Изкуственото раждане винаги е изпълнено с риск

Какво е изкуствено раждане?

Бременността може да бъде прекъсната по различни причини и по различни начини. В ранните етапи, ако жената не иска да има деца или това може да й навреди по медицински причини, се използват лекарства, които прекъсват бременността. На по-късна дата в такива случаи абортът се извършва незабавно.

Ако се наложи да се прекъсне бременност на 20-та седмица или по-късно, обикновено не става въпрос за нежелание да се роди бебе. Но могат да се появят патологии, причинени или провокирани от бременност, които ще застрашат здравето, а понякога и живота на бъдещата майка. Основната цел на изкуственото раждане е да спаси майката. Детето е жизнеспособно, но само в условията на детска интензивна грижа. Колкото по-младо е бебето, толкова по-малък е шансът за оцеляването му, така че труда се стимулира само когато е необходимо..

Каква е разликата от аборта?

Разликите между различните методи за прекъсване на бременността са в периода, в който тя настъпва. Абортът се прилага до 12-та седмица по искане на жената и до 16-та, ако има медицински показания, които са били диагностицирани късно. Дете след аборт не може да оцелее извън тялото на майката, така че не е спасено. Става въпрос само за живота, здравето или желанието на майката. Спонтанното прекъсване на бременността по това време се нарича спонтанен аборт..

След 16-та седмица прекъсването на бременността вече се нарича раждане, преждевременно, ако се случи спонтанно, или изкуствено, ако е провокирано от действията на лекаря. В този случай е възможно оцеляването на роденото дете. Някои експерти смятат раждането за прекъсване на бременността след 14-та седмица. Не само терминологичните, но и правните въпроси са свързани с времето на раждането..

Защо да провокирате ранен труд?

Най-важното е, че те стимулират труда само по медицински причини. Това се дължи на големия риск за майката и бебето, както и на факта, че има законова забрана за подобни действия. Също така е забранено да се извършва такава процедура където и да е, освен болница, оборудвана с пълноценно отделение за интензивно лечение. Въпреки факта, че жената не може да предизвика раждане по свое желание, тя трябва да се съгласи с такава процедура..

Процедурата се извършва съгласно следните показания:

 • патологии на вътрешни органи, несъвместими с бременността;
 • тежки фетални аномалии, идентифицирани след 16-та седмица;
 • замразена бременност;
 • необходимостта от лечение със силни лекарства, които имат отрицателен ефект върху плода;
 • лечение, проведено по време на бременност, което е опасно за плода;
 • патология на плацентата;
 • прееклампсия;
 • кървене;
 • алкохолизъм, наркомания, асоциален начин на живот на двамата родители.

Малко са шансовете бебето да се роди здраво, следователно здравето на майката е на преден план. Трудът също може да бъде стимулиран, ако жената е била изнасилена и не е прекъснала бременността по-рано, е в затвора или съпругът й е убит или инвалид..

Прекъсването на бременността се извършва по медицински причини

Как става това?

Изкуственото раждане е доста жестока процедура. Въпросът за живота на плода отпада на заден план или изобщо не. Най-простият метод е най-щадящият за плода - това е използването на простагландини. Тези вещества стимулират отварянето на шийката на матката и свиването на нейните мускули. Те се вкарват във влагалището под формата на вагинални супозитории, таблетки или гелове. В резултат на това е възможно да се стимулира раждането с минимално кървене при майката..

Като допълнителни средства се използват спазмолитици за отваряне на шийката на матката, успокоителни, окситоцин, пункция на околоплодната течност. В матката протичат същите процеси, както при нормалното раждане - плацентата се отделя, коркът се освобождава, феталният мехур се пука и се ражда бебе.

Оперативният вариант на раждане се практикува от 2-ри триместър.

Малкото цезарово сечение не се различава от това как се извършва нормално прекъсване на бременността. Жената го пренася под обща анестезия. Този метод е за предпочитане, ако състоянието на жената не позволява да се прехвърли обичайният вариант на раждане..

Има техники, които се основават на убийството на плода и изгонването или извличането на вече мъртвите. Те могат да се използват само ако плодът определено не е жизнеспособен..

Последици за майката

Възстановяването след ранно прекъсване на бременността отнема повече време, отколкото след нормалното раждане. В зависимост от състоянието се препоръчва да останете в леглото 2-3 дни по-дълго. Ще отнеме от седмица до месец в болницата, след което ще има още по-дълъг период на рехабилитация. Възможността за втора бременност зависи от състоянието на жената. В повечето случаи повтарящата се бременност ще застраши живота на майката, поради което е противопоказана.

Ако операцията не е била достатъчно успешна, могат да се развият следните усложнения:

 • кървене;
 • плацентарен полип - остатъкът от плацентата в матката;
 • възпалителни процеси - абсцеси, ендометрит, аднексит;
 • разкъсване на шийката на матката поради силно мускулно напрежение.

Много от тези усложнения водят до безплодие поради спонтанен аборт. Ето защо, ако има алтернатива, лекарите препоръчват раждането навреме, а не по-рано. Ако няма алтернатива, трябва да рискувате..

Бременността в бъдеще не е изключена, но се препоръчва изключително рядко. Преди да планирате следващото дете, препоръчително е да изчакате 4-5 години, след това посетете прегледа и се уверете, че тялото на жената е готово за размножаване. И ако случаят не е такъв, откажете повторна бременност.

Лекарят ще ви разкаже подробно как протича изкуственото раждане

Последици за детето

Ако новороденото е живо и няма очевидни патологии, то се настанява в детското интензивно отделение. Преживяемостта на новородените е доста ниска - от 50% в най-ранните етапи.

Ако едно дете е родено със значителни патологии, то няма да бъде реанимирано, тъй като има голям брой откази от бебета с тежки патологии. В някои случаи детето се ражда мъртво или умира през следващите няколко часа, въпреки най-добрите усилия на лекаря.

Правни въпроси

Изкуственото раждане е забранено в много страни по света. В Русия периодично се повдига и въпросът за тяхната забрана. Това се дължи на факта, че след 16-та седмица сетивата на бебето са почти напълно оформени, то може да почувства болка. Въз основа на това се смята, че процедурата е болезнена за майката и детето..

Активисти, които настояват за забрана на изкуственото раждане, вярват, че детето има право на живот, така че е неприемливо да се прекъсне бременността преди време. Различни социални аспекти, включително изнасилване, са известни предварително и е възможно да се прекъсне бременност преди 12 седмици. В същото време остава отворен въпросът какво да правим за жена, чието здраве е било застрашено след 20-та седмица.

Движението Prolife отнема правото на детето за цял живот, което се появява преди момента на зачеването. В същото време активистите активно заобикалят тежката бременност, която застрашава здравето на майката или е извършила изнасилване.

Вътрешното законодателство изисква такава манипулация само в случай на медицински или социални показания и само със съгласието на жената или нейните роднини, ако тя не е в състояние да вземе решения. Пълен списък със ситуации, при които се изисква преждевременна доставка е описан в законодателството. Що се отнася до съгласието на жената, то също е задължително. Ако жената е против интервенцията, тя може да я откаже и лекарят няма право да настоява. В същото време отговорността за всички усложнения е на самата пациентка, дори ако нейното решение е опасно за самата нея..

Преди процедурата лекарят е длъжен да предупреди колко дълго продължава раждането, как да се подготви, какви усложнения могат да бъдат и какъв е рискът от отказ от подобна манипулация. Този принцип се нарича доброволно информирано съгласие..

Преждевременното прекъсване на бременността винаги е много опасно и рисковано. Следователно такава манипулация може да се извършва само по строги показания..

Изкуствено раждане

Най-благоприятният резултат от всяка бременност е естественото раждане на здраво бебе. Но, за съжаление, това не винаги е така. Има много случаи, когато бременността се прекъсва по една или друга причина по различно време..

През първите седмици на бременността това се нарича аборт, а от 15-та седмица - изкуствено раждане. По това време детето вече е напълно оформено, трябва само да расте...

Показания за изкуствено раждане

Нека веднага кажем, че според човешките и държавните закони е забранено да се извършва изкуствено раждане само по молба на жена! За това трябва да има строги медицински показания, в редки случаи - социални причини. И изкуственото раждане трябва да се извършва изключително в медицинско заведение, където има оперативно и интензивно отделение. Освен това жената първо трябва да се подложи на пълен преглед..

Изкуствено раждане може да се извърши в случаите, когато продължаването на бременността представлява по-голям риск за майката и / или бебето, отколкото прекъсването му. И един от тях е развитието на пороци и аномалии при дете, които са несъвместими с живота. Природата може да бъде несправедливо сурова, но, уви, не можем да повлияем на това. И ако многобройни прегледи потвърдят ужасна диагноза, жената може да бъде подтикната да ражда изкуствено..

В някои случаи бременността може да е несъвместима с живота или здравето на майката. Например, ако тя развие захарен диабет, сериозни сърдечно-съдови заболявания, остра прееклампсия, нарушена бъбречна или чернодробна функция, тежки нарушения на централната нервна система и др. Във всеки отделен случай, въз основа на състоянието на жената и медицинските показатели, лекарят може да вземе решение за прекъсване на бременността и преждевременно раждане.

Индукция на изкуствено раждане се предлага на жени, които са преболедували рубеола, сифилис или белодробна туберкулоза по време на бременност. Вероятността от развитие на патологии и деформации при дете на фона на тези инфекции е изключително висока.

Също така, стимулирането на раждането се прибягва, когато бременността се удължи (след 41 седмици) или когато околоплодната течност се оттича, ако след ден раждането не започне от само себе си. Това решение може да се вземе и ако в миналото жената е загубила дете в късна бременност..

И най-важното, което трябва да знае всяка жена, чиято съдба й е подготвила труден избор: изкуственото раждане може да се извърши само със съгласието на майката, с изключение на ситуации, които застрашават живота й и изискват спешна намеса.

Методи за извършване на изкуствено раждане

Изкуственото раждане може да се извърши по няколко начина, в резултат на което детето или оцелява и се нуждае от грижи, или умира, а понякога е дълго и болезнено. Всичко зависи от ситуацията, индикациите и причината.

Изкуствено раждане - преглед

Изкуствено раждане, моето тъжно преживяване, както беше, не особено чувствително за четене

Днес искам да разкажа историята си за една тъжно приключила бременност, ходих на тази тема дълго време, тъй като темата не е лесна, много болезнена дори за мен самата, въпреки факта, че са минали повече от две години, а аз вече успешно стана майка. Вероятно всяка жена, която е преживяла подобно събитие в живота, ще бъде преследвана от спомени и болка, дори и да има поне десет деца, мислите винаги неволно ще се връщат към това родено бебе..

И така, това беше първата ми бременност, планирана и желана бременност, бях на 26 години и бяхме женени за съпруга ми почти две години. Да кажа, че се радвам, да не казвам нищо, и както обикновено, през първите седмици, след като не бях отишъл на консултацията, казах на всички, че мога, и едва сега, поглеждайки назад към миналия опит, разбирам значението на скандалната фраза „щастието обича тишината ". Тази история в живота ми ме научи, че има хора, на които не трябва да се разказва всичко наведнъж, не искам да казвам, че някой е виновен конкретно за това и точната причина все още не е известна, но това е всичко трябва да споделяте щастието само с най-близките хора.

Когато терминът беше около 1,5 месеца, настинах, гърлото ме заболя леко и ме хрема. Естествено, не взех нищо, лекувах се с народни средства. При първата среща ми дадоха краен срок от 8 седмици, а при непълна 12 първата прожекция. Започвайки от 2 месеца имах ужасна токсикоза, сутрин и следобед, беше толкова лошо, че не можех да ям нищо до обяд. През октомври имаше първият скрининг и когато няколко дни по-късно генетици ми се обадиха и казаха, че според резултатите от скрининга имам вероятност да имам бебе със синдром на Даун 1 на около 100, светът се срина за мен, между другото нарисувах много ужасна картина, според резултатите бяха добре с мен.

Бях поканен в пренаталния център за консултация с генетика и повторен ултразвук. Пристигнах, не видяха нищо ужасно на ехографа, само стената на плацентата беше удебелена и всичко е нормално и дори казаха пола, момичето, но не точно. На консултация с генетик беше съставена анамнеза и тя много силно препоръча да се направи хорионна биопсия, за да се изключи патологията, но аз отказах, тъй като всичко е наред, защо? И се прибра вкъщи със спокойствие.

На 14 седмици ме приеха в болницата със страшна токсикоза, там също направиха змии и също не намериха нищо, всичко е нормално. Впрочем само млечница, тя ме преследва от момента, в който разбрах, че съм бременна.

Така живях спокойно до началото на декември, на 19 години със съпруга ми отивахме на ултразвуково сканиране в платен център, при специалист с отлична репутация, но с привърженик на възгледите, че ако нещо не е наред, трябва да прекъснете бременността.

Оставих му съвсем различен човек, никога няма да забравя този ден, потокът от сълзи просто не спря да тече, когато пристигнах при родителите си, просто паднах на колене на прага и избухнах в сълзи.

И сълзите ми не спряха 3 дни. На ултразвука специалистът ни каза, че от 10 признака на синдрома на Даун нашето дете има 6: къс нос, разширена бъбречна легенче, слабо развита репродуктивна система и не е ясно дали имаме момиче или момче, многоводие, вода със суспензии, малък стомах за такъв период, може би имаше нещо друго, не помня.

Диагнозата беше такава, че е или патология, или вътрематочна инфекция, за да се определи какво трябва да се определи от генетиката, а след това до пренаталния център, да се направи кордоцентеза (пункция на корема и събиране на генетичен материал от пъпната връв на детето). Вече чух за такава процедура веднъж и си помислих, че ми възлага това, никога няма да отида на това.

Генетикът даде препоръка за перинаталния център и каза, че е напълно възможно да имам vui, а не патология и тогава антибиотици ще ми бъдат инжектирани, след като вземат анализ.

Легнах си в понеделник, във вторник ми направиха стандартни изследвания, а в сряда, без да чакат резултатите, ме заведоха на кордоцентеза. Между другото го направи същият узист, който ми направи вечери в перинаталния център. Но процедурата не й се получи, между другото, мястото на пункцията се анестезира с лед и те наблюдават детето по време на процедурата, не бих казал, че боли, усещанията са неприятни, но не и болезнени, но казаха, че имам много полихидрамниони и следователно трудно се удря пъпната връв и се отлага за следващия път.

След това дойдоха тестовете ми и се оказа, че имам вътрематочна инфекция, трябва да се лекувам с антибиотици и чак след това да повторя кордоцентезата. Инжектирах ме с ceftrioxone в продължение на 8 дни и се правеше ултразвук през ден, но картината не се промени, суспензиите във водите не изчезнаха, многоводията само нараснаха и детето беше по-лошо, вече беше диагностициран с хидроцефалия за всички други аномалии.

Две седмици по-късно те отново се опитаха да вземат анализ от мен, вече лекар, който се специализира в това, но не успя, само че той също кърви от пъпната връв. Те приемаха само околоплодна течност. Тогава разбрах къде отива всичко, на сутринта отново направиха ултразвуково сканиране, резултатите само се влошиха.

Дойдох с разговор и резултата от ултразвук при моя лекар и тя ми каза, може би детето има атрезия на хранопровода, тъй като полихидрамнионът не изчезва и стомахът не расте, и с такава патология, наред с други, няма гаранция, че ще оцелее, ако изобщо ще доживее да роди с такъв куп отклонения. И дадох съгласието си за медицинска консултация. В същото време се молех всеки ден ехографът да покаже подобрение, всичко да се получи и бебето да стане по-лесно. Но не беше предопределено, на консултацията, гледайки ултразвуковия екран, лекарите веднага единодушно казаха, че е необходимо да се прекъсне, детето, дори на пръв поглед, е оточно, нездравословно и че няма да доживее до датата на раждане, а това ще ми донесе голяма вреда и не може да бъде отложено. Подписах съгласието. Това беше обсъдено предварително със съпруга й и родителите..

Преместиха ме в друг отдел и не бях сам, някой имаше патология на сърцето на дете, някой замръзна след кордоцентеза.

Оставаше да се избере начин на раждане, естествен, когато те дават инжекции на хапчета и кози и след това поставят гел за предизвикване на контракции или когато разтвор се инжектира чрез пробиване в пикочния мехур във водата и детето умира там и вие раждате вече мъртво, аз избрах първия, тъй по-естествено е за женското тяло и детето не умира в агония.

В продължение на два дни ми инжектираха инжекции и ми даваха хапчета, а сутринта на третия ден коремът ми започна да се дърпа, лекарят го погледна и ми сложи гела. В 13:30 започнах да имам ужасни контракции, откараха ме до пренаталната и до 16,40 ч. Имах една дълга болезнена контракция без почивка, след това ми пробиха пикочния мехур и започнаха да скърбят и около 17,00 ч. Родих бебе, не поисках да ми го покаже, страхувах се, че никога няма да се отърва от тази картина на ужасите и сега разбирам, че постъпих правилно. Увиха го в пелена и казаха, че се е родил мъртъв, но по някаква причина ми се струваше, че шепнат и той все още беше жив известно време, или поне така исках да мисля. При раждането имах много добра медицинска сестра х, тя ми каза, че е постъпила правилно, че се е съгласила на прекъсване, след като е видяла бебето, вероятно картината е тъжна и ситуацията е разбираема с просто око. Последващото раждане беше много голямо и много страшно, трябваше да го почистя. Но тъй като се подготвях за това събитие в продължение на няколко дни, си въздъхнах с голямо облекчение, може да е невъзможно да говоря и да мисля, но психически бях ужасно уморен почти месец, прекаран в болницата. Беше страшно, много страшно, това е като нормално раждане, само че в крайна сметка има огромна награда за мъчението, дете на ръце, а ти си празен, огромна дупка в сърцето си и това е завинаги.

При следващата бременност при мен всичко беше наред, нямаше токсикоза, нямаше млечница, нямаше многоводие, отличен първи скрининг, втори и трети при един и същ специалист и нито едно оплакване за бебето и здравето му, а ние бяхме родени 8 от 8. История на моето раждане http://ireкоменnd.ru/content/kak-moi-estestvennye-.

имайки такъв опит, бих ви посъветвал да слушате тялото си, когато то подава сигнали, и да слушате лекарите навреме, най-често те са прави.

Изкуствени раждания: къде и как се правят

Има моменти, когато се желае бременност, но в определен момент се оказва, че детето е тежко болно или майката не може да го понесе. Ако е твърде късно да се направи рутинен медицински аборт, те прибягват до такъв метод като изкуствено раждане..

Изкуственото раждане се извършва в специализирано медицинско заведение, което разполага с интензивно отделение, тъй като такава груба намеса в женското тяло може да има сериозни последици за здравето. Изкуственото стимулиране на раждането се извършва с помощта на съвременни техники и лекарства, чиято задача е да се намали рискът от възможни последици, но много ще зависи от здравословното състояние на жената и тежестта на съществуващата патология.

Какво е изкуствено раждане??

Преди 12 седмици всяка жена може да прекъсне нежелана бременност по собствена воля и това се нарича аборт. След този период абортът е забранен.

През следващите седмици от бременността се използва терминът "индуциран труд". Прекъсването на бременността чрез изкуствено раждане се извършва в късните етапи на бременността, като се използва преждевременно раждане. За тази процедура жената трябва да има строги медицински или социални условия..

Нито един лекар няма да провокира изкуствено раждането без сериозни аргументи. Това се дължи както на законовата забрана на подобни практики, така и на етичната страна на проблема..

С началото на 2-ри триместър плодът става не само подобен на външен вид на човек, но също така има развити сетивни органи. Той изпитва болка, така че тази процедура се превръща в истинско мъчение за него. Повече за втория триместър на бременността →

Показания

Изкуственото раждане у дома или само по искане на жена е забранено от закона. Тази медицинска процедура се предписва в изолирани, кризисни ситуации. Преди да се извърши, жената се подлага на пълен преглед и лекарят претегля всички плюсове и минуси, като взема предвид здравето на пациента. Оценявайки получената клинична картина, специалистът решава в полза на изкуственото раждане и получава съгласието на жената.

Медицински показания за изкуствено раждане са:

 • хронични патологии, несъвместими с носещата бременност, т.е. жената е физически неспособна да понесе и роди дете;
 • аномалии на развитието на плода, открити в резултат на ултразвукова диагностика или по време на специфични лабораторни изследвания;
 • замразена бременност;
 • хромозомни аномалии на плода, открити чрез генетични изследвания;
 • сериозни заболявания, които една жена е претърпяла през първите 12 седмици от бременността, които могат да повлияят неблагоприятно върху формирането и развитието на плода;
 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, онкология, лечението на които изисква използването на силни лекарства, лъчева и химиотерапия;
 • захарен диабет, кръвни заболявания, туберкулоза, сифилис, рубеола;
 • психични разстройства, изразени по време на бременност;
 • спиране на растежа на плода;
 • ранна бременност - до 16 години;
 • алкохолизъм или наркомания и на двамата родители;
 • дисфункционално състояние на плацентата;
 • маточно кървене;
 • прееклампсия.

В допълнение към медицинските, има и социални индикации за изкуствено раждане:

 • асоциално поведение в обществото;
 • бременност в резултат на изнасилване;
 • смърт или увреждане от съпруга по време на бременността на съпруга;
 • престой на един от съпрузите в затвора.

Съвременната медицина дава възможност да се извърши изкуствено раждане за кратко време, без болка и сериозни усложнения за здравето на жената..

Методи за стимулиране на изкуствено раждане

Въпросът как се прави изкуствено раждане тревожи всяка жена, която се реши на тази процедура..

Има няколко метода за прилагането му, в резултат на които плодът умира или се ражда и изисква грижи:

 1. Употребата на простагландини е най-често срещаният начин за предизвикване на индуциран труд до 20 седмици. Специалните лекарства имат омекотяващ ефект върху шийката на матката, улесняват отварянето й и също така предизвикват свиване на миометриума, провокирайки контракции. Простагландините се предлагат под формата на таблетки, супозитории или гелове. Те се инжектират многократно директно във влагалището, често се комбинират с лекарства, които допринасят за по-ефективно отваряне на шийката на матката - папаверин, но-шпа и др..
 2. Пункцията на околоплодния мехур обикновено се използва като допълнителен начин за стимулиране на индуциран труд.
 3. Цезарово сечение - може да се извърши от 2-ри триместър, когато плодът все още не е жизнеспособен. В този случай операцията се нарича леко цезарово сечение. Практикува се по-рядко, само ако пациентът е в тежко състояние.
 4. Първоначално умъртвяване на плода в утробата, последвано от експулсиране.

Условия за извършване на изкуствено раждане

Изкуственото раждане обикновено се извършва от 14 до 23 гестационна седмица. По-рано този термин прекъсването на бременността се нарича аборт, по-късно - преждевременно раждане. В повечето страни практикуването на изкуствено раждане е забранено. В Русия тази процедура се извършва според най-строгите социални и медицински показания..

Ефекти

След като научи за това как се прави изкуствено раждане и колко време отнема, една жена разбира стреса, който тялото й ще трябва да изтърпи. Последиците от индуцирано раждане могат сериозно да засегнат нейното здраве. Лекарите се опитват да избегнат тази нежелана процедура, като я извършват при екстремни обстоятелства, а социалните работници се съгласяват с нея само в отчайваща ситуация.

Последиците от изкуственото раждане са:

 1. Кървене. Матката на майката изглежда като огромна рана, но ако раждането е навреме, тогава се включва защитен механизъм, предотвратяващ риска от сериозно кървене. При изкуствено раждане тази защита просто липсва, така че кървенето се случва доста често..
 1. Плацентарен полип. Ако по време на раждането остане зона от рунестата мембрана, тогава тя може да расте със съединителна тъкан и да се превърне в плацентен полип. Последствията са сериозни: кървене и обилни периоди след изкуствено раждане, желязодефицитна анемия. Необходимо е повторно кюретаж на матката.
 1. Безплодие. Нова бременност след изкуствено раждане може да настъпи само след специфично скъпо лечение. Често се оказва неефективно и жената завинаги е диагностицирана с "вторично безплодие".
 1. Възпаление. Острите и хронични възпаления не са необичайни при изкуственото раждане. Възпалението може да засегне не само маточната кухина, но и останалите тазови органи - фалопиеви тръби, яйчници. В резултат на това този процес може да доведе до последствия като дисфункция на яйчниците, извънматочна бременност, хормонални проблеми и много други..
 1. Абсцеси. Те се появяват на фона на напреднал стадий на възпаление в коремната кухина. Гнойният процес в маточната кухина и извън нея е опасен за живота на жената, тъй като е изпълнен с усложнения като перитонит и сепсис.
 1. Разкъсване на шийката на матката. Това усложнение се превръща в явна заплаха за раждането в бъдеще. Рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане след изкуствено раждане става висок за веднъж провалена майка.

Преди да вземете решение за изкуствена доставка, трябва да обмислите внимателно всичко и да вземете положително решение само ако наистина няма друг изход..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

изкуствено раждане

Въпроси и отговори на тема: изкуствено раждане

Популярни статии по темата: изкуствено раждане

Термините „стволови клетки“, „клетъчна терапия“ в съзнанието ни често се свързват не само с новите технологии и научния прогрес в медицината, но и със скандална информация от различен вид.

Кандидоза, придружена от признаци на увреждане на тъканите от дрожжеподобни микромицети от рода Candida, което води до развитие на клинични признаци на инфекция, обикновено на фона на друга патология.

Хистоплазмозата (болест на Дарлинг, ретикулоендотелиоза, ретикулоендотелиална цитомикоза) е гъбично заболяване на хора и животни, причинено от първичен патогенен диморфен микромицет от рода Histoplasma, засягащ ретикулоендотелната система.

Ако след преглед и лечение се установи, че въпреки всичко, бременността не настъпва, асистираните репродуктивни технологии идват на помощ, по-специално IVF и изкуственото осеменяване. Процентът на успех в тези случаи е доста висок..

Кървенето в матката е потенциално опасно за здравето на жената. Те водят до развитие на анемия, здраве, външен вид, настроението страда. Качеството на живот значително се влошава. Прочетете, когато трябва да посетите гинеколог незабавно в случай на кървене

В нашата ера на информация очите са в постоянно напрежение: четем, пишем, гледаме, лишаване от сън, освен това инфекции. къде ще отидат. Има много проблеми - решенията са различни. Научете как да поддържате добро зрение, да предпазвате „ябълката на окото“ си от различни нещастия.

Кожната кандидоза или "гъбички" на кожата е много неприятно заболяване, но, за съжаление, е доста често срещано. Разберете надеждно как правилно да лекувате гъбични кожни заболявания, причинени от дрожди и да предотвратите повторна инфекция.

Украинското законодателство в областта на репродуктивната медицина е най-либералното в Европа. Каква трябва да бъде правната подкрепа за асистираните репродуктивни технологии, какви права се предоставят на родителите, донорите и сурогатните майки.

Мастопатията е заболяване на гърдата, характеризиращо се с широк спектър от пролиферативни и регресивни тъканни промени с нарушение на съотношението на епителните и съединителнотъканните компоненти. Болести на млечната жлеза извън бременността, обединени от общ термин.

Новини по темата: изкуствено раждане

Бременна американка се реши на необичаен акт: въпреки факта, че бременността й протича съвсем нормално, тя помоли лекарите да предизвикат изкуствено раждане 2 седмици преди времето, така че умиращият й съпруг да може да гледа детето си.

Учените от университета Дюк и Мичиганския университет са загрижени за резултатите от своите изследвания, които показват, че има пряка връзка между изкуственото индуциране на труда и развитието на аутизъм при дете..

Съществува твърдо мнение, споделяно от повечето лекари, че сексът по време на бременност, особено насилствената и през последните седмици на бременността, може да причини преждевременно раждане. А учени от Малайзия не намериха такава връзка..

Основната опасност от изкуствено прекъсване на бременността (с изключение на заплахата за здравето и живота на жената по време на интервенцията) е високият риск жената да стане безплодна. Но абортът също така увеличава риска от преждевременно раждане години по-късно..

Шведски учени предупреждават бременните жени, че не трябва да се страхуват от раждането - няма причина за тази емоция, а необяснимият страх от предстоящата мистерия за появата на нов живот може само да навреди както на детето, така и на майката..

В лабораторията на Университета в Мичиган (САЩ) е създаден изкуствен костен мозък, който е в състояние постоянно да произвежда червени и бели кръвни клетки. Това изобретение вероятно ще направи възможно тестването на лекарствата, които се създават по опростен сценарий, извършването на имунологични изследвания и също така производството на кръв за кръвопреливане.

Фокусът на вниманието на британските медии е бременността на Кейт Мидълтън, съпругата на принц Уилям, която очаква бебе. Раждането на наследника на короната се очакваше миналата събота, но тъй като това не се случи, може да се наложи да се прибегне до стимулиране на труда.

Американските кардиохирурзи постигнаха впечатляващ успех: те направиха сърдечна трансплантация на новородено момче по-малко от седмица след раждането му. Дете, родено преждевременно, също има шанс за живот.

Досега бременна жена, която имаше нещастието да се разболее от рак, нямаше голям избор: или аборт, или отказ от лечение с лекарства, които биха могли да навредят на здравето на плода. Но учените казват, че химиотерапията е безвредна за нероденото дете.

Изкуствено раждане: индикации и последици

За съжаление, някои жени, които се стремяха да се реализират като майки, трябваше да преодолеят изкуственото раждане. Министерството на здравеопазването ясно регламентира причините за назначаването на такава операция. Това се дължи на здравето на жената, когато феталните малформации не позволяват бременността да продължи. Всеки лекар знае специфични показания за насочване на пациент към процедура, започвайки от период от 20 седмици.

Какво е изкуствено раждане

Това е специален метод за прекратяване на процеса на бременност, който се извършва само след период от 20 седмици. Преждевременната индукция на раждането включва също изкуствена стимулация след 40 седмици поради продължителна бременност, както и раждане чрез цезарово сечение..

Много хора погрешно приписват много недостатъци на операцията, въпреки очевидните предимства. Лекарят няма да проведе процедурата без индикации..

Жената може да направи аборт до 12 седмици. Но на по-късна дата това е забранено. В тази връзка, в случай на сериозни патологии, раждането може да се извърши само изкуствено и само поради трудна диагноза..

Предимства и недостатъци

Основните предимства на изкуственото раждане:

 • способността за предотвратяване на усложнения, патологични последици, които е много вероятно да възникнат по време на естествено раждане;
 • липса на болка, свързана с контракции и опити;
 • продължителността е по-малка, за разлика от физиологичната и когато няма усложнения, те продължават само 40 минути;
 • лекарите са отговорни за благоприятния резултат от операцията.

Но трябва да се отбележи, че има противопоказания за процедурата..

Те включват:

 • вероятността от психологическа травма при жената - според статистиката майките след естествено раждане са по-малко склонни да страдат от следродилна депресия;
 • затруднения с лактацията, тъй като през първите дни е забранено кърменето поради необходимостта от прием на антибиотици, което провокира стагнация и липса на мляко;
 • дискомфорт по време на освобождаването от упойка - изразява се в гадене, повръщане, световъртеж, главоболие, което се превръща в проблем за пълноценно самообслужване на новородено;
 • болка и безпокойство в областта на шева;
 • стомахът отнема много повече време, много по-трудно е да се отървем от него.

Показания за

Желанието на жената да предизвика раждане не е достатъчно в по-късните етапи на бременността. Трябва да има разумни показания лекарят да предпише операция. Освен това всякакви причини се разследват от лекарска комисия, за да се вземе най-правилното решение, запазвайки здравето на майката и бебето. Всички показания са класифицирани в медицински и социални.

Медицински

Медицински показания могат да бъдат установени само от лекаря на пациента.

Те включват:

 • хронични патологии, когато носенето на дете е противопоказано за пациента;
 • генетични патологии на плода, диагностицирани чрез ултразвук или специален скрининг;
 • психични разстройства при жена;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • инфекции, които се появяват по време на бременност, които могат да повлияят на здравето и развитието на бебето;
 • сериозни заболявания на бъдещата майка, изискващи спешно провеждане на терапия с мощни лекарства;
 • спиране на вътрематочното развитие на плода;
 • твърде ранна бременност;
 • алкохолизъм, наркомания при всеки от родителите;
 • маточно кървене;
 • неуспех на плацентата да изпълни целта си;
 • състояния, които застрашават живота на жената.

Изброените фактори са основателни причини за операция..

Социални

Социалните фактори са по-променливи, по-рядко срещани, но все пак могат да се появят.

Те включват:

 • смърт или увреждане на съпруга / съпругата на пациента;
 • неподходящо поведение в обществото;
 • бременност след насилствени действия от страна на сексуален партньор;
 • затвор за един или двама съпрузи;
 • лишаване от родителски права.

Колко време го правят

До 12 седмици от бременността жената може да направи аборт, след което прекратяването е възможно само по медицински причини. Изкуственото раждане може да се извърши на 20-та седмица и след това, но само ако е посочено. Стимулацията се използва и след 40 седмици, когато своевременното естествено раждане не започва. Това е необходимо, за да се предотврати вътрематочната хипоксия на бебето. Възможна е и ранна стимулация, но тя трябва да бъде оправдана със сериозни генетични проблеми, анатомията на детето, болестта на родилката.

Обучение

Само комисия в медицинския център, където се наблюдава бременна жена, може да даде разрешение за операция, да идентифицира индикации, потвърждавайки решението си с документи.

Жената трябва да се подложи на пълен преглед: предполагаемите фактори, причини и диагнози трябва да бъдат потвърдени. Има и извънредни ситуации, когато е невъзможно да се забави, за да се спаси животът на майката и детето..

Когато възникне възпалителен процес в тазовите органи, те първо се лекуват внимателно, едва след това се предписва денят на хирургичната интервенция.

Анализи

По процедурата взема решение само комисия на базата на лечебно заведение.

Преди операцията лекарят трябва да провери наличието на следните тестове в обменната карта на жената:

 • кръв за хепатит В;
 • кръв за сифилис;
 • кръв за ХИВ.

Давностният срок на изброените тестове е не повече от 3 месеца, в противен случай ще е необходимо да се подаде отново.

Също така задължително се изпълнява:

 • кръвна биохимия;
 • анализ на коагулацията;
 • коагулограма.

Ако една жена не е направила изброените тестове по време на бременност, те се вземат веднага след постъпване в болницата.

Съществуват огромен брой мнения относно ползите и опасностите от ултразвуковата диагностика за бременна жена; много жени започват да се страхуват да правят дори рутинни прегледи. Ултразвукът всъщност няма нищо общо с рентгеновите лъчи. Това е ултразвук, който не е свързан с радиация и други процедури, които са опасни за майката и детето..

Ултразвукът е задължителен преглед, който помага да се идентифицират съществуващите проблеми навреме, да се види местоположението на плода, да се направи заключение колко опасен и критичен ще бъде процесът на раждане.

Някои родители не искат да знаят пола на детето предварително, така че не провеждат секс тест. Но самият ултразвук е задължително организиран, така че лекарят да проверява всички показатели, тяхното съответствие с нормите. Последната диагноза се извършва на 32-34 седмици, но има изключения, които изискват допълнителен непланиран преглед, например проверка на местоположението на плода. Ако позицията е нарушена, естественото раждане е заплаха, поради което се предписва цезарово сечение.

Друга причина за прилагането на диагностиката е недостатъчно активно или хиперактивно поведение на детето, което показва проблеми, които го притесняват. Информативната стойност на ултразвуковата диагностика често става решаваща за назначаването на операция..

Има няколко напълно различни метода за извършване на операцията. Те са подбрани в съответствие с целите на манипулацията, имат пряко въздействие върху състоянието на нероденото дете.

 • цезарово сечение;
 • стимулация с простагландини;
 • убиване и отстраняване на плода;
 • пункция на околоплодната течност.

Цезарово сечение се извършва в тежко състояние на пациента. От 20 седмици до окончателното развитие се прави малко цезарово сечение за прекъсване на бременността. Започвайки от 34 седмици - операция в комбинация с реанимация на новороденото. Показан е при липса на опити за раждане, изисква реанимация поради вероятността от инфекция.

Простагландините се използват за омекотяване на шийката на матката, предизвикват контракции, могат да бъдат допълнени с лекарства за разширяване.

Пункцията е метод за допълнителна стимулация.

Медицински аборт

Ако има специални медицински причини за бременната жена, се прилагат специални лекарства, чието действие е насочено към прекъсване на вътрематочното развитие и осъществяване на съкратителната активност на матката за изхвърляне на плода. Процедурата се организира само за кратък период от време, също със замразена бременност. Често придружени от травма на вътрешните полови органи.

Вакуумен метод

По друг начин този метод се нарича вакуумна екстракция на плода. Това е процесът на отстраняване на бебето от родовия канал с помощта на специален вакуумен апарат. Използва се, когато вторият етап от трудовия процес е твърде забавен, детето не се движи по канала и изпитва силен стрес.

Устройството включва чаши с различен диаметър, ръчна или електрическа помпа. Първите устройства имаха метални чашки, но сега повечето от тях използват пластмасови и силиконови чаши, които не могат да наранят плода..

По правило жената не се нуждае от болкоуспокояващи, защото се нуждае от активното си участие в процеса. В редки случаи се прилага локална анестезия. Често се извършва епизиотомия при първични животни с вакуумна екстракция - перинеален разрез.

Вакуумът е показан само при пълно отваряне на шийката на матката, липса на мембрани и правилно представяне.

Физиологичен разтвор

Амниотичната течност се изпомпва от феталния пикочен мехур с помощта на дълга медицинска игла - около 200 ml. На негово място се инжектира хипертоничен физиологичен разтвор - концентрация 20%. Плодът умира от увеличаване на загубата на натрий и вода в плазмата. След 2-3 дни плодът се отстранява чрез стимулация с простагландини. При аборт с физиологичен разтвор жената преживява същото преживяване, както при нормално раждане..

Цезарово сечение

Ако раждането не започне, тогава може да се предпише цезарово сечение. При организирането му се прави разрез в коремната кухина, след това в тялото на матката. Операцията се извършва под обща или епидурална анестезия.

Водна пункция

Пункцията на околоплодния мехур в медицината се нарича амниотомия, тя се използва като допълнително стимулиране на раждането. Предимството на метода е ускоряването на процеса.

Сред недостатъците са:

 • липса на кислород при бебето;
 • възможна инфекция;
 • маточно кървене.

Често методът се извършва, когато детето е закъсняло, когато гестационната възраст е повече от 41 седмици.

Рехабилитация

Процесът на възстановяване не е лесен. Жените често питат гинеколозите кога ще им се върне менструалният цикъл. Всъщност събитията се случват по същия начин, както след естествената доставка..

Нормалното време за възстановяване на тялото след раждането на бебето е около 6-8 седмици. Важно е да запомните, че има шанс за повторна бременност дори преди менструация. В тази връзка лекарите съветват първо да се използват бариерни методи за контрацепция, след което да се премине към орални средства, които са показани в рамките на шест месеца след операцията. Именно този период от време лекарите съветват точно да се въздържат от нова бременност, защото тялото трябва да може да се възстанови напълно.

Впоследствие, когато планира нова бременност, гинекологът предписва прием на фолиева киселина в големи дози - приблизително 3 месеца преди планираното зачеване.

Възможни усложнения

Изкуственото раждане винаги е стресиращо за организма. Лекарите предписват процедура в екстремни случаи.

 1. Кървене. След естествено раждане матката изглежда като голяма рана, но тялото включва защитните си функции, предотвратявайки животозастрашаваща загуба на кръв. Има умерено количество отделяне. В други случаи няма самозащита, така че лекарите внимателно наблюдават такива пациенти.
 2. Плацентарен полип. Когато част от рунестата мембрана остане по време на операцията, тя може да расте със съединителна тъкан, да се трансформира в полип, който провокира кървене, обилна менструация и развитие на желязодефицитна анемия. Може да се наложи допълнително кюретаж на матката.
 3. Безплодие. Не винаги е възможно да забременеете отново след някои видове изкуствено раждане, често това изисква скъпо специално лечение, но може и да не доведе до резултати..
 4. Възпалителен процес. Това е често патологично следствие, което засяга не само матката, но и яйчниците, провокирайки извънматочна бременност, хормонален дисбаланс и т.н..
 5. Абсцес. Образува се с напреднало възпаление на коремните органи. Гнойът в матката и извън нейните граници застрашава не само здравето, но и живота, тъй като рискът от сепсис и перитонит е висок.
 6. Разкъсване на шийката на матката. Това е явна заплаха от повторна бременност..

Възможно ли е да забременеете след изкуствено раждане

Като правило, след изкуствено раждане, рехабилитацията отнема най-малко 6 месеца. В тази връзка, след този период от време, можете да започнете да планирате бременност. Първо, трябва да посетите лекари, да се подложите на посочените от тях прегледи, да лекувате зъбите си, да започнете да приемате витамини - задължително фолиева киселина и витамин Е. Само тогава можете да работите върху бременността след изкуствено раждане.

Отзиви

Искам да ви разкажа за моя опит с раждането чрез цезарово сечение. Като цяло операцията беше успешна, почти нямаше болка, продължи само 40 минути, не повече. От недостатъците мога да отбележа необходимостта от прием на антибиотици, което означава проблеми с установяването на лактация, болки в долната част на корема и останалия шев, който дори след дълго време след раждането периодично боли.

Имах цезарово сечение заради показанията, въпреки че се чувствах чудесно и всички изследвания бяха добри, страхувах се, че в последния момент ще ми кажат да родя сам. Но не - операцията беше планирана, на строго фиксирана дата. Изобщо не беше страшно, не боли, не се изнервях от неизвестното. Не видях никакви недостатъци, направиха ми козметичен шев, който не се вижда дори по бански.

Видео

Видеото разказва за последователността на родовия процес, неговите етапи.

Във видеото акушер-гинекологът обяснява за показанията и извършването на цезарово сечение.