Диагностиката на плода на бременна жена е много важна част от прегледа на бъдещата майка. Позволява в специални случаи да се установи наличието на зараждащи се заболявания, с които е по-лесно да се справите в ранните етапи на откриване. Кардиотокографията е особено популярна сред такива процедури, тъй като се характеризира с простота и безболезненост..

Преди да се подложите на прегледа, е необходимо да разберете колко пъти се прави CTG по време на бременност, как протича процесът на проверка на данните и къде се правят такива процедури. Познаването на такива неща ще осигури висококачествен резултат от CTG, отразяващ истинското състояние на плода..

Какво е CTG?

CTG принадлежи към група от доста прости и безопасни методи за диагностика на състоянието на плода по време на престоя в утробата. С помощта на това проучване, проведено по време на бременност, лекарят изследва сърдечната честота на детето по време на неговата активност и спокойно време. Измерва се и друг също толкова важен показател - контракциите на самата матка.

Проверката се извършва благодарение на специални сензори, които "приемат" и регистрират съответните данни под формата на 2 реда, представляващи графика. Първият ред (тахограма) отразява характеристиките на сърдечната дейност на детето, а вторият (хистограма) - промяната в силата на маточните контракции на майката.

Сред патологиите, които CTG може да открие, са:

 • възможното въздействие на болестта на майката върху детето;
 • фетална хипоксия (недостатъчно количество хранителни вещества);
 • нарушен сърдечен ритъм при бебе.

Трябва да се помни, че този диагностичен метод не е единственият показател за здравето на детето, тъй като промените биха могли да възникнат поради реакция на необичайно външно влияние или употребата на предписани лекарства. В някои случаи настроението на майката оказва значително влияние върху бебето..

Характеристики на процедурата

Пациентът трябва да легне на удобен диван в "полуседнало" положение или да се преобърне в лявата страна: избира се по-подходяща позиция, която няма да причини дискомфорт. Освен това необходимите сензори са фиксирани към повърхността на корема със специални каишки. Данните се записват.

Почти всяко устройство е оборудвано с автоматичен рекордер за движение на плода, но при липса на важна функция акушерката може да поиска от жената самостоятелно да определи този показател. Струва си предварително да обсъдите въпроса със специалист.

CTG отнема около 15–45 минути, в зависимост от индивидуалните характеристики на бебето. Жената има право да пие чиста вода, колкото е необходимо по време на прегледа, така че можете да носите бутилка със себе си.

В редки случаи CTG се извършва инвазивно по време на самото раждане в края на отвора на феталния пикочен мехур: тънък електрод е прикрепен към главата на бебето, а в маточната кухина е разположен катетър, регистриращ маточните контракции.

Колко често се прави CTG по време на бременност??

Прието е да се провежда първата кардиотокография през 3 триместър, а именно на 32 гестационна седмица. Понякога проучването е насрочено за 28-та седмица, но не по-рано. Някои жени не разбират защо трябва да изследват плода на толкова късен гестационен етап, без да виждат много смисъл в това. Само през този период обаче сърдечната честота на бебето се чете и се установява относително равномерен цикъл на будност и сън..

При липса на здравословни проблеми пациентът трябва да се подлага на CTG приблизително веднъж на всеки 10 дни. Ако са установени специални патологии при плода, се предписва специална терапия и постоянно наблюдение на състоянието на детето. Процедурата за лечение се провежда по-често: 1 или 2 пъти на ден.

Когато са необходими изследвания

Като правило, феталната CTG се прави безуспешно през 3-ия триместър, ако са получени добри показатели, тогава в бъдеще процедурата трябва да се извършва приблизително веднъж на 6-10 дни или всяка седмица - това зависи от предписанията на лекуващия лекар. При наличие на задоволителни данни не трябва да злоупотребявате с тази форма на изследване: няма особена нужда от това..

Ако бъдещата майка показва явни признаци на усложнения, наблюдението се извършва по-често от очакваното. Специалните показания за редовен преглед включват:

 • наличието на множество плодове (многоплодна бременност);
 • всякакви малформации на бебето;
 • повишено или намалено количество околоплодни води;
 • идентифициране на хронични заболявания при бременна жена (ARVI, грип и др.);
 • усложнения, изразени от конвулсии, високо кръвно налягане и оток (гестоза);
 • преждевременно раждане и спонтанни аборти в миналото;
 • следсрочна бременност;
 • лоши навици - пушене, пиене на алкохол и употреба на наркотици;
 • наличието на хронична инфекция.

Как да се подготвим, за да не повторим процедурата?

Разглежданият диагностичен метод не изисква специално обучение. Струва си обаче да помислите за кратки, но важни правила:

 • трябва да ядете преди процедурата, но преяждането е крайно нежелателно;
 • посетете тоалетната предварително и при необходимост изпразнете пикочния мехур;
 • откажете пушенето за 2-3 часа, ако има лош навик;
 • необходимо е да се раздвижите малко преди да пристигнете в желания офис: това е необходимо, за да не заспи детето при разглеждане на данните;
 • струва си да изключите телефона за известно време, тъй като излъчваните от него вълни могат да причинят ненужни смущения.

Ефекти от честата кардиотокография върху плода

Официалната медицина не разполага с данни, доказващи вредното въздействие на въпросната процедура върху дете. Понякога можете да чуете истории от млади майки за бебето, което става подозрително по време на проучването. Експертите свързват това поведение с появата на нов неизвестен звук в „жилището на детето”, който евентуално причинява лек дискомфорт на бебето..

В медицинската практика има малка вероятност за диагностициране на патология при напълно здрав плод. Подобни нарушения се наблюдават при специални обстоятелства:

 • сънливо състояние на бебето по време на записване на показатели:
 • ядене на прекомерно количество храна от жена преди процедурата;
 • висока активност на детето в утробата;
 • недостатъчно количество нанесен гел върху сензора;
 • наднормено тегло на изследвания пациент;
 • наличието на множество плодове.

Една кардиотокографска сесия е средно приблизително 800–1300 рубли. Но често можете да наблюдавате малко по-висока цена за процедурата, например на територията на Московска област (1500 рубли) и Ленинградска област (1700-1800 рубли).

Изследването се извършва в специализирани медицински центрове и болници, в които се намира необходимото устройство. Специалистът, провеждащ изследването на показателите, трябва да има подходящо ниво на квалификация.

Защо и как се прави CTG по време на бременност?

Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук, дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията на сърдечно-съдовата система на бебето към тях. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или опровергае) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност?

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

CTG на плода по време на бременност

Едно от важните проучвания през третия триместър е CTG по време на бременност. Този метод на изследване ви позволява цялостно да оцените състоянието на плода, дали бебето страда от хипоксия. Провежда се за почти всички бременни жени през третия триместър и особено при подготовката за раждане, както и по време на самото раждане.

Какво представлява феталната CTG по време на бременност

Кардиотокографията се извършва по време на бременност, за да се получат данни за сърдечните контракции и работата на феталното сърце в комбинация с неговата двигателна активност, маточни контракции и фетални реакции към това.

Обикновено това проучване при бременни жени се комбинира с ултразвук и доплерометрия (специално изследване на притока на кръв в съдовете на плацентата, пъпната връв и плода).

Тези прегледи ви позволяват да идентифицирате аномалии по време на бременност, които пречат на нормалното развитие на детето, което ще позволи на лекаря да предпише лечение навреме.

Кога се предписва CTG по време на бременност

В специални случаи експертите могат да препоръчат CTG по време на бременност от 29 седмици, но обикновено изследването се използва след 31-та седмица от бременността, когато резултатите от изследването ще отразяват най-надеждните данни.

До този момент органите на плода са все още незрели и данните може да се окажат не съвсем точни и верни. При провеждане на CTG е желателно детето да е било относително спокойно, тъй като резултатите, получени с CTG, също ще зависят от неговите движения..

Следователно, точното време на процедурата ще бъде определено от лекаря, както е посочено. По този начин отговорът на въпроса колко дълго се прави CTG по време на бременност е от 30-32 седмици от бременността до раждането..

Колко често се прави CTG по време на бременност??

Ако се открият някакви усложнения по време на бременност, CTG се предписва по-често, до ежедневно наблюдение - това проучване не уврежда плода и майката.

В допълнение, CTG може да се извърши дори по време на раждане, това се изисква в случаите, когато е необходимо да се определи общото състояние на детето и да се вземе решение за по-нататъшното управление на раждането..

Специален контрол ще бъде необходим за деца със сложно раждане, с оплитане на пъпна връв или с други патологии на бременността.

Как се прави CTG по време на бременност

CTG по време на бременност е абсолютно безопасна и безболезнена процедура. Това по никакъв начин няма да навреди нито на майката, нито на плода. Особено интересно е провеждането на CTG за онези жени, които се сблъскват за първи път и се интересуват от това какво ще направят?

На първо място, в кабинета лекарят ще помоли жената да заеме удобно легнало или полегнало положение, понякога седнало, за да можете спокойно да прекарате следващия час. Ще бъде важно да се отпуснете и да бъдете спокойни. Няколко сензора са прикрепени към корема:

 • един от ултразвуковите сензори, той ще регистрира сърдечния ритъм на плода;
 • вторият е тензодатчик, с помощта на който ще бъдат фиксирани контракциите на стените на матката;
 • може да има и допълнителен сензор за движения или бутон в ръката на жената, който тя щрака с всяко отделно движение.

Съществуват съвременни устройства, които записват и анализират графики, давайки резултати в точкова система.

CTG по време на бременност: как да се подготвим

Въпреки че процедурата не е трудна, тя изисква известна подготовка..

Преди процедурата си струва да закусите, тъй като ще трябва да седите дълго време, без да се движите твърде много, да отидете до тоалетната и да се отпуснете, забравяйки за всички проблеми и събития.

Не забравяйте да изключите телефона си и да не говорите. Преди процедурата трябва да се движите малко, така че бебето да не спи и записът е бил успешен..

Струва си да се успокоите по време на процедурата, за да не променяте много позицията на тялото в бъдеще и да не влияете върху записа, тъй като записването продължава средно поне половин час и обикновено около час.

Това е необходимо, за да се установи точно честотата на сърцето на плода и реакцията на свиването на стените на матката. Най-надеждни резултати се получават при липса на проблеми по време на бременност..

Понякога жените получават лош CTG по време на бременност, докато се чувстват отлично и няма аномалии в състоянието на бременността, това изисква второ проучване, за да се изключи фазата на феталния сън и да се повлияят резултатите от страничните ефекти.

CTG по време на бременност: норма

Важно е правилно да "прочетете" данните, получени с CTG. Обикновено резултатите се записват на специална лента и те се оценяват от акушер-гинеколог.

Съвременните устройства могат веднага да издадат формуляр с попълнени резултати и CTG оценка. Добрите резултати са:

 • сърдечен ритъм в диапазона от 108-160 удара / мин при спокойно състояние на плода и 125-180 удара / мин при движение. В този случай трябва да се открие еднакъв сърдечен ритъм;
 • разпространението на сърдечната честота е от 5 до 25 удара / мин;
 • забавянето на сърдечните контракции се случва рядко, докато намаляването не надвишава 15 удара / мин;
 • ускорение на сърдечната контракция се случва не повече от два пъти на проучване с амплитуда не повече от 15 удара в минута;
 • броят на маточните контракции не надвишава скоростта на свиване на сърцето на детето с повече от 15%.

Ако има 6-8 точки, се извършват повторни прегледи и отстраняване на CTG, ако резултатът е стабилен, детето има лека, подвижна хипоксия.

С резултат 0-5 се поставят сериозни отклонения в развитието на плода, хипоксията заплашва живота му и са необходими спешни мерки. В този случай на бременни жени веднага се предписва терапия или се решава цезарово сечение (ако това е CTG при раждане).

CTG по време на бременност е абсолютно безвредна процедура, която ви позволява да сравнително бързо и точно да оцените състоянието на детето, а при раждането помага за по-нататъшните тактики на управление на труда.

Как се прави CTG на плода, за колко време и какво показват резултатите

CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

CTG по време на бременност: грижа за сърцето на бебето

Много или малко са 9 месеца? Всичко е относително, но всяка бременна жена ще каже, че за толкова кратко време преминава през много изследвания. Един от тях е CTG по време на бременност. Процедурата не е нова, но не всички са чували за нея. Просто защото не е предназначен за небременни жени. Защо и каква е целта на лекаря, да й даде препоръка и дали си струва да се притеснявате за получаването му, ще разберем днес.

Какво е това и защо

Кардиотокография - това е името на непознат вид изследване. Всъщност това е метод за диагностика на сърдечната дейност на плода. По пътя, използвайки го, специалистът наблюдава контракциите на матката и реакцията на трохите към тези контракции, както и двигателната му активност.

Анализирайки получените данни, той прави изводи за това как се чувства бебето в утробата, изпитва ли дискомфорт, което може да показва развитието на патологии.

CTG на плода се извършва с помощта на специален апарат, който представлява набор от два сензора, свързани помежду си и свързани към записващо устройство. Първият сензор записва показанията на сърдечната дейност на детето, а вторият - маточната дейност и реакцията на плода към нея. Индикаторите се показват на хартиена лента под формата на извита линия, която лекарят впоследствие трябва да анализира. Междувременно съвременните устройства имат функция за оценка на данните и отпечатване на изчислените точки..

Просто казано, методът ви позволява да получите разширена ЕКГ на плода, но както се оказа, това не е краят на неговите ползи. На въпрос за CTG, какво е и защо се прави, квалифициран специалист за бъдещата майка отговаря, че кардиотокограмата е правилният начин за диагностициране на аномалии в развитието. Изследванията разкриват:

 • кислороден глад или хипоксия, която засяга развитието на нервната система;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • малко или многоводие;
 • ранно узряване на плацентата и риск от заплаха от преждевременно раждане.

Какво друго показва методът? Всякакви проблеми в развитието на сърдечно-съдовата система на бебето. Излишно е да казвам, че тяхната навременна идентификация ви позволява да коригирате тактиката на управление на бъдещата майка и, ако е необходимо, да изберете набор от терапевтични мерки.

Кога и колко често

Колко дълго се прави CTG? Обикновено през третия триместър, на 32 седмици. През този период е възможно да се получат най-точните резултати, тъй като към този момент всички мускулни и нервни импулси на трохите узряват. Освен това точно по това време се развива своевременен цикъл от периоди на сън и активност, от които зависят и крайните показатели. Между другото, първото е приблизително 20 - 30 минути, а второто - 50 - 60 минути.

До третия триместър сърдечният ритъм на плода се чува редовно на среща при гинеколога с помощта на стетоскоп, който лекарят прилага върху корема на бременната жена. Ако има съмнения, CTG може да бъде назначен предсрочно. От коя седмица? С 28, въпреки че лекарите признават, че получените данни може да са ненадеждни.

Колко често се прави CTG? При нормално протичане на бременността на всеки 10 или дори 15 дни. Ако се установят проблеми и се изберат терапевтични мерки, изследването се провежда по-често, просто с цел проследяване състоянието на трохите. Освен това контролът се извършва, докато опасността отмине.

С началото на раждането и след изтичането на околоплодната течност жената отново се свързва с устройството, за да следи промените в сърдечния ритъм на плода. Ако се осигури стимулация, CTG се извършва на всеки 3 часа изобщо през първия период.

По този начин лекарят наблюдава и контракциите на матката, за да изчисли точно дозировката на лекарствата и да определи тактиката на управление на раждането..

Обобщавайки всичко по-горе, бих искал да отбележа, че няма категоричен отговор кога и колко често се прави CTG. Всичко се определя от местния гинеколог въз основа на установените усложнения.

Подготовка за изследване

Добра новина за бъдещи майки, които искат да знаят как да се подготвят за CTG: диагностичният метод не изисква никакви специални мерки. Важно е само да се настроите на факта, че тази процедура не е дълга пет минути, и да се подготвите психически за това. В идеалния случай мама трябва да е отпочинала, нахранена, спокойна, поне колкото е възможно повече. Не се препоръчва да ходите на процедури веднага след хранене или на гладно..

Преди да влезете в офиса, по-добре е да посетите банята, в противен случай времето за чакане ще изглежда като мъчение, а дискомфортът, причинен от това, напълно ще изкриви резултатите. Като алтернатива можете да вземете със себе си книга, списание, любимата си джаджа, накрая потопена, в която ще можете да се отпуснете и да предоставите на лекаря невероятна възможност да чете данни в идеални условия..

Колко време отнема процедурата

Кардиотокографията се извършва по следния начин: жената лежи на диван по гръб в легнало положение или от лявата страна. В екстремни случаи можете да правите CTG, докато седите, ако това е единствената позиция, удобна за бъдещата майка. Сензори са прикрепени към корема й, където сърдечният ритъм се чува най-добре. Те се определят предварително със стетоскоп.

Друг сензор е фиксиран в областта на очното дъно на матката, за да се наблюдават неговите контракции и реакцията на трохите към тях. На мама се дава дистанционно управление с бутон в ръцете, който тя трябва да натиска, когато усети движение.

Устройството изпраща сигнал до сърцето, който след това се подава обратно и се показва на монитора под формата на сърдечен ритъм. Колко време според вас отнема? Всичко за всичко отнема от 40 минути до един час. Много е важно да запомните колко дълго продължава проучването, за да запазите спокойствие по време на него. Също така не се препоръчва да лежите по гръб напълно, първо, това е неудобно и второ, изкривява резултатите.

Декодиране на резултатите

Показателите за CTG се издават под формата на графика, която специалистът впоследствие дешифрира. За всеки критерий той дава оценка по скала от 0 - 2 точки и след това обобщава всички числа, определяйки общия резултат. Той обикновено се озвучава от бременна жена.

 • 9 - 12 точки - бебето се справя добре, бременността протича нормално, не са открити отклонения.
 • 6 - 8 точки - има лека хипоксия или кислороден глад, но е твърде рано да се разстройвате, най-вероятно ще бъде проведено второ проучване след няколко дни.
 • 5 или по-малко точки вече са причина за безпокойство. Този показател показва наличието на сериозна хипоксия, която застрашава здравето и дори живота на плода. По-нататъшните тактики на лечение се определят индивидуално, но в някои случаи е възможно спешно цезарово сечение..

По време на CTG се изчислява и сърдечната честота. Норма - 110 - 160 за бебета в утробата.

 • Базалният ритъм (среден сърдечен ритъм) също може да бъде съкратен като BHR. Обикновено тя трябва да бъде в диапазона от 110 - 160, ако бебето спи или 130 - 190, ако се движи активно.
 • Променливостта на ритъма е височината на отклоненията от първия показател. В идеалния случай трябва да бъде 5 - 25 удара в минута.
 • Деселерация - забавяне на сърдечната честота. Те присъстват в таблицата като корита. Обикновено те изобщо не трябва да бъдат или трябва да бъдат, а минимални, незначителни.
 • Ускорение - ускоряване на сърдечната честота. Това са зъбите на графиката. Оптималната допустима стойност е 2 или повече за 10 минути.
 • Токограма - активност на матката. Желателно е не повече от 15% от сърдечната честота на маточните контракции с продължителност от 30 секунди.

След приключване на процедурата на майката се дава заключение на ръце. Понякога може да съдържа фразата „Критериите не са изпълнени“, но не трябва да се страхувате от нея. Това пишат, когато устройството по някаква причина не може да проследи сърдечния ритъм. Може би въпросът е в нещастното положение на майката, лошото закрепване на сензора. Във всеки случай лекарят, ако е възможно, определя причината и отлага процедурата за следващия ден..

Вредно ли е да се прави CTG

Кардиотокографията е безопасна процедура, която няма противопоказания. Няма вреда от преминаването му към плода, но стойността на информацията, получена благодарение на апарата, е огромна.

На някои бременни жени се предписва проучване по няколко пъти на ден, само за да се уверят, че няма здравословни проблеми на бебето или да се проследи динамиката. CTG може да се използва и по време на гестоза, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания при майката и дори настинки. Между другото, дори редки или много активни движения могат да бъдат причина за уговаряне на среща със специалист, провеждащ CTG..

Всичко това се обяснява с факта, че най-лошото е по-лесно да се предотврати, отколкото да се вземат терапевтични мерки по-късно. Същото може да се каже и за жени, за които поради индивидуални характеристики времето за преглед се увеличава и въпросът дали е вредно остава. Всичко е абсолютно безопасно. И хиляди жени се подлагат на тази процедура ежедневно, само за да се уверят, че всичко е нормално..

Какво още трябва да знаете за CTG

Отзивите от жени, завършили това проучване, са положителни. Някой отново се убеди в нормалния ход на бременността и някой своевременно забеляза патологии, на които успя да реагира навреме.

Във всеки случай не трябва да разчитате изцяло на резултатите. Дори лошият CTG не е изречение, а допълнителна информация, въз основа на която специалистът прави изводи. Освен това има случаи, когато бебето натиска главата на пъпната връв или майката е много изнервена предишния ден, яде нещо нередно и устройството дава незадоволителни резултати.

Има и недостатък на монетата, когато има хипоксия и тя е доста изразена, но тъканите на бебето се адаптират към нея и заплахата за здравето не се забелязва.

CTG по време на бременност и раждане: всичко, което искате да знаете

Изследване на сърдечния ритъм на плода. CTG: тълкуване на резултатите и правилата

През деветте месеца на бременността бъдещата майка се подлага на много различни прегледи: това са познатите кръвни изследвания, изследвания на урината, ултразвукови изследвания, консултации на лекари специалисти. Но сред тях има и много специално проучване - кардиотокография (CTG), което се извършва само за бременни жени. Що за изследване е това, защо се извършва и има ли особености при провеждането му?

Всеки път, изследвайки бъдещата майка, акушер-гинекологът с помощта на специален стетоскоп слуша сърдечния ритъм на плода: за това лекарят просто го поставя в стомаха на жената. В зависимост от това как бие сърцето на трохите (контракциите на сърдечния мускул са чести, нормални или редки), лекарят заключава как се чувства детето и изпитва ли някакъв дискомфорт.

Но все пак това проучване не дава пълна картина на състоянието на плода, тъй като лекарят слуша сърцето за много кратко време и поради това може да пропусне нещо или да не чуе нещо. За да получите по-точна информация за работата на сърцето на трохите, има кардиотокография (CTG) - изследване, с което можете точно да проследите сърдечната дейност на детето, както и неговата двигателна активност и колко често матката се свива и как реагира на тях реже хлапе.

Как изглежда апаратът за CTG?

За CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. Един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на детето, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Сензорите са прикрепени към корема на бъдещата майка, след като ги е смазала със специален гел (както при конвенционално ултразвуково сканиране), жената държи дистанционно управление с бутон в ръцете си, което натиска, когато бебето се движи (това ви позволява да записвате промени в сърдечната честота, докато детето се движи). Всички резултати от CTG се отразяват на хартиената лента под формата на извита линия, която лекарят оценява. Съвременните CTG устройства веднага анализират получените резултати и отпечатват вече изчислените показатели и точки.

На какъв етап от бременността се прави CTG?

CTG може да се извърши, започвайки от 28-та седмица на бременността, но най-точните показатели се получават след 32-та седмица. Това се случва, защото нервните и мускулните импулси на детето узряват точно в тези моменти. Също така към този момент детето има цикъл от периоди на активност и почивка, което също влияе на показателите CTG..

И CTG може да се направи по време на раждане, техниката на неговото изпълнение ще бъде същата като по време на бременност. Ако раждането върви добре, тогава няма смисъл да лежите постоянно свързани към CTG устройството, проучването може да се прави периодично.

Но ако се стимулира раждането, тогава CTG ще трябва да се прави по-често и това е оправдано, тъй като графикът на CTG ще покаже колко ефективни са средствата, които ускоряват процеса на раждане, и как детето реагира на маточните контракции. И разполагайки с точни данни за сърдечния ритъм на плода и контрактилната активност на матката, лекарят може да изчисли дозата на лекарствата по-точно и да определи тактиката на раждането най-правилно.

Как да се подготвим за проучването

CTG не изисква специално обучение. Въпреки това, като се има предвид факта, че проучването продължава 40-60 минути, трябва да се настроите на това, да вземете със себе си книга или списание (за да мине времето по някакъв начин). Преди проучването не трябва да преяждате или, напротив, да гладувате, защото това може да повлияе на поведението на бебето. Идеалният вариант е да дойдете освежени, в добро настроение и да хапнете малко. И разбира се, преди да отидете на CTG, непременно трябва да посетите тоалетната - в противен случай времето на изследването ще изглежда като цяла вечност.

По време на тази процедура трябва да заемете удобна поза: легнала или легнала настрани. Няма нужда да лежите по гръб - това е едновременно неудобно и може да повлияе на резултатите от изследването.

CTG: интерпретация на резултатите

След като получи резултатите от CTG под формата на специална графика, лекарят ги дешифрира. Всеки критерий се оценява от 0 до 2 точки, след това се изчисляват всички точки и се получава общият резултат. Резултатът му е лекар и информира бъдещата майка.

 • 9-12 точки означават, че детето е добре, не са открити отклонения. Бременността ще се наблюдава както обикновено.
 • 6–8 точки показват, че детето развива умерена хипоксия (кислороден глад). За да изясни резултата, лекарят предписва второ проучване - на следващия ден или през ден.
 • 5 или по-малко точки показват, че детето има значително недостиг на кислород. Понякога се предписва спешно лечение, в някои случаи се извършва дори спешно цезарово сечение.

Също така, по време на CTG се определя честотата на сърцето на детето. Обикновено трябва да има от 110 до 160 удара в минута..

Понякога в заключението на CTG има фраза: „Критериите не са изпълнени“. Това означава, че по някаква причина сензорът на устройството не може да открие сърдечния ритъм на бебето. Може би майката е лежала неправилно по време на проучването или сензорът не е прилепнал добре към стомаха на жената. В този случай CTG просто трябва да се повтори.

Колко често може да се прави кардиотокография

Кардиотокографията е безопасен преглед и не влияе върху развитието на детето. Освен това CTG е напълно безболезнен; по време на неговото провеждане не е необходимо да приемате каквито и да е лекарства или да правите допълнителни медицински манипулации (инжекции и т.н.). Следователно няма противопоказания за извършване на CTG. Тази процедура може дори да се прави ежедневно и ако е необходимо, тя може да се повтаря дълго време..

CTG трябва да се извършва в момента, когато бебето е будно. Ако той спи по време на прегледа, тогава не трябва специално да го събуждате. Просто времето за CTG ще се удължи малко или ще трябва да тествате отново.

CTG е включен в списъка на задължителните тестове по време на бременност и може да се направи безплатно във всяка предродилна клиника или в близките родилни болници. И разбира се, CTG може да се направи във всеки платен медицински център, който има програма за наблюдение на бременността..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Защо CTG по време на бременност - нормите и какво показва

CTG или кардиотокографията се отнася до един от методите на пренаталната диагностика и е широко разпространена в съвременното акушерство поради простотата на изследването, липсата на отрицателно въздействие върху майката и плода, наличието и получаването на надеждни и информативни резултати. Изследването се основава на регистрацията на сърдечната честота на плода (HR) и неговата двигателна активност, както и маточните контракции. След записване на изброените показатели на калибриращата лента се получава хартиен вариант на резултатите от CTG, който се оценява от акушер-гинеколога и прави заключение. Съгласно полученото заключение се оценява състоянието на плода и според показанията се решава въпросът за спешно или спешно раждане или лечение.

Същността на кардиотокографията

Пулсът на плода се оценява в покой, по време на движения и на фона на маточните контракции. Също така сърдечната честота и физическата активност на детето се оценяват под въздействието на външни фактори. По този начин има разлика между CTG без стрес и CTG с помощта на външни стимули или функционални тестове - стрес кардиотокография. Използват се функционални тестове:

 • тест за окситоцин - интравенозно приложение на минимална доза окситоцин;
 • тест на млечната жлеза - механично дразнене на зърната;
 • тест за атропин - интравенозно приложение на малка доза атропин;
 • акустичен тест - излагане на звуков стимул;
 • тест за палпация - опит за изместване на тазовия край или главата през предната коремна стена.

При записване на показатели на хартиена лента се показват три графики - на едната се записват маточните контракции, на втората - сърдечните контракции на плода, а на третата - неговите движения. Кардиотокографското изследване се основава на ефекта на Доплер - отразяването на ултразвукови вълни от свиващите се части на плода и стените на матката. Сензорът, който открива сърдечните удари на бебето, е ултразвуков, а сензорът, който записва маточните контракции, е тензометричен.

Дати и час на CTG

Кардиотокографско проучване се предписва от 30 до 32 седмици от бременността. Това се дължи на формирането на ясна връзка между движенията на плода и неговата сърдечна дейност и появата на периоди на сън и бодърстване на бебето. Следователно интервалите между 9:00 и 14:00 и от 19:00 до полунощ се считат за благоприятно време за изследване..

Според показанията (патологичен ход на бременността) CTG се извършва по-рано, от 28-седмичен период. Преди 28 седмици изследването не се провежда, тъй като е невъзможно да се получат ясни и надеждни резултати.

При нормална бременност кардиотокографията се извършва на всеки 10 дни. Наличието на усложнения на бременността и получаването на задоволителни резултати от предишни проучвания изисква повторение на CTG след 5-7 дни. Ако се открие кислородно гладуване на плода, CTG се извършва ежедневно или през ден, докато състоянието на плода се нормализира по време на лечението или за да се вземе решение за спешно / спешно цезарово сечение. Кардиотокографията се извършва и по време на раждане, приблизително на всеки 3 часа, въпреки че е препоръчително да се проведе целия първи период под контрол на CTG.

Как да се подготвим за проучването

Няма специална подготовка преди кардиотокография. Но бременната жена се запознава с правилата, които трябва да спазва в навечерието на проучването:

 • закусвайте или вечеряйте 1,5 - 2 часа преди отстраняване на CTG (изследването не се провежда на празен стомах или веднага след хранене);
 • изпразнете пикочния мехур преди процедурата (продължителността на изследването е 20 - 40 - 90 минути);
 • откажете цигарите 2 часа преди CTG (ако имате лош навик);
 • спете достатъчно в навечерието на проучването;
 • не правете движения по време на процедурата;
 • подпише писмено съгласие за провеждане на изследвания.

Каква е целта на кардиотокографията

В заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация (№ 572, 1 ноември 2012 г.) феталната кардиотокография се извършва за всяка бъдеща майка най-малко три пъти в периода от 32 до 40 седмици (при липса на усложнения при бременност) и без провал по време на контракции. Целите на CTG през последния триместър и при раждането:

 • изчисляване на сърдечната честота на плода;
 • броене на маточните контракции;
 • диагностициране на фетален дистрес и решение дали да се прекрати бременността или раждането.

Показания за по-чести изследвания по време на бременност и / или раждане:

 • обременена акушерска история (аборти, спонтанни аборти, преждевременно раждане, мъртво раждане и др.);
 • гестоза;
 • повишено кръвно налягане;
 • липса на червени кръвни клетки и хемоглобин при жената;
 • имунологична несъвместимост на кръвта на майката и плода за Rh фактор или кръвна група;
 • следсрочна бременност (42 седмици и повече);
 • липса или излишък на околоплодна течност;
 • заплашващо преждевременно раждане;
 • контрол на лечението на FPI и вътрематочна фетална хипоксия;
 • вътрематочно забавяне на растежа, ниско изчислено тегло на плода;
 • многоплодна бременност;
 • контролно проучване след получаване на незадоволителни резултати от предишна CTG;
 • екстрагенитални заболявания на жената (захарен диабет, патология на бъбреците, щитовидната жлеза и др.);
 • намаляване / изчезване на движенията на плода или неговото насилствено физическо натоварване;
 • диагностицирани вътрематочни фетални аномалии;
 • голямо тегло на плода;
 • травма на корема;
 • заплитане на шийката на плода с пъпната връв, открито с ултразвук;
 • белег на матката;
 • ниска плацентация или предлежание на плацентата;
 • лоши навици на бременна жена (злоупотреба с алкохол, пушене, употреба на наркотици).

Как се прави изследването

Пациентът е поставен на диван в легнало положение от лявата страна или полуседнал. Тази поза предотвратява компресията на долната куха вена, което се отразява неблагоприятно на състоянието на плода (повишен пулс, повишена двигателна активност). Лекарят поставя специален колан на стомаха на жената, върху който е разположен тензометърът, така че да е отстрани на десния ъгъл на матката. След като се намери най-доброто място за слушане на сърдечния ритъм на плода, кожата на корема на бременната жена се смазва с гел и към тази област е прикрепен ултразвуков сензор. Дистанционно управление с бутон се поставя в ръката на бъдещата майка, чрез натискане на което тя ще маркира движенията на плода по време на изследването. Продължителността на CTG е 20-40 минути, което се определя от циклите на сън и бодърстване на детето (обикновено състоянието на почивка и активност на плода се променя на всеки 30 минути). Регистрацията на базалния сърдечен ритъм на плода се извършва най-малко 20 минути, докато се отбележат 2 движения на бебето с продължителност 15 секунди или повече и провокиращи увеличаване на сърдечната честота с 15 контракции за 60 секунди. Описаното изследване се нарича външна кардиотокография..

Вътрешната кардиотокография се извършва само по време на раждане при следните условия:

 • заминала околоплодна течност;
 • разкриване на фаринкса на матката с 2 cm или повече.

При провеждане на вътрешен CTG, специален спирален електрод е прикрепен към кожата на представящата част на детето и маточните контракции се фиксират през тензодатчик, прикрепен към корема или през катетър, вкаран в амниотичната кухина. Вътрешната CTG се извършва по строги акушерски показания и се използва рядко.

Декодиране на кардиотокограма

Анализът на получената кардиотокограма включва проучване на следните показатели:

 • Базален ритъм. Отразява сърдечната честота на плода. За да се определи, средният пулс се изчислява за 10 минути. Обикновено сърдечната честота на плода в покой е 110 - 160 удара в минута, с движение 130 - 190. Нормалният базален ритъм не излиза извън границите на тези показатели.
 • Променливост на ритъма. Показател, отразяващ средната стойност на отклоненията от базалния ритъм. Обикновено тя е в диапазона от 5 - 25 сърдечни удара в минута. Отклоненията от базалния ритъм се наричат ​​трептения (флуктуации). Има бързи и бавни трептения. Бързите вибрации са тези, които се забелязват при всеки сърдечен ритъм на плода, например: 138, 145, 157, 139 и нататък. Бавни трептения се забелязват при една минута сърдечен ритъм. Когато ритъмът се промени с по-малко от 3 удара в минута (пример: от 138 до 140), се говори за ниска вариабилност на базалния ритъм. Промените в сърдечната честота за 1 минута с 3 - 6 удара (пример: от 138 до 142) показват средна вариабилност. Ако сърдечната честота на плода се промени със 7 или повече удара за 1 минута (пример: от 138 до 146), това показва висока вариабилност на ритъма. Нормалната вариабилност на ритъма е висока при моментални колебания..
 • Ускорение, забавяне. Ускоренията са върхове или зъби, които са насочени нагоре върху графиката. Тоест ускорението е увеличаване на сърдечната честота на плода с 15 - 25 удара в минута, възникващо в отговор на собствените им движения, контракции на матката или функционални тестове. Доказателство за задоволително състояние на бебето (2 или повече ускорения за 10 минути). Децелерациите, от друга страна, са пикове, насочени надолу на графиката и се характеризират с намаляване на сърдечната честота на плода с 30 удара в минута и с продължителност 30 секунди или повече. При нормален CTG забавяне не се наблюдава или има малко от тях, а дълбочината не надвишава 15 удара за 15 секунди.
 • Периодични промени. Колебания на сърдечната честота на плода, възникващи по време на маточните контракции.
 • Амплитуда. Индикаторът отбелязва разликата между базалния ритъм на сърдечната честота на плода и периодичните промени.
 • Разбъркване. Броят им се определя от състоянието на покой и активност на плода. Обикновено бебето трябва да се движи 6 до 8 пъти на час. Но броят на движенията намалява по време на сън или по време на кислороден глад, така че индикаторът се изчислява заедно с други.

Резултати от декодирането на CTG:

 • Нормална кардиотокограма. Базален ритъм в диапазона от 120 - 160 сърдечни удара в минута, амплитудата на вариабилността на ритъма е от 10 до 25 за 60 секунди, за 10 минути не са регистрирани забавяния, 2 и повече ускорения.
 • Съмнителна кардиотокограма. Базалната честота е или в рамките на 100 - 120 сърдечни честоти в минута, или е 160 - 180 сърдечни удара за 60 секунди. Амплитудата на вариативността на ритъма е по-малка от 10 или повече от 25. Ускоренията не са регистрирани, регистрирани са плитки и къси забавяния.
 • Патологична кардиотокограма. Базалният ритъм е 100 или по-малко удара в минута или надвишава 180. Има монотонен ритъм с амплитуда на променливост по-малка от 5 удара за 60 секунди. Записано е изразено и променливо (с различни форми) забавяне. Появяват се късни забавяния (30 секунди след началото на маточната контракция). Ритъмът е синусоидален.

Оценка на феталния статус на Fischer

Окончателното заключение на кардиотокограмата се издава след изчисляване на точките, които Фишър характеризира в скалата си. Броят точки се определя от сърдечната честота на плода, вариабилността на ритъма, отсъствието или наличието на забавяния и ускорения.

Скала на Фишер, модифицирана от Кребс:

Индекс1 точка2 точки3 точки
Пулс на плодаПо-малко от 100 или повече от 180100-120 или 160-180121-160
Бавни трептенияПо-малко от 3 удара в минута3-5 удара в минута6-25 удара в минута
Броят на бавните трептения> 3 на изследване3-6Над 6 по време на проучването
УскорениеНе е регистриран1-4 за 30 минутиНад 5 за 30 минути
ЗабавянеКъсно или променливоПроменлива или закъснялаРано или отсъстващо
Фетални движенияНе е маркирано1-2 за 30 минутиПовече от 3 за 30 минути

Точкуването позволява на лекаря да направи следното заключение:

 • CTG показва задоволително състояние на плода с общ резултат 8 - 10;
 • CTG показва първоначалните признаци на кислородно гладуване на плода с резултат 5 - 7 точки (необходим е допълнителен преглед: ултразвук с доплер, оценка на биофизичния профил на плода);
 • CTG показва заплашително състояние на плода, което изисква незабавна хоспитализация на бременната жена и решение на въпроса за раждането (като правило това е спешно цезарово сечение).

Фактори, изкривяващи резултатите от изследванията

Получаването на ненадеждни резултати от кардиотокограма може да се дължи на:

 • преяждане или правене на изследвания на гладно;
 • приемане на успокоителни;
 • стрес на бременна жена;
 • физическа активност на жена преди проучването (изкачване на стълби, бързо ходене);
 • прекомерно тегло на бременната жена (за сензора е трудно да разпознае сърдечния ритъм на плода);
 • прием на алкохол и пушене в навечерието на CTG;
 • неправилно инсталиране на ултразвуковия сензор или изсушаване на звукопроводящия гел;
 • многоплодна бременност;
 • състояние на плода в покой (необходимо е да се удължи времето за отстраняване на CTG).

Видео: Защо е необходима CTG по време на бременност

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!