СЗО препоръчва къпане на бебета 24 часа след раждането, но ако няма толкова много време, трябва да изчакате поне 6 часа.

По принцип децата обичат да плуват, но ако бебето започне да плаче и откаже да пръска във ваната, по-добре е да не го насилвате. Дългите вани могат да бъдат заменени с бързо изплакване. Принуждаването на детето да плува и да го потапя във вода, въпреки истерията, е грешен подход, поради което страхът от вода може само да се увеличи.

По-добре е да поливате бебето малко по малко, като всеки път увеличавате времето във водата, постепенно то ще свикне и ще престане да се страхува.

Бебетата на възраст до 6 месеца трябва да се мият ежедневно. През зимата бебетата се къпят веднъж на ден, в горещия летен период - 2, гънките могат допълнително да се избърсват с влажна мека кърпа. При ежедневно къпане е забранено използването на шампоани, гелове, сапуни и други продукти. По принцип цялата такава козметика е разрешена да се използва само от 3-6 месеца и то само с маркировка "бебе". Но дори и на тази възраст не може да се използва всеки ден..

Можете да добавяте отвари от лайка и ивици към ваната на бебето, те успокояват бебето и правят съня по-дълбок.

Шестмесечно бебе може да се къпе през ден през зимата и всеки ден през лятото. След 1 година детето няма нужда от често миене през зимата - 2-3 пъти седмично ще са достатъчни. Трябва да плувате ежедневно през лятото.

За къпане трябва да изберете едно и също време, така че бебето да развие режим (тук можете да вмъкнете режима на деня на новороденото) - от 20 до 22 часа преди лягане. Ако къпането причинява стрес у детето, тогава е по-добре да го измиете след обяд, в противен случай, ако е нервно, бебето няма да спи добре..

Не е разрешено къпането на детето, когато има температура. По време на заболяването може да се избърше с влажна кърпа и след това да се увие в топло одеяло. Само педиатър може да позволи на бебето да се къпе.

Времето за къпане може да бъде забавно и полезно, ако се направи правилно.!

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

Къпане на детето с полза и удоволствие

Не е тайна, че правилно организираното къпане е един от компонентите на процеса на втвърдяване..

Има мнение, че втвърдяването със сигурност е обливане със студена вода. Много родители потръпват от тази картина. И... отлагане на процедурите за втвърдяване за по-късно.

Но защо да прибягваме до екстремни методи за втвърдяване, ако има по-щадящи, но не по-малко ефективни. Плюс това, приятно бебе.

Тук няма да популяризирам здравословен начин на живот. Това е банално. Дали ще закалявате детето си или не, зависи от вас.

В тази статия просто ще говоря за естествения начин на втвърдяване на дете, осигурен от самата природа. И ще отговоря на някои от най-често срещаните въпроси, свързани с къпането на бебето.

Най-важното правило е да къпете бебето си не само, за да прочистите кожата му от пот и мръсотия, но и да му угодите.!

Първият въпрос, който тревожи всяка млада майка -

Възможно ли е да се къпе новородено, ако пъпът не е заздравял?

Педиатърът Комаровски в своите книги отговаря на този въпрос по следния начин:

Първото къпане на бебето е препоръчително след заздравяване на пъпа.

Ако бебето не се изпотява (например в резултат на прекомерно завиване или нагряване в стаята) и се осигуряват необходимите грижи (навременна смяна на памперси, въздушни бани), тогава пъпа зараства през втората седмица от живота на бебето.

Ако все пак трябва да измиете новородено бебе, тогава е достатъчно да го избършете с гъба, навлажнена с топла вода, като избягвате попадането на вода в пъпа.

По кое време на деня е по-добре да се къпе дете?

За вас е толкова удобно! Но имайте предвид, че след топла релаксираща баня децата обикновено са развълнувани и не искат да спят, а след хладна тонизираща вана се хранят с апетит и спят спокойно.

Какво да готвя за къпане на вашето бебе?

Ваната или бебешката баня трябва да се измият старателно с бебешки сапун или сода за хляб и да се изплакнат обилно с вода. По-добре е да не използвате почистващи продукти, нямате нужда от алергии.

Поставете неплъзгаща се постелка на пода, за да предотвратите подхлъзване, ако бебето ви вдигне цунами във ваната.

Няма нужда да кипвате вода.

Не е необходимо да добавяте калиев перманганат към водата.

В крайна сметка, пъпа вече е излекуван, защо такива предпазни мерки? Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и ако се разтвори напълно, това може да доведе до дразнене на кожата на бебето..

В литературата за грижи за деца обикновено има дълъг списък с бански костюми. Ще изброя само най-важното, всичко останало може да не е полезно. В краен случай купувайте допълнително, ако е необходимо.

Подгответе предварително всичко необходимо за измиване и обличане на бебето след къпане:

 • Термометърът за вода трябва да е нечуплив и да не се дешифрира.
 • Бебешкият шампоан и пяна за къпане "без сълзи" са за предпочитане пред сапуна, тъй като сапунът отмива защитния хидролипиден слой от кожата и следователно провокира сухата кожа и намалява нейните антимикробни функции. Детски шампоан за предпочитане PH-неутрален.
 • Гъба или хавлиена ръкавица.
 • Изплакваща кана или кофа.
 • Малка кърпа (за лице), мека, махрова.
 • Голяма кърпа (поне 120х120 см), мека, махрова с качулка.
  Можете сами да шиете кърпа с качулка. Много е лесно. Трябва да вземете голяма квадратна кърпа, да отрежете един от нейните ъгли (триъгълник със страна около 20 см) и да я зашиете на противоположната страна на кърпата, да помете ръбовете.

 • Стерилен памук или памучни тампони.
 • Бебешко масло без мирис.
 • Лекарство за обрив на пелена с пантенол.
 • Четка за коса.

  Защо да използвате билкова инфузия?

  Ако има дразнене и обрив на пелена по кожата, може да се добави билкова настойка към водата (низ, лайка, градински чай, маточина, лавандула, събиране на билки за къпане на деца и др.). Но не бива да злоупотребявате с билки, тъй като те изсушават кожата на бебето..

  За да приготвите запарката, залейте една супена лъжица от колекцията с чаша вряща вода, затворете капака, оставете да се запари поне 1 час и прецедете през фина цедка. Ако къпете дете в голяма вана, тогава трябва да вземете чаша билки на литър вряща вода.

  Каква трябва да бъде температурата на водата?

  Трябва да плувате при температура не по-висока от 36 ° С.

  По-горещата вода може да доведе до прегряване и недоволство на бебето и тогава къпането се превръща в проблем от приятната процедура..

  Не е необходимо да доливате топла вода по време на къпане.

  Ако искате да закалите детето си, оптималната температура за започване на къпане е 34 ° C. Освен това температурата трябва постепенно да се намалява. Например, 1 градус на всеки 2-3 дни. След няколко дни ще достигнете минималната температура, при която детето активно се движи и се чувства комфортно, не плаче. Не е необходимо допълнително понижаване на температурата на водата.

  Бебето във ваната трябва да бъде активно, тъй като хладната вода стимулира отделянето на биологично активни вещества в кръвта, които повишават устойчивостта към инфекции. Ако детето лежи неподвижно във водата, значи водата е твърде топла за него.

  За да може бебето да не изпитва дискомфорт от рязка промяна в температурата на водата, можете първо да го потопите в топла вода и след това постепенно да добавяте студена вода, докато се достигне желаната температура..

  Да, знам. Някой може да спори, казват те, водата е твърде хладна, ами ако детето ще е студено? аз отговарям.

  Първо, тялото на детето усеща температурата на околната среда различно от тази на възрастния. Където е хладно за възрастен, детето е нормално, където е топло за възрастен, детето е горещо. Помнете себе си като дете!

  На второ място, рецепторите на ръцете (използвате ръцете си, за да проверите колко е хладна водата?) Са по-малко чувствителни, отколкото на други части на тялото. Сигурно сте забелязали това, когато сте си налели вана. Почувствайте водата, да, добре, можете да се измиете. Влезте във ваната и тя се оказва гореща!

  Колко дълго можете да къпете бебе?

  Препоръките на педиатрите по този въпрос са следните. Обикновено децата се къпят за около 10 минути.

  Ако закалите детето, тогава едновременно с понижаването на температурата на водата е необходимо постепенно да увеличавате времето за къпане - до 30 минути.

  Но и в двата случая е необходимо преди всичко да се съсредоточим върху благосъстоянието на детето..

  Ако му харесва, може да седи по-дълго във ваната. И ако той е капризен, тогава може би водата е твърде гореща за него, или той е уморен или гладен. Опитайте се да разберете причината. Намалете температурата на водата. Следващия път опитайте да промените времето за начало на къпане, така че бебето ви да не огладнее..

  Колко често трябва да къпете бебето си?

  Измиването на бебето с шампоан и пяна е достатъчно 2 пъти седмично.

  Ако детето вече пълзи, ходи и често се замърсява, то по-често.

  Можете да се къпете без сапун всеки ден.

  Ако закалявате дете, тогава трябва да се къпете всеки ден! В противен случай няма втвърдяващ ефект.

  И така, изяснихме основните въпроси, всичко беше подготвено за плуване. Сега пристъпваме към самата процедура.

  Как да къпете бебето си?

  1. Къпане

  Трябва да държите новородено бебе, така че задната част на главата му да е над лявата ви китка, хванете бебето за най-отдалеченото от вас рамо с ръка. Дръжте бебето с дясната си ръка и спуснете водата.

  Педиатрите казват, че няма опасност водата да попадне в ушите.!

  Просто намажете ушите си с памучни тампони след къпане..

  Докато не се научите уверено да държите бебето си във водата, не използвайте препарати, дори ако това отнема няколко дни..

  Ако се къпете в голяма вана, тогава докато поддържате главата, преместете бебето във водата от едната страна на ваната до другата. Децата много го харесват.

  Но дори и изведнъж бебето да се потопи, не се страхувайте!

  Новороденото има силно изразен рефлекс, който предотвратява навлизането на вода в дихателните пътища (остава от дните на вътрематочния живот). Много родители го използват, за да научат новороденото си да се гмурка..

  С течение на времето рефлексът изчезва и тогава трябва да бъдете внимателни.

  Вземете бебето, оставете го да се успокои и освободете дихателните пътища от слуз и прах.

  Ако бебето ви вече знае как да пълзи, можете да поставите гумена постелка с вендузи на дъното на голяма вана, след това да налеете вода, да сложите играчки и детето ще седне там, ще пълзи и ще играе с играчки.

  Добре е, ако това са не само класически гумени патици, риби, лодки, но и образователни играчки, които например променят цвета или формата си във водата, плуват и издухат мехурчета, залепват отстрани на ваната или на стената.

  След къпане играчките трябва да бъдат разклатени и поставени да изсъхнат, в противен случай върху тях ще се появят гъбички.

  2. Измиване с шампоан

  Сега можете да започнете да сапунисвате.

  Преди да измиете детето, напълнете кана с вода (можете директно от ваната), с която след това ще изплакнете.

  Не се суете, действайте бавно, нежно, вие измивате любимия си!

  Нанесете малко количество от пяната с шампоан върху ръката или кърпата. Можете да измиете детето си направо във водата.

  Първо трябва да измиете тялото на бебето (особено внимателно в гънките на шията, в подмишниците, в перинеума) и в края - на главата, тъй като много бебета не харесват, когато вода и пяна попаднат в очите и носа им, и започват да бъдат капризни. Главата трябва да се мие с миещи движения от лицето до задната част на главата, така че сапунената вода да не попада в очите.

  3. Изплакване

  След къпане извадете бебето от водата и изплакнете с вода от кана.

  Увийте бебето с кърпа и го занесете на масата за повиване.

  Защо бебето плаче след къпане??

  Някои бебета плачат веднага след къпане. Това е най-вероятно причинено от рязък спад на температурата на водата и въздуха в помещението..

  В този случай не бързайте да обличате бебето. Вземете го, увит с кърпа, на ръце, разходете се малко, поговорете с него. Нека свикне с новите температурни условия. И след това се разгънете и започнете да се обличате.

  Какви процедури трябва да се извършат след къпане?

   Поставете бебето си на масата за повиване.

  Потопете сгънатата кожа с кърпа, за да изсъхне старателно.

  Кожата не може да се търка, а само внимателно да се намокри.

  Избършете очите със стерилни памучни или памучни тампони.

  Очите се избърсват от външния ръб до вътрешния ръб, за да не се заразят.

  Направете флагела от стерилна памучна вата (обвийте плътно памучната вата около пръчката и след това я извадете от пръчката) и почистете носа и ушите, като отстраните останалата вода.

  Трябва да се почисти само видимата част на ухото.

  Ако имате обрив от пелена, лекувайте го със средство за обрив от пелени.

  Ако използвате прах и крем, не забравяйте, че прахът се използва на места, където обривът от пелена плаче, крем - на места, където има сухота. Не използвайте както крем, така и прах на едно и също място, тъй като той се навива на бучки и може да разтрие кожата.

  Ако кожата на бебето е здрава, не е пресушена, няма дразнене, обрив от пелена, тогава не е необходима бебешка козметика.

 • Използвайте четка за коса, за да срешете косата на бебето, като внимателно разресвате люспите на главата. Везните се свалят добре, ако намажете главата си с бебешко олио преди къпане.
 • Сега можете да завивате или обличате бебето си.
 • Нека къпането носи на вашето бебе само удоволствие и здраве, а вие - много положителни емоции!

  Опитни майки, ОЧАКВАЩИ ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ..))

  Как да се къпе новородено

  Според много млади родители новородените бебета се къпят, само за да се поддържа чистота..
  Но искам да ви уверя, че за чистота децата ще трябва да се мият само веднъж седмично, тъй като не ходят никъде и не правят нищо. Но оздравителният ефект от измиването на бебето е най-важното..

  Не трябва да е от първите дни на раждането, бебето трябва веднага да се приучи към процедурите за баня. Изчакайте пъпната рана да заздравее. Най-оптималното време за започване на редовни водни процедури е две седмици след раждането.
  Дотогава ще бъде достатъчно просто да избърсвате бебето с мека, влажна гъба всеки ден. Измийте дупето на новороденото с обикновена вода.

  А сега нека се опитаме да отговорим на всички въпроси, които младите родители могат да имат, когато се къпят неродени.
  От правилното поведение на родителя (докато къпете детето), по-нататъшното отношение на детето към водните процедури и към водата като цяло зависи главно.

  Има моменти, когато новороденото изобщо не иска да се мие и щом наблизо се появи вана с вода, то започва да плаче много. Нашият сайт ще ви помогне да избегнете подобни случаи..

  Бебешко място за къпане

  И при двата варианта има плюсове и минуси. Да кажем веднага, че препоръчваме да се придържате към първия вариант.
  Вторият вариант, тоест закупуването на бебешка баня е много удобно за родителите и по-безопасно от голяма баня. В този случай хигиената също е на високо ниво..
  Недостатъците на тази опция са, че пространството е много малко и бебето не може свободно да движи краката и ръцете..

  Водните процедури не са свързани само с чистотата на тялото. Свободното движение на ръцете и краката е отлично упражнение за мускулната система на новороденото.

  Що се отнася до хигиенната страна на къпането на бебе в обща вана, просто трябва добре да почистите ваната преди всяка водна процедура.
  Когато почиствате ваната, използвайте само обикновена сода за хляб, без синтетични препарати.

  Оптимална температура на водата

  По-нататъшното поведение на бебето във водата зависи от първото къпане. И първото нещо, което бебето усеща, е температурата на водата.
  По-горе посочихме оптималната температура на водата за новородени по време на водни процедури - от + 34 ° C до + 37 ° C.
  Но за здравни цели ви съветваме постепенно да понижавате температурата на водата до 30 градуса..

  Ниските температури на водата ще попречат на вашето бебе да се отпусне.

  Билкова вода

  Ако детето има здрава кожа, няма смисъл да го къпете във вода с билкови добавки, по-често от веднъж седмично. Обикновено лекарите препоръчват да се къпе бебето във вода с жълтурчета и калиев перманганат, докато коричката от пъпната рана напълно изчезне.

  Това не трябва да се прави в случаите, когато вие самите имате склонност към алергии. Опитайте се да запазите всички продукти за бебешка баня естествени.

  Подготовка за водни процедури

  Най-важното е предпазните мерки. Забравете за мобилния си телефон за известно време, изключете чайника и всички други електрически уреди, които могат да ви разсейват.
  Ако къпете дете в банята и там имате керемиден под, не забравяйте да си купите гумени постелки..

  Първо трябва да загреете детето, тъй като къпането за детското тяло може да се счита за вид стрес.
  Има много начини за подгряване на дете - игра с нея, масаж, гимнастика. Времето за загряване е 10 минути. След загряване веднага плувайте.

  Вашите действия, докато къпете бебето си

  Ако това е първото къпане на бебето, тогава трябва да се вземе много сериозно. Това е своеобразен тест както за млади родители, така и за новородено..
  Подгответе се предварително и вмъкнете на близко разстояние от ваната или ваната всички необходими неща и продукти, които ще използвате, когато къпете бебето си. Основните са бебешки препарати, лъжичка, кърпа, кърпи, памучни тампони и масло за кожни гънки..

  При първото къпане можете да потопите пелената във ваната, така че бебето да не се плаши от водната среда, а не от собственото ви тяло. Това е старият начин, но някои родители все още го използват и днес. Веднага след като водата за бебето стане позната, извадете пелената.

  Детето трябва да бъде потопено изцяло във вода, като същевременно го подпирате под тила с едната ръка и брадичката с другата ръка.

  Започнете да миете от врата. По-нататък корем, гръб, ръце и крака и перинеум. Измийте главата си последно.

  Активното движение на ръцете и краката показва, че температурата на водата е това, от което се нуждаете. Но ако бебето е отпуснато и лежи спокойно, това предполага, че следващия път температурата на водата трябва да бъде с един градус по-ниска.

  Обърнете бебето по корем. Докато поддържате главата на бебето, опитайте се да предпазвате водата от лицето. Водата може да попадне в дихателните пътища и дълго време детето ще изпитва страх от водната среда.

  Ако искате да научите бебето си да се гмурка, не забравяйте да се консултирате с педиатър. Той ще ви научи как да го правите..

  Точното време за водни процедури

  Най-добре е да къпете бебето си вечер, един час преди вечерното хранене. След водните процедури бебето ще се умори и ще има апетит. Бебето ще заспи веднага след хранене.
  Но е възможно след водата бебето да не иска да спи. В такива случаи къпете детето сутрин или следобед..

  Причини за капризи в банята

  Дете може да бъде капризно в банята по различни причини. Нека разгледаме някои от тях.

  1. Хлапето е гладно. Ако това се случва често, изкъпете бебето си един час след последното хранене..
  2. Детето е студено във водата. Тук е лесно, затоплете малко водата.
  3. Хлапето се страхува от водата. Това е може би най-сериозната причина, тъй като понякога отнема много време. Опитайте да къпете бебето си на място с родители (родителят трябва да се измие преди къпане).
   Ако този метод не помогне, бебето ще остави краката си да влязат във ваната, докато свикне (по това време можете да седнете във ваната).
   Поставете любимите си играчки във ваната. С една дума, тук се изисква индивидуален подход, в зависимост от причината за каприза.
  4. Специалните продукти могат да изсушат бебешката кожа, което причинява болка.
  5. Използването на алкални сапуни по-пълно може да предизвика капризи във водата. Опитайте се да използвате само бебешки сапун.

  След къпане

  Внимавайте за екстремни температури, след като извадите бебето си от ваната. Опитайте се да носите бебето, завито от банята, до бебешката стая.

  Увийте бебето с памперс и го занесете до леглото, където трябва да е спретнато в непосредствена близост до пелената. Нанесете бебешко олио върху всички гънки по тялото на бебето, подмишницата, дупето.

  Внимавайте с гениталиите си. Смажете гънките под скротума с масло. С памучен тампон, потопен в преварена, но топла вода, при момичета избършете гениталната цепнатина (отпред назад).

  Поставете плътно навит тампон в ушите на детето. Извадете тампона само след като главата изсъхне напълно.

  Когато тежестта на процеса на къпане върви гладко и няма нищо досадно за бебето, тогава децата много бързо свикват с водата.

  Колко често да се къпе новородено бебе до месец

  След изписването от болницата младите родители имат много въпроси и съмнения относно грижите за бебето. Един такъв проблем е къпането на новородено бебе..

  Къпането е не толкова хигиенна мярка, колкото важен елемент в растежа и развитието на бебето. Водните процедури имат благоприятен ефект върху емоционалното, психическото и физическото състояние на бебето, облекчават мускулния тонус и стабилизират кръвообращението.

  Честотата на къпане на бебето

  Досега педиатрите не дават еднозначен отговор на въпроса колко често да се къпе новородено бебе до месец. Някои смятат, че бебето не е намазано до такава степен, че да се нуждае от ежедневно къпане. Освен това имунитетът на бебето тепърва се формира и не е необходимо да се тества. Други, от друга страна, намират за необходимо ежедневно къпане..

  Кое от тези мнения е правилно, родителите решават въз основа на благосъстоянието на бебето и някои външни условия.

  Къпане на бебе 1 месец дневно

  За първи път новородено бебе се къпе, след като на пъпа се е образувала коричка. На 2-3 ден след изписването от болницата, когато такава коричка вече се е образувала, родителите започват да къпят бебето.

  Здраво бебе на 1 месец се къпе ежедневно, но без използването на сапун, антибактериални средства и билкови отвари.

  Важно! Използването на препарати по-често от веднъж седмично може да наруши образуването на микрофлора върху кожата на бебето, да причини склонност към раздразнителност и сухота..

  Къпане на трохи с препарати

  Много майки използват охладена преварена вода, за да измият едномесечното си бебе, докато пъпната рана заздравее. Не всички експерти смятат, че това е правилно и препоръчват да се използва само чиста вода без никакви примеси. Честото използване на отвари или билкови инфузии също не винаги е оправдано. Къпането в слаб разтвор на калиев перманганат изсушава кожата на трохите, но предотвратява навлизането на инфекция в незарасналата пъпна рана.

  Пренебрегването на хигиената на детето не пречи:

  • появата на пеленен обрив по врата, гънките на ръцете и краката;
  • появата на бодлива топлина, особено в горещия сезон;
  • влошаване на благосъстоянието на бебето.

  В същото време къпането има положителен ефект върху бебето:

  • мускулният тонус се отстранява,
  • активира се кръвообращението,
  • скелетът е укрепен,
  • мускулите се развиват.

  В горещия сезон ежедневното къпане е задължително, в хладния сезон родителите и педиатрите смятат за нормално да пропуснат няколко сесии, особено ако възрастните нямат възможност да затоплят стаята до благоприятна температура.

  Оптимална честота на къпане за бебета

  След анализ на мненията на експертите относно оптималната честота на къпане на бебета, заключението подсказва, че решението за това колко често да се къпе новородено бебе се взема от родителите. Честотата на къпане зависи от здравословното състояние на малкото дете и външните условия (например от сезона).

  Ако през зимата майките и татковците не постигнат оптималната температура в стаята и бебето замръзне след къпане, тогава те са ограничени до 2-3 вани на седмица.

  В топло пролетно време бебето се къпе всеки ден. Седмично понижавайте температурата на водата с 1 градус и започнете да втвърдявате трохите. Смята се, че процесът на втвърдяване е по-ефективен през пролетта..

  През лятото, при горещо време, бебетата се къпят по няколко пъти на ден. Това предотвратява появата на бодлива топлина и обрив от пелени. Честите водни процедури осигуряват на бебето комфортно усещане в жегата.

  През есента къпането се извършва не повече от 1 път на ден. В същото време те внимателно следят здравето на бебето. Ако имате заболявания, къпането се отлага за следващия път.

  Независимо от броя на ваните, сутрин те измиват мъничето, а също го измиват при нужда.

  Температура на стаята и водата

  По време на къпането на бебето в дома и банята се поддържа оптималният температурен режим. Някои грижовни родители затоплят добре стаята за къпане на трохи, особено през студения сезон. Лекарите, включително д-р Комаровски, смятат, че това е погрешно. Според нормите степента на затопляне на въздуха в пералнята не се различава от температурата в целия апартамент. Желаната температура за живота и къпането на бебето е 18-22 градуса. Превишаването на тези показатели няма да е полезно за трохите..

  Първите две седмици температурата на водата за къпане на трохите достига 370. След това тази цифра се намалява, но не повече от 1 градус седмично. Постепенно температурата на водата за ежедневно къпане се довежда до 27-28 градуса. За да се предотврати преохлаждането на малкото в охлаждащата баня, по време на къпане винаги се добавя внимателно топла вода..

  Степента на нагряване на водата се следи с помощта на специални термометри за вода. Понякога родителите използват метода на „баба” и контролират температурата на водата за къпане с лакти. Методът не е от най-точните, но е достъпен за всички, без изключение..

  При измиване в гореща вода (36-37 градуса) бебето се отпуска и успокоява добре, след което бързо заспива. Но в този случай няма втвърдяващ и лечебен ефект..

  Релаксираща бебешка вана

  Време и продължителност на къпане

  Продължителността на водните процедури зависи от възрастта и състоянието на бебето. За първи път детето се къпе бързо, в рамките на 3-4 минути. Всяко следващо къпане се удължава с 1-2 минути. Оптималната продължителност на водните процедури е 15 до 20 минути. Ако родителите видят, че бебето обича да се къпе, тогава процедурата е леко удължена, но дългият престой във водата също има негативни последици..

  Правила за безопасност при плуване:

  • подгответе предварително чисти дрехи, кърпа и продукти, необходими за грижа за бебешката кожа;
  • покрийте масата за повиване с мека кърпа и пелена;
  • водата се приготвя предварително за банята и за изплакване на малкото дете;
  • не забравяйте да проверите температурата на водата, преди да потопите бебето в нея;
  • при никакви обстоятелства не оставяйте бебето само в банята, наличието на аксесоари за къпане не гарантира безопасност;
  • добавете топла вода, така че нежната кожа на детето да не страда;
  • водните процедури се отменят, ако трохите имат висока температура или други заболявания.

  Най-често бебето се къпе вечер преди лягане. Оптималното време за това е всеки ден - в интервала от 20.00 до 21.00. Понякога родителите организират водни процедури за бебето по друго време, удобно за тях и бебето. Обикновено бебето се къпе 30 минути преди хранене и известно време след събуждане.

  Е. Комаровски вярва, че вечерното къпане има своите предимства: процедурата отпуска и успокоява детето, допринася за здрав и здравословен нощен сън.

  Разликата между къпане и миене

  През деня бебето многократно изпразва червата и пикочния мехур. За да се избегне възпаление на кожата, инфекция и дразнене, гениталиите и дъното на детето се измиват под течаща вода. Това се прави преди всяка смяна на памперса. В случай на спешност те използват бебешки кърпички, но ако има такава възможност, тогава предимството се дава на обикновената вода.

  Важно! Влажните бебешки кърпички съдържат химикали, които влияят неблагоприятно върху деликатната кожа на бебетата.

  Почти всички родители разбират защо къпането не е заместител на измиването. Измиването е хигиенна процедура, която поддържа тялото на вашето бебе чисто. Къпането се разглежда не толкова като хигиенна процедура, а като средство за стимулиране и укрепване на имунитета, един от методите за физическо развитие на бебето, източник на положителни емоции.

  Къпане на дете в голяма вана

  Не са много родителите, които се осмеляват да къпят бебето си в голяма вана, тъй като се страхуват за безопасността на бебето. Голямата вана предоставя повече възможности за игра и занимания с вашето бебе, дори за обучение на умения за плуване.

  Къпане в голяма вана

  За да спестят вода и да ограничат пространството, производителите предлагат специални ограничители в голяма вана за къпане на бебе. Подложка за баня с джобове ви позволява удобно да коленичите, когато къпете бебето си в голяма вана. В джобовете се съхранява всичко необходимо за плуване. Игличките правят такъв килим сами.

  Правила за къпане в голяма баня:

  1. Процедурата се организира за бебета със зараснала пъпна рана.
  2. Наложително е да контролирате температурата на водата по време на процедурата.
  3. Детето постепенно се спуска във водата: първо, ръцете и краката се навлажняват, едва след това тялото.
  4. Правилно задръжте трохичката. Малкият пръст на възрастен е в областта на врата на бебето, останалите пръсти са в областта на задната част на главата на бебето. В това положение тялото на малчугана се носи много над водата..
  5. Уверете се, че водата не попада в устата и носа на бебето.
  6. Със свободната си ръка възрастен регулира степента на потапяне на бебето във водата.
  7. Когато се къпят за първи път в голяма баня, оставят на бебето време да свикне с големи пространства, едва тогава започват да карат бебето във водата и по този начин активират движенията му.
  8. За да се улесни развитието на голямо водно тяло, малкото дете се поставя върху специален надуваем пръстен с вдлъбнатина за брадичката и закопчалка на велкро на врата.

  След адаптиране към този метод на къпане, овладяването на основните пози започва:

  • легнал по гръб с опора за главата,
  • плуване по корем (с опора на брадичката между палеца и показалеца),
  • седнала поза.

  Важно! Ако къпането в голяма баня не носи и трохичка удоволствие, тогава такава процедура се отлага или прехвърля на възраст от 2-3 месеца.

  Къпане в бебешка баня

  Повечето родители предпочитат къпането в специална вана. Това е по-малко караница за възрастни и улеснява наблюдението на бебето..

  Какви са ваните за къпане:

  1. Класическата бебешка баня. Има анатомична форма, удобна както за възрастни, така и за деца. Предназначен за дете до 3 месеца.
  2. С антимикробен слой, който, ако се използва правилно, дезинфекцира повърхността на банята за дълго време. Удобен аксесоар, но и доста скъп.
  3. Термалната баня е оборудвана с вграден термометър и резервоар за течен сапун или шампоан.
  4. Надуваема вана се използва в лятна вила или полеви условия.

  Заедно с банята обикновено се купуват и други аксесоари за къпане, това са:

  • пързалка или хамак, които държат детето в легнало положение,
  • кана или черпак с капак за изплакване на бебето (в него се излива вода едновременно с ваната и се охлажда малко до момента на изплакване, което има благоприятен ефект върху тялото на бебето),
  • термометър за вода,
  • бебешки сапун (течен или бучка), Ph неутрален шампоан, масло за кожата, мека гъба.

  Къпане в малка баня

  Процедурата за къпане на бебе във вана:

  1. контейнерът се обработва старателно с разтвор на сода и се изплаква няколко пъти;
  2. напълнете с вода 2/3 от обема, проверете температурата на водата;
  3. след това главата на бебето се полага в завоя на лакътя, дупето се държи с дланта на ръката;
  4. детето внимателно се потапя във вода: първо се спускат краката, а след това тялото до средата на гърдите; ако има пързалка или хамак, първо инсталирайте аксесоарите правилно, уверете се, че са в безопасност и едва след това поставете детето върху тях;
  5. внимателно измийте бръчките по кожата на детето без кърпа и сапун;
  6. обърнете трохата;
  7. изплакнете с вода от кана от главата до петите;
  8. увийте бебето в мека пелена.

  Важно! Къпането задължително предизвиква положителни емоции у бебето. За това възрастният разговаря с бебето нежно по време на процедурата..

  Къпане в добро настроение

  След процедури за къпане

  Малко дете не се избърсва, само кожата му се попива с мека кърпа или пелена със зашит ъгъл за главата. След това слагат бебето на масата за преобличане и изследват тялото, за да установят обриви и обриви по пелена.

  След къпане се третира пъпната рана. Обикновено той заздравява в рамките на 2 седмици, но изисква ежедневно внимание. За да се намали рискът от инфекция, за първи път бебето се къпе в преварена вода или слаб разтвор на калиев перманганат.

  Кожата на здраво дете не изисква използването на кремове, масла или други продукти. В случай на проблеми д-р Комаровски съветва: "Мокро - сухо, сухо - овлажнявайте!".

  Педиатрите препоръчват третирането на сухи зони с бебешко олио, със зачервяване в гънките, с което се борят с пудра или талк. Бебешкият крем се използва за лечение на бръчки по тялото и предотвратяване на обриви от пелени. Крем или спрей, съдържащ пантенол, са необходими за заздравяването на обрив от пелена и суха кожа. Бебешката пудра и талкът намаляват влагата в проблемните зони.

  Важно! Прахът или талкът не се поръсват върху кожата на бебето. Те се нанасят върху ръката и гънките се обработват..

  Млякото или лосионът е добър за предотвратяване на сухота на кожата, справя се с беленето на кожата на дланите и краката.

  Забележка! Всички продукти за грижа се нанасят върху изсушена кожа.

  Избършете ушите си, преди да се облечете. Първо се поставя капачката, след това пелената. Едва тогава бебето е облечено или повито. Някои експерти съветват да повивате бебето си за добър сън.

  След правилно проведени водни процедури бебето има добро настроение, готово е за хранене и ранен сън. Къпането е задължителна процедура за новородено бебе, необходима за пълния му растеж и развитие. Не изисква специални медицински знания и умения от възрастен..

  Колко често трябва да къпете дете под една година - полезни съвети

  Поддържането на здравето на новороденото зависи от правилната грижа за него, но младите родители имат много въпроси относно правилността на действията и колко често трябва да се къпе дете преди една година.

  Ежедневната хигиена трябва да е на първо място: измиване на лицето на детето, почистване на очите, ушите, грижа за носа, измиване, къпане - всички тези процедури са задължителни.

  Каква е разликата между къпане и миене

  Важно е да измивате дъното и гениталиите на бебето под течаща вода преди всяка смяна на памперса..

  Понякога можете да използвате мокри бебешки кърпички - ако има много малко изхвърляне, както и по пътя, клиниката и при други обстоятелства.

  Въпреки това, обикновената вода от чешмата все още е приоритет. Почиства по-добре и няма да причини алергична реакция на кожата..

  Такива процедури за поддържане на чистота след тоалетната се наричат ​​зачервяване..

  За разлика от измиването, къпането не се извършва толкова често и не зависи от замърсяването на пелените. Много педиатри и родители разглеждат този процес не само от гледна точка на хигиената, но и като:

  • начина, по който детето се развива физически;
  • средства за укрепване на защитните сили на организма;
  • физиологични и психологически забавления;
  • източник на приятни емоции, облекчаване на стреса.

  Колко време отнема къпането на новородено

  Времето, прекарано от бебето във водата, зависи от няколко фактора: възрастта на бебето, температурата на водата, целта на къпането, настроението на детето.

  В първите седмици след изписването от болницата бебето не трябва да се къпе твърде дълго, достатъчно е 5-10 минути.

  До месец вече можете да увеличите времето до 10-15 минути и от шест месеца до 25-30 минути, ако този процес е приятен и бебето не изпитва негативни емоции.

  Когато целта на къпането е само хигиената на детето, температурата на водата трябва да бъде около 36-37 0 С.

  Ако родителите си поставят задачата да закалят и укрепят организма, то има два начина да направите това.

  1. Постепенно понижавайте температурата на водата с един градус и е по-добре да свикнете с новата температура в рамките на няколко дни, от 5 до 10. Най-ниската температура, при която трябва да се спре понижаването, е 30 0 С.
  2. Използвайте по-хладна вода за изплакване на бебето, отколкото за изплакване на бебето. Тази температурна разлика трябва да бъде 1 0 С.

  Естествено, в този случай трябва внимателно да наблюдавате благосъстоянието и настроението на детето. Трябва да му е удобно, в никакъв случай не трябва да му се позволява да замръзва. Времето, прекарано във вода, също се увеличава с намаляването на температурата..

  Трябва да се помни, че при температура на водата от 36-37 0 С, бебето просто ще се наслаждава на топлината и няма да се опитва да плува, ако целта на къпането е физическа активност - по-добре е да напълните банята с малко по-хладна вода. Само не забравяйте за постепенния характер на този преход..

  Също така настроението на бебето влияе и върху времето, прекарано във водата. Ако се страхува, по-добре да не влошава стреса и постепенно да научи детето на процедурата. Заедното къпане, песни, ярки играчки, нежни думи и спокойно настроение на родителите могат да помогнат за това..

  Колко често да се къпете с препарати

  Педиатрите препоръчват използването на препарати 1-2 пъти седмично.

  По-честото използване може да доведе до изсушаване на кожата и пилинг..

  В същото време е напълно достатъчно да си купите обикновен бебешки сапун и след къпане да смажете кожата на бебето с масло или крем.

  На рафтовете на магазините обаче можете да намерите много широка гама от продукти за грижа за бебето както по време, така и след къпане:

  • Пяни и гелове за баня;
  • течен сапун;
  • емулсии;
  • готови билкови отвари или сухи стъбла и съцветия;
  • кремове и масла.

  Не трябва да купувате предварително цялата линия продукти за грижа, препоръчани от производителя, изобилието от козметика може да навреди на детето. Ако той няма изразени кожни проблеми и не се нуждае от специални средства за тяхното отстраняване, по-добре е да се ограничи до минималния набор.

  Не забравяйте за използването на народни методи..

  Ако водата е твърде твърда и кожата на бебето често образува люспи, може да се добави нишесте, което да омекне.

  За отпускане на мускулния тонус и като леко успокоително отвара от лайка се е доказала добре.

  Също така е полезно да се къпете в бульона на влака, той има добри дезинфекциращи свойства и помага при различни кожни проблеми, например при бодлива топлина..

  Детските специалисти препоръчват къпане на новородени в преварена вода, докато пъпната рана заздравее, а използването на калиев перманганат за дезинфекция и други лекарства трябва да се използва само когато е указано.

  Плуване през зимата

  Много родители имат притеснения относно безвредността на водните процедури за бебе през студения сезон..

  През зимата честотата на къпане зависи от вътрешната температура.

  Ако апартаментът е достатъчно топъл, термометърът не пада под 21 0 C, тогава няма противопоказания за ежедневни водни процедури.

  Но ако къщата е достатъчно готина, тогава можете да намалите броя на баните до 2-3 пъти седмично за 5-10 минути. Не трябва обаче да се забравя за ежедневната хигиена на детето: измиване, измиване на лицето, почистване на очите, носа и т.н..

  За да избегнете температурни разлики при излизане от ваната, по-добре е да държите вратата към нея отворена, тогава въздухът ще бъде с еднаква температура както в мястото за къпане, така и в стаята.

  Трябва да се подготви предварително топла мека кърпа с ъгъл за главата, чисти дрехи, пелена, продукт за грижа за кожата и всичко друго, което може да се наложи. Това ще ви позволи да облечете бебето много бързо и то няма да има време да замръзне..

  Оптималната честота на къпане за деца под една година

  Най-добре е да къпете бебето ежедневно поне първите 6 месеца без изключение..

  По-близо до годината можете да преминете към режим „през ден“, но ако този процес носи радост на детето, доставя удоволствие от контакта с водата и от играта с родителите, не бива да го ограничавате в това желание.

  За да се избегне пресушаване на кожата, достатъчно е да не се използват твърде често препарати..

  Ежедневното изплакване с обикновена вода няма да премахне упоритите замърсявания, но ще отмие потта и кожните люспи. Главата също трябва да се мие само с една вода, без сапун или шампоан и да се използват тези продукти само веднъж седмично..

  • поддържащ матрак;
  • пързалка;
  • кръг около врата;
  • шапка с вложки от пяна;
  • гумени играчки;
  • специални книги.

  Всичко това наистина помага на родителите..

  Не трябва да се страхувате да използвате тези изобретения, но не трябва да забравяте внимателно да прочетете инструкциите преди употреба - подходящ ли е този елемент за възрастта на бебето?.

  Къпането е не само хигиена, но и ритуал, който носи много приятни минути както за родителите, така и за бебето. Отпуснато, уморено и чисто, детето знае, че сега ще бъде нахранено, приспивано по ръцете, може би ще има история за лягане или приспивна песен. Така той ще може да заспи бързо и с добри емоции, а родителите могат да се отпуснат, без да се притесняват за здравето и настроението на бебето си..

  Колко често трябва да се къпе новородено?

  Къпането за новородено е много важен процес, който е необходим не само за поддържане на хигиената. Развива скелета и мускулите, укрепва нервните клетки и имунитета, успокоява и отпуска, подобрява съня и апетита на бебето. Освен това първото къпане помага за по-бързото изправяне на ръцете и пръстите на трохите. Те стабилизират кръвоснабдяването и налягането, подобряват координацията и ориентацията на бебето в пространството..

  За да сте сигурни, че къпането и плуването в банята е безопасно и здравословно, е важно да се спазват редица правила и препоръки. Родителите са загрижени за това как да организират правилно тази процедура и колко често да къпят новородено бебе. Нека разгледаме по-отблизо тези въпроси..

  Характеристики на къпане на бебета

  Не е необходимо бебето да се къпе всеки ден, ако не е необходимо. Достатъчно е да правите това на всеки два до три дни. През останалото време избършете трохите с мокри кърпички или влажна кърпа. Прекалено честото къпане може да повлияе отрицателно на имунитета, телесната температура и защитния слой на кожата, които се формират едва през първия месец от живота..

  Не се препоръчва измиването на бебето с обикновен сапун. През първите седмици от живота е достатъчно просто да го измиете с топла преварена вода. След месец можете да използвате течен бебешки сапун без аромати, аромати и други химикали. Бебешки шампоан "без сълзи" се използва след 2-3 месеца. Трябва да измивате бебето си до шест месеца, като използвате козметика не повече от веднъж на 7-10 дни, след което можете да извършвате процедури за баня със сапун и шампоан на всеки 5-7 дни.

  Важно е козметиката да е естествена и хипоалергична, включително мокри кърпички. За най-малките изберете козметика за новородени. Проучете внимателно състава и срока на годност на всеки продукт, проверете възрастта на продукта. Когато миете, използвайте мека гъба или кърпичка, която няма да надраска или повреди нежната бебешка кожа.

  Първото къпане се извършва при температура 36,6-37 градуса, започвайки от пет до седем минути. След това времето на престой във водата постепенно се увеличава и температурата се намалява. В този случай температурата на въздуха трябва да бъде около 25 градуса. Тогава бебето няма да бъде преохладено и няма да замръзне след къпане или, обратно, няма да прегрее..

  Преди всяко къпане банята трябва да се мие с безопасни препарати. За целта използвайте сапун за пране, сода за хляб, неутрален течен сапун, детски гел или оцет. Прочетете повече за това как да почистите ваната преди да изкъпете новороденото тук. И тогава ще разгледаме основните правила за плуване. Ще научим как правилно и колко често трябва да къпете бебето си, в зависимост от възрастта.

  Правила за къпане за новородени

  • Първото къпане се извършва в продължение на пет минути вечер във варена вода с температура 36,6-37 градуса;
  • След това температурата на водата постепенно се намалява с един градус на всеки 5-7 дни, а времето за къпане, напротив, се увеличава. До шест месеца едно дете може да плува половин час;
  • Температурата на въздуха в банята трябва да бъде около 25 градуса;
  • Необходимо е да се избърсва новороденото с мокри кърпички или мокра кърпа няколко пъти на ден, да се къпе в бебешка баня с преварена вода, ако е необходимо;
  • Препоръчва се детето да се къпе по-често в жегата, със силно изпотяване и обрив от пелени, дразнене на кожата;
  • Когато пъпната рана заздравее, на 3-4 седмици детето може да започне да се къпе в обикновена баня за възрастни с течаща вода;
  • Не се препоръчва да измивате бебето със сапун и шампоан повече от веднъж седмично. Освен това шампоанът се използва само след два до три месеца. Преди това главата на бебето се измива с бебешки сапун;
  • Използвайте само хипоалергенна козметика и препарати с естествени формулировки, подходящи за възрастта на бебето;
  • След два до три месеца включете упражнения за плуване;
  • Билкови добавки под формата на връв, лайка или невен могат да се използват след 3-4 месеца, вани с иглолистни соли се правят за деца над шест месеца. Но бъдете внимателни, компонентите могат да причинят алергии у детето!
  • Преди да се къпете, не забравяйте да измиете ваната си със сода за хляб, сапун за пране или други безопасни продукти..

  Къпане на новородено през първия месец

  През първите седмици от живота бебето се нуждае от специални грижи и внимание, тъй като тялото на детето се адаптира само към нови условия. Бебето не трябва да се къпе в обикновена течаща вода и вана за възрастни, докато пъпната рана не заздравее. Като правило това се случва през втората или третата седмица. През този период бебето се къпе в специална бебешка вана или просто избърсва тялото с мокри кърпички.

  През първите дни от живота е достатъчно да избършете трохите с мокри хипоалергенни кърпички или мека кърпа, потопена във варена вода. Тогава бебето може да се къпе в бебешката баня. В този случай те също използват само преварена вода с температура около 37 градуса над нулата. Първите бани не трябва да надвишават пет минути.

  За къпане изплакнете и подгответе банята. Налейте преварена вода и изчакайте, докато се охлади до желаната температура. След това съблечете трохичката, задръжте я на дръжките и я притиснете към себе си. Важно е той да се успокои и да знае, че сте наблизо. Потопете бебето си във вода постепенно и внимателно.

  Подгответе предварително маса, където ще изсушите бебето си след къпане. Поставете пелена или чаршаф, увийте бебето в топла махрова кърпа. Когато изтривате бебето, не търкайте кожата, а леко попийте влагата. Не забравяйте да почистите пъпната рана. За целта попийте корема си с кърпа или суха салфетка. Ако все още имате щипка за щипка на корема си, внимателно я извадете. Потопете памучен тампон в 3% водороден прекис, внимателно отлепете кората и след това внимателно нанесете водородния прекис върху всяка зона.

  Щипката също се третира с пероксид и се избърсва на сухо с памучен тампон. След това може допълнително да се третира със 70% алкохол, за да се увеличи защитата срещу инфекции и бактерии. След направените процедури щипката се поставя отново. Тогава кожата на бебето може да бъде смазана с лосион или масло за новородени, за да се овлажни и омекоти. След това слагат памперс и дрехи или завиват бебето с пелена. Не забравяйте, че не се препоръчва да носите пелена под пелена!

  Къпане на бебе след месец

  Когато бебето е на 3-4 седмици, бебето може да се къпе в обикновена баня за възрастни. Трябва обаче да се справите по-внимателно! Но много родители предпочитат да използват бебешка баня дори след месец. Това не е изненадващо, тъй като е много удобно. Освен това е по-хигиенично.

  Ако къпете бебето си във вана за възрастни, можете да използвате детска пързалка или хамак. Това ще опрости процедурата, защото майка или татко, които измиват бебето, не трябва да се навеждат твърде ниско към бебето. Освен това бебето, което е в хамак или на пързалка, няма да се плъзга по ваната..

  След месец вече не е необходимо водата да кипва. Всяка седмица температурата на водата се намалява с един градус, а времето за къпане постепенно се увеличава до 15-20 минути. Подходящата температура на водата за дете е 36 градуса на месец, на три месеца - до 32 градуса.

  За деца на възраст над два до три месеца вече могат да се практикуват специални упражнения за плуване. Това допълнително ще укрепи мускулите и имунитета ви. Хлапето няма да се страхува от водата и ще се научи да плува по-бързо. Поради продължителното вечерно къпане бебето се храни добре преди лягане, бързо заспива и спи спокойно цяла нощ.

  Можете да къпете детето си всеки ден и да го миете със сапун и други средства около веднъж седмично. В този случай е важно да измиете всяка гънка на бебето. По-добре е да поливате детето от кофа. Ако бебето се страхува от вода и е капризно, използвайте различни играчки. Те ще ви помогнат да се отпуснете и да се разсеете, защото къпането за новородено може да бъде стресиращо..

  Къпане на дете след шест месеца

  Дете на шест и повече месеца вече може безопасно да се къпе в баня за възрастни, използвайки бебешки препарати, да практикува плуване и да прави много упражнения. Можете да къпете детето си за 1-2 дни, като използвате сапун и шампоан - веднъж на 5-7 дни. Подходяща температура на водата за половин годишно бебе се счита за около 30 градуса, а за дете на година тя вече е 25.

  На тази възраст се използват добавки за баня. Иглолистните бани са особено полезни за децата. Това е безопасен и ефективен метод за укрепване на имунната система. В допълнение, иглите подобряват съня и успокояват, подобряват състоянието на кожата, премахват обривите и обрива от пелени и са полезни за лечение на дихателни органи и нервни заболявания..