За млада майка, веднага след раждането, няма нищо по-важно от здравето и благосъстоянието на детето си. Разбира се, раждането на бебе е труден процес и жената има нужда от време, за да се възстанови. През този период тя си почива, радва се на ролята на майка и се радва да пробва гащеризони, плъзгачи и бодита за детето си и очаква с нетърпение кога може да излезе на разходка за първи път..

Напълно разбираемо е, че бебето се нуждае от време, за да се адаптира към новите условия на живот. През този период бебето непрекъснато спи и се разсейва от това занимание, само за да закуси солидно. Сега не трябва да го безпокоите, но можете и дори трябва да ходите, защото бебето се нуждае от чист въздух, за да расте и да се развива правилно.

И не е тайна, че децата спят особено спокойно след дълга разходка в гората или парка, където е особено тихо и можете да наблюдавате облаците, дърветата или лицето на майка им. Що се отнася до съвсем малките, те спокойно спят в количка, слинг или количка, докато майка им прави важни неща, свързани с купуването на хранителни стоки или посещението на баба си.

КОГА ДА РАЗХОДИТЕ СЛЕД РАЖДАНЕ

Колко дни след раждането можете да започнете да ходите с бебето - зависи от здравето на бебето и майка му. Ако всичко е наред, то през топлия сезон можете да започнете да ходите в рамките на 5-6 дни след раждането (т.е. буквално няколко дни след като сте се върнали от болницата).

Ако бебето се е родило през зимата или късна есен, трябва да изчакате около 2 седмици и след това да се чувствате свободни да се приготвите за път. Просто се уверете, че температурата навън не е по-ниска от -10 ° C, тъй като вече е твърде студено за новородено..

Много майки все още се чудят - възможно ли е да ходите с новородено под дъжда или вятъра? Отговорът тук е недвусмислен: възможно е и е необходимо, но при условие, че бебето е топло облечено, е в количка и защитено от дъжд и вятър и, разбира се, това, което е удобно за мама.

Във всеки случай за първата разходка са достатъчни не повече от 10-15 минути. Това се отнася за доносени бебета, независимо от месеца на раждане. Постепенно времето трябва да се увеличава - с 15 минути всеки ден - и до края на първия месец от живота можете да ходите поне 2-3 часа.

КОЛКО И КОЛКО ЧЕСТО ДА РАЗХОДИТЕ С БЕБЕТО

От баби и в стари книги ще намерите информация, че трябва да ходите с бебето си два пъти на ден - сутрин и вечер. Това е както правилно, така и не съвсем.

Разбира се, чистият въздух е изключително важен за бебето, така че колкото повече трябва да ходите, толкова по-добре. Обличането и събличането на вашето бебе, особено през есента и зимата, е изключително трудоемко приключение. Добавете към това отстраняването на количката от входа и недоволното крещящо бебе (малко бебета обичат да бъдат облечени - съблечени). В такава ситуация е много по-добре да ходите само веднъж на ден и да не страдате от разкаяние, защото комфортът и нервите на мама и бебе са много по-важни от чистия въздух.

Без значение колко пъти на ден излизате на разходка, опитайте се да изберете сутрин за разходка, така че да се приберете у дома преди 12-13 часа: практиката показва, че това е най-удобният график, към който има смисъл да свиквате възможно най-рано. Освен това през лятото пладне е най-горещото време, което не винаги е удобно за бебето..

Ако се разхождате вечер, изберете лек следобед. Разходките през нощта не са забранени, но не и през деня, защото не само чистият въздух е изключително важен за бебето, но и слънцето като профилактика на рахит.

Много майки все още се чудят - възможно ли е да ходите с новородено под дъжда или вятъра? Отговорът тук е еднозначен: можете и трябва да ходите при почти всяко време, но при условие, че бебето е топло облечено, е в количка и е защитено от дъждобран, козирка или други аксесоари от дъжд и вятър и, разбира се, какво е удобно за мама.

Понякога, разбира се, има ситуации, когато определено е по-добре да се въздържате от ходене:

 • вали силен дъжд
 • слана под 10 градуса
 • твърде ветровито (бебето лесно може да настине)
 • много горещо и температури над 30 градуса
 • детето е палаво и не се чувства добре
 • мама е твърде уморена

Количка или слинг? Или може би само на дръжките?

Всяка майка сама намира отговора на този въпрос, избирайки вариант по свой вкус. Ако сте станали собственик на удивително красива количка още преди да се роди бебето ви - чудесно! Повярвайте в бебешките слингове и близките отношения между бебето и мама - също прекрасен избор! Може би мек носител или кошница - и това е страхотно! И ако първата разходка дойде неочаквано, а вие все още не сте имали време да се сдобиете с каквото и да е превозно средство, също не е страшно, първите разходки могат да се използват за позоряване на бебето.

Като цяло изобщо няма значение какъв вид „транспорт“ ще се разхожда новородено бебе, само ако това ви харесва. Въпреки това, отдавайки предпочитание на един или друг вид "транспорт", вземете предвид следните точки:

 • На дръжки

Изглежда само, че новороденото бебе е много леко: само 3 - 4 килограма. След 15 минути ходене с него, опакован в обемен костюм или одеяло, ръцете ви ще паднат и ще бъдете готови да платите милиард за количка. Така че, ако решите да започнете да ходите на ръце, по-добре е да вземете със себе си някой, с когото можете да носите бебето на свой ред.

 • Носене с дръжки

Меките носачи за колички (като меки чанти с дръжки) абсолютно не са подходящи за първите разходки. Ако сте направили избор в полза на носенето - вземете плътен, висококачествен носител. Във всеки случай имайте предвид, че през зимата или есента на бебето няма да му е много удобно - сняг, влага или вятър право по лицето.

 • В слинг

Разбира се, за първите разходки трябва да изберете или слинг с пръстени с люлка - ако сега е лято, или слинг шал - ако се носи под яке или ветровка. Ergo раници или прашки за май ще бъдат налични по-късно, след 6 месеца. Бебешката прашка е едно от най-удобните транспортни средства за новородено, тъй като майката я затопля с топлината си и винаги контролира ситуацията с вятъра или влажността. Педиатрите обаче силно предупреждават: ако сложите слинг, бъдете изключително внимателни, вижте къде отивате и как отивате, за да не падне и да не нарани бебето. Още по-добре, ако слинго културата все още е новост за вас, вземете със себе си спътник за разходки по слинго, който ще ви помогне да контролирате координацията на движенията в началото.

 • Детска количка

Удобна и ефектна класика за първите разходки. Разбира се, количката за новородено трябва да е напълно хоризонтална. Ако имате избор - направете избор в полза на по-малки колички: просто ние, възрастните, искаме пространство. Малките деца винаги се чувстват по-удобно в тесни и малки детски креватчета (не е изненадващо, защото наскоро им беше приятно да са в много по-тесни условия). Също така, уверете се, че количката има голяма качулка и винаги дръжте под ръка дъждобран..

ПЪРВАНЕ НА РАЗХОДКА - КАКВО ДА ОБЛЕЧА И ВЗЕМЕ С ВАС

Като правило, за първи път млада майка се притеснява дали бебето ще се събуди преди време, дали ще трябва да смени пелената и какво да облече, а не само детето.

Като начало трябва да се успокоите и да използвате просто правило по отношение на дрехите за бебето - облечете се като себе си плюс още един слой. Тоест, ако ходите през есента и сами обличате пуловер, панталони, чорапи, ботуши и сако, тогава детето трябва да бъде облечено според принципа: пелена, боди с дълги ръкави, костюм за пълнене и плетен затворен костюм. Освен това те обикновено носят шапка с връзки, а отгоре друга.

Бебето в количката е поставено удобно и покрито с одеяло или увито в одеяло - което е по-удобно за вас.

Мама трябва да се облича възможно най-удобно и да не забравя да използва сменяеми подложки за сутиени.

За да не се притеснява мама, трябва да вземете със себе си следния списък с неща:

 • резервни пелени
 • мокри кърпички
 • бутилка храна (ако мама не кърми)
 • термос или специален калъф - термо чанта (за поддържане на топло хранене на бебешка храна или изцедено кърма)
 • шал или шал (позволява ви да дискретно кърмите бебето си)
 • залъгалка - фиктивна (и повече от една)
 • дрънкалки
 • дъждобран за количка (в случай на лошо време)

Между другото, най-удобно е да поставите всички тези неща в специална чанта за мама - тя има свое удобно отделение за всеки елемент, така че бебешките малки неща да са в удобен ред и бърз достъп. Повече информация за чантите за мама можете да намерите в тази статия..

ПРОЦЕС НА СЪБИРАНЕ ИЛИ КАК БЪРЗО ИЗЛИЗАТЕ ЗА РАЗХОДА

За една млада майка всички малки неща са важни и тя просто се учи как правилно да управлява времето си. И за да се разходите без забавяне и по-скоро да дадете на бебето нови емоции, трябва да действате на етапи.

 • Първо трябва да направите лек грим и да срешете косата си и да се облечете така, че просто да трябва да облечете яке или палто.
 • След това съберете чантата и сложете всичко необходимо (ключове, телефон, портфейл и всичко, което вземаме със себе си на разходка за бебето).
 • Съберете неща за бебето и ги поставете в удобен ред.
 • Подгответе количка и я сложете пред входа (ако говорим за самостоятелна разходка без съпруг или роднини).
 • Нахранете бебето (ако направите това преди да излезете навън, можете да ходите около 2-3 часа преди следващото хранене).
 • Поставете бебето на нова пелена и всички подготвени дрехи.
 • Оставете бебето в креватчето или кошарата за игра и изнесете количката на двора.
 • Станете бързо, вземете детето и затворете вратата.

Най-вълнуващият момент за много майки от многоетажни сгради е изваждането на количката, когато бебето е само в апартамента. В стремежа си да не оставят бебето само за секунда, майките често се опитват да извадят количка с бебе вътре. Това не трябва да се прави в никакъв случай (поне през първите дни, докато не се упражните ловко да боравите с количка) - в края на краищата, без опит в боравенето с количка, мама може да я обърне, като изпусне бебето.

От друга страна, няма нищо ужасно във факта, че мъникът ще прекара минута в безопасно креватче или детска кошара - основното е да се уверите, че детето не изпада и не може да си навреди.

Разходката на чист въздух, между другото, е много полезна не само за детето, но и за майка му. Тези спокойни моменти на релаксация ви позволяват да избягате от рутинните дела, да мечтаете или просто да прочетете списание или книга и най-важното - да ви дадат възможност да се насладите напълно на майчинството, гледайки тихо хъркащо бебе.

Какво трябва да има в количка за новородено?

Нова, удобна, красива, елегантна количка беше закупена и стои в коридора в очакване на малкия собственик. Как правилно да покриете количката за новородено? Какво слагат в количка за новородено освен дрънкалка?

Какво ви трябва в количка за новородено

Подготовката за разходка за млада майка е истинско изпитание за предпазливост. В крайна сметка, ако сте забравили нещо, ще трябва да поискате помощ или да се върнете у дома. С количка не тичате по етажите и само татко може да остави детето близо до входа и да отиде за забравено нещо.

Какво да поставите в новородената си количка

 1. Бутилка вода - само през топлия сезон. През есента, зимата, пролетта, бебето не трябва да пие вода на улицата, защото е много студено. Ако детето е свикнало да смуче вода или сок, препоръчва се бутилката да се държи в термос или да се постави в одеяло, за да се затопли от топлината му;
 2. Не всеки взема бутилка храна. Обикновено можете точно да изчислите кога бебето е гладно и няма нужда да го храните навън. Нещо повече, категорично е невъзможно да се използва студена млечна смес и още повече да се съхранява на топло място. Хранете бебето си у дома;
 3. Резервни пелени и мокри кърпички;
 4. Резервен комплект дрехи: памперсите, разбира се, са надеждни, но бебетата често успяват да ги надиграят;
 5. Дрънкалки, музикални играчки - всичко, което може да привлече вниманието на детето;
 6. За себе си книга, телефон, козметична чанта - с една дума всичко, което ще ви помогне да не се отегчавате много;
 7. През по-студените месеци от годината носете мека възглавница за сядане. Трябва да ходите дълго с деца, а прекарването на цялото това време на крака е допълнително натоварване.

Какво да поставите в количка за новородено

Всяка майка трябва да знае как да зарежда бебешка количка. Тук има няколко важни точки:

 • Децата трябва да спят на равна повърхност, за предпочитане хоризонтална. На твърдото дъно на количката трябва да се постави матрак. Ако детето няма алергии, изберете матрак с естествен пълнеж, например с люспи от елда. Той е доста здрав, поддържа формата си добре;
 • Отгоре се слага пелена. Разбира се матракът има покривало. Но вие имате такъв и той трябва да бъде защитен от замърсяване;
 • Няма нужда да поставяте възглавница в количката за новородено, но ако бебето не спи добре без нея, купете му специална възглавница за бебета. Ортопедичните възглавници се използват само по указание на лекар;
 • Разбира се, трябва да има и одеяло.

Леглото на бебето трябва да е подходящо за сезона.

Какво да сложите в количка за новородено през лятото

През лятото е приятно не само да спите в количката, но и да играете. Използва се минимално спално бельо. Одеяло, плик ще бъде абсолютно излишно.

Бебешки дупета се мъглят от постоянно носене на памперс. Какво да сложите в количка за новородено, за да може да се съблича в жегата? Обикновената медицинска кърпа, която можете да си купите в аптеката, ще свърши работа. Поставят го под пелената. Медицинската кърпа изглежда неестетична, но много по-удобна от всяка друга: тя не е хлъзгава и пелената няма да се плъзне от нея.

Какво се слага в количка за новородено през есента

През пролетта и есента въздушните бани за деца вече не са подходящи, поради което не слагат клейон. Облечете бебето си според времето, вместо обикновена памучна завивка, поставете фланелка или приказка в количката. За да спите, ви трябва вълнено одеяло или одеяло. Подходящи са и есенните пликове.

Какво да поставите в количка за новородено през зимата

През студения сезон трябва да се внимава детето да не настине. Малките деца замръзват по-бързо от възрастните.

Наложително е обаче да се разхождате навън през зимата: децата спят много добре във въздуха. Мнозина заспиват веднага щом усетят промяна във външната температура..

Какво ви трябва в количка за новородено през зимата, за да не му изстине? Има много опции:

 1. Изолиран ръкав: най-удобното решение за зимата. Обличането на новородено бебе със зимни дрехи е трудна и нервна задача и в плик то ще се чувства като пиле в топло гнездо. Пликовете са удобни за използване: просто оставете детето и затворете ципа. Не забравяйте обаче, че главата ще се нуждае от зимна шапка;
 2. Много одеяла: отдолу, нагоре, наоколо;
 3. Детски топъл гащеризон: подходящ за тези, които вече са седнали, но бебетата се губят в тях.

Не извеждайте детето си на горещ чай, дори с билки. Той може да настине, като вдишва студен въздух с гореща уста..

Какво да сложите в количка за новородено, за да не му стане студено или болно? Може би някой няма да се съгласи, но съвременните деца, които имат всичко необходимо в количка за новородено, са по-склонни да се разболеят от топлина, отколкото от студ. Увити, не за времето, децата се потят и тогава най-малкият вятър е достатъчен, за да настинат. Това се случва особено често, ако детето е заспало в количката през зимата и не иска да се събуди, когато се прибере у дома. Мама съжалява, че го събужда, а той продължава да спи в коридора с улични дрехи. Събуждайки се, той се оказва мокър като жаба.

В този случай бебето трябва да се смени незабавно, да се избърше с влажна кърпа и да се избърше на сухо. Не чакайте вечерта, когато той отиде да плува. Поставете памучна шапка на главата.

За нови неща

Колко красиво е да сложите количка за новородено, когато няма достатъчно пари? Много хора решават този проблем, като купуват нови неща. Не препоръчваме да правите това: в магазините втора ръка нещата се подлагат на мощна химическа обработка. Контактът с тях може да предизвика алергична реакция у кърмачето. Но дори и да не се поръси веднага, пак няма нищо добро в дишането на прах за възрастни..

Решението може да бъде следното - онлайн покупки на едро. Сключете споразумение с няколко майки с деца на същата възраст и си купете пакет бельо, бодита, шапки през Интернет. Добре е да имате едни и същи дрехи и легло. Основното е, че ще е ново и само ваше. На цена на едро през интернет можете да закупите качествени артикули два или дори три пъти по-евтини от дребно в стационарен магазин.

Какво ви трябва за новородено в количка. Отиваме на разходка с бебето: какво е необходимо в количка, за да бъде новороденото удобно и безопасно

При подготовката на зестра за новородено през есента, на първо място, всички придобивания трябва да бъдат разделени на големи, по-малки и много малки, но от това не по-малко важно през първите месеци от живота на детето. Големите включват закупуване на количка за бебе, детско креватче и матрак, столче за кола, както и овлажнител и пречиствател на въздуха, ако все още не е наличен и има нужда от него. Следващото, разбира се, е облеклото. И тук основният момент е принципът на умереност. Дрехите за бебета през есента са много разнообразни, но не трябва да има твърде много от тях, тъй като бебетата растат много бързо и много може просто да не е полезно. Тогава има всякакви необходими дребни неща, без които никъде, но нека да се подредим.

Какво да подготвим за болницата?

И така, какви неща да купите за новородено през есента, за да вземете със себе си в болницата? Струва си да започнете да събирате чантата в родилния дом постепенно от 27-28 седмици, за да можете бавно да събирате и поставяте всичко. Не забравяйте, че много родилни болници забраняват да носите пътни или спортни чанти със себе си, затова се препоръчва внимателно да поставяте всички неща в найлонови торбички.

Ето груб списък с неща за новородено в родилния дом през есента:

 1. Пелени - най-малката опаковка за бебета от три до шест килограма.
 2. Мокри кърпички за бебета, които са незаменими при смяна на пелена.
 3. Прах или крем от обрив от пелена.
 4. Специални ножици - често бебетата се раждат с невенчета, които могат да надраскат себе си или майка си.
 5. Пелени за еднократна употреба - просто необходими навсякъде.
 6. Памучни пъпки със запушалка, за лечение на носа.
 7. Пелени, тънки и фланелени.
 8. Плъзгачи - 2 броя и долни ризи - 4-5 броя или фишове 3-4 броя.
 9. Блузи с копчета - 2 бр.
 10. Чорапи - 3-4 чифта.
 11. Шапки и шапки - 2-3 бр.
 12. Одеяло - за есенни бебета по-добре е колело.
 13. Драскотини - 2 броя.

Това е необходимо на бебето до изписване..

Какво да се подготви за изписване от болницата?

Така че дойде най-тържественият и радостен момент от престоя в родилния дом - изписване. Мама и бебе са посрещнати от радостен баща и роднини, както и от приятели и семейство. Първото събитие на вашето дете, когато е необходимо да бъде умно, когато всички погледи са насочени само към него, а също така камерите се стремят да уловят този исторически момент. За изписване за новородено през есента е необходимо да се запасят както относително леки, така и много топли неща, защото е известно, че времето по това време на годината е пълно с изненади.

И така, кой е най-добрият начин за изписване на новородено през есента?

 • Долни ризи и плъзгачи - при всяко време е необходимо да облечете дете.
 • Елегантен лек гащеризон или просто този, който хареса на мама.
 • Изолирайте ръцете и краката - шапка и чорапи, или обувки.
 • Есенен топъл гащеризон или плик с панделка с подходящ цвят.

По този начин нещата за изписване за новородено през есента до голяма степен зависят от вашето желание и въображение..

Какво да разхождате у дома за есенно новородено или основен гардероб?

И накрая дойде моментът, когато щастливите родители с детето си бяха у дома. Съответно възникват редица въпроси за това как правилно да се облича новородено бебе през есента вече у дома..

За целта ви предлагаме списък на основните бебешки гардероби:

 1. Тънки и топли памперси, 10 бр.
 2. Долни ризи - 6-7 броя, от леки до топли.
 3. Плъзгачи - 5-6 бр.
 4. Боди с къс и дълъг ръкав - 3-4 броя.
 5. Гащеризони, наречени мъже, с ръкави и без - 4-5 броя.
 6. Капачки - 1-2 броя.
 7. Чорапи - 4-5 чифта.
 8. Топъл плик или гащеризон за топло есенно време.
 9. Зимен плик или гащеризон за студена есен.

Имайки такъв комплект, не можете да се притеснявате от това какви дрехи се нуждаят от новородено през есента, защото винаги всичко може да се комбинира помежду си, за пълния комфорт на бебето.

Първа разходка - отговори на всички въпроси

Първата разходка с новородено през есента е поредица от привидно неразрешими проблеми и въпроси, но всъщност много приятно преживяване, ако се подготвите за него правилно. Веднага си струва да се спомене, че не е необходимо да се страхувате, че бебето ще настине, защото липсата на чист въздух е много по-вредно за детския организъм. Можете и трябва да започнете да ходите вече на третия или четвъртия ден след изписването от родилния дом. Нека определим времето за разходка с новородено през есента. Струва си да започнете с петнадесет минути, като постепенно увеличавате времето, прекарано на улицата, до един час или повече. Не е необходимо да се страхувате от настинка, основното е правилно да определите какво да ходите с новородено през есента.

И така, как да облечем бебе на 10-15 градуса през есента?

Ако температурата на въздуха навън е + 10- + 15 градуса по Целзий и повече, ние обличаме детето:

 1. Памучно боди.
 2. Плетен или руно пуловер.
 3. Чорапи.
 4. Демисезонна капачка.
 5. Топъл есенен гащеризон или плик.

Можете да сте сигурни, че в такова оборудване бебето ви ще се чувства комфортно и няма да настине.

Ако външната температура падне до +5 - добавете одеяло към горното - и отново всичко е наред.

Ако навън стане по-студено и времето е около нула градуса или дори малко по-ниско, трябва да облечете топлите чорапи и топла шапка на детето и да добавите одеяло върху плика или да преминете към зимен плик. В никакъв случай не трябва да увивате лицето на детето в шал, докато ходите, тъй като това води до респираторни заболявания.

Какво ви трябва в количка за новородено през есента?

След като сте решили колко трябва да ходите с новородено през есента и как правилно да облечете новородено на разходка през есента, просто трябва да решите от какво имате нужда в количка за новородено през есента. Вашето бебе сега се нуждае от специални грижи и комфорт, така че вашата задача е да осигурите всички нюанси, така че нищо да не пречи, да не се търка и да не натиска, така че всичко необходимо да е под ръка.

Какво трябва да постави новородено бебе в количка през есента? Важно е самата количка да бъде снабдена с твърд, равномерен матрак, за предпочитане направен от естествени влакна като кокос. Ако няма такъв, трябва да го закупите и да го поставите в количката. През есента винаги трябва да сте на топло с вас на разходка, което ще ви помогне да се предпазите от неочаквани ветрове и да създадете допълнителен комфорт. Някои майки задължително поставят одеяло на матрака, навито на няколко слоя, така че детето да е малко по-меко. Можете също така да сложите специална пелена-кърпа между моряка и одеялото, за да избегнете намокряне, в случай на всякакви изненади.

Подготовката за появата на нов, най-важен член на семейството е не само отговорен бизнес, но много, много вълнуващ и приятен, защото искате вашето бебе да има всичко най-добро и качествено. Ето защо, за да избегнете придобиването на ненужни неща или просто нещо, което по-късно престава да се харесва, трябва да направите списък за пазаруване за новороденото през есента. Внимателно го проверете и проучете, сравнете цените и офертите, много често онлайн магазините предлагат много по-изгодни цени за едни и същи стоки, поради липсата на ненужни разходи за популяризиране на стоките до конкретен купувач. Освен това, като официални дилъри на различни фирми, интернет продавачите няма да ви подменят фалшификат, вие ще бъдете доволни от качеството на закупения продукт и сте уверени в неговата автентичност. Например есенните дрехи за новородени в онлайн магазин ще ви струват с порядък по-евтино, отколкото в големите търговски центрове, така че трябва да помислите и да изчислите всичко предварително, преди да направите покупка. Също така е много удобно и изгодно да закупите всичко на едно място, това ще спести вашето време и плащане за доставка.

Здраве за вас и вашето бебе, както и добро пазаруване!

Най-добре е да изберете количка за бебе още преди раждането на бебето. Правейки покупка предварително, родителите могат да избират превозно средство бавно, оценявайки всички негови недостатъци и предимства. Как да изберем правилната бебешка количка? Ще говорим за това по-нататък..

Количка за новородено трябва да отговаря на няколко важни критерия: само в този случай тя ще бъде удобна както за бебето, така и за родителите му.

Как да изберем количка за новородено

Коя количка е най-подходяща за новородени? - този въпрос, може би, се задава от всички родители при избора на транспорт за бебе. За да бъде изборът верен, е важно бъдещите майки и бащи да обърнат внимание на няколко критерия:

 1. Производствени материали. Те трябва да бъдат с високо качество, екологични.
 2. Отдолу. Дъното на количката трябва да е здраво и равномерно, така че бебето да няма проблеми с гръбначния стълб.
 3. Шаси и амортисьор. Обърнете внимание на диаметъра на колелата и материала, от който са направени. Най-добрият вариант, ако са направени от каучук или полиуретан. Ако купувате количка за новородени и особено за близнаци, за по-лесно маневриране, изберете транспорт с въртящи се колела.
 4. Конструкция и тегло. Количката трябва да е с ергономичен дизайн и лека. Транспортът с лека рамка и компактни размери е удобен за пренасяне от място на място, за вкарване в асансьор.
 5. Дизайн. Детският транспорт трябва да бъде не само красив, но и практичен. Ако планирате да пазарувате с детето си, изберете количка с кошница. Не забравяйте да потърсите дъждобран, който предпазва детето от дъжд и вятър, сенник за крака.
 6. Модел превозно средство за развлечение. Количките за новородени са различни, кой от тях ще се хареса на бъдещите родители - те сами трябва да решат. Напоследък голям брой бъдещи майки и бащи предпочитат да купуват колички-трансформери. След раждането на бебето те се използват като люлки. Е, когато детето порасне, те се превръщат в удобна количка.

Какво да поставите в количка за новородено

Въпросът какво се поставя в количка за новородено е от значение и за бъдещите родители. Ако бебето е родено през лятото и количката има равна, твърда повърхност, достатъчно е да сложите върху нея памперс и тънко одеяло. В същото време памперсът е покрит над одеялото. Ако дъното на количката не е много твърдо, най-добре е да поставите тънък матрак, например синтепон, напълнен с кокосови влакна. В момента магазините разполагат с богата гама матраци, създадени специално за покриване на колички, така че винаги имате избор.

Тъй като люлките имат различна дължина, производителите произвеждат матраци, които се различават по размер. Ето защо, преди да закупите продукта, не забравяйте да измерите количката.

В хладните дни детето може да бъде поставено в прост летен плик, изработен от естествени материали. Но дори когато го използвате, все пак трябва да поставите нещо на дъното на количката.

Какво е необходимо на новороденото за количка през зимата? През зимата транспортът за деца трябва да бъде изолиран. За да направите това, можете да поставите топло одеяло отдолу, а можете и да покриете бебето отгоре. Можете също така да използвате изолиран плик, в който детето ще бъде много удобно. Топлите пликове се различават по материала на производство. Производителите предлагат кожени изделия, пликове на подложка от полиестер. Освен това има специални пликове-гащеризони, предназначени за деца под една година. Първо се използват като спален чувал с ръкави, а по-късно, когато бебето порасне, се превръщат в пълноправен гащеризон от цяла част.
Ако все още ви е трудно да изберете автомобил на детето и какво да сложите в него, използвайте помощта на опитни продавачи на детски магазини. Те ще ви посъветват по всякакви въпроси и ще ви дадат много полезен съвет, който непременно трябва да изслушате..

Новороденото бебе трябва да е възможно най-много на чист въздух. Независимо от метеорологичните условия и времето на годината, детето трябва да ходи на разходки. Подобно забавление е много полезно както за физическо, така и за психическо развитие. Бебето, което получава порцията си чист въздух всеки ден, ще има силна имунна система, здравословен и спокоен сън и добро емоционално състояние..

Не всички бебета обаче имат късмета да се родят през топлия сезон, когато навън е топло, слънцето грее ярко и можете да се приберете вкъщи, с изключение на обяда. Какво да правим, когато навън е зима и термометърът показва минус? Как на разходка? Какво да сложите в количката? Какво одеяло да покриете?

Запознаване с улицата

Първото запознаване с улицата може да се извърши две седмици след раждането на бебето. За новородено през зимата е достатъчно да бъде на чист въздух по 20-30 минути на ден, докато на всеки няколко дни можете да увеличавате времето.

Важно! Средно новороденото трябва да е на разходка за около 1,5 - 2 часа на ден..

Но не излизайте, ако термометърът е повече от 5 градуса под нулата..

Едномесечно бебе през зимата е позволено да бъде изнесено във въздуха при десет градуса под нулата. И тогава - до 15 градуса под нулата.

Можете да излезете да подишате чист въздух на балкона или в двора (частния сектор), където вятърът не е толкова силен.

Какво е необходимо в този случай:

 • в никакъв случай не оставяйте детето без надзор;
 • окачете пелерина на количката, която ще защити новороденото от вятър и студ;
 • балконските прозорци или ъгъла в двора не трябва да са до замърсен с газ път, въздухът да е свеж и чист. В противен случай ще навреди само на малък организъм..

Как правилно да се облича новородено през зимата

Когато избирате дрехи за новородено навън през зимата, е необходимо да вземете предвид не само температурата, като погледнете термометъра, но и да вземете предвид метеорологичните условия извън прозореца: вятър, слънце, валежи.

За да се избегне появата на алергична реакция, е необходимо да се купуват дрехи за новородено, изработени от естествени тъкани и с минимално съдържание на багрило. Благодарение на естествените тъкани кожата на бебето ще диша свободно.

През първите няколко месеца от живота трябва да се внимава откритите части на тялото на бебето да бъдат сведени до минимум. Ето защо, за разходка с дрехи, задължително трябва да носите здрав гръб и корем, който предпазва от хипотермия, гащеризон по бельо.

Забележка! Облеклото не трябва да възпрепятства движението на детето, но също така да не е твърде голямо. Необходимо е бебето да се чувства комфортно в него.

Нещата за дете трябва да се купуват, така че да няма груби шевове, яки, ципове, големи копчета, изстискващи ластици. При бебетата кожата е много нежна и наличието на такива елементи може да я увреди. Най-добрият вариант за облекло за новородено е тънък памучен фиш с малки копчета или велкро, шевове от външната страна.

Когато се разхожда, майката първо трябва да се облече, а след това да събере детето.

В противен случай, трохичката може да прегрее и да се изпоти, докато е все още у дома си, и след като е на студа, да се настине.

Не трябва да вземате бебето със себе си, когато пазарувате. На закрито той също може да се поти и когато се върне навън, замръзва и в резултат се разболява..

Ако няма с кого да оставите детето, тогава трябва да го облечете в такъв гащеризон, който лесно да бъде свален за времето, прекарано на закрито..

Бебетата не трябва да се увиват твърде плътно и да не се облича много неща. Прегряването е недопустимо.

Температура над 0

Зимата е непредсказуемо време от годината и понякога носи изненади като температури над нулата градуса по Целзий пред прозореца. Как да облека дете на 0 градуса и повече? На пръв поглед изглежда, че навън е топло и не бива да се обличате много.

Но не бързайте да прехвърляте бебето на пролетната версия. Като начало можете просто да замените обичайните зимни дрехи с по-тънки..

Температура от 0 до -10 градуса и по-ниска

При тази температура трябва да облечете бебето по-топло:

 1. Нова суха пелена, бельо тънък гащеризон (може да бъде заменен с боди с дълъг ръкав и панталон със слаб ластик), тънка шапка (капачка), тънки чорапи.
 2. Външни гащеризони (хавлиени или руно), вълнени или хавлиени чорапи.
 3. Топ зимен плик или гащеризон (за предпочитане овча кожа), вълнени ръкавици, топла шапка, шал или яка.

Този комплект дрехи ще бъде достатъчен. Като се вземат предвид метеорологичните условия (вятър, сняг), можете да поставите тънко одеяло върху количката на новороденото бебе.

Ако термометърът показва температура под -10 градуса, тогава е по-добре да отложите разходката с новородено или да дишате въздух на балкона.

Когато бебето навърши един месец, тогава ще бъде възможно да излезете с него на разходка при такова време.

Как да облека едномесечно бебе на разходка на -10? Към всичко по-горе, просто добавете топло одеяло. Така той ще бъде топъл и удобен.

Колко дрехи ви трябват през зимата

Какви дрехи са необходими на бебетата през зимата??

 • 2-3 топли пелени на мотора;
 • 2-4 леки фишове или бодита с дълъг ръкав (можете да използвате 2 фиша и 2 бодита наполовина);
 • 2-4 единици плъзгачи и чифт леки ризи;
 • чифт по-тесни гащеризони (можете да замените един гащеризон с разделен костюм);
 • две двойки ръкавици с различна плътност;
 • 3-4 чифта топли и тънки чорапи;
 • шал, риза отпред;
 • 3-4 тънки капачки;
 • една и за предпочитане две топли шапки;
 • топъл спален чувал или гащеризон, за предпочитане овча кожа или камилска вълна;
 • топъл плик, одеяло или вълнено одеяло.

Това е целият списък с какво да се облича новородено през зимата. Когато бебето ви е облечено и готово за ходене, докоснете врата му. Ако е горещо и мокро, детето е завито, трябва да се свали един слой дрехи.

Интересно! Кога и за новородено бебе: списък

За да разберете дали бебето ви се нуждае от допълнителен слой дрехи, трябва да докоснете носа. Ако е студено, бебето е замръзнало.

Шапка

Един от основните елементи на детското облекло през зимата е шапката, защото първото нещо на разходка е главата замръзва.

Важно! Наложително е да носите тънка шапка под топла шапка. Това ще помогне за предотвратяване на сърбеж и дразнене на нежната бебешка кожа..

Какво да търсите при избора на шапка за глава:

 • Трябва да има връзки, така че по време на разходка шапката да не се плъзга и да не отваря уши.
 • Няма нужда да вземате шапка, за да растете. Ако е голям и не приляга плътно, тогава главата може да замръзне.
 • В идеалния случай шапката трябва да покрива ушите, челото, врата.

Комбинезон и чорапи

Когато избирате гащеризон, не трябва да го вземате под размер 60, дори ако в началото той ще изглежда много голям.

През зимата детето ще порасне малко и като се има предвид, че през март все още е много студено и е рано да се премине към пролетната версия, гащеризонът с размер 56 може да стане малък.

Как да изберем гащеризон? Зимните гащеризони се делят на следните видове:

 • подплатена с руно;
 • подплатена с овча или камилска вълна;
 • с пълнеж от пера или пух;
 • пълни с холофайбър, синтепон или друг синтетичен продукт.

За разходки на открито през зимата е по-добре новороденото да купи дрехи от овча или камилска вълна и да избере подплата от руно за ранна пролет или късна есен.

Новороденото не може без чорапи. Дори ако гащеризонът е много топъл, определено трябва да носите чорапи. Най-добрият вариант са чорапите от естествена вълна.

Трябва ли да си покрия лицето

Не трябва да покривате лицето на новороденото си, докато се разхождате на чист въздух. Малкият нос на бебето е адаптиран към измръзване и покриването му с топъл шал ще доведе до затруднено дишане.

Освен това модерните колички са оборудвани с всичко необходимо за предпазване на бебетата от сняг, вятърни потоци, течение.

Как да организираме правилно разходка

Заниманията на открито са задължителни за бебетата. Но за да бъде наистина полезен, е необходимо да се спазват правила като:

 1. При ниски температури на въздуха само родителите решават колко да останат навън, но се препоръчва да намалите това време до 15-25 минути.
 2. Нанесете бебешки защитен крем върху бузите на детето при наличие на вятър, валежи отвън.
 3. За да предотвратите проникването на сняг и студен въздух в количката, не забравяйте да покриете козирката на количката с шал или специално проектирано покритие..
 4. По време на разходката трябва да покриете новороденото с одеяло или килим.
 5. Не забравяйте да вземете със себе си чанта, която ще съдържа: бутилка мляко и вода, кърпичка, салфетки, чиста пелена, джапанка.

Какво да сложите в количката

През зимата е по-добре да изберете количка за разходка, тъй като това ще направи бебето по-удобно и по-спокойно, тъй като капакът и високите страни предпазват добре от лошо време.

И е по-добре да оставите прашката за по-топъл сезон..

Модерните колички са оборудвани с всичко възможно, за да може детето да се чувства удобно в него.

Но през зимата можете да поставите одеяло или малък матрак, ще бъде по-топло.

Обличането на детето трябва да става без излишен ентусиазъм. Винаги трябва да помните, че бебетата понасят прегряването по-зле от хипотермия. Много е лесно да разберете дали му е горещо или студено - трябва да докоснете носа и бузите му. Ако са горещи, тогава бебето е много увито. Ако е студено - замразено, можете да сложите одеяло отгоре.

Сега въпросите: какви дрехи да изберете и как да облечете новородено през зимата на улицата не трябва да бъде. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че докато детето не порасне, родителите са тези, които са отговорни за него. Следователно трябва да подходите много сериозно към това..

Полезно видео: обличане на бебето на разходка

Разберете в статията от какви грижи се нуждае новороденото и от какво се нуждае през първите месеци от живота..

Така се случи радостно събитие - в семейството ви се роди бебе. Инцидентът, разбира се, помътни малко съзнанието. Важно е обаче да се подготвите, за да осигурите нормални условия на живот на детето си..

В допълнение към подготовката на памперсите, долните ризи, вие също трябва да подготвите мебели, количка и да получите цялата необходима документация за детето. Това обикновено се прави от баща, баба и дядо. След това нека поговорим подробно за това, което е необходимо за едно дете през първите месеци от живота му..

От какво се нуждае новороденото през първите месеци от живота?

За да се чувствате комфортно след раждането на вас и вашето бебе, трябва да се подготвите предварително. Списъкът за пазаруване може да бъде направен преди доставката. Всъщност, вече в родилното отделение, нов обитател ще има нужда от някои неща и предмети за нормално съществуване. Те включват:

 • капачки - най-малко пет парчета
 • мокри кърпички
 • малки, бебешки ножици
 • чорапи за новородено - два чифта
 • памперси
 • долнище (две топли, две летни)
 • памучна вата за лечение на бебе
 • мека голяма кърпа, за да избършете бебето
 • бебешки сапун без никакви добавки
 • течен сапун, хипоалергичен
 • прах, сметана

За да вземете детето у дома след изписване, вземете със себе си:

 • две долни ризи, едната - лятна, бельо, втората - топла, велосипедна
 • чифт памперси
 • капачка-капачка
 • плик или одеяло
 • панделки
 • топла шапка в студа

Какво е необходимо за новородено бебе у дома?

Когато най-накрая настъпи моментът на изписване от родилния дом, е необходимо стаята на бебето да бъде оборудвана с всичко необходимо и да се купуват неща и други необходими вещи. Детето ще се нуждае от следните покупки:

 • Люлка или креватче, матрак, нощна лампа, бебефон, одеяло, мушама и друго спално бельо, като последните трябва да имат няколко комплекта, тъй като първите дни от живота трохите спят много и мястото им за спане трябва да бъде оборудвано с удобно
 • За разходки на улицата и пазаруване количка няма да навреди, ако решите да отидете на посещение, тогава можете да разтърсите бебето в нея, освен това през първите месеци от живота детето ще може да спи в количката, ако не сте у дома
 • Вземете вана за водни процедури, не забравяйте термометър за измерване на температурата на водата
 • Mobile е музикална играчка, децата често заспиват добре под звука на това устройство
 • Също така е важно да купите дрехи за бебе, ще говорим повече за това по-нататък.

Нуждае ли се новородено количка?

Разбира се, детето се нуждае от количка. Благодарение на този "транспорт" бебето ще бъде в комфортни условия, а ръцете на майката няма да се уморят да носят постоянно любимото си дете. Много родители смятат, че количката не е практична през зимата..

За студена зима трябва да изберете превозно средство за новородено с топла люлка и висококачествени джанти. В края на краищата, не винаги са силни студове през зимата, все още ще извършвате разходки на чист въздух в слънчеви дни.

Трябва ли да си купя количка за новородено? Имате ли нужда от него или не?

ВАЖНО: Ако живеете в многоетажна сграда и трябва постоянно да спускате и повдигате количката на пода, тогава си купете лека количка.

Какво му трябва на новородено бебе в количка?

За да бъде бебето удобно в количката, трябва също да си купите:

 1. Матрак - така детето ще бъде по-меко и няма да бъде капризно
 2. Калъфи за колела, за да не се размазва пода в стаята след ходене
 3. Ортопедична възглавница за количка
 4. Комплект спално бельо
 5. Кожен плик
 6. Мрежа против комари
 7. Дъждобран, дрънкалки
 8. Заключване на количка

Какви аксесоари са необходими за количката? Какво да купя за новородено в количка?

От какви дрехи се нуждае новороденото?

Много майки се опитват да съставят гардероб за дете дори преди раждането. В емоционални импулси те вземат много ненужни неща - това сладко нещо им е харесало, а това е още по-добро и т.н..

По-добре не го прави. След раждането на бебето вие сами ще разберете, че сте спечелили много излишък. За първите месеци от живота просто трябва да купите минимум:

 1. Пет фиша са достатъчно удобни дрехи за трохите, докато две се перат, за да изсъхнат, три за използване
 2. Три бодита - колкото е възможно повече
 3. Чорапи - три чифта
 4. Шапки - две парчета
 5. Две блузи
 6. Елегантен костюм за изхода

Какво е необходимо за новородено през зимата?

За зимно време купувайте:

 • Топъл гащеризон
 • Кожен плик е много удобно нещо за бързо обличане
 • Топло одеяло
 • Блуза
 • Топла шапка

От какви дрехи се нуждае новородено през лятото?

За да направите бебето комфортно през летните жеги, трябва да вземете следните неща:

 • Памучно боди - 5 броя
 • Гащеризон - 4 броя, лек и топъл в случай на хладно време
 • Костюми за ходене - 3 броя
 • Капачки - три броя
 • Пелени
 • Лек калико ръкав
 • Пелени, долни ризи

От какво се нуждае новороденото в креватчето?

Когато купувате легло, трябва да обърнете внимание на закупуването на необходимите неща за него..

 1. Със сигурност ще ви трябва матрак с подходящ размер, покривало за чаршафи
 2. Възглавница и ортопедична възглавница, одеяло от руно и топло одеяло
 3. Сенник - ще украси вашето креватче
 4. Ще бъде удобно, ако закупите специален джоб на леглото, където можете да поставите различни малки неща
 5. Купете мушама за легло, завивка, калъфка за възглавници, чаршаф

Детско легло. Какво трябва да купите в креватче за новородено?

Какво е необходимо за къпане на новородено?

Къпането на новородени е много важна ежедневна хигиенна рутина. Детето расте и расте, а кожата му, водата отмива ненужните клетки на епидермиса на бебето. За да се грижите за тялото на бебето и ежедневно къпане, ще ви трябва:

 1. Баня
 2. Термометър, измерващ температурата на водата
 3. Седалката за къпане е полезна за деца, които вече се опитват да седнат
 4. Шезлонг - удобен с това, че осигурява подкрепа за детето по време на плуване
 5. Мека кърпа с качулка - удобна за сушене на трохи
 6. Малка кофа, за да изплакнете детето си
 7. Натурална, не твърда гъба
 8. Памучни тампони
 9. Специален хипоалергичен шампоан
 10. Бебешки сапун
 11. Редовен бебешки крем, пудра

Къпане на новородено. Какво ви е необходимо за ежедневно къпане?

От какви документи се нуждае новороденото?

Новороденото също е гражданин на своята държава, така че трябва да има и документи. Още в родилното отделение бебето получава първата си документация. За да направи това, татко трябва да изготви документи:

 • Първо вземете медицинска карта, написана от лекар в болницата
 • След това вземете сертификат от родителския отдел
 • Отидете в службата по вписванията, където ще получите свидетелство за раждане на бебето и удостоверение
 • С тази документация се свържете с агенцията за социално осигуряване, за да получите обезщетения за троха
 • Също така ще трябва да регистрирате бебето си по местоживеене.
 • В края не забравяйте да си вземете здравноосигурителна полица

Видео: Какво да купя за дете през първите години от живота?

Наистина, кога можете да започнете да ходите с новородено? Този въпрос е от значение за всички майки, но няма категоричен отговор на него. Всички деца са различни, живеят в различни климатични условия, а има и обичаи на различни нации, когато бебето се извежда за първи път на улицата само след определено време (в различните култури този период е различен - от 40 до 66 дни). Не забравяйте за здравословното състояние на майката, която най-често ще се разхожда..

При здраво новородено, ако майката се чувства нормално или ако има асистент, който ще ходи с бебето, при хубаво време (тоест без дъжд, сняг, силен вятър, с не много ниски и не много високи температури на въздуха), можете да отидете на разходка почти веднага, тоест на 3-5-ия ден след изписването. Най-често дори най-неспокойното дете се успокоява по време на разходка. А след разходката апетитът се появява и при онези деца, чиито не е най-добрият. Освен това разходката е друг начин за втвърдяване и приспособяване на трохите към света около тях, тъй като детето свиква с температурните промени, с усещането за движение на въздуха, а не само с комфорта в дома.

Ако бебето е родено преждевременно или отслабено, след трудно раждане, както и при липса на асансьор в къщата, когато майката, която все още не се е възстановила, ще трябва сама да влачи количката нагоре по стълбите, има смисъл да отложите разходките, докато майката и бебето се възстановят или докато се появи асистентът.

Къде да ходим с новородено?

Понякога е по-трудно да се отговори точно на този въпрос, отколкото на въпроса за времето на началото на разходките. Разбира се, може да бъде трудно да се намери удобно място за разходка в един град. Но въпреки това не трябва да ходите с бебето си по пътищата, където възрастен човек няма какво да диша. Тогава от разходката няма да има полза - по-скоро обратното. Парковете, зоните за отдих, обществените градини и дори детските площадки могат да се считат за най-добрите места за разходка. Като цяло е желателно да бъде на всяко място далеч от местата на задръствания на автомобили, строителство и други прояви на урбанизация. Между другото, можете да използвате балкона, който предварително трябва да бъде остъклен или покрит с мрежа, за да не попаднат случайни предмети или фасове от цигари в количката..

Колко да ходите с новородено?

И няма еднозначен отговор на този въпрос. Първата разходка може да отнеме около 10-15 минути. Освен това за тази разходка дори не е необходимо да поставяте детето в количка - можете просто да се разхождате из къщата с него на ръце или да седнете на пейка в двора. Всеки ден продължителността на разходката може да се увеличи с 5-10 минути, като постепенно времето за ходене се увеличава до 2 часа. Ако времето и благосъстоянието на майката позволяват, след месец можете да ходите 2 пъти на ден по 2 часа. Не ходете на разходка, когато навън вали, силен вятър с пориви, температурата е под - 15 ° С (с висока влажност - не по-ниска от - 10 ° С) или над 32-35 ° С.

Есен. По правило това е най-влажният сезон, така че е удобно да имате специална покривка за дъжд за количката, защото дъждът може да ви хване в най-неочаквания момент. За този сезон има защитни кремове за бебета - не забравяйте да ги използвате. Времето за ходене постепенно ще намалява с наближаването на зимата.

Зима. Зимите са различни, но в нашето полукълбо това е най-студеното време на годината. До началото на зимата времето за редовна разходка ще бъде намалено до 1 час. 2 пъти на ден или 1 път на ден, но не по-малко от 2 часа. Както ви подхожда. Не забравяйте за защитните кремове от лошо време! При висока влажност дори при 0 ° C детето може да измръзне по бузите.

Пролет. Има все повече слънчеви дни. Така че тя дърпа да замести лицето ви под тези галещи лъчи на слънцето. Не ограничавайте желанията си, тъй като пролетното слънце все още не изгаря, оставете бебето да му се радва. Увеличете времето за ходене!

Лято. Това обикновено е най-топлият, дори най-горещият сезон. Броят на изходите на улицата ще зависи от вашите възможности и желания. Детето може да ходи толкова дълго, колкото можете да прекарате навън. Ще трябва да се откъснете от разходката само за хранене на бебето и обяда, смяна на памперса и за предпочитане за почивка през деня. По-добре е вашата почивка през деня да съвпада с най-горещия период от деня, когато бебето ви не трябва да е навън. Най-добре е да се разхождате сутрин, когато слънцето още не е горещо, и след 4 часа, когато топлината на деня постепенно отслабва. Ако бебето ви се разхожда с количка, поставете марлева мрежа върху горната му част, за да го предпазите от пряка слънчева светлина и възможни летящи насекоми (комари, мухи, мушици). Най-добре е да се разхождате в "дантелената" сянка на дърветата, а не на пряка слънчева светлина, тъй като бебешката кожа е много нежна, лесно може да се получи слънчево изгаряне. Не забравяйте да използвате специални бебешки кремове с надпис: "За защита от слънцето." И не забравяйте за шапката за детето, сега те са големи от прости до много модерни.