През последните години, за съжаление, се наблюдава увеличение на процента на жените, които не могат да забременеят по естествен път. Причината за това е влошената обстановка в околната среда, различни възпаления на женските полови органи и много други фактори. Съюзът на мъж и жена се счита за стерилен в случая, когато партньорите имат активен сексуален живот, без да използват контрацептиви в продължение на 1-2 години, но дългоочакваната бременност никога не настъпва. Този проблем се диагностицира при около всяка пета семейна двойка. В такива ситуации на помощ идват методи за изкуствено осеменяване на женско яйце..

Методи за изкуствено осеменяване

В съвременната медицина днес има няколко метода за изкуствено осеменяване, които се използват успешно от много години. Всяка двойка, решила да използва един от методите за IVF, трябва да знае как се прави IVF и какво да очаква по време на тази процедура. В тази статия ще се опитаме да отговорим на най-интересните въпроси, касаещи толкова трудна тема. В днешно време можете да станете пълноценно семейство, да забременеете и да родите здраво бебе, като използвате методи като:

 • Ин витро оплождане (IVF) - сливането на мъжки и женски клетки се извършва в лабораторни условия в стерилна епруветка, след което развиващият се ембрион се пренася в матката на безплодната жена.
 • Интрацитоплазматично инжектиране на сперматозоиди в яйцеклетката (ICSI) - техниката на тази процедура е почти идентична с предишната, но в случай на ICSI, оплождането става с помощта на пречистени подготвени мъжки сперматозоиди (съпруг или донор на пациента).
 • Изкуствено осеменяване (AI) - този вид изкуствено осеменяване се използва в случаите, когато при мъжа са установени проблеми на репродуктивната сфера (недостатъчна активност на сперматозоидите, аномалии в работата на сексуалните функции, наличие на други заболявания).
 • Дарение на мъжки генетичен материал.
 • Зачатие с използване на яйце от професионален или индивидуален донор.

Важно! Ако дълги години се опитвате безуспешно да станете родители и вече сте използвали всички налични за това методи за зачеване, не бива да се отчайвате - всяка двойка има възможност да прибегне до услугите на сурогатна майка. Ако обаче не можете или не искате да използвате този метод, винаги можете да осиновите бебе, което е останало без родители..

Разбиране на тайната на зачеването

Самото оплождане е началният етап от появата на нов живот. За нейно начало се счита моментът, в който женските и мъжките зародишни клетки се присъединяват. От тази секунда нататък полът на детето вече се определя предварително на случаен принцип. Знаем, че сперматозоидите и яйцеклетката съдържат 23 хромозоми, една от които е отговорна за пола на нероденото бебе. Когато яйцеклетка се срещне с мъжки сперматозоид с X хромозома - двойка има момиче, ако с Y хромозома - скоро можете да бъдете поздравени за раждането на момче.

Като правило, 12-14 дни след началото на менструацията, почти всеки представител на по-слабия пол започва овулация - освобождаване на яйцеклетка от фоликула, която е готова за оплождане. През фалопиевите тръби тя постепенно се придвижва по-навътре, където известно време ще изнемогва от очакването за среща със спермата. Яйцеклетката остава плодородна за около 24 часа от момента, в който напусне фоликула. Хиляди сперматозоиди влизат във влагалището на жената заедно със спермата и започват дългия и труден път..

Отнема 3-4 часа, докато сперматозоидите изминат това кратко разстояние. По пътя им има много препятствия и повечето от тях умират. Само най-висококачествените и най-мобилните от тях постигат заветната цел. За да настъпи зачеването, са необходими около 10 милиона мъжки клетки, но само една от тях ще може да се слее с яйцето, което ще може да проникне през плътната защитна мембрана. Моментът на тяхното сливане се счита за момент на оплождането.

Двете слети клетки в крайна сметка се превръщат в зигота и след това в ембрион - прототип на бъдещия малък човек. Бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка достигне матката и се прикрепи към вътрешната обвивка на матката - ендометриума. Това се случва около 7-10 дни. След това в тялото на жената започва да се произвежда специален хормон, отговорен за бременността (hCG), което дава възможност да се диагностицира началото на бременността у дома - просто трябва да закупите специален тест в аптеката. След девет месеца се ражда нов човек.

Изкуствена концепция и нейните видове

Ако една жена или нейният партньор е диагностициран с безплодие, тогава в този случай те прибягват до процедура за изкуствено осеменяване. Но не трябва да се страхувате от думата "изкуствено", тъй като бебетата, заченати по този начин, абсолютно не се различават от децата, които са родени по естествен път.

Най-достъпният и прост метод за изкуствено осеменяване се счита за изкуствено осеменяване. В хода на тази манипулация мъжките сперматозоиди се поставят директно в маточната кухина чрез специален катетър, където сперматозоидите самостоятелно намират яйцеклетката и се сливат с нея. Разбира се, сперматозоидите са предварително пречистени и подготвени, като се избират само най-качествените и най-подвижни сперматозоиди.

В навечерието на манипулация, семейна двойка трябва да премине цялостен преглед на тялото, да премине необходимите тестове. Жената се проверява за проходимост на фалопиевите тръби, мъжът прави анализ на спермограмата, и двамата партньори правят тестове за наличие на генитални инфекции. Често, ако е необходимо, овулацията на жената се стимулира с помощта на специални хормонални инжекции..

Този вид изкуствено осеменяване се използва в случаите, когато:

 • жената не овулира;
 • фалопиевите тръби са непроходими или изобщо липсват;
 • жената изпитва спазми и мускулни контракции по време на полов акт;
 • женското тяло произвежда антиспермни тела, които лишават сперматозоидите от жизнеспособност;
 • мъжът е диагностициран с импотентност или други нарушения в гениталната област;
 • възрастов фактор;
 • жената има ендометриоза или други заболявания в областта на гениталиите;
 • анализът на спермата е незадоволителен.

В случай на първично безплодие (безплодие от 1 степен), семейните двойки предпочитат точно този метод на изкуствено осеменяване.

Важно! Ефективността на този вид изкуствено осеменяване е приблизително 25%. Степента на ефективност обаче се определя и от редица фактори: възрастта на партньорите, степента и продължителността на безплодието, качеството на еякулата и някои други..

Ин витро оплождането (IVF) е по-скъпа, сложна и отнемаща време процедура. Прибягват до него в ситуации, когато зад тях има много опити за неуспешно зачеване по естествен и изкуствен начин, но дългоочакваната бременност не се случи. Двойката заедно трябва да премине редица тестове, на жената се поставя диагноза ултразвук, фалопиевите тръби се проверяват за проходимост и на мъжа се дава спермограма. След дълъг подготвителен етап те преминават директно към процеса на изкуствено зачеване.

Мъжкият биоматериал се обработва предварително и се почиства, след което се поставя в благоприятна хранителна среда в инкубатор. В стерилна епруветка най-активните и висококачествени сперматозоиди се смесват с женски клетки. След около един ден може да се установи дали е настъпило оплождане. И след 2-3 дни развиващите се ембриони се прехвърлят в матката на безплодния пациент за по-нататъшно развитие.

По време на IVF, няколко ембриони обикновено се имплантират в матката, за да се повиши ефективността на процедурата. При желание двойката може да замрази останалите ембриони, за да не премине през всички предишни етапи на IVF в бъдеще. Шансът за бременност с този метод е приблизително 20-30%.

Интроплазмената инжекция на сперматозоиди (ICSI) обикновено се използва в случаите на мъжко безплодие. В повечето случаи това се дължи на недостатъчна подвижност на сперматозоидите или пълното им отсъствие в еякулата. Процедурата е съвсем проста - избраната сперматозоидна клетка се доставя директно в яйцеклетката с помощта на много тънка игла. Това не се случва в тялото на жената, а в лаборатория, използваща предварително извлечено и обработено яйце. Напредъкът на манипулацията се контролира с микроскоп.

Подготовката за ICSI е почти същата като за IVF. Единствената разлика е, че с IVF сперматозоидите се дава възможност самостоятелно да достигнат яйцеклетката, а с ICSI - опитен специалист поема тази задача. Шансът за бременност с тази техника на асистирана репродукция е приблизително 30%. За да бъдем по-точни и да се позовем на статистиката, вероятността също зависи от възрастта на жената:

 • шансът да забременеете с IVF при жени под 35 години е приблизително 40%;
 • на възраст от 35 до 37 години - 30%;
 • на възраст 38-40 години - 20%;
 • жените над 40 получават около 10%, а при 45 - около 1%.
Алтернативни методи за зачеване

Трябва да се отбележи, че в особено трудни случаи за бездетни двойки има и начини да станат щастливи родители:

 • използване на услугите на сурогатна майка (вашето неродено дете се носи и ражда от друга жена);
 • ин витро оплождане с използване на донорски биоматериали;
 • използването на замразени ембриони;
 • осиновяване на дете без истински родители.
Любопитни факти

Съществува мнение, че децата, заченати изкуствено, се развиват няколко пъти по-активно от връстниците си, но в същото време са по-податливи на различни заболявания. Това обаче са само предположения и всъщност бебетата с епруветки абсолютно не се различават от естествено заченатите бебета. Може би подобни мнения се основават на факта, че обикновено дете, заченато с помощта на IVF, се ражда от родители на средна възраст, като по този начин става още по-желано, дългоочаквано и обичано. Освен това възможността за провеждане на тази процедура е достъпна главно за хора, чийто финансов компонент е достатъчно надежден и стабилен и такива родители в бъдеще ще могат да дадат на детето си прилично образование и отлични условия на живот..

Трудности при избора

В преобладаващото мнозинство от случаите почти всяка форма на женско и мъжко безплодие се поддава на успешно лечение и в крайна сметка съпрузите успяват да научат радостта от раждането на дете. Понякога обаче се случва причината за безплодието да е установена, но не е възможно да се отстрани нито с помощта на лекарства, нито чрез операция..

Какъв метод на изкуствено осеменяване да изберем? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци. Например процедурата за изкуствено осеменяване е финансово достъпна за почти всички и е лесна за изпълнение. Но не можете да гарантирате за много високата му ефективност. Докато оплождането ин витро има доста висока цена и изпълнението му може да отнеме повече от една година, но в същото време вероятността да се получи желаният резултат е доста висока.

Двойки с подобни трудности идват на помощ на методите за изкуствено осеменяване, които от няколко години успешно се извършват от д-р Лазарев Александър Павлович, кандидат на медицинските науки, автор на повече от 30 научни трудове в областта на различни форми на безплодие. Не забравяйте, че всички без изключение двойки, които са успели да забременеят и раждат дългоочаквано бебе с помощта на съвременния напредък в репродукцията, изпитват голямо родителско щастие. Същото не може да се каже за стерилни мъже и жени, които все още се съмняват и все още не са успели да вземат това решение. Трябва обаче да се има предвид, че след тридесет години е много по-трудно за всяка жена да стане майка, дори и с помощта на изкуствено осеменяване. Претеглете плюсовете и минусите, вземете правилното решение и изпитайте радостта от раждането на бебе!

Вътрематочна инсеминация: как да се подготвим и да се държим след процедурата?

Съвременната медицина предоставя повече от една възможност за придобиване на желаното потомство и като една от тях предлага много двойки за изкуствено осеменяване в Санкт Петербург. Всеки от водещите специалисти по репродукция ще потвърди, че изкуственото вътрематочно осеменяване е технически доста проста процедура, която се различава от естествения процес на зачеване само по това, че стерилна семенна течност, получена извън полов акт, се инжектира в цервикалния канал на матката при лабораторни условия. Като метод за оплождане IUI възниква през 18 век, но оттогава е значително подобрен благодарение на възможностите на съвременната медицина. За да направи IUI безопасен и ефективен, всяка семейна двойка или самотна жена може да се свърже с репродуктивния център в Санкт Петербург..

Жена участва в процедурата за зачеване чрез изкуствено осеменяване, следователно, в случай на противопоказания за бременност или патологии, които не позволяват раждането на дете, IUI не може да се извърши. IUI е показан за безплодие с неизвестен генезис, както и идентифицирани патологии, които пречат на естественото зачеване. Също така осеменяването е подходящ начин за забременяване за жени, които нямат партньор..

Как да се подготвим за IUI процедура?

Правилната подготовка за изкуствено осеменяване увеличава шансовете за успех.

Подготовка на мъж за вътрематочна инсеминация

Ако семейна двойка се консултира с лекар, лекарят ще даде на мъжа списък с тестове за изкуствено осеменяване, за да разбере дали броят на сперматозоидите позволява процедурата. Обикновено мъжът трябва да бъде прегледан от уролог и да дари сперма за спермограма и MAR тест, както и цитонамазка за полово предавани болести, кръвен тест за антитела и антигени към инфекциозни заболявания, за Rh фактора и групата. Седмицата преди доставката на материала в клиниката трябва да премине спокойно, без нервни и физически натоварвания, прегряване и хипотермия, консумацията на алкохол е изключена. Между половия акт трябва да има поне 3-5 дни, в противен случай качеството на спермата се влошава. В зависимост от показателите на спермограмата мъжът може да дари материал по различни начини: най-често срещаното е даряването на сперма 1,5 часа преди планираната процедура. При липса на еякулат мъж дарява сперма няколко пъти, тя се почиства и замразява..

Подготовка на жена за вътрематочна инсеминация

Подготовката за изкуствено осеменяване за жена е по-сериозна. Изследванията и анализите, извършени преди процедурата, позволяват да се идентифицират патологии, които трябва да бъдат елиминирани навреме. Това ще изисква не само даряване на кръв за групата, Rh фактор, антитела и антигени срещу инфекции, намазка за полово предавани болести, флора и онкоцитология. За вътрематочно осеменяване ще ви трябват: коагулограма и биохимичен кръвен тест, ултразвукови изследвания на щитовидната жлеза, млечните жлези, проверка на проходимостта на фалопиевите тръби и състоянието на маточната кухина, както и флуорография, ЕКГ. Необходимо е да посетите терапевт, мамолог и ендокринолог. IUI трябва да се извършва по време на овулация, естествена или с медикаментозна стимулация, което също изисква предварителна подготовка и определя какви други тестове са необходими за изкуствено осеменяване. За да се увеличи вероятността от успех на процедурата, жената трябва да се откаже от лошите навици, да избягва безпокойство и физическо натоварване. Няколко дни преди процедурата, за да се избегне спонтанна овулация, се препоръчва да се откаже полов акт.

Осеменяване с донорска сперма

За осеменяване в този случай се използва материал, който се съхранява замразен най-малко шест месеца. Този период ви позволява да идентифицирате всички видове заболявания и други отклонения от нормата, като по този начин значително намалявате риска от неблагоприятен изход..

Изкуствено осеменяване стъпка по стъпка

Процедурата IUI се предписва за периода на овулация на жената: осеменяването се извършва както в естествения цикъл, така и с лекарствена стимулация. Тази процедура не изисква хоспитализация, но се извършва в оборудван кабинет на гинекологичен стол. Вътрематочното изкуствено осеменяване със спермата на съпруга изисква участието на последния - 1,5 часа преди процедурата той дарява своя материал, след което сперматозоиди без неактивна сперма ще бъдат използвани за манипулация.

Фоликулометрия

Това ултразвуково изследване се прави независимо кой ден от цикъла е изкуствено осеменяване, за да се следи състоянието на яйчниците и да се установи фактът на овулация. В случай, че не настъпи овулация, фоликулометрията се повтаря след 2-3 дни. Когато извършвате вътрематочно изкуствено осеменяване в естествения цикъл, просто трябва да изчакате кой ден от цикъла може да се направи и когато се стимулира овулацията, може да се наложи допълнително приложение на лекарството. Ако настъпи естествена овулация или е действала стимулация, можете да преминете към следващия етап - директно изкуствено осеменяване.

Как протича процедурата за изкуствено осеменяване?

По време на процедурата лекарят инжектира подготвената сперма в матката със специална спринцовка с гъвкава тръба. Особеността на процедурата се състои във факта, че материалът трябва да се инжектира постепенно, в продължение на 2-3 минути, за да се избегне шоковото свиване на матката. Оплождането по време на изкуствено осеменяване става естествено, както при нормален полов акт: веднъж в цервикалния канал или маточната кухина близо до фалопиевите тръби, сперматозоидите се втурват към зрялата яйцеклетка.

Основната отговорност за резултата от процедурата е на жената. За да настъпи бременност след изкуствено осеменяване, жената трябва да спазва редица правила..

Натоварване върху тялото

След вътрематочно осеменяване е забранено слънчевите бани, посещението на баня и сауна, фитнес зала и плувен басейн. Необходимо е да се намали физическата активност и да се помни, че вероятността от бременност зависи отчасти от това как се държите след изкуствено осеменяване..

Препоръки на лекаря

В периода след изкуствено осеменяване е необходимо стриктно да се следват препоръките на лекаря, особено когато става въпрос за прием на лекарства. Предписаните лекарства трябва да се приемат стриктно в съответствие с графика, като се изключва приемането на лекарства, които не са предписани от лекар.

Сексуална почивка

След изкуствено осеменяване е необходимо да се откажете от половия акт за известно време, обикновено това е кратък период.

Вероятността за бременност след изкуствено осеменяване

Можете да разберете дали бременността е настъпила две седмици след процедурата. Вероятността за зачеване чрез изкуствено осеменяване е индивидуален показател. Като цяло тя варира от 12% до 30% и зависи от редица фактори.

Жените под 35 години са по-склонни да забременеят след изкуствено осеменяване, минималният процент е 23%. И спада до 8,8% при жени над 35 и 40 години. Това се дължи на факта, че качеството на ооцитите се влошава с възрастта, съответно вероятността за оплождане намалява..

Според статистиката при период на безплодие до 6 години, независимо от възрастта на жената, степента на успех на изкуственото осеменяване може да бъде доста висока - 20%. След шест години шансовете за зачеване се намаляват наполовина. Ето защо, ако е невъзможно да се зачене дете без медицинска помощ, по-добре е да не се бавите и да се свържете с репродуктивния център възможно най-скоро..

Ако всичко е в ред с репродуктивната система и други системи на тялото на жената, шансовете за успех с изкуствено осеменяване се увеличават. Понякога обаче процедурата се предписва в случай, че анатомичните особености на структурата на репродуктивната система на жената не позволяват зачеване на дете по обичайния начин, например с патологии на шийката на матката. В този случай вероятността от бременност е намалена..

Това е важен фактор, който определя вероятността от забременяване след осеменяване в случай, че мъжкото безплодие е станало причина за търсене на медицинска помощ. Сперматозоидите с недостатъчно ефективни показатели се почистват и подготвят, избират се най-бързите сперматозоиди, ако е необходимо, материалът се събира няколко пъти. Въпреки това, дори при изкуствено подобрен брой сперматозоиди, шансът да забременеете след изкуствено осеменяване намалява..

Обикновено тази процедура се извършва до четири пъти и всеки път вероятността за бременност след изкуствено осеменяване намалява. Ако бременността не настъпи след четвъртия опит, се препоръчва IVF..

Колко струва изкуственото осеменяване??

Тъй като вътрематочното изкуствено осеменяване е високотехнологична процедура с индивидуален подход към всеки пациент, цената в Санкт Петербург и други руски градове за него е доста висока и се състои от фактори, които влияят на вероятността за зачеване в конкретен случай. Цената на вътрематочното осеменяване на IUI също зависи от състоянието и опита на репродуктивната клиника. Цената на вътрематочното изкуствено осеменяване включва цените за: донорска сперма или лабораторна обработка на спермата на съпруга, самата процедура и оборудване, както и изследвания, проведени в клиниката. В сравнение с процедурата за ин витро оплождане, изкуственото осеменяване струва много по-малко

Моля, обърнете внимание, че подозрително ниска цена за тази процедура може да означава несъответствие с технологията на подготовка и провеждане. Изберете клиника разумно!

Колко струва изкуственото осеменяване в Москва?

Бременността настъпва в резултат на сливането на мъжки и женски зародишни клетки: спермата опложда зряла яйцеклетка, образува се зигота, от която след това се развива ембрион. Изкуственото осеменяване (ИИ) има същата същност, но сливането не се извършва в естествени, а в лабораторни условия - в епруветка, казано по-просто.

Ще разгледаме какво обяснява високата цена за IVF, какво е включено в услугата за изкуствено осеменяване, какви други разходи очакват двойка и дали е възможно да се намалят разходите без да се нарушава качеството.

Методи за ин витро оплождане

Най-известните съвременни методи за извършване на IO:

 • IVF, или ин витро оплождане. Сливането на сперматозоидите и яйцеклетката става в епруветка, готовият ембрион се прехвърля в матката. Ефективността на IVF в Русия, според министъра на здравеопазването В.И. Skvortsova, е средно 37%. Други изследователи не са толкова оптимистични: те отчитат 30% среден успех за всеки опит. Лекарите препоръчват да се разчита на 3-4 IVF цикъла: в този случай общата вероятност за бременност вече ще бъде 80%.
 • Изкуственото осеменяване (ИИ) е метод, по-близък до естественото оплождане. Приготвената сперма на партньор или донор се инжектира в матката, заобикаляйки нейната шийка. Вероятността за успешно зачеване зависи от причините за безплодие и може да достигне 40%, но средно се счита за равна на 15-17%. Според експерти най-ефективни са първите три опита на ИИ: ако по време на тях не е настъпила бременност, тогава по-нататъшните шансове са малки и си струва да се използва друг метод за изкуствено осеменяване.

Какво прави цената на изкуственото осеменяване

Високата цена на AI се определя не само от цената на самата IVF процедура или изкуствено осеменяване. Значителна част от разходите са свързани услуги, повечето от които са задължителни (винаги или в някои случаи), но се заплащат отделно:

 • първоначална консултация за назначаване на диагностични процедури и най-подходящите техники за ИИ;
 • диагностика. Необходимо е да се определят факторите за безплодие, съпътстващи заболявания, противопоказания за AI. За жена: ултразвук на матката и придатъците, млечните жлези (след 35 години - мамография), оценка на проходимостта на фалопиевите тръби и тазовите органи, хормонални изследвания, общи и биохимични кръвни изследвания, анализ на урината, изследване на цитонамазка. Необходими са също флуорография, регистрация на електрокардиограма и преглед от терапевт. За мъж: спермограма. И за двамата партньори: тестове за генитални инфекции, ХИВ, хепатит В и С, херпес, микоплазмоза, уреаплазмоза, хламидия. Това е основен списък, който може да бъде допълнен от лекуващия лекар, ако е необходимо..
 • наблюдение от специалист по време на подготовката и изпълнението на процедурата за изкуствено осеменяване;
 • наркотици. В момента лекарствата се предписват в почти всички случаи на AI: хормонални лекарства (например "Klostilbegit", "Gonal-F") за IVF със стимулиране на овулацията и AI, за IVF в естествения цикъл - средства за съзряване на ооцитите ("Ovitrel", " Pregnyl ") и предотвратяване на преждевременна овулация (" Cetrotide "и др.). На ранен етап от бременността тя също се подкрепя с лекарства ("Utrozhestan", "Progesterone");
 • замразяване на ооцити / ембриони / сперматозоиди. Криоконсервация на яйцеклетките се използва, ако след хормонална стимулация в тялото на жената са узрели твърде много яйцеклетки. Ако те са били оплодени успешно и има повече от 1-2 качествени ембриони, останалите могат да бъдат замразени. Криоконсервацията е особено необходима, ако са възникнали усложнения и процедурата за трансфер на ембриони трябва да бъде отложена. За някои видове мъжко безплодие се изисква замразяване на сперматозоиди: позволява ви да събирате еякулат в продължение на няколко дни;
 • останете в болницата след процедурата няколко часа;
 • анестезия за пункция на яйчниците, тестикуларна или епидидимна биопсия.

Фактори, влияещи върху разходите

Ако разгледате предложенията за услуги на ИИ в различни клиники, можете да видите значителна разлика в цените, понякога необяснима за пациентите. Нека да видим защо цената на процедурата е толкова различна..

И така, какво влияе на цената:

 • Метод на изкуствено осеменяване. IVF изисква повече време и квалифицирани специалисти от AI и следователно струва значително повече.
 • IVF програма. Ин витро оплождането има различна цена дори в рамките на една и съща клиника. Това се обяснява с разликата в програмите: например, най-простият и най-бюджетен е IVF без стимулиране на овулацията (в естествения цикъл, mini-IVF), толкова по-скъп е класическият IVF. Допълнителното усложнение на процедурата, например IVF с ICSI, също ще повлияе на цената, но обикновено увеличава шансовете за успех. Най-скъпият тип е IVF за сурогатно майчинство.
 • Квалификация на лекар. Както във всяка друга област, истинските професионалисти в своята област са високо ценени в медицината, търсенето на техните услуги е голямо и следователно цената е по-висока от тази на неопитни лекари..
 • Видове лекарства. Препаратите с една активна съставка могат да се различават по цена няколко пъти: формата на освобождаване, дозировката и държавата на производство на лекарствата имат значение..
 • Допълнителни услуги могат да бъдат възложени според указанията или включени по решение на двойката. Например генетичното тестване на ембриона придобива все по-голяма популярност: позволява ви да изберете най-здравия ембрион без генетични заболявания.
 • Нивото на оборудване и материали пряко влияе върху успеха на процедурата. Въпреки това, когато купуват съвременни висококачествени устройства, клиниката има огромни разходи и това увеличава цената на услугите..
 • Име на клиниката. Добрата репутация на центъра за репродуктивна медицина се основава на резултатите, а тези от своя страна на професионализма на лекарите и персонала, качеството на оборудването. Услугите на клиника "с име" няма да са непременно страхотно скъпи, но никога няма да бъдат най-евтините на пазара.

Част от парите, похарчени за IVF, могат да бъдат върнати от двойката, като кандидатстват за данъчно облекчение. За да направите това, не забравяйте да пазите всички разписки за тестове, процедури и лекарства, а също така вземете сертификат от клиниката в специална форма. Можете да върнете до 13% от цената на услугата, но не повече от размера на данъците, платени за годината. Всеки от съпрузите може да кандидатства за приспадане, независимо за кого е договорът.

Колко ще струва IVF изкуственото осеменяване?

В момента средните цени в Москва за самата процедура за ин витро оплождане са както следва:

 • Цената на IVF със стимулация на овулацията е около 108 000–140 000 рубли. В някои клиники можете да платите отделно за всеки от четирите етапа на процедурата:
  • I - стимулиране на суперовулацията (9500–20 000 рубли);
  • II - пункция на яйчниците с анестезия или (по желание на пациента) без нея (24 500-60 000 рубли);
  • III - отглеждане на ембриони (20 000–45 000 рубли);
  • IV - трансфер на ембриони, първична диагноза на бременността (14 000-40 000 рубли).
 • IVF без стимулация струва от 70 000 до 100 000 рубли. Тъй като хормоналната стимулация не се извършва с такова IVF, процедурата включва само три етапа:
  • I - пункция на яйчниците (24 500–40 000 рубли);
  • II - отглеждане на ембриони (20 000–45 000 рубли);
  • III - трансфер на ембриони, първична диагностика на бременността (14 000–40 000 рубли);
 • IVF под криопротокола струва 40 000–60 000 рубли, включва етапа на подготовка (10 000–20 000) и трансфер на ембриони (от 14 000 до 40 000 рубли);
 • IVF с IVM, при което ооцитите узряват в епруветка, е вид IVF в естествения цикъл, но струва малко повече - средно 90 000 - 120 000 рубли;
 • Цената на IVF с донорски клетки е 105 000–200 000 рубли, с изключение на цената на ооцитите. Цената на един криоконсервиран (замразен) ооцит е 25 000 рубли.
 • IVF за сурогатно майчинство ще струва 115 000-200 000 рубли, тъй като на етапа на стимулиране на овулацията също е необходимо да се синхронизират циклите на биологичната и сурогатната майка.

Още няколко процедури са в допълнение към стандартната процедура за IVF (със или без стимулация). Използването им, съответно, ще увеличи основната цена на програмата:

 • ICSI (инжектиране на сперматозоиди в яйце) ще добави около 15 000–30 000 рубли. Цената зависи не само от клиниката, но и от броя на оплодените яйцеклетки;
 • IMSI (избор на сперма с правилна морфология за инжектиране в яйцеклетката) ще струва допълнителни 20 000 - 30 000 рубли;
 • Излюпването (разрез на zona pellucida) е услуга, която ще струва 5000-15 000 рубли.

Цени за изкуствено осеменяване

Цената на процедура за изкуствен интелект е много по-ниска от IVF и е средно 20 000–35 000 рубли. Тази цена вече включва хормонална стимулация, без която ефективността на метода ще бъде ниска. Използването на донорска сперма ще изисква допълнителни разходи в размер на 12 500-40 000 рубли на порция.

Разходи за услуги, свързани с изкуствено осеменяване

Както вече казахме, разходите за ИИ не се ограничават до самата процедура за ин витро оплождане или изкуствено осеменяване. Освен това, ако допълнителните разходи за ИИ са минимални (диагностика), тогава общите разходи за IVF поради свързани услуги се увеличават 1,5-2,5 пъти. Изчисленията ще трябва да включват следните разходи:

 • Цената на диагностиката преди IVF обикновено е около 12 000–40 000 рубли. Тези цифри може да се увеличат при предписване на допълнителни прегледи, но можете също да спестите пари, като преминете част от тестовете в областната клиника.
 • Цената на лекарствата е една от най-големите разходни позиции при ин витро оплождане: те често струват 50% от общите разходи. Разбира се, видовете, имената и дозировката на лекарствата са напълно индивидуални, но според жените те трябваше да похарчат средно около 30 000-100 000 рубли за лекарства.
 • Цената на престоя в болница ще възлезе на 2000-5000 рубли за няколко часа, които жената трябва да прекара в клиниката след процедурата за ин витро оплождане.
 • Разходите за анестезия - 4000-8000 рубли.
 • Разходите за генетична диагностика на плода зависят от сложността и информационното съдържание на метода, но средно цената на изследването ще бъде 40 000-50 000. Процедурата не е задължителна, но увеличава шансовете за раждане на здраво дете при жените от по-възрастната възрастова група.
 • Разходите за криоконсервация ще възлизат на 12 000-25 000 за самата процедура на замразяване на ооцити или ембриони и 3 000-7 000 за сперматозоиди, плюс 1000-2 000 месечно за съхранение на биоматериали.

Отделна позиция на разходите са донорски материали: ооцити - от 20 000 рубли, сперматозоиди - от 12 500 рубли на порция, ембриони - от 80 000 рубли. Услугите на сурогатна майка се считат за недостъпни от повечето двойки: за поддържане на жена по време на бременност ще трябва да харчите 20 000-50 000 на месец. В допълнение, еднократното възнаграждение за работа ще възлиза на 600 000-1 500 000 рубли.

Общо разходи

И така, разгледахме цените в Москва за основните видове изкуствено осеменяване, както самите процедури, така и свързаните с тях услуги. В резултат на това за всеки от IO циклите ще трябва да похарчите:

 • IVF - от 108 000 (без стимулация) до 400 000 рубли;
 • Изкуственото осеменяване ще струва значително по-малко - от 15 000 (със спермата на съпруга / партньора) до 100 000 (с помощта на донорски материали).

Изкуствено осеменяване по отношение на съотношението цена-качество: къде е по-добре?

Главният лекар на медицинския център на ембриона за лечение на безплодие Ким Нодарович Кечиян, лауреат на наградата на президента на Руската федерация за въвеждането на метода IVF в практическата медицина, казва:

„В Москва има доста центрове за репродуктивна медицина, броят им непрекъснато нараства, както и цените на услугите. Разбира се, всеки пациент иска да бъде сигурен, че плаща на квалифицирани специалисти. Шансовете за получаване на положителен резултат се увеличават, ако отидете в уважавана клиника с прилична техническа и научна база..

Медицинският център за лечение на безплодие "Ембрион" е открит в московския родилен дом № 4 през 1992 г. и веднага привлича опитни лекари на работа. Цените на нашите услуги са доста демократични и за нивото на предоставяните медицински услуги може да се съди по факта, че за 25 години с наша помощ са родени над 7500 здрави деца. Всички наши лекари са възпитаници на водещи руски и чуждестранни медицински университети, сертифицирани специалисти по репродуктивна медицина. Ние предлагаме услуги за ин витро оплождане, култивиране и вътрематочно инжектиране на ембрион. Ние предоставяме на всички пациенти индивидуален подход към техните проблеми ".

P.S. Можете да си уговорите среща с Медицинския център за плодовитост на ембриона по имейл или по телефона. Можете също да поръчате обратно обаждане на уебсайта на центъра, с вас ще се свържат.

Лиценз за извършване на медицински дейности № LO-77-01-007343 от 9 януари 2014 г., издаден от Министерството на здравеопазването на град Москва.

Изкуствено вътрематочно оплождане със сперматозоиди на съпруг или донор - показания, подготовка за операция и цена

Статистиката е разочароваща - всяка година броят на безплодните двойки само се увеличава и колко от тях искат деца! Благодарение на най-новите технологии и прогресивни методи на лечение се раждат бебета, въпреки че изглежда, че това е невъзможно. Изкуственото осеменяване е процедура, която позволява на жена, диагностицирана с безплодие с помощта на донорска сперма, да стане майка. Каква е същността на технологията, на кого е противопоказана и колко големи са шансовете за раждане на дете - повече за това по-късно.

Какво е изкуствено осеменяване

Като един от методите за изкуствено осеменяване, осеменяването помага на родителите да намерят дългоочакваното си дете. Процедурата увеличава вероятността за зачеване понякога, тъй като се предшества от внимателен подбор на материал за операцията. Сред сперматозоидите се избират най-активните, а слабите се отстраняват. Протеиновите компоненти на еякулата се отстраняват, тъй като те могат да се възприемат от женското тяло като чужди.

Вътрематочното осеменяване не е панацея за безплодие, а само един от начините за изкуствено забременяване. Според изследванията положителният ефект се оценява на максимум 30-40 процента. Една сесия не гарантира развитието на бременност, поради което операцията се извършва до 3 пъти на месец. Ако зачеването не се случи след няколко процедури, се препоръчва да се обърнете към други методи за изкуствено осеменяване. Същата бременност с вътрематочна инсеминация не се различава от обичайната.

Защо е възможно изкуствено осеменяване?

Изглежда защо жените не могат да забременеят и с изкуственото въвеждане на еякулат се извършва оплождане. Една от характеристиките се крие в женското тяло. Факт е, че в цервикалната слуз се произвеждат антитела срещу мъжки сперматозоиди. Оказва се, че той просто убива сперматозоидите и не улеснява проникването им до яйцеклетката. Процедурата помага да се достави обработеният материал директно в матката, заобикаляйки цервикалния канал. По този начин, дори ако сперматозоидите са неактивни, шансът за забременяване се увеличава..

Показания

Както се вижда от горното, основното показание за изкуствено вътрематочно осеменяване е имунологичната несъвместимост на партньорите. Всъщност има много повече индивидуални причини за прибягване до процедурата, така че си струва да ги разгледаме по-подробно. Основните проблеми при жените се считат за възпалителни процеси в цервикалния канал. Болестта пречи на преминаването на сперматозоидите в матката, предотвратявайки забременяване на жената.

Изкуственото осеменяване се използва за вагинизъм, проблем, когато полов акт не е възможен поради спазми и болка. Наранявания и патологии на гениталния орган, които пречат на забременяването, аномалии в положението на матката, безплодие на неясно гнездо, хирургични интервенции на шийката на матката са друга от многото причини да отидете в клиниката за процедура по осеменяване.

Доскоро причината за женското безплодие се търсеше само в по-слабия пол, но както показват проучванията, мъжките проблеми често са доминиращи в този въпрос. Ниска подвижност и малък брой сперматозоиди, които трудно достигат до крайната точка, и азооспермия са едно от основните заболявания, поради което се предписва изкуствено осеменяване, ако преди това проведеното лечение не дава никакви резултати. Нарушенията на потентността и еякулацията също могат да се превърнат в индикация за процедурата..

 • Защо батерията на лаптопа няма да се зарежда
 • Тесто за кнедли с череши - рецепти със снимки. Как се прави крем, кефир или млечно тесто с видео
 • Как да се лекува анална пукнатина и какви са нейните симптоми

Генетичните заболявания, поради които съществува възможен риск от раждане на пациент или с психофизичните характеристики на бебето, е друга причина, поради която се предписва изкуствено осеменяване. Вярно е, че тогава процедурата се извършва със спермата на донора, за което съпругът (и бъдещият официален баща) дава писмено съгласие. Оплождането със семенна течност от базата на клиниката се извършва и за самотни жени, които искат да забременеят.

Ползи

Вътрематочната инсеминация е първият от методите, използвани при проблеми със зачеването. Основното предимство е липсата на голяма вреда за женското тяло. Възможно е да се извърши изкуствено осеменяване, дори когато не е установена точната причина за безплодие. Процедурата не изисква продължителна подготовка и нейното изпълнение не отнема много време. Най-важният актив при използването на този метод е неговата ниска цена..

Обучение

Както всяка операция и вътрематочното оплождане по медицински метод е такова, процедурата изисква подготовка. Едно желание да се направи изкуствено осеменяване не е достатъчно, трябва да дойдете на среща с лекар, който ще назначи план за действие след изготвяне на семейна история и задълбочен анализ на ситуацията по време на разговора. След това е необходимо да се подпишат определени документи, потвърждаващи съгласието на съпрузите за осъществяване на зачеването. Ако е необходимо да се използва донорска сперма, броят на документите за одобрение се увеличава значително.

Анализи преди осеменяване

Преди това, за да се установи готовността за процедурата за изкуствено осеменяване, двойката се тества:

 • СПИН СПИН);
 • инфекции с факли;
 • хепатит;
 • реакция на пасивна хемаглутинация (RPHA).

След период на въздържание от 3-5 дни мъжът прави спермограма, която се използва за установяване на подвижността на спермата. При жените се проверява проходимостта на фалопиевите тръби и се изследва матката с помощта на хистеросалпингография. Ултразвуковият метод открива наличието на овулация. Ако има проблеми, тогава хормоните стимулират производството на яйцеклетката. Засяването на микрофлора се извършва, за да се определи наличието на папиломен вирус, уреплазма, стрептококи от група В, което може да причини невъзможност за носене на плод.

Подготовка на сперма

Непосредствено преди процедурата по осеменяване спермата се дарява изкуствено, след което се изследва и обработва. Има 2 начина за подготовка на клетките: центрофугиране и флотация. Първият вариант е за предпочитане, защото увеличава шансовете за зачеване. Подготовката на сперматозоидите се състои в премахване на акрозин от него - вещество, което инхибира подвижността на сперматозоидите. За да направите това, порциите се изсипват в чаши и се оставят да се втечняват и след 2-3 часа те се активират със специални препарати или преминават през центрофуга..

Кой ден се прави осеменяване

Според лекари, специализирани в тези проблеми на гинекологията, най-добрият вариант за изкуствено осеменяване е да се инжектират сперматозоиди в матката три пъти:

 • 1-2 дни преди овулацията;
 • В деня на овулацията;
 • След 1-2 дни, ако има няколко узряващи фоликула.

Изкуствено осеменяване - видове и описание на методите (IVF, ICSI, изкуствено осеменяване), индикации (безплодие, заболявания), противопоказания и усложнения, изисквания за донор на сперма. Прегледи и цена на процедурите в клиники

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Изкуственото осеменяване (Insemination Artificial) е комбинация от няколко метода, чиято същност се свежда до въвеждането на мъжки сперматозоид или 3-5-дневен ембрион в репродуктивния тракт на жената по време на медицински процедури. Изкуственото осеменяване се извършва с цел бременност при жени, които не могат да заченат естествено по различни причини.

По принцип методите за изкуствено осеменяване се свеждат до различни методи и опции за оплождане на яйцеклетка извън тялото на жената (в епруветка при лабораторни условия), последвано от повторно засаждане на готовия ембрион в матката с цел присаждането му и съответно по-нататъшното развитие на бременността.

В хода на изкуственото осеменяване половите клетки първо се отстраняват от мъже (сперматозоиди) и жени (яйцеклетки), последвано от изкуствената им комбинация в лабораторни условия. След комбиниране на яйцеклетките и сперматозоидите, оплодените зиготи, т.е. ембрионите на бъдещия човек, се избират в една епруветка. След това такъв ембрион се имплантира в матката на жената и се надява, че той ще успее да се закрепи върху маточната стена, в резултат на което ще настъпи желаната бременност..

Изкуствено осеменяване - същността и краткото описание на манипулацията

За точно и ясно разбиране на термина "изкуствено осеменяване" е необходимо да се знае значението на двете думи на тази фраза. И така, под оплождане се разбира сливането на яйцеклетка и сперматозоиди, за да се образува зигота, която, прикрепена към стената на матката, се превръща в оплодено яйце, от което се развива плода. И думата "изкуствен" означава, че процесът на сливане на яйцеклетка и сперматозоиди не протича естествено (както е предвидено от природата), а се осигурява целенасочено от специални медицински интервенции.

Съответно, като цяло може да се каже, че изкуственото осеменяване е медицински метод за осигуряване на настъпването на бременност при жени, които поради различни причини не могат да забременеят по обичайния начин. При използването на този метод сливането на яйцеклетката и сперматозоидите (оплождане) не става естествено, а изкуствено, в хода на специално проектирана и целенасочена медицинска намеса.

Понастоящем терминът "изкуствено осеменяване" на ежедневно разговорно ниво означава, като правило, процедурата за ин витро оплождане (IVF). Това обаче не е напълно вярно, тъй като специалистите в областта на медицината и биологията под изкуствено осеменяване имат предвид три метода (IVF, ICSI и инсеминация), които са обединени от общ принцип - сливането на яйцеклетката и спермата не се случва естествено, а с помощта на специални медицински технологии, които осигурете успешно оплождане с образуването на яйцеклетката и съответно с настъпването на бременността. В по-нататъшния текст на статията под термина „изкуствено осеменяване“ ще имаме предвид три различни метода за оплождане, произведени по медицинска технология. Тоест терминът ще има своето медицинско значение..

И трите метода за изкуствено осеменяване са обединени от един общ принцип, а именно, оплождането на яйцеклетка от сперматозоидна клетка не става напълно естествено, а с помощта на медицински манипулации. Степента на намеса в процеса на торене при производството на изкуствено осеменяване по различни методи варира от минимална до много значителна. Всички методи за изкуствено осеменяване обаче се използват, за да се осигури настъпването на бременност при жена, която по различни причини не може да забременее по обичайния, естествен начин..

Изкуственото осеменяване, за да се гарантира зачеването, се използва само в случаите, когато жената е в състояние да роди дете през цялата бременност, но не е в състояние да забременее по обичайния начин. Причините за безплодие, за които е показано изкуствено осеменяване, са различни и включват както женски, така и мъжки фактори. Така че, лекарите препоръчват да се прибегне до изкуствено осеменяване, ако жената няма или непроходими и двете фалопиеви тръби, има ендометриоза, рядка овулация, безплодие с необясним генезис или други методи на лечение не са довели до бременност в рамките на 1,5-2 години. Освен това изкуственото осеменяване се препоръчва и в случаите, когато мъжът има ниско качество на сперматозоидите, импотентност или други заболявания, срещу които той не е в състояние да еякулира във влагалището на жената..

За процедурата за изкуствено осеменяване можете да използвате свои собствени или донорни зародишни клетки (сперматозоиди или яйца). Ако сперматозоидите и яйцеклетките на партньорите са жизнеспособни и могат да се използват за зачеване, тогава те се използват за техники за изкуствено осеменяване, като преди това са се изолирали от гениталиите на жена (яйчници) и мъж (тестиси). Ако сперматозоидите или яйцата не могат да бъдат използвани за зачеване (например, те напълно липсват или имат хромозомни аномалии и т.н.), тогава донорните полови клетки, получени от здрави мъже и жени, се вземат за изкуствено осеменяване. Във всяка държава има банка донорски клетки, където могат да кандидатстват тези, които желаят да получат биологичен материал за производството на изкуствено осеменяване..

Процедурата за изкуствено осеменяване е доброволна и всички жени и семейни двойки (както в законен, така и в граждански брак), които са навършили 18 години, могат да използват тази медицинска услуга. Ако една жена в официален брак желае да прибегне до тази процедура, тогава за производството на оплождане е необходимо съгласието на съпруга. Ако жената е в граждански брак или е самотна, тогава е необходимо само нейното съгласие за изкуствено осеменяване..

Жените над 38-годишна възраст могат незабавно да се нуждаят от изкуствено осеменяване с цел бременност без предварително лечение или опити за забременяване по естествен път. А за жени под 38-годишна възраст разрешение за изкуствено осеменяване се дава само след документирано потвърждение на безплодието и липсата на ефект от проведеното лечение в рамките на 1,5 - 2 години. Тоест, ако жената е на възраст под 38 години, тогава към изкуственото осеменяване се прибягва само когато в рамките на 2 години, при условие на използването на различни методи за лечение на безплодие, не е настъпила бременност.

Преди изкуствено осеменяване жена и мъж се подлагат на преглед, според резултатите от който се установява тяхната плодовитост и способността на нежния пол да носи плод в рамките на 9 месеца от бременността. Ако всичко е наред, тогава процедурите се извършват в близко бъдеще. Ако са идентифицирани някакви заболявания, които могат да попречат на нормалното развитие на плода и носенето на бременността, те първо се лекуват, като се постига стабилно състояние на жената и едва след това се извършва изкуствено осеменяване.

И трите метода за изкуствено осеменяване са кратки във времето и се понасят добре, което позволява да се използват няколко пъти без прекъсване, за да се гарантира настъпването на бременността.

Методи (методи, видове) за изкуствено осеменяване

Понастоящем в специализирани лечебни заведения за изкуствено осеменяване се използват следните три техники:

 • Ин витро оплождане (IVF);
 • Интрацитоплазматично инжектиране на сперматозоиди (ICSI или ICIS);
 • Изкуствено осеменяване.

Понастоящем и трите тези техники се използват много широко при различни видове безплодие както на двойки, така и на самотни жени или мъже. Изборът на техника за производство на изкуствено осеменяване се извършва от репродуктивния лекар във всеки отделен случай, в зависимост от състоянието на гениталиите и причината за безплодието.

Например, ако гениталиите на жената функционират нормално, но слузът в шийката на матката е твърде агресивен, в резултат на което сперматозоидите не могат да го разреждат и навлизат в матката, тогава изкуственото осеменяване се извършва чрез инсеминация. В този случай сперматозоидите се инжектират директно в матката в деня на овулацията при жената, което в повечето случаи води до бременност. В допълнение, инсеминацията е показана за ниско качество на спермата, при която има малко подвижни сперматозоиди. В този случай тази техника позволява сперматозоидите да бъдат доставени по-близо до яйцеклетката, което увеличава вероятността от бременност..

Ако бременността не настъпи на фона на някакви заболявания както на гениталната област (например запушване на фалопиевите тръби, липса на еякулация при мъж и т.н.), така и на соматични органи (например, хипотиреоидизъм и др.) При мъж или жена, тогава Методът IVF се използва за изкуствено осеменяване.

Ако има индикации за IVF, но освен това мъжът има много малко висококачествени и подвижни сперматозоиди в спермата си, тогава се прави ICSI.

Нека разгледаме по-подробно всеки метод за изкуствено осеменяване поотделно, тъй като, първо, степента на намеса в естествения процес при използване на различни методи варира, и второ, за да се получи цялостна представа за вида на медицинската намеса.

Ин витро оплождане - IVF

IVF (ин витро оплождане) е най-известният и широко разпространен метод за изкуствено осеменяване. Името на метода "IVF" означава ин витро оплождане. В англоговорящите страни методът се нарича ин витро оплождане и се обозначава със съкращението IVF. Същността на метода е, че оплождането (сливането на сперма и яйцеклетка с образуване на ембрион) се случва извън тялото на жената (екстракорпорално), в лаборатория, в епруветки със специални хранителни среди. Тоест сперматозоидите и яйцеклетките се вземат от органите на мъж и жена, поставени върху хранителни среди, където се извършва оплождането. Именно поради използването на лабораторни стъкларски съдове за IVF този метод се нарича "ин витро оплождане".

Същността на този метод е следната: след предварителна специална стимулация, яйцата се вземат от яйчниците на жената и се поставят върху хранителна среда, която им позволява да се поддържат в нормално жизнеспособно състояние. Тогава тялото на жената се подготвя за настъпването на бременността, имитирайки естествените промени в хормоналните нива. Когато тялото на жената е готово за бременност, се получава спермата на мъжа. За целта мъж или мастурбира с еякулация на сперматозоиди в специална чаша, или се получават сперматозоиди по време на пункцията на тестисите със специална игла (ако изтичането на сперматозоиди е невъзможно по някаква причина). След това от спермата се изолират жизнеспособни сперматозоиди и в епруветка под контрола на микроскоп те се поставят върху хранителна среда към яйцата, получени преди това от яйчниците на жената. Те изчакват 12 часа, след което под микроскоп се изолират оплодени яйца (зиготи). Тези зиготи се инжектират в матката на жената, надявайки се, че те могат да се прикрепят към стената й и да образуват оплодено яйце. В този случай ще настъпи желаната бременност..

2 седмици след прехвърлянето на ембрионите в матката се определя нивото на хорион гонадотропин (hCG) в кръвта, за да се определи дали е настъпила бременност. Ако нивото на hCG се е увеличило, тогава бременността е започнала. В този случай жената се регистрира за бременност и започва да посещава гинеколог. Ако нивото на hCG остане в рамките на нормалните стойности, значи бременността не е настъпила и IVF цикълът трябва да се повтори.

За съжаление, дори с въвеждането на готов ембрион в матката, бременността може да не настъпи, тъй като оплодената яйцеклетка няма да се прикрепи към стените и да умре. Следователно за началото на бременността може да са необходими няколко цикъла на ин витро оплождане (препоръчва се не повече от 10). Вероятността за закрепване на ембриона към стената на матката и съответно успехът на IVF цикъла до голяма степен зависи от възрастта на жената. Така че за един IVF цикъл вероятността за бременност при жени под 35 години е 30-35%, при жени 35-37 години - 25%, при жени 38-40 години - 15-20% и при жени над 40 години - 6- десет%. Вероятността за бременност с всеки следващ IVF цикъл не намалява, но остава същата, съответно при всеки следващ опит общата вероятност за забременяване само се увеличава.

Интрацитоплазматично инжектиране на сперматозоиди - ICSI

Този метод е вторият най-често използван след IVF и всъщност е модификация на IVF. Съкращението на името на метода ICSI по никакъв начин не се дешифрира, тъй като това е калка от английската абревиатура - ICSI, в която звукът на буквите на английския език е написан с руски букви, които предават тези звуци. А съкращението на английски език означава IntraCytoplasmic Sperm Injection, което се превежда на руски като „интрацитоплазмена инжекция на сперматозоиди“. Следователно в научната литература методът ICSI се нарича още ICIS, което е по-правилно, тъй като второто съкращение (ICIS) произлиза от първите букви на руските думи, които съставят името на манипулацията. Въпреки това, заедно с името ICIS, не съвсем правилното съкращение ICSI се използва много по-често..

Разликата между ICSI и IVF е, че сперматозоидът се въвежда точно в цитоплазмата на яйцеклетката с тънка игла, а не просто се поставя с нея в същата епруветка. Тоест, при конвенционалното IVF, яйцеклетките и сперматозоидите просто се оставят на хранителна среда, което позволява на мъжките полови полови клетки да се приближат до женските и да ги оплодят. И с ICSI не се очаква спонтанно оплождане, но се произвежда чрез въвеждане на сперматозоид в цитоплазмата на яйцето със специална игла. ICSI се използва, когато има много малко сперматозоиди или те са неподвижни и не могат сами да оплодят яйцеклетка. Останалата част от процедурата по ICSI е напълно идентична с IVF.

Вътрематочна инсеминация

Третият метод на изкуствено осеменяване е осеменяване, по време на което спермата на мъжа се инжектира директно в матката на жената по време на овулацията с помощта на специален тънък катетър. Осеменяването се използва, когато сперматозоидите по някаква причина не могат да проникнат в матката на жената (например, когато мъжът не е в състояние да еякулира във влагалището, с лоша подвижност на сперматозоидите или с прекалено вискозна цервикална слуз).

Как е изкуственото осеменяване?

Общи принципи на IVF-ICSI изкуственото осеменяване

Тъй като всички IVF и ICSI процедури се извършват по един и същи начин, с изключение на лабораторния метод за оплождане на яйцеклетките, ще ги разгледаме в един раздел, като уточним подробностите и отличителните характеристики на ICSI, ако е необходимо.

И така, процедурата за IVF и ICSI се състои от следните последователни етапи, които съставляват един цикъл на ин витро оплождане:
1. Стимулиране на фоликулогенезата (яйчниците), за да се получат няколко зрели яйцеклетки от яйчниците на жената.
2. Събиране на зрели яйцеклетки от яйчниците.
3. Вземане на сперма от мъж.
4. Оплождане на ооцити със сперматозоиди и получаване на ембриони в лабораторията (с IVF, сперматозоидите и яйцеклетките просто се поставят в една тръба, след което най-силните мъжки гамети оплождат женската. А с ICSI сперматозоидите се инжектират със специална игла в цитоплазмата на яйцеклетката).
5. Отглеждане на ембриони в лабораторията за 3 - 5 дни.
6. Прехвърляне на ембриони в матката на жената.
7. Наблюдение на настъпването на бременността 2 седмици след прехвърлянето на ембриони в матката.

Целият цикъл на IVF или ICSI продължава 5-6 седмици, като най-дългите са етапите на стимулиране на фоликулогенезата и две седмици изчакване за контрол на бременността след прехвърляне на ембриона в матката. Нека разгледаме всеки етап от IVF и ICSI по-подробно.

Първият етап на IVF и ICSI е стимулирането на фоликулогенезата, за която жената приема хормонални лекарства, които засягат яйчниците и причиняват растежа и развитието на няколко десетки фоликула, в които се образуват яйцеклетки. Целта на стимулирането на фоликулогенезата е да се образуват няколко яйца едновременно в яйчниците, готови за оплождане, които могат да бъдат избрани за по-нататъшни манипулации..

За този етап лекарят избира така наречения протокол - режим на прием на хормонални лекарства. Съществуват различни протоколи за IVF и ICSI, които се различават един от друг в дози, комбинации и продължителност на хормоналните лекарства. Във всеки случай протоколът се избира индивидуално, в зависимост от общото състояние на организма и причината за безплодието. Ако един протокол е неуспешен, т.е. след неговото завършване, бременността не е настъпила, тогава за втория цикъл на IVF или ICSI лекарят може да предпише различен протокол.

Преди началото на стимулацията на фоликулогенезата, лекарят може да препоръча прием на орални контрацептиви за 1-2 седмици, за да се потисне производството на нейните собствени полови хормони от яйчниците на жената. Необходимо е да се потисне производството на собствени хормони, за да не настъпи естествена овулация, при която узрява само една яйцеклетка. А за IVF и ICSI трябва да вземете няколко яйцеклетки, а не едно, за което се извършва стимулация на фоликулогенезата.

След това започва действителният етап на стимулиране на фоликулогенезата, който винаги се определя на 1 - 2 дни от менструалния цикъл. Тоест, трябва да започнете да приемате хормонални лекарства за стимулиране на яйчниците от 1 до 2 дни от следващата менструация..

Стимулирането на яйчниците се извършва съгласно различни протоколи, но винаги включва използването на лекарства от фоликулостимулиращата хормонална група, хорион гонадотропин и агонисти или антагонисти на агонисти на гонадотропин освобождаващ хормон. Редът, продължителността и дозировката на употребата на лекарства от всички тези групи се определят от лекуващия репродуктивен лекар. Има два основни типа протоколи за стимулиране на овулацията - кратки и дълги.

При дълги протоколи стимулацията на овулацията започва на 2-ия ден от следващата менструация. В този случай жената първо прави подкожни инжекции на фоликулостимулиращи хормонални препарати (Puregon, Gonal и др.) И агонисти или антагонисти на освобождаващи гонадотропин хормони (Goserelin, Triptorelin, Buserelin, Dipherelin и др.). И двете лекарства се прилагат ежедневно като подкожни инжекции и веднъж на всеки 2 до 3 дни се извършва кръвен тест за определяне на концентрацията на естроген в кръвта (Е2), както и ултразвуково сканиране на яйчниците с измерване на размера на фоликула. Когато концентрацията на естроген Е2 достигне 50 mg / l и фоликулите нараснат до 16 - 20 mm (средно това се случва за 12 - 15 дни), инжекциите на фоликулостимулиращ хормон се спират, прилагането на агонисти или антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон продължава и се добавят инжекции на хорион гонадотропин ( HCG). Освен това чрез ултразвук се проследява отговорът на яйчниците и се определя продължителността на инжекциите на хорион гонадотропин. Прилагането на агонисти или антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон се спира един ден преди спиране на инжекциите на хорион гонадотропин. След това, 36 часа след последното инжектиране на hCG, зрелите яйцеклетки се вземат от яйчниците на жената с помощта на специална игла под анестезия..

В кратки протоколи стимулацията на яйчниците също започва от 2 ден на менструацията. В този случай жената едновременно инжектира едновременно три лекарства - фоликулостимулиращ хормон, агонист или антагонист на гонадотропин-освобождаващ хормон и хорион гонадотропин. На всеки 2 - 3 дни се извършва ултразвуково сканиране с измерване на размера на фоликулите и когато се появят най-малко три фоликула с диаметър 18 - 20 mm, тогава приложението на фоликулостимулиращи хормонални препарати и агонисти или антагонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон се спира, но за още 1-2 дни хорион гонадотропин. След 35 - 36 часа след последното инжектиране на хорион гонадотропин, яйчниците се вземат от яйчниците.

Процедурата за събиране на яйца се извършва под упойка, поради което е напълно безболезнена за жената. Яйцеклетките се събират с помощта на игла, поставена в яйчниците през предната коремна стена или през вагината под ултразвуково ръководство. Самото събиране на клетки продължава 15 - 30 минути, но след приключване на манипулацията жената се оставя в медицинско заведение под наблюдение за няколко часа, след което се освобождава вкъщи, като препоръчва да се въздържат от работа и шофиране за един ден..

След това се получават сперматозоиди за оплождане. Ако мъжът е в състояние да еякулира, тогава спермата се получава по метода на обикновената мастурбация директно в медицинско заведение. Ако мъжът не е в състояние да еякулира, тогава спермата се получава чрез пункция на тестисите, извършена под упойка, подобно на манипулацията на вземане на яйцеклетки от яйчниците на жена. При липса на партньор от мъжки пол, донорската сперма, избрана от жената, се изважда от хранилището.

Спермата се транспортира до лабораторията, където се приготвя чрез секреция на сперматозоиди. След това, съгласно метода на IVF, яйцата и спермата се смесват върху специална хранителна среда и се оставят за 12 часа за оплождане. Обикновено 50% от яйцата, които вече са ембриони, се оплождат. Именно те са селектирани и отглеждани при специални условия в продължение на 3 - 5 дни..

Според метода ICSI, след подготовка на сперматозоидите, под микроскоп, лекарят избира най-жизнеспособните сперматозоиди и ги вкарва директно в яйцето със специална игла, след което оставят ембрионите върху хранителна среда за 3 - 5 дни.

Готовите 3 - 5-дневни ембриони се прехвърлят в матката на жената с помощта на специален катетър. В зависимост от възрастта и състоянието на тялото на жената, 1 до 4 ембриони се прехвърлят в матката. Колкото по-млада е жената, толкова по-малко ембриони се имплантират в матката, тъй като вероятността от присаждането им е много по-висока от тази на възрастните жени. Следователно, колкото по-възрастна е жената, толкова повече ембриони се имплантират в матката, за да може поне един да се прикрепи към стената и да започне да се развива. Понастоящем се препоръчва жените на възраст под 35 години да прехвърлят 2 ембриона в матката, жените на възраст 35 - 40 години - 3 ембриона, а жените над 40 години - 4 - 5 ембриони.
След прехвърляне на ембриони в матката, трябва да наблюдавате състоянието си и незабавно да се консултирате с лекар, ако се появят следните симптоми:

 • Втрисане и треска;
 • Неприятно миришещо вагинално течение;
 • Болки в корема и спазми;
 • Кървене от гениталния тракт;
 • Кашлица, задух и болка в гърдите;
 • Силно гадене или повръщане;
 • Болки на всяко място.

След като ембрионите се прехвърлят в матката, лекарят предписва прогестеронови препарати (Utrozhestan, Dyufaston и др.) И очаква две седмици, които са необходими на ембриона да се прикрепи към стените на матката. Ако поне един ембрион се прикрепи към стената на матката, тогава жената ще има бременност, която може да се определи две седмици след трансплантацията на ембриона. Ако никой от имплантираните ембриони не се прикрепи към маточната стена, тогава бременността няма да се осъществи и IVF-ICSI цикълът се счита за неуспешен..

Дали е настъпила бременност се определя от концентрацията на хорион гонадотропин (hCG) в кръвта. Ако нивото на hCG съответства на бременност, тогава се извършва ултразвуково сканиране. И ако феталното яйце се вижда на ултразвука, значи бременността е дошла. Освен това лекарят определя броя на ембрионите и ако са повече от два, тогава се препоръчва да се намалят всички други плодове, така че да няма многоплодна бременност. Намаляването на ембрионите се препоръчва, тъй като рисковете от усложнения и неблагоприятно прекъсване на бременността са твърде високи при многоплодна бременност. След установяване на факта на бременност и намаляване на ембрионите (ако е необходимо), жената отива при акушер-гинеколог за управление на бременността.

Тъй като бременността не винаги настъпва след първия опит за IVF или ICSI, може да са необходими няколко IVF цикъла за успешно зачеване. Препоръчва се провеждането на IVF и ICSI цикли без прекъсване до бременност (но не повече от 10 пъти).

По време на IVF и ICSI циклите е възможно да се замразят ембриони, които са били „ненужни“ и не са били трансплантирани в матката. Такива ембриони могат да бъдат размразени и използвани за следващия опит за зачеване..

Освен това, по време на IVF-ICSI цикъла, може да се извърши пренатална диагностика на ембриони, преди те да бъдат трансплантирани в матката. В хода на пренаталната диагностика се разкриват различни генетични аномалии в формираните ембриони и се избиват ембриони с генни нарушения. Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика се избират и пренасят в матката само здрави ембриони без генетични аномалии, което намалява риска от спонтанен спонтанен аборт и раждане на деца с наследствени заболявания. Понастоящем използването на пренатална диагностика може да предотврати раждането на деца с хемофилия, миопатия на Дюшен, синдром на Мартин-Бел, синдром на Даун, синдром на Патау, синдром на Едуардс, синдром на Шершевски-Търнър и редица други генетични заболявания..

Пренаталната диагностика преди ембриотрансфер в матката се препоръчва в следните случаи:

 • Раждането на деца с наследствени и вродени заболявания в миналото;
 • Наличието на генетични аномалии при родителите;
 • Два или повече неуспешни опита за IVF в миналото;
 • Мехури на бенки по време на предходна бременност;
 • Голям брой сперматозоиди с хромозомни аномалии
 • Възраст на жената над 35 години.

Общи принципи на изкуственото осеменяване чрез осеменяване

Този метод ви позволява да забременеете в условия, които са възможно най-близки до естествените. Поради своята висока ефективност, ниска инвазивност и относителна лекота на изпълнение, изкуственото осеменяване е много популярен метод за лечение на безплодие..

Същността на техниката на изкуственото осеменяване е въвеждането на специално подготвен мъжки сперматозоид в женския генитален тракт по време на овулация. Това означава, че за осеменяване, според резултатите от ултразвук и тест ленти за еднократна употреба, се изчислява денят на овулацията при жената и на базата на това се установява времето за въвеждане на сперматозоиди в гениталния тракт. Като правило, за да се увеличи вероятността от бременност, сперматозоидите се инжектират в гениталния тракт на жената три пъти - един ден преди овулацията, в деня на овулацията и един ден след овулацията..

Спермата се взема от мъж директно в деня на осеменяването. Ако жената е самотна и няма партньор, тогава донорската сперма се взема от специална банка. Преди да бъдат въведени в гениталния тракт, сперматозоидите се концентрират, отстраняват се анормални, неподвижни и нежизнеспособни сперматозоиди, както и епителни клетки и микроби. Само след обработка сперматозоидите, съдържащи концентрат от активни сперматозоиди без примеси на микробна флора и клетки, се инжектират в женския генитален тракт.

Самата процедура по осеменяване е доста проста, поради което се провежда в поликлиника на обикновен гинекологичен стол. За осеменяване жената сяда на стол, в гениталния й тракт се вкарва тънък еластичен гъвкав катетър, през който концентрирана, специално подготвена сперма се инжектира с конвенционална спринцовка. След въвеждането на сперматозоиди се поставя капачка със сперма върху шийката на матката и жената се оставя да лежи в непроменено положение за 15 до 20 минути. След това, без да сваля капачката със сперматозоиди, на жената е позволено да стане от гинекологичния стол и да прави обичайните си обичайни неща. Спермата се отстранява от жената сама след няколко часа.

Приготвените сперматозоиди, в зависимост от причината за безплодие, могат да бъдат поставени от лекаря във влагалището, в шийката на матката, в маточната кухина и в маточните тръби. Въпреки това, най-често спермата се инжектира в маточната кухина, тъй като тази опция за осеменяване има оптимален баланс на ефективност и лекота на изпълнение..

Процедурата за изкуствено осеменяване е най-ефективна при жени под 35-годишна възраст, при които бременността настъпва в около 85 - 90% от случаите след 1 - 4 опита за инжектиране на сперматозоиди в гениталния тракт. Трябва да се помни, че на жените на всяка възраст се препоръчва да правят не повече от 3 - 6 опита за изкуствено осеменяване, защото ако всички те се провалят, тогава методът трябва да бъде признат за неефективен в конкретния случай и да се премине към други методи за изкуствено осеменяване (IVF, ICSI).

Списъци на лекарства, използвани за различни методи за изкуствено осеменяване

В момента на различни етапи на IVF и ICSI се използват следните лекарства:

1. Гонадотропин-освобождаващи хормони агонисти:

 • Goserelin (Zoladex);
 • Triptorelin (Dipherelin, Decapeptyl, Decapeptyl-Depo);
 • Бусерелин (Buserelin, Buserelin-Depo, Buserelin Long FS).
2. Антагонисти на освобождаващи хормони на гонадотропин:
 • Ганиреликс (Оргалутран);
 • Cetrorelix (Cetrotide).
3. Препарати, съдържащи гонадотропни хормони (фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, менотропини):
 • Фолитропин алфа (Gonal-F, Фолитроп);
 • Фолитропин бета (Puregon);
 • Корифолитропин алфа (Elonva);
 • Фолитропин алфа + лутропин алфа (Pergoveris);
 • Урофолитропин (Alterpur, Bravell);
 • Менотропини (Menogon, Menopur, Menopur Multi-dose, Merional, HuMoG).
4. Препарати на хорион гонадотропин:
 • Хорион гонадотропин (хорион гонадотропин, прегнил, екостимулин, хорагон);
 • Хориогонадотропин алфа (Ovitrel).
5. производни на прегнена:
 • Прогестерон (Iprozhin, Krainon, Prajisan, Utrozhestan).
6. Производни на прегнадиен:
 • Дидрогестерон (Duphaston);
 • Мегестрол (Megeis).

Горните хормонални препарати се използват непрекъснато в IVF-ICSI цикли, тъй като стимулират фоликуларен растеж, овулация и поддържане на жълтото тяло след ембриотрансфер. Въпреки това, в зависимост от индивидуалните характеристики и състоянието на тялото на жената, лекарят може допълнително да предпише редица други лекарства, например болкоуспокояващи, успокоителни и др..

За изкуствено осеменяване могат да се използват същите лекарства, както при IVF и ICSI цикли, ако се планира въвеждане на сперматозоиди в гениталния тракт на фона на индуцирана, а не естествена овулация. Ако обаче се предвижда осеменяване за естествена овулация, тогава, ако е необходимо, след въвеждането на сперматозоидите в гениталния тракт се използват само препарати от производни на прегнене и прегнадиен..

Изкуствено осеменяване: методи и тяхното описание (изкуствено осеменяване, IVF, ICSI), в които случаи се използват - видео

Изкуствено осеменяване: как се случва, описание на методите (IVF, ICSI), коментари на ембриолози - видео

Изкуствено осеменяване стъпка по стъпка: извличане на яйцеклетки, оплождане с помощта на ICSI и IVF методи, трансплантация на ембриони. Процесът на замразяване и съхранение на ембриони - видео

Списък на тестовете за изкуствено осеменяване

Преди да започне производството на IVF, ICSI или осеменяване, за да се избере оптималният метод за изкуствено осеменяване, се провеждат следните изследвания:

 • Определяне на концентрациите на пролактин, фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони и стероиди (естрогени, прогестерон, тестостерон) в кръвта;
 • Ултразвук на матката, яйчниците и фалопиевите тръби чрез трансвагинален достъп;
 • Проходимостта на фалопиевите тръби се оценява по време на лапароскопия, хистеросалпингография или контрастна ехохистеросалпингоскопия;
 • Състоянието на ендометриума се оценява по време на ултразвук, хистероскопия и биопсия на ендометриума;
 • Спермограма за партньора (в допълнение към спермограмата се извършва смесена антиглобулинова реакция на сперматозоидите, ако е необходимо);
 • Тестове за наличие на генитални инфекции (сифилис, гонорея, хламидия, уреаплазмоза и др.).

Ако се открият някакви отклонения от нормата, се провежда необходимото лечение, осигуряващо нормализиране на общото състояние на тялото и подготвяне на гениталиите максимално за предстоящите манипулации.

Освен това, на етапа на подготовка за извършване на изкуствено осеменяване по какъвто и да е метод, се провеждат следните изследвания:

 • Кръвен тест за сифилис (MRP, ELISA) за жена и мъж (донор на сперма);
 • Кръвен тест за ХИВ / СПИН, хепатит В и С, както и за херпес симплекс вирус както за жени, така и за мъже;
 • Микроскопско изследване на цитонамазки от влагалището на жените и уретрата на мъжете за микрофлора;
 • Бактериална култура на цитонамазки от гениталиите на мъже и жени за трихомонади и гонококи;
 • Микробиологично изследване на отделящите се гениталии на мъже и жени за хламидии, микоплазма и уреаплазма;
 • Откриване на вируси на херпес симплекс от тип 1 и 2, цитомегаловирус в кръвта на жените и мъжете чрез PCR;
 • Пълна кръвна картина, биохимичен кръвен тест, коагулограма за жена;
 • Общ анализ на урината за жена;
 • Определяне на присъствието в кръвта на антитела от типове G и M към вируса на рубеола при жена (при липса на антитела в кръвта те се ваксинират срещу рубеола);
 • Анализ на цитонамазка от генитални органи на жената за микрофлора;
 • Цитологична цитонамазка от шийката на матката;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • Флуорография за жени, които не са правили това проучване повече от 12 месеца;
 • Електрокардиограма за жена;
 • Мамография за жени над 35 години и ехография на млечните жлези за жени под 35 години;
 • Консултация с генетик за жени, чиито кръвни роднини са имали случаи на раждане на деца с генетични заболявания или вродени малформации;
 • Спермограма за мъже.

Ако по време на прегледа се открият ендокринни нарушения, тогава жената се консултира с ендокринолог и предписва необходимото лечение. При наличие на патологични образувания в гениталиите (миома на матката, полипи на ендометриума, хидросалпинкс и др.) Се извършва лапароскопия или хистероскопия с отстраняване на тези новообразувания.

Показания за изкуствено осеменяване

Показания за IVF са следните състояния или заболявания и при двамата, или при един от партньорите:

1. Безплодие от всякакъв произход, което не се поддава на терапия с хормонални лекарства и лапароскопски хирургични интервенции, извършвани в продължение на 9 до 12 месеца.

2. Наличието на заболявания, при които настъпването на бременност без IVF е невъзможно:

 • Отсъствие, запушване или отклонения в структурата на фалопиевите тръби;
 • Синдром на поликистозните яйчници;
 • Ендометриоза, която не се повлиява от терапията;
 • Липса на овулация;
 • Изхабяване на яйчниците.
3. Пълно отсъствие или малко количество сперма в спермата на партньора.

4. Ниска подвижност на сперматозоидите.

Показанията за ICSI са същите условия като за IVF, но с наличието на поне един от следните фактори от страна на партньора:

 • Нисък брой сперматозоиди;
 • Ниска подвижност на сперматозоидите;
 • Голям брой анормални сперматозоиди;
 • Наличието на антиспермни антитела в спермата;
 • Малък брой получени яйца (не повече от 4 броя);
 • Неспособност на мъжа да еякулира;
 • Нисък процент на оплождане на яйцеклетки (по-малко от 20%) в предишни IVF цикли.

Показания за изкуствено осеменяване са следните състояния или заболявания при единия или и двамата партньори:

1. От мъжката страна:

 • Сперматозоиди с ниска плодовитост (нисък брой, ниска подвижност, висок процент дефектни сперматозоиди и др.);
 • Малък обем и висок вискозитет на спермата;
 • Наличието на антиспермни антитела;
 • Нарушение на способността за еякулация;
 • Ретроградна еякулация (изхвърляне на сперма в пикочния мехур);
 • Аномалии на структурата на пениса и уретрата при мъж;
 • Състояние след вазектомия (лигиране на семепровода).
2. От страна на жената:
 • Безплодие от цервикален произход (например твърде вискозна цервикална слуз, която предотвратява навлизането на сперматозоиди в матката и др.);
 • Хроничен ендоцервицит;
 • Хирургични интервенции на шийката на матката (конизация, ампутация, криодеструкция, диатермокоагулация), които доведоха до нейната деформация;
 • Вагинизъм;
 • Необяснимо безплодие;
 • Антиспермни антитела;
 • Рядка овулация;
 • Алергия към сперма.

Противопоказания за изкуствено осеменяване

В момента има абсолютни противопоказания и ограничения за използването на методи за изкуствено осеменяване. При наличие на абсолютни противопоказания, процедурата за оплождане не трябва да се провежда при никакви обстоятелства, докато не се отстрани противопоказателният фактор. Ако има ограничения за изкуствено осеменяване, процедурата е нежелана, но е възможно с повишено внимание. Ако обаче има ограничения за изкуственото осеменяване, препоръчително е първо да се елиминират тези ограничаващи фактори и едва след това да се извършват медицински манипулации, тъй като това ще увеличи тяхната ефективност..

Така че, съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, противопоказания за IVF, ICSI и изкуствено осеменяване са следните състояния или заболявания при един или и двамата партньори:

 • Активна туберкулоза;
 • Остър хепатит А, В, С, D, G или обостряне на хроничен хепатит В и С;
 • Сифилис (оплождането се отлага до излекуване на инфекцията);
 • ХИВ / СПИН (на етапи 1, 2А, 2В и 2В, изкуственото осеменяване се отлага до преминаването на болестта в субклинична форма, а на етапи 4А, 4В и 4С, IVF и ICSI се отлагат, докато инфекцията премине в ремисия);
 • Злокачествени тумори на всякакви органи и тъкани;
 • Доброкачествени тумори на женските полови органи (матка, цервикален канал, яйчници, фалопиеви тръби);
 • Остра левкемия;
 • Миелодиспластични синдроми;
 • Лимфоми;
 • Лимфогрануломатоза;
 • Хронична миелоидна левкемия в терминален стадий или изискваща терапия с инхибитори на тирозин киназа;
 • Взривни кризи при хронична миелоидна левкемия;
 • Тежка апластична анемия;
 • Хемолитични анемии по време на остри хемолитични кризи;
 • Идиопатична тромбоцитопенична пурпура, неподлежаща на терапия;
 • Остра атака на порфирия, при условие че ремисията е продължила по-малко от 2 години;
 • Хеморагичен васкулит (пурпура на Шенлайн-Хенох);
 • Антифосфолипиден синдром (тежко протичане);
 • Захарен диабет с краен стадий на бъбречна недостатъчност при невъзможност за бъбречна трансплантация;
 • Захарен диабет с бъбречна трансплантация;
 • Захарен диабет с прогресивна пролиферативна ретинопатия;
 • Хиперпаратиреоидизъм (тежко протичане с прояви от костите и вътрешните органи);
 • Хронични и продължителни психични разстройства с постоянни психози и деменция или с голяма вероятност от обостряне по време на бременност и раждане;
 • Наследствени и дегенеративни психични заболявания;
 • Психични заболявания, дължащи се на прием на вещества, които засягат централната нервна система;
 • Нарушения на настроението;
 • Неизлечими инвалидни заболявания на нервната система, придружени от тежки двигателни и психични разстройства;
 • Ревматични сърдечни дефекти, придружени от циркулаторна недостатъчност от 2B или 3 градуса, висока белодробна хипертония или тромбоемболични усложнения;
 • Кардиомиопатия;
 • Болест на Aerz (Ayers);
 • Състояние след сърдечна операция (непълна корекция на вродено сърдечно заболяване, след протезиране на няколко клапана);
 • Аневризма на аортата или основните артерии (церебрални, бъбречни, илиачни, далачни и др.);
 • Тромбоемболично заболяване и тромбоемболични усложнения (емболия на мозъчните артерии, ръцете, краката, бъбреците, белодробната артерия и др.);
 • Хипертония етап IIB или III без ефект от лечението;
 • Тежък дихателен дистрес;
 • Чернодробна недостатъчност;
 • Остра мастна чернодробна болест;
 • Цироза на черния дроб, съчетана с портална хипертония с риск от кървене от вените на хранопровода или чернодробна недостатъчност;
 • Болест на Crohn, усложнена от стеноза на червата, фистули, малабсорбция и кървене;
 • Язвен колит, усложнен от дилатация на червата, обилна диария и чревно кървене;
 • Целиакия, усложнена от малабсорбция на хранителни вещества в тънките черва;
 • Херния на предната коремна стена;
 • Чревни сраствания с повтаряща се обструкция;
 • Чревни фистули;
 • Остър или обостряне на хроничен гломерулонефрит;
 • Хронична бъбречна недостатъчност от всякакъв произход;
 • Дрифт на мехурчета, причинен от предишна бременност;
 • Хорионепителиом;
 • Ревматоиден артрит, неподлежащ на терапия, бързо прогресиращ и даващ усложнения на други органи;
 • Полиартериит с белодробно засягане (Churg-Strauss);
 • Нодоза полиартериит;
 • Грануломатоза на Вегенер;
 • Синдром на Takayasu;
 • Системен лупус еритематозус с чести обостряния;
 • Дерматополимиозит, изискващ лечение с високи дози глюкокортикоиди;
 • Системна склеродермия с висока активност на процеса;
 • Синдром на Sjogren в тежки случаи;
 • Вродени малформации на матката, при които е невъзможно бременността;
 • Вродени малформации на сърцето, аортата и белодробната артерия (дефект на предсърдната преграда, дефект на вентрикуларната преграда, артериален патент на дуктуса, аортна стеноза, коарктация на аортата, стеноза на белодробната артерия, транспониране на големи съдове, пълна форма на атриовентрикуларна комуникация, общ артериален ствол на сърцето, отделен вентрикуларен сърдечен апарат или полулунни клапи), които водят до циркулаторна недостатъчност или белодробна хипертония;
 • Вродени аномалии в структурата на атриовентрикуларните клапи, придружени от регургитация от 3-4 градуса и сложни аритмии;
 • Тетрада на Фало;
 • Пентад от Фало;
 • Аномалия на Ебщайн;
 • Синдром на Айзенменгер;
 • Синдром на Lyutembashe;
 • Единственият бъбрек, ако човек има азотемия, артериална хипертония, туберкулоза, пиелонефрит, хидронефроза;
 • Екстрофия на пикочния мехур;
 • Вродена множествена артрогрипоза;
 • Дисплазия на костите или гръбначния стълб;
 • Вродена крехкост на костите;
 • Вродена липса на крака или ръце;
 • Краниосиностоза;
 • Пълна обструкция, отсъствие или отклонения в структурата на фалопиевите тръби (само за изкуствено осеменяване).

Следните условия или заболявания са ограничения за IVF, ICSI и изкуствено осеменяване:
 • Нисък овариален резерв според данни от ултразвук или според концентрацията на анти-Мюлеров хормон в кръвта (само за IVF и ICSI);
 • Условия, при които е посочено използването на донорски яйцеклетки, сперма или ембриони;
 • Пълна невъзможност за понасяне на бременност;
 • Наследствени заболявания, свързани с женската полова Х хромозома (хемофилия, мускулна дистрофия на Дюшен, ихтиоза, амиотрофия на Шарко-Мари и др.). В този случай производството на IVF се препоръчва само със задължителна диагностика преди имплантацията..

Усложнения на изкуственото осеменяване

Както самата процедура за изкуствено осеменяване, така и лекарствата, използвани при различни методи, могат в много редки случаи да доведат до усложнения като:

 • Многоплодна бременност;
 • Извънматочна бременност;
 • Синдром на хиперстимулация на яйчниците;
 • Руптура на яйчниците;
 • Кървене и вагинално отделяне след събиране на зрели яйца.

Най-тежките усложнения при изкуственото осеменяване са разкъсване на яйчниците и хиперстимулация на яйчниците. Руптурата на яйчниците е изключително рядка и синдромът на хиперстимулация е малко по-чест - средно при 2-6% от жените. Синдромът на хиперстимулация на яйчниците възниква на фона на употребата на хормонални лекарства на етапа на индукция на овулацията в IVF и ICSI цикли и се проявява в силна коремна болка, повръщане, тромбоза на съдовете на белите дробове и краката, както и нарушение на водния и електролитния баланс.

Сперма за изкуствено осеменяване

За всеки метод на изкуствено осеменяване спермата може да се използва както от партньор на жена (официален съпруг или съпруг, общ закон, партньор, любовник и т.н.), така и от донор.

Ако жената реши да използва спермата на партньора си, тогава ще трябва да се подложи на преглед и да дари биологичен материал в лабораторията на специализирано лечебно заведение, като посочи необходимата информация за себе си (пълно име, година на раждане) в отчетната документация и подпише информирано съгласие за желания метод за изкуствено осеменяване. Преди да дари сперма, мъжът се съветва да не прави секс или да мастурбира с еякулация в продължение на 2 до 3 дни, както и да се въздържа от пиене на алкохол, пушене и преяждане. Обикновено сперматозоидите се даряват на същия ден, когато се събират яйцата на жената или когато е насрочена процедурата за осеменяване.

Ако жената е самотна или партньорът й не може да осигури сперма, тогава може да се използва донорска сперма от специална банка. Банката за сперма съхранява замразени проби от сперма от здрави мъже на възраст от 18 до 35 години, сред които можете да изберете най-предпочитаната опция. За да се улесни изборът на донорска сперма, банката данни съдържа шаблонни карти, които посочват физическите параметри на донор, като височина, тегло, цвят на очите и косата, форма на носа, ушите и др..

След като е избрала желаната донорска сперма, жената започва да прави необходимите препарати за процедурите за изкуствено осеменяване. След това, в определения ден, лабораторният персонал размразява и подготвя донорска сперма и я използва по предназначение..

Понастоящем се използват само донорски сперматозоиди от мъже с отрицателни тестове за ХИВ, сифилис, хепатит В и С, така че жената може да бъде сигурна, че няма да се зарази с опасни заболявания от биологичен материал на някой друг.

Донор за ин витро оплождане

Всеки здрав мъж на възраст от 18 до 35 години, който не страда от ХИВ / СПИН, хепатит В и С или генетични хромозомни аномалии, може да стане донор за изкуствено осеменяване..

Преди да позволите на мъж да дари сперма, се извършва следният задължителен преглед:

 • Преглед от психиатър;
 • Преглед от терапевт;
 • Преглед от уролог;
 • Определяне на антитела към причинителя на сифилис в кръвта;
 • Определяне на антигени на вируса на херпес симплекс в кръвта;
 • Определяне на антитела от типа M, G към HIV 1 и HIV 2;
 • Определяне на антитела от типове M, G към вируси на хепатит B и C;
 • Изследване на цитонамазки от уретрата за гонококи (микроскопски), цитомегаловирус (PCR), хламидии, микоплазма и уреаплазма (бактериална култура);
 • Спермограма.

Въз основа на резултатите от прегледа лекарят подписва допускане за даряване на сперма, след което мъжът може да дари своя семен материал за по-нататъшно съхранение и употреба..

За всеки донор на сперма, съгласно заповед 107n на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, се въвежда следната индивидуална карта, която отразява всички основни и необходими параметри на физическите данни и здравословното състояние на мъжа:

Индивидуална карта за донор на сперма

ПЪЛНО ИМЕ.___________________________________________________________________
Дата на раждане ________________________ Националност ______________________
Състезание ___________________________________________________
Място на постоянна регистрация ____________________________________________
Номер за връзка _____________________________
Образование _________________________ Професия ____________________________
Вредни и / или опасни производствени фактори (да / не) Какво: _________
Семейно положение (неженен / женен / разведен)
Присъствието на деца (да / не)
Наследствени заболявания в семейството (да / не)
Лоши навици:
Пушене (да / не)
Пиене на алкохол (с честота ___________________) / не пийте)
Употребата на наркотични вещества и / или психотропни вещества:
Без лекарско предписание
(никога не се използва / с честота ______________________) / редовно)
Сифилис, гонорея, хепатит (не болен / болен)
Имали ли сте някога положителен или неопределен отговор при тестване за ХИВ, хепатит В или С вирус? (добре не)
Е / не е под диспансерно наблюдение в дерматовенерологичен диспансер / невропсихиатричен диспансер ________
Ако е така, при кой лекар специалист _______________________________________________
Фенотипни черти
Височина тегло__________________
Коса (права / къдрава / къдрава) Цвят на косата _____________________________
Форма на очите (европейска / азиатска)
Цвят на очите (син / зелен / сив / лешников / черен)
Нос (прав / крив / нагърнат / широк)
Лице (кръгло / овално / тясно)
Стигма ____________________________________________________________
Чело (високо / ниско / нормално)
Допълнителна информация за себе си (не се изисква за попълване)
_________________________________________________________________________
Какво беше болно през последните 2 месеца ___________________________________________
Кръвна група и Rh фактор ________________ (________) Rh (________).

Изкуствено осеменяване на самотни жени

Според закона на всички самотни жени на възраст над 18 години е разрешено да използват процедурата за изкуствено осеменяване с цел да имат дете. За производството на изкуствено осеменяване в такива случаи, като правило, те прибягват до използване на донорска сперма.

Цена на процедурите

Цената на процедурите за изкуствено осеменяване е различна в различните страни и за различните методи. Така че, IVF в Русия струва около 3-6 хиляди долара (заедно с лекарства), в Украйна - 2,5-4 хиляди долара (също заедно с лекарства), в Израел - 14-17 хиляди долара (заедно с лекарства ). Цената на ICSI е приблизително 700 - 1000 долара по-скъпа от IVF в Русия и Украйна и 3000 - 5000 в Израел. Цената на изкуственото осеменяване варира от 300 до 500 долара в Русия и Украйна и около 2000 до 3500 долара в Израел. Предоставихме цени за процедури за изкуствено осеменяване в доларово изражение, така че да е удобно за сравнение, както и лесно да се конвертира в необходимата местна валута (рубли, гривна, шекели).

Отзиви

Отзивите за изкуственото осеменяване са много разнородни, но в повечето случаи те все още са положителни, тъй като почти всички жени са съгласни, че в името на щастието на майчинството можете да издържите всякакви изпитания.

Когато се изисква изкуствено осеменяване: как тютюнопушенето при мъжете влияе на зачеването. Мъжко безплодие в резултат на тютюнопушене - видео

Когато се изисква изкуствено осеменяване: женско безплодие и други последици от тютюнопушенето - видео

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.