Тялото на новороденото през първите месеци от живота функционира по специален начин. Поради тази причина въвеждането на равномерна вода в диетата на детето трябва да бъде внимателно..

Количеството вода, което бебето може да пие, зависи от вида на храненето. Струва си да се обмисли здравословното състояние на новороденото. Специално внимание трябва да се обърне и на качеството на водата, давана на малкото дете..

Трябва ли да давам вода на новородено при кърмене и изкуствено хранене, какво, колко? Отговори на въпроси - в статията.

Възможно ли е бебето да пие?

Новородените бебета се нуждаят от вода. През първите месеци от живота те имат много бърз метаболизъм. Поради това тялото на детето бързо губи влага, което води до дехидратация..

Пиенето помага за възстановяване на баланса на течностите. В същото време през първите три месеца на бебето се препоръчва да се пие в разумни количества..

Ако е здрав, тогава можете да му дадете вода, ако е необходимо. Обикновено само кърмата му е достатъчна. Но в горещо време бебето може да се нуждае от допълнителни напитки. Тогава той се нуждае от малко вода, за да утоли жаждата си..

На новородените може да се дава вода за пиене, но не в големи количества и при нужда. Това се отнася за първите три месеца от живота на бебетата. От четвъртия месец децата могат да се поливат по всяко време.

Необходимо ли е да се добавя вода на бебе по време на хранене?

Нуждата от вода е пряко свързана с вида на храненето на кърмачетата. Обикновено кърменето осигурява на новороденото всички необходими хранителни вещества. Той може да не се нуждае от допълнителни добавки.

При кърмене

Количеството вода в кърмата е около 90%. Той включва всички микроелементи, необходими за бебето..

Следователно при кърмене новороденото получава необходимото количество течност. Той може да не се нуждае от обикновена вода. Може да се дава само между храненията..

През първите няколко месеца от живота на бебетата може да се предлага чиста вода. Не можете да ги принудите да го пият. Достатъчно е да дадете на бебето две големи супени лъжици вода да пие, ако поиска питие. Това обикновено се случва в горещо време..

С изкуствени

Смесите на прах се различават по състав от майчиното мляко. Те са богати на протеини. Когато използва изкуствени смеси, бебето по-често ще изпитва нужда от пиене. Ако детето яде сухи смеси, тогава е необходимо да въведе вода в диетата си от първите дни на живота..

Нещо повече, количеството му трябва да е малко по-голямо, отколкото по време на кърмене. Ако бебето яде суха адаптирано мляко, тогава между храненията могат да се дават няколко супени лъжици вода..

През деня той може да изпие до 200 мл. Това е особено вярно в топлия сезон, когато тялото губи много влага..

Плюсове и минуси на приема на течности за бебе

Водата за новородено може да бъде както полезна, така и вредна. Неговите предимства за бебета са както следва:

 1. Предотвратяване на дехидратация на тялото на детето в жегата.
 2. Отстраняване на бактерии и вируси от тялото на бебето.
 3. Успокояване на дете под стрес.
 4. Елиминиране на сухота в устата и очите при новородено.
 5. Ускорено разтваряне на лекарства в организма и бързото им усвояване.

Пиенето може да навреди на тялото на бебето. Недостатъците му са:

 1. Силен стрес върху бъбреците.
 2. Висок риск от развитие на дисбиоза.
 3. Провокира недохранване.
 4. Бързо отхвърляне на бебето от здравословно кърма.

В последния случай новороденото свиква със зърното и спира да суче гърдите на майката. Самата майка в крайна сметка намалява производството на мляко. Бебето трябва да се премине към по-малко полезни сухи смеси.

Кога да започнем: оптимална възраст за въвеждане в диетата

Ако бебето яде майчино мляко, тогава водата може да бъде въведена в диетата през четвъртия месец от живота. Ако майката няма проблеми с храненето, тогава вода може да се дава на бебето дори шест месеца след раждането..

Ако бебето яде както кърма, така и сухи смеси, тогава водата може да бъде въведена в диетата от втория или третия месец от живота..

Ако изкуствените смеси преобладават в смесеното хранене, тогава пиенето може да започне още през първия месец от живота. Оптималната възраст за въвеждане на вода в диетата на бебето е четвъртият месец от живота..

Какво е позволено?

На новородените не трябва да се пие изворна вода. Съдържа много бактерии и примеси. Те могат да провокират отравяне на бебето..

Не е подходящ за деца и преварена чешмяна вода. Дори след обработката, той съдържа хлорни съединения. Те също са вредни за здравето на бебето..

Всяка минерална вода е противопоказана за бебета. Лекарствените напитки са забранени. Също така не можете да им давате газирани напитки..

Домакинската вода от чешмата не е подходяща за деца. Възрастните могат да го пият, но при малки деца често провокира чревни разстройства..

Специална бутилирана вода е подходяща за новородени. Той трябва да съдържа необходимите елементи, но в определено количество. Такава вода не трябва да съдържа твърде много минерали..

Бутилираната бебешка вода може да се съхранява само в хладилника и не повече от 24 часа след отварянето му. Тази вода не е необходимо да се вари. Можете да го закупите в аптеката.

На новородено може да се даде еднократно преварена чешмяна вода, ако в апартамента има специален филтър.

Как се пие?

Съдът, от който новороденото пие вода, играе роля. Това може да играе роля при формирането на правилните навици. Също така е важно да се придържате към честотата на приема на вода и нейното количество. Понякога детето се нуждае от добавки, надвишаващи нормата. Един такъв случай също е хълцане..

Какъв контейнер?

Препоръчително е да предлагате вода на бебета от лъжица. Пиейки вода от лъжица, бебето ще свикне по-бързо с това устройство.

Ако го изпие от шише със зърно, то ще влезе неконтролируемо в тялото му. Това ще постави повече стрес върху бъбреците..

Ако пиете бебе от шише, препоръчително е да използвате контейнери от стъкло или висококачествена пластмаса.

Колко и колко често?

През първите три месеца на бебето не трябва да се дава прекалено много. Ако той се храни с кърма, тогава е достатъчно да даде от 50 до 100 мл. При хранене с изкуствена формула нуждата от вода е по-голяма. Бебето може да се нуждае от 100-200 ml на ден.

Можете да правите това 4 пъти на ден. В горещо време е позволено да се полива бебето по-често.

Когато се изисква над нормата?

Необходимо е да се добави бебето в следните случаи:

 • наличие на диария;
 • появата на повръщане;
 • висока температура с инфекция;
 • появата на запек;
 • стомашно-чревни колики;
 • силно изпотяване.

Последният случай се случва в горещо време. Детето често е дехидратирано.

Ако се появи на фона на инфекция, тогава тя се проявява под формата на повишаване на температурата, летаргия. Урината на бебето става концентрирана, фонтанелата потъва. При тази симптоматика се изисква да се пие по-често..

С хълцане

Дава ли се вода на дете с хълцане? При това състояние е необходимо да го дадете на новородено.

Елиминира рязките контракции на диафрагмата и спазмите в ларинкса. С хълцане можете да дадете на бебето малко вода малко повече от нормалното.

В този случай е необходимо да се премахне причината за хълцането. Ако бебето е студено, тогава трябва да загрее краката си. Също така се препоръчва да го държите изправен.

Ако хълцането се появи на фона на превъзбуждане и плач, тогава по пътя трябва да успокоите новороденото.

Какво да правите, ако бебето откаже?

Ако новороденото откаже да пие, тогава не трябва да се опитвате да го насилвате. Трябва да го заинтересувате.

Можете да добавите компот от сушени плодове към него. Такава напитка ще бъде по-вкусна за новородено от обикновената вода..

Прочетете за това как и колко да пиете вода за дете тук, за правилното използване на вода от човек - тук.

Цялата най-важна и полезна информация за това как се пие вода за деца е представена в този раздел..

Подобни видеа

Възможно ли е да се даде на детето вода през първата година от живота или не, видео препоръки на педиатър:

Заключение

Новородените могат да получават вода от самото начало на живота си. Те ще имат по-малка нужда от него, ако се хранят с майчиното мляко..

При изкуствено хранене нуждата от течности при кърмачетата е по-голяма. Трябва да им се дава от раждането. Оптималното време за въвеждане на вода в диетата на детето е от третия до четвъртия месец от живота..

Колко вода да дадете на новородено?

С появата на първородния в семейството младите родители имат много въпроси: как да се къпят, хранят, обличат, повиват. По-старото поколение, представено от баби и дядовци, охотно споделя своя опит и знания, без да отчита, че в продължение на няколко десетилетия подходи към развитието на новородените, организацията на храненето им може да се промени. Дори и най-безобидният въпрос може да се превърне в препъни камък: дали да се даде допълнителна напитка на новородено дете и колко вода трябва да пие на ден.

Преди водата за новородено задължително присъстваше в диетата. Сега, според препоръките на опитни педиатри, на кърмено бебе не може да се дава допълнителна вода, ако не е прегрято, не се разболява и не изпитва дискомфорт. Но всяка майка трябва да чувства бебето си и да реагира навреме на проблемите. В кои случаи на детето трябва да се пие и колко вода трябва да пие, всички родители трябва да знаят.

Вода за кърмено новородено

Здравото бебе на възраст до 6 месеца не се нуждае от допълнителни напитки - има достатъчно вода, съдържаща се в кърмата. Майките знаят, че условно процесът на хранене може да бъде разделен на 2 етапа: първият, при който бебето изсмуква така нареченото „предно“ мляко, и вторият, когато се отделя „задното“ мляко.

На първия етап бебето задоволява жаждата си и поради „задното“ мляко, което има по-висок процент мазнини, то е сито. Ето защо е важно бебето да се храни поне 10 минути, за да има време да изсмуче „задното“ мляко, поради което то ще наддаде на тегло.

Ако първата половина от живота на бебето пада през есента, зимата, пролетта, то е здраво и родителите поддържат оптималния температурен режим в апартамента, тогава бебето може да се справи без допълнителна вода. Но ако стаята, в която живее бебето, е гореща (температура над 20 градуса), суха (влажност под 50-70%), тя е топло облечена и прегрята, тогава бебето се нуждае от допълнителна напитка.

Също така трябва да дадете на бебето напитка, ако:

 • той има запек;
 • той е болен, телесната му температура е повишена;
 • той рядко пикае, което може да означава липса на вода в диетата.

Вода за изкуствено бебе

Без значение какво могат да кажат производителите на бебешка храна, адаптираното мляко се различава от майчиното мляко и не се усвоява толкова от тялото на детето. Децата, които се хранят от шише, които се хранят с наситени смеси, са по-склонни да получат запек и са възможни алергични реакции..

Педиатрите препоръчват изкуственото бебе да започне да пие много по-рано от бебето, което пие майчиното мляко. Можете да му дадете да пие след неонаталния период - от 4-5 седмици.

Как и какъв вид вода трябва да се дава на бебето

След като вземат решение да дадат на бебето да пие, родителите обикновено се сблъскват с такива проблемни въпроси: колко често да пият, колко пъти, по кое време, с каква вода, да го затоплят или не.

Педиатрите съветват да се полива бебето между храненията, около час след хранене. Ако бебето е неспокойно, плаче, можете да му предложите малко вода по всяко време, но не преди хранене. Стомахът на бебето е мъничък, ако пие вода, може да откаже мляко, така че е по-добре да му дадете малко вода, след като е яло. Педиатрите и консултантите по кърмене съветват лъжици за вода на бебета. По този начин родителите могат да контролират количеството пиене едновременно..

Изкуствен човек, който вече яде смеси от бутилки, може да пие от тях. Разбира се, за всички майки е по-удобно да използват бутилки с вода за разходка. Температурата му трябва да бъде най-малко 20-25 градуса, а отначало, при добавяне на трохи във вода, е препоръчително да се загрее до 30 градуса.

Много майки искат да знаят точния отговор на въпроса "Колко вода да се даде на новородено?" Колкото му трябва, за да утоли жаждата си. Обикновено педиатрите препоръчват да се фокусират върху такива цифри: около 30 ml на ден на 1 кг тегло на бебето. Необходимо е да наблюдавате бебето и да регулирате режима му на пиене: ако се наблюдава запек, бебето е горещо, изпотява се, ядосва малко, можете да му предложите повече вода. Обикновено на детето се дават по няколко лъжици наведнъж, гледайки го да пие - с нетърпение, с удоволствие или с неохота.

Следващият препъни камък за родителите на първородния е въпросът какъв вид вода да му се даде: варена, изворна или специална бутилирана вода за бебета. Най-лесният и безопасен вариант за психиката на майките и татковците е преварената вода. Бебета на възраст над 3-6 месеца могат да получат вода за прохождане от аптека или магазин. Производителите твърдят, че е претърпял специално почистване и е създаден специално за тялото на детето. Както показва практиката, родителите на 2-ро, 3-то дете, докато порасне, му дават водата, която те самите използват - изворна вода, пречистена чрез филтри или минерална трапезария с неутрален вкус.

Дали да давате напитка за новородено или не трябва да решават родителите, оценявайки благосъстоянието на бебето и състоянието на неговата среда. Младите майки и татковци трябва да помнят няколко "златни" правила:

 1. Трябва да напоявате бебето, ако температурата на въздуха около него е над 20-22 градуса. Колкото по-горещо и сухо е, толкова по-бързо бебето губи течност и трябва допълнително да се напълни с малко вода.
 2. Наложително е да се дава вода при чревни колики и други проблеми с корема. Преди това, панацея за запек, gaziks се считаха за "копър" вода, сега почти всички разбират, че трябва да давате на бебето си вода за пиене - това ще помогне на чревните сокове при смилането на храната.
 3. Отначало водата трябва да се нагрее до 30 градуса, бебета на възраст над 3 месеца вече могат да получат вода със стайна температура.

Да пие или не, бебето решава за себе си, основното за родителите е да му осигурят комфортни условия (температура, влажност), да се облича правилно, да не се увива или прегрява и да предлага малко вода между храненията. В горещите дни по време на разходки, ако бебето се изпотява интензивно, мама винаги трябва да има бутилка вода под ръка, за да го пие и да предотврати прегряване. Внимателно наблюдавайки бебето си, мама ще се научи да разпознава всички признаци за кратко време и ясно ще знае кога бебето е жадно и се нуждае от допълнителна вода..

Необходимо ли е да се дава вода на новородени: когато е необходимо да се въведе в диетата

За всяка майка е важно правилното развитие и здравето на бебето. Много жени се интересуват от въпроса: необходимо ли е да се дава вода на новородени, как да се използва правилно.

В статията ще анализираме подробно: характеристиките на приема на вода по време на изкуствено и кърмене, препоръки на педиатрите и д-р Комаровски.

Трябва ли да давам вода на новородени?

Според медицински източници новородено бебе се счита от момента на раждането до 28 дни (4 седмици).

Новородените бебета получават вода само по препоръка на лекар. Бебетата имат малък стомах, водата може да го напълни и да замести основната храна.

Нека разгледаме информацията по-подробно.

Характеристики при кърмене

В препоръката на Световната здравна организация, съвместно с Международния детски фонд, параграф 6 гласи: „Не давайте на кърмачета храна или напитки, различни от майчиното мляко, освен по медицински причини“..

Първият месец от живота на новороденото е адаптивен. Цялото тяло се възстановява до нови условия на живот.

Майчиното мляко е идеална храна за бебе. Той е богат на полезни минерали и витамини, 88-89 процента се състои от вода и напълно я замества.

Кърмата е разделена на 2 вида.

 • Предната част е тънка и водниста. Именно тя замества водата. Вкусът му е сладък. Попълва нуждата от вода, минерали, витамини и протеини. Ако бебето се нуждае от допълнителна течност, то просто ще поиска гърда и ще утоли жаждата си за "предното", тоест по-течно мляко.
 • Гърбът е по-дебел, по-богат в бяло, съдържа мазнини, растежни фактори. Достатъчно количество задно мляко осигурява на бебето усещане за ситост, навременно наддаване на тегло, здравословен здрав сън.

Възможно е да се дава вода на деца изключително за GV с началото на въвеждането на допълнителни храни (от 6-4 месеца), преди това кърмата напълно отговаря на всички изисквания.

Въпреки това, много педиатри имат право да предлагат вода на бебета за GV от 3 месеца, като:

 • горещо време;
 • висока температура;
 • диария;
 • прегряване;
 • появата на запек;
 • изпотяване, когато стаята е суха и гореща.

Детето само може да реши дали да пие или не. Ако бебето не е жадно, то просто ще откаже вода..

Предимства на GW

 1. Кърмата отговаря на хранителните изисквания на детето през ранна детска възраст.
 2. Напълно замества водата.
 3. Приспособява се към нуждите на детето в зависимост от сезона.
 4. Съдържа антитела, които предпазват детето от инфекции, които могат да бъдат най-опасните през първия месец от живота..
 5. Кърмата съдържа много витамини и минерали, необходими за развитието и растежа..

Състав на кърмата

Хранителна стойност на 100 g продукт

 1. Вода - 87,5 g
 2. Протеини - 1,03 g
 3. Мазнини - 4.38 g (наситени - 2.0 g, мононенаситени - 1.66 g, полиненаситени - 50 g)
 4. Въглехидрати - 6, 89 g (захар - 6,89)

Майчиното мляко е богато на витамини като:

 • Ретинол (вит. А);
 • В-каротин;
 • Тиамин (вит. В 1);
 • Рибофлавин (вит. В 2);
 • Ниацин (вит. B 3);
 • Пантотенова киселина (вит. В 5);
 • Аскорбинова киселина (вит. С);
 • Витамин К и други.

Съдържа незаменими и полезни химични елементи:

 1. Калий;
 2. Желязо;
 3. Магнезий;
 4. Фосфор;
 5. Калций;
 6. Натрий;
 7. Цинк.

Източник: USDA Nutrient database

Защо не можете да давате вода на новородени на HB: Топ 6 факти

Помислете за основните причини, поради които новородените не трябва да получават вода.

 1. Новородените, които получават различна диета и водоснабдяване, няма да сучат толкова енергично, което може да доведе до неадекватно производство на мляко и по-нататъшно въвеждане на допълващи храни.
 2. Новородените имат малък стомах. Ако давате много вода, детето ще яде по-малко мляко и ще наддава по-малко..
 3. Водата увеличава риска от развитие на дисбиоза. През първия месец тялото на новороденото се адаптира към условията на околната среда. Заедно с майчиното мляко към него идват антитела и полезни за червата бактерии.
 4. Водата може да представлява заплаха от инфекция (тя трябва да е стерилна).
 5. Излишъкът от вода води до загуба на минерали (изхвърля натрий от кръвта, от който детето се нуждае за развитие и растеж).
 6. Приемът на вода увеличава уринарния стрес.

Кога да се дава вода на новородено, докато кърмите

В някои случаи педиатърът може да препоръча добавяне на вода към новороденото. Това се влияе от медицински показатели: здравословно състояние, горещо време, патологична загуба на течности.

С изкуствено хранене

Консултирайте се с вашия педиатър за съвет. Понякога водата се инжектира от раждането. Може да възникне необходимост от отделни фактори: в горещ климат, при повишена телесна температура, диария, дехидратация, патологична загуба на течности.

Смесите се различават от млякото, но са и вода. Съставът им е адаптиран и добре усвоен от организма, поради което новородените не се пият без препоръка на специалист. Излишната течност може да доведе до недохранване и лошо наддаване на тегло.

Въвеждането на вода също зависи от усвояването на смесите от организма, ако бебето започне да има запек, водата може да бъде въведена по-рано.

Когато бебето порасне, е позволено да пие вода, която може да се дава между храненията. Обемът зависи от теглото на бебето. Обикновено този период започва от 3-4 месеца.

Мнението на д-р Комаровски

Доктор Комаровски смята, че кърменото бебе не трябва да се допълва с вода, при условие че няма патологични загуби на течности (това е диария, стаята е много суха и гореща, прегряване, висока температура).

Освен това, дете на HB, което няма патологична загуба на течности, няма да пие вода. Той ще го изплюе.

Ако бебето пие, тогава патологичните загуби трябва да бъдат изключени..

Подробности във видеото.

Когато е необходимо да се въведе вода в диетата

През първите месеци след раждането бебето се храни само с кърма или адаптирано мляко.

Здраво бебе под 6-месечна възраст, което е изключително на HB, не се нуждае от никакви допълнителни течности, различни от кърмата. При условие, че кърмата се дава при поискване и няма патологична загуба на течности.

Докато детето расте и се развива, храненето с мляко вече не може да осигури нуждата му от вещества и енергия. Има нужда от допълнителна бебешка храна.

С въвеждането на допълнителни храни е необходимо да се предлага малко вода между храненията. Допълнителните храни се въвеждат на 6 месеца (понякога започващи на 4 месеца). Отсега нататък трябва да предложите малко вода.

Понятието за норма в този случай не съществува. За всяко дете въпросът за добавките се решава индивидуално. Можете да пиете от бутилка със зърно, чаша за пиене или от лъжица.

При бебета, хранени с бутилки, водата може да бъде въведена по-рано. Обикновено на 3 месеца. Бебето започва да го предлага между храненията. Размерът се изчислява от теглото. Препоръки се предоставят от педиатър.

Когато бебето започне да яде твърда храна, нуждата от вода се увеличава. Необходимо е да му предлагате течност по-често, за да можете да избегнете запек и да подобрите храносмилането.

Каква трябва да бъде водата за новородени

Тя трябва да бъде абсолютно чиста и стерилна. По-добре да използвате специална детска вода. Подлага се на строг контрол на качеството по отношение на микробиологичната безопасност. Водата за новородени се продава в аптеките и супермаркетите.

Понастоящем се предлагат голям брой марки бебешка вода:

 • Светещ червей;
 • Фонтанела на Калинов; Евиан;
 • Кошница на баба;
 • Перла на Байкал;
 • Агуша;
 • FrutoNanny и др.

Такава вода не изисква кипене и е напълно безопасна, но може да се съхранява само за един ден от момента на отваряне и в хладилника. Подробни инструкции за всеки производител са посочени на етикета.

На бебетата не трябва да се дава лечебна минерална или газирана вода. Най-добре е да избягвате преварена вода. Процесът не унищожава всички бактерии. Такава вода може да съдържа хлоридни съединения. Ето защо е по-добре новородените да пият бутилирана бебешка вода или пречистена със специализирани филтри. Бебетата от първия месец от живота имат недоразвита чревна микрофлора.

Как се дава вода

Повечето педиатри препоръчват лъжица. Когато бебето порасне, можете да използвате чаша, сипи чаша. На разходки и у дома използвайте бебешки мехурчета или бутилки.

Какво да направите, ако бебето откаже

 1. Предлагайте вода често между храненията.
 2. Купете красива чаша за пиене, когато бебето порасне.
 3. Опитайте се да заинтересувате бебето си да пие през сламка..
 4. Предложете на детето си компот, плодова напитка или сок, но не надвишавайте възрастовата граница.

Обобщаване

Дете изключително на GW не се нуждае от добавки, ако храненето се случва при поискване, а бебето няма патологични загуби на течности. Можете да добавяте вода към диетата след въвеждането на допълнителни храни, между храненията.

Има моменти, когато водата се въвежда в диетата на детето от раждането. Това се влияе от медицинските показатели, които се обсъждат с лекаря..

Не се препоръчва да го въвеждате сами. Има риск бебето да не подхранва храната, следователно ще бъде по-лошо да наддаде на тегло..

Излишната течност води до слабо наддаване на тегло, лошо усвояване на хранителни вещества и повишен стрес върху бъбреците.

В слабо развитите страни рискът от заразяване с чревна инфекция се увеличава поради лошото качество на водата. Първият месец от живота е по-уязвим, чревната микрофлора не е напълно артикулирана. Затова майчиното мляко е идеалната храна..

Трябва ли да давам вода на бебета

Има ли полза от добавянето на вода? Как са свързани водата и дисбиозата? Какво да правите, ако детето е горещо? Кога да давате на бебето си вода?

Съвсем просто е да се отговори на въпроса дали бебетата се нуждаят от вода. Нека просто се опитаме да се върнем психически назад дори преди сто години. И нека помислим, колко майки винаги имат достатъчно чиста (очевидно преварена) вода, която да дават на бебетата си, без да рискуват здравето си? В продължение на хиляди години от човешката еволюция бебетата през първите месеци от живота не са получавали вода, защото това означава пряка опасност за живота им. Тоест необичайно е човек като биологичен вид да пие малки деца. Както обаче и за други бозайници - бебетата започват да получават вода, когато започват да ядат същата храна като родителите си. Ако говорим не само за здравия разум, но и за медицинските обосновки, тогава Световната здравна организация, подобно на последните инструкции от Министерството на здравеопазването на Руската федерация, предлага да не се дават допълнителни напитки на кърмените деца без специални медицински показания, до около шест месеца. Защо тогава?
Първата опасност е недохранването. Стомахът на трохите е с размерите на юмрука си и той е в състояние да приема и обработва ограничено количество входяща храна (през първия месец от живота е 1/5 - 1/6 от телесното тегло на ден). А особеността на нервната система на новороденото е такава, че водата предизвиква у него фалшиво чувство за ситост. Ето защо е важно една майка да разбере: ако детето й е изпило 100 мл вода, това означава, че не е получило 100 мл мляко. В същото време растежът и развитието на детето зависи от млякото, а водата не му носи абсолютно никаква полза..
Втората опасност е намаляването на производството на мляко. Млякото се произвежда в отговор на сученето на бебето, т.е. колко бебето е смучело на гърдата - толкова много мляко ще пристигне по-късно. Ако майката е дала на бебето вода, то то ще суче по-малко. Особено опасно в това отношение е нощното хранене на бебето с вода, тъй като по време на нощното хранене се стимулира производството на хормона пролактин, което увеличава дневното производство на мляко. Това означава, че бебето, което кърми през нощта, по този начин си осигурява необходимото количество мляко през деня. И ако „доброжелателите“ съветват майката „да заблуди детето с малко вода, за да не го притеснява през нощта“ - помислете, че детето може да бъде измамено, но естествената система на производство на мляко не може да бъде заблудена...
Третата опасност е нарушение на естествения баланс в храносмилателната система на детето. Дете се ражда със стерилно черво и до около шест месеца активно го засява с полезна микрофлора. Кърмата помага за формирането и поддържането на естествения баланс на бактериите в храносмилателната система и всичко, което бебето получава през това време от живота в допълнение към кърмата, влошава този баланс. И ако практиката на допълване стане постоянна, тогава много често преобладаването на вредната микрофлора над полезната се открива при едно дете - самият феномен, който нашите лекари обикновено наричат ​​дисбиоза. Изследванията, специално проведени от Световната здравна организация, показват, че повечето бебета, кърмени изключително през първите 6 месеца, са здрави и растат добре. А бебетата, които са получавали вода или чай в допълнение към майчиното мляко, са имали смущения в червата три пъти по-често от напълно кърмените бебета... Имате ли нужда от такъв риск?
Четвъртата опасност е вероятността от отхвърляне на гърдата. Водата обикновено се дава от шише със зърно, което често води бебетата до „объркване на зърната“ - тоест отказ да смучат майчината гърда в полза на бутилка.
Нека сега разгледаме аргументите на онези, които настояват за необходимостта да се дава на бебето вода.
Водата помага за премахване на жълтеница при бебета
Жълтеницата се причинява от билирубин, който е мастноразтворим ензим. Не е водоразтворим, но мастноразтворим. Тоест, той не се отделя от тялото с вода, а се отделя точно с коластра и впоследствие с мляко, което за разлика от водата съдържа необходимите за детето мазнини в оптимално съотношение.
„Млякото е същата храна като например кашата. Гладът трябва да се задоволява с храна, а жаждата чрез пиене. В противен случай детето получава допълнителни калории! "
Всъщност консистенцията на млякото и кашата е напълно различна. Млякото е 85-90% вода. Ако възрастните постоянно ядяха една и съща течна храна, тогава предположенията, че тя трябва да се втечни още повече, не биха възникнали... Освен това, до определена възраст малко дете изобщо не прави разлика между глад и жажда. Ето защо, както вече споменахме, водата създава у него усещане за фалшива ситост, измествайки майчиното мляко. Преместваме акцента: тъй като набавянето на вода не е биологично оправдано, правилно е да се каже не, че изключително кърменото бебе получава „допълнителни калории“, а че дете, което е допълнено с вода, губи необходимите калории.
„Вода трябва да се дава, ако навън е горещо и въздухът в стаята е сух.“
Всъщност през лятото добавката се аргументира от топлината, а през зимата - от сухотата на въздуха в отопляемо помещение. Много проучвания обаче са проведени по целия свят в сухи и горещи страни (например в Индия при температура 35-40 ° C и влажност от 10 до 35%; в Пакистан при температура 27.4-40.7 ° C и влажност от 24 до 77%; в тропици при температури от 4 до 41 ° C и влажност от 9 до 60%), което недвусмислено показва, че децата, на които е давана само гърда, страдат от по-малко дехидратация от тези, които са били хранени с кърма и с добавки. Факт е, че кърмата съдържа оптималната концентрация на всички соли и минерали, необходими на детето - между другото, ако възрастен страда от дехидратация, той също се препоръчва да възстанови баланса на влагата не с обикновена вода, а с разтвор на специално подбрани соли... Така че, ако Мама смята, че детето е горещо - не трябва да се допълва с вода, но е по-лесно да се облече и проветри добре стаята! Едно малко дете, което е жадно, просто ще поиска по-често гърдите на майка си. При екстремни горещини можете да изтриете тялото на детето с хладка вода и въздухът в стаята ще направи по-малко сух парния овлажнител или обикновена бутилка с пулверизатор, но в този случай водата е желателна навън, а не вътре в тялото на детето...
„Ако детето е болно, водата е незаменима - тя ще възстанови баланса на влагата, ще помогне да се премахнат вирусите в урината и можете да разтваряте лекарства в нея“
В горното няма нито една функция, с която кърмата да не се справи по-добре от водата. Същото лекарство, което детето ще опита с всички сили да го изплюе разреден във вода, то ще приеме много по-благоприятно с изцедена кърма, което също ще спомогне за по-добро усвояване.
"Детето ми понякога се успокоява веднага след като получи бутилка вода."
Ключовата дума тук е бутилка. По много различни причини бебето понякога иска да суче нещо, но не и гърдите на мама. Двата най-прости и най-безобидни начина за успокояване на бебе, което току-що няма достатъчно гърдите на майка си, са да смучат чисто измит пръст или просто да сочат към сън, защото най-често така се държат децата, уморени от дневни впечатления, преди да заспят.
„Всички са жадни и децата не правят изключение!“
Има много храни, които възрастните могат спокойно да ядат, но които ще създадат големи проблеми за бебетата, тъй като храносмилателната им система все още не е достатъчно зряла. Опитът за хранене на бебе въз основа на нуждите на възрастен стомах би имал ужасни последици. Повечето бебета сами отказват да пият водата, която им се предлага, и започват да утоляват жаждата си с нея едва след 9-12 месеца.