Сред многото проблеми, свързани с репродуктивното здраве на жената, ендометриозата е най-често срещаното заболяване днес..

Основният въпрос остава възможността и начините за развитие на бременност с това заболяване. Този проблем е актуален днес, тъй като при липса на своевременно лечение и осигуряване на превантивни мерки, развиващата се патология може да доведе до безплодие на жената.

 1. Какво е ендометриоза?
 2. Основните причини за появата
 3. Симптоми на ендометриоза
 4. Разновидности на ендометриоза
 5. Възможност за бременност с ендометриоза
 6. Ендометриоза и бременност
 7. Особености на бременността с ендометриоза
 8. Усложнения на бременността и възможни рискове
 9. Диагностика
 10. Лечение
 11. Консервативно лечение на ендометриоза
 12. Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:
 13. Хирургичен метод
 14. Традиционни методи
 15. Бременност след лечение
 16. Как е раждането с ендометриоза?
 17. Възможен ли е аборт?
 18. Прогноза
 19. Предотвратяване
 20. Отзиви
 21. Заключение

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, често срещано сред жените в репродуктивна възраст, характеризиращо се с обрастване на ендометриума извън матката. Ендометриалната тъкан може да се намери в различни органи и да се възпали по време на менструалния цикъл.

С навременното лечение развитието на болестта може да бъде спряно. Една от най-тежките последици от ендометриозата е безплодието. Ето защо е толкова важно да се знаят основните симптоми и лечение на ендометриозата, за да се увеличи шансът на жената да забременее и да стане щастлива майка на бебето си..

Основните причини за появата

Към днешна дата точните причини за ендометриоза не са установени..

Независимо от това, лекарите цитират следните фактори за развитието на патология при жените:

 1. Наследственост. Според повечето учени основната причина за гинекологичните заболявания е наследствеността. Мнозина приписват това заболяване на „семейно“ заболяване, което често се повтаря в едно семейство при жени в продължение на няколко поколения. Съществуват генетични маркери за откриване на предразположението на жената към ендометриоза.
 2. Хормонален дисбаланс. Налице е промяна в съдържанието на стероидни хормони в организма: концентрацията на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон (FSH и LH) в кръвта се увеличава. В същото време се наблюдава намаляване на нивото на прогестерона и повишаване на пролактина, което провокира нарушения във функционирането на надбъбречната кора. Прегледът на пациентите разкрива свръхрастеж на ендометриума.
 3. Мензис. При обилно месечно кървене (менорагия), клетките на ендометриума заедно с кръвта могат да проникнат в шийката на матката, да се озоват по стените на тънките черва, по корема (областта на пъпа) и други тъкани. Основната група, засегната от болестта, е на възраст между 25 и 50 години.
 4. Намален имунитет. При имунни нарушения и анемия няма разрушаване на ендометриалните клетки, което води до развитие на патология. Клетките започват да растат и да се развиват извън стените на матката. Здравото тяло унищожава ендометриалните клетки, предотвратявайки им имплантирането върху други тъкани.
 5. Нарушения в работата на невроендокринната система. Невроендокринната система е отговорна за правилната регулация на сигналите от хормоните и нервните клетки. При здравословно функциониране системата влияе върху синтеза и освобождаването на различни хормони в тялото на жената. В случай на проблеми с щитовидната жлеза, постоянен стрес, неправилно хранене, поява на генитални инфекции, соматични заболявания и тяхното лечение - има възможност за развитие на заболяването.
 6. Ендометриална метаплазия. Съществува теория, според която ендометриумът може да расте и да се превърне в друга тъкан в тялото. Няма категорични причини за метаплазия. Тази теория е обект на много противоречия от учените..

Също така има редица фактори, които могат да допринесат за появата на ендометриоза:

 • извършени преди това аборти и прекъсната бременност;
 • ниски нива на желязо в организма (анемия);
 • отрицателно въздействие на околната среда;
 • да бъдеш с наднормено тегло;
 • възпаление на гениталиите;
 • инсталиране на вътрематочно устройство;
 • нарушение във функционирането на черния дроб;
 • операции на тазовите органи.

Симптоми на ендометриоза

В хода на хода на заболяването могат да се появят и двете силно изразени симптоми - те не позволяват на жената да спи и да живее спокойно и може да се наблюдава пълното им отсъствие. Симптомите пряко зависят от степента на разпространение на ендометриозата, нейната форма и съпътстващи заболявания.

Основните симптоми включват:

 1. Болезнено. Пациентите се оплакват от болка в долната част на корема и лумбалната област. Болката се увеличава по време на менструация и става непоносима, принуждавайки жените да приемат силни болкоуспокояващи лекарства. При интимност и дефекация има и остри болки в областта на таза, ректума и на повърхността на външните полови органи.
 2. Нарушения в менструацията. Леко кафяво отделяне се появява преди и след менструация. Самото кървене се увеличава по обем и продължителност. Често миомите на матката се присъединяват към заболяването, което значително влошава общото състояние на пациентите. Кърваво отделяне може да се появи в средата на цикъла поради ниския прогестерон и повишения естроген в кръвта.
 3. Безплодие. Наблюдава се при липса на симптоми на заболяването. В тази ситуация диагнозата се поставя случайно, когато се изследва жена. Често репродуктивната функция намалява с развитието на ендометриоза на яйчниците и фалопиевите тръби.
 4. Интоксикация на тялото. Те се появяват заедно със симптомите на болка. Наблюдава се повръщане, втрисане, гадене, нивото на левкоцитите в кръвта се увеличава, СУЕ.

Други симптоми, които се появяват при редки форми на заболяването:

 • с разрастването на тъкан в червата - чести контракции на чревната мускулатура;
 • в пикочния мехур - болка по време на уриниране, в тежки случаи - поява на кръв в урината;
 • с разрастването на тъкан върху белите дробове - повишено кашляне на кръв по време на менструация;
 • повишена температура по време на менструация;
 • секреция на бяла течност от млечните жлези.

Често жените приемат общите симптоми на заболяването със симптомите, проявяващи се при миома на матката. Мнозина не обръщат внимание на силна болка по време на менструация, като се има предвид, че това е норма, жените приемат лекарства за болка.

Ако горните симптоми бъдат открити, определено трябва да потърсите съвет и своевременно лечение от вашия гинеколог.

Разновидности на ендометриоза

Въз основа на областта на лезията, има два вида ендометриоза:

 1. генитален - настъпва увреждане на гениталните тъкани.
 2. екстрагенитални - с патология и развитие на болестта върху други тъкани на тялото.

Когато интраабдоминалните органи са повредени, те се класифицират според етапите на ендометриоза:

 • Първи етап. Първите огнища се появяват на перитонеума, съседен на маточните придатъци.
 • Втори етап. Адхезиите се образуват с увреждане на фалопиевите тръби и придатъците. На париеталната перитонеума се образуват малки възпаления и огнища.
 • Трети етап. Лезиите се простират извън матката (правовагинално разширение) и отпред (везиковагинално) с последващо увреждане на други органи на малкия таз - червата и апендикулярния процес, ректума и пикочния мехур.
 • Етап четвърти. Броят на огнищата на ендометриоза върху тазовите органи се увеличава, тяхната деформация се случва с образуването на сраствания.

На първия етап няма оплаквания относно спокойствието и качеството на живот на жената. Когато общата картина се влоши, репродуктивната функция на тялото се нарушава, което води до безплодие. На четвъртия етап интимният живот на партньорите става труден, работоспособността е нарушена поради силна болка по време на менструация.

В случай на увреждане само на тялото на матката, броят на огнищата на вътрешните органи в областта на таза ще бъде минимален.

С тази клинична картина има отделна класификация на степента на ендометриоза:

 • 1 градус - настъпва увреждане на подлигавия слой на матката;
 • 2 степен - лезията на миометриума е под 50%;
 • 3 степен - ендометриалната тъкан нараства до външните стени на матката;
 • 4 градуса - тъкан расте в цялата матка. Засегнати са и слоевете органи и перитонеум, разположени близо до матката..

Възможност за бременност с ендометриоза

Струва си да се има предвид възрастта на бъдещата майка - препоръчително е да се планира раждането на дете под 30-годишна възраст. За съжаление, това заболяване често е основната причина за неуспешни опити да станат щастливи родители. Развиващото се заболяване предотвратява развитието на бременност.

Най-честите причини, които възпрепятстват зачеването:

 1. Липса на овулация. При ендометриоза на фалопиевите тръби и яйчниците овулацията не настъпва като такава. Дори ако яйцеклетката напусне яйчника, по-нататъшното й напредване е невъзможно поради свръхрастежа на кухината на фалопиевите тръби с ендометриални тъкани.
 2. Аденомиоза. Обраслият ендометриум не позволява на оплодената яйцеклетка да се закрепи в матката. Дори и да се получи консолидация, по-нататъшното ембрионално носене ще бъде твърде трудно. Спонтанният аборт е най-честата последица от развитието на аденомиоза.
 3. Ендометриоза на шийката на матката. Това се случва по време на растежа на ендометриалните клетки по стените на шийката на матката, което предотвратява движението на сперматозоидите към самата матка.
 4. Нарушения във функционирането на ендокринната и имунната системи. Основните причини за появата и развитието на заболяването са хормоналните нарушения.

Младите родители, виждайки такива трудности по пътя си, не разбират добре как да забременеят в тази ситуация. При късно диагностициране на заболяването и обширни увреждания на тъканите е невъзможно да забременеете по естествен път.

Съвременната медицина предлага единствения изход от тази ситуация - IVF методът (ин витро оплождане).

Основните фактори, при които трябва да се извършва изкуствено осеменяване:

 • жена над 40;
 • проблеми с репродуктивните възможности при сексуален партньор;
 • прекъснати преди това бременности и спонтанни аборти;
 • диагнозата безплодие за повече от 2-3 години по време на лечението;
 • лоша проходимост на фалопиевите тръби и тяхното отсъствие.

Ендометриоза и бременност

Диагнозата "ендометриоза" не е изречение и двойката може да стане щастлив родител. Те трябва да разберат, че ще трябва да извървят дълъг път преди основната концепция..

Правилата за успешно зачеване с ендометриоза:

 1. На първо място, жената трябва да премине всички тестове, за да установи степента и причината за развитието на болестта..
 2. В началото се изисква да се спре растежа на тъканите и да се установи правилното функциониране на яйчниците..
 3. Ако по време на заболяването са се образували кисти от тъкани и сраствания, пациентът се изпраща на лапароскопия, където всички образувания се отстраняват хирургично.
 4. Средно хормоналните контрацептиви се предписват 3 цикъла преди операцията. Забележително е, че таблетките намаляват развитието на ендометриални клетки, намаляват менструалното кървене и насърчават правилната функция на яйчниците..

Особености на бременността с ендометриоза

Предвид характеристиките на това заболяване, все още съществува възможност за естествено оплождане. В този случай сперматозоидите трябва да достигнат яйцеклетката и след това да се прикрепят в матката. Оказва се, че все още е възможно да забременеете, възниква естествен въпрос - "как ще продължи бременността?".

Има няколко възможности за развитие на тази ситуация:

 1. Ще се появи влиянието на ендометриозата върху развитието на бременността. Това е основната заплаха, която може да предизвика генитални увреждания. В резултат на това може да настъпи спонтанен аборт поради липса на хранене и развитие на ембриона. Бременността в началния етап до 8 седмици е изложена на риск от тази заплаха - по това време все още няма нормално оформена плацента. С достигане на 9 седмици рискът от спонтанен аборт намалява и бременността протича без негативно влияние от ендометриума. Ето защо си струва да се мисли не за възможността за бременност с тази патология, а за възможното прекъсване.
 2. Ще има пряк ефект от самата бременност върху ендометриозата. Медицинската практика показва, че бременността може да има терапевтичен ефект върху тялото на майката. В хода на промяната на нивото на хормоните в организма развитието на болестта спира. По време на бременност концентрацията на естроген намалява и съдържанието на прогестерон се увеличава. Какво помага да се спре растежа на огнищата и развитието на патологията до пълното й изчезване.

Усложнения на бременността и възможни рискове

Лекарите все още не са взели решение за това как заболяването се отразява на бременността. Лечението подлежи на корекция, но не се отменя през целия период на бременността. Основната цел не е да навреди на растящото бебе.

Основните възможни рискове от бременност:

 • Има възможност за извънматочна бременност. В ранните етапи всички се изпращат на ултразвуково сканиране и яйцеклетката се отстранява;
 • Може да настъпи преждевременно прекъсване на бременността;
 • При хормонални нарушения има възможност за повишаване на тонуса на матката, което също може да доведе до спонтанен аборт;
 • Тънкостенната матка може да се спука по време на растежа на ембриона. В този случай жената е в болницата под наблюдението на специалисти;
 • Поради лошата еластичност на шийката на матката се предписва цезарово сечение.

Струва си да се отбележи, че е доста рядко да забременеете с това заболяване и под наблюдението на лекуващите лекари. С образуването на киста бременността няма да настъпи, докато не бъде напълно премахната.

Диагностика

Преди началото на бременността се оказва диагностициране на заболяването. По време на бременността симптомите на заболяването намаляват поради увеличаване на нивото на гестагени..

Също така, симптомите на ендометриоза са подобни на други гинекологични заболявания, което затруднява поставянето на правилна диагноза. Болестта е трудна за откриване в ранните етапи на развитие. По време на прегледа трябва да споделите всички оплаквания и подозрения със специалист.

При диагностициране всички се изпращат на ултразвуково сканиране, което ще покаже състоянието и общия размер на матката. Също така, по време на прегледа се обръща внимание на яйчниците..

Като допълнителна диагностика се използват:

 • КТ и ЯМР - рядко се предписват, изследването помага да се установи степента на развитие на ендометриоза;
 • Проба CA-125 - направете кръвен тест и идентифицирайте маркери на засегнатите клетки;
 • Лапароскопия - помага за откриване на увреждане на органи със силно развитие на ендометриоза. Този тест може да открие рак на червата, калцифициран мезотелиом (концентрация на калций в стените на кръвоносните съдове) и метастатичен карцином на яйчниците (образуване на тумор).
 • Биопсия на шийката на матката;
 • Хистероскопия - предписва се от лекарско решение, ако има съмнение за аденомиоза (образуване на тумор и безплодие), изисква изследване на матката по време на операция;
 • Колпоскопия - за изследване на шийката на матката се използва колпоскоп. Техниката на увеличаване помага да се открият огнища на ендометриоза;
 • Метросалпингография - лекарства се инжектират в тялото за последващо създаване на рентгенови лъчи.

Видът на диагностичния преглед и броят им се определят от лекуващия гинеколог въз основа на състоянието на пациентката и нейните оплаквания.

Лечение

Възстановяване на репродуктивната функция, облекчаване на болката по време на менструация и потискане на растежа на ендометриалната тъкан са основните цели при лечението на ендометриоза.

В зависимост от степента на развитие на заболяването, ендометриозата се лекува с няколко метода:

 1. Народни начини.
 2. Лекарства.
 3. Хирургическа интервенция.

Консервативно лечение на ендометриоза

С консервативното лечение на ендометриоза на пациентите се предписват хормонални лекарства, които помагат за понижаване на концентрацията на естроген. Овулацията се потиска и развитието на ендометриотични огнища спира.

Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:

 1. Еднофазни комбинирани орални контрацептиви (КОК) се предписват за период от 6-9 месеца. Таблетките потискат производството на естрадиол от яйчниците, което спира растежа на ендометриотичните тъкани. Някои КОК имат положителен ефект върху кожата (омазняването на кожата намалява, кожните обриви под формата на акне изчезват) и имат незначителни странични ефекти върху тялото.
 2. Използването на лекарства, съдържащи левоноргестрел, хормон, който намалява освобождаването на естроген. Вътрематочното устройство Mirena се използва широко. Хормоналният компонент на намотката има локален ефект. Спиралата е поставена за 5 години, през този период левоноргестрел влияе върху състоянието на ендометриума, което намалява симптомите на болка по време на менструация.
 3. Използването на гестагени - лекарства, които предотвратяват отделянето на гонадотропини, което спира узряването на фоликулите. Поради това не настъпва месечна овулация. Приемът продължава от шест месеца до 9 месеца. Препарати, съдържащи гестаген, се прилагат 1 път на 2-3 месеца интрамускулно.
 4. Производни на андрогени. Прием на лекарства, които понижават концентрацията на естрадиол и повишават нивото на тестостерон, което допринася за регресията на огнищата на ендометриоза. Това лечение има своите недостатъци: проявява се депресивно състояние, количеството косми по тялото се увеличава и гърдите намаляват по размер. Лекарствата са противопоказани при жени с повишено съдържание на собствени андрогени. Повечето гинеколози са против това лечение и рядко го предписват на своите пациенти.
 5. Агонистите на GnRH са агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, курсът на лечение продължава не повече от шест месеца. Те напълно спират яйчниците и производството на естроген. Растежът на ендометриалните клетки спира с изразен обратен ефект. Страничните ефекти включват горещи вълни, остеопороза и повишено изпотяване.
 6. Симптоматичното лечение е насочено към намаляване на болката. Освен това се използват лекарства като аспирин, спазмолитици (no-spa), успокоителни (тинктури от майчина трева и корени на валериана) и ензимни препарати. Предписва се и витаминна терапия - витамини от група В, ретинол и аскорбинова киселина.

Хирургичен метод

Днес има два метода на хирургично въздействие върху развитието на болестта:

 • Консервативен метод - отстранява се само засегнатата област, докато вътрешните органи остават непокътнати.
 • Радикален ефект - отстраняват се засегнатите органи и самата матка.

Лапароскопията и лапаротомията са най-щадящите хирургични методи. По време на лапароскопията настъпва микрохирургичен ефект - след като се направи малък разрез (с размер до 1,5 см), огнищата на ендометриума започват да се каутеризират с лазер. По време на лапаротомия се прави разрез на коремната стена и се отстранява тъкан.

След операцията се предписва рехабилитационен курс, който включва физиотерапия и медикаменти..

Често преди операцията се предписва консервативно лечение с хормонални лекарства за период от 3 месеца до шест месеца. След това се извършват операциите. Вярно е, че е възможна и друга последователност - първо се извършва операция, а след това се предписва консервативно лечение.

В повечето случаи след операция и придържане към хормонална терапия репродуктивната функция се възстановява при пациентите. Също така има значително намаляване на болката по време на менструация..

След завършения курс за възстановяване, жената се наблюдава от гинеколог на всеки 3 месеца, редовно прави ултразвук на тазовите органи и дарява кръвен маркер CA-125.

Традиционни методи

Традиционните методи за лечение на ендометриоза са ефективни в началните етапи от развитието на заболяването. Тези методи могат да се използват както в началото на развитието на заболяването, така и като допълнителна терапия по време на основното лечение..

Общи методи на експозиция:

 • акупунктура - акупунктурата се извършва под наблюдението на гинеколог. Задайте 2-4 курса. Един курс включва от 10 до 12 процедури.
 • хирудотерапия - предписаното лечение с пиявици има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на жената. Слюнката има противовъзпалително и аналгетично действие.
 • физиотерапия - предписват се електрофореза, посещения на радонови бани и магнитотерапия.
 • приемане на лечебни растения. Най-популярните билки за лечение са живовляк, коприва, жълт кантарион и други растения. Тинктурата се приема 3-4 пъти през деня, половин час преди хранене..

За да приготвите полезна билкова инфузия, трябва да вземете в равни пропорции лайка, елекампан, женско биле, елеутерокок и живовляк. Добавете 2 ч.ч. чага и бодяги. Вземете 3 супени лъжици от сместа. л., изсипете в чаша и налейте 250 мл вода. Оставете да заври и оставете да се влива за 40-45 минути. Сутрин и вечер правете инфузионни спринцовки в продължение на 10 дни.

Бременност след лечение

След цялостно лечение и справяне с болестта е невъзможно да се получи сто процента сигурност, че зачеването ще се случи лесно и бременността ще настъпи в близко бъдеще.

Безплодието е необратима последица от заболяването. Причината са срастванията, образувани по време на патология в репродуктивните органи. Тези сраствания са подобни на паяжина, която покрива засегнатата тъкан или орган. Адхезиите могат да попречат на движението на яйцеклетката по повърхността на яйчника по време на овулация или да попречат на преминаването на сперматозоидите по шийката на матката. За елиминиране на срастванията се използва хирургическа интервенция - лапароскопия.

След пълно възстановяване шансът за забременяване може да се появи в рамките на шест месеца или една година. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови. Около 15-55% от жените успяват успешно да забременеят и да раждат здраво дете.

Как е раждането с ендометриоза?

Особено внимание се отделя на периода преди раждането. Съществува риск плацентата да нарасне до стената на матката. Хипотонията на матката може да се развие и след самото раждане..

По-близо до раждането, на бъдещата майка се предписва ултразвуково сканиране. Според резултатите можете да видите дали има увеличение на тъканите и дали тя ще може да роди по естествен път.

В случай на предписване на цезарово сечение, лекарите са длъжни да предотвратят навлизането на ендометриалната тъкан в коремната област. По време на операцията матката е покрита с чист материал. В края на операцията жената се инжектира с окситоцин - лекарство, провокиращо свиване на матката.

Възможен ли е аборт?

Прекъсването на бременността не е желателно за тази патология. След почистване и остъргване на плода, в повечето случаи болестта започва да прогресира.

Също така, има опасни рискове и сериозни усложнения след аборт с ендометриоза:

 • отваряне на обилно кървене;
 • смърт на жена с увреждане на маточната стена (перфорация с медицински инструмент по вина на персонала)
 • нарастването на срастванията във фалопиевите тръби след аборт;
 • развитие на безплодие.

Ако една жена се подлага на лечение за ендометриоза и не иска бременност, струва си да се консултирате с гинеколог. Лекарят ще избере контрацепция за пациента.

Прогноза

Прогнозата за хода на бременността със заболяване до голяма степен зависи от степента на неговото развитие, мястото на образуване на ендометриалните тъкани и физиологичните характеристики на самата майка. Всичко зависи от степента на прогресиране на тази патология в тялото на жената и ефекта от методите на лечение върху нея.

Предотвратяване

Жените трябва да следват превантивни мерки, независимо от наличието на това заболяване. Особено внимание трябва да се обърне, ако вътрематочно устройство се използва като контрацепция, има проблеми с наднорменото тегло и нивото на естроген в кръвта се повишава.

Превантивните мерки за развитие на ендометриоза включват:

 • редовни посещения и преглед от акушер-гинеколог;
 • контрол на наднорменото тегло;
 • отказ от интимност по време на менструация;
 • защита от външни стимули и стресови ситуации;
 • наблюдение на симптомите и своевременно насочване към лекар;
 • отказ от изкуствено прекъсване на бременност (аборт);
 • предотвратяват развитието на хронични заболявания;
 • лична хигиена;
 • да се откажат от тютюнопушенето;
 • извършване на възстановителни физически упражнения.

Отзиви

Прегледи на жените за проблемите на зачеването и бременността с диагноза като ендометриоза:

Заключение

Ако имате диагноза ендометриоза, не се отчайвайте от възможността да забременеете. Медицинската практика показва голям процент от щастливите семейни двойки, които са преминали пълен курс на възстановяване и са станали дългоочаквани родители.

Струва си да слушате внимателно тялото си, да наблюдавате симптомите и да се свържете навреме със специалисти. С навременното лечение и лечение шансът за забременяване ще се появи много по-рано и ще бъде възможно да започнете да планирате бременност.

Спазването на превантивните мерки напълно ще премахне развитието на заболяване, наречено "ендометриоза".

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Ендометриозата е водещ проблем в съвременната репродуктивна медицина. Според статистиката 40% от жените не могат да забременеят сами с това заболяване. Най-често това се дължи на напреднал адхезивен процес в коремната кухина или фалопиевите тръби..

Ранното диагностициране и лечение на ендометриоза е от съществено значение при планирането на бременността. За съжаление в повечето случаи тази патология се диагностицира късно или случайно по време на дългите и неуспешни опити на жена да забременее. Забавянето на плодовитостта до по-късно време след диагностицирането на ендометриозата и отлагането на лечението може да доведе до тежко безплодие и невъзможност да забременеете сами в бъдеще. Най-доброто естествено лечение за ендометриоза е самата бременност.!

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Възможна е бременност с ендометриоза, въпреки лошата прогноза за появата му при това заболяване. Повече от половината от жените имат голям шанс да забременеят и да носят здраво бебе нормално. Сложността е представена от пренебрегвани случаи, влошени от адхезивния процес, но дори в такива ситуации съвременната медицина помага на жените да изпитат радостта от майчинството. Бременността е невъзможна само в екстремни ситуации, когато ендометриозата е причинила отстраняването на матката и яйчниците.

Патоморфология на ендометриозата

При ендометриозата има циклично разпространение на тъкан, подобна на ендометриума на матката извън самата матка. Ендометриозните области преминават през всички етапи на формиране, като ендометриума, следователно в дните, когато той е отхвърлен и жената има менструация, ендометриозните огнища също кървят. Ендометриозата засяга млади жени в репродуктивна възраст от 20 до 40 години (понякога и по-възрастни). Ендометриозните лезии могат да бъдат генитални (разположени в яйчниците, влагалището, фалопиевите тръби, перитонеума) и екстрагенитални (на повърхността на червата, очите, белите дробове). Постоянните дисхормонални промени в зоните, разположени на нетипични места, водят до образуването на адхезивен процес.

Теории за началото на заболяването

Причините за ендометриозата не са напълно изяснени, но има две теории относно нейното развитие..

Според първата теория причината за ендометриоидните кисти на яйчниците или перитонеалната ендометриоза е ретроградното движение на менструалната кръв, при което частиците на ендометриума се изместват и се прикрепват към друго място (яйчници, перитонеум), след което те растат и образуват ендометриоидни области. Подобен проблем се наблюдава по време на медицински процедури (кюретаж на матката, цезарово сечение).

Според втората теория ендометриозата се причинява от генетичен фактор. В същото време настъпват промени в женския плод на етапа на вътрематочно развитие. Невъзможно е да се повлияе на генетичния фактор.

Причини за проблеми с плодовитостта при ендометриоза

Какви са проблемите с зачеването с ендометриоза? Дългосрочният възпалителен процес в яйчниците, тръбите и коремната кухина с течение на времето води до образуването на сраствания - плътни ивици на съединителната тъкан, които възпрепятстват движението на яйцеклетката по вътрешните полови органи и намаляват контрактилната функция на фалопиевите тръби.

Втората причина за невъзможността за зачеване при ендометриоза е хормоналният дисбаланс, при който се синтезират много естроген и малко прогестерон. В резултат на това ендометриумът на матката е твърде тънък и оплодената яйцеклетка не може да бъде имплантирана в нейната дебелина и да се развива нормално.

Бременност с ендометриоза

Ако жена с ендометриоза забременее, тя има определени рискови фактори, които включват следните състояния:

 • Извънматочна бременност, изискваща спешно хирургично отстраняване на яйцеклетката;
 • Хормонален дисбаланс, свързан с ниска концентрация на прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт през 1 и 2 триместър. За да се избегне това, се предписват аналози на прогестерон;
 • Разкъсване на матката, при условие че в по-късните етапи има силно изтъняване на мускулния слой. В такива случаи се прави цезарово сечение..
 • Намалена еластичност на шийката на матката. Поради тази причина самостоятелното раждане става невъзможно, шийката на матката не се отваря, има нужда от цезарово сечение.

Бременна жена, страдаща от ендометриоза, трябва да бъде под наблюдението на лекар през цялата бременност..

Диагностика на ендометриоза

Ендометриозата най-често се диагностицира случайно по време на ултразвуково сканиране, при което се откриват кисти на яйчниците. Жените прибягват до този диагностичен метод след дълги неуспешни опити да забременеят или когато се открият съпътстващи патологии. Гениталната ендометриоза може симптоматично да имитира класическа менструация и да не се проявява в нищо. Ултразвукът за диагностика на ендометриоза се препоръчва за 5-7 дни и 21-24 дни от цикъла.

По-точен диагностичен метод за идентифициране на малки огнища на ендометриоза е лапароскопията. Използвайки този метод, също така е възможно да се диагностицират кисти и сраствания. Методът е удобен с това, че по време на неговото изпълнение може да се извърши отстраняване на ендометриоидни зони и дисекция на сраствания.

Освен това на жена може да се предпишат: хистероскопия, диагностичен кюретаж, КТ, ЯМР. От голямо значение в диагностиката е идентифицирането на туморни маркери в кръвта, при наличие на заболяване, концентрацията на маркери, отговорни за ендометриозата, се увеличава няколко пъти.

Днес има два основни метода за лечение на ендометриоза:

 • хормон;
 • хирургически.

По време на хормонална терапия, с помощта на балансиран прием на хормони, е възможно да се нормализира функцията на яйчниците и да се образува слой от ендометриума с нормална дебелина, който е необходим за имплантирането на оплодено яйце.

В процеса на хирургично лечение се отстраняват големи огнища на ендометриоза, сраствания, кисти, които предотвратяват бременността. Всички тези манипулации се извършват днес по минимално инвазивен лапароскопски метод. Мини-операцията се извършва преди планираната бременност, тъй като областите на ендометриоза могат да се появят отново с течение на времето. Премахването на зони възстановява способността на жената да зачене и да роди дете. След лапароскопска операция и преди планирана бременност на жената се предписва поддържащ курс на хормонална терапия.

В ситуации, когато ендометриозата не е пречка за зачеването, лекарите препоръчват бременността като лечение на това състояние. По време на бременността хормоналният баланс в тялото се променя, синтезът на естроген намалява, прогестеронът се увеличава, което има благоприятен ефект върху ендометриоидните огнища, спира процеса на растежа им, а понякога напълно го предотвратява.

Основната задача при лечението на ендометриоза е да се възстанови проходимостта на фалопиевите тръби и да се запази тяхната цялост, без това естествено зачеване да стане проблематично. Важен момент е и възстановяването на пълноценното функциониране на яйчниците (узряване на пълноценни фоликули, овулация). При наличие на сраствания и масивно увреждане на тръбите естествената бременност е трудна, тъй като сперматозоидите не могат да оплодят яйцеклетката поради затваряне на достъпа до фалопиевата тръба. Въпреки това, дори и в най-трудните ситуации, винаги има решение на проблема, например технологиите за изкуствени тръби (IVF).

Много жени успяват да забременеят, след като страдат от ендометриоза или на фона на това заболяване.

Следователно ендометриозата не е фактор за пълното безплодие. Началото на бременността изисква внимателно медицинско наблюдение, често то трябва да бъде подкрепено с прием на хормони. Но това не е пречка за раждането и раждането на пълноценно бебе..

Трудност по отношение на управлението на бременността са ендометриоидните кисти на яйчниците. При наличие на торзия на кистата или в случай на опасност от нейното разкъсване, жената се подлага на планова операция в период, безопасен за плода - за период от 16 - 20 седмици.

Казус: бременност с ендометриоза

Моята история е уникална. Защо? Да, защото успях да забременея с цял куп проблеми. Установиха ми диагноза ендометриоза, аденомиоза и запушване на фалопиевите тръби. Освен това едновременно ми поставиха диагноза хипотиреоидизъм и несъвършени хормонални параметри..

Когато се оженихме със съпруга ми, в началото, както много млади двойки, не искахме да имаме деца. Но година по-късно те решиха и започнаха да планират бременност, но тя така и не дойде. След една година неуспешни опити отидохме на лекар. Претърпях цялостен преглед и в началото откриха ендометриоидна киста, а по-късно, след лапароскопия, разкриха масивна ендометриоза в коремната кухина и втора киста във втория яйчник. Това беше ужас.

В продължение на 6 месеца пих Visanne и куп други хапчета, но срастванията в тръбите, лош растеж на фоликулите и тънък слой ендометриум все още ми пречеха да забременея. Навсякъде не се обръщах: и към баби, и към лечители, и към екстрасенси. Със съпруга ми наистина искахме дете, но изглежда, че нищо не може да ни помогне..

По това време спермограмата на съпруга не беше съвсем съвършена и това намали шансовете за забременяване. Тогава решихме за изкуствено осеменяване. След 2 неуспешни опита се наложи да спра, тъй като в маточната ми кухина се разкри злокачествен полип, който трябваше да бъде отстранен. Опитите за забременяване трябваше да бъдат отложени. През цялото това време седях на конски дози дуфастон, фолиева киселина и други лекарства.

И накрая, аз и съпругът ми взехме решение за IVF. Първият опит е неуспешен. Яйцето ми не можа да се събере отново със спермата и умря в епруветката. Вторият опит също се провали - лекарят внезапно почина, който през цялото това време се занимаваше с моя проблем със забременяването. Друг лекар в клиниката отказва да премахне яйцеклетката, като се позовава на слабото състояние на фоликула. Бях изпомпан с хормони и просто ме изпратиха да си легна. Най-удивителното е, че след 2 седмици тестът за бременност беше положителен.

И тогава всичко беше просто перфектно: бременност без токсикоза, нормално развитие на плода, липса на „съхранение“, лесно, бързо и безболезнено раждане. Но най-важното: родих абсолютно здраво бебе. Аз съм млада майка от 6 месеца. Много съм щастлива и считам раждането на детето ми за истинско чудо.

Момичета и жени! Никога не се обезсърчавайте. За някои от нас майчинството идва на много висока цена, но си заслужава. Жена, която не е станала майка, е само наполовина жена, убеден съм в това!

Ендометриоза: Възможна бременност... и дори препоръчителна!

Известно е, че бременността и кърменето са отлични средства за лечение на ендометриоза и често водят до стабилна ремисия. Тъжният парадокс обаче е, че често е ендометриоза пречи на зачеването. Защо се появява това заболяване? Как се диагностицира? Как да се лекува? Евгения БОНДАРЕНКО, акушер-гинеколог от първа категория на мрежата от центрове за семейна медицина "Здравица", консултира Sibm за лечение на ендометриоза.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е толкова често срещана, колкото и мистериозно заболяване. По някаква неясна причина ендометриоидната тъкан, която покрива матката отвътре, започва да се държи странно. Расте в излишък в тялото на матката, на други гениталии - на шийката на матката, в тръбите, яйчниците или дори започва да „пътува“ през тялото и се намира на напълно неочаквани и неподходящи за това места - в червата, пикочните пътища, белите дробове и дори в тъканите на очите.

Всичко би било наред, но ендометриумът е специална тъкан, която е замислена от природата да приема оплодена яйцеклетка и да създава комфортни условия за нея. За тези цели всеки месец в началото на цикъла ендометриумът активно се разраства и удебелява под въздействието на хормона естроген. Приблизително на 15-ия ден от цикъла, друг хормон, прогестерон, е свързан с процеса: ендометриалните тъкани започват да отделят много слуз, съдовете се разширяват и стават пълнокръвни, за да осигурят най-добрия прием за нов живот. Ако зачеването не е настъпило, тогава до края на цикъла съдържанието на двата хормона намалява рязко, обраслият слой на ендометриума се унищожава и отхвърля - менструацията започва.

Прекомерният растеж на ендометриума вътре в матката или присъствието му в други органи води до патология - ендометриоза. Подобно на нормалната маточна лигавица, тези тъкани растат в началото на всеки цикъл и се разрушават по време на менструация. Това може да доведе до образуване на сраствания и кисти на ендометриума..

Коментар на специалист

Ендометриозата е дисхормонално, имунозависимо и генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с доброкачествено разпространение на тъкан, подобна по морфологична структура и функция на ендометриума, но извън маточната кухина. Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания, особено при жени на възраст 20-40 години. Според локализацията на огнищата той се разделя на генитален и екстрагенитален.

Гениталната ендометриоза е вътрешна - когато тъканта расте в тялото на матката, провлака и интерстициалните части на тръбите, и външна - когато е засегната вагиналната част на шийката на матката, вагината, яйчниците, тръбите и тазовата перитонеума.

Екстрагениталната ендометриоза е поражение на всички други органи, с изключение на гениталиите. Фокусите на ендометриозата са подложени на хормонални влияния по време на менструалния цикъл и именно тези циклични промени причиняват основните симптоми и оплаквания на жените, страдащи от тази патология.

Причини за ендометриоза

Няма еднозначно мнение за това, защо ендометриозата се появява в медицинската общност. Предполага се, че ендометриалните клетки навлизат в коремната кухина по време на менструация от фалопиевите тръби или се пренасят през тялото с лимфен и кръвен поток от матката.

Известни са случаи на ендометриоза при мъже, подложени на естрогенна терапия, което доказва хормоналния характер на това заболяване..

Коментар на специалист

Има няколко теории, които обясняват ендометриозата, нито една от които не е ясно доказана. Понастоящем водещата теория е изместването на ендометриоидните частици „навътре“, тоест с ретроградното протичане на менструалната кръв през фалопиевите тръби в перитонеума; жизнеспособни клетки от лигавицата на матката в менструална кръв се прикрепят към перитонеума и растат. Установено е, че това явление е особено често при аборти и медицински интервенции (кюретаж на маточната кухина, цезарово сечение).

Въпреки това, поради разпространението на ендометриозата при момичетата, генетично детерминираната теория за произхода на ендометриозата в момента излиза на второ място: промени, които настъпват на етапа на формиране на плода в утробата. Често в млада възраст заболяването се съчетава с малформации на гениталните органи..

Рисковите фактори за ендометриоза включват:

хормонални нарушения, когато рецепторите улавят хормони с повишена активност;

чести вътрематочни интервенции;

хронично стресово състояние на организма.

Симптоми на ендометриоза

Често ендометриозата не се проявява по никакъв начин и признаците на това заболяване са видими само с ултразвук.

В други случаи ендометриозата може да доведе до такива последици като:

 • болка в долната част на корема, особено през втората половина на цикъла;
 • дискомфорт по време на секс;
 • зацапване между периодите;
 • нарушение на менструалния цикъл;
 • затруднено зачеване.

Коментар на специалист

Симптомите на ендометриозата са изключително разнообразни. Най-честият симптом е болката в долната част на корема, която се появява циклично. Често интензивността му се увеличава през втората половина на менструалния цикъл и по време на менструация. С напредването на болестта болката става изтощителна, става постоянна, излъчваща се в перинеума и краката. Това често понижава настроението, работоспособността, депресията и хроничната умора. Един от симптомите на ендометриоза е нарушение на менструалната функция: зацапване преди и след менструация, нередовна менструация. Установено е, че около 40% от жените с ендометриоза страдат от безплодие, което възниква както в резултат на хормонален дисбаланс, така и поради променения ендометриум, а в някои случаи и поради процеса на адхезия (с локализация на огнища в коремната кухина).

Диагностика на ендометриоза

Цял набор от методи помага за точното диагностициране на ендометриозата:

Индикатори на туморни маркери в кръвния тест. При ендометриозата на яйчниците показателите на маркерите CA 125, CEA и CA 19-9 често се увеличават няколко пъти.

При ултразвук диагностикът може да види ендометриални огнища и кисти.

Най-високата точност има лапароскопски метод - позволява ви точно да определите наличието и локализацията на огнища на ендометриоза, сраствания и кисти. В допълнение, с помощта на лапароскопия е възможно едновременно отстраняване на диагностицирани огнища и кисти, отделни сраствания.

Коментар на специалист

При диагностицирането на ендометриоза, в допълнение към оценката на оплакванията и обективния статус, гинекологът е подпомогнат от снимка на ултразвукова диагностика, която може да се направи за изясняване на диагнозата не само на стандартния 5-7 ден от цикъла, но и да се повтори на 21-24 ден от цикъла, когато косвените признаци са по-ясно видими това заболяване. Кръвта за маркери CA-125 и CA-19-9 често е леко повишена при ендометриоза, но те не са специфични, тъй като това са маркери на всички онкологични процеси. Тяхната комбинация повишава чувствителността на диагнозата, но също така дава 10% фалшиво положителни резултати. По този начин нито един от биомаркерите не е специфичен за диагностицирането на заболяването. Единственият точен метод е лапароскопията с откриване на ендометриоидни огнища.

Лечение на ендометриоза

За съжаление, в някои случаи ендометриозата е пречка за зачеването: обширни огнища на заболяването могат да провокират образуването на сраствания в тазовите органи. Това предотвратява оплождането и напредването на оплодената яйцеклетка в матката. Освен това срастванията могат да причинят извънматочна бременност. Ето защо, в някои случаи, преди да планирате бременност, е необходим курс на лечение на ендометриоза..

Днес има два основни метода за лечение на болестта:

Хормонални - лекарят препоръчва прием на хормонални лекарства (в някои случаи са достатъчни правилно подбрани хормонални контрацептиви), които временно блокират работата на яйчниците, спират цикличния растеж и разрушават ендометриалните клетки;

 • Хирургично - ако има големи огнища на ендометриоза, кисти и сраствания, които предотвратяват бременността, лекарите препоръчват хирургическа интервенция. Операцията се извършва с помощта на минимално инвазивен лапароскопски метод. Хирургът прецизно премахва огнищата на заболяването, като същевременно внимателно запазва органите.
 • Коментар на специалист

  Лечението на ендометриоидното заболяване зависи от степента на лезията, локализацията на огнищата и необходимостта от запазване на репродуктивната функция. При младите жени това е най-често хормонална терапия, която е насочена към потискане на менструацията и намаляване на клиничните симптоми на заболяването. Хирургичното лечение е показано в случай на съпътстващо безплодие като етап на подготовка преди планирана бременност.

  Ендометриоза и бременност

  Лекарите позволяват планиране на зачеването, като правило, възможно най-скоро след лечението. Не трябва да се затяга, защото свити или хирургично отстранени огнища могат да се върнат отново. Ако ендометриозата не пречи на зачеването, лекарят може да препоръча неродената жена като терапия... бременност и кърмене. По време на бременност и кърмене цикличните хормонални процеси в тялото на жената спират и те се заменят с напълно различни, насочени към носене и поддържане на бременността. Пролиферацията на ендометриума също спира и в някои случаи дори се обръща.

  Признаците на ендометриоза намаляват или изчезват изцяло през целия период на бременността и кърменето, но след кърмене патологичните процеси в ендометриума могат да се появят отново, така че е необходим контрол върху това заболяване.

  Коментар на специалист

  Тъй като ендометриозата на коремната кухина често води до образуване на сраствания, вероятността от извънматочна бременност в тази ситуация е доста висока. Самата бременност влияе благоприятно върху хода на ендометриозата, както и продължителната лактация, тъй като по това време не се появяват циклични хормонални колебания, което води до влошаване на хода на заболяването.

  Как ендометриозата на матката 1, 2 градуса влияе на зачеването: планиране в млада възраст и възможно ли е да забременеете след 40 години

  В тази статия ще разберете дали има шанс за бременност с ендометриоза, както и как да се справите с такова заболяване. Възможно ли е да се роди с тази патология и какви са възможните усложнения.

  Ендометриоза: има ли затруднения при зачеването на дете

  Ендометриозата е заболяване, което в половината от случаите води до безплодие. За съжаление момичетата, които имат тази патология, не забременяват дълго време..

  При хронични форми на ендометриоза зачеването е невъзможно. Но това не означава, че момичето не може да стои и да не ражда бебе. Съвременните технологии правят невероятни неща.

  Когато възникне

  Няма точен отговор. Някои лекари се придържат към теорията, че подобно заболяване се развива на фона на сложен труд или спонтанни аборти. Парчетата от ендометриума не излизат напълно от матката и остават вътре в репродуктивните органи. По този начин ендометриумът се прикрепя към яйчниците, тръбите или влагалището и започва да расте..

  Привържениците на друга теория са убедени, че подобно заболяване се предава само по наследство. Ако бабата или майката на момичето са имали това заболяване, то тя също има предразположение към него.

  Степента на заболяването

  Ендометриозата е разделена на 4 етапа:

  1. Лека форма на заболяването. За съжаление то протича безсимптомно, затова е наложително редовното посещение на гинеколог. По време на прегледа лекарят няма да изпрати за ултразвуково сканиране, ако не види никакви отклонения, но можете да играете на сигурно място и да вземете препоръка, за да изключите наличието на заболяването.

  2. Ендометриозата от втора степен вече е по-трудна. Пациентът усеща болка на мястото, където епителът се е вкоренил и расте. Често на този етап можете бързо да се отървете от болестта, като приемате специални лекарства..

  Във втория стадий на заболяването количеството на менструалния поток се увеличава значително. Също така се забелязват зацапвания между периодите..

  3. Третият етап на ендометриоза е много сериозен. По органите се появяват нови участъци от тъкан, а старите се увеличават по размер. Съответно болката става по-силна. На този етап се засягат репродуктивните и други органи..

  4. Тежка форма на заболяването. В този случай репродуктивната система на жената е напълно засегната, това важи и за коремните органи. Често настъпва растеж. Вагината и аналният пасаж са по-податливи на този процес. Ако не прибягвате до лечение, тогава е възможна смърт..

  Ендометриоза и зачеване

  Често пациентите се оплакват, че не могат да забременеят с такова заболяване. Всичко зависи от степента на развитие на болестта, както и от това кой орган е засегнат.

  Възможно ли е да забременеете

  В първите два етапа на ендометриоза е възможна бременност, но само в три случая.

  1. Ако поне един яйчник не е засегнат. Това означава, че една зряла яйцеклетка ще може да излезе и да влезе в маточната кухина..
  2. Фалопиевата тръба е проходима. Ако е засегнат един яйчник, тогава фалопиевата тръба близо до него също няма да играе роля в зачеването. Следователно бременността е възможна с една работна тръба.
  3. Матката не е прекалено засегната от ендометриоза. След курс на лечение е възможна бременност.

  Как влияе на зачеването

  Поради появата на новообразувания (кисти на яйчниците, сраствания във фалопиевите тръби), репродуктивната система е нарушена. Съответно няма да работи за зачеването на дете, докато не се отстранят всички проблеми. Също така си струва да се отбележи, че поради новообразувания е много по-трудно сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката. Следователно не е възможно да забременеете.

  Рискови фактори

  При ендометриоза на матката съществува риск от спонтанен аборт. Също така, това заболяване може да удуши зиготата. Ето защо, преди да планирате бременност, трябва да се подложите на сериозен курс на лечение..

  Планиране на бременността

  При ендометриоза на матката се предписва лечение с хормонални лекарства преди планиране на бременността. Ако тялото на матката е засегнато от епитела, тогава не се предписва хирургическа интервенция. Лекарят предписва хормонални лекарства, които "успокояват" репродуктивната система на жената. След курс на лечение (3-6 месеца), лекарствата се отменят, ако има положителна тенденция. Тогава една жена може да забременее сама..

  Как да забременея с ендометриоза

  За да протича бременността нормално, трябва стриктно да следвате препоръките на Вашия лекар. В първия стадий на заболяването зачеването може да не е трудно..

  След 40 години

  На тази възраст самозачеването не се препоръчва..

  Репродуктивната система на жената вече не работи с пълна сила и тогава ендометриозата също е свързана.

  След 40 години се препоръчва само IVF.

  Зачеване при 2 градуса: възможно ли е

  Бременността във втория етап на ендометриоза е възможна, но си струва да се разгледат няколко точки:

  1. изпийте курс на хормонални таблетки преди бременност, за да подобрите функционирането на репродуктивните органи;
  2. баналният стрес също провокира растежа на епитела, така че трябва да сте в спокойно състояние и в добро настроение;
  3. вземете тестове за идентифициране на положителната динамика на заболяването;
  4. постоянно посещавайте лекаря, без да пропускате нито една среща;
  5. спазвайте всички препоръки на лекаря.

  Препоръки на лекаря

  Много лекари твърдят, че ендометриозата изчезва, когато настъпи бременност. Не веднага, разбира се, а постепенно. Едва сега става трудно да забременеете.

  1. правилно хранене (не можете да ядете кафе, бял хляб, ориз и замразени храни);
  2. на втория етап се препоръчва лапароскопия, след операцията бременността настъпва по-бързо.
  3. пълноценна почивка;
  4. постоянно наблюдение от лекар.

  Противопоказания

  Въпреки факта, че хормоналното лечение е ефективно, то има редица противопоказания. Например поради непоносимост към компонентите или при хронични заболявания. Болестите на стомашно-чревния тракт, захарният диабет или сърдечно-съдовата система са пряко противопоказание за приемане на хормонални лекарства и провеждане на лапароскопия.

  Как ендометриозата влияе на бременността

  С настъпването на бременността хормоналният фон на жената се възстановява, което има положителен ефект върху общото състояние. Болестта бавно отстъпва, огнищата на ендометриума се разтварят. Но на 3 стадия на заболяването е невъзможно да забременеете сами. В този случай се прилага IVF. През цялата бременност и кърмене болестта може напълно да изчезне..

  Това е ужасно заболяване, при което е трудно да забременеете, но може да се излекува, ако се подложите на прегледи и посетите лекаря си навреме. По-трудно е да забременеете с това заболяване, но е възможно. Ако жената иска да има дете, тогава определено ще успее..