Експерт: Консултант по кърмене Нина Зайченко

Колко често трябва да храня новороденото си? Този въпрос често възниква за млада майка, която не може да разбере чии съвети да следва: съвременни специалисти по майчинство (които препоръчват да се храни бебето при поискване) или майки и баби, които твърдят, че винаги са давали гърди или адаптирано мляко на бебето си строго навреме - три часа, включително нощно хранене, за което бебето трябва да бъде специално събудено.

Някои съвременни майки предпочитат да следват частично съветите на баба и да хранят бебетата си на час, но не ги събуждат през нощта, тъй като вярват, че гладно дете ще се събуди през нощта и при необходимост ще поиска храна.

Откъде възникна въпросът "Колко пъти на ден хранете бебе?" и препоръка да се правят интервали от три часа между храненията?

Тази препоръка идва от далечното съветско минало - точно от мястото, където нашите баби са хранили бебетата си.

Причините за това в съветските родилни болници бяха две..

Първо, едва през 1982 г. съветските майки са били в родителски отпуск, за да се грижат за дете на възраст до 1,5 години. До този момент ваканцията продължи само една година, а дори по-рано беше 70 дни. Следователно, мама нямаше твърде много време да се отпусне и да посвети толкова време на детето, колкото е необходимо..

В съветския родилен дом децата са държани отделно от майките си (независимо от това какво е раждането), поради което, за да се приучат всички предварително към общия режим, бебетата са довеждани при майките на всеки три часа за хранене. В по-ранните съветски времена (дори когато нашите баби са били малки), рядко някоя майка е успявала да храни дете до една година. В СССР не е имало изкуствени смеси за хранене на деца от раждането, затова, отивайки на работа, една жена лично е създала „смес“, която е оставила на роднини или бавачки, за да нахрани бебето си, и като правило тази смес се състои от краве мляко, разредено с вода добавяне на захар. По-късно в производството започват да се появяват смеси "Бебе" и "Бебе", с които майките са хранели бебета.

На второ място, когато се появиха изкуствени заместители на кърмата, интервалът между храненията се увеличи значително поради причината, че първите адаптирани формули бяха доста „тежки“ за усвояването от организма на детето и отнемаха много време за смилане. Ако сравним формулата от старо поколение с майчиното мляко, разликата между тях ще бъде следната: кърмата се усвоява от тялото на бебето в рамките на 60-90 минути, а заместителите на кърмата и адаптираната формула - в рамките на 180 минути (3 часа). Във връзка с пълния преход към хранене с изкуствени смеси възникна препоръчителният тричасов интервал между храненията: в крайна сметка повечето майки отидоха на работа рано и нямаха възможност да хранят бебето дори до една година. Следователно, дори когато изкуственото бебе е било гладно и е плакало, изисквайки храна, съветските педиатри са забранили храненето на бебето по-рано от три часа по-късно, тъй като неразградената преди това смес може да предизвика проблеми в стомашно-чревния тракт.

Мога ли да прехранвам бебето си с кърма? Колко често трябва да кърми новородено??

За да разберете колко често да кърмите новородено, представете си като млада майка с бебе на пустинен остров, където няма да имате представа за време или часовник. Бихте ли гледали как се движи слънцето или изчислявате интервалите между храненията за вашето бебе? Отговаряйки на този въпрос, ще разберете, че по природа е в тялото да се храни детето по негова молба. А самото тяло на човешкото бебе е проектирано по такъв начин, че храненето при поискване да е естествено за него и да е насочено към поддържане на здравето..

Що се отнася до отговора на въпроса „Колко време отнема храненето на новородено?“, Отговорът на него ще бъде прост: докато бебето не е доволно.

Защо изкуствената смес се смила толкова дълго??

Тъй като по-старите млечни формули не съдържат ензими, които помагат на майчиното мляко да се смила.

Науката обаче не стои на едно място и наскоро учените успяха да направят откритие, което коренно промени възможностите на изкуственото хранене. Това откритие е направено по време на изучаването на състава на човешкото кърма, чиято основна тайна са така наречените олигозахариди в кърмата (BMO). През миналия век беше възможно да се открие OGM в състава на майчиното мляко, но да се синтезира (възпроизведе в лабораторни условия) само преди няколко години. Учените са успели да създадат изкуствени олигозахариди, които са абсолютно идентични с естествените. И това беше истински пробив в използването на формули за мляко за бебета, защото сега този уникален компонент е добавен към най-модерните от тях..

Олигозахаридите в майчиното мляко са уникални биоактивни съединения: те спомагат за развитието на имунната система на детето, предпазват тялото му от инфекции, предотвратяват размножаването на патогенни бактерии, а „приятелските“ (например бифидобактерии), напротив, помагат за растежа. Освен това олигозахаридите подпомагат развитието на мозъка на бебето.

Ето защо, отговаряйки на въпроса на съвременната майка "Колко често да се храни бебе с адаптирана млечна формула и струва ли си да се храни бебе през нощта?" препоръките на СЗО казват, че бебетата, хранени на шише днес, също могат да бъдат хранени при поискване (т.е. когато бебето иска храна). Тази препоръка обаче се отнася за използването на смеси от ново поколение. Вярно е, че количеството на сместа все още се препоръчва от Световната здравна организация да се ограничи: тоест да се даде на детето не повече от обем, който съответства на неговите физиологични параметри (тегло и възраст), дори ако той настоява за добавяне. И количеството на формулата, което не се изяжда от детето, не трябва да се предлага на детето насила..

Разбира се, най-добрата храна за кърмачето е кърмата, която, както установихме, може да се храни на бебе при поискване. Ако нямате възможност да кърмите, тогава най-добрият избор за бебе е млечната формула от ново поколение, която е най-близка до човешката кърма. Когато избирате най-подходящата храна за вашето бебе, първо внимателно проучете състава на формулата, като обърнете специално внимание на наличието на лутеин, полиненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6, нуклеотиди, пребиотици и пробиотици. Ако бебето ви е предразположено към алергични реакции, изберете хипоалергенни млечни формули. Но във всеки случай не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: Нина Зайченко

Консултант по кърмене
Помага за решаване на проблеми, свързани с кърменето и организацията на кърменето:
- подготовка за хранене, организация на кърменето
- „недостатъчно мляко“ и недостатъчно наддаване на тегло при детето
- "много мляко" и чести лактостази в гърдите
- "отказ" на бебето от гърдата
- преход от изкуствено хранене към кърмене
- преход от смесено хранене към кърмене
- въвеждане на допълващи храни
- завършване на лактацията
- последваща подкрепа след консултация, ако е необходимо
- психологическа помощ, подкрепа и грижи за кърмачка

8 важни правила за хранене на бебето с адаптирано мляко от педиатър

Най-добрата храна за новородено е майчиното мляко. Учените не се уморяват да го изследват, всеки път откривайки нови полезни свойства. Но има моменти, когато няма мляко или твърде малко мляко за добро хранене. Има и списък с медицински противопоказания за кърмене. Възможно е да се обмисли все още необичаен вариант с донорско мляко, но той не е достъпен за всички. Тогава изкуственото хранене идва на помощ..

Как да изберем смес?

Храненето на бебе е много отговорен процес. И всичко започва с избора на сместа. Как да храним новородено или едномесечно бебе? За бебета през първата половина от живота тя трябва да бъде силно адаптирана, т.е. колкото е възможно по-подобна на кърмата.

Тази смес се нарича "първоначална" и опаковката ще показва такава. За деца над шест месеца има „последващи“ смеси, чийто състав отговаря на нуждите на порасналото тяло.

Те съдържат повече протеини, мазнини и микроелементи. Пакетите са маркирани с "2".

Ако детето плюе често и повече от очакваното, антирефлуксната смес ще помогне. В случай на нарушение на храносмилането на храна, ферментирали млечни смеси, смеси, съдържащи полезни бактерии, ще дойдат на помощ.

При избора на смес е препоръчително да се консултирате с лекар. Когато купувате смес, трябва да обърнете внимание на срока на годност и целостта на опаковката..

Важни правила за хранене

Специално приготвени ястия

Бутилките за хранене трябва да бъдат предварително почистени и стерилизирани. Това може да стане като ги варите 5-10 минути или използвате специален стерилизатор. Бутилката, в която се разрежда сместа, трябва да е суха.

Зърното трябва да бъде избрано с очакването, че сместа няма да изтече от него на струйка, а капка по капка. Това ще осигури активно смучене, а не просто поглъщане на наливната смес. Какво е важно за развитието на лицево-челюстния апарат.

Диета и рутина

Това е много важен момент. Бебето получава храната си при поискване. Колко пъти трябва да яде дете на IV? Графикът зависи от възрастта. Така че, новородено яде 7 - 9 пъти на ден, дете 2 - 5 месеца - 6 - 7 пъти, половин годишно дете трябва да яде 5 - 6 пъти на ден.

Колко смес да дадете за едно хранене?

За да направите това, първо трябва да определите дневното количество храна. Колко бебе трябва да яде зависи от теглото и възрастта му. И така, до два месеца детето се нуждае от обем храна в размер на 1 ̸ 5 от теглото си, на 2 - 4 месеца - 1 ̸ 6, на 4 - 6 месеца 1 ̸ 7 от телесното тегло, за шест месеца - 1 ̸ 8.

Например, дете на 1 месец тежи 4,5 килограма, тогава се нуждае от 900 милилитра от сместа на ден. Трябва да се помни, че този обем не трябва да надвишава 1 литър..

За да определите количеството адаптирано мляко за едно хранене, разделете дневната доза на необходимия брой хранения. Това ще бъдат 100 - 130 милилитра от сместа.

Случва се детето да се храни малко по-малко или повече. Възможна е лека повреда. Не трябва да се допуска систематично прехранване или недохранване. За едно дете това е изпълнено със затлъстяване или недохранване..

Обемният метод, описан по-горе, е най-простият и удобен за използване. При необходимост или при наличие на проблеми с теглото, лекарят може да изчисли за конкретно дете обема на определена смес по калоричния метод и отчитайки свързаната с възрастта нужда от протеини, мазнини и въглехидрати.

Как да приготвим сместа?

Използвайте само преварена вода. Обемът вода, необходим за едно хранене при температура 50˚C, се излива в бутилката и се изсипва предписаното количество смес (посочено подробно на опаковката). Всичко се разклаща старателно и се разбърква.

Как да се храня с адаптирано мляко?

Как да храните бебето си правилно? Преди хранене трябва да се уверите, че приготвената смес е с оптимална температура. За целта го пуснете върху китката (върху палмарната повърхност). Температурата му не трябва да се усеща от кожата.

Измийте ръцете си със сапун и вода. Влезте в удобна позиция. Специални възглавници ще помогнат за това, с използването на които можете удобно да позиционирате както себе си, така и детето. В този случай храненето ще се превърне в приятна почивка за кърмачките и източник на необходимия тактилен контакт за бебето..

Обърнете бутилката с главата надолу, така че сместа напълно да запълни зърното и шийката и въздухът да се втурне към дъното. Това ще попречи на бебето да поглъща въздух и да развива колики..

Трябва да се внимава сместа да капе от зърното, а не да се излива. С течение на времето зърната се износват и се нуждаят от подмяна.

Ако е останала готова смес

Според правилата, сместа, останала след хранене, трябва да се излее. Но все пак може да се съхранява малко. При стайна температура един до два часа и не повече от половин ден в хладилника. Преди да подадете тази смес, тя трябва да се нагрее до приемлива температура..

Пиене

Изкуственото хранене на детето трябва да бъде допълнено с течност - вода, слаби бульони от дива роза и чай (не обичайния, който пием всеки ден, а детски, билков).

В жегата и в стая със сух въздух количеството изпито трябва да се увеличи с 50 - 100 мл. Също така си струва да се наблюдава здравето на детето..

Въвеждане на допълващи храни

Бебетата, които са били хранени със смес, започват да въвеждат допълнителни храни по-рано от бебетата. От 4 до 4,5 месеца вече започват да им дават зеленчуково пюре, от 5 - каша.

Как да разберем дали дадена формула не е подходяща за дете?

Често е невъзможно да вземете сместа за първи път. Какво ще свидетелства за това?

 • лошо храносмилане;

Ако след хранене детето изплюе много и ̸ или започне диария или запек, сместа не е подходяща. Когато има нарушения, но те са незначителни, може да се остави за една седмица. Ако през това време нищо не се промени, храната трябва да се смени;

 • алергични прояви.

Първият признак на алергия е обрив (дерматит). Това могат да бъдат както отделни елементи от него, така и обединяващи се петна по цялото тяло..

 • състояния на дефицит.

Развитието при дете на желязодефицитна анемия, недохранване или друго заболяване, свързано с липса на определени вещества, изисква избора на специална смес с терапевтичен ефект.

Пълноценното и адекватно хранене е ключът към хармоничния растеж и развитие на вашето бебе!

Как правилно да се храни новородено с адаптирано мляко

Майчиното мляко за бебе е най-добрата храна, никой не може да спори с това. По ред причини обаче кърменето не винаги е на разположение. На помощ идват изкуствени смеси: адаптирани, без млечни продукти и без млечни продукти, антирефлукс и без глутен, обогатени с желязо и хипоалергенни, прахообразни и течни. Правилно подбрани те осигуряват на бебето всички необходими вещества. Освен това това е чудесна възможност да участвате в грижите за детето и другите членове на семейството, особено бащата. Изкуственото хранене има много нюанси: как да изберем, как да храним новородено бебе с формула, колко хранения трябва да бъдат.

Храненето с адаптирано мляко е алтернатива, ако кърменето не е възможно

Как правилно да се храни формулата

Тъй като новороденото дете има много малък обем на стомаха, размерът на първите му порции е много малък: отначало са достатъчни 30 до 60 ml храна, за да се насити, до края на втория месец от живота този обем достига 900 ml на ден.

За правилното и пълноценно изкуствено хранене на бебето най-важното е да изберете правилно сместа: тя трябва да бъде избрана строго според възрастта на трохите, да се следи съдържанието на бифидобактерии, таурин и други полезни вещества.

За правилното приготвяне на сместа у дома, трябва да следвате основните правила:

 • придържайте се към дозировката, препоръчана от педиатрите, в противен случай детето може да бъде прехранено;
 • не забравяйте да наблюдавате състоянието на бебето след хранене, за да разберете навреме, че този вид заместител на кърмата не му подхожда или не го харесва;

Важно! Приготвената, но недохранена храна не трябва да се оставя за следващото хранене, остатъците се изливат безмилостно.

 • за хранене се използват специални бутилки с измервателни прегради и зърна с различен диаметър, които трябва да се измиват старателно с гореща вода преди всяко хранене и често да се стерилизират;

Бутилките се използват за хранене с адаптирано мляко

 • когато приготвяте порция, използвайте сухи, чисти съдове (мерителни лъжици, ножове за отваряне на консерви и т.н.) и стриктно следвайте инструкциите на производителя;
 • сухите смеси се разреждат с чиста преварена вода (можете да използвате бутилирана вода - специална за деца), но в никакъв случай не приемайте дестилирана вода - тя е "мъртва" и лишена от важни минерали.

Бебешката храна се приготвя в чист, сух съд

Колко често да се хранят

Честотата на хранене зависи от възрастта на бебето, както и от неговото състояние и настроение. Въпреки това, средно новородените бебета се хранят на всеки три до четири часа на ден, необходима е кратка почивка за през нощта. От 7-8 хранения годишно, постепенно преминете към 5-4 единични хранения.

Забележка! Не можете да насилвате бебето.

Ако сънят на новороденото е продължителен и той може да пропусне следващото хранене, много лекари препоръчват внимателно да го събудят и да му предложат бутилка адаптирано мляко. Може би бебето ще се храни, без да се събужда.

Обикновено до края на първия месец от живота режимът на хранене за бебета, хранени на шише, ще се стабилизира, интервалите между храненията са четири часа.

Хранене на новородено с формула според СЗО

СЗО разработи препоръки за майките как да хранят бебето си с адаптирано мляко, съдържащо информация за количеството хранене, необходимо за кърмачета и количеството изкуствено изкуствено изкуствено мляко, в зависимост от възрастта..

Обемът на формулата за изкуствено хранене към възрастта на детето

Възраст на бебето, месеци.Обем на хранене, mlИнтервалът между храненията
Новородено до един месец60 до 90След три до четири часа
ЕдноДо 120След четири часа
ДвеДо 120Шест до седем хранения на ден
Четири120 до 180Шест хранения на ден
Половин година180 до 240Пет хранения на ден
ГодинаДо 240Две до три хранения, заедно с бебешка храна

За да осигурите на детето необходимите вещества, е необходимо да определите оптималния обем на сместа.

Ако няма такава таблица под ръка или родителите не й вярват, за да изчислите колко да давате смес за новородено на ден, можете да използвате следните формули:

 1. Филатова-Зайцева или Тура (приложимо за деца от първата седмица до 10-дневна възраст): 2 процента от телесното тегло при раждане се умножава по броя на дните от живота;
 2. "Обемисти" формули (след 10 дни живот) - обемът на сместа се определя от текущото тегло на бебето:
 • до 2 месеца - една пета от масата;
 • от 2 до 4 месеца - една шеста от масата;
 • от 4 до 6 - една седма от масата;
 • за шест месеца - една осма от масата.

Допълнителна информация. В определени периоди от живота нуждите на детето могат да се отклоняват от препоръчаната норма в една или друга посока, това трябва да се има предвид и от майките, които практикуват изкуствено или смесено хранене. Също така, детето може да не успее да се справи с предписания обем на сместа за едно хранене, тогава трябва да го храните на по-малки порции, но по-често.

Приблизителен режим на хранене на 1-3 месеца

Ако една майка мисли как правилно да храни новородено с адаптирано мляко, на първо място, тя трябва да се придържа към диетата на детето си. През първите 30 дни от живота бебето главно спи и яде, така че храненето се редува с 2,5-3-часови почивки през целия ден, също така трябва да приучите бебето към нощна почивка (след месец се препоръчва 6-часова почивка за малка камера).

Препоръчително е да се направи кратка почивка от храненията през нощта.

Започвайки от 2-месечна възраст, вашето дете има 18 часа за 6 хранения, приблизително на всеки 3 часа. График, който е ясен до минута следване, не се изисква, не можете да позволите на бебето да плаче твърде дълго от глад в очакване на следващото хранене, но си струва да изтеглите възможно най-много време до този момент. Постепенно малкият човек се адаптира към режима.

Когато изграждате график за хранене с адаптирано мляко, не трябва да разчитате на честотата на кърмените бебета, които се прихващат към гърдите - адаптираното мляко и кърмата имат различна степен на абсорбция в храносмилателния тракт на бебето. Изкуственият продукт е по-задоволителен, така че кърменето от бебета е много по-често от храненето от шише..

Също така, пиенето на разредената смес от дупката в зърното много по-бързо от изсмукването на мляко от гърдата: шишето ще изтече за 10 минути и можете да „висите“ на гърдата с часове.

Допълнителна информация. При изкуствено хранене на бебета е препоръчително да се допълва диетата им с чиста вода, нейният обем не се отчита като хранене.

Мога ли да се храня с адаптирано мляко при поискване?

Почти всички педиатри и майки, които практикуват кърмене, вярват, че трябва да нахраните бебето си при първото скърцане. Някои родители, които по една или друга причина изкуствено хранят децата си, за да потушат някои чувства на вина, също се чудят: възможно ли е да се храни с адаптирано мляко по желание на новородено бебе.

Педиатрите отговарят еднозначно - не. Разликата между майчиното мляко и дори най-добрата и най-скъпа супер адаптирана формула е, че първата се усвоява по-бързо, тя се образува точно толкова, колкото бебето изсмука през миналото хранене. Това не се случва със сместа - тя се приготвя от майката или друг родител в строго измерено количество.

В допълнение, предлагането на бебешко хранене в определен момент бързо ще му помогне да се адаптира към даден ритъм на живот, храната органично ще се впише в ежедневието и родителите (особено мама) ще могат да планират други неща. Това може да се нарече един от положителните аспекти на изкуственото хранене на новородени..

Защо не можете да се храните с формула за търсене

Организмът на детето усвоява изкуствено млечна храна много по-дълго, следователно, почивките за храна са просто необходими, така че полусвоената храна в стомаха на бебето да не се смесва с новодоставена храна..

Ако бебето си удари устните след хранене от шише, това не означава недвусмислено, че не е сито. Всички бебета имат много развит смучещ рефлекс, така че можете да предложите на бебето манекен, но не и допълнителна порция от хранителната формула. Може би детето просто иска да пие (водата трябва да е в диетата на изкуствени хора).

Последици от неконтролираната консумация на сместа

Ако майките решат да слушат уж „естествените пориви на тялото на бебето“ и да го хранят от шише, както правят с кърмата, при първото надникване, може да има доста сериозни последици за здравето на такива новородени. Увеличава се рискът от прехранване и пренасищане на крехкото тяло на детето с хранителни вещества и протеини. В бъдеще това застрашава появата на затлъстяване от различна степен, лошо храносмилане, нарушена дейност на храносмилателните органи, дисбиоза, проблеми със заспиването.

Затлъстяването може да се развие от неконтролирано ядене на адаптирано мляко при новородено

Детето започва да показва признаци на алергия, след което е необходимо отново и отново да подбира сместа, а чувството за вина на майката се изостря поради факта, че не може да кърми детето си.

Млечните формули са отличен заместител на майчиното мляко, но на кърмещите се налагат редица условия как правилно да се храни новородено с формула, така че детето да получава всички вещества, необходими за растежа и развитието с храната. Какъв обем смес и колко често да се дава на бебето се определя от таблицата на СЗО, различни формули и препоръки на педиатрите, в зависимост от теглото и възрастта на детето.

Изкуствено хранене

Изкуствено и смесено хранене на детето. Въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене

Олга Гончарова педиатър, доктор на медицинските науки

Кърменето е уникално по своята същност, тъй като само кърмата може да осигури на бебето не само необходимото количество мазнини, микроелементи, витамини (и в оптимално състояние за усвояване), но и с такива биологично активни вещества като ензими, хормони, имуноглобулини, левкоцити. Тези компоненти са много трудни или дори невъзможни за включване в изкуствени смеси. Не без основание сега учените предлагат законно да забранят използването на термините "заместители на кърмата" в литературата (или в информация за смеси), тъй като такива смеси просто не могат да бъдат създадени. В допълнение към тази чисто практическа стойност, значението на кърменето е неоспоримо за психологическия комфорт на майката и бебето, взаимното разбиране на „майките и децата“ от първите дни на живота..

Има обаче обстоятелства, при които кърменето не е възможно. И тогава бебето се прехвърля на изкуствено хранене, т.е. хранене на бебе с млечни формули.

Когато бебето бъде прехвърлено на адаптирано или смесено хранене?

 1. Медицински обстоятелства: случаи на трудна бременност и раждане, изискващи възстановяване на майката, прием на лекарства, които проникват в кърмата, инфекциозни заболявания и др..
 2. Недостатъчно производство на кърма (контролното претегляне показва, че бебето не наддава достатъчно тегло и опитите за стимулиране на лактацията са неуспешни).
 3. Невъзможност за непрекъснато кърмене в ситуации, когато майката е принудена да остави бебето под наблюдението на някой и изцеденото или замразено мляко не е достатъчно.

Как правилно да се изчисли необходимия обем на сместа?

При изкуственото хранене е важно да се определи необходимото количество хранене за бебето. Ежедневното количество храна, в зависимост от възрастта на бебето, е показано в Таблица 1. Например, ако бебето е на 1 месец и тежи 3500 g, тогава дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло, т.е. 700 мл.

За да определите колко адаптирано мляко е необходимо за хранене, разделете дневното количество храна на броя на храненията.

Приблизителен брой хранения на ден:

 • първата седмица от живота - 7-10;
 • 1 седмица - 2 месеца - 7-8;
 • 2-4 месеца - 6-7;
 • 4-9 месеца - 5-6;
 • 9-12 месеца - 4-5.

Трябва да се отбележи, че ако по време на кърмене преди въвеждането на допълнителни храни не се изисква допълнително да се допълва бебето с преварена вода, то при изкуствено и смесено хранене това е допустимо, а обемът на водата не се взема предвид в общия обем храна.

ВъзрастОбем на сместа
До 2 месеца1/5 телесно теглоили 700-750 мл
2-4 месеца1/6 телесно теглоили 750-800 мл
4-6 месеца1/7 телесно теглоили 800-900 мл
Над 6 месеца1 / 8-1 / 9 телесно теглоили 1000-1100 мл

Как да приготвим сместа

Първо, прочетете внимателно инструкциите за употреба на опаковката. Трябва да се спазва стриктно. С твърде много прах сместа става пренаситена с всички хранителни вещества и това може да доведе до регургитация, нестабилни изпражнения и прекомерно наддаване на тегло. Ако се вземе твърде малко прах, тогава сместа ще се окаже нискокалорична, което също е лошо: бебето, оставайки гладно, ще бъде капризно, ще спи по-лошо, ще наддава по-малко тегло.

Водата за приготвяне на сместа трябва да бъде преварена. Идеалната температура за млечната смес е 36-37 ° C. За да получите такава температура, трябва да излеете в бутилка преварена вода, охладена до 50-60 ° C ". Измерете необходимото количество смес с мерителна лъжица (не забравяйте да отстраните излишъка). Изсипете праха във вода и бъркайте бързо, докато се разтвори напълно. Можете да приготвите сместа директно в бутилката..

Наклонете бутилката, без да я разклащате. Сместа първо трябва да се излее на тънка струя, след това да премине през зърното със скорост 1 капка в секунда.

След това трябва да капнете няколко капки от сместа върху китката си - съдържанието трябва да е близо до телесната температура, тоест практически да не се усеща. Ако температурата на сместа е по-висока от желаната, можете да охладите бутилката в студена вода.

Техника за хранене на бебето

За да бъде удобно по време на хранене не само за бебето, което трябва да е в полу изправено положение, но и за майката, можете да използвате допълнителни възглавници, като ги поставите под гърба си. Положението на краката на майката може да бъде различно: можете да поставите краката си на краката си, можете да заместите ниска пейка под краката си, можете да храните бебето в легнало положение, като същевременно внимателно държите бебето. За да намалите поглъщането на въздуха, наклонете бутилката така, че млякото да запълни биберона и въздухът да се издигне до дъното на бутилката. След хранене задръжте бебето изправено за няколко минути, за да намалите шанса за регургитация.

Ако една майка няма възможност да кърми бебето си, тогава чувството за вина не трябва да натоварва връзката й с бебето..

Възможно ли е да съхранявате приготвената смес?

Ако бебето е дълбоко заспало до края на храненето, без да изсмуква всичко от бутилката, изхвърлете съдържанието. Останалата част от сместа никога не трябва да се оставя до следващото хранене. Всички предмети, необходими за изкуствено хранене, като бебешки съдове, трябва да се изплакват веднага след хранене под струя топла вода, като се отстранява останалата смес с четка за шишета и зърно. След това съдовете трябва да бъдат стерилизирани (или варени в продължение на 10-15 минути, или с помощта на електрически стерилизатор).

След това всички аксесоари за хранене се охлаждат до стайна температура и се поставят върху чиста кърпа. Това трябва да стане в рамките на 1 месец от живота на детето, след което е достатъчно да изплакнете бутилката с преварена вода.

Безплатно хранене от шише

Детето яде различни количества храна по различно време на деня и нуждата му от храна не е еднаква. Бебетата с безплатно хранене наддават на килограми по-добре от строго измерваните бебета.

При изкуствено хранене обаче лекарите съветват да се използва частично безплатно хранене - метод, при който има определени часове за хранене, количеството храна се дава по искане на детето, но в определени граници.

Обикновено в бутилката се налива 20-30 ml повече за всяко хранене, но храната се дава в определени часове (допустимо е отклонение от 30 минути). Това ви позволява по-точно да определите оптималната нужда на бебето от храна. Ако детето не изяде цялото количество храна, която му се предлага, не бива да бъде хранено насила..

Възраст, месеци.0-1234пет678девет9-12
Ястия и продукти
Адаптирана млечна смес, мл700 - 800800 - 900800 - 900800 - 900700400300 - 400350200200
Плодов сок, млСпоред показанията *5 - 3040 - 5050 - 6060708090 - 100
Плодово пюре, gСпоред показанията *5 - 30 **40 - 5050 - 6060708090 - 100
Извара, g-----4040404040
Жълтък, ж------0,250,50,50,5
Зеленчуково пюре, g----10 - 150150150170180200
Млечна каша, g-----50 - 150150150180200
Месно пюре, g------5-30505060 - 70
Кефир и други ферментирали млечни продукти или пълномаслено мляко, мл------200200400400
Пшеничен хляб w.c., g-------петпетдесет
Сухари, бисквити, ж-----3 - 5петпетдесет10 - 15
Растително масло (слънчоглед, царевица), g----333петпет6
Масло, g-----44петпет6
* Въвеждането на продукта се определя в зависимост от здравословното състояние на детето и степента на адаптация на заместителя на кърмата, използван в диетата му.
** Пюрето се въвежда 2 седмици след въвеждането на сока.

Ситуации, при които трябва да смените сместа:

 • индивидуална непоносимост към сместа, често проявена от алергична реакция;
 • достигане на възрастта, на която можете да преминете от първия етап към втория (5-6 месеца); освен това, ако детето толерира добре тази или онази смес, тогава е желателно следващата смес да бъде със същото име;
 • необходимостта от въвеждане на лекарствени смеси (в случай на алергии, регургитация и т.н.; лекарствени смеси трябва да се прилагат само според указанията на лекар);
 • преходът от терапевтични смеси към адаптирана, след елиминиране на състоянието, чиято корекция е въведена, терапевтична смес.

При изкуствено хранене допълнителните храни се въвеждат на 4,5-5 месеца, докато при кърменето го правят по-късно - на 5-6 месеца. Това се дължи на факта, че децата, които се хранят на шише, получават значително количество „чужди“ хранителни вещества като част от заместителя на кърмата, което води до определена адаптация на детето към „чуждото“ хранене. Трябва да се отбележи, че времето за въвеждане на допълнителни храни се избира индивидуално, след дискусия с педиатър, който наблюдава бебето.

 1. Необходимо е да се започне въвеждането на допълващи храни с малко количество от продукта, като постепенно се увеличава. През първия ден се дават допълнителни храни в размер на 3-5 чаени лъжички, в рамките на 10-12 дни довеждат до пълния обем на едно хранене.
 2. Трябва да давате допълнителни храни преди хранене със смес, с лъжица.
 3. Не можете да представите два нови продукта едновременно.
 4. Допълнителните храни трябва да са пюреобразни, те не трябва да съдържат малки парченца, които могат да причинят затруднения при преглъщането. С възрастта трябва да преминете към по-дебели, а по-късно - към по-плътни храни..
 5. След въвеждането на допълнителни храни е необходимо да се определи 5-кратен режим на хранене.
 6. Първата допълваща храна се въвежда в едно от ежедневните хранения, за предпочитане в 10 или 14 часа.

Зеленчуковото пюре се счита за предпочитано за първото допълващо хранене при здрави деца на изкуствено хранене, то е по-богато на витамини, минерали, пектини, фибри, които са необходими за растящия организъм. Въвеждането на допълващи храни трябва да започне с един вид зеленчуци: тиквички, тиква, карфиол, броколи, зелен грах, картофи, които не трябва да представляват повече от 20% от общото количество зеленчуци.

Каши (ориз, царевица, елда) се въвеждат като допълващи храни един месец след въвеждането на зеленчуците (не по-рано от 6 месеца). След 8 месеца могат да се въведат и зърнени храни, съдържащи глутен (овесени ядки, грис). Кашата се дава на детето, като се започне от 1-2 чаени лъжички, като постепенно се довежда нейното количество до 120-150 g на ден и се добавят 3-4 g топено масло или растително масло. След каша можете да давате на бебето плодово пюре..

Изварата, като източник на пълноценни протеини и някои незаменими аминокиселини, калциеви и фосфорни соли, трябва да се предписва на здрави, нормално развиващи се деца не по-рано от 5-6 месеца, за да обогатяват допълнителните храни с протеини. Количеството извара през годината не трябва да надвишава 50 g, за да се избегне голямо натоварване на сол и протеини върху бъбреците на детето.

Жълтъкът на твърдо сварено пилешко яйце трябва да се дава от 6-7 месеца. По-ранното му въвеждане често води до алергични реакции. Жълтъкът се дава на детето в пюреобразен вид, смесен с малко количество от сместа, като се започне с минималните дози (на върха на лъжицата) и постепенно се довежда количеството му до 1 / 4-1 / 2 на ден. По-късно жълтъкът се добавя към каша или зеленчуково пюре. По-добре е да давате жълтъка 2 пъти седмично..

Препоръчва се въвеждането на месо в диетата на детето, започвайки от 7-7,5 месеца. Ако детето има непоносимост към протеини от краве мляко, по-добре е да откажете въвеждането на говеждо и телешко месо и да използвате заешко месо, бяло пуешко месо, пилешко и постно свинско месо. При анемия картофеното пюре се предписва от 5-5,5 месеца. На 8-9 месеца картофеното пюре се заменя с кюфтета, до края на годината - с парни котлети. Не се препоръчва да се дава месен бульон на дете от първата година от живота, тъй като неговата хранителна стойност е незначителна, освен това е богата на екстрактивни вещества, които имат алергенен ефект.

На възраст от 7 месеца, за да стимулирате дъвкателните умения, можете да дадете на детето крутон (с кефир или сок).

Бяла морска риба (мерлуза, треска, лаврак) може да се препоръчва за дете вместо месо 1-2 пъти седмично от 8-9 месеца. Рибните протеини са добре балансирани по отношение на аминокиселинния състав. Те се усвояват по-добре от месните протеини; освен това рибата е богата на минерали, витамини от група В.

По-добре е да започнете да давате пълноценно краве мляко на детето в края на първата година от живота, но в никакъв случай по-рано от 6 месеца. Ферментиралите млечни продукти се въвеждат в диетата на здраво дете не по-рано от 7 месеца. Ако сте алергични към адаптирано мляко, те се въвеждат по-рано, но количеството им не трябва да надвишава 2/3 от обема на млечната формула.

Резултатът от правилното, успешно хранене трябва да бъде адекватно наддаване на тегло на бебето (вж. Таблица 3).

МесецМесечно наддаване на тегло, gУвеличаване на теглото за целия изминал периодМесечно увеличение на височината, смУвеличение на растежа за целия изминал период
160060033
2800140036
380022002.58.5
475029502.5единадесет
пет70036502тринадесет
665043002петнадесет
76004900217
85505450219.
девет50059501.520.5
десет45064001.522.
единадесет40068001.523.5
1235071501.525

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Изкуствено хранене: основни правила и тайни

За съжаление не всички жени могат да кърмят. Тогава изкуственото хранене (IV) идва на помощ. Майките, които се сблъскват с това за първи път, имат много въпроси. Как да изберем смес? Колко храна трябва да дадете на детето си? Как да започна допълнителни храни? Отговорът на тези и други въпроси можете да намерите в статията.

Снимка: А. Баркан Как правилно да се хранят деца от първата година от живота. - М.: „Olma Media Group“, 2015

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Изкуствено хранене на новородено: какво е това

Изкуственото хранене е вид хранене, при което бебето не получава кърма, а специална формула. Тази подмяна е почти винаги завършена. Случаите, когато бебето е кърмено или хранено с адаптирано мляко, се нарича смесено хранене.

Защо детето се прехвърля на адаптирано мляко? Причините за това са много различни. В моята практика често съм се срещал със случаи, когато майчиното мляко е било загубено поради стрес или поради сериозно заболяване. Това се случва и когато жената е принудена да откаже естественото хранене - поради лечение, отказ на детето да кърми или ходене на работа. Понякога майките доброволно превключват бебето си на адаптирано мляко, защото не искат да кърмят..

Косопад: причини и лечение с народни средства

Разбира се, най-добрата храна за бебе е кърмата. Всички педиатри говорят за това. Например Маргарита Макарова в статията „Здравето на децата, които са били хранени по естествен и изкуствен начин“ казва, че имунитетът на децата, получили кърма, е много по-висок от този на „изкуственото“. Не се бийте обаче, ако по някаква причина не можете да кърмите. Въпреки че съвременните храни за кърмачета не могат напълно да заместят млякото, те съдържат достатъчно количество микроелементи за нормалното развитие на детето..

За изкуствено хранене се използват различни видове смеси. Това са предимно сухи видове продукти, които трябва да се разреждат с вода. Течни аналози също се продават, но са по-рядко срещани..

Снимка: Иванова Л. Да бъдеш майка е лесно. - M: Olma Media Group, 2013

Също така има различни видове изкуствено хранене за деца, в зависимост от това доколко те са адаптирани към състава на кърмата. То:

 • Адаптирани.

Това е вид смес, чийто състав е почти идентичен с този на млякото. Те съдържат всички микроелементи и витамини, както и суроватъчни протеини. Този тип хранене се усвоява най-добре от тялото на детето..

Бременност и пушене: мнението на лекарите

 • Частично адаптиран.

Както подсказва името, този вид храна не повтаря напълно състава на кърмата..

 • Неадаптиран.

На пазара за хранене на кърмачета има много малко неадаптирани формули. Това са продукти, които могат да се консумират само след една година..

Ако погледнете опаковките със смеси, ще видите, че възрастта на бебето също е регистрирана върху тях. До шест месеца детето получава една храна, след шест месеца - друга, след година - трета. Това се дължи на факта, че в процеса на растеж детето се нуждае от по-удовлетворяващо и богато на микроелементи хранене..

Също така в продажба има ферментирали и пресни, без лактоза, казеин и други видове смеси.

Как да изберем смес

Смесването не е лесно. Ако майчиното мляко е априори подходящо за бебето, то с изкуственото хранене всичко е по-сложно. Научният опит на моите колеги предполага, че има малко случаи, когато адаптираното мляко е взето за първи път. Затова бебето често е принудено да опита две, три или дори четири смеси, преди педиатърът да избере правилната. Трябва да сте готови за това.

Раждането: какво трябва да знаете

Коя формула е най-подходяща за новородено? Съвременният пазар предлага огромен брой различни видове храни. Трябва да се разбира, че бебето трябва да получава само адаптирани формули. Изборът на храна обаче е поверен на педиатър. При избора на диета лекарят взема предвид възрастта на детето и характеристиките на бебето. Моите колеги М. Дубровская, Ю. Мухина, П. Шумилов пишат за това в статията "Принципи на избора на формула за изкуствено хранене на деца".

Ако всичко е ясно с възрастта на бебето, тогава въпросът за характеристиките може да предизвика объркване. Тук си струва да се изясни, че не всички деца възприемат обикновените ферментирали млечни смеси еднакво добре. Затова те понякога се комбинират с пресни. Препоръчително е да се дават такива смеси на бебета, които все още не са на месец. Съществува и хранене, което е пригодено за деца със специални нужди. Например:

 • ако бебето няма ензим, който разгражда лактозата, му се предписва храна без лактоза, например "Similak без лактоза";
 • ако сте алергични към краве мляко - соеви смеси;
 • ако детето често плюе - специално изкуствено хранене с уплътнители;
 • с нестабилни изпражнения, дисбиоза, предпочитание трябва да се дава на смеси с пробиотици;
 • за прояви на всякаква алергия - хипоалергенни продукти;
 • ако бебето не наддава добре, изберете диета с високо съдържание на протеини.

Райска ябълка с хепатит В: възможно ли е да се яде, ползите и вредите

Също така, когато избирате адаптирано мляко за бебета, не забравяйте да погледнете срока на годност. Не приемайте сместа, ако опаковката е счупена (дори ако е смачкана), тъй като това показва нарушение на условията за съхранение.

Снимка: Храмцова Е.Г. Изкуствено и смесено хранене.- SPb: Litera, 2010

Интернет не е източник на информация, който да се използва, когато се търси най-добрата адаптация за кърмачета. Отзивите на мама може да се припокриват в някои аспекти и съветите ще бъдат полезни. Не забравяйте обаче, че това, което подхожда на едно бебе, е напълно ненужно за друго. Затова все пак се фокусирайте върху мнението на лекарите.

Бебето реагира ли добре на сместа? Добре ли е нахранен, доволен, без проблеми с изпражненията, регургитация и алергии? След това не сменяйте сместа. Трябва обаче да бъдете предупредени, ако детето е неспокойно, често плаче и наддава малко. Алармирайте и ако имате някакви проблеми с изпражненията или ако бебето ви постоянно спи след хранене. Тези точки показват, че най-вероятно изкуственото хранене не е подходящо за бебета..

Бебето само ще ви каже коя смес е по-добра. Може би храната, избрана от педиатъра, веднага ще му подхожда и няма да има проблеми.

Хранене за кърмачка: как да се организира, принципи, рецепти

Вижте също: Смесено хранене на новородено: как да се организира

Изкуствено хранене: правила и техники

Сега нека разберем как правилно да подаваме сместа. Преди всичко трябва да разберете дали бебето получава изкуствено хранене веднага или преминава от кърмене към друг тип хранене.

Новородените бебета се хранят с бутилка или спринцовка в зависимост от теглото им. Неонатологът ще ви каже коя смес е най-подходяща за новородени. Струва си да следвате инструкциите на опаковката или да използвате специална формула, която лекарят ще ви каже. Скоростта на хранене на новородено се изчислява въз основа на теглото и възрастта на бебето.

Ако бебето е получило кърма, формулата трябва да се въвежда постепенно. Първо, дайте по-малко количество храна, отколкото трябва, и не забравяйте да погледнете реакцията на трохите. Сменяйте постепенно кърменето едно по едно. Опитайте се да се впишете в бебето си, за да му е по-удобно. Също така е възможно първо да кърмите и след това да го допълвате с адаптирано мляко. След известно време сменете едно хранене, след три дни - друго и т.н..

Ако млякото изчезне внезапно, ще бъде по-трудно. Хлапето може да бъде капризно, да откаже бутилката. Тук трябва да бъдете търпеливи, може би да опитате различни видове зърна.

Сини сливи с хепатит В: препоръки на педиатрите

Първо, дайте на бебето си половината или една трета от порцията. Останалото компенсирайте с вода. Постепенно увеличавайте порциите, ако бебето ви реагира добре.

Също така, не забравяйте да вземете предвид тези правила:

 1. Приготвяйте сместа преди всяко хранене. Не можете да съхранявате готова храна повече от час дори в хладилника.
 2. Не забравяйте старателно да измиете и стерилизирате всички съдове, лъжицата, с която изливате сместа, измийте ръцете си.
 3. Прочетете инструкциите, за да разберете колко адаптирано мляко трябва да яде бебето ви за хранене.
 4. Разредете сместа според указанията на опаковката. Използвайте само преварена вода!
 5. Смесете храната старателно, за да избегнете бучки.
 6. Готовите ястия трябва да са топли, около 37-40 ° C. Ако нямате термометър, сложете сместа от вътрешната страна на китката си. Ръката ви трябва да се чувства приятна и топла.
 7. Дупката в зърното на бутилката не трябва да е голяма. Оставете храната да капе, вместо да капе.
 8. Дръжте бутилката така, че зърното да е напълно напълнено с храна.
 9. Не забравяйте да добавите вода или специален детски чай към трохите..
 10. Не хранете сънливо или спящо бебе.
 11. Не насилвайте бебето да довършва сместа, ако вече не иска. Ако обаче бебето остане гладно, тогава може да му се дадат около 30-50 мл допълнителна храна.
 12. След хранене задръжте бебето си в продължение на 15 минути. Това е необходимо, за да излезе излишният въздух, който все още навлиза в стомаха по време на хранене..

Как да отучите бебето от кърмене: какво трябва да знаете

Колко често трябва да храня новороденото си? Сместа е по-трудно смилаема от майчиното мляко. Ето защо, ако можете да кърмите при поискване, тогава бебето трябва да получава изкуствено хранене на час. Храненето на новородени обикновено се извършва след два до три часа. Колко адаптирано мляко трябва да яде бебето за 1 месец на хранене? Обикновено е около 80-100 мл. Тогава количеството храна се увеличава.

Снимка: Н. Башкирова Бебе от раждането до три години. Всичко, което родителите трябва да знаят. - Санкт Петербург, 2010

До шестмесечна възраст детето яде средно шест пъти на ден. С въвеждането на допълващи храни броят на смесите се намалява до пет пъти.

Вече казах, че изкуственото хранене често не е подходящо за бебе. Как да прехвърля детето в друга смес в този случай? Преходът трябва да става постепенно. Във всяка възраст бебето трябва да започне с 10 ml на ден. Първо дайте нов продукт, а след това и обичайната храна. На втория ден добавете 20 ml от сместа, на третия - 30. На четвъртия ден можете да въведете 40 ml, като ги разделите на две хранения.

Ако бебето реагира добре на промяната в диетата, продължете да увеличавате дозите, докато промяната завърши. Проучете добре информацията - тогава въпросът как да въведете нова смес няма да ви обърка.

Халва с хепатит В: вреда и полза

Храненето с адаптирано мляко не е толкова трудно, колкото звучи. След няколко дни напълно се адаптирате към процеса.

Допълнително хранене на дете на IV

Какво да правим с допълнителни храни, ако бебето е хранено от шише? Педиатрията не препоръчва бързане. Както при кърменето, не бива да започвате допълнителни храни преди шест месеца. Изключение правят децата, на които се предписва допълнителна храна за медицински нужди..

Често чета и чувам от майки, че мнозина препоръчват започването на хранене за изкуствени хора на 4 месеца. Смята се, че бебетата, хранени с бутилки, са по-склонни да приемат разнообразни храни. Също така много майки се страхуват, че сместа не съдържа необходимите хранителни вещества. (Това обаче не е вярно. Вече казах, че съставът на изкуственото хранене е много богат). Следователно е допустимо да се започне ранно добавяне..

Тази информация е остаряла. Практиката и научният опит показват, че храносмилателната система на бебето е готова да усвои друга храна до шест месеца след раждането. Така че не бързайте. Вашето бебе все още ще има време да опита различни храни!

Снимка: Запруднов А. М., Григориев К. И. Педиатрия с детски инфекции. - М.: GEOTAR-Media, 2017.

Така че, ако бебето се справя добре, започнете да го храните на IV с растителни пюрета. Можете да ги приготвите сами или да си купите готови в буркани. Започнете допълнителни храни, когато бебето прояви интерес към храната за възрастни.

Какво да не правим за бременни жени

Най-добрият избор за първата дегустация е пюрето от тиква или броколи. След това можете да добавите карфиол, картофи и моркови към диетата. Започнете да хранете бебето си с една чаена лъжичка преди обяд. След това сервирайте сместа както обикновено. Ако всичко е минало добре, постепенно увеличавайте количеството на пюрето..

В случай, че бебето не наддава добре, започнете допълнителни храни със зърнени храни. За първото хранене трябва да изберете елда без млечни продукти. Продължете както със зеленчуците - започнете с чаена лъжичка. Не давайте каша от шише - научете бебето да яде от лъжица.

Следвайте няколко правила:

 • Започнете допълнително хранене само когато детето е здраво, весело, в добро настроение.
 • Хранете бебето си в специално столче за хранене. Ако бебето не седи, задайте легнало положение, но не легнало.
 • Започнете с един продукт. Въведете следващия само след като бебето свикне с него (не по-рано от седмица).
 • Планирайте едновременно допълнителни храни.
 • Не насилвайте малкото си дете да яде картофено пюре, ако абсолютно не иска. Изчакайте две до три седмици и опитайте отново.
 • Първо въведете зеленчуци, след това плодове, зърнени храни, млечни продукти, месо и риба.

Успокоително за хепатит В: възможно ли е или не, кои лекарства са подходящи за кърмещи майки

Днес изкуственото хранене е много често явление. Важно е да проучите цялата необходима информация и да изберете правилната смес. Тогава детето ще расте здраво и без никакви отклонения..

Вижте също: Как да се измие новородено момиче: основи на хигиената

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков