9 минути Автор: Ирина Бредихина 647

 • Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър
 • Развитие на плода до 12 гестационна седмица
 • Какви техники се използват през първия триместър?
 • Норми на първия планиран ултразвуков скрининг
 • Подобни видеа

12-та седмица от бременността е важно време за бъдещата майка. През този период се провежда първият скринингов преглед, който дава възможност да се оцени вътрематочното развитие на плода. След като премине цялостна диагноза в края на първия триместър, бременната жена ще получи пълна картина, характеризираща състоянието на детето, и ултразвукова снимка, която много хора с удоволствие поставят в семеен албум. А за лекаря резултатите от проучването ще бъдат надеждно ръководство при изготвянето на допълнителни препоръки..

Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър

През целия гестационен период феталната ехография се извършва поне три пъти - на 12-13 седмици, 22-23 и 31-33 седмици. Това е при условие, че бременността протича нормално, но ако при един от прегледите се открият патологии на развитието, тогава процедурата се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо за овладяване на ситуацията. Като се има предвид, че ултразвуковите вълни не носят негативен ефект върху плода и тялото на майката, бременната жена не трябва да се страхува от последствията, а незабавно да отиде на преглед, ако лекарят сметне за необходимо.

В много случаи, ако на ултразвуковите изображения бяха открити патологии, беше възможно да се вземат подходящи мерки навреме или дори да се прекъсне бременността. Някои родители се надяват, че по това време ще бъде възможно да се определи пола на плода, тъй като основните полови характеристики вече са се формирали, но в повечето случаи поради малкия си размер те просто не се виждат. Ултразвукът на 12 седмици от бременността се предписва за определяне на броя на плодовете, положението на плацентата, обема на околоплодните води, формата и размера на матката.

Справка! По това време се потвърждават страховете или очакванията на родителите относно близнаци или дори тризнаци. Ултразвуковият скрининг през първия триместър на бременността предоставя основна информация за развитието на плода в утробата. Лекарят, въз основа на изследователските материали, ще направи заключение относно съществуването на рискове от раждане на дете с груби малформации.

Развитие на плода до 12 гестационна седмица

Именно на първия насрочен ултразвук жената успява да разбере как изглежда нероденото й дете, а лекарят изследва подробно вътрешното и външното развитие на ембриона. На 12 седмици той има размера на малка слива или екзотичен маракуя - теглото му е около 19 грама, а дължината на тялото достига 9 см. Но в същото време, въпреки толкова малкия размер, мозъкът на детето вече е успял да се оформи напълно и да стане намалено копие на мозъка на възрастния.

Сега лицето се вижда по-ясно, но в сравнение с челото е малко, очите се разпознават и се оформя вътрешната част на ухото. Също в този период хипофизната жлеза, основната жлеза на ендокринната секреция, продължава да се развива, от активността на която зависят човешкият растеж, метаболитните процеси и репродуктивната функция..

По това време той може да сгъва и разгъва образуваните пръсти по ръцете и краката, на които вече растат мънички невенчета. Освен това бебето може да смуче палец, което някои майки понякога дори имат късмет да видят по време на проучването, и то вече има схващащи рефлекси. Някой би могъл да види на ултразвука как детето отваря и затваря устата си, тъй като мускулите на устата му вече са развити.

Той не само движи устата си, но и поглъща околоплодната течност, а също така уринира в тях. Попадането на такива води в плода не се счита за опасно поради две причини - първата, тъй като урината на детето не е подобна по състав на урината на възрастен. И второто е пълното обновяване на околоплодните води (околоплодната течност) в рамките на един час. Жената и придружаващите я лица могат да видят как бебето плува в околната течност и въпреки че движенията му са непостоянни, те перфектно тренират малките му мускули.

Някои родители понякога могат да имат късмет при първия ултразвуков скрининг и те ще могат да разберат кой ще им се роди в близко бъдеще - момче или момиче. Не е често, но все пак се случва добрият специалист да успее точно да определи пола на плода. Въпреки че се случва, бебето е така разположено, че сексуалните му характеристики са покрити с дръжка, крак или пъпна връв и тогава е просто невъзможно да се разглеждат.

Грешка може да възникне поради неопитност на лекаря, който ще сбърка пъпната връв с гениталиите на момчето, а родителите ще останат до следващия ултразвук в очакване на раждането на сина им. Затова е по-добре да не разчитате много на 12 седмици за сто процента определяне на пола на детето, а да изчакате този момент - 20-22 седмици, когато информацията, получена на високоточни ултразвукови машини в 3D формат, ще бъде възможно най-надеждна.

Какви техники се използват през първия триместър?

Ултразвукът на 12 гестационна седмица може да се извърши по два начина - трансабдоминален - през коремната стена и трансвагинален - през вагината.

Трансабдоминална ехография

Изследването се извършва по стандартна техника, при която диагностикът нанася водоразтворим гел върху повърхността на кожата в областта на таза и насочва излъчвателя по проекцията на матката. В същото време гелът ви позволява да направите процедурата възможно най-удобна и информативна - намалява триенето и осигурява пълен контакт между кожата и сензора.

Такъв преглед е абсолютно безболезнен и може да се направи по всяко време, удобно за жената. Пациентът трябва само да се подготви за процедурата, а именно да напълни пикочния мехур за оптимална визуализация. За целта няма нужда да уринирате в продължение на 1,5-2 часа или да пиете около половин литър тиха вода не по-късно от 30 минути.

Трансвагинален ултразвук

В някои случаи лекарят препоръчва диагностика чрез въвеждане на специален излъчвател във влагалището. Такава процедура също няма да донесе дискомфорт на изпитвания, тъй като излъчвателят има диаметър само 3 см и върху него се поставя презерватив с нанесена смазка за хигиенни цели. Подготовка за изследването не се изисква, тъй като сензорът ще бъде разположен непосредствено близо до матката и нищо няма да попречи на ултразвука да покаже всички обекти, необходими за изследване, намиращи се вътре и наблизо.

В процеса на извършване на ултразвук на плода по този начин, болестта на Даун се открива с голяма вероятност (при изучаване на размера на яката), определят се заболявания на женските полови органи и други специфични точки. Първият ултразвуков скрининг ще предостави на бъдещите родители не само пълна информация за здравето и развитието на детето, но и ще даде възможност да го видят, както и да чуят сърдечния ритъм.

В съвременните клиники, оборудвани с 3D ултразвуково оборудване, по правило мониторите с голям диагонал са фиксирани на стената срещу дивана. Това позволява на бременната жена и нейните придружители да наблюдават целия процес, докато диагностикът ще покаже всички най-малки, вече забележими органи и части от тялото на детето.

Норми на първия планиран ултразвуков скрининг

Има общоприети показатели за нормата, с помощта на които лекарят прави обща характеристика на развитието и растежа на плода на 12 гестационна седмица. Декодирането на резултатите от изследването включва всички основни параметри - състоянието на плода и компонентите на фетометрията - измерване на важни показатели.

Състояние на плода

Проведената през този период ултразвукова диагностика ви позволява да разберете броя на плодовете в матката, местоположението им един спрямо друг и кухината на гениталния орган. Въз основа на получената информация специалистът може да направи заключение относно характеристиките на презентацията. Лекарят, разглеждайки ултразвуковите изображения, и посочва коя част от тялото на детето е по-близо до родовия канал - главата, таза или краката.

При първия планиран ултразвуков скрининг информацията за предлежанието на плода не е особено важна, тъй като през този период детето може свободно да се преобръща в маточната кухина. Но по-близо до 31-32 седмици, неправилното представяне трябва да е причина за приемането на подходящи медицински мерки, защото може да доведе до сериозни усложнения по време на раждането.

Параметри на фетометрията

Фетометрията е важна част от ултразвуковия скрининг през първия триместър, тъй като показва на 12 седмици от бременността колко добре се развива плода..

Основните измерени параметри са:

 • Размер на бипариталната глава (BPD) - разстоянието между слепоочията, така наречената ширина е около 21 мм.
 • Размерът на теменната опашна кост (CTE) - дължината на плода от короната до опашната кост е средно 51 mm (може да варира от 43 до 59, което също ще бъде норма).
 • Дебелината на зоната на яката (TBR) трябва да бъде в рамките на 0.71–2.5 mm. Резултат от 2.7 се счита за критичен и показва наличието на синдром на Даун..
 • Височината на детето на този етап от развитието трябва да бъде приблизително 8-9 cm.
 • Тегло - телесното тегло 17-19 g е нормално.
 • Дължина на бедрото (DL) - обикновено може да варира от 7 до 9 mm.
 • Диаметър на гърдите (DHA) - средната стойност е 24 mm.

В този период на бременност, в допълнение към ултразвуковия скрининг, могат допълнително да бъдат предписани и други изследвания. Така че, често се изисква да се определи обиколката на главата и корема на детето, дължината на рамото и големината на сърцето. Само след извършване на цялостна оценка на всички показатели, лекарят може да направи заключение за наличието на аномалии в развитието.

Състояние на матката

За период от 12 акушерски седмици при провеждане на ултразвуково сканиране задължително се измерва дължината на шийката на матката, която обикновено трябва да бъде около 30 mm. Размерът от 20 мм се счита за критичен. При такива обстоятелства бременната жена е назначена за почивка в леглото, в по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация и понякога дори операция. През този период се оценява и състоянието на мускулния слой на матката. При диагностициране на хипертоничност, която може да доведе до спонтанен аборт - спонтанен аборт, терапевтичните мерки се предписват амбулаторно или в болница.

Плацента

По време на ултразвуково сканиране се изследва състоянието и местоположението на плацентата, тъй като неуспешното й закрепване може да повлияе на процеса на гестация и раждане. Обикновено той трябва да бъде фиксиран върху предната или задната стена на матката и е разположен на относително отдалечено разстояние от фаринкса на матката (не по-малко от 7 см). Ако по време на процедурата се открият отклонения на един или друг показател, тогава на жената се предписва необходимото лечение. В много случаи ситуацията по-близо до раждането се нормализира и процесът на раждане на дете преминава без усложнения и препятствия.

Амниотична течност

Ултразвуковата диагностика също показва състоянието и количеството на околоплодните води. Увеличение на техния обем - полихидрамнион и намаляване - олигохидрамнион се считат за патологични признаци. Те могат да показват добавяне на инфекция, нарушена бъбречна функция или заболявания на централната нервна система. Помътняването на околоплодната течност, като правило, показва наличието на патология, поради което след извършване на ултразвук обикновено се извършват допълнителни диагностични техники.

Необходимостта и значението на планиран ултразвуков преглед на 12 седмици се потвърждава многократно в много случаи с патологичен ход на раждане на дете. Процедурата ви позволява да определите в началните етапи на проблеми в развитието на плода и болестта както на него, така и на майката. Също така, проучването ще даде възможност да се идентифицира замразена бременност и да се предприемат подходящи мерки своевременно, за да се освободи тялото на жената от последиците от интоксикацията.

И въпреки че има много слухове и съмнения относно неговата безвредност, всъщност не е регистриран нито един случай, при който ултразвукът да е повлиял на хода на бременността или здравето на детето. В допълнение, ултразвуковото сканиране по това време ви позволява точно да определите очакваната дата на раждане, което дава възможност на родителите да ги планират предварително и да се подготвят максимално за този важен и важен момент..

Ултразвуков скрининг на 12 гестационна седмица и интерпретация на параметрите

На дванадесетата седмица от бременността бебето вече прилича повече на малко човече. Размерът му е достатъчно голям, за да се види анатомията на структурата му с помощта на ултразвуково изследване. Нека да разберем какво може да разкаже ултразвуковото сканиране на 12 седмици от бременността и защо е толкова важно. Ще дешифрираме резултатите от изследването, какво означават съкращенията на тяхната норма и патология, а също така ще ви разкажем за определянето на пола на бебето на този етап от бременността.

 1. Целта на първия ултразвук и значението на 12-та седмица
 2. Какво ще покаже ултразвукът след 12 седмици
 3. Как да се подготвим за ултразвук
 4. Как се прави ултразвук на 12 гестационна седмица
 5. Трансабдоминална
 6. Трансвагинален
 7. Норми и интерпретация на ултразвуков скрининг на плода
 8. CTE
 9. Сърдечен ритъм
 10. TVP
 11. Носна кост
 12. BPR
 13. Възможно ли е да се определи пола на детето
 14. Други параметри
 15. Жълтъчна торбичка
 16. Позиция на хориона
 17. Състояние на матката
 18. Амниотична течност
 19. ЧЗВ
 20. Заключение

Целта на първия ултразвук и значението на 12-та седмица

В края на третия месец на бременността ултразвуковата диагностика, заедно с биохимичен кръвен тест, е част от първия скрининг, който се провежда в периода 11-14 седмици. Често се нарича още генетичен ултразвук, тъй като те търсят дали детето има генетични аномалии.

Ултразвуковият скрининг по това време изследва характеристиките на черепа, гръбначния стълб, мозъка, предната коремна стена, стомаха, пикочния мехур, горните и долните крайници на плода и други важни параметри.

Прегледът е задължителен за всички бременни жени. Жената може да откаже да извърши изследването, но трябва да бъде предупредена за всички последици от своето решение..

По ред причини 12-та седмица от бременността се счита за идеалното време за първия ултразвуков скрининг. Ако има възможност да се изследвате през този период, не бива да се пропуска. При ултразвуково сканиране на 11 седмици и по-рано, някои характеристики на развитието на плода могат да бъдат погрешно интерпретирани и често лекарят предписва да се подложи на контролен преглед.

Ако ултразвуково сканиране се извършва в период от 13 седмици или повече, ако акушерската гестационна възраст не съвпада с действителната, възможно е да не се подлагате на скрининг. Започвайки от 14 седмици, някои показатели губят своята информативна стойност. Това се отнася например за дебелината на яката.

Какво ще покаже ултразвукът след 12 седмици

Изследването ви позволява безопасно да оцените състоянието и развитието на плода. С успешен курс на бременността, това е първото проучване на бременна жена. С помощта на ултразвуково изследване по това време можете:

 • изясни продължителността на бременността и определи очакваната дата на раждането;
 • установете броя на плодовете в матката;
 • определят жизнеспособността на плода;
 • вижте развитието на детето, оценката на неговия живот;
 • търсене на маркери на фетална хромозомна патология, показващи евентуалното присъствие на Едуардс, Даун, Патау, синдром на Търнър, болест на Корнелия де Ланге;
 • откриват патологията на репродуктивните органи на майката;
 • диагностика на заплахата от прекъсване на бременността, отлепване на яйцеклетката и други възможни патологии $
 • за измерване на размера на органите и сравнение с нормите за падежа - фетометрия на плода.
Фетометрия на плода

По това време плодът вече прилича на човек, ръцете и краката му вече са оформени, дори пръстите са видими. Бебето е много активно, движи ръцете и краката си, може да играе с пъпната връв или да смуче палеца си.

Вътрешните органи са се формирали и много вече функционират. Теглото на плодовете е 14-15 грама, височината 45-80 мм.

Важно! Не всички от горните характеристики могат да се видят на ултразвук в продължение на 12 седмици, не всички антенатални клиники и клиники разполагат с модерна ехографска машина с висока разделителна способност и детайлност. Но всеки скенер ще покаже движението на плода и майката може да чуе сърдечния ритъм на бебето си..

Как да се подготвим за ултразвук

Първият скрининг от бъдещи майки се възприема като много сериозен преглед и това отчасти е правилно. Но не е нужно да се притеснявате твърде много, но не бива да пренебрегвате и правилната подготовка за прегледа..

За по-добра диагноза, така че визуализацията да не пречи, е необходимо да се изключи образуването на чревни газове. За да направите това, в рамките на 2-3 дни не използвайте газообразуващи продукти като: зеле, бобови растения, газирана вода и др. За осигуряване можете да пиете лекарства за метеоризъм вечер и сутрин (например: "Espumisan", "Simethicone", "Smecta").

 1. Ако ще се подлагате на ултразвуково сканиране в обществено здравно заведение, вземете със себе си чехли, пелена, която да поставите на дивана, кърпа, за да изтриете гела, нанесен върху стомаха.
 2. Трансвагиналното изследване ще изисква чифт презервативи.
 3. В частните клиники, като правило, всички тези аксесоари вече са включени в цената..
 4. В деня на процедурата направете хигиена на външните полови органи.
 5. За рутинен трансабдоминален ултразвук (през предната коремна стена) е необходимо да пристигнете с пълен пикочен мехур. За целта пийте 1-1,5 литра обикновена негазирана вода един час преди процедурата. Ако ултразвукът е трансвагинален, тогава тук, напротив, преди изследването, трябва да изпразните пикочния мехур.

В случай, че вече сте били подложени на ултразвуково сканиране преди този преглед, вземете резултатите със себе си. Те може да са необходими на лекар uzist, за да оцени динамиката на растежа и развитието на плода..

Как се прави ултразвук на 12 гестационна седмица

Започвайки от дванадесетата акушерска седмица, обемът на околоплодните води е достатъчен за добър ултразвук, а бебето е достатъчно голямо, за да го вижда добре. Ултразвукът се извършва по 2 начина. Изборът на един или друг метод остава на лекаря. Изборът на метод може да бъде повлиян от много причини, една от които може да се отдаде на физиката на майката.

Трансабдоминален и трансвагинален ултразвук.

Трансабдоминална

Извършва се през предната стена на корема на жената, наричана още популярна външна. При този метод бременната лежи по гръб, а лекарят премества ултразвуковата сонда на апарата по повърхността на корема. Това се прави с помощта на специален водоразтворим гел за подобряване на предаването на ултразвукови вълни..

Понякога лекарят може да почука сензора върху предната коремна стена. Не се страхувайте, това е ефективен начин да накарате бебето си да се преобърне. Необходимостта от тази маневра се дължи на факта, че често плодът може да бъде в положение, в което е невъзможно да се измерват необходимите показатели и да се оценят особеностите на развитието.

Трансвагинален

Извършва се вагинално със специална ултразвукова сонда, наричана още популярно вътрешна. Не е необходимо да се притеснявате за този диагностичен метод, тъй като сензорът е с диаметър 3 см и върху него е поставен презерватив за еднократна употреба с нанесена смазка.

Норми и интерпретация на ултразвук на фетален скрининг

Невъзможно е да се правят заключения само въз основа на ултразвуково сканиране за 12 седмици. Лекарите участват в декодирането на първия скрининг въз основа на заключението на ултразвуково сканиране и резултатите от биохимичен кръвен тест. В някои случаи могат да бъдат назначени допълнителни диагностични методи.

След ултразвукова диагностика жената получава протокол за преглед, на който развитието на бременността, параметрите на състоянието на детето и показателите за фетометрия са „криптирани“ с цифри и буквени съкращения.

Предупреждаваме ви, че дори хората с медицинско образование не могат да разберат показателите; за да разберете пълната картина, трябва да сте специалист в тази област. Не се прецаквайте и не се изнервяйте, ако видите някакви несъответствия с тези стандарти. Всеки случай е индивидуален и трябва да изслушате и да попитате Вашия лекар, ако нещо Ви притеснява.

KTP означава копчиково-париетален размер, разстоянието от короната до опашната кост, дължината на краката не се взема предвид. Значение за определяне на продължителността на бременността и скоростта на развитие на детето. Норми на KTR по време в таблицата.

Таблица на средните норми на CTE на плода за период от 11-12 седмици и 12-13 седмици

Ако CTE е по-висок от нормалното, това може да означава, че детето се развива бързо и съществува риск от голям плод.

КТР е по-малко от нормалното - една от причините е, че плодът е по-млад от лекаря и бременната жена мисли. Допълнително ултразвуково сканиране се предписва за 1-1,5 седмици. Ако показателите са много по-малко от приетите норми, това може да показва проблеми с развитието на плода. Възможните причини включват лоши навици, лоша диета или липса на хормон прогестерон в тялото на майката. При нисък CTE не са изключени генетични аномалии. Необходим е допълнителен преглед.

Съкращението пулс означава - сърдечен ритъм, описание на сърдечния ритъм на плода. Важен показател за оценка на общите жизнени функции. Движението на детето е трудно различимо и показанията на пулса се вземат за оценка, двигателната активност в този период просто се определя.

При ниска или висока сърдечна честота, бавен, неравномерен, неравномерен сърдечен ритъм е показан допълнителен преглед. Ненормалните резултати могат да показват, че детето не се чувства добре..

Гестационна възрастПулс за 1 минута
10 седмици161-179
11 седмици153-177
12 седмици150-174
13 седмици147-171
14 седмици146-168

Основната част от 1 скрининг е TVP и носната кост. Важни показатели, които са маркери на хромозомни заболявания.

Фетална TVP на ултразвук

Размерът на „гънката на врата“ или TVP означава дебелината на яката. TVP е информативен само в този специфичен период, повече от 14 седмици не е определен.

Това е един от най-важните параметри на първия ултразвуков скрининг. Според него лекарите преценяват риска детето да има хромозомни заболявания (Едуардс, синдром на Даун и др.). Индикаторът е доста точен, но не стопроцентов метод за ранна диагностика на хромозомни аномалии. Удебеляването на яковото пространство не е окончателна диагноза, а определяне на рискова група сред бременни жени за допълнително изследване.

Малкият излишък не предизвиква тревога сред лекарите; превишаването на 6-8 mm от горната граница от нормата се счита за критично. В такива случаи бременната жена се насочва към генетик за консултация. Според показанията генетиците провеждат своите допълнителни изследователски методи.

Амниоцентезата или хорионната биопсия с 99,9% точност могат да потвърдят или опровергаят предположенията.

В допълнение към големия излишък на яковото пространство, предположението за аномалия трябва да бъде подкрепено от показатели на биохимичен кръвен тест, промени в hCG и плазмен протеин-A (PAPP-A).

Таблица на средните нива на фетален TBP за период от 10 до 14 седмици и 6 дни

Носна кост

Носна кост (носна кост) - нормата за дължината на носа също е маркер за вероятни проблеми.

Гестационна възрастСтандартна стойност на дължината на носната кост в mm
10-11 седмицаопределено (само присъствие или отсъствие)
12-13 седмици2,0-4,2
14-15 седмици2.9-4.7

Липсата на носна кост (аплазия) или малък размер на носната кост (хипоплазия) увеличава риска на детето да има хромозомна аномалия. Ако детето има хромозомни заболявания, тогава вкостяването ще настъпи по-късно от датата на падежа. По време на 1 скрининг той може да отсъства или да е по-малък от нормалното. Точността на ултразвуковата диагностика обаче не позволява да се прецени патологията..

При други нормални показатели това е по-често характеристика на детето (малък нос, нос).

За да се разбере каква е причината за явлението, ще помогнат резултатите от биохимичен кръвен тест, както и допълнителен контролен ултразвук, в определеното време след няколко седмици.

Съкращението BDP означава бипаретален размер на главата, индексът обозначава ширината на черепа. Измерва се разстоянието между слепоочията, оценява се развитието на мозъка.

Ако показателят е под нормалното, може да има недостатъчно развитие или липса на каквито и да било компоненти (дясно или ляво полукълбо, малкия мозък и др.).

Ако показателите са над нормата, това може да показва голям плод, бързо развитие, вътрематочни заболявания (хидроцефалия, тумор, церебрална херния).

Таблица на нормите на биполярно разстройство на плода от 10 до 14 седмици

Възможно ли е да се определи пола на детето

Първият ултразвуков скрининг не включва определяне на пола на детето, но може да бъде включен срещу допълнително заплащане. В търговските клиники тази процедура обикновено се включва в цената на прегледа..

В периода от 12 седмици полът на бебето при ултразвуково сканиране не може да бъде определен със 100% точност, възможни са грешки. Въпреки това, опитен лекар, въз основа на косвени признаци, може да предположи кой ще се роди момче или момиче. Съществува обаче голяма вероятност да объркате гениталиите с крайниците или пъпната връв. Точността на определяне варира в рамките на 75-80%.

На две ултразвукови изображения, плодът на момче и момиче за период от 12-13 седмици. Както можете да видите, е трудно да се разбере пола на детето..

Ако по някаква причина ви е назначено допълнително генетично проучване, тогава те могат да определят кой ще се роди със 100% точност на хромозомите.

Други параметри

Ехографски лекар, освен че оценява състоянието на анатомията и физиологията на детето, оценява ембрионалните структури, състоянието на матката, хориона, придатъците, дължината на шията и други показатели. И посочва дали съществува риск от прекъсване на бременността.

 • За това, на първо място, са описани характеристиките на хориона (бъдещата плацента). Местоположението му се определя.
 • Наличието на признаци на хорион отлепване показва заплахата от прекъсване на бременността.
 • Субхориален хематом често се открива при бременни жени дори при липса на оплаквания.
 • Оценява се количеството и еднородността на околоплодните води.
 • Тонусът на матката може да бъде записан с помощта на ултразвук.
 • В един от яйчниците се определя жълтото тяло. Неговата функция е да произвежда прогестерон за поддържане на бременността..
 • Репродуктивните органи на майката се изследват за наличие на патология и особености на развитието.
 • Диагностицират седловидна и двурога матка, миома на матката, кисти и новообразувания на яйчниците.

Жълтъчна торбичка

Погледнете формата, измерете вътрешния диаметър и ехогенността. Индикаторът може да показва нормален ход на бременността или отклонение.

Позиция на хориона

Определя се позицията на хориона - това е бъдещата плацента. Обикновено се прикрепва към задната или предната стена на матката..

Ако презентацията е определена, тогава ще е необходимо да се разработи отделна тактика за управление на бременността. Ниската плацентация на този етап често е физиологично явление. Тъй като матката расте с увеличаване на гестационната възраст, плацентата се издига в повечето случаи.

Освен това се оценява структурата на хориона, обикновено той е хомогенен.

Състояние на матката

На дванадесет седмици от бременността задължително се измерва дължината на шийката на матката, обикновено 30 mm. Показателят 20 мм се счита за критичен. В такива случаи се предписва почивка в леглото, в по-трудни случаи те се хоспитализират. И също така се оценява мускулния тонус на матката, при хипертония има риск от спонтанен аборт. Лечението се предписва амбулаторно или хоспитализация за съхранение.

Амниотична течност

Изследва се състоянието и количеството на околоплодните води. Увеличаването или намаляването на околоплодната течност е признак на патология. Може да означава добавяне на инфекция, нарушена бъбречна функция и заболяване на централната нервна система. Замъгляването на околоплодната течност също може да говори за патология, поради което се предписва допълнителен преглед.

ЧЗВ

 • 3D ултразвук - Не се извършва триизмерна обемна ехография за период от 12 седмици, поради обективни причини, а именно, плодът е твърде малък. Оптималният период е 24-та седмица от бременността и се провежда според показанията, а не по прищявка на родителите. Триизмерното ултразвуково изследване се извършва по специални показания, предписани от лекар, и не се препоръчва за стандартен преглед за всяка бременна жена. Следователно, да се говори за 4D ултразвук за стандартен 1 скрининг дори не си струва да се говори.

3D ултразвуковото изображение показва 2 плода. Близнаци.

 • Снимка на ултразвук - в изображенията на първия скрининг, с успешна снимка, можете да видите профила на нероденото дете, да различите ръцете, краката, пъпната връв. Естествено, бъдещите родители са по-загрижени дали могат да видят пола на бебето, тук всичко е много по-сложно и лесно можете да сбъркате момиче с момче.
 • Близнаци - един от плодовете винаги е по-добре видим на ултразвукови изображения. Има моменти, когато едно дете затваря второто дете, а лекарят-узист може да обърка и да каже, че имате един плод. Но в допълнение към визуализацията на монитора, близнаците могат да бъдат разграничени от сърдечни удари.

  Близнаци на ултразвук

  Заключение

  След като бъдат извършени всички изследвания на първия скрининг, получените резултати се анализират в комбинация с определянето на стойността на общия риск. Вземат се предвид данните от ултразвуково изследване, биохимичен кръвен тест, както и лична информация на бременната за предишни бременности, възраст, наличие на наследствена генетична патология и други фактори.

  Общият риск от 1: 350 или повече е висок. Пренаталният скрининг изчислява вероятността да се роди бебе с такива хромозомни аномалии в развитието като синдром на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Патау, дефекти на нервната тръба и други.

  Наличието на повишен риск при първия скрининг не диагностицира наличието на хромозомна патология. Това само показва по-голяма вероятност да се роди бебе с тази аномалия при дадена жена от средния риск сред населението. В такава ситуация може да се роди абсолютно здраво дете. Въпреки това, на бременната жена ще бъде предложено да се подложи на допълнителен преглед под формата на амниоцентеза или вземане на проби от хорионни ворсинки, за да се определи хромозомния набор в плода..

  Добрите резултати от скрининга не гарантират раждането на абсолютно здраво бебе. Поради това на жената се препоръчва допълнително да се подложи на втори скрининг, където всички органи и системи ще бъдат изследвани по-подробно..

  Ултразвук на 12 гестационна седмица

  За съжаление днес голям брой деца се раждат с различни заболявания и патологии. Лекарите твърдят, че подобни нарушения могат да възникнат по различни причини - нездравословна среда, различни заболявания на майката, неправилно хранене, стрес и т.н. За да се минимизират рисковете, се препоръчва да се извърши скрининг своевременно, което ще позволи да се установи наличието на фетална патология на ранен етап от развитието. Но необходимо ли е да се направи ултразвук на 12 седмици от бременността? Какви показатели за детското развитие са признати за норма? И какво трябва да направи майката, ако скринингът е установил наличието на патология? По-долу ще разгледаме подробно всички тези въпроси..

  Защо да правите ултразвуково сканиране на 12 седмици от бременността?

  Ултразвукът е специален метод за изследване, който ви позволява да получите външния вид на плода. С помощта на такъв ултразвуков преглед можете да определите възрастта на плода, физиката, състоянието на работа на някои вътрешни органи и т.н..

  Основните показатели, които могат да бъдат измерени по време на ултразвуково сканиране на 12 гестационна седмица:

  • Дължината на плода от опашната кост до короната на главата (индикатор KTP). Този индикатор ви позволява да определите физическото развитие на бебето, а отклонението от нормата може да показва бавно или ускорено развитие. Силното отклонение от нормата надолу може да показва хормонален дисбаланс, сериозни костни патологии или дори фетална смърт.
  • BPR-индикатор (дължина от дясно на ляво слепоочия). Този параметър ви позволява да определите развитието на мозъка на плода. Ако всички показатели са нормални и показателят BPD е значително намален, това може да означава наличието на церебрални заболявания - хидроцефалия, херния на мозъка и други..
  • Дебелина на пространството на яката (TVP). Индикаторът ви позволява да определите наличието на имплицитни генетични патологии. Например, използвайки индикатора TVP, синдромът на Даун при бебе може да бъде точно диагностициран..
  • Сърдечен ритъм. Отклонението от нормата показва сериозна сърдечна аномалия на плода, която може да бъде критична в края на бременността и непосредствено след раждането на бебето (има изследвания, които показват, че 20% от детската смъртност се дължи на вродени сърдечни патологии).
  • Размерите на шийката на матката. Този показател няма нищо общо със здравето на детето, но е от голямо значение за раждането. Факт е, че в случай на малка шийка, детето ще бъде трудно да се роди, което е много важно от гледна точка на подготовката на акушерския екип за предстоящото раждане..
  • Местоположение на ембрионалните органи (хорион, амнион и други). Ако тези органи не са разположени правилно, плодът може да започне да расте неправилно, което е изпълнено със спонтанен аборт в средните или късните етапи на бременността. Също така по местоположението на тези органи може да се прецени здравословното състояние на бебето в утробата..

  Съществува мнение, че ултразвуковите вълни могат да доведат до зашеметяване на детето, което може да доведе до слухови патологии. Това мнение обаче е мит, тъй като ултразвуковите вълни не се възприемат от човешкото ухо и са напълно безопасни за тялото както на възрастен, така и на плод. Ето защо една майка не трябва да се страхува от ултразвуково изследване..

  Скрининг при 12 гестационна седмица

  Скринингът е комплекс от изследвания, който ви позволява да определите физиологичното здраве на човек. На 12-та седмица от бременността като скрининг се признава набор от мерки - ултразвук и биохимичен анализ на кръвта на майката.

  Вече разгледахме характеристиките на ултразвука по-горе, така че нека сега разберем какви показатели се измерват с помощта на кръвен тест:

  • Количеството бета-частици на хормон на hCG. Този хормон започва да се произвежда активно след началото на бременността и количеството му постепенно се увеличава до 9-10 седмици - след това нивото на hCG постепенно намалява. Недостигът или излишъкът от hCG бета частици може да показва различни патологии - замразена бременност, фетална смърт, някои генетични аномалии и т.н. Също така, с помощта на hCG скрининг може да се определи многоплодна бременност..
  • Плазмен протеин-А (наричан още PAPP-A протеин). Това вещество също се произвежда активно по време на бременност и количеството му може да се използва за установяване на различни патологии на плода или дори смъртта му..

  Норми на ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица

  Нека сега използваме таблицата, за да разберем какви трябва да бъдат показателите за ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица. Ще разгледаме и въпросите какво може да показва отклонение от нормата нагоре или надолу..

  Моля, обърнете внимание, че в някои случаи отклонението може да се счита за вариант на нормата:

  ИндексНормаОтклонение от нормата нагореОтклонение от нормата надолу
  Разстояние от опашната кост до короната4-6,5 смГоляма физика (нормален вариант)Забавено развитие, фетална смърт, някои генетични аномалии
  Разстояние от ляво на дясно слепоочие1,5-2,5 cmАко всички други органи са увеличени - голяма физика (вариант на нормата), във всички останали случаи - хидроцефалия, някои генетични мозъчни патологииЗабавено мозъчно развитие, микроцефалия
  Дебелина на яката0,15 - 0,2 cmСиндром на Даун, синдром на ЕдуардсНякои генетични патологии
  Брой сърдечни удари100 до 200 удара в минутаРазлични патологии на сърцето или някои вътрешни органи (точна диагноза се поставя въз основа на диференциална диагноза)Различни патологии на сърцето или някои вътрешни органи (точна диагноза се поставя въз основа на диференциална диагноза)
  Размери на шийката на матката3-4 смСтандартен вариантТруден труд, рядко спонтанен аборт или преждевременно раждане
  Бета-hCG13,50 до 128,21 ng / mlМногоплодна бременност, генетични патологии, захарен диабет при майкатаЗамразена бременност, смърт на плода, някои генетични малформации
  PAPP-A0,8 до 6 mU / lМногоплодна бременност или голяма физика (нормален вариант)Спонтанен аборт, фетална смърт, генетични заболявания, необичайно ниско тегло на плода

  Какво да направите, ако ултразвуковото сканиране на 12 седмици от бременността показва патология?

  Ако скринингът показа наличие на патология на 12-та седмица от бременността, тогава няма нужда да се страхувате от това, тъй като много фетални заболявания са лечими днес и наистина нелечимите генетични патологии са доста редки.

  В същото време една млада майка трябва да разбира следното:

  • Ултразвукът и кръвният тест не определят точната патология, поради което за изясняване на диагнозата ще трябва да се подложите на повече изследвания, за да направите диференциална диагноза. Не е необходимо да се страхувате от допълнителни прегледи.
  • След изясняване на диагнозата, в никакъв случай не трябва да се самолекувате. Факт е, че домашните и народните методи на лечение са безсилни срещу феталните патологии и понякога самолечението е опасно. Затова за диагностика и лечение потърсете помощ не от приятели или баби, а при опитен лекар..

  Това обаче изобщо не означава, че ако подозирате патология, трябва да седнете. Наистина, по време на бременност е много важно да поддържате добро настроение + не трябва да забравяте за правилното ежедневие - ходете повече на чист въздух, опитайте се да избягвате стреса, не пийте алкохолни напитки, не пушете и т.н. Също така, не забравяйте да промените диетата си - яжте повече храни с калций и фолиева киселина, минимизирайте употребата на пържени и кисели храни, яжте по-често зеленчукови или плодови салати.

  автор-експерт: Екатерина Николаевна Мережко,

  домакин на курсове за бременни жени, които се подготвят за раждане

  Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

  Наслада и вълнение: характеристики на първото ултразвуково сканиране през 12-та седмица от бременността

  Ултразвуковата диагностика е един от най-важните тестове по време на бременност..

  В съвременната медицина този метод се счита за почти универсален, тъй като именно с негова помощ се осъществява контрол върху хода, развитието и особеностите на бременността..

  След като научи за настъпването на майчинството, една жена по правило отива в антенаталната клиника за регистрация. По време на периода на раждане на дете тя ще трябва да премине през редица планирани задължителни прегледи и да премине всички необходими тестове. Кабинетът на ултразвуковия лекар ще трябва да бъде посетен поне три пъти за ехографската процедура.

  Рутинни изследвания се правят през първия, втория и третия триместър, но лекарят може да има индикации за допълнителна диагностика и бъдещите майки често настояват за непланирани процедури.

  Първият планиран ултразвук: как и защо се извършва изследването?

  Ултразвуковата диагностика в пренаталната практика се използва повече от дузина години, така че бременните жени не трябва да се страхуват от митичния отрицателен ефект на ултразвука върху детето и хода на бременността. Към днешна дата този тип изследвания са едни от най-безопасните и информативни.

  Много жени обаче успяват да направят няколко проучвания преди това време..

  Защо се нуждая от ултразвукова диагностика през първия триместър на бременността?

  Благодарение на напредъка в медицината, лекарят ще може да види малък ембрион още на 3-4 седмици от бременността.

  И след седмица - можете дори да слушате ударите на сърцето му.

  Разбира се, не трябва да бягате при лекаря буквално на следващия ден закъснение или да ходите на ултразвуково сканиране по прищявка. Има обаче обективни причини да не чакате планираната процедура:

  • ако имате основание да подозирате извънматочна бременност, по-добре е да диагностицирате и да се уверите, че локализацията на яйцеклетката е правилна;
  • в случай на кърваво отделяне се препоръчва ултразвуково изследване, за да се види дали има преждевременно отлепване на плацентата. Ако този проблем бъде открит навреме, лекарите могат да минимизират високия риск от спонтанен аборт;
  • Ултразвук може да се предпише и при повишен тонус на матката;
  • често лекарите препоръчват непланирани изследвания за тези жени, които имат някакви аномалии в развитието на гениталните органи (например с удвояване на матката или с преграда в матката);
  • някои искат да проверят самия факт на настъпилата бременност, ако има съмнения относно надеждността на теста за бременност;
  • понякога процедурата помага да се определи наличието на възпалителни процеси, тумори, които могат да дадат фалшиво положителни резултати от теста и да попречат на жената да забременее;
  • ако имате нередовен менструален цикъл или смущения, тогава се предписва диагноза за уточняване на датата;
  • като видите на ултразвук двигателната активност на ембриона и сърдечния ритъм, ще разберете, че бременността ви се развива.

  Първият ултразвуков преглед като част от "двойния тест"

  При първата планирана диагноза специалистът вече ще оцени първичната формация на детето, ще наблюдава как се развиват неговите органи и системи.

  По време на процедурата лекарят трябва да изключи наличието на груби дефекти или аномалии в развитието на бебето (липса на мозъчни полукълба, кости на черепния свод и меки тъкани).

  Вторият важен момент от проучването ще бъде, че за първи път винаги се провежда планирано ултразвуково сканиране като част от скрининга през първия триместър (кръв се отдава допълнително от вена за биохимичен анализ).

  Разбира се, такава диагностика трябва да се прави само в специални институции, където има високо прецизно съвременно оборудване и лекари с добра квалификация и достатъчен опит. Въз основа на резултатите от изследването лекарят ще може да направи изводи дали детето се развива правилно и дали бременността протича нормално..

  В допълнение към установяването на точната дата и определянето на броя на плодовете (близнаци, тризнаци), скринингът включва определяне на нормите:

  • кокцигеално-париетален размер (CTE);
  • размер на бипариеталната глава (BPD);
  • размера на цервикалната гънка или дебелината на яковото пространство (TVP);
  • дължината на носната кост;
  • сърдечна честота (HR).

  Протоколът за скринингово проучване включва данни за извънзародишните структури (хорион, жълтъчна торбичка и амнион) и оценка на общата жизнена дейност на плода (какъв вид двигателна и сърдечна дейност има, как се развиват други органи и части от тялото му).

  Ако има съмнения за някакви патологии или аномалии в развитието, на жената ще бъдат предписани по-подробни изследвания за потвърждаване на диагнозата, тъй като с рисковете от раждане на деца с хромозомни аномалии възниква въпросът за изкуствено прекъсване на бременността.

  Как се прави ултразвук на 12 седмици?

  Първото планирано ултразвуково сканиране може да се извърши както трансабдоминално (сензорът се поставя на предната стена на корема на бременната жена), така и трансвагинално (сензорът се вкарва във влагалището). Понякога лекарят е принуден да комбинира два вида изследвания, за да получи пълна картина на диагнозата..

  Първото скринингово ултразвуково сканиране, използващо трансвагинален метод, се счита за по-точно, но съществува риск от инфекция, нараняване на влагалището, шийката на матката и т.н..

  Приемът може да отнеме от 10 минути до половин час.

  Как да се подготвим за скрининг?

  1. Ако ще бъдете прегледани в държавна институция, тогава си струва да вземете със себе си чифт сменяеми обувки (чехли или калъфи за обувки), полезна е и пелена, която трябва да бъде поставена на диван, кърпа или салфетки, за да изтриете гела, нанесен върху стомаха.

  За трансвагинален ултразвук те обикновено искат да носят още 1-2 презерватива. В частните клиники и медицински центрове, като правило, всички тези консумативи вече са включени в цената на приема..

  1. Не забравяйте да хигиенизирате външните полови органи преди процедурата;
  2. Обикновено лекарят препоръчва ден или два преди изследването да започне диета, която да изключи храни, които провокират образуването на газове.

  Факт е, че газовите мехурчета могат да създадат смущения или ненужен фон в изображението. Следователно можете да играете на сигурно и да пиете вечер, както и сутрин преди процедурата, лекарство срещу метеоризъм ("Espumisan" или "Smectu").

  1. За редовен ултразвук трябва да дойдете с пълен пикочен мехур, така че пийте 1-1,5 литра вода около час преди процедурата. За трансвагинален ултразвук, напротив, ще трябва да отидете до тоалетната преди процедурата..

  Ако вече сте направили ултразвуково сканиране преди този момент, не забравяйте да запазите резултатите от тях и да ги носите със себе си за последващи процедури. Така лекарят ще има възможност обективно да оцени цялата динамика на развитието и растежа на детето, да следи напредъка на бременността.

  Значението на процедурата

  Срокът на първото планирано проучване не е неясна цифра, а строго регламентирана норма, законово подкрепена от специални акушерски заповеди, които са одобрени от Министерството на здравеопазването.

  Лекарите се опитват да гарантират, че жените се диагностицират навреме.

  Според медицинските препоръки най-оптималното време за първия ултразвуков скрининг е 12 седмици.

  По-удължените времеви рамки включват от ден 1 на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти.

  По това време могат да бъдат диагностицирани груби малформации на плода и маркери на хромозомна патология (в рамките на две седмици след горния период почти всички уникални характеристики, които дават възможност на лекарите да идентифицират синдрома на Даун или някои други заболявания и дефекти обикновено изчезват).

  През първия триместър обикновено се установява гестационната възраст на бебето (с точност 2-3 дни) и точната дата на бъдещото раждане. Също на този етап лекарят ще прецени здравето на плацентата, количеството и естеството на околоплодните води и т.н..

  Е, можете да видите малкия човек на екрана, да слушате ударите на сърцето му, да наблюдавате поведението и да поискате снимка или видео - за памет.

  Ултразвукови стандарти на 12-та седмица: какво ще покаже скрининговото проучване?

  Всички показатели, получени по време на диагнозата, могат да ви бъдат дешифрирани и обяснени само от висококвалифициран специалист. Има специални таблици, които посочват нормите на всички задължителни параметри на детето. Лекарят ще сравни резултатите от вашето изследване с таблични данни и ще ги оцени.

  Норми на KTR

  При измерване на опашната и теменната големина не се взема предвид само дължината на краката.

  Ако КТР на детето е по-голяма от определената норма, това означава, че то се развива бързо, което означава, че съществува риск от голямо тегло (голям плод).

  Отклонението надолу може да показва някакъв вид генетична патология, забавяне на развитието, избледняване (без пулс) или просто неправилно определена гестационна възраст.

  Период на бременност (в седмици и дни)Средна стандартна стойност на CTE, mmМинимални и максимално допустими стандартни стойности на CTE, mm
  10 седмици3124-38
  10 седмици и 1 ден3325-41
  10 седмици и 2 дни3426-42
  10 седмици и 3 дни3527-43
  10 седмици и 4 дни3729-45
  10 седмици и 5 дни3931-47
  10 седмици и 6 дни4133-49
  11 седмици4234-50
  11 седмици и 1 ден4335-51
  11 седмици и 2 дни4436-52
  11 седмици и 3 дни4537-54
  11 седмици и 4 дни4738-56
  11 седмици и 5 дни4839-57
  11 седмици и 6 дни4940-58
  12 седмици5142-59
  12 седмици и 1 ден5344-62
  12 седмици и 2 дни5545-65
  12 седмици и 3 дни5747-67
  12 седмици и 4 дни5949-69
  12 седмици и 5 дни6150-72
  12 седмици и 6 дни6251-73
  13 седмици6351-75
  13 седмици и 1 ден6553-77
  13 седмици и 2 дни6654-78
  13 седмици и 3 дни6856-80
  13 седмици и 4 дни7058-82
  13 седмици и 5 дни7259-85
  13 седмици и 6 дни7461-87
  14 седмици7663-89
  14 седмици и 1 ден7864-92

  Норми на BPD на главата на детето

  Тези показатели се използват за оценка на развитието на мозъка. Лекарят измерва разстоянието от храма до храма. Ако параметрите не достигат нормата, тогава можем дори да говорим за недостатъчно развитие (недоразвитие) на органа, липса на някой от неговите участъци.

  Ако цифрите надвишават нормата, това може да показва някои вътрематочни заболявания или патологии (церебрална херния, тумор, хидроцефалия), както и че плодът е твърде голям или се развива много бързо.

  Период на бременност в седмициСредна стандартна стойност на BPR, mmМинимални и максимално допустими нормативни стойности на BPR, mm
  10 седмициединадесет-
  11 седмици1713-21
  12 седмици21.18-24
  13 седмици2420-28
  14 седмици2723-31

  Размерът на "гънката на врата" или TVP

  Фокусирайки се върху този показател, лекарите преценяват наличието на хромозомни аномалии (синдром на Едуардс или Даун и др.). Въпреки това, стойността на дебелината на пространството на яката сама по себе си все още не е пряко изречение, но показва висок дял от наличието на риск.

  Период на бременност (в седмици и дни)Средна стандартна стойност на TVP, mmМинимални и максимално допустими стандартни стойности на TVP, mm
  10 седмици 0 дни - 10 седмици 6 дни1.50,8-2,2
  11 седмици 0 дни - 11 седмици 6 дни1.60,8-2,4
  12 седмици 0 дни - 12 седмици 6 дни1.60,8-2,5
  13 седмици 0 дни - 13 седмици 6 дни1.70,8-2,7
  14 седмици 0 дни - 14 седмици 6 дни1.80,8-2,8

  Норми на дължината на носа (носната кост)

  Ако детето има някаква хромозомна аномалия, тогава осификацията на носната кост ще настъпи по-късно от времето на изследването. Тоест тя може да отсъства напълно или да е много малка. Но ако всички други показатели съответстват на нормата, тогава най-често това може да показва индивидуалните характеристики на бебето (сносен нос или просто малки размери на носа).

  Период на бременност в седмициСтандартна стойност на дължината на носната кост в mm
  10-11 седмициопределено (само присъствие или отсъствие)
  12-13 седмици2.0-4.2
  14-15 седмици2.9-4.7

  Норми на сърдечната честота

  За оценка на общата жизнена активност са важни показателите за двигателната и сърдечната дейност на детето. Въпреки това движенията му през този период все още са много трудни за разграничаване, поради което за диагностика се вземат показатели на сърдечната честота (физическата активност се определя просто).

  Ако сърдечната честота е значително по-ниска или по-висока от нормата, тогава на жената ще бъде назначен допълнителен преглед, тъй като това може да служи като тревожен признак за лошо здравословно състояние на детето.

  Период на бременност в седмициУдарите в сърдечната честота в минута
  10 седмици161-179
  11 седмици153-177
  12 седмици150-174
  13 седмици147-171
  14 седмици146-168

  Бебешки пол

  Съвременните ултразвукови машини наистина са начини да покажат пола на детето, което много радва бъдещите родители.

  Дори ако експертният ултразвук не предполага определяне на пола на плода (в държавна агенция), можете да попитате Вашия лекар за това. Обикновено рядко се отказва.

  Трябва обаче да се помни, че съществува голям риск от грешка в малки срокове..

  Дори ако процедурата се извършва от висококвалифициран специалист. Ето защо много родители предпочитат да изчакат втория ултразвук, където вероятността за определяне на пола на плода е 90%.

  Норми за изследване на ембрионални структури

  След като бъдат проучени анатомията и физиологичните характеристики на детето (вътрешни органи, системи, образуване на тъкани и др.), Лекарят ще направи оценка на хориона, жълтъчната торбичка, придатъците и стените на матката.

  Жълтъчната торбичка е много важен орган на ембриона. Именно върху него лежат най-важните функции, тъй като до края на първия триместър той играе ролята на много жизненоважни и необходими за детето органи, работещи като първични репродуктивни клетки, първичен черен дроб и кръвоносната система.

  Когато нуждата от него изчезне (бебето формира и развива независими системи и органи), жълтъчната торбичка започва да намалява и след това изцяло приема формата на малко стъбло на жълтъка.

  Лекарят ще измери вътрешния диаметър на торбата, ще види каква е формата. Според тези показатели ще бъде възможно да се прецени вероятността от развитие на патологии (ако е повече от нормата), че бременността не се развива или просто няма достатъчно прогестерон (ако показателите са по-малки от нормата).

  Данни за индикатораЖълтъчна торбичка
  нормалноненормално
  Форматазаобленинеправилна, яйцевидна
  Вътрешен диаметър4-6 ммПо-малко от 2 mm на 8-12 седмици и повече от 6 mm след 10 седмици
  Ехогенностхипоехогенния център и хиперехогенния контурхиперехогенна

  Също така, лекарите определят как се намира хорионът, който след това се трансформира в плацентата (по предната стена, по гърба и т.н.). Може да бъде открита презентация, което означава, че лекарят ще трябва да разработи специални тактики за управление на вашата бременност. По време на изследването ще бъде оценена неговата структура (тя трябва да бъде хомогенна).

  Освен това те наблюдават амниона (количеството и естеството на околоплодните води). Характеристики на структурата или аномалиите на матката, както и информация за възможния тонус - също са записани в протокола за изследване.

  Почти всяка млада майка очаква с нетърпение първото си дете. Очаквах с нетърпение и първото си бебе. По някаква причина всички искат момчето да е първо. Но не ми пукаше, основното е, че детето се роди здраво.

  Сега, в първите етапи на бременността, те трябва да бъдат изпратени за ултразвуково сканиране. Някои майки са „за“, други не бързат, оправдавайки това с факта, че е вредно за детето и за него самата. Можете да говорите много по тази тема, защото преди всичко да се е случило без ултразвук, децата са се раждали здрави и като че ли всичко е било нормално. Но нашето време диктува нови правила.

  Лошата екология, хранене, начин на живот влияят негативно на човешкото здраве. Много често се раждат деца с патологии или самите майки могат да се разболеят от нещо. Вярвам, че ултразвуковото сканиране в наше време трябва да се прави задължително, но не често, както правят някои жени в дадена позиция..

  Лекарят назначава определени дати, когато трябва да отидете и това е всичко. Естествено, ако има някакви отклонения, тогава ще трябва да ходите да проверявате по-често.

  Що се отнася до мен, по време на първата ми бременност бях изпратен за ултразвуково сканиране, когато току-що се регистрирах, т.е. период от 12 седмици. Процедурата реши да се проведе в платена клиника, имаше модерен апарат и опитен лекар. Изчаках този момент с трепет и какво щастие беше да видя собствената си малка бучка на монитора!

  Разбира се, не можете да определите пола през този период и аз наистина не настоявах за това. Нямаше аномалии, плодът се развиваше нормално. Вторият път местният лекар ме изпрати в края на бременността, на 33 седмици. Какво удоволствие беше да видя здраво бебе, с тегло около 3 килограма, самият лекар каза, че момчето е на 100% и всичко трябва да е наред. Колко радост изпитвам съпругът ми, роднините ми и аз самата!

  Вярвам, че ултразвукът не е повлиял по никакъв начин на здравето и състоянието на бебето. Роди се здраво момче, спокойно, той бушуваше само когато го боли корема. Скъпи майки, всеки има право да направи избор. Но мисля, че не трябва категорично да отказвате прегледа, ако лекарят посъветва, защото това може да предотврати появата на някои отклонения или дори повече - да спаси живота на дете или майка...

  Заключение

  Не забравяйте, че ако някои параметри се отклоняват от нормата при първото ултразвуково сканиране, това не означава, че детето ви непременно ще се роди по-ниско. Ще бъдат проведени повече изследвания за потвърждаване на подозрения. Затова не се паникьосвайте и не се разстройвайте преди време. По принцип първият планиран ултразвук е възможност да видите с очите си малко живот в себе си.