Бременните момичета са подозрителни. Всички сигнали от тялото, докато носите бебе, са тревожни. В последния триместър на бременността бъдещата майка също се притеснява от твърде чести движения на плода и обратно, отсъствието на треперене за дълго време. Хълцането на плода в утробата поражда много въпроси от бъдещата майка. За да разберете дали това е нормално, трябва да откриете причините за атаките, да разберете в каква ситуация е подходящо безпокойството..

Хълца ли бебето?

Времето на появата на хълцане при плода е трудно да се определи, но обикновено явлението се случва през втория триместър. Бебето започва да хълца през втория, но жената усеща процеса през третия триместър. Някои момичета се чувстват като бебе, което хълца вече на 28-29 седмици, други само на 33-34.

Разграничаването на хълцане от мърдане е лесно. Рефлекторното свиване на диафрагмата на бебето прилича на ритмично, леко треперене в една област, често в долната част на корема. Процесът също се различава във времето. Понякога бебето може да хълца за не повече от пет минути, понякога процесът се забавя за един час. Какви симптоми изпитва жената с рефлекторно свиване в утробата:

 • Ритмични усещания;
 • Коремът тупти на едно място;
 • Коремът леко вибрира;
 • Усещането е като цъкане на часовник.

Момичетата по различен начин описват странния процес, протичащ вътре, но е лесно да го разпознаете. В какъв период от време бебето заекваше за първи път, всяко момиче би затруднило да отговори - в началото явлението е трудно да се различи от обикновените движения.

Не всички жени изпитват хълцане вътреутробно. Ако майката има ниска чувствителност, тя може изобщо да не разбере, че бебето хълца.

Подкожните мазнини притъпяват чувствителността на жената.

Плацентата, разположена на предната стена, също намалява усещането за движения или хълцане при момичетата..

Причини за хълцане

Експертите не са стигнали до консенсус относно причините за процеса при бебето в утробата. Изследванията показват, че плодът не изпитва болка или дискомфорт по време на гърчове. Явлението не се счита за отклонение от нормата.

Сред лекарите са приети редица версии за причините за хълцане в утробата..

Поглъщане на вода

Една от причините, според които лекарите са способността на плода да поглъща течност, която веднага попада в белите дробове. Експертите са установили, че водата влиза в устата на детето през първия триместър. Течността, постъпваща в хранопровода, стомаха и белите дробове, се изтласква от въздуха. Излишната амниотична течност в белите дробове и стомаха провокира свиване на диафрагмата.

Кърмачето, поглъщайки голям обем течност, ги ретургира и след това хълца.

Обучение на процеса

Известна е версия, че рефлекторното свиване на диафрагмата в утробата е признак за формирана централна нервна система. Нероденото дете е в състояние да контролира процеса на дишане и преглъщане. Дихателните органи от 35 седмици вече са практически подготвени за работа извън тялото на майката. Бебето може да прави дихателни движения, течността попада в белите дробове.

Тези причини не трябва да притесняват жената - те са съвсем естествени..

Липса на кислород

Лекарите смятат, че рефлексът в корема при бременна жена е причинен от липсата на кислород на плода. Жената усеща движение на плода и ритмично потрепване. По същия начин бебето се опитва да увеличи снабдяването с кислород. Ако подозирате хипоксия, трябва да посетите лекар и да се консултирате, последиците от кислородния глад могат да бъдат ужасни.

Активното, пасивно пушене може да причини временна хипоксия - бебето започва да хълца. Бъдещата майка трябва да разбере - лошите навици по време на бременност трябва да бъдат изключени.

Причината за кислородния глад е заплитането на пъпната връв около врата. Заплитането ограничава достъпа на кислород до органите, допринася за малформацията и забавянето на растежа на бебето. Ултразвуковата диагностика на бременна жена ще помогне да се диагностицира състоянието.

Положение на тялото на майката

Неуспешната поза на бременно момиче оказва физически натиск върху плода, въпреки че бебето е защитено от води и пикочен мехур. Това води до деформация на храносмилателните и дихателните органи на детето, до затрудненото изпускане на въздуха.

Особено често това се случва на по-късна дата, с голям плод и навика на майката да седи, наведена напред.

Хълцане с хипоксия

За феталната хипоксия симптомите са характерни:

 • Повишена активност на бебето. Мама усеща силно движение в стомаха си.
 • Рефлекторното свиване на диафрагмата се проявява многократно през деня и то дълго.
 • Формата на корема се променя, тя се свива.
 • Загуба на тегло се отбелязва при бременна жена. Две седмици преди раждането се изключват, когато загубата на тегло е физиологична норма.
 • Пулсът на плода е слаб.

Слушайки собственото си тяло, бременното момиче ще може да разпознае хипоксията. Признаците не означават непременно кислороден глад, но най-добре е да кажете на Вашия лекар за Вашите симптоми. Лекарят ще предпише диагноза, за да се увери, че нищо не застрашава здравето и живота на детето.

Имам ли нужда от лекарска консултация

Хълцането на бебето, усещано от жена, е нормално и не изисква медицинска помощ..

Ако бебето хълца не повече от час и не повече от три пъти на ден, това е норма. Ако хълцането е твърде често, не изчезвайте дълго време, по пътя майката постоянно усеща силно движение на плода - по-добре е да информирате лекаря за случващото се. Ако гинекологът счита оплакванията на пациента за основателни, лекарят ще предпише диагноза, включително:

 • Доплер ултразвуково изследване. Диагностиката ще помогне да се установят нарушения в кръвообращението на плацентата, да се оцени общото състояние на кръвообращението през съдовете на пъпната връв, да се оцени зрелостта на плацентата.
 • CTG на плода. Кардиотокография - диагностика на сърдечни контракции в покой, движение, с маточна контракция. Помага за идентифициране на хипоксия.

Изброените видове диагностика са безопасни по време на бременност..

Описани са признаците, при които майката трябва спешно да посети лекар. При често прекомерно движение на детето за дълъг период или при липса на движение на детето в продължение на 12 часа. Събитието означава, че бебето развива лишаване от кислород..

Бременното момиче се препоръчва да преброи колко движения е направило детето на ден и да забележи колко дълго продължава рефлекторното свиване на диафрагмата.

Лечение

Ако лекарят установи фетална хипоксия, се предписва лечение. На бременна жена се назначава Curantil, Trental. Препоръчват се кислородни коктейли.

При повишен тонус на матката се предписват No-Shpa и Magnesia.

Кислороден глад в тежка форма и открит на по-късна дата - необходима е операция по изкуствено доставяне.

Какво трябва да прави мама

Хълцането на бебето е безболезнено и рядко причинява дискомфорт по време на бременност. Жената изпитва психологически дискомфорт поради притеснение за здравето на бебето. Ако плодът хълца лошо, е показано да предприеме действия:

 • Леките упражнения оксигенират тялото. Ако детето хълца, трябва да правите упражнения.
 • На бъдещата майка се препоръчва ежедневна лека разходка на чист въздух.
 • Често жената усеща движение и ритмични сътресения, ако дълго време е в седнало или легнало положение. Достатъчно е да смените позицията и усещанията изчезват.
 • Смята се, че хълцането на детето се насърчава от яденето на майки от сладкиши. По-добре е да изключите сладкарските изделия от диетата и да погледнете резултата.
 • Не се пренапрягайте. Препоръчително е да правите чести почивки от работа.
 • Бъдещото бебе може да е замръзнало. Трябва да се увиете с одеяло или да се облечете по-топло, да вземете чаша топъл чай.
 • Жена в позиция се препоръчва да пие курс на кислороден коктейл.
 • Препоръчително е да се правят дихателни упражнения. Редувайки дълбоки вдишвания и издишвания, жената допринася за обогатяването на кръвта с кислород.

Ако едно момиче забележи, че рефлексът се появява след хранене, трябва да анализирате диетата и да изключите вредните храни.

Ако рефлексът се появява рядко, той преминава бързо, мама не трябва да прави нищо. Трябва да следите честотата и продължителността на атаките.

Нормите за припадъци са трудни за определяне, причините за процеса не са напълно идентифицирани. Но лекарите не препоръчват да се паникьосвате, ако бебето хълца 3-4 пъти на ден, а продължителността на явлението не е повече от четвърт час. Атаките продължават до 37 седмица или до раждането на бебето. Бъдещата майка трябва да се примири с дискомфорта, който причиняват атаките, да продължи да се радва на бременност и да наблюдава храненето, начина на живот, режима.

Утробата е временен дом за бебето, където то расте, наддава. Всяка седмица за бебе е белязана от нов етап на развитие. Рефлекторното свиване на диафрагмата е естествено явление, като движението на дете.

Стресът е опасен за бременно момиче и бебе - не се притеснявайте. Рядко хълцането показва, че здравето на бебето е застрашено. По принцип явлението не се счита за патология, ако жената се чувства нормално. В същото време плодът не е прекалено активен, но движенията са забележими - няма нужда да се притеснявате - бременността преминава според очакванията. Не всички деца хълцат в корема на майката и не всички майки забелязват този процес, това не показва патологично състояние на майката или детето.

Детето често хълца в стомаха: струва ли си да се притеснявате

Всяка бременна жена внимателно изслушва усещанията в корема, особено в периода, когато детето започва активно да се движи. И около 2 месеца преди раждането, освен пертурбации, бъдещата майка може да забележи появата на внезапни ритмични шокове, които изчезват след известно време. Това не е нищо повече от хълцане на плода. Защо се случва това и струва ли си да се притесняваме, нека поговорим в тази статия.

това нормално ли е

Хълцане - конвулсивни, резки контракции на диафрагмата, често симптом на преяждане, хипотермия и други състояния.

Обикновено няколко месеца преди раждането, бъдещата майка усеща не само движенията на бебето, но и други странни и неразбираеми сътресения. Някои жени веднага знаят какво става. Но има и такива, които са силно обезпокоени от този момент и влизат в състояние на паника. Това обикновено се случва от 28-та седмица на бременността. Особено чувствителни бременни жени могат да започнат да ги усещат по-рано, тъй като плодът започва да хълца през втория триместър.

Признаци на хълцане:

 • равномерни трусове с еднаква интензивност;
 • преминават през едни и същи интервали от време;
 • мама усеща вибрации в стомаха си;
 • няма дискомфорт при бъдещата майка;
 • видима пулсация отдолу в корема.

Хълцането в плода се счита за нормално. Това показва, че нервната му система се развива добре и като цяло се развива правилно..

Децата хълцат по различни начини. За някои този процес отнема само няколко минути, за други - час или повече. Всичко е индивидуално. При нормално развитие на плода, хълцане може да се появи от 1 до 7 пъти през деня.

Ако ритмичните трепети не спират за дълъг период от време, тогава трябва да „подадете аларма“. В края на краищата това може да означава кислороден глад на плода. Трябва да се свържете с гинеколог, за да се подложите на необходимите прегледи.

Причини за развитие

Невъзможно е да се отговори точно защо детето хълца в стомаха. Има няколко причини за развитието на това състояние: липса на кислород, поглъщане на околоплодната течност, подготовка за дишане, външен натиск върху плода.

Поглъщане на околоплодната течност

Понякога бебето започва да смуче палеца си. Това може да се види дори по време на ултразвуковото изследване. И често докато суче, той може да поглъща околоплодни води, което провокира процеса на хълцане. В този случай тя преминава бързо. За да се случват такива моменти по-рядко, не трябва да сте в едно положение за дълъг период от време. Умерената физическа активност е важна, разходките сред природата са от полза.

Липса на кислород

Ако детето хълца дълго и често, тогава трябва да обърнете специално внимание на това. Ако хипоксията не се забележи навреме и лечението се избегне, то това може да има сериозни последици. Започвайки от появата на различни заболявания и завършвайки със смърт.

Когато на плода липсва кислород, поведението му в утробата се променя драстично. Едновременно с появата на често хълцане, бебето развива повишена активност или изобщо спира да се движи. Поради това е важно ежедневно да се следи естеството и честотата на движенията на плода..

Подготовка за дишане

Детето започва да извършва първите дихателни движения в утробата през третия триместър. Това е естествен процес, който се случва, когато глотисът е затворен, което предотвратява навлизането на околоплодната течност в долните бели дробове. Това обучение подготвя белите дробове за тяхната функция. За целта мозъкът изпраща сигнали до мускулите на диафрагмата и гърдите, които стимулират тяхното свиване. Тъй като процесите на мускулна контракция все още не са напълно развити, възможно е преминаването им в конвулсивен режим. Така възниква хълцане.

Физически натиск върху плода

Това е характерно за бъдещите майки, които прекарват много време в седене пред компютър, гледане на телевизия, шиене или плетене. Също така е често срещано за тези, които носят тесни дрехи и бинтове. Налага се натиск върху плода, затруднява се да диша и той започва да хълца.

Важно е да избирате само свободно облекло, изработено от качествени материали, което няма да създава неудобства. Ходете редовно и правете леки упражнения. Трябва да можете да поставите превръзката правилно (легнал по гръб) и да не я носите през цялото време. В противен случай може да причини повече вреда, отколкото полза..

В повечето случаи хълцането не сигнализира за опасност, но се счита за нормално по време на бременност..

Имам ли нужда от консултация с терапевт

Смята се, че хълцането е естествен и безвреден процес. В какви случаи си струва да посетите гинеколог? Нека разгледаме по-отблизо тези точки:

 • ако бременната жена е забелязала, че поведението на плода в корема се е променило, това е първата причина да посетите гинеколога;
 • ако бебето хълца в стомаха дълго време и твърде често;
 • ако това състояние причинява значителен дискомфорт на майката - не позволява сън през нощта, дава неприятни усещания.

Гинекологът ще прегледа жената, ще проведе разговор. В някои случаи ще бъдат издадени указания за допълнителни изследвания, които ще помогнат за много по-точно определяне на състоянието на плода.

Проучвания, които се възлагат в този случай:

 • CTG (кардиотокография). В този процес ритъмът на сърцето на бъдещото бебе се записва в покой, по време на движения, контракции на матката. Благодарение на изследването е възможно да се открият признаци на фетална хипоксия (недостиг на кислород). Продължителността на изследването е около 30 минути. Обикновено това се прави, както е планирано през третия триместър 2 пъти. Но ако е необходимо, той се предава допълнително. Това изследване не може да навреди. Напротив, благодарение на него можете да получите необходимата информация, която ще ви помогне да определите по-нататъшната тактика на бременността..
 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Това ще помогне да се открият възможни нарушения при плода. Тази процедура се прави рутинно 3 до 5 пъти през целия период на бременността. Той може да бъде назначен и допълнително, ако има основания за това. Ултразвукът не уврежда нито плода, нито майката. Често по време на проучването се извършва Доплер за оценка на плацентарния кръвен поток. Ако нивото му е понижено, това означава, че плодът страда от липса на кислород..

Какво да правим за бъдещата майка, ако детето хълца в стомаха

Хълцането показва нормалното развитие на плода. Затова не се притеснявайте за това. Тревожността на бременната жена е безполезна. Ако хълцането ви притеснява твърде много, тогава можете да предприемете редица мерки:

 • опитайте се да прекарвате повече време на открито, насищайки тялото с чист и чист въздух;
 • преразгледайте менюто, като започнете да се храните правилно, яжте по-малко сладки, кисели храни;
 • изпълнявайте специален набор от физически упражнения, които помагат да се увеличи количеството чист въздух, постъпващ в тялото;
 • можете да заемете позиция на коляно-лакът, което помага за облекчаване на хълцане в плода;
 • правете дихателни упражнения всеки ден;
 • не бъдете в компанията на пушачи;
 • не се притеснявайте и се опитайте да мислите позитивно.

Хълцането на плода е естествен феномен, който в 90% от случаите не е патология. Ако жената се храни добре, спи добре, ходи на улицата, избягва стреса, тогава обикновено хълцането не представлява заплаха за здравето и живота на нероденото бебе. Ако тя силно тревожи бременната жена, възниква често или не изчезва дълго време, тогава си струва да посетите гинеколог, за да сте сигурни, че плодът не е кислороден.

Бебешко хълцане в стомаха

Бременността и раждането винаги са придружени от множество нови усещания, понякога дори плашещи. Приблизително през втория (понякога трети) триместър жената започва да усеща странни треперения в корема и не просто движения или контракции на матката, а „скачащи“ ритмични потрепвания. Те могат да продължат няколко минути (понякога до половин час), някои изпитват такива шокове няколко пъти седмично, а други трябва да издържат няколко пъти на ден. Ако имате нещо подобно, вероятно бебето хълца в стомаха. Детето може да започне да хълца някъде от 26-та седмица на бременността до 37 седмици, но опасенията, че бебето ще се преобърне с хълцането и "седне на дупето", могат да бъдат безопасно премахнати: хълцането е просто свиване на диафрагмата, така че не е в състояние да обърне бебето. Хълцането на бебето в стомаха много често притеснява майката, освен това особено подозрителните майки са склонни да излагат ужасни диагнози и възможни патологии, които са причинили хълцането. Всъщност може дори да не усетите дали бебето изобщо хълца в стомаха, защото майката може да усети само около десет процента от движенията на бебето..

Защо бебето хълца в стомаха?

Към днешна дата няма точно обяснение защо плодът хълца в корема, има само няколко хипотези, основани на изследвания:

 • Докато е в утробата, бебето периодично поглъща околоплодната течност, което може да причини хълцане.
 • Някои учени са склонни да мислят, че плодът хълца в стомаха сам по себе си, като по този начин развива умения за преглъщане или просто подготвя дробовете си с диафрагма.
 • Други смятат, че плодът хълца в корема, когато настъпи хипоксия. Но самото често хълцане не е достатъчно за потвърждаване на такава диагноза - проверете движенията, наблюдавайте колко интензивно се напъва бебето, много често бебета с постоянно хълцане в утробата се раждат напълно здрави.

Всички лекари са съгласни, че ако детето хълца в корема, не трябва да биете аларма, това е напълно нормално явление (същото като прозяване, дишане), освен това хълцането не причинява дискомфорт на бебето в корема, като новородените. Ако все още се притеснявате защо детето ви хълца в стомаха, треперенето е неудобно, посетете лекар - това е по-добре, отколкото да се тревожите и да се измъчвате с постоянни подозрения. Най-вероятно той ще предложи да направи някои изследвания: ултразвуково сканиране с доплер (между другото, ако бебето хълца в този момент, ще го чуете ясно), може да се наложи да измерите така наречената маточна активност и сърдечната честота на плода. Между другото, детето хълца в стомаха само от момента, в който нервната му система е достатъчно развита, което означава, че може да контролира този процес. Майките, особено тези, които се притесняват защо бебето им хълца в стомаха, могат да бъдат успокоени от следния факт: лекарите смятат хълцането за знак за здравето на бебето, така че всичко да е наред с живота му.

Какво да правите, ако бебето ви често хълца в стомаха?

Когато детето хълца в стомаха, то изобщо не изпитва дискомфорт, което не може да се каже за майка му. Жените, чието бебе често хълца в стомаха, се съветват да се разходят в парка на чист въздух или да се подслонят на топло, ако стаята е хладна, може да се наложи смяна на позицията и обръщане от другата страна, някои помагат да коленичат и да се облегнат на лактите, понякога майките си галят корема и говорете с бебето. Като цяло, опитайте се да „преговаряте с бебе“, защото понякога бебето хълца в стомаха по няколко пъти на ден (понякога през нощта), но не бива да разчитате силно на ефективността на подобни методи. Бъдещата майка трябва да се подготви, напълно възможно е хълцането на бебето да остане и след раждането. Някои бебета хълцат в стомаха много често, други изобщо не хълцат, най-важното е, че мама няма причина да се притеснява, просто свикнете с нови усещания и опознайте бебето, така че той ви изпраща сигнал, че всичко е наред.

Хълцане на плода по време на бременност

Понякога бременната жена усеща ритмични трепери в корема си, за разлика от обичайните движения на дете, и започва да се притеснява: случило ли се е нещо с бебето или има ли проблеми с матката? Бързаме да ви успокоим - това е просто хълцане! Да, малкото дете в корема на майката вече знае как да хълца. За да разпознаете тези трусове и да разберете, че с бебето всичко е наред, все пак трябва да изучите тази тема по-подробно.

Как да разпознаем хълцането на плода

Почти всички жени по време на бременност са изправени пред нови и необичайни усещания за себе си. Един от тях е хълцането на плода вътре в корема. Понякога е трудно за бъдещите майки да разберат, че плодът хълца. Някои от тях дори не са чували за такава способност на трохите! Опитват се да разберат какво означава това странно усещане, сякаш часовникът вътре тиктака и задават въпроси на лекари и на множество форуми..

Основната разлика между хълцането и нормалните движения на детето е ритъмът. Слабите трепвания се появяват на равни интервали и продължават от 2-10 минути до един час. Бебето е способно да хълца няколко пъти на ден. Усещането като хълцане на плода е подобно на цъкането на часовник, дори треперене, ритмично почукване. Всяка жена има различно описание на това как се чувства, когато бебето й хълца:

Това е като бомба със закъснител, която тиктака в стомаха ми. Имам от 5 до 30 минути. Тя започна да усеща хълцане на 29 седмици (слабо потрепване вътре, тя дори не можеше да обърне внимание). И сега бебето стана по-голямо, хълца много по-силно, напряга се, когато хълца дълго време (също е нещастен, също започва да шуми и рита).

Хани Бани

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1795527

Леки ритници на равни интервали за поне няколко минути.

Марина

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1795527

Хълцането е по-слабо и по-равномерно. Прилича на вълничка. Нещо повече, дори коремът да се потрепва по това време, тогава се усеща, че все още е някъде в дълбините, а не на повърхността..

Инги

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1795527

Можете веднага да различите хълцане)) по съвсем различен начин))) с първия не беше... но тук често хълцаме)) такъв униформен като потрепване, ритници през различни интервали... като метроном в корема)))) чук-чук-чук )))

Джулия

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1795527/1#comm_start

... когато бебето хълца, това се случва само на едно място и ритмично. И шаловете - те са тук-там, нещо ще излезе. Това са различни усещания. Веднага можете да разберете, че той хълца!

Цвете

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1795527

За първи път жената може да почувства хълцането на сина или дъщеря си на около 26–27 седмици от бременността. Но се случва такова усещане да възникне едва на 37–38 седмица. Плодът започва да хълца през първия триместър, но жената забелязва това едва през втория, или дори през третия триместър.

Понякога бъдещата майка изобщо не забелязва хълцането на бебето. Това е възможно при ниска чувствителност на жената или при затлъстяване, тъй като голям слой подкожна мазнина крие двигателната активност на плода. Притъпява усещането за хълцане на бебето и плацентата, разположена на предната стена на матката.

По време на бременност не усетих явно хълцане вътре в корема. Може би заради наднорменото тегло или защото носех близнаци и беше трудно да разбера кой как и с какъв интервал се движи. Но изобщо не се притеснявах от това, защото бебетата се развиха в съответствие с времето.

Бременните жени, които не усещат конвулсивното дръпване на бебето в стомаха, са загрижени за въпроса, хълцат ли всички бебета в утробата? Хълцането е рефлекторно свиване на диафрагмата. Този мускул, участващ в дихателните движения, се инервира от диафрагмалните и блуждаещите нерви и е в състояние да се свива конвулсивно, когато са раздразнени. Съответно при плода хълцането е възможно само когато узреят определени зони на нервната система. Ако бебето е здраво, тогава най-вероятно хълца, но по някаква причина мама не усеща хълцането му.

Срещнах мнението, че хълцането е свойство на всички живи организми. Моля да се разгранича. Хълцането е присъщо само на тези същества, които имат диафрагма и това са бозайници. Орган, наречен диафрагма, се среща и при крокодилите, но той се различава от „дихателния“ мускул на бозайниците по това, че се формира от съединителна тъкан и сливане на мускулите между стомаха, черния дроб и плеврата. А промяната в обема на белите дробове при крокодилите се случва по съвсем различен начин..

Причини за хълцане

Механизмът на хълцане при хората е проучен подробно. Но причините за хълцането на плода все още не са ясни. Учените само предполагат, че може да причини това явление в пренаталния период от живота. Според повечето експерти тези фактори са:

 • обучение по преглъщане и дишане;
 • преглъщане на околоплодна течност;
 • липса на кислород.

Нека разгледаме всеки от тях.

Подготовка за дишане

Хълцайки, бебето тренира органите си. Развива диафрагмата и междуребрените мускули, участващи в акта на дишане. Смята се, че този рефлекс потвърждава узряването на централната нервна система. В този аспект процесът на хълцане е много полезен за бебето, както всяко физическо упражнение..

Поглъщане на околоплодната течност

Докато е в утробата, нероденото дете редовно поглъща водите, които го заобикалят. Прекомерното преглъщане задейства рефлекса на хълцане. По този начин излишната течност се изтласква от стомаха и белите дробове..

Хипоксия

Обикновено хълцането не е опасно. Но в редки случаи може да действа като един от признаците за липса на кислород в плода. При кислородния глад онези части на централната нервна система, които отговарят за дишането и диафрагмата, се дразнят и се появява хълцане. Но за диагностициране на хипоксия, в допълнение към хълцащите движения, трябва да се появят и други симптоми..

Фактори, допринасящи за хълцане на плода

Има няколко условия, при които хълцането е по-вероятно. Един от тях е използването на сладък продукт от майката. Околоплодните води стават сладки и бебето активно ги поглъща, в резултат на това започва да хълца. Този факт потвърждава мнението, че хълцането в трохите се появява след поглъщане на околоплодната течност..

Контракцията на диафрагмата може да възникне и по време на други рефлекторни процеси, например прозяване или смучене на палеца. И в двата случая бебето поглъща твърде много течност и я хълца. Конвулсивни контракции на диафрагмата могат да възникнат при бебето и при някои неудобни позиции на майката. Ако жената седи дълго време, навеждайки се напред (особено в по-късните етапи), коремът се притиска и органите на бебето се притискат, което провокира рефлекс.

На монитора на ултразвуковата машина можете ясно да видите как хълца плодът:

Видео: хълцане на плода на ултразвук

Кога да посетите лекар

Тъй като хълцането на плода е физиологично явление, те обикновено не предизвикват безпокойство. Въпреки това, при някои условия, това все още може да показва дисфункционално състояние на бебето. Когато има повече от три случая на фетално хълцане на ден и то продължава по-дълго от час, създавайки дискомфорт на жената, ако физическата активност на бебето се е увеличила, тогава си струва да кажете на лекаря за това. Такива симптоми могат да бъдат признак на кислородно гладуване на бебето (хипоксия) и изискват допълнително изследване..

Изследване на бременна жена с хълцане на плода с признаци на хипоксия

Ако има съмнение за липса на кислород при нероденото дете, на жената се предписват допълнителни изследвания: прослушване на сърдечния ритъм, кардиотокография (CTG), ултразвук (ултразвук) с доплер.

Слушане на сърдечен ритъм

При недостиг на кислород плодът има отклонения в сърдечната честота. Сърдечният ритъм става по-слаб, което лекарят забелязва по време на аускултация. Едно от първите проучвания на сърдечната честота на плода при съмнение за хипоксия е прослушването на сърдечния ритъм със стетоскоп.

Кардиотокография (CTG)

CTG се прави на всички жени на определени етапи от бременността. Но когато бъдещата майка се оплаква от честото хълцане на бебето и повишената му активност, изследването се провежда непредвидено. Сензори са прикрепени към корема на жената, които отчитат сърдечния ритъм на плода, неговата двигателна активност и маточните контракции. Процедурата продължава около половин час и ви позволява да откриете признаци на кислородно гладуване на бебето. В началните етапи на хипоксия се наблюдава тахикардия - увеличаване на сърдечната честота, с умерено и тежко кислородно гладуване, регистрира се брадикардия - намаляване на честотата на контракциите на сърдечния мускул (HR). Освен това се взема предвид промяната в сърдечната честота на плода в отговор на неговите движения. Обикновено всяко движение на трохите трябва да увеличи сърдечната честота с 15 или повече удара в минута. При хипоксия се наблюдава равномерна, монотонна сърдечна честота. Кардиографията разкрива и най-малки аномалии в сърдечната честота на плода

Ултразвукова процедура

Ако хълцането и енергичната активност на бебето силно притесняват бъдещата майка, струва си да проверите притока на кръв в артериите на плацентата и пъпната връв, като направите ултразвуково сканиране с доплерометрия. Ако по време на процедурата плодът започне да хълца, той ще бъде добре чут. По време на ултразвуковата процедура можете не само да идентифицирате характеристиките на кръвния поток на плацентата, но и да видите самия процес на хълцане на плода

Видеото с използване на фетален доплер показва как бебето хълца в стомаха на майката.

Видео: хълцане на плода при CTG

Ако бременната жена се притеснява от подобни прояви на рефлекторната активност на бебето, тогава трябва да се свържете със специалист и да разсеете съмненията си относно здравето на бебето. В повечето случаи гинекологът потвърждава, че хълцането на трохите в матката е напълно безвредно..

Видео: разказ на лекар за хълцане на плода

Предотвратяване на хълцане на плода

Хълцането не причинява неудобства на бебето в утробата. За разлика от бременната жена, чието бебе често хълца дълго време. За да намалите честотата на този рефлекс, можете да предприемете някои действия:

 • сменете стойката си, обръщайки се от другата страна или се изправете, ако сте седнали дълго време;
 • напуснете задушната стая;
 • разходете се по улицата;
 • правете дихателни упражнения;
 • пийте кислороден коктейл;
 • направете няколко прости физически упражнения за кислород на кръвта;
 • ако хълцането на бебето започне след ядене на сладки храни, тогава ги ограничете във вашата диета;
 • и, разбира се, се откажете от лошите навици, например пушенето на цигари.

Невъзможно е напълно да се предотврати хълцане в плода. И не е необходимо! Подобряването на уменията за дишане и преглъщане само му носи полза.

По този начин хълцането на плода обикновено не представлява заплаха за здравето му. Това е нормално физиологично явление. Хлапето расте, научава нови движения и рефлекси. Не е нужно да се притеснявате напразно, по-добре е да увеличите продължителността на разходките и да се насладите на позицията на бъдещата майка.

Как да разберем, че детето хълца в утробата - възможни причини

Всяка бременна жена очаква с нетърпение, когато нейното малко дете започне да се движи, но често движенията на бебето причиняват неприятни или болезнени усещания. Това се случва често, дори когато бебето е в стомаха. Защо детето хълца в утробата, интересува много жени.

 1. Лечение и профилактика
 2. Накратко за важно
 3. Причини
 4. Свързване със специалист
 5. Какво е
 6. Дали всички бебета хълцат в утробата
 7. Как да се разсеете
 8. Хипоксия по време на бременност

Лечение и профилактика

Много майки се интересуват от въпроса, защо бебето често хълца в стомаха? Лекарите твърдят, че това е естествен процес, който не изисква медицинска намеса. Ако хипоксията стане причина за хълцане, на първо място е необходимо да се изключат основните фактори, които допринасят за развитието на това състояние..

 1. Позициите за сън трябва да бъдат правилни и удобни..
 2. Разходки по-често на открито.
 3. Забравете за лошите навици.
 4. Избягвайте стреса и нервните ситуации.
 5. Хранете се здравословно и балансирано.

Ако хълцането на плода по време на бременност не изчезне, тогава трябва да се свържете със специалист, който ще предпише лечение. Наложително е да се изпълнят всички предписания на лекаря, тъй като хипоксията е опасна за плода, ако едно момиче се грижи за детето си, няма да рискува здравето му.

Накратко за важно

Може ли бебето да хълца в утробата? Всички жени задават този въпрос, особено тези, които са изправени пред това явление. В крайна сметка не всеки усеща тези моменти, но всички се притесняват за здравето на бъдещите трохи.

Защо детето хълца в утробата на жената:

 1. Бебето в корема на бременна жена хълца, причинявайки на майка си да почувства същия тип потупване или потрепване.
 2. Няма определено време за припадъци в трохите, то е различно за всички, за някои се появява през деня, за други вечер. Струва си да си уговорите среща със специалист само ако бебето хълца всеки ден продължително време и в същото време се държи много бурно.
 3. След консултацията гинекологът определено ще проведе преглед за хипоксия, ако се потвърди, лекарят ще започне лечение, няма нужда да се страхувате от този процес.
 4. Основните причини, поради които се появява хълцане, често се считат за желанието да се научи как да диша и преглъща, така че детето поглъща много околоплодна течност.
 5. За да успокоите бебето, трябва да говорите с него, да излизате навън или да сменяте позиция.
 6. Основното нещо е да запомните, че ако бебето хълца в стомаха по време на бременност по някаква причина, не е необходимо да го лекувате с хапчета и други лекарства, особено без консултация с гинеколог, тъй като това е естествен процес.

Хълцането при дете не трябва да предизвиква страх у жената, защото това, което може да бъде ужасно при естествен процес. Лесно е да спрете хълцането на детето, най-важното е да знаете как.

Лекарите успокояват бъдещите майки и обясняват, че всяко дете хълца в корема на майката, изобщо не е страшно. Затова не трябва да се притеснявате и да търсите отговори какво да правите в тази ситуация. Деца, докато са още вътре, разбират дали мама е спокойна или е започнала да се нервира, трябва да запомните това и да избягвате ненужния стрес, за да се успокоят трохите.

Причини

Хълцат ли бебетата в утробата? Понякога изглежда, че това е невъзможно, но в крайна сметка бебето живее в стомаха, яде, расте, учи се да диша, така че хълцането е напълно нормално явление, с което се сблъскват всички бъдещи майки.

В последните етапи на бременността много майки започват да усещат, освен обичайните движения, и малко ритмично потупване. Не всеки чувства това, но повечето започват да се притесняват дали детето се чувства удобно вътре, ако се случи подобно явление.

Момиче по време на бременност в ранните етапи не може да почувства, че бебето й се притеснява, тъй като бебето хълца в стомаха по време на бременност само от 24 седмици, понякога този процес започва на 32 седмици, за всеки това се случва по различни начини. Това зависи от развитието на нервната и дихателната системи. Хълцането в плода по време на бременност се определя доста лесно, тъй като основните признаци са еднакви за всички.

Защо бебето хълца в стомаха не е ясно, но много майки казват:

 • Плодът се потрепва бързо.
 • Токове с еднаква сила във времето.
 • Усещане, сякаш стомахът тиктака.
 • Малка вълничка.
 • Започва малка вибрация на мястото, където лежи малкото дете.

Детето хълца в стомаха по различни начини, или по-скоро, или ще се успокои за няколко минути, или продължителността на атаката ще бъде до един час. Също така, атаките при деца могат да бъдат веднъж на ден или 5-7.

Допълнителна информация! Благодарение на изследванията и многобройните ултразвукови изследвания лекарите успяха да докажат, че детето започва да хълца на 8-9 седмици, но през този период то все още е много малко и жената не може да усети това, осезаемите движения започват едва след 24 седмици.

Интересно наблюдение: много трохи започват да хълцат, ако усетят, че майка им е студена, затова лекарите препоръчват да се спазва температурния режим през цялата бременност. Ако една жена е малко студена, трябва да се облечете топло и да не забравяте да увиете стомаха си.

Причините, поради които детето хълца в корема на майката, не са напълно изяснени, тъй като е доста трудно. Резултатите показват, че хълцането на бебето в утробата не причинява дискомфорт или болка. Тогава защо плодът хълца? Има няколко предположения по тази тема:

 1. Бебето вече е формирало нервна система и е готово да преглъща и диша самостоятелно. Развиват се вътрешните органи, отговорни за дишането, което означава, че детето се развива правилно. Тези действия ще му помогнат да се научи да диша сам в бъдеще. А при хълцане плодът се научава да задържа дъха си, така че експертите смятат, че в този процес няма нищо лошо.
 2. Хлапето погълна малко околоплодна течност, която попадна в дихателните пътища. Обикновено тази течност излиза естествено, през бъбреците, но за да се отстрани излишъкът, диафрагмата започва да се свива, което води до факта, че бебето започва да хълца в утробата..
 3. Хълцането в плода по време на бременност също се причинява от малко количество кислород в плацентата. Развива се хипоксия. С този феномен децата обикновено са активни, тъй като се опитват да се движат повече, набавяйки кислород за себе си..

Хълцането на плода по време на бременност е безвредно. Следователно няма нужда да се изнервяте, ако няма здравословни проблеми. Но има моменти, когато едно момиче има чувството, че детето често хълца или изобщо не спира. В такива моменти е по-добре да играете безопасно и да отидете на среща със специалист.

Свързване със специалист

След като гинекологът изслуша всички оплаквания, на мама ще бъде предписан преглед:

 • Кардиотокография - в резултат на тази процедура лекарят ще може да определи сърдечния ритъм на плода, ако той е силно увеличен, може да се е развила хипоксия и лечението трябва да започне.
 • Доплер ултразвук - помага да се определи състоянието на плацентата, ако притока на кръв в нея е намален, това също показва хипоксия.

Важно! И двата метода са напълно безопасни както за жената, така и за плода. Този вид изследвания се използват на практика за всички бременни жени, особено за тези, чието бебе често хълца в стомаха..

Интересно е също така, че в момента, когато мама е на ултразвуково сканиране, можете да чуете с помощта на микрофон, който е в ултразвуковата машина, как точно се появява хълцане.

Какво е

Хълцането е процес, който започва, когато се раздразни определен нерв в мозъка, който е пряко свързан с диафрагмата, именно поради това дразнене диафрагмата се свива и човекът хълца.

Хълцането на плода по време на бременност може да продължи до 10 минути или повече. Различава се по ритмични движения, не е подобно на обичайното движение. Дори ако тези атаки не носят неприятни усещания за бъдещата майка, тя започва да се тревожи за детето си. Нито майките, нито лекарите знаят причините, поради които детето започва да хълца по време на бременност..

Според експерти мъничето вътре в майката хълца доста често, но дори и най-чувствителните жени могат да забележат само 10-15% от всички движения на бебето. Чувствата в тези моменти винаги могат да бъдат различни, това зависи не само от прага на чувствителност на майката, но и от позицията на детето по време на атаката. Според статистиката бебето изпитва припадъци поне 3 пъти на ден, но те не продължават дълго, само няколко минути, така че майката не винаги ги забелязва.

Дали всички бебета хълцат в утробата

Не всяко дете хълца в утробата, но се случва и самото момиче да не усети този процес. Прагът на чувствителност, както и слоят подкожна мазнина, е индивидуален за всяка майка, така че ако атаката не е силна, просто не можете да я почувствате. Но това не означава, че изобщо не съществува. Ако детето хълца в утробата, изобщо не е страшно, основното е там да му е удобно.

Лекарите не са установили последиците от това явление. Има няколко теории за това. Някои експерти смятат, че постоянните атаки могат да причинят болка при момиче и да провокират тонуса на матката.

Други гинеколози твърдят, че припадъците могат да доведат до спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Но повечето експерти са сигурни, че този процес започва едва когато бебето стане достатъчно умно, за да започне да диша, да преглъща и да мисли самостоятелно..

За съжаление няма точни доказателства за никоя от теориите, тъй като изследването е само на ранен етап, тъй като докато малкото е вътре, всъщност не е възможно да се направи преглед. И така, как да разберете дали бебето ви хълца в стомаха? Мама трябва да обърне внимание на всички промени и в случай, че нещо се обърка, незабавно се свържете с гинеколога. Най-добре е да имате отделна тетрадка, в която да записвате всички промени, касаещи движенията на бебето, особено тези, които причиняват неприятни последици.

Как да се разсеете

Много жени, които вече са родили, се опитват да споделят своя опит с бременни жени, за да им помогнат. Съвети за мама:

 • Ако детето хълца в утробата и не може по никакъв начин да се успокои, струва си да излезете на разходка на чист въздух.
 • Когато атаката е у дома, можете да направите малко упражнения..
 • Трябва да сменя позицията си.
 • Влезте в позиция на коляно-лакът и стойте така няколко минути.
 • За да предотвратите увлечението на детето от околоплодната течност, струва си да ядете по-малко сладкиши..
 • Можете да си купите кислороден коктейл в аптеката и да го изпиете.
 • Хълцането по време на бременност може да бъде причинено от хипотермия, така че най-добре е да носите нещо топло и да се стопляте..
 • Препоръчва се редовно да се правят дихателни упражнения.

Важно! Ако едно момиче се притеснява за състоянието на бебето, струва си да поговорите с него с обич. Трохите усещат всичко и ако мама е спокойна, тогава и малката.

Хипоксия по време на бременност

Здравословните проблеми на мъничето могат да започнат само ако бременната жена има хипоксия, тъй като в тези моменти по-малко въздух навлиза в кръвта на плацентата и бебето няма какво да диша. Поради това мъничето започва да поглъща околоплодни води. Ето защо, ако бебето постоянно хълца, по-добре е да се консултирате с гинеколог и да се подложите на преглед. Липсата на кислород е опасна за плода.

 • Понякога бебето често хълца в утробата, това трябва да предупреди жената, тъй като нормалната продължителност на процеса не трябва да бъде повече от един час.
 • Бебето не само постоянно хълца, но и става много активно, постоянно се опитва да се преобърне или рита.
 • Когато се изследва, пулсът на бебето забележимо се ускорява.

Често жената забелязва, че дискомфортът започва, ако бебето е в неудобно положение. Какво се смята за вредно за него:

 • Жената често лежи по гръб. Тази ситуация трябва да бъде изключена, тъй като нарастващата матка притиска съдовете и въздухът по-лошо навлиза в плацентата. Позицията за спане и почивка трябва да бъде избрана така, че и жената, и бебето да са удобни.
 • Чести физически натоварвания. Ако жената извършва тежка физическа работа, това може да доведе до кислороден глад в тялото й, което означава, че бебето няма да има достатъчно кислород.
 • Стаята или стаята, където се намират бременните жени, трябва да бъдат добре проветрени.
 • Пушенето също може да причини хипоксия, тъй като този навик има лош ефект върху здравето и на двамата.

В тези случаи детето хълца в утробата, причината се крие в краткосрочно нарушаване на доставката на кислород. Струва си да се разходите на чист въздух или да промените позицията на тялото и всичко ще мине..

Само лекар може правилно да диагностицира хипоксия. За целта той предписва преглед, който ще разкрие причините, поради които бебето хълца в стомаха на майката. Но трябва да знаете, че хипоксията се показва не само от хълцане по време на бременност, но и от други симптоми:

 • Сърцебиене на сърцето на плода.
 • Бебето е твърде активно.
 • Кръвното налягане на мама се повишава.
 • Появява се тахикардия.
 • Наблюдава се подуване и удебеляване на кръвта.
 • Възможен е кръвоизлив.

Ако жената няма тези симптоми, тогава пристъпите са свързани с физиологичния процес. Дете в утробата е постоянно защитено от външни фактори, така че жената трябва да се грижи за себе си и чувствата си, за да роди здраво бебе.

Защо бебето хълца в бременна корема

Колкото и малко да е бебето в корема на майката, то вече знае много: да се преобърне, да смуче пръст, да премигне, да погълне вода и дори... хълцане. Защо бебето хълца в стомаха? Хълцането в плода по време на бременност свързано ли е с някакви негативни последици? Нека да се справим с тези горещи въпроси.

Защо се появява хълцане?

Най-важното нещо, което трябва да знаете за хълцането на бебето е нормално, например на 31 седмица, и рано или късно. Някои майки усещат специфични хълцане движения в средата на бременността. Въпреки това, най-често хълцане се случва при плода по-близо до 34 седмици или дори 36 седмици от бременността. И това се дължи на факта, че бебето става все по-голямо, неговата активност е по-забележима за майката през стените на корема, както и с факта, че детето узрява.

Точните познания за причините, поради които хълцането на бебетата все още не са налични. Най-вероятно това е един от многото етапи в подготовката на плода за по-нататъшен независим живот, един от етапите на неговото постепенно развитие. Случва се така, че детето често хълца в утробата и това започва да притеснява бременната жена. Всичко наред ли е с бебето? Не трябва ли да се вземат спешни мерки за осигуряване на здравето му? За да не се тревожите напразно, трябва да се запознаете с възможните предпоставки за появата на хълцане:

 • Поглъщане на околоплодна течност;
 • Подготовка на дихателната система;
 • Хипоксия.

Бебето в утробата често поглъща водата, в която се намира. Амниотичната течност поддържа вашето бебе в безопасност и му осигурява подхранваща среда. Изследванията на поведението на бебетата в утробата показват, че при добавяне на глюкоза към амниотичната течност преглъщащите движения на плода стават по-чести и алчни. С други думи, детето опитва водите около себе си и разпознава вкуса им. До 38 седмици той може да поглъща около 500 ml околоплодни води на ден! Течността може да влезе и да се отдели от белите дробове чрез свиване на диафрагмата, което причинява хълцане..

Ако растящият организъм хълца няколко пъти на ден за период от 37 седмици нататък, това може да означава почти пълно съзряване на дихателните органи (диафрагма, бели дробове) и тяхното обучение за по-късен живот извън утробата. Такава подготовка не създава опасност и дискомфорт за бебето..

Но това, което вдъхновява загриженост за бъдещите майки, е вероятността от вътрематочен гладен кислород. Хълцането не означава непременно фетална хипоксия, но ако тя е особено изтощителна, дългосрочна или по някаква причина притеснява и притеснява бременната жена, по-добре е да посетите лекар и да се подложите на необходимите прегледи. От 30 седмици може да се предпише CTG - кардиотокография, показваща сърдечната честота на детето. И на 32 седмици обикновено се предписва планирано ултразвуково сканиране, чиито данни могат да потвърдят или отрекат наличието на хипоксия. Умерената хипоксия се поддава на корекция, която вдъхва надежда и не може да не се радва.

Как да разберете дали бебето ви хълца

За тези, които не са се сблъсквали с проявите на вътрематочна хълцане, е трудно да си представят какви чувства изпитва майката и как изглежда това явление. Как да разберем, че детето хълца в стомаха? Хълцането може да бъде подобно на:

 • ритмични колебания;
 • кратко потупване и потрепване;
 • монотонни подутини или щракания.

Често жената на интуитивно ниво се досеща, че усещанията, които изпитва, са именно хълцането на бебето. Невъзможно е да се предскаже честотата и продължителността, за някои това е 1 минута, а за други - час, веднъж седмично или много пъти на ден. Има обаче известна връзка между хълцането и яденето на сладки храни при бременни жени..

Как да си помогнете, ако хълцането ви притеснява?

На 33 седмици раждането е още доста далеч и би било логично да се спи в навечерието на безсънни нощи с новородено бебе. Но останалата част от бременната жена е обезпокоена или от притиснат и бързо пълнещ се пикочен мехур, или от тревожност и вълнение, свързани с предстоящото раждане и кардинални промени в живота. И ако хлапето също е решило да бъде активно през нощта и е решило да хълца, какво да правя тогава? Тук мама може да се тревожи не само за неговото благосъстояние, но и за собствения му комфорт..

Какво да направите, ако бебето хълца в утробата? Ако бебето е здраво и хълцането му не притеснява майка му, тогава нищо. Но когато продължителното треперене притеснява и предотвратява съня, струва си да се опитате да преразгледате диетата и да не ядете сладкиши вечер и преди лягане, защото използването им може да провокира контракции на диафрагмата на бебето.

Други лекарства могат да бъдат изпробвани, когато хълцане се случи през деня. Ефективна промяна в позицията на тялото, заемане на позата на четири крака, ходене на чист въздух. Освен това физическата активност на майката, здравословният сън и балансираното хранене служат като профилактика на самата хипоксия, с която никой не иска да се сблъска..

Много майки говорят с бебета в корема - по заповед на сърцето или в съответствие с препоръките на специалистите, това няма значение. Бебе в утробата е в състояние да различава гласове, звуци и е чувствително на допир. Ако хълцане или прекомерна активност в неподходящ час нарушават спокойствието на майката, можете да говорите нежно с детето, като сложите ръка на корема му и да го погалите. Дори бебето да не се успокои веднага, вие ще установите контакт с него и ще се успокоите сами. Не забравяйте, че хълцането по всяко време - независимо дали е на 20 или 35 седмици - е абсолютно нормално..