С наближаването на рождения ден на бебето в тялото на майката настъпват огромен брой промени. Пролапсът на корема е един от тях. Как правилно да разпознаем този знак и какво да направим за бъдещата майка?

 1. Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената
 2. Защо се появява пролапс на корема преди раждането??
 3. Когато настъпи пролапс на корема
 4. Коя седмица за първи път се случва пропускът
 5. Когато се появи пролапс на корема при многородна жена
 6. Може ли стомахът да не слезе преди раждането??
 7. Как се получава пропуск
 8. Какво се случва с матката?
 9. Промяна в тазовите кости
 10. Промени в позицията при спускане на корема на бебето
 11. Усеща ли се абдоминална птоза?
 12. Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането
 13. При първородни
 14. В многороден
 15. При многоплодна бременност
 16. С патологии на матката
 17. Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне
 18. Кога да отида в болницата
 19. Полезно видео

Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената

Пролапсът на корема говори за подготовка на бебето за раждане. Този процес е свързан с физиологичния пролапс на матката и постепенното формиране на детето в желаното положение. Най-често коремът спада на 36-38 седмица от бременността. Има редица признаци, които показват този процес. Много е важно да ги разпознаете правилно и навреме, тогава за жената ще бъде по-лесно да се подготви психически и физически за раждането..

Защо се появява пролапс на корема преди раждането??

Този процес показва пълната готовност на детето да се роди. Когато дъното на матката се измести надолу, главата на плода заема правилната позиция на раждане в областта на таза и е насочена надолу. Така при появата на родилни болки той започва да се движи към изхода в удобна за себе си позиция и в правилната анатомична посока..

Когато настъпи пролапс на корема

Терминът зависи на първо място от това какво дете ще има жената и характеристиките на нейната анатомична структура на тялото. При първичните животни този процес може да се случи много преди очакваната дата на раждане..

Коя седмица за първи път се случва пропускът

Според статистиката при жените, които очакват първото си дете, пролапсът на маточното дъно настъпва 2-4 седмици преди раждането..

Средният срок е 38 седмици от бременността. Трябва да се има предвид, че тези данни са осреднени и всяко женско тяло е индивидуално. Например при пациенти с тесни тазови кости пролапсът може да не се случи изобщо..

Когато се появи пролапс на корема при многородна жена

При жените, които очакват второто и следващите си деца, стомахът може да потъне след няколко дни или в деня на самото раждане. Това се дължи на намаляване на мускулния тонус на предните стени на перитонеума. Матката не може да бъде задържана напълно от тях, както се случва при първородни жени..

Може ли стомахът да не слезе преди раждането??

Това се случва сред жени, които очакват близнаци или с многократна бременност. Също така, неспаднал корем се наблюдава при жени с големи плодове или с тесни тазови кости. В този случай лекарите често прибягват до цезарово сечение..

Как се получава пропуск

Матката започва да се спуска постепенно, това се дължи на големия размер на плода, както и на времето, необходимо за заемане на удобна позиция в тазовата област и подготовка за раждане.

Стените му омекват, а шията постепенно се скъсява и разширява.

Какво се случва с матката?

Няколко седмици преди раждането дъното на матката започва постепенно да се спуска в областта на таза. Невъзможно е визуално да се определи това; само гинеколог може да запише този процес по време на следващия преглед на бременна жена. Обикновено преди раждането дъното на матката трябва да е на височина 5 см от влагалището. Тогава шийката на матката започва да се разширява постепенно, като по този начин се подготвя за по-нататъшното преминаване на детето.

Промяна в тазовите кости

По време на бременността матката на жената расте с плода, оказвайки по-голям натиск върху гърдите. Когато се спусне, тазовите кости се разширяват, като по този начин поставят матката в себе си. Разширяването на тазовите кости е нормален физиологичен процес, при жени с тесни бедра може да не е толкова очевиден. В последния случай неопуснатата матка е често срещана преди раждането..

Промени в позицията при спускане на корема на бебето

В началото на този процес детето заема удобна поза (най-често „с главата надолу“) за по-нататъшно движение по родовия канал. Често лекарите са изправени пред нарушение на нормалното положение на детето (стъпало или напречно предлежание). Ако бебето е разположено през матката, тогава органът се увеличава по ширина, а не по дължина, пропуск не се случва преди раждането. В този случай жената се подлага на спешно цезарово сечение..

Усеща ли се абдоминална птоза?

Всяка жена може да усети този процес. Поради постоянно нарастващата матка през последните месеци, бременните жени често се сблъскват с киселини, затруднено дишане и т.н..

След като коремът падне, за жената става по-лесно да диша. В този случай възникват редица други неприятни признаци:

 • поради натиска на матката върху тазовите органи желанието за уриниране може да зачести;
 • поради натиск върху ректума, запекът е често срещан;
 • киселини преминават;
 • жената може леко да отслабне;
 • при ходене може да се почувства силен натиск в перинеума;
 • седенето става трудно поради силен натиск в срамната област.

Трябва да се отбележи, че при много жени процесът на изместване на матката с плода надолу протича без видими симптоми. Хората около нея или лекарят могат да забележат това при следващия преглед..

Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането

Процесът на раждане е индивидуален, поради което няма консенсус относно това колко дълго след пролапса ще започне трудовата дейност.

При първородни

При жените, които очакват първото си дете, този процес обикновено се случва 2-3 седмици преди раждането. Това се дължи на факта, че мускулите на перитонеума все още са достатъчно силни и могат да задържат голямата матка. Ако коремът не падне до 38-та седмица, тогава на жената се препоръчва да прекарва повече време в изправено положение, да прави леки физически упражнения, които ще помогнат да се вземе бебето в удобна поза и да се подготви за раждане..

В многороден

При втората и следващата бременност пролапсът на порасналата матка настъпва директно в деня на раждането или няколко дни преди тях. Както е описано по-горе, това се дължи на отслабване на мускулните мускули на перитонеума (детето не може да заеме удобна и правилна пренатална позиция, поради което изместването става много кратко преди раждането). Детето ще може да се спусне и да се прикрепи към стените на малкия таз още в началото на раждането (с първите активни контракции). Има случаи, когато при жените по време на втората бременност коремът потъва седмица или няколко дни преди раждането. Това предполага, че след предишния труд, мускулите все още са в добър тонус и могат да държат главата на бебето.

При многоплодна бременност

Пролапсът при многоплодна бременност също се случва няколко седмици преди очакваната дата на падежа. В същото време процесът на изместване на корема надолу не е много очевиден поради факта, че органът вече е доста впечатляващ по размер, следователно изместването му не дава голямо облекчение за жената. В повечето случаи тези бременни жени се подлагат на цезарово сечение..

С патологии на матката

В зависимост от степента и вида на патологията може да настъпи пролапс на корема или не.

Ако аномалиите не са сериозни (ерозия и др.), Тогава се появява подготовка за раждане, както при здрави родилки..

В случай на сериозни патологии, времето може да бъде определено само от лекуващия лекар по време на редовни прегледи.

Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне

Преминаването на лигавичната запушалка е друг предвестник на началото на раждането. Този процес обаче не винаги може да протича паралелно с понижаването на очното дъно на матката. Съсирекът от слуз плътно запушва шията и я предпазва от проникването на патогенна микрофлора. Тя може да напусне няколко седмици преди раждането и по време на тях. Често лекарите го получават самостоятелно в самото начало на раждането.

Кога да отида в болницата

Ако жената е забелязала признаци на увиснал корем в себе си, не се паникьосвайте. Просто трябва да подготвите всички неща за болницата и да наблюдавате появата на следните признаци. Други признаци за започване на раждането са:

 • изтичане на околоплодна течност;
 • по-чести контракции (много е важно да не ги бъркате с тренировъчни).

Също така, следните признаци са причината за посещение в болницата:

 • отделяне на съсирек от слуз с кървави изхвърляния;
 • дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • влошаване на състоянието на бременна жена.

Когато коремът се движи надолу, е много важно да информирате лекаря, който наблюдава жената през цялата бременност. Той ще проведе преглед и ще определи степента на дилатация на шийката на матката и готовността й за раждане.

В някои случаи, ако срокът все още е много малък, на жената може да се даде специална лигавица на шийката на матката, която ще предотврати преждевременно раждане. Много е лесно да определите потънал корем в себе си: достатъчно е да поставите ръката си в областта между гърдите и горната част на корема, ако дланта е напълно поставена в тази празнина, тогава процесът наистина се е случил.

Ако пролапсът е придружен от силна болка или повишаване на мускулния тонус на матката, това е причината за извънредно посещение на лекар.

Пролапсът на корема е един от признаците за началото на раждането. За всяка жена този процес протича индивидуално. Средно се смята, че матката трябва да бъде спусната няколко седмици преди раждането; при многородени сроковете се намаляват. Благодарение на този процес детето заема правилната и удобна поза, като по този начин се подготвя за по-нататъшно раждане..

Как да разберем, че стомахът е спаднал преди раждането?

Увисналият стомах е доказателство, че детето вече се стреми да излезе, главата му навлиза в тазовата област. Коремът ви става по-малко подвижен, тъй като няма достатъчно място за активни действия.

Пролапсът на корема преди раждането е естествен процес. Бременността е към своя край и много скоро ще има среща между майка и бебе. Гинекологът по време на срещата ще ви информира дали стомахът вече е спаднал. При всеки преглед лекарят измерва височината на матката. Лекарят ще даде необходимите препоръки. Но самата жена може да определи дали коремът й е спаднал, според някои симптоми:

 1. Ако преди това сте страдали от киселини, тя изчезва.
 2. Отпуснатият корем започва да оказва по-голям натиск върху пикочния мехур, така че желанието за уриниране се появява по-често.
 3. Дишането става много по-лесно.
 4. Жената може да отслабне с 1 до 3 кг тегло.
 5. Хлапето е по-малко активно в стомаха.
 6. Плодът става голям.
 7. Стомахът приема продълговата форма.
 8. Може да се усетят фалшиви контракции.
 9. Походката на жената става като че ли се бърка.
 10. Може да се усети болка в кръста.

Как изглежда изпуснат корем??

Коремът, който вече е потънал, е предсказател за скорошно раждане. Някой след месец, някой след половин месец ще има дългоочаквано събитие.

Важно е да се придържате към следните препоръки през последните седмици:

 1. За профилактика на оточни състояния, в края на бременността, на жените се препоръчва да си почиват, легнали 2-3 пъти на ден в продължение на половин час.
 2. Нощният сън трябва да продължи поне 8-9 часа.
 3. Препоръчително е да се къпете ежедневно. Трябва да се избягват горещи вани и бани, за да не се провокира преждевременно раждане.
 4. Посетете зъболекар, подредете зъбите си в ред.
 5. Избягвайте дългите разходки.
 6. Почивайте повече, не преуморявайте, не вдигайте тежести.
 7. По-добре е шофьор да стане пътник.
 8. Полетите със самолет са противопоказани, тъй като раждането на борда не е най-приятната последица от такова пътуване.
 9. Подгответе чанта за болницата. Пригответе всичко необходимо, за да не бягате и да опаковате багажа си, когато контракциите вече са започнали.
 10. Не яжте тежки, мазни храни и не преяждайте. През последния месец, когато стомахът вече е спаднал, е нежелателно да наддавате.
Жената преди раждането няма нужда да бъде нервна, притеснена, притеснена. Настройте се на положителен резултат от раждането, бъдете спокойни. Съвсем скоро бебето, което е било под сърцето ви, ще хърка спокойно в ръцете ви..

Кога да се роди, ако коремът ви е потънал по време на бременност

Кога да се роди

С настъпването на деветия месец на бременността се появяват предшественици на предстоящото раждане - задух, затруднено ходене, постоянно желание за използване на тоалетната, оригване и киселини. Колко стомаха намалява преди раждането може лесно да се изчисли - ако храносмилателните проблеми вече не се измъчват, дишането е по-лесно и пътуванията до тоалетната се повтарят много по-рядко, значи е време да се приготвите за болницата.

Този симптом показва, че бебето е в най-удобната поза преди предстоящото раждане. Ако игнорирате симптомите, лесно е да пренебрегнете изцяло отпускането на корема (обикновено член на семейството или приятел случайно го забелязва).

Как да разбера, че коремът е паднал

Лесно е да проверите дали стомахът е паднал - опитайте се да поставите дланта си между стомаха и гърдите. Ако това се получи, стомахът потъва. Ако не, все още не е дошло времето за раждане..

Може да се види и визуално - коремът е малко по-нисък от обикновено. Понякога обаче дори опитен лекар не е в състояние да каже със сигурност дали е паднал или не..

Следните признаци показват пропуск:

 • Формата на корема става по-издължена.
 • По тялото се появяват повече стрии, отколкото по време на бременност.
 • Коремът е станал по-стегнат и еластичен. При палпация лекарят веднага може да забележи това..
 • Талията започна да се появява малко.

Понякога тези признаци се появяват частично или изобщо не се появяват. В този случай основният симптом винаги присъства - жената започва да се чувства по-комфортно..

Въпреки подобрението в общото състояние, се появяват и негативни симптоми. Бъдещата майка може да почувства нарастваща болка в долната част на корема, има дискомфорт в лумбалната област. Най-лошото нещо, което трябва да направите, е да посветите цялото време на лежане на дивана или леглото. Струва си да се движите повече, поне да се занимавате с домакински задължения. Разхождайте се всеки ден на чист въздух със собствено темпо.

Кога да чакаме раждането, ако коремът на първородните започне

Ако жената планира да роди за първи път, тя ще покаже този симптом 3 седмици преди, а понякога дори месец преди раждането. При първородените жени обаче всичко е индивидуално и е възможно симптомът да се появи по-рано или по-късно от предвидения период. Според статистиката, ако това се случи на 37 седмици, раждането се планира на около 39-40 седмици, ако 35 - по-рано. Но това не означава, че ще има някакви проблеми. Този симптом няма нищо общо с патологичните процеси в тялото на жена и дете..

Има ситуации, когато бременността наближава 40 седмици, а пролапсът все още не е настъпил. Трябва да прекарвате повече време в състояние на дейност - да правите прости домашни или да ходите на фитнес за бременни жени. Не забравяйте да се разхождате на чист въздух всеки ден.

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал в многоплоден

Втората и третата бременност по правило са много по-лесни и чрез пролапса на корема е възможно точно да се предскаже датата на предвиденото раждане.

В някои случаи са възможни грешки, но те са незначителни и не оказват влияние върху цялостната картина на бременността. По време на втората и всяка следваща бременност лекарят може приблизително да предскаже датата на раждане въз основа на минали медицински доклади..

Защо коремът не спада

Ако терминът наближава, но коремът не е спаднал, това не е причина за безпокойство. Тялото на всяка жена е уникално и липсата на коремен пролапс не може да показва наличието на някакви аномалии. Чрез пролапс на корема в много случаи можете само приблизително да предскажете датата на раждане и не повече.

Според статистиката това явление отсъства при многоплодна бременност, многоводие или ако детето е достатъчно голямо. Такива фактори могат да му попречат да заеме правилната позиция, но това не означава, че раждането ще бъде сложно. Всичко е чисто индивидуално.

Какво да направите, ако коремът ви падне надолу

Когато коремът вече е спаднал, не трябва да се прави нищо. До последния месец на бременността съберете всички необходими неща в болницата и изчакайте да започнат контракциите. Не забравяйте за минимална физическа активност, тъй като без тях са възможни силни болки в лумбалната област и други неприятни прояви..

Ако коремът е потънал по време на бременност, това е предвестник на предстоящо раждане. Но дори това да не се случи, няма причина за безпокойство. Пролапсът на корема не се среща при всички жени и не може да говори за наличие или отсъствие на патологични процеси. Основното нещо е да си приберете нещата в болницата и да не бъдете нервни, особено заради дреболии. Трудовете ще започнат скоро, независимо дали забелязвате пролапса или не..

Защо стомаха пада преди раждането и как да разберем, че това се е случило?

Бременните жени с нетърпение чакат корема да падне. Този знак се счита за един от най-надеждните признаци за непосредствения подход на раждането. Как се случва понижаването, защо се случва и как да разберем, че стомахът е спаднал, ще разкажем в тази статия.

Какво се случва?

Това, което жените наричат ​​абдоминален пролапс, в медицината се нарича формиране на плода. С други думи, в определен момент от корема на бременната жена бебето започва да заема позиция, която ще му улесни максимално преминаването през родовия канал. Механизмът на формиране на плода се определя от самата природа. Обикновено започва в средата на третия триместър, заедно с мащабната подготовка на женското тяло за раждане..

За бебето процесът на раждане не е по-лесна задача, отколкото за майка му. Предстои му труден път и затова природата предварително се е погрижила бебето да е готово за него. Формирането на плода се крие във факта, че главата на бебето, ако е в цефалното предлежание, е плътно притисната към изхода към малкия таз. От тази позиция за него ще бъде най-удобно да се роди, когато шийката на матката се отвори напълно по време на контракциите.

По време на раждането движенията на бебето също ще се подчиняват на биомеханизмите на труда. Той ще завърти главата точно, колкото е необходимо, за да премине през родовия канал и да не си навреди. Биомеханизмите на раждането също са замислени и осъществявани от самата природа..

През дългите месеци на бременността плодът расте, превръщайки се от ембрион в истински, но все още малък човек. Заедно с него матката расте, като осигурява на трохите достатъчно място за развитие. За три тримесечия матката на жената нараства 500 пъти в сравнение с първоначалния си размер. Лекарят редовно измерва височината на очното дъно на матката - така нареченият индикатор за VSDM.

При интензивен растеж детето се издига нагоре, така че VSDM расте от седмица на седмица. И само на по-късна дата лекарят може да насочи вниманието на бъдещата майка към факта, че този показател е замръзнал и след това е намалял. Това означава, че плодът е осъществен. От горната си позиция бебето се качи надолу, подготвено за раждане.

Когато се случи?

Трудно е да се каже точно какви сигнали получава бебето, за да започне пътуването надолу. Смята се, че формирането на плода е неговата реакция на промени в хормоналния фон на майката. С кръв през плацентата бебето започва да получава качествено различен състав на хормони. С наближаването на труда производството на хормона прогестерон при жената намалява, което е отговорно за поддържането на бременността още от първия ден..

Той се заменя с окситоцин, който се произвежда от плацентата и хипофизата, а концентрацията на естроген се увеличава. Промените се извършват и в маточната тъкан, която все още е жилището на детето - нейните структурни клетки, миоцитите, започват да произвеждат повече от специален протеин, актомиозин, който ще позволи на клетките на матката да се свиват и разтягат по време на процеса на контракции и опити.

Улавяйки всички тези промени, тялото на детето интуитивно разбира, че е време то да се подготви. Скоро всичко ще се промени. Когато това се случи, това зависи от много фактори - от това колко навреме протичат подготвителните процеси в тялото на майката, колко раждания е имала жената преди това, в какво състояние са мускулите на матката и корема. При първородните жени коремът обикновено пада по-рано - около 2-4 седмици преди раждането, понякога дори по-рано. При многоплодните формирането на плода се случва почти преди самото раждане - след седмица или няколко дни. Акушерите са добре запознати с примери, когато коремът при второто или третото раждане пада само с появата на родилни болки.

Намаляването на бебето в матката и самата матка след 36 седмици по време на първата бременност се счита за оптимално. Ако образуването на плода се случи преди това време, лекарят може да подозира заплахата от преждевременно раждане..

За всички категории родилки не трябва да се пренебрегва такова състояние - жената трябва да бъде взета под специален контрол, за да се предприемат, ако е необходимо, мерки за предотвратяване на раждането на дете преждевременно, ако е възможно.

Посочените периоди са само осреднени, средностатистически. Те не могат да бъдат ръководство за действие за всички жени в „позиция“. Реалният срок за намаляване на корема на бъдещата майка може да настъпи по-късно или по-рано, тъй като всички жени са различни. Те имат различни размери на таза, плода, различна конституция на тялото и състоянието на мускулната тъкан. Освен това детето не винаги е в главна форма, въпреки че в преобладаващото мнозинство от случаите наистина е разположено по този начин.

Диагностични признаци, усещания

Да се ​​установи, че е настъпил пролапс, не е толкова трудно, колкото изглежда за бременните жени, особено за тези, които все още нямат майчинство и очакват раждането на първото си дете. Визуалните знаци могат да бъдат забележими не само за самата жена, но и за всички около нея. Коремът променя формата си: ако по-рано приличаше повече на баскетболна топка, тогава след като плодът стане по-скоро торпедна пъпеш или топка за ръгби, матката става по-овална.

Възможно е да се определи дали коремният пролапс е настъпил, като внимателно изучите собствената си фигура в огледалото. Задачата значително се улеснява от модата от последните години - да се направи селфи на корема в огледалото на различни етапи от бременността. Така че бъдещите майки проследяват темповете на растеж на корема си и водят един вид фоторепортаж. След формирането на плода формата на корема ще бъде поразително различна, а самият стомах ще изглежда по-малък по размер..

Измервателна лента също ще дойде на помощ на бъдещата майка. Може да се използва за измерване на височината на очното дъно на матката - това е най-високата точка, почти под гърдата. След понижаване на корема тези стойности стават по-малко от седмица по-рано. Можете да научите за предишните стойности на VSDM от обменната карта, този показател се измерва при всяка среща с лекар и се въвежда там.

Можете също така да тествате вашите предположения с прост ръчен тест. За него жената се нуждае само от собствената си длан. Ако се побира между дъното на матката и долната линия на млечните жлези, стомахът е спаднал и няма съмнение за това.

Възможно е да се досетите за формирането на плода чрез редица промени в благосъстоянието. В по-късните етапи голяма матка с бебе, плацента, която тежи около 500 грама, с водите, затворени във феталния пикочен мехур, заема почти цялото пространство на коремната кухина. В резултат на това вътрешните органи, които обикновено са били разположени там доста удобно, започват да изпитват значителни неудобства..

Коремната кухина, за разлика от матката, не се увеличава или разширява по време на бременността на бебето. Следователно властите трябва да направят място. Чревните бримки се изстискват, поради което жената се измъчва от запек, понякога преминаващ в диария, натрупване на чревни газове. Матката притиска стомаха отдолу, което води до рефлукс на стомашен сок в хранопровода в обратна посока. Поради това се развива оригване и киселини..

Отива и към пикочния мехур, панкреаса и жлъчния мехур. Жената се измъчва от често уриниране, оттокът на жлъчката е нарушен. Матката притиска диафрагмата и това се превръща в причина за развитието на задух и тежко дишане, дори при най-малката физическа активност или разходка.

След пропуск една жена изпитва облекчение в буквалния и преносния смисъл на думата. За нея е по-лесно да стане от леглото, възстановява се работата на много органи, които са компресирани от голямата матка в продължение на няколко седмици.

По този начин признаците за формиране на плода в матката включват някои промени в здравословното състояние и усещането.

 • Диафрагмата се освобождава - нормалното дишане се възстановява. Жената отново получава възможност да диша дълбоко. Задухът изобщо не изчезва, тъй като е частично свързан с натрупаното тегло, но става по-малко забележим.
 • Ребрата, които донякъде се „разминаха“ поради аномалии на вътрекоремно налягане, престават да болят болезнено. С пролапса на матката детето вече не чука по ребрата с крака, както е било преди, а активността се проявява главно в долната част на корема, самите движения стават по-остри и по-малко болезнени за бъдещата майка.
 • Единственият орган, който не става по-лесен, е пикочният мехур. Налягането на низходящата матка върху нея се увеличава, позивите за уриниране се увеличават, зачестяват.
 • Симфизитът може да се появи за първи път или неговият ход може да се влоши - появяват се болки в срамната артикулация, които се увеличават с промяна в положението на тялото, при ходене.
 • Запекът се засилва и те вече не са свързани с диетата на бъдещата майка - чревните бримки продължават да страдат от неудобства.
 • Походката става още по-неудобна и става все по-трудно да се ходи.

Доста често, едновременно с пролапс, тренировъчните контракции се засилват - кратки и нередовни контракции на матката. Коремът става „камък“, но когато положението на тялото се промени, при вземането на топъл душ, таблетките No-Shpy, такива контракции бързо преминават, матката се отпуска. Подобни контракции не показват началото на раждането, както и формирането на плода..

Ако стомахът е спаднал, няма нужда да ходите в болница. Раждането може да започне след няколко дни или след месец.

Ако не се получи пропуск

На женските форуми и в лекарските кабинети често можете да чуете въпроса какво да правите, ако стомахът ви не е спаднал. Означава ли това, че моментът на започване на раждането се отлага, може ли раждането да започне, ако коремът не е спаднал?

Нито един от медицинските акушерски наръчници не казва, че коремът на бременна жена задължително потъва. Има ситуации, при които пролапсът изобщо не настъпва, но раждането започва на очакваната дата или дори малко по-рано. Няма твърда закономерност между формирането на плода в матката в "изходно" положение и колко остава преди раждането..

Може да има няколко обстоятелства, при които коремът обикновено не се спуска преди раждането..

Жена носи многоплодна бременност. Ако в матката има две или три бебета, за тях е физически трудно да се спуснат до изхода от коремната кухина в малкия таз. Вариантът на лек пропуск, почти неразличим визуално, е допустим само ако жената носи близнаци, единият от които е разположен над изхода с главата надолу. Ако близнаците са идентични, разположени вътре в един фетален пикочен мехур, пролапсът изобщо не се случва.

 • Жената е диагностицирана с полихидрамнион. Излишъкът от околоплодна течност във феталния пикочен мехур прави матката по-голяма по размер и следователно бебето може и да не слезе надолу, или ще бъде почти незабележимо за бъдещата майка.
 • Бременна жена носи голямо или гигантско бебе. Предполагаемото тегло на детето, според ултразвук, надвишава 4 килограма или се доближава до 5 килограма. За такъв герой ще бъде трудно да притисне главата си към изхода в малкия таз.
 • Детето заема ненормално положение в маточната кухина. Той седи на свещеника, лежи косо или напречно. Ако плодът не се е обърнал преди 34-35 седмици, не трябва да очаквате това да се случи - шансовете са оскъдни. При бременност с необичайно предлежание най-често се препоръчва планирано цезарово сечение и следователно времето на коремен пролапс няма значение. Самият стомах по време на такава бременност не пада по физиологични причини..

Внимателното наблюдение на собственото ви състояние ще ви помогне да не пропуснете момента на започване на раждането. Независимо от формирането на плода или неговото отсъствие, жената може да покаже други признаци на наближаващо раждане - безсъние, диария, желеобразни лигавични отделяния от гениталиите (признак на изтичане на слуз), повишени контракции на тренировката, тревожност и повишена тревожност, промени в настроението. Обективният признак е съзряването на шийката на матката.

Какво да правите след отпадане

Често жените се чудят дали трябва да се държат по различен начин, след като бебето падне. Лекарството няма специални препоръки за този случай. Просто трябва да запомните, че това явление е признак за скорошно раждане и затова си струва да направите няколко неща..

 • Докладвайте наблюденията си на лекаря в антенаталната клиника.
 • Проверете дали всички необходими документи и вещи са опаковани в чанта, предназначена за хоспитализация в родилно заведение.
 • Вземете всички мерки, за да получите възможно най-добрия сън - раждането не е далеч, жената трябва да натрупа сила. При безсъние, попитайте Вашия лекар за леко успокоително, което да Ви помогне да заспите.
 • Купете пакет от специални урологични подложки - след пропуск жените често страдат от неконтролирано изтичане на урина поради натиск върху пикочния мехур. Такива „течове“ могат да възникнат при смях, кашляне, кихане, а също и при малко физическо натоварване. Също така става много трудно да издържите по пътя към тоалетната и затова урологичните подложки ще помогнат да се избегнат неприятни моменти.
 • След излизане на лигавицата - не се мийте във ваната, не посещавайте басейна и не живейте сексуално.
 • Продължете внимателно да броите движенията на плода всеки ден, ако се открият проблеми, незабавно се консултирайте с лекар.

За информация как да разберете, че коремът е потънал преди раждането и други предшественици на раждането, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как да разберем, че бременната жена има спуснат корем преди раждането?

Желанието да видите детето си възможно най-скоро е присъщо на всички бъдещи майки. Особено се "влошава" в последните етапи на бременността, когато бъдещите майки започват ревностно да следват всички промени във външния си вид, да изслушват всяка "позивна" на тялото си. Те наблюдават всичко, включително корема, който също може да предупреждава за предстоящо раждане. И така, от древни времена е било обичайно да се наблюдава пролапс на корема, който се случва на около 36-37 седмици от бременността (ако това е първото раждане). Ако забележите, че коремът ви е по-нисък от обикновено, можете да се настроите за появата на бебе след 2-4 седмици. При многородящите жени често се наблюдава пролапс на корема, непосредствено преди самото раждане..

Как точно да забележите дали коремът е спаднал или не?

За да не се замислите, трябва да се наблюдавате известно време в огледалото. Докато спускате корема си, ще забележите ясни промени във формата му - ще ви се струва, че е станал по-малък. Също така ще забележите падането му под ребрата (за това трябва да знаете точно на какво ниво е било наскоро). Заедно с това ще забележите, че най-накрая ви е станало по-лесно да дишате, има, което се обяснява с понижаването на представящата част на плода, което води до края на „окупирането“ на диафрагмата, стомаха и белите ви дробове и най-накрая можете да дишате пълноценно и да забравите за задуха... Болката в ребрата също ще изчезне, бебето вече няма да ви наранява в черния дроб и движенията му вече няма да ви причиняват дискомфорт.

Заедно с облекчението на дишането обаче ще се появят и нови неприятни моменти, които са нормален пренатален феномен:

 • болката в областта на срамната кост ще се увеличи;
 • поради факта, че увисналият плод започва да притиска малкия таз, дърпащите болки ще започнат да ви притесняват (може да изглежда така, сякаш тазовите кости са започнали да се разминават);
 • при ходене може да започнете да изпитвате силна болка;

Необходимо ли е да свалите стомаха преди раждането и как да разберете, че това се е случило

Жените, които очакват първото си дете, се притесняват дали коремът им задължително трябва да слезе надолу преди раждането. Те изучават съответната литература, питат приятелите си. До края на бременността детето вече е пораснало много, има много малко място за движение. Ако майка, която очаква бебе, има корем, който променя позицията или формата си, се смята, че скоро малък човек ще се появи за радост на мнозина.

Как да разберем, че коремът на първородния е спаднал

Ако плодът е малък, то дори в края на бременността има достатъчно място за неговото активно движение. При такива условия е почти незабележимо коремът да е станал по-нисък. Обикновено повърхността му става по-твърда. Колко време преди раждането коремът спада надолу се обяснява с различни причини, конституцията на жената, хода на бременността.

Защо се случва

Детето се стреми да срещне света, премества се в района, където му е удобно. Когато плодът е в тазовите кости, това означава, че е готов за раждане. В зависимост от това как бебето лежи, близо до входа има глава или дупе. Тялото на майката обикновено също е на етап готовност. Освен това могат да се появят други предвестници на неизбежна доставка..

Жена, която се готви да стане майка, трябва да бъде нащрек

Обикновено излиза лигавица. Може да се появи веднага под формата на забележим съсирек или да се откроява на малки части. Случва се напускането му да остане незабелязано. Амниотичната течност може да се спука.

Винаги ли винаги слиза

Бъдещата майка може да не открие факта, че коремът ще промени формата си. Ето защо сред родилките има увереност, че коремът остава на първоначалното си място до раждането на детето. Когато коремът спадне преди раждането при първородни, благосъстоянието се подобрява:

 • дишането е много по-лесно;
 • задухът изчезва;
 • киселините изчезват.

Плодът, разположен в матката, не компресира близките органи, особено стомаха. Следователно храносмилането се подобрява. Инвалидизиращата киселина отшумява внезапно. Обикновено тя създава проблеми за повече от един месец. Следователно нейното изчезване е невероятно щастливо.

Тренировките могат да започнат. Те се различават от реалните по това, че се появяват на различни интервали. Няма шаблон или последователност. Ако контракциите започнат да се появяват след същия период от време и той постепенно намалява, това означава, че няма много време за чакане. Бебето е готово да се роди.

Контракциите могат да ви притесняват на всеки половин час или веднага да се появят на интервали от 5-7 минути. Основното е, че времето между усещанията за болка е едно и също..

Контракции - първи етап на раждането

Колко време преди доставката се случва?

Чакането на бебе е пълно със съспенс. Колко време ще отнеме раждането, ако стомахът е спаднал, притеснява всички. Когато се присъединят други предвестници, това означава, че няма много какво да се чака.

Коремът често се спуска предварително, но колко седмици преди раждането протича процесът зависи от няколко фактора. Те включват:

 • конституционни характеристики на жената;
 • дъщерни параметри;
 • ред за раждане.

Необходимо е да се избягват разочарования и вълнения по време на редиците. С настъпването на контракциите трябва да се съберете и да установите дишане. Всичко ще мине бързо и безболезнено, ако запазите спокойствие..

Колко дни или седмици преди раждането коремът потъва, определено е невъзможно да се отговори. Промените могат да изпреварят месец преди раждането на бебето. Възможна по-ранна промяна на позицията или по-късно. Разликата в термините се обяснява със състоянието на плода, родилката, тена.

Процесът е неизбежен, но може да се случи незабелязано.

Как се получава пропуск

Ако бебето е готово да се срещне с роднини, то се стреми към удобна поза, почивайки с главата надолу, по-рядко с плячката си. В резултат на това дъното на матката се движи надолу, което провокира намаляване на корема. Спуска се до раждане, колко преди началото на контракциите започва процесът, не е известно предварително. Може да се движи надолу много бавно.

Гинекологът ще ви каже как да разберете, че стомахът е спаднал преди раждането. При преглед той наблюдава матката, а именно измерва височината на дъното ѝ. Всеки път е необходимо да се измери този показател. През цялата бременност стойността му постепенно се увеличава. На 34-37 седмици най-често се регистрира скок, показващ намаляване на стойността на показателя.

Как изглежда

Опитните жени, които са родили, ще ви помогнат да обяснят как изглежда корема преди раждането. За тези, на които им предстои първото раждане в живота, всяка промяна е тревожна. Затова те често се притесняват как да разберат дали коремът е спаднал преди раждането. Лесно се визуализира при майки:

 • с тесен таз;
 • очаква близнаци или тризнаци.

С други характеристики коремният пролапс преди раждането при първородните остава незабелязан. Обикновено се визуализира талията, която преди това е била скрита от кръгъл корем. Хълбоците стават по-широки, това също се вижда ясно. Когато тялото е подготвено за раждане и бебето е в удобно положение, бъдещата майка отслабва с няколко килограма.

Преди да роди, увисналият корем губи своята кръгла форма и прилича на круша.

За да се изчисли дали стомахът остава в първоначалното си положение или е имало движение, ще помогне длан, събрана в юмрук. Ако за него има достатъчно място до сандъка, значи всичко вече се е случило. Коремът се раздвижи. Положението на пъпа, посоката, в която изглежда, също се променя. Преди това тя е била разположена хоризонтално, след като е спусната надолу. За да видите това, трябва да се изправите изправени и да се обърнете настрани към огледалото. Колкото по-малко е детето, толкова по-забележими са настъпилите промени. Ако плодът е голям, тогава може да не го видите. Познаването с тези методи ще ви избави от въпроса как да определите, че стомахът е паднал преди раждането..

Има ли някакви особености при спускане на корема при многороден

Пролапсът на корема преди раждането при многороден често не се случва предварително, но зависи и от телосложението на майката. Пълното изграждане не ви позволява да виждате промени.

Второто раждане изобщо не е подобно на първото, всичко се случва много по-бързо, следователно признаците се проявяват преди самия процес. Основната причина е отслабването на мускулите на перитонеума, в резултат на първото раждане. Когато коремът падне преди раждането в многоплоден, това означава, че скоро бебето ще бъде в обятията на майката, оставащото време може да се измери с часове.

В този случай имате нужда от:

 • ходете, не си лягайте;
 • застанете под душа.

Това ще намали болката при контракциите, ще се отпусне и успокои. Вторите раждания са по-бързи от първите. Когато стомахът е потънал, колко време да ражда, зависи от трудовата активност на бъдещата майка, активността на контракциите. Ако не се изисква допълнителна стимулация, всичко върви естествено, бебето скоро ще се срещне с майка си.

Стомахът пада преди раждането. Признаци. Какво да правя?

Пролапс на корема (пролапс на матката) е предвестник на факта, че много скоро бебето ще види светлината. За всяка жена това се случва по различно време, въпреки че самият процес на спускане е придружен от едни и същи усещания. Общоприето е, че при жени, бременни с първото си дете, коремът пада по-близо до 36 седмици. При многократни бременности това се случва 3 дни преди или преди началото на контракциите. Това означава, че при нормална, здравословна бременност раждането ще започне след няколко седмици или няколко часа след спускане на корема..

Въпреки това, много зависи от индивидуалните характеристики на тялото на майката. Например: колко са тренирани коремните мускули. Ако са отпуснати, плодът може да не е фиксиран в тазовата кухина. Всяко следващо раждане отслабва мускулите на перитонеума, което означава, че те не са в състояние да задържат порасналото бебе. Това състояние не е причина за паника, защото по никакъв начин не засяга процеса на раждане: плодът просто пада малко преди времето.

Ако плодът лежи настрани или бъдещата майка има твърде тесен таз или бременността е многоплодна, коремът може да не спадне.

След като бебето е напълно оформено и готово да напусне утробата, в тялото на жената настъпват много промени. Съвсем естествено е, че те оказват влияние върху благосъстоянието на бъдещата майка. Усещайки, че стомахът е спаднал, една жена може да се подготви за родилния дом, да се подготви за предстоящото събитие физически и психологически.

Промени в тялото на бременна жена, когато коремът падне

Малко преди раждането в тялото на жената настъпват редица промени, водещи до пролапс на корема. След това коремът изглежда намалява в обем, което е особено забележимо от дрехите или ако погледнете корема отгоре надолу. Бъдещата майка трябва да реагира адекватно на това явление. Също така, следните признаци са основата за очакване на ранно раждане:

 1. Гениталното тяло се връща в първоначалното си положение, като се измества с 5 см надолу.
 2. Плодът променя местоположението си едновременно с матката, притискайки главата си към нея (с правилното положение на бебето в утробата).
 3. Плодът се намира в тазовата кухина, където се намира преди началото на раждането. Това явление може да се сравни с изчакващата позиция на спортиста преди старта..
 4. Сега бебето се е движило надолу, така че диафрагмата вече не се компресира и разширява. И накрая, можете да забравите за задух и междуребрена болка. Но сега притискащите болки се усещат в срамната област.
 5. Храносмилателните органи през последните месеци, притиснати от порасналия плод, заемат нормално положение, започват да функционират пълноценно. Бъдещата майка сега не вика от болка при всяко движение на трохите. Киселини, оригване, гадене, усещане за "камък" в стомаха изчезват.
 6. Детето притиска пикочния мехур и ректума. Поради това бъдещата майка има по-често уриниране, запек.
 7. Ако детето е голямо, то притиска нервните окончания, което води до пукване, болезнени усещания при седене или ходене. Под удара на тазовите кости, долната част на гърба и долните крайници. Често това води до промяна в походката: жената започва да се движи с малки стъпки, като се бърка, за да намали поне болката. Тази походка се нарича "патешка стъпка".

След проявата на симптомите, описани по-горе, жената трябва да бъде подготвена за факта, че контракциите могат да започнат след няколко часа..

Доста трудно е да пропуснете изместването на корема, тъй като коремът, започнал под самата гърда, се спуска в областта на пъпа. За да сте сигурни, че е настъпил пролапсът, можете да поставите дланта си между гърдите и корема. Ако се вписва свободно, тогава можете да съберете „куфара за аларма“ в болницата.

Някои майки използват стария доказан метод. Започвайки от 8-ия месец на бременността, трябва да отидете до навеса на вратата и да направите белег с тебешир или молив на нивото на пъпа. Сега, всеки път, когато преминавате през вратите, можете да обърнете внимание дали е имало промени.

Въпреки полезността на всичко по-горе, важно е да запомните, че основният признак на пролапса на корема е преглед от акушер-гинеколог, наблюдаващ бременност. Специалист, който е запознат с особеностите на тялото на майката и хода на бременността, ще измери необходимите параметри и ще каже със сигурност дали бебето е готово за раждане. Средната коремна обиколка на този етап е 100 см, а дъното на матката е спуснато с 5 см по-ниско от преди.

Ако предположенията се потвърдят от лекаря, можете да започнете да подготвяте зестрата на детето, да започнете да оборудвате детската стая. Много е важно да се настроите позитивно, да не се поддавате на панически мисли. Лекарите казват: благоприятният изход от раждането изцяло зависи от настроението на майката.

Необходимо е да се нормализира качеството на съня: справете се с безсънието, намерете най-удобната позиция и т.н. За релаксация вечер е полезно да легнете с леко повдигнати крака. За да направите това, под крайниците се поставят специални ролки или възглавници..

Ако пропускът не е потвърден и краят на срока вече е близо, трябва да се движите повече, да ходите, за да стимулирате бебето да се премести в родовия канал. Но е по-добре да откажете физическа активност. Те могат да причинят контракции, което е нежелателно за бебе, което все още не е готово да напусне утробата..

Проблемни моменти

Ако пролапсът на матката се случи преди 35 седмици, раждането може да започне рано. Важно е да кажете на гинеколога за това, който ще настани бъдещата майка в отделението, ще осигури необходимата помощ.

Често пролапсът възниква на фона на висок тонус на матката, придружен от силна болка в долната част на корема. В такъв случай жената трябва да заеме изправено положение и да извика линейка.

След неизбежната хоспитализация на жената се инжектират лекарства, които отпускат мускулите на гениталния орган. Лекарите правят всичко, за да предотвратят преждевременно раждане и като правило успяват в това..

Видео падна корема преди раждането

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Когато стомахът падне преди раждането

Когато коремът започне да пада при бременни жени

Коремът задължително ли пада надолу преди раждането или може да се случи раждането да започне, но външно това по никакъв начин няма да засегне жената? Нека помислим за това. Плодът, за да се роди, трябва да слезе в таза на жената и то възможно най-ниско. Обикновено бебетата се поставят с главата надолу за раждане. Това е така нареченото главно представяне. Главата оказва натиск върху шийката на матката и тя се отваря по-бързо под натиск.

Когато коремът се спусне преди раждането - много индивидуално. Плодът не винаги има предлежание на главата и жената може да има различни акушерски патологии. Много дами забелязват, че по-близо до очакваната дата матката става още по-висока, докато обикновено стомахът пада преди раждането. Какво може да попречи на този процес и ако матката въпреки това е станала по-ниска от нивото, тогава кога да чакаме раждането на дете? Нито един лекар не може да отговори на този въпрос със сигурност. И те смятат, че изобщо не е по-необходимо да се знае дали коремът на бъдещата майка е спаднал, а готовността на маточната шийка да се отвори. Определя се по време на гинекологичен преглед. Преди началото на контракциите шията става много мека, постепенно се изглажда - дължината й намалява, може да има леко отваряне. Можем да кажем, че това е периодът, когато коремът на бременните жени започва да потъва. Най-малко, за да бъде забележимо за другите. Но децата не винаги се раждат навреме, понякога това се случва преждевременно. Ако лекарят на прегледа на дивана и се извършва при всяко посещение на бъдещата майка при гинеколога, установи, че главата на бебето е ниско и е много лесно да се определи, то става почти неподвижно по време на прегледа (не вагинално), гинекологът може, в зависимост от продължителността на бременността препоръчайте болнично лечение като профилактика срещу преждевременно раждане. И там обикновено провеждат терапия с токолитици и спазмолитици, тоест облекчават напрежението на матката, което също може да съпътства ранната подготовка на шийката на матката за отваряне.

Така че, ако коремът на първородния преди раждането спадне по-рано от 35-36 седмици, лекарят може да препоръча носенето на превръзка и закупуването на песарен пръстен за инсталиране. Тези мерки ще помогнат за намаляване на натиска на главата на бебето върху шийката на матката. Между другото, времето, когато коремът се спуска при многоплодни, особено с малък интервал между бременностите, обикновено е по-рано, отколкото при първородните. И това не винаги е рисков фактор по отношение на преждевременното раждане. Просто техният родов канал е по-готов за раждането на дете..
Лекарят може също така да подозира ниското местоположение на детето въз основа на резултатите от измерванията на дължината на матката. Може да стане малко по-малък. В този случай обаче е необходимо да се изключи грешка в измерването, намаляване на количеството вода и хипертрофия на плода..

Как да разберете, че коремът е спаднал и скоро ще роди сам, без преглед от лекар? Това е доста лесно да се направи. Можете да правите своя снимка в профила седмично или дори по-често, ако желаете. Когато коремът на примипарите падне, те не могат да не забележат този факт и ако общуват на форуми родители-деца, в социалните мрежи, те трябва гордо да публикуват снимки, показващи ниско разположена матка. Така че, ако имате някакви съмнения относно това как изглежда корема потънал преди раждането, можете да намерите вече публикувани снимки в интернет. Прилича на круша. Дланта лежи свободно между гърдите и дъното на матката. Когато първородените и многоплодни жени имат по-нисък стомах преди раждането, те могат да почувстват значително облекчение. Белите дробове, сърцето престават да стискат толкова много. Появява се прилив на сила, киселини изчезват. Единственото нещо е, че може да възникне неприятен и понякога дори болезнен натиск върху пикочния мехур и ректума. Но те се елиминират чрез носене на пренатална или универсална скоба.

Може ли коремът да не слезе преди раждането или не е вярно? Това е напълно възможно. Някои жени се нуждаят от акушерски средства, за да вкарат главата в таза. Понякога главата е висока дори при пълна дилатация на шийката на матката и жената, по съвет на лекаря, трябва да ограничи опитите си с дишане.

Както казахме, лекарите нямат ясен отговор на въпроса - колко дни преди раждането коремът на бъдещите майки потъва. Особено дълго време жените, които имат многоводие, обикновено ходят с високостояща матка. В долния сегмент на околоплодния мехур има много вода, което пречи на главата на детето да слезе отдолу.

Можете да предскажете ранното начало на раждането, като отбележите други предшественици на раждането. Като отделяне на лигавицата от шийката на матката и редовни контракции.