Температура на водата за къпане за новородено.

Оптималната температура за започване на плуване е 33-34 °. Водата обаче не трябва да позволява на детето да се отпусне. Студеният ефект върху кожата рязко увеличава притока на кръв в мускулите, повишава тонуса им. Сърцето работи по-активно, биологично активните вещества се отделят в кръвта, стимулирайки метаболизма и повишавайки устойчивостта към инфекции. Следователно постепенно е необходимо температурата на водата да се намали до 30-32 °.

Дете във вода с температура над 35 ° няма стимул да се движи и да се развива. Да го накараш да отскочи с ръце и крака е трудно. Но такава баня, като правило, не причинява неприятни усещания на бебето. Тази температура е от малка полза, но приятна. Това дава възможност да се обича процедурата за къпане. Важно е само едно: не стойте дълго време при такъв температурен режим..

Най-добре е да измерите температурата на водата с алкохолен термометър, който е поставен в защитна пластмасова кутия. Такъв термометър може да бъде във ваната през цялото време за къпане, което ви позволява постоянно да следите температурата на водата.

Вода за къпане за новородено.

Детето се къпе в преварена вода само докато заздравее пъпната рана (това обикновено се случва на възраст 18-22 дни), така че водата трябва да се вари предварително, така че постепенно да се охлади. В бъдеще, когато пъпът се излекува, къпете бебето си в обикновена чешмяна вода. Няма нужда да добавяме калиев перманганат, както правеха нашите баби - той изсушава много кожата.

Ако бебето ви има кожни проблеми, билковите чайове са най-добри. Когато къпем бебе със суха кожа, добавяме лайка, с бодлива топлина - поредица. Ако бебето има диатеза, ние го къпем във вода с дафинов лист. И не забравяйте да правите почивки. Ако кожата на детето е чиста и здрава, по-добре е да не добавяте билки. Когато къпем бебе, то „пие“ през кожата, а билките за него са доста силни лекарства.

Колко време да се къпе дете във варена вода (статия).

Колко време да къпете дете във варена вода

Новороденото бебе е радост за техните родители, които обичат да го гледат, играят, наблюдават развитието му, къпят се. Къпането на бебето е решаващ момент за мама и татко и радостно събитие за бебето..

- съмнителен цвят на водата - поради ръждясали тръби или лошо качество на водата. За да се избегнат различни алергични реакции върху кожата на детето, водата за къпане трябва да се превари, защити и филтрира. Ако е възможно, направете тази процедура два пъти, ако не е възможно, закупете чиста вода;

- съмнителна миризма на вода - в зависимост от района, минерални скали под земята, се определя миризмата и вкусът на водата. Варенето и утаяването ще ви помогнат, както и добавянето на билкова инфузия към водата. Игли, лайка, връв ще облекчат този дискомфорт;

- хлорирана вода - водата винаги се дезинфекцира, но това се случва, когато водата отделя непоносима белина. В този случай кипенето е задължително, за да не развие детето алергии;

- твърда вода - твърдата вода се отразява на петна дори по кожата на възрастен, а при новородено кожата е много по-мека и чувствителна. Врящата твърда вода ще я направи малко по-мека;

- микроби и бактерии - при кипене много микроби и бактерии умират, което изключва възможността детето да получи инфекция по време на къпане или случайно попадане на вода в устата;

- незараснала пъпна рана - за да се изключи проникването на различни инфекции, което ще доведе до пъпна херния или операция в случай на гноен процес, кипнете вода и добавете калиев перманганат или билкова инфузия.

- кожни алергии при дете - различни обриви или кожни алергии изискват специална хигиена и дезинфекция, поради което в този случай необходимостта от кипене ще бъде постоянна.

По този начин трябва да къпете детето в преварена вода, докато пъпната рана заздравее, алергии или кожни обриви изчезнат и качеството на свойствата на водата се подобри..

Защо и до каква възраст трябва да къпете дете във варена вода?

По време на бременността бебето е в околоплодните води в матката, тази среда е стерилна. Когато се роди, кожата, лигавиците, храносмилателния тракт, външните части на пикочните пътища се колонизират от бактерии.

За да се предотврати инфекция, бебето се къпе в преварена вода, като постепенно се заменя с чешмяна вода. До каква възраст е необходимо да се къпе дете във варена вода, ще кажем в статията.

Защо да плувате в такава вода?

Кран H2O съдържа големи количества:

 • микроорганизми,
 • минерали,
 • микроелементи,
 • соли,
 • киселини,
 • основи,
 • основания.

В допълнение към използването на преварена вода, къпането трябва да се извършва съгласно правилата, така че бебето да не се удави във водата или да се нарани. Важно е да не се използват препарати през първите месеци, може да се появи алергична реакция, дразнене, дерматит.

Предимства и недостатъци

Отбелязват се следните положителни аспекти:

 • липсата на отрицателни реакции на кожата и лигавиците, тъй като химичните и органичните съединения се разрушават или разлагат;
 • постепенно пристрастяване към микрофлората, колонизация на опортюнистични бактерии във външните части на пикочните органи, кожата, лигавиците;
 • почистване на кожните повърхности от частици себум, пот;
 • намаляване на риска от развитие на бодлива топлина.

Този метод има отрицателни страни:

 • продължително нагряване на вода, неудобно за родителите;
 • липсата на проникване на полезни микроелементи, минерали върху повърхностните части на тялото на бебето, които влияят положително на тялото му (калций, калий, магнезий);
 • продължително охлаждане на вряща вода, родителите може да не забележат, че водата е твърде гореща за чувствителната кожа на бебето.

Трябва ли да го направя?

Педиатрите смятат, че къпането с преварена вода е ненужен, остарял метод.

Държавата инсталира висококачествени устройства за филтриране и пречистване на водата, които елиминират повечето:

 • патогенни микроорганизми,
 • бактерии,
 • гъби,
 • химикали.

Те проникват там в най-малките дози или напълно липсват. Ако водата се счита за чиста в региона, тя може да се пие от възрастни дори от чешмата, без да се използват допълнителни методи за филтриране или кипене, тогава използването й за бебета няма да предизвика негативни реакции.

Колко стар?

Активна колонизация на условно патогенна микрофлора на кожните повърхности, лигавиците се случва в рамките на 1-3 месеца от началото на раждането. Не е нужно да чакате толкова дълго, за да използвате обикновена чешмяна вода.

През първия месец от живота бебето вече свиква с всички микроорганизми, с които е влязло в контакт.

Изключение правят децата, които имат следните заболявания:

 • дерматит, дерматоза, себорея;
 • алергични реакции към повърхностни тъкани, придружени от обрив, сърбеж, парене, зачервяване, възпаление, подуване;
 • обилни рани, ерозия, язви.

След това първоначално преминават лабораторни и инструментални методи на изследване, подлагат се на лечение.

Ако след терапия не бъдат открити противопоказания, педиатърът ще даде разрешение да плува в чешмяна вода. Той може да посъветва да се добавят различни лекарства към него за лечение.

Колко правилно?

Къпането трябва да се извършва в съответствие с всички правила, така че да не възникват негативни реакции. Не забравяйте да изберете следните параметри, така че бебето да не се страхува, да се създават удобни и безопасни условия:

 1. Температурни условия. Аптеките продават специални термометри за измерване на водата за къпане на бебето. Индикаторът може да варира в рамките на 34-37 градуса. Ако е по-ниска, е възможно хипотермия. Високите температури ще доведат до дразнене, дискомфорт в тялото. Бебето ще започне да плаче.
 2. Сила на звука. Толкова вода се излива, така че само тялото на бебето, без главата, е потопено в него. Родителите винаги трябва да са близо, за да се избегне случайно потапяне на цялото тяло, което да доведе до задавяне. Това може да се случи при постоянни движения, които бебето прави..

Те купуват отделни вани, които се третират с хипоалергенни препарати преди всяка употреба. Продават се специални мрежи, пластмасови вдлъбнатини, в които е по-лесно да се постави бебе за къпане. Те ще ви предпазят от подхлъзване, случайно гмуркане.

Какви вещества, компоненти могат и не могат да се добавят?

Към водата се добавят различни компоненти, които имат дезинфекционен, противовъзпалителен ефект.

Педиатрите препоръчват следните средства за употреба:

 • отвари от растения (невен, низ, лайка, дафинов лист);
 • емолиум (лекарство, което елиминира алергичните реакции, дразненето, сухата кожа).

Козметиката се добавя, когато бебето остарее (на 3-6 месеца). Те имат почистващи свойства. Прочетете състава, така че да не съдържа химикали, канцерогени.

Калиев перманганат

Манганът е химично съединение с антисептични свойства. Преди това се използваше за къпане на бебета за дезинфекция на водата от патогенни микроорганизми..

При постоянно къпане в калиев перманганат кожата става суха и започва да се отлепва. Тогава е възможно образуването на дерматит, алергични реакции.

Сода за хляб

Содата не се препоръчва за къпане на деца на всяка възраст. Той унищожава патогенните микроорганизми, но влияе негативно на деликатната кожа на бебето.

Изсъхва дори с една вана. При наличие на кожни лезии, микропукнатини, сърбеж, парене.

Страничните ефекти продължават, дори ако содата се разрежда многократно. Вместо това те използват продукти, които имат овлажняващи свойства. Подходящи са билкови отвари. Те ефективно премахват вредните компоненти от течността, но имат благоприятен ефект върху кожата..

Колко дълго във времето?

Педиатрите не определят строго време, през което трябва да къпете бебето. Ваната се взема, докато детето е в добро настроение, обича вода. Ако това време е прекалено удължено, може да се охлади, температурният режим ще падне под 34 градуса.

Позволено е да се използва топла течност, охладена до 36-37 градуса. Обикновено новородените не могат да издържат на къпане повече от 30 минути. Щом бебето престане да харесва да е във ваната, процедурата се спира.

Има алтернатива!

Не всички лекари са склонни да използват преварена вода за къпане на новородени. Те вярват, че това са твърде строги мерки, които не са необходими..

Родителите могат да използват други видове H2O:

 1. От чешмата дали е достатъчно чисто за региона.
 2. Дестилиран - в него различни видове химикали и микроорганизми се унищожават с помощта на дестилатор, който работи на базата на изпаряване.
 3. Филтрирано от домакински уреди, вградени във водопроводната система.

В случай на нежелани реакции след процедури за баня, не се препоръчва самостоятелно добавяне на различни видове лекарства, антисептични вещества към водата за къпане. Те се обръщат към педиатър, който ще установи и отстрани причините след прегледа и теста.

Заключение

Къпането на новородено е важен етап, който трябва да се прави според правилата, за да не се навреди.

Те постепенно преминават към обикновена течност от чешмата, която се използва от възрастни. Можете да добавяте отвари от билки, лекарства. Но те правят това само с разрешението на лекуващия лекар, който всеки месец преглежда бебето..

В каква вода да се къпе новородено бебе

Първото къпане на бебе у дома е важно събитие както за бебето, така и за родителите. Всичко, свързано с бебето, е от голямо притеснение за мама и татко, така че възникват редица въпроси: в каква вода да се къпе новородено дете, необходимо ли е да се кипва вода за къпане на новородено, дали раната на пъпа трябва да заздравее и пъпната връв да падне преди водните процедури, какви са условията са необходими за удобно забавление на бебето и какви трудности могат да се срещнат.

Време за къпане

Известният руски педиатър, д-р Евгений Комаровски, непрекъснато повтаря в своите трудове видеото, че в банята бебето трябва да се чувства в безопасност, да се пръска от удоволствие и настроение.

Първото къпане не трябва да бъде твърде дълго; обичайната продължителност е 3 минути. В края на месеца продължителността става около 15 минути.

Важно! Ако е изминала четвърт час и бебето се чувства комфортно и иска да продължи да се къпе, тогава процедурата може да бъде удължена.

Лекарите настояват за ежедневно къпане, особено когато бебето започне да пълзи, активно изследва света. Ако родителите се чувстват удобно да къпят бебето не вечер, винаги можете да намерите подходящо време за водни занимания, например по обяд или сутрин. Преди лягане обаче къпането е по-благоприятно - отпуска тялото, подготвяйки го за почивка.

В каква вода да се къпете

Необходимо ли е и струва ли си да се къпе новородено само в преварена вода - този въпрос тревожи много майки. В съвременния свят хората бързо се адаптират към условията, така че чешмяната вода е позната на мнозина. Малко чудо иска да избере нещо, което няма да бъде опасно за здравето му..

Необходимо ли е да кипнете вода

Трябва ли да кипя вода за къпане на новородено? Повечето педиатри са единодушни, че врящата вода, ако е подходящо, е само за бебета на няколко дни или седмици. Впоследствие можете и трябва да преминете към чешмяна вода.

Забележка! Кипнете добре вода и добавете разтвор на калиев перманганат при къпане - тези правила са известни още от съветските времена за тези деца, чиято пъпна връв все още не е паднала. Въпреки това, Евгений Комаровски се противопоставя на калиев перманганат, като препоръчва да се замени с инфузия от серия. Можете да къпете бебето си с незараснала пъпна рана, но лекарят препоръчва и вряща вода.

Температура на водата

При каква температура на водата да се къпе бебе, мненията на лекарите са различни. По-добре е да се придържате към 37 градуса през първите две седмици, а след това експериментирайте с показателите в плюс или минус.

Допълнителна информация. Не си струва да отоплявате банята. Температурата на въздуха трябва да бъде, както в целия апартамент, - 18-20 градуса. Педиатрите препоръчват къпане в хладка вода - 28-30 градуса, за което бебето трябва да бъде подготвено през първите 2 месеца. Тогава той ще спи по-добре и по-спокойно през нощта.

Мога ли да се къпя в течаща вода

Кога бебето може да започне да се къпе в течаща вода? Веднага след като пъпната връв изсъхне. Така бебето бързо се адаптира към околната среда, бактериите, които живеят в нея..

Важно! Препоръчително е да проверите твърдостта на течността, по-добре е да инсталирате почистващи филтри, които да я омекотят и да премахнат вредните примеси.

Какво да добавя към водата

Всички добавки за баня трябва да бъдат обсъдени с вашия педиатър. Ако бабите препоръчват да добавите девет сили, тогава не бива да го прилагате веднага на практика. Ако трохите имат атопичен дерматит, обрив от пелени, алергични реакции, тогава не може да се избегне консултация с лекар.

Билки или продукти за баня

За здраво дете добавянето на лечебни билки във ваната е от полза. Не забравяйте да вземете под внимание дозировката и не ги използвайте ежедневно.

Билки за къпане на новородено

Важно! Лечебните билки няма да излекуват нито една болест. По-скоро това ще добави полезни свойства към процедурата..

Ако изборът падна върху продуктите за къпане, тогава най-доброто решение ще бъде малко количество морска сол или нейният разтвор. Козметичните препарати често могат да причинят алергии при бебета..

Вана за бебета Bubchen

Правила за бебешко къпане

За да изкъпете бебето си, трябва предварително да закупите определени аксесоари. Излишният инвентар под формата на гумени играчки не е полезен.

Най-важните аксесоари:

 • Баня. Комаровски настоява, че първо се нуждаете от малка пластмасова баня - през първите месеци. Бебето ще се чувства удобно в него, а родителите ще са по-спокойни. В случай на спиране на подаването на топла вода е по-лесно да се напълни такава баня и впоследствие да се измие.
 • Термометър за вода.
 • Сапун (не е необходимо да се използва ежедневно).
 • Кърпа за баня.
 • Плъзгач или хамак. Полезно, ако мама къпе бебето си сама.

Време за къпане

Започнете с три минути, на следващия ден можете да направите събитието два пъти по-дълго. Най-удобното време е 15-20 минути. Важно е да следите състоянието на бебето и в случай на дискомфорт да спрете водните процедури..

Температура на въздуха

Не трябва да внасяте нагреватели в банята, вярвайки, че това ще направи бебето удобно. Температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 18-20 градуса - това е най-добрият показател за комфорта на детето.

Евгений Олегович препоръчва да се отваря вратата на банята при къпане, така че въздухът да не застоява, да излиза пара и водата бавно да се охлажда.

Алгоритъм на действията

След като е подготвено цялото необходимо оборудване, можете да преминете към водните процедури:

 1. Педиатрите препоръчват масаж, така че мускулите да бъдат снабдени с кръв, а кожата да е подготвена за къпане. Масажът трябва да бъде лек и релаксиращ.
 2. Ваната трябва да е чиста.
 3. Преди да потопи детето във ваната, родителят спуска собствения си лакът във водата.
 4. Бебето се пуска във водата бавно, плавно, оставяйки го да свикне. Ако бебето се притеснява, не го изваждайте веднага от водата. Първо, трябва да се опитате да го успокоите, да се наплискате тихо с вода.
 5. Пени бебето. Не са необходими гъби или кърпи, те могат да надраскат кожата.
 6. Намажете тялото на трохите с течност, която е с една степен по-малка от тази в банята.
 7. Натрийте тялото със суха пелена или кърпа, не търкайте.

Правилно положение на детето в ръцете

Колко време бебето може да плува

По-добре е да не държите бебето в банята повече от половин час. В някои случаи той може да започне да играе в банята, да се забавлява, така че по-късно да не може да заспи.

Какво да сложите на дъното на ваната

Ако е твърде хлъзгав, тогава специална постелка няма да навреди. Можете да го купите в специализирани магазини..

Мини подложки за баня

Ако детето не обича да плува

В такива случаи условията за къпане се коригират:

 • температурата на водата се променя;
 • струва си да експериментирате с времето на водните процедури, може би да ги прехвърлите на обяд или сутрин;
 • обърнете внимание на благосъстоянието на бебето, ако е твърде уморено или нещо го боли, тогава къпането няма да му донесе удоволствие.

Ако детето е болно

Ако фазата на заболяването е остра, тогава къпането трябва да се отложи. Когато детето е на поправка, можете да го изкъпете в обичайния ритъм, само да направите температурата на течността малко по-топла.

Къпането е ново занимание за бебето. За да му донесе впоследствие радост, всички препоръки трябва да се спазват правилно..

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

Дали да се вари вода за къпане на новородено?

Въпросът: необходимо ли е да се вари вода за къпане на новородено, не е съществен проблем за опитни родители и баби. Те обикновено имат собствено мнение по този въпрос. Но младите майки, след като изслушат противоречиви съвети, направо губят главите си. Нека разгледаме този въпрос изчерпателно и да направим собствени заключения..

Защо трябва да кипвате вода за къпане на новородено?

Тези, които смятат, че е наложително да варят вода за къпане, се ръководят от две цели:

 • Дезинфекция;
 • Омекотяване на водата.

Доколко кипенето ви помага да постигнете тези цели??

Плюсове и минуси на кипене

Дезинфекция

Желанието на някои неспокойни майки и особено на бабите да поддържат детето в стерилна чистота, като не допускат нито една бактерия към него, сякаш е астронавт на непозната планета, няма научна основа. Практиката показва, че къпането с чешмяна вода, при условие че имате добри филтри и чиста вода, не носи вреда на бебето..

Но ако качеството на топлата вода в крана е под съмнение, тя има тъмен цвят или неприятна миризма - не забравяйте да я сварите! В този случай ще ви е необходима вана за къпане на новородени: по-лесно е да я напълните с преварена вода..

Къпане на новородено за първи път след болницата: без притеснения и проблеми

Ние къпем новородено за първи път: в голяма вана или вана, каква е температурата на водата, колко дълго, видео Комаровски,

Ще бъде правилно да кипвате вода през първия месец от живота на новороденото - докато пъпната рана заздравее. През този период предпазните мерки няма да навредят. Освен това е обичайно да се използва калиев перманганат за допълнителна дезинфекция..

Омекотяване на водата

Противно на общоприетото схващане, врящата вода не омеква. За да омекотят водата, те обикновено използват сода за хляб или продукти, предназначени за тази цел, продавани в магазините - някои са специално създадени за къпане на деца. Специален филтър също може да намали твърдостта на водата.

Трябва ли да дезинфекцирам с калиев перманганат?

Калиев перманганат, в разговорно наречен калиев перманганат, се продава като тъмен кристален прах. Това е признат дезинфектант. Нашите баби са го използвали, а съвременните родители не го пренебрегват. Използването му е оправдано по време на зарастването на пъпната рана.

Ако използвате калиев перманганат за къпане на новороденото, не е необходимо да кипвате водата. Освен ако, разбира се, горещата вода от горещ кран не е под сериозно съмнение.

Възможно ли е да отидете до банята с дете: с кашлица, хрема, с треска, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит

Ако изведнъж детето е повече, но наистина иска да се загрее във ваната, възможно ли е да го посетите: с кашлица, хрема, с температура, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит.

Как да развъждаме калиев перманганат за къпане на новородено

Няколко кристала се разреждат внимателно в отделен съд. Уверете се, че всички кристали са разтворени: контактът с тях може да причини изгаряне на бебето. Полученият разтвор се излива в баня за къпане. Цветът на водата трябва да е бледорозов.

Къде да купя калиев перманганат

Обикновено калиев перманганат се продава в аптеките в сашета от 3 г. Но напоследък става по-лесно да го поръчате през интернет, тъй като повечето аптеки го нямат. Има и друг изход: магазини за градинари. Тук той е опакован в килограмови опаковки. Ако се съхранява правилно, такъв запас ще бъде достатъчен за вашите внуци и правнуци..

Правилно съхранение

Калиев перманганат не обича влагата и пряката слънчева светлина. Най-добрият контейнер за съхранението му е плътно затварящ се буркан, по-добре непрозрачен. Бурканите за сметана са идеални за малки обеми..

Използване на сода за хляб за къпане на новородени

На каква възраст детето може да отиде на баня

На каква възраст детето може да отиде в банята. Полза, вреда, правила за посещение на банята. Възможно ли е бебе, едномесечно, едногодишно дете да ходи на баня?

Омекотяването на водата ви трябва само ако водата от чешмата е наистина твърда: тя изсушава кожата, оставя отлагания върху съдове и домакински уреди. Много майки предпочитат сода за хляб пред многобройни омекотители за вода, когато къпят бебета. Тъй като е по-евтино и не е толкова страшно, ако бебето случайно погълне малко разтвор на сода.

Концентрацията на сода трябва да бъде в рамките на: 3-5 супени лъжици сода са достатъчни за бебешка баня.

До каква възраст е необходимо на детето да кипи вода?

Колко време ще трябва да кипвате вода? Детето не се нуждае от преварена, а от чиста вода. Всяка възраст. Ако имате лоша вода от чешмата, инсталирането на филтри е неизбежно: не можете да кипите вечно.

Препоръки от д-р Комаровски: необходимо ли е да се кипва вода за къпане на новородено

Известният лекар не препоръчва вряща вода, съветвайки да поставите висококачествени филтри. Той също така предлага да се въздържат от къпане, докато пъпната рана заздравее..

Могат ли децата да отидат до банята?

Възможно ли е децата да отидат до банята. Възможно ли е да се измие дете във вана. Възможно ли е детето да вземе парна баня. Когато детето прегрява във ваната: какво да прави, какви са симптомите. Детето и банята по мнението на д-р Комаровски

Не е нужно да кипвате вода преди всяко къпане и да се притеснявате за бебето си, ако инсталирате филтри за вода. В случай че това не е възможно, кипенето е неизбежно. Краткият период до заздравяване на пъпната рана е изключение: ако по това време ще къпете новородено, трябва да кипнете вода или да я дезинфекцирате с разтвор на калиев перманганат.

Видеоклипове и снимки: безплатни интернет източници

Идеални условия за водни процедури: в каква вода да се къпе новородено бебе?

Появата на трохи в къщата е придружена не само от радостни емоции, но и от редица допълнителни неприятности.

Нов член на семейството, доведен у дома от болницата, се нуждае от внимателни грижи и редовни хигиенни процедури. Една от задължителните дейности, която обикновено предизвиква много въпроси и противоречия сред новосформираните родители, е къпането на трохи.

За информация как правилно да къпете бебето си, коя вода е най-подходяща за това и какви средства могат да подобрят състоянието на кожата на бебето по време на процедурата за баня, прочетете по-долу..

Трябва ли да кипя вода?

След като подготвят бебешка баня и аксесоари за баня, родителите винаги имат въпроса в каква вода да къпят новородено бебе. За съжаление няма категоричен отговор на този въпрос..

Както специалистите, така и родителите бяха разделени на два лагера, всеки от които защитава собствената си гледна точка.

Привържениците на старата школа твърдят, че през първите 2-3 седмици, докато пъпната рана заздравее, е по-добре да се къпе новороденото във варена вода. В него няма патогенни микроби, които, попаднали в раната, могат да причинят развитието на инфекция. Следователно преварената вода е абсолютно безопасна за бебето..

Впоследствие, когато раната в областта на пъпа заздравее, банята може да се напълни с обикновена чешмяна вода. Експерти, които се придържат към противоположната гледна точка, смятат, че врящата вода е ненужна мярка..

Такова лечение не омекотява водата, взета от чешмата, следователно, за да се получи желаният резултат, лекарите препоръчват използването на специален козметичен състав.

От родителите зависи дали да варят вода или не. Не забравяйте обаче, че термичната обработка е единственият надежден начин за дезинфекция на водата..

През първите две седмици е по-добре да не рискувате, внимателно следвайте съветите на "баба" и кипете вода за къпане. По-добре е да експериментирате, когато раната е излекувана и заплахата от попадане вътре в инфекцията е нула..

Оптимална температура

Отчитането на температурата е вторият по важност въпрос за родителите на бебе. В крайна сметка на бебето трябва да му е удобно във водата и поради разликата във възприемането на пространството между възрастни и новородени, много майки и бащи изпадат в ступор.

Що се отнася до водата, нейната температура не трябва да се повишава над 37 С. Ако прегреете водата, можете да изгорите нежната кожа на трохите и силно да я изплашите. Неприятните усещания, получени по време на първото къпане, могат да обезкуражат бебето за дълго време да приема водни процедури..

По-добре е да използвате специален термометър за извършване на измервания. Някои родители обаче не купуват измервателно устройство, а вместо това използват собствения си лакът, кожата на който е почти толкова деликатна и чувствителна, колкото по цялата повърхност на тялото на детето. Следователно, потапяйки собствения си лакът във водата, родителят ще може да разбере дали бебето ще бъде горещо или, напротив, студено.

Какво може да се добави към ваната?

Къпането на бебе може да бъде нещо повече от хигиенна и релаксираща процедура. В допълнение към изброените предимства, процесът може да има и лечебен ефект..

За да се постигне терапевтичен резултат, е необходимо да се добавят отвари, направени от следните билки във водата за къпане:

 1. наследяване. Облекчава дразненето, премахва възпалението, както и проявите на бодлива топлина и алергии;
 2. лайка. Има лечебен ефект върху възпалените кожни участъци, а също така подобрява храносмилателния процес и успокоява нервната система;
 3. валериана. Водата за къпане с добавка на тази билка действа успокояващо на нервната система на бебето и насърчава дълбокия, здравословен сън;
 4. жълтурчета. Елиминира алергичните прояви, лекува микропукнатини и микроскопични рани.

В процеса на подготовка на разтвора е необходимо да се гарантира, че той не е твърде силен. В противен случай къпането в твърде наситен разтвор може да навреди на здравето на детето и допълнително да влоши ситуацията. Не се препоръчва да добавяте перилни препарати и разтвор за къпане (напр. Пяна) към водата през първите няколко седмици.

Но вече през втората седмица от живота лекарите имат право да използват бебешки сапун в процеса на къпане. За да бъде детергентът полезен, а не вреден, се препоръчва да се спрете на натурален сапун, разработен от известни производители специално за бебета..

По правило такива средства не съдържат агресивни вещества в състава си, поради което не могат да навредят на здравето на трохите. Някои родители се интересуват от въпроса дали е възможно да се добавят няколко манганови кристали във водата за дезинфекция..

Съвременните лекари не препоръчват използването на това вещество в процеса на къпане. По своята същност манганът е много агресивен и ако прекалите, може да останат изгаряния по кожата..

Поради това е по-добре да използвате обикновено кипене за дезинфекция на водата. Ако родителите решат да използват манган, е необходимо внимателно спазване на мерките за безопасност. Манганът се разтваря в лека купа, като там се изсипват 2-3 чаши вода.

След това мангановият прах постепенно се излива в купа и се разбърква старателно, докато кристалите се разтворят напълно. След това трябва да спуснете четката в купа с разтвор и да погледнете дланта си. Тя трябва да се вижда през водната маса, а сянката на мангановия разтвор трябва да е светлорозова.

Колко време трябва да отнеме процедурата?

Продължителността на процедурата трябва да се увеличава постепенно, постепенно привиквайки бебето към събитието за къпане. Първото къпане трябва да продължи не повече от 2-3 минути.

След това можете да удължите процедурата до 10-15 минути. Не се препоръчва да държите новороденото във ваната по-дълго от този път..

Това не трябва да се прави поради факта, че водата, с която родителите пълнят бебешката баня, постепенно се охлажда. Съхраняването на новородено в студена вода по-дълго от нормалното може да причини настинка.

До каква възраст е необходимо да се къпе бебе в преварена вода?

Кипенето не омекотява водата. За тази цел по-подходящи са специални козметични средства. Ето защо не трябва да кипвате вода дълго време. Кипенето позволява само на водата да се отърве от вредните микроорганизми, които могат да причинят развитието на инфекция, когато попадне в пъпната рана.

Следователно топлинните ефекти трябва да се прилагат само докато пъпът заздравее (това обикновено отнема около 2-3 седмици). Впоследствие това събитие просто няма смисъл. В края на краищата пъпната рана вече ще заздравее и няма да изисква внимателно боравене.

Подобни видеа

Трябва ли да кипя вода за къпане на новородено? Отговорът във видеото:

Няма нищо лошо в първата баня на новородено. Не се страхувайте от първата среща на трохите с вода и престоя му във ваната. Повечето новородени, свикнали да бъдат в утробата във водната среда, се къпят с удоволствие и дори заспиват, докато се къпят.

Основното нещо за родителите е пълното спазване на предпазните мерки, правилата и препоръките на професионалистите. Ако се направи правилно, къпането постепенно ще се превърне в любима процедура както за детето, така и за родителите му..

Първо къпане

Къпане на новородено. Как да се къпе дете

Ирина Бикова педиатър и майка на две деца

Върнали сте се от родилния дом. Вие сте обхванати от чувства на радост и щастие от раждането на бебето, което чакате от много месеци, и в същото време - вълнение и, може би, страх от нови отговорности, неувереност в себе си, особено ако това дете е първото. Това е нормално, защото всяка майка отначало се чувства плаха, но всеки ден при вас ще дойдат увереност и опит заедно с тях - радост и щастие от общуването с вашето бебе.

Кога да се къпете?

Още от първите дни на престоя си вкъщи ще трябва постоянно да се научавате да правите нещо за първи път, включително да къпете детето си. Възниква първият въпрос - кога мога да се къпя? Можете да се къпете още първия ден, веднага щом се появи у дома (ако ваксинацията срещу туберкулоза е направена предния ден) или на следващия ден, ако е направена в деня на изписването.

По кое време на деня е по-добре да се къпете? Което ви е удобно, но не забравяйте за две правила: препоръчително е да се къпете по едно и също време на деня и винаги преди хранене.

Подготовка за къпане

За да бъде процедурата за къпане успешна, подгответе всичко необходимо предварително (за това ще говоря малко по-долу). Би било хубаво да се обадите на помощ на някой от старейшините (например баба или дори опитен съсед). Би било чудесно, ако бащата от първия ден участва във всички въпроси, включително помага за къпането на бебето - в края на краищата, още от първите дни, детето трябва да почувства любовта и грижите на двамата родители, а бащата държи мъничкото същество на ръце, всичко това ще ви помогне да се чувствате по-смели и отговорни. Освен това беше установено, че колкото по-рано бащата започне да участва във всички дейности, свързани с грижите и възпитанието на детето, толкова по-силни стават отношенията между тях в бъдеще..

Така че, преди да започнете директно да се къпете, подгответе всичко необходимо предварително.

Първо, вода. Факт е, че детето се къпе само в преварена вода, докато пъпната рана заздравее (това обикновено се случва на възраст 18-22 дни), така че водата трябва да се вари предварително, така че постепенно да се охлади до 38 ° C.

На второ място, помещението, в което ще се къпете, трябва да отговаря на няколко изисквания: трябва да е топло (температура на въздуха 22-24 ° C), без течение, трябва да е удобно, за да можете да се приближите до ваната от всички страни. Много хора се къпят в банята, поставяйки бебешката вана на стойка, но според мен е по-удобно да направите това в кухнята, където можете да затоплите добре въздуха, да поставите банята на масата за хранене (и тогава няма да се налага да се навеждате, за да държите бебето) и, освен това кухнята обикновено е много по-лека.

На трето място, струва си да подготвите предварително дрехите, в които ще облечете детето след къпане, обикновено това са: 2 памперса (тънки и дебели), 2 долни ризи (тънки и дебели), пелена, капачка. Всичко това трябва да бъде изложено предварително на масата за смяна в реда, в който имате нужда.

Освен това се нуждаете и от кана с вместимост 1,5-2 литра за наливане, мека кърпа, бебешки сапун, памучна вата, варено растително или вазелиново масло, прах; зеленина и 3% разтвор на водороден прекис за лечение на пъпната рана и накрая пригответе силно концентриран разтвор на калиев перманганат в малка бутилка (ще капнете няколко капки във водата за къпане, докато пъпната рана заздравее), 2 пипети.

Бебешки къпане

И така, нека да преминем към процедурата за къпане. Най-добре е да направите това заедно, тогава един човек ще може директно да измие бебето, а вторият - да обслужва необходимите неща.

Пригответе баня, инсталирайте вана, изсипете вода в нея (температура на водата 38-39 ° C), добавете няколко капки разтвор на калиев перманганат, така че водата да придобие леко розов оттенък. Необходимо е да налеете вода във ваната до ниво от около 15 см, така че главата, раменете и гърдите да останат сухи за бебето, което лежи в нея (не е страшно, ако пъпната рана е във водата - в крайна сметка взехме всички предпазни мерки). Пригответе кана за чиста вода наблизо (температура на водата около 36 ° C) за измиване.

Сега можете да съблечете детето, като го вземете на ръце (подпрете главата и гърба си с лявата ръка, а седалището и краката с дясната). Спуснете го внимателно във водата, като държите главата и раменете си над водата, а останалата част от тялото във водата. След това, продължавайки да поддържате главата и гърба си с лявата си ръка (можете да използвате специални стойки, предлагани на пазара, но лично за мен беше по-удобно и приятно да държа бебето на ръката си), внимателно сапунирайте главата, раменете, след това ръцете, краката, гениталиите с дясната си ръка, обърнете се бебе по корем, пени гърба си. След това изплакнете детето с вода от кана отзад и в края на къпането отпред.

След къпане

Сега извадете бебето от банята и бързо го сложете на хавлиена кърпа, увийте го и го занесете там, където вече сте подготвили памперси и хигиенни артикули. Изсушете старателно бебето с попивателни движения, започвайки от главата, не забравяйте да попиете всички бръчки на сухо. След това, след като намокрите памучната вата с масло, внимателно обработете гънките на врата, подмишниците, слабините. Има деца, за които маслото не е подходящо, в такива случаи съветвам да използвате прах или обикновено картофено нишесте, но не забравяйте, че прахът се нанася само върху суха кожа.

След това лекувайте пъпната рана. С помощта на пипета капнете (2-3 капки) водороден прекис в пъпната рана. Отстранете излишната течност с памучен тампон. С помощта на същата пипета пуснете една капка зелени неща. И изчакайте, докато зелените неща изсъхнат.

Сега можете да облечете бебето си. Първо - долните ризи: поставете тънкия отзад напред, а дебелия - с закопчалка отпред. След това поставете памперс между краката си (или памперс, ако предпочитате да го използвате) и го увийте в памперси. След къпане трябва да сложите капачка на главата си, докато косата ви изсъхне.

По време на цялата процедура за къпане, не забравяйте да говорите с детето с нежен спокоен глас..

Това е всичко. Сега можете да нахраните бебето.

Някои въпроси относно плуването.

 1. Колко време отнема процедурата?
  Първото къпане е 2-3 минути, след което можете да добавите до 10-15 минути, но не по-дълго, тъй като количеството вода, което изливате в бебешката вана, бързо се охлажда и при продължително къпане бебето може да замръзне или да се умори.
 2. Трябва ли да се къпя ежедневно?
  Да, и не само от хигиенни съображения, но и за втвърдяване; освен това водата отпуска, което е много полезно за нервната система на детето.
 3. Колко често да се мие със сапун?
  През зимата веднъж седмично, през лятото 2-3 пъти.
 4. Възможно ли е да добавяте отвари от билки или пяна за баня във водата?
  Да, разбира се, но докато пъпната рана излекува напълно, по-добре е да останете с леко розов разтвор на калиев перманганат и след това можете да добавите отвари от струна, дафинов лист, жълтурчета, лайка към водата за къпане. Можете също да използвате готови продукти за баня.
 5. Кога можете да къпете детето си в голяма баня?
  Не и докато се научи да седи добре. Съветвам ви да поставите неплъзгаща се постелка на дъното на ваната и да излеете вода до кръста на седящото бебе. Никога не оставяйте детето си само: то може да се удави дори на 15 см дълбочина или да отвори крана с топла вода.
 6. Колко време да къпете дете във варена вода?
  До заздравяване на пъпната рана.
 7. На каква възраст можете да използвате бебешки шампоан?
  Тук е трудно да се отговори еднозначно. У нас традиционно се смята, че до една година главата трябва да се мие с бебешки сапун. Чуждестранните автори не виждат нищо лошо във факта, че от 3-4 месечна възраст можете да използвате бебешки шампоан. Според мен има няколко предимства: не боли очите, не изсушава скалпа, има мек ефект и е подходящ за честа употреба..

Още веднъж искам да кажа: не се страхувайте да започнете да правите нещо за първи път, обичайте детето си и тогава къпането ще се превърне за вас и вашето бебе в най-приятната процедура.

Въз основа на личен опит и литература:

 1. Л.Перну "Отглеждам дете", М., "Медицина", 1991
 2. Б. Спок "Дете и грижите му", Владикавказ, "Алания", 1991

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Основните причини, поради които новородените трябва да се къпят в преварена вода: колко време бебето се нуждае от такива вани?

Раждането на бебе е голяма радост и щастие за семейството, но има и много въпроси, свързани с грижите и възпитанието на дългоочакваното бебе. Родителите през първите месеци от живота на детето го обграждат с повишено ниво на внимание, повече грижи, особено ако това е първородното. Такова внимание е необходимо и приятно за бебето, то трябва да чувства, че е обичано от първите дни на живота.

Една от първите и най-вълнуващи процедури за родителите е къпането на бебето. Възникват много въпроси: В какво да се къпем? Как да се запази? Каква вода да вземете? Какво означава да се измиете? и т.н. Днес ще се занимаем с въпроса в каква вода да се къпем и дали е необходимо да я кипнем.

Необходимо ли е и необходимо ли е?

Имунитетът на бебето със сигурност е по-слаб от този на възрастен, но е достатъчен за справяне с естествените бактерии в околната среда. С централизирано снабдяване, пречистената и филтрираната вода, съответно, според GOST, трябва да са подходящи не само за къпане на деца, но и за пиене.

Пречиствателните станции обаче не винаги работят добре и със сигурност не всяка майка е готова да рискува здравето на бебето си. Ето защо е по-добре визуално да се оцени качеството на водата, тя трябва да бъде прозрачна, без примеси и неутрална миризма.

Ако в него има оттенък или мирис, го сварете, за да избегнете инфекция. Кипенето дезинфекцира най-добре. Не е необходимо водата за къпане на новородено да се вари, ако е чиста и без мирис.

Много майки препоръчват кипене на вода за къпане по време на зарастването на пъпната рана, така че има по-малък риск от инфекция на раната, дори ако попадне в нея.

Приготвяне и температура

За първото къпане на новородено се вари вода, за да се избегнат алергични реакции или инфекция в пъпната рана. Не е необходимо да го варите дълго време, тъй като микробите умират веднага и не е възможно да го загреете над 100 градуса (точка на кипене), след което се изпарява. Следователно е достатъчно да заври и да се изключи.

Водата след кипене за къпане на бебета трябва да се охлади. Комфортната температура за детето ще бъде 36–37 ºС. Степен, подобно на телесната температура, няма да ви позволи да получите прегряване или хипотермия, кожата на бебето няма независима терморегулация, така че родителите ще трябва да следят това известно време.

Колко дълго?

На този въпрос няма еднозначен отговор, всичко зависи от това защо детето се къпе в преварена вода. Ако се страхувате да не внесете инфекция в пъпната рана, тогава е достатъчно да се къпете, докато раната не заздравее. Препоръчително е да се къпете в преварена вода при кожни възпаления и алергии с обриви по кожата, докато зачервяването премине..

Дезинфекцията чрез кипене с ниско качество на доставената вода също е една от причините за къпане на дете в такава вода и те спират да кипят, когато тя се нормализира и миризмата и цветът се елиминират.

Предимства и недостатъци

При къпане на новородени в преварена вода има както плюсове, така и минуси, остава майките да изберат и решат за кого кой фактор е най-важен.

Професионалисти:

 • Вредните микроби умират.
 • По-мек за бебешката кожа.

Минуси:

 • По-дълъг процес на приготвяне (сварете, охладете до желаната температура).
 • Трудно е да се получи голяма баня.

Плюсовете и минусите са приблизително еднакви.

Кога можете да измиете бебето си в течаща вода?

Още от първия ден от живота педиатрите съветват майките да къпят децата си в некипявана вода, така че бебето бързо да се адаптира към околната среда. Този съвет, разбира се, е подходящ за абсолютно здрави бебета и с качествена течаща вода..

Новородените трохи са толкова малки и чувствителни, че искате да направите всичко необходимо, за да им е удобно, дори и да е трудоемко. Младите майки вече имат малко време, така че някои въпроси, които изискват много време, за да бъдат приложени, са най-добре проучени добре. Например такъв въпрос като къпане в преварена вода. Няма нужда да къпете всички новородени в преварена вода, което означава, че можете да прекарате спестеното време с бебето си.

Полезно видео

Следва полезно видео за това дали е необходимо да се вари вода за къпане на бебе: