За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Основната причина за спонтанен аборт или пропусната бременност

Какви тестове да вземете след замразена бременност на ранен етап

Олга Белокон акушер-гинеколог, доктор по доказана медицина, блогър

Ранната загуба на бременност е трудно преживяване в живота на жена, която вече е успяла да направи тест за бременност или дори първия ултразвук. Но именно по този начин - чрез ранен спонтанен аборт или замразена бременност - природата се отървава от нежизнеспособни ембриони. Винаги е имало много от тях, просто съвременните диагностични методи „виждат“ дори тези, на които преди никой не би обърнал внимание. Защо бременността замръзва? И какво заплашва жената, която е направила първия спонтанен аборт?

Двойките, които са преживели загуба на бременност, се нуждаят от съпричастност, състрадание и осъзнаване на емоциите си, често работят с терапевт, но още повече се нуждаят от знания.

Когато знаете поне нещо за това, което се случва с вас и защо се е случило, страхът и ужасът престават да ви обхващат и е много по-лесно в такава ситуация да се съберете и да разберете в каква посока да продължите напред.

Загубата на ранна бременност понякога се преживява емоционално като мъртво раждане или ранна смърт на новородено дете - това може да е толкова травмиращо за някои двойки.

Загубата на една бременност обаче е феноменално нормална история и се превръща в трагедия само защото една жена никога не се е сблъсквала с подобно нещо и не знае, че това се случва. Звучи налудничаво, но е вярно: след една неуспешна бременност с вероятност над 98-99%, тази история няма да се повтори.

Когато се диагностицира повтарящ се спонтанен аборт

Около 15–25% от бременните жени получават потвърдена загуба (спонтанен аборт или замразена бременност), а още повече „биохимични“ бременности се губят, когато има факт на зачеване, но яйцеклетката не се прикрепя в маточната кухина (според някои доклади до 50%) а жената дори не знае за това, тъй като това се случва до следващата менструация.

Само 2% от жените изпитват две последователни загуби на бременност и само 0,5–1% изпитват три или повече последователни загуби на бременност. И, за съжаление, само в около 50% от случаите е възможно да се открие и отстрани причината за повтарящи се спонтанни аборти..

Така че, обичайният спонтанен аборт е две (според някои доклади три) или повече прекъснати бременности подред, които са потвърдени чрез ултразвук или хистологично изследване на ембриона (понякога въз основа на кръвни тестове, когато се установи повишен общ B-hCG).

Какви тестове не е необходимо да се правят след замразена бременност или спонтанен аборт

Жената е имала замразена бременност и е претърпяла хирургично прекъсване на бременността (вакуумна аспирация на маточната кухина). Освен това отстранената тъкан на ембриона по правило се изпраща за хистологично изследване и след това идва някакво скучно и безинтересно, често напълно необосновано заключение за "хроничен ендометрит" (възпаление на маточната кухина), "признаци на инфекция на ембриона" и предстоящата му смърт, най-вероятно, поради ужасна и пренебрегвана инфекция.

Очите на жената са кръгли, ръцете й треперят, тя започва да прави 150 теста за всички известни и неизвестни инфекции и след това в продължение на месеци да лекува уреаплазма, гарднерела, Е. coli или, още по-лошо, антитела в кръвта (IgG) към цитомегаловирус, токсоплазмоза, херпес, хламидия или нещо друго. Списъкът с глупави прегледи и ужасни режими на „лечение“ може да продължи и да продължи..

Защо да не направите това? Що се отнася до инфекциите, първо, с помощта на хистологично изследване на абортиран материал, диагнозата "инфекция" не се поставя - има клинични, лабораторни, инструментални методи за това..

На второ място, обикновено хистолозите описват вторични промени в тъканите на ембриона, които са резултат от пропусната бременност или спонтанен аборт, а не тяхната причина..

Трето, инфекциите не са интересни за нормалните гинеколози, тъй като разбират, че инфекциите не могат да бъдат причина за повтарящи се спонтанни аборти..

Дори да приемем, че една жена е получила цитомегаловирус или токсоплазмоза и бременността й е била прекъсната точно по тази причина (въпреки че това все още трябва да се докаже), тогава същите тези инфекции не могат да повлияят на последващата бременност, това е "еднократна" история.

Поради това не се препоръчват скрининг и тестове за инфекции при жени след неуспешна бременност. Абсолютно безсмислено е да се изследвате за херпес, цитомегаловирус, токсоплазмоза, рубеола, вирус на Epstein-Barr, уреаплазма и др. Не губете време и пари за това, това е напълно безполезно упражнение.

Как са свързани замразената бременност и кистозното приплъзване?

Тогава защо хистологичното изследване на абортиран материал се извършва по целия свят? За да се изключи образуването на мехури. Това е отделна аномалия, когато не настъпва нормалното развитие на ембриона (той или е там, но е дефектен, или има отделни части от него, или липсва съвсем), а хорионните вили растат под формата на мехурчета, пълни с течност.

Опасността от кистозен дрейф е, че в някои случаи поради него в тялото на жената може да възникне злокачествен тумор, хорионепителиом, който може да даде метастази.

Най-често жените се излекуват успешно от него, но е важно да се постави диагноза навреме, да се проведе внимателно наблюдение и наблюдение на такава жена след прекъсване на бременността и да се започне лечение (химиотерапия) навреме, ако е необходимо, тъй като кистозният дрейф не винаги се трансформира в злокачествен тумор (в зависимост от тип) и съответно не всички жени се нуждаят от него.

Генетиката е най-честата причина за спонтанни аборти?

Да, точно така: по-голямата част от спорадичните неуспешни бременности (около 60% и ако вземем ранните периоди, до 7-9 седмици, тогава още по-голям процент) се случва именно поради генетични нарушения, когато ембрионът получава необичаен брой хромозоми по време на оплождането. Това обикновено се случва по напълно случаен начин, а не поради наличието на някакво заболяване / състояние при вас или вашия сексуален партньор.

Честотата на бременностите с генетични аномалии се увеличава сред жените на възраст 35 и повече години, тъй като яйцата често имат хромозомни проблеми.

По този начин най-често бременността се прекъсва поради наличието на анормален хромозомен набор в ембриона, който може да възникне поради оплождането на дефектна яйцеклетка или дефектна сперма. С помощта на генетично изследване на ембриона е възможно да се изследва неговият хромозомен набор и да се изключат най-често срещаните хромозомни заболявания: синдром на Даун, Патау и някои други.

Необходимо ли е да се направи генетично изследване на ембриона след спонтанен аборт?

Ако това е първата неуспешна бременност - по-скоро не, отколкото да, защото дори да се разкрие нещо, това няма да повлияе на по-нататъшни действия, интервенции, тактики. Най-вероятно, независимо от резултата, ще се препоръча прием на фолиева киселина и нови опити за естествено зачеване.

Но ако жената иска да разбере дали хромозомните "разпадания" на самия ембрион могат да бъдат причина за спонтанен аборт / пропусната бременност, това може да се направи. Трябва обаче да се разбере, че подобен преглед не изключва всички генетични заболявания, а само най-често срещаните и сериозни.

Ако това е втората, третата или по-неуспешна бременност, разбира се, можете да направите генетично изследване на ембриона, както и изследване на кариотипа на жената и нейния сексуален партньор. В тази ситуация е напълно оправдано.

Необходимо е обаче да се разбере, че гените не лекуват и ако се разкрият сериозни отклонения според резултатите от генетичните тестове, могат да се препоръчат методи за асистирани репродуктивни технологии или нови опити за бременност, ако има поне някакъв процент от вероятността за успешна бременност в бъдеще.

По този начин прегледите от генетик не се провеждат с цел да се излекува жена, а само с цел да се определят по-нататъшни тактики: IVF със собствени / донорни полови клетки или шанс за успешна независима бременност.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Защо бременността замръзва?

Спонтанният аборт е патология, при която плодът спира да се развива и умира.
Друго име на тази патология е замразената бременност..
Сортът му е празно оплодено яйце. В този случай оплождането на яйцеклетката става нормално, но ембрионът не се развива по-нататък..

Експертите все още не могат да посочат точните причини за замразена бременност; в ранните стадии, като правило, това са сериозни генетични нарушения в ембриона (в 70% от случаите).

На по-късна дата замразената бременност (втори триместър и по-късно) може да бъде предизвикана от инфекциозни заболявания на жената, травматични влияния и др..

Има случаи обаче, когато бременността замръзва без видима причина; жената може да има две замразени бременности и 3 замразени бременности.

Но не се отчайвайте! Точно както спонтанно зачеване може да настъпи след неуспешно лечение на плодовитостта, също е възможно да забременеете след замразена бременност..

Причини за замразена бременност

В ранните етапи (и по време на планирането на бременността) причините за развитието на патология могат да бъдат следните:

 • употребата на никотин и алкохол;
 • употребата на редица лекарства;
 • инфекциозни заболявания (грип, цитомегаловирус; рубеолата е особено опасна);
 • ППБ (гонорея, сифилис, микоплазмоза и др.);
 • диабет;
 • хормонален дисбаланс (липса на прогестерон или естроген);
 • енергичният имунен отговор на тялото на майката (в този случай протеините на ембриона се възприемат като чужди и върху тях се извършва имунна атака);
 • антифосфолипиден синдром (образуването на кръвни съсиреци в съдовете на плацентата, в резултат на което храненето на ембриона се нарушава и той умира);
 • работа в опасно производство;
 • вдигане на тежести;
 • редовен стрес.

Следните групи жени са най-застрашени от избледняване на бременността:

 • след 35-годишна възраст;
 • правили са много аборти;
 • жени, които преди това са били диагностицирани с извънматочна бременност;
 • жени с малформации на матката;

Най-опасният период е осмата седмица от бременността. На този етап от развитието ембрионът е особено податлив на тератогенни ефекти, резултатът от които може да бъде замразен плод. Бременността (няма значение, първата или втората замразена бременност) в този случай спира да се развива.

Първият триместър (от 1 до 13 седмици) обикновено е по-опасен за развитието на плода; трябва да бъдете особено внимателни на 3-4 и 8-11 седмици.

Рискът обаче се носи и от втория триместър на бременността (признаците на замразена бременност ще бъдат посочени по-долу), особено 16-18 седмици.

Как да разпознаем замразена бременност?

Плодът замръзна и бременността не се развива по-нататък. Въпреки това, в ранните етапи (през първия и дори през втория триместър на бременността) признаците на замразена бременност не винаги могат да бъдат разпознати. Вкъщи нито един тест няма да покаже замразена бременност..

Симптомите могат да се различават при различните жени или замразената бременност изобщо не се проявява в продължение на няколко седмици. Следователно не трябва да търсите в Интернет признаци на замразена бременност; форумът в този случай няма да бъде най-добрият съветник.

Симптомите също не зависят от това дали първата бременност е замразена, или жената вече е имала 2 замразени бременности или 3 замразени бременности.

Списъкът по-долу не е еднозначен показател за пропусната бременност. Ако обаче се появят симптоми, които могат да показват замразена бременност (в ранните етапи), най-правилното решение би било да се свържете с гинеколог:

 • внезапно спиране на токсикозата;
 • схващаща болка;
 • размазване на петна;
 • спиране на подуване на млечните жлези;
 • базалната температура със замразена бременност намалява;
 • общата температура със замразена бременност може да бъде повишена.

Замразената бременност през втория триместър и замразената бременност в по-късен период се определя от спирането на движенията на плода.

Как да се определи замразена бременност - диагноза

Както вече споменахме по-горе, ако жената открие признаци на замръзнала бременност в нея, форум в интернет, съвети от приятели и опити да се диагностицира сама няма да бъде най-добрият изход от ситуацията. Дори ако базалната температура е понижена (при замразена бременност, това е един от симптомите), ако жената има първа бременност - тази бременност е замразена или не, само специалист лекар може да определи.

Какви методи се използват за диагностициране на "замразена бременност" (през втория триместър или в ранните етапи и "замразена бременност в по-късни етапи")?

1. Анализ за hCG.
Нивото на този хормон по време на замразена бременност е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде по време на нормална бременност по това време (първи или втори триместър) - по този начин тестът ще покаже замразена бременност. Трябва обаче да се има предвид, че високото ниво на hCG може да продължи няколко седмици след настъпването на първата или втората замразена бременност. Плодът замръзна - но хормоналният фон не се промени.

2. ултразвук.
Ако ултразвуковото сканиране диагностицира замразена бременност, видеото "показва" липсата на сърдечен ритъм при плода.

3. Гинекологичен преглед.
Понижена базална температура със замразена бременност, съответствието на размера на матката с гестационната възраст - всичко това се определя от лекаря.

Също така, това е гинеколог, който предписва необходимото лечение след замразена бременност, предписва тестове след замразена бременност, определя планирането на бременността след замразена бременност.

Ако една жена е диагностицирана с пропусната бременност, форум в Интернет е малко вероятно да помогне с лечението; всички срещи трябва да бъдат направени от лекар.

Лечение след замразена бременност.

За съжаление, когато бременността спре, вече не става въпрос за запазване на плода, а за възстановяване на здравето на жената. Плодът, който е спрял да се развива, може да причини интоксикация на тялото, поради което той трябва да бъде отстранен от матката.

Често, на възможно най-ранна дата, жената прави спонтанен аборт; дори се случва една жена да не знае, че е имала замразена бременност, менструацията идва с леко закъснение.

Ако се диагностицира пропусната бременност, лечението се извършва по следните методи:

 • Лекарства. Използва се за период по-малък от 8 седмици. Предписват се лекарства за спонтанен аборт.
 • Вакуумна аспирация (мини аборт). Операцията обикновено се извършва под упойка, като се използва вакуумно засмукване, което почиства маточната кухина.

Също така се случва лекарите да вземат изчаквателна нагласа; ако по някаква причина настъпи замразена бременност, тялото на жената извършва лечението самостоятелно, чрез спонтанен аборт.

Но във всеки случай е необходим медицински контрол. Ако не е настъпил спонтанен аборт, е необходимо да се почисти (кюретаж след замразена бременност) маточната кухина. Също така, остъргване след замразена бременност е необходимо, ако след една до две седмици ултразвуковото сканиране покаже наличието на остатъци от яйцеклетката в матката.

Планиране на бременност след замразена бременност

Как можете да забременеете след замразена бременност? Кога да забременеете след замразена бременност? Този въпрос се решава индивидуално във всеки отделен случай - в зависимост от крайния срок за бременност, общото здравословно състояние на жената, резултатите от прегледите и т.н..
На въпроса кога да планирате бременност след замразена бременност, форумът в Интернет едва ли ще може да даде еднозначен отговор - само впечатленията на жени, които са имали една или дори две замразени бременности.

По препоръка на лекарите минималният период е да се изчака шест месеца. През това време, след поставяне на диагнозата „замразена бременност“, последиците от такова патологично състояние ще намалеят. Една и още повече две замразени бременности имат отрицателно въздействие върху тялото на жената. Необходимо е да се извършат редица превантивни мерки, за да се изключи замръзването на плода в бъдеще..

Какви тестове да вземете след замразена бременност?

Преди да забременеете след замразена бременност, препоръчително е да преминете следните тестове:

 • кръвен тест за хормонални нива (прогестерон и естроген);
 • вагинален тампон за полово предавани болести;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • изследване на маточни тъкани (хистология).

След замразена бременност може да се наложи да се извърши генетичен тест за съвместимост на партньорите..

Предотвратяване на избледняване на бременността

Как да забременея след замразена бременност? Възможно ли е? Да, възможно е! - казват лекарите.

Защо бременността замръзва все още не е известно точно. Нито една жена обаче не е родила след замразена бременност; напълно е възможно да се роди здраво дете. Разбира се, ако е необходимо (въз основа на резултатите от теста), трябва да се подложите на лечение.

Препоръчително е да се ваксинирате срещу рубеола и варицела, преди да планирате бременност. Това важи особено за жените в риск - в този случай това е работа в детски заведения, където лесно можете да се заразите с тези заболявания. Трябва също да лекувате полово предавани болести, да се подложите на общ укрепващ курс на витамини и да стимулирате имунната система. Схемата на лечение трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

И ако всички резултати от теста са нормални, тогава може да не се изисква лечение.

Най-добрата защита срещу замръзване на плода е здравословният начин на живот при планиране на бременност.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Замразена бременност

За съжаление не всяка бременност завършва с раждане. Понякога по време на следващия преглед жената се информира, че вече няма бременност - тя е замръзнала. Как Защо? Кой е виновен? Какво ще стане сега? Как можете да избегнете повтарянето на тази ситуация в бъдеще? - тези и много други мисли се роят в главата ми и преследват.

Избледняваща бременност. Какво е?

Избледняването е един от видовете спонтанен аборт. Това се случва, когато плодът спира да се развива и умира, въпреки факта, че началото на бременността е било както трябва.

Те също така говорят за избледняване на бременността, ако е настъпило зачеване и е последвала имплантация (т.е. оплодената яйцеклетка е била в състояние да се прикрепи), но развитието на ембриона по някаква причина не се случва. В този случай се образуват само извънзародишни органи, а детето в яйцето не. Това явление се нарича "празно оплодено яйце".

По кое време избледнява най-често?

Обикновено избледняването на бременността се случва най-често през първия триместър на бременността. Това обаче може да се случи на всеки етап, дори няколко седмици преди доставката..

Експертите са установили, че някои етапи на бременността са особено опасни за бебето, тъй като по това време то е особено уязвимо. Това са 3-4 седмици, 8-11 седмици и 16-18 седмици от бременността. Един от най-критичните периоди, когато има най-голяма вероятност да замръзне, се признава като 8 седмици, когато се формират жизнените органи на бебето.

Защо бременността замръзва?

Причините за това явление са много. Понякога лекарите не успяват да установят какво точно е причинило избледняването в даден случай. Сред най-честите причини са:

 • генетични нарушения (те представляват до 70% от всички замразени бременности);
 • хормонален неуспех (ако се създаде дефицит на прогестерон или естроген или обратно - повишено количество мъжки полови хормони (андрогени));
 • IVF (практиката показва, че по време на бременност в резултат на изкуствено осеменяване рискът от избледняване е много по-голям);
 • инфекциозни заболявания (цитомегаловирус, рубеола, грип)
 • болести, предавани по полов път (микоплазмоза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис и др.)
 • антифосфолипиден синдром (при тези нарушения кръвта започва да се съсирва в капилярите на бременна жена и в съдовете на плацентата, образуват се кръвни съсиреци, което води до недохранване и дишане на ембриона, в резултат на което той може да умре);
 • злоупотреба с алкохол, никотин, наркотици;
 • стрес, преумора, вдигане на тежести.

Признаци на замразена бременност

Отначало, особено ако избледняването е настъпило през първия триместър, жената не знае за състоянието си. За определено време (до отлепване на плацентата) тя запазва всички признаци на бременност: гадене, набъбване на млечните жлези, матката се увеличава. След това те изчезват. Но имайте предвид, че когато симптомите Ви изчезнат, не винаги означава, че се е случило най-лошото, така че не се паникьосвайте преждевременно. Изписването може да е първият алармен звънец, но те също не поставят 100% диагноза..

Ако някакви подозрения все още се прокрадват, е необходимо да се извърши преглед (ултразвук, кръвен тест за hCG). С ултразвуково изследване лекарят ще може да сравни размера на плода с гестационната възраст и да проследи наличието на сърдечен ритъм. Що се отнася до изследването на кръвта за hCG, трябва да знаете, че е възможен положителен резултат, дори ако плодът е умрял, тъй като човешкият серумен човешки хорион гонадотропин има тенденция да продължи около две до три седмици.

В повечето случаи, ако бременността замръзне, тогава настъпва спонтанен аборт..

Друг показател е промяна в базалната температура. Като правило тя намалява. Но има моменти, че това не се случва.

Най-честите симптоми на пропусната бременност са кървави отделяния, спазми или дърпащи болки в долната част на корема, влошаване на общото здравословно състояние, студени тръпки и треска. На по-късна дата продължителното отсъствие на движения на плода е красноречиво..

Настъпи избледняване. Какво следва?

В някои случаи, когато се открие избледняване, те решават да изчакат спонтанен аборт. При други се използват лекарства, ако бременността е по-малка от 8 седмици. Една от най-често извършваните манипулации при замразена бременност е остъргването на маточната кухина, което се извършва под упойка и е подобно по техника на аборт. Понякога се използва вакуумна аспирация. След 7-14 дни жената се подлага на ултразвуково сканиране, за да се увери в състоянието на матката. Кой метод на почистване ще бъде приложен, се решава индивидуално във всеки отделен случай. Но едно е сигурно: не можете да се двоумите, тъй като продуктите от разпадането на тъканите на мъртвата яйцеклетка започват да се абсорбират в кръвта, а това от своя страна води до отравяне на женското тяло и причинява нарушения в кръвосъсирващата система. Също така е възможно да се развие възпаление на матката..

Рискова група

Лекарите разграничават категория жени, които имат определен риск от избледняване на бременността. Те включват жени:

 • тези, които са правили аборти (и колкото повече са, толкова по-голям е рискът);
 • сте имали извънматочна бременност или случаи на мъртво раждане;
 • чиято възраст е „над 35“;
 • имащи анатомични характеристики на женската репродуктивна система (например двурога или седловидна матка, сраствания в маточната кухина и др.).
 • страдащи от определени заболявания (захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза), както и различни инфекциозни заболявания, които засягат репродуктивната система;
 • които имат нередовен менструален цикъл;
 • които имат хормонални смущения (особено когато става въпрос за производството на основния хормон на бременността - прогестерон).

Практиката показва, че като правило прогнозата след неразвиваща се бременност е благоприятна. Основното е да се определи причината за избледняването на предишната бременност и да се премахне. След необходимите прегледи, както и курс на лечение и рехабилитация, можете да правите нови опити за зачеване след средно 6 месеца..

Замразена бременност

Замразяване на ранна и късна бременност: причини и превенция

Замразената бременност е прекратяване на развитието на плода и смъртта му до 28 седмици. Причините за това неприятно и понякога дори опасно явление могат да бъдат много различни - замразената бременност може да бъде резултат от генетични нарушения в ембриона (или плода), причинени от обостряне на инфекциозни заболявания или дори лоши навици. Замразената бременност се диагностицира по-често през първия триместър на бременността (до 13 седмици). Причините за замразена бременност в ранните етапи са различни от по-късните. Нека разгледаме по-подробно такова явление като замразена бременност, нейните причини и превантивни мерки.

Така че, дори по време на периода на планиране на бременността, е необходимо да спрете да пиете алкохолни напитки (особено в големи количества) и да пушите. Алкохолът и тютюнопушенето не винаги водят до замразена бременност, но рискът от появата му при такива жени се увеличава.

Абсолютно, по време на периода на планиране и самата бременност (за да се избегнат спонтанни аборти и замразени такива), не трябва да използвате лекарства без лекарско предписание. И преди да започнете да ги приемате, трябва внимателно да прочетете инструкциите за лекарството, може би има бременност в противопоказания. В допълнение, много лекарства имат свойството да се екскретират от тялото за дълго време. Бъдещата майка може да не знае, че е настъпила бременност и да приема каквито и да било лекарства и в резултат на това е замръзнала. Ембрионът е много податлив на тератогенни ефекти. Но междувременно замразената бременност е малко вероятно да бъде причинена от прием на лекарства на много ранен етап - 7-10 дни от датата на оплождане на яйцеклетката, тъй като през този период няма тясна връзка между нероденото дете и майка му. И след 8-10 седмици детето е частично защитено от тератогенни ефекти от плацентата и съответно броят на замразените бременности за дълги периоди от време е малко намален. Ако работите в опасни индустрии, тогава имате и повишен риск от пропусната бременност..

Причината за замразена бременност може да се крие в хормоналния дисбаланс на жената, най-често това е липсата на прогестерон, хормонът на бременността. Ако имате анамнеза за замразена бременност, спонтанен аборт, често забавена менструация и растеж на косата по мъжки модел, тогава преди да планирате бременност, трябва да се подложите на хормонални тестове и ако е необходимо да се подложите на лечение, като по този начин ще намалите вероятността от замразена бременност в бъдеще.

Следващата причина за замразена бременност, не само в ранните, но и в по-късните етапи, са всякакви инфекции. Особено опасно е не обострянето на съществуващите инфекциозни заболявания, а тяхното заразяване по време на бременност. Инфекцията с някои от тях (например варицела и рубеола) може да доведе не само до замразена бременност, но, най-лошото, фетални аномалии. И тогава ще трябва да вземете решение за прекъсване на бременността. Именно инфекциите могат да причинят такова състояние като замразена бременност в късните етапи..

Как да избегнем замразена бременност поради обостряне или инфекция с инфекциозно заболяване? Първо, трябва да погледнете медицинския картон на децата си или да попитате родителите си (ако самият не си спомняте) дали сте имали заболявания като рубеола и варицела в детството. Ако не, а освен това сте изложени на риск (работа с деца), за да се избегне инфекция с тях и в резултат на замразена бременност или спонтанен аборт, е по-добре да ги ваксинирате 3 месеца преди планирането на бременността. Ако имате ППИ (инфекции, предавани по полов път), първо трябва да се отървете от тях и едва след това да планирате бременност.

Но ако бременността дойде неочаквано, за да се избегне замръзване или спонтанен аборт, лекарят може да ви предпише антивирусен курс.

Без изключение всички жени, за да предотвратят замразена бременност и други неприятности, трябва да укрепят имунитета си по време на щастливото очакване на бебето. Има много начини, не е необходимо да се пият хранителни добавки и витамини. Правилната, питателна храна ще бъде достатъчна. По време на бременност имунитетът винаги намалява, това се дължи на производството на специален хормон - хорион гонадотропин, една от функциите на който е да предпази нероденото дете от имунната система на майка си. Без това тялото на майката възприема плода като „извънземен“ обект, който трябва да се изхвърли, ето друга възможна причина за замразена бременност.

Но въпреки това най-честата причина за замразена бременност са генетичните аномалии в плода. Самата природа не позволява на "болния" ембрион да се развива и настъпва замразена бременност. Като правило, ако това е причината за замразена бременност при жената, тогава има голяма вероятност това да не се повтори, ако самите родители са здрави.

Симптоми на замразена бременност и нейната диагноза

За съжаление, замразената бременност на ранен етап може да не се усети по никакъв начин. По-късно симптомите на замразена бременност при жената могат да бъдат спазми и зацапване. Обикновено това се случва в началото на отделянето на яйцеклетката, т.е. започване на спонтанен аборт.

Субективните симптоми на замразена бременност в ранен стадий могат също да включват рязко спиране на токсикозата (ако е била). Болезнеността на млечните жлези също може да премине и базалната температура може да намалее. Обикновено тези симптоми на замразена бременност не се пренебрегват от жената. Замразената бременност в късните етапи се характеризира с липсата на движения на бебето.

Има три начина за диагностициране на замразена бременност: вземете кръвен тест за hCG, отидете на преглед при гинеколог или направете ултразвук.

При замразена бременност нивото на hCG е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде на този етап от бременността. Ултразвуковото сканиране не показва сърдечен ритъм на плода. И при гинекологичен преглед лекарят определя несъответствието между размера на матката и гестационната възраст.

Така че, ако подозирате, че сте пропуснали бременност, знайте, че симптомите са незначителен признак. Основното нещо са медицински доказателства, така да се каже. При такова явление като замразена бременност симптомите при различните жени могат да се различават или дори да липсват изобщо..

Обикновено замразената бременност завършва с "почистване" на маточната кухина в стационарни условия. Но в ранните етапи е възможно да се извърши аспирация с вакуум или да се предизвика спонтанен аборт с помощта на определени лекарства (под наблюдението на лекар). Понякога, със замразена бременност в ранните етапи, лекарите заемат изчакваща позиция, тоест очакват жената да спонтанно спонтанен аборт. И ако това не се случи в рамките на времето, посочено от лекаря или чрез ултразвук в матката, се диагностицират остатъците от яйцеклетката, тогава се извършва кюретаж (остъргване) на маточната кухина.

Бременност след замразена бременност

Лекарите препоръчват планиране на бременност след замразена бременност поне шест месеца по-късно. През това време, за да се предотвратят бъдещи случаи на пропусната бременност, се провежда лечение. Няма стандарт за лечение, всичко зависи от причината, която е причинила замразената бременност. Но абсолютно всеки е желателно да премине някои тестове и да се подложи на изпити..

На първо място, струва си да вземете цитонамазка за всички видове полово предавани инфекции чрез PCR, да вземете кръвен тест за определяне на нивото на хормоните в кръвта и да се подложите на ултразвуково изследване. Ако е необходимо, определете кариотипа (своя и партньора си), груповата съвместимост и други тестове и изследвания, както и се подложете на лечение, препоръчано от лекаря, въз основа на резултатите от всички изследвания като профилактика в бъдеще на замразена бременност.

Жена, която е преживяла състояние като замразена бременност, може изобщо да не се нуждае от лечение, ако всички резултати от теста са нормални. Както писахме по-рано, пропусната бременност най-често се случва поради генетична грешка, която е малко вероятно да се повтори. Но ако замразена бременност не се е случила за първи път, тогава лечението, най-вероятно, ще е необходимо така или иначе.

Най-добрата профилактика е здравословният начин на живот и редовните посещения при гинеколога и тогава едва ли ще бъдете застрашени от замразена бременност.