От 2012 г. бебета, родени с телесно тегло от 500 грама и повече, се кърмят в Русия. Само си помислете - това е теглото на един хляб! На Запад обаче тази практика съществува много по-дълго; има примери за успешно кърмене на бебета с тегло под 300 грама.

Ако бременността е прекъсната преди 22 седмици, това се счита за спонтанен аборт. От 22 до 37 седмици прекъсването на бременността вече се нарича преждевременно раждане. Доставката на 37-41 седмица се счита за доставка навреме.

Недоносено бебе. Снимка - фотобанка Лори

Ако бебето е родено на шестия месец

Бебето достига тегло от 500 грама на около 23 гестационна седмица. По това време всички системи на тялото му вече са формирани, но все още са незрели и не могат да работят самостоятелно. Бебе, родено на шестия месец, трябва да бъде дълго време в инкубатора за недоносени бебета, тъй като тялото му все още не може да поддържа телесната температура, нито стабилно да регулира дишането. Да не говорим за храносмилането на кърмата.

Въпреки това, кърменето на такива деца е напълно възможно. Според статистиката у нас оцеляват четири от всеки пет недоносени бебета, родени живи с тегло от 500 грама до килограм..

С намаляването на стандарта на живо раждане броят на новородените с телесно тегло от 500-999 грама, приети в отделението по новородена патология, се е удвоил приблизително. И все пак, броят на тези малки пациенти в патологичните отделения е много малък, малко повече от един и половина процента. През 2017 г. в цялата страна имаше само 2292 такива бебета..

За съжаление, около 20% от бебетата с ниско тегло при раждане все още не могат да бъдат спасени. Най-честите причини за това са:

 • Дихателно разстройство (дистрес)
 • Нарушения на мозъчния статус
 • Вътрематочна хипоксия, асфиксия по време на раждането
 • Инфекциозни заболявания
 • Вродена пневмония
 • Интравентрикуларен кръвоизлив
 • Вродени малформации и хромозомни аномалии

Ако бебето е родено на седмия или осмия месец

За бебето всяка седмица престой в утробата на майката е важна, поради което, със заплахата от преждевременно раждане, лекарите правят всичко възможно да удължат и запазят бременността. Към около 28 седмици бебето достига тегло от 1000 грама. Това вече е началото на третия триместър и е много по-лесно да се грижим за такова бебе в случай на преждевременно раждане..

Статистиката показва, че грижите за новородени с тегло над 1000 грама се справят добре. 99% от бебетата, родени живи с тегло от един килограм, оцеляват.

През последните години медицината постигна значителен напредък в кърменето на новородени: ако през 2010 г. от 113,6 хиляди, приети в патологични отделения, 2 129 (1,9%) са починали, то през 2017 г. значително повече бебета са влезли в патология - 130,3 хиляди и само 1098 (0,8%) не могат да бъдат запазени.

Особено опасно за новородени с тегло над 1 кг:

 • Респираторни нарушения, възникващи в перинаталния период (след раждането)
 • Инфекциозни заболявания на новородени
 • Вродени аномалии
 • Вътрематочна хипоксия, асфиксия по време на раждането

Ще стане ли недоносеното бебе инвалид?

За съжаление, недоносените бебета често страдат от различни разстройства и заболявания. Колкото по-късно се роди детето и колкото по-голямо е теглото му при раждане, толкова по-благоприятна е прогнозата.

Напоследък оборудването на перинаталните центрове се доближи до световните стандарти и квалификацията на лекарите се увеличи значително. Осъзнавайки важността на контакта с майката, лекарите прибягват до метода „кенгуру“, при който мъничко бебе се полага върху гърдите на майката, кожа до кожа. Ползите тук са не само психологически, но и физиологични: ритъмът на майчиното сърце помага на детското тяло да се научи да регулира собственото си дишане и сърдечен ритъм. Веднага след като състоянието на бебето позволява, те се опитват да му дадат капка коластра на майката и ако тя се абсорбира, това значително увеличава шансовете за бебето.

Със съвременните подходи за кърмене е вероятно недоносеното бебе да порасне напълно здрав човек и да настигне връстниците в растежа и развитието си още в детската градина. Такива случаи има много и броят им нараства. Но, разбира се, трябва да разберете, че съществува риск от увреждане..

Недоносени бебета - особености на развитието по месеци до година, хранене, наддаване на тегло и грижи за новороденото

Бебе се счита за недоносено, ако е родено преди 38 седмица от бременността. Преждевременното раждане може да бъде провокирано от много социални фактори, както и от здравословното състояние на бъдещата майка, нейната акушерска история. Новородените недоносени бебета, независимо от степента на недоразвитие, се нуждаят от специални грижи, особено през първите седмици от живота.

Кои са недоносени бебета

Бебе, родено между 22 и 37 седмици от бременността, с тегло от 500 до 2500 грама и дължина на тялото от 27 до 45 см, се счита за недоносено. Такива бебета се различават от доносените новородени по некомпетентност, незрялост на почти всички системи и органи на тялото, в резултат на което се изискват специални грижи за недоносени бебета..

Признаци за недоносеност

Основните клинични външни признаци на незряло новородено включват непропорционална физика, отворени фонтанели (странични и малки) на черепа, неразвита мастна тъкан или пълното й отсъствие, хиперемия на кожата, недоразвитие на външните и вътрешните полови органи, физиологични рефлекси, характерни за термините връстници. Апнея, слабост или липса на мускулен тонус се появяват, когато са тежки.

Анатомични и физиологични особености на детето

В зависимост от тежестта, бебе, което е родено преждевременно, има следните анатомични и физиологични характеристики:

 1. Сърдечно-съдовата система се характеризира с наличие на тахикардия (150-180 удара / мин), заглушени тонове, функционална хипотония на новороденото. Дефекти на сърдечната преграда (отворен форамен овал) често присъстват в степен 3 и 4.
 2. Дихателната система. Недоносените бебета имат тесни горни дихателни пътища, висока изправена диафрагма, което води до апнея и дихателна недостатъчност. Децата с трета и четвърта степен на недоносеност са на изкуствена вентилация дълго време, защото органите не са узрели и не могат да изпълняват своята функция.
 3. Кожа и подкожна тъкан. При новородени, родени преждевременно, подкожните мазнини почти напълно липсват, потните и мастните жлези не функционират, в резултат на което тялото не е в състояние самостоятелно да регулира телесната температура.
 4. Стомашно-чревния тракт. Недоносените бебета имат функционална недостатъчност на всички части на стомашно-чревния тракт, ниска ензимна активност на панкреаса и стомаха.
 5. Отделителна система. Незрелостта на пикочната система води до нарушаване на електролитния баланс в организма, декомпенсирана метаболитна ацидоза и склонност към отоци, бърза дехидратация.

Причини за недоносеност

Статистически се разграничават няколко групи рискови фактори, при наличието на които жените имат висок риск от преждевременно раждане на бебе:

 1. Социално-биологични фактори. Те предполагат твърде ранна или късна бременност (възрастта на родителите е под 16-18 или повече от 40-45 години), наличие на лоши навици при жената, лоши условия на живот, наличие на професионални опасности. Освен това рискът от недоносено бебе е по-висок при онези момичета, които не се наблюдават в предродилни клиники по време на бременност..
 2. Лоша акушерска и гинекологична анамнеза и патологичен ход на тази или минала бременност. Това включва анамнеза за аборти, спонтанни аборти, многоплодна бременност, отлепване на плацентата и др. Жените, които имат интервал между ражданията по-малко от две години, могат да имат висок риск от преждевременно раждане.
 3. Хронични екстрагенитални заболявания на майката: хипертония, ендокринни заболявания, хронични инфекции.

Недоносеност

Клиничната класификация на недоносени бебета според ICD според три критерия (тегло, височина, гестационна възраст) предполага четири степени на тежест:

 1. Първата степен на недоносеност се приписва на бебе, ако раждането се случи на 36-37 гестационна седмица; теглото е най-малко 2000 g, а дължината на тялото е от 41 см. В същото време се наблюдава спонтанно дишане, възможност за кърмене. Бебето обаче се нуждае от наблюдение на педиатър и контрол на терморегулацията на тялото..
 2. Втората степен на недоносеност се възлага на бебе, което е родено в период от 32 до 35 седмици с тегло от 1501 до 2000 g, височина от 36 до 40 см. По правило такива бебета имат слаб смукателен рефлекс, така че бебето трябва да бъде хранено със сонда със специални смеси. има нисък мускулен тонус, незрялост на дихателната система.
 3. Трета степен при деца, родени между 28 и 31 гестационна седмица, телесното тегло е от 1001 до 1500 г, а височината е от 30 до 35 см. Такива бебета се считат за дълбоко недоносени и се нуждаят от интензивни грижи под наблюдението на лекарите. Бебето е в затворен инкубатор, храненето с кърма или адаптирано мляко се извършва през сонда поради пълното отсъствие на смучещия рефлекс.
 4. Четвъртата степен на недоносеност се приписва при раждане по-рано от 28 седмици от началото на бременността, телесното тегло е по-малко от 1000 g, дължината на тялото е по-малко от 30 см. За такива деца терминът "изключително ниско тегло при раждане" се използва в неонатологията.

Тегло на недоносеното бебе по месеци

Телесното тегло на недоносеното бебе се увеличава максимално през първите шест месеца от живота (от 500 до 700 грама на месец). До края на първата година здравото новородено трябва да тежи 9-10 кг. Скоростта на наддаване на тегло зависи от степента на спонтанен аборт, съпътстващи заболявания, вродени патологии на органите и системите и особено от вида на храненето на бебето.

Средно тегло на дете с различни степени на недоносеност, грамове

Най-малката: особености на развитието на недоносените бебета

258 дни е колко време трябва да прекара едно дете в утробата, за да се роди доносено. Ами ако е роден по-рано? Дария Кинщ, ръководител на отделението по неонатология, неонатолог, анестезиолог-реаниматор на Медицински център AVICENNA на Групата на майките и децата, разказа за това колко често се раждат недоносени бебета, какъв е минималният срок на раждане и какви проблеми с развитието родителите на такива малки деца.

Критерии за недоносеност

Все повече деца по света се раждат преждевременно. СЗО съобщава, че повече от 2,5 милиона недоносени бебета се раждат годишно по света. Причините за преждевременно раждане са много: патологичният ход на бременността, многоплодна бременност, инфекциозни процеси, хронично майчино заболяване, травма, предишни аборти...

„Ако раждането е настъпило преди пълните 37 седмици, новороденото се счита за недоносено..

Коментар на специалист

Единственият критерий за недоносеност е гестационната възраст (броят на пълните седмици на бременността, които са преминали между първите дни на последната менструация на родилката и момента на прерязване на пъпната връв - бел. Ред.). Тоест бебе, родено преди 37 седмици (дори 36 седмици и 6 дни), се счита за недоносено. Раждаемостта на недоносените бебета е различна в регионите (в зависимост от състоянието на перинаталната, предимно акушерска служба) и дори в отделните родилни болници в един и същи град (в зависимост от специализацията и нивото на грижа на дадена институция). В света честотата на преждевременните раждания е 6-12%, но тенденцията към увеличаване на техния брой през последните 10 години продължава.

Минимална дата на падежа и тегло при раждане

  От 2012 г. в Русия, в съответствие със стандартите на СЗО, бебетата, родени не по-рано от 22 седмици и с тегло най-малко 500 грама, се считат за потенциално жизнеспособни.

До 2012 г. у нас раждането по-рано от 28 седмици на плода с тегло под 1 килограм се разглежда като късен спонтанен аборт (но ако едно дете се роди живо и живее повече от 7 дни, то се регистрира като преждевременно).

Коментар на специалист

Минималният срок на раждане, съгласно правилата за регистриране на раждането на деца, към който Руската федерация премина през 2012 г., е от 22 седмици и повече; с тегло на новородено от 500 грама и повече. За съжаление, това не означава, че всички деца, родени с такова телесно тегло и с такава гестационна възраст, са жизнеспособни, дори ако им се предоставя високоспециализирана грижа. Вероятността не само за оцеляване, но и за пълна рехабилитация е по-висока след 26 гестационна седмица.

Важно е да се знае, че децата с изключително ниско тегло, родени на съвсем минималната гестационна възраст, понякога не само оцеляват, но и наваксват връстниците си в развитие.!

Научете повече за теглото на бебето и гестационната възраст

Когато лекарите оценяват състоянието на недоносеното бебе, те не разчитат единствено на датата на падежа. Няколко критерия са важни:

 1. Акушерска гестационна възраст;
 2. Тегло на новороденото;
 3. Зрелост на новороденото.

По-рано в неонатологията се приемаше разделянето на недоносеността на 4 степени, сега не се използва.

Коментар на специалист

В момента разделянето на недоносени бебета по степени няма практическа стойност и не се използва в неонатологията. Посочена е само гестационната възраст при раждането. Например: „недоносеност 35 седмици.“ Недоносените деца могат да бъдат класифицирани по тегло, както следва:

 • Децата, родени с тегло под 1000 g, се считат за деца с изключително ниско тегло;
 • От 1000 до 1500 g - с много ниско телесно тегло;
 • От 1500 до 2000 g - с ниско телесно тегло.

От практическо значение е теглото да съответства на гестационната възраст..

За да стане ясно какво тегло отговаря на кой период, даваме таблица:

Седмица на бременността

Тегло на плодовете в грамове

Здравни характеристики на недоносените бебета

Недоносеното бебе не само тежи по-малко от бебе, родено навреме, те се различават по външен вид и имат коренно различни нужди.

Дълбоко недоносените бебета (с тегло под 1500 g) почти нямат подкожен мастен слой. Кожата им е много тънка, тъмночервена, покрита с дебел пух. Размерът на главата в сравнение с тялото е много по-голям от този на доносените бебета. Всички фонтанели и стави на черепните кости са отворени, предсърдията са недоразвити и много меки. Нокътните плочи са много къси и не покриват фалангите на пръстите. Пъпът е разположен не в центъра на корема, а в самото му дъно.

”Въпреки това недоносеността се определя не само от външни признаци. Много по-важен показател е зрелостта (т.е. готовността за функциониране във външния свят) на жизненоважни органи и системи. Жизнеността и тактиката на кърмене на недоносено бебе зависят от степента на тази зрялост..

Ако едно дете се роди много по-рано от датата, то все още не е готово за независим извънматочен живот. Например, те не могат да дишат сами и веднага след раждането се поставят в специални кувьози (оборудване, създадено да създаде оптимални условия за кърмене на недоносено бебе) с апарати за изкуствена белодробна вентилация.

Ако детето не може да суче и преглъща самостоятелно, първоначално то се храни с изцедено кърма или специални смеси през сонда.

За недоносените бебета през първите седмици от живота температурата на въздуха е критична; такива бебета много бързо се прегряват или преохлаждат. Инкубаторът поддържа постоянна температура и влажност. В някои случаи в инкубаторите се монтират водни матраци, които създават условия, подобни на вътрематочните.

Коментар на специалист

Много е важно да разберете, че дете, родено с изключително ниско телесно тегло, не е просто „малко“ и просто трябва да бъдете търпеливи, за да може с времето то да порасне. Почти всички негови телесни системи не са адаптирани към извънматочния живот и съответно техните функции трябва да бъдат заменени отвън. Така че незрялостта на дихателната система изисква не само вентилация на белите дробове, но и въвеждането на специални вещества, които предотвратяват слепването на белите дробове по време на издишване и при дете с изключително ниско телесно тегло, по принцип не се произвеждат. Незрелостта на стомашно-чревния тракт при висока скорост на метаболитните процеси изисква парентерално (интравенозно) хранене. Във всеки случай списъкът на използваните средства и методите на лечение ще бъде различен, в зависимост от индивидуалните характеристики на детето..

Проблеми с развитието на недоносените бебета

Дъх

При незрялост на дихателната система в белите дробове на недоносеното бебе няма достатъчно повърхностноактивно вещество - това е специален протеинов „лубрикант“, който предотвратява слепването на белите дробове при издишване. В резултат на това бебето трябва да похарчи много енергия, за да изправи отново белите дробове и това може да причини дихателна недостатъчност..

Поради недостатъчна вентилация на белите дробове, състоянието може да се влоши от вторични инфекции, които водят до пневмония.

За да се избегнат подобни усложнения, ако съществува риск от преждевременно раждане, бременната жена се инжектира със специални лекарства, които стимулират съзряването на феталната дихателна система..

Нервна система

Формирането на структурите на мозъка и гръбначния мозък, части от нервната система завършва до края на втория триместър на бременността. Процесът на миелинизация (покриване на нервните влакна с обвивка, която отговаря за провеждането на нервните импулси) се случва през третия триместър и продължава след раждането. Следователно недоносените бебета, като правило, имат нарушено провеждане на импулси към различни органи и тъкани. Именно с това е свързан неуспехът на много жизненоважни функции при такива бебета..

Нарушаването на предаването на нервните импулси води до затруднения в движението на храната по стомашно-чревния тракт - нарушена е нейната подвижност. Това затруднява смилането и отстраняването на храната. Освен това тези бебета не произвеждат достатъчно ензими и стомашен сок. Това усложнява храносмилането и увеличава риска от дисбиоза..

Скелетна система

Недоносените бебета са изложени на риск от развитие на рахит. Дете, родено преждевременно, все още не е завършило процеса на костна минерализация. За да се предотврати това заболяване, обикновено се предписват недоносени бебета витамин D и калциеви препарати.

Коментар на специалист

Ако говорим за деца с изключително ниско телесно тегло, тогава основните проблеми могат да бъдат свързани с дихателната система, стомашно-чревния тракт, зрението, такива деца се характеризират с анемия, в някои случаи изоставащо невропсихично развитие. По отношение на последното бих искал да ви напомня, че при липса на тежки органични увреждания на централната нервна система, възможността за хармонично развитие остава достатъчно висока, тъй като децата имат високи резервни способности..

Не забравяйте, че здравето на такова бебе зависи от много фактори, вариращи от качеството на помощта в ранните етапи, пълнотата на възстановителното и рехабилитационно лечение и завършващо с емоционалния фон и настроението на родителите.

Повярвайте на детето си и ще успеете!

Недоносено новородено бебе: как да се грижим за бързане

Недоносеността се определя от отличителни черти:

 • липса на подкожна мазнина (плюс нарушение на терморегулацията);
 • незрялост на дихателната система;
 • мекотата на ушите;
 • голяма фонтанела;
 • наличието на покритие на оръдието;
 • големи теменни и челни туберкули.

Днес обаче такива бебета, при подходящо лечение и грижи, имат всички шансове да израснат в пълноценни, здрави, силни деца - природата ги е наградила с феноменална способност да компенсират, за да настигнат своите „навременни“ връстници до годината. Как се развиват недоносените бебета по месеци? По какво се различават от обикновените деца?

Всичко зависи от гестационната възраст

Способността на бебетата да компенсират директно зависи от степента на недоносеност, с която са родени. В зависимост от това се различават 4 степени на недоносеност..

 1. 34-37 седмици. Дете се ражда с тегло 2–2,5 кг. Това е най-лесната степен, при която бебетата се раждат доста жизнеспособни, на практика не е необходимо да създават специални условия за кърмене. Изключение правят специални случаи (продължителна жълтеница, родова травма и др.).
 2. 32–34 седмици (тегло - от 1,5 до 2 кг). Такива бебета изискват специални условия на грижи и хранене, при които те могат бързо да се адаптират към независим живот. От 34-та седмица бебето може да суче самостоятелно, което е важно за пълноценното хранене.
 3. 28-30 седмици. Хлапето тежи от 1 до 1,5 кг. Степента на оцеляване на такива деца е висока, но те ще се нуждаят от дълъг период на възстановяване, лечение от много специалисти, тъй като те често се раждат с различни заболявания и малформации. Такива новородени се считат за дълбоко недоносени. Те се нуждаят от изкуствена вентилация на белите дробове, хранене през сонда и вена, обогатена със специални аминокиселини, ензими, хормони, глюкоза - вещества, които помагат на детето да расте и да се развива по-бързо. Тези деца се поставят в специални кувьози, където се поддържа необходимата температура и влажност (бебето все още не е в състояние да ги регулира независимо).
 4. До 28 седмици. Бебето се счита за изключително недоносено. Процентът на такива раждания не надвишава 5%. Но се води упорита борба за живота на такова дете, тъй като всички негови органи и системи все още не могат да функционират независимо, те се нуждаят от изкуствена подкрепа. В допълнение, тези бебета обикновено се раждат с много дефекти или сериозни заболявания. За съжаление, голям процент от тези новородени умират преди навършване на един месец. Оцелелите имат различни гледни точки. Колкото по-кратък е гестационният период, както и теглото на детето, толкова по-вероятно е бебето да има много усложнения, включително до увреждане.

Причината е мама

Отделно си струва да поговорим защо дълбоко недоносеното бебе е родено преждевременно. Лекарите решават да извършат операция или да стимулират раждането, когато се установят следните аномалии при бременна жена:

 • Образуването на възпалителен или инфекциозен процес, несъвместим с бременността. В този случай, ако плодът продължава да бъде в утробата, той е в сериозна опасност..
 • Всяко заболяване на матката, което се противопоставя на възможността за по-нататъшна бременност.
 • Патология на маточната шийка.
 • Хронични ендокринни заболявания, които включват: захарен диабет или някакви нарушения на щитовидната жлеза.
 • Воденето на нездравословен начин на живот като прекомерно пиене или пушене.
 • Тежкият физически труд също може да се превърне в провокатор за развитието на преждевременно раждане..
 • Високо налягане.

Когато се открият такива патологии, лекарите оценяват състоянието на пациента и вземат решение за раждането. Но с появата на някои заболявания матката спира да се разтяга, така че започва да притиска плода и започва раждането.

Отличителни черти на недоносените бебета

При преждевременно раждане детето не е готово за живот в нови условия (температура, влажност, необходимост от дишане, сучене, смилане на храна). Колкото по-висока е степента на недоносеност, толкова по-изразени са тези проблеми, толкова по-дълго бебето ще се адаптира към тях. Настигайки биологичната възраст в екстремни условия, всички органи и системи на такова дете страдат.

 • Нервната система регулира способността за рефлекси (търсене, смучене, преглъщане), реакции на звуци, подобряване на зрението и пр. При такива деца узряването на предаването на импулсите към мозъка се забавя. За разлика от другите детски системи, нервната система узрява много по-бавно. Може да й отнеме няколко години, преди детето да догони връстниците си емоционално, вербално и да подобри координацията на движенията..
 • Лошо развити структури на мозъка (кора, кръвоносни съдове, малкия мозък, продълговати мозък), което води до бърза умора, хаотични движения, бавни реакции на дразнене, треперене на крайниците и брадичката, лошо мозъчно хранене (риск от исхемия).
 • Колкото по-изразена недоносеност, толкова повече страда терморегулацията на бебето - той може бързо да хипотермия или прегряване. Това се дължи на слабо развит слой подкожни мазнини, незрялост на центъра на терморегулация в мозъка, потни жлези.
 • Нарушава се работата на храносмилателната система. Намален тонус на стомашно-чревния тракт, недостатъчно активни ензими за смилане на храната, намалена способност за усвояване на кърмата (чести колики, подуване на корема, регургитация), усвояване на протеини, мазнини, витамини.
 • Незрелостта на дихателния център, тесния трахея и бронхите, високо разположената диафрагма водят до факта, че детето диша често и плитко, което затруднява снабдяването на тялото с кислород.
 • Намалена функция на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма. Това може да застраши продължителна жълтеница, оток, лошо наддаване на тегло..
 • Незрелостта на панкреаса може да причини ниски нива на кръвната захар, което на тази възраст забавя съзряването на цялата нервна система и може да доведе до епилепсия или умствена изостаналост.

В допълнение, недоносените бебета имат слаба имунна система, която може да причини развитието на инфекциозни заболявания, както и алергични реакции. Недостатъчното усвояване на витамини и минерали е изпълнено с необичайно развитие на тазобедрените стави. Бързото унищожаване на феталния хемоглобин може да причини анемия, а липсата на витамин К и тромбоцитите е възможна причина за кървене.

От месец на месец

Тези и други нарушения в работата на органите и системите изискват специално внимание на бебетата, които се появяват преди време. Въпреки това, при относително малка недоносеност (гестационна възраст повече от 35 седмици), децата имат всички шансове да се приведат в развитие до около една година с връстниците си.

Развитието на такива бебета по месеци ще протича по следната схема.

 • 1 месец. Смукателната активност на бебето все още е слаба, освен това всички органи и системи изпитват адаптационен стрес. Следователно детето наддава слабо, прекарва по-голямата част от времето в сън. Ако такова бебе вече е у дома, основната грижа на родителите е да го предпазят от вируси, микроби, течение, както и от екстремни температури..
 • 2 месеца. През този период детето започва активно да напълнява и да набира сила (което може да се счита за основен признак на правилното развитие), вече е позволено да започне да го разпространява по корема.
 • 3 месеца. Детето има първите лицеви реакции. Опитва се да фокусира погледа си върху лицето на майка си, да вдигне глава. Все още няма усмивка, но бебето е чувствително към тактилен контакт. Появява се рефлекс за хващане и постепенно се развива зрителна и слухова концентрация. Сега е важно по-често да сменяте положението на бебето, така че главата да не е постоянно обърната на една страна, за да му осигурите достатъчно храна и почивка. По това време теглото трябва да се удвои.
 • 4 месеца. Бебето започва да издава първите звуци, вдига и държи главата, хваща играчката. Сега е възможно да се повиши мускулният тонус, който се отстранява добре чрез гимнастика и масаж.
 • 5 месеца. Хлапето започва да се усмихва, да се интересува от света около него. Вече може да държи играчката в писалката. Зрението му леко се подобрява, в речта се появяват повече звуци. Бебето вече се опитва да завърти главичката по посока на звука, като определя точно откъде идва.
 • 6 месеца. Бебето се опитва да се преобърне от гърба върху корема си. Той има "комплекс за съживяване" за външния вид на роднини, които вече разпознава. Детето ходи по-активно. Към този момент теглото му вече се е утроило. С опората на подмишницата той опира краката си в повърхността, като кляка леко.
 • 7 месеца. Бебето вече е доста активно, то може да се преобърне върху корема си, опитвайки се да пълзи с „коремчето“. Той държи играчката уверено. Сега може да се появят първите му зъби..
 • Осем месеца. Детето се изправя на четири крака, опитва се да се люлее, опитва се да седне самостоятелно, стреми се да общува с възрастни. Разбира, ако го помолят да покаже нещо. Обича песни, детски стихчета, приказки, слуша думи и интонации.
 • 9 месеца. Сега бебето седи почти уверено и се опитва да пълзи „истински“. Той се нуждае от комуникация още повече. Речта на бебето се развива - появяват се първите повтарящи се срички.
 • 10 месеца. Детето може да стои и да се движи самостоятелно на опората, но засега пълзи повече. Бързо реагира на различни звуци, обича да гледа ярки играчки, които се движат пред очите му. Реагира на вашето име.
 • 11 месеца. Бебето се научи да сяда и да става, дори да стои без опора (някои деца могат да направят няколко стъпки без подкрепа), но също така обича да пълзи повече. Започва да се интересува от пирамиди и кубчета, играчки, които се движат. Все повече и повече са склонни да общуват със семейството.
 • 12 месеца. Много недоносени бебета към тази възраст започват да ходят сами - толкова много са успели да компенсират изоставането си за една година. Трябва да се има предвид, че в умственото развитие недоносените бебета все още изостават от своите връстници с 1-2 години. Това се счита за показател за нормата.

Не бързайте да смятате това за отклонение, ако бебето ви не е усвоило нито едно от посочените умения до определен месец. Развитието на всяко бебе е индивидуално, зависи от степента на недоносеност, наличието на усложнения и здравословни проблеми, общото състояние на малкото дете. Колкото по-голяма е степента на недоносеност, слабост, толкова по-късно се появяват умения. Ако се притеснявате за нещо - консултирайте се с педиатър.

Характеристики на грижите за недоносено бебе в болница (болница)

Организацията на грижите за недоносени бебета се извършва от специално обучен медицински персонал. Лекарите със сигурност трябва да лекуват ръцете си преди всяка процедура, извършена по отношение на бебето..

Персоналът, който се грижи за недоносени бебета, не трябва да носи бижута. Това може да наруши правилата на антисептиката и асептиката.

Бебетата с ниско тегло в болницата получават първа помощ за реанимация. Ако е необходимо, се инсталира оборудване за подаване на кислород и се поставя назогастрална сонда.

Недоносените бебета са внимателно защитени от болкови стимули. Всяко вземане на кръв трябва да бъде обосновано и броят на различните инжекции да бъде сведен до минимум. Ако бебето трябва да постави катетър, игла и т.н., лекарите използват специален защитен филм за кожата.

Особено значение се придава на така нареченото затопляне на детето:

 • При първа и втора степен на недоносеност децата се лекуват с топли дрехи, одеяло, нагревателни подложки или се поставят в отворен инкубатор.
 • Бебетата от трета и четвърта степен се поставят в специални затворени кувьози, където се държат няколко дни или седмици.


Ще ви е интересно да знаете

Разберете защо се раждат недоносени бебета.

Кувес - първата "къща" на недоносени бебета

Едно от най-важните постижения на съвременната медицина е способността да се грижи за най-малките пациенти. Това са деца, които са родени много рано и теглото им при раждане е от 500 г. Преди това те са имали много малък шанс за оцеляване, но сега ситуацията се е променила. Какво е необходимо, за да останат такива трохи? Първо са необходими високотехнологично оборудване и най-новите лекарства. На второ място, това изисква знанията и опита на медицинските специалисти, които подобряват своите умения всеки ден. Трето, безграничната любов от страна на хората, които заобикалят бебето, е много важна. В днешната ни статия ще говорим за нещо, без което кърменето на дълбоко недоносено бебе не е възможно - за инкубатор, който също се нарича кувес..

Какви са инкубаторите?

Изминаха повече от 100 години от създаването на първия инкубатор за кърмене на недоносени бебета. През това време много се е променило поради техническия прогрес и развитието на медицинските знания. Принципът на инкубаторното устройство обаче остана същият: прозрачна „кутия“ за недоносено бебе, в която могат да се поддържат определени условия на околната среда (температура, влажност, подаване на кислород). Използването на кани има важен принос за развитието на интензивни грижи за новородени и кърмене на недоносени бебета..

В момента могат да се разграничат три вида кувес:

 • Стандартен инкубатор за доносени бебета, нуждаещи се от интензивно лечение и недоносени бебета с тегло над 1000-1500 г. Осигурява оптимална температура и влажност.
 • Kuvez за интензивно кърмене на дълбоко недоносено бебе с изключително ниско телесно тегло (под 1000 g). Те са по-оборудвани и по-удобни както за детето, така и за персонала..
 • Модерен трансформаторен инкубатор от ново поколение. Той може да се превърне от затвор в отворена реанимационна система за броени секунди. Това дава възможност на детето да извършва сложни медицински манипулации и дори хирургични операции, без да го премества никъде от „гнездото“ си.

Поддържане на достатъчна температура на околната среда

За пълния растеж и развитие на бебе, което е родено преждевременно, е необходимо да се осигурят такива условия, за да се доближат до вътрематочните. На първо място, това се отнася до поддържането на оптимален топлинен баланс. За недоносените бебета опасно е както прегряването, така и хипотермията, както и температурните разлики.

За да се поддържа определена телесна температура в инкубатора и да се предотвратят големи температурни разлики, в инкубаторите от последно поколение се използват следните устройства:

 • Специална пластмаса, от която са направени двойните стени на кана;
 • Наличието на електрически нагревателен елемент и сешоар, който създава поток топъл въздух;
 • Наличието на термистор, който регулира количеството входяща топлина, за да поддържа дадена температура.
 • Наличието на сензори за серво управление, които ви позволяват да регулирате температурата на въздуха в инкубатора в зависимост от телесната температура на детето.
 • Укрепване на въздушната завеса при отваряне на вратите на инкубатора (в инкубатори от ново поколение).

Персоналът, работещ в отделението за интензивно лечение за новородени, знае, че е важно правилно да разположите инкубатора спрямо стените и прозорците, тъй като това също играе голяма роля за поддържане на оптималната температура на въздуха в инкубатора..

Осигуряване на необходимата влажност на въздуха

Вътрематочно, плодът е във влажна среда. В случай, че е роден много по-рано от датата на падежа, е необходимо да се осигури определена влажност около него. За дълбоко недоносени бебета през първата седмица от живота е необходимо да се осигури влажност от 85%, след което тя спада до 50%.

 • За овлажняване на въздуха в кана се използва специален резервоар за вода.
 • При по-опростените модели kuvez водата се изпарява от топлината и въздушния поток от вентилатора. Но такава система не е много подходяща за кърмене на дълбоко недоносени бебета. Първо, не може да се осигури висока влажност. На второ място, рискът от инфекция на детето с болнична флора се увеличава..
 • Нови технологии за овлажняване на въздуха се използват в затворите за деца с изключително ниско телесно тегло. Подвижният резервоар за вода се използва и може да бъде автоклавиран. Използва се и стерилна вода, която се преварява вътре в системата..

Даване на правилната поза на детето

За да се осигури адекватно развитие на нервната система на бебето, е много важно да му се даде правилната стойка и да се промени позицията на тялото навреме.

Как се прави в Кувес?

 • Използват се специални "гнезда" и "чехли", където детето се поставя в ембрионална позиция.
 • Самият матрак е мек, който предпазва кожата на бебето от рани от залежаване.
 • В инкубатора матракът, върху който лежи детето, е разположен на регулируем панел, който дава възможност да се позиционира краят на главата под определен ъгъл и да се регулира положението му според нуждите.
 • В последното поколение кувьози този панел може да се върти на 360 градуса, което осигурява достъп до детето без излишно докосване и промяна на положението на тялото му.

Ежедневна възможност за претегляне

Как да разберем дали бебето наддава адекватно? Как правилно да се изчисли количеството храна и необходимите лекарства за него? Трябва да знаете теглото му. Деца с изключително ниско телесно тегло не се препоръчват да бъдат изваждани за пореден път от инкубатора, защото това е много опасно за него.

В съвременните кани проблемът с претеглянето се решава чрез използване на вградени везни. Освен това инкубаторите от ново поколение имат система за съхраняване на данните, получени по време на кърменето на бебето..

Нетравматични грижи за новородено

Всички прегледи, манипулации (прием на лекарства, саниране на дихателните пътища, поставяне на катетър), допълнителни прегледи за дете, дори и внимателно проведени, могат да бъдат травматични за дете с изключително ниско телесно тегло. Ето защо е необходимо не само да се извършват изключително внимателно необходимите манипулации, но и да се сведе до минимум техният брой. Какви са възможностите на kuvez да помогне на медицинските работници да си вършат работата професионално??

 • Въртяща се врата на инкубатора;
 • Наличието на удобни прозорци-илюминатори, през които детето се изследва и необходимите манипулации;
 • Възможност за превръщане на затвора в отворена реанимационна система, ако имате нужда от широк достъп до детето;
 • Наличието на отвори в стените на кана за подаване на системата за подаване на кислород-въздушна смес (дихателна терапия), интравенозната инфузионна система и друго допълнително оборудване;
 • Наличието на тава под матрака, в която се вкарва рентгеновата касета, за извършване на рентгеново изследване на детето, без да се изважда от инкубатора (не при всички модели);
 • Възможност за поставяне на необходимото допълнително оборудване (монитори, инфузионни помпи, лампа за фототерапия и др.) И продукти за грижа за бебето около инкубатора, така че да не пречи на работата с пациента и позволява денонощното му наблюдение. За това са предвидени специални рафтове, шкафове, стативи, които са свързани директно с каната и се движат с нея..
 • Наличието на вградени системи за предупреждение (за промени в температурата, влажността), които ще помогнат за отстраняване на съществуващите проблеми навреме;
 • Способността да се променя внимателно височината на бебето, за да се улесни грижата за него за хора с различна височина или в случай, че медицинска сестра или лекар иска да извършва манипулации, докато седи. Освен това позволява на детето да бъде позиционирано на нивото на очите на майката, ако не може да седи или да стои, а може само да лъже. Това се отнася за кувез от ново поколение.
 • Възможност за запис и запазване за определено време на показатели за температура, влажност, тегло на детето (в най-новото поколение инкубатори).

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Недоносени бебета: грижи за майчинството

Кърмене на недоносени новородени в родилния дом

Елена Myaukina, невролог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки

Вашето бебе е родено преждевременно. Той изглежда много по-малък от връстниците си, които са родени навреме. Сърцето ви може да се свие от страх, когато го видите за първи път. Как да се справим с такова мъничко и беззащитно същество?

В родилната зала

Акушер-гинеколозите знаят: акушерските грижи за недоносени бебета трябва да се осигуряват много внимателно, за да не ги наранят и да не оказват натиск върху главата. След отделяне от майката, те се прехвърлят в предварително подготвена отопляема маса за повиване, под лъчите на електрически рефлектор. Всички манипулации на първата тоалетна се извършват внимателно, но бързо и точно. След това бебето се увива в топли, стерилни пелени, в одеяло с подгряваща подложка или се поставя в затоплен преносим контейнер и се отвежда в отделението за недоносени бебета. От дрехи до такива трохи веднага след раждането, особено подходящи са меки фланелени блузи с качулка и дълги ръкави. Препоръчително е веднага да си сложите шапка и чорапи на главата и краката.

Не всички бебета, родени преди „официалния“ срок, със сигурност ще попаднат в отдели, специализирани в кърменето на недоносени бебета. Когато решават дали да поставят преждевременно родено бебе в интензивното отделение или отделението за интензивно лечение за новородени, лекарите вземат предвид не само гестационната му възраст (гестационната възраст, на която е родено бебето), но и съотношението на теглото и ръста, наличието на проблеми с дишането, вродени аномалии или малформации, заболявания, особено инфекциозни заболявания и много други фактори.

Ако според мнението на лекарите състоянието на новороденото не представлява заплаха за живота и здравето му, детето се изписва у дома в обичайното време.

Ако се изисква реанимация.

И така, първият възможен етап на кърменето е реанимацията на децата. В случай на значителна незрялост на жизненоважните системи на новороденото (например, ако недоносеното бебе не е в състояние да диша самостоятелно), то веднага след раждането влиза в детското отделение за интензивно лечение. Тук бебетата лежат в специални кувьози, затворени с прозрачни капачки с четири дупки - по две от всяка страна (за медицински манипулации). Всички кани са оборудвани с устройства за изкуствена белодробна вентилация.

Деца, които нямат или имат слабо изразен смукателен рефлекс, получават храна през първите няколко седмици - затоплено майчино мляко, понякога със специално подбрани добавки - през сонда - тънка сонда, вкарана в стомаха.

В инкубатора се поддържа постоянна температура (в края на краищата опасността е не само от хипотермия, но и от прегряване) и влажност на въздуха (около 60%), така че лигавиците на детето да не изсъхнат. Понякога каните са оборудвани с водни матраци, които доближават условията до това да са в околоплодната течност. С помощта на множество тръби и проводници бебето е свързано с монитори, капкомери и други устройства, които контролират неговия пулс, температура и дишане, редовно провеждат кръвни тестове, както и администрират необходимите лекарства и изпълняват много други важни функции. Ако индикаторите, записани от тези устройства, опасно се отклоняват от нормата, се задейства аларма..

Процедурите за реанимация не се ограничават до изкуствена вентилация на белите дробове и хранене през сонда. Децата, които са родени преждевременно, са изложени на риск от развитие на различни усложнения, повечето от които могат да бъдат предотвратени или излекувани със съвременното развитие на неонаталната реанимация. Например в белите дробове, както знаете, протича най-важният процес за човешкия живот - газообмен: въздушният кислород преминава в кръвта, а въглеродният диоксид - от кръвта във въздуха. Отговорни за това са малки мехурчета, плетени от мрежа от капиляри - алвеолите. Вещество, което противодейства на колапса на алвеолите в белите дробове по време на издишване, т. Нар. Повърхностноактивно вещество, се образува едва на 22-24-та седмица от бременността, поради което дълбоко недоносените бебета трябва да се инжектират с изкуствено синтезиран сърфактант. Има много такива примери..

Когато бебето е в състояние да диша самостоятелно и няма нужда от механична вентилация, започва втората фаза на кърмене, която обикновено се провежда в отделението за интензивна терапия за новородени. Тук недоносените бебета също се поставят в кувьози. За разлика от отделенията за интензивно лечение, отделенията за интензивно лечение не са оборудвани с устройства за механична вентилация. Независимо от това тук се осигурява допълнително подаване на овлажнен и нагрят кислород към каните, както и оптимален режим на влажност и температура. Детето е в инкубатора, докато може самостоятелно да поддържа телесната температура и да се справя без допълнително снабдяване с кислород.

Кенгуру метод

Днес се счита за доказан факт, че по време на престоя в болница недоносеното бебе трябва да общува с майка си. Бебето трябва да чуе гласа на майката, да усети нейната топлина и това се постига по метода "кенгуру". Този метод за кърмене на недоносени бебета се прилага за първи път в онези бедни и слабо развити страни, където поради чисто икономически причини не е имало средства за осигуряване на всички недоносени бебета с инкубатори, оборудвани с оборудване за поддържане на постоянна температура..

Същността на метода е, че детето се кърми при директен контакт с кожата на майката - на гърдите и корема. Майката носи широки дрехи, отварящи се отпред, а детето носи пелена, а понякога и шапка. Бебето се поставя между гърдите, дрехите се закопчават, за да се избегнат загуби на топлина. Температурата на бебето се следи от медицинска сестра или наблюдава.

Изследванията показват, че топлината на майката е чудесна за поддържане на топлината на бебетата и поддържане на телесната им температура. Дишането също става по-правилно и стабилно, както и сърдечният ритъм и оксигенацията на кръвта. Освен това кожата на новороденото е колонизирана от микрофлората на майката, което допринася за лечебния процес. Можете да преминете към този метод на кърмене, когато в относително задоволително състояние бебето все още се нуждае от изкуствена терморегулация и наблюдение на сърдечния ритъм и дишането.

В големите родилни болници за недоносени бебета се отделят отделни отделения, специално оборудвани и обслужвани от най-квалифицирания персонал. Там, където не е възможно да се избере отделна стая, прегради отделят най-добре осветената и проветрива част от детската стая, която е изолирана и подходящо оборудвана. Температурата на въздуха се поддържа в рамките на 23-27 ° С, а в креватчето - 25-30 ° С. Термометър се поставя до детето под одеялото за прецизен контрол..

Първото хранене на недоносено бебе обикновено започва 6-8 часа след раждането. Честотата и методите на хранене се определят според степента на недоносеност и други индивидуални характеристики..

Как изглежда недоносеното бебе

Появата и поведението на новородено недоносено бебе зависи от гестационната му възраст (броят на пълните седмици на бременността по време на раждането). Конституцията му е много особена: главата е относително голяма, черепните шевове често са отворени, малките и страничните фонтанели са големи. При момчетата тестисите може да не се спускат в скротума, а при момичетата срамните устни са недоразвити..

Недоносеното новородено има редица анатомични характеристики: теглото му обикновено е под 2500 g; растежът е по-малък от 45 см, а обиколката на главата, напротив, е с 3-4 см по-висока от обиколката на гърдите. Следователно главата изглежда голяма в сравнение с тялото, шевовете и фонтанелите (малки - в областта на короната и големи - над челото) са широки; ушите са много меки и близо до черепа; кожата е тънка, обилно покрита с пух, особено по лицето, бузите, челото. Подкожният мастен слой е слабо изразен. При дълбоко недоносените бебета подкожният мастен слой напълно липсва. Тънък глас, понякога подобен на скърцане, е резултат от недоразвитие на гласните струни. Пъпът е нисък. Стените на кръвоносните съдове са бедни на еластични влакна, в резултат на което по време на раждането могат да възникнат вътречерепни кръвоизливи.

Физиология на недоносените

Тъй като периодът на вътрематочно развитие на недоносените бебета е по-кратък, те се нуждаят от индивидуално хранене, топлина и защита отвън. Бебетата може да не развият напълно способността си да кърмят и следователно понякога за първи път трябва да се хранят през сонда или дори интравенозно. Те също имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта поради незрялостта на черния дроб. Имунната система на тези деца е слаба, така че те често се поставят в специален инкубатор, където те са защитени от инфекция и получават необходимата топлина. Понякога се нуждаят от изкуствено дишане, тъй като белите им дробове нямат достатъчно повърхностноактивни вещества (сърфактант), които да им помогнат да влязат. В тези случаи се извършва вентилация. Безусловните рефлекси при недоносени бебета са слаби и изчезват много бързо, а при дълбоко недоносени бебета те често отсъстват, включително дори жизненоважни рефлекси - преглъщане и смучене. Мускулният тонус може да бъде намален (в този случай бебето е отпуснато, лежи с изпънати ръце и крака) или, обратно, повишено (ръцете и краката са притиснати към тялото, изправят се с трудност). Поради незрялостта на центъра за терморегулация, недоносените бебета не могат да поддържат телесната си температура на правилното ниво, така че лесно се охлаждат и дори не реагират с повишаване на температурата на инфекциозни заболявания. Тяхната дихателна, храносмилателна, сърдечно-съдова, нервна и други системи са слабо развити (в сравнение с доносените бебета) и имат редица характеристики, които определят хода на заболяванията при тази група деца. Зрителната система узрява приблизително между 22-ра и 34-та седмица от бременността, така че в началото недоносените бебета прекарват много малко време с отворени очи и не фокусират погледа си. До 30 седмици от пренаталното развитие те вече реагират на ярка светлина, мигат или затварят очите си и при меко осветление отварят очите си, изследват околните предмети и се фокусират върху тях, но фокусирането на погледа им отнема повече време, отколкото при доносените бебета.

Поведението на недоносените бебета е донякъде различно от поведението на други новородени: те имат по-дълбок сън, по-малко движения, намалена обща двигателна активност, фин монотонен плач, те често изпитват негативни емоции и изразяват недоволство.

Незрелостта на телесните системи, характерна за новородените, е особено изразена при недоносени бебета и особено бавно се елиминира. Така че, нарушенията на регулирането на топлината са резултат от недоразвитието на центровете за регулиране на топлината и големите топлинни загуби.

Известно е, че относителната телесна повърхност (на единица маса) при недоносените бебета е по-голяма, отколкото при доносените бебета. Липсата на подкожния мастен слой, както и липсата на окислителни процеси и метаболизъм като цяло, играе роля при големите загуби на топлина. Следователно недоносените бебета трябва да бъдат особено защитени от охлаждане, прегряване, внезапни и резки колебания в температурата на околната среда..

Дишането при недоносени бебета е по-бързо, повърхностно, нередовно. Децата с тегло до 2 кг са особено податливи на задушаване (остър недостиг на кислород поради спиране на дишането): с различни манипулации (повиване, хранене), а понякога и в покой, детето внезапно спира да диша, посинява и може да остане в това състояние няколко секунди. След това, по-често, той самостоятелно се връща в обичайното си състояние. В противен случай се нуждае от изкуствено дишане или триене на гръдната стена, дишане на кислород и може би дори гореща вана (температура на водата - до 39-40 ° C). Ако се наблюдават такива явления, бебето трябва да се покаже на лекаря. Често в такива случаи той е поставен за определен период в специално легло с контролирана температура и снабдяване с кислород, за да създаде комфортни условия на живот, от които се нуждае за по-успешен период на адаптация към външния свят след раждането..

Храносмилателната система на недоносеното бебе също все още не е напълно функционална. Възможно е да има слабост в смукателните движения поради незрялостта на смучещия рефлекс и това е една от основните трудности при храненето на такова новородено. Важно е да се знае, че имунитетът (защитните сили) срещу инфекция при недоносени бебета обикновено е намален. Следователно те са лесно податливи на всякакви вирусни инфекции (например грип), пневмония, септични заболявания. Затова недоносеното бебе трябва да бъде защитено от всякакви контакти с други хора, защото сега съдбата му зависи изцяло от степента на незрялост, условията на околната среда, внимателните грижи и храненето..

"Оранжерийни условия"

Поддържането на оптималната стайна температура през първите дни от живота е изключително важно не само за оцеляването, но и за по-нататъшното пълноценно развитие на недоносените новородени, което позволява на недостатъчно зрял организъм да устои на агресивното въздействие на външни фактори на околната среда, поради факта, че възможностите за терморегулация са ограничени. Това се дължи на относително по-голямата повърхност на кожата в сравнение с телесното тегло, което води до значителна загуба на топлина. Недостатъчното развитие на подкожния мастен слой в комбинация с подчертана мрежа от кожни съдове също допринася за повишен топлообмен. Следователно недоносените бебета се охлаждат лесно и прекомерното външно затопляне бързо води до прегряване, което създава определени трудности в процеса на грижа за тях. Това обстоятелство беше причината за разработването на системи за медицински технологии, които биха могли да симулират топлинния комфорт на външната среда, сравним с „топлината на майката“, така необходима за недоносеното бебе за съзряване..

В родилните болници и отделенията за недоносени бебета в специални детски болници се използват кувьози. Най-простият от тях прилича на баня с отворен плот с двойни стени, между които циркулира топла вода (температурата й е до 50-60 ° C). Най-новите модели имат електрическо нагряване на вода с регулиране на нейната температура и влажност на въздуха и с автоматично подаване на кислород.

Инкубаторен (инкубатор), с индивидуален микроклимат, методът на кърмене е най-ефективен. Характеризира се със създаването на физиологични условия от първите минути на извънматочното съществуване. В инкубатора се поддържат оптимална температура и влажност. Това ви позволява да намалите енергийните разходи на детето за поддържане на телесната температура, загуба на течности през кожата и по време на дишането.

Продължителността на престоя в инкубатора зависи от теглото при раждане, зрелостта и общото състояние на детето. Деца с ниска степен на недоносеност са в инкубатора за 2-4 дни или няколко часа, дълбоко недоносени бебета с телесно тегло до 1500 g - 8-14 дни и с тегло до 1750 g - 7-8 дни.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.