Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Приготвяне на курантил

Curantil е известен на фармацевтичния пазар от дълго време. Използва се като антиангинален (анти-ангина), антитромбоцитен (антитромботичен) и ангиопротективен (съдов) агент.

Курантил има съдоразширяващо действие главно върху малките съдове на сърцето, но в големи дози намалява съпротивлението в артериолите на цялото тяло и води до намаляване на кръвното налягане. Поради разширяването на диаметъра на съдовете, циркулацията на кръвта се увеличава и притокът на кислород към клетките се подобрява, поради което се изравнява увреждащият ефект на хипоксия или исхемия, който често се случва при сърдечни заболявания. Курантил насърчава образуването на колатерали (байпас пътища) в исхемични зони, подобрява работата на сърдечния мускул, понижава кръвното налягане.

Курантил подобрява микроциркулацията в съдовете на мозъка, ретината, бъбреците. По време на бременност забавя дистрофичните процеси в плацентата, премахва хипоксията на феталната тъкан и възстановява плацентарното кръвообращение.

В допълнение, лекарството предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци, особено когато се комбинира с Курантил и ацетилсалицилова киселина. С увеличаване на единична доза от лекарството се наблюдава съкращаване на времето на живот на тромбоцитите и потискане на тенденцията към образуване на тромби. Този ефект се използва при лечението на пациенти с дълбока венозна тромбоза. Комбинираният прием на Курантил и ацетилсалицилова киселина доста често се предписва при комплексното лечение на атеросклероза, както и за намаляване на риска от повтарящ се инсулт при пациенти с исхемичен инсулт.

Основната активна съставка на Curantil е дипиридамол, който увеличава производството на интерферон, протеин с подчертан антивирусен ефект. В тази връзка Curantil може да се използва като лекарство, което повишава устойчивостта на организма към вирусни инфекции..

И последната област от приложението на Curantil е стрес ехокардиография и дипиридамол-талий-201 перфузионна сцинтиграфия при диагностицирането на коронарна болест на сърцето при пациенти с непроменени коронарни съдове. В този случай лекарството се използва като диагностично средство за определяне на състоянието на сърдечния мускул, безопасността на клапанния апарат и неговата контрактилна активност..

Форми за освобождаване

Curantil се предлага в таблетки, дражета и разтвори за интравенозно приложение..

Таблетките са жълти или зеленикаво-жълти, покрити с филм. Всяка таблетка съдържа 25, 50, 75 или 100 mg от активната съставка дипиридамол. В зависимост от това лекарството се нарича Curantil 25, Curantil 50, Curantil 75 или Curantil 100.

Дражето съдържа 25 или 75 mg дипиридамол. Дражетата обикновено се опаковат в стъклени буркани от 100 бр..

В ампули се получава 0,5% разтвор на дипиридамол. 2 ml от всяка ампула съдържа 0,01 g активна съставка.

Инструкции за употреба на Curantil

Показания за употреба

Curantil се предписва за възрастни и деца над 12-годишна възраст със съдови нарушения в мозъка, ретината, сърцето, бъбреците и дълбоките съдове на крайниците. В акушерската практика се използва при нарушения на кръвообращението в плацентата и влошаване на хранителните условия на плода.

Основните показания за назначаването на Курантила са:

 • Лечение на исхемична болест на сърцето, субакутен инфаркт на миокарда или постинфаркт, стабилна стенокардия, особено с непоносимост към ацетилсалицилова киселина. При тези заболявания Curantil може да се предписва с профилактична цел..
 • Профилактика на тромбоемболия и тромбоза на артерии и вени в следоперативния период при подмяна на сърдечни клапи.
 • Честа атеросклероза на сърдечните съдове.
 • Сърдечна недостатъчност в компенсация.
 • Хипертония II степен и по-висока.
 • Влошаване на плацентарната циркулация, фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност.
 • Облитериращ ендартериит.
 • Хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение, мозъчен инфаркт, дисциркулаторна енцефалопатия.
 • Като част от цялостно лечение на различни микроциркулаторни нарушения.
 • Като имуномодулиращо лекарство (за повишаване на имунитета) по време на грипни периоди, епидемии от ТОРС.

Противопоказания

Всички остри състояния, причинени от нарушена микроциркулация, нестабилни или декомпенсирани заболявания, както и повишено кървене са противопоказания за назначаването на Curantil.

Лекарството не се предписва на деца под 12-годишна възраст. няма достатъчно данни за неговата безвредност за детския организъм.

Лекарството не се предписва за следните заболявания или състояния:

 • Остър мозъчен или миокарден инфаркт;
 • Остра или нестабилна ангина пекторис;
 • Сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • Артериална хипотония, колапс, припадък;
 • Вегетоваскуларна дистония от хипотоничен тип;
 • Нарушения на сърдечния ритъм - камерни аритмии, предсърдно мъждене и др.;
 • Обструктивни заболявания на бронхопулмоналната система;
 • Субвалвуларна (субаортална) аортна стеноза;
 • Широко разпространена коронарна склероза;
 • Тенденция към спонтанно кървене, наличие на язвена болест (поради възможното развитие на кървене), хеморагична диатеза;
 • Непоносимост към някой от компонентите на лекарството.

Странични ефекти

В някои случаи се случва явлението „сърдечна кражба“ - ретроградното движение на кръвта по обезпечения, заобикалящо стеснените коронарни съдове. Синдром на отнемане може също да се развие с развитието на нестабилна стенокардия или инфаркт на миокарда. Това явление обикновено се проявява при продължително лечение с Курантил.

Изключително редки нежелани реакции са уртикария и бронхоспазъм, както и промени в кръвта, по-специално намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения).

За разлика от ацетилсалициловата киселина (аспирин), Курантил не причинява язви в стомашно-чревния тракт.

Лечение с курантил

Лекарят избира дозировката и продължителността на приема на Курантил индивидуално, въз основа на формата на заболяването, тежестта на протичането му и чувствителността на пациента към лекарството. Ако е необходимо, лекарството може да се приема дълго време, в някои случаи - до 10 седмици или повече.

Самостоятелното приложение на лекарството не е разрешено, поради факта, че неправилният или неразумен прием може да влоши състоянието на пациента. Curantil е лекарство с рецепта.

Как да приемате Curantil?
Лекарството се приема преди хранене или 1,5-2 часа след хранене. Таблетката или хапчетата не трябва да се дъвчат; те трябва да се поглъщат с достатъчно количество тиха вода..

Дозировка на Курантил
Максималната дневна доза на лекарството е 600 mg, предписва се само по време на лечението на тежки нарушения. При едновременното приложение на Curantil с антикоагуланти или ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil се намалява наполовина.

В зависимост от естеството на заболяването, Curantil може да се предписва в следните дози:
1. При исхемична болест на сърцето началната дневна доза на лекарството е 225 mg. Дозата се разделя на 3 приема.
2. При нарушения на мозъчната циркулация Курантил се предписва по 75 mg от 3 до 6 пъти на ден.
3. Като антиагрегантно средство, Curantil се предписва 3-6 таблетки на ден, като дозата се разделя на няколко дози. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8-9 таблетки.
4. По време на епидемия от грип и ARVI, Курантил се приема по 1-2 таблетки веднъж седмично, в продължение на 1,5 месеца. За повишаване на имунитета при често болни хора, лекарството се предписва 100 mg седмично (дозата се приема в 2 дози, интервалът между дозите е 2 часа) за период до 8-10 седмици.

Курантил по време на бременност

Курантил е разрешено да се приема по време на бременност, той няма отрицателен ефект върху плода. Въпреки това, през 2 и 3 триместър, трябва да се приема с изключително внимание и ако има ясни индикации за това..

Най-често Kurantil се предписва на бременни жени с плацентарна недостатъчност, късна токсикоза, съпътстваща сърдечно-съдова и бъбречна патология, преждевременно стареене на плацентата, следсрочна бременност.

Curantil може да се използва и за повишаване на неспецифичен имунитет при бременни жени в периоди, опасни за вирусни заболявания или с чести обостряния на съществуваща хронична вирусна инфекция (например генитален херпес).

Взаимодействие на Curantila с други лекарства

По време на лечението с Курантил е нежелателно да се консумират напитки, съдържащи кофеин (кафе, какао, чай, мате, кока-кола, пепси-кола), както и да се приема лекарството диуретин. Тези вещества могат значително да намалят или напълно да неутрализират положителните ефекти на Курантил.

При едновременно лечение с Curantil и индиректни антикоагуланти (лекарства, които намаляват съсирването на кръвта), както и ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil трябва да се намали, тъй като неговата активност се увеличава рязко и съществува риск от спонтанно кървене.

Курантил може да засили ефекта на лекарства, предписани за понижаване на кръвното налягане. И, напротив, когато се използва Курантил и лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, деменция, миастения гравис, се наблюдава намаляване на активността на последната.

Едновременната употреба на Curantil и цефалоспоринови антибиотици (Cefamandol, Cefoperazone, Cefotetan) води до повишаване на антитромбоцитните свойства на Curantil.

Антиацидите, използвани с повишена киселинно-образуваща функция на стомаха, намаляват абсорбцията на Курантил, което причинява намаляване на терапевтичния ефект.

Не е разрешено смесването на разтвор на Курантил за интравенозно инжектиране с други инжекционни препарати поради факта, че неразтворимата утайка може да се утаи. Не смесвайте разтвор на Курантил с Актовегин, тъй като последното може да причини анафилаксия. Въпреки това, таблетните форми на Курантил и Актовегин често се предписват при комплексно лечение на микроциркулаторни нарушения от различен произход..

Аналозите на Kurantil

Отзиви за лекарството

Галина, Владикавказ:
"Имах трудна бременност, протече с плацентарна недостатъчност и хипоксия при бебето. Лекарят ми предписа Курантил и Актовегин. Нямах особен избор - трябваше да пия, защото исках да родя здрава дъщеря. ефективността на такова лечение, но те изчезнаха след 2 седмици, когато лекарят видя значителни подобрения в плацентата при ултразвуково сканиране. Пих курса в продължение на 21 дни, след това отново, за профилактика, бременността беше абсолютно нормална. Родих абсолютно здраво момиче. "

Ирина, Syktyvkar:
"Курантил беше предписан на баща ми, той има дългогодишни проблеми с мозъчната циркулация. Мама каза, че има постоянен шум в ушите и световъртеж, зрението му започна да пада, така че Курантил изглеждаше най-подходящото лекарство. Татко изпи курса, предписан от лекаря, и, изненадващо, стана много по-добър, се появиха енергичност и енергичност, а малко по-късно, по време на рутинен преглед от пулмолог, беше установено, че състоянието на белите му дробове се е подобрило значително (татко е имал пневмосклероза).
Беше късна есен, а през зимата беше открит още един положителен момент от лечението на Курантил. Татко започна да се разболява по-рядко от настинки, въпреки че по-рано той и мама имаха време да се простудят 5 пъти през зимата. След звъненето татко се разболя само веднъж през зимата и това беше защото много болни приятели идваха да ги посещават. И така, това са положителните резултати. Въпреки че е по-добре да се живее без хапчета, това все пак е химия. "

Елена, Красноград:
"По време на първата бременност пих Курантил, както е предписано от лекаря. Не мога да кажа, че имаше много забележими външни резултати, но лекарят беше доволен от резултата от лечението. Единственото, което забелязах, беше, че детето се роди здраво и на практика не боледува през цялата първа година. бременност, лекарят отново ми предписа Курантил, но реших да не го пия, защото се чувствах чудесно и реших да не натъпквам себе си и бебето с хапчета просто така. Родих нормално, без проблеми, но забелязах, че ако първото дете не е болно от нищо, след това втората - на всеки 2-3 месеца се простуждах. Инструкциите за лекарството казват, че укрепва имунната система и помага в борбата с настинките. В тази връзка реших, че Курантил наистина помага. "

Цената на лекарството

Основният производител на Curantila е Berlin-Chemie, Германия. Цената на това лекарство варира от 250 до 600 рубли за опаковка от 120 таблетки, в зависимост от региона, в който се намира аптеката. Други немски производители обаче произвеждат Curantil на по-ниска цена. Например, A. Menarini Pharmaceutical Industry Group LTD предлага лекарството на цена от 200-210 рубли за опаковка. В същото време хърватската компания PLIVA Hrvatska D.O.O. продава пакет от 5 ампули за инжектиране Kurantila за 210 рубли.

Също така си струва да се има предвид, че колкото по-висока е дозата на лекарството, толкова по-висока ще бъде цената му. Няма значителни разлики в цената на Курантил при дражета и таблетки.

Автор: Пашков М.К. Координатор на проект за съдържание.

Курантил

Инструкции за употреба:

Цени в онлайн аптеките:

Курантил е лекарство, използвано за подобряване на кръвообращението, предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и възстановяване на имунитета.

фармакологичен ефект

Активното вещество на Курантил е дипиридамол, чието действие се дължи на антитромбоцитите (предотвратява образуването на тромби), съдоразширяващите (разширява кръвоносните съдове) и имуномодулиращите свойства на лекарството.

Използването на Curantil ви позволява да разширите съдовете на сърцето, да увеличите скоростта и обема на кръвния поток и да подобрите подаването на кислород в миокарда. Лекарството предотвратява образуването на кръвни съсиреци, което прави лекарството ефективно при много сърдечно-съдови заболявания.

Употребата на Curantil по време на бременност е свързана със способността на лекарството да предотвратява запушване на кръвоносните съдове на плацентата, което избягва много тежки усложнения, свързани с хипоксия (липса на кислород) на плода.

Имуномодулиращият ефект на Curantil се изразява в способността на лекарството да стимулира синтеза на интерферон и да повишава неговата активност, което е от голямо значение за профилактика и лечение на вирусни заболявания, включително грип.

Максималната концентрация на Curantil се наблюдава един час след приемането му през устата.

Показания за употреба на Curantila

Инструкцията препоръчва предписването на Curantil за:

 • нарушения на кръвообращението на мозъка по исхемичен тип;
 • дисциркулаторна енцефалопатия;
 • профилактика на венозна и артериална тромбоза, както и при лечение на техните усложнения;
 • профилактика на коронарна болест на сърцето, особено когато става въпрос за непоносимост към ацетилсалицилова киселина;
 • предотвратяване на тромбоемболия след претърпяна операция за смяна на сърдечна клапа;
 • нарушения на микроциркулацията, като част от комплексната терапия;
 • вирусни заболявания, ARVI, грип.

Отзивите за Curantil се характеризират като ефективно лекарство, използвано при усложнена бременност с цел предотвратяване на плацентарна недостатъчност.

Противопоказания

Curantil, употребата предполага предварително запознаване с инструкциите, не е предписано за:

 • нестабилна стенокардия;
 • остър миокарден инфаркт;
 • често срещана стенозираща атеросклероза на коронарните артерии;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • субаортална аортна стеноза;
 • артериална хипотония;
 • тежка артериална хипертония;
 • колапс;
 • тежки нарушения на сърдечния ритъм;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • хронична обструктивна белодробна болест;
 • чернодробна недостатъчност;
 • хеморагичен диатеза;
 • заболявания, при които може да се развие кървене;
 • свръхчувствителност към дипиридамол или помощни компоненти на лекарството.

Тъй като прегледите и клиничните проучвания на Curantil са класифицирани като относително безопасни лекарства, употребата му по време на бременност и кърмене е възможна само ако е посочено..

Инструкции за употреба на Curantil

Curantil 25 са дражета, съдържащи 25 mg дипиридамол. Филмираните таблетки са представени от препаратите Curantil 25 и Curantil 75, чиито числа в името отговарят на количеството активно вещество в тях. Лекарството се приема на гладно, без смилане, измива се с вода. Дозите, препоръчани в инструкциите за Curantil, са предназначени за възрастни и деца над 12 години..

С исхемична болест на сърцето на лекарството Curantil, инструкцията препоръчва прием на 75 mg 3 пъти на ден. Ако е необходимо, дневната доза може да се коригира нагоре от лекаря. Нарушенията на мозъчното кръвообращение включват употребата на Curantil 3-6 пъти дневно, по 75 mg всеки, докато дневната доза не трябва да надвишава 450 mg. За да се намали агрегацията на тромбоцитите, обикновено се предписват 75-225 mg от лекарството на ден, ако е необходимо, дневната доза Curantil може да бъде увеличена до 600 mg.

Curantil 25 и Curantil 75 се препоръчват да се приемат за профилактика на остри респираторни вирусни инфекции и грип по следната схема: в продължение на 4-5 седмици, веднъж седмично, приемайте 2 таблетки или 2 хапчета наведнъж. Предотвратяването на рецидиви на вирусни инфекции, включително ARVI, предполага прием на Curantil 25 и Curantil 75 в съответствие със схемата: в продължение на 8-10 седмици, веднъж седмично, приемайте 2 единици от лекарството два пъти дневно с интервал между дозите от 2 часа.

Схемата за прием на Курантил по време на бременност се определя от лекаря.

Трябва да знаете, че пиенето на чай или кафе намалява ефективността на Курантил, докато ацетилсалициловата киселина, напротив, засилва ефекта на лекарството.

Странични ефекти

Нежеланите ефекти от прегледите и клиничните проучвания на Curantil включват:

 • тахикардия, сърцебиене, брадикардия, понижено кръвно налягане, зачервяване на кожата на лицето, зачервяване на лицето;
 • диария, повръщане, гадене, болка в епигастриалната област;
 • тромбоцитопения, кървене, повишено кървене по време или след операция;
 • главоболие, шум в ушите, виене на свят;
 • копривна треска, кожен обрив;
 • ринит, миалгия, артрит, запушване на ушите, слабост.

Допълнителна информация

Инструкцията препоръчва Curantil да се съхранява при температура не по-висока от 30 0 С.

Срок на годност Курантил 25 - 5 години, лекарство под формата на таблетки - 3 години.

Как да приемате Curantil за възрастни и деца

За да увеличите имунитета, разредете кръвта, предотвратете образуването на кръвни съсиреци, лекарите предписват лекарство, наречено Curantil - инструкции за употреба са приложени във всяка опаковка. Характерно лекарство в приемлива концентрация нормализира коронарната циркулация, предотвратява плацентарната недостатъчност и е отлично за лечение на грип и ARVI. Ефективното лекарство Curantil се предписва от лекуващия лекар, повърхностното самолечение е напълно изключено.

Курантил таблетки

Това лекарство принадлежи към фармакологичната група антитромбоцитни средства, имуномодулатори. Произвежда се под формата на кръгли жълто-зелени таблетки, предназначени за перорално приложение. Според инструкциите за употреба, Curantil има антитромбоцитни, съдоразширяващи и имуномодулиращи свойства. В първия случай говорим за профилактика на тромбоза, във втория - за вазодилататорния ефект, в третия - за интензивното производство на естествен интерферон. При грипна епидемия такова фармакологично назначение също е подходящо..

Състав и форма на освобождаване

Curantil се предлага под формата на таблетки и дражета, има различна концентрация на активния компонент. Всяко хапче съдържа 25, 50, 75 или 100 mg дипиридамол, опаковани в блистери по 10 броя. Това е името на активното вещество, чиято допустима концентрация осигурява стабилен терапевтичен ефект. Други компоненти на химичния състав на Curantil, съгласно инструкциите за употреба, са представени по-долу:

колоиден силициев диоксид

Фармакодинамика и фармакокинетика

В случай на нарушение на кръвообращението, ако има образуване на тромб, лекарите препоръчват приема на лекарството Curantil. След проникване в храносмилателната система активните компоненти действат системно. Терапевтичните ефекти на инхибиторите са насочени към съдовете:

 • повишава се еластичността на съдовите стени;
 • нормализира се проходимостта на коронарните съдове;
 • кръвното налягане се стабилизира;
 • увеличава се скоростта и обемът на кръвния поток;
 • предотвратяването на хеморагични усложнения е гарантирано;
 • циркулацията на плацентата се нормализира;
 • осигурено ефективно предотвратяване на преждевременното стареене на плацентата;
 • предотвратяване на тежки състояния, свързани с фетална хипоксия.

Съгласно инструкциите, трябва да приемате таблетки Курантил цели, без да дъвчете. Действието на активните компоненти се наблюдава директно в стомаха. Един час след поглъщане се наблюдава максималната концентрация на активния компонент в кръвта, метаболитният процес протича директно в черния дроб, неактивните метаболити се екскретират през червата, бъбреците с урината.

 • Сухи вани с въглероден диоксид
 • Черен дроб в заквасена сметана с лук: рецепти
 • Слухови апарати за възрастни хора

Показания за употреба

За пациенти с нарушена церебрална циркулация лекарите препоръчват да се вземе пълният курс на Курантил. Лекарството може да се предписва самостоятелно или в комбинация, честотата на перорално приложение се договаря индивидуално, в инструкциите са посочени общи препоръки. Според инструкциите за употреба се наблюдава положителна динамика от таблетките Curantil за тялото на пациента, когато:

 • исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • обостряне на варикозна и артериална тромбоза;
 • дисциркулаторна енцефалопатия;
 • нарушения на микроциркулацията и усложнения при такива състояния;
 • профилактика на артериална хипертония;
 • коронарна болест на сърцето, когато пациентът не понася ацетилсалицилова киселина;
 • вирусни заболявания като ARVI, грип;
 • операция за заместване на сърдечна клапа;
 • вирусни инфекции с различна етиология;
 • плацентарна недостатъчност по време на бременност.

Как да приемате Curantil

Пероралното приложение на лекарството не е свързано с храна, поради което приемайте хапчета на гладно. Не дъвчете нито една доза, нито първо я смилайте на прах, изпийте я с много вода, друга неподсладена течност. Дневната доза на Курантил, съгласно инструкциите за употреба, зависи от концентрацията на активната съставка във всяка таблетка и диагнозата, поставена от лекаря. Ето някои ценни насоки за пациентите:

 • с исхемия на сърцето, 75 mg три пъти дневно;
 • за подобряване на кръвообращението, 25 mg d 3-6 пъти на ден;
 • за намаляване на агрегацията на тромбоцитите 75-225 mg на ден;
 • за профилактика на грип и ARVI, 2 таблетки (75 mg) на ден - сутрин и вечер;
 • за патогенни инфекции, 75 mg три пъти дневно.

специални инструкции

Тъй като ефектът от лекарството е свързан с понижаване на кръвното налягане, препоръчително е да се откаже шофирането на превозни средства, извършването на работа с механизми за захранване и интелектуалната активност за периода на лечение. Преди да използвате дипиридамол като част от комплексна терапия, е показано да се консултирате с Вашия лекар, за да проучите лекарствените взаимодействия.

Курантил по време на бременност

Ако се наблюдават нарушения на притока на кръв по време на бременността, това е състояние, което е опасно за вътрематочното развитие. Дете в утробата страда от кислороден глад и прогресивната хипоксия може значително да навреди на здравето му, още от първите дни от живота, да го превърне в нелечим инвалид. За да се възстанови плацентарният кръвен поток изцяло, според инструкциите се приема лекарството Curantil. Характерно лекарство ще разшири кръвоносните съдове на плацентата, ще възстанови нормалното кръвообращение - връзката между майката и детето.

 • Белоруски фамилни имена - списък на най-често срещаните мъжки и женски имена, тяхното склонение и произход
 • Кефирна диета за отслабване
 • Предвестници на раждането при първородни

В детството

Инструкциите за употреба информират, че таблетките Curantil и дражетата са противопоказани в детска възраст. Те могат да се използват по предназначение вече от юноши, на възраст от 12 години. Това лекарство значително подобрява кръвообращението, но е важно да внимавате за кървене, рискът от който е особено висок в детска възраст. Преди започване на лечението и профилактичния курс е показано да се консултирате с местния педиатър.

Лекарствени взаимодействия

Лекарството Curantil участва в сложна схема на лечение и може да се използва едновременно с няколко фармакологични групи. Лекарите не изключват подобни асоциации, но е важно да не забравяме преобладаващите лекарствени взаимодействия. Конкретни инструкции са описани в подробните инструкции за употреба, представени по-долу:

 1. Препаратите, съдържащи кофеин и диуретин, значително намаляват терапевтичния ефект на таблетките Курантил.
 2. В комбинация с антикоагуланти и аспирин рискът от кървене се увеличава значително, така че препоръчителните дози трябва да бъдат намалени.
 3. При лечението на болестта на Алцхаймер, деменция, миастения гравис, терапевтичният ефект на Курантил е значително отслабен.
 4. В комбинация с антибиотици от цефалоспориновата серия се наблюдава постоянно нарастване на антитромбоцитните свойства на Curantil.
 5. Действието на антихипертензивните лекарства в комбинация с характерно лекарство засилва терапевтичния му ефект.
 6. По-добре е да не се комбинира употребата на нитроглицерин с таблетки Курантил, тъй като кръвното налягане патологично намалява до критичен минимум.
 7. Антиацидите в комбинация с Курантил намаляват абсорбцията на последния, отслабват стабилния терапевтичен ефект.
 8. Активни съставки Курантил може да отслаби антихолинергичните ефекти на холинестеразните инхибитори.
 9. Посоченото лекарство в комбинация с ксантинови производни, преобладаващо в чая, кафето, намалява общия терапевтичен ефект.

Странични ефекти и предозиране

Curantil таблетки подобряват микроциркулацията на кръвта, повишават еластичността на мозъчните съдове, но приемът им през устата може значително да навреди на здравето. В самото начало на курса не са изключени странични ефекти, които намаляват качеството на живот, предотвратяват ранното възстановяване на пациента. Потенциалните аномалии, съгласно инструкциите за употреба, са както следва:

 • нестабилност на сърдечния ритъм: аритмия, тахикардия;
 • признаци на диспепсия: коремна болка, метеоризъм, диария;
 • нестабилност на централната нервна система: мигрена, световъртеж;
 • кожни обриви с различна интензивност;
 • ринит, задръстване на средното ухо.

Противопоказания

Подробните инструкции за употреба посочват медицински ограничения, които намаляват списъка с пациенти, потенциални купувачи. Характерното лекарство не е подходящо за подобряване на микроциркулацията в следните клинични картини:

 • нестабилна стенокардия;
 • миокарден инфаркт с остра фаза;
 • чернодробна и бъбречна недостатъчност;
 • етап на декомпенсация на сърдечна недостатъчност;
 • артериална хипотония, колапс;
 • субаортална аортна стеноза;
 • свръхчувствителност към активни съставки.

Условия за продажба и съхранение

Curantil се продава във всяка аптека, отпуска се от фармацевти без рецепта. Когато купувате, трябва стриктно да спазвате срока на годност, да не нарушавате препоръките на специалист, да прочетете инструкциите за употреба. По-добре е да съхранявате лекарството в хладилник, за да избегнете контакта на таблетките с малки деца. Прегледите за употребата на лекарството са оставени не само от пациентите, но и от лекуващите лекари.

Аналозите на Kurantil

Лекарството от 75 mg не е евтино, затова много пациенти предпочитат по-евтиното консервативно лечение. Избирайки надежден аналог на Kurantil, препоръчва се да се обърне внимание на такива лекарства:

 • Парседил;
 • Тромбонил;
 • Дипиридамол;
 • Корибон;
 • Кайсия;
 • Persantine;
 • Ангинал.

Цената на Курантил

Цената на лекарството в аптеката е твърде висока, така че покупката ще бъде по-евтина, ако поръчате лекарството онлайн. Там можете да намерите и отзиви за лечението с Курантил. Ето приблизителните цени в аптеките:

Колко можете да пиете камбанки без почивка

Момичета, когато пихте Курантил, почивахте ли си? тук една гвинея в LCD ми каза, че трябва да пия седмица в продължение на една седмица, за да си направя почивка. а платеният изпраща на хематолог за консултация по този въпрос. платеният казва, че продължителната употреба може да причини кървене и да разруши хемостазата. Сега общувам с хематолога по имейл. поща от няма възможност да отиде лично при нея, но до момента тя не е отговорила нищо. така стана интересно как беше с теб. заедно с Курантила пия все още дует Wessel f.

Лечение, симптоми, лекарства

За разлика от ацетилсалициловата киселина (аспирин), Курантил не причинява язви в стомашно-чревния тракт.

Лечение с курантил

Самостоятелното приложение на лекарството не е разрешено, поради факта, че неправилният или неразумен прием може да влоши състоянието на пациента. Curantil е лекарство с рецепта.

Как да приемате Curantil?
Лекарството се приема преди хранене или 1,5-2 часа след хранене. Таблетката или хапчетата не трябва да се дъвчат; те трябва да се поглъщат с достатъчно количество тиха вода..

Дозировка на Курантил
Максималната дневна доза на лекарството е 600 mg, предписва се само по време на лечението на тежки нарушения. При едновременното приложение на Curantil с антикоагуланти или ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil се намалява наполовина.

В зависимост от естеството на заболяването, Curantil може да се предписва в следните дози:
1. При исхемична болест на сърцето началната дневна доза на лекарството е 225 mg. Дозата се разделя на 3 приема.
2. При нарушения на мозъчната циркулация Курантил се предписва по 75 mg от 3 до 6 пъти на ден.
3. Като антиагрегантно средство, Curantil се предписва 3-6 таблетки на ден, като дозата се разделя на няколко дози. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8-9 таблетки.
4. По време на епидемия и ARVI, Curantil се приема 1-2 таблетки веднъж седмично, в продължение на 1,5 месеца. За да се увеличи при често болни хора, лекарството се предписва 100 mg седмично (дозата се приема в 2 дози, интервалът между дозите е 2 часа) за период до 8-10 седмици.

Курантил по време на бременност

Най-често бременната Curantil се предписва при плацентарна недостатъчност, късна токсикоза, съпътстваща сърдечно-съдова и бъбречна патология, преждевременна плацента, следсрочна бременност.

Curantil може да се използва и за повишаване на неспецифичен имунитет при бременни жени в периоди, опасни за вирусни заболявания или с чести обостряния на съществуваща хронична вирусна инфекция (например генитален херпес).

Взаимодействие на Curantila с други лекарства

При едновременно лечение с Curantil и индиректни антикоагуланти (лекарства, които намаляват съсирването на кръвта), както и ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil трябва да се намали, тъй като неговата активност се увеличава рязко и съществува риск от спонтанно кървене.

Курантил може да засили ефекта на лекарства, предписани за понижаване на кръвното налягане. И, напротив, когато се използва Курантил и лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, деменция, миастения гравис, се наблюдава намаляване на активността на последната.

Едновременната употреба на Curantil и цефалоспоринови антибиотици (Cefamandol, Cefoperazone, Cefotetan) води до повишаване на антитромбоцитните свойства на Curantil.

Антиацидите, използвани с повишена киселинно-образуваща функция на стомаха, намаляват абсорбцията на Курантил, което причинява намаляване на терапевтичния ефект.

Не е разрешено смесването на разтвор на Курантил за интравенозно инжектиране с други инжекционни препарати поради факта, че неразтворимата утайка може да се утаи. Не смесвайте разтвор на Курантил с Актовегин, тъй като последното може да причини анафилаксия. Въпреки това, таблетните форми на Курантил и Актовегин често се предписват при комплексно лечение на микроциркулаторни нарушения от различен произход..

Аналозите на Kurantil

За да се предотврати образуването на кръвни съсиреци и да се възстановят защитните сили на организма, таблетките Курантил позволяват. За какво помага това лекарство? Лекарството подобрява кръвообращението. Инструкциите за употреба на таблетки "Curantil" предлагат да се използват за профилактика и лечение на тромбоза, сърдечни заболявания.

Състав и форма на освобождаване

Лекарството "Curantil" 25 се произвежда под формата на хапчета или таблетки. Също така формата "Curantil" 75 е реализирана под формата на таблетки. Активният елемент на лекарството е дипиридамол. Помощните вещества са макрогол, нишесте, магнезиев стеарат и други компоненти.

Curantil 25 таблетки съдържат 25 mg активна съставка, форма N 75 - 75 mg дипиридамол.

Фармакологични свойства

Таблетките Curantil, от които лекарството помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, имат антиагрегативен, съдоразширяващ и имуномодулиращ ефект. Лекарството разширява кръвоносните съдове, увеличава скоростта на кръвообращението и количеството му, подобрява снабдяването с кислород на сърдечния мускул.

Агентът се използва активно за лечение на много сърдечно-съдови патологии поради способността на активното вещество да предотвратява образуването на тромби. Употребата на таблетки Curantil по време на бременност предотвратява запушването на плацентарните съдове.

В резултат на това вероятността от усложнения, свързани с прояви на хипоксия, липса на кислород за детето, е значително намалена. Имуномодулиращите свойства на лекарството се дължат на образуването и увеличаването на активността на интерферона.

Това позволява лекарството да се използва за профилактика и лечение на грип и настинки. След прием на хапчето, максималният ефект се наблюдава след 1 час..

Curantil таблетки: какво помага на лекарството

Показанията за употреба на агента са както следва:

 • Нарушения на мозъчното кръвообращение.
 • Curantil таблетки 25 mg се използват при грип и остри респираторни вирусни инфекции.
 • Комплексна терапия на нарушения на микроциркулацията.
 • Профилактика на исхемична болест на сърцето (със свръхчувствителност към салицилати).
 • Тромбоемболия след операция.
 • Енцефалопатия.
 • Профилактика на тромбоза.
 • Лечение на кръвни съсиреци.

Какво помага на "Курантил" по време на бременност

В случай на усложнения, лекарството се предписва за предотвратяване на образование:

 • кръвни съсиреци;
 • плацентарна недостатъчност;
 • гестоза;
 • хиперкоагулация;
 • недохранване на плода.

Противопоказания

Лекарите и инструкциите на таблетката Curantil са забранени да приемат, когато:

 • чернодробна недостатъчност;
 • намалено налягане;
 • атеросклероза на коронарните артерии;
 • свръхчувствителност към лекарството "Curantil", от което тези таблетки могат да причинят алергии;
 • тежки обструктивни белодробни патологии;
 • сърдечна недостатъчност;
 • ангина пекторис;
 • бъбречна недостатъчност;
 • колапс;
 • усложнена хипертония;
 • аортна стеноза;
 • заболявания, които причиняват кървене;
 • хеморагичен диатеза;
 • инфаркт на миокарда;
 • тежка аритмия.

Лекарство "Curantil": инструкции за употреба

Прием на Курантил 25 таблетки

По време на епидемии от грип, както и за предотвратяване на респираторни вирусни инфекции, е необходимо да се пият 50 mg от лекарството веднъж седмично (2 таблетки). Вземете лекарството за един месец.

За да се предотврати повторната поява на ARVI, особено на лица с предразположение към тези заболявания, се предписват 100 mg от лекарството на ден. Те пият 2 хапчета с интервал от 2 часа. Продължителността на терапията отнема 2-2,5 месеца.

Инструкции за употреба на таблетки "Curantil 75"

Дозировката се определя от специалист в зависимост от сложността на патологията и индивидуалните характеристики на пациента. За да се намали агрегацията на тромбоцитите, "Curantil 75" се пие в количество от 1-3 таблетки на ден. В трудни случаи дозировката може да достигне 0,6 g.

За лечение на коронарна болест на сърцето трябва да пиете по 1 таблетка от 75 mg на всеки 8 часа. Възможно е да увеличите размера на взетите средства. За предотвратяване на тромбоза и при нарушена церебрална циркулация се предписват 3 до 6 таблетки на ден. Максималната дневна доза е 0,45 g.

Приложение по време на бременност

Изисква се индивидуален подход при избора на режим на лечение. Стандартът може да бъде назначен на 25 mg три пъти дневно.

Преди или след хранене?

Как да приемате "Curantil", обяснява инструкциите за употреба. Лекарството се пие преди хранене, измива се с половин чаша вода. Не дъвчете хапчета.

Странични ефекти

Лекарството "Krantil" може да причини:

 • горещи вълни;
 • главоболие;
 • артрит;
 • хиперемия;
 • шум в ушите;
 • тахикардия;
 • тромбоцитопения;
 • слабост;
 • диария;
 • сърцебиене;
 • брадикардия;
 • миалгия;
 • кожен обрив;
 • гадене;
 • запушване на ушите;
 • намаляване на налягането;
 • кошери;
 • повръщане;
 • кървене;
 • виене на свят;
 • ринит;
 • болка в епигастриума;
 • излишно кървене по време на операция.

Лекарствени взаимодействия

Съдоразширяващият ефект, причинен от приема на лекарството "Курантил", може да се влоши от лекарствата за чай, кафе и ксантин. Ефектът на лекарството се намалява от антиациди. Когато се приема заедно с антикоагуланти, "Аспирин", "Хепарин", рискът от кървене се увеличава.

Лекарството засилва ефекта на антихипертензивните лекарства и намалява антихолинергичните свойства на холинестеразните инхибитори. Заедно с цефалоспорините, техният антитромбоцитен ефект се засилва.

Аналози на лекарството "Kurantil"

Лекарствата имат подобен ефект:

В Москва можете да си купите таблетки Curantil за 557 рубли. Цената в Киев и Минск е 720 гривна и 8-12 BYN. рубли съответно. В Казахстан едно лекарство струва 2040 тенге.

Отпечатайте списък с аналози

Международно име

Групова принадлежност

Доза от

фармакологичен ефект

Разширява коронарните съдове (главно артериоли) и причинява значително увеличение на обемната скорост на кръвния поток. Повишава съдържанието на кислород във венозната кръв на коронарния синус и усвояването му от миокарда. Той насърчава развитието на съпътстваща коронарна циркулация, намаляване на системното съдово съпротивление, подобрява микроциркулацията и има ангиопротективен ефект. Тези ефекти се дължат на увеличаване на активността на ендогенния аденозин чрез намаляване на поемането му от тъканите и разрушаване (аденозинът засяга гладката мускулатура на съдовете и предотвратява освобождаването на норепинефрин).

Той е антагонист на ендогенния агрегат ADP, инхибира PDE, докато освобождаването от тромбоцитите на агрегаторни активатори - тромбоксан, ADP, серотонин и др., Намалява, увеличава синтеза на простациклин PgI2 от ендотела на съдовата тъкан, което предотвратява агрегацията на тромбоцитите. Намалява адхезията на тромбоцитите, предотвратява образуването на кръвни съсиреци в съдовете и намаляване на притока на кръв в исхемичния фокус. Антитромбоцитният ефект се проявява при плазмена концентрация от 0,1 μg / ml. Като антиагрегантно лекарство често се използва в комбинация с АСК. Дозозависимо удължава патологично съкратения живот на тромбоцитите.

Разширява коронарните артерии, особено непроменените, причинява явлението кражба. Той е индуктор на интерферон, има модулиращ ефект върху функционалната активност на интерферонната система, увеличава намаленото производство на интерферон алфа и гама от кръвни левкоцити in vitro. Повишава неспецифичната антивирусна резистентност към вирусни инфекции.

Дипиридамоловата стресова ехокардиография при диагностицирането на коронарна артериална болест при пациенти с ангиографски непроменени коронарни артерии се характеризира с висока чувствителност в комбинация с висока специфичност (съответно 91 и 83%); чувствителността на този тест е по-висока при болест на много съдове при пациенти с добре развити обезпечения и при пациенти с намалена регионална миокардна перфузия.

Нормализира венозния отток, намалява честотата на дълбоки венозни тромбози в следоперативния период. Подобрява микроциркулацията в ретината на окото, бъбречните гломерули. Намалява тонуса на мозъчните съдове, е ефективен при динамични нарушения на мозъчното кръвообращение. Според ангиографски проучвания комбинацията от АСК с дипиридамол забавя прогресирането на атеросклерозата.

В акушерската практика той коригира плацентарния кръвен поток, предотвратява дистрофичните промени в плацентата (със заплаха от прееклампсия), премахва хипоксията на феталните тъкани и насърчава натрупването на гликоген в тях.

Показания

Тромбоза и тромбоемболия (профилактика на артериални и венозни тромби, включително след операция за смяна на сърдечна клапа), предотвратяване на запушване на стентове и байпас на коронарни артерии (в комбинация с ASA); CHF; инфаркт на миокарда; профилактика на хипертрофия на миокарда.

Лечение и профилактика на исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение; енцефалопатия.

Профилактика на плацентарната недостатъчност при усложнена бременност.

Нарушения на микроциркулацията от всякакъв генезис (като част от комплексна терапия), хронични облитериращи заболявания на съдовете на долните крайници, особено при наличие на рискови фактори (артериална хипертония, тютюнопушене).

Лечение и профилактика на грип и ARVI.

Лечение и профилактика на синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация при деца с инфекциозна токсикоза и сепсис, трикомпонентно лечение на гломерулонефрит (комбинирана терапия), синдром на супресия на тромбоцитите при деца.

Провеждане на перфузионна сцинтиграфия на дипиридамол-талий-201 с упражнения, димиридамол стрес-ехокардиография.

Противопоказания

Странични ефекти

От CVS: сърцебиене, тахикардия, брадикардия, „горещи вълни“ на кръв към лицето, синдром на коронарната кражба (при използване на дози над 225 mg / ден), понижаване на кръвното налягане (особено при бързо интравенозно приложение).

От страна на храносмилателната система: гадене, повръщане, диария, болка в епигастриума.

От страна на кръвта и хемостатичната система: тромбоцитопения, промени във функционалните свойства на тромбоцитите, кървене, повишено кървене.

Други: слабост, замаяност, усещане за запушване на ушите, шум в главата, главоболие, зачервяване на лицето, артрит, миалгия, ринит, алергични реакции.

Приложение и дозировка

За профилактика на тромбоза като монотерапия и в комбинация с перорални антикоагуланти или с АСК - през устата (на гладно или 1 час преди хранене), 75 mg 3-6 пъти на ден; дневна доза - 300-450 mg, ако е необходимо - 600 mg.

За профилактика на тромбоемболичен синдром, тромбоза на стента и байпас на коронарните артерии - през първия ден 50 mg заедно с ASA, след това 100 mg, честотата на приложение - 4 пъти на ден (анулирана 7 дни след операцията, при условие, че ASA продължава в доза от 325 mg / ден) или 100 mg 4 пъти дневно в продължение на 2 дни преди операцията и 100 mg 1 час след операцията (ако е необходимо в комбинация с варфарин).

При коронарна недостатъчност - вътре, 25-50 mg 3 пъти дневно; при тежки случаи в началото на лечението - 75 mg 3 пъти дневно, след което дозата се намалява; дневна доза - 150-200 mg.

За лечение на хронични облитериращи заболявания на артериите на долните крайници - 75 mg 3 пъти дневно; курсът на лечение е 2-3 месеца (препоръчително е да се комбинира с ниски дози ASA). Парентерално - при липса на условия за перорално приложение, интрамускулно или интравенозно бавно, по 5-10 mg, скоростта на инфузия не трябва да надвишава 200 μg / min. Дневната доза е 150-200 mg. За деца дневната доза е 5-10 mg / kg.

За диагностични цели - 300-400 mg директно по време на стрес ехокардиография или 45 минути преди инжектиране на радиофармацевтик.

специални инструкции

За да намалите диспептичните симптоми, приемайте с мляко. По време на лечението трябва да избягвате да пиете натурално кафе и чай, отслабвайки ефекта на дипиридамола.

При синдром на коронарната кражба е показан аминофилин за подобряване на интракардиалния кръвен поток.

Взаимодействие

Антитромбоцитният ефект се засилва при прием на индиректни антикоагуланти, ASA, пеницилинови антибиотици, цефалоспорини, тетрациклини, хлорамфеникол, никотинова киселина.

Ксантиновите производни, съдържащи кофеин, отслабват антитромботичния ефект.

Отслабва действието на инхибиторите на холинестеразата.

Бета-лактамните антибиотици, тетрациклините и хлорамфениколът усилват действието.

Антиацидите намаляват пиковата концентрация поради намалената абсорбция.

Хепарин, индиректни антикоагуланти, тромболитици увеличават риска от хеморагични усложнения.

Отзиви за лекарството Curantil: 1

Остри главоболия, започва да боли в слепоочията и след това отива към челото. Не помагат болкоуспокояващи. лош сън поради болка. отслабване на тялото. инхибирана реакция..

Напишете отзива си

Основната »Лекарства» Защо за бъбреците? Курантил: странични ефекти. Колко дълго може да се приема Курантил.

Състав и форма на освобождаване:
Curantil® 25
Драже 1 драже
дипиридамол 25 mg
помощни вещества: лактоза монохидрат; царевично нишесте; желатин; магнезиев стеарат; талк; захароза; калциев карбонат; основен магнезиев карбонат; макрогол 6000; глюкозен сироп; титанов диоксид; поливидон К25; карнауба восък; багрило хинолин жълто (багрило E104)

в стъклени бутилки, 100 бр. ; в кутия 1 бутилка.
Curantil® N 25
Филмирани таблетки 1 таб.
дипиридамол 25 mg
помощни вещества: лактоза монохидрат; царевично нишесте; желатин; нишестена карбоксиметил натриева сол (тип А); силно диспергиран силициев диоксид; магнезиев стеарат
състав на черупката: хипромелоза; талк; макрогол 6000; титанов диоксид; багрило хинолин жълто (багрило E104); емулсия симетикон

в стъклени бутилки от 120 бр. ; в кутия 1 бутилка.
Curantil® N 75
Филмирани таблетки 1 таб.
дипиридамол 75 mg
помощни вещества: лактоза монохидрат; царевично нишесте; желатин; нишестена карбоксиметил натриева сол (тип А); силно диспергиран силициев диоксид; магнезиев стеарат
състав на черупката: хипромелоза; талк; макрогол 6000; титанов диоксид; багрило хинолин жълто (багрило E104); емулсия симетикон

в блистер 20 бр. ; в кутия 2 блистера.

Показания:
Лечение и профилактика на нарушения на мозъчното кръвообращение, дисциркулаторна енцефалопатия, профилактика на артериална и венозна тромбоза и техните усложнения, тромбоемболия след операция за смяна на сърдечна клапа, плацентарна недостатъчност при усложнена бременност, като част от комплексна терапия за всякакви нарушения на микроциркулацията, като индуктор на интерферон за профилактика на имуномодулатор лечение на грип, ARVI.

Противопоказания:
Свръхчувствителност, остър миокарден инфаркт, нестабилна ангина пекторис, стенозираща атеросклероза на коронарните артерии, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, субаортална аортна стеноза, хипотония и хипертония (тежки форми), колапс, аритмия, язва на стомаха и дванадесетопръстника и / или чернодробна язва) бъбречна недостатъчност, хеморагичен диатеза, възраст до 12 години.

Приложение по време на бременност и кърмене:
Може би под наблюдението на лекар и според показанията.

Странични ефекти:
Изключително рядко са възможни гадене, повръщане, диария, световъртеж, главоболие, миалгия; хипотония, преходна хиперемия на лицето, тахикардия; алергични кожни реакции.

Начин на приложение и дозировка:
Вътре, на гладно, без дъвчене, с малко количество течност.
За намаляване на агрегацията на тромбоцитите: 75-225 mg / ден в няколко дози, в тежки случаи дозата се увеличава до 600 mg / ден.
За профилактика на грип и други остри респираторни вирусни инфекции, особено по време на епидемии: 50 mg / ден (2 таблетки или 2 таблетки 25 mg веднъж) 1 път седмично в продължение на 4-5 седмици.
За профилактика на рецидиви, при пациенти, които често страдат от респираторни вирусни инфекции: 100 mg / ден по схема: 50 mg всяка (2 таблетки или 2 таблетки от 25 mg всяка) 2 пъти дневно с интервал от 2 часа, веднъж седмично за 8-10 седмици.