Уебсайт за бременни жени и майки!

За бременността - всичко и още

По остротата на усещанията бременността дори не е влакче в увеселителен парк: космически полет! Сякаш извънземно обитава жена: чувства се болна от любимата си храна, характерът й се влошава, фигурата и походката й се променят, болестите са специални, лекарствата не са подходящи. Не само околните - самата бъдеща майка почти не се разпознава. Този „прекрасен позор“ трае не 9 месеца, а година и половина, оставяйки незабравими живи спомени. Сега за всичко и в ред.

Какво представлява бременността и как възниква

При жена в детеродна възраст яйцеклетката узрява в един от яйчниците на всеки 21-35 дни (това е продължителността на менструалния й цикъл). Според генетичния си състав тя не се различава от никоя друга клетка на тялото на майката, но ще предаде само половината от нея на нероденото дете. Зареден с хранителни вещества, той бавно, като цистерна в морето, се носи в коремната кухина до широката фуния на фалопиевата тръба и се засмуква в нея. Освен това, поради постоянното трептене на ресничките на епитела на фалопиевата тръба (друго име за фалопиевата тръба), които я водят, тя се отклонява към маточната кухина. Отнема около един ден и половина. За концепцията за нов живот е необходимо в тези непълни два дни яйцеклетката да срещне спермата, в противен случай тя ще умре.

Мъжките зародишни клетки съдържат много малко хранителни вещества, следователно те са много по-малки по размер. Но поради подвижната опашка те развиват огромна скорост, бързайки към женската репродуктивна клетка. Има поне 10 милиона от тях в 1 ml сперма, способна да оплоди! Но само един, най-успешният, се слива с яйцето, като му дава половината от генетичния материал и програмира пола на ембриона. Така се образува първата клетка от тялото на нов малък човек - зигота..

От този момент нататък започва БРЕМЕННОСТТА - титаничната работа на женското тяло, насочена само към едно: да расте в матката и да роди мъничък малък син или красива дъщеря. Бъдещата майка вече не принадлежи на себе си: подхранвайки и защитавайки живота, който е възникнал в нея, тя няма да съжалява, че е дала своя. Това не е просто супер красива фраза! В медицината съществува понятието „доминираща бременност“. Това е специално както физическо, така и психическо състояние на майката, когато всички нейни мисли и действия са насочени само към задоволяване нуждите на растящия плод. По опростен начин може да се изрази по следния начин: "Аз самият ще загина, но няма да дам на детето си обида!" Ето защо слабата жена, която се е изтощила с твърда диета, организира празник на лакомия през нощта, гордо показвайки коремчето си, което изглежда като баскетбол в социалните мрежи. А напреднала бизнес жена изведнъж изплита дебело амулетно въже около китката си и започва да расте косата си, след като е слушала народните знаци и съветите на баба. И никакви аргументи на разума няма да я принудят да прекрачи релсите или да завърже обувките за корема. Доминантата на бременността е много мощна. Медицината, която все още не е знаела за ултразвук и други клинични тестове за бременност, надеждно знае фактите за така наречената „фалшива бременност“, когато тялото на жената е преминало през всички етапи от токсикоза, увеличаване на коремната обиколка до контракции, но без зачеване и раждане. Ето защо нашият съвет тук е един: дори на етапа на планиране на бебето, жената трябва да избере такъв гинеколог, на когото безусловно да се доверява и да го слуша през цялата бременност, като „глас отгоре“. И да противоречиш на бъдещата майка - да направиш по-лошо за себе си (също знак).

Сперматозоидите, които са успели да проникнат от влагалището на жената в маточната кухина, са много по-упорити. Те могат да очакват среща с яйце за 3-5 дни, а в някои случаи и до седмица. Сега за някаква проста аритметика. Ако разделите продължителността на редовния си менструален цикъл (от първия ден на менструацията до първия ден на следващия) на 2, можете да разберете в кой ден ще настъпи овулацията, т.е. освобождаването на зряла яйцеклетка, готова за оплождане. Например с продължителност на цикъла от 28 дни - на 14-ти. Ако първият ден от менструацията се очаква на 10-и, тогава със сигурност лошото настроение и болезненото разтягане в долната част на корема ще настигнат около 24-ия. Най-устойчивите сперматозоиди оцеляват една седмица? - да се върнем назад 7 дни в календара и да вземем 18-ия. Освободеното яйце ще умре на 26-и. Така че чрез прости изчисления можете да определите дните, в които бременността може да настъпи с незащитен (по различни методи) полов акт. И тогава съпрузите решават дали да използват защита от 18-ти до 26-ти или активно да правят секс, за да дадат на света нов живот..

Но не бързайте! Най-щастливата сперма не означава най-здравата. В края на краищата се нуждаем не просто от наследник, а от красив мъж, дете чудо и тънкият му гръб не бива да се огъва от куп наследствени болести. И аз наистина искам да програмирам пола на детето... Всичко е възможно! Всичко, от което се нуждаете, е да се подготвите правилно за бременност. Как - четете нататък.

Колко трае бременността и как завършва

Колко дълго продължава бременността и как завършва? Бременността започва от момента на зачеването и появата на едноклетъчен ембрион и завършва веднага след напускането на плода от утробата. За ранна дата е обичайно да се броят цели седмици и дни, например 7 седмици и 3 дни. За късно - в акушерските месеци (един месец е равен на 4 седмици, тоест 28 дни) и / или седмици. Но математиката сама по себе си не е достатъчна, защото резултатът е по-важен.

Възможности за изхода на бременността, в зависимост от продължителността му:

   1. Продължителна бременност (спешно раждане) - раждане в периода от пълни 37 седмици до 42 без един ден. Здраво бебе, родено на света, е напълно готово за независим живот. Поема първия си дъх, съобщава родилната зала с юнашки вик и активно се придържа към гърдите на майката. Ако не веднага, то в първите часове бебето издава голяма част от оригиналните изпражнения и започва да уринира често, сякаш проверява качеството на памперсите.
   2. Следсрочна, продължителна бременност (забавено раждане) - когато детето дори след цели 42 седмици не смее да напусне майчината утроба. Народната мъдрост "колкото по-тихо караш, толкова по-далеч ще бъдеш" тук не работи. С всеки ден е по-трудно да се родиш сам и рискът от усложнения се увеличава.
   3. Преждевременна бременност (преждевременно раждане). Още през 70-те години на 20-ти век плодът, който се развива в корема на майката за по-малко от 30 седмици, е обречен. Независимо, без много активната помощ на лекарите, бебето не би могло да съществува извън утробата. В крайна сметка лекарите все още не разполагаха с необходимото оборудване и лекарства. Сега в родилните болници има специални кувьози, хранителни смеси и дихателни апарати, способни да "доставят" бебе, родено в период от 22 седмици. Тези бебета се наричат ​​недоносени бебета. Въпреки че първата година от живота, възрастта им се отчита от датата на раждане, психичните функции и физическото развитие се оценяват от момента на зачеването, според така наречения постконцептуален период. В крайна сметка, колкото по-кратък е гестационният период в деня на раждането, толкова по-голяма е разликата в развитието при децата в сравнение с доносещите връстници. Постепенно разликите се изглаждат, но за това както лекарите, така и родителите трябва да положат титанични усилия. Затова сега по целия свят се води активна дискусия дали си струва да кърмите бебета, родени в още по-кратки срокове. В крайна сметка, никакви научни открития не са в състояние да постигнат хармонията, която съществува между майката и нейното бебе.
   4. Спонтанен аборт (спонтанен аборт и пропуснат аборт) или изкуствен. Трудова дейност или медицинска намеса (инструментален или медицински аборт) се извършва до 22 седмици, когато плодът вече е починал или не е жизнеспособен.

Забележка

Бременността се счита за доносна за цели 4 седмици. Акушерите го взеха в средата и го определиха като идеалното време: 40 седмици или 280 дни. Добавяйки още 14 и 280 към първия ден на последното преди зачеването, лекарите предписват очакваната дата на раждане. Естествено, с абсолютно допустимо изменение от плюс-минус 2 седмици. Помните ли херцогинята на Кеймбридж? В кралската болница те вече са нервни и тя спокойно си е вкъщи в очакване на престолонаследника, а след това - и принцесата - да пожелае да се роди. Пожелаваме ви такава олимпийска увереност, ако редовно посещавате любимия си гинеколог.

Не е трудно да се изчисли дали детето ви ще реши да се роди на Коледа или Великден. Първият начин е да използвате нашия онлайн калкулатор. Вторият метод - от първия ден на менструацията (при подготовката за зачеване е по-добре да ги маркирате в календара), трябва да отстъпите 7 дни назад и след това просто да отстъпите 3 календарни месеца назад. Закръглете тази дата в удебелен кръг и около още 2 седмици - просто засенчете. Ура, интрига! Сега цялото семейство може да познае през следващите 8 месеца кой от тези 28 дни ще бъде причината за празника. Защо календар? Бременната енцефалопатия не е далеч, когато главата ви не иска да се „занимава“ с такива дреболии като дати, телефонни номера, оставени от ютията или нуждата да носите чифт чорапи. Повярвайте ми, не трябва да се притеснявате за това предварително, точно както да се опитвате да се лекувате. Първо, извънземната е виновна за всичко: тя ще отлети и всичко ще бъде възстановено. На второ място, благодарение на енцефалопатията младата майка може по-лесно да понася трудностите на бременността, бързо забравя родилните мъки и дълги години има причина за забавни закачки и шеги, които само тя и съпругът й могат да разберат.

А сега малко информация за размисъл:

   - семейна двойка, желаеща да придобие наследник, гинекологът настоятелно кани на първата среща три месеца преди планираното зачеване (защо? - прочетете нататък);
   - Още 40 дни след раждането на бебето, много заболявания, проявяващи се при майка му, се считат за усложнения на бременността и раждането. И като цяло, за да се върнат в състоянието си „преди бременността“, жените се нуждаят от 2 до 6 месеца.

Толкова за 40 седмици...

Преди началото: подготовка преди зачеването

Преди началото: предварителна подготовка Как ще протече бременността, детето ще се превърне в неизчерпаем източник на щастие за родителите или причина за безкрайни сълзи и проблеми - МНОГО зависи от подготовката за зачеване.

За да получите „надеждна застраховка“ срещу неприятности, и двамата съпрузи ще трябва:

   1. Да преминат прости тестове и да лекуват идентифицирани очевидни и спящи инфекции. Полово предавани болести, пиелонефрит, възпаление на яйчниците, кожна фурункулоза, туберкулоза, широко разпространен кариес или чести тонзилити при родителите - това е заплахата от прекъсване на бременността, вроден сепсис или фетални малформации. Трябва ти.
   2. Вземете медицинско генетично консултиране. Съставянето на родословното дърво на бъдещите родители и специален кръвен тест ще определят какви наследствени заболявания могат да се проявят при потомството, колко висок е техният риск.
   3. Вземете фолиева киселина и калиев йодид. Кретинизмът в район с липса на йод в почвата е инвалидизираща диагноза при дете и проклятие срещу родителите му, които не са искали да пият миниатюрни хапчета без вкус. Статията "Магията на фолиевата киселина" описва подробно този чудотворен витамин.
   4. Яжте добре. Това означава: загуба на тегло при наднормено тегло или напълняване при недостиг, компенсиране на липсата на витамини и запас от животински протеин, който е от съществено значение за растящия организъм. И също - да ядете много от любимия си вкусен вкус, който поради ниската си полезност или риска от алергии по време на бременност ще трябва да бъде изоставен. Например фъстъчено масло и ядки, сушена риба, цитрусови плодове. Подробен списък - в нашата статия "Табу за бременни жени".
   5. Откажете се от пушенето и силните упойващи коктейли. И татко също! Именно при майката половите клетки се полагат в яйчниците още вътреутробно, докато при мъжете те се образуват постоянно и абсорбират всичко от кръвта му безразборно. Според добре познатия закон за "подлостта", това е най-накаменената и пияна сперма, която нагло ще се втурне първо към среща с яйце. И щъркелът ще донесе „непознато животно“ вместо новия Менделеев...

Бъдещата майка трябва да посети терапевт и ендокринолог, а при наличие на друга хронична патология - специализирани специалисти. Задачата е да се уверите в абсолютно здраве и липса на анемия или да държите болестта под контрол, за да предотвратите появата на сериозни усложнения по време на бременност. Високото кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, гломерулонефрит, пикочно-каменна болест, захарен диабет, епилепсия, злокачествени тумори са особено опасни за жената и нейната мъка..

Как да подготвим тялото за бременност, прочетете повече тук.

В Европа 3-месечното предварително обучение отдавна е добра практика. От това сме по-лоши?

Готови ли сте за полет? - първата седмица от бременността

Готови ли сте за полет? - първата седмица на бременността Съвременните тестове за бременност почти са изместили романтиката на очакване на чудо и гадаене „в полет“ според народните методи. Изглежда, че само героините от сапунени опери, които са мързеливи да отидат до най-близката аптека, продължават да научават за деликатната си ситуация, само прегръщат тоалетната дълго време и издават това, което са яли в нея. Изглежда, че сперматозоидите просто опитват яйцеклетката и две желани ивици вече сочат към нея. Какво представляват тестовете за бременност и как да ги изберете - прочетете тук.

Но все пак има много кратък период, само първите няколко дни от момента на зачеването, когато никакви анализи не могат да помиришат присъствието на ембриона. Причината е в пълната му автономност от тялото на майката, когато хормонът на бременността, hCG, все още не е започнал да навлиза в кръвта на жената. Какво се случва? Веднага след образуването на зиготата - първата клетка на детето - тя е покрита с плътна защитна обвивка. В тази форма, която външно наподобява кокоше яйце, ембрионът се унася по фалопиевата тръба в тялото на матката. Вътре в "черупката" клетките се делят с космическа скорост, давайки зачатъците на основните системи на тялото на бебето. Този процес не е хаотичен: той е строго подчинен на гени, вградени в клетъчното ядро. Ако се появят сривове в хромозомния им набор, животът, който се е родил, или спира (това се нарича замразена бременност), или се образуват много груби малформации. И ако първата клетка намери сили да се раздели на две абсолютно еднакви половини и едва тогава започва образуването на органи, ще се родят еднояйчни близнаци.

Хранителните запаси, пренесени от разумната яйцеклетка, ще продължат средно една седмица. През това време яйцеклетката, бавно търкаляща се по вътрешната стена на матката, напомняща пустинните дюни, трябва да намери уютна, изобилно доставена кухина и да се закрепи здраво тук. В противен случай, след изчерпване на резервите, ембрионът ще умре. Фалопиевите тръби са разположени в областта на дъното на матката. По правило тук оплодената яйцеклетка намира място за имплантиране. Поради инфекции, които причиняват възпаление на матката (ендометрит), миома или аномалии в структурата на тялото на матката, ембрионът може да не се прикрепи или да го направи на грешното място. Ако все още е във фалопиевата тръба, ще се развие извънматочна бременност. Прочетете за неговите причини и симптоми тук. Ако е ниско, ще има частично или пълно предлежание на плацентата.

Първата седмица на бременността е наистина съдбовна: повече от половината спонтанни аборти се случват точно в този момент. Майката природа защитава жената от стрес: прекъсването настъпва напълно неусетно, като обикновената менструация, с изключение на това, че е малко закъсняла и малко по-обилна.

Ембрионът не е комар, забиващ ужилване в тялото на матката и смучещ кръв. Процесът на имплантиране не създава никакви неприятни усещания. Нито едно! Само си представете: мъничка, все още не видима за окото, яйцеклетката внимателно се сгушва срещу подхранващите вилуси на ендометриума, надеждно прилепвайки към нея странично. През следващите два дни клетките "черупки", активно се размножават и образуват меки израстъци, запълват празнините между клетките на вили. Така се появява участък от общото кръвоснабдяване, чрез който мама започва да дава на бебето си храна и кислород, като поддържа живота и осигурява всичко необходимо за растежа. Постепенно се „разпространява“ в дълбочина и в ширина, през следващите 12 седмици и се формира плацентата. Всичко това се случва незабелязано и абсолютно безболезнено за жената, тъй като в тялото на матката няма чувствителни нервни окончания. Но веднага щом се появи първата малка област на плацентата, hCG започва да навлиза в майчината кръв - хормон, на който реагират най-чувствителните тестове за бременност. Всеки ден броят му се увеличава и до 3 седмици (това е около 6-10 дни закъснение на менструацията), дори и при най-простия и евтин тест, заветните две ленти ще бъдат сигурни.

В първата, толкова важна за плода, седмица на развитие, майка му живее обичайния си живот. Само дето съпрузите, които искат да имат дете, са много по-активни в правенето на секс (което е много добре) и с потъващо сърце търсят ранни, дори преди закъснението на менструацията, признаци на бременност. Мислите ли, че има такива? - намерете отговора тук.

Първи триместър на бременността: тест за сила

Първи триместър на бременността: тест за сила Акушерите смятат, че жената трябва да получи отпуск по майчинство не преди раждането, но през първите 13 седмици от бременността. И се грижете за него като крехък порцелан. Има поне 5 причини за това:

   1. Колкото по-кратък е периодът, толкова по-слабо развита и укрепена е плацентата. Чанта за пазаруване, претоварена с храна, скачане на спортна тренировка, спешен случай на работа или стрес поради кавга със съпруга си, прегряване в сауна - и ето го: стесняване или разкъсване на кръвоносните съдове на плацентата с частично отлепване. Пълното откъсване не оставя на детето шанс за спасение: това е ранен спонтанен аборт.
   2. Според всеки втори рисуван генетичен план, клетките на ембриона бързо се делят и ги трансформират в определени органи и системи. Най-малкият „провал на програмата“ дори на една клетка може да доведе до образуване на тежки, понякога несъвместими с живота малформации у детето или до замразена бременност. Като се имат предвид малките размери на плода и все още слабите бариерни свойства на плацентата, вредните ефекти могат да бъдат най-малките, почти невидими за майката. Е, помислете, тя е претърпяла лек грип, пие антибиотици, героично боядисва батериите с ацетонова боя, „хули“ херпес на устната си, работи с лаптоп, държи го в скута си или се подлага на флуорографско изследване... Как тогава да изберем защо новороденото има кисти в мозъка, шесто пръст на дръжката, черен зъбен емайл или крака с крака? Колко непредсказуеми могат да бъдат последствията от приемането на най-привидно прости и безвредни лекарства върху плода през първия триместър на бременността, можете да видите, като въведете в търсачката заявката „деца с талидомид“.
   3. Съществуват особено вредни микроорганизми, първата среща с които в началото на бременността за една жена е почти незабележима, но изключително опасна за трохата. Това е вирус на рубеола, някои червеи, които се задържат дълго време в сурова риба, токсоплазма. Безобиден малък обрив по кожата или леко хрема след контакт с дворна котка, изядена пържола с кръв или леко осолена риба у дома - и сега гинекологът поклаща тъжно глава, препоръчвайки непланиран ултразвук на плода. Какво ще търсят? - груби малформации на мозъка и очите, признаци на вътрематочна сепсис и заплаха от прекъсване на бременността. Как да се предпазите - прочетете тук.
   4. В яйчника, на мястото на освобождаване на яйцеклетката, се образува хормонално активно жълто тяло. Той и плацентата произвеждат огромно количество полови хормони. От една страна, това е необходимо, за да се възстанови бързо тялото на жената за запазване и правилно протичане на бременността. Под тяхно влияние гърдата е красиво увеличена, рязкостта в движенията изчезва, шийката на матката постепенно се укрепва. Но от друга страна, кожата придобива мазен блясък, акне или постоянно подуване през носа не са необичайни. И все пак - ето я, извънземна - бъдещата майка може да има внезапни промени в настроението и сериозни емоционални изблици. И нека съпругът да бъде търпелив - почти няма мисли за секс, а ухажването на съпруга причинява неприятна болка в подутите млечни жлези и защитна реакция на отхвърляне. Помните ли доминиращата бременност? Не се притеснявайте, съпругата скоро ще бъде просто ненаситна. Кога? - прочетете тук.
   5. Бъдещата майка не само „храни“ детето си, но и премахва токсините му. Това е допълнително натоварване на бъбреците и черния дроб, което по навик не може да не повлияе на благосъстоянието ѝ. Плюс това, плодът е генетично само наполовина роден. Втората част се възприема от войнствената имунна система на жената като извънземна. Следователно, горката може сериозно да „щурмува“, особено по време на първата бременност. Токсикозата, по-правилно гадене и повръщане на бременни жени, е най-честата причина за рязка промяна във вкусовите предпочитания и отказ от ядене. И никакви вярвания относно необходимостта да се храните добре няма да помогнат. За повече подробности относно този бич и как да го преодолеете, прочетете нашата селекция от полезни статии..

Трябва да признаете, че една жена има много сериозни причини да се грижи за себе си. Как да се държим през първия триместър, кога да се регистрираме за бременност - прочетете тук.

Втори триместър на бременността - нормален полет

Втори триместър на бременността - нормален полет При здрава бременност периодът от 14-та до 27-та седмица е златното време за жената. Тялото й се примири с присъствието на мръсна, без никакви проблеми премахва продуктите от жизнената си дейност. Нивото на полови хормони вече е стабилно, без „тийнейджърски шокове“, и много високо.

   - изтощена от гадене, мама, събуждайки се една сутрин, осъзнава, че вече няма токсикоза;
   - можете да ядете почти всичко (препоръчваме да прочетете нашата специална секция, където сме събрали море от продукти, подправки и напитки за всеки вкус);
   - косата расте по-бързо и става по-плътна;
   - в гласа се появява кадифен оттенък;
   - очите блестят, кожата се почиства, придобива привлекателен цвят и неземна светлина, като Мадоната на иконите.

Приятен бонус за търпението, проявено през първия триместър: жената вижда ярки еротични сънища и след пробуждането пожелава своя мъж, бързо се включва и лесно достига възхитителна развръзка. Защо? - поради увеличения приток на кръв към гениталиите, те се подуват и стават свръхчувствителни. При липса на противопоказания и при правилен подбор на пози за секс, няма причина да отказвате взаимно удоволствие. Единственото условие е нежност и точност..

Мама „получава вкус“ и се наслаждава на деликатната си позиция. Накрая се появява коремче и постепенно расте, но абсолютно не пречи на воденето на познат начин на живот. Плацентата вече е здраво закрепена, така че дори спортът не е противопоказан. Напротив: ежедневната гимнастика, спокойното ходене и колоездене, йога, плуване и специален курс по водна аеробика ще бъдат от полза. Основното нещо е да не се превишават допустимите натоварвания. Това е най-доброто време (и последният шанс) да си вземете малко почивка и да отидете на романтично пътуване само заедно. Не прекалявайте обаче с екзотиката: по-добре е да се слънчеви бани и да плувате близо до цивилизацията. И все пак човек си почива по-спокойно, ако има под ръка квалифициран гинеколог и акушерска болница на прилично ниво. В крайна сметка Бог също защитава.

Ами хлапето? През първия триместър изглежда като попова лъжичка. Дори при ултразвук се измерва само по гръбначния стълб, от короната до опашката. До 12 седмици бебето работи като титан, за да стане като човек. По това време растежът на ембриона е само 9 см, теглото е около 15 грама, защото „няма време за мазнини“! Но след 14 седмици, гледайки 3D изображението на наследника на ултразвуково сканиране, щастливите родители вече могат да намерят чертите на лицето си и да определят пола му. Между другото, към тази "възраст" тя вече тежи цели 50 грама. Сега всеки ден прави само това, което кара мама да яде за двама. Отсега нататък основната задача на бебето е да натрупва мускулна маса и подкожни мазнини, а жените трябва да се опитват да се справят с апетита на вълка, така че по време на седмичното претегляне, зачервяване, да не се скарат от своя акушер. Прочетете за диетата на бременна жена тук. В същото време, за всеки случай, - как да не загубите фигурата си и за постните дни.

Плодът реагира на вирусни или микробни инфекции не чрез образуване на малформации, а чрез възпалителна реакция. А лекарствата, приемани от майката, му влияят по-предсказуемо. Следователно, с повишено внимание, както е предписано от лекаря, те могат да се използват в случай на заболяване. Отново е наложително, след одобрението на лекаря, да се опитаме да се лекуваме без лекарства. Но е опасно да изпробвате съмнителни рецепти от заглавието "корава жена". Прочетете за характеристиките на действието на различни лекарства по време на бременност в нашия голям избор от лекарства и бременност.

Но във всяка бъчва мед има няколко лъжици катран. Нека изброим:

   1. Коремна болка. Активно растящата матка е необичайно тежко бреме за тазовите връзки. Ето защо, внезапните движения и повдигнатите торбички с връв издават неприятна болка в слабините. Адхезиите около следоперативните белези се изтеглят, разтягат. Възможна е заплаха от спонтанен аборт. Това са най-честите причини за болки в корема, прочетете повече тук.
   2. Болки в гърба. Дори просто нарушение на стойката и още повече сколиоза ще се почувства от лумбаго или изтръпване в сакрума, кръста или между раменните лопатки. Изпъкнал корем увеличава лумбалната извивка, особено ако мама е забравила да намали височината на петите си. Нека се успокоим: ще отмине, но не бързо. Болки в гърба - тук.
   3. Токсикозата ще изчезне, но до раждането може да остане засилен рефлекс. Тоест, миенето на зъбите може да е проблем. Но това е второто тримесечие, което е най-доброто време за лечение на зъболекар, за да не понася зъбобол.
   4. Гестоза. Сериозно заболяване, характерно само за бременни жени. Подценената опасност от бързото наддаване на тегло на жената, отоци, промени в анализа на урината или леко повишаване на кръвното налягане може да бъде пагубна както за плода, така и за майката. Подробности - тук.
   5. Истмико-цервикална недостатъчност. Доскоро слабата шийка на матката, неспособна да задържи плода, беше основната причина за повтарящ се спонтанен аборт. Сега акушер-гинеколозите могат да помогнат да се спаси детето, да има време...
   6. Гестационен диабет. Като правило именно през втория триместър се появява това сериозно, слава Богу, преходно, нарушение на метаболизма на въглехидратите. Дамите с наднормено тегло, както и слабите любители на сладкиши, сладко, сладолед, грозде и шоколад, са особено изложени на риск. Как да диагностицирате диабета и какво да правите след това - прочетете тук.
   7. Намален имунитет. От една страна, това е необходимо, за да не може имунната система на майката да навреди на детето, наполовина чуждо за нея. От друга страна самата жена става беззащитна срещу армията от патогени. Неприятните изненади под формата на млечница, повтарящ се херпес на устните, гестационен пиелонефрит, колпит са естествени. Наложително е да ги лекувате! Но само заедно с лекар.

Малко повече за приятните неща. До края на втория триместър сексуално неустоимата, леко закръглена майка ясно ще усети тръпките на забележимо порасналия си корем. И все пак: това не е 100 грама на 16 седмици и дори 500 грама на 23. Това е цял килограм, или дори 1200 грама! Прочетете повече за движенията на плода - тук.

Подборка от съвети за това как да се държите във втория триместър на бременността, тук.

Трети триместър на бременността: голям кораб - голямо пътуване

Трети триместър на бременността: голям кораб - голямо пътуване Сигурни сме: изпращането на бременни жени в отпуск по майчинство през първия триместър е идеята на мъжете гинеколози. На 8-ия месец те биха се опитали да работят на пълен работен ден, като същевременно се опитват да не смачкат ритащия корем с ръба на масата, да месят болките в гърба, да не душат и като цяло да дишат дълбоко. Когато МНОГО чести отсъствия от тоалетната пречат на концентрацията, хранопровода, изгарящ след обяд (киселини в стомаха), пулсираща хемороидална бучка и спекулации дали обувките ще се късат вечер поради подуване на краката. И как да се придържате към дрес кода, ако сутрин главата ви боли от мисълта: "Какво да облека?" В края на краищата само бабината риза и кимоно се побират на корема. Между другото, за идеи за дрехи за бъдещи майки - тук.

Какъв е третият триместър на бременността??

   1. Под въздействието на хормоните всички връзки постепенно се отпускат. Така тялото на жената се подготвя за раждане, предотвратявайки нараняване на родилката и плода, когато се роди. Но разхлабва ставите. В резултат на това - бърза умора, болки в гърба и пазвата, патешка походка, болка в краката, увеличаване на размера и пълнотата на краката. Пъпният пръстен се разширява: пъпът стърчи, възможно е херния. Намалената еластичност на кожата води до омразни стрии.
   2. Матката непрекъснато расте. Височината на дъното му в см е приблизително равна на броя на гестационните седмици, които вече са преминали. Коремната обиколка може да бъде от 90 до 130 см - зависи от телосложението на майката, размера на малкия й таз, обема на околоплодните води, размера и положението на плода. Към 36 седмица матката е толкова висока, че притиска стомаха и осезаемо стяга диафрагмата, провокирайки киселини и постоянно усещане за липса на въздух. По-близо до раждането, когато костният тазов пръстен се разширява, плодът потъва и е по-лесно да се диша.
   3. Поради натиска на голямата матка върху околните органи са възможни леки неприятности или сериозни проблеми под формата на запек, хемороиди, отоци и разширени вени по краката, чести позиви за уриниране, болки в болката и лумбаго в кръстната кост, крампи в мускулите на прасеца и в пръстите крака.
   4. Мама получава допълнителна причина да погали корема си: тренировъчни (фалшиви) контракции. Едва забележими и редки на 28 седмици, те стават по-ритмични и по-силни всеки ден. Така матката се подготвя за раждане, "изпомпвайки" мускулите си.
   5. Коремът нараства все повече и повече с тегло и арогантност, безмилостно рита под ребрата и в черния дроб. Няколко пъти на ден той вече има редовни периоди на дейност, които абсолютно не съвпадат с тези на майка му. И той също хълца! Защо - прочетете тук. Детето се забавлява особено след хранене и през нощта, отбивайки родителите си от часове непрекъснат сън. Но те имат време да прочетат полезни наръчници за грижата за децата и кой кого ще възпита - бъдещето ще покаже.
   6. Характерът на вагиналното отделяне се променя. Необходимо е да наблюдавате това от първия ден на бременността и не се колебайте да кажете на вашия гинеколог. За какво: за вискозитет, количество, прозрачност, цвят, мирис. В крайна сметка качеството на вагиналните секрети е важен симптом. Например, началото на бактериален колпит или млечница. Прекалено бързо ли се намокри уплътнението? - възможно изтичане на околоплодна течност. Чакали ли сте гъста плътна лигавична бучка, често напоена с „ръждясала“ или прясна кръв? Поздравления: лигавицата, предвестник на близко раждане, се е откъснала. По-малко от 37 седмици? - спешно в болницата за съхранение!
   7. Подутите млечни жлези произвеждат първите мънички капки коластра.

Всичко е готово за раждане! Какво трябва да направи жената? След като сте се регистрирали за бременност преди 12 седмици, ходете седмично в предродилната клиника по обичайния маршрут, като вземете със себе си буркан урина за анализ. Носете пренатална превръзка. Измерете теглото и кръвното си налягане, за да не пропуснете гестозата или нейните най-опасни усложнения: прееклампсия и еклампсия. Запишете CTG на плода, за да слушате как бие сърцето му, и донесете на лекаря разпечатка, която доказва, че с детето всичко е наред. Последният път да се подложи на цялостен лабораторен преглед и преглед от лекари специалисти, за да издаде отпуск по майчинство.

Какво да правите у дома? Респираторни упражнения, сутрешни упражнения, по-често упражнения на Кегел за поддържане на силата на мускулите на перинеума. Секс, ако не е забранен от лекаря. Изберете болница за майчинство и опаковайте нещата за себе си и бебето си в „тревожен куфар“ за решаваща хоспитализация. Да вземе окончателно решение дали да напряга психиката на съпруга, като настоява за партньорско раждане. Избягвайте да гледате филми и видеоклипове, които предизвикват страх и напрежение. Четете книги за родителството и грижите за децата и слушайте успокояваща музика. Общувайте с любимото си бебе, наблюдавайте движенията му, пейте му песни и му разказвайте истории (на глас!). Управлявайте подредбата на детската стая, изберете детско креватче-играчки-количка-дрехи. Как да се държим през 3 триместър - прочетете тук. Но най-важното: не забравяйте да спите няколко допълнителни часа зад такова изобилие от неща, покрити със специални възглавници за бременни жени. Раждането е точно зад ъгъла!

Мислите ли, че след като сте родили дете, вече знаете всичко? Нека разкрием ужасна тайна, как иначе влакчетата се различават от бременността: извънземното е различно всеки път...

Всичко за бременността

Инстинктът за размножаване е един от най-силните при хората. И природата се погрижи за нейното изпълнение, създавайки сложна система от репродуктивни органи, която осигурява зачеването и носенето на плода..

Бременността като състояние

Бременността е физиологичното състояние на жената, когато след зачеването в тялото й се развива ембрион. Може да се развие при жени в репродуктивна възраст, когато яйцеклетките започват да узряват в яйчниците под въздействието на половите хормони. По време на овулацията те навлизат в коремната кухина и се движат по маточните тръби към матката..

Ако в този момент настъпи оплождане, тогава оплодената яйцеклетка е прикрепена към стената на матката и ембрионът расте и се развива в нея. Формирането на органите и системите на плода отнема известно време, след което по време на раждането плодът се изтласква от матката, ражда се дете.

Жена в репродуктивна възраст може да забременее. От момента, в който се появи първата менструация, овулацията обикновено се случва във всеки менструален цикъл. При някои заболявания и патологии, разбира се, има и ановулаторни цикли, тогава бременността е невъзможна.

Раждането и след това отглеждане на дете е доста сложен и отговорен процес, към който трябва да се подхожда с цялата сериозност. Планирането на семейството позволява не само да подготви бъдещата майка, но и да избегне нежелана бременност и, следователно, кюретаж, които значително влошават здравето на жената.

За да се избегнат различни усложнения и да се роди здраво дете, е необходимо предварително да се прегледа, да се разкрият скрити заболявания, инфекции и да се излекуват. Веднага след появата на симптомите трябва да се свържете с акушер-гинеколог, който ще наблюдава и управлява бременността.

Симптоми на бременността

Симптомите на бременността могат да бъдат открити при жена от първия месец. Въпреки факта, че някои жени чувстват, че са забременели, обективни признаци се появяват едва след имплантирането на оплодено яйце. При някои жени те могат да бъдат изразени, други научават за своето физиологично състояние, когато не настъпи следващата менструация, въпреки че преумората, стресът също може да е причина за тяхното забавяне..

В допълнение към липсата на менструация, симптомите на бременност могат да бъдат както следва:

 • висока базална температура;
 • нежност, нежност на гърдите;
 • слабост, гадене сутрин или през деня;
 • променена реакция на вкуса на храната, миризми;
 • бързи промени в настроението, раздразнителност;
 • появата на черни точки, акне.

Понякога се наблюдават неспецифични симптоми, като запушване на носа, тежест на вените на гърдите, поява на старчески петна, метеоризъм, спазми в мускулите на прасеца. Хроничните и латентни инфекции могат да се обострят, тъй като имунитетът намалява, което е необходимо за имплантиране на яйцеклетката.

Определение за бременност

След като забележите такива симптоми, можете да потвърдите бременността с тест, но трябва да знаете, че ще получите точен резултат само след 2 седмици, когато нивото на хормон на hCG стане достатъчно високо.

Можете също така да определите бременността, като се свържете с гинеколог, дарите кръв за определяне на хормони, анализ на урината. По-късно ще бъде възможно да се открие оплодено яйце с помощта на ултразвук.

След като научи, че е бременна, жената трябва да се регистрира, преди бременността да достигне 12 седмици. Това ще ви позволи да извършите необходимите прегледи и ако бъдат открити заболявания, патологии на плода, решете дали е необходимо да се поддържа тази бременност..

Всичко за бременността, как да определите бременността, можете да прочетете на нашия уебсайт и различни форуми.

Календар на бременността по седмици

Развитие на плода по месеци

Полезни услуги за бъдещата майка

Как да назовем момиче
Повече от 12 000 имена
Как да назовем момче
Повече от 10 000 имена

Когато настъпи дългоочаквана бременност, жената често разпръсква вниманието си към всичко наведнъж, така че ясният план за това как и какво да се прави през този период просто изчезва. За да може всяка жена да наблюдава хода на бременността си и да се ръководи от признаци на нормално развитие на детето за една или друга седмица, е създаден седмичен календар на бременността..

Защо ви е необходим календар за бременност

Има много причини, поради които е толкова важно да наблюдавате бременността си..

 • За да се открият отклонения от нормата във времето. Разбира се, всяка жена иска плодът да се развива добре, но ако нещо внезапно се обърка, трябва незабавно да информирате лекаря за това, дори ако следващата консултация е планирана след две седмици..
 • Бременността е най-щастливият период в живота на всяка жена и колко загадъчен е той! Календарът на бременността помага на нежния пол да знае по-добре какво се случва в тялото й по едно или друго време, да осъзнае на какъв етап на формиране е бебето й в момента.
 • Това е такъв календар, който помага на жената да запази спокойствие, когато, например, трохата започне да се движи и да се натиска, изглежда само, че веднага разбирате какво се случва, но всъщност на първо място има някаква паника - изведнъж нещо не е наред. Проследяването на бременността седмица по седмица е забавно.
 • Освен че посочва фактите и обяснява какво точно се случва в тялото на жената, календарът за бременност съдържа много съвети и препоръки относно храненето, поведението и други нюанси в живота на бременната жена.
 • Дори онези жени, които вярват, че знаят абсолютно всичко за бременността, могат да намерят тук много интересни факти и изненади, които бебето подготвя, докато седи в корема..

Този календар за бременност съдържа важна информация за всяка седмица за:

 • етапи на детско развитие;
 • действия, които трябва да се предприемат в определени случаи;
 • благосъстоянието на жената.

Също така ще намерите много интересен материал за това как да се храните по-добре и какво е по-добре да правите през различните седмици на бременността. Ето снимки на ултразвук на плода и видео за всяка седмица, бъдещите майки ще се интересуват от това. Друга важна услуга е калкулаторът за дата на раждане. Точно изчислява датата на предстоящото раждане и дава на бременната жена повече увереност в себе си и в предстоящото събитие..

Когато жената очаква дете, тя носи огромна отговорност. Тази отговорност не може да бъде прехвърлена нито върху раменете на роднини, нито върху раменете на любимия й съпруг, защото жената е тази, която изпитва всички онези усещания, от които трябва да се ръководи. Следователно нежният пол търси календар за бременност, като правило, за да разбере на какво трябва да обърнете внимание и какво да следвате през този специален период..

Опасности по време на бременност

Всички знаят, че има редица възможни рискове по време на бременност, на които несъмнено трябва да обърнете внимание. Определени седмици от бременността са особено опасни. През целия период на бременността има два периода, които се наричат ​​критични.

 • Седмица 13 - по това време се появяват метаморфози с хормони, се наблюдават специални обостряния при жени, които трябва да раждат син, тъй като тестостеронът се произвежда в развиващото се тяло. Препоръчително е тази седмица да посетите лекар и да го информирате за най-малката промяна или болка.
 • Седмица 27 - този период представлява опасност за тази категория бъдещи майки, които преди тази седмица вече са се притеснявали от хормонални нарушения. В този случай трябва да бъдете този път под наблюдението на лекар..

Само двете най-опасни седмици са посочени, всъщност други периоди също представляват определена опасност, можете да прочетете повече за това в календара на бременността. Също така не забравяме колко голяма опасност крият в себе си първите седмици на бременността - първото тримесечие, когато плодът тепърва се формира.

 • През тези периоди правилното хранене не се препоръчва просто, а е необходимо! Само подсилена храна, в нея не трябва да има пикантни подправки или излишък на сол.
 • Разходки на открито и не само! Разбира се, ако замръзва извън прозореца, не можете да се отдадете на дълги разходки по улиците, но ако е възможно, трябва да сте на чист въздух възможно най-често.
 • Изключваме всички лоши навици, по-специално говорим за алкохол и тютюнопушене и това не е само за определени седмици, но за целия период на бременността и дори по-добре - за целия живот.
 • Боите и химикалите трябва да се избягват по очевидни причини.

По правило жената трябва да има отделна медицинска карта, за да постави там всички сертификати и резултатите от теста..

 • В календара на бременността ще намерите и информация за хранителните навици през определен период от бременността. Всеки етап има свои собствени препоръки за прием на витамини, фолиева киселина, калций и витамин Е.
 • Бременността не е причина за ограничаване на движението. За нормалното благосъстояние на жената и детето е необходима физическа активност. Но как, да спортуваш и в същото време да не навредиш на детето и да не застрашиш бременността? Можете да научите за основните правила, които бременната жена трябва да спазва, когато спортува, както и за предпочитаните и нежелани спортове, от календара на бременността.
 • Сексът е гореща тема, особено по време на бременност. Не бива да си отказвате удоволствието, но все пак има определени ограничения за всеки триместър на бременността. Можете да научите повече за тях в раздела на съответната седмица..

Бременност. Признаци и ход на бременността. Тялото на бременна жена

Калкулаторът за бременност ще ви помогне да определите гестационната възраст и датата на раждането. "

Бременността е физиологичен процес, при който в матката на жената се развива ново човешко тяло, резултат от оплождането.

Бременността при жените продължава средно 280 дни (40 седмици, което съответства на 9 календарни месеца или 10 лунни месеца). Също така е обичайно бременността да се разделя на 3 триместра по 3 календарни месеца всеки.

Ранни признаци на бременност

В ранните етапи бременността се диагностицира въз основа на съмнителни и вероятни признаци.

Съмнителни признаци на бременност - различни видове субективни усещания, както и обективно определени промени в тялото, извън вътрешните полови органи: вкусови капризи, промени в обонятелните усещания, лесна умора, сънливост, пигментация на кожата по лицето, по бялата линия на корема, зърната и ареолата.

Вероятните признаци на бременност са обективни признаци от страна на гениталиите, млечните жлези и в условията на биологични реакции към бременността. Те включват: спиране на менструацията при жени в детеродна възраст, увеличаване на млечните жлези и появата на коластра при изстискване от зърната, цианоза на лигавицата на влагалището и шийката на матката, промяна във формата и консистенцията на матката, увеличаване на нейния размер.

Можете предварително да се уверите в наличието на бременност у дома, като използвате експресен тест за съдържанието на хормона хорион гонадотропин в урината на жената (тестът се извършва от първия ден на закъснението на следващата менструация).

Ултразвукът (ултразвук) ви позволява да потвърдите факта на бременността.

Промени в тялото на бременна жена

По време на бременността в тялото на жената настъпват множество и сложни промени. Тези физиологични промени създават условия за вътрематочно развитие на плода, подготвят тялото на жената за раждането и кърменето на новороденото. Менструацията спира, млечните жлези увеличават обема си, зърната потъмняват.

Много бременни жени през първия триместър имат гадене, понякога повръщане - тези симптоми обикновено се наричат ​​ранна токсикоза на бременни жени. Често срещани са слабост, сънливост, киселини, слюноотделяне, промяна на вкуса и повишено уриниране. Тези нарушения на благосъстоянието са характерни за здравословна и нормална бременност..

Особено големи промени настъпват в гениталиите на жената. Матката се увеличава с всяка седмица от бременността, кръвоснабдяването на вътрешните и външните полови органи се увеличава. Тъканите набъбват, придобиват еластичност, което допринася за по-доброто им разтягане по време на раждането. В млечните жлези броят и обемът на жлезистите лобули се увеличават, кръвоснабдяването им се увеличава, те се напрягат, от зърната се отделя коластра. Количеството гонадотропни хормони, както и естрогени и прогестерон, произведени първо от жълтото тяло (временна жлеза, образувана на мястото на фоликула, от който е излязла зрялата яйцеклетка), а след това от плацентата, рязко се увеличава. Хормоните, секретирани от жълтото тяло (прогестерон и в по-малка степен естрогени) допринасят за създаването на условия за правилното развитие на бременността. Жълтото тяло претърпява обратно развитие след четвъртия месец във връзка с формирането на хормоналната функция на плацентата.

За провеждане на бременност е необходимо да се регистрирате в антенатална клиника (3 до 4 седмици след забавяне на менструацията), където лекарят изследва и изследва външните и вътрешните полови органи и при необходимост се предписват допълнителни изследвания..

Полови органи по време на бременност

Матка. По време на бременност размерът, формата, положението, консистенцията и реактивността (възбудимостта) на матката се променят. Матката постепенно се увеличава през цялата бременност. Уголемяването на матката възниква главно поради хипертрофия на мускулните влакна на матката; в същото време има размножаване на мускулни влакна, растеж на новообразувани мускулни елементи на ретикуларната фиброзна и аргирофилна "рамка" на матката.

Матката е не само съд за плодове, който предпазва плода от неблагоприятни външни влияния, но и метаболитен орган, който осигурява на плода ензими, сложни съединения, необходими за пластичните процеси на бързо развиващия се плод.

По време на бременността вагината се удължава, разширява, гънките на лигавицата изглеждат по-остри. Външните полови органи се разхлабват по време на бременност.

Бременна жена начин на живот, режим, хранене и хигиена

Развиващият се плод получава всички необходими хранителни вещества от майката. Благосъстоянието на плода зависи изцяло от здравето на майката, нейните условия на труд, почивка, диета, състоянието на нервната и ендокринната системи.

Бременните жени са освободени от нощни смени, тежка физическа работа, работа, свързана с вибрации на тялото или неблагоприятни ефекти върху организма от химикали. вещества. По време на бременност трябва да се избягват резки движения, тежко повдигане и значителна умора. Бременната жена трябва да спи най-малко 8 часа на ден. Пеша се препоръчва преди лягане.

Бременната жена трябва да бъде внимателно защитена от инфекциозни заболявания, които представляват особена опасност за тялото на бременната жена и плода.

По време на бременност трябва особено внимателно да следите чистотата на кожата. Чистотата на кожата насърчава елиминирането на метаболитни продукти, вредни за тялото с потта.

По време на бременност се препоръчва душ и избягване на прегряване на тялото. Въздушните и слънчеви бани се препоръчват за здрави бременни жени.

Бременната жена трябва да измива външните си полови органи с топла вода и сапун два пъти на ден. Измиването по време на бременност трябва да се прилага с голямо внимание..

По време на бременност трябва внимателно да наблюдавате състоянието на устната кухина и да направите необходимата дебридация.

Млечните жлези трябва да се измиват ежедневно с топла вода и сапун и да се избърсват с кърпа. Тези методи предотвратяват напукване на зърната и мастит. Ако зърната са плоски или обърнати, масажирайте ги..

Бременните дрехи трябва да са удобни и свободни: не носете стягащи колани, стегнати сутиени и т. Н. През втората половина на бременността се препоръчва носенето на превръзка, която трябва да поддържа корема, но не и да го стиска.

Бременните жени трябва да носят обувки на нисък ток.

Хранене по време на бременност

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение за поддържането на здравето на жената и нормалното развитие на плода..

През първата половина на бременността не се изисква специална диета. Храната трябва да бъде разнообразна и вкусна. Храненето през втората половина на бременността трябва да отчита физиологичните характеристики на тялото. Количеството протеини е 100-120 g на ден. От продуктите, съдържащи пълноценни протеини, трябва да препоръчате кефир, кисело мляко, мляко, извара, яйца, сирене, постно месо (100-120 g на ден), риба (150-250 g на ден). Количеството въглехидрати е около 500 г на ден, при бременна жена с наднормено тегло - 300 г. Препоръчват се плодове, плодове, зеленчуци, както и хляб (източник на фибри и витамини от група В)..

Мазнините се препоръчват 100-110 g на ден, главно под формата на масло, заквасена сметана и растителни масла.

Количеството течност е ограничено до 1 - 1,2 литра. Количеството готварска сол е ограничено, особено през втората половина на бременността (до 8-5 g на ден).

По време на бременност нуждата от витамини се увеличава. Добри източници на витамин А са животинският черен дроб и бъбреците, млякото, яйцата, маслото, морковите, рибеното масло, спанакът. Витамин В1 е богат на бирена мая, черен дроб, бъбреци, зърнени култури и бобови растения. Дневната доза витамин В1 е 10-20 mg. Дневната нужда от витамин В2 (рибофлавин) е 2 mg. Има много PP витамин в дрожди, месо, черен дроб, пшенични зърна; дневната нужда от този витамин е 15 mg. Витамин С на ден изисква 1,0-1,5 г. През зимата и пролетта се препоръчва да се предписват готови препарати от витамин С (хапчета, таблетки) или аскорбинова киселина на бременни жени. Витамин С се съдържа в зеленчуците, плодовете и плодовете. Витамин Е се съдържа в зародиша на пшеница и царевица, яйца, черен дроб и соево масло. Витамин D е богат на рибено масло, черен дроб, хайвер, масло.

На бременните жени се препоръчват четири хранения на ден: първата закуска трябва да съдържа 25-30% от диетата, втората закуска - 10-15%, обядът - 40-45%, вечерята - 15-20%.

Упражнения по време на бременност

Физическото възпитание по време на бременност подобрява общото състояние на жената, има благоприятен ефект върху вегетативната нервна система, помага за намаляване на симптомите на токсикоза на бременността, съкращава продължителността на раждането и по-проспериращия следродилен период. Специалните й задачи са: укрепване на коремните мускули; подобряване на бутащата активност по време на раждане; предотвратяване на увисването на корема и пролапса на вътрешните органи; укрепване и увеличаване на еластичността на мускулите на тазовото дъно за предотвратяване на пролапс и пролапс на вътрешните полови органи; укрепване на цялата мускулатура на тялото, особено мускулите на гърба, върху които пада най-голямо натоварване при ходене, поради изместване на центъра на тежестта по време на бременност; повишена подвижност на ставите на таза и гръбначния стълб; обучение на умението за дишане по време на раждане, подобряване на функцията на външното дишане с цел засилване на окислителните процеси на тялото, необходими за развитието на плода.

Упражненията са показани за всички жени с нормална бременност, както и бременни жени със заболявания на сърдечно-съдовата система в етап на компенсация.

Противопоказания за гимнастика и спорт по време на бременност:

1) всички остри стадии на сърдечно-съдови заболявания с нарушения на кръвообращението, тромбофлебит, туберкулоза (усложнена от плеврит, хемоптиза), заболявания на бъбреците и пикочния мехур (нефрит, нефроза, пиелоцистит);

2) изразена токсикоза на бременността (неукротимо повръщане, нефропатия, прееклампсия, еклампсия);

3) маточно кървене;

4) обичайно спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени тези видове физически упражнения, при които има рязко сътресение на тялото (скокове, слизане), резки завои, силови упражнения. Участието в спортни състезания е строго забранено поради силно физическо и нервно напрежение.

В допълнение към физическите упражнения, през цялата бременност се препоръчва в общия дневен режим да се включват разходки по всяко време на годината до 2 часа с почивки. През втората половина на бременността разстоянието за ходене се намалява, а времето, прекарано във въздуха, се увеличава, през зимата трябва да е поне 1,5 часа и много повече през лятото.

Специални проучвания са установили, че физическите упражнения по време на бременност подобряват хода на раждането, намаляват вероятността от руптура на перинеума и други усложнения.

Усложнения по време на бременност

Усложненията на бременността могат да възникнат при аномалии в развитието и патологични състояния на репродуктивната система, при екстрагенитални заболявания, нарушения на плода, плацентата, мембраните и връзката между майката и плода.

Инфекциозните заболявания при бременни жени могат да бъдат по-тежки. Последицата от инфекция на яйцеклетката или плода може да бъде смърт на яйцеклетката, аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане, заболяване на новороденото.

Грипът е опасен както за бременната жена, така и за плода. В същото време заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане, мъртво раждане се увеличава значително. Профилактиката на грипа по време на бременност е най-важната задача за лекар във всяка специалност..

Сред заболяванията на сърдечно-съдовата система сърдечните дефекти са с най-голямо значение по време на бременност, които се нареждат на първо място сред причините за майчината смъртност от екстрагенитални заболявания. При изследване на бременна жена, страдаща от сърдечен дефект, е необходимо да се установи формата на дефекта, състоянието на миокарда, степента на циркулаторна недостатъчност. Бременните жени с диагностицирани сърдечни дефекти трябва да бъдат под диспансерно наблюдение на терапевт и акушер, необходима е консултация с ревматолог. Бременна жена със съмнение за сърдечно заболяване трябва да бъде прегледана в специализирана болница. Само след цялостен преглед е допустимо да се вземе решение за възможността за удължаване на бременността. Навременното откриване на сърдечен дефект при бременна жена, внимателно лечение с многократна хоспитализация по време на бременност, правилно управление на раждането и следродилния период могат драстично да намалят смъртността на бременни жени със сърдечни дефекти.

Анемията при бременни жени се наблюдава много често (до 30%). В 70-95% от случаите това е хипохромна желязодефицитна анемия; други форми са много по-рядко срещани.

Циститът по време на бременност е доста често срещан. Предразполагащият фактор е натискът върху пикочния мехур на представящата се част на плода и др. Причинителите на заболяването в повечето случаи са Escherichia coli, стафилококус ауреус и други микроби. Те по-често навлизат в пикочния мехур от уретрата: освен това инфекцията може да бъде внесена в пикочния мехур по хематогенен и лимфогенен път.

Нефрит и пиелонефрит могат да се появят по време на бременност поради различни инфекциозни заболявания и отравяния. Острият нефрит често води до спонтанен аборт.

Токсикоза на бременни жени (гестоза) - патологичните състояния, които възникват във връзка с бременността и след нейното завършване постепенно се премахват напълно. Токсикозата може да възникне както в ранните, така и в късните етапи на бременността. Най-честите форми на ранна токсикоза при бременни жени включват: повръщане, лигавене, дерматози и по-късно, воднянка на бременни жени, нефропатия на бременни жени, прееклампсия и еклампсия.

Тежката гестоза усложнява хода на бременността и застрашава здравето на майката и детето. Профилактиката на гестозата включва наблюдение и преглед на жена в предродилна клиника, започвайки от ранните етапи на бременността. След тежка късна гестоза настъпването на следващата бременност е нежелателно в рамките на две години.

Полов живот по време на бременност

Половият живот по време на бременност има свои собствени характеристики. През първите 2 до 3 месеца се препоръчва да се ограничи, тъй като сексуалната възбуда и увеличеният приток на кръв към гениталиите могат да провокират аборт. Това е особено важно за жени, които вече имат тъжен опит от спонтанен аборт или със заплаха от спонтанен аборт. Половите сношения също трябва да бъдат изключени в онези дни, в които нормално би настъпила менструация или в които е била прекратена първата бременност. Препоръчва се спиране на сексуалната активност 2 - 2,5 месеца преди раждането поради опасността от инфекция в гениталиите на жената и възможността за преждевременно разкъсване на околоплодната течност.

При подготовката на статията са използвани материали от Великата медицинска енциклопедия