Къпането е задължителна хигиенна процедура за новородено. За да бъде безопасно и приятно, родителите трябва да знаят как да държат бебето си, докато се къпят..

Как да държите бебето си, докато се къпете

Кога и колко често се къпе бебето

Къпането не само поддържа кожата на бебето чиста, но и помага за втвърдяването. Препоръчително е да започнете да плувате веднага след излизане от родилния дом. Това трябва да се прави ежедневно..

Внимание! Ако пъпната рана все още не е заздравяла, трябва да използвате преварена вода.

Бебетата на възраст под шест месеца през зимата и есента се къпят веднъж на ден, през лятото - 2 пъти (сутрин и вечер). Деца над 6-месечна възраст се препоръчват да се къпят през ден през есента и зимата. През пролетта и лятото тази процедура се провежда за такива деца ежедневно, в жегата - 2 пъти на ден. Бебетата трябва да се мият приблизително по едно и също време, за да развият режим.

Подготовка на новородено за къпане

Педиатрите не препоръчват вряща вода за къпане на бебе, чиято пъпна рана е зараснала. В долната част на ваната на бебето трябва да се постави памперс, за да е по-удобно измиването. Пелените са удобни, защото не оставят следи по кожата на бебето. Трябва да подготвите:

 • кърпа с качулка;
 • мека гъба или кърпа за измиване;
 • памучни топки;
 • бебешки сапун или друг хипоалергичен продукт;
 • бебешки гребен или четка.

След това топлата вода се излива в контейнера до ниво, така че да покрива само раменете (докато бебето трябва да е в полуседнало положение).

Забележка! Задължително е да се измерва температурата на водата с термометър. Трябва да е на 36-37 градуса. Отделните майки определят температурата с лакти. Чувствата при измерване трябва да бъдат неутрални.

Как да държите бебето си, докато се къпете

За да бъде удобно да се повива бебето, трябва предварително да сложите всички необходими предмети в ред. За лечение на раната трябва да се приготви слаб разтвор на калиев перманганат.

Абсолютно не е необходимо:

 • включете електрическа камина в банята;
 • затворете плътно вратата;
 • непрекъснато добавяйте гореща вода по време на къпане.

Основни правила за плуване

Родителите не само трябва да знаят как правилно да държат новородено, когато се къпят във ваната, но и да спазват важни правила. Необходимо е:

 • внимателно спуснете детето във ваната;
 • пяна тялото с нежна кърпа;
 • наблюдавайте реакцията на бебето;
 • използвайте шезлонг за безопасност;
 • да го интересува с играчки;
 • никога не оставяйте бебе без надзор.

За да се избегнат изгаряния, трябва да се провери температурата, преди да се потопи новороденото във вода. Ако трябва да отговорите на телефонно обаждане или да излезете от банята, трябва да завиете детето си с кърпа и да го вземете със себе си.

Как правилно да държите новородено при къпане

След като се уверите, че водата е с нормална температура, можете да започнете да миете. Детето се спуска плавно и бавно във водата.

Внимание! В първите дни след родилния дом е най-добре да спуснете новороденото с памперс. Също така е по-лесно да държите хлъзгаво тяло..

Бебето трябва да бъде потопено във вода, като държи главата и тила с лявата ръка, а дупето с дясната. Главата и шията на новороденото не трябва да бъдат напълно потопени във вода. Бебето трябва да се успокои малко.

След това започват да се мият. По време на тази процедура главата трябва да лежи на лявата предмишница, гърбът на дланта. Дясната ръка се използва за сапунисване. Особено необходимо е да се измият старателно в бедрените гънки, ушните миди, както и подмишниците, слабините. Лицето трябва да се измива от отделна чаша. Водата от чешмата трябва да тече под средно налягане.

Друг вариант за задържане е поставяне на главата на ръката така, че частта с малкия пръст да поддържа врата на бебето. В същото време отдолу се поставя малка сгъната пелена. Той осигурява стабилност на новороденото.

Придържане на бебето за главата

Докато миете, можете да използвате кърпа, но най-добре е да правите всичко с ръцете си. Когато банята приключи, детето се обръща по корем и се залива с чиста вода. Трябва да се излива върху раменете, а не върху главата..

След като потопите бебето във ваната, можете да поддържате главата с лявата си ръка. Така той ще почувства малко свобода във ваната. Ще му бъде приятно и интересно да движи ръцете и краката си във водата.

Характеристики на къпане във вана

За къпане се препоръчва да изберете вана, която би била удобна за бебето и неговите родители. Тя трябва да е лека. Идеалното решение за бебешко измиване е компактна и лека пластмасова вана. Продуктите от емайл и керамика не са толкова удобни.

Къпане на бебето във ваната

Най-добре е да поставите ваната на маса или друга стабилна мебел. Това ще улесни къпането на бебето. Тъй като за начинаещите може да е доста трудно да държат новородени при къпане, е необходимо да изберете подходящата форма на банята. Съвременните модели имат кота на нивото на главата. Така че ще бъде удобно за родителите да контролират позицията на новороденото..

За някои родители е трудно да държат сапунено бебе. За предпазване от подхлъзване се използва памперс. Препоръчително е да го поставите във ваната като удобна и неплъзгаща се облегалка за глава, което ще сведе до минимум риска от нараняване.

Важно! Продължителността на измиване на новородени бебета не трябва да надвишава 5 минути.

Какво да правим след плуване

След водните процедури сложете капачка на главата на детето и много внимателно попийте с кърпа всички мокри части на тялото. Специално внимание се отделя на гънките в кожата. Не търкайте с кърпа върху кожата. След това срешете косата внимателно.

За новородените няма нужда да се използва овлажняваща козметика, тъй като епидермисът трябва естествено да се лющи. Не се препоръчва да се нарушава този процес от въздействието на изкуствена козметика. След като кожата на бебето е напълно изсъхнала, то трябва да се увие с пелена, преди това да се облече чиста пелена, костюм за гащеризон и риза.

Често младите родители не знаят как правилно да държат бебето си, докато се къпят. След като се запознаете с простите техники на измиване, можете спокойно да извършите тази процедура у дома. Малкото дете винаги ще бъде чисто, което означава здравословно. Всяка майка или баща може бързо и с удоволствие да научи прости техники за къпане на бебе..

Първото къпане на новородено: как правилно да държите бебето при къпане

Вие и вашата дъщеря или син сте се завърнали от болницата. Гостите се разпръснаха, оставяйки ви сам с бебето. Суматохата около тази сладко смъркаща бучка свърши и наближава времето за първото му къпане у дома. Страшен? Разбира се, за първи път ще изкъпете бебето си сами. И мнозина се страхуват да направят нещо нередно, това, което е необходимо, за да може всичко да бъде както трябва?

Лада Старостина
Лекар-педиатър, Московска медицинска академия ТЯХ. Сеченов

Първо трябва да помислите кога ви е по-удобно да къпете бебето си - преди последното хранене през нощта или по-рано. След като решите този проблем, можете да започнете да се подготвяте за самото къпане. За някои е по-удобно да правят това в банята, като поставят тавата върху ваната, докато за други е по-удобно да се преместят, например, в кухнята. Въздухът в стаята не трябва да бъде нито твърде студен, нито твърде топъл. Тоест, не е необходимо специално да се затопля стаята - основното е, че няма течения. И вратата на банята не е необходимо да се затваря, така че когато излезете от нея да не получите рязък спад на температурата..

Какво трябва да подготвите за къпане на новородено?

Подгответе всичко необходимо предварително, за да не се налага да бягате след забравено нещо в най-неподходящия момент. В стаята разстелете мушама с пелена, на която ще облечете бебето си след къпане. Сгънете всички необходими дрехи, пелена една до друга. Отделно, но в близост до ръката, за предпочитане дори в отделна тава, пригответе продукти за третиране на бебешката кожа и пъпна рана: памучен тампон, памучен тампон, брилянтно зелен или калиев перманганат, талк или крем за пелени. Не забравяйте резервна пелена. Опитайте се да запазите варените предмети разгънати, а не подредени, така че не е нужно да ги развивате с една ръка..

В банята (или мястото, където се къпе детето) също трябва да се направят подходящи препарати: поставете бебешки сапун или продукт за къпане, изправена кърпа или пелена, термометър за вода, кана за чиста вода.

Тъй като детето ви е още много малко, първото къпане е най-добре да се прави в малка баня (повече за избора на вана можете да прочетете в статията „Аксесоари за къпане на бебета“ в списание „Бременност“ №4 / 2005). И веднага след раждането не всяка майка ще може да се наведе до голяма баня. Затова подгответе баня: измийте я с обикновена сода за хляб и я изплакнете (можете просто да излеете вряла вода върху банята). Впоследствие банята ще трябва да се измива след всяка баня (утайката остава по стените) и да се изплаква преди къпане.

Пъпната рана все още не е заздравяла. За да осигурите дезинфекция, в отделен контейнер (буркан, кана, черпак) трябва да разредите малко калиев перманганат до интензивен лилав цвят. Пригответе сгъната марля или цедка превръзка. Това е необходимо, за да неразтворените кристали на калиев перманганат не причинят изгаряне, когато влязат в контакт с кожата на бебето..

Започнете да наливате обикновена чешмяна вода във ваната. Не е нужно да кипвате вода за къпане. В същото време изсипете разтвора на калиев перманганат във ваната през тензух. Водата трябва да стане леко розова. Не трябва да има кристали на калиев перманганат! Уверете се, че температурата на водата не надвишава 37 ° С, докато оптималната температура е от 34 до 37 ° С. Термометърът трябва да е специален, с пластмасов капак. Трябва да проверите температурата, без да изваждате термометъра от водата.

Пригответе чиста течаща вода със същата температура в отделна кана. По време на къпането на детето водата ще се охлади леко и вие ще изплакнете детето с нея след къпане. Това ще бъде поредната стъпка към втвърдяване.

Докато водата се събира във ваната, можете да правите въздушни бани, да масажирате бебето си или да правите гимнастика с него.

Как да се къпе бебе?

Всяко семейство е индивидуално, така че всеки къпе детето по различен начин: някой е помогнат от бабите, някой е съпруг-баща, а някой ще извърши тази процедура самостоятелно.

Можете ли да го направите сами? Сигурен! Както се казва, очите се страхуват, но ръцете го правят.

Съблечете бебето си. Ако при събличането откриете „подарък“ в пелената, то не забравяйте да измиете бебето преди къпане.

Как да задържим бебето, за да не се подхлъзне? Мнозина се опитват да вземат детето „по-удобно“ - така че главата му да е в завоя на лакътя на майка си. Да, бебето е толкова удобно, но не плува, а просто лежи. Толкова е неудобно да се навеждате и спускате бебето във ваната: трябва да се наведете доста силно, така че лакътът ви да е във водата. Стоенето в това положение дълго време и къпането на бебето също е неудобно. Как да бъде?

Ако сте десняк, тогава с лявата си ръка подпрете бебето за тила, врата и гърба с длан, а с дясната ръка - под седалището и краката (фиг. 1). Възможна е и позицията на бебето с хватка за рамо: главата на бебето трябва да е на предмишницата ви, а дланта на същата ръка трябва да поддържа бебето в областта на раменната става до рамото на бебето извън вас (фиг. 2). Така вие застраховате детето си срещу случайно подхлъзване и потапяне под вода. Със свободната си ръка сапунисвате трохите. Тази позиция е удобна както за вас, така и за детето..

Поставете бебето внимателно във ваната. Потопете го във вода. Сега дясната ръка може да бъде освободена, а лявата може да продължи да поддържа главата, врата и гърба. Хлапето няма да се изплъзне и може лесно да движи ръцете-краката. Със свободната си дясна ръка можете да измиете всички гънки, да напенете главата на трохите и след това да изплакнете сапуна. Във водата бебетата се отпускат и пръстите им, обикновено стиснати в юмрук, се разтварят. Използвайте това, за да измиете пространствата между пръстите на краката си, където често се натрупват пухчета от дрехи. За да изплакнете бебето си, вдигнете го над водата, вземете приготвена кана и напойте бебето от нея (фиг. 3). За изплакване можете също да поставите трохите от лявата си ръка с корема и вода от кана с дясната ръка (фиг. 4).

Какво да правите след къпане на бебето?

След къпане увийте бебето с главата с подготвена и вече изправена кърпа и го занесете в стаята, където всичко вече е подготвено. Можете да смените мократа кърпа за суха пелена и да попиете всички бръчки, като разбутвате кожата. При момчетата не забравяйте внимателно да попиете кожата около скротума. Сега можете да започнете да третирате пъпната рана и да смазвате кожата с кремове.

Отговори на често задавани въпроси

Колко време трябва да добавите калиев перманганат към ваната?

До заздравяване на пъпната рана. След това можете да започнете да къпете детето в голяма вана, която първо трябва да се почисти със сода за хляб. Можете също така да добавяте отвари или билкови инфузии към ваната, например серия. Само не забравяйте, че билковите бани изсушават кожата, така че трябва да го правите не повече от 2 пъти седмично..

Колко често да се използва сапун?

Също така трябва да измивате бебето със сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Същото може да се каже и за шампоане. Ако бебето има дълга и дебела коса, мийте ги не повече от 1-2 пъти седмично и не ги изтривайте, а ги изтрийте старателно.

Възможно ли е да се използват пяна и други препарати вместо сапун?

Разбира се, можете, но също като сапун не повече от 1-2 пъти седмично.

Колко време трябва да продължи къпането?

Първият път - не повече от 10-15 минути. След това можете да увеличите времето за къпане до 30-40 минути. Къпането почиства кожата на бебето не само от натрупаната през деня мръсотия, но и от белените частици на кожата и просто отваря порите на кожата за дишане. Освен това е отлична закалителна процедура и гимнастика за всички мускулни групи..

С течение на времето ще придобиете увереност във вашите способности и възможности и ще получите голямо удоволствие от водните процедури на вашето бебе.

Как да запазите новородено, докато се къпете - съвет за младите родители

Правенето на нещо с новородено бебе за първи път е много вълнуващо и страшно не само за мама, но и за татко. Къпането не е изключение от този списък с експерименти..

Какво ви трябва, каква температура на водата да приготвите, какво да измиете? И най-важният въпрос за всички родители е как да запазят бебето? Водните процедури са много важно ново преживяване в живота на бебето.

Водата позволява на детето да се отпусне и да се успокои. Важно е тази процедура да протича в състояние на пълен комфорт..

Подготовка за къпане

Преди да започнете да плувате, трябва да подготвите всички необходими атрибути.

 • Мястото за къпане трябва да отговаря на няколко изисквания. Първо, температурата в помещението трябва да бъде около 22-24 градуса, без течение. На второ място, трябва да е възможно да се приближите до бебешката баня от всички страни..
 • Баня. Като правило, за къпане, трохите придобиват специална бебешка баня. Но ако желаете, можете да къпете детето в обикновена вана, само преди да го използвате, трябва да се измие със специален агент и да се излее с вряща вода за дезинфекция. За целите на профилактиката бебешкото къпане трябва да се третира преди всяко къпане..
 • Следващият важен момент е водата. По-рано се смяташе, че къпането на новородено може да се извършва само във варена вода. Сега експертите са сигурни, че използването на обикновена течаща вода няма да навреди на бебето. Въпросът за използването на разтвор на калиев перманганат за дезинфекция на пъпната рана по време на къпане се обсъжда активно. Една група педиатри е сигурна, че е възможно да се къпе бебе на първия ден след изписването от болницата, но е необходимо да се добави калиев перманганат. Друга група е сигурна, че къпането е възможно само след като раната е напълно заздравяла, на 18-22 дни. В този случай решението остава за родителите. Но за да направите най-правилния избор, трябва да се консултирате с местния педиатър.
 • Що се отнася до температурата на водата, тя не трябва да надвишава 37 градуса, в идеалния случай нейният диапазон трябва да бъде от 34 до 37 градуса. Струва си да измервате температурата със специален термометър в пластмасова кутия, без да я изваждате от водата. След няколко дни можете да намалите началната температура, като постепенно я доведете до 32 градуса.
 • Специален сапун или шампоан. Препоръчително е да се използва бебешки сапун, тъй като той не съдържа аромати и по правило не предизвиква алергични реакции при бебета. Струва си да използвате сапун през зимата не повече от 1 път седмично, а през лятото - 2-3 пъти.
 • Бебешка кърпа. За да къпете бебето си като кърпа, можете да използвате капак от мека кърпа, специални меки кърпи за бебета или просто да измиете бебето си на ръка. Тъй като кожата на новороденото е много нежна, не бива да натискате силно върху кърпата. Необходимо е да прекарате ръката си върху кожата на бебето с нежни нежни движения, създавайки масажен ефект.
 • Билкови инфузии. Билковите инфузии имат противовъзпалителни, успокояващи, антиалергични свойства. Оказват благоприятен ефект върху кожата на новороденото.
 • Също така си струва да приготвите кофа с чиста вода, за да изплакнете бебето си. Предварително си струва да развиете чисти памперси (като правило едната е тънка, другата по-дебела) или мека кърпа, с която ще изсушите бебето. Можете също така да подготвите дрехи за бебето, в които то да бъде облечено веднага след къпане и процедури за грижа за кожата. Обикновено това е долна риза, шапка и пелена или пелена.

Как да държите новородено, докато се къпете?

Най-важното по време на къпане е главата на бебето винаги да е над водата, за да се избегне навлизането в ушите и така бебето да не глътва вода.

За да направите това, главата на бебето трябва да бъде поставена на ръката, така че задната част на главата е точно над китката, а шията и гърбът са в дланта на ръката ви.

С дясната си ръка трябва да поддържате бебето за дупето и краката. Ако родителите са левичари, тогава задържането се извършва с дясната ръка.

Възможен е и друг вариант - хващане през рамо. В този случай главата е на предмишницата, а дланта държи бебето за рамото, външно от родителя. Такъв хват предпазва бебето от подхлъзване и потапяне под водата. Освен това втора ръка остава безплатна. За нея е удобно да измие бебето.

Третият вариант е да държите детето с една ръка и само за главата. За да направите това, поставете малкия пръст под врата, а останалите пръсти под тила. Тялото на бебето плува свободно и не потъва на дъното на ваната, а плува.

Как да се къпе новородено?

След като сте избрали удобен начин за задържане на бебето, струва си да го потопите във вода. Трябва да се има предвид, че първото запознаване с малко вода може да причини известен дискомфорт на бебето. Затова внимателно дръжте дръжките, така че детето да не се изплаши от контакт с вода..

След потапяне на бебето във вода, не трябва веднага да започнете да миете. Въведете го малко в новите условия. Оставете го да размахва ръце и крака, да го „търкаля“ малко. Флуктуиращата вода ще му напомни за вътрематочната среда и ще го успокои.

След като бебето се чувства удобно, можете да започнете да миете. Това трябва да се направи в следната последователност: врата, гърдите, корема, ръцете и краката, гърба и накрая главата.

Всички бръчки трябва да бъдат измити. Обърнете специално внимание на областта на слабините. Шампоанът е особено труден за младите родители. Главата трябва да е леко наклонена назад, като я държите с дланта си. Пяната трябва да започва от челото и отзад, за да се избегне попадането на пяна в очите. Трябва да измиете сапуна в същата последователност..

Къпане в специална вана

Първо внимателно отстранете сапуна от горната част на главата с длан и след това внимателно излейте чиста вода от лицето до задната част на главата. След къпането си струва да излеете детето с чиста вода..

Основната характеристика при къпане на момиче е измиването. Това трябва да се прави само с движения отпред назад, за да се избегне проникването на чужди частици, включително изпражнения, в гениталиите и да се предотврати възпалението. Единственото правило за измиване на момчетата е да се прави само в течаща вода..

След къпане

Бебето трябва да се избърсва с попивателни движения, особено внимателно да се отстранява водата в кожните гънки, областта на слабините и под мишниците. Избършете добре главата.

Тогава си струва да третирате кожата с бебешко олио или прах, като третирате пъпната рана. И бебето е готово да се облече.

Не пренебрегвайте шапките или шапките, те няма да позволят на детето да настине поради мокра коса.

Къпането е много важно. Основното е, че родителите не се страхуват да правят това и получават същото удоволствие от водните процедури, което получават децата им. Всичко идва с опит. Процесът на къпане ще бъде по-уверен, ако всичко необходимо е предварително подготвено, а родителите знаят правилата и ги спазват по време на процеса на измиване.

Как правилно да се къпе новородено бебе

Когато новороденото се къпе за първи път, обикновено присъстват всички членове на семейството. Колко успешна ще бъде до голяма степен зависи от настроението и поведението на майката: ако тя общува спокойно и радостно с бебето, то бързо ще разбере, че тази процедура е една от най-приятните.

Важни малки неща

Важно
Банята е зона с висок риск дори за възрастни, особено за бебета.

Не забравяйте да опитате водата във ваната, преди да поставите детето си там..

Уверете се, че бебето не се изгаря по горещия кран или тръба.

Не поставяйте кофа или купа с гореща вода на пода.

Никога не оставяйте бебето си само във ваната, дори ако то вече седи самостоятелно..

Първо напълнете банята със студена вода и едва след това добавете гореща.

Никога не добавяйте гореща вода, докато детето вече е във водата.

Затворете плътно крана, ако измиете детето си във вана за „възрастни“.

Поставете мека, дебела кърпа около крана и крановете, за да предотвратите удара на детето по остри ръбове. Всяка синина, дори и най-безобидната, получена в банята, може да предизвика последващ страх от къпане..

Ако използвате стойка за вана, проверете дали тя е стабилна и дали тавата е здраво закрепена към нея.

Когато изваждате бебето си от водата, бъдете изключително внимателни - уверете се, че няма риск от подхлъзване или неловко движение.

Някои хора предпочитат да къпят бебето в баня за „възрастни“, като в този случай то трябва да бъде изплакнато старателно и дезинфекцирано предварително. Въпреки че както за детето, така и за родителите, е по-удобно да използвате детска вана от плат, инсталирана на стойка. Бебето в малка вана ще се чувства по-уверено и мама и татко няма да трябва да се навеждат твърде ниско, докато къпят детето си.

В продажба има и бебешки вани с отвор за източване на вода, което също улеснява живота на родителите. Можете да си купите така наречената вана с анатомична форма, снабдена с облегалка за глава и набраздено дъно, която предпазва бебето от плъзгане под водата, или гумена подложка с вендузи, която може да се постави на дъното както на вани за възрастни, така и за бебета..

Когато бебето ви се научи да седи, можете да закупите специален пластмасов стол за къпане - той е удобен и стабилен, можете да поставите бебето си там и да не се притеснявате, че ще се изплъзне. Това е особено вярно, ако една майка трябва да къпе бебето си сама..

За да предотвратите попадането на пяна в очите, докато миете косата си, можете да използвате специална козирка.

Освен това ще ви трябва:

- термометър за измерване на температурата на водата във ваната,

- мека хавлиена кърпа (за предпочитане с качулка), в която ще завиете бебето след къпане,

- мека гъба или хавлиена кърпа за сапунисване,

- тъп ножица,

Много е важно да се използва детска козметика за грижа за бебето, тъй като тя е хипоалергична и произведена на естествена основа. Козметиката за възрастни не е подходяща за бебета.

В царството на сапунени мехурчета

Пригответе предварително всичко, което ви е необходимо по време и след къпане: памперси или гащеризон с блуза, пелена, кърпичка или капачка; хавлиен чаршаф или кърпа.

Трябва да се монтира добре измита баня, да се постави сапун от дясната ви ръка и да се постави кана с чиста вода за наливане. Налейте студена вода във ваната, след това добавете гореща вода, доведете температурата до 37 градуса. Много майки използват лакътя си вместо термометър, но все пак е по-добре, особено в началото, да се използва термометър. Дълбочината на водата във ваната трябва да бъде не повече от 8-10 см. Ако трябва да плувате за първи път в живота си, можете да спуснете бебето във водата с памперс - това потапяне ще бъде по-удобно и няма да уплаши мъника.

Как да се къпе бебе?

- спуснете бебето във водата, главата му лежи върху лявата ръка на майката, свита в лакътя, с която тя държи бебето за рамото;

- горната част на гърдите на бебето е над водата, с другата ръка майката гребва вода и напоява бебето;

- сега трябва да насапунисате ръката си и да измиете косата си в посока от челото към задната част на главата, така че сапунът да не попадне в очите;

- корички по главата, предварително намазани с масло, могат да се избърсват с марля, докато се къпят;

- измийте сапуна от главата, измийте зад ушите, врата, подмишниците, ръцете, след това отстрани, слабините и краката;

- след това майката повдига детето с гръб нагоре и асистентът го залива с предварително приготвена вода със същата температура (или 1-2 градуса по-ниска).

Времето за къпане на новородено трябва да бъде не повече от 3-4 минути. Това време може постепенно да се увеличи до 10-15 минути. Някои бебета толкова обичат да плуват, че започват да плачат, когато бъдат извадени от водата. Нека любителят на водните процедури седи във ваната по-дълго, просто гледайте водата да не се охлади.

През първите месеци къпането на детето със сапун е достатъчно веднъж или два пъти седмично..

Насладете се на банята си!

След къпане поставете бебето си върху чаршаф или хавлиена кърпа и подсушете, внимателно попивайки нежната кожа. Можете предварително да задържите кърпата на батерията, за да я затоплите. Когато си бършете главата, не покривайте лицето на детето си, то може да се изплаши.

Внимателно изследвайте кожата на бебето в областта на слабинните гънки - тук най-често се появява дразнене. Ако забележите зачервяване, смажете гънките с бебешки крем или прах с прах. Ако кожата е твърде суха, можете да използвате специално бебешко масло.

Не е необходимо да почиствате ушите на новородено, а освен това е опасно, тъй като можете да повредите тъпанчето. Ако е необходимо, внимателно отстранете само видимата част на отделянето с памучен тампон.

Лек за "хидрофобия"

Между другото
Можете да къпете бебето си по всяко време, но най-добре - вечер, преди последното хранене. Препоръчително е да се къпете всеки ден до 6 месеца, след което можете да го правите през ден.

Някои бебета реагират на къпане, като плачат бурно. Ако случаят е такъв, опитайте да налеете по-малко вода във ваната. Няколко дни обикновено можете да откажете да плувате, избърсвайки детето с мокри кърпички. Ако след това той ще реагира по същия негативен начин, опитайте се да заинтересувате бебето с играчки.

Вземете малък леген, напълнен с вода, поставете го на масата в кухнята (но не и в банята!), Поставете там ярки дрънкалки и след като съблечете бебето, го донесете в легенчето. Когато посегне към играчките, приближете го. В крайна сметка детето ще се опита да грабне играчката, като потопи ръце във водата. Следващия път поставете играчките във вана, вместо в леген. Когато бебето вкуси от тези игри, можете да възобновите къпането.

Бележка: основни правила за къпане на новородено

Къпането на новородено е най-важната хигиенна процедура, която не само поддържа кожата чиста и предотвратява обрива от пелени, но и активира и стимулира кръвоносните и дихателните функции на бебето. Но си струва да се къпят новородените много внимателно, като се спазват някои отговорни правила..

Къпане на новородено бебе - правила

Новороденото дете, което няма настинка, което няма противопоказания от лекаря, трябва да се къпе всеки ден.

Най-добре е да къпете бебето по едно и също време, най-добре, вечер, преди последното хранене.

Температурата на водата за къпане на новородени трябва да бъде 36,5-37 градуса.

Температурата на околната среда при къпане на новородени трябва да бъде 22-24 градуса, заедно с това никога не трябва да се допуска течение.

Къпането на новородени е най-добре за 5-10 минути, тъй като водата в банята скоро се охлажда и след 10 минути тя ще бъде по-ниска от предписаната температура. Заедно с това се препоръчва първото къпане на новороденото да се намали до 3-4 минути, за да се предотврати охлаждането на хипотермия и водата на бебето. Времето за къпане на новороденото трябва да се увеличава постепенно.

Къпането на новородените, докато пъпната рана е напълно излекувана, е необходимо само във варена вода, с несилен разтвор на калиев перманганат, необходимо е с добавяне на инфузия на струна или лайка. Билки за къпане на новородени също могат да се използват в бъдеще - това е само полезно.

Специални хигиенни продукти (шампоани, сапуни, масла и пяна) не трябва да се използват всеки път, когато се къпе новородено. Препоръчва се използването на хигиенни продукти не повече от два пъти седмично..

Как да се къпят новородените

На първо място, трябва да се подчертае, че къпането на бебе в обикновена баня за възрастни е забранено. Къпането на новородени в огромна вана може да причини нараняване на бебето, освен това банята за възрастни често е много нестерилна, което също може да доведе до слабо детско тяло.

Препоръчва се бебетата да се къпят в специални детски пластмасови вани, за предпочитане със специално гумирано дъно, което предпазва детето от подхлъзване.

По време на къпането Никога не трябва да напускате детето, да отивате в друга стая или да се разсейвате от други въпроси!

Събирайте вода във вана с температура от 36,6 до 37 градуса. Уверете се, че температурата е надеждна със специален термометър и едва след това преминете към водните процедури. Спуснете бавно новороденото във водата, като поддържате раменете и главата му с лявата си ръка. С дясната си ръка нежно и нежно измийте главата, врата, гърдите, краката. Обърнете специално внимание на гънките, слабините и аксиларните зони. Ако използвате специални хигиенни продукти, изплакнете ги от кожата на бебето с шепот, за да предотвратите по-нататъшно изсушаване и пресушаване на бебешката кожа..

След къпане изсушете кожата на бебето с мека кърпа. Не е необходимо да търкате детето - кожата му е твърде нежна, вие попивате влагата с кърпа с попивателни движения. Не забравяйте да сложите шапка на главата на бебето, не забравяйте температурата на въздуха в стаята - от 22 до 24 градуса.

Как правилно да държите бебето си докато плувате и след това?

Младите родители често не знаят как да се държат с бебето ПРИ ПЛУВАНЕ и как да държат правилно новородено бебе. Трябва да сте спокойни и внимателни, за да не се изплъзне новороденото от ръцете ви. По-добре, ако младите родители къпят детето заедно..

Как да държите дете правилно?

 • Донесете бебето и се съблечете, говорейки и му се усмихвайте
 • Поставете бебето много внимателно във ваната.
 • Подпрете го с едната ръка за тила и врата, а с другата за задните части.
 • Удобно, когато единият родител държи детето, а другият се къпе
 • Главата на новороденото трябва да е над водата
 • Проследете как малкото се държи във водата, независимо дали му е удобно или не. Някои "шустрици" бързо се адаптират от първите седмици, "запомнят" водата в корема на майка си и се опитват да "избягат" от ръцете на родителите си, за да тръгнат сами.

Как да носите новородено на ръце

Един от най-удобните и често срещани начини е "колоната". Мама или татко държат бебето изправено, главата на бебето е на рамото на родителя. Това е добра позиция за успокояване на бебето. Бебетата обичат тази позиция поради факта, че могат да чуят сърцето на майка си и освен това се чувстват добре със света. Тази поза насърчава по-доброто отделяне на газове и успокоява коликите. Снимка на това как да държите дете в "колона" ясно показва, че в тази позиция няма затруднения.

Класическата "люлка" е добра за първите дни на бебето. В това положение бебето е лесно за хранене Бебето има отлична опора и три основни опорни точки: в задната част на главата, в областта на таза и лопатките..

Позата "Буда" е много добра, когато бебето е пред гърдите на мама или татко. Краката на бебето трябва да се вземат в ръката ви, много внимателно и плавно да се доближат до корема. Тази поза перфектно облекчава възможния тонус, а също така насърчава развитието на ставите, помага на бебето да се отпусне и разширява кръгозора си..

Позата "малка жаба" е по-подходяща за бебета от три месеца, когато бебето вече може да държи главичката. Това е вариант на "колоната", но краката на детето са разтворени. Тази позиция укрепва мускулите на гърба, корема и краката, а бебето активно тренира тазобедрените си стави. Бебето свободно опознава света, тренира вестибуларния апарат.

Бебетата също много обичат да лежат с коремче на ръката на майка си. Тази позиция помага да се отървете от натрупаните газове, а също така помага за укрепване на мускулите на гърба..

Можете да гледате как правилно да държите детето във видеото, което подробно описва предимствата на различните начини за подкрепа на детето..

Преди да поставите бебето в креватчето, придържайте го с две ръце, много внимателно и внимателно, а след това се наведете възможно най-ниско и легнете внимателно. Не веднага, рязко извадете ръцете си, за да не изплашите детето.

Посочените по-горе позиции са само няколко от най-често срещаните позиции за задържане и носене на бебето. За да изберете най-подходящата позиция, трябва внимателно да наблюдавате новороденото и да се вслушвате в чувствата си, да изберете такава опция, така че на вас и бебето да е удобно.

Вижте видеото на практикуващ детски невролог, лекар от най-високата категория "Как да държите новородено"

Всички млади родители изпитват безпокойство, когато е необходимо не само да вземете бебето на ръце и да го задържите, но и да го заведете до креватчето, на разходка, да го сложите в количка или да го изкъпете. Вижте видеото на практикуващ детски невролог, лекар от най-висока категория с повече от 20 години опит за това как правилно да държите бебе.

Коментар (0)

За да коментирате трябва

Автор

 • Видео
 • Член
 • Автори
 • за проекта
 • Плащане и доставка
 • политика за поверителност
 • Организационна политика по отношение на обработката на лични данни
 • Бисквитки
 • Изречение
 • Във връзка с
 • Съученици
 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube

Цялата информация на сайта е само с информационна цел..

За да диагностицирате и предпишете лечение, трябва лично да посетите лекар.

PSRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001

Вижте видеото на практикуващ детски невролог, лекар от най-високата категория "Как да държите новородено"

Всички млади родители изпитват безпокойство, когато е необходимо не само да вземете бебето на ръце и да го задържите, но и да го заведете до креватчето, на разходка, да го сложите в количка или да го изкъпете. Вижте видеото на практикуващ детски невролог, лекар от най-висока категория с повече от 20 години опит за това как правилно да държите бебе.

Политика за поверителност

Администрацията на сайта viline.tv (LLC "VilineTV" OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) зачита и спазва законодателството на Руската федерация. Ние също така уважаваме вашето право и зачитаме поверителността при попълване, прехвърляне и съхраняване на вашата поверителна информация.

Ние изискваме вашите лични данни да се свържат с вас, за да предоставят информация или услуги, да отговорят на вашите искания до услугата за поддръжка на сайта, да провеждат конкурси и други промоции, да провеждат проучвания с цел подобряване на качеството на услугите.

Личните данни са информация, свързана с предмета на личните данни, тоест с потенциален купувач. По-специално това са фамилията и собственото име, датата на раждане, информация за контакт (телефонен номер, имейл адрес) и други данни, посочени във Федералния закон от 27 юли 2006 г. № 152-FZ "За личните данни" (по-нататък - "Закон") до лични данни.

Ако сте публикували данните си за контакт на сайта, тогава автоматично сте се съгласили със следните действия (операции) с лични данни: събиране и натрупване, съхранение, изясняване (актуализиране, промяна), използване, унищожаване, обезличаване, прехвърляне по искане на съда, вкл. ч., на трети страни, при спазване на мерки за осигуряване на защитата на личните данни от неоторизиран достъп.

Това съгласие е валидно неограничено от момента на предоставяне на данните и може да бъде отменено от вас чрез подаване на заявление до администрацията на сайта, посочващо данните, посочени в чл. 14 от Закона "За личните данни".

Оттеглянето на съгласието за обработка на лични данни може да се извърши чрез изпращане на Потребителя на подходяща поръчка в проста писмена форма на имейл адреса (e-mail) [email protected]

В случай на оттегляне на съгласие за обработката на вашите лични данни, ние се задължаваме да изтрием вашите лични данни не по-късно от 3 работни дни.

за проекта

Проектът Viline помага на родителите във възпитанието и здравословното развитие на децата, започвайки от първите дни на живота им.

Полезни видео курсове, аудио клипове, интересни статии - тук майките и татковците ще научат всичко необходимо за развитието, възстановяването и психологическото и интелектуално възпитание на дете. Сайтът публикува материали за родители с деца под 7-годишна възраст и за бъдещи майки.

Събрахме на сайта експерти, които с удоволствие ще споделят с вас тайните на отглеждането на бебета във възрастта, когато се полага основата за личностно развитие.

Всяко хлапе е талантливо. Основното е да се създадат условия за пълното разкриване на природния му потенциал още от първите дни от живота на бебето..

Ние ще ви помогнем да се справите с всякакви, дори и най-трудните проблеми и ще отгледате вашето бебе силно, здраво и талантливо. Той лесно ще се присъедини към всеки отбор, без психологически стрес ще отиде в детска градина, училище и спортна секция.

Събрали сме водещи експерти в областта на детското развитие, запазване и укрепване на имунитета, разработване и прилагане на методи за подобряване на здравето. Те ще споделят с вас своя опит, знания, ще отговарят на въпроси, ще могат да се справят с всякакви, дори и най-трудните проблеми. Ние ще ви помогнем да отгледате вашето бебе силно, здраво и талантливо. Той лесно ще се присъедини към всеки отбор, без психологически стрес ще отиде в детска градина, училище, спортна секция.

За автори на курсове за детско развитие:

Ползите ви от защитените с авторски права материали ли са за родителите ви? Ясно ли е публиката на портала ViLine.tv вашите потенциални клиенти? След това поставете курсовете си по нашия проект!

Самите ние ще се погрижим да популяризираме вашите курсове от 30% от продажбите.

Сътрудничеството с ViLine.tv означава:

 • Популяризиране на вашите курсове чрез имейли до абонати на ViLine. Нашите писма се четат от десетки хиляди млади майки!
 • Рекламиране в интернет, целеви страници с висока конверсия за авторски курсове и специални страници за вас;
 • Създаване на рекламни материали за популяризиране на курса и автора в собственото ни видео студио;
 • Издигане на славата на автора - ние ще кажем на огромна публика защо вашият курс си струва да се купи.
 • Ние продаваме вашия курс на вашите цени и получаваме комисионна. Получавате активен ръст на продажбите и основната печалба.
 • Вие ни продавате своя курс на договорена цена. Тогава ние продаваме вашите материали сами, получавайки 100% от печалбата.

Пишете на [email protected], изпращайте своите курсове. Условията за настаняване се обсъждат индивидуално с всеки автор.

За автори на статии:

Имате ли материали, достойни за вниманието на широка публика? Искате ли да пишете полезни статии за майки и татковци? Изпращайте материали. Ще ги публикуваме под ваше авторство по проекта, в тематични писма и социални мрежи.

Публикуването на статии на ViLine.tv означава:

 • ✓ Възможност за споделяне на опит и знания с огромна аудитория;
 • ✓ Промоция на вашия сайт;
 • ✓ Достойна награда.
 • - материалът трябва да е уникален;
 • - не публикуваме SEO статии;
 • - можем да откажем публикуването на материали по преценка на ръководството на проекта.

Да започне сътрудничество

 • ✓ Напишете писмо до [email protected], с примери за работа и / или връзка към сайта.

Здравото, хармонично развито дете е най-добрата награда за идеалните родители.

Плащане и доставка

На нашия уебсайт можете да закупите продукта, който ви интересува, като използвате един от начините на плащане:

Сигурност и поверителност на плащанията

При избора на тази форма на плащане на поръчка на уебсайта на ViLine.tv, вие автоматично ще бъдете пренасочени към формуляра за плащане на процесорния център PayU, за да въведете данните за вашата банкова карта.
Всички данни, въведени от вас във формуляра за плащане на процесорния център PayU, са напълно защитени в съответствие със стандарта за сигурност PCI DSS. Получаваме информация само за извършеното от Вас плащане.
Съобщение за оторизация на плащане ще бъде изпратено на имейл адреса, който сте посочили при извършване на плащане.
Веднага след извършване на плащане ще бъдете пренасочени обратно към нашия уебсайт. Информацията за вашето плащане може да ни бъде предоставена от 5 секунди до няколко минути. Ако според Вас е имало закъснение при обработката на поръчката, трябва да се свържете с офиса на компанията на телефон 8 800 500-65-37

Лични данни на купувача.

Когато поставя Приложение на Сайта, Клиентът предоставя следната информация: Фамилия, Име, имейл адрес, телефон, адрес за доставка.
Продавачът използва информацията, за да изпълни задълженията си към Клиента. Продавачът се задължава да не разкрива информацията, получена от Клиента. Не се счита за нарушение Продавачът да предоставя информация на агенти и трети страни, действащи въз основа на споразумение с Продавача за изпълнение на задължения към Клиента.

Разкриването на информация в съответствие с разумните и приложими законови изисквания не се счита за нарушение на задълженията. Продавачът не носи отговорност за информацията, предоставена от Клиента на Сайта в публична форма.

След плащане въведете своя „Личен акаунт“ и изберете „Моите курсове“
Там ще намерите всички продукти, които сте закупили от нашия уебсайт ViLine.tv
Ако не сте получили продукта си в рамките на час след плащането, трябва да пишете на службата за поддръжка [email protected]

Политика за възстановяване

Клиентът има право да откаже да предостави платени Услуги и да поиска възстановяване на средства в следните случаи:

1. За платен електронен продукт (запис на уебинар, семинар, обучение, курс за обучение, шаблони и помощни материали, достъпни за изтегляне). Искане за възстановяване трябва да бъде изпратено от имейл адреса, от който е направена поръчката, до службата за поддръжка на Изпълнителя в рамките на 7 (седем) дни от датата на плащането. След посоченото време искове няма да бъдат приети и пари няма да бъдат върнати. При подаване на заявление за възстановяване на сумата е задължително да се предостави копие на документ за самоличност (паспорт).

2. За платен и посещаван семинар или консултация. Искане за възстановяване на сумата трябва да бъде изпратено от имейл адреса, от който Клиентът се е регистрирал за семинара, до службата за поддръжка на Изпълнителя преди 14:00 часа московско време в деня, следващ деня на Услугата. След посоченото време искове няма да бъдат приети и пари няма да бъдат върнати. При подаване на заявление за възстановяване на сумата е задължително да се предостави копие на документ за самоличност (паспорт).

Първото къпане на новородено

Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.