Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук, дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията на сърдечно-съдовата система на бебето към тях. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или опровергае) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност?

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

Колко често се прави CTG по време на бременност?

Диагностиката на плода на бременна жена е много важна част от прегледа на бъдещата майка. Позволява в специални случаи да се установи наличието на зараждащи се заболявания, с които е по-лесно да се справите в ранните етапи на откриване. Кардиотокографията е особено популярна сред такива процедури, тъй като се характеризира с простота и безболезненост..

Преди да се подложите на прегледа, е необходимо да разберете колко пъти се прави CTG по време на бременност, как протича процесът на проверка на данните и къде се правят такива процедури. Познаването на такива неща ще осигури висококачествен резултат от CTG, отразяващ истинското състояние на плода..

Какво е CTG?

CTG принадлежи към група от доста прости и безопасни методи за диагностика на състоянието на плода по време на престоя в утробата. С помощта на това проучване, проведено по време на бременност, лекарят изследва сърдечната честота на детето по време на неговата активност и спокойно време. Измерва се и друг също толкова важен показател - контракциите на самата матка.

Проверката се извършва благодарение на специални сензори, които "приемат" и регистрират съответните данни под формата на 2 реда, представляващи графика. Първият ред (тахограма) отразява характеристиките на сърдечната дейност на детето, а вторият (хистограма) - промяната в силата на маточните контракции на майката.

Сред патологиите, които CTG може да открие, са:

 • възможното въздействие на болестта на майката върху детето;
 • фетална хипоксия (недостатъчно количество хранителни вещества);
 • нарушен сърдечен ритъм при бебе.

Трябва да се помни, че този диагностичен метод не е единственият показател за здравето на детето, тъй като промените биха могли да възникнат поради реакция на необичайно външно влияние или употребата на предписани лекарства. В някои случаи настроението на майката оказва значително влияние върху бебето..

Характеристики на процедурата

Пациентът трябва да легне на удобен диван в "полуседнало" положение или да се преобърне в лявата страна: избира се по-подходяща позиция, която няма да причини дискомфорт. Освен това необходимите сензори са фиксирани към повърхността на корема със специални каишки. Данните се записват.

Почти всяко устройство е оборудвано с автоматичен рекордер за движение на плода, но при липса на важна функция акушерката може да поиска от жената самостоятелно да определи този показател. Струва си предварително да обсъдите въпроса със специалист.

CTG отнема около 15–45 минути, в зависимост от индивидуалните характеристики на бебето. Жената има право да пие чиста вода, колкото е необходимо по време на прегледа, така че можете да носите бутилка със себе си.

В редки случаи CTG се извършва инвазивно по време на самото раждане в края на отвора на феталния пикочен мехур: тънък електрод е прикрепен към главата на бебето, а в маточната кухина е разположен катетър, регистриращ маточните контракции.

Колко често се прави CTG по време на бременност??

Прието е да се провежда първата кардиотокография през 3 триместър, а именно на 32 гестационна седмица. Понякога проучването е насрочено за 28-та седмица, но не по-рано. Някои жени не разбират защо трябва да изследват плода на толкова късен гестационен етап, без да виждат много смисъл в това. Само през този период обаче сърдечната честота на бебето се чете и се установява относително равномерен цикъл на будност и сън..

При липса на здравословни проблеми пациентът трябва да се подлага на CTG приблизително веднъж на всеки 10 дни. Ако са установени специални патологии при плода, се предписва специална терапия и постоянно наблюдение на състоянието на детето. Процедурата за лечение се провежда по-често: 1 или 2 пъти на ден.

Когато са необходими изследвания

Като правило, феталната CTG се прави безуспешно през 3-ия триместър, ако са получени добри показатели, тогава в бъдеще процедурата трябва да се извършва приблизително веднъж на 6-10 дни или всяка седмица - това зависи от предписанията на лекуващия лекар. При наличие на задоволителни данни не трябва да злоупотребявате с тази форма на изследване: няма особена нужда от това..

Ако бъдещата майка показва явни признаци на усложнения, наблюдението се извършва по-често от очакваното. Специалните показания за редовен преглед включват:

 • наличието на множество плодове (многоплодна бременност);
 • всякакви малформации на бебето;
 • повишено или намалено количество околоплодни води;
 • идентифициране на хронични заболявания при бременна жена (ARVI, грип и др.);
 • усложнения, изразени от конвулсии, високо кръвно налягане и оток (гестоза);
 • преждевременно раждане и спонтанни аборти в миналото;
 • следсрочна бременност;
 • лоши навици - пушене, пиене на алкохол и употреба на наркотици;
 • наличието на хронична инфекция.

Как да се подготвим, за да не повторим процедурата?

Разглежданият диагностичен метод не изисква специално обучение. Струва си обаче да помислите за кратки, но важни правила:

 • трябва да ядете преди процедурата, но преяждането е крайно нежелателно;
 • посетете тоалетната предварително и при необходимост изпразнете пикочния мехур;
 • откажете пушенето за 2-3 часа, ако има лош навик;
 • необходимо е да се раздвижите малко преди да пристигнете в желания офис: това е необходимо, за да не заспи детето при разглеждане на данните;
 • струва си да изключите телефона за известно време, тъй като излъчваните от него вълни могат да причинят ненужни смущения.

Ефекти от честата кардиотокография върху плода

Официалната медицина не разполага с данни, доказващи вредното въздействие на въпросната процедура върху дете. Понякога можете да чуете истории от млади майки за бебето, което става подозрително по време на проучването. Експертите свързват това поведение с появата на нов неизвестен звук в „жилището на детето”, който евентуално причинява лек дискомфорт на бебето..

В медицинската практика има малка вероятност за диагностициране на патология при напълно здрав плод. Подобни нарушения се наблюдават при специални обстоятелства:

 • сънливо състояние на бебето по време на записване на показатели:
 • ядене на прекомерно количество храна от жена преди процедурата;
 • висока активност на детето в утробата;
 • недостатъчно количество нанесен гел върху сензора;
 • наднормено тегло на изследвания пациент;
 • наличието на множество плодове.

Една кардиотокографска сесия е средно приблизително 800–1300 рубли. Но често можете да наблюдавате малко по-висока цена за процедурата, например на територията на Московска област (1500 рубли) и Ленинградска област (1700-1800 рубли).

Изследването се извършва в специализирани медицински центрове и болници, в които се намира необходимото устройство. Специалистът, провеждащ изследването на показателите, трябва да има подходящо ниво на квалификация.

Как се прави CTG на плода, за колко време и какво показват резултатите

CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

CTG на плода по време на бременност

Едно от важните проучвания през третия триместър е CTG по време на бременност. Този метод на изследване ви позволява цялостно да оцените състоянието на плода, дали бебето страда от хипоксия. Провежда се за почти всички бременни жени през третия триместър и особено при подготовката за раждане, както и по време на самото раждане.

Какво представлява феталната CTG по време на бременност

Кардиотокографията се извършва по време на бременност, за да се получат данни за сърдечните контракции и работата на феталното сърце в комбинация с неговата двигателна активност, маточни контракции и фетални реакции към това.

Обикновено това проучване при бременни жени се комбинира с ултразвук и доплерометрия (специално изследване на притока на кръв в съдовете на плацентата, пъпната връв и плода).

Тези прегледи ви позволяват да идентифицирате аномалии по време на бременност, които пречат на нормалното развитие на детето, което ще позволи на лекаря да предпише лечение навреме.

Кога се предписва CTG по време на бременност

В специални случаи експертите могат да препоръчат CTG по време на бременност от 29 седмици, но обикновено изследването се използва след 31-та седмица от бременността, когато резултатите от изследването ще отразяват най-надеждните данни.

До този момент органите на плода са все още незрели и данните може да се окажат не съвсем точни и верни. При провеждане на CTG е желателно детето да е било относително спокойно, тъй като резултатите, получени с CTG, също ще зависят от неговите движения..

Следователно, точното време на процедурата ще бъде определено от лекаря, както е посочено. По този начин отговорът на въпроса колко дълго се прави CTG по време на бременност е от 30-32 седмици от бременността до раждането..

Колко често се прави CTG по време на бременност??

Ако се открият някакви усложнения по време на бременност, CTG се предписва по-често, до ежедневно наблюдение - това проучване не уврежда плода и майката.

В допълнение, CTG може да се извърши дори по време на раждане, това се изисква в случаите, когато е необходимо да се определи общото състояние на детето и да се вземе решение за по-нататъшното управление на раждането..

Специален контрол ще бъде необходим за деца със сложно раждане, с оплитане на пъпна връв или с други патологии на бременността.

Как се прави CTG по време на бременност

CTG по време на бременност е абсолютно безопасна и безболезнена процедура. Това по никакъв начин няма да навреди нито на майката, нито на плода. Особено интересно е провеждането на CTG за онези жени, които се сблъскват за първи път и се интересуват от това какво ще направят?

На първо място, в кабинета лекарят ще помоли жената да заеме удобно легнало или полегнало положение, понякога седнало, за да можете спокойно да прекарате следващия час. Ще бъде важно да се отпуснете и да бъдете спокойни. Няколко сензора са прикрепени към корема:

 • един от ултразвуковите сензори, той ще регистрира сърдечния ритъм на плода;
 • вторият е тензодатчик, с помощта на който ще бъдат фиксирани контракциите на стените на матката;
 • може да има и допълнителен сензор за движения или бутон в ръката на жената, който тя щрака с всяко отделно движение.

Съществуват съвременни устройства, които записват и анализират графики, давайки резултати в точкова система.

CTG по време на бременност: как да се подготвим

Въпреки че процедурата не е трудна, тя изисква известна подготовка..

Преди процедурата си струва да закусите, тъй като ще трябва да седите дълго време, без да се движите твърде много, да отидете до тоалетната и да се отпуснете, забравяйки за всички проблеми и събития.

Не забравяйте да изключите телефона си и да не говорите. Преди процедурата трябва да се движите малко, така че бебето да не спи и записът е бил успешен..

Струва си да се успокоите по време на процедурата, за да не променяте много позицията на тялото в бъдеще и да не влияете върху записа, тъй като записването продължава средно поне половин час и обикновено около час.

Това е необходимо, за да се установи точно честотата на сърцето на плода и реакцията на свиването на стените на матката. Най-надеждни резултати се получават при липса на проблеми по време на бременност..

Понякога жените получават лош CTG по време на бременност, докато се чувстват отлично и няма аномалии в състоянието на бременността, това изисква второ проучване, за да се изключи фазата на феталния сън и да се повлияят резултатите от страничните ефекти.

CTG по време на бременност: норма

Важно е правилно да "прочетете" данните, получени с CTG. Обикновено резултатите се записват на специална лента и те се оценяват от акушер-гинеколог.

Съвременните устройства могат веднага да издадат формуляр с попълнени резултати и CTG оценка. Добрите резултати са:

 • сърдечен ритъм в диапазона от 108-160 удара / мин при спокойно състояние на плода и 125-180 удара / мин при движение. В този случай трябва да се открие еднакъв сърдечен ритъм;
 • разпространението на сърдечната честота е от 5 до 25 удара / мин;
 • забавянето на сърдечните контракции се случва рядко, докато намаляването не надвишава 15 удара / мин;
 • ускорение на сърдечната контракция се случва не повече от два пъти на проучване с амплитуда не повече от 15 удара в минута;
 • броят на маточните контракции не надвишава скоростта на свиване на сърцето на детето с повече от 15%.

Ако има 6-8 точки, се извършват повторни прегледи и отстраняване на CTG, ако резултатът е стабилен, детето има лека, подвижна хипоксия.

С резултат 0-5 се поставят сериозни отклонения в развитието на плода, хипоксията заплашва живота му и са необходими спешни мерки. В този случай на бременни жени веднага се предписва терапия или се решава цезарово сечение (ако това е CTG при раждане).

CTG по време на бременност е абсолютно безвредна процедура, която ви позволява да сравнително бързо и точно да оцените състоянието на детето, а при раждането помага за по-нататъшните тактики на управление на труда.

CTG (кардиотокография) по време на бременност. Показания за процедурата. Подготовка и изпълнение

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Какво означава CTG (кардиотокография)?

CTG (кардиотокография) е изследователски метод, който ви позволява да оцените състоянието на плода в утробата по време на бременност. Също така, по време на проучването, специалистът може да оцени контрактилната активност на матката на бременната жена. Това е проста, бърза и безопасна процедура, която може да се използва за идентифициране на различни нарушения на плода, които представляват заплаха за по-нататъшното му развитие. Навременното откриване на такива нарушения ще позволи на лекаря да предприеме необходимите мерки за коригирането или отстраняването им, като по този начин предотврати по-нататъшно увреждане на плода или развитие на усложнения по време на бременност и / или раждане..

Същността на метода е, че с помощта на специални сензори се записва сърдечната честота на плода, както и честотата и силата на матката (в която се намира плода). Регистрираните промени се записват на специална хартия и тяхното проучване позволява на лекаря да оцени състоянието на плода.

За да се разбере как работи описаният по-горе метод и как въз основа на него може да се оцени състоянието на детето в утробата, се изискват определени знания за хода и развитието на бременността..

При нормални условия човешкото сърце започва да се свива още в утробата (приблизително до края на 1 месец вътрематочно развитие). В началото обаче сърдечните удари са некоординирани и не са свързани с останалата част от тялото. С развитието на централната нервна система (ЦНС), ендокринната, кръвоносната и други системи, те (тези системи) започват да оказват определено влияние върху сърдечните контракции. Например, активирането на определени части на централната нервна система може да доведе до увеличаване или намаляване на сърдечната честота (HR). Различни хормони (секретирани в тялото на плода или майката) могат да имат еднакви ефекти, както и различни патологични ситуации, които могат да възникнат по време на бременност и раждане..

В резултат на много изследвания учените са установили, че нормално (при нормално развиваща се бременност) сърцето на сърцето бие със строго определена честота (средно от 110 до 150 удара в минута). Те също така отбелязват, че сърдечната честота на плода може да варира в зависимост от различни външни влияния, както и при наличието на определени патологични състояния и / или заболявания. Следователно тези или онези промени в сърдечната честота позволяват на специалиста да определи състоянието на плода, както и да подозира наличието на определени патологии и да предприеме мерки за тяхното отстраняване..

Принципът на работа на CTG апарата (както е посочено от сензора)?

Както бе споменато по-рано, по време на процедурата CTG се оценяват сърдечните контракции на плода, както и контракциите на матката (нейния мускулен слой) и движенията на плода. За регистриране на тези процеси се използват два различни сензора, принципите на които също са различни..

По време на CTG се записва следното:

 • Пулс на плода. За това се използва ултразвуков апарат с доплер функция. Принципът на действие на това устройство е както следва. Първоначално устройството излъчва ултразвукови вълни, които се изпращат дълбоко в човешкото тяло. Сблъсквайки се с различни тъкани, тези вълни се отразяват частично от тях и се връщат обратно към сензора, който ги регистрира. Ако насочите такова устройство към кръвоносен съд, през който тече кръв (включително сърцето на плода, което е в утробата), ултразвуковите вълни ще се отразят от кръвните клетки, които са в постоянно движение. Освен това, благодарение на ефекта на Доплер, ще бъде възможно да се определи в каква посока се движи кръвта (към или от датчика). По този начин, оценявайки естеството на кръвния поток през сърцето на плода, устройството може да определи сърдечната честота с висока точност..
 • Контракции на матката. За това се използва така наречения тензодатчик, който регистрира най-малките промени в обема на корема на жената. Външно прилича на колан, който се увива около корема и леко се стяга. По време на следващото свиване на матката, размерът на горната й част (дъното) леко ще се увеличи. В резултат на това чувствителният елемент на деформатора ще се разтегне, което ще позволи регистриране на маточната контракция.
 • Движение (разбъркване) на плода. Те се записват и с деформационен манометър.
Струва си да се отбележи, че по време на CTG и двата сензора са инсталирани едновременно (датчик за напрежение в горната част на корема и ултразвуков сензор в областта на предложеното местоположение на сърцето на плода), като едновременно записват сърдечната честота на плода и контракциите на матката. Получените данни се записват на специална хартия под формата на две извити линии, които са разположени една над друга. Това ви позволява да оцените сърдечната честота на плода по време на маточните контракции, по време на активни движения и в покой, което също е важно за поставяне на правилна диагноза..

Кое е по-добро (по-информативно) - CTG, ултразвук или доплер?

Всеки от тези методи се използва за идентифициране на различни патологични състояния в конкретни ситуации по време на бременност, така че е невъзможно да се каже недвусмислено кой е по-добър..

За да оцените състоянието на плода в утробата, използвайте:

 • CTG. Позволява ви да оцените сърдечната честота на плода и контрактилната активност на матката, което ви позволява да идентифицирате различни патологични състояния в края на бременността (през третия триместър).
 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Използва се за различни цели на различни етапи от бременността. Така например, в ранните етапи ултразвукът може да се използва за потвърждаване на наличието на бременност, за откриване на извънматочна бременност (когато ембрионът започва да се развива извън маточната кухина, което представлява опасност за живота на жената), както и за идентифициране на различни аномалии в развитието. На по-късен етап ултразвукът може да открие и вътрематочни аномалии в развитието..
 • Доплер ултразвук. Ултразвукът с ефекта на Доплер ви позволява да оцените притока на кръв от плацентата към плода, в нарушение на което може да има вътрематочно забавяне на растежа или дори смърт на детето. В същото време това проучване ви позволява да идентифицирате някои други аномалии (например пъпната връв, оплетена около врата на бебето).

Каква е разликата между CTG и ЕКГ?

Кардиотокографията и ЕКГ (електрокардиографията) са две напълно различни процедури, използвани за записване на напълно различни данни.

Същността и принципът на кардиотокографията са описани по-рано (с помощта на ултразвук се записват сърдечни контракции на плода, а с помощта на манометър - маточни контракции и движения на плода). За разлика от CTG, ЕКГ записва електрическата активност на човешкото сърце. Факт е, че дейността на сърдечния мускул се регулира от електрически импулси. Тези импулси се появяват в строго определени зони на сърцето и се разпространяват в строго определена последователност, което гарантира редовността и ефективността на сърдечните контракции. Регистрацията на тези импулси на хартия (електрокардиограма) ви позволява да получите характерни извити линии. При различни заболявания на сърцето, кръвоносните съдове или белите дробове електрическата активност на сърцето ще се промени, което ще бъде отразено в електрокардиограмата.

За да се извърши ЕКГ, върху тялото на човек (върху ръцете, краката и гърдите) трябва да се инсталират специални електроди, които ще регистрират електрическата активност на сърцето. Следователно тази процедура може да се извърши за новородено, дете или възрастен, но не и за плод в утробата..

Кога и защо се нуждаете от CTG изследване по време на бременност (показания)?

Кардиотокографията ви позволява да оцените състоянието на сърцето на детето и способността му да се адаптира към променящите се условия на околната среда, което може да помогне при идентифицирането на различни патологични състояния.

CTG може да бъде назначен:

 • По време на бременност - за оценка на състоянието на плода и идентифициране на патологиите на развитието.
 • Преди раждането - за оценка на готовността на детето за раждане.
 • По време на раждане - за оценка и постоянно наблюдение на състоянието на плода, както и за своевременно идентифициране на различни патологични състояния, които могат да се развият, когато детето премине през родовия канал на майката.

Необходимо ли е да се прави CTG по време на бременност и възможно ли е да се откаже?

Днес CTG не е задължителна процедура, въпреки че повечето акушер-гинеколози препоръчват извършването й по време на бременност за всички жени. Ако бременността протича нормално, жената може да откаже да проведе това проучване. В същото време, ако се установят рискови фактори, които могат да представляват заплаха за развитието или живота на плода, лекарят може да настоява за провеждане на кардиотокография на различни етапи от бременността или по време на раждането..

Показанията за CTG могат да бъдат:

 • Болести на майката по време на бременност - тежки инфекциозни заболявания, отравяния, повишена температура на размразяване, високо кръвно налягане (включително прееклампсия, характеризираща се с подчертано повишаване на кръвното налягане и склонност към развитие на гърчове), олигохидрамнион и т.н..
 • Нарушения на движението на плода - например, ако дълго време майката не усеща никакви движения или треперене на плода в корема.
 • Коремна болка, причината за която не е известна.
 • Наранявания по време на бременност - особено коремни наранявания, които могат да навредят на плода.
 • Усложнения по време на предходна бременност - спонтанни аборти, фетални аномалии, следсрочна бременност, преждевременно раждане.
 • Проблеми по време на предишно раждане - заплитане на пъпната връв около шията на плода, необичайно предлежание на плода, преждевременно отлепване на плацентата, наличие на белези на матката (след операция) и т.н..

Кога (коя седмица от бременността) направете първия CTG?

За първи път това проучване се препоръчва за жени на 32 гестационна седмица. На по-ранна дата също е възможно да се регистрира сърдечната честота на плода, но това няма да даде значима информация за състоянието му. Факт е, че при нормални условия сърцето на ембриона се формира и започва да се свива до края на 1 месец вътрематочно развитие. В същото време обаче това няма нищо общо с нервната система на тялото, в резултат на което не отразява общото състояние на бебето..

Към 29 - 30 седмици от вътрематочното развитие сърцето се „свързва“ с така наречената автономна (вегетативна) нервна система, която ще регулира своята дейност през останалата част от живота. Тази система е отговорна за адаптацията на тялото към променящите се условия на околната среда и именно тази система осигурява промени в сърдечната честота, когато състоянието на плода се промени. Така например, ако детето започне да се движи в утробата, нуждата от енергия ще се увеличи значително, в резултат на което под въздействието на автономната нервна система също ще се увеличи сърдечната честота. Също така, промени в сърдечната честота могат да се наблюдават при различни патологични състояния. В началото обаче тези промени могат да бъдат непълни и неточни, тъй като сърдечната дейност все още не е напълно регулирана от нервната система. Окончателното развитие на този регламент се наблюдава само до 32 седмици. От този период всякакви промени в състоянието на плода ще повлияят на сърдечната честота, която може да се използва за диагностични цели..

Колко често се прави CTG на бременни жени и възможно ли е да се прави всеки ден?

Честотата на извършване на CTG зависи от хода на бременността, както и от резултатите от предишни проучвания..

Ако бременността протича без усложнения (жената не е имала инфекциозни заболявания, наранявания или други патологии), достатъчно е процедурата да се извърши на 32 - 33 седмици, както и преди раждането (на 37 - 38 седмици). Това се прави повече с превантивна цел (за да се потвърди, че бременността протича нормално и нищо не застрашава развитието на плода).

В същото време, при наличие на един или повече рискови фактори (изброени по-горе), както и когато се открият нарушения по време на първата процедура (извършена на 32 гестационна седмица), CTG може да се предписва по-често (седмично, няколко пъти седмично или дори ежедневно). Необходимостта от такива чести изследвания се дължи на факта, че при наличието на определени заболявания може да се развие увреждане на плода, което представлява опасност за по-нататъшното му развитие или дори за живота. В този случай лекарите ще трябва незабавно да вземат решение за по-нататъшни тактики на лечение или за спешно раждане (през естествен родов канал или чрез цезарово сечение). Забавянето в това може да доведе до най-ужасните последици..

Какво ще покаже CTG по време на близначна бременност??

При многоплодна бременност (когато не един, а 2 или повече плода се развиват в матката) също е възможно да се извърши кардиотокография, но могат да възникнат определени трудности, свързани с изследователската техника.

Както беше посочено по-рано, по време на нормалната процедура се използват 2 сензора. Единият от тях (тензометър) е фиксиран около корема на майката и регистрира маточните контракции, докато другият (с доплер ехографска функция) е инсталиран в областта на предложеното местоположение на сърцето на плода и оценява неговите функции. Един щамомер също е достатъчен за оценка на маточните контракции при многоплодна бременност. В същото време за оценка на сърдечния ритъм на всеки плод трябва да се използва отделен преобразувател с ултразвукова доплер функция, всеки от които трябва да бъде инсталиран в областта на сърцето на плода. В този случай сърдечната честота на двата плода трябва да се записва едновременно и да се сравнява с маточните контракции, което ще позволи на лекаря да получи най-точните данни..

Защо се прави CTG анализ в болница (при раждане)?

Обикновено процедурата се извършва в началото на раждането (по времето, когато жената постъпва в болницата). Ако не се открият някакви отклонения и раждането протича нормално, кардиотокографията може да не се повтори. Ако по време на раждането се забележат някакви усложнения или отклонения от нормата, изследването може да се извърши толкова пъти, колкото е необходимо. Ако се открият тежки нарушения на сърдечния ритъм на плода, лекарят може да вземе решение за по-нататъшни тактики на управление на раждането (т.е. да продължи раждането през естествения родов канал или да прибегне до спешна операция, за да спаси живота на майката и / или плода).

Прави ли се CTG на мозъка?

Прави ли се CTG на новородено?

Кардиотокография за новородено не се прави, тъй като тази процедура е предназначена единствено за изследване на състоянието на плода в утробата. След раждането на бебето се използват редица други диагностични методи за оценка на състоянието му..

Можете да оцените състоянието на детето след раждането, като използвате:

 • ЕКГ (електрокардиография) - ви позволява да идентифицирате нарушения на честотата и ритъма на сърдечните контракции.
 • Пулсова оксиметрия - ви позволява да определите дали в кръвта на детето има достатъчно кислород, както и да оцените пулса му.
 • Ултразвук (ултразвук) - ви позволява да оцените функцията на сърцето и други вътрешни органи.
 • Доплер ултразвук - ви позволява да оцените функцията на сърцето и проходимостта на кръвоносните съдове.

Как правилно да се подготвим преди CTG?

Кардиотокографията се прави на празен стомах или не (възможно ли е да се яде преди CTG)?

Приемът на храна практически няма ефект върху резултатите от проучването. Това се дължи на факта, че при нормални условия (при правилно хранене на майката) детето получава всички хранителни вещества, необходими за нормалното му развитие.
Ако майката не яде сутрин преди процедурата, доставката на хранителни вещества в тялото й ще бъде достатъчна, за да осигури на плода с тях няколко часа. Ако майката се храни непосредствено преди теста, това също няма да повлияе на сърдечната честота (сърдечната честота) на плода..

В същото време си струва да се отбележи, че някои храни могат да повлияят (стимулират или потискат) централната нервна система и сърдечно-съдовата система на майката и / или плода, като по този начин причиняват определени промени в CTG. По-добре е да изключите такива храни от диетата поне 48 часа преди планираното проучване, за да се избегнат неточности и грешки по време на оценката на резултатите..

Преди CTG не се препоръчва да се използват:

 • кофеинови напитки (чай, кафе);
 • черен шоколад (над 100 грама);
 • какао;
 • Алкохолни напитки;
 • енергични напитки;
 • протеинови храни (в големи количества).
Заслужава обаче да се отбележи, че много лекари препоръчват на жените да ядат нещо сладко (например някои бонбони или торта, парче торта и т.н.), преди да направят теста. Смята се, че притокът на захар (глюкоза) в кръвта стимулира двигателната активност на бебето, като по този начин прави изследването по-информативно..

Мога ли да пия кафе преди CTG?

Пиенето на кафе преди кардиотокография не се препоръчва, тъй като това може да повлияе на качеството и резултатите от изследването.

Факт е, че кофеинът, който е част от кафените зърна, е стимулант на централната нервна система (централна нервна система). Когато попадне в човешкото тяло, той увеличава дихателната честота, както и сърдечната честота (сърдечната честота) и кръвното налягане. При първоначално високо кръвно налягане при бременна жена (включително на фона на прееклампсия), това може да предизвика още по-голямо повишаване на кръвното налягане или дори развитие на гърчове. Това може да провокира нарушение на доставката на кислород до плода, което ще повлияе на CTG..

В същото време си струва да се отбележи, че дори при нормално налягане и липса на прееклампсия, част от кофеина може да премине през плацентата в кръвоносната система на плода, причинявайки същите промени в нея. В същото време на кардиотокограмата ще бъде записано изразено повишаване на сърдечната честота на бебето над нормата, което може да заблуди лекаря..

Трябва ли да събудя бебето в стомаха преди CTG?

Не се препоръчва да събуждате бебето преди процедурата с помощта на външни влияния. За тази цел не трябва да натискате стомаха, да бягате, скачате, клякате или да извършвате други подобни манипулации, тъй като това не само няма да даде положителен резултат, но и може да навреди на развиващия се плод.

При нормални условия, от около 28 - 30 седмици на вътрематочно развитие, детето започва ясно да дефинира циклите на активност („будност“) и почивка („сън“). В същото време по време на сън той е относително неподвижен, докато докато е буден може да се преобърне, да „рита“ с ръце или крака и да извършва други подобни движения. При извършване на CTG е важно да се регистрира моментът, в който детето е будно, тъй като по време на активни движения ще се отбележат характерни промени в сърдечната честота, които са необходими за правилна оценка на изследването. Ако детето спи, изследването може да е неинформативно или да регистрира „неактивността“ на плода.

Имайки предвид този факт, освен че искат изследването да бъде информативно и да показва „нормални“ резултати, много жени решават да „събудят“ детето непосредствено преди процедурата, прибягвайки до различни външни влияния (до натискане върху корема). Подобни действия обаче могат не само да изкривят резултатите от изследването, но и да навредят на плода..

Факт е, че при нормални условия цикълът на сън при плода е не повече от 50 минути (обикновено около 30-40 минути). С други думи, ако детето се развива нормално, най-много на всеки 40-50 минути, то трябва да се събуди самостоятелно и да започне да се движи, което ще се отрази на сърдечната честота. Следователно, ако по време на началото на CTG бебето спи (т.е. не се движи), достатъчно е да изчакате известно време, след което то ще се събуди и ще започне да се движи самостоятелно. Ако детето не се събуди един час или повече, възможно е да има някакви нарушения в развитието. В този случай лекарят може да увеличи продължителността на процедурата или да предпише други диагностични мерки с цел изясняване на диагнозата. В същото време в близко бъдеще на една жена най-вероятно ще бъде предписан повторен CTG..

Ако преди началото на изследването жената "събуди" детето с външно влияние, то, разбира се, ще се движи и CTG ще покаже "добри" резултати. Ако обаче в същото време плодът е имал някакви аномалии или нарушения, те могат да останат незабелязани от лекаря и да продължат да нараняват детето в бъдеще..

Трябва ли да взема кръвен тест за CTG?

За кардиотокографията няма нужда от никакви изследвания, включително общ кръвен тест. Също така, процедурата CTG се извършва независимо от лабораторните данни и резултатите от тестовете на майката по никакъв начин не влияят върху резултатите от кардиотокографията..

В същото време си струва да се отбележи, че ако по време на изследването се разкрият някакви аномалии в състоянието на плода, на жената могат да бъдат назначени редица допълнителни изследвания и тестове (включително кръвни тестове), за да се установи причината за нарушение.

С "подозрителен" CTG, на жена може да се предпише:

 • Пълна кръвна картина - за проверка на анемия (анемия) или инфекция.
 • Биохимичен кръвен тест - за оценка на функцията на черния дроб, бъбреците, панкреаса и други вътрешни органи.
 • Хормонални тестове - за оценка на функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните и други жлези.
 • Определяне на нивото на кръвната захар - за откриване на диабет.
 • Анализ на кръвосъсирващата система - с увеличаване на активността на тази система в кръвта на жената могат да се образуват кръвни съсиреци (тромби), които могат да нарушат кръвоснабдяването на различни органи, включително плацентата, която храни плода и доставя кислород до него.

Какво трябва да вземете със себе си в CTG?

Когато отива на това проучване, жената трябва да вземе със себе си само кърпа, която ще трябва да положи на дивана, върху която ще бъде по време на процедурата. Можете също така да поставите няколко сухи кърпички в чантата си. Те могат да бъдат полезни за избърсване на стомаха след приключване на проучването. Факт е, че преди да приложите ултразвуковия сензор върху кожата, върху него се нанася гел. Това е необходимо, за да се предотврати отразяването на ултразвукови лъчи на границата на въздуха и кожата. Ако това не бъде направено, ултразвуковите лъчи няма да могат да проникнат в тъканите на тялото на достатъчна дълбочина и да регистрират сърдечните удари на плода, в резултат на което изследването ще бъде неинформативно..

След края на процедурата жената ще трябва да избърше гела от стомаха си, тъй като може да намокри или да оцапа дрехите. Обикновено в офиса, където се извършва CTG, трябва да има салфетки или кърпа, с която пациентите да избърсват гела. Ако обаче лекарят няма салфетки, по-добре е жената да ги има при себе си..

Не е необходимо да носите други устройства или неща с вас за проучване.

Възможно ли е да използвате телефона с CTG?

Не е забранено използването на мобилен телефон, смартфон или таблет по време на процедурата. По време на изследването се използват ултразвукови вълни и специален тензодатчик, върху които мобилната комуникация практически няма ефект. Ето защо това няма да създаде пречка за изследванията..

В същото време трябва да се отбележи, че по време на проучването се препоръчва да се въздържате от продължителни телефонни разговори (включително бизнес разговори), особено ако те са придружени от силни емоционални преживявания. Това се дължи на факта, че емоционалният стрес може да причини повишаване на налягането в майката и активиране на нейната нервна система, което може да повлияе неблагоприятно на състоянието на плода. В същото време той също може да има повишаване на сърдечната честота, повишена физическа активност и т.н..

Най-добре е просто да слушате музика или да гледате някакъв „неутрален“ видеоклип по време на изследването, което също няма да причини силен емоционален стрес.

Как е процедурата CTG?

Кой лекар прави CTG?

По време на CTG трябва да седнете или да лежите по гръб?

По време на проучването жената е най-добре поставена в легнало положение, с повдигнат главен край на леглото (около 30 градуса) и леко завъртащ се от лявата страна. В този случай можете да поставите малък валяк или кърпа, сгъната няколко пъти под дясната страна. Тази позиция е достатъчно удобна, за да може жената да остане неподвижна през цялото проучване (което може да продължи до един час или повече)..

Наложително е жената да не лежи по гръб или (по-опасно) от дясната страна (особено при по-късна бременност). Факт е, че вдясно от гръбначния стълб минава голям кръвоносен съд - долната куха вена, която събира кръв от цялата долна част на тялото и я доставя до сърцето. Ако жената лежи легнала по гръб или се наведе от дясната страна, голям плод може лесно да предаде долната куха вена, което води до нарушено връщане на кръвта от тъканите към сърцето. Това може да причини спад на кръвното налягане и неравномерен сърдечен ритъм при жената, в резултат на което тя може да започне да се оплаква от гадене, световъртеж и потъмняване на очите. В изключително тежки случаи тя може да загуби съзнание (поради нарушение на притока на кръв към мозъка).

Струва си да се отбележи, че вляво от гръбначния стълб също минава голям кръвоносен съд - коремната аорта, през който кръвта тече от сърцето към тъканите и органите. Когато жената се обърне на лявата страна, плодът също може да окаже натиск върху аортата, но кръвното налягане в нея е толкова голямо, че това няма да причини сериозни смущения.

Също така е важно да запомните, че крайният край на леглото, върху който лежи пациентът, трябва да бъде леко повдигнат през целия преглед. Ако това не бъде направено (т.е. ако жената лежи строго хоризонтално), голямата матка и плодът могат да изстискат белите дробове на жената, като по този начин нарушават нормалното дишане. В същото време след няколко минути жената може да започне да се оплаква от чувство на липса на въздух, чувство на топлина, прилив на кръв към главата и т.н. В този случай жената трябва незабавно да седне на диван и да й се даде възможност да диша чист кислород за 1 до 3 минути (ако има такава).

Струва си да се отбележи, че в някои клиники, докато извършва CTG, една жена не лъже, а седи на стол. Това по никакъв начин не засяга резултатите от проучването, а също така предотвратява развитието на описаните по-рано усложнения (рискът от тях се увеличава при многоплодна бременност, тежко затлъстяване при майката и т.н.). Също така, процедурата може да се направи в седнало или полегнало положение по време на раждане, когато жената не може да лежи на лявата си страна..

Как е CTG записът?

Преди да започне да записва кардиотокограма, лекарят трябва правилно да инсталира сензорите върху тялото на жената.

CTG включва:

 • Слушане на сърдечен ритъм на плода. Първо, лекарят използва стетоскоп (специална тръба, една част от която лекарят вкарва в ушите си, а втората част се прилага върху корема на майката) определя точката, в която сърдечният ритъм на плода се чува най-добре.
 • Инсталиране на ултразвуков преобразувател с доплер функция. Този сензор е инсталиран в точката на най-добро прослушване на сърдечната честота на плода и е фиксиран към корема на майката.
 • Монтаж на сензор за деформация. Тази сонда се поставя в областта на дъното на матката (т.е. в горната част на корема на жената), където маточните контракции се откриват най-добре.
В някои случаи на жената може да се даде специално устройство с бутон в ръката, което ще трябва да натисне в момента, в който усети движението на плода. В същото време други устройства регистрират автоматично данни за движение.

След края на всички приготовления започва записването и регистрацията на CTG. Получените данни се записват на специална хартия, която се изважда от машината с много бавна скорост. Освен това можете да видите 2 извити линии върху него. Горната линия характеризира сърдечната честота на плода, а долната (токограма) - контрактилната активност на матката. След определено време на тази хартия се образуват характерни криви, които лекарят изследва, когато оценява състоянието на плода.

Колко време отнема CTG?

Продължителността на процедурата е средно 30 - 40 минути. В същото време в някои случаи проучването може да приключи за 10-15 минути или обратно, да продължи повече от час.

Целта на кардиотокографията е да регистрира сърдечната честота (HR) на плода, както и да промени пулса му в зависимост от контрактилната активност на матката и в зависимост от движенията, които извършва. Плодът се движи интензивно само по време на фазата на будност и по време на сън е относително неподвижен, поради което няма да е възможно да се регистрира "нормален" CTG.

При нормални условия цикълът на сън на детето продължава около 30-40 минути, в резултат на което по време на половинчасово проучване той ще трябва да се събуди поне няколко минути и да започне да се движи. Ако едновременно с това на кардиотокограмата се отчетат характерни промени, изследването вече не може да бъде продължено. Също така, проучването може да бъде завършено по-рано, ако детето се движи активно веднага след началото. В същото време, ако детето е неактивно или спи в началото на процедурата, продължителността му може да бъде до 60 минути или повече..

Какво показва феталният монитор с CTG анализ??

Феталният монитор е CTG апарат за изследване, оборудван с дисплей (екран). Този екран показва в реално време резултатите от кардиотокографията, които при необходимост могат да бъдат отпечатани и на хартия. Във всички останали отношения (по отношение на принципа на действие, изследователската техника и подготовката за процедурата) феталният монитор не се различава от обичайния CTG.

Струва си да се отбележи, че феталните монитори могат да бъдат оборудвани с един или няколко доплер ултразвукови преобразувателя. Това означава, че те могат да се използват за оценка на състоянието на един или няколко плода наведнъж (при многоплодна бременност).

Какво казват звуците по време на CTG?

Защо CTG може да не работи?

Трябва да се отбележи, че в определен процент от случаите изследването може да се окаже неинформативно. Причините за това могат да бъдат много..

Причината, поради която CTG не се получи, може да бъде:

 • Неправилна инсталация на сензора. Преди да поставите ултразвуков сензор (който записва сърдечната честота на плода), лекарят трябва да използва стетоскоп, за да определи къде сърдечният ритъм се чува най-добре. Ако сензорът е инсталиран неправилно (не в точката на най-добро слушане на сърдечния ритъм на плода), записаните от него данни може да са неточни или изобщо да не бъдат записани.
 • Липса на движение на плода. По време на вътрематочното развитие плодът прекарва по-голямата част от времето си в сън, оставайки в относително неподвижно състояние. В същото време плодът може да има по-дълъг сън, особено на по-ранна дата. В резултат на това движенията и активните му движения могат да отсъстват в продължение на един час или дори повече. Ако по време на регистрацията на CTG плодът не се движи активно, няма да е възможно правилно да се запише кардиотокограмата. В този случай проучването може да бъде отложено за друг ден..
 • Прекомерни чувства на майката. Ако майката е имала някакво силно емоционално преживяване или е била стресирана преди изследването, голямо количество хормони могат да се отделят в тялото й, причинявайки характерни промени (по-специално повишаване на налягането и повишаване на сърдечната честота). Същите промени могат да се наблюдават и в огнището, в резултат на което могат да се получат фалшиви неверни резултати на CTG. Ако повторите изследването след известно време, резултатите може да са нормални..
 • Неправилна подготовка за процедурата. Ако преди проучването жената е приемала лекарства или храни, които стимулират централната нервна система или сърдечно-съдовата система, това може да доведе до увеличаване на сърдечната честота при плода..
 • Неизправност на хардуера. Неправилно функциониращите сензори могат да показват неправилни резултати.