Кърмата е оптимално хранене за едномесечно бебе и повече. Заедно с този продукт бебето може да получи най-важните и полезни вещества, както и първоначални умения за комуникация и, разбира се, майчина любов..

Поради определени обстоятелства обаче някои майки не могат да кърмят и новороденото се прехвърля на алтернативна диета..

Изкуственото хранене на бебе създава много проблеми за новородената майка: каква смес да избере, как да се приготви и да я даде, колко бебето трябва да яде през първия месец от живота.

Причини за изкуствено хранене

Изкуственото хранене не трябва да се въвежда просто така, по искане на кърмачка. Нито една висококачествена смес не може да прехвърли на новороденото бебе всички необходими вещества, които кърмата дава..

Експертите са установили няколко добри причини, когато адаптираното хранене за новородени е необходимо и дори желателно..

 • Твърде тежък труд, след който жената трябва да възстанови енергията и жизнеността си.
 • Прием от майката на едномесечно дете на сериозни лекарства, в инструкциите за които лактацията е едно от противопоказанията (често след известно време GV може да бъде възстановена).
 • Инфекциозни заболявания на жена, несъвместима с кърменето. СЗО идентифицира само 2 истински индикации, когато майката не може да кърми новороденото: ХИВ и отворена туберкулоза. Трябва да се разбере, че болестите на сърцето, бъбреците и други органи не са категорични показания за отмяна на хепатит В.
 • Кърмата липсва напълно (агалактия) или количеството му е недостатъчно (хипогалактия) за пълноценното развитие на децата. Недостатъчността на естественото хранене може да се определи чрез контролно претегляне на новороденото след хранене. Експертите казват, че липсата на кърма се среща само при 1% от кърмещите жени поради сериозен хормонален дисбаланс.
 • Кърменето е невъзможно, тъй като майката дълго време е далеч от бебето. Това състояние обаче може да се счита за достатъчно оправдано, освен ако млякото няма къде да съхранява или жената отсъства седмици и месеци.

На първо място, кърмата трябва да се опита да бъде възстановена с помощта на народни средства и лекарства, които подобряват лактацията..

Адаптивното хранене на новородените се извършва само ако такива лекарства не са донесли необходимите резултати..

Плюсове и минуси на изкуственото хранене

Преди да премине към изкуствено хранене на новородени, всяка майка трябва да знае всички предимства и недостатъци на адаптираното хранене..

Доста често новооткритите родители преминават към смеси поради някакви измислени принципи, като по този начин лишават децата от важни витамини и минерали.

Плюсовете на IoT са както следва:

 • Бащата и други близки роднини могат да хранят новороденото. Жената се освобождава от това да бъде до детето всяка минута и вече може да си тръгва за доста дълго време, без да се притеснява, че бебето ще остане гладно (по-добре е, разбира се, да не стои дълго време).
 • Докато кърми, майката не винаги може да контролира количеството на порциите, така че детето понякога остава гладно или, напротив, преяжда и след това се връща обратно. В допълнение, храненето с бутилка ви позволява да проследявате влошаване на здравето, проявяващо се с намаляване на апетита (това можете да видите по обема на останалата формула).
 • Ако алергичната реакция започне при новородени, които се хранят с адаптирано мляко, майката винаги има конкретен „заподозрян“. В случай на кърмене, жената ще трябва сериозно да преразгледа диетата си и да се откаже от много храни..
 • Изкуственото хранене отнема много време (много по-дълго от майчиното мляко), поради което броят на храненията, които бебето може да яде, може да бъде намален.

Това са предимствата на адаптираното хранене, но според мнението на много експерти недостатъците на изкуственото хранене са много по-значителни и сериозни..

 • Децата на IV са по-склонни да имат настинки, инфекциозни заболявания и алергични реакции през първия месец от живота и в ранна детска възраст. Лекарите обясняват това явление с факта, че в смесите липсват най-важните антитела, които майката трябва да предаде на бебето заедно с млякото..
 • Използването на контейнери за хранене изисква редовно измиване и дори стерилизация. Ако такива състояния не се наблюдават, новороденото може да развие чревно разстройство или друг диспептичен фактор.
 • Доста трудно е бебето на IV да смила продукт, който не е характерен за стомашно-чревния тракт. Ето защо изкуствените хора често страдат от колики, постоянна регургитация поради поглъщане на въздух..
 • Когато пътува на дълго пътуване с бебе, майката трябва да подготви и вземе със себе си голям брой предмети, включително самата суха смес, чисти бутилки и подходящо стерилизиращо устройство. Тоест, трябва да съберете цяла торба и да приготвите храна някъде другаде..
 • Не винаги е възможно незабавно да се избере идеалната формула за новородени, така че новите майки често трябва да сменят различни видове храни, за да изберат най-подходящата за конкретно дете..
 • Адаптираното хранене за деца изисква определена сума пари от майката. Балансираният и цялостен продукт не може да бъде евтин, особено след като по-възрастното бебе ще се нуждае от много по-голямо количество адаптирано мляко.

По този начин все още има предимства от изкуственото хранене, но такава диета има повече недостатъци. Ето защо е крайно нежелателно да се отказвате от кърменето заради собствените си принципи, мнението на медиите и желанието да почувствате „свобода“ в първите месеци от живота на детето..

Какво казва Комаровски?

Педиатърът Комаровски, който е безспорен авторитет сред много майки, е убеден, че кърмата е незаменим продукт, въпреки последните научни и технологични постижения.

Кърмата съдържа толкова много основни компоненти (антитела, хормонални вещества, храносмилателни ензими), че съставът му няма да бъде надминат дълго време. Комаровски не се уморява да повтаря, че майчиното мляко е за предпочитане пред адаптираното мляко при никакви обстоятелства..

Изкуственото хранене на бебе е проблем, който тревожи много млади майки, които поради различни обстоятелства не могат да кърмят новородено.

Комаровски предлага да се съсредоточи върху 2 най-важни аксиоми:

 1. Никоя формула, дори адаптирана, не може да замести напълно кърмата.
 2. Кравето или козето мляко не е толкова добро за кърмачето, колкото балансираното мляко.

Комаровски отбелязва интересен модел: през последните три десетилетия броят на случаите на хранителна алергия или чревни разстройства при деца от първия месец е намалял многократно (хиляда или повече пъти), тъй като майките са преминали от животинско мляко към промишлени смеси.

Комаровски цитира данни, че новородените до една година не трябва да се хранят с краве или козе мляко. След 12 месеца и до три години обемът на този продукт трябва да е минимален, а от предучилищна възраст детето може да консумира такова мляко в разумни количества.

Такива ограничения са свързани с повишеното съдържание на фосфор и калциеви съединения в животинското мляко. Такова превишаване на нормата на тези минерали е изпълнено с бъбречни заболявания и патологично развитие на опорно-двигателния апарат..

Какви смеси са?

И така, претеглихте всички плюсове и минуси и решихте, че бебето се нуждае от изкуствено хранене. Важно е да се следват определени принципи и да се вземат предвид някои условия. Между тях:

 • избор на адаптирано хранене;
 • режим на хранене и размер на сервиране;
 • техника на хранене на бебето.

За да изберете качествени продукти за деца, трябва да следвате съветите на опитен лекар. На родителите се предлагат смеси за пълноценно хранене на здрави новородени, бебета с храносмилателни разстройства, алергии и недоносени новородени. Нека ги разгледаме по-подробно.

Адаптирани смеси

Тези продукти са направени от краве мляко, но количеството протеинови компоненти в него значително намалява чрез въвеждането на деминерализирана суроватка.

Те съдържат адаптирани смеси от различни основни съставки: аминокиселини, включително таурин (важен за органите на зрението и мозъка), нуклеотиди, витаминни и минерални комплекси, лесно смилаеми въглехидрати (захароза, например).

До 6-месечна възраст на бебето трябва да се даде така наречената формула за проследяване. Те също се наричат ​​по-малко адаптирани смеси. Те съдържат по-големи количества млечни протеини и въглехидрати, за да отговорят на повишените енергийни нужди.

Ферментирали млечни смеси

Те се различават от предишния продукт не по количество, а по качество на протеиновите елементи..

Млечният протеин претърпява специален ензимен ефект, предполагащ довеждането му до сирене. В резултат на това сместа е близка до майчиното мляко по състав..

Поради такъв технологичен процес сместа се усвоява по-добре в стомашно-чревния тракт на новороденото и се усвоява по-бързо. Съставките на извара образуват оптималната чревна микрофлора чрез въвеждане на полезни бактерии в тялото.

Такива продукти са показани за хранене на новородени с дисбиоза, разстройство на изпражненията, предразположение към алергии..

Също така, такова изкуствено хранене се предписва за слабо и недоносено бебе..

Неадаптирани смеси

Те са направени от прясно или изсушено животинско мляко. Обемът на протеиновите компоненти в състава им е значително по-висок, отколкото в женското мляко.

Тъй като основният елемент на такива продукти е казеинът, неестествен за новородени бебета, е възможно развитието на някои опасни условия:

 • нарушение на чревната микрофлора;
 • храносмилателни разстройства;
 • ниско наддаване на тегло при бебе;
 • забавено развитие.

Експертите на IoT съветват да не се дава този продукт на бебе на възраст под 12 месеца. Той не отговаря на нуждите на бебетата и дори застрашава благосъстоянието му. Също така, експертите не позволяват използването на краве или козе мляко за готвене на каша..

Правила за подбор

Ако не можете да кърмите бебето си и е дошъл редът на алтернативен продукт, по-добре е да съгласувате избора на адаптирано мляко със специалист. Педиатърът, познавайки характеристиките на тялото на детето, ще препоръча най-щадящото хранене.

За да изберете оптималния продукт, е необходимо да вземете предвид определени нюанси и най-важните критерии..

 • Не забравяйте да проверите срока на годност на сместа. Пресните продукти ще ви помогнат да избегнете негативни последици. Ето защо трябва да изберете опаковка, която има срок на годност няколко месеца..
 • Внимавайте за целостта на кутията. Ако опаковката е деформирана, назъбена, отворена или надраскана, този продукт вече не е подходящ за хранене на бебе..
 • Когато купувате смес, трябва да се фокусирате върху възрастта на детето. Така че, продуктът, препоръчан за бебета от седмия месец от живота, не е подходящ за новородено. В допълнение, идеалният вариант за едномесечно бебе е хипоалергенните смеси, които са максимално адаптирани към храносмилателния тракт на такива трохи..
 • Качествените смеси са доста скъпи. Оптималният състав на продукта е резултат от най-сериозните експериментални изследвания на цели научни институции. Суровините също са доста скъпи, поради което готовата смес не е сред наличните продукти. Някои майки са принудени да купуват евтини заместители на кърмата, но експертите не препоръчват да се спестява от закупуването на адаптирано мляко, тъй като здравето на детето зависи от правилния избор..
 • Важно е да купувате продукти от известни марки и това не е почит към рекламния маркетинг, а премахването на риска от избора на нискокачествени млечни аналози. Известни и реномирани световни производители оценяват заслужената си репутация и няма да дадат на майките „прасе в мушка“.
 • Тъй като сместа не трае дълго, тя трябва да се използва през посочените интервали от време. Отваряната опаковка трябва да се оставя на сухи и тъмни места, но не трябва да се поставя в хладилници, тъй като млякото на прах просто ще стане влажно и ще стане неизползваемо.
 • Ако новородено бебе страда от някакъв здравословен проблем, адаптираното мляко може да съдържа различни добавки. За бебета с анемия се произвеждат специални храни, обогатени с желязо. Ако бебето постоянно плюе, трябва да си купите антирефлуксна смес.

Когато детето за пръв път срещне млечен продукт, трябва постоянно да следите реакциите и поведението му: наблюдавайте колко е енергично, проследявайте цвета на кожата му, честотата и естеството на изпражненията.

Как да приготвим сместа?

Трябва да се разбере, че независимо дали кърмите или изкуствено хранете, трябва правилно да сервирате "ястието".

Преди производството непременно трябва да проучите опаковката, за да разберете как да приготвите закупената смес. Стандартните изисквания за приготвяне на сух млечен продукт са както следва:

 1. Водата за приготвяне на сместа трябва да е с високо качество. Идеалният вариант е специална бебешка вода, базирана на един стандартен контейнер на ден, в този случай водата винаги ще остане прясна. Ако вземете такава течност, кипенето не е необходимо, тъй като качеството само ще се влоши от това. Ако водата е от водоснабдителната система, кладенец или вода от кладенец, тогава тя трябва да бъде преварена.
 2. Спазвайте дозировката. Ако надвишите количеството суха прахообразна маса, стомашно-чревният тракт на новороденото ще бъде пренаситен с хранителната смес и това вече е изпълнено с нестабилни изпражнения, постоянна регургитация, алергични реакции, повръщане или твърде бързо наддаване на тегло. Ако водата преобладава в продукта, детето не получава необходимите количества хранителни вещества, в резултат на което остава гладно, капризно, неспокойно и не наддава добре.
 3. Следващата стъпка е охлаждането на преварената вода и нейната температура не трябва да надвишава 50 ° C. По-високата температура ще доведе до смърт на полезни микроорганизми и унищожаване на витамините. Водата се излива в контейнер за хранене, след което там се добавя необходимото количество прах..
 4. След това трябва да смесите продукта по най-задълбочения начин, като се уверите, че не се образуват бучки. Можете да проверите хомогенността на формулата, като погледнете светлината през бутилката.
 5. Ако за първи път приготвяте такава храна, трябва да знаете как се проверява температурата на продукта. Няколко капки мляко трябва да се капят върху лакътя. Оптималният температурен режим е 36-37 ° C (т.е. човек не чувства такъв ефект).

В магазините се продават специални нагреватели, а горещата вода (или чешмяна вода) също е подходяща за отопление. Не се препоръчва загряването в микровълновата фурна, тъй като продуктът се загрява твърде неравномерно, което означава, че детето може да се изгори.

Безплатен режим или почасово хранене?

Експертите идентифицират два основни начина за хранене на новородено, хранено с бутилка: почасов режим и безплатно хранене.

Часов режим

Храненето с бутилки трябва да бъде точно. Експертите често съветват новородените майки да спазват режима, като спазват определени интервали между храненията и спазват нормите в дозировката.

Колко пъти да се хранят новородени с адаптирано мляко? Броят на храненията на месец изглежда така:

 • 0 до 3 месеца. Вие готвите и хранете бебето си на всеки 3 часа, с 6-часова почивка през нощта. Около 7 хранения на ден.
 • От 3 до 6 месеца. След 3,5 часа следобед спрете през нощта за около 6 часа. Тоест през деня бебето ще трябва да бъде хранено 6 пъти..
 • Шест месеца. Към 6-месечна възраст изкуственото дете започва да се въвежда в храненето. Приблизително на същата възраст допълнителните храни се въвеждат и на деца, които са кърмени. За по-голямо бебе едно хранене трябва да се смени с каша или пюре от зеленчуци. Сега броят на храненията е 5 след 4 часа, нощният сън е приблизително 8 часа.

Безплатно хранене

Експертите не препоръчват да се използва методът на безплатно хранене, който донякъде напомня на популярната техника на кърмене „при поискване“ за бебе..

Други експерти обаче предлагат да се използва частично безплатно хранене - метод, характеризиращ се с конкретно време за хранене. Обемът на сместа в този случай зависи от желанието на детето, но е в определени граници..

Приготвяте и изливате сместа в контейнер с около 25 милилитра по-голям, но храната трябва да се дава в строго определено време. Това ще ви позволи да установите по-точно оптималния размер на порцията, изискван от детето. Ако той остави мляко в бутилка, не можете да насилвате фуража.

Правила за хранене на изкуствено дете

Кърменето на бебе не е толкова лесно, какво да кажем за изкуствено бебе. В някои ситуации детето не наддава добре, в други се говори за прехранване. Ето защо една майка трябва да спазва определени правила за изкуствено хранене..

 1. Бебето трябва да се държи в "колона" (почти вертикално), това положение оптимизира процеса на сучене и бебето не се задавя.
 2. Важно е да се гарантира, че сместа изпълва напълно биберона и че въздухът остава само на дъното на контейнера за хранене. Това ще помогне за предотвратяване на регургитация. След хранене детето не се задържа много дълго време, за да излезе, за да „изгони“ възможния въздух.
 3. Капачката на бутилката трябва да се сменя редовно. Първо, детето може да го повреди с венците, и второ, материалът може да се разреди, в резултат на което течността ще изтече на поток. Това означава, че трябва да се смените, така че трохите да не се задавят.
 4. Мама храни бебе на месец, като го държи на дръжки, по-голямо бебе може да седне на столче за хранене. Оставянето на само с бутилка обаче е строго забранено. Той е в състояние да се задави със сместа или да пусне съда.
 5. През първия месец контейнерите за хранене и приставките се стерилизират след всяко хранене. Отначало бутилката просто се изплаква с топла вода, след което цялото устройство трябва да се вари. Това може да стане ръчно или в специално устройство - стерилизатор. От втория месец съдът и зърното се измиват и просто се заливат с вряща вода.

Не мислете, че изкуствен човек се нуждае от по-малко грижи на майката, отколкото физическо лице. Изглежда, че баща или друг роднина е в състояние да му даде бутилка и зърното може да го утеши. Експертите обаче препоръчват на майките да осигурят най-близкия контакт с бебето, притискайки го към себе си, полагайки рамо до рамо.

Колко адаптирано мляко яде новородено?

В опростена схема хранителните норми на изкуствен човек са както следва:

 • през първите 10 дни дневният обем на сместа може да бъде изчислен въз основа на броя дни от живота на детето, умножен по 70 или 80 (в зависимост от телесното тегло, 80 - ако теглото при раждане е повече от 3200 g);
 • от 10 дни до 60 дни - детето изяжда до 800 милилитра адаптирана храна за 7 или 8 пъти;
 • от 2 до 4 месеца - максималният обем на млякото се увеличава до 900 милилитра (или представлява една шеста от теглото на бебето).

Кога да смените сместа?

Храненето трябва да съответства на характеристиките на бебето. Не всички изкуствени храни обаче са подходящи за деца, така че всяка смес се дава отначало в малко количество и не много дълго, като се следи внимателно всяка реакция.

Експертите съветват промяната на продукта в следните ситуации:

 • детето не понася сместа, появява се обрив, зачервяване, регургитация, запек или диария;
 • бебето е достигнало определени възрастови граници, когато се изисква да премине към по-малко адаптирана смес (в този случай се препоръчва да смените продукта на каша от същата марка);
 • става необходимо да преминете към специална медицинска храна (алергична реакция например) и след това да се върнете към обичайния продукт.

Трябва да продължите последователно, спазвайки някои от нюансите. Първо се въвежда нов продукт, като се смесва със стария (две трети от старата смес и една трета от въведения). Тогава пропорционалността започва да се наблюдава, до края на седмицата детето напълно преминава към непознат досега продукт.

Ако майка храни дете с адаптирано мляко, тогава педиатърът може да й каже всичко за изкуственото хранене. Съветите на специалист са особено ценни при избора на първия продукт и при подмяна на адаптивното захранване. Въпреки че формулата не е в състояние да се превърне в абсолютно копие на кърмата, ако се спазват всички основни правила, изкуственото дете определено ще расте силно и здраво..

Кога да започне изкуствено хранене на новородено

Показания за преждевременно преминаване към IV

При липса на индикации на новородените се препоръчва да получават кърма, която съдържа всички необходими хранителни вещества и антитела, участващи в формирането на имунитета на бебето. В някои случаи обаче е необходимо да преминете към IoT.

Показанията за изкуствено хранене в толкова ранна възраст включват:

 • Състоянието на жената след трудна бременност и раждане. В този случай кърменето трябва да бъде изоставено, за да може майката да се възстанови напълно..
 • Необходимостта жената да използва лекарства, за които кърменето е противопоказано.
 • Наличието на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърмата.
 • Липса на лактация или твърде малко отделяне на мляко. Липсата му може да се определи чрез контролно измерване на телесно тегло след хранене.
 • Други причини, като временно отсъствие на майката, липса на условия за правилно съхранение на изцеденото мляко.

Когато жената има недостатъчна активност на млечните жлези, лекарствената терапия е показана с помощта на лекарства, които стимулират лактацията. Ако такова лечение е неефективно, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене..

Ако майката има недостатъчна лактация, се препоръчва първо да се премине към смесено хранене. В началните етапи бебето трябва да получава дори много малко количество кърма заедно с адаптираното мляко. Това ще помогне да осигурите на бебето нужните му хранителни вещества. Това също ще намали тежестта върху храносмилателната му система, свързана с диетичните промени..

Как да изберем формула за хранене

За хранене на малко дете трябва да се поставят високи изисквания към формулата. На първо място, препоръчително е да се консултирате с педиатър по въпроса кои средства са най-подходящи за новородено, в зависимост от неговите индивидуални характеристики. Също така, телесното тегло играе важна роля при избора на смеси..

Като цяло при избора на изкуствено хранене трябва да се има предвид следното:

 • Възраст на детето. За новородените употребата на средства, съдържащи ферментирали млечни компоненти, е противопоказана, тъй като това може да провокира честа регургитация. За деца на възраст от две седмици такава храна може постепенно да се добавя към диетата..
 • За новородени и бебета, които слабо наддават на тегло, се препоръчва използването на силно адаптивна смес, която по състав е най-близка до естественото кърма..
 • Изкуственото хранене на новородено на базата на кефир и пълномаслено мляко е разрешено само от шест месеца. В по-ранна възраст целият кефир може да се дава на дете само ако има признаци на лошо храносмилане или дисбиоза. Трябва да се добавя към бебешка храна в малки количества..

По време на храненето детето самостоятелно ще изясни доколко хранителното вещество е подходящо за него. Ако го смуче с желание, значи му харесва. В противен случай е по-добре да смените сместа с подобна, като първо се свържете с вашия педиатър. Също така трябва да се помни, че има моменти, когато бебето отказва силно адаптивни смеси, като дава предпочитание на формулировки с по-малко адаптация.

Замяна на средства може да се наложи в други случаи, например:

 • Сместа съдържа вещества, които причиняват алергии при новородено.
 • Детето расте и неговите хранителни предпочитания се променят, както и нуждата от определени хранителни компоненти.
 • Ако бебето е болно, сместа трябва да се замени с лекарствена. Също така трябва да изберете лекарство с помощта на педиатър..
 • След възстановяване детето отново се прехвърля на нормална храна.

Когато избирате средство за изкуствено хранене, винаги трябва да се ръководите от това колко добре го яде детето. Също така си струва да се помни, че никоя смес в ранна възраст не може напълно да замести кърмата, затова, ако е възможно, е по-добре да се даде предпочитание на смесеното хранене..

Скорост на изкуствено хранене

Преди да започнете прехода към IV, трябва да определите необходимото количество бебешка храна. Дневният размер на средствата зависи от възрастта на бебето:

 • При деца под 2-месечна възраст храненето е 1/5 от телесното тегло, което се равнява на 700-750 ml на ден.
 • На възраст от 2-4 месеца, обемът на хранене достига 750-800 ml, т.е. 1/6 от теглото.
 • От 4 до 6 месеца делът се увеличава до 1/7 - 800-900 ml на ден.
 • Бебетата от шест месеца се нуждаят от 1000-1100 ml смеси на ден, което се равнява на 1/8-1 / 9 от теглото му.

Това са средните стойности на дневното количество бебешка храна. Можете да изберете точното количество изкуствено хранене по месеци, в зависимост от особеностите на развитието на детето, при педиатър.

Препоръчителният брой хранения също се определя от възрастта на детето: колкото по-голямо е бебето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено. Новороденото трябва да има до десет хранения. Размерът на средствата за хранене може да бъде определен просто чрез разделяне на дневната дажба на броя на храненията. Така че, новородените се препоръчват да дават бебешка храна 10 пъти на ден, 70-75 ml..

Трябва да се отбележи, че изкуственото хранене по месеци в тази таблица отчита само обема на разтвора. Пиенето на преварена вода за дете не се счита за хранене..

Съхранение на приготвения продукт

След края на храненето, когато бебето заспи, останалият продукт трябва да се излее от шишето. Недовършена смес не трябва да се дава на бебето за следващото хранене, тъй като това може да доведе до нарушаване на работата на червата му. Винаги изплаквайте бутилката и биберони преди хранене, като се уверите, че върху тях няма остатъци от бебешка храна. След това аксесоарите се стерилизират, поставят се на чиста кърпа и се изчаква, докато се охладят до стайна температура.

Такива процедури трябва да се извършват през първия месец от живота на бебето. В по-късна възраст можете да се ограничите до цялостно изплакване на бутилката и зърното.

Правила за хранене на бебето

Обикновено бебетата, на които веднага се дават изкуствени формулировки вместо майчиното мляко, са по-тежки от кърмените бебета. Това се отразява негативно на здравето на детето, тъй като води до развитие на затлъстяване и натрупване на излишно телесно тегло. На свой ред тези фактори допринасят за появата на различни заболявания в бъдеще..

За да се избегне това, прекомерното хранене на детето е противопоказано. Препоръчително е да следвате правилата:

 • Ако бебето все още кърми, изкуствената смес трябва да се дава чрез лъжица..
 • След като делът на IV достигне две трети от цялата диета на детето, трябва да изберете бутилка. Препоръчително е да вземете зърно с тесен отвор, за да улесните бебето да отучи от гърдата. Обемът на бутилката за новородено трябва да бъде между 80 и 150 ml.
 • Ако детето не иска да яде от лъжица и шише, можете да въведете разредената смес с медицинска спринцовка без игла. За да предпази бебето от задавяне, трябва да влива храна на малки порции..

За да се предотвратят усложнения, свързани с неправилно хранене, се препоръчва да се следват следните правила:

 • Бебето трябва да е в изправено или почти изправено положение, докато се храни. Това ще му помогне да не се задави, докато суче..
 • Разредената смес трябва напълно да припокрива биберона. В същото време въздухът се натрупва на дъното на почти вертикалната бутилка, така че да не попадне в стомаха на бебето при поглъщане на мляко.
 • След края на храненето бебето трябва да е в изправено положение за около десет минути. Това е необходимо, за да излезе въздух, който може да влезе в стомаха..

Спазването на правилата, изброени по-горе, ще помогне да се улесни преминаването към изкуствено хранене за бебето..

Безплатно хранене

Ежедневието на детето определя нуждата му от храна, поради което през деня бебето може да се нуждае от различно количество бебешка храна. Безплатното хранене отчита тези характеристики, поради което ви позволява да постигнете по-добро наддаване на тегло в сравнение със строго дозирания прием на храна..

Педиатрите обаче препоръчват да се придържате към частично безплатно хранене. В този случай в определени часове сместа се дава по график, през друго време - в зависимост от желанието на бебето..

За да направите това, се препоръчва да излеете 20-30 ml повече хранителен разтвор в контейнер и да ги давате в определени часове с допустимо разпространение от 30 минути. Ако бебето не смуче напълно сместа, храненето се спира. В случай, че детето изяде цялото количество храна, бутилката не се попълва. По този начин можете да оптимизирате количеството консумирана бебешка храна през деня..

Изкуственото хранене на новородено ви позволява да осигурите на бебето всички необходими вещества, ако е невъзможно да се използва майчиното кърма. Препоръчително е да се придържате към частично безплатен график, когато количеството консумирана храна е подходящо за ежедневието на детето. При хранене трябва да се спазват принципите, посочени в статията, които ще направят храненето за бебето най-удобно и безопасно..

Прочетете следващата статия: Всичко за бебешката храна

Изкуствено хранене на новородени

Хранене на деца с изкуствена формула

Кърменето на новородени е много ценен подарък от природата. Експертите уверяват, че всяка жена може да кърми. Но понякога само желанието не е достатъчно. Появяват се трудности. Ако по някаква причина жената не може да кърми, трябва да се подходи внимателно към избора на сместа. В крайна сметка здравето и развитието на бебето зависи от това. Как да изберем правилната смес? Какви смеси има? Как да приготвим сместа правилно? Нека поговорим в статията.

Кои са важните моменти, които трябва да се имат предвид при преминаване към изкуствено хранене на новородени бебета? Първо се консултирайте с Вашия лекар. Той може да предложи формули, максимално близки до майчиното мляко. Те трябва да са с високо качество и да се купуват в специални магазини или отдели за бебешка храна.

Не купувайте смеси от различни марки и по няколко парчета. Закупете една опаковка. В края на краищата не знаете дали е подходящ за бебето. Проучете внимателно състава и срока на годност. При преминаване към нова смес, трохите могат да получат запек или разхлабени изпражнения. Не се притеснявайте. По този начин тялото на детето се адаптира към новата храна..

Не трябва да купувате сместа от ръцете си, макар и на цена значително по-ниска от цената в магазина. Дори да има непокътнати опаковки и нормален срок на годност, няма гаранция, че е съхраняван при правилните температурни условия и приемлива влажност. Така че, може да се развали.

Какви формули за изкуствено хранене на новородени съществуват

Производителите на бебешки храни предлагат голямо разнообразие от различни формули. Понякога родителите са объркани кой да избере. Всяко дете е различно. По принцип адаптираните храни за бебета се правят от висококачествено краве или козе мляко. Обработен протеин.

1. Адаптиран. Максимално близък по състав до майчиното мляко. Възможно е да се храни новородено с изкуствена смес с максимална адаптация от първите дни на живота. Хлапето бързо свиква със сместа, тъй като тя е хранителна и бързо се абсорбира от тялото. Тя се основава на деминерализирана млечна суроватка, правилния баланс на витамини, мазнини и въглехидрати. Тези смеси включват например "Nan", "Nutrilon", "Humana 1".

2. Частично адаптиран. Не съдържа деминерализирана суроватка. Частично адаптираната формула имитира състава на кърмата. Освен това е питателна и здравословна. Това е "Unstogen", "Baby". Те могат да се дават от раждането, но тази храна е по-вероятно да предизвика негативни реакции у детето, отколкото горепосочените. Но на по-ниска цена.

3. Неадаптиран. Включва казеин, хранителни вещества като лактоза, аминокиселини, витамини и полунаситени мастни киселини (PUFA). В основата на суровото краве мляко. Препоръчва се за деца над шест месеца.

4. Ферментирало мляко. Те са наситени с бифидобактерии. Ако изпражненията на хранени с бутилка новородени често са твърди, нередовни, има проблеми с храносмилателния тракт, тези смеси са най-добрият избор. Мненията на лекарите дали ферментиралото мляко може да бъде основната храна за дете се различават. Някои съветват да давате ферментирала млечна смес не повече от 1 път на ден. Други казват, че е възможно да се хранят деца изключително с нея, защото това не е кефир, а смес, макар и с добавяне на бифидобактерии.

5. Медицински. Притежават уникални свойства. Те не само подхранват бебето, но имат и лечебна функция. За кърмачета, които са диагностицирани с анемия, подходящи са формули с високо ниво на желязо; с нарушаване на храносмилателния тракт - бебешка храна на основата на соево мляко; предразположени към алергии - хипоалергенни смеси. Медицинското хранене се предписва на деца, родени преждевременно. Те съдържат много витамини, минерали, протеини и протеини.

Смесите се продават като сух прах и готови. Първият вариант е по-популярен. Той е икономичен и достъпен за повечето семейства. Не е трудно да се приготви сместа. Инструкцията е на опаковката.

Запомнете основното, златното правило: трябва да въвеждате нова смес постепенно. Първо 30 ml, на следващия ден - 60 ml и т. Н. Сместа с уплътнител е предназначена за деца, които имат обилна регургитация. Въвежда се по малко при всяко хранене. Плътната консистенция на храната не позволява лесното й изтласкване от стомаха.

Защо да изберете качествена смес?

На базата на биохимични изследвания са разработени международни стандарти. Те са отговорни за качеството на заместителите на кърмата. Появата на такива смеси е най-важното технологично постижение на човечеството. Преди това децата се хранеха с краве мляко и почти всички от тях имаха проблеми с бъбреците, червата и алергични реакции. Сега естественото и изкуственото хранене са практически на едно и също ниво..

Какви са характеристиките на адаптираната смес? Какво има в него?

1. Намалени нива на протеин. Излишъкът от агресивен кравешки протеин води до негативни реакции в тялото на детето. Храносмилателната система не може да смила протеини поради липса на ензими. Злоупотребата може да доведе до алергични реакции, метаболитни нарушения, храносмилателни проблеми и наддаване на тегло.

2. Протеините са много сходни по състав с майчиното мляко. Такива смеси съдържат аминокиселини. Те са необходими за изграждане на клетки.

3. Наличието на таурин. Това е аминокиселина, съдържаща сяра, която не се съдържа в протеините. От съществено значение за децата, особено през първата година от живота. При по-големите деца тауринът се произвежда чрез синтеза на цистеин и серин. Отговаря за правилното функциониране на мозъка, изграждане на клетки, усвояване на мазнини и други компоненти.

4. Полунаситените мастни киселини (PUFA) са отговорни за развитието на мозъка на бебето. Тялото произвежда хормоноподобни вещества на основата на PUFA. Основната им задача е да регулират метаболитните процеси на клетъчно ниво, да осигуряват противовъзпалителни действия и имунен отговор..

5. Въглехидрати. Има значително повече от тях в майчиното мляко, отколкото в кравето мляко. Основната е лактозата (85% от въглехидратния състав). Състои се от галактоза и глюкоза и принадлежи към групата на дизахаридите. Останалите 15% са олигозахариди. Те съдържат няколко молекули прости захари. Основната им задача е да поддържат чревната микрофлора и да ги предпазват от вредни бактерии. Олигозахаридите са заместени с нискомолекулен глюкозен полимер в смеси. Той нормализира чревната микрофлора, отговаря за усвояването на мазнините и тяхното постъпване в кръвта. Благодарение на това бебето не чувства глад..

Как се прави адаптирано мляко?

Не всеки знае как правилно да приготви сместа. Изглежда, че това е лесно. Но понякога има нюанси, които водят родителите до ступор..

Нито една, дори и най-скъпата, адаптирана формула не може да замести кърмата. Прехвърлянето на детето към сместа трябва да се извършва постепенно, ако има причини за това..

На първо място, внимателно прочетете инструкциите на опаковката. Обърнете внимание на такива моменти.

1. Каква трябва да бъде температурата на водата.

2. Какви са правилните пропорции на смесване.

3. Има ли мерителна лъжичка в опаковката.

4. Какъв обем се препоръчва за бебе.

5. Колко дълго може да се съхранява сместа и при какви условия.

Стерилността е основното условие за приготвянето на сместа. Основната задача на родителите е да защитят детето от микроби по всякакъв начин, да му помогнат да се адаптира към условията на околната среда. Излишните микроби са безполезни. Чревните инфекции са много опасни за бебето през първата година от живота. Трябва да приготвяте млечната смес преди всяко хранене. Наложително е новороденото да свари бутилка и зърно..

Когато всичко е готово, нека започнем да приготвяме сместа. Определете желаното съотношение на вода и мерителни лъжици от сместа. Изсипете преварена вода в бутилка и я оставете да се охлади до необходимата температура. Изсипете необходимото количество смес (без плъзгач).

Не използвайте различна лъжица, а само предоставената. Затворете бутилката и разклатете. Уверете се, че няма бучки. Не разклащайте бутилката твърде активно, за да не наситите млечната напитка с въздушни мехурчета.

Проверка на температурата. Сложете малко смес на лакътя си. Ако температурата е нормална, можете да дадете на бебето.

Важно е да се поддържа правилното съотношение на водата към сместа. Някои майки добавят още мерителни лъжици към водата, за да нахранят бебето. Не е нужно да правите това. Първите три месеца бебето вече страда от колики.

Пригответе само толкова адаптирано мляко, колкото детето ви ще изяде. Не съхранявайте недовършената смес или добавяйте нова партида към нея. Колкото по-дълго се съхранява сместа, толкова по-голям е рискът от растеж на бактерии в нея. Ако тръгвате на път, донесете термос с преварена гореща вода. Ще е необходимо да се приготви прясна смес за трохи..

Не трябва да надвишавате нормите за хранене за изкуствено хранени новородени, които са ви били обявени от педиатъра. Обикновено те са написани и върху опаковката на сместа. Ако бебето ви, след като нахрани препоръчителната доза, все още изпитва усещане за смучене на шишето, това не е сигнал за предлагане на повече формула. Най-вероятно сигналът за ситост от стомаха му все още не е достигнал мозъка му. Дайте на бебето си залъгалка, ако е гадно. И в бъдеще не се опитвайте бързо да нахраните детето. Оставете го да суче бавно. За да направите това, закупете биберон за бавно Slow Flow. Между другото, малка дупка в зърното ще предпази бебето от поглъщане на голямо количество въздух, което означава от чревни колики, оригване и хълцане..

Давайте на детето смес при температура 36-38 градуса, подобно на телесната температура. Така ще се усвои по-добре..

Трябва ли да давам вода при изкуствено хранене

Допълнителна течност е необходима за деца, които получават адаптирано мляко като основна храна. До каква степен и как правилно да се хранят бебета? Първо трябва да решите какво ще дадете за пиене. Има няколко варианта какъв вид вода да се даде на новородено и те могат да се комбинират помежду си:

 • специална детска вода;
 • сварена вода;
 • чиста изворна вода от артезиански кладенец;
 • инфузия на плодове от копър или друг детски "чай" (обикновено се препоръчва при колики);
 • инфузия или отвара от стафиди, сини сливи, сушени кайсии (с тяхна помощ запекът при новородени се лекува и с изкуствено хранене).

Що се отнася до количеството, водете се от следните изчисления: 30 грама вода, умножена по 1 кг от теглото на детето. Тоест, дете с тегло 7 кг се нуждае от около 210 грама течност на ден. Но колко вода да дадете на новородено на IV, това са много средни препоръки. Децата, които имат висока телесна температура, се нуждаят от повече течност. И бебе във влажна стая с комфортна температура на въздуха ще пие по-малко. Всичко това не трябва да ви притеснява.

Ако добавянето с изкуствено хранене не се извършва достатъчно, детето най-вероятно ще има проблеми с изпражненията. Обикновено, опитвайки се буквално да набутат течност в дете, родителите прибягват до трикове. Например, те започват да го подслаждат. По принцип това не е вредно. Ако се прави умерено. Въпреки това, много деца след такива десерти в бъдеще не пият добре обикновена вода. По-полезно е в този случай да се опитате да поливате детето от спринцовка без игла, ако не пие вода от бутилка, изсипете вода по бузата му. Или дайте от лъжица.

Първите допълващи храни с изкуствено хранене

По-рано се смяташе, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, трябва да започнат да получават допълнителни плодови сокове още на 4-месечна възраст. Сега, с много адаптирани формули, предлагани в магазините на достъпни цени, въвеждането на такива ранни допълващи храни изобщо не е необходимо..

Тоест се препоръчва изкуствените хора да започват допълващи храни на същата възраст като бебетата, които ядат майчино мляко на 6 месеца. И не от плодови сокове или плодови пюрета, а от зеленчукови пюрета или без млечни зърнени храни. Тази допълнителна храна се дава на 6-7 месеца. На 8 месеца е време за месо. След - извара, риба и кефир.

Основните храни, които трябва да бъдат въведени в диетата на детето до 1-годишна възраст:

 • зеленчуци;
 • плодове;
 • каша;
 • месо;
 • ферментирало мляко (кефир, извара - ако детето няма алергична реакция към тях).

Яйчен жълтък и риба - ако детето ги понася добре.

Въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене може да се извърши в съответствие с таблицата на нашия уебсайт.

Таблица. Схема за въвеждане на допълващи храни за изкуствено хранене на деца от 0 до една година по месеци.

Изкуствено хранене на новородени

Майчиното мляко е най-ценният продукт за новородени бебета. Но възникват ситуации, когато по медицински причини жената не може да кърми или изобщо няма мляко. След това се използва изкуствено хранене на новородени, което е малко по-различно от HB.

Хранено с шише бебе

Характеристики на захранването

Принудителна мярка за прехвърляне на дете на изкуствено хранене се извършва стриктно под наблюдението на педиатър. Ако майката все още е в пренаталния център, бебето се храни с донорско мляко през първите 2-3 дни. След като бъде изписана у дома, жената ще трябва постоянно да приготвя прясна смес на базата на адаптирани продукти..

Допълнителна информация. По отношение на състава на сместа те са максимално близки до майчиното мляко по количествено съдържание на въглехидрати, протеини, мазнини и други хранителни вещества. Продуктът съдържа поне 15 различни витамини и 11 микро- и макрокомпоненти.

Съвременните смеси се произвеждат по категории за:

 • деца, родени здрави;
 • ниско тегло при раждане и недоносени бебета;
 • предразположен към алергии.

За всеки период на новороденото се избират собствени смеси (от първите дни до месец, до 3, 6, 12 месеца). Следователно изкуственото хранене трябва да започне строго от началния продукт..

Адаптирана адаптация за кърмачета

Когато хранете бебе с адаптирано мляко от раждането, е важно правилно да организирате висококачествено хранене. Ако не спазвате правилата и режима, има рискове както от прехранване, така и от недохранване на бебето. Ето защо е препоръчително да се претеглят новородените през първите месеци от живота поне 2 пъти седмично..

При забавяне на телесното тегло за повече от 10 дни ще се наложи промяна в диетата: преминаване към различна смес, въвеждане на извара, предписване на рибено масло. Контролът на наддаването на тегло включва изчисляване на приема на калории, дневни и еднократни обеми от сместа, като се взема предвид продължителността на живота на бебето.

Режим на изкуствено хранене

Биологично храносмилането на новородените се адаптира от природата към майчиното мляко. Следователно преводът в IoT може да се разглежда като стрес за целия организъм. Не се променя само процесът на храносмилане - чревната микрофлора се реконструира, метаболизмът се променя.

При изкуствено хранене на новородено до месец адаптацията към новите условия на развитие се извършва постепенно, със задължителното поддържане на режима, като се изключва храненето при поискване (което може да се нарече минус). Такава организация е удобна за мама - бебето няма да трябва да се изнервя, докато жената приготвя храна (и това вече е плюс).

Изкуствените работници от първите 30 дни от живота се хранят 6 пъти на ден с интервал от 3,5 часа. В същото време те се опитват да издържат на 6-часова почивка през нощта. По-честото хранене (както и случайното хранене) ще доведе до нарушено храносмилане..

Забележка! Новородените на IV се нуждаят от адаптирани ферментирали млечни смеси. Те могат да се комбинират със сладки, но последните трябва да са под 50% от дневния обем..

Общи правила за изкуствено хранене

За да може бебето да се адаптира удобно, е важно да се придържа към общите принципи. При храненето на новородено с формула от раждането основните правила включват следните точки:

 1. Бутилките и биберони се стерилизират и съхраняват в затворен съд преди всяко хранене. Измийте веднага след употреба.
 2. Сместа се приготвя непосредствено преди употреба, като се поддържа температура 37-40 °.

Приготвяне на прясна смес

 1. Необходимо е да се придържате към продължителността на нормалното хранене в рамките на 15-20 минути. Затова се уверете, че бебешката течност изтича от зърното на капки, а не на струйка..
 2. Пристрастяването към IV се появява постепенно, използва се само един вид адаптирана смес.
 3. Ако в резултат на това детето не е в състояние да наддаде, смяната на продукта също се извършва постепенно, в продължение на 2-3 дни..

Важно! Навременните корекции в храненето ще предотвратят развитието на хипертрофия при бебето.

 1. Първите допълващи храни за деца на IV се въвеждат 3-4 седмици по-рано, отколкото за "прави".

При изкуствено хранене бебетата получават повече протеини от тези, които са на HB. Следователно те ще се нуждаят от допълнителна напитка в размер на 80-100 милилитра на ден (преварена вода, слабо сварен чай, отвара от шипка).

Дозировка на формула за новородени

Въпреки че смесите са адаптирани за кърмата, те все още имат малко по-различно съотношение на протеини, въглехидрати и мазнини. Следователно калоричното съдържание на храна, консумирана с IV, е с 10-15% по-високо. Независимо от това еднократният обем течност, даван на бебето, леко се увеличава, но дневното количество остава същото като при кърменето..

Дозировката на формулата за новородени на рецепция се избира, като се вземе предвид възрастта на бебето. Ежедневното съдържание на калории се изчислява въз основа на вида смес (т.е. внимателно проучете информацията на производителя, отпечатана на опаковката).

Инструкции върху опаковката

Инструкциите за готвене предоставят таблица за това как правилно да се разрежда бебешкото прахче и в какво количество за определена възраст. Всяко дете има различни нужди. Едното бебе може да яде повече от препоръчителната порция, другото по-малко. Тук мама сама избира оптималната доза за своето мъниче.

Важно! Ако бебето е яло по-малко от приготвеното за него, не трябва да го насилвате да довършва млечната смес. Може би последният път яде малко повече.

Остатъците от храната не трябва да се оставят до следващото хранене (дори ако ще се съхраняват в хладилника). По-добре е да приготвите прясна смес следващия път.

Колко сместа се усвоява при бебе

Изкуственото хранене на новородените не може да бъде организирано по разпределен график. Основният момент, който трябва да се вземе предвид при IV, е колко бебето смила сместа.

За бебета през първите седмици от живота храносмилателният процес на по-тежък продукт от човешкото мляко отнема 3,5 часа, за деца над 5-месечна възраст - 4 часа. Следователно, ако бебето е неспокойно и плаче между храненията, това не е защото е гладно. Може би просто не може да отиде до тоалетната и коремчето му е подпухнало..

Как да дадете сместа правилно

Ако при кърмене много майки лежат в леглото с бебетата си, то това не може да стане с изкуствено хранене. Жената ще трябва да заеме удобно седнало положение, докато държи бебето на ръце. Това ще наклони бутилката, така че гърлото винаги да е пълно. В противен случай бебето ще погълне много въздух, когато пие..

Как да дадете сместа правилно

След хранене детето се държи в изправено положение за 10-12 минути, така че да се оригне. Важно е да се знае не само как правилно да се дава формула за новородено, но и да се гарантира, че приготвената течност е хомогенна и не съдържа бучки..

Съвременните смеси могат да се нарекат истински постижения в хранителната индустрия. Но те никога няма да бъдат 100% алтернатива на кърмата. Ако бебето е било принудено да бъде прехвърлено на IV, храненето му трябва да бъде ясно организирано и телесното му тегло трябва да се контролира внимателно, както и да се спазват основните принципи на хранене. При лошо наддаване на тегло, сменете млечния продукт само след консултация с педиатър.