Искате ли да видите бебето си щастливо, така че процесът на къпане да не е мъчение и изпитание за вас, а мъчение за бебето? Разберете за прекрасен аксесоар за плуване, който ще укрепи нервната система на вашето бебе и ще улесни къпането на родителите.

Много родители ще загубят, някой ще се заинтересува от това и той ще зададе въпроси: как да се използва такова устройство, безопасно ли е за бебето и от кой месец живот да започне да използва кръга на врата за къпане?

Как да намерим правилния размер на кръга

Аксесоар за плуване

Първо, нека се запознаем с външното представяне на тази притурка. Кръгът около врата е подобен на обикновен плувен кръг за плуване в морето или в басейна, само, разбира се, с по-малки размери. Състои се от две камери, надуващи се последователно и свързани с велкро, за да образуват подкова.

И ако се разкопчат по време на къпане? Успокойте се и не се притеснявайте, когато купувате от добър и надежден продавач, такава мисъл изобщо няма да възникне, така че основното правило при покупката е да не спестявате от здравето на собственото си дете!

Кръгът е фиксиран около врата, има специален изрез за брадичката, за по-удобен и удобен престой в нея. Външно е много красив, ярък и атрактивен дизайн няма да остави никого безразличен, освен това вътре често има различни дрънкалки и камбани. Това прави къпането много по-лесно за родителите, тъй като те не трябва постоянно да държат главата на бебето. Може да се използва дори за тези, които все още не знаят как да го държат сами.

Такова устройство ще помогне значително да спестите от закупуването на специална вана за къпане, защото благодарение на кръга можете безопасно да позволите на бебето да се движи точно във ваната.

Не е нужно да бързате с главата си до магазина сега и да купувате първия кръг, на който се натъкнете. Не е толкова безопасно за всяко бебе на планетата, има и подходящи противопоказания. Точно като хапчетата за възрастни, без да се консултирате със специалист, дори не бива да купувате. На първо място е необходимо да посетите подходящите лекари: педиатър, невропатолог и ортопед. Само след приемането е възможно да се закупи и след това, с много внимателно проучване на всички подробности за стоките.

Необходимо е да се запознаете с материала, от който е направен кръгът. Проверете за клапани за впръскване на въздуха, тяхната изправност, както и за повреди, пробиви и силна химическа миризма! Ако нещо от този списък вече ви обърква и подвежда, трябва да откажете такава покупка и да изберете по-добър продукт.

От каква възраст е възможно да се използва

Няма изключения по този въпрос, можете да се къпете дори от раждането. Но трябва да се придържате към съвета на педиатъра да не препоръчвате къпане на бебе с кръг, чиято пъпна рана все още не е зараснала.

Средната възраст за такова първоначално къпане е 1-1,5 месеца от раждането. Краят ще бъде периодът на настъпване на двегодишното бебе.

Противопоказания

Когато се говори за противопоказания, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • вирусни и настинки;
 • раздразнения в областта на шията и други кожни заболявания;
 • мускулен тонус в повишено или намалено състояние;
 • повишено вътречерепно налягане;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат (фрактури, луксации);
 • период на възстановяване след травма при раждане;
 • рехабилитация след наранявания на шийните прешлени и ключиците.

Отново, ако детето ви няма противопоказания от този списък, все пак трябва да се консултирате с педиатър. Веднага след като ви даде пълното право да плувате с кръг около врата си.

Правилна подготовка за плуване и как да сложите кръга

След като закупите продукт, след щателна проверка в магазина, трябва да го извадите и внимателно да изправите продукта, като отворите всички клапани. Тогава всичко е просто, както при обичайното надуване на плувните кръгове, първо, малката камера се пълни с въздух, след това голямата.

Въздухът трябва да се вдухва на премерени малки порции, за да се изправи напълно кръгът от прегъвания и пукнатини, като същевременно не се изпомпва до прекалено твърдо състояние. След края на процеса трябва да затворите клапаните и да ги огънете вътре в кръга. В резултат на това, ако границите на горната и долната основа на кръга и очертанията вътре в него се виждат отделно, за да закрепят брадичката и шията на бебето, това означава, че сте свършили работата и можете спокойно да я поставите на детето.

Основното и основно правило е да поставяте кръга само на закрито, а не върху водата.!

 1. за да се предотврати наличието на прах и други микроби на повърхността на кръга, е необходимо да се измие със сапун и топла вода;
 2. позиционирайте детето към вас, това ще ви позволи да поставите правилно кръга на врата и в същото време ще ви позволи да видите и контролирате емоционалното му състояние;
 3. ако бебето все още не е в състояние да държи главата самостоятелно, тогава ще е необходима помощта на втория родител, който ще подкрепи и премахне трудностите при обличането;
 4. разкопчайте велкрото и вземете двете страни на кръга в различни посоки;
 5. поставете врата на детето в получения разширен отвор, така че брадичката да попадне в предвидената вдлъбнатина, поставете кръг и внимателно закрепете велкрото;
 6. когато приключите, уверете се, че кръгът не свива дихателните пътища! Оптималното разстояние между кръга и шията трябва да бъде 3 мм;
 7. сега, когато кръгът е поставен, можете да започнете процеса на къпане, постепенно да го потопите във водата, за да не изплашите и без това преливащото бебе.

За по-добро запознаване на бебето с кръга, купете го във ваната с него, след това го оставете да играе в стаята и след това смело прекарайте заедно да се къпете.

Как да се къпете правилно: общи правила и препоръки

Не оставяйте детето си да плува твърде дълго.

Измерете седем пъти, изрежете един - той също трябва да бъде с бебето в кръга. Преди да се къпете, уверете се, че велкрото е правилно и здраво закрепено отново..

Преди да къпе дете, почти всяка майка чете много информация, измисля нещо ново, за да зарадва бебето си, да превърне къпането в нещо приказно, незабравимо и това не е изненадващо. Ето защо те измислиха специални кръгове за плуване, благодарение на които можете да къпете детето, без да се притеснявате за нищо, обаче, не оставяйте детето да плува твърде дълго, тъй като е в кръга, тогава се полагат повече усилия за движение, в резултат на това вземете първото плуване за не повече от 10 минути.

Такъв малък човек също трябва да има мерки за безопасност във водата, затова не използвайте плуващо устройство на дълбочина повече от един метър, не помпайте и не се облягайте силно на кръга, когато къпете бебето.

Този шамандура не е спасител! Бъдете бдителни и не оставяйте детето си без вашето внимание! Всяка грешка и разсейване, дори за половин минута, ще коства на детето ви живота. Наблюдавайте и, ако е необходимо, подкрепете бебето с ръка под корема или гърба.

професионалисти

По-голямата част от педиатрите се застъпват за използването на това устройство. Поддържа мускулите на гърба в добра форма, укрепва имунната система и нервната система, нормализира храносмилателния процес и метаболизма. В допълнение към полезните качества, които влияят на тялото, благодарение на такова плуване, бебето се научава да остане на водата почти самостоятелно и след това с увереност ще може да се научи да плува без никакво старание и кръг, включително.

Повечето от родителите са доволни от такова придобиване и само малка част от тези, които са разочаровани или са получили отрицателни ефекти, а след това, поради неспазване на простите правила за безопасност и не са запознати с факторите на противопоказанията.

Минуси

Няма съществени недостатъци, засягащи здравето и цялостното състояние на бебето. Но отново, неспазването на най-простите правила и разпоредби може да доведе до непоправими последици..

 • Плуването с кръг твърде дълго увеличава значително натоварването на гръбначния стълб, поради което е необходимо правилно да се подходи към продължителността на плуването.
 • Ако има едно от противопоказанията, вече не можете да използвате кръга.
 • Не се препоръчва да се използва, ако детето има слаб мускулен тонус.
 • Не е подходящ за пълни и дебели деца.

Мнението на д-р Комаровски

Известният и изтъкнат педиатър подкрепя мненията на мнозинството, които гласуват положително за кръга за плуване около врата. В крайна сметка родителите не могат без него, процесът на къпане отнема много време и изтощителни двадесет, или дори тридесет минути, стоейки в сгънато положение, страда долната част на гърба на бедните майки или бащи.

Затова можете да се доверите на погледа на Евгений Олегович и с увереност да придобиете плувен пръстен за къпане във вана, като по този начин без да навредите на здравето си..

Примери за упражнения в кръг

Дълго къпане с кръг

За да направите къпането незабравимо и впечатляващо, струва си да вземете такова количество вода, че бебето да не може да докосне дъното с крачета, както и да го развеселите с играчки или да разредете пяната за баня. На първо място, докато бебето е малко, можете да държите играчката в ръцете си, за да го привлечете, като по този начин той ще се научи да се обръща във водата и да работи едновременно с ръце и крака. Усложнете задачата с течение на времето.

Най-популярният тип игра е да вземете специални играчки за банята, патиците или рибите са идеални, да ги поставите на повърхността на водата и да дадете на детето задачата да ги събере.

Друг вариант на играта ще бъде "плуване". След като докарате детето отстрани на ваната, поставете го успоредно на повърхността на водата, разтегнете краката му и го помолете да отблъсне повърхността със сила. Упражнявайте по цялата дължина на банята.

Както вече споменахме, за много родители това е облекчение при къпане на бебето. Има много повече плюсове, отколкото отрицателни точки, така че можете да бъдете сигурни, че купувате или не. Основното е да се знае, че това е не само удобство, но и възможност за независимо движение по водата на бебето.

В следващото видео научете за нараняванията от използването на кръг на врата по време на плуване за дете:

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter, за да ни кажете.

Кръг за къпане на новородени

Много експерти предлагат да се използва кръгът за къпане на новородени поради благоприятното му въздействие върху имунната система и нервната система. Също така самият процес на къпане става по-забавен за бебето и позволява на родителите да се отпуснат..

Момиче с кръг в банята

Кога да започнете да използвате

Педиатрите препоръчват да изчакате пъпната рана да заздравее, преди да закупите устройство и да започнете плувни процедури. В този момент, когато раната на бебето заздравее, можете да започнете да използвате надуваемия аксесоар и да запознаете бебето с вода.

Родителите често имат въпрос, от колко месеца е възможно да се къпе дете в банята с кръг около врата, без опасността за деня му. На възраст от 1-2 месеца вече можете да използвате устройството. Някои бебета започват да го носят дори преди да навършат един месец.

Допълнителна информация. Ако бебето все още не държи главата, тогава няма от какво да се притеснявате. Дизайнът на водния аксесоар е добра облегалка за глава. Също така кръгът действа като един вид „яка“, която помага на мускулите на врата да не изпитват излишен стрес.

Ползи за бебето при къпане с кръг:

 • Бързо пристрастяване към водата,
 • Укрепване, развитие на мускулната рамка и връзките,
 • Развитие на вниманието у бебето, когато то започва да реагира на думите на възрастен, го гледа,
 • По време на водните игри детето е силно кислородно, следователно мозъкът се развива по-бързо,
 • Поради ускоряването на кръвообращението работата на храносмилателната система се подобрява, така че коликите и безсънните нощи изчезват безследно,
 • Вътречерепното и вътрегрудното налягане се нормализира,
 • Белите дробове отворени максимално,
 • Всички метаболитни процеси се нормализират,
 • Детето се движи активно и се уморява по-бързо, това допринася за добрия и здрав сън.

Д-р Евгений Комаровски препоръчва кръг за къпане за абсолютно всички, но предупреждава да не се купуват продукти с ниско качество.

Плюсове за родителите да се използват при къпане на кръг:

 • Къпането става по-малко енергоемко и трудно, защото не е нужно да държите бебето си във водата през цялото време,
 • Детето може да се движи във всички посоки, да плува от една страна на друга. Това отличава кръга от специалната пързалка за къпане в банята.,
 • Водата не влиза в устата и очите на бебето, като по този начин не го плаши и не създава негативно преживяване при къпане,
 • Главата на бебето е добре фиксирана, така че и той, и родителят са по-малко нервни,
 • С кръг има възможност за плуване в баня за възрастни,
 • Хлапе с кръг около врата си чувства сигурност и свобода, което дава възможност на родителя отново да се зарадва, когато гледа детето си.

Как да изберем

Основните компоненти при избора на качествена арматура:

 • Метод за здраво фиксиране. Като правило се използват ленти с велкро. Необходимо е да се провери дали те се извършват ефективно.
 • Кръгов материал. Трябва да бъде означено като "екологично чист PVC".
 • Форма и брой камери. Има една или две камери. С две камери процесът на надуване е по-труден, но такава проба ще помогне да не се поглъща вода, особено при съвместна работа в басейна.
 • Размерът. Трябва да избирате въз основа на теглото на бебето и възрастта. Повечето модели вземат предвид възрастта на бебето. В този случай се променя само диаметърът на продукта..
 • Изисква се маркировка „Eco-Friedly“. Тази марка помага да се разграничат по-висококачествени проби от други продукти..

При спазване на всички точки, предоставянето на подходяща документация, както и спазването на мерките за безопасност у дома, къпането ще бъде безопасно и приятно за бебето..

Препоръчително е да посетите големи детски магазини, където се предлага богат асортимент от стоки и винаги има възможност да върнете дефектна покупка.

Основното правило при избора на кръг за бебе е липсата на каквито и да е повреди и силната химическа миризма. Също така е важно шевовете да не са твърди, тъй като това ще компресира врата на бебето..

Флипър кръг за плуване

Най-популярни модели:

 • Флипер. Производство - Русия. Тегло на детето - до 18 кг. Максималната възраст е 2 години. 2 камери.
 • Бебе-Круг. Максималната възраст е 2 години. Отличителна черта е наличието на не само велкро, но и колани с ключалка. 2 камери.
 • Бебе-плувец. Максималната възраст е 2 години. Най-продаваният модел, който отговаря на всички санитарни стандарти. 2 камери. Понякога има дрънкалка.
 • Треньор по плуване. Възраст - 1-7 години. До 5 камери. Няма велкро. Има презрамки.
 • Бебе-Тон. Максималната възраст е 2 години. Отличителна черта е наличието на дрънкалки, музика и химикалки. 1 камера.

Подготовка на детето за плуване с кръг

Упражнение за подготовка на плуване с кръг

През първата година от живота къпането на дете с кръг ще му помогне бързо да свикне с водата и да се адаптира към къпането..

Забележка! Не трябва веднага да поставяте бебето във вода с аксесоар. Къпането на дете с кръг трябва да започне след предварително запознаване с водата и нова среда. Без значение колко време отнема, по-добре изчакайте подходящия момент и бъдете търпеливи. В противен случай детето може да се изплаши и като цяло да не иска да плува в банята..

При първото къпане можете да спуснете кръга до бебето, така че то да е точно до бебето. Също така, когато детето е будно, е допустимо да оставите кръг в стаята с него, за да може да учи и да играе с него..

За да бъде бебето спокойно по време на плуване с кръг, първо трябва да е подготвено за това събитие. Определено трябва да говорите с него, да играете. Когато той все още е доста троха, тогава можете да отидете зад него, да го извикате, така че той да се обърне и да започне да плува при родителя си. Малко по-късно добавете играчки, до които той ще достигне и ще плува.

С по-големите деца игрите стават по-трудни:

 • Няколко играчки са потопени във водата. Хлапето плува и ги събира в определен контейнер.
 • Вземете средно голяма топка. Покажете на хлапето как се люлее във водата. В процеса детето ще разбере, че също се нуждае и може да се балува, като се бави с крака и ръце, така че да се появяват вълни.
 • Помогнете на бебето да плува отстрани. След това поставете краката му отстрани и покажете как да се отблъсне. След това организирайте подобни плувания от едната страна на банята до другата.

Препоръчително е да се извърши предварителна гимнастика преди плуване, месене на всички мускули, първо с меки движения, след това с по-активни.

За да може детето да разбере добре какви позиции се прилагат при къпане, също е необходимо да се използват упражнения за къпане без кръг:

 • Позицията на бебето е на гърба. Двете ръце на възрастния са от двете страни на врата на бебето. Малкият и четвъртият пръст докосват горната част на гърба. В това неподвижно положение бебето се премества във водата от едната страна на другата..
 • Позицията на бебето е на корема. Важно правило е липсата на напрежение във врата на детето. Следователно, ръцете на възрастен са разположени в горната част на гърдите, леко повдигнете брадичката на трохите. Много удобен вариант за дете - възрастен държи бебето в областта на гърдите с една ръка, докато брадичката е поставена отгоре на тази ръка, другата ръка е свободна, тя може да държи тялото на бебето.

Допълнителна информация. В случай, че бебето е отказало да извършва такива водни дейности, можете да опитате да се гмуркате с него. Те също са широко ценени заради техните предимства. В допълнение, те помагат за прочистване на синусите и премахване на образуването на газове при бебе..

Условия за ползване

Преди да използвате кръга за бебета за къпане, трябва да го надуете и да проверите дали има някакви повреди. След като го спуснете във водата, погледнете отблизо, ако той запазва външния си вид, докато е във водата. Ако всичко е наред, тогава можете да започнете да плувате..

Забележка! След като двете камери на устройството се напълнят с въздух, между тях се образува вдлъбнатина, която обгръща контура на врата на детето и мястото на фиксиране на брадичката. Едва тогава всичко е готово за употреба..

Как да се облека

Каишки за закрепване на кръга около врата

В процеса на обличане се прилага следната схема:

 • Предварително измийте кръга с бебешки гел и подсушете,
 • Бебето се полага върху корема на коленете на родителя,
 • Носете кръга много внимателно, използвайки момента, когато бебето започне да повдига глава,
 • Обърнете внимание на факта, че брадичката на бебето е в специална вдлъбнатина,
 • Фиксирайте велкро ленти,
 • Прегледайте детето - трябва да му е удобно.

Важно! Необходимо е само да се носи кръг за къпане за новородено бебе в стаята преди плуване. Строго е забранено да се извършва този процес във вода..

Ако някой може да задържи бебето, тогава процесът се извършва многократно по-бързо и по-спокойно за всички участници:

 • Велкрото е разкопчано,
 • Кръговите пръстени се раздалечават,
 • Кръгът се поставя внимателно и бавно върху врата на бебето,
 • Брадата се поставя на специално определено за нея място,
 • Велкро се закопчава, докато плътността на кръга към врата на бебето се контролира.

След това също толкова бавно спуснете бебето във водата, където вече не можете да държите бебето, но определено трябва да го следвате, така че кръгът да не се разкопчава произволно, или самото бебе да не го хваща, да не го сваля от само себе си. Въпреки факта, че кръгът е популярен и модерен продукт, все пак трябва да бъдете много внимателни и бдителни с него..

Как да премахнете кръг без помощта на никого

Детето повдига глава, докато лежи по корем

Необходимо е да премахнете кръга по същия начин, както да го поставите. Важно е да извършите този процес не в банята, а в стаята, като поставите бебето на колене върху корема. В този момент, когато бебето инстинктивно започва да повдига глава, устройството се отстранява внимателно.

Някои майки предлагат да носят кръг, когато бебето лежи с лице към тях. В такива случаи главата на бебето започва да виси надолу, което ви позволява бързо и лесно да извадите аксесоара от бебето..

Как се плува с кръг

Дете се къпе с кръг около врата

Първите водни дейности с аксесоар траят не повече от 10 минути, тъй като бебето се сблъсква с него за първи път, прави много независими движения във водата. С оглед на това се изразходва голямо количество енергия..

Времето за къпане се увеличава с минута всеки ден. Не забравяйте да обърнете внимание на бебето и неговата активност..

Плуването с кръг се случва както в позицията на гърба, така и на корема. Първоначално е допустимо да се помага на детето, като се посочват посоките на движение. За целта възрастен заема ръба на кръга и го избутва в необходимата посока. Хлапето бързо ще разбере всичко и ще се научи да плува. По правило всички бебета обичат да се къпят с такъв воден аксесоар..

Важни предпазни мерки:

 • Не оставяйте детето си без надзор,
 • Не надувайте кръга до краен предел, по време на плуване той може да се спука,
 • Надувайте само с уста,
 • Краката на бебето трябва да докосват дъното на банята,
 • Клапаните трябва да бъдат плътно затворени,
 • На дълбочина над 1 метър е забранено използването на кръг,
 • Не го пълнете с вода,
 • Плувният кръг не е спасител.

Противопоказания за употреба

Има противопоказания за използване на кръг за плуване за новородени. На бебета с тези заболявания е строго забранено да провеждат водни процедури с него:

 • Вродени заболявания,
 • Болести, предавани от гени,
 • ТОРС, настинки,
 • Инфекции,
 • Раждания при раждане,
 • Булозна епидермолиза,
 • Гнойни образувания в областта на шията,
 • Хипертоничен хидроцевален синдром,
 • Повишен, намален мускулен тонус,
 • Обриви по шията, гърдите, възпалителни кожни заболявания.

При обриви по шията и гърдите е забранено използването на кръга

Допълнителна информация. Ако обаче трохите нямат заболявания от този списък, има съмнения относно тяхната употреба или има други заболявания, правилното решение на проблема би било да посетите лекуващия лекар, педиатър и задължително невролог.

Някои отрицателни отзиви за устройството често са свързани с факта, че родителят не е носил кръга правилно, не е спазвал правилата за безопасност или е изплашил детето, в резултат на което е отказал да го носи по-късно. Използват се много повече предимства, тъй като кръгът за бебета за къпане може да се използва дори когато бебето не знае как да държи главата. Всеки възрастен ще се радва, че не трябва да стои в неудобна поза, когато детето се къпе, което в този момент може да плува в банята с удоволствие..

Как се плува с кръг

Първо, такова нараняване нарушава притока на кръв към мозъка, което провокира остри патологии на централната и периферната нервна система:

 • енцефалопатия;
 • нарушение на тонуса;
 • мозъчни нарушения.
На второ място, блуждаещият нерв, който контролира функционирането, е повреден:

 • стомашно-чревния тракт;
 • белодробна система;
 • лингофарингеален сплит.

По този начин увреждането на блуждаещия нерв при използване на кръга на врата за къпане може да причини проблеми с дишането и работата на гласните струни, да провокира алергични реакции или забавено развитие на речта..

Опасността е, че впоследствие никой няма да открие причината за нарушенията. Малко вероятно е родителите да си спомнят до момента на поставяне на диагнозата (обикновено на 2-3 години), че детето е било ранено по време на плуване.

Flipper Swimming Neck Circle - Преглед

Бебешкото къпане е лесно! Как да сложа кръг на врата си за плуване - моят лайфхак!

В днешно време сред младите родители е много популярно да се провежда бебешко плуване с бебе. Ползите от такива дейности са неоспорими:

 • Физиологично повишеният мускулен тонус е характерен за почти всички деца след раждането. По време на плуване детето се отпуска, усещането за теглото му се променя и прекомерният мускулен тонус намалява. В същото време при детето се укрепват мускулите на гърба, врата, корема, ръцете и краката..
 • Хоризонталното положение по време на тренировка допринася за развитието и укрепването на сърдечно-съдовата система на бебето. Плуването стимулира кръвообращението и развива сърдечния мускул. Задържането на дъх по време на гмуркане стимулира кръвообращението в мозъка и бебето се развива по-бързо.
 • Дишането с вода става по-активно и по-дълбоко, обемът на въздуха, който влиза и излиза през белите дробове, се увеличава и цялото тяло получава повече кислород. Това е профилактика на заболявания на цялата дихателна система на новороденото..
 • Поради високата водоустойчивост, мускулно-скелетната система е естествено укрепена и се формира правилната стойка. Активното движение на краката е предотвратяването на развитието на плоскостъпие. Също така във водата има естествен масаж на бебешката кожа.
 • Водните процедури допринасят за общото втвърдяване на тялото, повишавайки устойчивостта на неблагоприятните фактори на околния свят. Бебето е по-малко вероятно да се разболее, спи и се храни по-добре.
 • Плуващите бебета са физически напреднали и могат да седят, да стоят, да пълзят и да ходят по-бързо..
 • Плуващите бебета също имат високо психическо ниво на развитие. От ранна детска възраст на детето могат да се привият такива качества като дисциплина, устойчивост на стрес, независимост, решителност и самоконтрол..
 • Водните процедури успокояват нервната система на бебетата и допринасят за бързото и правилно развитие на цялото тяло.

Затова още преди раждането на бебето реших - да съм бебе, плуващо в банята! Реших да купя бебешки екипировки за плуване предварително и купих кръг за плуване на шията за плуване от Roxy Kids.

Но, както споменах, само мързеливи хора не са чували за къпане на бебета в голяма баня в наше време. След раждането на бебето получихме още два кръга на врата - като подарък от приятели и роднини. И така, в нашата колекция имаше цели три кръга - два модела Flipper и един - Bimbo от Roxy Kids. Този преглед се фокусира върху модела Flipper.

Какво представлява Flipper Swimming Neck Circle

От колко месеца можете да използвате кръга за къпане на новородени

Педиатрите препоръчват закупуване на кръг на врата за къпане на новородено. Ще ви кажем как да го изберете, от колко месеца да използвате това устройство, както и каква е ползата и вредата за детето. Външно устройството наподобява обикновен плувен пръстен в намалена версия, но за да се постигнат предимствата, аксесоарът трябва да се използва правилно.

 1. Какво е устройството
 2. Кога и на каква възраст можете да използвате устройството?
 3. До каква възраст можете да кандидатствате?
 4. Какви са ползите за здравето
 5. Противопоказания
 6. Правила за използване на устройството
 7. Предпазни мерки по време на обработката на водата
 8. Изборът на правилния кръг
 9. Плюсове и минуси на използването
 10. Мнението на Комаровски
 11. Популярни модели
 12. UVITON
 13. ФЛИПЕР
 14. OJIO BABYKRUG
 15. Цена
 16. Условия за съхранение
 17. Обобщаване
 18. Видео

Какво е устройството

Кръгът за къпане на бебета, като правило, се състои от няколко камери. Освен това единият е вътре в другия. Тази структура ви позволява да осигурите на бебето максимален комфорт и безопасност. Ако външната камера е повредена, вътрешната.

Устройството е фиксирано на врата. За това са предвидени специални крепежни елементи. Има бразда за брадичката, която осигурява на бебето комфорт. Дизайнът на такива устройства е много разнообразен. Те могат да бъдат боядисани в ярки или пастелни цветове. В този случай частта, която трябва да е във водата, обикновено е прозрачна. Често производителите правят аксесоари с различни дрънкалки вътре. Помага да се привлече вниманието на бебето и да се забавлява къпането..

Кръгът за къпане на новородено е направен от хипоалергенни и екологични материали.

Кога и на каква възраст можете да използвате устройството?

Експертите казват, че е възможно да се къпе бебе с този аксесоар от 1-2 месеца след раждането. В този случай пъпната рана трябва да бъде излекувана. Смята се, че дори ако раната е заздравяла преди малкото дете да достигне месец, можете спокойно да го запознаете с вода и кръг за къпане. По време на процедурата не се опитвайте веднага да потопите напълно детето си във вода. Бебето може да бъде много уплашено. Като начало можете да запознаете момче или момиче с устройство извън водата. Нека бебето да го погледне, да го докосне с ръце, да свикне с миризмата.

Много родители се чудят дали аксесоарът може да се използва, ако детето не се е научило да държи главата си? Според инструкциите за употреба, яката фиксира главата, така че може да се използва дори в този случай. Мускулите на врата няма да бъдат подложени на стрес, така че няма да повредят бебето.

До каква възраст можете да кандидатствате?

След като разбрахме от колко месеца е разрешено устройството, ще разберем до каква възраст може да се използва. Яката за плуване може да се използва за деца на възраст под две години. Устройството може да бъде взето със себе си до басейна, до дръжката или до морето. Това устройство ще гарантира безопасността на вашето бебе. Въпреки това, не оставяйте детето си само за секунда..

Какви са ползите за здравето

Проучванията показват, че кръгът за къпане не само осигурява безопасност по време на водните процедури, но също така има благоприятен ефект върху здравето на новороденото..

Нека да разгледаме какви са предимствата:

 • Подобряване на дихателната система на бебето.
 • Укрепване на мускулната рамка, по-специално мускулите на гърба.
 • Подобряване на функционирането на имунната система.
 • Подобряване на нервната система.
 • Подобряване на метаболитните процеси в организма.
 • Профилактика и поддържащо лечение на запек и колики.
 • Стабилизиране на вътречерепното налягане при бебе.
 • Нормализиране на процеса на заспиване и подобряване на качеството на съня.
 • Намален мускулен тонус.
 • Подобряване на двигателните умения и координацията на движенията.
 • Стимулиране на уменията за седене и ходене.

Важно е да знаете, че за абсолютно здрави бебета кръгът ще бъде изключително полезен. Отрицателни последици могат да се развият в случай на неправилна употреба на аксесоара или ако бебето има противопоказания за използването му..

Противопоказания

Изглежда, че такова просто и безвредно устройство за деца не трябва да има противопоказания, но това далеч не е така. При някои условия на бебето е строго забранено да използва устройството.

Така че, не можете да плувате с кръг в следните ситуации:

 • Обрив при новородено по врата, брадичката и гърба.
 • Болести или аномалии на дихателната система.
 • Вродени генетични патологии.
 • Вирусни инфекции, по-специално ARVI, ARI и грип.
 • Различни инфекциозни заболявания.
 • Травма при раждане на новородено.
 • Гнойни лезии в гърба, шията и брадичката.
 • Хидроцефалия.
 • Нарушение на мускулния тонус (повишено или намалено).
 • Булозна епидермолиза.

Ако бебето страда от други заболявания, които не са включени в този списък, решението за използване на кръга трябва да се вземе от родителите заедно с педиатъра. Само внимателното внимание към здравето на мъника ще помогне да се предотвратят различни усложнения..

Правила за използване на устройството

Необходимо е да облечете правилно кръга за къпане на бебето. Детето трябва да облече аксесоара, преди да е във водата. Абсолютно невъзможно е да направите това в банята..

Всеки производител прилага правила за употреба на своето устройство. Те са както следва:

 1. Надуйте кръга и внимателно го проверете за повреди. Това може да стане чрез потапяне във вода за минута. Ако няма въздушни мехурчета, значи е цяло.
 2. Устройството трябва да се измие с топла вода и сапун и да се изсуши добре.
 3. За да облечете яка, трябва да сложите бебето по корем и внимателно да закрепите устройството.
 4. Мама трябва да се увери, че брадичката на мъничето е попаднала в специално проектиран прорез за това.

Преди да потопите бебето си във водата, трябва да прецените степента на неговия комфорт. Ако бебето е весело, не е капризно, не се огъва, е напълно възможно да започне да плува. Не е трудно да използвате аксесоара; това може да се направи от един човек, поставяйки новороденото в скута му. В същото време можете да провеждате водни процедури както в малка, така и в голяма баня..

Ако не можете сами да поставите кръга, можете да помолите близките си за помощ. Това умение е лесно да се научи с времето..

Предпазни мерки по време на обработката на водата

Първото използване на устройството сред кърмачетата трябва да бъде възможно най-внимателно. Не можете да изплашите бебето. Това важи особено за деца под една година. Психиката им все още не е стабилна, така че лесно можете да я нараните. Колко време трябва да продължи къпането? Общото време на процедурата трябва да бъде не повече от 10-15 минути. Можете постепенно да увеличавате продължителността на престоя на трохите във водата. Ако бебето е активно, движи се добре, можете да продължите сесията. Ако активността намалее, по-добре е да спрете процедурата..

В никакъв случай не трябва да оставяте на месец едно или по-голямо дете. Освен това е важно да запомните да спазвате следните правила за безопасност:

 • Бебето трябва да бъде постоянно наблюдавано.
 • Кръгът не трябва да се надува твърде много, защото устройството може да се спука, което силно ще изплаши бебето..
 • Нивото на водата в банята трябва да бъде такова, че краката на новороденото да не докосват дъното.
 • Надуйте устройството, без да използвате помпа.
 • Велкрото трябва да бъде добре закрепено, така че по време на водните процедури да не се отварят..
 • Не може да се използва по-дълбоко от един метър.

Съхранявайте устройството на сухо място, далеч от остри предмети и нагревателни устройства. Не пълнете устройството с вода. Ако е повредено, устройството не може да бъде поправено, то трябва да бъде заменено с ново.

Изборът на правилния кръг

Препоръчително е да купувате кръг само в специализирани магазини. По-добре е да се даде предпочитание на доказани фирми. Можете да прочетете отзивите на лекари и потребители за тях в Интернет. Когато избирате яка, не забравяйте да обърнете внимание на материала, от който е направена. Това трябва да са екологични и хипоалергенни материали. По време на покупката не се колебайте да помолите продавача да провери устройството за повреди.

Никога не купувайте кръг, който има вътрешен шев или подчертана миризма. Качественият продукт трябва да бъде без мирис и без вътрешни шевове, които могат да търкат врата на бебето.

Плюсове и минуси на използването

Преди да закупят въпросното устройство, родителите трябва да оценят неговите положителни и отрицателни качества. Те могат да бъдат намерени в таблицата.

професионалистиМинуси
Може да се използва от ранна възраст.

Трениране на мускулна рамка.

Удобство за родителите.

С яка, бебето бързо се научава да плува.

Използвайки това устройство, не е необходимо да купувате бебешка вана.

Къпането става по-лесно и забавно.

Плуването с яка увеличава стреса върху гръбначния стълб.

Ако бебето е голямо, кръгът може да стисне врата му..

Не използвайте аксесоара с висок или нисък мускулен тонус, например при недоносени бебета.

Веднага след като бебето порасне и стигне до краката на дъното на банята, вече не е възможно да използвате кръга.

Таблицата показва, че има доста предимства и недостатъци. Решението дали бебето се нуждае от такова устройство се взема от родителите след консултация с педиатър..

Мнението на Комаровски

Известният педиатър Евгений Комаровски изрази мнението си за въпросното устройство. Ако искате да го познаете, гледайте това видео..

Популярни модели

Днес производителите на детски продукти предлагат огромен избор от такива устройства. Помислете за няколко популярни модела:

UVITON

Кръг от руски производители, който спечели много положителни отзиви. Устройството е удобно и практично. Дори неопитни родители могат бързо да овладеят правилата за неговото функциониране..

Специална вложка за брадичката поддържа вашето бебе в безопасност. Водата не попада в устата и носа, което прави водните процедури възможно най-удобни.

ФЛИПЕР

Това двукамерно устройство има високо ниво на сигурност. Ако една от камерите е повредена, другата ще попречи на бебето да се гмурка под водата. Яката е изработена от хипоалергичен и екологичен материал.

Вътре в аксесоара има цветни топки, които създават забавна атмосфера по време на плуване. Вашето мъниче със сигурност ще оцени тази идея..

OJIO BABYKRUG

Този продукт е произведен в Китай. Моделът е чудесен за новородени, тъй като е лек, удобен и безопасен. Може да се използва сред бебета до 12 кг.

Специална система от закопчалки не позволява триене на врата на бебето, а подложката за брадичката ще предотврати попадането на вода в устата и носа на бебето. Кръгът абсолютно не е опасен за новородено.

Можете да си купите яка за къпане на различни цени, но не трябва да спестявате тук. Средно цената на такива устройства варира от 400 до 1600 рубли. Качеството ще бъде подходящо. Преди да закупите продукт, внимателно преценете коя яка се нуждае от вашето дете.

Условия за съхранение

Яката трябва да се поддържа дефлирана. За целта използвайте оригиналната опаковка или специална торба, изработена от плат или полиетилен. След водните процедури устройството трябва да бъде добре изсушено и издухано. Не го съхранявайте в близост до отоплителни уреди или заедно с прободни и режещи предмети.

Обобщаване

Кръг около врата за къпане на новородени е много удобно устройство, което значително улеснява живота на родителите. Това устройство има много плюсове и минуси. Освен това, преди да закупите, трябва да се уверите, че бебето ви няма противопоказания за употребата му..

Видео

Повече информация по интересуваща тема можете да получите, като гледате това видео.

Кръг за къпане на новородени. От колко месеца можете да използвате?

Един от тези помощници е кръг за плуване. Въпреки очевидната простота на използване, използването му е придружено от редица въпроси.

Важно е родителите да знаят дали е допустимо да се използва кръгът за къпане на новородено от колко месеца те смятат за необходимо, или има определени възрастови ограничения в действие; как да го сложа на малък човек; какви резултати от водните процедури ще могат да видят в резултат на тази дейност.

Дизайн на кръг


Измиването на новородено е отговорно, дори плашещо събитие за много родители. В такъв случай изобретението, разгледано в статията, ще помогне на възрастните да превърнат процедурата за измиване на дете в приятен и удобен процес за всеки..
Това устройство предполага наличието на камера, състояща се от две несъобщаващи се надуваеми части във формата на полукръг. За фиксиране на врата са предвидени надеждни крепежни елементи, които не позволяват на млад водолаз да се изплъзне от него, докато е във водата.

В предната част производителите обикновено правят специална вдлъбнатина за брадичката, благодарение на която главата на бебето е здраво закрепена в устройството.

На каква възраст е допустимо бебето да се къпе с кръг е въпрос, който се превърна в причина за разминаването на мненията сред експертите. Производителите и някои от свързаните с тях лекари намират за приемливо да използват този продукт от раждането; други - от един месец и половина, когато бебето е станало по-силно и пъпната рана е напълно излекувана.

Съществува и мнение за възможността да се направи първото гмуркане с плувен кръг не по-рано от момента, в който бебето самоуверено започва да държи главата си..

Преди да закупите това устройство, е важно да проучите основните противопоказания за употребата му:

 • кожни заболявания от всякакво естество;
 • нестабилно вътречерепно налягане;
 • съществуващи фрактури, луксации и други наранявания.

За да се вземе окончателно решение дали е допустимо да се използва кръг за къпане на новородени и от колко месеца, родителите на бебето ще решат.

Какъв ефект върху тялото ще има и т.н., възрастните трябва да се консултират със специалист, наблюдаващ бебето, който има представа за хода на раждането, възможни наранявания, получени от детето по време на раждането, здравословни аномалии и т.н..

Как да се къпете правилно: общи правила и препоръки

Измерете седем пъти, изрежете един - той също трябва да бъде с бебето в кръга. Преди да се къпете, уверете се, че велкрото е правилно и здраво закрепено отново..

Съветваме ви да прочетете: До какво сънува ухапване от паяк във врата

Преди да къпе дете, почти всяка майка чете много информация, измисля нещо ново, за да зарадва бебето си, да превърне къпането в нещо приказно, незабравимо и това не е изненадващо. Ето защо те измислиха специални кръгове за плуване, благодарение на които можете да къпете детето, без да се притеснявате за нищо, обаче, не оставяйте детето да плува твърде дълго, тъй като е в кръга, тогава се полагат повече усилия за движение, в резултат на това вземете първото плуване за не повече от 10 минути.

Такъв малък човек също трябва да има мерки за безопасност във водата, затова не използвайте плуващо устройство на дълбочина повече от един метър, не помпайте и не се облягайте силно на кръга, когато къпете бебето.

Този шамандура не е спасител! Бъдете бдителни и не оставяйте детето си без вашето внимание! Всяка грешка и разсейване, дори за половин минута, ще коства на детето ви живота. Наблюдавайте и, ако е необходимо, подкрепете бебето с ръка под корема или гърба.

професионалисти

По-голямата част от педиатрите се застъпват за използването на това устройство. Поддържа мускулите на гърба в добра форма, укрепва имунната система и нервната система, нормализира храносмилателния процес и метаболизма. В допълнение към полезните качества, които влияят на тялото, благодарение на такова плуване, бебето се научава да остане на водата почти самостоятелно и след това с увереност ще може да се научи да плува без никакво старание и кръг, включително.

Повечето от родителите са доволни от такова придобиване и само малка част от тези, които са разочаровани или са получили отрицателни ефекти, а след това, поради неспазване на простите правила за безопасност и не са запознати с факторите на противопоказанията.

Минуси

Няма съществени недостатъци, засягащи здравето и цялостното състояние на бебето. Но отново, неспазването на най-простите правила и разпоредби може да доведе до непоправими последици..

 • Плуването с кръг твърде дълго увеличава значително натоварването на гръбначния стълб, поради което е необходимо правилно да се подходи към продължителността на плуването.
 • Ако има едно от противопоказанията, вече не можете да използвате кръга.
 • Не се препоръчва да се използва, ако детето има слаб мускулен тонус.
 • Не е подходящ за пълни и дебели деца.

Как да изберем кръг


Майките и татковците, които днес са готови да закупят такъв асистент, ще трябва да решат труден проблем: кой конкретен кръг от разнообразие от стоки, представени на рафтовете, ще отговаря най-добре на детето.
Какъв кръг за къпане на новородени е по-добре да купите, родителите могат да решат, като обърнат внимание на следните характеристики:

 • възраст и тегло предназначение на продукта (посочено на опаковката на продукта);
 • качеството на материала и самия продукт;
 • брой камери (най-сигурната - 2 камери);
 • щипки (велкро или пластмасови закопчалки);
 • дизайнерски характеристики (дръжки за родители, изрязване на брадичката и др.);
 • дизайн.

Важно! Не пестете от тази покупка. Висококачествените модели са изработени от плътен, екологичен PVC, имат пластмасови щипки, дръжки за родители, с които лесно можете да завъртите "плувеца" от корема към гърба и обратно във водата, оборудвани са с удобна вдлъбнатина за брадичката на детето.

Хипоалергичен и мек вътрешен шев

Много производители на бебешки кръгове често получават оплаквания, че кожата на бебетата се зачервява в областта на врата след използването им. Причината за това зачервяване може да бъде както ниското качество на материала, от който е направен кръгът, така и шевовете, разположени на вътрешната повърхност на устройството. В резултат на това деликатната шийка на бебето може да влезе в контакт с неравномерни шевове по време на къпане и в резултат да причини зачервяване на шията..

реши този проблем с помощта на модерна технология за меки шевове, при която той се поставя вътре в кръга, докато отвън остава изключително гладка повърхност, изработена от висококачествен хипоалергенен материал.

Как да използвам кръга


След като решат как да изберат кръг за къпане и директно да закупят продукта, е важно родителите да се запознаят с техниката на използване на това устройство на практика.
Преди първото „плуване“ си струва да оставите детето да свикне с новия предмет в продължение на няколко дни, без да поставя кръга на врата си.

В зависимост от възрастта на бебето, родителите могат просто периодично да го показват, водейки малкия човек пред очите, или да го дадат в ръка, да го докоснат, да играят. Само след като се уверите във факта на пристрастяване и приемане от бебето на ново нещо за него, можете да зададете следния въпрос: "Как да къпем дете с кръг около врата си?".

Как се поставя кръг

Няма да е трудно да се намери отговор на това как да се сложи кръг за къпане на новородени, при условие че разбирате принципа на неговото фиксиране върху врата на бебето. Важно е да запомните за забраната на производителя относно поставянето и свалянето на продукта във вода.

Препоръчително е да се извършват всички приготовления дори в банята..

 1. Първо трябва да отворите клиповете.
 2. Разстелете краищата на кръга нагоре и надолу.
 3. Поставете врата на детето, като спуснете краищата до първоначалното им положение.
 4. След като се уверите, че брадичката на бебето е в удобно положение, фиксирайте устройството на врата.

Първото къпане на новородено с кръг е препоръчително в присъствието на двамата родители. Един от възрастните ще трябва да държи "плувеца", вторият ще прикрепи ново устройство на врата на детето.

По-късно, оставен сам с бебето, родителят също не трябва да отлага водните процедури по нов начин на задната горелка. За удобно фиксиране на аксесоара, детето е най-добре да се постави на колене, с лице надолу. Извършвайки горните действия, внимателно поставете кръга на врата, фиксирайте.

Внимание! След като се адаптират, майката и бащата на новороденото по-късно ще могат да поставят кръг за къпане както заедно, така и по един..

Как да се къпе дете с кръг


Необходимо е да се използва кръг на шията за къпане на новородени в голяма баня с подготвена вода с комфортна температура (35-37 градуса). Къпайки се в бебешка баня, бебето ще бъде лишено от възможността активно да движи ръцете и краката си поради липсата на свободно пространство наоколо.
Изключително внимателно, непрекъснато говорейки с „плувеца“, спуснете го във водата, като му позволите първо да свикне, след като е намокрил краката си. След като сте потопили детето напълно във водата, оценявайки поведението му, си струва да се уверите, че то е в комфортно състояние. След това можете леко да дръпнете бебето за ръката, като по този начин го преместите в другия край на ваната. След като стигнете до стената, върнете се в изходна позиция.

Следващото упражнение ще бъде бавно завъртане на "плувеца" около оста си. Приемливи обръщания от корема към гърба и гърба също са приемливи.

Помагайки с прости упражнения, родителят демонстрира на новороденото как да използва ситуацията за развиване на физически способности с кръг за къпане около врата..

Привидно прости на пръв поглед, такива физически упражнения ще уморят бебето достатъчно бързо, което може да се превърне в причина за капризи, плач. В такава ситуация родителят е длъжен незабавно да спре процеса, като извади детето от водата, като по този начин предотврати появата на негативни асоциации с кръга.

заключения

Повечето родители отбелязват, че след закупуване на бебешки кръг около вратовете им, новородените се наслаждават на плуването в банята с голямо удоволствие..

Бебетата обичат да плуват в кръг.

Някои майки говорят отрицателно за продукта, тъй като не са могли да го облекат правилно върху детето, не са спазили правилата за безопасност или са изплашили бебето, след което то е отказало да носи кръг. Предимствата са, че устройството може да се използва дори преди бебето да се е научило да държи главата си. Освен това бебето се чувства комфортно и свободно, има възможност да се движи самостоятелно, а родителите не трябва да стоят в неудобно положение и да развалят гръбначния стълб..

Ползите от плуването в кръг

Всеки родител има безусловното право да използва кръга за къпане на бебета от каква възраст смята за подходящо. Ползите от този вид дейност с бебе при липса на преки противопоказания са еднозначни.

Поради навика да използвате това устройство при редовни активни водни процедури:

 • мускулният корсет е укрепен;
 • подобрява метаболизма, което ускорява физическото развитие;
 • на детето се дава възможност да освободи натрупаната през целия ден енергия, която има благоприятен ефект върху психическото състояние;
 • малкият човек се научава да не се страхува от водата.

Авторитетният педиатър Е.О. Комаровски, говорейки за къпане на новородено, неведнъж публично изрази мнението си относно приемането на "водни процедури" с кръг около врата. Детският лекар смята това изобретение за незаменима помощ за родителите. Комаровски не дава директни отговори на въпросите, от които децата се нуждаят преди всичко, разрешено ли е да се използва кръгът за къпане на новородени от колко месеца родителите ще решат как да го изберат, как да използват кръга за къпане на практика и т.н..

Важно! Комаровски одобрява използването на кръг за къпане на новородени от момента, в който пъпната рана заздравее и бебето влезе в баня за възрастни.

Кога да започне да се къпе новородено с кръг около врата

Експертите препоръчват използването на кръга, докато къпете бебето, поради благотворното му въздействие върху имунната система и нервната система. Устройството улеснява процеса на къпане за родителите, прави го забавно за детето, но много майки се интересуват от въпроси преди употреба: готово ли е новороденото за къпане с аксесоара, на каква възраст можете да започнете да го използвате? Как правилно да носите кръг върху дете, за да избегнете негативни последици?