Бързият тест за бременност е система за ранна диагностика на бременността, която ви позволява да извършвате процедурата у дома. Бързият тест е общото наименование на всички тестове за бременност, които съществуват в даден момент. Благодарение на тези устройства една жена може да разбере за началото на зачеването, без да посещава лекарски кабинет. Ако по-рано беше възможно да се определи бременността само от първия ден на закъснението на менструацията, тогава експресните тестове от ново поколение ви позволяват да направите това много по-рано.

Днес има много видове експресни тестове. Всички те се различават по начина, по който работят, по цена и по набор от функции. Следователно, за да направите правилния избор, трябва да се ориентирате в основните характеристики на продукта..

Принципът на експресния тест

Всички бързи тестове за бременност се основават на един механизъм на действие; те определят специфичен хормон в урината. Този хормон се нарича хорион гонадотропин или hCG. Той започва да се произвежда в тялото на жената с ускорени темпове от момента, в който власинките на растящата плацента се имплантират в стената на матката, т.е. след фиксирането на ембриона. От този момент нататък нивото на hCG непрекъснато се увеличава, но в ранните етапи на бременността може да се определи само във венозна кръв.

Съвременните бързи тестове могат да открият hCG в урината, започвайки от 10-12 дни от момента на зачеването.

Това до голяма степен зависи от нивото на чувствителност на устройството, което е избрано за диагностика:

Тестовете с чувствителност 25 mIU / ml откриват бременност от първия ден на пропуснатите менструации.

Тестовете, чиято чувствителност е 15 mIU / ml, могат да открият бременност 1-2 дни преди датата на очаквания период.

Свръхчувствителни тестове с чувствителност към hCG при 10 mIU / ml откриват бременност 4 дни преди датата на настъпване на очаквания период.

Принципът на действие на експресните тестове се основава на взаимодействието на специален реагент с хормона на hCG. Във всяко от тези устройства се прилага специално вещество по специален начин - антитела към hCG. При взаимодействие с урина, която съдържа хорион гонадотропин, тестът дава реакция. В зависимост от вида на устройството върху него могат да се появят ивици или резултатът да се покаже със знаци, букви и др. Ако в урината на жената няма hCG или има твърде малко от него, тогава тестът ще бъде отрицателен.

Инструкции за използване на бързи тестове за бременност

Тестът се купува най-добре в аптека. Това е единственият начин да бъдете сигурни, че условията за съхранението му са изпълнени изцяло..

По време на покупката е важно да се запознаете с датата на изтичане на теста. Тестът с изтекъл срок може просто да не работи или да доведе до ненадежден резултат.

Целостта на опаковката с тестото не трябва да се нарушава.

Неприемливо е да се използва един и същ тест 2 пъти (при условие че бъде закупен еднократен експресен тест).

По-добре е сутрешната проба от урина да се използва за диагностика..

Трябва само да отворите теста, преди да го използвате.

Преди да съберете урината или да уринирате директно за изследването, препоръчително е да се измиете добре и да подсушите с кърпа.

Ако процедурата включва предварително събиране на урина, тогава за това трябва да изберете чист и сух контейнер. Тя може да бъде стъклена или пластмасова.

Преди да използвате теста, трябва внимателно да прочетете инструкциите. Не бива да я напускате.

Кога е най-доброто време да се направи бърз тест за бременност?

Ако се позовавате на инструкциите за използване на бързи тестове, производителите не посочват кога е най-добре да се извърши процедурата. Гинеколозите обаче дават недвусмислена препоръка в това отношение - за изследването е необходимо да се вземе първата порция сутрешна урина. Това е особено вярно, когато изследването се извършва на ранен етап от бременността..

Факт е, че вероятността от грешка се увеличава, когато урината се събира през деня или вечерта. През деня урината става по-малко концентрирана поради консумацията на вода и други напитки. Съответно, нивото на hCG намалява в него, което може да повлияе неблагоприятно на надеждността на резултатите..

Плюсове и минуси на различни бързи тестове за бременност

На пазара има няколко възможности за бързи тестове за бременност. Всички те имат някои разлики по отношение на методологията за тяхното прилагане:

Тестове на ленти или тестове на ленти. Стрип тестовете са най-евтиното устройство сред цялата гама бързи тестове за бременност, поради което те имат най-голяма популярност сред женското население. Такива устройства са представени от хартиена лента, която седи върху пластмасова подложка. На тази хартия има зони за импрегниране, които стават видими. Ако има бременност, тогава ще се появят две вертикални ивици, а ако няма бременност, ще се появи една вертикална ивица.

За тестване ще ви трябва чист контейнер, в който се събира урина. След това в нея се потапя лента (до определено ниво) и тя се държи в течността за около 10 секунди. След това време тестът се поставя върху суха и равна повърхност. След още 3-5 минути можете да оцените резултата.

Тестовете с ленти обикновено дават надежден резултат, ако се провеждат в първия ден на пропуснатите периоди.

Ако разгледаме недостатъците на такива тестове, тогава сред тях можем да различим не твърде удобното използване на лентови тестове и относително високия риск от грешки..

Тестове за таблети или касети. Тези тестове са плоски пластмасови кутии с малки прозорци. Единият прозорец е контейнер за събиране на урина, където се пипетират няколко капки урина. Резултатът се появява във втория прозорец. Такива устройства не са много скъпи по отношение на цената, но дават по-точни резултати в сравнение с тест лентите..

Ако разгледаме недостатъците на таблетните тестове, тогава сред тях можем да подчертаем сложността на процедурата и невъзможността да се открие резултатът няколко дни преди началото на менструацията..

Мастилено-струйни тестове. Експресните тестове за мастиленоструйни устройства са удължени. Използването на такива устройства е много просто. За процедурата е достатъчно да поставите теста под струята урина за няколко секунди. След 3-5 минути устройството ще даде резултат.

Мастилено-струйни тестове могат да се правят няколко дни преди началото на очаквания период. Освен това те са много удобни за използване..

Що се отнася до цената на такива устройства, тя се определя от сложността на тяхната вътрешна структура. Ако мастиленоструйните тестове са оборудвани с цифров дисплей и USB порт, тогава цената ще бъде по-висока.

Електронни или цифрови тестове. Тези устройства са съвременни. Използването им е много просто: върхът трябва да се постави в урината. За да направите това, можете или просто да го поставите под потока, докато уринирате, или да изтеглите течността в контейнер и да спуснете устройството там. Времето на излагане на урината на теста е 3-5 секунди. След това се поставя върху суха и равна повърхност и след още 3-5 минути се оценява резултатът. Той се появява на прозореца.

Едно от предимствата на такова устройство е, че то може да показва бременност няколко дни преди началото на очаквания период. Освен това могат да бъдат закупени цифрови тестове за многократна употреба, както и тестове с USB порт. Цената за тях обаче ще бъде с порядък по-скъпа, отколкото за класическите тест ленти..

Може ли бързите тестове да са грешни?

Въпреки че бързите тестове са доста надеждни при откриване на бременност, те могат да бъдат погрешни..

Първо, нивото на хорион гонадотропин в тялото на всяка жена се повишава по различен начин..

На второ място, тестът може да даде отрицателен резултат поради ендокринна дисфункция при жените, както и заплаха от спонтанен аборт..

Трето, може да се получи фалшиво отрицателен резултат, ако изследването се извърши твърде рано. Това е особено често при жени с нестабилен менструален график..

Четвъртата причина, поради която тестът дава неправилен резултат или изобщо не работи, е нарушение на правилата за извършване на процедурата за тестване или брак на самото устройство.

Жената трябва да вземе предвид, че бързите тестове могат да дадат не само фалшиво отрицателни, но и фалшиво положителни резултати..

Възможни причини за тези грешки:

Жената е родила наскоро (преди не повече от 2 месеца);

Жената има нарушения в работата на яйчниците;

Жената е имала спонтанен аборт или аборт (преди около 30 дни);

Жената развива тумор, който произвежда хормони;

Жената приема лекарства за плодовитост, съдържащи hCG, или ги е приемала преди по-малко от 2 седмици;

Използван е тест с изтекъл срок на годност.

Има случаи, когато менструацията продължава дори след бременност. Ето защо, ако жената има съмнения относно това, може да се направи бърз тест дори по време на нейния период. Менструалната кръв по никакъв начин не може да повлияе на определянето на hCG. Следователно, ако има бременност, тестът ще даде положителен резултат..

Много въпроси задават жените относно извънматочната бременност и резултатите от диагностиката. Както знаете, в този случай ембрионът в яйцеклетката е прикрепен не към стената на матката, а към фалопиевата тръба. По време на извънматочна бременност се произвежда хорион гонадотропин, но нивото му се повишава изключително бавно или напълно стои неподвижно. Най-вероятно бързият тест все пак ще даде положителен резултат. Ивиците обаче могат да бъдат размазани или много бледи. В ранните етапи на извънматочна бременност тестът ще бъде отрицателен.

Понякога има патологии на бременността като замразен ембрион. В този случай експресните тестове първо дават положителен резултат, след това става съмнителен и след това напълно отрицателен. В този случай е невъзможно да се колебаете да се свържете със специалист..

Така че, използването на експресни тестове дава възможност да се определи бременността в ранните етапи от нейното развитие, без дори да напускате дома си. Благодарение на широката гама експресни тестове, всяка жена ще може да избере най-добрия вариант за себе си.

Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.

Бърз тест за бременност

Съвременната жена, за разлика от своите предшественици, има всяка възможност да опровергае или, напротив, да потвърди присъствието си при първите съмнения за бременност - със забавяне на менструацията, промени в настроението и други признаци, които косвено могат да показват „интересна ситуация“. Всичко - благодарение на специални експресни тестове, които жената, ако е необходимо, може да извърши у дома, само като закупи всичко необходимо за „тестване“ в аптека. Едва ли днес има дами, които не са чували (или дори са използвали) такива устройства поне веднъж в живота си. Всъщност бързият тест за бременност е лесен за използване, ефективността му е много висока (от 92% до 99%) и не се изискват специални препарати от жената за провеждането му. Освен ако не закупите действителния тест.

Бързият тест за бременност дава резултат като лакмус - промяна на цвета под въздействието на човешки хорион гонадотропин (hCG). Хорион гонадотропин е специален хормон, който обикновено присъства в тялото на жената в изключително малки количества. Но след оплождането на яйцеклетката и имплантирането на ембриона в матката, тя започва да се произвежда интензивно от хорионните ворси, а след това и от плацентата. По този начин нивото на hCG по време на бременност непрекъснато се увеличава и само повишаването му става определящо за положителен тест за бременност..

За да разрешат първите съмнения относно бременността, днес жените имат възможността да се възползват от един от експресните тестове, разработени от съвременните медицински специалисти. Такива устройства са различни - от най-простите лентови тестове до електронни тестове. Който и метод на "диагностика" да бъде избран, препоръчително е да се направи бърз тест за бременност на 3-5-ия ден от закъснението на менструацията. Така че, хорион гонадотропин започва да се произвежда интензивно само след като ембрионът е прикрепен към маточната стена - около 6-8 дни след оплождането. И положителен резултат от теста, в зависимост от вида му, е в състояние да покаже, дори след първата седмица на бременността.

Как и кога е по-добре да се направи тест за бременност

Преди изобретяването на тестове за бременност човечеството прибягва до различни методи за отгатване началото на гестационния период. Извършени са своеобразни тестове за бременност чрез намокряне на зърно с женска урина, смесване на урина с вино, промяна на характеристиките на биологичната течност под въздействието на различни добавки и инжектиране в определен вид жаби. Така че се смяташе, че в началото на бременността зърната от пшеница или ечемик, напоени с урина, покълват по-бързо, което помага не само да се диагностицира успешно зачеване, но и да се предскаже пола на детето. Повторение на такъв тест през 70-те години на 20-ти век показа 70% ефективност на метода за определяне на бременността.

Съвременният тест за бременност дава възможност с голяма вероятност да се определи началото на появата на нов живот без продължителни експерименти с различни състави и зърнени култури. Разнообразието от тестове за бърза диагностика обаче предполага необходимостта да се знае кога да се прави тест за бременност, как да се тълкува резултатът и кои тестове е най-добре да се използват..

Как работят бързите тестове за домашно ползване

Въпреки модернизацията на диагностичните методи, материалът за тестване остава същият като през Средновековието. Урината съдържа човешки хорион гонадотропин, същия хормон, който се оценява чрез кръвни тестове за диагностициране на бременност.

Във венозната кръв хормонът на hCG започва да се определя 2-3 дни след началото на въвеждането на хорионни ворсинки по стените на матката. Хорион гонадотропин достига концентрация, достатъчна за повечето тестове в отделената урина, около седмица след началото на процеса на неговото производство в организма.

Ако в урината има достатъчно концентрация на hCG за нивото на чувствителност на теста, възниква реакция на химичен препарат на повърхността на теста и хормон. При липса на хормона или неговата недостатъчна концентрация реакцията не настъпва и резултатът е отрицателен.

Средната чувствителност на предлаганите на пазара тестове е 25 mUI, този показател за hCG обикновено достига две седмици след оплождането. Съществуващите тестове с по-висока чувствителност, отговарящи на по-малко количество хормон, диагностицират появата му 3-4 дни по-рано.

Кога да използвате теста на редовен цикъл?

Ако менструалният цикъл е редовен и постоянен брой дни между началото на кървенето, не е трудно да се изчисли периодът на овулация. В средата на цикъла (със стандартен менструален цикъл от 28 дни - на 14 ден), яйцеклетката се освобождава.
Оплождането на яйце е възможно в рамките на три дни от жизнения му цикъл. След процеса на сливане на яйцеклетката и сперматозоидите в продължение на 4-5 дни, зародишните клетки мигрират през матката до мястото на плацентацията, след което започва производството на hCG. Ако приемем оплождането в рамките на 2 дни, 4 дни от миграцията и времето, необходимо за постигане на желаното ниво на концентрация в урината на хормона, високочувствителните тестове могат да покажат началото на бременността 10 дни след овулацията, тоест със среден цикъл от 28 дни - на 24 ден от цикъла... За по-голяма увереност експертите препоръчват използването на силно чувствителен тест 12 дни след освобождаването на яйцеклетката от яйчника, нормални тестове за чувствителност - 15-16 дни.

Диагностика на бременност с нередовен цикъл

Ако менструалният цикъл е нередовен, продължителността на периодите между менструациите варира, тогава времето на използване на теста зависи от датата на овулация.
Овулацията може да се определи чрез субективни усещания (някои жени усещат характерни изтръпвания в областта на един от яйчниците, чувство за пълнота, подуване, чувствителност, промени в настроението), както и чрез измерване на ректалната температура и използване на тест за овулация. При определяне на настъпването на овулация и възможно оплождане се използва тест за бременност 15 дни след датата на падежа.

Сутринът е по-мъдър от вечерта: кога е най-доброто време да направите теста

Повечето съвременни тест ленти не ограничават диагностичния период по всяко време на деня: те могат да се използват сутрин, следобед, вечер. Експертите обаче, предвид възможността за естествено намаляване на концентрацията на hCG след пиене на голямо количество течност, препоръчват да се прибегне до диагноза сутрин, като се използва първата порция урина след нощен сън, особено с малък вероятен период на бременност.

През деня, когато течността попадне в тялото, концентрацията на хормона намалява. За периоди повече от 18 дни след овулацията този фактор не е определящ, но времето за овулация също не винаги съвпада с очакваното. За точни показатели е по-добре да се следват препоръките на специалистите и в ситуация, при която тестът трябва да се извърши следобед или вечер, тогава диагнозата ще бъде оптимална след четири часа въздържане от ходене до тоалетна и ограничаване на използването на течни продукти за поддържане на нивото на концентрацията на hCG.

Правила за използване на експресни тестове

 • Необходимо е да се спазват правилата за съхранение на тестовете, предоставени от производителя.
 • Използването на теста в повредена опаковка може да изкриви резултатите от диагностиката.
 • Пакетът се отваря непосредствено преди диагностика..
 • Използването на изтекъл тест води до неправилни резултати.
 • Оптималното време за тест е сутрин, веднага след нощен сън.
 • Ако тестът не е реактивен тест, събирането на урина изисква използването на чист съд.
 • Препоръчва се извършването на хигиенни процедури с измиване на външните полови органи преди тестване.
 • Спазвайте стриктно указанията на инструкциите за употреба.

Тест за бременност: инструкции за употреба

Има различни видове бързи тестове. Инструкции за всеки тип са приложени към теста, нарушаването на правилата за употреба най-често води до появата на неправилни индикатори.

Когато се диагностицира бременност, тестът се използва по време, посочено от производителя. Ако се препоръчва тестване от първите дни на закъснението, тогава има вероятност чувствителността на реагента или индивидуалните характеристики, времето на зачеване да разкрият бременност по-рано от определения период, но най-често точен резултат е възможен само в посочените дни от цикъла.

Цената на теста най-често пряко корелира с неговата надеждност: колкото по-ниска е цената, толкова по-ниска е производствената цена и съответно по-евтин е химическият реагент, толкова по-голям е броят на неверните резултати. На пазара днес най-честите тестове на четири модификации, всеки сорт има свои собствени характеристики и инструкции за употреба. Някои производители произвеждат различни видове тестове под една марка (Evitest или Evitest, Frautest и др.), Когато купувате, трябва да обърнете внимание на сорта.

Тест лента или тест лента

Тест с ленти (тест с ленти, тест с ленти) - един от първите варианти за диагностициране на бременност, тест за независимо използване и бърза интерпретация на резултатите. Най-често срещаният и най-евтиният вариант (например, Itest Plus се предлага на цена от 20 рубли.).
Лента от хартия и пластмаса с допълнителен вътрешен слой, импрегниран с реагенти, при контакт с урина, петна на едно или две места. Една лента потвърждава ефективността на теста, две показват наличието на достатъчна концентрация на хормона човешки хорион гонадотропин за потвърждаване на бременността.

Правила за употреба: съберете първата сутрешна урина в чист съд, спуснете теста до границата, посочена на лентата, задръжте го в течността за необходимото време (най-често 20-30 секунди), извадете го и го поставете на суха хоризонтална повърхност.

Диагностичните резултати се появяват в рамките на период от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. Някои тестове също могат да променят цвета на контролната лента - колкото по-блед е цветът, толкова по-кратка е бременността.

Тестове за тип таблетки

Тестовете на таблетки се основават на същия принцип на действие като тестовете с ленти: при контакт с урина на определена част от повърхността се получава химична реакция на реагента и хормона hCG. За да се намали вероятността от грешка, обемът на течността се дозира и точката на контакт е ограничена от специален прозорец.
Съгласно инструкциите, урината трябва да се събере в прикрепения чист контейнер, след което с помощта на пипетата от комплекта се разпределят 4 капки в малкия прозорец на тестовата таблетка. Резултатите се оценяват в следния прозорец: в зависимост от сорта се появяват една или две ивици или минус и плюс.

Мастилено-струйни тестове

Този сорт се счита за един от най-точните и чувствителни, а също така не изисква допълнителни устройства и манипулации. Тест лентата се поставя под струята урина за 10 секунди (ако е необходимо, можете да използвате контейнер и да потопите теста в урината).
Резултатите трябва да се оценяват на интервали от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. За разлика от горните опции, мастилено-струйните тестове могат да се прилагат до 5 дни преди очакваната дата на вашия период.

Дигитален тест за бременност

Електронна модификация на конвенционалните варианти. Тестът оценява концентрацията на hCG хормон и изисква потапяне в урината, но резултатът (в зависимост от вида на теста) се показва или на електронно мини табло, или се появява на екрана на компютъра, към който тестът е свързан чрез USB порт.
Тази опция се счита за най-оптимална поради невъзможността за изкривяване на интерпретацията на резултатите. Чувствителността на цифровите тестове обаче е същата като тази на мастиленоструйните тестове: те могат да се използват 3-4 дни преди очакваната дата на менструацията. Когато се тества 2 дни преди началото на менструацията, се гарантира точност от 99%.

Отрицателен резултат от теста при развитие на бременност

В повечето случаи тестовете показват отрицателен резултат при бременни жени, ако тестовете се използват твърде рано с ниска чувствителност, ако не се спазват инструкциите за употреба или съхранение. Отрицателен резултат е възможен и поради късна овулация и късно зачеване - в такива случаи хормоналният фон се променя по-бавно от очакваното в съответствие с менструалния цикъл.

Болестите на ендокринната система, хормоналните дисбаланси също водят до отрицателни резултати при диагностиката на теста. За заплахата от спонтанен аборт за гестационната възраст е характерно неподходящо повишаване на нивото на хормона на hCG, което съответно води до една лента на теста в момент, когато концентрацията на hCG трябва да е достатъчна за двама.

Струва си да се знае, че по време на бременността тестовете могат да се използват само през първия триместър. Концентрацията на hCG не се запазва по време на периода на изчакване на детето, което води до инциденти: ако тестовете се провеждат за период от повече от 2-3 месеца, резултатът ще бъде отрицателен.

Фалшиво положителни резултати

Положителните резултати от теста при небременни жени са много по-рядко срещани от обратната ситуация и в повечето случаи показват наличие на заболявания (дисфункция на яйчниците, образуване на туморна формация в репродуктивните органи, която произвежда хормони и др.). Фалшиво положителни резултати от диагностиката се отбелязват и през първите два месеца от следродилния период и при използване на изтекъл тест.

Тестване по време на менструация

При някои жени бременността е придружена от менструално отделяне, подобно по изобилие, време и прояви на нормалната менструация. Като правило освобождаването от отговорност приключва през първия триместър, но случаите на техните прояви са известни през целия гестационен период. В такива ситуации се препоръчва да се прибегне до кръвен тест, но е възможно и използването на тестове..
Всеки тест се основава на оценка на концентрацията на хормона в урината и навлизането на менструален поток в него не влияе върху ефективността на тестовете.

Ако резултатите от теста се съмняват

Понякога не е лесно да се интерпретират резултатите от експресната диагностика: втората индикаторна лента е леко очертана, прозира от вътрешната страна на теста. Понякога това се случва поради некачествено производство на евтини хартиени тест ленти: когато е мокър, реагентът става малко по-забележим, отколкото в суха форма.
Видима, но слаба втора лента най-често показва ниско ниво на hCG, недостатъчно за чувствителността на теста. В този случай е по-добре да отложите проверката за 1-2 дни или да използвате по-силно чувствителна опция..

Лента с недостатъчна степен на оцветяване може да се появи и в резултат на неправилно съхранение на теста, нарушение на инструкциите. Във всеки случай се препоръчва повторно тестване и / или кръвен тест за hCG.

Извънматочна или неразвиваща се бременност

Резултатите от теста за извънматочна и / или неразвиваща се бременност също са положителни: в дните на очакваната менструация най-често се отбелязва наличието на втора лента на теста. Но повишаване на нивото на хормона при такива условия не настъпва; при многократно тестване индикаторът за бременност може да избледнее или да не се появи, което изисква незабавна медицинска помощ.

Как да използвате бърз тест за бременност - подробно ръководство

С появата на бързи тестове за бременност момичетата вече не трябва да ходят на гинеколог, за да определят началото на зачеването в ранните етапи..

Сега бъдещата майка ще научи самостоятелно за нейното "интересно положение". Вярно, това не означава, че тя няма нужда да се регистрира. Всички стъпки трябва да се извършват според медицинските препоръки.

Характеристики на бързите тестове за бременност

Независимо от вида на устройството, трябва да използвате урината си, за да диагностицирате зачеването. Именно тя се счита за показател за бременност..

В хода на имунохроматичния анализ (ICA) хорион гонадотропин взаимодейства с реагента, което определя резултата от изследването. Основната характеристика на тестването е, че получавате резултата почти веднага - след 5-10 минути.

Кога можете да направите

В инструкциите за използване на бързи тестове производителят не посочва кога е за предпочитане провеждането на теста. Експертите обаче недвусмислено казват, че е по-добре процедурата да се прави сутрин, като се взема част от урината след събуждане. Това състояние е особено важно да се спазва, когато се диагностицира „интересна позиция“ на ранна дата.

Събирането на телесна течност следобед или вечер увеличава риска от грешна реакция. През деня урината е по-слабо концентрирана поради консумацията на вода и особено на други напитки. Това води до намаляване на съдържанието на хорионгонадотропин (hCG) с намаляване на надеждността на резултатите..

Как работят - принцип на действие

Провеждането на абсолютно всички експресни тестове се основава на един и същ механизъм на действие: в урината се определя специфично хормонално вещество, hCG. Бързо се произвежда в женското тяло, когато ембрионът се имплантира..

Съвременните методи за определяне на бременността позволяват да се идентифицира хорион гонадотропин в урината вече от 10-12 дни след оплождането.

Кога точно можете да разберете за предстоящото попълване зависи от избора на метод за провеждане на експресния тест:

 • ако чувствителността на устройството достигне 25 mIU / ml, възможно е да се диагностицира бременност от 1 ден закъснение на менструацията;
 • когато чувствителността на теста е по-висока, тя е 15 mIU / ml, извършеното оплождане се определя 1-2 дни преди менструация;
 • свръхчувствителното устройство има висока точност с чувствителност към hCG от 10 mIU / mg. Бременност се открива 4 дни преди очаквания период.

Към всяко устройство се прилагат антихормонални антитела. Те се смесват с урината на бременна жена, която съдържа достатъчна концентрация на hCG, и се открива положителна реакция. В зависимост от вида на тестото върху него се появяват ивици, знаци или букви. Ако хориоиновият гонадотропин е недостатъчен или липсва, ще се появи отрицателен резултат..

Какви са видовете експресни тестове

Съвременните жени имат възможност да закупят различни устройства и тестове за откриване на бременност..

Аптеките предлагат огромен избор от тях. Бързите тестове се различават по начина на приложение, времето на зачеване и цената..

Тест с лента с лентов маркер

Устройството се счита за най-популярното, евтино и достъпно средство за диагностика на зачеването. Той е лесен за използване и доста точен..

Върху пластмасовата подложка се поставя хартиена лента, която съдържа импрегниращите зони. По време на проучването тези области стават видими: при липса на бременност се появява 1 вертикална лента, а при началото на оплождането две.

За да тествате, подгответе чист контейнер, където поставяте сутрешната си проба от урина.

Намалете бързия тест до посоченото ниво и след това го оставете в телесната течност за около 10 секунди. След известно време извадете устройството и го поставете на чиста, равна и суха повърхност. 3-5 минути по-късно оценете резултата. Такова проучване дава надеждна реакция, ако се проведе в първия ден от забавянето на менструацията..

Недостатъкът на метода се счита за не особено удобно използване на тест с ленти и доста голяма вероятност за неправилен резултат. Най-често това се случва поради факта, че жената не се придържа към правилата за използване на лентата..

Тест с таблетна лента

Този метод се нарича нов и чувствителен тип бързи тестове..

Прилича на плоска пластмасова кутия, която съдържа малки прозорци. Едната от тях е зоната, в която се пипетира малко урина, а втората отразява резултата от изследването. Когато биологичният материал попадне в плочата, той попада върху лентата с реагенти. Урината реагира химически, оцветявайки безцветна тъкан.

Устройството е удобно за използване, работи без потапяне в течност и, в сравнение с предишния тип експресен тест, по-точно определя началото на бременността.

В прегледите жените се оплакват, че цената на устройството е доста висока, процедурата е по-трудна, невъзможно е да се открие резултатът няколко дни преди началото на менструацията.

Мастилено-струен тест

Методът се характеризира с по-сложно устройство с висока чувствителност, което ви позволява да научите за началото на зачеването на ранен етап. Тестът има удължена форма и приемащият му край прилича на пръчка, където са поставени множество микроскопични каналчета, през които урината тече в касетата за бърз тест. Той съдържа реагента, с който ще реагира.

Анализът е разрешен при всякакви условия; не се изисква предварително събиране на урина в контейнера. Извършва се няколко дни преди очаквания период. Поставете приемния край на устройството под потока на биологична течност за няколко секунди. 3-5 минути по-късно оценете реакцията.

Недостатъкът на този метод е високата цена поради сложността на вътрешното устройство и висока чувствителност..

Електронен тест

Методът се счита за най-модерен и удобен. Той има малък екран, където се появява резултатът от изследването: „бременна“ - когато настъпи бременност, „не бременна“ - при липса на такава. Този тип експресен тест е чудесен за жени, които не искат да надничат и да изследват лентите..

За да използвате метода, поставете върха в урината. Можете да замените електронното устройство под потока биологична течност при уриниране или да го съберете предварително в чист контейнер и да го спуснете там. Оставете теста за 3-5 секунди, след което оценете реакцията, която се появява в прозореца.

Анализът може да определи бременността няколко дни преди очаквания период. Аптеките продават цифрови устройства за многократна употреба. Колко струва такъв тест? Цената на устройствата е различна, както и самите устройства. Ако тестът е оборудван с USB порт, цената ще бъде много по-висока от класическите тест ленти.

Как да използвате правилно тестовете за бременност - подробни инструкции

Ако искате изследването да бъде правилно, има няколко прости правила, които да спазвате..

Те включват:

 1. Вземете бърз тест в аптека. По този начин можете да сте сигурни, че условията за съхранение са спазени..
 2. Когато купувате продукт, внимателно проучете срока на годност. Ако е изтекъл, устройството може не само да даде грешен резултат, но просто да не работи..
 3. Внимавайте с целостта на опаковката: тя не трябва да се подправя.
 4. Ако сте закупили еднократен тест, повторната употреба не е разрешена.
 5. Съберете урината веднага след събуждането за анализ. Не забравяйте да измиете добре външните полови органи преди да ги изследвате и да ги подсушите обилно с кърпа.
 6. Отворете устройството непосредствено преди да го използвате.
 7. Ако бързият тест изисква предварително събиране на урина, пригответе чисти и сухи съдове, чийто материал трябва да бъде стъкло или пластмаса.
 8. Преди да използвате устройството, внимателно прочетете приложените към него инструкции как да го използвате правилно.

Може ли бързите тестове да са грешни

Експертите казват, че бързите тестове са доста надеждни за диагностициране на „интересна ситуация“ и най-често показват правилния резултат. Има ли грешна реакция? Да, анализите могат да бъдат грешни.

Има няколко причини за това:

 • hCG се произвежда по различен начин в тялото на всяка бременна жена;
 • ако бъдещата майка има ендокринни нарушения или има опасност от спонтанно прекъсване на бременността, тестът може да даде отрицателен резултат;
 • когато жената извършва анализ много рано, тестът понякога показва фалшиво отрицателна реакция;
 • ако правилата за процедурата са нарушени или устройството е дефектно, изследването ще бъде погрешно.

Понякога могат да се получат фалшиво положителни резултати:

 • са минали по-малко от 2 месеца от скорошно раждане;
 • нарушена функция на яйчниците;
 • са минали по-малко от 30 дни от скорошен аборт или аборт;
 • в тялото на жената се е развил тумор, който произвежда хормона на бременността;
 • дамата е получавала лекарствена терапия за безплодие, която включва лекарства с hCG;
 • устройството е изтекло.

Как да дешифрирам съмнителен резултат

Има моменти, когато се появява втора ивица, но тя е много по-бледа от първата. Какво означава? Често това явление се случва с началото на оплождането, когато периодът на бременност е все още твърде кратък и производството на хормона е малко. Понякога съмнителен резултат от бърз тест показва извънматочна или замразена бременност.

Във всеки случай, когато получават такава реакция, производителите съветват експресният тест да се счита за положителен, ако се появи бледа индикаторна линия. След няколко дни повторете процедурата и се свържете с вашия гинеколог. Лекарят може да предпише кръвен тест и ултразвуково сканиране, за да се увери в бременността на матката..

Как работи тестът за бременност:

Заключение

За диагностициране на бременност аптеките предлагат различни видове бързи тестове..

Те се различават по вътрешна структура, начин на употреба и цена, но принципът на действие е идентичен за всички. За да се предпазите от грешен резултат, прочетете внимателно инструкциите за употреба, стриктно спазвайте правилата.

Как и кога да се направи тест за бременност, за да се получи точен резултат

Дори и перфектен тест ще бъде лъжа, ако нарушите прости правила.

Днес можете да закупите експресни тестове за бременност във всяка аптека и дори на касата на супермаркета. Те са лесни за използване и надеждни: лекарите оценяват точността им на 99% тестове за бременност. Но често такива тестове лъжат..

Как работят тестовете за бременност

Абсолютно всички тестове за бременност проверяват дали в урината или кръвта има специален хормон за тестове за бременност (ако говорим за лабораторен тест) - човешки хорион гонадотропин или накратко hCG. Започва да се произвежда веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката..

Ако няма бременност, hCG няма откъде да дойде. Ако е така, ще се изисква hCG.

Обикновено яйцеклетката е прикрепена към матката шест дни след оплождането. Безсмислено е да правите теста през този период: той няма да покаже нищо. Но след това нивото на hCG се увеличава бързо, като се удвоява на всеки 2-3 дни.

Кога да се направи тест за бременност

Вече 8 дни след овулацията, през която яйцеклетката е постигнала сперматозоидите, нивото на hCG става достатъчно, за да може да се регистрира бременност с помощта на лабораторен кръвен тест.

Няколко дни по-късно - тоест на 10-12-ия ден след оплождането - ще се види бременност и редовни аптечни тестове.

Въпреки че инструкциите за много от тях обещават точен резултат още в първия ден на забавянето, лекарите съветват да не бързате с домашните тестове за бременност: Можете ли да се доверите на резултатите?... Причината е проста.

Ако овулирате на 10-14-ия ден от цикъла, тогава до началото на следващия цикъл ще минат поне 13 дни от момента на оплождането. Това означава, че тестът ще ви излъчи с две ивици..

Овулацията обаче може да се измести. Ако освобождаването на яйцеклетката е станало на 22-ия ден от цикъла, тогава до началото на закъснението действителната гестационна възраст може да бъде по-малка от 7 дни. Това означава, че дори перфектните тестове най-вероятно няма да поправят нищо..

Ако вашият цикъл е по-дълъг или по-малък от 28 дни, това все още е по-объркващо..

Следователно, за да получите най-точния резултат, трябва да изчакате 5-7 дни от началото на забавянето.

Ако сте бременна, нивото на hCG по това време при всички случаи ще бъде такова, че дори и най-евтините тестове с ниска чувствителност недвусмислено ще го разпознаят.

Но дори и да спазите всички срокове, тестът пак може да ви подведе. Например, той няма да види високо ниво на hCG и ще покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност или, напротив, ще издаде две ленти, въпреки че не мирише на бременност. За да бъдем честни, нека кажем, че не толкова тестът е виновен, колкото вие. Пет причини за фалшиво положителни тестове за бременност.

Защо лъжат бързите тестове за бременност

1. Използвахте изтекъл или счупен тест

Бързите тестове съдържат специални високочувствителни вещества, които реагират на нивото на hCG. Именно те при контакт с урината на бременна жена са боядисани в ярка втора лента или знак плюс.

Ако обаче тестът изтече или се съхранява неправилно, чувствителността на тези вещества може да намалее. В резултат те ще дадат отрицателен резултат, който може да се окаже невярен..

Какво да правя

Купувайте тестове само в аптеките, където за разлика от супермаркетите се опитват да осигурят правилните условия за съхранение. Когато купувате, не забравяйте да проверите срока на годност.

2. Купихте тест с ниска чувствителност

Чувствителността на бързите тестове е посочена с цифри - 10, 20, 25, 30. Тези цифри показват концентрацията на hCG в урината (в mIU / ml), която те са в състояние да уловят. Колкото по-голям е броят, толкова по-малко точен е тестът. Най-скъпите и точни опции имат чувствителност 10. Но евтините може да не хванат hCG и да ви заблудят, като покажат отрицателен резултат.

Какво да правя

Когато купувате тест, не забравяйте да се консултирате с фармацевта колко чувствителен е той. Също така тази информация често може да бъде намерена на опаковката и винаги в инструкциите..

3. Направихте теста днес следобед

Не напразно в инструкциите за абсолютното мнозинство от тестовете производителят казва за сутрешната урина. Той е по-концентриран, в него има повече хорион гонадотропин, което означава, че тестът ще бъде по-надежден.

Следобед съдържанието на hCG в урината е по-ниско.

Какво да правя

Използвайте теста изключително сутрин, както е указано от производителя.

4. Пили сте много вода, преди да вземете теста.

Водата разрежда урината, което понижава нивата на hCG. Бързият тест може да не усети хормона и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Какво да правя

Опитайте се да не ядете и не пиете нищо преди теста.

5. Пропуснали сте резултатите

Инструкциите за всеки тест определят правилата за неговото използване. Например по следния начин: „Резултатът може да бъде оценен за 4-5 минути след теста, но не по-късно от 15 минути.“ Тези минути не са взети от тавана.

Долната граница обозначава времето, необходимо на изпитването за чувствителните вещества, съдържащи се в него, да реагират на нивото на hCG. Ако погледнете теста преди уговореното време, втората лента (или знакът плюс в съответния прозорец) може още да не се появи и ще видите фалшиво отрицателен резултат.

Ако погледнете лентата след времето, посочено като горна граница, рискувате да получите фалшиво положителен резултат. Изпарената урина може да остави линия, която лесно може да бъде объркана с втора лента.

Какво да правя

Преди да използвате теста, прочетете инструкциите и стриктно ги следвайте.

6. Пиете определени лекарства

Някои диуретици и антихистамини влияят върху състава на урината, като я разреждат. Това понижава нивата на hCG, което означава, че съществува риск от получаване на фалшиво отрицателен резултат..

Други лекарства, от друга страна, могат да ви дадат две ленти, въпреки че всъщност не. Тези лекарства включват:

 • някои транквиланти и хапчета за сън;
 • антиконвулсанти;
 • лекарства за плодовитост.

Какво да правя

Ако приемате някое от лекарствата в този списък, не трябва да разчитате на хартия за бърз тест. Направете си лабораторен кръвен тест, за да определите дали сте бременна или не..

7. Болни сте

Ако урината ви има високи нива на кръв или протеин, това също може да повлияе на резултатите от бързия тест. Но тук е важно да се отбележи, че подобна ситуация сама по себе си е изключително нездравословна. Кръвта в урината показва аномалии във функционирането на пикочния мехур или бъбреците, повишените протеини показват вътрешно възпаление.

Следователно е вероятно треска и / или дискомфорт в областта на гениталиите и бъбреците да бъдат прикрепени към грешните две ивици на теста..

Какво да правя

Не разчитайте на бърз тест, ако имате температура и болки в кръста и долната част на корема. При такива заболявания трябва да се консултирате с терапевт, гинеколог или уролог възможно най-скоро, за да не пропуснете сериозно заболяване.

8. Развивате тумор на яйчниците

Някои видове тумори могат да подмамят теста да покаже две ивици..

Какво да правя

След като получите положителен резултат, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще проведе изследване, по време на което ще установи реалната гестационна възраст (ако има такава) или ще ви изпрати за допълнителни изследвания и при специализирани специалисти.

Как да направите правилно тест за бременност

 1. Прочети инструкциите. И го следвайте разбира се!
 2. Запомнете правилото: ако сте здрави и тестът е положителен, шансът за бременност е 99%. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до една седмица след закъснението.
 3. Изберете тестове с високо ниво на чувствителност. 10 е идеално.
 4. Правете теста сутрин, а не следобед и още по-малко вечер.
 5. Опитайте се да не пиете поне час преди теста..
 6. Не разчитайте на теста, ако приемате изброените по-горе лекарства или ако сте загрижени за треска и болки в долната част на корема.
 7. Купете два теста наведнъж, за да можете да проверите отново резултата.
 8. Ако бързите тестове си противоречат, не бива да се чудите какъв е проблемът. Направете лабораторен кръвен тест, за да получите надежден резултат.

Важно! Положителният тест, дори и да сте го чакали, уви, не е причина да се радвате. Може да се регистрира повишено ниво на hCG в урината, включително при извънматочна или замразена бременност. Ето защо, след като сте получили две ленти, отидете при гинеколога възможно най-скоро.