Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

Защо болките болят след раждане?

Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

- Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

- За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

- възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

- Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

- Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

- Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

- След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

- Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

- Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

- През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

- Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

- Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

- Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

- Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

Прочетете също

Косата пада след раждането какво да правя

Колко дълго след раждането можете да правите секс?

Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..

Колко време заздравяват вътрешните шевове след раждането?

Причини за вътрешни прекъсвания

Неправилните действия по време на раждането, особено физиологичната структура на детето и репродуктивните органи на майката водят до увреждане на маточната шийка и вагиналните стени..

Най-честите причини за разкъсване са:

 • нееластични стени;
 • голям размер на плода;
 • ранни опити;
 • възпаление на репродуктивните органи;
 • ерозия на шийката на матката;
 • тясна вагина;
 • преждевременно раждане;
 • аборт в юношеска възраст;
 • неправилно представяне на детето.

Отнема дванадесет часа, докато шийката на матката на първородна жена се отвори напълно. При втората и следващите бременности този процес отнема по-малко време. При бързо раждане, фалшиви контракции, когато жената започне да натиска, докато шийката на матката се отвори, меките тъкани се разкъсват под натиска на главата на бебето. Ако гинекологът е наблизо по време на раждането, той ще спре бъдещата майка от ранни опити.

Принципи на шевовете

През първите два до три часа след появата на бебето маточната шийка не е чувствителна, поради което зашиването става без анестезия. Ако вагиналните стени, на които са разположени много нервни рецептори, са наранени, лекарите използват локална анестезия с новокаин или лидокаин.

По време на зашиване обикновено се използват конци, чиято резорбция става естествено под въздействието на протеини и вода..

Саморазтварящите се влакна включват кетгут - естествени нишки от чревна тъкан на животни и полусинтетичен викрил и капроаг. Първият вид влакна се абсорбира за 7-10 дни, вторият - за два до три месеца, третият - за шест месеца.

По-голямата част от материала се разтваря от тялото, но понякога парчетата от шева излизат естествено. Ако шевовете се извършват с найлонова или копринена нишка, шевовете се отстраняват след 5-6 дни.

Как да се грижим за вътрешните шевове

Зашитите повреди не изискват специални грижи. Всичко, което се изисква, е пълна ненамеса в женското тяло отвън, мир и хигиенни процедури.

Също така трябва да следвате определен начин на живот през първите месеци след травматично раждане, така че да няма несъответствие или нагнояване на шевовете..

 • В следоперативния период се изисква почивка в леглото за поне 2-3 дни.
 • Седенето не се препоръчва за един месец; най-добре е да заемете легнало положение или да седнете на едно седалище.
 • Храненето на бебето се извършва изключително в легнало положение, а майката трябва да се храни в изправено или легнало положение.
 • Докато почивките са напълно обрасли, трябва да се миете под душа два пъти на ден, баните са противопоказани.
 • Не повдигайте тежки предмети, в противен случай шевовете могат да се разпаднат. Тази забрана включва също носене на трохи в ръцете си, особено ако е роден герой.

Сред продуктите за грижа за новородена майка първо трябва да са налични следродилни подложки, а след това и обичайните подложки за ежедневна употреба. Те трябва да се сменят поне на всеки четири часа, за да запазят следоперативните шевове сухи.

Носенето на оформящо бельо е противопоказано за един и половина до два месеца. Проблемът се крие в създаването на ненужен натиск върху репродуктивните органи, което предотвратява бързото обрастване на конците. Най-добре е да носите памучно бельо. Идеален за закупуване на специални бикини за еднократна употреба, изработени от дишаща материя.

Можете да правите секс само след два месеца. През това време разкъсаните участъци растат заедно и придобиват предишната си еластичност..

Ако репродуктивните органи са били сериозно увредени по време на раждането, се предписва антибиотично лечение под формата на инжекции, за да се предотврати възпаление и вторична инфекция. Продължителността на антибиотичната терапия е три дни, инжекциите се правят след 6-8 часа. За лечение лекарят ще предпише такива фармацевтични продукти, които почти не се абсорбират в кърмата и не увреждат бебето, така че процесът на лактация не може да бъде прекъснат.

Диета за бърза рехабилитация

Друга особеност на начина на живот през периода на рехабилитация е правилното хранене. Важно е за нормализиране на перисталтиката и предотвратяване на запек. В края на краищата, ако една жена натиска по време на изхождането, шевовете могат да се разпаднат. Ако не можете да дефекирате в продължение на 1 до 2 дни, вземете слабително или направете клизма. Непосредствено след дефекация е необходимо интимните зони да се изплакнат добре с топла вода с разтворено в нея антисептично лекарство, тъй като дъното на вагиналната стена, където могат да бъдат разположени конците, е в пряк контакт с перинеума.

Какво трябва да ядете, за да избегнете запек:

 • храни, богати на диетични фибри, които засилват двигателната активност на чревния тракт. Тази категория включва зеленчуци, пълнозърнести сладкиши, неполирани зърнени храни;
 • пресни плодове в количество най-малко 300-400 g на ден, сушени плодове и ферментирали млечни продукти, нежно стимулиращи перисталтиката;
 • студени първи курсове, например, okroshka, за подобряване на двигателната активност на червата.

Консумирайте салати от пресни зеленчуци със слънчогледово, маслиново или ленено масло като лека закуска. От напитките изберете шипка или слаб зелен чай, както и сокове от моркови, тиква, праскова, кайсия и слива.

И за повишаване на имунитета и избягване на възпаления, яденето на храни, съдържащи пребиотици, е полезно. Това са банани, зелен лук, аспержи, боб и смокини..

Шевове за изкуствено раждане

При раждането на дете, с помощта на хирургическа интервенция, се прилагат конци както отвътре, така и отвън: върху тялото на матката, стената на перитонеума и в долната част на корема. Обикновено след цезарово сечение времето, прекарано в болницата, се увеличава. Медицинският персонал се грижи за шевовете: подменя превръзките и извършва лечение на белези с кутасепт.

През първите седем дни новородената майка трябва да носи поддържаща превръзка.

През първия ден не се препоръчва да се миете под душа, след това тази забрана се отменя. След всяка водна процедура трябва да изсъхнете раната. За да се ускори заздравяването на тъканите, на жената се предписват мехлеми или супозитории.

Пълното възстановяване след изкуствено раждане настъпва не по-рано от няколко месеца по-късно. По време на периода на възстановяване физическата активност е ограничена, сексът не се препоръчва.

Лечебни проблеми

Вътрешните шевове след раждането могат да се разпаднат. Причините са преждевременно полов акт, резки движения, вдигане на тежести. Възможно е и нагряване на шевове поради инфекция..

Признаци на проблеми със затварянето на шева:

 • зашити области постоянно боли и сърбеж;
 • усеща се тежест в долната част на корема;
 • температурата внезапно се повишава;
 • кървене или гной излизат от влагалището.

Ако млада майка забележи проявата на предупредителни признаци в себе си, трябва да се свържете с лекуващия гинеколог.

Дори да няма неприятни симптоми, трябва да се подложите на гинекологичен преглед. Непосредствено след раждането и зашиването на наранявания лекарят няма да може да оцени напълно резултатите поради силно подуване на меките тъкани. Точна диагноза се извършва от гинеколог малко по-късно, по време на периода на възстановяване. За да потвърдите, че оздравителният процес протича по план, трябва да дойдете на среща на лекар не по-късно от месец и половина след раждането..

Възможни усложнения

С нарастването на лезиите шийката на матката и вагиналните стени се връщат в състояние, близко до това, което са били преди бременността. Ако шевовете се разминават, инфекция попада в раната, настъпва деформация на увредените области с образуването на белези.

При груби белези или неправилно сливане на шевове, една жена може да има проблеми в бъдеще:

 • спонтанно прекъсване на последваща бременност;
 • непълна дилатация на шийката на матката при втория процес на раждане;
 • хронично възпаление.

Тези проблеми могат да бъдат решени чрез многократна операция: старият белег се врязва и се налагат нови конци.

Но неприятните последици са рядкост. Ако се спазват всички правила на рехабилитационния период, увредените тъкани се възстановяват и стават толкова еластични, колкото преди раждането..

Шевове след раждането: как да ускорите заздравяването?

Някои обстоятелства могат да засенчат първите седмици след раждането на бебето. Това важи особено за шевовете след раждане, които често не могат да бъдат избегнати. Ако не можете да се справите без тях, тогава след раждането ще трябва да спазвате определени правила, за да няма усложнения и изцелението да настъпи възможно най-бързо..

Екатерина Свирская
Акушер-гинеколог, Минск

Едно от най-честите усложнения по време на раждането са разкъсванията по време на раждането на меките тъкани на родовия канал, които включват шийката на матката, вагината, перинеума и външните гениталии. Защо се случва това и може ли да се избегнат шевовете? Всъщност е невъзможно да се посочи една причина за почивките. Но някои от тях могат да бъдат повлияни.

На първо място, трябва да се помни, че само здравите тъкани имат достатъчна еластичност и разтегливост. Възпалената тъкан е крехка и оточна, следователно при всякакъв механичен ефект тя не се разтяга, а разкъсва. Така че, всяко възпаление на гениталиите предния ден може да доведе до сълзи по време на раждането. Ето защо, около месец преди раждането, всяка жена трябва да се подложи на преглед и да си направи цитонамазка за микрофлора. Ако се открие възпаление, задължително се предписва лечение, последвано от проследяване на неговата ефективност. Друга причина за намаляването на еластичността на тъканите е предишната травма (белегът не съдържа еластични влакна и следователно е практически неразтеглим). Така че, ако разрез на перинеума е извършен при предишно раждане, като правило, при следващи раждания, това също не може да се направи без..

Бързо раждане, липса на добре координирана работа между жената и акушерката, големият размер на бебето или неправилно поставяне на представящата част на плода е друга причина за разкъсвания по време на раждането. В идеално раждане плодът се движи през родовия канал постепенно и тъканите на тялото на бъдещата майка имат време да се адаптират към нарастващия натиск, те се разтягат все повече и повече всеки път. Ако тялото няма време да се адаптира, това води до нарушаване на кръвоснабдяването и появата на подуване на тъканите на родовия канал, което неизбежно завършва с разкъсване.

Следродилни шевове: възстановяване на разкъсвания и разрези

Всички наранявания на родовите пътища подлежат на задължително лечение. Започва при изследване на родовия канал непосредствено след отделянето на плацентата. За зашиване на малки разкъсвания на шийката на матката не се изисква анестезия, тъй като в шийката на матката няма рецептори за болка. Ако се установи много дълбоко разкъсване (което е рядко), жената се потапя в обща анестезия, за да изследва маточната кухина за дълбочината на разкъсването. Разкъсванията на маточната шийка се затварят с абсорбиращ материал.

След изследване на шийката на матката се изследват стените на влагалището. Ако има малко сълзи по време на раждането и те са плитки, тогава местната анестезия ще бъде достатъчна - ръбовете на раната се инжектират с анестетични лекарства. При дълбоки и многократни разкъсвания се използва обща анестезия. Ако по време на раждането е била използвана епидурална анестезия, тогава по време на зашиване анестезиологът добавя аналгетик към съществуващия катетър. Сълзите на вагиналните стени се зашиват с резорбируеми конци, които не се нуждаят от отстраняване.

Малките пукнатини на външните полови органи често не изискват зашиване, тъй като те се лекуват бързо, но тази част от родовия канал е много добре снабдена с кръв, поради което, ако пукнатините са придружени от кървене, те трябва да бъдат зашити след раждането. Увреждането на външните полови органи е много болезнено, поради което медицинските манипулации в тази област често изискват обща анестезия. Конците се нанасят с много тънки резорбируеми конци, които не се нуждаят от сваляне.

В края на следродилния преглед се възстановява целостта на перинеума. Понастоящем следродилните конци се прилагат по-често с резорбируем шев материал и не изискват отстраняване, по-рядко се срещат нодуларни не абсорбиращи конци.

Отделен случай на зашиване по време на раждане са конците след цезарово сечение. Преди това, по време на цезарово сечение, коремът беше разрязан в средата „от пъпа до пубиса“ и бяха поставени прекъснати конци. Сега се прави малък разрез по линията на косата на срамната коса. Най-често се прилага специален непрекъснат козметичен шев, по-рядко прекъснати конци или метални скоби. Конците след цезарово сечение се отстраняват на 7-9-ия ден. С подходящи грижи, една година след операцията, бял белег остава тънък като конец, който лесно се покрива дори от дъното на бикини.

Заздравяване на шевове след раждане

Разбира се, всички млади майки се притесняват колко дълго зарастват шевовете след раждането? И така, този процес зависи от размера на увреждането, правилната грижа, общото състояние на тялото, техниките и материалите, използвани за зашиване. Когато се използват естествени или синтетични абсорбиращи материали, заздравяването на рани настъпва за 10-14 дни, конците се разтварят за около месец. Когато се използват метални брекети и абсорбиращ материал, те се отстраняват след раждането, средно на 5-ия ден в родилния дом, преди изписването. В този случай заздравяването на рани ще отнеме повече време - от 2 седмици до 1 месец.

Шевове във влагалището и шийката на матката

Саморазбираемите конци във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи. Няма нужда да ги обработвате и премахвате, просто трябва да осигурите пълен мир и чистота. Изписването след раждането е идеален субстрат за растежа на болестотворни бактерии. Ето защо през първите три седмици след раждането е необходимо особено внимателно да се спазват правилата за лична хигиена, така че инфекцията да не попадне в гениталния тракт. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди всяко посещение в тоалетната и всяка смяна на подложката. След като използвате тоалетната, отстранете старото уплътнение отпред назад. Измийте чатала си с топла вода и сапун. Посоката на движение и поток от вода винаги трябва да бъде от гениталиите към ректума. След измиване на гениталиите ги изсушете със салфетка или добре абсорбираща кърпа. Такава кърпа, като бельо, трябва да се смени незабавно, ако се замърси от секрети, и ежедневно - ако всичко остане чисто на външен вид. Дори и да не усещате желание за уриниране, не забравяйте да използвате банята на всеки 3-4 часа. Но няма да е възможно да се изкъпете през първия месец след раждането..

Шевове на чатала

Наличието на шевове върху перинеума ще изисква още по-внимателна хигиена. През първите две седмици те болят доста силно, трудно е да се ходи и е забранено да седи, майките се хранят легнали, те също трябва да ядат, докато лежат или стоят. Това не се отнася за ходене до тоалетна, тъй като можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането на бебето. Измийте ръцете и чатала, като използвате антисептичен сапун. Не докосвайте областта на шева с ръце. В първите дни подложките трябва да се сменят често, понякога на всеки 2 часа, тъй като за бързото зарастване на раната тя трябва да се поддържа суха. Използвайте специални бикини за еднократна употреба за следродилния период или свободно памучно бельо.

Докато сте в болницата, акушерката ще извършва обработката на шевовете два пъти дневно, като се използва разтвор на "калиев перманганат" или "брилянтно зелено". Премахването на конци е безболезнена процедура, която до голяма степен облекчава дискомфорта.

В първите дни след раждането е необходимо да се отложи изпражненията, за това е по-добре да не се ядат зърнени храни, плодове, зеленчуци и други храни, които стимулират изхождането. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се прави прочистваща клизма. След 3 дни лаксативите ще помогнат за възстановяване на изпражненията, ако е необходимо. За да избегнете запек, можете да изпиете супена лъжица растително масло преди ядене, тогава изпражненията ще станат меки и няма да повлияят на зарастването на шевовете.

След премахване на шевовете и изписване от болницата, ако лезиите се лекуват добре, няма нужда от лечение. Разрешено е да седнете на фирма само след 2 седмици и само на здравото седалище, противоположно на страната на разреза.

През деня направете следното упражнение няколко пъти: изтеглете мускулите на влагалището, перинеума и ануса. Бъдете в това състояние за няколко секунди и след това отпуснете мускулите. След това повторете всичко отново. Упражнението може да се прави за 5-10 минути. Той стимулира притока на кръв към органите и насърчава по-доброто заздравяване. Възлите на резорбируеми конци падат около третата седмица. Настойките от лайка ще помогнат от болка и сърбеж в областта на шева. Можете да се измиете с такава настойка, или можете да навлажнете марлена подложка с нея и да я приложите върху раната за 1-2 часа. Някои жени използват студени компреси. За да направите това, натрошен лед се поставя в стерилна гумена ръкавица. Ръкавицата се нанася върху раната за 20-30 минути. През първия месец се опитайте да не седите или да стоите дълго. По-добре е да легнете настрани и да седнете на възглавница или кръг. В края на първия месец след раждането трябва да посетите гинеколог в антенаталната клиника. Той ще изследва местата на шевовете, ще премахне останалите абсорбиращи се конци, ако е необходимо..

Шевове след цезарово сечение

Шевове след цезарово сечение. Жените, които са претърпели цезарово сечение, трябва да бъдат подготвени за болката в областта на следоперативната рана да бъде обезпокоявана в продължение на 2-3 седмици. В първите дни трябва да се използват болкоуспокояващи. По това време, когато ходите, трябва да поставите следоперативна превръзка или да завържете корема с пелена.

Не си струва да лежите в леглото, тъй като ранното ставане и умерената активност (грижа за бебето, ходене по коридора) не само подобряват чревната подвижност, но и допринасят за по-добро свиване на матката и по-бързо заздравяване на следоперативната рана. Докато сте в болницата, медицинската сестра ще почиства ежедневно шевовете с антисептичен разтвор и ще сменя превръзката. Важно е да държите тази превръзка далеч от водата, така че я покривайте с кърпа при пране. Трябва да се погрижите да поддържате дрехите в непосредствена близост до раната чисти. Бельото, включително нощница, се сменя всеки ден и дори по-често, когато се замърси.

След като премахнете шевовете, можете да се приберете вкъщи и да вземете душ. По правило допълнително третиране на шевовете вече не е необходимо. Първите 2 седмици след изписването кожата трябва да се измива със сапун и вода 2 пъти на ден. След измиване на шевовете те трябва да бъдат внимателно изсушени с кърпа за еднократна или прясно измиване.

Докато раната не заздравее напълно, се препоръчва да се носи леко, дишащо бельо. Тежкото бельо може да нарани шева след цезарово сечение. Най-добрият вариант е широки памучни панталони с висока талия. През първия месец след раждането на нова майка не се препоръчва да вдига тежести повече от теглото на детето. Също така трябва да носите специална превръзка след раждането. Отначало белегът може много да сърби, това се дължи на оздравителните процеси, просто трябва да бъдете търпеливи. До края на втората седмица след раждането можете да започнете да смазвате белега с кремове и мехлеми, които подобряват възстановяването на кожата.

Усложнения след раждането

Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на кръв (образуване на хематом) в областта на увреждането. Това обикновено се случва през първите три дни след раждането, докато все още сте в болница, така че трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това чувство.

Разминаването на шевовете най-често се случва в първите дни или веднага след премахването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, резки движения, нарушаване на стерилитета и лошо съвпадение на тъканите по време на зашиване, както и неспазване на хигиенните правила от следродилния период. Това е рядко усложнение, което се случва при тежки дълбоки разкъсвания на перинеума. Ако след изписването вкъщи зоната на шева започне да кърви, боли, зачервява се, се появява гнойно отделяне, е необходимо спешно да се консултирате с гинеколог, тъй като най-вероятно се е присъединила инфекция и е настъпило възпаление. За лечение раната ще трябва да се третира с различни антисептици и понякога може да се наложи специално хирургично лечение..

Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до много сериозни последици - следродилен перитонит (възпаление на коремната кухина) или сепсис (обща инфекциозна лезия на цялото тяло, която се разпространява през кръвта). Ето защо, ако сте объркани за нещо във вашето състояние, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Шевове след раждане

По време на раждането родилният канал на жената получава голям брой микротравми, които родилката дори не усеща. Те се лекуват сами, не изискват медицинска намеса и допълнителни грижи. Но доста често ражданията не се ограничават до това и акушер-гинеколозите трябва да зашиват сълзи и разкъсвания на перинеума, вагината, цервикалния канал и дори матката. Тъй като разкъсванията доста често съпътстват процеса на раждане на бъдещи майки, въпросът е - колко дълго заздравяват вътрешните шевове след раждането и какви грижи се изискват? Също така, колко дълго ще трябва да заздравяват външните конци и как се грижите за тях? Зависи от материала на шева и местоположението на шева. Това ще бъде обсъдено в тази статия за Skoromamoy.

Видове конци и конци

Конците обикновено се класифицират според местоположението им във вътрешни (върху матката, шийката на матката, вагинални конци) и външни (перинеални конци). За вътрешни шевове най-често се използва кетгут. Този шев се разтваря сам. Такива шевове не изискват поддръжка. Конците на шийката на матката обикновено не представляват караница и не се усещат от жената. Вагиналните конци са болезнени в продължение на няколко дни. В някои случаи се използва изкуствен материал:

 • PHA;
 • викрил;
 • капроаг.

Сълзите в областта на перинеума се появяват както по естествени причини (увреждане по време на раждане), така и в резултат на разрез (дисекция), извършен от акушер-гинеколог. По отношение на тежестта (дълбочината на увреждането), разкъсванията са разделени на три степени:

 • I чл. - повредена е само кожата;
 • II чл. - мускулите също са засегнати;
 • III чл. - тъканите са повредени до стените на ректума.

При I степен шевовете могат да се прилагат с кетгут. За по-дълбоки наранявания се използват конци, които не могат да се абсорбират (коприна или найлон). Конците на перинеума причиняват болка и дискомфорт за доста дълго време и се нуждаят от грижи. Грижата е внимателно спазване на правилата за интимна хигиена и обработка на шевове с антисептици.

Колко бързо заздравяват конците след раждането?

Скоростта на изцеление зависи от няколко фактора. Първо, от шевния материал (самопоглъщащите се конци заздравяват по-бързо). На второ място, върху индивидуалните характеристики на тялото на жената. На трето място, от спазването на правилата за интимна хигиена. Когато бактериите попаднат върху увредените тъкани, се развива възпаление и заздравяването се забавя. Четвърто, от поведението и предпазливостта на жените: пушенето, приемът на алкохол забавят регенеративните процеси. И внезапните движения, ранното възобновяване на сексуалната активност и прекомерното физическо натоварване могат да доведат до факта, че конците се разпръскват и ще е необходимо да ги поставите отново..

Отговаряйки на въпроса, когато саморазбираемите конци се разтварят след раждането, можем да кажем, че процесът протича на два етапа:

 • шевовете се разтварят в рамките на 14 дни;
 • белезите се разрешават в рамките на 30 дни.

Ако са използвани други материали, два етапа от процеса също могат да бъдат условно разграничени:

 • заздравяване на рани в рамките на 5-7 дни, докато конците бъдат премахнати;
 • зарастване на белег в рамките на 2-4 седмици.

Датите са дадени за нормалния регенеративен процес. Някои патологии (например захарен диабет, запек), следродилен кръвоизлив, състояние на тъканите (летаргия) могат да забавят процеса на белези и резорбция на белези.

Качеството на грижата за външните шевове и начинът на живот също влияят значително на регенеративните процеси. Ако не спазвате хигиенните правила и препоръките на акушер, млада майка може да се сблъска с усложнения.

Усложнения след зашиване

Ако са изминали две седмици, а жената все още чувства болка в увредената област, това означава, че процесът на оздравяване е бил нарушен. Основните усложнения, с които младата майка може да се сблъска, са следните:

 • болка;
 • възпаление и нагнояване;
 • разминаване на шевовете;
 • кървене;
 • сърбеж.

Най-често тези явления са свързани с нарушения на интимната хигиена, факта, че жената е забравила редовно да обработва шевовете. Или е правила секс твърде рано (експертите препоръчват въздържание за 2 месеца след раждането). Може би е седнала твърде рано. Можете да седнете на твърда повърхност 1 седмица след изписването от болницата и на мека повърхност след 14 дни. Или вдигна твърде много тежест. Ограниченията за тегло са индивидуални, но не трябва да вдигате повече от 3 кг през първите седмици след раждането.

Грижа за шевовете

В повърхността на раната, дори затегната с конци, се създава благоприятна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Обикновено този въпрос се решава с асептична превръзка. Но превръзката не може да се приложи върху перинеума. Освен това жената е принудена постоянно да се движи, което може да влоши ситуацията. Следователно тези шевове трябва да бъдат третирани с особено внимание. В родилния дом акушерка участва в лечението на увредените зони. Обикновено тя смазва шевовете два пъти на ден с брилянтно зелено решение. За да минимизират риска от инфекция и да ускорят процеса на оздравяване, гинеколозите съветват майките да се придържат към няколко прости правила:

 • сменяйте дамските превръзки на всеки 2 часа;
 • наблюдавайте редовността на изпразването на червата и пикочния мехур;
 • ако движението на червата е трудно, можете да използвате супозитории с глицерин;
 • измийте се след всяко посещение на тоалетната с течаща вода;
 • измийте с бебешки сапун два пъти на ден;
 • не търкайте шевовете, а ги подсушете с попивателни движения.

Освен това акушер-гинеколозите съветват да се придържате към сексуално въздържание, докато белезите не се излекуват напълно, и да не вдигате нищо по-тежко от собственото си дете. Но дори и да сте спазили всички правила и болката, твърде многото сърбеж или гнойни секрети по бельото все още се появяват, трябва да се консултирате със специалист.

Колко време отнема на заздравяването на шевовете след раждането и от какво зависи? Как и как да ги обработваме?

Не всички раждания протичат гладко. Понякога не става без почивки и често, за да се роди бебето, изобщо се изисква хирургическа интервенция. Ясно е, че нарушаването на целостта на тъканите - спонтанно или хирургично - изисква зашиване. Именно шевовете след раждането повдигат много въпроси относно грижите, възможните проблеми и начините за тяхното решаване. Как заздравяват конците след раждането, какво влияе на този процес и как да се грижим за тях, ще разкажем в този материал..

Кога и как да кандидатствате?

Необходимостта от поставяне на конци възниква, когато целостта на тъканите е нарушена. При естествено раждане, в процеса на раждане на бебе, може да възникне несъответствие между размера на главата и гениталния тракт - тогава ще е необходим изкуствен разрез в перинеума. Грешките в постоянния период могат да доведат до руптури на шийката на матката и влагалището. Перинеалните сълзи могат да се случат спонтанно. За да ги предотвратят, лекарите могат да режат перинеума. Тази процедура се нарича епизиотомия..

След раждането на детето и раждането на плацентата (лека плацента) лекарите трябва да извършат одит - да изследват шийката на матката за възможни разкъсвания, да оценят състоянието на влагалището и външните гениталии. Ако има вътрешни разкъсвания, върху шийката на матката се поставят шевове, увредените стени на влагалището се зашиват. Прилагането на закотвящи шевове след епизиотомия се нарича епизиорафия. Конците винаги се прилагат с анестезия - местна или обща (ако говорим за големи пропуски във вътрешното местоположение).

Вътрешните конци се нанасят със саморазбиращи се конци, като се използват няколко хирургични техники, които осигуряват надежден и точен контакт на ръбовете на раната. Такъв хирургичен материал не изисква поддръжка, той не се отстранява след завършване на излекуването. Той се разтваря с течение на времето от само себе си, само малък белег остава по вътрешните тъкани.

Външните разкъсвания на перинеума и срамните устни обикновено се зашиват с нодуларна техника, като се използват здрави неразбираеми конци, които след известно време, когато краищата на раната заздравеят, трябва да бъдат отстранени. Те се нуждаят от правилна и задълбочена грижа.

При извършване на цезарово сечение жената също има два вида конци - вътрешни, фиксиращи краищата на разреза на стената на матката и външни - върху кожата на коремната стена. Както при физиологичното раждане, вътрешните белези не се нуждаят от грижи, те се лекуват и разтварят сами, но външните белези изискват внимание и грижи.

Напоследък конците след хирургично раждане и конците след разкъсване или епизиотомия, лекарите се опитват да направят козметични - специална техника на зашиване прави лечебния процес по-бърз и белези, които във всеки случай остават по-малко забележими.

Защо ги боли?

Независимо от начина на раждане, в нарушение на целостта на тъканите се увреждат нервните окончания и по-дълбоките слоеве на тъканите. Именно с този факт се свързва всяка болка в областта на шева след раждането, както и широк спектър от други усещания..

Отначало шевовете болят, особено при движение. Жените след оперативно раждане изпитват по-силна болка, тъй като зоната на хирургичната интервенция е по-широка - разрезът за цезарово сечение на корема е дълъг приблизително 10 сантиметра. В перинеалната област разрезът не надвишава 3 сантиметра, ако е извършена епизиотомия. В случай на спонтанно скъсване дължината и формата му могат да бъдат различни.

Шевовете, които бяха наложени, през първите няколко дни се разтягат при движение, създавайки дискомфорт. Но след седмица те на практика спират да болят, тъй като когато се възстанови целостта на увредените тъкани, настъпва и първичното възстановяване на нервните окончания. Но се появяват и други усещания - жената смята, че те сърбят, дърпат, щипят, сърбят.

В много отношения интензивността на болката зависи от това колко висока е чувствителността на жената към болка като цяло. Някои нямат болезнени усещания в областта на шева след две седмици, докато други имат дискомфорт в продължение на шест месеца след раждането на бебето..

Боли ли да премахвате шевовете е въпрос, който тревожи всяка родилка, която ги има. Външните конци след естествено раждане се отстраняват в зависимост от скоростта на зарастване, обикновено след 8-10 дни. Шевовете след цезарово сечение се отстраняват на 7-8-ия ден след операцията. В този случай няма остра болка, има само леко „изтръпване“ в областта, от която се извлича шевовият шев. Обикновено в рамките на 2-3 дни след отстраняването незначителният дискомфорт изчезва.

Отделно трябва да се каже за възстановяване на чувствителността. Леко изтръпване в областта на следродилните конци се наблюдава както след естествено раждане, така и след цезарово сечение. Това изтръпване е свързано с нарушение на целостта на нервните окончания. Обикновено изтръпването изчезва в рамките на шест месеца до една година.

След естествено раждане

Необходимостта от припокриващи се шевове често възниква, защото самото раждане е непредсказуем процес. Конците след физиологично раждане по естествени пътища имат свои собствени характеристики и изискват специално лечение.

Какво са?

Всъщност жената не може да усети вътрешните шевове (на шийката на матката, на стената на влагалището). Шевовете по лигавицата не притесняват новородената майка, което не може да се каже за външните шевове. Ако перинеумът е бил разрязан, шевът може да бъде вертикален или с отклонение надясно или наляво. Първият метод на дисекция се нарича средно-страничен, а вторият се нарича паринеотомия..

В зависимост от това какъв материал е избран за зашиване на разрез или разкъсване, до голяма степен зависи от това как и колко дълго ще заздравее такъв шев. Самият метод на дисекция не оказва значително влияние върху лечебните проблеми. Но техниката на зашиване е много важна - методът на Shute (с копринени нишки през всички слоеве с формата на числото "8") често води до усложнения, отколкото слой по слой, по-дълго, но по-задълбочено зашиване на увредените тъкани с различни видове шевни материали с последно козметично "докосване"... Тези конци изглеждат по-естетически приятни и заздравяват по-бързо..

Колко излекувам?

Конците след физиологично раждане заздравяват по-бързо, ако се третират правилно и внимателно. При липса на усложнения ръбовете на раната растат заедно за 5-7 дни. В друг ден - два от тях могат да бъдат премахнати.

Разбираемо е желанието на новосформираната майка бързо да се отърве от нишките на такова пикантно място, които сериозно усложняват живота й. За да се насърчи по-бързото възстановяване на увредените тъкани, жената трябва да обърне специално внимание на проблемите на интимната хигиена. Lochia се освобождава от гениталиите след раждане. Изписването след раждането е особено изобилно през първите 3-5 дни след раждането на бебето. Кръвната среда на лохиите е оптимална за размножаване на бактерии и зоната на шева в перинеума ще бъде в постоянен контакт с лохиите. Освен това е по-трудно раната да изсъхне, тъй като жената няма начин да я остави отворена за контакт с въздуха - трябва да носите подложка.

Те ще се излекуват по-бързо, ако следродилната жена сменя по-често подложката, като използва изключително стерилни подложки през първите няколко дни след раждането. След като посетите тоалетната, не забравяйте да се измиете, попийте шевовете внимателно с чиста кърпа или суха салфетка и незабавно сменете уплътнението.

Седенето не се препоръчва, ако е извършена средна епизиотомия (разрезът е насочен перпендикулярно на ануса); при медианно-страничен разрез (най-често срещаният вариант), жената има право да не седи, а леко да седне на бедрото, което е противоположно на линията на разреза. Временно стоящи и легнали ще трябва да се грижат за детето. Следването на тази препоръка за минимум 2-3 седмици ще помогне за предотвратяване на разкъсване и повреда. Можете да седнете в обичайната поза не по-рано от 3-4 седмици.

Скоростта на излекуване се влияе и от състоянието на кръвта на майката. Ако няма проблеми с хемостазата, тогава раните обикновено зарастват по-бързо и е по-малко вероятно да се усложнят. За да увеличите плътността на кръвта, е важно да добавите елда каша, варено червено месо към диетата и да избягвате пържени и осолени, хлебни и брашни продукти.

Не можете да напрягате перинеума (напъване в тоалетната, ходене с бързи темпове), докато шевовете не заздравеят напълно и не бъдат премахнати. Неспазването на тези препоръки неизбежно ще доведе до развитие на усложнения..

Възможни усложнения и последици

За съжаление местата за зашиване не винаги се лекуват без неприятни последици и усложнения. Както разкъсването, така и хирургичният разрез са форми на травма и следователно съществува вероятност от усложнения.

Жената може да разбере, че изцелението протича с увреждания и отклонения, ако времето за излекуване е нарушено в голяма степен. Образуването на плътна бучка в областта на шевовете е много неприятен признак, който може да показва, че ръбовете на раната по време на зашиване са били закачени небрежно, неправилно, прибързано. Ако е имало зашиване слой по слой, тогава уплътненията върху шева могат да бъдат признак на възпаление на определени вътрешни слоеве, образуване на хематоми върху лигавицата.

Ако раната заздравява след раждане дълго време, тогава с голяма степен на вероятност има едно или друго усложнение. Жената трябва да обърне специално внимание на симптоми като нагнояване на шева, отделяне от него. Заразената рана нагрява и следователно жената трябва да премине курс на лечение, за да се справи с инфекцията. Ако отделянето от гениталиите придобие изключително неприятна миризма заедно с лошо зарастване на конците в перинеума, трябва да се консултирате и с лекар.

Ако срамните устни изглеждат асиметрични, възможно е да има грешка при наслагване, която сега се проявява чрез прекомерно напрежение от едната страна. Ако шевът внезапно започне да боли повече, не можете да го оставите без надзор..

Може да има подуване, подпухналост и леко зачервяване, но само в първите дни след раждането. Ако тези явления продължават дори след седмица или две, това не може да се счита за норма. Задължително посещение на гинеколог се изисква и от повишаване на температурата, болезненост и затруднено уриниране, както и разминаване на нишките.

Разминаването може да бъде показано чрез възобновяване на кървави или серозни отделяния от шева. Ако такива зони на плач се открият след отстраняване на хирургическите конци, те най-често се оставят сами, раните са склонни да зарастват по-късно по метода на вторичното напрежение. Ако шевът е напълно отворен, шевовете са счупени на по-голяма площ, шевовете могат да бъдат приложени отново.

Конците в перинеума са в непосредствена близост до ануса и уретрата и следователно вероятността от възпаление поради инфекция с чревни бактерии винаги е по-висока. Ако болката продължава дълго време, шевовете кървят, белегът нагрява и се възпалява - всичко това са безусловни причини за търсене на медицинска помощ. Такива проблеми не се лекуват независимо у дома..

Най-често жените с шевове след раждането се притесняват как да правят секс, какви проблеми могат да бъдат свързани с това. Много хора отбелязват, че полов акт дори 2 месеца след раждането причинява определени болезнени усещания. Това явление в медицината се нарича „диспареуния“. С тази последица ще трябва временно да се примирите, тъй като нито интимните смазки, нито други методи носят значително облекчение. Постепенно шевовете омекват и стават по-еластични и неприятните болезнени усещания изчезват. Обикновено до шест месеца след раждането няма следа от диспареуния..

Грижи и работа

Като се има предвид всичко изброено по-горе, става ясно защо се налагат специални изисквания за лечение на конци след физиологично раждане и защо това има толкова значителен ефект върху скоростта на възстановяване. В родилния дом шевовете в перинеума се обработват от медицинския персонал. Веднъж на ден се препоръчва на жените да лежат с отворена чатала под бактерицидна лампа. Повечето от проблемите не се случват в болницата, а у дома, когато грижите се превръщат в личен въпрос на майката..

Къщите могат да се мият със слаб разтвор на калиев перманганат. Това ще помогне за изсушаване на раната. Тази процедура трябва да се извършва не повече от 1 път на ден, прекомерната употреба на калиев перманганат може да предизвика прекомерна сухота на външните полови органи.

Избърсването на чатала е забранено. Можете да го попиете леко само с мека кърпа или пелена. Всеки ден шевовете се обработват с брилянтно зелено, тъй като този антисептик е активен срещу най-опасния от бактериалните патогени - стафилокока.

Препоръчително е да плувате под душа през първия месец след раждането и да се миете в биде. Можете да се отпуснете в банята по-късно, когато всички шевове са излекувани и вероятността от инфекция на раната с микроби от водата ще изчезне.

У дома, за да се изключат разкъсвания, разкъсвания на шева, несъответствия, е важно да се избягва запек, за който жената трябва да се храни правилно и, ако е необходимо, да използва разрешени лаксативи. За по-естетично образуване на белези приблизително 4 седмици след раждането, когато конците вече са премахнати, можете да започнете да използвате Kontraktubex. Важно условие - не трябва да има усложнения.

След цезарово сечение

Вътрешният шев след цезарово сечение, както вече беше споменато, не се нуждае от грижи. Но жената трябва да помни за вероятността от нарушаване на нейната цялост, ако не се спазват изискванията на лекаря. Но външното ще изисква както грижи, така и наблюдение..

Шевът на корема може да бъде хоризонтален или вертикален. В първия случай разрезът се прави в долната част на корема, почти над линията на срамната кост. Този метод се нарича Pfannenstiel section и по този начин се извършват до 90% от всички операции с цезарово сечение. Вертикален шев, простиращ се от пъпа надолу или дори простиращ се над пъпа, се нарича телесен. Използва се само по здравословни причини, когато хирургът трябва да получи по-бърз и по-широк достъп до коремната кухина, за да спаси живота на детето. По принцип такава дисекация възниква по време на спешно цезарово сечение, но това не винаги е така..

Шевът Pfannenstiel изглежда по-точен, заздравява по-бързо, по-малко сложен е, не разваля външния вид на корема. Вертикалният изглежда груб и поради неудобството на местоположението, напрежението и мускулното напрежение, често се усложнява и боли по-дълго, необходимостта от упойка го остава по-дълго.

Вътрешните конци на матката обикновено заздравяват в рамките на 8 седмици, пълното оформяне в пълноценен и богат белег е завършено до края на втората година след оперативното раждане. Външният заздравява със скорост, пропорционална на техниката на зашиване, избраните материали, точността на действията на хирурга и наличието или отсъствието на усложнения. Правилната грижа играе важна роля и в този случай..

Вертикалният телесен шев заздравява за около два месеца, понякога и по-дълго. Хоризонтално в долната част на корема - до 20 дни. При рязане по протежение на Pfannenstiel, нишките се отстраняват още на 7-8-ия ден и след това образуването на външния белег продължава още около две седмици.

Възможни проблеми

Усложненията могат да бъдат ранни и късни, могат да бъдат открити в болницата и могат да станат очевидни едва след изписването.

Ранните включват инфекциозни процеси. Шевът се възпалява, става червен, от него е възможно кърваво или гнойно отделяне. В същото време телесната температура почти винаги се повишава, белегът става твърд и много болезнен, набъбва.

Повишено кървене от белези може да възникне поради хирургично увреждане на съдовете, поради образуването на хематоми в областта на белезите.

Разминаването на шевовете на ранен етап е рядко. По принцип тя може да бъде фиксирана в резултат на продължително и болезнено зарастване на заразена рана. В някои случаи жената развива имунна реакция към шевния материал, която се проявява чрез отхвърляне на нишките.

Късните проблеми с шева след хирургично раждане включват образуване на непостоянен вътрешен белег на матката, лигатурни фистули, образуване на херния в областта на шева.

Грижи и работа

Правилната обработка на външните конци ще помогне да се улесни процесът на оздравяване. Вътрешното самопоглъщане обикновено изчезва в рамките на една седмица след раждането и вече не изисква наблюдение.

В родилния дом е обичайно външният шев да се обработва веднъж на ден с брилянтно зелено. Същият режим трябва да се спазва у дома, след изписване. За целта брилянтно зелено трябва да се нанася с леки движения с памучен тампон около шева. Докато шевовете не бъдат премахнати, трябва да продължите да сменяте хирургическата превръзка на корема всеки ден, като оставите шева отворен за 30 минути на ден. Това ще помогне на раната да изсъхне по-бързо..

Шевовете зарастват по-бързо, ако раната се третира с водороден прекис, преди да се приложи брилянтно зелено. Просто трябва да пуснете малко по шевовете, те "съскат" за известно време и това е напълно нормално и едва след това намажете с брилянтно зелено.

След премахване на шевовете, ако няма усложнения, жената може да използва и гела Kontraktubex, за да насърчи по-равномерното образуване на белег (както самите жени казват, „лекува белега“). Външният белег от това, разбира се, няма да се разтвори, но има вероятност той да бъде по-малко забележим..

Грижата за конците също включва препоръки да не се къпете 2-3 месеца, ограничавайки се до къпане под душа. По-добре е да не ги мокрите, преди да премахнете шевовете..

Жената трябва да избягва носенето на модели бельо в продължение на шест месеца, което ще изстиска зоната на белега с еластичната им лента. Шевът не трябва да се търка, надрасква или измива с груба кърпа.

Полезни съвети

И с шевове след естествено раждане, и с шевове след цезарово сечение, новосформираната майка трябва да помни, че самият факт на шевове изисква тя стриктно да се придържа към всички медицински препоръки, списък с които ще получи, когато бъде изписана вкъщи с бебето.

Важно е да изградите грамотно и правилно своя режим на физическа активност, да предотвратите тежко вдигане и резки движения. Но непринудените разходки на чист въздух ще ви бъдат само полезни - те ще помогнат на цялото тяло да се възстанови по-бързо, процесите на регенерация на тъканите също ще започнат да протичат по-бързо.

Лекарствата, които трябва да се съхраняват в домашната аптечка и които могат да бъдат полезни за отстраняване на определени проблеми с следродилните конци, са съвсем прости и достъпни. По-добре е да се притеснявате предварително за тях. Така че, трябва да вземете аптечка, където има такива лекарства:

"Levomekol" е антибактериален и противовъзпалителен мехлем, който може да се прилага върху дамска превръзка в случай на възпаление на конците в перинеума.

 • "Bepanten" е средство, което не трябва да се прилага върху шевове след цезарово сечение, но след физиологично раждане може да облекчи неприятните усещания за напрежение след отстраняване на хирургически конци.
 • Мирамистин е универсален антисептик.
 • Зеленка и водороден прекис, стерилни хирургически превръзки от марля и бактерициден пластир.

Всяко от лекарствата, с изключение на брилянтно зелено и пероксид, трябва да се използва с разрешение на лекар. "Мирамистин" може да се използва без страх за предотвратяване на много локални възпалителни процеси, тъй като не предизвиква никакви реакции в организма.

Народните лекарства и рецепти при заздравяване на шевове след раждане обикновено не се използват - това е опасно и често неефективно.

За информация как да обработите шев след цезарово сечение, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца