Кървенето след раждане е нормален процес, при който се случва естественото изхвърляне на маточната кухина от лохии и остатъци от плацентарна тъкан. Самата природа на кървенето, неговата болезненост, тежест и продължителност (продължителност) винаги са различни и могат да варират значително при жените. Колко време отнема кървенето след раждането? Този въпрос е от голямо притеснение за всички млади майки, особено за тези, които раждат за първи път..

Основните причини за следродилния кръвоизлив

Всички жени знаят, че раждането едва ли е възможно без кървене. Всички са загрижени за въпроса: колко кръв трябва да отиде, колко време ще отиде кръвта след раждането?

Кръвта може да тече по няколко причини.

 1. Лоши показания за съсирване на кръвта. Този параметър винаги има индивидуален характер и често се случва кръвта да изтича от гениталиите на жената на течни малки потоци и да не се виждат признаци за началото на процеса на коагулация. Подобна ситуация може да се предвиди, ако жената премине съответните тестове преди раждането..
 2. Бърз (бърз) труд, поради който се е образувала сериозна травма на родовия канал.
 3. Натрупване на тъкан в плацентата и мембраните, което предотвратява нормалното свиване на матката. Той също така причинява кървене.
 4. Неспособност на репродуктивните органи да се свиват поради прекомерно разтягане на тъканите, причинено от големия размер на плода (или множество плодове, или многоводие).
 5. Някои индивидуални гинекологични проблеми - миома, фиброма, продължително възстановяване на матката, проблеми с контракцията на миометриума.

Колко време отнема кървенето след раждането? Винаги е различно.

Колко време може да кърви?

Колко време продължава кървенето след раждането? Това зависи от няколко фактора:

 • как протича бременността;
 • когато започва изписването;
 • как е протичало раждането - естествено или е трябвало да се прибегне до стимулация;
 • колко естествени са контракциите на матката;
 • дали има усложнения след раждането;
 • какво е общото индивидуално здравословно състояние на жената;
 • какви са особеностите на лактацията (кърменето по желание на детето намалява броя на лохиите, стимулира контрактилната активност на матката);
 • дали има плацента акрета.

Всяка от тези причини в една или друга степен влияе върху продължителността на следродилното кървене (продължаване).

Правила за лична хигиена след раждането

Колко кръв ще отиде след раждането до голяма степен зависи от прилагането от страна на жената на редица препоръки. За да спрете кървенето възможно най-бързо и да избегнете възможни усложнения, трябва да следвате няколко правила..

 1. Ходете редовно до тоалетната, за да премахнете натиска на пълното черво и пикочния мехур върху матката. Матката трябва да се свива нормално.
 2. Поддържайте внимателно чистотата и хигиената, за да предотвратите инфекция.
 3. Премахнете всякакви физически натоварвания и сексуални отношения поне един месец и половина след раждането.
 4. Опитайте се да лежите по корем, докато спите.
 5. Установете максимално режим на кърмене.

Колко време преминава кръвта след раждането, винаги е индивидуален въпрос. Следователно към общите стандартни изисквания на всяка жена може да се добави още по-дълъг списък с препоръки, от правилното изпълнение на които зависи не само успехът на следродилното лечение на тялото на жената, но и ефективността на подготовката за следващата бременност..

Профилактични и диагностични процедури

Съвременната медицина дава възможност да се оценят рисковете от следродилен кръвоизлив навреме. Жената трябва да бъде изследвана по време на бременност за нивото на хемоглобина, броя на червените кръвни клетки и тромбоцитите в кръвния серум. Необходимо е да се определи времето на кървене и съсирване на кръвта. Тогава ще бъде възможно да се познае колко дни продължава кървенето след раждането, колко кръв може да излезе след раждането. Тази процедура е задължителна.

Норма и патология

Обикновено следродилното отделяне от матката (лохии) продължава не повече от 1,5 месеца. Жената не изпитва особен дискомфорт от тях. През първите 20 часа кръвта може да отиде най-интензивно и няма от какво да се притеснявате. След няколко дни количеството и интензивността на отделянето ще започнат постепенно да намаляват. Ако бременността и раждането са преминали добре и ако след раждането бързо се установи нормален режим на лактация, тогава лигавицата на матката ще се излекува бързо.

Кървенето може да се счита за патология, при която:

 • повече от три дни кръвта е тъмночервена;
 • изхвърлянето е придобило неприятна миризма;
 • жената след раждането не просто има следродилно кървене, но загубата на кръв се увеличава, става необходимо да се сменят хигиенните продукти на всеки час;
 • размерът на щетите (сълзите) след раждането не намалява;
 • жената е много слаба, температурата й не е нормална, възможна е дори загуба на съзнание;
 • кървенето не приключва след 6 седмици.

Нормално кървене

Следродилното кървене обикновено се разделя на няколко етапа. Основните разлики се крият в цвета и интензивността на отделянето. Още в първия ден след раждането кръвта е в изобилие, има много повече отделяния, отколкото по време на менструация, те имат ярко алено оцветяване. На първия ден след раждането кърви от съдовете, които са прикрепили плацентата към стената на матката. Именно това е причината кръвта да тече в изобилие в началото. Колко кръв може да отиде за първи път след раждането? В нормално физиологично състояние - не повече от 4 дни.

Патология

За да се избегнат усложнения след раждането, е необходимо да можете да разграничите патологията от нормата..

Следните случаи също могат да се считат за патология:

 • кръвта след раждането е неравномерна - ярко алената кръв изведнъж замества незначително отделяне;
 • 2 седмици след раждането продължава не само кървенето, но и болката;
 • кървене и месец след раждането яркочервено.

Кога се нуждаете от медицинска помощ??

Кога трябва да потърсите помощ от лекар? Независимо от това колко кръв тече след раждането, ако отделянето стане по-често, обилно и по-червено, тогава е необходима незабавна медицинска помощ. Отидете първо на вашия гинеколог. Освен това, ако кървенето не е преминало и не изчезне повече от 4 дни.

Кървене след раждане

Независимо от начина на раждане и благосъстоянието на процеса на раждане, жената винаги има зацапване след раждането. Плацентата или, както се нарича още по друг начин, мястото на бебето е прикрепено към матката с помощта на вили и е свързано с плода чрез пъпната връв. Отхвърлянето на плода и плацентата по време на раждането е естествено придружено от разкъсване на капилярите и кръвоносните съдове. Но в някои случаи по време на следродилния период може да се появи кървене поради патологични причини..

Причини за кървене след раждане

В последния стадий на раждането плацентата се отхвърля от матката и на повърхността на ендометриума се образува рана. Кърви до пълно излекуване и лекарите наричат ​​това зацапване лохии. Често жените приемат лохии за първата менструация след раждането, но това отделяне има различна причина и характер..

Lochia не изисква никакво лечение, но през този период трябва да се обърне специално внимание на интимната хигиена. Но патологичното кървене трябва да е причина за незабавна медицинска помощ..

"Добро" кървене след раждане

Lochia е физиологично, нормално кървене, което придружава следродилния период. Въпреки това, патологични състояния, опасни за здравето и дори живота на жената, могат да се появят и когато загубата на кръв надвишава допустимите норми. За да ги предотвратят, лекарите, които са приели раждането, трябва да приложат ледена подгряваща подложка върху коремната кухина на родилката веднага след раждането, а също и да предприемат други мерки, ако е необходимо (направете външен масаж на матката, въведете хемостатични лекарства).

Докато раневата повърхност на матката на мястото на предишното закрепване на плацентата не се излекува напълно, лохиите ще продължат. През първия ден след раждането те могат да бъдат много изобилни, но постепенно техният брой, характер и цвят ще се променят. Скоро те ще станат кървави, след това жълти и в крайна сметка пренаталното ви отделяне ще се върне..

"Лошо" кървене след раждане

Въпреки това, в някои случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Следните признаци трябва да ви предупреждават:

 • * Lochia не променя ярко аления цвят повече от 4 дни след доставката;
 • * трябва да сменяте дамски превръзки на всеки час;
 • * кървавото отделяне има неприятна миризма;

Кървене след раждане

Характеристики на следродилния кръвоизлив

Кървенето след раждане е патология, която не бива да се пренебрегва от родилката и нейните лекари. Съществуват приблизителни нива на загуба на кръв в следродилния период, които трябва да се наблюдават дори при напускане на родилния дом, ако е необходимо..

Обикновено жената губи 250 грама кръв директно по време на раждането. Това може да се сравни с три тежки периода. Кървенето продължава и в следродилния период. В рамките на 2-3 дни жената все още може да смени средно 1 дамска превръзка на час. Тогава изхвърлянето трябва да стане по-малко. Прекомерно обилното маточно кървене след раждане може да е причина за вливането на дарена кръв. За щастие такава нужда възниква рядко..

Всеки ден матката се свива все повече и повече, връща се до небременните си размери, отделянето постепенно се превръща в размазване. И те могат да останат толкова оскъдни до 6-8 седмици. Точно толкова дълго продължава кървенето след раждането при жената.

Лошо е, когато разрядът се увеличава рязко по интензивност. Това може да се случи 10-15 дни след изписването от болницата. Това е причина спешно да посетите гинеколог. Разбира се, вече няма да е възможно да се върнете в болницата, но диагностиката може да се извършва и амбулаторно. Ако обилно кървене е започнало седмица след раждането, лекарят трябва първо да проведе гинекологичен преглед на пациентката, да изследва матката й, за да определи приблизителния й размер, консистенция, да разбере дали е болезнено, да види дали шийката на матката е затворена. Наложително е да говорите с пациента, тук важен момент е наличието на повишена телесна температура. Ако такава жена се притеснява, тогава трябва да разберете как точно тя измерва температурата, на какво място. В областта на подмишниците измерванията могат да бъдат неинформативни, тъй като по това време се установява лактация, а малката лактостаза, стагнацията на кърмата в млечните канали, може да доведе до локално повишаване на температурата. По-правилно ще бъде да измервате температурата, например в огъването на лакътя.
И ако има висока температура, кървене, болка, несвързана с гърдата - това най-често е индикация за хоспитализация в гинекологична болница. На ултразвук лекарят изследва и матката. Основната цел е да се определят причините за кървенето след раждането, дали частиците от плацентата остават в матката, дали е образуван плацентен полип. Въпреки факта, че след раждането на плацентата, тя винаги се изследва за цялост и в този случай матката се ревизира ("почистване"), такива случаи често се случват. Тази диагноза се потвърждава особено често, когато обилно кървене започва месец след раждането..

Ако всичко е повече или по-малко в ред според резултатите от ултразвука, жената взема изследвания на кръв и урина. Това се прави, за да се определи дали има възпалителен процес. И ако е така, тогава се предписват антибиотици. Колкото е възможно по-нежно, така че не можете да ограничавате кърменето.

Често продължителността на следродилния кръвоизлив се обяснява с субинволюцията на матката, нейната лоша контрактилна способност. Лекарите наричат ​​такава матка "мързелива". Основното лечение в този случай е назначаването на окситоцин за провокиране на контракции на матката и кръвоспиращи лекарства. Например "Vikasola". Ако е необходимо, паралелно с този антибиотик.

След раждането продължителността на кървенето е нормална до 8 седмици, но средно се наблюдава отделяне през първите 5-6. Но понякога след това зацапването се появява отново. Възможно ли е ранната менструация, когато жената кърми при поискване? Да, често се случва кръвоизлив да се появи 2 месеца след раждането. В този случай жената трябва да разгледа по-отблизо секретите, тяхната миризма и изобилие. Обикновено жената губи около 50 грама кръв по време на менструация. С обилни - до 80-100 грама. Но ако жената е принудена да сменя подложките на всеки два часа, това е основният критерий за разграничаване на менструацията от кървенето след раждане, а неприятната миризма на отделяне може да показва бактериална инфекция. Освен това наличието на големи съсиреци се счита за лош симптом, това също показва голяма загуба на кръв и изисква консултация с лекар..

Колко кръв е нормално след раждането?

Кървенето след раждането е нормален процес, в резултат на което има естествено прочистване на маточната кухина от лохии и задържани остатъци от плацентарна тъкан. Тежестта на кървенето зависи от неговия характер, обща загуба на кръв и продължителност. Колко кръв отива след раждането е въпрос, който тревожи всяка млада майка.

За много жени кървенето, свързано с раждането, не е причина за тревога и не представлява заплаха. Изобилен през първите дни, той постепенно намалява и изчезва в рамките на няколко седмици. Силното кървене, което се случва с болезнени контракции и дърпащи болки, изразена миризма и гнилостен секрет, не е норма и изисква спешна медицинска помощ.

Причини за кървене след раждане

Силното кървене в първите часове след раждането на новородено може да провокира:

 • Лоши показатели за съсирване на кръвта, индивидуални за родилка, в резултат на което кръвта изтича от гениталния тракт на течни потоци без никакви симптоми на началото на образуването на тромби (удебелени бучки, потъмняване на кръвния цвят). Не е трудно да се предотврати подобно кървене, ако в навечерието на раждането жената даде подходящ кръвен тест за съсирване.
 • Бързо раждане, водещо до травма на родовия канал.
 • Натрупване на плацентарна тъкан, в резултат на което ще тече кръв, тъй като матката не може напълно да се свие.
 • Незадоволителна способност на гениталния орган да се свива поради преразтягане на тъканите му, причинено от голям плод, многоплодна бременност и многоводие.
 • Гинекологични проблеми, свързани с промени в структурата на гениталния орган - миома или маточен фиброма.

Късно кървене може да се развие 2 часа след раждането и през следващите 6 седмици.

Защо в този случай тече кръв след раждане:

 • частици от плацентарна тъкан се задържат в матката;
 • кръвен съсирек или няколко съсиреци не могат да напуснат матката в резултат на нейния спазъм в цервикалната област;
 • времето за възстановяване на матката се забавя поради възпалителния процес в областта на таза, това състояние се характеризира с повишаване на общата телесна температура и продължително кървене.

Колко време продължава кървенето след раждането??

Всяка жена, която се грижи за здравето си, със сигурност ще попита лекар как и колко дни тече кръв след раждането. Обикновено изписването след раждането продължава до 6 седмици, но за много млади майки завършва малко по-рано..

През този период от време мукозният слой на матката се възстановява, докато органът приема пренаталната си форма. След оперативно раждане кървенето продължава по-дълго, тъй като мускулите и стените на матката са били наранени по време на хирургичната интервенция и отнема повече време, за да се върне в първоначалното си състояние.

Колко кръв ще отиде след раждане, пряко зависи от следните фактори:

 • особености на протичането на бременността и раждането;
 • начинът на доставка - естествен или оперативен;
 • естествена съкратителна активност на матката;
 • усложнения след раждане, например възпаление в тазовите органи;
 • особености на физиологичния статус на жената, здравословно състояние;
 • особености на лактацията - редовно прихващане на бебето към гърдата, кърменето при поискване намалява броя на лохиите и увеличава контрактилната активност на матката, в резултат на което органът започва да се прочиства по-ефективно.

За да се намали продължителността на следродилния кръвоизлив и да се избегнат възможни усложнения, се препоръчва да се следват следните правила:

 • редовно изпразвайте пикочния мехур и червата, така че препълнените органи да не създават прекомерен натиск върху матката и да не пречат на нейната свиваемост;
 • внимателно спазвайте хигиенните правила, за да предотвратите инфекция на родовия канал;
 • изключете физическата активност и интимните отношения в продължение на 6 седмици след раждането на детето;
 • спи по корем, тъй като в това положение матката се изчиства по-интензивно;
 • установете кърменето колкото е възможно повече.

Въпреки факта, че кървенето след раждане е естествен процес, това състояние изисква внимание от жената и лекаря..

Нормално кървене

Колко кръв обикновено отива след раждането беше споменато по-горе - около 6 седмици. Следродилният кръвоизлив е разделен на няколко етапа, които се различават помежду си по специфични характеристики: оцветяване и интензивност на отделянето.

През първия ден след раждането количеството отделяне ще бъде по-голямо, отколкото по време на нормалната менструация. Кръвта ще тече ярко алена. През първия ден кръвта се отстранява от съдовете, които са прикрепили плацентарните мембрани към стената на матката, така че ще има много от нея. Това кървене се счита за нормално от първия до четвъртия ден след раждането..

През следващите 10-14 дни количеството на отделянето намалява значително. Аленият нюанс на отделянето, направен непосредствено след раждането по това време, се променя на леко розов, кафеникав или жълт. Матката продължава да се свива и след 2 седмици кървенето е сведено до незначително количество отделяне на ден.

По-рядко кървенето продължава по-дълго и до 6 седмици от следродилния период жената се притеснява от маточни секрети с алена кръв. Ако те не са в изобилие и нестабилни, няма нищо лошо в това. Най-често появата им се предшества от физическа активност, нервен шок и други неуспешни фактори..

Патологично кървене

Колко следродилно кървене ще отиде в нормата и от какво зависи, описахме по-горе. Но има патологични състояния.

Необходимостта от медицинска помощ възниква, ако изписването след раждането е придружено от следните симптоми:

 • те продължават повече от 6 седмици;
 • незначителните секрети внезапно преминават в ярко алена кръв;
 • здравето и общото състояние на жената се влошават;
 • изписването е придружено от значителна болка в долната част на корема;
 • развиват се клинични прояви на интоксикация - повишаване на телесната температура, световъртеж, обща слабост, гадене и др.;
 • кървавото отделяне вместо физиологични нюанси придобиват жълто-зелени и тъмнокафяви цветове, допълнени от отблъскваща миризма.

Независимо от това колко кръв тече след раждане, ако отделянето е станало по-интензивно и е придобило алено оцветяване и течна структура, трябва незабавно да се свържете с линейката. Болезнените усещания, повишаването на телесната температура, промяната в естеството и оцветяването на маточния секрет винаги се превръщат в доказателство за развити усложнения след раждането, например ендометриоза, възпалителен процес в малкия таз и други патологични състояния. В такива случаи правилната схема на действие ще бъде навременната и задълбочена диагностика и лечение..

Колко дни след раждането младата майка ще получи изписване е двусмислен въпрос. Кръвоизливът след раждането обикновено продължава не повече от 6 седмици, но много фактори могат да повлияят на това, включително физиологичните характеристики на жената.

По време на следродилния период родилката трябва да наблюдава естеството на кървенето за всякакви промени и съпътстващи симптоми на това състояние. Ако всичко е наред и тялото се възстановява без усложнения след раждането на детето, тогава след 6 седмици всяко отделяне на матката трябва да спре..

Колко дни тече кръв след раждането и колко време трябва да продължи кървенето в следродилния период при жените

Следродилното кървене или лохията е естествен физиологичен процес, който не изисква лечение. Може да е необходима медицинска помощ, когато влагалищното течение не изчезва дълго време или се появят други симптоми, които показват развитието на патологичен процес.

Жена, която е бременна, трябва да знае колко кръв преминава след раждането, какъв дневен обем на отделяне се счита за норма и какви причини трябва да са причината да отидете на лекар.

Защо кърви

Кървенето след раждането се появява в резултат на увреждане на съдовете на матката на мястото, където е била прикрепена плацентата. Lochia съдържат:

 • остатъци от лигавицата на матката;
 • остатъци от мембраните;
 • слуз и ихор от цервикалния канал.

С контракцията, прочистването на кухината на репродуктивния орган и заздравяването на повърхността на раната, интензивността на кървенето намалява. Също така, подчертаването променя цвета. Тежко кървене в ранния период може да бъде предизвикано от:

 • лошо съсирване на кръвта;
 • травма на родовия канал;
 • бърза трудова дейност;
 • остатъци от плацентарна тъкан, които не са се отделили от матката;
 • миома, фиброма, други гинекологични заболявания.

Кървенето след раждането може да се дължи на лошо свиване на матката, причинено от преразтягане. Тази патология често се появява в резултат на многоплодна бременност, многоводие или голям плод..

Ако жената има кървене в късния период (2 часа или 6 седмици след раждането), причините могат да бъдат както следва:

 • остатъци от плацентата (може да присъства в кухината на органа, дори ако жената е била почистена);
 • спазъм в цервикалната област;
 • възпалителни процеси, локализирани в репродуктивните органи.

Колко време продължава кървенето след раждането

След раждането има кръв, която може да се сравни с обилна менструация. Обемът му по време на изхвърлянето не трябва да надвишава 400 ml. В противен случай жената може да развие анемия. Интензивното зацапване трае не повече от 2-3 дни. През първите 7-10 дни кръвта е алена. Постепенно лохиите се променят. Те стават кафяви, жълти, бели и след това прозрачни. Оскъдното черно течение също не е патологично. Такива промени показват заздравяване на раневата повърхност на матката..

Ако пациентът има изписване от 2 до 6 седмици и техният обем постепенно намалява, това е норма. Продължителността на кървенето при родилка ще зависи от:

 • Начин на доставка. След цезарово сечение лохиите продължават по-дълго, отколкото след естествено раждане. Този процес се дължи на бавното възстановяване на гениталния орган. След цезарово сечение не трябва да има кървене повече от 60 дни.
 • Контрактилна способност на матката. Колкото по-слаби са мускулните тъкани на гениталния орган, толкова по-дълго лохиите не преминават..
 • Физическа дейност. Спортът, повдигането на тежки предмети и др. Допринасят за увеличаване на обема на изхвърлянето. Продължителността на кървенето при жени, които се занимават активно със спорт, може да надвиши общоприетите норми с 1-1,5 седмици.
 • Сексуална близост. Интимността не се препоръчва, докато матката спре да кърви.
 • Кърмене. Прикрепването на бебето към гърдата допринася за свиването на матката и прочистване на нейната кухина от лохии.
 • Наличието на запек. Ако изпражненията са счупени, червата оказва натиск върху матката, което й пречи да се свие.

Кървенето завършва по-бързо, ако жената изпразва навреме пикочния мехур. Можете да ускорите процеса на прочистване на гениталния орган, ако спите по корем (при условие че няма индивидуални противопоказания).

Какво е отклонението

Процесът на възстановяване на тялото започва веднага след раждането и продължава, докато матката се върне към предишния си размер. При извършване на цезарово сечение или увреждане на родовия канал отнема време за заздравяване на конците.

Не само кървенето, което продължава повече от 2 месеца, се счита за патология. Ако лохията на жената спре, например, на 4-5 дни, това е причина да посетите лекар. В повечето от тези случаи, когато кръвта спре да тече през първите няколко дни след раждането, тя се натрупва в маточната кухина. Ако причината за нарушението на оттока не е елиминирана, тогава започва възпалителният процес.

Отклоненията от нормата включват:

 • Интензивно кървене в последователния и ранния следродилен период. Най-често причината за появата му е разкъсвания..
 • Болка в долната част на корема, висока температура, световъртеж, влошаване на здравето и др. Изисква незабавна диагноза, тъй като Има много причини, които могат да причинят тези симптоми (ендометриоза, възпалително заболяване на таза и др.).
 • Оскъдно отделяне, обилно кървене след раждане, придружено от неприятна миризма.
 • Зелен, жълто-зелен, кафяв или друг цвят, който не е типичен за маточния секрет.
 • Продължително кървене. Дори ако жената има оскъдно отделяне, няма други симптоми, показващи патология, но лохиите не изчезват дълго време, тя трябва да се подложи на гинекологичен преглед.
 • Внезапно увеличаване на отделянето от матката.

Ако кървенето при млада майка с продължителност 4-6 седмици спре и след няколко дни се възобнови, това не е лохия. Този симптом може да показва възобновяване на менструалния цикъл. Но има и патологични причини, които са отклонения от нормата, например несъответствието на следоперативните конци.

Какво да правя

Ако жената е диагностицирана с следродилен кръвоизлив, който не отговаря на нормите, за лечение на патологичния процес е необходимо да се определи причината за появата му. Източникът на проблема може да бъде определен чрез визуално изследване на пациента или чрез ултразвуково сканиране. Кръвни тестове и вагинални тампони могат да бъдат назначени, ако се подозира лошо съсирване на кръвта или инфекция.

Когато третата фаза на раждането се усложнява от увеличена плацента, за да се предотврати кървенето, тя се отстранява ръчно. Процедурата се извършва под обща анестезия.

Когато кръвта е спряла да тече, но се натрупва в маточната кухина, жената може да бъде посъветвана да масажира корема, инжекция с окситоцин или остъргване.

Ако лохиите са преминали без патологии, но кървенето е започнало в късния период на раждане, е необходимо да се обадите на линейка. Преди пристигането на лекарите, жената трябва да легне по гръб с валяк под задните части..

Как да спра

Да се ​​спре кървенето след раждането, причинено от патологични причини, е възможно само в болнична обстановка. При скъсване на родовия канал жената се зашива. Ако по време на ултразвуковото сканиране се открият остатъци от плацента, пациентът се почиства, т.е. остъргване. При съмнение за инфекциозна лезия се предписва антибиотична терапия.

Ако жената има слаби кръвоносни съдове, може да й бъде предписан калциев глюконат. Не е спешна мярка за спиране на маточно кървене. По-често се използва в комбинация с други лекарства..

Можете да предотвратите голяма загуба на кръв с помощта на такива лекарства:

 • Дицинон;
 • Аминокапронова киселина;
 • витамин К.

За да се намали загубата на кръв при атония на матката след раждане, жената може да се подложи на външен, вътрешен или комбиниран масаж.

Методът на лечение се избира индивидуално за всяка жена въз основа на съвкупността от медицинска информация за пациента. В критични ситуации, когато всички предишни опити за спиране на кървенето не са дали положителни резултати, може да се направи хистеректомия. Операцията включва отстраняване на матката. След нея жената губи репродуктивните си способности, но такава хирургическа интервенция може да спаси живота на пациента.

Не се препоръчва да се опитвате да намалите продължителността на маточния секрет (лохии), ако следродилното възстановяване на тялото протича без усложнения.

Кога да посетите лекар

Появата на кървене в ранния следродилен период се диагностицира незабавно, тъй като по това време жената е под строг медицински контрол. Ако родилката вече е била преместена от родилното отделение в отделението, причината за непланиран преглед може да бъде увеличаване на обема на лохиите, прогресивно влошаване на благосъстоянието, повишаване на температурата и поява на болка в корема.

Жената трябва да отиде на лекар с подозрение за патологичен процес.

След спиране на маточния секрет следва рутинен преглед при гинеколог, независимо дали е имало здравословни проблеми след раждането.

Колко кръв отнема след раждането? Естеството на кървене по време на възстановяване след раждането

Всяка жена, която е родила, не трябва да се плаши от следродилни лохии. Този процес е планиран от самата природа и тялото на млада майка е готово за това. Но какво, ако зацапването се превърне в кървене? Колко кръв отнема след раждането? Кога да посетите лекар?

Лохия

Lochia е буквално кръв след раждане. Колко време отнема този процес? Всичко зависи от здравословното състояние на жената: някой има лохии в продължение на няколко дни, а някой страда през всичките два месеца.

Lochia може да върви постоянно и в равни обеми, или може да се откроява периодично, но в голям брой. В последния случай отделянето е по-обилно, с примес на кръвни съсиреци..

Разбира се, подобно явление може да изплаши младата майка, но има сериозни и съвсем естествени причини за появата на лохии.

Защо трябва да има кръв след раждането??

Изхвърлянето на кръв след раждане е нормален физиологичен процес..

По време на бременността плацентата е прикрепена към стената на матката и комуникира с нея чрез малки кръвоносни съдове. По време на раждането плацентата се отделя от стените на матката, излагайки кръвоносните съдове, които започват да кървят. Младите майки имат напълно естествен въпрос: колко кръв отива след раждането?

В идеалния случай, веднага след раждането на бебето, жената трябва да има контракции след раждането, по време на които матката се свива и изстисква кръвоносните съдове, като по този начин помага за спиране на кървенето. За да направи аналогия, човек прави същото, когато кърви от пръста си: просто стиска раната с другата си ръка. Незначителната загуба на кръв след раждането е планиран процес, особено ако се има предвид, че по време на носенето на бебе, обемът на кръвта на майката се удвоява. Но ако жената кърви без прекъсване, спешно трябва да се търси причината и да се започне лечение.

Колко дни тече кръв след раждане?

Ако говорим за такова явление като лохии, то повече от два месеца те не трябва да притесняват млада майка. Това е максималният период, през който кръвта може да се отдели след раждането..

Колко време отнема процесът на тежка загуба на кръв? Първите три дни на изписване са дори по-обилни, отколкото по време на менструация. Освен това кръвта излиза яркочервена, тъй като маточните съдове кървят. Както бе споменато по-горе, причината за това е недостатъчното свиване на матката след раждане, поради което спирането на кървенето продължава няколко дни..

Тъй като стените на матката зарастват и вътрешните полови органи се възстановяват, отделянето започва да променя цвета си от яркочервен до розов, а след това и светложълт. Този период се простира за около две седмици..

Ако не е имало усложнения, тогава здрава жена може да разчита на факта, че след две седмици тя вече няма да бъде притеснена от такова освобождаване.

Отклонения от нормата

Колко кръв отива след раждане при здрава жена, разбрахме. Но какво, ако след две седмици кървавото течение все още продължава да притеснява младата майка?

Ако кървенето спре, но след дълъг период започва отново, е необходимо да се намали физическата активност, тъй като повишената активност допринася за това състояние.

Ако кървенето, повторено три седмици след раждането, не е твърде силно, алармата не трябва да се бие. Но ако кръвта излиза толкова, колкото през първите дни след раждането, това е сигнал, че трябва незабавно да отидете на лекар..

Причини за продължително кървене след раждане

Колко кръв отнема след раждането, ако съдовете, изложени след отделяне на плацентата, причиняват кървене? Три дни са достатъчни за свиване на матката да се справи сама със задачата. Ако това не се случи, тогава причината за патологията може да се крие в следното:

 1. Матката се свива твърде вяло след раждането или изобщо няма контракции след раждането.
 2. Останки от плацентата в матката. Те могат да провокират бавно свиване на органа, както и постоянно отделяне..
 3. Сълзи на генитални тъкани. По време на раждането има усложнения, когато родилката разкъсва тъканите на влагалището, перинеума или дори шийката на матката. Понякога те се дисектират умишлено, за да не се повреди черепа на бебето, както и да се избегнат разкъсвания, които се лекуват по-дълго и по-трудно. Обикновено лекарите зашиват всичко спретнато, но ако разкъсване на някое място не е забелязано или шевът е повреден, то продължава да кърви дълго време, което дори представлява заплаха за живота.

Как да се държим

Знанието колко дни има кръвен поток след раждането е също толкова полезно за младата майка, колкото и разбирането как да се държи по време на лохии. За да насърчите бързото заздравяване на матката и да не възпрепятствате собственото си възстановяване, трябва да следвате тези правила.

 1. Откажете тампоните. Всички кръвни съсиреци трябва да излизат от влагалището и никога да не застояват. За да се чувствате комфортно, по-добре е да вземете чорапогащници, които могат да абсорбират големи количества течност. Трябва да забравите за тампоните, тъй като те могат да провокират развитието на инфекции на вътрешните полови органи..
 2. Постоянно изпразвайте пикочния мехур. В първите дни след раждането този орган губи своята чувствителност. По-добре е да не чакате желанието за уриниране, а да посетите тоалетната предварително. В противен случай препълненият пикочен мехур ще притисне матката и отново ще провокира отделянето на кръв..
 3. Спешна нужда от консултация с лекар, ако се наблюдава обилна лохия за повече от четири дни (подложката е напълно напоена за един час), особено ако те също съдържат големи кръвни съсиреци.

Медицинско лечение на следродилен кръвоизлив

Знаейки колко време отнема кървенето след раждането, жената може да направи поне груби заключения (дали лохията й е нормална или не). Ако има причини за безпокойство, млада майка трябва незабавно да отиде на среща с гинеколог. Какво лечение ще й бъде предложено?

Ако прегледът покаже, че няма сериозни отклонения, но се окаже, че младата майка твърде бързо е започнала да води активен начин на живот, да ходи на фитнес и т.н., тогава ще е достатъчно да намали физическата активност и лохиите ще спрат. След оценка на цялостната картина, гинекологът може да посъветва майката да кърми бебето по-често, тъй като този процес провокира маточни контракции и в резултат спира кървенето.

Ако във вагиналната кухина или шийката на матката се открият незабелязани сълзи, те се зашиват.

Рехабилитация

Колко кръв трябва да отиде след раждането и как да контролираме този процес, разбрахме. Нека да поговорим за какви забрани ще трябва да се сблъскате, ако въпреки това са възникнали усложнения и е направено „почистване“.

Колко дълго след раждането кръвта спира да тече - техните акушер-гинеколози трябва да информират подробно бъдещите жени за това. Ако това не се случи, по-добре се запитайте, за да избегнете ненужни усложнения в бъдеще..

Кървене след раждане: причини за следродилно кървене, как да си тръгнете, какво отделяне се счита за нормално

Маточно кървене след раждане - такъв "термин" майките наричат ​​всяко зацапване от гениталния тракт след приключване на раждането. И много от родилите жени започват да се паникьосват, без да знаят колко кървене след раждането трябва да продължи, каква е неговата интензивност и как да се различи нормата от патологията.

За да се изключат такива ситуации, акушер-лекарят, в навечерието на изписването от болницата, провежда разговор с жена, като обяснява всички характеристики на следродилния период, неговата продължителност и назначава посещение в антенаталната клиника (като правило, след 10 дни).

Характеристики на следродилния период

Колко време продължава така нареченото кървене след раждане, тоест кървене

Обикновено интензивното зацапване продължава не повече от 2 до 3 дни. Това е естествен процес и такова отделяне се нарича лохии..

Както знаете, след раждането на плода има отделяне или, грубо казано, отделяне на мястото на детето (плацентата) от вътрешната обвивка на матката. В този случай се образува достатъчно голяма повърхност на раната, която отнема време за зарастване. Lochia не е нищо повече от тайна на раната, която е представена от изпускане от повърхността на раната.

На първия ден след раждането лохията се състои от кръв и парчета от децидуята. След това, когато матката се свие и се върне към нормалните си „предбременни“ размери, кръвната плазма и тъканната течност, както и частици от децидуята, които продължават да падат, слуз с левкоцити се присъединяват към секрецията на отделянето. Следователно, след няколко дни, отделянето след раждане става кърваво-серозно и след това серозно. Цветът им също се променя, от яркочервен до кафяв и накрая жълтеникав.

Заедно с цвета на секретите, интензивността им също се променя (намалява). Процесът на изписване завършва с 5-6 седмици. Ако отделянето е продължително или стане кърваво и по-интензивно, трябва да се консултирате с лекар.

Промени в матката и шийката на матката

Шийката на матката и самата матка също преминават през фаза на промяна. В следродилния период, който продължава средно около 6 до 8 седмици, тоест до 42 дни, матката намалява (свива се) по размер и нейната "вътрешна рана" зараства. Освен това се формира и шийката на матката..

Най-изразеният етап на обратното развитие или инволюция на матката настъпва през първите 14 дни след раждането. До края на първия ден след раждането, дъното на матката се палпира на мястото на пъпа и след това, при нормалното си свиване, матката се спуска с 2 см или 1 напречен пръст всеки ден.

С намаляването на височината на очното дъно на матката намаляват и други размери на матката. Матката става по-плоска и по-тясна в диаметър. Около 10 дни след раждането, очното дъно на матката се спуска отвъд срамните кости и вече не се осезава през предната коремна стена. Когато провеждате гинекологичен преглед, можете да определите матката до 9-10 седмици от бременността.

Успоредно с това се формира шийката на матката. Цервикалният канал постепенно се стеснява. След 3 дни преминава за 1 пръст. Първо се затваря вътрешният фаринкс, а след това външният. Напълно вътрешният фаринкс се затваря с 10 дни, докато външният с 16 - 20 дни.

Това, което се нарича следродилен кръвоизлив

Кървенето след раждането включва интензивна кръвозагуба до 0,5% или повече от телесното тегло на родилката и е пряко свързано с раждането..

 • Ако кървенето след раждане се случи след 2 часа или повече (през следващите 42 дни), то се нарича късно.
 • Ако се регистрира интензивна загуба на кръв веднага след раждането или в рамките на два часа, тя се нарича ранна.

Следродилният кръвоизлив се счита за страшно акушерско усложнение и може да доведе до смъртта на жената след раждането.

Тежестта на кървенето се определя от количеството загуба на кръв. При здрава родилка, очакваният обем на загуба на кръв по време на раждане не надвишава 0,5% от телесното тегло, докато при гестоза, анемия или коагулопатия той намалява до 0,3%. Ако в ранния следродилен период жената е загубила повече кръв, отколкото е била изчислена, тогава те говорят за ранно следродилно кървене, което изисква незабавни действия, понякога до операция.

Причини за следродилен кръвоизлив

Причините за обилно кървене, както в ранния, така и в късния следродилен период, са различни:

Атония или хипотония на матката

Това е един от водещите фактори, допринасящи за кървенето. Маточната хипотония е състояние, при което както тонусът, така и неговата контрактилна способност са намалени. При атония на матката тонусът и контрактилната активност са рязко намалени или напълно липсват, а матката е в „парализирано“ състояние. За щастие атонията е изключително рядка, но опасна с масивно, неподлежащо на консервативно лечение, кървене. Кървенето, свързано с нарушен тонус на матката, се развива в ранния следродилен период. Един от следните фактори допринася за намаляване и загуба на тонуса на матката:

 • прекомерно разтягане на матката, което се наблюдава при многоводие, многоплодна бременност или голям плод;
 • изразена умора на мускулните влакна, която се улеснява от продължителен труд, нерационално използване на контракции, бърз или бърз труд;
 • загуба на способността на миометриума да се свива нормално с неговите рубцови, възпалителни или дегенеративни промени.

Следните фактори предразполагат към развитието на хипо- или атония:

 • ранна възраст;
 • патологични състояния на матката:
  • миоматозни възли;
  • малформации;
  • следоперативни възли в матката;
  • структурни и дистрофични промени (възпаление, голям брой раждания);
  • преразтягане на матката по време на бременност (многоводие, многоплодна бременност)
 • усложнения на бременността;
 • аномалии на раждащите сили;
 • аномалии на плацентата (представяне или отслабване);
 • гестоза, хронични екстрагенитални заболявания;
 • DIC синдром от всякакъв произход (хеморагичен шок, анафилактичен шок, емболия на околоплодната течност.

Нарушение на плацентата

След периода на фетално изгонване започва третият или следващият период на раждането, през който плацентата се отделя от маточната стена и се екскретира. Веднага след раждането на плацентата започва ранният следродилен период (не забравяйте, че той продължава 2 часа). Този период най-много изисква вниманието както на майката, така и на медицинския персонал. След раждането на плацентата се изследва за цялост, ако в матката остане някаква лобула, това може да провокира масивна кръвозагуба, като правило такова кървене започва месец след раждането, на фона на пълното здраве на жената.

Това, което бих искал да отбележа. За съжаление, подобно кървене, което изведнъж започва месец или повече след раждането, не е необичайно. Разбира се, лекарят, който е родил бебето, е виновен. Погледнах, че на плацентата няма достатъчно лобула, или може би това е допълнителна лобула (отделна от плацентата), и не взех подходящи мерки (ръчен контрол на маточната кухина). Но както казват акушер-гинеколозите: "Няма плацента, която да не може да бъде сгъната." Тоест, липсата на лобула, особено допълнителна, е лесна за пропускане и лекарят е човек, а не рентгенова снимка. В добрите родилни болници при изписване от пуерперант се прави задължителен ехограф на матката, но, за съжаление, не навсякъде се предлага ултразвукова машина. И рано или късно този пациент щеше да започне да кърви, само че в такава ситуация той беше "подтикнат" от силен стрес.

Наранявания на родовия канал

Не последната роля в появата на следродилен кръвоизлив (обикновено в първите 2 часа) играят акушерските наранявания. В случай на обилно кървене от гениталния тракт, акушерът, на първо място, трябва да изключи увреждане на родовия канал. Нарушената цялост може да бъде в:

 • вагина;
 • маточна шийка;
 • матка.

Понякога разкъсванията на шийката на матката са толкова дълги (3-4 градуса), че се придвижват към вагиналните сводове и долния сегмент на матката. Разкъсванията могат да възникнат както спонтанно, по време на изгонването на плода (например бърз труд), така и поради медицински манипулации, използвани по време на екстракцията на плода (налагане на акушерски форцепс, вакуумен ескалатор).

След цезарово сечение кървенето може да се дължи на нарушение на техниката на шева (например пропуснат необезопасен съд и дехисценция на конците на матката). В допълнение, в следоперативния период той може да бъде предизвикан от назначаването на антитромбоцитни средства (разреждане на кръвта) и антикоагуланти (намаляване на неговото съсирване).

Предразполагащите фактори допринасят за руптура на матката:

 • белези на матката след предишни хирургични интервенции;
 • остъргване и аборт;
 • използването на вътрематочни контрацептиви;
 • акушерски манипулации (външна ротация на плода или вътрематочна ротация);
 • стимулиране на труда;
 • тесен таз.

Кръвни заболявания

Различни кръвни заболявания, свързани с нарушено съсирване на кръвта, също трябва да се разглеждат като фактор за възможно кървене. Те включват:

 • хемофилия;
 • болест на фон Вилебранд;
 • хипофибриногенемия и други.

Също така, развитието на кървене не е изключено при чернодробни заболявания (както знаете, в него се синтезират много фактори на кръвосъсирването).

Клинична картина

Ранното кървене след раждането, както вече беше отбелязано, е свързано с нарушение на тонуса и контрактилитета на матката, така че жената остава под наблюдението на медицинския персонал в родилната зала в продължение на 2 часа след раждането. Всяка жена, която току-що е станала майка, трябва да помни, че през тези 2 часа тя не може да заспи. Силно кървене може да се появи внезапно и е вероятно да няма лекар или акушерка близо до майката. Хипо- и атоничното кървене може да възникне по два начина:

 • Кървенето веднага става масивно, „излива се като кран“. В същото време матката е много отпусната и отпусната, нейните граници не са определени. Няма ефект от външен масаж, ръчен контрол на матката и контракционни лекарства. Поради високия риск от усложнения (дисеминирана интраваскуларна коагулация и хеморагичен шок), следродилната жена веднага се оперира.
 • Кървенето е вълнообразно. Понякога матката се отпуска и свива, така че кръвта се отделя на порции от 150 - 300 ml. Положителният ефект от намаляването на лекарствата и външния масаж на матката. Но в определен момент кървенето се усилва и състоянието на жената се влошава рязко, горните усложнения се присъединяват.

Но как да се определи патологията, ако жената вече е у дома? На първо място, струва си да се помни, че общият обем на лохиите за целия период на възстановяване (6 - 8 седмици) е 0,5 - 1,5 литра. Всички отклонения показват патология и изискват незабавна медицинска помощ:

Неприятна миризма на отделяне

Гнойният и остър "аромат" на отделяне, и дори с примес на кръв или кървави след 4 дни след раждането, показва развитието на възпаление в матката или ендометрит. В допълнение към освобождаването от отговорност може да алармира повишаване на температурата и появата на болка в долната част на корема.

Обилно кървене

Появата на такова отделяне, особено след като лохиите са станали сивкави или жълти, трябва да предупреди жената. Кървенето може да бъде мигновено или периодично да се повтаря, а кръвните съсиреци могат или да не присъстват в отделянето. Самата кръв може да промени цвета си - от ярко алена до тъмна. Страда и общото състояние на майката. Пулсът и дишането й зачестяват, появяват се слабост и световъртеж, жената може постоянно да замръзва. Подобни признаци показват остатъците от плацентата в матката..

Силно кървене

Ако кървенето е започнало и то е достатъчно масивно, трябва спешно да се извика линейка. За младата майка не е трудно да определи интензивността на кървенето сама - трябва да се сменят няколко подложки на час. Не бива да ходите сами на лекар в подобно състояние, тъй като съществува голям риск от загуба на съзнание на улицата.

Прекратяване на изписването

Вариант като внезапното изчезване на секрета не е изключен, което също не е норма и изисква медицинска помощ..

Кървенето след раждане продължава (обикновено) не повече от 7 дни и е подобно на обилната менструация. Ако периодът на кървави отделяния се удължи, това трябва да предупреди младата майка.

Лечение

След раждането на плацентата се предприемат редица мерки за предотвратяване на появата на ранни следродилни кръвоизливи:

Жената след раждането остава в родилната зала

Намирането на жена в родилната зала през следващите 2 часа след края на раждането е необходимо, за да се вземат спешни мерки в случай на възможно кървене. През този период от време жената се наблюдава от медицинския персонал, който оценява кръвното налягане и пулса, цвета на кожата и количеството отделена кръв. Както вече беше посочено, допустимата загуба на кръв по време на раждане не трябва да надвишава 0,5% от теглото на жената (средно до 400 ml). В противен случай кръвозагубата се счита за ранен кръвоизлив след раждането и се вземат мерки за спирането му..

Изпразване на пикочния мехур

Веднага след приключване на раждането урината се отстранява с катетър, за да се изпразни пълният пикочен мехур и да се предотврати натиск върху матката. В противен случай пълната урина ще притисне матката, което ще попречи на нормалното й свиване и може да причини кървене..

Инспекция на плацентата

След раждането на мястото на детето безпроблемно акушерът заедно с акушерката го изследват и решават за целостта на плацентата, наличието / липсата на допълнителни лобули, тяхното отделяне и задържане в маточната кухина. Ако целостта на плацентата се съмнява, се извършва ръчно изследване на матката (под анестезия). По време на изследването на матката лекарят извършва:

 • изключва нараняване на матката (руптура);
 • премахва остатъците от плацентата, мембраните и кръвните съсиреци;
 • провежда ръчен (с повишено внимание) масаж на матката върху юмрука.

Въвеждане на утеротоника

Веднага след раждането на плацентата се инжектират интравенозно, по-рядко интрамускулно, лекарства, които намаляват матката (окситоцин, метилергометрин). Тези лекарства предотвратяват атонията на матката и увеличават нейната контрактилност..

Инспекция на родовия канал

В близкото минало изследването на родовия канал след раждане се извършва само при първородни жени. В момента тази манипулация се извършва за всички раждащи жени, независимо от броя на ражданията. По време на изследването се установява целостта на шийката на матката и влагалището, меките тъкани на перинеума и клитора. Ако се открият сълзи, те се зашиват (под местна упойка).

Мерки за развитие на ранни следродилни кръвоизливи

В случай на повишено кърваво отделяне през първите 2 часа след края на раждането (500 ml или повече), лекарите предприемат следните мерки:

 • Изпразване на пикочния мехур (ако не е направено преди).
 • Интравенозно интравенозно приложение на утеротоници при повишена доза.
 • Настинка в долната част на корема.
 • Външен масаж на маточната кухина

След като поставите ръката върху дъното на матката, внимателно я стиснете и отпуснете, докато матката се свие напълно. Процедурата за жена не е много приятна, но доста поносима.

 • Ръчен масаж на матката

Извършва се, както е описано по-горе, под обща анестезия. Ръката се вкарва в матката и след изследване на стените й, ръката се свива в юмрук. Другата ръка масажира матката отвън.

 • Тампонада на задния форникс на влагалището

Тампон, наситен с етер, се вкарва в задния вагинален форникс, което причинява рефлекторно свиване на матката.

Ако всички горепосочени мерки не са имали положителен ефект и кървенето се е увеличило и е достигнало 1 литър или повече, въпросът за хирургичната интервенция е решен. В същото време се извършва интравенозно приложение на разтвори, кръв и плазмени препарати за попълване на загубата на кръв. От операциите се прилагат:

 • ампутация или екстирпация на матката (в зависимост от ситуацията);
 • лигиране на артериите на матката;
 • лигиране на яйчникови артерии;
 • лигиране на илиачната артерия.

Спиране на късното следродилно кървене

Късният следродилен кръвоизлив, както вече беше посочено, възниква поради задържането на части от плацентата и мембраните, по-рядко кръвни съсиреци в маточната кухина. Схемата за помощ е както следва:

 • незабавна хоспитализация на жена в гинекологичния отдел;
 • подготовка за кюретаж на маточната кухина (инфузионна терапия, въвеждане на контракции);
 • извършване на изпразване (остъргване) на маточната кухина и отстраняване на остатъците от яйцеклетката и съсиреците (под анестезия);
 • пакет с лед за 2 часа в долната част на корема;
 • допълнителна инфузионна терапия, ако е необходимо, преливане на кръвни продукти;
 • предписване на антибиотици;
 • назначаването на утеротоници, железни препарати и витамини.

Какво може една жена

За да се предотврати кървенето в късния следродилен период, на млада майка се препоръчва да следва прости инструкции:

Следете пикочния мехур

Трябва да уринирате редовно, като избягвате преливането на пикочния мехур, особено в първия ден след раждането. Докато жената е в болницата, ходете до тоалетната на всеки 3 часа, дори и да няма желание. Също така, у дома, не забравяйте за навременното изпразване на пикочния мехур..

Хранене на бебето при поискване

Честото прихващане на бебето към гърдите не само установява и засилва физически и психологически контакт между майката и бебето. Дразненето на зърната причинява отделянето на екзогенен (вътрешен) окситоцин, който стимулира свиването на матката и също увеличава секрецията (изпразване на матката).

Легнете по корем

В хоризонтално положение на стомаха не само спомага за увеличаване на контрактилитета на матката, но и изтичането на секрети от нея.

Настинка в долната част на корема

Ако е възможно, млада майка трябва да приложи пакет с лед върху долната част на корема (за предпочитане до 4 пъти на ден). Студът стимулира съкратителната дейност на матката и свива отворените маточни съдове във вътрешната й обвивка.