Как расте бебето
След 12-та седмица от бременността вече не се образуват нови органи, но съществуващите продължават да растат и да се развиват. Рефлексите се появиха тази седмица! На 12-та седмица локалното стимулиране на плода може да го накара да присви, да отвори устата си или да мърда пръсти или пръсти. Пръстите скоро ще започнат да се огъват и разгъват, а устата ще смуче. Ако се натиснете в стомаха, най-вероятно ще получите тласък отвътре в отговор, макар че все още не можете да го почувствате. Бъбреците започват да пълнят пикочния мехур с урина. На 12 гестационна седмица скелетът на бебето, който започна да се развива по-рано, сега е във фазата на осификация - образуването на костна материя. Пръстите на ръцете и краката са разделени и ноктите продължават да растат. По тялото се появяват отделни признаци на косми. Външните полови органи са с достатъчен размер, за да определят уверено пола на детето. Стомашно-чревната система (тънките черва) на 12-седмичен плод вече е способна да свива и прокарва храна през него. Той може активно да абсорбира глюкоза и захар.


Междувременно броят на нервните клетки непрекъснато се увеличава и мозъкът на бебето се формира. При 12 гестационна седмица той е много подобен на мозъка на възрастен, но само в миниатюра. Сега лицето му изглежда несъмнено човешко: очите са се изместили отстрани към предната част на главата, ушите са заели местата си. На 12 гестационна седмица дължината от короната до опашната кост на вашето бъдещо бебе е 6 см, приблизително е колкото липа.

Как се променяш
В края на 12-та седмица от бременността матката става твърде голяма, за да се побере в тазобедрените кости. Можете да го почувствате върху срамната кост (срамната става). Матката има забележително разтегливо свойство по време на бременност. Тя ще се върне към предишния си размер няколко седмици след раждането. И сега расте, като запълва със себе си първо тазобедрената област, а след това и коремната.


Преди бременността матката е почти твърда. Обемът му е само 10 ml и дори по-малко. По време на бременност тя се превръща в относително тънкостенна мускулна торбичка, която съдържа плода, плацентата и околоплодните води. До края на бременността обемът му може да достигне 5-10 литра. Така капацитетът му се увеличава с 500 и дори 1000 пъти.!
Може би още няколко седмици няма да имате нужда от дрехи за бременни жени, но фактът, че талията до 12 седмици от бременността става все по-проблематичен, не може да бъде отречен.

Киселини при бременни жени
Може би периодично усещате усещане за парене в областта на стомаха - така наречената киселина при бременни жени. Много жени изпитват киселини за първи път само по време на бременност, докато тези, които трябваше да изтърпят киселини преди това, твърдят, че тя е станала „по-ядосана“ по време на бременността. По време на бременността плацентата произвежда големи количества прогестерон, който отпуска преградата между хранопровода и стомаха. Просто казано, когато легнете, стомашната киселина може да тече назад, причинявайки неприятно усещане за парене. За повечето жени този проблем възниква сериозно още на по-късна дата, когато порасналата матка започва да поддържа стомаха. Затова не обръщайте много внимание на киселини, ако вече са се появили. Все още ще имате причина за това.

Какво да правите на 12 седмица бременност
Направете бюджет за бъдещите трохи. Седнете с партньора си и разберете разходите за раждане на бебе. Дрехите, памперсите, козметиката и памперсите свършват бързо. Обсъдете дали бебето ще се нуждае от отделна стая веднага или докато спи с вас, а пари от ремонти могат да бъдат похарчени за количка, столче за хранене или стол. Започнете да спестявате! Да, и не забравяйте за парите за раждане, ако са платени!

12 седмици бременност растеж и развитие на плода

Добрата новина е, че бебето ви няма какво повече да формира, всички органи и системи на тялото вече са сформирани, през следващото време те само ще се развиват. На 12 седмици коремът ви има рефлекси. Когато стимулирате плода, можете да видите, че той присвива очи, движи пръстите на ръцете и краката си, отваря устата си. Пръстите скоро ще могат да се огъват и огъват, а устата ще се научи да прави смучещи движения. Като се напъвате в стомаха (не прекалявайте!), Вие ще получите тласък на връщане отвътре, въпреки че все още едва ли го усещате..

Бъбреците на бебето започват да работят активно, запълвайки пикочния му мехур. Костната материя започва да се образува върху скелета, пръстите на ръцете и краката са напълно разделени и върху тях продължава растежа на ноктите. Половите органи вече се различават доста и позволяват уверено да определят пола на нероденото дете. На някои места по тялото се появяват зачатъците на линията на косата. Стомахът и тънките черва на плода работят, свивайки се и изтласквайки храната през себе си. Бебето активно усвоява захар и глюкоза. Мозъкът продължава да се формира активно. Сега тя има почти пълна прилика с мозъка на възрастен, само, разбира се, много по-малко. Броят на нервните клетки расте. Лицето на бебето изглежда точно като човек, очите са се преместили в предната част на главата отстрани, а ушите са на мястото си. Все още не сме казали нищо за дължината на вашето бебе - тя е около 6 см и можете да сравните размера му с вар.

Промени в тялото на жената

До края на тази седмица матката ви е нараснала толкова много, че трудно може да се побере в тазобедрените кости. Вече го усещате върху срамната кост. Матката има невероятно естествено свойство да се простира. Ако преди бременността е достатъчно трудно, обемът му е по-малък от 10 ml, то по време на бременността обемът му се увеличава над 500 пъти и достига 5-10 литра! В този случай матката изтънява и съдържа плода, околоплодните води и плацентата. По време на растежа той ще запълни тазобедрената област и когато престане да се побира там, ще запълни коремната кухина. Матката ще се върне към предишния си размер само няколко седмици след раждането..

Фигурата ви става все по-заоблена, талията ви става по-широка, вече не можете да носите особено тесни дънки. След 2-3 седмици ще дойде време да помислите за специални дрехи за бременни жени, но засега просто вземете нещо по-безплатно от обикновено.

Киселини в стомаха

Хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност, отпуска диафрагмата, преградата, която отделя хранопровода от стомаха. Това води до факта, че стомашният сок навлиза в хранопровода, причинявайки доста силно усещане за парене - киселини. Тази атака преследва почти 100% от бременните жени. Много жени изпитват киселини за първи път по време на бременност, но дори и тези, при които киселините са често срещани, отбелязват, че това е особено неприятно по време на бременност..

Киселини могат да се появят на 12 седмица от бременността, но най-често жените я изпитват на по-късна дата. Говорете с Вашия лекар за това как да коригирате менюто си, за да се опитате да избегнете киселини, а също така попитайте Вашия лекар дали можете да приемате антиациди - лекарства, които помагат за облекчаване на паренето.

Какво да правите на бременна 12 седмица

Време е да помислим за бюджета за нероденото дете. Помислете с партньора си къде ще живее бебето ви - дали се нуждае от отделна стая или първо ще бъде във вашата. Отидете в бебешките магазини, разберете колко пари са ви необходими за количка, креватче, маса за повиване. Започнете да спестявате пари, ако още не сте го направили. Попитайте колко ще ви струва доставката. Не забравяйте, че бебето ви ще се нуждае от дрехи, памперси, памперси, козметика, евентуално храна.

12 седмици бременна: какво се случва?

1-ви триместър приключва и 2-ри триместър започва следващата седмица. Надявам се, че сте се регистрирали за бременност преди 12 седмици. някои плащания се дължат за ранна регистрация.

12 акушерска седмица на бременността: какво се случва в стомаха?

През последните 3 седмици бебето е нараснало 2 пъти. Дължината му е 6-10 см, а теглото 115-160 г. Плодът в 12 гестационна седмица е с размер на лимон. Храносмилателната система се развива, мозъкът е разделен на 2 полукълба, появяват се рефлекси: ако докоснете стомаха, той ще реагира. Още не можете да го почувствате, но бебето вече ви отговаря.

12 седмици от бременността: какво се случва с бременна жена?

От тази седмица рискът от спонтанен аборт е значително намален. Сърцето ви бие по-бързо поради увеличеното количество кръв, циркулиращо в тялото ви. Матката продължава да расте, особено в ширина. Попитайте вашия гинеколог на какви безплатни лекарства или услуги имате право.

Нови симптоми

Към 12-та седмица от бременността най-вероятно вече сте преминали гадене и повръщане и може също да сте изчезнали от често уриниране. И сега имате други симптоми:

 1. Замайване по време на ранна бременност и слабост. Това се дължи на повишаване на нивото на прогестерон, хормон, който се произвежда в големи количества от плацентата и помага за раждането на плода. Прогестеронът увеличава кръвообращението в плацентата, но го забавя в тялото на бременна жена, т.е. преразпределя потоците кръв. Поради това може да се почувствате слаби, замаяни и кръвното Ви налягане да спадне. Ако внезапно ви се завие свят, не се тревожете, седнете тихо, разкопчайте дрехите, които ви притискат и поемете дълбоко въздух. Също така слабостта по време на бременност в организма може да провокира ниски нива на кръвната захар, тъй като Вашето бебе вече консумира глюкоза в големи количества. Опитайте се да се храните добре, преди да излезете..
 2. Киселини по време на бременност. За мнозина започва от 12 гестационна седмица. Киселини по време на бременност възникват поради факта, че хормонът прогестерон отслабва гладката мускулатура на храносмилателния тракт и във връзка с това солната киселина се изхвърля от стомаха в хранопровода, което дразни и причинява усещане за парене в гърдите. За да предотвратите или да се отървете от киселини, трябва да се откажете от силно кафе, чай, шоколад. Можете да започнете да пиете топло мляко след хранене. Желателно е да спите с високо вдигната глава спрямо тялото. Ако изброените методи не ви помогнат, консултирайте се с Вашия лекар относно предписването и приемането на лекарства.

Уринарна инконтиненция по време на бременност

Този симптом може да се появи по време на бременност, но най-често се появява след раждане, заедно с пролапса на тазовите органи. Предотвратяването на този симптом е много по-лесно от лечението на пролапса на органите. Трябва да започнете да тренирате мускулите на тазовото дъно сега. Упражненията на Кегел у дома ще ви помогнат за това. Трябва да започнете да изпълнявате упражненията от легнало положение, а след това постепенно да преминете в седнало и изправено положение. Опитайте се да свивате и отпускате интимните си мускули няколко пъти на ден. Не напрягайте мускулите на корема и седалището, трябва да работят само мускулите на перинеума. Опитайте се да задържите урината за няколко секунди, докато уринирате. Също така е много ефективно да се правят упражнения на Кегел след раждане..

Прожекция на 1 триместър

Колко време отнема скринингът? Но тази седмица на бременността ще трябва да преминете през скрининг през първия триместър. Първият скрининг по време на бременност се прави на 11-13 седмици и 6 дни. Изследването включва ултразвуково сканиране на плода и биохимичен анализ на кръвен серум за един ден.

Ултразвукът на 12 гестационна седмица се извършва трансабдоминално (над корема) и трансвагинално (със сензор вътре). Определят се следните важни показатели на плода: CTE (копчиково-теменна големина), дебелината на яковото пространство, носната кост, сърдечната честота (сърдечната честота) на плода. Локализацията на хориона (мястото на закрепване на плацентата към стената на матката) също се определя и се изследват бъбреците на бременна жена. Вече можете точно да предскажете датата на раждане. Моите ултразвукови резултати изглеждаха така:

При биохимичния анализ на кръвен серум се определя свободната бета субединица на hCG и PAPP-A.

Резултатите от скрининга ще покажат вероятността вашето бебе да има определени аномалии (рискове от тризомия 21, тризомия 18 и тризомия 13), а именно риска плодът да има болест на Даун. 1 скрининг по време на бременност (моите резултати):

Ако вероятността е висока, тогава ще ви е необходима консултация с генетик, ако вероятността е ниска, тогава вече няма нужда да се подлагате на скрининг. Декодирането на скрининга за първия триместър по принцип е изписано в протокола за изследване, така че можете сами да се запознаете с него.

Възможно ли е да се избегне киселини по време на бременност и кога тя започва?

Киселините са най-неприятното явление от стомашно-чревния тракт. Симптомът е често срещан при бременни жени. Появата му е свързана с естествените физиологични промени в тялото. Четейки информацията по-долу, ще разберете кога започва киселини по време на бременност и как да се справите с тях..

Кога започва киселини по време на бременност

Дълго време се смяташе, че киселини по време на късна бременност винаги се появяват. Но сега лекарите потвърдиха, че това не е така. Токсикозата и киселините по време на бременност се появяват поради банални хормонални промени в тялото. Някои твърдят, че тези признаци могат да се считат за добри поличби, но няма научно потвърждение на тази хипотеза. Но има силна медицинска обосновка за тежките киселини. През първата половина на бременността тялото на майката произвежда огромно количество прогестерон. Той отпуска не само коремните мускули, но и стомашно-чревния тракт. Поради това се появява киселини при бременни жени..

На 12-та седмица от бременността появата на киселини в стомаха е признак за започваща токсикоза. Някои хора, дори в момента на проява на тези признаци, се опитват да определят пола на детето. Но няма научно потвърждение на този знак. Някои прогнозират при настъпването на силна киселини в стомаха дали детето ще има коса или не. Между тези знаци обаче няма връзка. След достигане на 35 седмици киселините могат да се върнат, така че е невъзможно да се отговори ясно кога киселините започват по време на бременност. А народните признаци нямат нищо общо с външния вид, просто матката започва да се увеличава по размер и да притиска органите.

Понякога появата на киселини е свързана с небалансирана диета на бременна жена. Жената яде много продукти, угажда на капризите си в храната, което никак не е полезно за тялото. Полът на детето и неговият размер не зависят от броя на изядените ястия, а се определят генетично. Това трябва да се помни както за тези, които вярват в поличбите, така и за тези, които вярват, че голямо количество хранителни вещества ще помогне в развитието на детето..

Как да се отървете от усещането за парене?

Можете да се отървете от киселини по време на бременност, но самият процес ще отнеме известно време. Необходимо е да се разбере защо възниква. Полът на детето не влияе върху появата на усещане за парене в гърдите, но размерът на плода е значителен. Ако бебето е по-голямо от физиологичната норма, присъща на тялото на майката, тогава по време на развитието то ще премести органите на храносмилателния тракт. Ако страдате от киселини, провокирани от тази причина, тогава няма да можете да се отървете от него. Просто трябва да изчакате момента, в който бебето се роди и тогава то ще отмине от само себе си.

Ако тежестта в стомаха по време на бременност се появи в ранните етапи и не изчезва в продължение на много месеци, тогава трябва да нормализирате диетата. Премахване от менюто:

 • твърде мазни храни;
 • Газирани напитки;
 • кафе;
 • алкохол;
 • прости въглехидрати.

Бъдещите майки се интересуват от това какво могат да ядат, за да избегнат постоянното усещане за парене. Разбира се, трябва да се предпочитат постните меса и плодове. Пиле и телешко месо ще попълнят запасите от протеин на майката. Менюто трябва да съдържа ферментирали млечни продукти. Опитайте се да купувате натурално мляко и заквасена сметана, а не кефир, закупен от магазина, тъй като той също съдържа химически добавки.

При киселини в стомаха можете да пиете топло мляко, зелен чай. Не се препоръчва приемането на билкови отвари без консултация с лекар, тъй като те могат да променят хормоналния фон на майката, което ще се отрази негативно на здравето на детето. Можете да ядете малко семена, за да намалите симптомите. Пийте поне два литра вода на ден. Течността не само ще намали киселинността на стомаха, но и частично ще намали проявите на токсикоза.

Киселини и хапчета

Някои бъдещи майки се интересуват кога започва киселини по време на бременност и как да премахнете симптомите му с помощта на хапчета. Ще повлияят ли на бебето. С избора на фармакологични препарати за борба с усещането за парене трябва да се занимава лекуващият лекар. Никой не може да предвиди възможните последици от самоизбора на лекарства. Ето защо, преди да научите как да се справяте с киселини с лекарства, консултирайте се с вашия лекар. Популярни лекарства, подходящи за бременни жени и елиминиращи успешно пристъпите на парене, са:

 • смекта;
 • рени;
 • гастал;
 • фосфалугел.

Smecta се предлага под формата на прах. Просто добавете лекарството в количеството, предписано от инструкциите, към водата и пийте. Значително предимство на смекта е, че увеличава количеството слуз в червата и едновременно с това понижава нивото на киселинност.

Ако имате тежки киселини, няма по-добро лекарство. В случай на леко усещане за парене, рени е показан за бременни жени. Яжте една или две таблетки от това лекарство, след което изчакайте 30 до 40 минути. Плюс рени - съставът му се основава на калций и магнезий. Тези вещества са от съществено значение за здравословното развитие на детето..

Ако се случи революция в стомаха, тогава е по-добре да се вземе фосфалугел - той се справя със заболявания, провокирани от повишено производство на солна киселина. Той е под формата на гел. По-добре е да приемате гела сутрин, до момента, в който закусите или пиете чай. Гелът съдържа портокалови и лимонови добавки, съдържащи витамин С. Гастал се пие, ако киселините са придружени от гадене или повръщане. Действа незабавно върху стомаха, понижавайки нивата на солна киселина и облекчавайки спазмите.

Киселини по време на бременност

Съдържание:

 • Причини
 • Симптоми
 • Диагностика
 • Лечение
 • Усложнения
 • Предотвратяване
 • Заключение

Киселините са едно от най-честите състояния, които се появяват по време на бременност. До 80% от бъдещите майки се оплакват от дискомфорт в стомаха и епигастралната област.

Утеха може да бъде фактът, че киселините, които се появяват по време на бременност, като правило не са симптом на някакво сериозно заболяване. Веднага след раждането на бебето, това явление ще остане в миналото и майката ще се чувства както преди..

Причини

Киселини могат да се появят както през първите седмици на бременността, така и на по-късна дата. В първия случай стомахът започва да "капризничи" във връзка с хормоналните промени, настъпващи в тялото на жената.

Прогестеронът, чието съдържание се увеличава значително с настъпването на бременността, помага за отпускане на гладката мускулатура на вътрешните органи, включително сфинктера, разположен между хранопровода и стомаха. В тази ситуация киселини се появяват едновременно с други явления на ранна токсикоза и могат да изчезнат след известно време (приблизително на 13-14 седмици).

Информация Появата на този симптом на по-късен етап от бременността е свързана с увеличаване на размера на матката и повишен натиск върху стомаха. В този случай проявите на киселини в стомаха могат да притесняват жената почти до самия момент на раждането..

В допълнение, киселини в стомаха могат да възникнат поради неправилна диета (изобилие от мазни, пържени или пикантни храни), както и поради това, че сте в хоризонтално положение на тялото непосредствено след хранене.

Симптоми

Разпознаването на киселини в стомаха е съвсем просто - просто трябва да обърнете внимание на следните симптоми:

 • появата на усещане за парене в ретростерналния регион, особено след обилно хранене;
 • болка в гърдите, която се появява след промяна в положението на тялото (в резултат на огъване, обръщане и т.н.);
 • кисел или метален вкус в устата;
 • появата на оригване;
 • Затруднено преглъщане на твърда храна
 • усещане за "бучка" в хранопровода след хранене.

Когато се появят тези симптоми, трябва да прегледате хранителните си навици, за да намалите или изчезнете дискомфорта в хранопровода и стомаха..

Диагностика

В случай на много интензивни симптоми на киселини, се препоръчва да се свържете с гастроентеролог за медицински преглед..

важно Възможно е това състояние да възникне не само във връзка с бременност, но и поради обостряне на което и да е заболяване на храносмилателната система, за което жената дори не е подозирала.

Лекарят може да предпише гастродуоденоскопия (преглед с помощта на специално устройство с дълга тръба, снабдена с оптична система за контрол).

Лечение

При лечение на киселини е по-добре да следвате препоръките на лекаря, който наблюдава бременността. В случай на контакт с гастроентеролог, трябва да го информирате за вашето състояние, тъй като приемането на много лекарства по време на раждането на дете е противопоказано.

За да се отървете от киселини, се използват народни или медикаментозни методи за лечение. Също така трябва да направите корекции в диетата си..

В комплекса от методи за премахване на киселини е най-ефективно да се използват следните препоръки:

 • отказ от прием на мазни, пържени, пикантни и тежки храни;
 • преминаване към чести фракционни ястия на малки порции;
 • прием на лекарства за облекчаване на симптомите на киселини: Smecta, Almagel, Maalox и др. (само както е предписано от лекар);
 • ядене на сурови слънчогледови или тиквени семки;
 • пиене на топла преварена вода на малки порции;
 • прием на минерална вода Borjomi;
 • използването на запарка от ленено семе;
 • използването на отвара от лайка (след консултация с лекар);
 • включване на зърнени култури и желе в диетата;
 • отказ от пиене на кафе, особено разтворимо кафе;
 • употребата на млечни продукти (мляко, сметана, извара, заквасена сметана), които неутрализират ефекта на солната киселина в стомаха.

По-добре е да откажете използването на разтвор на сода, за да се отървете от симптомите на киселини в стомаха - това лекарство може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Усложнения

Киселини, които се появяват по време на бременност и не са свързани с никакви заболявания на храносмилателната система, не са опасни за жената и не оказват отрицателно въздействие върху бебето (освен, разбира се, психологически и физически дискомфорт).

Но твърде силната проява на симптоми, свързани с неправилна диета и начин на живот, може да причини остри или хронични заболявания на храносмилателния тракт. За да се предотврати това, е необходимо да се нормализира храненето, да се откаже употребата на вредни продукти и също да се подложи на преглед в медицинско заведение..

Предотвратяване

съвет С настъпването на бременността можете веднага да започнете да предприемате превантивни мерки за предотвратяване на киселини. В този случай е напълно възможно неприятните симптоми да не се появят..

Препоръчваме ви да обърнете внимание на следните съвети:

 • трябва да се храните редовно, на малки порции, без да смесвате няколко вида продукти едновременно;
 • по-добре е да приемате храната бавно, като я дъвчете старателно;
 • необходимо е редовно да включвате млечни продукти в диетата, но е по-добре да откажете кафе, пресни кифли, пържени храни, люти подправки;
 • някои храни (домати, шоколад, бяло зеле) могат да се консумират само в ограничени количества;
 • трябва да вечеряте не по-късно от три часа преди лягане;
 • след хранене не трябва веднага да отивате да си почивате;
 • трябва да откажете да носите твърде тесни дрехи;
 • между храненията трябва да пиете достатъчно вода.

Препоръчително е също така да се следи стойката, тъй като при постоянно навеждане се увеличава натискът върху стените на стомаха.

Заключение

Киселините не са болест, а симптом (състояние), но не трябва да се отнасяте лекомислено и пренебрежително. Всякакви физиологични прояви и неразположения в тялото показват, че нещо трябва да се промени в начина на живот: да се откажат от лошите навици или да придобият полезни качества..

Ето защо, когато се появи чувство на дискомфорт, трябва незабавно да вземете необходимите мерки, за да облекчите състоянието си. Колкото по-добре се чувства бъдещата майка, толкова по-здраво и силно ще се роди бебето..

токсикозата премина, киселини дойдоха. 12 седмици.

 • 2 юли 2014 г.

Момичета, около 6 дни понасях токсикоза, преди обяд е добре, след обяд не е толкова зле, стана осезаемо по-активен, май е по-добре.
така че още един проблем, киселини започнаха, мъчи вече 3 дни следобед.

обикновено киселини в 2-3 триместър и ето това.
как да се спасим без лекарство? (По принцип не пия лекарства, това е изключително рядко, а сега още повече)
мляко не помага, пиши повече от спестено, ще опитам.

 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Как да се справим с киселини по време на бременност?

Дори никога преди да не сте страдали от киселини, то по време на бременността имате всички шансове да я опознаете. Явлението е толкова неприятно и често срещано сред бременните жени, че се смята за един от най-ужасните и досадни спътници на раждането на дете..

Има мнение, че виновникът за киселини по време на бременност е бебето, или по-точно неговите невенчета и коса. Лекарите обаче смятат, че това е малко вероятно. Храносмилателният "огън" е от физиологичен характер и е напълно разбираем. Съответно, методите за справяне с киселини стават очевидни..

Причини за киселини по време на бременност?

Киселини (или киселинна диспепсия) са усещане за парене и болка зад гръдната кост и в епигастриалната област. Най-често това се случва поради отделянето на стомашен сок в хранопровода, в резултат на което чувствителната лигавица се дразни и възниква това неприятно усещане за топлина..

Отделянето на тази много киселина се провокира от изстискване на вътрешните органи. Ето защо хората често изпитват киселини след активно огъване или изпомпване на пресата, както и с много тегло. По време на бременността растящият плод притиска органите, което се влошава с увеличаване на срока. Ето защо киселините най-често измъчват жените, започвайки от втория триместър, а в ранните етапи те по правило не изпитват такова „щастие“ (въпреки че има и такива случаи).

Разбира се, хранопроводът е защитен от въздействието на стомашната киселина чрез един вид клапан - сфинктера, така че не всеки страда от киселини. Но под въздействието на "бременния" хормон прогестерон, мускулният тонус, както знаем, е отпуснат, включително мускулите на хранопровода. И този мускулен затягащ клапан в такова спокойно състояние позволява на стомашната киселина да тече в хранопровода. Увеличаването на матката и повишеното интраабдоминално налягане също предотвратяват плътно затваряне на сфинктера (с около 25 седмици).

Високите нива на хормоните по време на бременност също влияят на времето, необходимо на тялото да се смила правилно. Мускулните контракции, които помагат на храната да премине през хранопровода, се забавят като страничен ефект от хормоналната секреция. В резултат храносмилането и разграждането на храната отнема повече време, което води до лошо храносмилане и киселини..

Обикновено киселините започват скоро след хранене (особено след ядене на обилни мазни, пържени и пикантни храни) и могат да продължат от няколко минути до няколко часа наведнъж. Но всичко е много индивидуално. Много бременни жени съобщават, че изпитват киселини през цялото време, дори ако не ядат и не пият нищо. И често киселини в стомаха започват да поставят бъдещата майка в легнало положение, така че трябва да спите, почти седнали.

Как да се отървем от киселини по време на бременност?

Болезнените киселини по време на бременност могат да бъдат лекувани с лекарства, наречени колективно не абсорбиращи се антиациди. Те неутрализират и абсорбират солна киселина от стомаха, обгръщат стените му и облекчават киселини за 1-2 минути, без да се абсорбират в кръвта.

Неабсорбиращите се антиациди включват лекарства, които съдържат калций, алуминий и магнезий. Това могат да бъдат такива съвременни лекарства като Maalox, Almagel, Rennie, Talcid. Въпреки това, заедно със солната киселина, тези лекарства абсорбират и други вещества. Следователно не трябва да ги комбинирате с прием на други лекарства..

Много антиациди могат да причинят запек. Повечето съвременни лекарства обаче са лишени от този страничен ефект. Сред тях са хапчетата на Рени. В допълнение към калциевия карбонат, те съдържат магнезиев карбонат, а магнезият има слабително действие, а също така насърчава образуването на слуз в стомаха и увеличава устойчивостта на лигавицата му към увреждащото действие на солната киселина. Рени помага и за премахване на други неприятни симптоми, често придружаващи киселини - гадене, оригване, метеоризъм. Но с оглед на факта, че магнезият е в състояние да повлияе на развитието на плода, световните гинеколози все още препоръчват да се откажат от такива лекарства..

Отделно трябва да се споменат препарати, съдържащи бисмутов нитрат - като Викалин. Няма достатъчно информация за възможните неблагоприятни ефекти на бисмута върху дете. Ето защо трябва да се откажете от такива лекарства по време на бременност..

Както във всеки друг случай, лечението на киселини срещу киселини трябва да се извършва само според указанията на лекар. Той също така ще Ви предпише приемлива доза..

Бременна 12 седмици

Според лекарите настоящата седмица на бременността е първата годишнина на детето. Бъдещата майка може да се поздрави за преминаването на 1/3 от пътя. Рискът от спонтанен аборт е отзад, което означава, че можете да разкажете тайната си на роднини, приятели, шеф.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

Бебето постепенно придобива външен вид на човек, въпреки че главата все още изглежда голяма в сравнение с тялото на бебето. Въпреки факта, че крайниците на детето все още са много малки, те вече са напълно оформени. Размер на плодовете - 7-10 см, и тегло - 15-20гр.

Бебето вече не е толкова чувствително към външни инфекции и ефектите на лекарствата, органите му вече са напълно оформени. Детето вече има клепачи, ушни миди и нокти.

Бебето, което е в корема на майката, вече набръчква устните си, отваря и затваря устата си и успешно прави гримаси. Той се научи да уринира и да поглъща течности в заобикалящата го среда.

По вътрешната повърхност на червата на детето се образуват бръчки, възникват първите контракции (перисталтични движения). Черният дроб на бебето започва да обработва жлъчката, до този момент основната му функция беше само хематопоезата.

На 12-та седмица започва да се създава връзка между мозъчните полукълба на мозъка на детето и гръбначния му мозък. Към края на седмицата мозъкът на плода ще прилича на по-малко копие на орган за възрастни..

Кръвта на бебето вече включва не само еритроцити, но и левкоцити, които предпазват тялото от инфекции.

До края на седмицата дебелината на плацентата е 15,4 мм, тя е напълно оформена. Детето получава всички хранителни вещества, необходими за неговото развитие. С всяка седмица развитието на плода засяга все повече тялото на бременна жена..

Чувства на жена на 12 седмица бременност

Към 12-та седмица повечето жени виждат значително подобрение в своето благосъстояние. Има обаче и изключения..

Изминалата 11 седмица от бременността води със себе си заболяванията, свързани с токсикозата. Бъдещата родилка напълнява (нормата за този период е до 3,5 кг). Ако през предходния период не сте успели да качите правилното тегло, не се притеснявайте.

Вашата матка е нараснала до 12 см дължина и 10 см ширина. Постепенно се простира отвъд таза, но ако сте бременна за първи път, все още няма забележим корем..

През този период гърдите са изключително чувствителни. Количеството на циркулиращата кръв се увеличава, като по този начин се увеличава тежестта върху бъбреците, сърцето и белите дробове на бременна жена.

Гладката мускулатура на червата на бъдещата майка се отпуска под въздействието на прогестерон, което затруднява изпразването.

Що се отнася до вашето емоционално състояние, то все още се влияе от хормони. Настроението на бременната жена остава променливо..

Външни промени

 1. Към настоящата седмица на бременността кожата на бременна жена „свети отвътре“, придобивайки красив, здрав вид. Причина: Повишени нива на естроген, интензивен приток на кръв.
 2. Бенките, луничките, петна по тялото и лицето стават изразителни и потъмняват. След раждането на бебето, те най-вероятно ще възвърнат първоначалния си вид..
 3. При 70% от жените през този период на бременност по лицето (бузите, слепоочията, брадичката) започват да се появяват кафяви петна. Това явление се нарича "маска за бременност". Излагането на слънчева светлина придава на петна още по-изразен цвят, така че се старайте да стоите по-малко на слънце.
 4. На този етап от бременността жената може да развие акне, акне. Причината за това е излишъкът на прогестерон в организма на бъдещата майка. Въпреки това, докато забременеете, акнето може да се подобри. Във всеки случай трябва редовно да се грижите за кожата си, като избирате само козметика, препоръчана от Вашия лекар..
 5. Районът около зърната и ареолите става все по-тъмен и по-тъмен. В допълнение, неравностите по зърната и ареолите стават по-изразени, те се наричат ​​"Montgomery tubercles".
 6. Жените с тъмен тип кожа може да забележат тъмна линия на корема (от долния таз до горната част на корема) още през тази седмица на бременността. Тази линия избледнява малко след известно време след раждането, но, за съжаление, не изчезва напълно..
 7. По време на този етап от бременността може да забележите повишена чувствителност на кожата. Вероятно козметиката, която сте използвали в миналото, е започнала да предизвиква дразнене. В този случай е по-добре да използвате сапун без добавки..

Хранене за бъдещата майка

Храненето на бременна жена на този етап трябва да бъде възможно най-балансирано. Облегнете се на риба, месо, зърнени храни, млечни продукти, ферментирали млечни продукти, плодове и зеленчуци. Освен това е много важно правилно да приготвяте храна: по-добре е да предпочитате готвене или печене, не се препоръчва да ядете пържено; Лекарите препоръчват да се ядат плодове и зеленчуци сурови, тъй като фибрите насърчават здравословната функция на червата.

Не забравяйте да закусите добре, обядът трябва да включва първия, а вечерята трябва да е възможно най-лека. Продължаваме да се храним често, но малко по малко.

Важно: не хранете насила нищо, дори ако този продукт е изключително полезен. Слушайте вкусовите си усещания и яжте това, което тялото ви може да приеме.

Алкохол

На 12-та седмица от бременността, консумацията на алкохол, разбира се, трябва да бъде изоставена, както и през предходните месеци. Всяка майка мечтае бебето й да се роди здраво и алкохолът на този етап със сигурност ще предотврати това. Мозъкът на детето ви продължава да се формира. Страшно е да се мисли за вредата, която алкохолът може да причини на мозъчните клетки на вашето бебе. Експертите казват, че влиянието на алкохола върху детето може да се появи дори няколко години след раждането му. Освен това алкохолът може да причини фетални малформации, физически деформации и да повлияе на образуването на мускулна и костна система. Затова кажете не на алкохола!

Киселини в стомаха: заболяване на 12-та седмица

От киселини в бъдещето родилката страда най-много през този период. В резултат на повишеното количество на хормона прогестерон в организма има периодично усещане за парене в корема, гърдите и гърлото..

За да избегнете или облекчите киселини, следвайте тези съвети:

 • яжте на малки порции;
 • дъвчете старателно храната:
 • избягвайте да бързате с храненията си;
 • не пийте течност по време на хранене, по-добре е да изпиете чаша вода преди или след хранене;
 • избягвайте мазни храни, пикантни храни, газирани напитки;
 • не яжте преди лягане;
 • спи на възглавница;
 • заменете таблетките с течни антиациди.

Простуда и треска при 12 гестационна седмица

Дори незначителна настинка на бременна жена на този етап изисква изключително внимание от специалист. Самолечението може да ви струва здравето на вашето бебе. Леко повишаване на телесната температура на бременна жена се счита от лекарите за норма тази седмица, но само при условие, че бъдещата майка се чувства нормално. Ако усетите дори лек дискомфорт, не забравяйте да се свържете с вашия гинеколог или терапевт.

Болка на 12 седмица от бременността

Растежът и развитието на дете в утробата на бременна жена не трябва да бъдат придружени от силна болка. Допустима е лека болка в долната част на корема: тя може да възникне в резултат на напрежение на връзките. Възможна е и болка в кръста, което е причина за промяна в центъра на тежестта поради растежа на корема. Болката в кръста обаче може да бъде свързана и с инфекция на пикочния мехур. В този случай трябва да се консултирате с лекар. Ако ви измъчват болки в долната част на корема с продължителност 2-3 часа, трябва също да се консултирате с лекар, за да предотвратите евентуално прекъсване на бременността.

Изпускане от гениталния тракт

Изхвърлянето от бременна жена по това време трябва да бъде обилно, да има лек млечен цвят, кисела миризма.

Често бременните жени страдат от млечница, причинена от гъбички Candida. Характерните признаци на заболяването са парене, сърбеж на входа на влагалището, сирене. Често млечницата играе ролята на маскиране на други инфекции, като трихомониаза, хламидия и др. 12-та седмица е подходящо време за пълноценно лечение на различни видове подобни заболявания. Напълно оформената плацента вече е в състояние да предпази плода от въздействието на лекарствата.

Кървавото или кърваво отделяне на този етап също е предупредителен знак за възможността за спонтанен аборт. В този случай незабавно се консултирайте с лекар.

Ултразвук на 12 седмица от бременността

Ултразвуковото сканиране тази седмица е задължително, тъй като това изследване носи огромна информационна стойност. По това време могат да бъдат идентифицирани редица опасни патологии на плода.

С помощта на ултразвук тази седмица се измерва дебелината на меките тъкани във феталната шийка (TVP) - много важен показател. Ако този показател надвишава 3 mm, те говорят за възможността за хромозомни патологии (тризимия 13, 18, 21). Понастоящем синдромът на Даун е най-честата патология. Стойностите на TVP обаче се вземат предвид само когато опашната-теменната големина на плода е от 4,5 до 8,4 cm.

Увеличеният размер на TBP не гарантира раждането на нездравословно бебе. Специалистите провеждат редица други изследвания. А именно, кръвен тест на бременна жена, резултат от ултразвуково сканиране на 20-та седмица от бременността, възрастта на бъдещата майка и резултат от инвазивна диагностика.

След прегледа повечето жени се интересуват от декодиране на медицински съкращения..

И така, какво се интересува от лекаря:

 • DP (дължина на раменете);
 • RS (размер на сърцето);
 • DB (дължина на бедрото);
 • PM (размер на малкия мозък);
 • OG (обиколка на главата);
 • Охлаждаща течност (коремна обиколка);
 • J (коремен диаметър);
 • DHrK (диаметър на гърдите);
 • BPR или BPGP (бипариетален размер);
 • CTE (кокцигеално-париетален размер);
 • LHR (срамно-тилната част.

Като правило с тези показатели няма проблеми. Само през 2-ри, 3-ти триместър е възможно да се диагностицира забавено или асиметрично развитие на части от тялото на детето.

Понастоящем е трудно да се определи пола на детето. Положението на бебето в матката се променя, така че не се тревожете, ако на ултразвуковата снимка установите, че бебето ви не е в позиция на главата.

В деня на прегледа бъдещата майка ще разбере точната дата на очакваното раждане..

Тестове на 12 гестационна седмица

Тази седмица трябва да се направят редица кръвни изследвания:

 • за СПИН;
 • сифилис;
 • кръвна група;
 • Хепатит Б;
 • захар;
 • Rh фактор;
 • биохимичен анализ.

Биохимичен кръвен тест показва нивото на hCG в тялото на бъдещата родилка. Припомнете си, че този анализ се прави по време на скрининговия преглед на жена.

Всички горепосочени тестове трябва да бъдат преминати, за да се следи състоянието на бременната жена и развитието на плода..

Препоръки за бъдещата родилка

 1. До 12-та седмица задължително се регистрирайте в предродилната клиника, следвайте всички препоръки на Вашия лекар без изключение.
 2. Няма да е излишно да се сдобиете с електронни везни за контрол на теглото. Също така е препоръчително да закупите удобно бельо, изработено от естествени материали..
 3. Информирайте шефа си за вашата „интересна позиция“, подгответе се за разговора, обсъдете нюансите, които ви интересуват.
 4. Бременната жена се нуждае от лична хигиена. Жената трябва да се съсредоточи върху хигиената на гениталиите. Препоръчително е да замените тоалетния сапун с гел за интимна хигиена. Не забравяйте и за устната хигиена. Посетете зъболекар.

Многоплодна бременност на 12 седмици

Като правило по това време вече можете да сте уверени в многоплодната си бременност. Традиционният термин за определяне на този тип бременност по време на гинекологичен преглед е 9-10 седмици. Ако сте разбрали за необичайната си бременност по-късно, най-вероятно току-що сте се регистрирали късно в антенаталната клиника или прегледът е извършен твърде рано и не е извършен дълго време поради нежелана тревожност на тялото на жената в самото начало на бременността.

На този етап спонтанен аборт става малко вероятно и бебетата ви вече не са толкова уязвими..

Към 12-та седмица вашите трохи са пораснали до 75 мм, всички системи и органи вече са напълно оформени. Теглото на всяко бебе е около 14 грама. Пулс - 110-160 удара в минута.

Развитието на бебетата е подобно на развитието на дете при едноплодна бременност..