Планирането на зачеването включва общ тест за овулация. Технологията се основава на откриването на лутеинизиращ хормон в урината. Преди овулацията (24-48 часа) съдържанието му в урината се увеличава. След пиковата продукция, която може да се определи чрез тестване, следващите няколко дни са най-добрите за зачеване.

Какво представлява овулацията?

Това е освобождаването на зряла и готова за оплождане яйцеклетка от фоликула. Процесът се наблюдава в средата на репродуктивния цикъл. След като попадне в коремната кухина, яйцето се отнася от ресничките на маточните тръби и попада вътре, където се извършва оплождането.

Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се извършва под въздействието на хормони. В първата половина на цикъла, когато фоликулът узрее, постепенно в него се произвеждат естрогени. Колкото повече са, толкова по-близо е денят на овулация..

Веднага след като нивото на естроген в организма достигне нивото, необходимо за овулацията, настъпва рязко освобождаване на LH и фоликулът се пука. Така че нивото на лутеинизиращия хормон е показателно за прогнозата на овулацията. Това всъщност е в основата на този диагностичен метод..

За какво е тест за овулация??

Успешният период за зачеване е много кратък. Яйцеклетката не е жизнеспособна в рамките на един ден след овулацията и сперматозоидите живеят не повече от 72 часа.

Всъщност може да има само 3-4 дни на месец, през които е възможно зачеването:

 • два дни преди овулацията;
 • първия или втория ден след овулацията.

Поемането на тест ще ви помогне да определите дните, в които е най-вероятно да забременеете. Благодарение на високата си чувствителност (25 mME / ml) се получава по-точен резултат.

Календарните и температурните методи в този случай са по-малко ефективни. Продължителността на първия период от репродуктивния цикъл се различава не само при различните жени, но и при един и същ - в рамките на различни цикли.

Що се отнася до температурния метод, той е трудоемък и неудобен, изисква спазване на много условия, за да се получи статистически надежден резултат..

Основни показания за теста

 1. Необходимостта от определяне на оптималния период за зачеване.
 2. Подготовка за отстраняване на репродуктивен материал за криогенно съхранение.
 3. Даряване на яйцеклетки - прехвърляне на собствените си яйца на други.
 4. Участие на жените в асистирани репродуктивни технологии: IVF, WMO.

Подготовка преди теста

Преди процедурата е необходимо да се определи най-подходящото време за нейното изпълнение:

 1. Ако жената поддържа календар на менструацията, е необходимо да се изчисли интервалът между дните на настъпване на менструацията в продължение на няколко репродуктивни цикъла. Най-често това е 25-31 дни.
 2. Изчислете средната стойност. Това е 26-27 дни. Ако цикълът е напълно нередовен, трябва да посетите лекар и да разберете причините. Може да се наложи зачеването да бъде отложено.
 3. Необходимо е да се извади 17 от полученото число - това е точната продължителност на втория период от репродуктивния цикъл (14 дни) и максималната продължителност на овулацията е 3 дни. Полученият резултат ще бъде самият ден от цикъла, от който трябва да започнете ежедневни измервания..
 4. Ако цикълът не е твърде еднороден, например - 23, 27, 31 дни, тогава за изчисления се взема най-малкият показател. В този случай времето за измерване се удължава и може да се наложи не един, а няколко теста за изследване.
 5. Непосредствено преди тестването не пийте в продължение на 3 часа, дефекирайте в продължение на 2 часа. Необходимо е събраната телесна течност да е достатъчно концентрирана и да съдържа нива на LH за истински резултат..

Кои тестове да използвате?

Компанията Frautest произвежда продукти от три вида:

 • Тест ленти за овулация. 5 домашни тест ленти за овулация с контейнери за събиране на урина.
 • Касети за тест за овулация. 7 теста, предназначени за жени с нередовен цикъл. Касетата се поставя директно под струята урина, така че няма включени контейнери.
 • Планиране. 5 тест ленти, 2 теста за бременност и 7 контейнера в комплект.

Най-простият комплект, който работи за повечето жени с нормален цикъл, е 5 тест ленти от овулация. Този евтин тест за овулация е идеален за изследвания. Нека се спрем на правилата за поведението му.

Как да тествате?

Комплектът Frautest съдържа контейнер за събиране на урина и 5 тест ленти (1-2 за ежедневна употреба). Ако жената има постоянен менструален цикъл, тогава пет дни са достатъчни, за да се определи скок на лутеинизиращия хормон.

В удобно за жената време (от 10 до 20 часа) се взема биоматериалът. Тестът не се извършва сутрин, тъй като няма да бъде ефективен поради освобождаването на LH в урината през деня.

На следващо място, една тест лента се изважда от опаковката, потапя се в течността по протежение на марката под формата на стрелки. След изчакване 10 секунди се изважда и се поставя хоризонтално на суха повърхност. Положителен резултат ще бъде видим след 40 секунди, отрицателен резултат се чете след 10 минути.

Как да тълкуваме резултатите?

Продължете теста на следващия ден

Нивото на хормона е повишено. През следващите 1-2 дни ще настъпи овулация. Подходящо време за зачеване. Тестването не трябва да продължава

ОтрицателниИндикаторът показва една или две ивици, но тестът е по-лек
ПоложителенПоявиха се две ивици. Тестова лента от същия или по-тъмен нюанс
ПогрешноБез ивициНеобходимо е да повторите теста, следвайки инструкциите

Къде да купя тест за овулация?

Продуктите Frautest се доставят в много аптеки. Следователно можете да разберете колко струва тест за овулация в аптечен павилион близо до вас. Средно най-простият тест с 5 ленти ще струва 350 рубли.

Frautest е безспорният лидер на пазара на тест ленти. Първото предприятие се появи в Германия през 1991 г. и за малко по-малко от три десетилетия Frautest произвежда широк спектър от тестове за бърза диагностика.

Опцията за касета ще струва двойно повече. Подобна цена на теста за овулация е свързана с висока чувствителност и различен механизъм на действие. Той работи добре при нередовни цикли.

Ползи от теста за овулация:

 • Тестването се извършва у дома.
 • Отнема само 3-10 минути, за да получите резултата.
 • В комплекта са включени контейнери за събиране на биоматериал (урина).
 • Резултат у дома и с лабораторна точност.

Препоръки и предпазни мерки

Правенето на домашен тест може да даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Поради това е много важно тестовете да се извършват в пълно съответствие с препоръките на производителя..

Фактори, които могат да повлияят на резултата:

 • Изхабяване на яйчниците.
 • Постменопаузален период.
 • Някои бъбречни заболявания.
 • Стимулиране с hCG хормон.
 • Бедна на протеини веганска храна.
 • Използване на хормонални контрацептиви.

Всички тези фактори могат да повлияят на нивото на лутеинизиращия хормон, променяйки неговите параметри. В този случай, въпреки високата ефективност и правилното изпълнение на теста, резултатът ще бъде неправилен..

Също така не трябва да използвате теста като метод за контрацепция. Не е предназначен за предотвратяване на нежелана бременност..

Тестване на нередовен цикъл

При жени, чийто цикъл е нередовен и понякога над 50 дни, може да се наложи по-продължително проучване. Тяхната овулация е нередовна..

Следователно ще е необходимо през ден или с различна честота, например - слушане на сигналите на тялото ви, определяне на хормонални промени и използване на тест ленти за „улавяне“ на овулацията.

Имайте предвид, че за тези, чийто цикъл е толкова нередовен, е препоръчително да се консултирате с лекар. Защото трябва не само да заченете, но и да раждате здраво дете. И ако причината за редки овулации са хормонални смущения, бременността ще бъде изложена на риск.

Ще покаже ли тест за овулация бременност??

Не, въпреки популярните вярвания, всеки бърз тест е предназначен да идентифицира собствения си хормон. Нивата на LH спадат след зачеването и не си струва да се използва тест за овулация за диагностициране на бременност.

В мрежата има много информация, че тестът за овулация показва бременност. Всъщност, хормонът LH има прилики с Alpha-hCG - хормонът на бременността, но това не е причина този високоспециализиран тест да се използва за други цели..

Планиране на пола на бебето с помощта на тест за овулация

Мъжките полови клетки са хаплоидни - те имат само една хромозома (X или Y). В зависимост от това коя сперма навлиза в яйцеклетката, ще се развие женски (XX) или мъжки (XY) плод.

Статистическите данни показват разликата в свойствата на сперматозоидите с различни хромозоми:

 • Y хромозомите са по-подвижни, но живеят по-кратко. Те са малки и бързи..
 • Х хромозомите са по-малко подвижни, но остават жизнеспособни по-дълго.

Тези данни доведоха до появата на теорията за планиране на пола, базирана на съотношението на датата на овулация и полов акт. То гласи:

„Ако полов акт се е случил 1-2 дни преди овулацията, те ще изчакат и ще участват в оплождането предимно с X-сперма. Ако директно в деня на овулацията ще се роди момче, тъй като бързите Y-сперматозоиди ще успеят повече “.

Невъзможно е да бъдем сигурни в неприкосновеността на това, тъй като по време на 1 полов акт над 10 милиона сперматозоиди влизат в тялото на жената. И кой от тях ще участва в оплождането, вероятно е невъзможно да се изчисли със сигурност..

Основното условие за планиране на пола е точното идентифициране на предстоящата овулация. И това ще помогне на тест лентата за овулация. Получените резултати ще покажат кога да има полов акт:

 • за раждане на момиченце - 1-2 дни преди овулацията;
 • за раждането на момче - в деня на овулацията (5-8 часа след получаване на положителен резултат).

По този начин тестът за овулация е много полезно изобретение. Той е безопасен, бърз и е помогнал на милиони жени да избегнат проблеми с зачеването. Препоръките за използването му са много прости и тестването не отнема много време и усилия.!

Тест за овулация: инструкции, видове, надеждност, което означава резултат

Тест лентите за овулация ви позволяват да определите дните, в които жената е най-готова да забременее. Те се появиха сравнително наскоро и малцина знаят за тях. Но жените, които по никакъв начин не могат да забременеят, използват това диагностично устройство, за да определят времето на овулация, значително увеличавайки шансовете за зачеване..

Принципът на определяне на овулацията с помощта на тест

При всяка здрава жена, веднага след следващата менструация, започва да узрява нова яйцеклетка (понякога 2 или повече). Преди узряването и незабавното освобождаване на яйцеклетката от яйчника в женското тяло настъпват значителни хормонални промени: в кръвта се открива повишаване на нивото на хормоните, отговорни за готовността за последващо оплождане (вж. Признаци на овулация).

Един от тях се нарича лутеинизиращ хормон (LH) и може да бъде открит чрез диагностични методи както в кръвта, така и в други телесни течности - слюнка, урина. Домашната диагностика се основава на определянето на този хормон: положителен тест за овулация ще покаже, че яйцеклетката е вече зряла и готова за зачеване.

Кога да се направи тест за овулация

Времето за изследване се изчислява въз основа на продължителността на менструалния цикъл. Диагностиката се извършва пет поредни дни, без пропуски, сутрин и вечер с два теста или само сутрин.

 • С 28-дневен цикъл тестването може да се извърши от 11-ия ден, който се брои от първия ден на последната менструация.
 • Ако цикълът е повече от 28 дни, диагнозата започва 17 дни преди очаквания първи ден от следващата менструация.
 • При нередовен цикъл първоначалната цифра се приема като най-краткия цикъл, който е имала жената, например:
  • с 32-дневен цикъл, започнете тестването от 15-ия ден
  • за 24 дни: от ден 7
  • на 26 дни: от 9-ия ден от първия ден на менструацията и т.н..

Винаги ли овулацията пада в средата на цикъла??

Дори при абсолютно здрави жени с редовен цикъл овулацията не винаги пада в средата си: това се доказва от хиляди родени бебета, чието зачеване е настъпило в така наречените безопасни дни преди или след менструация. Овулацията се влияе от стреса, инфекциите, изменението на климата и др. Следователно е възможно да се „улови“ високо ниво на LH както по-рано, така и по-късно от посочените по-горе периоди, ако това е наистина важно за жената.

Видове тестове, диагностични характеристики

Външно тестовете за овулация са подобни на тези за определяне на бременност, урината също се използва за диагностика. Производителите на тестове произвеждат различни видове диагностични системи, които имат различни ценови характеристики и надеждност..

Тест с лента или тест лента

Най-често срещаният тест на хартия с нанесен върху него реактив и контролна лента. Тестът се спуска в суха и чиста купа с току-що събрана урина за 10 секунди, след което трябва да изчакате резултата 5-10 минути.

 • При повишено ниво на LH на лентата ще се вижда втора лента.
 • Може да се види от първия ден на диагнозата, но можем да говорим за надеждна готовност за зачеване, когато цветът и тежестта на втората лента са същите като контролната (обикновено това е 3-4 дни от диагнозата).

Тествайте таблетка

Тази система е пластмасов калъф с малки контролни прозорци: урината трябва да се капе в първия прозорец, в другия след кратко време (2-3 минути) резултатът ще бъде видим, същите 2 ленти на високо ниво на LH. Надеждността на изпитванията на плочите се оценява по-високо от тест лентите.

Бърз тест за мастиленоструйни принтери

Тази система е представена от лента, покрита със специален реагент с контролна лента. Не е необходимо да се събира урина за диагностика: лентата просто се поставя под струята урина. Резултатът се оценява за 3-5 минути. Какво показва тестът за овулация - при високо ниво на LH ще се виждат 2 ленти.

Преносими системи за многократна употреба

Състои се от електронно контролно устройство и ленти, предназначени за потапяне в прясно събрана урина. Те са изключително информативни и позволяват диагностика в различни дни от цикъла, което ви позволява да определите най-подходящото време за зачеване.

Дигитален тест за овулация

Силно информативна система за многократна употреба, която използва женската слюнка, която променя физическите си свойства по време на цикъла. Най-точната диагностика, премахване на грешки. Всъщност това е мини-микроскоп, прилича на червило.

С помощта на миниатюрно увеличително устройство в изследваната слюнка може да се види специфичен модел, подобен на лист от папрат или мразовит модел. Такъв модел се появява само преди освобождаването на яйцето.

Характеристики на използването на експресна диагностика вкъщи за определяне на овулацията

 • Трябва да се разбере, че тестът не показва директно освобождаването на яйцеклетка от яйчника, а само открива повишено ниво на LH. Тези. при положителен тест за овулация се отбелязва хормонален скок, който показва освобождаването на зряла яйцеклетка през следващите часове.
 • Най-високото ниво на LH се запазва за по-малко от един ден, затова се препоръчва да се извършва диагностика 2 пъти на ден (сутрин и вечер), за да бъде по-вероятно да уловите този момент.
 • Избягвайте да пиете много течности три до четири часа преди теста, за да не разреждате урината.
 • Когато използвате цифров тест за слюнка, не забравяйте да сравните резултата с контролната картина.

Отрицателен тест

 • Определено дали все още е далеч от овулацията.
 • Тестът за овулация след овулация също ще бъде отрицателен - след освобождаването на яйцеклетката от яйчника, нивото на LH пада.
 • Изтеклият, повреден, некачествен тест за овулация също може да покаже 1 лента с наистина високо ниво на LH.

Кога да започне директно зачеване след положителен тест за овулация?

Този въпрос тревожи всички, но инструкциите за теста за овулация не съдържат такава информация и не всеки е в състояние директно да попита лекаря. И така, нека го разберем:

 • Положителен тест ни казва, че през следващите няколко часа яйцеклетката ще бъде освободена от яйчника, зряла и готова за оплождане..
 • Яйцеклетката живее само 24 часа след напускане на половите жлези.
 • По този начин не си струва да започнете да зачевате веднага след положителен тест, трябва да направите пауза в продължение на няколко часа, позволявайки на яйцеклетката да напусне яйчника. Оптимално време: 5-10 часа след поставяне на диагнозата, като не се забравя, че яйцеклетката живее само един ден.
 • Не си струва да отлагате този момент за последните часове на заветния ден, тъй като самото оплождане не настъпва веднага след полов акт, а няколко часа по-късно, през които половите клетки се придвижват една към друга.

Как да увеличите шансовете си да заченете момче или момиче?

Известно е, че ако яйцеклетката е оплодена от сперма с Х хромозома, тогава се развива женски ембрион, ако сперматозоид с Y хромозома е мъж. Съществува също теория, че сперматозоидите с X и Y хромозоми имат различни характеристики, които могат да увеличат шансовете за зачеване на дете от желания пол..

Известно е, че сперматозоидите живеят от 1 до 4, 5 дни, а сперматозоидите с Y хромозома (момче), живеят не повече от 1-2 дни, но се движат по-бързо от сперматозоидите с Х хромозома (момиче). Сперматозоидите, които водят до зачеването на момиче, са по-издръжливи и могат да оцелеят до 5 дни в очакване на овулацията, но са по-малко подвижни. Тоест, ако сексуалният акт се извършва в самия пик на овулацията, сперматозоидите Y (момче) ще достигнат по-бързо „целта“ и тогава вероятността да имате момче е много висока.

И така, за зачеването на момче е желателно:

 • Откажете половия акт 4-5 дни преди очакваната овулация.
 • Правете сношение в деня, в който тестът за овулация е положителен
 • Проникването по време на полов акт е желателно „дълбоко“, което ще съкрати пътя на Y сперматозоиди (живеещи толкова дълго) до яйцеклетката.
 • Мъжете не трябва да изпитват прегряване, тъй като повишената температура, причинена от топли дрехи, сауна и др., Води до намаляване на броя на сперматозоидите (смята се, че прегряването убива по-бързо Y спермата).

За да заченете момиче, е желателно:

 • Планирайте полов акт около 2-3 дни преди очакваната овулация и нямайте полов акт по време и за 2-3 дни след овулацията.
 • В този случай шансовете за оцеляване при X сперматозоиди са по-високи, отколкото при Y сперматозоиди.
 • Проникването трябва да бъде плитко, което ще намали шансовете за постигане на целта на спермата, което води до зачеване на момчетата, а X сперматозоидите ще оцелеят и ще могат да достигнат яйцеклетката през тези няколко дни.

Метод за измерване на базалната температура

Това е и един от начините за определяне на овулацията, за разлика от теста, той не изисква харчене на пари, а изисква само редовно измерване на температурата в ректума (всяка сутрин преди ставане от леглото). След менструация основната температура обикновено е под 37С, но в средата на цикъла преди овулацията тя намалява, а след това, ако е настъпила овулация, температурата се повишава до 37,3-37,6С. Резултатите от измерването трябва да бъдат записани и да бъде изградена графика, което ще помогне на жената да определи дали е имала овулация и в кой ден.

Тестът за овулация показва бременност?

Сред членовете на форума на различни женски портали тази тема се обсъжда горещо, освен това някои от тях твърдят, че тестът за овулация им е показал бременност от първите дни на зачеването, докато обичайният тест за бременност е отрицателен.

Трябва да се разбере, че това не е възможно. След завършване на овулацията тестът за овулация става отрицателен, независимо дали жената е бременна или не. Всички тестове за бременност и овулация откриват различни хормони: hCG и LH и не могат да реагират един на друг.

От това заключаваме, че тестът за овулация няма да покаже бременност и 2 ленти върху него са доказателство за предстояща овулация (т.е. времето, когато има шанс да забременеете), но не и бременност.

За какво още се използва този тест??

За предотвратяване на бременност по време на незащитен полов акт. Спорен метод, тъй като изисква постоянно тестване, което не винаги е икономически осъществимо, но все пак се практикува. Когато се появи дори слаба втора лента, трябва да отидете на защитен полов акт до втория ден, след като лентата напълно изчезне. Няма обаче гаранция..

Могат ли да се правят тестове за овулация всеки ден?

Това е абсолютно безвредно и ако бюджетът позволява - защо не. Това поведение е типично за жени, страдащи от безплодие, или със съмнение за това. Не бива да чакате толкова натрапчиво за чудо и безкрайно да правите тестове, а по-скоро да се успокоите и, така да се каже, „пуснете ситуацията“ - и тогава заветните 2 ивици със сигурност ще бъдат подчертани още на теста за диагностициране на бременността.

Преглед на популярните тестове за овулация

Въпреки един и същ механизъм на действие, тестовете за овулация от различни производители се различават по надеждността на резултата. Жените се доверяват на 3 производители с широка гама от диагностични системи, предлагани в аптеките и търговските обекти: Frautest, Eviplan и Clearblue.

Най-измамник

Производителят произвежда три линии диагностични тестове за определяне на овулацията. Всички те се характеризират с висока степен на надеждност:

Относно тестовете за овулация

Всички семейни двойки, които искат да имат дете, знаят, че е възможно да се зачене дете само в деня на овулацията. Гинеколозите казват, че овулацията настъпва в женското тяло от около 12 до 16 дни от цикъла. Поради някои причини (стрес, промени в климатичните условия, хормонални смущения и др.) Овулацията може да се забави с няколко дни и да се случи в началото на цикъла или в края на цикъла. Освен това времето на развитие на фоликула може да се различава не само при няколко различни жени, но дори при една и съща - в различни цикли. Това се потвърждава от самите планиращи майки, които в продължение на няколко цикъла определят овулацията чрез тестове. И така, как да определите правилния ден за зачеване, как тройно работят тестовете за овулация? Нека поговорим подробно за това в нашата статия..

Как работят тестовете за овулация

Всеки менструален цикъл при жена узрява един, два или повече фоликула в яйчниците. С узряването си клетките на фоликула произвеждат женски хормони, наречени естрогени. Колкото по-голям става фоликулът, толкова повече клетките му произвеждат естроген. Високото съдържание на естроген стимулира рязко повишаване на съдържанието на лутеинизиращ хормон, което кара яйцеклетката буквално да пробие стената на яйчника в рамките на един до два дни след рязко покачване на нивото му. Когато нивото на тези естрогени достигне ниво, което ще бъде достатъчно за овулация, настъпва освобождаването на лутеинизиращ хормон (съкратено - LH). Малко количество LH винаги присъства в урината, но 24-36 часа преди овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника), концентрацията му рязко се увеличава. В тази статия говорихме подробно за това как да определим овулацията..

Работата на домашните тестове за овулация се основава на определяне на увеличаването на количеството лутеинизиращ хормон в урината.

Кой ден трябва да започнете да тествате?

Този ден зависи от продължителността на менструалния цикъл. Първият ден от цикъла се счита за деня, в който е започнала менструацията. Продължителността на цикъла е броят на дните, изминали от първия ден на последната менструация до първия ден на следващия. Ако имате постоянен цикъл, тогава е по-добре да започнете да правите тестове 17 дни преди началото на следващия период. Например, ако обичайната продължителност на цикъла ви е 34 дни, тогава тестването трябва да започне от ден 18, както е показано на снимката по-долу..

Ако обичайната продължителност на цикъла ви е 28 дни, тогава тестването трябва да започне на 11-ия ден. Ако продължителността на вашия цикъл е различна, изберете най-краткия цикъл през последните 6 месеца и използвайте неговата продължителност, за да изчислите деня, когато да започнете тестването. За да започнете тестването, няма да е излишно да посетите ултразвуково сканиране, след което, след като се уверите, че фоликулът е достигнал 18-20 мм, можете да започнете тестване всеки ден. За удобство тестовете за овулация не се продават в една версия, а в количества от 5, 7 или 10 броя. За точен резултат е по-добре да използвате тестовете 2 пъти на ден (сутрин и вечер).

Кога да се използва тест за овулация?

Най-доброто време за тестване е от 10:00 до 20:00 часа, по това време се произвежда LH, така че си струва да се придържате към точно това време на теста. В този случай трябва да се въздържате от уриниране поне 3 часа преди теста. Избягвайте да пиете твърде много течности преди тестване, тъй като това може да доведе до намаляване на концентрацията на LH в урината и да намали надеждността на резултата.

Как правилно да провеждате тест за овулация?

Ако използвате цифров тест за овулация, извадете го от опаковката, свалете капачката и поставете върха на тест лентата в модула на устройството, следвайки стрелките. Ако се направи правилно, ще има щракване и на теста ще се появи индикатор за готовност.

Докато не светне, не се препоръчва тестване. Съберете урина в буркан и потопете абсорбиращия край на тестото в урината за 15 секунди. Поставете приемника на равна, суха, чиста хоризонтална повърхност. Изчакайте 4-5 минути. Символът за готовност мига на устройството, резултатът може да се види на дисплея след няколко минути.

Ако използвате тест лента, тогава трябва да отворите торбата, да извадите лентата и да я потопите в предварително приготвен контейнер с урина. Тестовата лента трябва да се спусне за 10-20 секунди до посочената отметка „Max“. След това тест лентата трябва да се постави върху равна повърхност. Резултатът трябва да се оцени при стайна температура след 5 минути, но не по-късно от 10 минути след началото на процедурата. Тестовата лента е само за еднократна употреба.

Резултати от тест за цифрова овулация

За да определите точен резултат, сравнете интензитета на цвета (по-светъл или по-тъмен) на тест лентата с контролната лента. Дигиталният тест за овулация е удобен чрез разпознаване на резултата, който може да бъде един от трите и е показан на екрана

Празен кръг показва, че все още няма освобождаване на LH или присъствието му е незначително и трябва да продължите да наблюдавате скока с помощта на тестове.

Smiley - говори за най-високия LH индикатор. Клетката вече е на път или е на път да си тръгне. Сексуалните актове могат да бъдат безопасно планирани за този и следващия ден..

Резултати от тест лентата за овулация

Като начало е важно да определите коя линия на теста е контролната линия и коя е тестовата линия. Контролният винаги се появява, независимо от наличието на овулация, той показва, че тестът работи правилно и тестването е извършено правилно. Тестовата линия (втора) показва наличието на LH в урината.

Вижте теста, ако се появи втора бледа ивица - тестът е отрицателен, LH все още не е настъпил и тестването трябва да продължи. Ако след правилно тестване в продължение на няколко дни все още не намерите втора ярка лента, тогава цикълът е ановулаторен. Причините за това са няколко: стресови ситуации, рязка промяна в климата, употреба на мощни лекарства, следродилен период, кърмене, пременопауза, активна физическа активност и др. Липсата на LH освобождаване изглежда като на снимката по-долу.

Положителен тест е ярка лента, която е същата като контролната или дори по-ярка. Положителният тест означава, че ще овулирате в рамките на 24-36 часа. Как изглежда тестването у дома и как изглежда овулацията в пример, показан на снимката по-долу.

Най-подходящото време за зачеване започва, когато установите, че LH скок вече е настъпил. В този случай скокът на LH се е случил на 15-ия ден от цикъла и ако сношението се случи през следващите два дни, шансът да забременеете ще бъде максимален. След като установите, че LH скокът вече е настъпил, няма нужда да продължите тестването, тестовете ще започнат да избледняват.

Тестове за овулация: как да изберем и използваме

Бременността е щастливо време, но не винаги е възможно да се зачене дете. Има много начини да помогнете за забременяване, но най-лесният е тестът за овулация, който всяка жена може да направи от уюта на дома си..

Какво е тест за овулация, за какво е?

Тестът за овулация е домашен диагностичен тест, който ви позволява да определите най-благоприятните дни за зачеване. Женското тяло има определени физиологични характеристики. От месец на месец всеки от нежния пол повтаря един и същ цикъл: яйцеклетката узрява в яйчника, след което навлиза във фалопиевата тръба и започва да се движи към матката. Оплождането може да настъпи само през първите два дни след разкъсването на фоликула, след това зародишната клетка умира. Всички тези промени са придружени от колебания в хормоналния фон, по-специално рязък скок в LH (лутеинизиращ хормон). Именно на измерването на нивото му се основават тестовете за овулация..

Тестовете за овулация се използват не само за определяне на благоприятни дни за зачеване. Те се използват и за медицински цели и като метод за предотвратяване на бременност..

Видове тестове, което е по-добре

Тестовете за овулация са няколко вида:

 • тестови ленти за еднократна употреба;
 • касета за еднократна употреба;
 • еднократна цифрова;
 • аксесоари за многократна употреба.

Тест лентите за еднократна употреба изглеждат много подобни на тестовете за бременност. Не е трудно да ги използвате, те са евтини. Но техният недостатък е неяснотата на резултата: тест лентата може да е неясна, поради което често е трудно да се определи овулацията. Принципът на тест лентите за овулация е същият като при тестовете за бременност.

Тестът на касетата е класическа тест лента, но затворена в пластмасов калъф. От едната му страна има прозорец, в който се вижда резултатът, а от другата - дупка, която трябва да се постави под струя урина или в нея да се пусне събраният биологичен материал от пипета. Тестовете за овулационни касети са същите тест ленти, но затворени в пластмасов калъф

Цифровите тестове за овулация също са еднократни, но в същото време са изключително удобни за използване, тъй като жената не трябва да наднича лентите, да ги сравнява по яркост, а просто да погледне екрана, което ще покаже недвусмислен резултат. В същото време устройството запомня получените нива на LH и ги сравнява помежду си, което позволява най-точното определяне на освобождаването на яйцеклетката от яйчника. Дигиталният тест за овулация включва електронно устройство с дисплей и няколко тест ленти

Правят се множество тестове за овулация под формата на компактна пудра или червило. За да определят освобождаването на яйцеклетка от яйчника, те изследват слюнката, която под въздействието на хормоните в благоприятни за оплождане дни, когато се гледа под микроскоп, има структурата на папрат. Такива устройства включват:

 • Микроскоп Ovulux;
 • Микроскоп MaybeMOM;
 • Устройство Vesta;
 • Луп микроскоп;
 • Микроскоп OVU;
 • Беседка-елитен микроскоп;
 • Ева-тест устройство.

За справедливост трябва да се отбележи, че такива тестове си струват много и има малко реални отзиви за тях..

Фотогалерия: Множество тестове за овулация

Може ли тестът за бременност да покаже овулация?

Невъзможно е да се разбере за овулацията с помощта на тест за бременност. Факт е, че хормоналният фон след зачеването и освобождаването на яйцеклетката от яйчника е напълно различен и диагнозата се основава именно на определяне на количеството на един или друг хормон в кръвта:

 • с овулация нивото на LH (лутеинизиращ хормон) се увеличава;
 • след зачеването има прилив на hCG (хорион гонадотропин).

Инструкции за употреба

В определени дни трябва да се направи тест за овулация, чийто избор зависи от продължителността на цикъла на жената. За да се определи желаната дата, е необходимо да се извади 17 от продължителността на менструалния цикъл. Например:

 • ако менструалният цикъл на жената продължава 26 дни, тогава 26–17 = 9, тоест тестовете се препоръчват на деветия ден след началото на менструацията;
 • ако менструалният цикъл на жената продължава 28 дни, тогава 28–17 = 11, тоест тестовете се препоръчват на единадесетия ден след началото на менструацията;
 • ако менструалният цикъл на жената трае 32 дни, тогава 32–17 = 15, т.е. тестовете се препоръчват на петнадесетия ден след началото на менструацията.

Но какво да кажем за жените с нередовен цикъл? Те трябва да изчислят средната продължителност на цикъла въз основа на последните три месеца. Например, ако първото менструално кървене е започнало след 26 дни, второто след 32 и третото след 30, тогава (26 + 32 + 30) / 3 = 29, тоест средната продължителност на цикъла е 29 дни, което означава да започнете да правите тестове овулацията е необходима от дванадесетия ден (29-17 = 12).

Тъй като освобождаването на яйцеклетката най-често се случва в средата на цикъла, препоръчително е да започнете тестване 2-3 дни преди очакваната дата на руптура на фоликула.

Броят на тестовете в една опаковка варира: 5, 7 и дори 20 броя. За жени с редовен цикъл са достатъчни пет, с нередовен - по-добре е да купувате със семейство. И само цифровите устройства са оборудвани с двадесет тест ленти. Използването на тест за овулация ще доближи началото на бременността

Таблица: извършване на тест за овулация в зависимост от продължителността на менструалния цикъл

Време за цикъл22.23.242526272829тридесет31323334353637383940
Кой ден да тестватепет678деветдесетединадесет12тринадесетчетиринадесетпетнадесетшестнадесет17осемнадесет19.20.21.22.23.

Как да използваме правилно теста

Инструкции за употреба са приложени към всеки тест и могат да се различават леко в зависимост от вида му. Тестовата лента трябва да бъде потопена в контейнер с урина до максималната отметка за 5-10 секунди, а тестът за касетата трябва да се държи под потока за същото време. След това го слагат на хоризонтална повърхност и изчакват резултата 10 минути. Не можете да държите теста вертикално, това може да повлияе на надеждността на изследването.

За цифрови тестове първо трябва да поставите тестовата лента в дисплейното устройство, да свалите капачката от нея и след това да я използвате по същия начин като обикновените тестове..

За да получите най-точния резултат, трябва да се придържате към определени правила:

 • тестването трябва да се извършва по едно и също време, в идеалния случай между 10:00 и 20:00;
 • сутрешната урина не е подходяща за определяне на овулация;
 • два часа преди процедурата трябва да ограничите приема на течности;
 • препоръчително е да не ходите до тоалетна на малка 2-4 часа преди прегледа.

Определяне на резултата от теста

Резултатът от теста за овулация се определя от броя ленти, които се появяват след прилагането му, и тяхната тежест. Възможни са следните опции:

 • без ленти - тестът е невалиден;
 • една тест лента - тестът е невалиден;
 • една контролна лента - не е настъпила овулация;
 • две ленти - настъпила е овулация.
Две ленти на теста показват, че следващият ден е най-благоприятното време за зачеване

Тежестта на втората тест лента се променя с наближаването на овулацията - колкото по-близо е денят, в който яйцеклетката напуска яйчника, толкова по-забележима става. Положителен тест може да се наблюдава само за 1-2 дни по време на цикъла, след което резултатът от теста отново ще бъде отрицателен.

Ако говорим за дигитални тестове, тогава началото на овулацията се обозначава с усмивка. През всички останали дни на екрана на устройството ще се появи празен кръг.

Колко надежден е резултатът от теста

Производителите на тестове за овулация оценяват своите продукти като 99% надеждни. Но в някои случаи две ивици не означават освобождаването на яйцеклетката от яйчника. Тъй като тестването се основава на измерване на нивата на хормоните, хормоналните промени в тялото на жената могат да дадат фалшиво положителен резултат. Това се наблюдава, когато:

 • прием на хормонални лекарства;
 • заболявания на яйчниците;
 • нарушения на хипофизната жлеза.

Ето защо, ако на теста се появят две ивици няколко дни подред, това е причина да се консултирате с гинеколог. Положителен резултат от теста за овулация може да се наблюдава само за един или два дни по време на цикъла, след което отново ще има само една лента

Понякога няма положителни резултати от теста през целия цикъл. Тази ситуация е съвсем нормална и предполага, че жената не е овулирала. Гинеколозите казват, че отсъствието на яйцеклетка от яйчника веднъж или два пъти годишно не трябва да предизвиква безпокойство, но ако това се повтаря два месеца подред или повече, тогава е необходима консултация със специалист.

Преглед на овулационния тест

Аптеките предлагат широка гама от тестове за овулация. Най-популярните са:

 • Frautest;
 • OvuPlan;
 • Eviplan;
 • Clearblue;
 • Отговор (Отговор);
 • Фемиплан (FemiPlan);
 • Medresponse (MedResponse);
 • Миаплан (MIAplan);
 • LLC "Clover" Роден съм;
 • Премиум диагностика и други.

Таблица: Сравнителни характеристики на тестовете за овулация Frautest, Ovuplan, Eviplan, Cliable, роден съм

ИмепрофесионалистиМинусиОтличителни чертиЦена
Най-измамник
 • 5 тест ленти в кутия;
 • всяка лента е опакована в индивидуална запечатана опаковка;
 • комплектът включва контейнери за събиране на урина.
Има възможност за наличие на дефектни ивици.В допълнение към класическия тест за овулация, производителят предлага набор от тестове за овулация и бременност, който допълнително включва две ленти за определяне на зачеването.400 рубли.
Най-измамна касета
 • 7 тест ленти в кутия;
 • всяка лента е опакована в индивидуална запечатана опаковка;
 • няма нужда от събиране на урина.
Висока цена.Препоръчва се за жени с нередовен менструален цикъл.600 рубли.
Овуплан
 • 1 или 5 тест ленти в кутия;
 • всяка лента е опакована в индивидуална запечатана опаковка;
 • ниска цена.
 • Има възможност за наличие на дефектни ивици;
 • комплектът не включва контейнер за събиране на урина.
Производителят, в допълнение към класическия тест за овулация, предлага комплект за касета Ovuplan Lux, който допълнително включва 1 тест за бременност.Опаковка 1 тест лента - 60 рубли, 5 тест ленти - 200 рубли, апартамент - 380 рубли.
LLC "Clover" съм роден
 • 5 тест ленти в кутия;
 • всяка лента е опакована в индивидуална запечатана опаковка;
 • ниска цена.
В отзивите жените отбелязват, че тестът на LLC "Clover", който съм роден, има ниска чувствителност към LH.Производител - Русия, следователно цената на теста е по-ниска от тази на аналозите.130 рубли.
Eviplan
 • 5 тест ленти в кутия;
 • всяка лента е опакована в индивидуално запечатана опаковка.
Висока цена за тест на касета.Производителят, в допълнение към класическия тест за овулация, предлага комплект с допълнителен тест за определяне на бременност и касетен комплект Eviplan Comfort.Тест ленти - 520 рубли, касета - 1100 рубли.
Kliable
 • 7 или 20 теста на опаковка;
 • всяка лента е опакована в индивидуална запечатана опаковка;
 • лекота на използване.
Висока цена.Производителят произвежда два вида тестове: Digital и Advance Digital. Вторият се различава от първия по това, че ви позволява по-точно да определите овулацията поради чувствителността към два хормона (лутеинизиращ и естрадиол). Но все още не се продава в руските аптеки..Опаковка от 7 тест ленти - 750 рубли, опаковка от 20 тест ленти - 1500 рубли.

Фотогалерия: популярни тестове за определяне на овулацията

Отзиви

Планирахме бременност предварително. След като не успяхме да заченем бебе за първи път, според нашите изчисления за деня на овулацията, на следващия месец купихме тест за овулация на Frautest. Започнах да проверявам някъде след 3 дни, както ми се струваше, овулацията трябваше да започне. И каква беше изненадата ми, че, оказва се, тя започна едва след 8 дни, трябваше да купя втори пакет, за да разбера точната дата. Не ми хареса фактът, че втората лента не е толкова ярка като първата и само в сравнение с предишните, човек може да разбере, че наистина е и нараства леко всеки ден. Тестът трябва да се прави всяка вечер по едно и също време и да не се ходи до тоалетната няколко часа преди това и да не се пият течности, за да не се развалят показанията. Като цяло го направихме. Искрено вярвам, че благодарение на теста, защото те знаеха точно кой ден.

виборг

http://otzovik.com/review_89952.html

Тестовете OvuPLAN ме объркаха с факта, че контролната дясна лента не беше достатъчно ярка и през първите дни на тестването имах опасения, че няма да мога да определя точно положително положителността на теста, тъй като и двете ленти бяха неясни и избледнели. Но тестът на четвъртия ден разсея съмненията ми, за да може безопасно да се използва при необходимост в бъдеще..

госпожица Менсън

http://ireкоменnd.ru/content/sravnivaem-rezultaty-testov-ot-raznykh-proizvoditelei-foto

Използвах Eviplan, но касета. Първо бледа ивица, след това две еднакви - овулация, по следите. ден отново слаб втори.

Сашулия

https://www.baby.ru/community/view/22621/forum/post/92931590/

Ovuplan (толкова ниша), Eviplan (за пръв път го опитах), Frau ленти (be), Frau inkjet (фаворит!), 36.6 (нищо подобно, на ниво Ovuplan), Clea Blue electronic (глупости, много скъпо, което означава в Не го виждам). Все още не сте опитвали мастиленоструйния Eviplan! Но няма да го направя, защото не съм милионер).

катерица

https://www.babyblog.ru/community/post/conception/1721672

Лекарят ме посъветва да използвам евтино (до 300 рубли) и купих Frautest. Но реших да експериментирам един цикъл и купих Clearplan (900 рубли). Няма разлика по отношение на дефинирането на O. Единствено има разлика в употребата: последните, разбира се, са много по-удобни.

Светик

http://www.babyplan.ru/forums/topic/2676-testy-na-ovulyatsiyu-opros/page__st__60

Имам мини-микроскоп за овулация MaybeMOM, купих го и всеки ден папратът ми показваше, нямаше ден да не се появи, имаше слаби снимки или много ясни, но така че без тях нямаше да има нищо подобно, в същия цикъл, който си купих тестове за O, хванаха я и ето, след около 3,5 години планиране B дойде :)

Атика

https://www.babyblog.ru/community/post/conception/1905491

Тестовете за овулация са добър помощник за жени, които планират бременност. С тяхна помощ можете доста точно да определите дните, благоприятни за зачеване. Но за съжаление, винаги има възможност за фалшиво положителен резултат, така че някои експерти съветват да комбинират използването им с ултразвук или кръвни тестове..

Тестове за овулация: от принципи на действие до инструкции за употреба

Тестовете за овулация са полезно изобретение на човечеството, което позволява не само ефективно планиране на зачеването на дете, но и защита срещу нежелана бременност. Ако един мъж е способен да забременее всеки ден, тогава при жената периодът на плодовитост не трае дълго - само няколко дни. Тестовете ви позволяват да определите този ден с голяма точност.

Какво е?

Жената може да забременее само по време на овулация. За жената фертилния период е ограничен до дни - толкова живее яйцеклетката след овулацията. Тестовата система, която е лесна за използване у дома, е предназначена да определи началото на този период.

Овулацията е процес на освобождаване на зрял ооцит от фоликула, където зародишната клетка е узряла през първата половина на женския цикъл след менструация, във фалопиевата тръба, където се извършва оплождане след срещата на яйцеклетката с живи сперматозоиди.

Преди да влезе в яйцепровода, в рамките на две седмици яйцеклетката узрява в яйчника, или по-скоро след менструация, няколко фоликула започват да узряват, но в повечето случаи под определено хормонално влияние остава само един - доминиращ или доминиращ. Той избухва в деня на овулацията и освобождава яйцеклетката (женска репродуктивна клетка), готова за оплождане.

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

В по-голямата част от случаите, с редовен менструален цикъл, който продължава 28 дни, овулацията настъпва на 14 ден. Но женското тяло не е машина, не е механизъм и колебанията в продължение на няколко дни са напълно физиологични и нормални. Излизането от фоликула отнема около час, след което в рамките на един ден (максимум 36 часа) яйцеклетката, готова за оплождане, е в широката част на яйцепровода в очакване на сперматозоидите. Ако оплождането не се случи, ооцитът умира, транспортира се през тръбата в матката и се екскретира с друго менструално кървене..

Зачеването е възможно, ако през периода на освобождаване на яйцеклетки в тръбата вече присъстват живи подвижни сперматозоиди (половият акт е настъпил 1-3 дни преди овулацията) или мъжките репродуктивни клетки ще пристигнат там в рамките на 24 часа, докато яйцеклетката е жива.

Има много начини за определяне на овулацията. Някои хора използват преброяване (изчисляване на средата на цикъла), но този метод има големи грешки, тъй като жената не може да предскаже колебанията в деня на овулацията - много зависи от здравословното състояние, благосъстоянието, хормоналните нива, наличието или отсъствието на стрес и други фактори.

Други се ръководят от изпускане и усещане. Няколко дни преди овулацията отделянето става вискозно, обилно, прозрачно, подобно на суровия пилешки яйчен белтък. Някои хора отбелязват, че са способни да усещат овулацията поради незначителни болкови усещания от дясната или лявата страна (в зависимост от коя страна фоликулът на яйчниците се спука). Но според лекарите не е възможно обективно да се усети овулацията и следователно този метод не издържа на критика..

Използва се и температурният метод, който се основава на фиксиране на базалната температура, но може да има и значителни грешки в него..

Най-трудното е за жени с определени гинекологични проблеми, тъй като при нередовен менструален цикъл, с различна продължителност на последните няколко цикъла, е много трудно да се изчисли очакваният ден на овулация.

В клиника овулацията може да се определи по доста точен метод - според резултатите от ултразвук на яйчниците. Също така е възможно да се направи лабораторен кръвен тест за количественото съдържание на лутеинизиращ хормон (LH хормон) в кръвта - преди овулацията, концентрацията му веднага достига своите пикови стойности. Ясно е, че у дома една жена не може да си позволи такава диагноза и е доста обезпокоително да ходи в клиниката всеки ден в средата на цикъла за ултразвуково сканиране или за кръводаряване. Затова е измислен домашен тест, който е помогнал на милиони жени да забременеят..

Тестът ви помага бързо и без караница да разберете дали овулацията предстои, случва се или вече е преминала. И в съответствие с тези данни планирайте полов акт за зачеване на бебе или, обратно, с цел предотвратяване на непланирана бременност.

Как работи и как работи

Всички жени са запознати с тестовете за бременност, които благодарение на специалната зона на чувствителност към хорионгонадотропния хормон (hCG) позволяват да се определи дали това вещество присъства в урината на дама, произведена от хориона на плода. Тестът за овулация работи по подобен начин, но не реагира на hCG (това е хормон на бременността), а на други хормони, които регулират овулационния процес в женското тяло.

Хипоталамусът, който регулира хипофизната жлеза, е отговорен за промяната на периодите на женския цикъл в тялото на нежния пол. Хипоталамусът, в точното време, дава ясна команда на хипофизната жлеза да произвежда определени хормони, под въздействието на които ще протичат процесите на узряване и освобождаване на ооцита от фоликула. Ако яйцеклетката не узрее, ако не може да напусне фоликула, тогава зачеването по принцип няма да настъпи.

Хипофизната жлеза освобождава два хормона в кръвта през първата половина на женския цикъл - FSH (фоликулостимулиращ, който влияе върху узряването на зародишната клетка) и LH (лутеинизиращ, под въздействието на който фоликулът се разкъсва). FSH кара фоликула да расте, докато размерът му достигне критичен - до 2 сантиметра в диаметър.

Докато фоликулът набира размер, той стимулира производството на естроген. Под тяхно влияние хипофизната жлеза започва да произвежда LH (лутеинизиращ хормон) с ускорени темпове. Този процес се нарича LH овулаторен пик при лаборантите и лекарите. От момента, в който се регистрира този пик, докато фоликулът се разкъса и женската репродуктивна клетка, готова за оплождане, се освободи от 36 до 48 часа.

Тестът за овулация има зона за чувствителност (тестова зона) с приложено вещество, което е чувствително към лутеинизиращия хормон. Съответно, колкото по-висока е концентрацията на това вещество в тялото на нежния пол, толкова по-бързо чувствителната зона ще може да определи това и да покаже на жената дали предстои овулация или тя вече е настъпила.

Дори да сте сигурни, че познавате тялото си, че имате редовен цикъл, няма да е излишно да проверите овулационния период. Ако денят на овулацията е загадка за вас, тогава използването на домашен тест ще ви помогне да определите периода, най-благоприятен за зачеване на бебе..

Видове и характеристики

Тестовете за овулация са много разнообразни и една жена, която се свърже с аптека със съответния въпрос, може да се сблъска с проблем - кой тест е по-добре да избере. Разбира се, вие сами трябва да намерите отговора на този въпрос: за някого е важно системата за тестове да е силно чувствителна, за някой въпросът за цената е важен и е необходим евтин аптечен тест. Ще ви разкажем за видовете и ще дадем кратки характеристики.

Бързите тестове под формата на ленти (т. Нар. "Лентови" тестове) са много популярен и може би най-популярният тип тест системи за овулация. Това са хартиени ленти с реагент, нанесен в тестовата зона на чувствителност, която е оцветена при определяне на високо съдържание на лутеинизиращ хормон в урината. Предимствата на теста са, че е удобен за използване; не са необходими специални медицински познания, за да се разберат резултатите от него. Важно е само да следвате инструкциите.

Такива тестове са евтини, но е доста трудно да ги наречем изключително точни, защото всичко зависи от яркостта на втората лента - колкото по-ярка е, толкова по-голяма е вероятността да настъпи овулация. Възможно е погрешно тълкуване.

 • Тест за таблет (касета) - прилича на пластмасов калъф с два миниатюрни прозореца. Задачата на тестваната жена е да капне няколко капки урина в първия прозорец с помощта на специална пипета и да изчака, докато резултатът се появи в другия. Тестът с две ленти ще отговори на повишеното количествено присъствие на хормона LH в бъбречната течност.

Предимствата на системата са, че няма нужда да се събира специално урина в чист контейнер, както и че надеждността на резултата е малко по-висока от тази на обикновена лента от хартиени ленти. Недостатъкът е, че струва повече от експресните ленти..

 • Тестът за многократна употреба е електронно устройство, което може да се използва повече от веднъж. Снабдена със сменяеми LH ленти за урина, точността се счита за доста висока. Цената също не е ниска.
 • Тестът с реактивна струя е високочувствителна тест система, която ви позволява да не събирате урина, а просто да поставите теста под струята, докато пикочният мехур се изпразва. След няколко минути резултатът се появява на теста.
 • Цифровата система дори не е тест в широкия смисъл на думата, а малък микроскоп, който прилича на тубичка червило. Позволява ви да определите подхода на овулацията чрез слюнка и вагинално отделяне. Под въздействието на естрогени слюнката на жената в периода непосредствено преди овулацията, когато изсъхне, започва да наподобява шарка на лист от папрат или мразовит модел върху стъкло.

Секреторното отделяне на вагината се държи по подобен начин. Плюсовете са доста висока точност и многократна употреба. Минуси - високата цена и много място за фантазията на жена, която понякога ви позволява да видите какво няма, къде не трябва.

По отношение на избора, жената трябва да формира собствено мнение въз основа на финансовите възможности и важността на високата точност на резултата.

Правила за тестване

Ако използвате теста правилно, без да нарушавате инструкциите за употреба, можете да получите резултати, които ще бъдат достатъчно точни, за да планирате зачеването. Но в правилната употреба се крие трудността - много жени правят грешки и получават ненадеждни резултати. За да избегнете това, трябва да знаете как правилно да правите такова тестване..

По-голямата част от тестовете за еднократна употреба (най-често срещаните) имат пет тестови ленти в кутията. Защо пет? Тъй като е възможно да се установи фактът на бременността с 1-2 ивици след забавяне, но познаването на най-доброто време за тест за овулация не е толкова лесно и може да се наложи повторно изследване. В допълнение, многократното провеждане на процедурата помага да се увеличи точността на диагностичното самоизследване..

И така, купихте тест и сега се чудите кога да започнете да го правите. Няма смисъл да се провежда независимо проучване веднага след менструация - ние помним, че лутеинизиращият хормон се появява преди овулацията, когато фоликулът расте, и затова си струва да се изчисли времето за тестване, като се фокусира върху продължителността на вашия цикъл. Гинеколозите препоръчват да се използва формулата O = A-17, където O е преовулаторният период, а A е продължителността на цикъла.

Пример: менструалният цикъл на жената продължава 28 дни. Изваждаме 17 от 28, получаваме 11. Това означава, че има смисъл да провеждаме първия тест за овулация на 11-ия ден от цикъла. Отброяването започва от първия ден на менструацията. Да приемем, че периодът на жената започва на 1 март. Това означава, че тя трябва да направи първия тест на 11 март..

Но какво, ако цикълът е нередовен? Тук съветите на експертите в областта на женското здраве са еднозначни: трябва да намерите средното време за цикъл, като вземете за основа последните шест месеца. Да предположим, че една жена има, че един цикъл е продължил 28 дни, друг - 30, третият - 29, четвъртият - 32 дни и петият и шестият и дори 34 дни. Събираме тези стойности и получаваме 187. Разделете това число на 6 (месеца) и вземете продължителността на средния цикъл за конкретна дама - 31 дни. Въз основа на метода и формулата, описани по-горе, тя трябва да започне да прави тестове на 14-ия ден от началото на последната менструация (31-17 = 14).

Преди да използвате за първи път, трябва внимателно да прочетете инструкциите, приложени към покупката. Ако са избрани ленти, тогава урината се събира в купа и тестът се потапя там до маркираното ниво за 15-20 секунди, след което се изчаква резултатът за 5-10 минути, като се поставя тестът върху суха салфетка. Мастилено-струйният тест просто се поставя под струята урина при уриниране.

Следващата лента се препоръчва да се използва едновременно с първата. За да се увеличи вероятността от точен резултат, е важно жената да помни, че има някои правила, които е препоръчително да спазва..

 • Четири часа преди теста не трябва да пиете вода, чай или други течности (така концентрацията на LH в урината ще бъде по-обективна).
 • Въздържайте се от уриниране поне два часа преди тестването.
 • Времето на деня има значение: За разлика от тестовете за бременност, при които е препоръчително да се използва урина, събрана сутрин след събуждане, по-добре е да се правят тестове за овулация не на тази сутрешна порция, тъй като тя ще съдържа повече хормон, което може да доведе до фалшиво положителен резултат. Най-добре е да изследвате следните порции урина, по всяко време от 10 до 20 часа.

Не забравяйте, че точността ще бъде по-висока, ако следващия тест стартирате едновременно с предишния. Ако първата лента е била използвана в 11 ч. Сутринта, тогава втората трябва да се използва на следващия ден в 11 ч., Като третата и следващата.

Декодиране на резултатите

Не е трудно да се дешифрират резултатите от тест за овулация. Жената може да получи няколко резултата, които не могат да бъдат тълкувани по два начина:

 • отрицателен;
 • положителен.

Ако по принцип в зоната за изпитване няма втора лента или тя е едва видима, тестът трябва да се счита за отрицателен - в организма няма лутеинизиращ хормон в необходимата концентрация. Това означава, че прозорецът преди овулацията все още не е пристигнал, тестването е извършено преди време или овулацията вече е преминала (благоприятният момент е пропуснат) - след нея тестът също показва резултат с "-".

Когато има две ивици, тестът се счита за положителен. С този резултат жената трябва да очаква да овулира в рамките на около 12 до 48 часа. Обърнете внимание на яркостта на втората лента - колкото по-ярка и отчетлива е, толкова по-високо е нивото на LH, съответно, толкова по-близо е решаващият момент. Обикновено отнема около 24 часа от момента, в който се появят две различни ярки ивици до овулацията. По този начин резултатът от теста за овулация продължава 1-2 дни, след което, ако продължите тестването, резултатите отново стават отрицателни..

Понякога жените получават странен резултат, при който на теста изобщо няма нито една лента - това означава, че самата тестова система е била неизползваема (изтекла, с нарушени изисквания за условията на съхранение и транспортиране). Също така такъв резултат може да бъде, ако жената е допуснала груби грешки в процедурата за самодиагностика.

Важно е да знаете: две ленти на теста за овулация са сигнал, че незащитеният полов акт, за да зачене бебе, трябва да се извърши в рамките на три дни, започвайки от настоящия. Но за предотвратяване на бременност методът не е много подходящ, тъй като жизнеспособността на сперматозоидите е много по-висока от подобната способност за оцеляване на женския ооцит.

Грешни резултати - какви са те и защо се случват?

Точността на тестовете за овулация може да се обсъжда безкрайно. Производителите го декларират от 97 до 99%. Нека веднага кажем, че всъщност той не е толкова висок дори при скъпи електронни тестове и системи за мини-микроскопи за многократна употреба. В тази връзка жените често получават фалшиви резултати, които могат да бъдат повлияни от голямо разнообразие от фактори..

Фалшиво положително е получаването на две ленти на практика без овулация. Това понякога се случва при използване на високочувствителни тестови системи, които са в състояние да открият дори лек излишък в нивото на лутеинизиращия хормон. Не е необходимо изобщо да настъпи овулация в текущия цикъл (в живота на всяка здрава дама има ановулаторни цикли), но слабото колебание в хормоналния фон от теста може да се възприеме като положителен резултат. Но зачеването не се случва.

Фалшиво положителен резултат може да бъде в ановулаторния цикъл и резултатът след изследване за сутрешната порция урина, в която може да присъства повече LH.

Фалшиво отрицателен е резултат, при който тестът показва една лента и настъпва овулация. Това е възможно, ако тестът се извърши неправилно, нарушавайки правилата за тестване.

Оценката на резултатите трябва да се извършва в строго съответствие с инструкциите за употреба..

Ако получите положителен резултат, не забравяйте незначителния, но все пак вероятността от фалшиво положителен резултат и проверете данните от тестовата система, използвайки други диагностични методи - посетете ултразвуковия кабинет за ултразвуково сканиране на яйчниците. Ако измервате базалната температура, наблюдавайте термометъра.

За кого тестването е противопоказано?

Обикновено тестовете за овулация не се препоръчват за жени, които се подлагат на лечение за ин витро оплождане или лечение на безплодие с хормонални лекарства. Всички лекарства, базирани на хормони, променят естествения хормонален фон на жената и следователно самодиагностиката с помощта на домашни тестове става неинформативна или неинформативна.

Влиянието на "Dufaston" и други средства може да доведе до фалшиви, грешни резултати. Ето защо, на жени с поликистозна болест на яйчниците, безплодие в IVF протокола при планиране на зачеването се препоръчват по-точни методи - комбинация от ултразвук и лабораторни кръвни тестове за концентрация на LH и FSH.

Преглед на популярните тестови системи

За да съставим този преглед, проучихме отзивите на жени и професионалисти в областта на акушерството и гинекологията. Включва най-популярните и търсени системи, които лесно можете да намерите в аптеките. Преди да изберете нещо за себе си, трябва да знаете повече за някои от тях..

Clearblue - цифрова тестова система

Производителите посочват високата точност на теста. Устройството изглежда доста солидно, състои се от пластмасов корпус и модул за тестване. В корпуса се вмъква модул, съгласно инструкциите, след което на корпуса трябва да се появи мигащ сигнал. Това означава, че системата е готова за работа..

Урината трябва да се събира в чист съд, след като се обърне внимание на хигиената на външните полови органи. Пробоотборникът се потапя в урина за 10-15 секунди, докато е важно да не се намокри самото тяло. След това поставете системата на равна суха повърхност и след около 30-40 секунди тестът ще започне да мига, сигнализирайки, че тя е напълно функционална. След още няколко минути резултатът ще бъде готов. Празният кръг означава, че времето за зачеване е неблагоприятно..

Усмихнат емотикон в тестовия прозорец е положителен резултат. Лентата се изхвърля. За следващата употреба поставете нова.

Цената на теста в аптеките надвишава 700-800 рубли. Според отзивите тестът е интересен именно поради липсата на втората и първата ленти, жените казват, че той им се "усмихва". Има много добри отзиви, но има и отзиви за това как тестът никога не се е усмихвал по време на цикъла, а бременността все пак е дошла.

"Най-измамник"

Това е по-икономичен и бюджетен вариант. Производителите на тест ленти (тестове на ленти от тази марка) са доста отговорни и затова техните продукти се доказаха дълго и надеждно сред жените по целия свят. Всеки от комплектите Frautest съдържа 5 ивици. Цената на комплектите е от 400 до 500 рубли. Хубав бонус - две ленти от една и съща марка, но вече за определяне на бременността от първия ден на закъснението на следващата менструация (няма да се налага да купувате отделно по-късно тестове за бременност!). И още един приятен бонус - 7 малки контейнера за урина (не е нужно да търсите удобен подходящ прибор, за да го съберете).

Употребата е проста и ясна, дори на интуитивно ниво. Лентата се потапя в пробата от урина до линията, маркирана на лентата. След пет секунди извадете и поставете да изсъхне на суха повърхност. След 10 минути резултатът може да бъде прочетен. Стандартно е: две ивици са положителни, едната е отрицателна. Всяка лента е само за една употреба.

Ако по някаква причина аптеката не разполага с лентова система на този конкретен производител, без много да повреди резултата, можете да я замените с ленти Eviplan, Ovuplan, Femiplan.

Според прегледите тестът е доста точен, но за експресни ленти цената е малко надценена. Някои твърдят, че тестът може да бъде погрешен по-често от дигиталния..

Касетни тестове

Огромен плюс на такива тестове е многократна употреба и следователно те могат безопасно да бъдат избрани от тези, които планират бременност от дълго време, са изпробвали много еднократни тестове. Това в крайна сметка ще ви спести пари. Те се извършват просто - касета се поставя под струята урина и след 5-10 минути можете да прочетете резултата, който прилича на една или две ленти.

Производителят всъщност няма значение. Много тестове за таблети имат почти еднакви спецификации, точност и почти еднакви потребителски отзиви. Затова вземете всякакви - "Frautest", "Evitest", "Femitest" или "Ovuplan".

Електронен тест за овулация на слюнка

Това е много точен тест, но се смята за най-скъпият и следователно по-малко популярен и затова няма толкова много реални потребителски отзиви за него, колкото бихме искали да добавим ясна представа за плюсовете и минусите. Налични за закупуване са марки като Femotest, Fertile Focus мини-микроскоп, Eva-testD, OVU-test, MaybeMom и някои други марки.

Използва се просто: малко слюнка се нанася върху предметното стъкло на микроскопа, изчаква се да изсъхне и внимателно се изследва през микроскопа. Ако рисунката прилича на листа от папрат, овулацията вече е много близо. Устройство за многократна употреба, цена от 2 до 4 хиляди рубли.

Резултатите не зависят от нивото на LH в организма - тестът „работи“ върху промени в слюнката под въздействието на естроген и следователно е подходящ за жени, които имат проблеми с хормоналните нива. Много модели позволяват изследване не само на слюнка, но и на вагинален секрет.

Често срещани въпроси

Поради факта, че използването на тестове за овулация влезе в живота на жените не толкова отдавна, това поражда много въпроси и не на всички от тях може да се отговори ясно чрез инструкциите за употреба, приложени към покупката. Ето най-често срещаните.

Как да прецените вероятността да забременеете, ако на теста има две ленти?

Много дами погрешно смятат, че тестът за овулация е безполезен, защото никога не им е помогнал да забременеят. Тестът има за цел да определи фертилни дни, но по никакъв начин не оценява вероятността за зачеване на индивида. Ако видите две ивици, няма гаранция, че бременността ще настъпи. Това зависи от здравето на жената и нейния партньор, от множество други фактори, които сами по себе си нямат нищо общо с овулацията..

По този начин тест с положителен резултат показва, че зачеването е теоретично възможно през този период. И нищо повече. Средната вероятност за бременност по време на овулация при жените е от 7 до 32%, в зависимост от възрастта.

Предвид неточностите на тестовите системи, не бива да се пренебрегва факта, че бременността може да настъпи дори при отрицателен тест за овулация.

Може ли употребата на орални контрацептиви да повлияе на резултатите??

Въпросът е много актуален за тези, които са решили да заченат дете след период на контрацепция с помощта на хормонални хапчета. Приемът на контрацептиви е завършен в предишния цикъл. И тук възниква въпросът при пълен растеж, дали тестът за овулация в този цикъл може да определи отговорния и благоприятен момент за зачеване. Да той може. Но при условие, че изобщо се извършва овулация.

Факт е, че след премахването на ОК жената има ановулаторен период, в който се установява цикъл. Това важи особено за жени, които от дълго време пият противозачатъчни хапчета. Ето защо се препоръчва да изчакате няколко месеца между края на контрацепцията и началото на планирането на бременността. Обикновено два цикъла са достатъчни, за да се възстанови овулацията..

Ако тестовете са положителни всеки месец и бременността не настъпи - какво не е наред?

Наличието на положителни резултати от самотестване за овулация показва, че настъпва овулация. Защо зачеването не се случва е друг въпрос. Или двойката прави полов акт в неподходящо време, или случаят е в безплодието на един от партньорите или и двамата наведнъж. Във всеки случай след една година неуспешни опити трябва да се свържете с гинеколог - жена и уролог-андролог - мъж, за да отговорите на този въпрос.

При жени над 35 години периодът на пасивно изчакване в режим на планиране на бременността не трябва да надвишава шест месеца, след което си струва да се свържете с лекар за преглед за безплодие.

Безплодна жена също може да овулира, тъй като причините за отсъствието на бременност не винаги се крият в работата на яйчниците и хормоналния фон.

И петте ленти са тествани отрицателно - какво да правя по-нататък?

Ако никоя от петте ленти не е показала положителен резултат и жената обикновено има доста редовен менструален цикъл, тогава трябва да отворите следващата опаковка ленти и да продължите да тествате още 2-3 дни.

Може би овулацията се забавя поради някои вътрешни смущения (жената е имала настинка, остра респираторна вирусна инфекция, уморена е, е под стрес, има въздушен полет, промяна във времето и климатичните зони). Ако последващите опити не показват положителен резултат, цикълът най-вероятно е ановулаторен (в разумни граници - 2-3 пъти годишно - това е нормално).

Необходимо ли е да използвате всички ивици от закупения комплект?

Ако в опаковката има пет ленти, това не означава, че жената трябва да направи всичките пет теста. Това може да не е необходимо. Ако 1-2 теста са показали ярки ивици, няма нужда да използвате останалите, в този случай те могат да бъдат оставени настрана на сухо и хладно място, за да се използват по-късно, ако е необходимо..

За преглед на тестовете за овулация вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца