черен или зелен чай с малини, лимон, компот от сушени плодове, мляко с мед или лук, сокове, разредени с вода или плодови напитки от плодове. Ако бъбреците отделят поне 3/4 от изпитата течност, дневният прием не може да бъде ограничен.
 • Инхалация с евкалиптово масло или инфузия на лайка. Улесняват дишането, имат омекотяващ и противовъзпалителен ефект.
 • Лечение на носа със сок от алое - насърчава заздравяването на микропукнатини, облекчава подпухналостта.

Помещението, в което почива бъдещата майка, трябва да се проветрява на всеки час, редовно да се мокри и да се използват овлажнители. Тези мерки спомагат за намаляване на концентрацията на патогени и подобряване състоянието на лигавицата на носоглътката.

Аптечни продукти: направете и не трябва?

Как да се лекува грип за бременни жени с лекарства, решава лекарят. Изборът на лекарства зависи от гестационната възраст, наличието на съпътстващи заболявания, тежестта на състоянието на бъдещата майка. По време на бременност е строго забранено:

 • повечето антибиотици,
 • в големи количества - препарати с екстракт от градински чай.

При лечение на грип при бременни жени лекарите използват лекарства с антивирусни ефекти. Тази група лекарства включва Derinat. Този сложен инструмент за действие изпълнява няколко важни функции:

 • бори се с инфекциозни агенти,
 • помага за укрепване на антивирусната защита на организма,
 • възстановява здравето на лигавицата на носоглътката.

Едно от предимствата на Derinat е репаративен ефект, насочен към заздравяване на микропукнатини в лигавицата на носоглътката и възстановяване на бариерните му функции. Здравата лигавица по-успешно се противопоставя на вирусни и бактериални атаки, което означава, че рискът от инфекция, вторична инфекция и усложнения от грип е намален.

Бременните жени могат да използват Derinat само под наблюдението на специалист, като стриктно спазват указаната доза. Преди да закупите продукт, трябва да се консултирате с лекар.

Знаейки как да лекувате грип по време на бременност, можете бързо да победите болестта и да избегнете негативни последици. Изберете правилните продукти по препоръка на специалист и бъдете здрави!

Грип по време на бременност

По разпространение ARVI, включително грип, са на първо място сред всички инфекциозни заболявания при хората. Честотата на ARVI значително надвишава общата честота на други инфекции: през есенно-зимния период те представляват до 50% от случаите на временна нетрудоспособност на населението, а през годината до 40% от всички заболявания при възрастни и над 60% от заболяванията при деца. Според статистиката се наблюдава повишена податливост към респираторни инфекции при деца в предучилищна възраст, начални училища, възрастни над 65 години и бременни жени. i За съжаление лекарите разполагат с данни за връзката между заболяването на бъдещи майки с грип в ранна бременност с аномалии в развитието на новородените, както и перинаталната смъртност. ii

Отчитайки риска от тежко протичане на заболяването и възможни усложнения, повечето експерти препоръчват жените в положение, когато първите симптоми на ARVI се появят възможно най-рано, да започнат лечение.

Острите респираторни вирусни инфекции, които включват грип, са сред най-разпространените заболявания и причиняват най-големи социални и икономически щети в световен мащаб. Всяка година те съставляват около 90% от цялата инфекциозна патология. Такава висока честота на заболявания на дихателните пътища се обяснява с различни етиологични фактори: човек е атакуван от всички страни от грипни вируси, парагрип, аденовируси, риновируси и дихателни синцитиални вируси. Като цяло има около 300 вируса на ARVI.Патогените могат да се модифицират бързо и лесно да се предават на всички обществени места. Вирусът остава жизнеспособен във въздуха в помещенията за 2-9 часа, върху хартия, картон, тъкани - 8-12 часа, върху кожата на ръцете - до 8-15 часа, върху метални предмети и пластмаса - 24-48 часа, върху стъклената повърхност - до 10 дни. С спад в относителната влажност на въздуха, периодът на оцеляване на вирусите се увеличава и когато температурата на въздуха се повиши до 32 ° C, тя намалява до 1 час. iv

Въпреки медицинския напредък, смъртността от респираторни заболявания, свързани със сезонен грип, все още е много висока. По-специално, проучване от 2017 г. установи, че в световен мащаб годишният брой на такива смъртни случаи може да достигне 650 000, включително до 72 000 в Европейския регион. v

Намален имунитет по време на бременност

По време на бременност имунната система на жената намалява своята активност. Това се случва, за да може оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката, да се развие по-нататък и по този начин да не бъде атакувана от имунни клетки. Тази еволюционна „адаптация“ се нарича физиологична имуносупресия, тя помага за възпроизвеждането, но прави тялото на бременна жена уязвимо към инфекции, включително ARVI. Инфекциозните заболявания по време на раждането на бебето могат да бъдат по-трудни, с отрицателни последици за майката и плода.

Бременност и грип: статистика и рискове

Въз основа на епидемиологични данни през последните няколко десетилетия експертите на СЗО включиха бременните жени в рисковите групи за развитие на тежко усложнено протичане на заболяването. Изследователите, като вземат предвид лабораторно потвърдените случаи на заболяването, установиха, че бъдещите майки, заразени с ТОРС, се нуждаят средно от хоспитализация четири пъти по-често от небременните. Заболяването е най-тежко при пациенти през третия триместър (от 29-та седмица) на бременността и почти 10% от хоспитализираните бъдещи майки се нуждаят от интензивно лечение. vi

Смъртността от ARVI сред жените през третия триместър все още е много висока. Преждевременните раждания при бъдещи майки се наблюдават три пъти по-често, отколкото при онези жени, които не са срещнали опасен вирус по време на раждането на бебето или са започнали лечение навреме и са предотвратили развитието на тежки усложнения. Перинаталната смъртност при деца от майки, заразени с остро инфекциозно заболяване, също е пет пъти по-висока. Ето защо, за това как да се лекува грип по време на бременност, е необходимо да се изясни само със специалисти, които са запознати с характеристиките на лечението на бъдещи майки в различни периоди на раждане на бебе..

Разбира се, по-скоро, преди по-малко от 100 години, последиците от инфекцията с ТОРС по време на толкова важен за жената период бяха много по-тъжни. Например, според СЗО, по време на грипната пандемия от 1957 г. смъртността сред заразените бременни жени надвишава 50%. Този показател е особено висок сред жените, които са били по това време на по-късна дата..

Грип в ранна и късна бременност

Грипът и бременността в много случаи са доста опасна комбинация. Според лекарите тежките, животозастрашаващи усложнения се развиват по-често през II и III триместър на бременността. През първия триместър обаче рискът от увреждане на плода с образуването на груби малформации е по-висок. Съпътстващите хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата системи, както и наличието на ендокринни заболявания (например захарен диабет) и метаболитни нарушения (наднормено тегло), значително увеличават риска от развитие на сериозни усложнения при жена и неродено дете. Пушенето увеличава вероятността от тежки усложнения с 4,5 пъти, а полово предаваните инфекции, придружени от намаляване на имунитета (херпес симплекс вирус, сифилис, трихомониаза, цитомегаловирус), увеличават вероятността от тежка ARVI при бременни жени с почти 7 пъти. При деца, родени от майки, прекарали грипна инфекция по време на раждане на дете, през първите месеци от живота често се откриват признаци на имунна недостатъчност, по-често те страдат от респираторни вирусни инфекции. vii

Опасни усложнения на грипа по време на бременност

Най-опасното усложнение на грипа по време на раждането на бебето е пневмония, системно увреждане на органи и спонтанни аборти. Синдромът на фетална загуба може също да се прояви като вътрематочна фетална смърт и преждевременно раждане..

Последствията за плода, в зависимост от времето на бременността, включват малформации, вероятност от развитие на тежки психични заболявания и много други видове неонатална патология. Увреждането на плацентата от вируси може да доведе до развитие на недостатъчно кръвообращение, което е изпълнено с различни усложнения. Наскоро беше открито за първи път, че освен аномалии в развитието на мозъка, грипната инфекция може да причини атрофия на очната ябълка при дете. viii

Симптоми на грип при бременни жени

Симптомите при бременни жени обикновено не се различават от клиничните прояви на това заболяване при други хора..

 • Има остро начало на заболяването, което е придружено от бързо повишаване на телесната температура. Най-често най-високата температура (до 39-40 ° C) се наблюдава през първите два дни на заболяването, след това постепенно намалява. Продължителността на фебрилния период обикновено не надвишава два до три дни. При някои пациенти 1-2 дни след спада на температурата тя отново се увеличава с 1-2 дни (втората вълна на заболяването).
 • До края на първия ден обикновено вече се наблюдава подробна картина, отличителна черта на която е преобладаването на общите явления на интоксикация (главоболие, мускулни болки, болки в мускулите).
 • Постоянен ранен симптом на грип е зачервяване и сухота на лигавицата на гърлото, назална конгестия. Лигавицата се появява на втория или третия ден от заболяването, кашлицата може да притеснява.
 • Пациент с грипна инфекция обикновено има характерен външен вид: подпухналост, остра бледност, понякога ярък руж, цианоза също често се наблюдава - появата на синкав оттенък в областта на носогубния триъгълник и устните.

Обобщение и заключения

Някои учени, които изучават ефекта на ARVI върху тялото на бременни жени, отбелязват, че бъдещите майки обикновено стартират болестта по-остро от другите хора. При бъдещите майки телесната температура се повишава особено бързо и трае по-дълго, отколкото при други групи пациенти. Предвид възможните усложнения, само лекар трябва да се занимава с лечението на грип; по-добре е да откажете самолечението.

Когато бременната жена се нуждае от интензивни грижи за грип

За щастие, грипната инфекция при бъдеща майка не винаги води до развитие на тежки усложнения, които застрашават живота и здравето на нея и нейното неродено дете. Но винаги трябва да се помни вероятността от развитие на усложнения при заразяване с тази широко разпространена инфекция. Една жена и нейните близки трябва да знаят, че хоспитализация за грип при бъдещата майка се изисква в следните случаи:

 • висока телесна температура (> 38 ° C);
 • тежък задух (RR (честота на дишане)> 30 / min);
 • тахикардия - повишен сърдечен ритъм;
 • подозрение за развитие на пневмония, когато в началото на заболяването бременна жена не се консултира с лекар и тогава се развива усложнение под формата на пневмония;
 • нарушено съзнание.

При наличие на някой от тези признаци или подозрения за неговото развитие, трябва незабавно, без забавяне, да потърсите помощ от лекар.

Могат ли бременните жени да си направят грип?

Повечето експерти, включително представители на Световната здравна организация, препоръчват ваксинация на всички жени, чийто период на раждане на бебето съвпада със сезонно покачване на честотата на грипната инфекция и възможна епидемия. Появата на тази препоръка е продиктувана, наред с други неща, от необходимостта да се предпазят новородените от инфекция през най-опасния за тях период - първите месеци от живота.

Въпреки препоръките на СЗО обаче, няма единодушно мнение сред лекарите относно редовната ваксинация на бъдещи майки. Предвид потенциалните рискове от ваксините, Центровете за контрол на заболяванията в САЩ и Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчват ваксинацията само в няколко случая, а именно:

 • с висок риск от контакт на бременна жена с болни хора;
 • в случаите, когато инфекцията представлява доказана опасност за майката или плода.

Когато вземат решение за ваксинация, американските лекари препоръчват да се вземе предвид съотношението между риска от грипна инфекция за бременна жена и плода и риска, свързан с употребата на ваксината. Ваксинацията срещу грип е противопоказана при деца на възраст до 6 месеца, въпреки че новородените и кърмачетата също са изложени на повишен риск от усложнения и смъртни случаи.

Как да лекуваме грип по време на бременност

Като ефективна етиотропна терапия на бъдещите майки е показано назначаването на антивирусни лекарства. Предвид риска от тежко протичане, лечението на бременни жени с антивирусни лекарства трябва да започне възможно най-рано, максималният терапевтичен ефект може да се получи, ако терапията започне през първите 24-48 часа от началото на заболяването. ix В случай на заболяване е по-добре да се използват само надеждни, проверени във времето лекарства, одобрени за бременни жени, които трябва да бъдат посочени в инструкциите. Едно от тези антивирусни лекарства е VIFERON. Лекарството VIFERON съдържа човешки рекомбинантен интерферон алфа-2b и има антивирусни и имуномодулиращи свойства. Той предотвратява размножаването на вируса в човешкото тяло, което осигурява профилактика и лечение на вирусни и други заболявания.

Това лекарство се предлага под формата на супозитории (супозитории), мехлем или гел. Той внимателно се грижи за здравето на жените, а също така допринася за раждането на здраво бебе. 1

Важно е супозиториите VIFERON да бъдат включени в Клиничните насоки (Протокол за управление) „Грип при бременни жени“ (одобрени на заседанието на Пленума на Управителния съвет на Националното научно дружество по инфекциозни болести на 30 октомври 2014 г.). Тези препоръки са предназначени за употреба в медицински организации на Руската федерация. х

Тъй като, когато се прилага локално и локално, лекарството под формата на гел / мехлем има ефект само върху фокуса на лезията, възможно е да ги използвате в дозите, препоръчани в инструкциите в ранните етапи на бременността, започвайки от първата седмица.

Схема на използване на лекарството VIFERON Супозитории за лечение на грип по време на бременност

Ректални супозитории 500 000 IU се използват по една супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 5 дни, започвайки от 14-та седмица на бременността. Според клиничните показания терапията може да продължи.

Според изследванията включването на ректални супозитории VIFERON в комплексната терапия на ARI както от вирусна, така и от вирусно-бактериална етиология допринася за:

 • облекчаване на симптомите на ОРЗ и грип до края на третия ден;
 • намаляване на развитието на бактериални усложнения от горните дихателни пътища с 16,7%;
 • по-лесно клинично протичане на заболяването при бъдещи майки в гестационен период от 14-26 седмици. 2

Схема на използване на лекарството VIFERON гел по време на бременност

БолестКратност / продължителност на употребаНачин на приложение
ТОРС и грип (лечение)3-5 пъти на ден / 5 дниЛента с гел, не по-голяма от 0,5 cm, се нанася върху предварително изсушената повърхност на носната лигавица
ARVI и грип (профилактика)2 пъти на ден / 2-4 седмици

Схемата за използване на лекарството VIFERON маз по време на бременност

БолестКратност / продължителност на употребаНачин на приложение
ТОРС и грип (лечение)3-4 пъти на ден / 5 дниМехлемът се нанася на тънък слой върху лигавицата на носните проходи.

Когато се използва лекарството под формата на супозитории, стомахът не изпитва допълнителен стрес, което е много важно за бременни жени, страдащи от стомашно-чревни заболявания, включително гастрит. Активната съставка на лекарството не упражнява допълнителен стрес върху черния дроб, което избягва много странични ефекти. Мехлемът и гелът действат локално, прониквайки в тялото само на мястото на приложение.

Материал за справка

Автор на статията

Общ лекар

 1. П. В. Буданов, А. Н. Стрижаков, В. В. Малиновская, Ю. В. Казарова, "Дискоординиране на системното възпаление при вътрематочна инфекция", Въпроси на гинекологията, акушерството и перинатологията, 2009.
 2. Meshcheryakova A.K., Kostinov M.P., Kytko O.V., Malinovskaya V.V., Faizuloev E.B., Tarbaeva A.A., Nikonova D.A., Cherdancev A.P., "Clinical ефектът от използването на различни лекарствени форми на VIFERON при бременни жени с остра респираторна инфекция ", 2010.

Как и какво да лекуваме грип при бременни жени?

Статии за медицински експерти

Как и с какво да лекуваме грип, ако бременна жена е заразена с него? Всъщност по време на бременност не можете да пиете всички хапчета и не всички инжекции могат да се правят, за да не навредят на бъдещото дете. Освен това при грип бременните жени са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт. Как тогава да се справим с грипа?

Лечение на грип при бременни жени у дома

Ако грипът не е много тежък, Вашият лекар ще Ви предпише домашно лечение. Това е по-малко стрес за бременна жена, в обичайните си домашни условия тя може да легне и да пие необходимите лекарства, да изплакне гърлото си и да прочете любимата си книга..

Важно е стаята, в която лежи бременната жена, да се проветрява всеки ден и подът да се измива с дезинфектанти, както и дръжките на вратите и мебелите. Съдовете на бременна жена, страдаща от грип, трябва да се изплакват с вряща вода след всяко хранене.

Как да се храните по време на бременност по време на грип?

По време на грип тялото на бременна жена губи много енергия и се нуждае от двойно повече витамини, за да ги възстанови. Следователно храната трябва да бъде наситена с максимум зеленчуци и плодове. Желателно е млечно-въглехидратната храна да преобладава в диетата на бременна жена, но има по-малко сол. Заквасена сметана, извара, извара, мляко са много добра храна по време на грип, който поддържа тялото. Но какво да кажем за тези, които не обичат млечните продукти? Има зеленчуци и плодове - те имат всички необходими вещества, които ще поддържат и укрепват имунната система.

По време на грип се нуждаете от много топли напитки, но не само чайове и отвари от лечебни растения (градински чай, липа, шипки, богати на витамини). Също така е важно да се пият прясно изцедени сокове, компоти, плодови напитки, минерална вода без газ. Тези напитки ще помогнат за премахването на токсините от организма, който е пренаситен с тях поради активната активност на грипните вируси..

Как да лекувате бременна жена с висока температура?

Ако бъдещата майка има температура над 38 градуса, която е придружена от главоболие и мускулни болки, трябва да й дадете парацетамол или лекарства с него в състава. Но, както всеки антипиретик, и с тях не е необходимо да се злоупотребява..

Парацетамолът, както всяко друго средство, което намалява температурата, се приема не повече от 2 пъти на ден с почивка от 4 до 6 часа. Доколкото е възможно, можете да приемате антипиретик до 4 пъти на ден, тоест 2 таблетки са допустими през деня и две през нощта.

При температури под 38,5 не трябва да се приемат антипиретици - високата температура допринася за бързата смърт на вирусите.

Домашни изплаквания за бременни жени

За да намалите температурата и да се отървете от вирусите възможно най-бързо, трябва да правите гаргара често - в случай на остър възпалителен процес, поне веднъж на час. За това е добре да се използва разтвор на фурацилин. Те го купуват готов в аптеката или го приготвят сами, разреждайки 0,5 чаши от този разтвор и същото количество вода. Има и друг вариант: 800 мл топла вода и 4 таблетки фурацилин, които трябва да се разреждат в нея. За да се разтворят таблетките добре, можете първо да ги напълните с малко количество вряща вода и след това да добавите останалата вода.

Много е добре да правите гаргара със сода и сол (можете да вземете йодирана сол или морска сол). Те се разреждат в съотношение 1 чаена лъжичка сол или сода към 1 чаша вода. За да се направи ефектът от изплакването по-значителен, носът се накапва с капки, които свиват кръвоносните съдове. Ако кашлица също се присъедини към болки в гърлото, лекарят ще предпише смес за бременна жена за кашлица. Това може да бъде лекарство с корен от бяла ружа, което е много добро за този вид заболяване. Пийте го по 1 супена лъжица четири пъти на ден в продължение на една седмица..

Опции за изплакване с грип по време на бременност

Настойка от лайка - 1 супена лъжица лайка, пълна с чаша вряща вода, вари се на слаб огън в продължение на 10 минути и се охлажда. Тази инфузия трябва да се източва и да се прави гаргара на всеки час в продължение на 5 дни.

Запарка от невен може да се приготви по същия начин като лайка и да се прави гаргара с нея със същата честота.

Настойката от градински чай също е много добра за унищожаване на различни патогени, методът на готвене е същият, само че трябва да се настоява по-дълго - до половин час.

Запарката от бъз е много добра при грип като гаргара. Сухи цветя можете да закупите в аптеката. 4 супени лъжици цветя бъз трябва да се заливат с чаша вряща вода и да се варят на слаб огън за още 10 минути, след това се охлаждат, отцеждат се и се използват като гаргара.

Могат ли бременните жени да приемат антибиотици за грип??

Грипът е вирусно заболяване. Ако вирусите са причинителите на болестта, тогава антибиотиците ще бъдат безполезни - те засягат само бактериите. Вирусите живеят в самото ядро ​​на клетките, така че антибиотиците просто не могат да проникнат там.

Дори ако лекарят предпише антибиотик, ефектът му няма да бъде насочен към вирусна инфекция, а към лечение на бактериални заболявания, свързани с грип. Това може да бъде бронхит, синузит, пневмония, енцефалит, отит на средното ухо. Има смисъл бременната жена да приема антибиотици за тези заболявания. Но само по лекарско предписание!

За да улесните болестта както за майката, така и за детето, трябва да въздействате върху тялото с имуномодулатори. Тези лекарства ще подпомогнат мощно имунната система и значително ще съкратят продължителността на заболяването. Но въпросът за приемането на имуномодулатори трябва да бъде обсъден с лекар, тъй като е много противоречив: какво точно трябва да приема бременната жена, колко и как.

Когато бременна жена се лекува от грип в болница?

 • Бременна жена с грип се изпраща в болница, ако формата на нейното заболяване е тежка или свръхтежка.
 • Ако при бременна жена грипът се усложнява от други заболявания, свързани с нарушения на нервната система, дихателните органи или други телесни системи
 • Ако бременна жена няма възможност да се лекува нормално у дома

Как да се лекува грип при бременна жена трябва да се определя само от лекуващия лекар. За да може лечението да се проведе правилно, не можете сами да предписвате лекарства, защото вие носите отговорност не само за живота си, но и за живота на нероденото бебе.