Техники за извършване на курсови манипулации

„Здрав човек и неговата среда
(раздел: Здрави жени и мъже в зряла възраст) "


.: Меню:.
1. Дом
2. Инструкция

.: Манипулация:.
1. Измерване на външните размери на таза
2. Външни методи за акушерски изследвания
3. Измерване на коремната обиколка
4. Определяне на височината на очното дъно на матката
5. Измерване на индекса на Соловьов
6. Прослушване и оценка на сърдечната честота на плода
7. Преброяване и точкуване на контракциите
8. Измерване на кръвното налягане при бременна жена
9. Инспекция на плацентата
10. Провеждане на тест за бременност

.: Определяне на височината на стояне на дъното на матката:.

манипулация на оборудванетотехнология за изпълнениетехнологичен филмконтролни тестовеКонтролни въпросификсиращ материал

1. Обяснете на бременната жена целта, необходимостта и хода на манипулацията, за да получи нейното съгласие.

2. Предупредете за необходимостта от изпразване на пикочния мехур.

3. Поставете бременната жена на диван с изправени крака, разстилайки мушама под дупето.

4. Седнете вдясно от жената, с лице към нея.

5. Избършете измервателната лента с топка, навлажнена с алкохол.

6. Нанесете измервателната лента вертикално по средната линия на корема. Сантиметрова лента измерва разстоянието между горния ръб на симфизата и най-изпъкналата точка на очното дъно на матката. Това ще бъде височината на дъното на матката над пубиса.

7. Помогнете на бременната жена да слезе от дивана.

8. Хвърлете мушамата в легенчето.

9. Въведете получените данни в индивидуалната карта на бременната жена.

gabiya.ru

Мамят за кърмене от "GABIYA"

Определяне на височината на състоянието на очното дъно на матката.

 1. Обяснете на бременната жена целта, необходимостта и хода на манипулацията, получете нейното съгласие.
 2. Сигнал за изпразване на пикочния мехур.
 3. Поставете бременната жена на дивана с изправени крака, разстилайки мушама под дупето.
 4. Седнете вдясно от жената, с лице към нея.
 5. Избършете измервателната лента с топка, навлажнена с алкохол.
 6. Нанесете измервателна лента вертикално по средната линия на корема. Сантиметрова лента измерва разстоянието между горния ръб на симфизата и най-изпъкналата точка на очното дъно на матката. Това ще бъде височината на дъното на матката над пубиса.
 7. Помогнете на бременната жена да слезе от дивана.
 8. Хвърлете мушамата в легенчето.
 9. Въведете получените данни в индивидуалната карта на бременната жена.

Размерът на матката по време на бременност е важен за определяне на времето на бременността. При сондиране на матката по време на преглед в антенатална клиника лекарят вижда дали тя се увеличава по размер, защото ако е по-малка от предписаните норми, това може да означава замразена бременност, а ако е увеличена, може да е близнаци и т.н..

РАЗМЕР НА МАТКАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Месеците на акушерката са с продължителност 4 седмици и са по-малко от обичайния месец. През първите три акушерски месеца размерът на матката по време на бременност може да бъде точно определен чрез ултразвук. Обикновено в края на първия месец на 4 гестационна седмица размерът на матката се корелира с размера на пилешкото яйце.

При 8 гестационна седмица размерът на матката съответства на гъше яйце. Според акушерския термин това е краят на втория месец. В края на третия акушерски месец при 12 гестационна седмица размерът на матката е същият като размера на главата на новородено.

Започвайки от 4 месеца, размерът на матката по време на бременност се изследва през коремната стена и те говорят за височината на дъното на матката. И все пак това не е точен размер, защото го влияе: количеството на околоплодната течност, многоплодната бременност, предлежанието на плода, размера на жената.

ВИСОЧИНА НА ДНОТО НА МАТКАТА

На 16 седмица височината на дъното на матката е между пубиса и пъпа. Измерването на височината на маточното дъно при 20 гестационна седмица ще покаже, че матката е на два пръста под пъпа, коремът е ясно видим. При бременност от 24 седмици височината на маточното дъно е на нивото на пъпа. На 28-та седмица от бременността, дъното на матката е на 2-3 пръста над пъпа..

В края на 8-ия акушерски месец на 32 седмица височината на маточното дъно е в средата на пъпа и мечовидния процес (ако нарисувате хоризонтална линия нагоре от пъпа и се опирате до костта, това ще бъде мечовидният процес). По това време пъпа се изглажда, а коремната обиколка е 80-85 cm.

На 36 седмица от бременността височината на маточното дъно е на най-високо ниво - нивото на мечовидния процес, коремната обиколка е 90 см, пъпа също е изгладен и може да започне да изпъква. И вече преди датата на падежа на 40 седмици, пъпът на почти всички изпъква. Но дъното на матката пада поради факта, че главата на бебето е притисната към входа на таза. Трудовата дейност се очаква скоро.

Същата височина на дъното на матката може да се наблюдава през 9-ия и 10-ия акушерски месец. След това лекарят наблюдава коремната обиколка и позицията на главата..

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ ВИСОЧИНАТА НА ДНОТО НА МАТКАТА

Гестационна възраст
(акушерски месеци)
Стояща височина
очно дъно (см)
4 месеца6-7
5 месеца12-13
6 месеца20-24
7 месеца24-28
Осем месеца28-30
9 месеца32-34
10 месеца28-32

Измерването на височината на изправяне на очното дъно на матката се определя от сантиметрова лента и пелвиметър. За измерване жената трябва да има празен пикочен мехур. Бременната жена ляга и лекарят измерва разстоянието от горния ръб на симфизата (пубиса) до най-изпъкналата точка на дъното на матката (дъното на матката е отгоре, а шийката на матката е отдолу).

Таблицата показва данни за височината на очното дъно на матката. Размерите на различните жени в една и съща гестационна възраст могат да варират в рамките на 2-4 см. В допълнение към тези размери трябва да се измери коремната обиколка: сантиметрова лента се поставя отпред на нивото на пъпа, а отзад - в средата на долната част на гърба.

Можете също така да правите измервания на дължината на вътрематочния плод и да измервате главата на плода, дори когато бебето е в корема, това са относителни данни, но те могат да определят изоставането в развитието на плода.

Добави коментар Отмяна на отговора

Този сайт използва Akismet за борба със спама. Разберете как се обработват данните ви за коментари.

Алгоритъм на манипулация: измерване на коремната обиколка и височината на маточното дъно.

Цели:

- определяне на гестационната възраст;

- динамика на развитието на плода.

Измерването на корема се извършва от 20 седмици на бременността.

Подготвителен период.

- Обяснете на пациента хода на манипулацията и получете съгласие за нейното извършване.

- Измийте ръцете си, подгответе измервателна лента.

- Поставете индивидуална пелена на дивана.

- Предложете на бременната жена да изпразни пикочния мехур; легнете по гръб със свити крака в тазобедрената и колянната става (за отпускане на коремните мускули); освободете стомаха от дрехите.

- Застанете отдясно на лицето й с лице към пациента.

Техника на изпълнение.

· Измервателна лента се вкарва под гърба на бременната жена в средата на лумбалната област и се свързва отпред на нивото на пъпа. Обиколката на корема в края на бременността е 90 - 100 см. Обиколката над 100 см обикновено се наблюдава при многоводие, многоплодна бременност, големи плодове, напречно положение на плода, затлъстяване.

· Единият край на измервателната лента се нанася на нивото на горния ръб на симфизата и се притиска с дясната ръка, а другият край се поставя свободно по средната линия. С ръба на лявата ръка фелдшерът води по сантиметрова линия до най-видната точка на матката. През последните 2 - 3 седмици от бременността тази височина е 36 - 37 см, а до началото на раждането - 34 - 35 см (дъното на матката пада). Височината на изправяне на очното дъно на матката може да се определи от тазовия метър.

ИЗПИТЕН БИЛЕТ No5

1. Диагноза: бременност 34 седмици. Напречно положение на плода, II позиция. Оседлайте матката.

2-ра позиция, защото глава отдясно.

2. Реални проблеми: странично положение на плода, седловидна матка, безпокойство за изхода от бременността и раждането.

Потенциални проблеми: спонтанен аборт, клинично тесен таз, руптура на матката, смърт на майката и плода.

3. Тактика на акушерката: хоспитализация на 36 седмици за преглед и подготовка за цезарово сечение.

4. Причината за ненормалното положение на плода може да бъде: предлежание на плацентата, синехии в матката, аномалии в развитието на матката, миоматозни субмукозни възли, многоводие, многоплодна бременност, отпусната предна коремна стена при многороден.

Проблем номер 2.

Диагноза: цефалично предлежание, вмъкване на лице, преден гръбен изглед, 2-ра фаза на раждането.

Прогноза на труда: спонтанният труд е невъзможен.

Алгоритъм на манипулация: биомеханизъм на труда при лицева презентация.

· 1 момент - главата на плода е инсталирана в максимално разгънато състояние с предната линия в напречния размер на входа на малкия таз по неговия вертикален размер (9,5 см), устните и носа в центъра на таза - телена точка;

· 2 момента - вътрешно завъртане на главата назад, брадичката напред; завоят завършва, когато линията на лицето е поставена в правия размер на тазовия изход, брадичката е под симфизата;

· 3 момент - раждането на главата; образува се точка на фиксиране - хиоидната кост и долният ръб на симфизата - около която се огъва главата; раждат се лице, корона, тил;

· 4-ти момент - вътрешна ротация на раменете и външна ротация на главата; възниква по същия начин, както при тилната предлежание; раждането подуване се намира в устните и носа.

ИЗПИТЕН БИЛЕТ No6

Проблем номер 1.

1. Диагноза: бременност 38 седмици, съмнение за предлежание на плацента, кървене, фетална хипоксия.

Плацента превия, защото матката не е възбудима при наличие на кървене, фетална хипоксия, тъй като Пулс 120 удара в минута.

2. Проблемите са реални: кървене, фетална хипоксия, безпокойство относно резултата от раждането и живота на детето.

Потенциални проблеми: хеморагичен шок, дисеминирана вътресъдова коагулация, фетална и майчина смърт.

3. Тактика на акушерката: извикайте лекар, измервайте кръвното налягане, пребройте пулса, оценете цвета на кожата и лигавиците, подгответе топли огледала, започнете инфузионна терапия, ако се потвърди кървене от матката, разположете операционната зала, предотвратете фетална хипоксия, подгответе бременна жена за операция.

4. Феталната хипоксия е свързана с нарушена маточно-плацентарна циркулация в нарушение на структурата на плацентата, хипертония, гестоза, екстрагенитална патология (сърдечно-съдови заболявания, анемия, диабет и др.), Образуване на тромби, продължителна повишена възбудимост на матката. Диагнозата се поставя въз основа на CTG, ЕКГ и PCG на плода, амниоскопия (зелени води), ултразвук с доплер. Лечение: кислородна инхалация, 40% глюкоза iv, кокарбоксилаза, аскорбинова киселина, актовегин iv.

Проблем номер 2.

Диагноза: смесено предлежание, II етап на раждането.

Тактика: въведете no-shpu, осигурете класически ръчен помощник за смесено предлежание, след раждането на плода, въведете метилегбревин IV.

Общи условия за избор на дренажна система: Дренажната система се избира в зависимост от естеството на защитената.

Напречни профили на насипи и морски брегове: В градските зони защитата на банките е проектирана, като се вземат предвид техническите и икономическите изисквания, но отдава особено значение на естетическите.

Папиларните шарки на пръстите са маркер за спортни способности: дерматоглифичните признаци се образуват на 3-5 месеца от бременността, не се променят през живота.

Алгоритъм за измерване на височината на фундала

II. Алгоритми за извършване на манипулации

В дисциплините "Акушерство" и "Гинекология"

Външно измерване на таза

Цели:

- да се изчисли размерът на малкия таз (които не са налични за директно измерване);

- предскажете хода на раждането.

1. Материални ресурси:

§ Почистване на парцали.

2. Методика за извършване на медицински услуги.

2.1 Подготовка за процедурата:

o Обяснете на пациента хода на манипулацията и получете съгласие за извършването й.

o Измийте ръцете си; поставете пелена на дивана, поканете бременната жена да изпразни пикочния мехур, легнете по гръб, сгънете краката в тазобедрената и колянната става (за отпускане на коремните мускули).

o Освободете корема си от дрехите.

o Застанете надясно с лице към пациента.

o Подгответе тазомер.

2.2 Извършване на процедурата:

Обикновено се измерват четири размера на таза: три напречни и един прав.

· Distantia spinarum - разстояние spinarum - разстоянието между предно-горните бодли на илиачните кости. Натиснете бутоните на таза към външните ръбове на предно-горните бодли. Този размер е равен на 25 - 26 cm.

Distantia cristarum - разстояние cristarum - разстоянието между най-отдалечените точки на илиачните гребени. След като измерите разстоянието, преместете бутоните на спинариума на тазовия метър от остите по външните ръбове на илиачните гребени, докато се определи най-голямото разстояние. Това е разстоянието на kristarum. Средният размер е 28 - 29 cm.

Distantia trochanterica - разстоянието между по-големите трохантери на бедрената кост. Намерете най-видните точки на по-големите троханти и натиснете бутоните на таза към тях. Този размер е 31 - 32 см.

Съотношението между напречните размери има значение: обикновено разликата между тях е 2 см; разлика по-малка от 2 см показва отклонение от нормата в структурата на таза.

· Conjugata externa - външен конюгат - прав размер на таза. Жената се обръща настрани, огъва подбедрицата в тазобедрената и колянната става, дърпа надлежащия крак. Поставете бутона на единия клон на таза в средата на горния външен ръб на симфизата и натиснете другия към надсакралната ямка. Надсакралната ямка съвпада с горния ъгъл на сакралния ромб. За да се изясни местоположението на надсакралната ямка, плъзнете пръстите си по остистите отростки на лумбалните прешлени към кръстната кост, ямката се определя под изпъкналостта на остистичния израстък на последния лумбален прешлен. Външният конюгат обикновено е 20 - 21 см. Външният конюгат е важен: неговият размер може да се използва за преценка на размера на истинския конюгат.

· В края на манипулацията дезинфекцирайте работното място. Измийте и подсушете ръцете си. Запишете получените данни.

Измерване на индекса на Соловьов

Индекс на Соловьов - обиколката на китната става, обикновено 14 cm.

Цел:

- изчисли истинския конюгат.

1. Материални ресурси:

§ Почистване на парцали.

2. Методика за извършване на медицински услуги.

а. Подготовка за процедурата:

o Обяснете на пациента хода на манипулацията и получете съгласие за нейното извършване.

o Измийте ръцете си; поставете памперс на дивана, поканете бременната да седне.

o Изправете се срещу пациента.

o Подгответе измервателна лента.

б. Изпълнение на процедурата:

Измерете обиколката на китката на дясната ръка на пациента с измервателна лента.

· В края на процедурата дезинфекцирайте работното място. Измийте и подсушете ръцете си. Запишете получените данни.

Ако индексът на Соловьов е по-малък от 14 cm, при изчисляване на истинското конюгат 1,5 cm се изважда от диагонала.

Ако индексът на Соловьов е повече от 14 cm, извадете 2,5 cm.

С индекс на Соловьов 14 cm, извадете 2 cm.

Измерване на диагоналното конюгат

Conjugata diagonalis - разстоянието от долния ръб на симфизата до най-изпъкналата точка на носа на сакрума, равно на 12,5 - 13 cm.

Измерено чрез вагинално изследване.

Цел:

-изчисли истинския конюгат.

1. Материални ресурси:

§ Парцали за обработка.

2. Методика за извършване на медицински услуги.

2.1 Подготовка за процедурата:

o Обяснете на пациента хода на манипулацията и получете съгласие за нейното извършване.

o Измийте ръцете си; поставете памперс на стола, поканете пациента да легне на стола.

o Носете стерилни ръкавици.

2.2 Извършване на процедурата:

Разтворете малките срамни устни с лявата ръка.

· Поставете показалеца и средния пръст на дясната ръка във влагалището. Огънете пръстена и малките пръсти, задната част на пръстите опира в перинеума. Преместете поставените пръсти към носа: ако носът е достъпен, тогава върхът на средния пръст е фиксиран в горната му част, а ръбът на дланта опира до долния край на симфизата.

С показалеца на другата ръка маркирайте мястото на контакт на изследващата ръка с долния ръб на симфизата.

· Без да повдигате показалеца от маркираната точка, отстранете дясната ръка, която е във влагалището, от нея. Асистентът измерва разстоянието от върха на средния пръст до белега на ръката (диагонално конюгат) с тазов метър или измервателна лента.

· В края на процедурата дезинфекцирайте работното място. Измийте и подсушете ръцете си. Запишете получените данни.

Измерване на коремната обиколка и височината на маточното дъно

Цели:

- определят гестационната възраст;

- определят динамиката на растежа на бременната матка.

Измерването на коремната обиколка се извършва от 20 седмици на бременността.

1. Материални ресурси:

§ Парцали за повърхностна обработка.

2. Методика за извършване на медицински услуги.

2.1 Подготовка за процедурата:

o Обяснете на пациента хода на манипулацията и получете съгласие за нейното извършване.

o Измийте ръцете си, подгответе измервателна лента.

o Поставете индивидуална пелена на дивана.

o Предложете на бременната жена да изпразни пикочния си мехур; легнете по гръб със свити крака в тазобедрената и колянната става (за отпускане на коремните мускули); освободете стомаха от дрехите.

o Застанете надясно с лице към пациента.

2.2 Извършване на процедурата:

Поставете измервателната лента под гърба на бременната жена на нивото на средата на лумбалната област и свържете отпред на нивото на пъпа.

Коремна обиколка в края на бременността 90 - 100 см. Обиколка, по-голяма от 100 см, обикновено се наблюдава при многоводие, многоплодна бременност, големи плодове, странично положение на плода, затлъстяване.

Прикрепете единия край на измервателната лента към средата на горния вътрешен ръб на симфизата и го притиснете с дясната си ръка, поставете другия край свободно по средната линия. С ръба на лявата ръка направете по сантиметровата лента до най-изпъкналата точка на матката.

На 36 гестационна седмица тази височина е 36 - 37 см, а до началото на раждането - 32 см (дъното на матката пада). Височината на изправяне на очното дъно на матката може да се определи чрез акушерски тазов метър..

· В края на манипулацията дезинфекцирайте работното място. Измийте и подсушете ръцете си. Запишете получените данни.

Измерване на коремната обиколка и височината на маточното дъно

Пелвиометрия

Цел на изследването: определяне на външните размери на таза.

Ресурси: диван, хип метър.

Алгоритъм на действие.

1. Обяснете на жената необходимостта от процедурата.

2. Поставете жената на диван, по гръб с изправени крака.

3. Застанете отдясно на жената, с лице към нея.

4. Вземете тазовия габарит, така че кантарът да е обърнат нагоре, а палецът и показалецът са върху бутоните на тазовия манометър..

5. С показалеца си почувствайте точките, между които се измерва разстоянието, натискайки бутоните на тазовия габарит към тях и маркирайте размера на получения размер на скалата.

6. За да измерите разстоянието между шиповете на илиачните кости (Distancia spinarum), натиснете бутоните на таза към външните ръбове на предно-горните бодли (обикновено размерът е 25-26 см).

7. За да измерите разстоянието между гребените на илиачните кости (Distancia cristarum), преместете бутоните на таза до най-изпъкналите точки на гребените на илиачните кости и измерете разстоянието между тях (нормалният размер е 28-29 см).

8. За да измерите разстоянието между трохантера на бедрената кост (Distancia trochanterica), намерете най-изпъкналите точки на трохантера на бедрената кост и натиснете бутоните на таза към тях (обикновено размерът е 30-31 см).

9. За измерване на прав размер - Conjugata externa, поставете жената настрани. Подлежащият крак трябва да бъде сгънат в тазобедрената и колянната става, а надлежащият крак да бъде изправен. Поставете бутоните на тазовия метър отпред върху горния външен ръб на симфизата и отзад върху супракракралната ямка (разположена под остистия израстък на петия лумбален прешлен, който съответства на горния ъгъл на ромба на Michaelis). Обикновено размерът е 20-21 cm.

10. За да получите истинския конюгат (Conjugata vera), извадете 8-10 cm от получения резултат в зависимост от стойността на индекса на Соловьов (вижте стандарта "Определяне на индекса на Соловьов).

11. Измийте ръцете си.

12. Въведете получените данни в медицинската документация..

13. Третирайте тазометъра с дезинфектант.

Прием на Леополд-Левицки

Цел на изследването: да се определи местоположението на плода в матката.

Ресурси: диван, фантом, кукла.

Алгоритъм на действие.

1. Обяснете на бременната (родилката) целта на това проучване.

2. Поставете бременната жена на дивана по гръб с изправени крака.

3. Седнете от дясната страна на дивана с лице към бременната.

4. Направете първата среща, за да определите

височината на маточното дъно и частта на плода, разположена в дъното на матката. За целта поставете дланите на двете ръце върху очното дъно на матката, докато краищата на пръстите трябва да са насочени един към друг, но не трябва да се докосват. Определете височината на маточното дъно спрямо мечовидния израстък или пъпа и частта от плода, разположена в дъното на матката.

5. Извършете втория прием, за да определите

положение, положение и вид на плода в маточната кухина. За целта преместете ръцете към страничните повърхности на матката и палпирайте страничните части на матката с палмарните повърхности на дланите.Определете местоположението на гърба (гладка, равномерна повърхност без изпъкналости), малки части на плода (ръце, крака) и направете заключение. Обратно вляво - 1 позиция, обратно вдясно - 2 позиция, назад отпред - изглед отпред, назад отзад - изглед отзад.

6. Направете третата доза, за да определите представящата част на плода. За да направите това, поставете дясната си ръка върху представящата част, като държите палеца си колкото се може повече от останалите четири. Хванете представящата част между палеца и средния пръст над равнината на входа на малкия таз и определете дали е главата или тазовия край (главата е плътна, кръгла, бюлетина).

7. Изпълнете четвъртата техника, за да определите съотношението на представящата част към входа на малкия таз. За да изпълните тази техника, обърнете се към краката на бременната жена. Поставете ръцете от двете страни на долната част на матката, така че пръстите на двете ръце да се сближават помежду си над равнината на входа на малкия таз, палпирайте представящата част, определяйки съотношението на представящата част към входа на малкия таз.

8. Запишете резултатите в медицинската документация..

Бимануално изследване

Цел на изследването: оценка на състоянието на вътрешните полови органи.

Ресурси: Гинекологичен стол, Индивидуална пелена, Ръкавици за еднократна употреба.

Алгоритъм на действие.

1. Обяснете на жената целта на това проучване..

2. Информирайте за необходимостта от изпразване на пикочния мехур.

3. Поставете жената на гинекологичен стол (легнало положение със свити крака в коляното и тазобедрените стави, раздалечени крака) върху индивидуална пелена.

4. Обяснете, че дишането трябва да е свободно по време на прегледа..

5. Поставете ръкавици за еднократна употреба.

6.1 и 2 пръста на лявата ръка разделят големите и малките срамни устни.

7. С дясната ръка със средния и след това с показалеца влезте във влагалището (палецът трябва да е обърнат към срамната става).

8. С пръстите на дясната ръка, вкарани във влагалището, изследвайте състоянието на влагалището, вагиналните сводове.

9. След това, като поднесете пръстите на вътрешната ръка под шийката на матката, прегледайте матката, като натиснете пръстите на външната ръка върху дъното на матката, като ги потопите в предната коремна стена над пазвата (пръстите на лявата и дясната ръка трябва да бъдат обърнати една към друга).

10. По този начин, опипвайки матката, определете нейното местоположение, размер, консистенция, подвижност, болезненост.

11. Преместете пръстите на външната и вътрешната ръка от ъглите на матката към страничните повърхности на таза. Изследвайте яйчниците и фалопиевите тръби, определете техния размер, форма, болезненост, подвижност.

12. Палпирайте с дясната (вътрешната) ръка вътрешната повърхност на таза (исхиални бодли, сакрална кухина, нос), определете наличието на екзостози.

13. Изваждайки дясната ръка от влагалището, внимателно я изследвайте за наличие на отделяне и техния характер.

14. Отстранете ръкавиците, изхвърлете в съответствие с указанията за предотвратяване на инфекции..

15. Измийте ръцете си със сапун..

Измерване на коремната обиколка и височината на маточното дъно

Цел на изследването: проследяване на динамиката на прогресията на бременността (с многократни измервания); определяне на очакваното тегло на плода, като се използват получените резултати от измерването.

Ресурси: сантиметрова лента, канапе.

Алгоритъм на действие.

1. Предупредете бременната жена за предстоящото проучване, за необходимостта от изпразване на пикочния мехур преди проучването.

2. Поставете бременната жена на дивана по гръб с изправени крака.

3. Поставете измервателната лента около корема отпред на нивото на пъпа, отзад на нивото на лумбалната област.

4. Отбележете резултата си.

5. Поставете измервателната лента по средната линия на корема и измерете разстоянието между горния ръб на симфизата (началото на измервателната лента) и най-изпъкналата (горната) точка на очното дъно.

6. Маркирайте резултата си.

7. Помогнете на бременната жена да слезе от дивана (като се обърне настрани).

9. Запишете резултата от измерването в медицинската документация.

Измерване на индекса на Соловьов.

Цел на изследването: индиректно определяне на дебелината на тазовите кости.

Ресурси: сантиметрова лента.

Алгоритъм на действие.

1. Предупредете бременната жена за предстоящото проучване.

2. Седнете бременната жена на стол.

3. Измерете обиколката на китката на ръката на бременната жена със стерилна рулетка..

4. Отбележете резултата си.

6. Запишете резултата от измерването в медицинската документация.

Забележка.

Определяне на истинския конюгат чрез индекса на Соловьев:

- ако индексът на Соловьов е по-малък от 14 cm (тънки кости), извадете 8 cm от стойността на външния конюгат, извадете 1,5 cm от стойността на диагоналния конюгат;

-с индекс на Соловьов 14-15 cm (кости със средна дебелина), извадете 9 cm от стойността на външния конюгат, извадете 1,5 cm от стойността на диагоналния конюгат;

-ако индексът на Соловьов е повече от 15 cm (дебели кости), извадете 10 cm от стойността на външния конюгат, извадете 2 cm от стойността на диагоналния конюгат.

Измерване на ромб на Michaelis

Цел на изследването: определяне на формата на стесняване на таза.

Ресурси: сантиметрова лента.

Алгоритъм на действие.

1. Предупредете бременната жена за предстоящото проучване.

2. Помолете бременната жена да се съблече.

3. Седнете на стол от гърба на бременната жена.

4. Измерете вертикалните и хоризонталните диагонали със стерилна измервателна лента:

Вертикален диагонал - разстоянието от горния ъгъл на ромба на Михаелис (надсакрална ямка) до долния ъгъл (върха на сакрума), обикновено 11 cm.

Хоризонтален диагонал - разстоянието между страничните ъгли на ромба на Михаелис (горната задна част на гръбначния стълб на илиачните кости), обикновено равно на 10-11 cm.

5. Отбележете получените резултати.

7. Запишете резултатите от измерването в медицинската документация.

Дата на добавяне: 2019-01-14; изгледи: 608;

Характеристики на измерване на обиколката на корема и VSD на матката при бременни жени

Неразделна процедура, която гинеколог извършва, когато жената посещава консултация по време на бременност, е измерването на височината на очното дъно на матката. Под този термин под акушерство се разбира разстоянието от пубиса до най-високата точка на гениталния орган, изпъкнало пред малкия таз.

 1. Размер на корема в различни етапи на бременността
 2. Защо да се мери
 3. Височина
 4. Как се измерва
 5. Таблица за височина по седмици
 6. Коремна обиколка
 7. Кръгла маса
 8. Правила за измерване
 9. Възможни отклонения от нормата

Размер на корема в различни етапи на бременността

Коремът става ясно видим на 20 седмици при пациенти, които до този момент са били доста малки. Постепенно се увеличава и придобива определена форма. Специалистът записва промените при всяко посещение на консултацията.

По време на такава манипулация той се фокусира върху параметри като коремна обиколка и VSD..

Лекарят сравнява резултатите с по-ранни проучвания, оценява динамиката и въз основа на получените показатели прави заключения относно бременността и развитието на плода. С помощта на такава манипулация е възможно да се определи ниско ниво на вода или многоводие, както и приблизителното тегло на детето.

Ако размерът се увеличава бързо или бавно, това служи като индикация за изследване за изключване на аномалии в развитието..

Защо да се мери

Измерването на WDM се счита за процедура, извършвана от гинеколог всеки път, когато бременна жена дойде на консултация. Въз основа на получените резултати е възможно да се диагностицира вътрематочно забавяне на растежа на ранен етап..

Въпреки това, бременността протича по различен начин за всеки пациент и не е необходимо да сравнявате резултатите с таблицата и да правите заключения сами..

Височина

При жените, от втория триместър, при преглед, гинекологът преценява къде е дъното на матката. На 16 седмици се намира между пъпа и срамната област. При измерване на VSD може да се види, че самата кухина е разположена на два пръста под пъпа и коремът нараства до голям размер.

На 24 седмици VSD на матката се отбелязва на нивото на пъпа, а на 28-и се издига на 2-3 пръста над него. На 32 седмици VSD на гениталния орган попада в средата на купчината и мечовидния процес. На 36-и този показател достига най-високото ниво, т.е. мечовидният процес.

Коремната обиколка на бъдещата майка е 90 см, пъпа се изглажда и забележимо изпъква.

Малко преди раждането, пъпа на всички бъдещи майки изпъква, но спускането се случва поради притискане на главата на бебето към входа на таза.

Как се измерва

Височината на изправяне на очното дъно в медицинската практика се нарича разстоянието, което може да се измери между горната стена на гениталния орган и ръба на срамната зона. С постепенното развитие на плода размерът на органа се увеличава и дъното му се определя през коремната стена.

До този ден всички измервания на растежа на седалката на детето се извършват от лекар по време на вагинален преглед и определяне на разстоянието до шийката на матката.

За да се определи височината на маточното дъно, се извършват някои манипулации:

 • пациентът сваля дрехите си и сяда на дивана;
 • гинекологът измерва разстоянието от горния ръб на срамната зона до най-изпъкналата точка на дъното на гениталния орган с измервателна лента.
 • полученият резултат от изследването се записва в обменната карта на родилката и картата, намираща се в лечебното заведение.

Таблица за височина по седмици

Започвайки от втория триместър, размерите се увеличават и дъното му започва да се простира отвъд таза. При извършване на такива промени специалистът лесно палпира маточната област през перитонеалната стена.

Постепенно, по време на бременност, височината на пода на гениталния орган се увеличава значително. Следните фактори могат да повлияят на такива резултати:

 • жената дава два или три плода;
 • количеството на околоплодните води;
 • размера на детето и особеностите на местоположението му.

Когато оценява получените показатели, акушерът се фокусира върху индивидуалните характеристики на хода на бременността. Поради тази причина показателите могат да се различават от нормата на AMD в продължение на седмици при пациенти със същия период..

Това явление не се счита за аномалия и не предизвиква подозрение у гинеколога..

След манипулациите гинекологът сравнява резултатите от изследването с таблицата "Височина на очното дъно на матката по седмици" и прави заключения.

Коремна обиколка

Размерът на гениталния орган, в зависимост от седмицата на бременността, постепенно се увеличава. Промените от този характер се дължат както на активния растеж на детето, така и на увеличаването на обема на плацентата, феталните мембрани и околоплодната течност.

До края на първия триместър размерите не надхвърлят тазовите кости, поради което е проблематично да се установи наличието на плода чрез обикновена палпация.

Започвайки от 13-14-ти, дъното на матката започва да се издига над срамната артикулация. Препоръчително е да започнете да измервате коремната обиколка от 20-ти.

От този момент той придобива заоблена форма и е ясно видим за другите. В бъдеще при всяко посещение на консултацията жената се измерва обиколката.

Процедурата изисква редовна измервателна лента. Използвайки получените показатели, е възможно да се установи приблизителното тегло на плода и срока на раждане.

Кръгла маса

В процеса на определяне на кръга се вземат предвид различни фактори. Обръща се внимание както на телосложението на жената, така и на нейното тегло.

В медицинската практика лекарите използват таблица, която показва обиколката на корема по седмици.

Правила за измерване

Основното условие за процедурата е бъдещата майка да е в хоризонтално положение. Измерването в това състояние дава възможност да се изключи влиянието върху крайните показатели на изследването на предната стена на перитонеума и гръбначния стълб.

За точни резултати е важно червата и пикочният мехур на бременната жена да бъдат бити празни..

Алгоритъмът за измерване на коремната обиколка е както следва:

 • по време на процедурата лекарят използва измервателна лента;
 • той е разположен по такъв начин, че сантиметровата лента да е строго по пъпа и да минава по точката на най-дълбокия гръбначен завой.

Когато тези изисквания са изпълнени, лекарят успява да получи точни и надеждни резултати..

Възможни отклонения от нормата

В повечето случаи WDM се оценява в съответствие с показателите на нормата. Понякога обаче има и изключения. Това може да е свързано със структурата на тялото на бъдещата майка или с възможни отклонения в развитието на детето. Поради тази причина сериозното отклонение на показателите от нормата в Делхи е причина за ултразвуково изследване..

В някои случаи се диагностицира по-високо, отколкото би трябвало да бъде в този момент. Причините за това явление са следните:

 • тесен таз на пациента;
 • дават няколко плода;
 • голямо дете;
 • многоводие;
 • неправилно положение на бебето в утробата.

Високото положение на гениталния орган не винаги е свързано със сериозни нарушения в развитието на плода. Понякога пада под предписаните параметри, което също се счита за отклонение от нормата..

Причините за това явление могат да бъдат следните:

 • великолепна фигура в жена и твърде широк таз;
 • малко количество околоплодна течност;
 • фетални аномалии.

Всъщност причините за появата на отклонения са различни. Това често се случва, когато гестационната възраст е неточна, тъй като много пациенти не могат да посочат датата на последната менструация. В резултат на неправилно зададен период раждането на жената започва рано или, обратно, късно.

Височината на дъното на матката се счита за сериозен параметър, поради който е възможно да се оцени как детето се развива в утробата..

Поради тази причина не трябва да пренебрегвате процедурата за смяна и да я поверите на лекар. Несъответствието на VDM със срока изисква допълнителни изследвания като ултразвук, CTG и доплер.

Манипулация № 6 "измерване на индекса на Соловьов"

Цел: да се определи дебелината на тазовите кости и нейният капацитет.

Показание: бременност.

Противопоказания: не.

Оборудване: сантиметрова лента.

Последователност:

Освободете китката на бременната жена от дрехи.

Измерете обиколката на ставата на китката със сантиметрова лента.

Оценете резултата: средно индексът на Соловьов е 14-15 cm; колкото по-нисък е индексът, толкова по-тънки са костите и по-голям капацитет на таза.

Манипулация № 7 "измерване на коремната обиколка"

Цел: определяне на гестационната възраст и изчисленото тегло на плода.

Показания: втора половина на бременността.

Противопоказания: не.

Оборудване: диван, сантиметрова лента, индивидуална карта

бременна или анамнеза за раждане.

Последователност:

Поставете жената на дивана в легнало положение с удължени крака.

Измерете обиколката на корема с измервателна лента: отпред - на нивото на пъпа, отзад - на нивото на лумбалната област.

Запишете резултата, получен в индивидуалната карта на бременната жена или в историята на раждането.

Забележка: Пикочният мехур на бременната жена трябва да се изпразни.

Манипулация № 8 "измерване височината на очното дъно на матката"

Цел: определяне на бременност и прогнозно тегло на плода.

Показания: втора половина на бременността.

Противопоказания: не.

Оборудване: диван, сантиметрова лента, индивидуална карта

бременна или анамнеза за раждане.

Последователност:

Поставете жените на диван в легнало положение с удължени крака.

С дясната си ръка притиснете края на измервателната лента към средата на горния ръб на симфизата, а с лявата ръка издърпайте лентата по повърхността на корема до проекцията на дъното на матката.

Запишете резултата, получен в индивидуална карта за бременност или история на раждане.

Забележка: женският пикочен мехур трябва да се изпразни.

Манипулация номер 9 "слушане на сърдечния ритъм на плода"

Цел: Оценка на здравето на плода.

Показания: втора половина на бременността.

Противопоказания: не.

Оборудване: акушерски стетоскоп, хронометър, диван, индивидуална карта за бременност или история на раждане.

Последователност:

Поставете бременната жена на диван в легнало положение с изпънати крака.

Вземете акушерски стетоскоп, притиснете го здраво към предната коремна стена, като го напредвате, за да слуша и в същото време преброявате сърдечния ритъм на плода.

Запишете резултата, получен в индивидуалната карта на бременната жена или в историята на раждането.

Забележка:

Пулсът на плода се чува в предлежанието на главата - под пъпа, в предлежанието на таза - над пъпа.

Пулсът на плода 120-140 удара в минута е нормален.

При многоплодна бременност сърдечната честота на плода е различна, поне с 10 удара.

Манипулация № 10 "техники на външно акушерско изследване"

Цел: да се определи положението, положението и представящите части на плода.

Показания: втора половина на бременността.

Противопоказания: спешни акушерски състояния.

Оборудване: диван, бременна.

Последователност:

Поставете бременната жена на диван в легнало положение със свити крака в тазобедрената и колянната става.

Застанете вдясно от пациента, лице в лице.

Първият метод: определяне на височината на маточното дъно и тази част на плода, която се намира в дъното на матката. Поставете дланите на двете ръце върху проекцията на очното дъно на матката, съберете пръстите и внимателно натиснете надолу.

Втори метод: определяне на позицията на плода и неговия вид. Поставете двете си ръце върху проекцията на страничните повърхности на матката. По време на палпация, при надлъжно положение на плода, гърбът се усеща от едната страна, а от другата - малки части от него (ръце и крака).

Трети метод: определяне на представящата част на плода. Отворете дланта на дясната си ръка, така че палецът да е от едната страна, а останалите четири са от другата страна на проекцията на долния сегмент на матката. С бавно и внимателно движение потопете дълбоко пръстите и покрийте представящата част. Главата е определена като заоблена част, с възможност за „гласуване“. При седалищно представяне се опипва обемна мека част над симфизата, която няма ясни контури и заоблена форма.

Четвъртият метод: изясняване на нивото на изправяне на представящата част. Застанете отдясно, с лице към краката на бременната жена. Поставете дланите на двете ръце върху проекцията на долния сегмент на матката отдясно и отляво. С внимателно движение задълбочете пръстите над симфизата. Установете съотношението на представящата част към входа на малкия таз: над входа, във входа или в тазовата кухина.

Усложнения: болезнени усещания при невнимателно боравене.

Алгоритъмът за манипулация "Техники на Леополд"

ПЪРВА техника: целта е да се определи височината на дъното на матката и частта на плода, разположена в дъното му. Методология: палмарните повърхности на двете ръце са разположени в дъното на матката, а пръстите са обърнати от нокътните фаланги един към друг. Пръстите се събират заедно и с внимателен натиск надолу се определя нивото на дъното на матката.

ВТОРА техника: целта е да се определи позицията, позицията, вида на плодовете. Методология: дланите на двете ръце се преместват към страничните повърхности на матката и се определя в коя посока гърбът е обърнат като равна, гладка повърхност, а малки части на плода - като меки туберкули. С 1 позиция - гръб вляво, с 2 позиции - гръб вдясно. В предния изглед гърбът е обърнат отпред, отзад - отзад. В грешна позиция позицията се определя от главата, с 1 позиция - главата вляво, с 2 позиции - главата вдясно.

ТРЕТА техника: целта е да се определи естеството на представящата част и нейната връзка с малкия таз. Методология: едната ръка (обикновено дясната) е поставена малко над пубиса, така че палецът да е върху едната, а останалите четири от другата страна на долния сегмент на матката. С бавно и внимателно движение пръстите се потапят в дълбочина и покриват представящата част. Главата се усеща под формата на плътна заоблена част с отчетливи контури. При седалищно представяне се усеща обемна мека част, която няма кръгла форма. При напречно и косо представяне частта не се осезава.

ЧЕТВЪРТИ прием: целта е да се определи представената част и нивото на нейното изправяне до входа на малкия таз. Методология: акушерът се обръща към края на крака на субекта. Двете длани се поставят в надпубисната област с краищата на пръстите един към друг, опитвайки се да ги обединят между представящата част и пазвата. Ако пръстите на двете ръце на акушера проникнат между главата и равнината на входа на малкия таз, главата е подвижна над входа на малкия таз. Ако ръцете на акушера, плъзгащи се по главата, се разминават, главата се намира в малък сегмент на входа на малкия таз. Ако ръцете на акушера, плъзгащи се по главата, се сливат, главата се намира в голям сегмент на входа на малкия таз.

Алгоритъм на манипулация "Аускултация на сърдечния ритъм на плода"

1. Показания: за оценка на състоянието на вътрематочния плод.

2. Няма противопоказания.

3. Техника: изслушването на корема на бременна жена и родилка се извършва с акушерски стетоскоп, който се прилага с широка фуния върху голия корем на жена, лежаща на диван.

4. Аускултацията се извършва главно с цел прослушване на сърдечните тонове на плода от 18-19 седмица на бременността. Феталните сърдечни звуци се чуват по-добре от страната на корема, където е обърнат феталният гръб, по-близо до главата. При тилната презентация сърдечният ритъм се чува добре под пъпа, отляво - при 1 позиция, отдясно - при 2. При седалищната презентация s / b е най-ясно над пъпа в 1 позиция отляво, с 2 - отдясно.

5. В напречни позиции b / w се чува на нивото на пъпа по-близо до главата. В предния изглед, по-близо до средната линия на корема, в задния изглед, по-далеч от средната линия, отстрани на корема.

6. Сърдечните звуци на плода се чуват под формата на ритмични двойни удари, повтарящи се средно 130-140 удара / мин. Забавете s / b до 110-100 удара / мин. увеличаване на s / b до 150 удара / мин показва хипоксия на вътрематочния плод.

7. Нормалният сърдечен ритъм на плода е ясен, ритмичен, 120-150 удара в минута. Сърдечният ритъм се отчита за 15 секунди и се умножава по 4. Промяната в сърдечния ритъм показва вътрематочна фетална хипоксия и в този случай тя следва за цялата минута.

Алгоритъм на манипулация "Преброяване на контракциите"

Контракции - неволно ритмично свиване на мускулите на матката.

Показания: за оценка на трудовата дейност.

Техника: 1. Акушерката поставя ръката си върху дъното на матката и определя силата, продължителността на свиващата се матка, степента на отпускане на матката чрез палпация. По време на свиването матката постепенно става плътна, след това постепенно се отпуска. Продължителността на контракцията се определя от хронометъра, както и паузата между контракциите, когато матката е спокойна, отпусната, мека при палпация.

2. Наложително е да преброите честотата на контракциите в рамките на 10 минути. При нормална, добре изразена активност, трудовите контракции продължават 40-45 секунди. След 1-2 минути, през периода на отваряне. В големите акушерски заведения хистерографията се използва за изследване на съкратителната активност на матката, т.е. свиването на матката се записва със специален апарат хистерограф.

Алгоритъм за измерване на охлаждащата течност

Условия: Жената лежи по гръб, краката са изправени, пикочният мехур е празен. Измерването на коремната обиколка се извършва със сантиметрова лента, която се прилага отпред до нивото на пъпа, а отзад до средата на лумбалната област.

Алгоритъм на манипулация "Измерване на VDM"

Условия: Жената лежи по гръб, краката са изправени, пикочният мехур е празен. Височината на маточното дъно над пазвата се измерва с сантиметрова лента. Измерете разстоянието между горния ръб на симфизата и най-изпъкналата точка на дъното на матката.

Стандарт "Измерване на индекса на Соловьов"

Цел на изследването: индиректно определяне на дебелината на тазовите кости.

Ресурси: сантиметрова лента.

Алгоритъм на действие.

1. Уведомете бременната жена за предстоящото проучване.

2 седнете бременната жена на стол.

3. Измерете обиколката на китната става на ръката на бременната жена със стерилна рулетка.

4. Отбележете резултата си.

6. Запишете резултата от измерването в медицинската документация.

Забележка.

Определяне на истинския конюгат чрез индекса на Соловьев:

- ако индексът на Соловьов е по-малък от 14 cm (тънки кости), извадете 8 cm от стойността на външния конюгат, извадете 1,5 cm от стойността на диагоналния конюгат;

-с индекс на Соловьов 14-15 cm (кости със средна дебелина), извадете 9 cm от стойността на външния конюгат, извадете 1,5 cm от стойността на диагоналния конюгат;

-ако индексът на Соловьов е повече от 15 cm (дебели кости), извадете 10 cm от стойността на външния конюгат, извадете 2 cm от стойността на диагоналния конюгат.

Стандарт за измерване на ромб на Michaelis

Цел на изследването: определяне на формата на стесняване на таза.

Ресурси: сантиметрова лента.

Алгоритъм на действие.

1. Уведомете бременната жена за предстоящото проучване.

2. Помолете бременната жена да се съблече.

3. Седнете на стол отстрани на гърба на бременната жена.

4. Направете измервания на вертикалните и хоризонталните диагонали със стерилна измервателна лента:

Вертикален диагонал - разстоянието от горния ъгъл на ромба на Михаелис (надсакрална ямка) до долния ъгъл (върха на сакрума), обикновено 11 cm.

Хоризонтален диагонал - разстоянието между страничните ъгли на ромба на Михаелис (горната задна част на гръбначния стълб на илиачните кости), обикновено равно на 10-11 cm.

5. Маркирайте резултатите си.

7. Запишете резултатите от измерването в медицинската документация.

Стандарт "Измерване на диагонални конюгати"

Цел на изследването: определяне на степента на стесняване на таза.

Ресурси: гинекологичен стол, индивидуална пелена, измервателна лента или пелиметър, ръкавици за еднократна употреба.

Алгоритъм на действие.

1. Предупреждение на бременната жена за предстоящото проучване, за необходимостта от изпразване на пикочния мехур преди проучването.

2. Поставете бременната жена на гинекологичния стол по гръб, върху индивидуална пелена.

3. Поставете стерилни ръкавици.

4. С първия и втория пръст на лявата ръка отделете големите срамни устни, а средният и показалеца на дясната ръка последователно влизат във влагалището.

5. Опитайте се със средния пръст на дясната си ръка, а с показалеца на лявата си ръка го поднесете под долния ръб на симфизата и маркирайте с дясната си ръка мястото, което е в пряк контакт с долния ръб на срамната дъга.

6. Издърпайте пръстите си от влагалището, запазвайки белега.

7. С помощта на асистент измерете маркираното разстояние на ръката си с рулетка или пелиметър. Обикновено това разстояние е 13 см или повече. За да получите истинския конюгат (Conjugata vera), трябва да извадите 2 cm от получения резултат (обикновено стойността на истинския конюгат е 11 cm).

8. Отстранете ръкавиците за еднократна употреба и ги изхвърлете в съответствие с указанията за предотвратяване на инфекции.

9 измийте ръцете си със сапун.

10. Третирайте тазомера или измервателната лента с дезинфектант.

11. Направете запис в медицинската карта на бременната жена.

Стандарт "Външен акушерски преглед

(трикове на Леополд-Левицки) "

Цел на изследването: да се определи местоположението на плода в матката.

Ресурси: диван, фантом, кукла.

Алгоритъм на действие.

1. Обяснете на бременната (родилката) целта на това проучване.

2. Поставете бременната жена на диван по гръб с изправени крака.

3. Седнете от дясната страна на дивана с лице към бременната жена.

4. Направете първата среща, за да определите височината на очното дъно и частта от плода, разположена в дъното на матката. За целта поставете дланите на двете ръце върху очното дъно на матката, докато краищата на пръстите трябва да са насочени един към друг, но не трябва да се докосват. Определете височината на маточното дъно спрямо мечовидния израстък или пъпа и частта от плода, разположена в дъното на матката.

5. Проведете втора техника за определяне на положението, положението и вида на плода в маточната кухина. За целта преместете ръцете по страничните повърхности на матката и палпирайте страничните части на матката с палмарните повърхности на дланите. Определете местоположението на гърба (гладка, равномерна повърхност без изпъкналости), малки части на плода (ръце, крака) и направете заключение. Обратно вляво - 1 позиция, обратно вдясно - 2 позиция, назад отпред - изглед отпред, назад отзад - изглед отзад.

6. Направете третия метод за идентифициране на представящата част на плода, като поставите дясната ръка върху представящата част, като същевременно преместите палеца възможно най-далеч от останалите четири. Хванете представящата част между палеца и средния пръст над равнината на входа на малкия таз и определете дали е главата или тазовия край (главата е плътна, кръгла, бюлетина).

7. Изпълнете четвъртата техника, за да определите съотношението на представящата част към входа на малкия таз, За да изпълните тази техника, обърнете се към краката на бременната жена. Поставете ръцете от двете страни на долната част на матката, така че пръстите на двете ръце да се сближават помежду си над равнината на входа на малкия таз, палпирайте представящата част, определяйки съотношението на представящата част към входа на малкия таз.

8. Запишете резултатите в медицинската документация.

Стандарт "Измерване на обиколката на корема и

височината на маточното дъно "

Цел на изследването: проследяване на динамиката на прогресията на бременността (с многократни измервания); определяне на очакваното тегло на плода, като се използват получените резултати от измерването.

Ресурси: сантиметрова лента, канапе.

Алгоритъм на действие.

1. Предупреждение на бременната жена за предстоящото проучване, за необходимостта от изпразване на пикочния мехур преди проучването.

2. Поставете бременната жена на дивана по гръб с изправени крака.

3. Поставете измервателна лента около корема отпред на нивото на пъпа, отзад на нивото на лумбалната област.

4. Отбележете резултата си.

5. Поставете измервателна лента по средната линия на корема и измерете разстоянието между горния ръб на симфизата (началото на измервателната лента) и най-изпъкналата (горната) точка на очното дъно.

6. Маркирайте резултата си.

7. Помогнете на бременната жена от дивана (като се обърнете настрани).

9. Запишете резултата от измерването в медицинската документация.

Стандарт "Прослушване на сърдечния ритъм на плода с акушерски стетоскоп"

Цел на изследването: определяне на сърдечната честота на плода.

Ресурси: акушерски стетоскоп, хронометър, диван.

Алгоритъм на действие.

1. Уведомете бременната жена за предстоящото проучване.

2. Поставете бременната жена на дивана по гръб с изправени крака.

3. Определете представянето, положението и вида на плода, като използвате техниките на Леополд-Левицки (вижте стандарта „Техники за външно акушерско изследване“).

4. Слушайте сърдечния ритъм на плода отстрани на гърба му по-близо до главата с акушерски стетоскоп, като го притискате здраво към коремната стена. Ако е необходимо, преместете стетоскопа, докато намерите точката, в която сърцето на плода се чува най-ясно..

5. Пребройте броя на сърдечните удари на плода за една минута.

6. Едновременно преброявайте пулса на бременната жена (за да не го сбъркате с пулса на плода).

7. Запишете резултата си.

8. Помогнете на бременната жена от дивана (като се обърнете настрани).

10. Избършете стетоскопа с кърпа, напоена с дезинфектант.

11. Запишете резултата от измерването в медицинската документация..

Забележка: При близнаци сърдечният ритъм на плода се чува ясно в два огнища, независимо един от друг (между тях е отбелязана „зона на мълчание“).

Стандарт "Определяне на гестационна възраст"

Цел: да се определи от съвкупността от данни истинската гестационна възраст.

Ресурси: Оборудване на гинекологичен кабинет.

Алгоритъм на действие.

1) Използвайте календара, за да преброите броя на седмиците от първия ден на последния период до деня на вашето проучване.

2. Използвайки календар, пребройте броя на седмиците от датата на първото движение на плода и добавете 20 седмици при първородни и 18 седмици при многоплодни към получената цифра.

3. Добавете броя на изминалите седмици от деня на изследването към гестационната възраст, установена при първото ранно пристигане (преди 12 седмици), използвайки бимануалното проучване.

4. Прегледайте бременната жена за ултразвук.

5. В късните етапи определете продължителността на бременността по височината на дъното на матката:

16 седмици - 12 см (по средата между пъпа и матката);

20 седмици - 16 см (2 напречни пръста под пъпа);

24 седмици - 20 см (на нивото на пъпа);

32 седмици - 28 см (по средата между пъпа и мечовидния израстък);

36 седмици -34-36 см (на нивото на ребрената дъга);

40 седмици - 28-32 см (по средата между пъпа и мечовидния израстък).

6. Запишете резултатите си в медицинските си записи.

Тази страница е последно променена на 19.04.2016; Нарушаване на авторски права на страницата