Бъдещите майки не са застраховани срещу никакви заболявания, докато носят дете. В крайна сметка имунитетът им работи за двама, намалява и вече не може, както преди, да предпазва тялото от вируси, възпаления, инфекции. Един от тях е появата на ечемик на окото. Как да се държим в този случай, как да се лекуваме и как бързо да го премахнем?

Причини и симптоми на ечемика

Най-честата причина за ечемик в окото на бременна жена е инфекцията. Често това е Staphylococcus aureus, който навлиза в мастната жлеза. Разтриването на сърбящата област с ръце и катализира развитието на ечемика.

Друга причина за образуването му е проникването и размножаването на кърлеж в космените фоликули на миглите. За да го идентифицирате, трябва да направите тест в лабораторията.

Ечемикът обикновено е остър и започва със сърбеж и зачервяване, лека болезненост на ръба на клепача. След ден-два се появява червена туберкула с жълт връх. Това е възпалителен инфилтрат с ечемичена глава. По правило след 3-4 дни самият ечемик се пробива и натрупаната в него гной излиза навън. След това болезнеността на ечемика намалява, отокът отшумява и зачервяването изчезва. Обикновено всички тези етапи от развитието на болестта продължават една седмица..

Как бързо да премахнете ечемика

Всички заболявания и патологии са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Но никой не е имунизиран от ечемик, така че трябва да започнете лечението при първите симптоми на появата му. Това означава, че узрялата туберкула, забелязана навреме, трябва да бъде каутеризирана с йод. За да направите това, трябва внимателно да издърпате клепача или да го повдигнете и да нанесете йод върху зачервеното място с памучен тампон. Трябва да опитате, за да не попадне върху лигавицата, защото това може да провокира изгаряне.

Всички други средства за лечение на ечемик по време на бременност трябва да се използват само според указанията на лекар. Не се препоръчва самолечение с ечемик. Ще бъде чудесно, ако веднага посетите офталмолог, за да избегнете усложнения. В края на краищата, по време на бременност, те могат да доведат до влошаване на зрението и неконтролираната употреба на лекарства може да повлияе негативно на плода..

Ечемик в окото по време на бременност: как и какво да се лекува

Бременността е специален период в живота на жената. Най-важното в този момент е грижата за здравето на майката и детето. Поради напрежението на вътрешните сили на тялото, имунитетът на жената намалява, на фона на който могат да възникнат възпалителни очни заболявания.

Какво е ечемик и защо възниква

Ечемикът е ограничено гнойно възпаление на тъканите (абсцес) на мастните и потните жлези на ръба на клепача. Причинителят на заболяването в повечето случаи е условно патогенен микроорганизъм - Staphylococcus aureus.

Рисковите фактори за развитие на ечемик по време на бременност са:

 1. Намален местен имунитет. Например, продължителна употреба на местни антибактериални или хормонални лекарства за други очни заболявания, измиване на лицето с антибактериален сапун.
 2. Намален общ имунитет. По време на бременността имунните сили на организма намаляват, особено в ранните етапи. Освен това заболяването може да се появи при някои вродени и придобити състояния на имунна недостатъчност..
 3. Хронични болести. Ако бременна жена има захарен диабет и заболявания на стомашно-чревния тракт, вероятността от развитие на ечемик по време на бременност се увеличава няколко пъти.
 4. Хиповитаминоза. Бременните жени се нуждаят от голям прием на витамини, особено през втората половина на бременността. С развитието на хиповитаминоза активността на имунната система намалява. Липсата на витамини може да възникне и при кърмачка.

Признаци на патология

Болестта започва остро с появата на сърбеж и зачервяване. Постепенно на мястото на хиперемия възниква локално подуване, болезнено в покой и при натиск. Отличителна черта на патологията по време на бременност е изразеното подуване на клепача, за пациента става трудно да отвори засегнатото око. Характерна е и появата на множествен ечемик. В този случай към симптомите на патологията се добавя интоксикация, характеризираща се с появата на нискостепенна треска и увеличаване на регионалните лимфни възли.

Няколко дни по-късно на мястото на отока се появява бяла точка, така наречената гнойна пръчка. Има аутопсия на формацията с освобождаване на гнойно съдържание. Подуването и зачервяването постепенно ще изчезнат. Болезнените усещания отшумяват веднага след отваряне, когато напрежението на кожата и капсулата на жлезата намалява.

Ранна бременност

Бременността е сложен процес на адаптация на женското тяло към ново състояние. Ембрионът за тялото на майката е генетично и имунологично чужд материал. Ето защо с настъпването на бременността има еволюционно потискане на имунния отговор на майката, тоест настъпва намаляване на имунитета. Това явление е необходимо за поддържане на бременността. Това намаляване на имунитета намалява вероятността от отхвърляне на ембриона (спонтанен аборт) в ранните етапи. Ето защо, преди 12-та седмица от бременността, жените често изпитват появата на остри инфекциозни заболявания, включително ечемик..

В края на бременността

Основният рисков фактор за развитието на ечемик през втората половина на бременността е намаляване не на общия, а на местния имунитет. Ресурсите на тялото на майката са насочени към осигуряване на хранителни вещества за плода. В тази връзка има влошаване на периферния кръвен поток, което означава, че имунният отговор може да се забави, когато патогенът се активира върху клепачите..

Защо ечемикът е опасен по време на бременност?

Неусложненият ечемик при правилно лечение не представлява опасност за майката и детето. Когато на клепачите се появят множество образувания, се наблюдава изразена интоксикация на тялото с повишаване на температурата и увреждане на лимфните възли. В този случай на пациентите се предписват общи антибактериални лекарства с широк спектър на действие и противовъзпалителни лекарства..

По време на бременност обаче употребата на такива лекарства е крайно нежелана, тъй като може да доведе до сериозни последици. Някои антибиотици могат да увредят черния дроб и бъбреците на плода и да имат неблагоприятен ефект върху функционално претоварения черен дроб на майката. Противовъзпалителните лекарства могат да повишат тонуса на матката, което застрашава ранното прекъсване на бременността. Освен това нестероидните противовъзпалителни лекарства са противопоказани през първия триместър на бременността поради възможното нарушение на полагането на вътрешните органи след приема им..

Ечемикът, който се появява по време на бременност, особено често повтаряща се, може да бъде сигнал, че бременната жена има хронични заболявания. Гестационният захарен диабет често се превръща в такова заболяване. В този случай жената трябва да следи показанията на кръвната глюкоза, да спазва диетата, предписана от лекаря, и да провежда дни на гладно. При високи нива на глюкоза се предписват антидиабетни лекарства.

Възможно ли е да отворите сами ечемик?

В изключително редки случаи, ако жената се опита да „изцеди“ ечемика, може да се получи отравяне на кръвта (сепсис). По време на механична екструзия, ако няма перфорация на кожата върху областта на ечемика, рискът от проникване на Staphylococcus aureus в кръвта се увеличава. Заедно с притока на кръв, бактериите се разпространяват в тялото, което може да има изключително негативен ефект върху здравето на майката и детето. Освен това, когато се опитвате да изцедите ечемика, може да се образува кръвен съсирек. Вените на лицето нямат клапи; в резултат на това тромбът прониква директно в мозъчните съдове, причинявайки тромбоза на кавернозния синус. Тази патология може да доведе до смърт на плода и смърт на майката..

Лечение на заболяването

Лечението на ечемика по време на бременност се извършва само от офталмолог. Самолечението може да има сериозни последици за плода. Лекарят определя как да се лекува болестта, след като изследва медицинската история на жената и историята на бременността.

Медикаментозна терапия

В началните етапи, когато се появят сърбеж и зачервяване, е необходимо засегнатата област на кожата да се смазва с разтвор на йод или брилянтно зелено (брилянтно зелено). Това трябва да се прави внимателно, като се избягва контакт с очите. На етапа на зреене също е допустимо да се извършва физиотерапия, например UHF.

След появата на подуване е необходимо да се използват антибактериални средства под формата на капки и мехлеми. Изборът на местни антибиотици се извършва от офталмолог. Лекарят определя кои лекарства са безопасни за дадена гестационна възраст. Местните антибиотици, използвани в офталмологията, имат минимален системен ефект и почти никога не навлизат в маточно-плацентарния кръвоток и кърмата. Това прави използването им при лечение на ечемик по време на бременност и с HV (кърмене) приемливо.

Ако абсцесът достигне голям размер или има няколко абсцеси на клепача, може да се наложи бременна жена да отвори ечемика в болнична обстановка. През първия триместър такава процедура се извършва рядко, тъй като в следоперативния период системните антибактериални лекарства се предписват през устата или интрамускулно..

Лечение с народни средства

По време на периода на узряване на ечемика, използването на суха топлина има добър ефект върху окото, например, можете да приложите топло варено яйце или загрят камък върху клепача. Използването на мокри компреси е забранено, тъй като след тях могат да се образуват дъщерни абсцеси.

Ако жената няма алергии, два пъти дневно се извършва очна тоалетна, като се използват отвари от лайка и невен. Памучен тампон се навлажнява в топъл бульон, след което ръбът на клепача се третира в посока от външния ъгъл на окото към вътрешния. Такова лечение е показано и след пробив на абсцеса..

Профилактика на болестта

Основният начин за профилактика на ечемика при бременни жени е поддържането на имунитет. Жената трябва да приема мултивитаминни комплекси, одобрени от гинеколог, да изключи използването на антибактериални сапуни и кърпички и да ограничи използването на декоративна козметика. Спазването на правилата за лична хигиена, правилното хранене са от голямо значение за профилактиката на болестта..

Лечението на ечемика трябва да започне с първите признаци на заболяването след посещение на офталмолог. Лекарят ще определи как да се лекува ечемикът в конкретен случай. Това ще избегне използването на обща антибактериална и противовъзпалителна терапия, която има отрицателен ефект върху плода и тялото на бременната жена..

Авторът на статията: Татяна, специалист за сайта glazalik.ru
Споделете своя опит и мнение в коментарите.

Ако откриете грешка, моля, изберете част от текста и натиснете Ctrl + Enter.

Как да се лекува ечемик по време на бременност?

По естествени причини бременните жени имат значително намален имунитет и следователно появата на ечемик на окото не е много рядка ситуация. Защо и как се развива патологията и как бременните жени могат да я лекуват, без да рискуват да навредят на бебето, ще разкаже тази статия.

Какво е?

Това, което обикновено наричаме ечемик, се нарича гордолум в медицината. Това е гноен възпалителен процес, който е ограничен до малка част от клепача. Основната причина за възпалението е инфекция на космения фоликул на миглите или мастната жлеза..

Гордеолумът е широко разпространен проблем, особено сред бременните жени. До 75% от бъдещите майки в ранните или късните етапи са изправени пред болезнено образуване в окото. Възпалението винаги е с бактериална природа, което означава, че луковицата на миглите или луменът на мастната жлеза е засегната от патогенни бактерии.

Глупаво е да смятаме hordeolum за проблем с изключително козметични свойства, временно развалящ външния вид на бъдещата майка. Това е истинско заболяване, което, ако не се лекува правилно, може да доведе до доста сериозни усложнения: гнойно-септично образуване на хроничен пустулозен процес в клепачите.

Почти винаги възпалението се причинява от Staphylococcus aureus, само в единични случаи виновникът на възпалителния процес е много малък демодекс акар, който живее върху миглите на всеки напълно здрав човек.

Вероятността бременна жена да развие ечемик се увеличава, ако жената пренебрегва санитарните и хигиенните проблеми: избърсва лицето си с не твърде чиста кърпа, трие очите си с мръсни ръце, използва некачествена спирала, очна линия. Жените с мазен тип кожа, анемия, захарен диабет са по-податливи на заболяването. Бъдещите майки, които много напрягат очите си по време на работа, са по-склонни да страдат от ордеолум, както и жените, които често са в замърсен въздух. Понякога причината за заболяването е неправилно носене и използване на контактни лещи.

Ечемикът може да бъде външен и вътрешен, единичен или множествен, ако едновременно са се образували повече от една пустула.

Знаци и симптоми

Ечемикът обикновено се появява на окото бързо, за кратко време. Клепачът започва да сърби, зачервява се, леко се подува, почти веднага се усеща болка както при мигане, така и в покой. При тежко възпаление жената понякога не може да отвори очи, тъй като клепачът се увеличава няколко пъти и органът на зрението „плува“.

В същото време бременната жена може да получи главоболие, треска, общо неразположение, подути лимфни възли в ухото и под челюстта.

Два дни по-късно на върха на ечемика се появява гнойна глава, наречена пустула и от този момент усещанията за болка намаляват. От момента на появата на неприятни симптоми до спонтанно отваряне на пустулата с отделяне на гной, обикновено отнема до една седмица.

Какво е опасно?

Опитите за лечение на ечемик с народни средства, както и желанието да не се лекува изобщо, могат да изиграят жестока шега с жена. Подгряването на ечемика с варени яйца и използването на други "бабини" методи може да влоши процеса на гной. Самоизтичането на съдържанието на пустулата е опасно от инфекция, последвано от бързото проникване на инфекцията в дълбоките вени на орбитата и лицето.

Това може да причини по-сериозни хирургични патологии: абсцес, флегмон, кръвни съсиреци в орбиталните клепачи. При тежки случаи не се изключва разпространението на възпалението върху менингите - възниква менингит. Най-опасното усложнение от неправилното лечение на ечемика може да бъде фатален сепсис. Ако не излекувате ордеолум, тогава може да се развие халазион, което ще изисква намесата на хирург.

Лечение

На първо място, трябва да се разбере, че всяко самолечение по време на бременност може да бъде много по-опасно от самата болест. Ето защо въпросът за това как да се лекува хордеолум при бременни жени трябва да започне със списък на това, което абсолютно не може да се направи. Не е необходимо да се затопляте и да правите затоплящи компреси на засегнатия клепач. Това ще увеличи количеството гной и може да доведе (особено при вътрешен ечемик) до изливане на гной в окото, в слъзния канал и т.н..

Няма нужда да се опитвате да пробиете, отстранете пустулата сами. Също така, не започвайте спешно да пиете всякакви билкови отвари и настойки - това е напълно безполезно и опасно по време на бременност. Не си струва да се говори за такъв метод като плюене в окото: слюнката, на когото и да принадлежи, по никакъв начин не възпрепятства размножаването на Staphylococcus aureus или микроскопичен демодекс.

По този начин, след като почувствате признаците на начален хордолум, трябва да третирате засегнатата област с антисептик. Тъй като стафилококите се страхуват най-много от брилянтно зелено, струва си да спрем избора върху него. С памучен тампон внимателно смажете мястото на възпалението и продължете да провеждате такива лечения до 2-3 пъти на ден. Понякога това е достатъчно, за да бъде процесът прекъснат, сърбежът и болката отшумяват, но в повечето случаи гнойна пустула все още се образува след няколко дни.

При тежко протичане на ордеолум, с подчертано повишаване на температурата, е наложително да се консултирате с лекар. В този случай се препоръчва да се насаждат капки с антибиотик или да се поставя очен мехлем с подчертан антимикробен ефект. Най-често се предписва левомицетин или тетрациклинов маз, но изборът остава за лекаря, тъй като той може да се съсредоточи върху продължителността на бременността при определяне на лекарството.

Не се притеснявайте, че антибиотикът ще навреди на детето. Всъщност антибиотиците нямат най-добър ефект върху плода, а много от тях имат и тератогенни ефекти. Но само за системна употреба.

За лечение на ечемик няма да пиете хапчета или да инжектирате антибактериални средства, а при локално приложение количеството на активното вещество ще бъде малко, няма да проникне през плацентарната бариера.

Понякога офталмолозите смятат за необходимо да се предпише UHF, кварцова тръба на жена и в този случай не бива да се отказват процедурите. В хода на лечението не се препоръчва да се прилагат мокри и влажни компреси, кърпички на мястото на възпалението, това може да доведе до образуването на нови гнойни абсцеси в съседните области на клепача.

След като пустулата се отвори сама и гнойта я напусне, лечението трябва да продължи, като за това често се препоръчват капки "Ципрофлоксацин" за поне още три дни. Ако в рамките на една седмица ечемикът не се е отворил и продължава да боли, трябва отново да се консултирате с офталмолог. В този случай той се отваря ръчно в лекарския кабинет. След това жената ще извършва ежедневно третиране на клепача..

За да се предотврати повторното образуване на hordeolum и хронизирането на процеса, на жената се препоръчва витаминна терапия, добро хранене, богато на витамини и протеини. При бременни жени с тежко протичане на заболяването може да се наложи използването на антибиотици в инжекции или таблетки. В този случай лекарят претегля рисковете и опасностите както от самото лечение, така и отсъствието му за плода. Ако е необходимо лечение, обикновено се прилага с широкоспектърни антибиотици..

По време на лечението не можете да използвате козметика, да измивате болното си око, да го разтривате.

Отзиви

Прегледите на тематични женски форуми показват, че проблемът е широко разпространен сред бременните жени. Съветите, които жените си дават взаимно, могат да ви шокират. Някои ви съветват да разтриете клепача си с венчален пръстен, други препоръчват да гледате гърлото на празна бутилка с болното си око пет минути без прекъсване. Има съвети за припарване на очите над отвара от лайка, а също така помолете жените, които искат добро, да завържат червен конец с възел на ръката, противоположна на възпаленото око.

Последиците от алтернативното лечение могат да бъдат много по-лоши от последиците от самото заболяване. Сред жените, които предпочитат традиционното лечение, повечето използват тетрациклинови и еритромицинови мазила, оценявайки техния положителен ефект. Такова лечение, дори повторено през целия период на бременността, не е повлияло на хода на бременността и здравето на бебето..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как правилно да се лекува ечемик по време на бременност

Превенция на ечемика

Простите хигиенни правила и здравословният начин на живот не само ще предотвратят ечемика под окото, но и други заболявания. Трябва да следвате тези препоръки:

 1. Укрепване на имунните сили на организма. Инфекцията се развива на фона на намален имунитет. Необходимо е да се коригира диетата, да се добавят сезонни зеленчуци и плодове към ежедневната диета, да се вземе курс от лекарства, които помагат да станат по-силни, например тинктура от женшен или елеутерокок. Препоръчително е да избягвате стреса, да спите поне 8 часа на ден, да спортувате.
 2. Поддържайте ръцете си чисти. Не търкайте очите си с мръсни пръсти.
 3. След събуждане сутрин и преди лягане измийте лицето си с топла вода, почиствайки добре очите си. През деня капете специални състави, за да овлажните лигавицата. Почиствайте контактните лещи навреме от всякакви замърсявания.
 4. Не използвайте чужда козметика и кърпи.

Подуването в окото не е животозастрашаващо, най-важното е да се консултирате с лекар навреме, за да не се появят усложнения.

Видове ечемик

Класификацията на ечемика включва следните видове заболявания:

По локализация:

Външният ечемик е най-честото място на възпаление, което се намира на ръба на клепача. ядрото на инфекцията се установява в луковицата на ресничките или мастната жлеза на Zeiss, разположена в същия цилиарния джоб.

Вътрешен ечемик - причинен от проникването на инфекция в пасажа на мейбомиевите жлези и тяхното заразяване. Жлезите са разположени от вътрешната страна на клепача, недалеч от ресничките.

Изображението с тези места разгледахме по-горе, в абзаца "Развитие на ечемика".

Тип:

Горещият ечемик е класическото развитие и ход на ечемика на клепачите, който се локализира главно в цилиарния джоб - луковицата или жлезата на Zeiss и изчезва след седмица.

Студен ечемик (халазион, халазион, мейбомиева киста) - възпалението се локализира само в преминаването на мейбомиевите жлези, засягайки ги. Характеризира се с бавно развитие и курс от около 1-2 месеца, хронично възпаление на хрущяла на клепача, по-голямо и по-твърдо подкожно уплътнение, което се усеща като кост. При голям халазион, когато притиска очната ябълка, често се предписва отстраняването му чрез операция. Chalazion, подобно на обикновения ечемик, може да премине и да се разтвори сам.

Причини за възникване

Честа причина е лошата хигиена. Това може да включва използване на мръсна кърпа и игнориране на ръчните бръчки. Други причини:

 1. Реакция на грима. Инфекцията възниква след използването на нискокачествени сенки за очи, фон дьо тен, спирала или друг продукт, който се нанася върху лицето.
 2. Носенето на контактни лещи. Те могат да получат микроби, които по-късно се оказват върху лигавицата..
 3. Слаб имунитет. Тази причина е често срещана при децата. Нарастващото тяло има слаб имунитет; при възрастни имунната система страда на фона на продължителна употреба на лекарства.
 4. Генетично обуславяне. Причинителят на ечемика може да премине от майка на дете. Такова бебе по-често ще страда от възпалителен процес на очите..
 5. Лезия на кожен акар. Demodex присъства при около 20% от хората. Започва да се активира в периоди на отслабен имунитет.

Често се наблюдава гнойно възпаление на клепача на фона на остра респираторна инфекция и грип. В риск са децата, пациентите със захарен диабет, хората, които носят лещи или имат дефицит на витамини.

Причини


За да разберете защо се появява нагнояване, трябва да разберете, че за това са необходими предразполагащи фактори. С техния увреждащ ефект във входната порта на инфекциозния агент се създават благоприятни условия за проникване и жизнена дейност в тъканите. Предразполага към образуването на нагнояване:

 • хипотермия;
 • излагане на дразнещи фактори на околната среда (сух, горещ въздух, прах, химически изпарения, силен вятър);
 • докосване на околоочната област или триене с мръсни ръце;
 • ендокринопатология (затлъстяване, захарен диабет, дисбаланс на половите хормони);
 • имунодефицити от различен произход;
 • бременност (поради физиологично намаляване на защитните сили на организма);
 • носене на контактни лещи;
 • използването на нискокачествена или замърсена козметика;
 • използването на не индивидуални предмети за нанасяне на декоративни (сурови четки, четки, гъби в салони, при частни козметици, тестери в магазини и др.);
 • заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани със запек;
 • манипулации с мигли без спазване на правилата на асептиката и антисептиците (къдрене, ламиниране, удължаване).

Непосредствените причини за появата на нагнояване са бактериалната флора, представена главно от стрептококи и стафилококи. Когато е изложен на неблагоприятни фактори, зоната около жлезите се наранява, губи своите защитни свойства и бактериите лесно проникват вътре.

Симптоми

Патогенният микроорганизъм в условия на недостатъчен местен имунитет започва активно размножаване. В отговор на това тялото на бременната жена започва процеса на имунни реакции, които водят до образуването на възпалителен инфилтрат..

Описаният механизъм води до появата на следните характерни симптоми:

 1. На ръба на горния или долния клепач се образува ограничен оток, който има червеникав цвят, оток, болезненост при палпация.
 2. От вътрешната страна на клепача се открива зачервяване на лигавицата (конюнктивата).
 3. След 48–72 часа в центъра на инфилтрата се образува жълта глава. При спонтанно отваряне на отока от главата се отделя гной.
 4. При значително отслабване на имунитета в един клепач могат да се образуват няколко хордеола едновременно.

Бременната жена може да представи някои общи оплаквания, които съпътстват локален инфекциозен процес. Те включват следните симптоми:

 • Повишена телесна температура.
 • Обща слабост и неразположение.
 • Увеличаване на близките лимфни възли.
 • Главоболие, свързано с интоксикация на тялото.

Така нареченият вътрешен ечемик има малко по-различна клинична картина. Това е името на възпалението на мейбомиевата жлеза - мейбомит. Локализира се не на външната, а на вътрешната повърхност на клепача. Симптомите на заболяването се различават от обичайния hordeolum в по-слабо изразена тежест, скрит курс.

Опасен ли е ечемикът на окото по време на бременност?

По време на бременност не толкова ечемикът е опасен, колкото възможните патологии, срещу които се е развил, следователно в този случай диагностиката играе важна роля.

С правилната дефиниция на първопричината можем да говорим за ефективно лечение и премахване на опасността за бъдещата майка и дете..

По време на бременност курсът на ечемика може да протече на фона на повишена температура и да бъде придружен от възпаление на лимфните възли.

В нормална ситуация, при наличието на такива признаци, антибиотиците се използват за лечение на ечемик, но такива лекарства не се препоръчват по време на бременност, тъй като някои компоненти на тези лекарства могат да повлияят отрицателно на развитието и състоянието на плода..

Използването на твърде силни антибиотични лекарства може дори да доведе до прекъсване на бременността.

Самолечението в такава ситуация е почти винаги противопоказано, тъй като може да има лош ефект върху нероденото дете..

Но опасността директно за бебето се крие не само в последиците от неправилното лечение. Staphylococcus aureus, който причинява ечемик, може да нахлуе в ембриона, което води до някои вродени инфекции.

Лечение на вътрешен ечемик в окото

Отокът от вътрешната страна на клепача се нарича вътрешен ечемик. Но това изобщо не е ечемик. Болестта на вътрешния клепач се нарича мейбомит. Произхожда от заболяване на мейбомиевата жлеза, което е отговорно за влагата в роговицата и мастните жлези. При вътрешен ечемик пациентът усеща, че нещо пречи на окото. Невъзможно е да се излекува у дома. Изгарянето с алкохол или брилянтно зелено е единственото временно решение. Ще минат четири дни, докато мейбомитът премине. Необходимо е да се гарантира, че в раната не попада инфекция и че не се развива абсцес или некроза на тъканите. За да установите причината за заболяването, трябва да преминете тестове за кръв и урина за съдържание на захар.

Ечемик по време на бременност: лечение

Методът за лечение на ечемик при бременни жени е подобен. Единственото изключение е антибиотичната терапия. Изключително нежелателно е да се провежда лекарствена терапия през първите месеци на бременността. Ето защо е необходимо възможно най-скоро, при първите симптоми на ечемик, да се свържете с офталмолог.

Трябва също да следвате тези препоръки:

 1. Откажете се от козметиката.
 2. Не пробивайте ечемика.
 3. Каутеризирайте възпалената туберкула с йод, ако е само ранен стадий на ечемик.
 4. Поставете капки левомицетин в болното око.
 5. Нанесете суха топлина върху вашия ечемик.

Ако ечемикът е силно възпален и е придружен от висока температура, болка, подути лимфни възли, лекарят може да предпише антибактериални лекарства на бременна жена. Днес много бъдещи майки отказват да приемат антибиотици, тъй като това са доста силни лекарства. Въпреки това, в изключителни случаи лекарите прибягват до тези лекарства, като вземат предвид факта, че местната им употреба няма отрицателен ефект..

Когато накапвате антибиотик, трябва леко да задържите вътрешния ъгъл на окото за няколко минути - това няма да позволи на лекарството да се абсорбира системно.

Традиционната медицина разполага с цял арсенал от лекарства, които са безопасни при лечението на ечемик

И това е важно по време на бременност:

 1. Прилагане на топли компреси с яйца върху ечемика.
 2. Компреси от печен лук.
 3. Лосиони от лайка или невен.
 4. Топли картофени компреси.

Така че, ечемикът при бъдеща майка може да бъде излекуван както с лекарства, така и с народни средства. Бъдете нежни, търпеливи и следвайте съветите на лекаря.

Специално за beremennost.net Елена ТОЛОЧИК

Най-ефективните лекарства

За да се отървете бързо от ечемика, трябва да потърсите помощ от офталмолог. Той ще ви помогне да разберете защо абсцесът се е появил в окото и ще предпише подходящото лечение. Най-често едно лекарство, използвано за ечемик на окото, не дава положителен резултат. Ето защо лекарят предписва сложна терапия.

На първо място, имате нужда от локално лечение. В този случай се използват средства, които имат антисептични свойства. Например, брилянтно зелено (брилянтно зелено) има такива свойства. Това е алкохолен 1% разтвор, който се използва за външно третиране на рани с цел дезинфекция. За същата цел се използва Fukortsin.

За лечение на абсцес се използват външни лекарства. За това се използват мехлеми за лечение на абсцес, както и капки за премахване на инфекцията и облекчаване на възпалителния процес. Сред ефективните мехлеми са:

Тетрациклин. Съдържа широкоспектърен антибиотик тетрациклин. Притежава бактериостатични свойства, засягащи патогенни микроорганизми (включително стафилококи, стрептококи, ешерихия коли и други). Мехлемът е показан за лечение на възпалителни процеси на очите, които са причинени от агресивното действие на микробите, които са чувствителни към тетрациклин. Лекарството има редица противопоказания. Мехлемът не се използва:

 • за лечение на малки деца (под 6 години);
 • с индивидуална непоносимост към компонентите;
 • не се използва за вирусни или гъбични инфекции;

за лечение на бременни и кърмещи жени. Когато използвате мехлема, могат да се появят следните нежелани реакции:

 • свръхчувствителност към слънчева светлина;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • алергична реакция.
 • гъбични инфекции. Ако се появят някакви странични ефекти, употребата на продукта трябва да бъде прекратена. Мехлемът трябва да бъде заменен с аналог, който не съдържа тетрациклин.
 • Еритромицин. Активната съставка е антибиотик от групата на макролидите, еритромицин. Той е относително нетоксичен. Използва се за лечение на очни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към еритромицин.

  Действа по бактериостатичен начин върху някои видове бактерии (стафилококи, стрептококи, уреаплазма, гонорея, микоплазма и други). Добре се понася в сравнение с пеницилини. Противопоказания са индивидуалната непоносимост, както и тежките чернодробни заболявания. Сред нежеланите реакции са:

  • локално дразнене под формата на обрив, зачервяване, сърбеж;
  • алергични реакции.

  При продължителна употреба на еритромицинов маз може да възникне вторична инфекция, причинена от бактерии, които са устойчиви на активния антибиотик. Начинът на приложение и продължителността на лечението и на двете лекарства са еднакви. Мехлемите обикновено се поставят зад долния клепач в малко количество 3 пъти на ден. Курсът на лечение се определя от лекаря, той не трябва да надвишава 2 седмици.

  Капки за очи, съдържащи антибиотици, също са ефективни. Те се капват в конюнктивалната торбичка 2-3 пъти на ден в продължение на 10-14 дни. След курса на лечение трябва временно да спрете. Сред тези инструменти са:

  1. Левомицетин.
  2. Тобрекс.
  3. Гентамицин.

  Системна експозиция

  Ако локалните антибиотици не помагат, се предписват перорални средства. Това са лекарства под формата на хапчета. Между тях:

   Амоксил. Използва се за лечение на възрастни и деца от 2 месеца. Лекарството не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени, хора с хемопоетични нарушения, при наличие на индивидуална непоносимост, при заболявания на нервната система.

  Офлоксацин. Дозировката се предписва от Вашия лекар. Възрастен трябва да приема 1 или 2 таблетки два пъти дневно. Лечението продължава до 7 дни и зависи от състоянието на абсцеса. Противопоказания са:

  • детска възраст (до 18 години);
  • наличието на епилепсия;
  • нарушения на кръвообращението;
  • бъбречна недостатъчност;
  • увреждане на нервната система.

  Ако се появи ечемик на окото, трябва да потърсите квалифицирана помощ. Решението за това кои лекарства за лечение на ечемик се взема изключително от лекаря. След извършване на диагностични процедури той ще предпише адекватна терапия за бързо унищожаване на инфекцията и облекчаване на възпалителния процес.

  Как да се лекува ечемик по време на бременност

  Това заболяване се характеризира с лезии на миглите или клепачите. Първият признак на ечемика е появата на вид мехурче вътре или извън клепача, докато се появяват болезнени усещания. Освен това болестта прогресира, балонът се запълва с гной, появяват се и други неприятни усещания - постоянна болка, потрепване, в напреднал стадий образуваният абсцес пречи на нормалното виждане.

  Преди се смяташе, че ечемикът на окото е студено заболяване. Всъщност той е инфекциозен, в 90% от случаите златистият стафилокок става причина за инфекция. Такива микроорганизми живеят върху кожата на всеки човек и обикновено не причиняват неудобства, те могат да причинят увреждане само с намаляване на имунитета, което е причинено от бременност или продължително заболяване. В 10% от останалите случаи други грам-положителни бактерии действат като катализатор..

  Основните причини, поради които може да се появи патология:

  • отслабен имунитет;
  • неспазване на правилата за лична хигиена;
  • авитаминоза;
  • ендокринни нарушения (захарен диабет и др.);
  • заболявания на храносмилателния тракт;
  • прашни бури и силни ветрове, които пренасят замърсяване и бактерии;
  • хелминтски инвазии;
  • близки взаимодействия с човешки носител;
  • чужди предмети или нараняване на очите;
  • неуспех на метаболитните процеси;
  • чернови;
  • внезапна промяна във времето.

  Очите на ечемика имат повтарящи се способности - много пациенти след лечението забелязват, че болестта се появява отново на същото място след известно време

  Важно е не само да се отървете от патологията еднократно, но и да вземете мерки, които няма да позволят да се появи отново. На първо място - за укрепване на имунната система

  Как се прилагат мазила за очи

  Основното правило на такава процедура е хигиената. Преди да извършвате манипулации, трябва да измиете добре ръцете си..

  Има два начина за прилагане на очни мехлеми:

  Под клепача. Дръжте главата си хвърлена назад. Издърпайте долния (или горния) клепач. Изцедете малко мехлем, обикновено не повече от сантиметрова лента. Внимателно поставете мехлема в конюнктивалната торбичка. Затворете клепачите си и движете очните си ябълки. Това ще разпредели лекарството равномерно..
  С памучни тампони. Можете също да използвате стерилна превръзка

  Върху него се изстисква малко мехлем и внимателно се нанася върху външния абсцес. Има някои мехлеми, които е забранено да се поставят под клепачите.

  Те могат да бъдат помазани само отвън.

  Ечемикът е много често срещан както при възрастни, така и при деца. За да не ви притеснява това неприятно заболяване, спазвайте хигиената на очите и ръцете, укрепвайте имунитета, избягвайте течения и в никакъв случай не се самолекувайте. Гнойът в окото е много сериозен. Бъдете внимателни към здравето си и подхождайте отговорно към лечението.

  Лечение

  Как да се лекува ечемик при бременни жени? Лечението на това възпалително заболяване се усложнява от факта, че лекарят трябва да избере най-доброто лекарство, което няма да навреди на плода.

  Хордеолумът се лекува най-добре чрез комбиниране на немедикаментозна и лекарствена терапия.

  Немедикаментозно лечение

  За да се намали ефектът от продуктите на възпалителния отговор върху тялото на бременна жена, е необходимо да се създаде мир за тялото на жената. Ако пациентът все още не е в отпуск по майчинство, лекарят ще напише болничен лист, по време на който е необходимо да се сведе до минимум физическият и емоционален стрес.

  Следните дейности също ще помогнат за ускоряване на възстановяването:

  1. Множество топли, обилни напитки. Приемът на течности и честото уриниране могат да намалят тежестта на интоксикацията.
  2. В областта на клепачите се прилага топъл компрес от памучен тампон, навлажнен с гореща вода. Използването на компреса за 10 минути 4 пъти на ден ще ускори отстраняването на гной. Някои експерти не препоръчват използването на компреси; преди да използвате метода, трябва да се консултирате с лекар.
  3. Всяко гнойно отделяне трябва да се измие от клепача възможно най-скоро. За това е по-добре да използвате антисептични разтвори, които лекарят ще препоръча..
  4. Забранено е използването на козметика върху областта на очите по време на заболяването..

  Независим опит за отваряне на гноен везикул може да доведе до развитие на тежки усложнения:

  • флегмона на орбитата;
  • менингит;
  • тромбоза на кавернозния синус;
  • сепсис.

  Тези състояния могат да бъдат причина за спонтанни аборти и смърт, поради което самоотварянето на абсцеса е противопоказано..

  Медикаментозно лечение

  Основата на лечението е използването на антибиотични мехлеми. Най-често използваните лекарства са еритромицин или пеницилини. Лекарят коригира антибиотичната терапия в зависимост от собствения си опит, клинична картина, медицинска история.

  Антибиотиците могат да се предписват не само локално, но и вътрешно. Това се изисква от силен интоксикационен синдром, съпътстващи заболявания на бременна жена

  Такава терапия може да навреди на здравето на бебето, така че лекарите прибягват до метода с повишено внимание.

  Други средства за лечение на ечемик:

  1. Антисептични разтвори.
  2. Глюкокозмикостероиди.
  3. Синтетични антимикробни лекарства - сулфонамиди.

  Народните рецепти, хомеопатичните лекарства не са потвърдили тяхната ефективност. Не се препоръчва използването на непроверени рецепти без съвет от специалист..

  Хирургия

  Когато се образува много голям инфилтрат, може да се наложи абсцесът да се отвори. Лекарят може да използва стерилна игла или да направи малък разрез със скалпел..

  Понякога офталмолозите предлагат да се премахнат миглите заедно с фоликула. Операцията е слабо травматична, но изисква тъканите около миглите да не са заразени.

  Ечемик в окото по време на бременност

  За съжаление бъдещите майки също са податливи на такова нещастие като ечемика..

  Причини за ечемик по време на бременност

  Основната причина за появата на почти всеки фокус на възпаление се крие в проникването на инфекцията. Въпреки това, най-често защитните сили на имунната система атакуват вражеските организми своевременно и с достатъчна сила и по-нататъшното разпространение на инфекцията може да бъде спряно. Какво провокира появата на ечемик при бременна жена?

  Честа причина за възпаление на мастната жлеза е инфекцията със Staphylococcus aureus..

  Патогенните микроорганизми най-често попадат върху лигавицата на клепачите чрез мръсни ръце. Пренебрегването на хигиенните практики, особено при поставяне или премахване на контактни лещи, може да доведе до заболяване. Освен това, повишеното натоварване върху цялото тяло на бременна жена прави имунната й система по-уязвима и слаба. В резултат на това бактерията има способността да се размножава свободно и активно.

  Акарът, който може да паразитира върху визуално здрав клепач, при наличие на благоприятни условия също образува огнище на възпаление.

  Недостигът на витамини също влияе отрицателно върху състоянието на защитните сили на организма на бъдещата майка. Това явление не е необичайно, поради което жените "в позиция" трябва да бъдат особено внимателни към диетата си, да приемат витамини, ако е необходимо.

  Ходът на инфекциозните процеси в организма на бъдещата майка - поражение от вирусна инфекция, тонзилит, патология на храносмилателния тракт.

  В този случай появата на ечемик не е независимо заболяване, а един от симптомите на системна инфекция..

  • Наличието на ендокринни нарушения (включително захарен диабет).
  • Дефицит на желязо (анемия).

  Хипотермията и стресът също могат да допринесат за развитието на болестта. Наличието на горните фактори не е задължително да доведе до възпаление на мастната жлеза, но те са предразполагащи обстоятелства.

  Ечемик по време на бременност - прояви на заболяването

  Повишаването на симптомите и влошаването на клиничната картина при появата на ечемик при бъдещи майки се случва достатъчно бързо.

  Освен това през първия ден:

  • Появява се сърбеж и зачервяване на клепача. Жената се чувства като търка или почесва очите си.
  • Освен това се образува лек оток (подуване), появява се болка по ръба на засегнатия клепач.
  • Бременната жена иска да мига по-често.
  • Ярката светлина е досадна, очите бързо се уморяват.
  • Повишаване на температурата също може да се отбележи, но не винаги.

  Но вече на втория (по-рядко третия) ден клиничните прояви на заболяването се засилват:

  • Червена, болезнена, добре изразена подутина се образува.
  • Болката се влошава.
  • На мястото на туберкула се образува подчертан абсцес с бяла или жълта глава.

  Пикът на заболяването е моментът, в който гнойта излиза през цилиарните фоликули - 3-4 дни след образуването на гнойната кухина. След това интензивността на възпалителния процес намалява..

  Основания за допълнителна консултация с лекар

  Когато се появи ечемик, се препоръчва да се консултирате с педиатър, за да поставите диагноза и да предпише правилното лечение. Въпреки това може да се наложи допълнителна консултация с офталмолог в следните случаи:

  1. Ако детето е на по-малко от 3 месеца и има зачервяване на клепача;
  2. Ако бебето ви е на възраст над 4 месеца, зачервяването и подуването се разпространяват по целия клепач (подуване на горния или долния клепач). Това може да е знак, че бебето ви развива това, което е известно като периорбитален целулит. Подуването на клепача е един от най-честите симптоми на тази сериозна инфекция;
  3. Посъветвайте се и с Вашия лекар, ако болката не изчезне в рамките на една седмица от лечението;
  4. Детето има повече от един ечемик;
  5. Ако се образува нов ечемик веднага след преминаването на стария;

  В някои тежки случаи офталмологът може сам да отвори ечемика.

  Особености на лечението

  Когато предписва методи на терапия, лекарят трябва да вземе предвид състоянието на жената, рисковете за плода. Често страничните ефекти на лекарството са незначителни в сравнение с потенциала за усложнения от заболяването.

  Лекарства

  Капки, мехлеми и народни средства се използват в ранните етапи на образуване на ечемик. Ако жената има пренебрегван вариант, лекарят ще посъветва да се използва хирургическа интервенция.

  Капки

  При ечемик се образува гнойно възпаление вътре в кухината на клепача. Поради това е необходимо да се използват антисептични или антибактериални капки. Взема се предвид проникването на лекарството през плацентата. Ако системният ефект е незначителен, той може да се използва по време на бременност.

  Антисептичните средства включват Albucid. Недостатъкът на лекарството е усещане за парене по време на употреба. Ако лекарството не помогне, се предписват антибактериални средства. Те включват Tsiprolet, Tobrex, Vigamox. Те не проникват през плацентарната бариера, абсорбират се в системното кръвообращение в малко количество.

  Като мазила се използват локални антибактериални лекарства. Те убиват бактериалните клетки по време на сън.

  Използвайте еритромицин маз. Прилага се преди лягане във вътрешния ъгъл на окото..

  Веществото попада в конюнктивата, предотвратявайки разпространението на инфекциозния процес във вътрешната област на очите.

  Използват се противовъзпалителни лекарства, които включват хидрокортизонов маз. Той ефективно премахва отока и възпалението. Ефектът се появява поради локално потискане на имунната система поради намаляване на броя на лимфоцитните клетки. Предписва се при обширен оток, когато пациентът не може да отвори очи поради разпространението на инфекцията и произтичащия оток..

  Признаци на ечемик по време на бременност

  Инфекцията може да бъде вътрешна или външна - всеки вид има свои собствени характеристики и симптоми, но има и общи признаци на проява на патология:

  • болезнени усещания;
  • подуване на засегнатата област;
  • зачервяване на клепача;
  • обилно разкъсване;
  • главоболие;
  • топлина;
  • постоянен сърбеж и парене;
  • силен азотен оксид в ъглите;
  • загуба на мигли в заразената област;
  • сухота на лигавицата;
  • зрително увреждане.

  Външен ечемик

  Появява се отвън (на ръба). Отначало това е само малка (но болезнена) топка и след един до три дни се пълни с гной. Основната опасност е спонтанното отваряне на абсцеса, което кара гной да попадне в дермата и катализира появата на нови области на инфекция. Случва се да се образува не един ечемик, а няколко. Общите симптоми са както следва:

  • остри болки в засегнатата област;
  • повишена болка по време на контакт със заразеното място;
  • подуване и зачервяване;
  • болезнена и изразена област по ръба на клепача.

  Външната инфекция с ечемик при бременни жени, в допълнение към горните симптоми, може да бъде допълнена от студени тръпки и треска. Възможно е също главоболие от засегнатото око и увеличаване на регионалните лимфни възли..

  Вътрешен ечемик

  Гнойна инфекция от вътрешната страна на клепача. Когато неоплазмата се отвори, окото се реинфектира и абсцес се появява в критични форми на мястото на отворения абсцес. Симптомите са както следва:

  • подуване и зачервяване;
  • силна болка;
  • образуването на жълта кора върху миглите;
  • болезненост на века.

  По време на бременност ечемикът причинява висока телесна температура и забележимо влошаване на здравето. В трудни ситуации лечението на ечемика включва хирургическа помощ..

  Офталмолог може да диагностицира заболяването по време на рутинен или непланиран преглед. Определението на патологията се извършва въз основа на общата клинична картина, понякога се извършват допълнителни изследвания с помощта на специализирано оборудване. Ако проблемът с ечемика е хроничен, препоръчително е да бъдете изследвани от специалисти по имунни и ендокринологични патологии. Струва си да се помни, че бременността е време, когато тялото на бъдещата майка е силно отслабено и следователно няма "незначителни" заболявания, всякакви патологии изискват незабавно лечение.

  Как да се лекува ечемик по време на бременност: техники на традиционната медицина

  Домашните лекарства също могат да помогнат за облекчаване на състоянието на жената чрез намаляване на интензивността на възпалението. Избраната рецепта за справяне с болести трябва да бъде не само ефективна, но и безопасна както за жената, така и за бебето, което носи.

  Рецепта за ечемик по време на бременност с лук

  • Вземете средно голяма глава лук и отстранете обвивката от нея.
  • Нарежете зеленчука наполовина и поставете върху лист за печене (или топлоустойчив тиган), отрязани надолу. Не добавяйте масло.
  • Поставете лука във фурната на слаб огън. Изчакайте зеленчукът да се свие.
  • Когато изрязаните филийки се охладят, отщипете от тях малки фрагменти, увийте с марля и нанесете върху огнището на възпаление.

  Рецепта за ечемик по време на бременност с варено яйце

  Важно!
  Тази рецепта (както всяко друго отопление) е неприемлива на етапа на гнойно поражение на клепача

  • Сварете пилешко яйце.
  • Охладете го малко - яйцето трябва да излъчва приятна топлина..
  • Нанесете продукта върху ечемика.

  Алтернатива на яйцето могат да бъдат картофите. Преди употреба грудката трябва не само да се вари, но и леко да се омеси. Увийте картофите със салфетка и нанесете върху засегнатото място. Единственият недостатък на зеленчука е, че се охлажда достатъчно бързо (срещу яйцето).

  Рецепти за ечемик по време на бременност с билкови отвари

  Пригответе отвари от цветя на лайка, невен и градински чай.

  Можете да варите както колекция от тези растения, така и всяка билка поотделно (1 супена лъжица. Л. Растенията се заливат с чаша вряща вода).

  • Добър ефект има отвара от копър семена..
  • Алтернатива могат да бъдат брезовите пъпки, които също трябва да се излеят с вряща вода и да се настоява.

  Полученият състав охладете до стайна температура, навлажнете памучен тампон с него и избършете възпаленото място.

  Рецепти за ечемик по време на бременност с лечебни растения

  Ако преодолеете ечемика по време на бременност, репейът ще помогне за лечението на болестта.

  Пригответе пресни листа от репей. Растението трябва да се измие и наряза на каша. Поставете получения състав в стерилна марля и нанесете върху засегнатия клепач. Можете също така да приготвите отвара от репей и да изплакнете възпалението с нея..

  Пресни листа от живовляк.

  Почистете растението от мръсотия и го нанесете върху ечемика.

  Рецепта за ечемик по време на бременност с алое

  • Вземете лист от алое и изцедете сока от него.
  • Комбинирайте лечебната течност с вода в съотношение 1:10.
  • Навлажнете памучен тампон с получения състав и обработете ечемик с него.

  Независимо от рецептата, която жената решава да опита, силно се препоръчва първо да се консултирате с лекар. Освен това традиционните рецепти се използват най-добре в допълнение към основната терапия, а не като независим режим на лечение..

  Какво е Вътрешен ечемик

  Ечемикът вътре в окото се образува поради инфекция или запушване на канала на жлезата. Натрупващата се тайна се възпалява, заразява се, образувайки гнойна торбичка. Люспите от кожата на клепачите, прах, мръсотия, козметика, както и попадането в канала на жлезата на Staphylococcus aureus или подкожен кърлеж на demodex водят до затваряне на канала.

  Провокиращият фактор е намаляване на имунитета след хипотермия, настинки или хронична системна. Като правило пациентите свързват появата на ечемик със студено, продължително излагане на студ или пляскане на лицето предния ден..

  Мейбомитът на долния клепач протича по-лесно от мейбомита на горния клепач, по-удобен е за лечение и причинява по-малко дискомфорт на пациента. При дете развитието на мейбомит, в допълнение към горните причини, често провокира недоразвитие на имунитета. Това трябва да се вземе предвид и да се опитате да избягвате дълги разходки или тълпи..

  Мейбомитът на окото не засяга зрението по никакъв начин, с изключение на засегнатия клепач, който се подува, което затруднява физически отварянето на окото. Но други усложнения от инфекциозен характер могат да причинят непоправима вреда на тялото, включително до смърт. Те включват конюнктивит, блефарит, синузит, менингит. Тъй като възпалителният процес протича в непосредствена близост до мозъка, е необходимо да се внимава при генерализирането на инфекцията и увреждането на съседните области.

  Ечемик в окото: как да се лекува заболяване по време на бременност

  Винаги е препоръчително да се лекува инфекциозна лезия под наблюдението на лекар. Това твърдение се отнася още по-пълно за жените, докато носят малко дете. При първите симптоми на заболяването най-доброто решение би било да посетите офталмолог.

  Важно!
  В процеса на лечение на ечемика, в никакъв случай не трябва да пробивате и изцеждате абсцеса, както и да маскирате огнището на възпаление с декоративна козметика

  Капки от ечемик по време на бременност

  Наличието на гной в възпалената кухина показва добавяне на бактериална инфекция, поради което терапията с ечемик най-често включва лекарства от тази категория:

  • Torbex е широкоспектърно бактериостатично лекарство. Може да се предписва на бременна жена след оценка на съотношението на очакваната полза - възможна вреда.
  • Албуцид (натриев сулфацил) - антибактериално средство на основата на сулфацетамид.
  • Азитроп. Активната съставка е азитромицин. Лекарството има лек системен ефект, поради което може да се предписва на жени "в позиция".
  • Капки за очи "Ципролет". Лекарството се предписва 4 пъти на ден, 2 капки. Терапията се провежда в рамките на 7 дни.

  Липсата на клинични проучвания върху бременни жени прави невъзможно употребата на лекарства като Floxal, Vitabact. Разтвор на хлорамфеникол, ефективен при това заболяване, е противопоказан за бъдещи майки.

  Преди да използвате капки за очи, последните трябва да се затоплят до стайна температура, в противен случай рискувате да прикрепите възпаление на зрителния нерв към основното заболяване.

  Мехлем от ечемик по време на бременност

  • С установената вирусна природа на заболяването, антивирусният мехлем "Bonafton" може да бъде предписан като терапевтичен агент. Лекарството се поставя зад засегнатия клепач. Честотата и продължителността на курса на лечение се определят от лекаря.
  • Еритромицин маз. Инструментът може да се използва, ако плацентата вече се е образувала, след като лекарят е преценил съотношението полза-вреда. Мехлемът се прилага за клепача два пъти на ден. Продължителността на терапията е най-често 1 седмица..
  • Хидрокортизон маз (1%) се използва активно при лечението на възпалителни очни лезии. Наличието на строги показания може да доведе до предписване на лекарството и бременни жени. Курсът на терапия не трябва да надвишава 7-10 дни..

  Тетрациклиновият маз, който често се използва при лечението на ечемик, е противопоказан при жени "в положение", независимо от гестационната възраст.