Правилното хранене е най-важният компонент на нормалното развитие на бебето. През първите месеци от живота му кърмата е достатъчна за бебето. Времето обаче минава, бебето расте и майчиното мляко вече не може да му осигури всички необходими вещества. Ако детето вече е на 5 месеца, е време да му дадете допълнителни храни.

Менюто на детето на 5 месеца трябва да се състои от храни, съдържащи микроелементи: мастни киселини, минерали и витамини. Ако не въведете допълващи храни преди 6-месечна възраст, детето ще има недостиг на много необходими вещества, лоши хранителни навици и липса на умения да дъвче дебели храни.

На възраст от пет месеца бебетата реагират най-добре на новите храни в диетата си. Възможни са алергични реакции, но когато на 6-месечна възраст се въведат допълнителни храни, те ще се появят много по-често. На възраст от 4 месеца се добавят допълнителни храни на деца с храносмилателни разстройства, ниско тегло и анемия поради дефицит на желязо. В други случаи трябва да се консултирате с педиатър.

Първи продукти на бебето

През първите месеци тялото на бебето е напълно зависимо от кърмата. През този период младата майка трябва да бъде напълно здрава. Храненето на кърмачка трябва да бъде пълноценно и обогатено с витамини и минерали. На 5 месеца се препоръчва да се въвеждат допълнителни храни. Диетата на бебето трябва да съдържа следните храни:

 • зеленчуково пюре. Това ястие е подходящо за деца, които много бързо наддават на тегло или имат проблеми с изпражненията;
 • бебешки зърнени храни с много микроелементи. Трябва да започнете с такива ястия, ако бебето има леко увеличение на теглото, нестабилни изпражнения или риск от развитие на анемия. Препоръчително е да се въвеждат безглутенови зърнени храни като допълващи храни - такива са елда, ориз, царевица. Промишлените зърнени храни съдържат по-голямо количество микроелементи, затова се препоръчва да се дават на детето;
 • месно пюре. Този продукт е богат на желязо, което лесно се усвоява от детето. Ако добавите малко картофено пюре към зеленчуковата смес, желязото и в двете храни ще се усвои още по-лесно. Обикновено този продукт се въвежда в допълващи храни за 6-месечни деца, но в някои случаи е възможно да се въведе месо в диетата на 5 месеца. Предпочитайте заек и пуйка. За да вземете окончателно решение, консултирайте се с вашия педиатър;
 • плодово пюре. Този продукт се дава най-добре след въвеждането на зеленчуци и зърнени храни. Ако първо се въведе пюре от плодове, други храни ще бъдат трудно смилаеми по-късно. Освен това децата просто ще откажат зърнени храни след сладко картофено пюре..


По-добре е да въвеждате зеленчукови и плодови сокове последно, когато бебето вече получава необходимите микроелементи от месо, зърнени храни, плодове и зеленчуци. В соковете има много по-малко хранителни вещества, така че този продукт може да се дава като добавка към приема на храна. Не се препоръчва да давате на бебето сок между храненията. Хлапето ще свикне със закуски и сладки храни. Това застрашава кариеса и развитието на затлъстяване.

Как да въведем правилно допълващи храни

Веднага след като въведете допълнителни храни, прехвърлете детето на 5-кратен режим на хранене. Трябва да дадете на бебето си храна съгласно следните правила:

 • Дайте на детето си индустриална бебешка храна. Продуктите, съдържащи се в такива продукти, са екологични, имат безопасен състав и са смачкани само за деца. Ако искате да дадете на детето само домашна храна, тогава изберете само висококачествени суровини. Продуктите трябва да бъдат балансирани и нарязани с месомелачка или пасатор;
 • първата допълваща храна трябва да е течна. Ако на бебе се дава гъста храна, може да е трудно да се преглътне. Ако бебето страда от алергии, трябва да се дават допълнителни храни от 5,5 месеца и в диетата да се включват само хипоалергенни храни. Обмислете реакцията към алергени и индивидуалната непоносимост;
 • в ранните етапи на въвеждането на допълнителни храни, предлагайте на бебето храна от лъжица, преди да я приложите върху гърдата. Не хранете бебето насила - това ще провокира отрицателен рефлекс към дебела храна и ще бъде много по-трудно да приучите детето към нея. Ако все още не харесвате даден продукт, продължете да го предлагате внимателно на вашето бебе. С течение на времето детето ще свикне и ще се формират правилни хранителни навици;
 • храненето на бебето на 5 месеца трябва да започне с еднокомпонентни ястия;
 • отначало, хранете се сутрин. Постепенно въвеждайте допълнителни храни по-късно и постоянно наблюдавайте реакцията на бебето;
 • увеличавайте количеството храна постепенно. Дайте на детето си половин лъжица в началото и увеличете дозата през следващите 10 дни. Ако това са продукти от една категория (например нови зърнени храни или нови зърнени храни), дозата може да се увеличи много по-бързо;
 • ако бебето има остро заболяване или период преди или непосредствено след ваксинацията, силно се препоръчва да се въвеждат нови продукти. Изчакайте няколко дни, след което не се колебайте да добавите нови зеленчуци, зърнени храни или плодове към диетата на бебето..

Не променяйте рязко храните в допълващи храни. Въведете ново ястие постепенно, като леко го разреждате с продукт, с който бебето вече е познато. Например давайте на бебето картофено пюре, като увеличавате обема леко всеки ден. След една седмица разредете картофите с чаена лъжичка зелево пюре. След още седем дни добавете морковите. Така детето постепенно ще свикне с многокомпонентни ястия, едно от които ще бъде зеленчуково пюре от три съставки..

Приблизителна диета за 5-месечно бебе

5-месечно бебе все още трябва да има мляко в диетата си. Този продукт остава основен в диетата на бебето. Може да се добавя към пюрета и смеси, за да разрежда малко ястието и да улеснява усвояването на бебето..

Разбрахме как да храним дете на 5 месеца. Сега ви предлагаме да се запознаете с приблизителна дневна диета за бебе. Веднага отбелязваме, че посочените в менюто продукти са приблизителни. Можете да ги замените с такива, които бебето ви ще хареса повече и няма да предизвика негативни реакции у детето..

Менюто е предназначено за деца, които вече са въведени в диетата на допълнителните храни.

6:00 - хранене на бебето с майчино мляко;

10:00 - 100-150 грама зеленчуково пюре, 3 чаени лъжички ябълково пюре;

14:00 - хранене на бебето с кърма, 5 супени лъжици сок и 2 чаени лъжички извара;

18:00 - кърмене, 6 супени лъжици сок;

22:00 - кърмене.

Храните в диетата могат да се въртят. Например, хранете бебето си със смес от тиквички и пюре от банан един ден, а на следващия ден дайте пюре от ябълки и накълцана пуйка. Ако бебето е хранено с бутилка, предлагаме да се запознаете със следното меню:

6:00 - 200 грама кефир или смес;

10.00 - 150 грама каша в мляко, 3 чаени лъжички извара;

14.00 - 100 грама кефир, 50 грама плодово пюре;

18:00 ч. - 100 грама зеленчуково пюре, 3 супени лъжици плодово пюре;

22:00 - 200 грама кефир или смес.

Когато детето ви свикне с допълнителни храни, постепенно въвеждайте нови храни в диетата си. Комбинирайте зърнените храни с плодове и месо, но въвеждайте този метод на хранене постепенно. Ако бебето показва признаци на диатеза, незабавно го покажете на педиатър.

Хранене за бебета на 5 месеца, което вече може да се дава?

Здравейте скъпи читатели. Детето беше на пет месеца и в главата на майка ми възникна въпросът с какво да го храня сега и дали трябва да се прави вече. Оказва се, че всичко зависи от вида на храната, която детето яде. Ако бебето ви е изкуствено, тогава му е позволено да въвежда храна като допълваща храна от четиримесечна възраст, но ако е на кърма, тогава с разширяването на диетата е по-добре да изчака още месец.

За кого е време да се храни

Пет месеца е възрастта, когато можете постепенно да разширите обичайния тип хранене на трохите. Не всички деца обаче трябва да правят това точно сега. Нека да разберем.

Бебетата, които ядат майчиното мляко, получават достатъчно хранителни вещества, въглехидрати, протеини и мазнини в тялото. И ви остава месец, преди да се наложи да представите нов продукт. Някои майки вярват, че бебето няма достатъчно мляко или искат да спрат да кърмят, мислят, че зеленчуците ще са по-полезни за здравето на бебето. Кърмата обаче е незаменима за развитието на малко човече и никой не я е създал по-добре от нея. Освен това не забравяйте за ползите от майчиното мляко:

 1. Укрепва имунитета на бебето.
 2. Обогатен с всички витамини и минерали, необходими за правилния растеж и развитие на детето.
 3. Винаги е с идеалната температура за хранене на трохите, винаги пресни.
 4. В процеса на сучене бебето тренира челюстните мускули.
 5. Трохата използва толкова, колкото би трябвало и тук не можете да сбъркате с порцията. Когато бебето се напълни, то само ще изплюе зърното..

Що се отнася до децата, които се хранят с адаптирани формули, вече няма достатъчно такава храна за тях на 4 месеца. Поради това в диетата им се въвеждат допълнителни храни..

Освен това на възраст от пет месеца приемът на храна също е разрешен за деца, които пият кърма, но само по медицински причини. Това може да бъде:

 1. Тежко поднормено тегло (в съответствие с възрастовия диапазон).
 2. Отклонения в развитието, както психическо, така и физическо.
 3. Липса на минерали (напр. Желязо, калций) или витамини.
 4. Лоша лактация при майката на детето. Тогава детето определено няма достатъчно храна..

За щастие бебето ми се справяше добре с развитието и тъй като беше кърмено, отложих процеса на хранене до шестмесечна възраст.

Без значение какъв тип хранене е малкото, преди да въведете допълнителни храни, трябва да се консултирате с лекаря на децата, да му кажете за своите страхове и чувства. И заедно ще решите дали бебето е готово да започне да яде още малко храна или не..

Диета за бебешка храна

Когато започнете да се интересувате от допълващи храни, възниква въпросът колко пъти да хранете бебето си на 5 месеца. На тази възраст за бебето са достатъчни пет хранения на ден. Шесто, нощно, разрешено е хранене. Диетата на бебето ще се състои от закуска, закуска номер 2, обяд, следобедна закуска и вечеря. Допълнителните храни трябва да заемат една трета от общия обем храна, не повече. През деня бебето консумира около литър храна, включително вода и сок, или компот.

Как правилно да храните бебето си на 5 месеца.

Когато решите, че е време да въведете нови храни в диетата на вашето мъниче, е изключително важно да знаете как да го правите правилно. Необходимо е да се спазват всички норми, така че целият процес да е успешен и без последствия.

Представяне на допълващи храни

 1. Давайте нов продукт само ако детето е в добро здраве..
 2. Хлапето може да приема храна с течна консистенция и абсолютно еднородна, без всякакви бучки.
 3. Гответе ястия само еднокомпонентни. Гответе каша само във вода.
 4. Започнете нова храна с 5 ml, не повече. Наблюдавайте реакцията на тялото на бебето. Ако всичко върви добре, продължете да въвеждате вашата допълнителна храна, като увеличите порцията. Ако се появят и най-малките симптоми на отхвърляне на продукта, незабавно отменете допълнителните храни. Можете да опитате отново след месец..
 5. Започнете и завършете храненето само с микс, а не с допълващи храни.
 6. Разработете рутина за детето си. Нека всички негови хранения се извършват строго по часовник и всеки ден по едно и също време.
 7. Давайте на детето си само топла храна.
 8. Съставките за ястия за малки деца трябва да бъдат само с висококачествено производство, без недостатъци.

Какво е забранено

Има храни, които са строго забранени за хранене на дете на възраст от пет месеца. Това са риба, месо, извара, масло, яйца, сол, захар и много други, които ще бъдат въведени през следващите месеци или дори след една година. Такава храна е твърде тежка за бебето. Тялото му може да не го абсорбира. Ще се появят нарушения в храносмилателната система. На тази възраст е по-лесно да кажете какво можете: зеленчукови, плодови пюрета, безглутенови зърнени храни.

Пийте

Бебето може да утоли жаждата си не само с помощта на кърма или адаптирано мляко и вода. Сега за него са на разположение компоти, бульон от шипка (но много слаб), плодов сок (ако е домашен, тогава е необходимо да се разрежда наполовина с вода), желе, вода от стафиди. Основното е, че в състава на тези напитки се включват само плодове и плодове, които са познати за храносмилането на детето..

Закупени или домашно приготвени

Разбира се, винаги е по-добре да ядете домашни ястия. По този начин можете да сте сигурни в качеството и свежестта на продукта, неговата стерилност и липсата на добавки и оцветители. Но не винаги има достатъчно време и възможности. Освен това има храни (като сокове или бисквитки за най-малките), чийто правилен процес на приготвяне не можете да възпроизведете у дома. Ето защо към този въпрос трябва да се подхожда отговорно. Претеглете плюсовете и минусите. Ако готвите у дома, използвайте качествени, неразвалени съставки, специална вода за бебета и избягвайте да добавяте захар и сол. Ако решите да закупите продукт в магазин, не забравяйте да проучите етикета, да погледнете датите на годност и състава (не купувайте с багрила, аромати и други добавки).

Важно е да запомните, че вашето бебе се нуждае от изключително прясно хранене. Ако готвите сами, хранете бебето си само в деня на приготвяне; след съхранение в хладилника храната губи повечето си хранителни вещества. Ако използвате закупени продукти, съхранявайте отворения буркан не повече от един ден и е по-добре да изхвърлите сварената полуядена каша на бебето, отколкото да я поставите в хладилника с цел последващо загряване.

Така че от вас зависи да решите кой метод е по-добър за това или онова допълващо хранене. Въпреки че е позволено да ги смесвате и да давате на бебето или магазин, или домашна храна.

С какво можете да храните бебето си на 5 месеца

Разнообразието от приемливи храни директно зависи от диетата на детето. И ако с кърменето - бебето, най-вероятно, пак ще се справи без допълващи храни, а след това на изкуствени - то вече ще разшири диетата си, въпреки че все още ще бъде доста оскъдно.

Бебета на кърма

Както знаете, почти всички експерти вярват, че бебетата получават допълнителни храни рано на възраст от пет месеца, млякото на майка им е достатъчно, за да растат и да се развиват правилно. Ако обаче по една или друга причина лекарят посъветва бебето ви да въведе нови продукти през този период, не се тревожете. На тази възраст, ако има различни предпоставки, на бебето могат да му бъдат предписани зеленчукови пюрета или зърнени храни (без глутен), но само еднокомпонентни, без добавена захар, сол и масло.

През този период понякога давах на сина си вода от стафиди и нищо повече. Няма нови продукти. Но още с настъпването на шест месеца той опита зеленчуково пюре.

Бебета, хранени с шише

За съжаление хората все още не са се научили как да приготвят перфектния аналог на майчиното мляко. Никоя смес няма да даде на бебето целия комплекс от вещества, необходими за растежа и развитието, които присъстват изцяло в кърмата..

Ето защо такива бебета се нуждаят от въвеждането на допълнителни храни много по-рано. И докато навършат пет месеца, вече ядат зеленчукови пюрета, зърнени храни и плодови пюрета. Те също пият някои сокове и компоти, желе. На 5 месеца можете бавно да въвеждате постни сортове месо (пуешко или заешко) в диетата им. Ястието се приготвя под формата на картофено пюре. Някои майки вече добавят ферментирали млечни продукти. По-добре е обаче през този период просто да продължите да разширявате разнообразието от зърнени храни, плодове и зеленчуци, да започнете да приготвяте първите двукомпонентни ястия, супи.

Можете да прочетете повече за определени продукти в статиите:

Преди да разширите диетата на бебето или да въведете нов продукт, винаги е по-добре да се консултирате с лекар. Само той може разумно да оцени ситуацията и да разбере от какво бебето вече се нуждае и какво друго трябва да бъде отложено. Благодарение на правилните си препоръки и основните правила за допълнително хранене, бебето ще може да получи достатъчно хранителни вещества, необходими за живота. Детето може да расте силно и здраво.

Примерно меню

За изкуствени деца и тези, на които е показано въвеждането на допълващи храни от 4 месеца (по медицински причини), такава дневна диета е възможна.

 1. 6 часа - формула (кърма) - приблизително 200 ml.
 2. 10 часа сутринта - предлагайте на бебето каша. Приготвя се във вода (около 150 грама).
 3. Третото хранене е в 14:00. Пюрето (зеленчуково) е много подходящо за това хранене - около 120 грама.
 4. Около 18:00 на детето може да се даде плодово пюре (150 грама).
 5. 22 часа - адаптирано мляко (кърма).

Менюто за бебе на 5 месеца на изкуствено хранене

6,00 - смес (200 g) или кефир (200 g);
10.00 - млечна каша (например овесена каша или елда) - 150 г, извара - 2 чаени лъжички, плодово пюре - 3 супени лъжици;
14.00 - смес (200 г) или кефир (200 г), плодов сок - 5-6 чаени лъжички;
18.00 - едно от зеленчуковите пюрета (150 г), 1/2 жълтък, плодов сок - 5-6 чаени лъжички;
22.00 - смес (200 g) или кефир (200 g).

Менюто на бебето, хранено с шише на пет месеца: основни съставки

Пет месеца е възрастта, когато бебетата, които са изкуствено (само адаптирано мляко без кърма), се хранят с допълнителни храни. Не го бъркайте с добавки.
Какви са правилата за въвеждане на допълващи храни?
1. Детето трябва да може да заеме седнало положение (дори ако не е на 90 градуса, а на 45) и не трябва да се уморява, докато седи
2. Рефлексът на изтласкване на лъжицата от устата трябва да изчезне
3. Трябва да има интерес към храната
Ако бебето наддава добре, те започват да се хранят със зеленчукови пюрета, ако детето е малко, тогава със зърнени храни.
Тиквичките или карфиолът без никакви добавки действат добре за първото хранене. Използват се само монопродукти. Можете да дадете на бебето фабрично произведени зеленчуци (кутии с бебешка храна) или да го приготвите сами с помощта на пасатор. Хранене с допълнителни храни се предлага на бебето преди хранене с адаптираното мляко, когато бебето е гладно. За първи път се предлага? чаена лъжичка, останалото се допълва със смес. След това през деня внимателно наблюдават бебето. Ако здравето, изпражненията и апетитът му не са се променили и не са се появили обриви по кожата, то на следващия ден порцията се увеличава. Така за една седмица обемът на зеленчуковото пюре се довежда до 50 г. На следващата седмица обемът не се увеличава и не се въвежда нов продукт. Трябва да продължите да храните бебето ежедневно с порция от въведения зеленчук.
След още една седмица можете да опитате да въведете нов зеленчук (ако първият беше тиквичка, сега можете да предложите карфиол или обратно), спазвайки същите принципи.
Така до 6-месечна възраст бебето ще има 2 нови зеленчука в диетата си..
Ако допълнителното хранене започва със зърнени храни, тогава е по-добре да дадете на бебето елда без млечни продукти, направена специално за първото допълващо хранене. Кашата може да се разрежда със сместа, която бебето постоянно използва. Правилата за въвеждане са точно същите като за зеленчуците: като се започне с? чаена лъжичка в рамките на една седмица, порцията се довежда до пълния обем.
Не бързайте да въвеждате плодови пюрета в диетата на детето - те се въвеждат след шест месеца, месото - идва ред на 7 - 8 месеца, бебешка извара и кефир, както и яйчен жълтък - предлагат се след 8 - 9 месеца. Не забравяйте, че нито краве, нито козе мляко се препоръчва за деца под една година. Същото се отнася и за рибни ястия, съдържащи дрожди хлебни изделия и тестени изделия, както и сурови зеленчуци и плодови сокове..
Не забравяйте, че основната диета на бебето за 5 месеца от живота е адаптираното мляко, в него има всичко необходимо за растежа и развитието на бебето. Колкото по-гладко натоварвате стомашно-чревния тракт на трохите, толкова по-малко проблеми с храносмилането ще има.

Хранене на бебе на 5 месеца

На 5-месечна възраст бебето вече може да държи главата си, постепенно се научава да седи и да пълзи, започват да се появяват първите му зъби. Най-доброто хранене за дете е, според повечето педиатри (включително д-р Комаровски), кърменето - мляко, богато на всички витамини и макронутриенти, необходими на бебето. Има обаче редица случаи, когато кърменето е невъзможно - майчиното мляко може да изгори или да отсъства напълно. Освен това много жени трябва да приемат антибиотици и други лекарства, за които е известно, че се задържат в кърмата, като по този начин увреждат бебето..

Храненето на дете на 5 месеца обаче може вече частично да се състои от допълнителни храни. Ако от първите дни на живота на бебето майката не е пускала мляко, тогава в този случай трябва да се използват висококачествени адаптирани формули, произведени специално за деца от различни възрасти, за хранене на бебето..

Преди да прехвърлите дете от кърмене на по-старо хранене, е необходимо да съгласувате действията си с педиатър или семеен лекар. На възраст от 5-6 месеца първите хранения на бебето могат да причинят храносмилателно разстройство, чревни колики, алергии и други неблагоприятни симптоми. Препоръчително е да давате на детето допълващи храни под формата на пюре с чаена или супена лъжица, а не в шише със зърно. Състоянието на неговото здраве и вкусови предпочитания в бъдеще ще зависи от това колко правилно ще бъде избрано храненето на бебето на възраст от 1 година. Прехранването на бебе на 5 месеца може да доведе до евентуално затлъстяване и диабет в бъдеще, така че диетата трябва да бъде балансирана и здравословна. Така че, след като взеха решението да започнат да въвеждат първите допълващи храни в диетата на бебето, майките трябва да знаят, че по-рано от 5-5,5-месечна възраст педиатрите не препоръчват да се прехвърля детето на храна, дори ако детето е било изкуствено хранено от раждането.

Хранене на 5-месечно бебе, първо хранене

Диетата на бебето трябва да се съставя от самата майка; менюто по-долу за хранене на бебе на 5 месеца е приблизително. Можете да започнете да въвеждате допълващи храни за бебе с парчета белени и обезкостени ябълки или круши или с няколко супени лъжици картофено пюре без сол или каша от елда, приготвена във вода. Педиатрите наричат ​​този метод на хранене на бебето „педагогически“, целта му не е толкова да насити детето, колкото да го запознае с храната, която ядат възрастните. На 5 месеца храносмилателната система на бебето вече е достатъчно развита, но солената, пържена, пушена и мазна храна по никакъв начин не е подходяща за хранене на бебе на 5 месеца. Също така, в никакъв случай не трябва да бъдете принуждавани да довършвате допълващи храни докрай - забранено е насилственото хранене на бебето, това ще доведе до проблеми с храненето в бъдеще..

Като начало можете да предложите на детето си половин чаена лъжичка нова храна преди основния прием, желателно е такова хранене да се случва сутрин. След допълнително хранене детето трябва незабавно да бъде допълнено с кърма или адаптирано мляко.

Важно е да се следи състоянието на детето: ако всичко е наред и бебето няма симптоми на чревни разстройства, зачервяване и обриви по кожата, тогава на следващия ден можете да дадете 1 ч.л. като допълваща храна. храна. Ако например приемането на половин чаена лъжичка картофено пюре, докато хранете дете на 5 месеца, е причинило разстройство на стомаха на бебето, трябва незабавно да изключите картофите от диетата на бебето и да откажете да въвеждате каквато и да е нова храна за поне 3-4 дни. Ако въвеждането на допълващи храни е било успешно, тогава можете постепенно да увеличавате порцията с половин чаена лъжичка на ден. След около 7-10 дни вече ще бъде възможно, заедно с първия нов продукт, да се представи и вторият. Според д-р Комаровски кърменето или изкуственото хранене на този етап могат да бъдат заменени с една пета от допълнителните храни - тоест едно хранене на бебето може да се състои изцяло от храна за „възрастни“. След това в диетата на детето може да се въведе питейна вода със стайна температура или топъл чай - след или между храненията.

Почти веднага след въвеждането на нови продукти, майката най-вероятно ще забележи промени в изпражненията на детето, както и появата на лош дъх, но не бива да се паникьосвате: така се появява следващият етап от физиологичното развитие на бебето.

Когато обмислят въвеждането на нова храна при хранене на бебе на 5 месеца, родителите вероятно ще се сблъскат с различни педиатри и производители на бебешки храни относно храните, с които да започнат. Според д-р Комаровски най-добре е да добавяте зърнени храни, смлени в кафемелачка и сготвени във вода без сол, или зеленчуково пюре, богато на пектин, минерали, витамини и фибри, към кърменето или изкуственото хранене..

Приблизително меню при хранене на 5-месечно бебе

Въз основа на всички горепосочени препоръки, приблизително меню за хранене на 5-месечно бебе може да изглежда така:

 • Първа закуска в 6-7 сутринта - порция кърма или адаптирано мляко;
 • Втора закуска в 10-11 ч. - лъжица зеленчуково пюре, кърма или смес;
 • Обяд в 2-3 ч. - порция кърма или адаптирано мляко;
 • Закуска в 6-7 ч. Вечерта - порция кърма или адаптирано мляко;
 • Вечеря в 22-11 ч. - порция кърма или адаптирано мляко.

Втората закуска в крайна сметка може да се състои изцяло от зеленчуково пюре и в случаите, когато детето има недостатъчно наддаване на тегло или нестабилно тегло, вместо зеленчуково пюре е по-добре да използвате каша като допълваща храна.

Започвайки от 5,5 месеца, но не по-рано, диетата на бебето, ако родителите желаят и тялото на детето реагира добре на допълващи храни, може да изглежда така:

 • Закуска в 6-7 сутринта - порция кърма или адаптирано мляко;
 • Втора закуска в 10-11 ч. Сутринта - малко зеленчуково пюре (100-150 г), 3 с.л. плодово пюре и половин яйчен жълтък;
 • Обяд в 2-3 ч. - кърма или адаптирано мляко, 5-6 ч.ч. сок и 2 ч.ч. прясна извара;
 • Междинна закуска в 18-19 ч. - 5-6 ч.ч. сок, кърма или адаптирано мляко;
 • Вечеря в 22-11 ч. - порция кърма или адаптирано мляко.

Или диетата може да бъде следната:

 • Закуска в 6-7 сутринта - порция кърма или адаптирано мляко;
 • Втора закуска в 10-11 ч. - 100-150 г каша, 3 супени лъжици. извара и 5-6 ч.ч. плодов сок;
 • Обяд в 2-3 ч. - кърма или смес и 50 г плодово пюре;
 • Следобедна закуска в 18-19 ч. - 100-150 г зеленчуково пюре, 5-6 ч.ч. плодов сок и 3 с.л. плодово пюре;
 • Вечеря в 22-11 ч. - порция кърма или адаптирано мляко.

Ако храненето на дете на 5 месеца или от раждането е било изкуствено, тогава диетата, подходяща за такова бебе, е следната:

 • Закуска в 6-7 сутринта - 150-200 г порция от сместа или айран;
 • Втора закуска в 10-11 ч. - 100-150 г млечна каша, 2 ч.ч. извара или плодово пюре;
 • Обяд в 2-3 часа следобед - 150-200 г част от сместа или кефир и 5-6 ч.л. плодов сок;
 • Следобедна закуска в 18-19 часа - 100-150 г зеленчуково пюре, половин жълтък и 5-6 ч.л. плодов сок;
 • Вечеря в 22-11 ч. - 150-200 g порция смес или кефир.

Меню за дете на 5 месеца за изкуствено и кърмене: диетата в таблиците

Пет месеца е възрастта, когато родителите на здраво бебе започват да планират въвеждането на допълнителни храни в диетата. Ако досега всички нужди на трохите бяха напълно задоволени с кърмата или адаптираната млечна формула, сега диетата трябва да стане по-разнообразна, да отговаря на нуждите на растящия организъм и да му осигури всички необходими ресурси.

Въвеждането на допълващи храни на бебе, хранено на бутилка, започва на 4,5-5 месеца, а за кърмене - от 6 (вижте също: как да съставим диетата на бебе, хранено на бутилка на 8 месеца?)

Диета на бебето на 5 месеца

Според стандартната схема за въвеждане на допълващи храни при изкуствени деца, диетата започва да се разширява по-рано, отколкото при бебета, които са кърмени, а именно на 5 месеца. На тази възраст храносмилателната им система вече е готова да посрещне нова храна..

За разлика от HS, при IV не възникват проблеми с подхранването, тъй като количеството на сместа по време на хранене може да се коригира и, ако е необходимо, да се увеличи повече. В резултат на това допълнителните храни могат да бъдат отложени за по-късна дата, особено в случаите, когато бебето не иска да яде нищо друго освен обичайната смес.

Ако бебето плаче и продължава да търси гърда, след като яде напълно, тогава това може да е сигнал, че е време да започнете да въвеждате първите допълващи храни (препоръчваме да прочетете: как и кога да въведете допълнителни храни на бебе, хранено с бутилка?). Говорете с вашия педиатър.

Зеленчуците като първа храна

За здраво дете с нормално тегло или за трохи с наднормено тегло педиатрите съветват започването на допълнителни храни на 5 месеца с пюре от зеленчуци. Те съдържат много полезни елементи, които помагат за подобряване на храносмилателния тракт..

Пюре от зеленчуци може да се използва първо за допълващи храни.

За първите тестове е по-добре да изберете тиквички или всякакъв вид зеле, с изключение на бяло зеле. Поради факта, че в началния етап детето ги яде в малки количества, за предпочитане е за удобство да се купуват готови еднокомпонентни хомогенизирани пюрета в буркани.

Принципът на въвеждане е стандартен. Първоначалният обем на предложеното пюре трябва да бъде половин чаена лъжичка. При липса на отрицателна реакция и ако трохичката е изяла цялата порция, на следващия ден тя може да бъде удвоена. Така в продължение на една седмица обемът постепенно ще се увеличава, докато достигне предписаните 150 грама. След това зеленчуково пюре може да замени едно от храненията..

Освен това храната може да се разнообрази с двукомпонентно пюре, състоящо се от вече познати на бебето зеленчуци, които не му създават храносмилателни проблеми.

Течните зърнени храни се избират като първите допълващи храни в случаите, когато детето е с поднормено тегло. Основните правила за въвеждане остават непроменени. Важен момент е първо да дадете на трохите безглутенова каша. Този протеин може да причини болки в стомаха и храносмилателни проблеми. Най-добре е да започнете с елда, ориз или царевична каша, грис и овесени ядки трябва да се въвеждат не по-рано от 8-9 месеца.

Зърнени култури - втората допълваща храна след зеленчуково пюре

Също така, не трябва да готвите каша в мляко. Колкото и полезен да е този продукт, тялото на детето все още не произвежда ензими, които разграждат нишестето, съдържащо се в млякото. По-добре е бебето да се въведе с мляко по-късно, не по-рано от 9-месечна възраст.

По-добре е да отдадете предпочитанието си на готови сухи зърнени храни. Те се произвеждат, като се вземат предвид всички нужди на детското тяло. Производството им се основава на екологично чисти суровини. Освен това те имат постоянен състав, обогатен с витамини, пребиотици и други полезни елементи..

Сокове и плодове

За съжаление нито соковете, нито плодовете са подходящи като първа допълваща храна. Соковете са най-силните алергени. Освен това те могат да провокират дразнене на чревната лигавица. Струва си да ги пиете на 10-11 месеца, след като трохите вкусят каша, зеленчукови пюрета и месо.

Менюто на дете на 5 месеца все още не се различава в широка гама от ястия. Това е съвсем нормално, тъй като червата все още не са подготвени за смилане на по-тежка храна. Поради тази причина диетата на 5-месечно дете не съдържа масло и други животински мазнини..

Освен това изключва захарта, солта, подправките, бисквитките, месото и рибата. Единственото позволено да се добавя към пюрето е малко растително масло, кърма или адаптирано мляко.

Диета

Един от основните въпроси при изграждането на диета за трохи на възраст от пет месеца е колко пъти и в какво количество трябва да се храни. Тези обеми пряко зависят от вида на храненето. Децата, които се хранят с изкуствени храни, се нуждаят от по-малко храна поради по-високото си съдържание на калории.

По-долу са дадени две таблици на хранителните режими за кърмачета на 5 месеца на ден за адаптирано / смесено и кърмене. Данните за обема на продуктите в тях са посочени за вече приготвени ястия.

Кърмене:

Времехраня сеОбем, гр.
6:00кърма200
10:00каша без глутен, плюс добавка към кърмата50
14:00растително пюре с растително масло, плюс допълнително кърма50 (масло до 2 ml)
18:00кърма200
22:00кърма200

Изкуствено хранене:

Времехраня сеОбем, мл.
6:00адаптирана млечна смес200
10:00безглутенова каша плюс смес30 гр. - каша, 100 ml - смес
14:00растително пюре с растително масло, плюс допълнително хранене със смес30 гр. - каша (масло до 2 ml), 100 ml - смес
18:00адаптирана млечна смес200
22:00адаптирана млечна смес200

Дневният прием на храна е 900 ml, който не включва вода, билков чай ​​или компот. Те се дават при поискване през целия ден..

Според графиките може да се направи общо заключение: храненето на детето на 5 месеца се състои от пет хранения. Възможно е и шестото нощно хранене, вероятно свързано с глада на бебето..

Принципите на въвеждане на допълващи храни

За да бъде въвеждането на допълнителни храни възможно най-безопасно за бебето, то трябва да се храни правилно, като се спазват редица елементарни принципи:

 • започнете допълващи храни с един продукт;
 • следващият непознат продукт се въвежда само при липса на алергии или други негативни прояви към предишния;
 • 5-7 дни - времето, необходимо на детето да свикне с новия продукт;
 • зърнени и зеленчукови пюрета се въвеждат, започвайки от половин чаена лъжичка;
 • всеки път след хранене на детето е необходимо да се добавя с кърма или адаптирано мляко, но това не трябва да се прави насила;
 • време да опитате нов продукт - сутрин;
 • препоръчително е да се води дневник за въвеждането на допълващи храни с менюто, обемите и реакцията на бебето (препоръчваме да прочетете: менюто на допълващи храни за деца от 6 месеца).

След започването на въвеждането на допълващи храни с един продукт, на първо място, количеството му трябва да бъде приведено в норма и след това да се добавят следните продукти. Като използвате зеленчуковото пюре като пример, можете първо да започнете с тиквички и да увеличите обема му за 6 дни и едва след това да добавите половин чаена лъжичка броколи или карфиол. След това продължете да увеличавате общата порция. Най-добрият вариант е зеленчуковото пюре, което се състои от три компонента. Впоследствие те могат да бъдат заменени с други видове зеленчуци..

Пример за седмично меню

По-долу има таблица с приблизително меню за бебе на 5-6 месеца. Представя диета за деца, които вече са запознати с всички зеленчуци и зърнени храни. Ако е необходимо, всяко хранене се придружава от последващо допълнително хранене с кърма или адаптирана млечна формула.

Всички зърнени храни трябва да се варят във вода или да се добавят към майчиното мляко или сместа, която бебето яде. Можете да добавите растително масло към пюрето.

Меню за седмицата:

Ден на седмицатаПърва закускаВтора закуска (каша)Обяд (еднокомпонентно зеленчуково пюре)ВечеряВтора вечеря
Понеделниккърма или адаптирано млякоелдаскуошкърма или адаптирано млякокърма или адаптирано мляко
Вторникоризкарфиол (препоръчваме да прочетете: как да готвя карфиол за първото хранене за бебе?)
Срядацаревицаброколи
Четвъртъкелдакартофи
Петъкоризтиквички (препоръчваме да прочетете: как да готвя тиквички за допълващи храни?)
Съботацаревицакарфиол
Неделяелдаброколи

Рецепти за бебешка храна

Има два начина за приготвяне на допълнителна каша. В първия случай е необходимо да се направи брашно от зърнени култури. Това ще изисква кафемелачка. С негова помощ трябва да смилате зърнените култури, като предварително ги сортирате, изплаквате няколко пъти и ги сушите върху салфетки или хартиени кърпи.

Освен това полученото зърнено брашно постепенно се добавя към преварена вода или отвара от зеленчуци. В този случай бъдещата каша трябва непрекъснато да се разбърква. След това продължете да го готвите до пълна готовност, като продължавате да бъркате периодично, за да избегнете образуването на бучки и изгарянето на кашата.

Вторият метод се свежда до факта, че обикновените зърнени култури се заливат с точното количество вода и просто се варят. След това се прекарва през сито или се натрошава в блендер. В зависимост от съотношението на взетата вода и зърнени храни, кашата може да се окаже по-течна или обратно, полувискозна:

ПоследователностЕлдаОриз
Течност1: 4,51: 5,5
Полувискозен1: 3,51: 4,5

Зеленчуково пюре

Преди да приготвите зеленчуци за пюре, трябва да ги приготвите. За целта те трябва да бъдат старателно измити и почистени. След като се почистят, те отново се измиват под гореща вода. Препоръчително е да ги излеете с вряла вода или дори да ги оставите в нея за 1-2 минути. Зеленчуците, подложени на този вид подготовка, трябва да се готвят на слаб огън, покрити с малко количество вода, докато станат готови..

Следващата стъпка е да втриете варените зеленчуци през сито или да ги смелите в блендер, да добавите бульона, в който са били варени, и растително масло. Всичко се смесва и се кипва.

Зеленчуков бульон

За да приготвите зеленчуков бульон ще ви трябва:

 • зеленчуци - 50 грама;
 • вода - 100 мл.

Зеленчук, който се представя на дете, като броколи, картофи или тиква, трябва да се измие добре, да се обели и да се нарязва на малки парченца. След това го поставете в студена вода и оставете да къкри на тих огън, покрито, докато свърши. След това прецедете със стерилна марля и оставете отново да заври. След това се изсипва в стерилен съд. Зеленчуковият бульон може да действа като допълнителна напитка между храненията на бебето..

Какво може да яде и пие бебе на 5 месеца

Докато храносмилателната система на новороденото е на етап формиране, те се опитват да я поддържат на млечна диета. От шест месеца бебето се запознава частично с хранителните продукти на семейството. За да бъде адаптацията удобна, стомашно-чревният тракт се подготвя чрез въвеждане на допълващи храни. Следователно майката трябва да знае какво може да прави детето на 5 5 месеца и каква консистенция трябва да бъде храната.

Време е да въведем допълнителни храни

Характеристики на допълващи храни за петмесечно бебе

Ако бебето се развива нормално, тогава към този период той вече е запознат със зеленчукови и плодови пюрета, сокове. Менюто му съдържа малко количество извара и жълтък..

Настъпи периодът за въвеждане на допълнителни зърнени храни, които ще осигурят на детското тяло витамини от група В, минерали (по-специално желязо и магнезий), фибри и растителни протеини. Първите, които въвеждат в диетата са зърнените култури без глутен: елда, царевица, ориз, след това овесени ядки. Постепенно запознайте бебето с други зърнени култури.

Забележка! Когато съставяте дневната дажба на бебето, вземете предвид особеностите на храненето му. В този случай има леки разлики.

Кърмено бебе

Ако предишните допълващи храни бяха допълнение към основната диета и се даваха на бебето преди хранене, тогава с въвеждането на зърнени храни в диетата те постепенно заместват храненето с мляко. Към 5,5 месеца бебето получава кърмене 3 пъти на ден (с 5 хранения на ден): сутрин, по обяд и вечер. В интервалите между тях на мъника се дават пълноценни допълващи храни..

Относно изкуственото хранене

Зеленчуковите и плодови допълващи храни се въвеждат в диетата на изкуствен човек по-рано от бебетата. Домашна каша и извара не се дават на малки деца до шест месеца.

Но заедно с адаптираните смеси може да се храни със сухи зърнени храни с различни добавки, произведени от хранителната промишленост, като се вземат предвид възрастовите характеристики на бебетата. Полуфабрикатите се произвеждат в 2 вида: със и без млечно съдържание.

Ежедневната диета за деца на изкуствено хранене на 5,5 месеца се състои от 4 хранения с адаптирана смес (или 3 плюс разредена каша). За обяд на бебето се дава зеленчуково пюре с половината жълтък и остъргана ябълка.

Всеки нов продукт от менюто се въвежда постепенно. Започнете с 1-2 ч. Л., Като увеличите обема до пълна норма. За да може кашата или зеленчуковото пюре да заменят едно хранене с мляко, количеството на ястието трябва да бъде 140-150 g.

Забележка! Първите ястия със зърнени храни се приготвят във вода, след това в разредено мляко, като постепенно се преминава към пълномаслено мляко.

Също така изварата, необходима на бебетата, се въвежда поетапно като превантивна мярка срещу рахит. Започвайки с ¼ ч. Л., В крайна сметка доведете продукта до 20 г. Първите порции се разреждат с мляко (или смес) и се дават преди едно от основните хранения. В бъдеще изварата се добавя към кашата.

Основни грешки

След като получиха препоръка от педиатър, че дете на 5 5 месеца може да яде, майките не винаги се придържат към правилата за въвеждане на допълващи храни, като правят редица грешки:

 • дайте ново ястие в удобно за себе си време, въпреки че е по-добре да изберете сутрешните часове - от 9 до 11 сутринта; това ще ви позволи да наблюдавате реакцията на тялото през деня;
 • принуждаване на бебето да опита насилствено непознат продукт; ако малкото го изплюе, по-добре е да отложите иновацията за следващия ден;

Хлапето не е готово за ново ястие

 • незабавно предлагайте на детето смесени ястия, въпреки че бебето първо трябва да се запознае с всеки компонент поотделно;
 • бързайте да увеличите количеството на допълващите храни, което води до нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт; динамиката на растежа на дозата на нов продукт трябва да се разтегне за 7-10 дни.

Друга голяма грешка, която майките допускат, е грешната комбинация от пълноценни допълващи храни с кърмене. Ако зърнени и зеленчукови ястия се редуват помежду си, почивката между кърменето ще се увеличи. Това, казва Комаровски, може да доведе до изчезване на лактацията..

Консистенция на храна за 5-месечно бебе

Основната храна за кърмачета през първите месеци е млякото (адаптирана формула), което е течна храна. Всички въведени допълващи храни също трябва да бъдат стритно смилани, така че да се усвояват по-лесно от стомашно-чревния тракт..

Ако бебето вече е започнало да се храни със зърнени храни, то те се приготвят от зърнени храни, смлени на фина фракция. Съотношението на продукта и течността, в която е приготвена кашата, трябва да бъде такова, че да се получи ястие с течна консистенция.

Възможно ли е да се дават на парчета

Петият месец е време да давате на бебета варени зеленчуци и плодове. Те също трябва да бъдат хомогенна каша, подобна на каша, лесно смилаема от стомаха на детето. Освен това трябва да смилате извара и жълтък..

Царевична каша за бебета

Важно! Когато сервирате остъргана ябълка, уверете се, че там не попаднат парчета пулп.

На пет месеца бебето все още не знае как да дъвче - не е развило подходящ рефлекс. Той ще се развие по-късно, когато детето има зъби и тялото се реорганизира, за да възприема твърдата храна..

Какво е включено в диетата на петмесечно бебе

По-близо до шест месеца кърмата или адаптираното мляко вече не са в състояние да задоволят напълно нуждите на растящото тяло. Ето защо е важно да знаете от какво допълнително хранене се нуждае бебето..

Бебе на допълнителни храни

В допълнение към храненето с мляко дневното меню на 5,5-месечно бебе трябва да включва:

 • зеленчукови пюрета;
 • плодове и сокове от тях;
 • жълтък;
 • извара;
 • каша.

Зеленчуковите пюрета вече могат да бъдат ароматизирани с растително масло, а маслото може да се добавя към ястия със зърнени храни в малко количество. Солта и другите подправки все още не се използват в готвенето.

Примерно меню за един месец

След като е решила какво може да яде 5-месечно бебе, мама прави приблизително меню. Важно е да направите правилното разпределение на продуктите през деня..

Препоръчва се кашата да се въвежда през първата половина на деня, зеленчуковите ястия - през втората, като се вклинява между кърменето. Приблизителен график на хранене е даден в таблицата.

Меню за бебе от 5 до 6 месеца

Работно времеСъставДоза
6-00Кърма200 мл
10-00• каша
• извара
• плодово пюре
150 гр.
2 ч.ч..
60 g.
14-00• сокът
• кърма
6 ч.ч..
180-200 мл
18-00• зеленчуково пюре, подправено с 1 ч.ч. растително масло
• плодов сок
150 гр.
6 ч.ч..
22-00Кърма200 мл

Дадената диета е взета като основа за разнообразяване на менюто на бебето през седмицата през целия месец. Например, в понеделник можете да сервирате пюре от каша от елда, във вторник - ориз или царевица. След това бебето се запознава с овесените ядки..

Когато детето свикне с нови вкусове, се правят смесени ястия, съчетаващи зърнени култури в различни пропорции. Към тях можете да добавите пасирани варени моркови, тиква, печена ябълка, както и други плодове и зеленчуци..

Ежедневната диета, дадена в таблицата, се препоръчва за кърмачета. За изкуствените хора е малко по-различно:

 • на 10 и 18 часа дайте адаптирана смес (200 ml) и плодов сок (6 ч. л.);
 • в 14 часа на бебето трябва да се даде зеленчуково пюре (150 g), подправено с растително масло и допълнено с половин сварен жълтък, както и остъргано ябълково или плодово пюре (60 g).

През останалите часове се дава само адаптирана смес, като постепенно се заменя 1 хранене с млечна каша, направена от сух прах.

Рецепти за готвене

В отделите за бебешка храна в супермаркетите има голям асортимент от различни картофени пюрета и зърнени храни за най-малките. Те улесняват живота на майките - няма нужда да губите време да стоите до печката. Прясно приготвената храна у дома е не по-малко полезна за мъника.

Асорти от зеленчуково пюре

За готвене ще ви трябват продукти, които бебето вече е опитало в еднокомпонентна версия: моркови, тиква, зеле, цвекло, ряпа и т.н. Зеленчуците се измиват старателно, обелват се и се нарязват на малки парченца. Като вземете 80 г зеленчукова смес, преминете към следните действия:

 • асортиментът беше поставен в тенджера;
 • пълни с малко количество вода;
 • покрита с капак и поставена на слаб огън, за да угасне, като се уверите, че на дъното винаги има течност;
 • след като приведете зеленчуците до половин готовност, добавете картофени кубчета (20 g) в тигана и продължете да къкри;
 • когато плодовете се сварят, те се втриват горещи през сито;
 • добавете врящо мляко (25 ml) и разбийте добре масата.

Остава да заври и да се напълни с картофено пюре с растително масло (3 g). Броят на продуктите в рецептата се основава на една порция.

Зеленчуково пюре за бебе

Крем супа

Това ястие ще се хареса на всяко дете. Не са необходими специални усилия за подготовката му. Достатъчно е да следвате този алгоритъм:

 • карфиолът и тиквичките (по 50 г) се обелват и нарязват на малки парченца;
 • поставя се в тенджера и се залива с вряща вода, така че водата напълно да покрива зеленчуците;
 • покрийте плътно и гответе до омекване;
 • бульонът се изсипва в чист съд;
 • смилайте горещи зеленчуци през фино сито;
 • масата се разрежда с отвара до кашисто състояние и отново се слага на котлона.

Когато супата от пюрето заври, свалете от огъня и подправете с масло (3 г). След като оставите ястието да се охлади леко, добавете натрошен твърдо сварен жълтък (1/4).

Елда каша

Обикновено за бебета зърнените храни са предварително смлени, но в тази рецепта можете да се справите и без такава процедура. Последователността на готвене е представена от следния алгоритъм:

 • 30 мл вода се изсипва в малка тенджера и се поставя на огън;
 • сортираните и измити зърнени храни (10 g) се изсипват в преварена вода (при постоянно разбъркване);
 • пламъкът се намалява до минимум и кашата се вари 1 час;
 • варените зърнени храни се втриват през сито или се разбиват с пасатор;
 • разредено с горещо мляко (100 ml);
 • изсипете захарен сироп (3 ml);
 • като се разбърква, ври още 2-3 минути.

След като извадите тигана от котлона, добавете масло (3 г) към кашата. Количеството продукти, дадено в рецептата, дава 100 г ястие на изхода..

Оризова каша с плодово пюре

Като начало обикновеният ориз се зарежда в кафемелачка и се превръща в брашно. След това, като вземат 10 g от продукта, те започват да готвят:

 • оризът се разрежда със студена вода (20 ml);
 • мляко (100 ml) се кипва;
 • изсипете (непрекъснато разбъркване) напоено оризово брашно;
 • ври 5 минути;
 • добавете захарен сироп (3 мл), плодово пюре (30 г) и оставете да заври.

В готовата каша сложете 1 ч.л. масло. Пюрето може да бъде заменено с предварително нарязани пресни плодове.

Каша с тиква

Това ястие се яде с нетърпение не само от деца, но и от възрастни. Можете да готвите каша от всякакви зърнени храни (ориз, елда, овесени ядки), като следвате следните стъпки:

 • тиквата се измива и обелва;
 • вземете 100 г и нарежете на кубчета;
 • налейте вода (75 ml);
 • добавете захарен сироп (5 ml);
 • поставете на котлона и задушете за половин час;
 • през това време зърнените култури (10 g) се сортират и измиват;
 • изсипете в тенджера, разбъркайте и продължете да къкри още 30 минути;
 • сваляйки от котлона, разтрийте кашата през сито;
 • добавете горещо мляко (50 ml) и оставете да заври;
 • сваляне от котлона, сложете парче масло (1 ч.л.).

Млечната каша по тази рецепта може да се приготви не само с тиква. Вкусно е с моркови, цвекло или ряпа. Ястието се оказва необичайно, ако зеленчукът бъде заменен с плодове.

Как да готвя тиква каша

Пресни картофени пюрета

През лятото, когато се предлагат пресни плодове, можете да приготвите пюре от плодове и зеленчуци, следвайки алгоритъма:

 • белени моркови и ябълки (1 бр.);
 • плодовете се настъргват (като не забравяме да изхвърлим семенната част на ябълката);
 • боровинки (1 супена лъжица) се смилат със захар (2 чаени лъжички).

След като смесят съставките, те веднага дават ястието на бебето. Не трябва да готвите такова картофено пюре за в бъдеще - продуктите бързо ще се "навият" в хладилника.

Запарка от горски плодове

Напитката може да се приготви от всякакви плодове. В тази рецепта се препоръчва да вземете касис и да следвате тези препоръки:

 • плодове (10 g) изплакнете със студена течаща вода;
 • поставете в емайлиран съд и изсипете вряла вода (90 ml);
 • покрийте и гответе 10 минути;
 • свалете от огъня и оставете за 24 часа на стайна температура;
 • прецедете напитката през стерилна марля, сгъната на 2-3 слоя;
 • добавете горещ захарен сироп (5 мл) и всичко разбъркайте добре.

Течността се излива в стерилна бутилка и се дава на бебето да пие вместо плодов сок. Захарният сироп може да се приготви предварително, като 100 г захар се свари в 100 мл вода. Тогава е достатъчно да вземете точното количество сладка течност и да я използвате според указанията (например, добавете към запарки от зрънце или зърнени храни).