Изглежда, че най-лошото е приключило, раждането свърши, сега е време да помислите за себе си, трябва да си починете, да се възстановите и да имате търпение, защото само първият етап е приключил и колко още предстои.

И това вече се потвърждава от отпуснатата кожа на стомаха. Родилката се нуждае само от един поглед към себе си, за да се изплаши и да се хване за главата. Ще остане ли така? Колко ще бъде премахнат коремът? Ще останат ли стрии? Тези въпроси касаят всички жени без изключение, особено след първото раждане..

След раждането матката все още е в увеличено състояние за известно време. Бебето се роди, но матката не може веднага да придобие размер и да се върне в тонус, както преди раждането, така че трябва да изчакате малко.

Много жени носят превръзка след раждането, за да си помогнат. Някои лекари подкрепят подобно начинание, а други забраняват.

Какво става, защо е така? Имам ли нужда от превръзка след раждането? Кога да носите скоба след раждането? Колко време да носите превръзка след раждането? Нека се опитаме да го разберем.

Трябва ли ми превръзка след раждането?

За много жени раждането протича по различни начини. Някои раждат сами, други имат цезарово сечение. Някои имат външни шевове на чатала, докато други имат вътрешни или никакви.

Също така носенето на превръзка е чисто индивидуален въпрос..

И това вече се разглежда във всеки отделен случай..

Показания

Когато болката в корема е силна, на жените се препоръчва да носят скоба след раждането след цезарово сечение.

В края на краищата, една млада майка не може просто да лъже и да чака шевовете да заздравеят, тя трябва да се изправи до бебето, да се храни, повива, носи и люлее, а с оперативен шев е много трудно. Следователно превръзката в този случай ще бъде добър помощник..

Друг случай, когато е показана превръзка, са проблеми с гърба: изкривяване на гръбначния стълб, сколиоза, ишиас.

След раждането всички тези заболявания се влошават, тъй като натоварването на гръбначния стълб е доста значително както по време на бременност, така и след раждането на дете, което често причинява силни болки в гърба, тя се нуждае от допълнителна помощ. И в този случай превръзката ще ви бъде полезна.

Противопоказания

Първо и най-важно е шевовете на чатала. Лекарите вярват, че превръзката нарушава кръвообращението в коремната кухина, така че шевовете ще отнемат много време, за да се излекуват и е възможно възпалението им..

И друго противопоказание е подуването, което може да доведе до заболявания като бъбречни заболявания, стомашно-чревен тракт, коремна болка. Има и алергични реакции към тъканта на превръзката.

Кога да се носи?

Ако е посочено, следродилната скоба се носи веднага след раждането или на следващия ден. Зависи дали жената веднага става от леглото и се занимава с бизнеса си, или от първия ден, когато лъже.

След раждането лекарят изследва родилката, след което обикновено се решава въпросът за носенето на превръзка. Ако има някакви противопоказания, лекарят ще говори за тях и ще обясни защо не трябва да носите превръзка след раждането.

Ако, напротив, имате индикации, самият лекар ще ви препоръча определена превръзка и ще обясни как да я носите..

Как и колко да носите?

Колко време да носите скоба след раждането? Този въпрос представлява интерес за всички жени, носещи превръзка. Колко трябва да бъде приписано за постигане на желания ефект?

Всяка жена има всичко поотделно, така че времето варира от 4 до 6 седмици и зависи от характеристиките на тялото. Никой не може да каже със сигурност колко бързо матката ще се тонизира и кожата на всяка жена е различна.

При някои всичко се случва бързо и отново коремът става плосък, а кожата еластична. Други може да не постигнат този ефект..

След това вече можете да правите специални упражнения, като по този начин постигате желания резултат.

Ако една жена носи превръзка, както е предписано от лекар, например след цезарово сечение, тогава превръзката трябва да се премахне след заздравяването на шева, когато натоварването на коремната кухина стане по-малко опасно за здравето..

Обикновено четири седмици са достатъчни за това, но за всяка жена шевовете зарастват по различен начин и ако циркулацията е лоша, заздравяването на шева може да се забави. Такива жени трябва да носят превръзка по-дълго..

Но как да носите превръзка е съвсем друг въпрос. Методите за носене на превръзката след раждането зависят от вида им.

Видове превръзки след раждането

 1. Универсални превръзки. Такива превръзки могат да се използват както преди, така и след раждането. Само преди раждането трябва да се носи с тясна част отпред, а след раждането, напротив, с широка част напред.
 2. Бинт гащи. Тези бикини много приличат на пренаталните, имат висок връх от плътна тъкан. Те са по-удобни за използване в сравнение с универсалната превръзка.
 3. Бермудска превръзка. Той не само има висок връх, но също така покрива бедрата и дори може да се изкачи до коленете. Подобна превръзка се препоръчва за жени, които искат да изтеглят не само стомаха, но и бедрата с дупето..
 4. Бандажна пола. Това е лента от плат с велкро, която се носи върху бельото и покрива горната част на бедрата и талията..
обратно към съдържанието ↑

Отзиви

Всяка жена третира превръзката по различен начин, но колкото и други жени в раждането да говорят за това, докато лично не опитате сами, всичко ще изглежда напълно непонятно.

Много жени просто физически не могат да сложат превръзка през първия ден. И на втория ден щяха да го сложат, само че зависи от вида на превръзката.

Опитайте се да облечете бинт гащи, когато шевовете на чатала все още болят и ако в долната част няма закопчалка, тогава всеки път ще трябва да се сваля и да се облича отново!

Но след изписването е удоволствие да се използва такава превръзка: както уплътнението е удобно закрепено, така и стомахът и бедрата са поддържани.

И все пак, някои жени не могат да носят превръзки от всякакъв вид, защото не им е много удобно: те възпрепятстват движението. И когато всичко още боли, струва ли си да страдате, може би е по-добре да замените превръзката с упражнения?

Разбира се, по-добре е лично да опитате или да прочетете и да слушате отзиви за превръзката след раждането на други родилки. Как се чувстват те с превръзката, помогна ли им и какъв резултат постигнаха младите майки?.

Във всеки случай дали ще използвате превръзка или не, зависи от вас, но най-важното е, че се грижите за себе си, помислете как да поддържате и да се върнете в предишната си форма. В крайна сметка, ако има желание, тогава със сигурност ще има резултат..

Можете да научите повече за нашите експерти тук.

Статията е правилна и полезна от всяка гледна точка. Гласувам с две ръце жените да носят превръзка, както преди раждането, така и в периода след раждането. Този бизнес е много добър.

Тоест, не трябва да бъде пренапрегнато или, напротив, пренапрегнато. Размерите винаги са ясно посочени на превръзките. Трябва да измерите добре размера си, да се свържете със специалист в медицински техник или аптека, където е закупен. И една жена винаги ще бъде помогната да избере правилния модел..

Препоръчвам да носите антенатална превръзка за жени, за да елиминирате феталния натиск върху шийката на матката, провокирайки нейното ранно разкриване. За тези, които имат реална заплаха от спонтанен аборт, носенето на превръзка помага за довеждането на бременността до желаната дата без риск. И понякога само благодарение на това раждането става навреме, а не по-рано.

Важно е само да закрепите отново куките на закопчалките навреме, за да не създавате прекомерен натиск върху нарастващия корем, ако моделът предвижда носенето му на различни етапи от бременността. Или да промените на нов размер във времето.

След изписването от болницата превръзката ще позволи на разтегнатите мускули да възвърнат формата си по-бързо, ще улесни извършването на работата, като не им позволява да се напрягат отново. В края на краищата майките, след като се върнаха, у дома започват да извършват енергични дейности за възстановяване на реда и бебето няма да ви позволи да седите.

Що се отнася до използването му след цезарово сечение, тогава отново не виждам причина да го откажа. Напротив, той не позволява на шева да се разтегне, фиксирайки го, поддържайки естетиката на шева.

По едно време, когато беше невъзможно да се намери фабрична превръзка, ние стегнахме стомаха си с чаршафи и кърпи, само за да облекчим някак си състоянието си след раждането и да не позволим на стомаха и шева да се разтегнат.

Момичета, които в коментарите се оплакват от дискомфорт при носене, можем да кажем, че най-вероятно превръзката не е избрана правилно.

Как и колко да носите превръзка след раждане: видове и препоръки

По време на бременността много жени се притесняват дали могат да възстановят фигурата си след раждането. Обикновено устройство ще помогне за решаването на възникналите проблеми - превръзка след раждането.

Какво е

Какво трябва да се направи, за да се възстанови корема след раждането? Бандажът ви позволява бързо да върнете фигурата си. Аксесоарът е еластична моделираща дреха, която поддържа мускулите на матката и корема не само за медицински, но и за козметични цели. Превръзката има много свойства. Такъв продукт:

 • възстановява мускулния тонус;
 • фиксира конци след цезарово сечение;
 • премахва товара от гръбначния стълб;
 • намалява болката в гърба;
 • нормализира стомаха;
 • поддържа мускулите.

На въпроса дали се изисква превръзка след раждането, експертите отговарят двусмислено. Някой смята, че е безполезен, а някой - много необходим.

Основни сортове

Имате ли нужда от превръзка след раждането? Само лекуващият лекар може да отговори на този въпрос. Всъщност в някои случаи такъв продукт може да бъде вреден. Преди да закупите такова устройство, струва си да се консултирате със специалист кой модел е необходим. В момента има няколко разновидности:

 • универсален модел;
 • бикини;
 • бермуди;
 • колан за колан;
 • пола.

Всеки от видовете превръзки има свои собствени характеристики.

Универсален модел

Този продукт получи името си от своята гъвкавост. Универсалната превръзка може да се използва както по време на бременност, така и след раждане. Такъв продукт е предназначен да поддържа мускулната тъкан на корема, докато носи дете. През този период тясната част на превръзката се намира отпред, а широката - отзад. Цената на такъв модел може да бъде 400-1100 рубли.

Гащички

Такава превръзка след раждането е много по-удобна за носене от универсалната. Отличителна черта на този модел е високата талия, както и няколко нива на закопчалки. Бандажът е направен само от плътна естествена тъкан. Основното предимство на бикините е, че те не се извиват или повдигат по време на носене, поддържат и стягат корема добре. В същото време те са практически невидими под дрехите. Разбира се, моделът има недостатък - изисква ежедневно измиване.

Превръзка под формата на бикини може да бъде закупена както от местни, така и от чуждестранни производители. Продуктите Chicco и Bliss се считат за най-добрите модели..

Бермуди

Как да използвам такава превръзка след раждане? Кога можете да носите шейпъри за тяло? След раждането трябва да се обърне специално внимание на бермудите. Такава превръзка не само покрива стомаха, но и достига коленете. Този модел е подходящ за тези, които желаят да коригират бедрата и седалището, както и да стегнат коремните мускули. Такъв модел е невидим под дрехите..

Бермудите позволяват да придадете красива форма на фигурата, да премахнете стриите. В същото време кожата диша. От минусите си струва да се подчертае необходимостта от ежедневно измиване. Цената на такъв продукт е 600-3000 рубли.

Продуктов колан-колан

Такава превръзка след раждането е еластичен колан. Ширината му може да бъде от 27 до 30 сантиметра. В областта на корема продуктът има удобна и доста плътна вложка. Диаметърът може да се регулира, ако е необходимо, със специални крепежни елементи. Цената на такъв модел може да бъде 500-1100 рубли. Това е най-евтиният вид превръзки след раждането..

Сред предимствата на колан-колан е способността да се намали рискът от образуване на херния. Освен това продуктът след цезарово сечение фиксира добре шевовете. Сред недостатъците на превръзката е, че тя се повдига дори под дрехите.

Кога се изисква превръзка?

Да носите превръзка след раждане или не? Този въпрос трябва да бъде обсъден преди раждането на бебето. В крайна сметка такова устройство изпълнява не само козметични, но и терапевтични функции. Ето защо в някои ситуации просто е необходимо да носите такъв аксесоар. Но има моменти, когато използването на превръзка е противопоказано. Най-често продуктът се препоръчва за употреба:

 • ако имате проблеми с гръбначния стълб, например със сколиоза и радикулит;
 • ако стомахът е много увиснал;
 • с намаляване на мускулния тонус;
 • със стрии;
 • за възстановяване на фигурата.

Ако млада майка има подобни проблеми, тогава си струва да се консултирате със специалисти. Може би в нейния случай е необходимо носенето на универсална превръзка след раждането. Струва си обаче да се има предвид, че има и противопоказания..

Какви са противопоказанията

Трябва да се отбележи, че цезаровото сечение не винаги е индикация за използването на коригиращо бельо за отслабване. Ако е направен надлъжен разрез или конците имат неправилна форма, тогава не се препоръчва използването на превръзка след раждането. Има и други противопоказания. Между тях:

 • Наличието на шевове върху перинеума. В този случай оформящото бельо пречи на кръвообращението. Поради това шевовете ще отнемат много време, за да се излекуват, а в някои случаи дори могат да се възпалят..
 • Появата на отоци. Това явление често се случва с бъбречни заболявания..
 • Прояви на алергия към материала, от който е направена превръзката.
 • Има кожни заболявания.

Във всички тези случаи носенето на превръзка след раждането е забранено. Може само да навреди. При спазване на препоръките на специалистите такива продукти не причиняват негативни последици..

Как да изберем правилния

За да бъде полезна превръзката след раждането, е необходимо да изберете правилния продукт. В противен случай адаптацията ще предизвика само разочарование. Има няколко основни правила:

 • Преди да пазарувате, трябва внимателно да измерите бедрата и талията си. По този начин трябва да намерите най-високата точка в тази област. Размерите ще бъдат посочени на опаковката с продукта. Това улеснява намирането на желания модел..
 • Препоръчително е да вземете бикините с един размер по-големи.
 • Превръзката трябва да бъде направена само от естествени материали. Тъканта трябва да съдържа памучни влакна, еластан. Този материал позволява на тялото да диша дори при силно свиване..
 • След раждането се препоръчва да се използва оформящо бельо с няколко нива закопчалки.
 • Струва си да купувате такива продукти само в аптека, както и в специализирани магазини..
 • Вече носената превръзка може да е безполезна, тъй като материалът, от който е направен, може да бъде силно опънат.

Заслужава ли си да използвате универсална превръзка

Разбира се, такъв модел практически не губи свойствата си. Устройството може да се използва по време на бременност и след раждането на бебето. По отношение на ефективността обаче универсалната превръзка отстъпва на другите видове продукти. Ето защо, ако искате бързо да стегнете коремните мускули и да възстановите фигурата си, трябва да помислите за закупуване на бельо за отслабване, предназначено да възстанови мускулния тонус и да премахне стриите.

Струва си да се отбележи, че повечето отрицателни отзиви са възникнали поради грешен избор и използване на превръзки. Ако имате съмнения относно ефективността на продукта, трябва да се консултирате със специалисти.

Как да използвате правилно превръзката

Често възниква въпросът как да носите превръзка след раждането. Такива продукти имат лечебни свойства. Затова трябва внимателно да прочетете инструкциите, които винаги са включени в продукта. Трябва да се спазва изцяло. Нека разгледаме правилата за носене на примера на универсална превръзка. Ето някои от основните нюанси:

 • Необходимо е да се постави превръзка от всякакъв вид само в легнало положение.
 • Широката част на продукта трябва да поддържа коремните мускули, а тясната част трябва да е разположена в долната част на гърба.
 • Всички гънки трябва да са под еластичната лента.
 • Не се препоръчва плътно да затягате превръзката. Може да наруши кръвообращението..
 • Устройството не трябва да създава дискомфорт.

Кога да сложите продукта

Разбира се, веднага след раждането възниква въпросът кога може да се използва превръзката. На първо място, трябва да се консултирате с лекар. Ако няма противопоказания, тогава бельото за отслабване може да се облече веднага след раждането. Това е особено вярно, ако продуктът е предписан от лекар, за да ускори процеса на заздравяване на конците. Ако превръзката ще се използва като коригиращо и отслабващо бельо, тогава тя може да се използва след раждането на бебето на всеки ден.

Колко да носите превръзка след раждането

Времето, необходимо за възстановяване на фигурата, е различно за всяка жена. Периодът на носене може да бъде от три до шест седмици. Това зависи от характеристиките на тялото на жената, както и от показанията. За някой матката идва в тон много по-бързо, докато за някой, напротив, този процес отнема много време. Например жени, които са имали цезарово сечение, могат да откажат продукта веднага след заздравяването на всички шевове. Най-често това се случва след 4 седмици..

Трябва ли да нося скоба след раждането през цялото време?

Различните видове скоби след раждането изискват определен брой часове на носене на ден. За да се предотврати кръвообращението в коремната кухина, продуктът трябва да се използва не повече от 12 часа. Освен това на всеки 3 часа трябва да правите почивка..

Този път трябва да се спазва стриктно. Няма значение кой модел на превръзката се използва и какви са били показанията.

Възможно ли е да лежите в превръзка

Трябва ли да носите превръзка след раждането? Този въпрос интересува много жени. Вярно е, че не всеки знае как да използва правилно такъв продукт. Ако през деня искате да легнете за 15 минути, тогава не е необходимо да сваляте превръзката. Сънят с продукта обаче не се препоръчва. Превръзката трябва да се свали преди лягане. В противен случай това може да доведе до образуване на нови гънки в корема. Освен това е изпълнено с нарушено кръвообращение в коремната кухина..

Трябва да се отбележи, че носенето на превръзка след раждане за повече от 6 седмици не си заслужава. В крайна сметка през този период матката, без външна помощ, идва в тон. По-нататъшното използване на превръзката ще бъде просто безполезно..

Робство след раждане: препоръки за употреба

Когато жената носи дете, нейната фигура естествено се променя и възниква въпросът - възможно ли е да се възстановят предишните форми след раждането на бебето. Този проблем може да бъде решен чрез упражнения във фитнес залата, но докато тялото се възстанови от раждането, не се препоръчва силна физическа активност. На помощ ще дойде превръзка след раждането. Важно е обаче да се разбере, че той не може да замести физическите упражнения, защото това е временна мярка..

Какво е

Превръзката след раждането е специален аксесоар, който представлява моделираща дреха, способна да поддържа коремните мускули не само за козметични, но и за медицински цели. Употребата има редица положителни ефекти:

 • поддържа мускулите;
 • възстановява мускулната еластичност;
 • облекчава стреса върху гръбначния стълб;
 • намалява дискомфорта в гърба;
 • фиксира конци след цезарово сечение.

Не всички експерти смятат за препоръчително да носите скоби след раждането. Някои го смятат за безполезен аксесоар, докато други са убедени в негативното му въздействие. Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно необходимостта да носите продукта..

Сортове

Тъй като този продукт се поставя веднага след раждането на бебето, препоръчително е бъдещата майка да се запознае със сортовете превръзки след раждането по време на бременност. В последните седмици на раждане на дете, жената, като правило, вече знае как ще роди - ще се извърши естествено раждане или цезарово сечение. Това е важна точка, според която се избира продукт..

Универсален

Продуктът може да се носи преди и след раждането. Носи се с тясна част напред по време на бременност. По този начин се поддържа голям корем, като по този начин се облекчава стресът на гръбначния стълб. След раждането на бебето лентата се облича с широката част напред, за да се стегне коремната кухина. Това универсално свойство е това, което го прави популярен..

Гащи

Тази опция е по-подходяща за млади майки след цезарово сечение. Превръзката е подобна на безшевните бикини, така че е удобна в първите дни след раждането. Той стяга корема и помага за бързото свиване на матката. Той има висока талия и еластична вложка в перитонеалната област.

Материалът, който се използва при шиене на този продукт, е възможно най-плътен и еластичен, което осигурява оптимална компресия. Някои модели имат регулируеми ребра за закопчаване и втвърдяване. За удобство при посещението на тоалетната, в долната част има закопчалка. Този модел има минус - продуктът се нуждае от често пране..

Превръзка бермуди

Това е удължен модел гащи. Такъв корсет е пришит от компресионна тъкан, чрез която можете да стегнете матката, коремните мускули, да предотвратите стрии и целулит в седалището, бедрата. Превръзката не се вижда под горното облекло, тъй като е направена според принципа на коригиращото бельо. Минус - нуждае се от често измиване.

Колан за колан

Бедреният колан е широка лента от еластичен материал, широк приблизително 30 см. Предната част е тясна, задната е по-широка. Продуктът е снабден със закопчалки, които просто регулират изтеглящата сила. Препоръчва се след естествено раждане - привлича корема и поддържа гърба добре. Много е важно естественото отделяне, което се наблюдава в първите дни след раждането, да излезе свободно - корсетът изобщо не пречи на този процес. Но има и минус - някои модели, когато се носят, се забелязват под дрехите и също се изместват над желаното ниво.

Бандажна пола

Това също е широка еластична лента с куки или велкро. Но за разлика от превръзката на талията, корсет-полата не се набръчква при движение и не се издига нагоре. Не се забелязва под дрехите, стяга добре стомаха, кръста и ханша.

Бинт корсет

Продуктът е с висока талия, а също така е снабден с кости, специални вложки за фиксиране и велкро ленти. Осигурява равномерна компресия на корема, гръбначния стълб, бедрата и седалището.

Кога да се използва

Раждането е различно за всички жени. Някои правят цезарово сечение, други раждат сами. Някой има външни (вътрешни) шевове, а други не. Следователно носенето на превръзка е индивидуален въпрос, изискващ консултация със специалист..

Показано е носенето на колан на кръста:

 • След цезарово сечение. Шевовете след раждането изискват жената да е в покой. Но просто да лежиш и бездействаш с дете на ръце е доста трудно. За да се намали напрежението върху шевовете, се препоръчва да се използва превръзка.
 • Проблеми с гръбначния стълб. Препоръчително е да носите превръзка след раждането, за да поддържате гърба си в правилната позиция. При болки в лумбалната област носенето на колан не е просто препоръка, а необходимост.
 • Силно разтягане на кожата. За да се предотврати увисването на корема след раждането, се препоръчва да го стегнете, но в същото време е необходимо да се уверите, че няма противопоказания.

Кога да не се използва

Понякога лекарите забраняват носенето на превръзка след раждането. Противопоказанията са както следва:

 • шевове на перинеума (стягащият продукт нарушава кръвообращението, в резултат на което те ще се излекуват дълго време, възможно е възпалението им);
 • подуване, причинено от бъбречни проблеми;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • кожни заболявания;
 • алергия към тъкани.

Носенето на превръзка в тези случаи може да навреди на здравето на жената..

Как да изберем

Изборът на превръзка след раждането е много важен момент. Първо, продуктът трябва да бъде изпробван преди покупката. Ще трябва да го носите повече от един ден и ако причинява дискомфорт, няма да е полезно.

Най-добре е да изберете корсет, който е изработен от висококачествени, хигроскопични и естествени материали, в противен случай жената може да развие алергична реакция. Продуктите, изработени от естествени тъкани, позволяват на въздуха да преминава добре, което означава, че носенето им ще бъде удобно. Да, такива модели са по-скъпи, но не можете да спестите от здравето на млада майка.

Особено внимание трябва да се обърне на закопчалките - те не трябва да драскат или разтриват кожата.

Използването на скоба след раждането след друга жена е силно обезкуражено. Първо, не е хигиенично, и второ, по време на носене вече се е разтегнало, следователно няма да приляга добре на тялото.

Как да го облека

Препоръчва се носенето на превръзка след раждането веднага след раждането или на следващия ден. Опцията за използване е разрешена по-късно - след изписване от болничния дом.

Помислете как да поставите превръзката правилно:

 • По-удобно е да го обличате в легнало положение, особено в ранните дни. Трябва да легнете по гръб и да изчакате малко, докато всички вътрешни органи заемат желаното положение.
 • Трябва да се отпуснете и да вдишвате и издишвате няколко пъти..
 • Универсалната превръзка се поставя с широката страна напред, бикините-корсети се поставят по такъв начин, че вложката да не е твърде висока и не твърде ниска, продуктът под формата на колан трябва да мине под корема отпред и отзад по горната част на задните части.
 • Освен това силата на опън се регулира - корсетът не трябва да стяга твърде много вътрешните органи и още повече да нарушава кръвния поток. Докато лежите, е необходимо да проверите дали дланта преминава между превръзката и кожата.
 • След като коланът на кръста е облечен и закопчан, се препоръчва да ставате бавно, за да не провокирате слабост, замаяност.

Ако продуктът се носи правилно, жената не трябва да го усеща.

За да получите максимална полза от носенето на превръзка, трябва правилно да се грижите за нея - можете да я измиете в топла или студена вода, но не можете да я гладите с ютия, в противен случай тя ще загуби всичките си полезни свойства.

Възможно ли е да се спи с превръзка

Можете да носите колан не повече от 12 часа на ден, докато на всеки половин час трябва да го сваляте и да правите 15-минутна почивка. Това е необходимо за нормализиране на кръвообращението и предотвратяване на негативните последици от носенето на продукт за отслабване. Когато жената легне да си почине, корсетът трябва да бъде премахнат, спането в него е строго забранено..

Колко да носите след раждането

На въпроса колко да носите превръзка след раждането, само лекар ще даде еднозначен отговор във всеки отделен случай. Всяко тяло се възстановява по различен начин след раждането, така че времето за носене варира от 6 до 8 седмици. Но никой не може да каже със сигурност кога матката ще се свие до желания размер и колко бързо коремните мускули ще върнат тонуса си. Не трябва обаче да носите корсет след раждането повече от 2 месеца. Това е достатъчно време за свиване на матката и стягане на кожата, по-нататъшното носене на превръзката ще бъде безполезно.

След цезарово сечение се препоръчва да го носите, докато шевовете не заздравеят. След това натоварването на коремната кухина вече няма да бъде опасно. Тук по отношение на времето всичко също е индивидуално, но обикновено за заздравяване на шевовете са достатъчни 4 седмици..

Превръзката след раждането е ефективно средство за възстановяване на мускулния тонус, кожата, свиване на матката, заздравяване на следоперативни конци за първи път след раждането. Но, така че носенето му да е само полезно, те вземат предвид не само противопоказанията и правилата за носене на продукта, но и качеството и неговия размер. При спазване на всички важни точки, младата майка ще изпитва само положителни емоции от носенето на продукт за отслабване след раждането.

Превръзка след раждане: показания, противопоказания, видове, характеристики

Превръзката след раждането е основният помощник при възстановяването на предишните форми на тялото. Съвременните технологии правят възможно създаването на модели, които са невидими под дрехите, удобни и удобни както в процеса на носене, така и при обличане.

Когато се носи редовно, правилната превръзка ще помогне да се свие корема и да се предотврати увисване..

Защо се нуждаете от превръзка след раждането?

Има два вида превръзки: пренатални и постнатални.

 1. Основната цел на антенаталните бебета е да поддържат корема и да намалят стреса върху гръбначния стълб. Те също така фиксират нероденото дете в изправено положение, предотвратяват ранния пролапс на корема, помагат да се избегнат стрии по кожата.
 2. Следродилните брекети изпълняват няколко функции. Лекарите препоръчват носенето на тези поддържащи устройства предимно за ускоряване на свиването на матката и предотвратяване на пролапса на корема. В допълнение, носенето на скоба след раждането поддържа мускулите на коремната стена и спомага за възстановяването на тонуса им..

Следродовата превръзка след цезарово сечение фиксира шевовете, така че заздравяването им се ускорява, а също така ги предпазва от механичен стрес.

Понякога след операцията майчиното мляко се забавя и естественият стимулатор на свиването на матката - кърменето - е недостъпен за известно време. В такива случаи носенето на превръзка е особено важно..

Използването на превръзка след раждане е възможно след консултация с лекар, защото това е не само средство за естетична корекция, но и по определен начин засяга вътрешните органи, кожата.

Носенето на превръзка е показано в следните случаи:

 • при наличие на силна болка в корема, включително след цезарово сечение;
 • с изкривяване на гръбначния стълб, радикулит, сколиоза - заболявания на гърба, които се влошават от повишен стрес по време на бременност, по време и след раждане;
 • със силно отпуснато коремче, стрии;
 • с намален тонус на мускулния корсет.

Във всички тези случаи превръзката помага на младата майка да се почувства по-добре, ускорява процеса на възстановяване, като ви позволява възможно най-скоро да се върнете към домакинските задължения, грижите за децата и т.н..

Препоръки за подбор

Намирането на правилната скоба след раждането не е трудно. Всички модели на тези продукти могат да бъдат разделени на 2 вида: някои са предназначени за възстановяване след трудно раждане, други засягат конкретна мускулна група.

Размерът трябва да бъде избран същият като жената преди бременността. Изключението е, когато след раждането млада майка силно се е възстановила, наддавайки над 12 кг. В този случай превръзката ще се нуждае от няколко размера по-големи..

Еластичната талия е подходяща за онези жени, които се възстановяват след трудно раждане. Също така може да помогне за предотвратяване на развитието на междупрешленна херния, тъй като по време на бременност гръбначният стълб в лумбалната област е изложен на прекомерен стрес..

Превръзката след раждането спомага за ускоряване на процеса на възстановяване след раждането и улеснява цялостното благосъстояние на младата майка. При носене на продукта перитонеумът, външните стени и вътрешните органи, особено матката, се издърпват добре и всичко това се фиксира в правилната позиция. Възможно е да се постигнат положителни резултати:

 • След раждането матката започва да се свива многократно по-бързо, като постепенно се връща към предишния си размер;
 • Кървенето след раждането не се увеличава, а, напротив, спира много по-рано от обикновено;
 • Коремът значително намалява за кратко време;
 • Коремните мускули се възстановяват в предишното си състояние, те стават толкова еластични, колкото преди раждането на детето;
 • На корема не се образува бръчка, кожата не увисва.

Поддържащият корсет носи максимална полза за онези жени, които не могат да се похвалят с естествено еластични мускули. Продуктът осигурява и лумбална опора. Това е особено важно при проблеми с гръбначния стълб или гърба, тъй като по време на бременност те могат да се влошат много поради драстично увеличеното натоварване на кръста..

Според наблюденията на експертите, при жените, които носят превръзка след раждането, конците се лекуват по-бързо, докато рискът от тяхното разминаване е значително намален. Ето защо лекарите силно препоръчват да се поставя продуктът за тези, които са направили цезарово сечение.

Важно е също така, че при постоянното носене на поддържащ корсет болката намалява и като цяло жената се чувства много по-добре..

Също така четем: Как да премахнем корема след раждането (7 упражнения в снимки + видео)

Как да изберем скоба след раждането

Правилният избор на превръзка е ключът към бързото и удобно възстановяване след раждането.

Има няколко вида влачещи устройства, всеки от които има свои предимства и недостатъци:

 1. Универсален - най-икономичният вариант, може да се използва както преди, така и след раждане. Моделът е еластична талия, широка в единия край и по-тясна в другия. Универсалната превръзка след раждането се поставя с широката страна към корема, тясна до долната част на гърба. Най-достъпните модели могат да бъдат закупени за 300-400 рубли.
 2. Колан. Бандажът след раждането е широка еластична лента със стегната вложка в корема. Размерът на колана ви позволява да покриете и стегнете плътно разстоянието от таза до ребрата. Такива модели имат закопчалки с велкро, които ви позволяват да регулирате диаметъра на продукта. Предимствата на колана включват неговата цена (от 500 рубли), способността да се стегне добре стомаха, да се фиксира шевът след цезарово сечение и да се предотврати постоперативната херния. Такъв модел обаче може да се издигне над корема, което го прави неудобно по време на ходене и други движения..
 3. Гащи. Носят се върху обикновени бикини и имат плътна вложка в корема. Повечето модели имат куки или други многостепенни устройства отстрани, които ви позволяват да промените степента на затягане. Някои бинтови слипове се отварят отдолу и поради това не е необходимо да се премахват напълно, когато използвате тоалетната. Продуктът се държи добре на правилното място, не се издига или пада, фиксира плътно стомаха и е почти незабележим под дрехите. Но трябва да се мие всеки ден..
 4. Корсетни слипове и бермуди. Първият вариант се различава от обичайните бинт панталони във високата горна част (талията), а вторият - в удължената линия на бедрата. Тези модели помагат за стягане на талията и ханша, намаляване на целулита, стрии и формиране на красива фигура. Цената варира от 600 до 3500 рубли.
 5. Пола. Тази опция е подобна на колан, но малко по-широка (повече от 40 см) и обхваща не само талията, но и бедрата, образувайки пропорционални очертания на фигурата. Цена - от 500 рубли, предимствата и недостатъците са същите като тези на колана.

Изборът на вида превръзка зависи единствено от предпочитанията на жената, всички модели се справят добре с основната си задача - те помагат за възстановяване след раждането.

Когато купувате, е важно да обърнете внимание на следните точки:

 • Размерът трябва да бъде внимателно подбран. За да направите това, трябва да знаете точно обема на бедрата и талията, лентата не трябва да се врязва в тялото или да пада по време на измерванията. Таблицата с размери най-често се намира на гърба на опаковката, от която можете да определите подходящия размер. Най-добрият вариант е да изпробвате продукта преди покупката, но това не може да се направи в аптеката. Обикновено размерът на следродилната скоба е същият размер на жената преди бременността. Но ако наддаването на тегло е повече от 10-12 кг, тогава трябва да изберете продукт с 1-2 размера по-голям.
 • Дайте предпочитание на модели, които включват памук, еластан и микрофибър. Естествените влакна позволяват на кожата да „диша“, намаляват риска от дразнене и износване. Изкуствените тъкани ще осигурят еластичност, добра фиксация на корема, без да го притискат, както и отстраняване на излишната влага.
 • Обърнете внимание на вида крепежни елементи и тяхното местоположение. Многостепенните крепежни елементи ви позволяват да промените ширината на превръзката заедно с промяната в обема на тялото, което означава, че те осигуряват по-добро затягане и подкрепа.
 • Закупувайте стоки в аптеки или специализирани магазини. Това ще ви помогне да избегнете закупуването на нискокачествен продукт, който може да навреди на вашето здраве и да причини алергични реакции. В допълнение, широка гама от модели и размери ще ви позволи да изберете най-подходящия вариант..
 • Не купувайте превръзка "от ръце", не използвайте след други жени. Дори и външно да изглежда „почти като нов“, това не означава, че лечебните му свойства са на същото високо ниво. На определени места еластичността му е намаляла, формата се е променила, за да отговаря на характеристиките на фигурата на предишния собственик, дори това да е невидимо с просто око.

Производителите на стоки за бъдещи майки са осигурили много нюанси и нужди на жените. Следователно устройствата за затягане след раждането са представени в няколко вида..

 1. Универсален. Проектиран да поддържа корема по време на бременност и след раждане. Дизайнът на продукта изглежда като еластична и плътна лента с велкро закопчалки. Задната стена е по-широка от предната. При носене на дете през последните месеци на бременността, то се облича с тясна част, лентата поддържа стомаха. След раждането на бебето коланът се стяга с широка част отпред.
 2. Лента. Моделът прилича на еластичен колан със закопчалки или велкро, ширината му предвижда стягане отдолу до зоната под гърдите. Дизайнът на колана предвижда регулиране на плътността на изтегляне. Удобните куки-закопчалки са разположени по цялата ширина на продукта в няколко реда. Плюсовете включват факта, че лентата е лесно да се скрие под дрехите..
 3. Гащи - модел с висока линия на талията със стегнати предни и напречни твърди ребра. Носенето на бикини е познато и удобно, те едва ли се забелязват под дрехите. Но една жена ще трябва да закупи няколко комплекта продукти. В края на краищата, бикините трябва да се перат всеки ден поради тежко отделяне след раждането..

Има и друг вид превръзка след раждането - Бермудите. Формата им се различава от модела гащи само по удълженото дъно. С Бермуди формата на женското тяло се коригира не само в корема, но и в бедрата.

Как правилно да се обличате и да носите превръзка?

Поставете превръзка след раждането, докато лежите, повдигайки бедрата. Тази позиция допринася за по-плътно прилепване на стягащия материал, тъй като всички мускули са в отпуснато състояние.

След като всичко е закрепено, можете плавно да се издигнете и да проверите дали стомаха е притиснат. Не трябва да има дискомфорт, изстискване или болка, докато носите превръзката. Ако е прекалено стегнат, трябва да легнете отново и да разхлабите крепежните елементи. Ако тази мярка не помогне, трябва да потърсите съвет от лекар.

Противопоказания

В някои случаи лекарят ще забрани на жената да носи оформящо бельо, но в същото време трябва да обясни защо е невъзможно да се носи превръзка след раждането, особено в нейния случай. Факт е, че може да влоши хода на някои заболявания и да не се подобри, а да влоши състоянието на млада майка. Противопоказания за употребата му са:

 • шевове върху перинеума, тъй като превръзката пречи на кръвообращението и шевовете могат да отнемат твърде много време, за да заздравеят и дори да се възпалят;
 • подуване поради бъбречно заболяване;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • алергия към тъканта, от която е направена превръзката;
 • кожни заболявания.

Във всички тези случаи носенето на превръзка след раждането е забранено, тъй като може да навреди. Поради пренебрегването на тези противопоказания и нежеланието да се консултирате с лекар, се появяват отрицателни отзиви и противници на това устройство. Ако обаче се спазват медицински препоръки, превръзката не може да има отрицателен ефект..

Превръзка и отслабване - възможно ли е

Много жени се интересуват дали е възможно по някакъв начин да се премахне корема, образуван след раждането, с помощта на превръзка. По този въпрос има различни мнения. Някои смятат, че коригирането на фигурата по този начин е доста ефективно. Други казват, че това е загуба на енергия и пари и е по-добре да отидете на фитнес. Защо има такава полярност на мненията? Отговорът е прост: превръзката помага, но само ако са изпълнени определени условия. Нека ги разгледаме:

 • балансирана диета;
 • спазване на ежедневния режим;
 • доброкачествен сън за поне осем часа;
 • достатъчна физическа активност;
 • постоянно ходене;
 • гимнастика за следродилния период.

Само в такава ситуация оформянето на бельо може да даде значителен ефект. Носенето на превръзка заедно с неправилна диета, ниска физическа активност и лоши навици само ще доведат до факта, че ще напълнеете още повече.

Днес е лесно да изберете превръзка, тъй като на пазара има разнообразни опции..

скобата след раждането отслабва, докато пренаталната скоба помага за поддържане на мускулите и облекчаване на стреса върху гръбначния стълб.

Рационален избор

За да извлечете максимума от покупката и да оцените резултата, трябва да имате предвид как да изберете превръзка след раждането, така че тя да радва, а не да разочарова.

 1. Преди да отидете в магазина, трябва да измерите обема на бедрата (като същевременно намерите най-широката им точка) и талията. Таблицата с размери е посочена на опаковката, според която можете лесно да изберете вашия модел.
 2. Помолете да опитате продукта преди да го закупите.
 3. Гащичките трябва да се купуват с един размер по-големи.
 4. Материалът на превръзката трябва да е естествен, тоест може да включва памук (естествени влакна), еластан. Те позволяват на тялото да „диша“ дори при издърпване.
 5. По-добре е да закупите бельо за отслабване след раждането с многостепенни закопчалки.
 6. Купете продукта изключително от аптеки или специализирани магазини. Те ще ви дадат професионален съвет.
 7. Не бива да очаквате ефективност от вече износена превръзка. Неговият материал се е разтегнал и е загубил еластичност.

След като сте направили своя избор и сте закупили бельо за отслабване, за да коригирате фигурата си и да укрепите мускулите след раждането на вашето бебе, трябва да се запознаете с правилата за използването му. Повечето отрицателни отзиви се дължат именно на нерационалното използване на устройството. Знанието как правилно да носите скобата след раждането може да ви помогне да извлечете максимума от нея..

Модели на превръзки

На пазара има огромен брой модели плъзгащи се продукти. Съвременните превръзки са изработени от хипоалергенни материали, удобни са за носене и са почти незабележими под дрехите.

 1. Колан Прилича на широк колан със стегната вложка в областта на корема. Закопчалките с велкро се регулират около талията. Коланът надеждно защитава следоперативния шев, фиксира корема. Но основният недостатък на такъв модел е, че той може да се издигне, да се плъзне надолу.
 2. Гащички Този тип превръзка се носи върху бельо. Такова влачещо устройство е удобно за носене и обличане. Високата талия е подсилена с плътна материя в областта на корема. Бикините са здраво фиксирани върху тялото и не се плъзгат. Някои модели имат закопчалки отстрани и отдолу. Посещавайки тоалетната, не можете да свалите превръзката бикини, а само да я разкопчаете.
 3. Бермудски къси панталони Моделът е подобен на чорапогащник, но има удължена линия на ханша. Благодарение на това ефектът за отслабване действа върху талията и ханша. Помага за борба с целулита и стрии.
 4. Grace Модел, при който стягащите бикини са свързани с корсет. Линията на корсета може да бъде удължена или съкратена.