Може би най-трогателният и радостен момент, който една жена изпитва по време на бременност, е движението на нероденото си бебе. Всяка майка го чака с нетърпение и изпитва неописуемите чувства на тази първа комуникация с бебето. Но често детските движения могат да доставят на майката известен дискомфорт и болезненост, а някои дори карат жените да се съмняват дали всичко е наред..

Много жени на по-късни етапи (обикновено през третия триместър, но понякога дори по-рано) усещат ясно изразени ритмични контракции на плода. Не само, че понякога те продължават 10-20 минути или повече, което поне става неприятно, а понякога дори трудно за понасяне, също е неизвестно какво може да означава всичко това? Какво показва този подобен на хълцане „сигнал“?

Какво да кажем за майките, ако самите лекари не могат да се споразумеят по този въпрос. Може ли плодът да хълца в утробата? И ако не, как да тълкуваме тези движения, подобни на хълцане?

От около 28 седмици, казват гинеколозите, ембрионът се научава да суче и дори тренира да диша. В този процес той поглъща околоплодните води, което провокира свиване на диафрагмата и бебето наистина започва да хълца! И това, няма нищо изненадващо в това. В крайна сметка бебето знае как да се прозява, така че защо да не хълца? Хълцането е безусловен рефлекс, който има всяко родено дете. И е положен в утробата.

Освен това лекарите смятат, че хълцането е признак за нормално развиваща се централна нервна система на плода. Така че той трябва да бъде щастлив. Хълцането не причинява неудобства или дискомфорт на бебето и е абсолютно безопасно за него. Не трябва да имате причина за безпокойство. Същото трябва да се каже и на жените, които не чувстват това много хълцане. Това също не означава, че бебето не е в ред. Просто всяка жена има свой праг на чувствителност. И се случва бременната жена просто да не улавя някои от малките движения на плода. Освен това не всички деца са активни по един и същи начин: някои хълцат дълго време и са силно изразени, други подават едва забележими сигнали.

Независимо от това, трябва да се каже, че има разочароваща версия за това какво могат да означават тези ритмични контракции в корема. Неговите поддръжници са убедени, че така нареченото хълцане е признак за липса на кислород при дете (т.е. фетална хипоксия). С чести, засилени движения, включително хълцане, детето се опитва да получи допълнителна порция кислород за себе си и подава сигнал за бедствие. Ето защо, не се изненадвайте, ако, когато се оплаквате от хълцане на плода, ще ви бъде предписано лечение на хипоксия. Друго нещо е, че е недопустимо да се поставя такава диагноза единствено въз основа на движенията, подобни на хълцането на бебето. Има и други признаци на липса на кислород, за които трябва да внимавате при поставяне на диагноза, като повишено движение на плода, внезапно увеличаване на интензивността и продължителни контракции. Освен това гинекологът трябва да ви насочи за допълнителни изследвания, ако има съмнения, че нещо не е наред. Например, доплер ултразвукът и кардиотокографията могат да помогнат за откриване на хипоксия..

Призоваваме ви да гледате позитивно на нещата. Ако няма причини за безпокойство, тогава е малко вероятно хълцането с лалин да бъде нещо опасно. Бих искал да кажа, че много жени са изпитвали това чувство и са наблюдавали това явление по време на бременност и в техния случай не е ставало дума за някаква хипоксия. Затова мислете само за доброто, яжте здравословна храна, разхождайте се много на чист въздух - и всичко ще се оправи.!

Хълцане в плода

Ако първите движения на бебето в утробата, като правило, предизвикват искрена привързаност при бременна жена, тогава по-късно някои действия на плода могат да накарат бъдещата майка да се притеснява дали нещо лошо се случва с бебето. Говорим за ритмични движения, които показват хълцане на детето..

Как се проявява хълцането при плода?

Хълцането е резултат от ритмичното свиване на диафрагмата, мускула, който разделя коремната кухина и гръдния кош. Хълцането е вроден рефлекс, така че може да се появи и при неродено дете..

Вътрематочното хълцане в плода може да се усети от жена след около 28 гестационна седмица. Но понякога жената започва да разбира как плодът хълца много по-рано, тъй като бебето започва да хълца дори преди третия триместър. Следователно, особено чувствителна бременна жена отбелязва усещания за бременност, свързани с хълцане на плода, вече на 16-18 седмици.

Хълцането в плода по време на бременност се изразява в кратки ритмични дръпвания, докато жената не изпитва неприятни усещания. Но в някои случаи хълцането на дете в утробата може да продължи много дълго, което води до безпокойство у бъдещата майка. Плодът по време на бременност може да хълца в продължение на няколко минути и много по-дълго. Някои бебета изобщо не хълцат по време на развитието на плода. Трябва да се отбележи, че хълцането не причинява неприятни усещания на бебето и не представлява никаква опасност за по-нататъшното му развитие..

Как да се определи хълцане в плода по време на бременност е добре известно на онези жени, които раждат повече от първото си дете. Някои опитни майки дори се опитват да определят положението на плода чрез хълцане. Ако бременността е първа, тогава бъдещата майка може да се тревожи известно време за нехарактерни трусове. Наложително е да разкажете за всички прояви на лекуващия лекар, който ще успокои пациента, като обясни причините за подобни тремори.

Защо хълцането се появява при плода?

Всяка бъдеща майка трябва ясно да разбере, че както периодичните прояви на хълцане при дете, така и пълното им отсъствие не са причина да се притеснявате за развитието на плода. Хълцане при бебе по време на вътрематочно развитие може да възникне поради вътрешни и външни причини. Външни причини са например периодичното поглъщане на околоплодна течност в големи количества. Това може да се случи, когато бебето смуче активно палец в утробата. В резултат на това се появяват активни контракции на диафрагмата. Вътрешните причини са прояви на фетална хипоксия или отделни симптоми на това явление. В резултат на хипоксия нервният център на детето се дразни, което е отговорно за двигателната функция на диафрагмата. В резултат на това се появяват ритмични контракции на диафрагмата..

Ако причините за хълцане на плода по време на бременност са външни, тогава жената не трябва да се притеснява. Хълцането в този случай само показва нормалния живот и активност на плода. Но ако хълцането е резултат от дразнене на двигателния нервен център на диафрагмата, тогава е необходимо постоянно да се наблюдава развитието на плода. Хълцането, причинено от липса на кислород (хипоксия), обикновено се придружава от някои тежки симптоми. Детето в утробата е много активно, има намален пулс, хълцането се появява много често и не изчезва за дълъг период от време. Всички тези признаци трябва да са причина за посещение на лекар. Понякога може да са необходими допълнителни изследвания и внимателно наблюдение.

Как да се отървем от хълцане на плода?

Ако една жена се оплаква, че за известно време има хълцане в плода и в същото време има някои признаци на хипоксия, описани по-горе, важно е да се свържете навреме с бременния гинеколог и да му кажете за всички прояви. Като правило специалист предписва кардиотокограма. В процеса на това изследване е възможно да се определи дали маточните контракции и сърдечните удари на плода са нормални. Също така CTG ви позволява да разберете дали има отклонения в двигателната активност на плода. Тази процедура се практикува след 30 седмици от бременността, не е опасна или болезнена..

Информативно изследване в този случай е и ултразвуково сканиране с доплер, с което е възможно да се определи естеството и характеристиките на кръвния поток между организмите на майката, детето и плацентата. Лекарят може да установи дали сърцето на плода работи нормално, дали има някакви отклонения във функционирането на плацентата. Доплеровият ултразвук също е абсолютно безопасна и безболезнена процедура. Провеждането на тези проучвания ще изключи наличието на сериозни заплахи за плода или ще предпише ефективно лечение навреме, за да се предотвратят проблеми в бъдеще..

Феталното хълцане обаче е преди всичко индивидуално явление и всяка бъдеща майка трябва да разбере, че не бива да се притеснявате за периодичните му прояви. Според медицинската статистика лекарите не потвърждават феталната хипоксия в повече от 90% от случаите. За да избегнете проблеми, е важно бременната жена да се храни рационално, да си почива повече, да спи добре и да се разхожда навън всеки ден..

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Защо бебето хълца в стомаха по време на бременност

Когато родителите чакат бебето им да се роди, всяко ново движение в утробата ги прави щастливи. В паметта на любящите родители завинаги ще останат такива моменти като заключението на лекаря за бременността, първите треперения на плода и ултразвукови изображения с изображение на силует, длани или пети. В даден момент мама дори е доволна от хълцането на плода, защото в тези моменти тя повече от всякога чувства тясна връзка с него. Но такива симптоми рано или късно я карат да се замисли дали всичко е наред с бебето и защо детето често хълца.

Възможни причини за хълцане

Повечето майки, чувствайки, че детето им хълца отвътре, изпитват радост. Но скоро се заменя с безпокойство дали всичко е наред с бебето. Експертите казват, че в повечето ситуации няма нищо лошо в това и хълцането не е свързано с необичайно развитие или патологии..

Чуваш хълцането на трохите още в началото на третия триместър. Такива усещания ще се различават по честота и ритъм от движението на плода. Досега не са установени точните причини за хълцането. Но със сигурност е известно, че по време на периода на хълцане плодът не изпитва болка и дискомфорт. Също така е известно, че в началния етап на бременността плодът не е в състояние да хълца..

Лекарите все още имат някои предположения за това. Естествено, те нямат сто процента точност, но звучат доста убедително..

Причини за хълцане на плода:

 1. Често бебето в корема на майката може да хълца поради развилата се хипоксия. Но хълцането само по себе си не може да показва такава аномалия. По правило този симптом не е свързан с хипоксия..
 2. Поглъщането на околоплодната течност от плода е друга възможна причина за хълцане. Ако частта, която поглъща, е надвишила нормата, тогава хълцането е защитна функция на тялото.
 3. През периода, когато нервната система на бебето придобие почти напълно оформен вид, то ще може да контролира своето преглъщане и дишане в утробата. Заедно с централната нервна система се образуват белите дробове и диафрагмата. Бебетата започват да се опитват да преглъщат и дишат в утробата на около 7 месеца от бременността. Поради тази причина мама може да почувства хълцане в корема..
 4. Неудобно положение на тялото. Случва се така, че мама заема позиция, при която коремът изпитва физическо повишено налягане. И това е дори въпреки слоя на феталния пикочен мехур и околоплодната течност. Това води до факта, че дихателните и храносмилателните му органи са деформирани, което затруднява излизането на въздух от тях. Тази причина е особено важна за късните периоди, когато малкото дете вече е със значителни размери и е тесно в корема си. Хълцането на плода се наблюдава по-често, ако жена насън случайно притиска стомаха си с цялото си тегло, носи притискащи дрехи или превръзки с колани, навежда се напред, докато седи.

Поглъщането на околоплодната течност може да се случи в следните случаи:

 1. С активно поглъщане на сладки води. На около 20 седмици коремът започва да вкусва. Храната, която яде майката, влияе на вкуса на течността около плода. Ето защо се смята, че бебето вече е изпробвало повечето продукти за раждане. Ако една жена се поглези със сладки неща, тогава бебето започва активно да поглъща течност със сладък вкус. Големият поток дразни диафрагмата, причинявайки хълцане.
 2. При прозяване. Точно както всички хора, едно дете се прозява в утробата още преди раждането. В същото време устата се отваря широко, което води до поглъщане на течност.
 3. С интензивно смучене на палеца. Смукането се нарича вроден рефлекс, който е жизненоважен след раждането. Именно този рефлекс влияе върху храненето на трохите..

Въз основа на гореизложеното можем да заключим, че хълцането по време на бременност не е болест. Но трябва да се консултирате с лекар, тъй като този симптом може да показва хипоксия.

Чувства на бременна жена

Всеки знае как хълцането се проявява при възрастни и деца. В тези моменти всички ние неволно поглъщаме въздух и издаваме характерен звук. Това състояние не е опасно за тялото, но все пак причинява известен дискомфорт..

Хълцане се наричат ​​спазми, които се появяват с резки конвулсивни контракции на диафрагмата. Проявява се под формата на много интензивни и неприятни дихателни движения..

Много майки се интересуват от това как детето хълца в стомаха, какви усещания ще изпитва едновременно и дали жената ще може да разбере какво точно се случва с бебето. Но експертите уверяват, че никоя жена не може да пропусне този момент. Всяка майка ще усети тези движения наведнъж.

Можете да определите хълцането на трохите в утробата по следните признаци:

 1. На мястото на потрепване се наблюдават леки вибрации, докато коремът на същото място потрепва почти неусетно.
 2. На същото място в корема има пулсация.
 3. Усеща се като монотонно потупване.
 4. Усеща се като цъкащ часовник в корема.
 5. Известно време мама усеща ритмични сътресения, повтарящи се със същата честота..

Именно тези усещания показват, че бебето хълца. Колко често ще усещате подобни движения зависи само от вашата троха. Някои малки деца хълцат веднъж на ден и само за няколко минути, а при някои се появява много по-често.

Какво да правим при често хълцане

Хълцането в утробата обикновено не е признак на патология. Не е нужно да се притеснявате, дори ако плодът го прави всеки ден в продължение на няколко минути. Не е нужно да бягате при вашия гинеколог и да го молите за направление за изследвания и ултразвукова диагностика.

Но постоянните движения, подобни на хълцане, могат да уморят мама и да я накарат да се тревожи за здравето на корема си. Но трябва да помислите за посещение на специалист, когато ви се струва, че този процес не спира нито през деня, нито през нощта и не знаете какво да правите със себе си. Това може да показва хипоксия, която е опасна за плода и здравето му. Но не си струва да се преценява патологията със сигурност по усещанията на бременна жена. Възможно е да се говори за това какво означава хълцане на корема ви - отклонение или лична характеристика, само след като са преминали всички прегледи и тестове.

Изследванията, на които жената трябва да се подложи, ако бебето й често хълца в корема:

 1. Доплеровата ултразвукова диагностика е необходима, за да се установи точно дали кръвният поток е добър в съдовете. При намалена стойност може да се подозира фетална хипоксия.
 2. Първо се предписва кардиотокография. С негова помощ можете да чуете сърдечния ритъм на бебето. Може да се приеме хипоксия, ако е по-честа.

Не се разстройвайте преди време, ако са ви предписани такива тестове. Бебето най-вероятно е добре. Специалистите се опитват да изключат наличието на каквато и да е патология, за да не възникнат усложнения по време на бременност.

Как да премахнете хълцането

Ако бебето хълца толкова често, че вече сте уморени от него, тогава можете да поправите тази ситуация с помощта на някои съвети. Но те действат само ако се изключи фетална хипоксия..

Опитните майки споделят следните съвети:

 1. Необходимо е да ходите по-често на чист въздух.
 2. Опитайте упражнение, което ви е позволено да правите, ако този процес се повтори.
 3. Променете позицията на тялото си, ако хълцането се усеща дълго време.
 4. Заемете позиция в коляно-лакът и я поддържайте възможно най-опростена, ако хълцане се наблюдава в долната част на корема. Ако те не са спрели, повторете тази процедура отново..
 5. Ако 28-та седмица от бременността е изпълнена с хълцане, тогава не забравяйте какви храни сте яли и се опитайте да намалите количеството сладкиши, тъй като децата обичат да поглъщат околоплодната течност.
 6. Треперене от хълцане може да се появи поради факта, че детето е замръзнало. Ако е студено в стаята, където се намирате, опитайте се да увиете и затоплите корема си.
 7. Правете дихателни упражнения. Точно същото е като при неинтензивните контракции. Вдишването се извършва за сметка на 1-7, а издишването - 8-11.

Този набор от упражнения ще ви помогне да се отървете от хълцане. Но също така се случва, че е необходимо да се търпят подобни случаи..

Какво да правим и какво не

Не се препоръчват следното:

 1. Лоши навици. Да сте в пушена стая или да пушите бременна жена. Това има отрицателен ефект върху бременната жена и причинява временна хипоксия..
 2. Появата на хълцане може да провокира жената да се намира в лошо проветриво, задушно помещение.
 3. Прекомерната физическа активност, която жената може да причини кислороден глад. Съответно, това ще доведе до кислороден глад на стомаха.
 4. Легнал по гръб. В същото време растящата матка притиска основните съдове, като по този начин намалява снабдяването на бебето с кислород.

За предотвратяване на хълцане на фона на хипоксия се препоръчва:

 1. Получавайте обогатена и балансирана диета.
 2. Избягвайте стресови ситуации.
 3. Не можете да заредите повече от разрешеното.
 4. Премахване на тютюнопушенето и алкохола.
 5. Избягвайте задимените и задушни стаи. Бъдете по-често на открито.
 6. За почивка и сън трябва да изберете удобна и правилна позиция.

Като намалите приема на сладки храни и прости упражнения, можете да помогнете на бебето да се отърве от хълцане. Основната причина за хълцане вътре в утробата се счита за опитите на детето да гълта самостоятелно. Все още е възможна липса на кислород, но не може да се прецени феталната хипоксия без допълнително изследване.

Трябва да се свържете със специалист само когато няколко дни подред бебето постоянно хълца и поведението му ви се струва твърде активно. По принцип този процес се счита за естествен, което не показва никаква патология..

хълцане на плода по време на бременност.

Чувствам често хълцане в бебето. Започнах да се притеснявам дали всичко е нормално. Намерих добра статия, малко се успокоих. Утре на ехографа се надявам да потвърдят спокойствието ми. Сигурен съм, че при нас всичко е наред!

Вероятно за най-приятния етап от бременността се счита моментът, в който бъдещата майка започва да усеща първите движения на бъдещото си бебе, които всъщност са физическа проява на вътрематочната му физическа активност. Движенията могат да бъдат или едва забележими, или ритмични, или прекалено активни.

С развитието си бебето започва да се движи все по-активно и с течение на времето по неговите движения можете да определите по каква причина се движи активно в даден момент. Първите движения, причинени от възбуждането на нервните окончания, обикновено се случват в края на ембрионалния период (8-9 седмици). По това време вече има нервни влакна, мускулна тъкан, които дават импулси на мускулите и осигуряват тяхното свиване.

До 14-15 седмици движението на бъдещото бебе се случва неволно, но вече от 16-та седмица започва да реагира на звуци, да присвива очи, да докосва пъпната връв с дръжки, да докосва лицето или да го затваря по време на силни, остри или неприятни звуци.

За първи път съзнателно плодът се чувства от 19-20 седмици, а до 23-24 седмици бъдещата майка вече може ясно да разбере причината за движението на бебето.

Повечето бременни жени, започвайки от 25-та седмица, започват да чувстват необичайни за тях ритмични движения в корема, които понякога причиняват дискомфорт и болезнени усещания. Най-често това са изразени ритмични контракции на самия плод, наречени хълцане..

Хълцането на плода по време на бременност също е свързано със свиване на диафрагмата, подобно на това при възрастен. Ритмичното свиване се причинява от дразнене на блуждаещия нерв, преминаващо през диафрагмата, което свързва всички вътрешни органи на човек.

Може да се случва всеки ден, може да се случва по няколко пъти на ден или може да се случва само от време на време. Има ситуации, когато майките изобщо не усещат тези леки сътресения. Това не означава, че нещо не е наред, просто всяка жена има свой собствен чувствителен праг. И понякога бременна жена просто не е в състояние да улови някои малки движения на плода. Много често бебето започва да хълца веднага след раждането, тъй като всъщност хълцането е необходим рефлекс, който се полага в утробата.

ЗАЩО ПЛОДНАТА ИКОТА ВЪЗСТАНОВЯВА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Причините за хълцане в плода могат да бъдат много различни. Прекомерното дразнене на диафрагмата може да възникне поради факта, че детето започва активно да смуче палеца, в резултат на което поглъща околоплодната течност, която в малки количества излиза в урината, а в излишък причинява хълцане. Това явление може да се сравни с хълцане на възрастен след обилно хранене..

В същото време, честото хълцане на плода, според лекарите, се счита за признак на нормалното развитие на централната нервна система на детето и естествена подготовка за спонтанно дишане и смучене след раждането..

Също така учените са установили, че появата на хълцане в плода може да бъде причинено от реакцията на детето към:

Настроението на бъдещата майка, или по-скоро рязка промяна в нейното емоционално състояние.

Комуникация с бъдещите родители, която се случва чрез поглаждане на корема или „участие“ в сериозен разговор.

Повишена физическа активност на бременна жена, по време на която детето може да погълне голямо количество околоплодна течност.

МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНА ИКОТА ОТ ДЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Честото хълцане в плода е нормална физиологична проява от живота на нероденото бебе, сравнима с преглъщане, дишане или прозяване. Хълцането не причинява неудобства или дискомфорт на самото бебе. Освен това хълцането в утробата действа върху тялото на бебето като масаж, което допринася за доброто функциониране на вътрешните органи, сърцето и червата на бебето..

Но ако в продължение на няколко дни плодът има продължително хълцане (повече от 20 минути), което е придружено от прекомерната му активност и движение, то това може да показва възможно кислородно гладуване на детето, с други думи, хипоксия.

Хипоксията не е самостоятелно заболяване и възниква само в резултат на различни патологични процеси, протичащи в тялото на майката, плода и в плацентата. Недостигът на кислород води до сериозни нарушения в работата на целия организъм и промени в метаболитните процеси. Последиците, които могат да възникнат поради недостиг на кислород, зависят от това колко дълго е бил открит:

На ранен етап хипоксията може да доведе до забавяне на развитието на ембриона и поява на аномалии.

На по-късен етап кислородният глад води до увреждане на централната нервна система на плода, забавяне на растежа и намалява адаптивния капацитет след раждането.

Хипоксията се появява в повечето случаи поради заболявания на майката:

В случай на анемия (общо намаляване на хемоглобина), червените кръвни клетки спират да доставят кислород в тъканите на тялото.

При наличие на вродени или придобити сърдечни дефекти, миокардни заболявания, по време на повишено натоварване на тези органи, бременна жена може да получи циркулаторна недостатъчност, в резултат на което се нарушава микроциркулацията в тъканите, което води до хипоксия.

Болестите на дихателната система (хроничен бронхит, бронхиална астма и др.) Могат да причинят дихателна недостатъчност, което също води до кислороден глад.

Бъбречно заболяване или захарен диабет също могат да попречат на кислорода да достигне до плода..

Също така, дефицитът на кислород в плода може да възникне със заплаха от преждевременно раждане, патология на плацентата и пъпната връв или вътрематочна инфекция.

Ако хълцането в плода не спре в рамките на няколко дни и е придружено от активно движение, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Той от своя страна ще предпише допълнителни изследвания, ако е необходимо:

Кардиотокография (CTG) за диагностициране на вътрематочното състояние на плода чрез анализ на сърдечната честота и двигателната активност на плода.

Доплер, който ви позволява да изучавате естеството и скоростта на кръвния поток в съдовете на плацентата и пъпната връв, тъй като тяхното нарушение води до развитие на хипоксия.

Ултразвуково изследване (ултразвук) за диагностициране на състава, обема и равномерния цвят на околоплодната течност.

Ако бременна жена е диагностицирана с фетална хипоксия, тя ще трябва да се подложи на редица тестове, за да установи причината за заболяването и да предпише подходящо лечение.

За да се предотврати кислородния глад при плода, лекарите препоръчват да се обърне специално внимание на ходенето на чист въздух, физическата активност, която е показана за бременни жени, и дихателните упражнения..

Въпреки факта, че хълцането на плода по време на бременност може да бъде сигнал за такова неприятно заболяване, най-често хълцането е естествен процес, който трябва да се приема по същия начин като нормалното движение..

Причини за хълцане на плода по време на бременност и кога да посетите лекар.

Безспорен факт, който всички разбират - по време на бременност жив мъж живее в тялото на майката. Естествено, всички майки разбират и приемат този факт. Но не винаги и не всеки разбира, че различни прояви на жизнена дейност са присъщи на този жив човечец в утробата. Много жени, особено тези, които са бременни за първи път, са изненадани и не вярват да научат, че нероденото дете мига, смуче пръст, прозява се, киха, хълца и т.н..

Жените, които за първи път са усетили, че бебето им хълца, от една страна, са щастливи и трогнати, а от друга страна, се притесняват дали всичко е наред.

Хълцането е напълно естествен феномен за всеки, дори за човек, който все още не е роден на света. Но смесеното мнение на някои лекари по този въпрос кара майките да се притесняват..

Днес ще говорим за вътрематочно хълцане при бебе, за причините за появата му. Ще разберете на какви въпроси трябва да отговорите заедно с вашия гинеколог, за да сте сигурни, че всичко е наред, че можете да бъдете спокойни за бебето си.

Как и кога бебето хълца?

Хълцането са конвулсивни резки контракции на мускулите на диафрагмата. Диафрагмата е преграда на мускулно-съединителната тъкан, която в човешкото тяло разделя две кухини - коремната и гръдната..

Свиването и отпускането на диафрагмата е един от механизмите за осъществяване на дихателните движения. Диафрагмата се свива - настъпва вдишване. Диафрагмата се отпуска - има издишване. При хълцане се появяват резки, къси конвулсивни дихателни движения с изпъкнал корем.

Хълцане за тялото - рефлексен защитен процес, при който излишният въздух се отстранява от стомаха и червата - излишните газове, които са попаднали отвън или са се образували по време на храносмилането.

Всъщност това е безусловен рефлекс, който се формира в утробата, подобно на много други жизненоважни рефлекси: прозяване, мигане, смучене. Следователно този физиологичен феномен не трябва да плаши жената, която чака бебето си..

Обикновено детето хълца за кратко. По-рядко бебето може да хълца за повече от 20 минути. Хълцането може да бъде ежедневно. По-долу ще опиша моментите, в които гинеколозите съветват да се изостри вниманието с често хълцане на трохи.

Съвсем естествено е, че с увеличаване на продължителността на бременността и с растежа на детето, жената ще усеща по-интензивни сътресения и движения на бебето. Същото важи и за хълцане. Детето расте, има все по-малко свободно пространство в матката. Бебето се приближава все по-близо до повърхността на корема. Мама може не само да усети всичките му движения, но дори лично да забележи ритмичното потрепване на корема си.

Най-често жената може да усети хълцането на бебето след 26-28 седмици от бременността. Но има особено чувствителни представители на красивата половина на човечеството, които дори усещат движенията на бебето преди общоприетото време, а в бъдеще усещат и най-малкото докосване на бебето. Естествено, хълцането му няма да остане незабелязано за тях..

Бъдещите майки описват различно чувствата си по време на хълцане на бебето в стомаха. Някой го описва като щракане или ритмично потрепване, някой не различава това явление от други трепери, но отбелязва техния ритъм.

Всички сме различни по чувствителност, по способността да слушаме чувствата си и освен това по способността да ги описваме. Следователно може би именно вие ще можете по някакъв нов начин да опишете чувствата на майката, когато бебето хълца в утробата й.

Причини за хълцане на плода

Поглъщане на околоплодната течност

Бебето, започвайки от 21-22 седмици на вътрематочно развитие, поглъща околоплодната течност. Така че храносмилателният му тракт тренира за необходимостта от пълно усвояване на храната след раждането. Този процес също му позволява да получава допълнителни хранителни вещества от околоплодната течност..

Невъзможно е да се каже, че бебето получава голямо количество хранителни вещества и калории от околоплодната течност. Но този процес на поглъщане на течност е толкова важен за развитието на храносмилателната функция.!

Така че към 25-та - 26-та седмица на вътрематочното развитие бебето вече е в състояние да погълне 300-500 ml околоплодна течност. От него се усвояват необходимите вещества - вода и микроелементи, а излишъкът се отделя с урината от вече функциониращите бъбреци на плода. Бързото поглъщане на голямо количество течност, например при смучене на палец, може да предизвика хълцане в трохите.

Научно е доказано, че след като майката яде сладки храни, бебето е по-активно и поглъща повече течност, тъй като придобива сладникав вкус. Да, толкова малък, но вкусовите му предпочитания вече се оформят...

Вярно е, че има и друго обяснение за факта, че бебето е „жадно“, след като майката е яла сладкиши. И това обяснение няма нищо общо с факта, че сладкото е вкусно. Просто след като майката яде сладки, нивото на глюкозата в кръвта се повишава и е необходима вода за разреждане на кръвта, понижаване на нивото на глюкозата до нормалното.

И едно, и друго обяснение има право да съществува. И двата варианта по никакъв начин не са патология, но могат да причинят хълцане.

Подготовка за дишане

През третия триместър плодът започва да изпълнява тренировъчни дихателни движения. Не бива да се тревожите за това. Всички дихателни движения се случват със затворен глотис. По този начин околоплодната течност не навлиза в долните бели дробове.

Това упражнение е и подготвителен момент, чрез който белите дробове се подготвят за дихателната си функция в безводна среда. Хлапето се упражнява да диша. И за да изпълнят тази тренировка на дихателни движения, мускулите на гърдите и диафрагмата получават сигнали от мозъка, стимулирайки тяхното свиване..

Тъй като процесите на мускулна контракция са все още несъвършени, не са отработени от тялото на бебето, периодично е възможно преминаването им в конвулсивен режим. Следователно се появява хълцане.

Версията, че хълцането е начин за компенсиране на липсата на кислород

Друга често срещана версия защо хълцането е кислородното гладуване на бебето в утробата. Защо се обаждам на тази версия? Защото този факт все още не е потвърден и опроверган от научните изследвания. Дали това е истина, предстои да разберем. Междувременно всеки лекар поотделно, въз основа на своя опит, във всеки случай решава въпроса за изследване на жена, която чувства често хълцане на плода, за да изключи хипоксията на бебето.

Има напълно разумна теоретична основа за тази версия. При кислородния глад мозъкът на бебето, на първо място, страда като особено чувствителен орган към липса на енергия. А производството на енергия е невъзможно без кислород. В тази връзка мозъкът подава всякакви сигнали на тялото, че трябва да се намери кислород..

Тялото реагира чрез увеличаване на сърдечната честота (колкото повече кръв изпомпва сърцето, толкова повече кислород тялото ще получи с кръвта). При напреднала и продължителна хипоксия сърдечният ритъм може да е рядък (брадикардия). Наблюдава се и повишаване на двигателната активност на бебето, така че кръвта бързо довежда кислород до активно работещите мускули.

По същата причина мозъкът изпраща сигнали, които стимулират двигателния център на диафрагмата, за да компенсират липсата на кислород. Това се проявява, наред с други неща, от факта, че бебето започва да хълца..

Важно!

Хълцането поради кислородно гладуване на бебето може да бъде придружено от повишена двигателна активност, повишен сърдечен ритъм на бебето.

Бъдещата майка трябва да обърне внимание на твърде честата и продължителна поява на хълцане при бебето. Задължително е да уведомите Вашия лекар за това и по-нататъшните му тактики ще зависят от индивидуалната ситуация на жената, продължителността на бременността, наличието на съпътстваща патология при бъдещата майка..

По този начин хълцането при неродено бебе може да бъде както проява на нормата, така и да показва патология. Освен това само хълцането на бебе в утробата не може да показва кислороден глад..

За да разсее всички съмнения на бъдещата майка по този резултат, лекарят може да препоръча редица прости и достъпни методи за изследване, за да се изключи хипоксията на бебето.

Какъв преглед трябва да се извърши, за да се изключи хипоксията на бебето?

За да се изключи хипоксията на детето, е необходимо да се определи функционалното състояние на фетоплацентарната система. За това гинекологът може да предпише да се подложи на фетална кардиотокография (CTG).

Този метод е безопасен, достъпен, неинвазивен. Позволява ви да оцените сърдечната дейност на бебето в утробата. Също така, въз основа на резултатите от този тест, лекарят може да заключи за способността на детето да понася физическа активност, по-специално за собствените си движения и контракции на матката..

CTG може да се извърши само след 28-та седмица от бременността. След 30 седмици резултатите от този метод са по-информативни..

Когато провежда CTG, бъдещата майка трябва да е готова за доста дълъг запис на сърдечната дейност на бебето, тъй като бебето може да си почива по време на записа. Ще трябва да безпокоите бебето (да се разхождате, да сменяте позицията си по време на процедурата), така че монотонният ритъм на сърцето на бебето по време на съня му да не се възприема като признак на кислороден глад.

Ултразвуковото изследване (ултразвук) ви позволява да определите обема на околоплодните води, включително промяната в тяхното количество с течение на времето. Намаляването (липса на вода) или увеличаването (полихидрамнион) в обема на околоплодните води се счита за нарушение на функциите на плацентата. Следователно храненето на бебето е нарушено и то страда от хипоксия..

В този случай е възможно да се определи намаляване на дебелината на плацентата, да се идентифицират нейните структурни промени (хетерогенност, кисти, дегенерации, вкаменяване).

Доплер ултразвук ви позволява да изследвате състоянието на кръвния поток в маточните артерии, в плацентата, в съдовете на пъпната връв. Това дава възможност да се направи заключение относно достатъчността или недостатъчността на кръвообращението в маточно-плацентарния басейн.

Доплер анализът помага да се определят промените в кръвния поток в микросъдовете на плацентарните ворсинки, в резултат на което кръвоснабдяването на бебето може да се влоши и да се развие липса на кислород.

Всички горепосочени изследвания се провеждат рутинно за всяка жена, която редовно се наблюдава в антенаталната клиника в повече или по-малък голям град. Това са всички медицински нюанси, които бременната жена не трябва да разбира. Но единственото нещо, което тя трябва да знае със сигурност и да изпълнява безспорно е, че е необходим здравословен начин на живот, когато рисковите фактори в развитието на бебето са сведени до минимум.

Разхождайки се на чист въздух всеки ден, балансирано хранене, активен начин на живот в количеството, което е възможно за бременна жена, разбира се - отказване от лоши навици (включително пасивно пушене) - и вие минимизирате всички рискове от кислородното гладуване на вашето бебе.

Съгласете се, не е толкова трудно да се спазват тези общи истини. Но това е най-добрата, много ефективна профилактика на много заболявания на бъдещата майка и нейното неродено дете. Включително предотвратяване на хълцане.

В крайна сметка искам да успокоя бъдещите майки: при почти 90% от посещенията при лекар хипоксията на бебето не се потвърждава, хълцането се счита за нормално явление. Но да знаете със сигурност, че всичко е наред, за вашето спокойствие и за здравето на бебето е много важно. Така че внимавай!

Движения на плода по време на бременност: ритници, хълцане и други приключения в утробата ви

Ако бременността е първа

По време на първата бременност жената все още не си представя как трябва да се чувстват движенията на бебето, така че може да ги пропусне или да ги обърка с различни други процеси в корема. Изтласкванията, ритниците и обръщанията стават забележими до около 20 седмици, но всичко, както винаги, е много индивидуално и може да се случи малко по-рано, още от 13-16 седмици, или малко по-късно, на 24-ти. При следващи бременности жената вече разбира какво да очаква и научава движенията на детето по-рано, отколкото при първото дете..

Какво е чувството

Някои описват тези усещания като пърхане на пеперуда или вълни от риба, плаваща вътре. Отначало движенията ще бъдат слаби, едва забележими, но с течение на времето силата им, както и умението на плодовете при дръпвания и обръщане ще нарастват. По-близо до третия триместър, когато бебето се свива в утробата, можете да почувствате кракът му (или ръката) да лежи върху реброто или пикочния мехур, това може да бъде придружено от изтръпване, притискане. В такива ситуации можете да опитате да промените позицията си, да направите няколко нежни навеждания встрани, да погалите стомаха си или леко да бутате бебето, сякаш искате „преместете крака си, моля“.

Поглаждането, медитацията или вземането на топла вана могат да помогнат за успокояване на бебето, ако смятате, че ритат твърде силно. Това може да бъде причинено от силни шумове или твърде ярка светлина..

Какво правят там

Първото усещане, че бебетата се развиват в утробата, е докосването. На единадесет седмици те вече започват да изследват собственото си тяло и утробата на майката с помощта на движения на главата, ръцете и краката, които се превръщат в блъскания, ритници, салто и обрати. Hydelys Als, професор по психология в Харвардското медицинско училище и Детска болница в Бостън, казва, че докосването им помага да изследват заобикалящата ги среда, от една страна, и да ги успокоява от друга..

Има и бебета, които хълцат, прозяват се, усмихват се и понякога плачат. Хълцането е знак, че започват да развиват диафрагма и да се научат да дишат, това се случва в началото на третия триместър. А прозяването, според изследователите, е свързано с развитието на мозъка. Бебетата се прозяват най-много в утробата в началото на бременността (до 28 седмици) и го правят по-често, отколкото просто да отварят устата си. Дълго време усмивката не се свързва с положителни преживявания, но сега учените предполагат, че това все още е нещо повече от рефлекс. Обучението по плач също започва в утробата, около 20-та седмица. Като цяло там имат много богата и напълно скучна програма..

Ако има по-малко движения

Движенията на бебето в утробата са показател за нормалното му развитие, но по време на бременност динамиката на активността може да се промени. И може да има няколко причини за това..

Във втория триместър майката може просто да не усети някаква част от движенията поради факта, че детето все още не е толкова голямо, или поради факта, че неговата активност се появява по време на майчиния сън.

През третия триместър, когато бебето има редовни цикли сън-събуждане, почивката може да бъде свързана с по-здрав сън. Но през този период проследяването на промените в дейността е особено важно и преброяването на броя на трусовете, за което беше писано тук, може да помогне в това..

Активността на плода може да се промени след секс. Някои бебета се успокояват и заспиват от това, други, напротив, стават по-активни. Ако Вашият лекар не е казал, че сексът по време на бременност е противопоказан за Вас и нямате усложнения, тогава промените в дейността на бебето след това не са причина за притеснение..

Във всеки от тези случаи активността на вашето бебе трябва да се възстанови, след като сте закусили. Ако не можете да преброите десет движения в рамките на два часа след хранене, важно е да посетите лекар и да се уверите, че всичко е наред..

Бебе в хълцане в стомаха: неразумен страх или сериозна причина за безпокойство

Надежда Гускова 26.07.2016 г. Бременни сме

Уважаеми читатели на моя блог, здравей. Днес искам да разгледам една много интересна тема - хълцане на плода по време на бременност.
Факт е, че съвсем наскоро мой близък приятел се сблъска с подобно явление. Тя веднага започна да се паникьосва и ме помоли да отида с нея на лекар (съпругът й беше в командировка). Появиха се много интересни нюанси. Оказва се, че когато плодът хълца в утробата, това не винаги е причина за безпокойство. Ще се опитам да разкажа възможно най-пълно всичко, което успях да науча от лекаря, за да не се притеснявате.

Разпознаване на хълцане на бебето в утробата

Малкото дете започва да хълца в утробата около средата на бременността. Понякога това се случва на 24-та седмица, понякога на 32-ра. Няма ясно време, процесът е индивидуален. Хълцането уведомява майка, че детето вече е развило както дихателната, така и нервната система..

Как да разпознаем хълцане

 • плодът започва да потрепва ритмично на едно място на корема;
 • има леко „тиктакане“;
 • пулсация се усеща в долната част на корема от двете страни;
 • потрепването отвътре е придружено от същите спазми;
 • почувствайте същите трепети в продължение на няколко минути.

Продължителността на хълцането също може да варира. Например, моят приятел забеляза горните признаци на всеки няколко дни за 2-3 минути.

Причини за вътрематочно хълцане на дете

Сега да преминем към основния въпрос - причините, поради които малкото дете може да започне да хълца в стомаха на майката. Както ни обясни лекарят, това състояние се счита за нормално и детето изобщо не изпитва никакви неприятни усещания..

 1. Нервната система на детето е завършила формирането си. Сега той се опитва да диша и преглъща сам. Такава „дихателна гимнастика“ ще му помогне да се научи да суче перфектно след раждането (някои бебета намират този процес за труден).
 2. Когато бебето погълне околоплодната течност, то веднага попада в белите дробове, което води до хълцане. Между другото, моят приятел много обича шоколада и всякакви торти. Поради тази причина детето й поглъща околоплодни води със сладникав вкус..
 3. Липса на кислород (хипоксия). В тази ситуация детето с всички сили се опитва да „набави“ кислород за себе си, затова активно се движи в утробата и дори хълца.

Ако детето ви също хълца, по-добре е да се консултирате с лекар, за да може той да определи причината за явлението индивидуално за вас..

Хълцане, предизвикано от хипоксия

Не е трудно да се определят симптомите на хипоксия, те винаги са едни и същи.

 1. Бебето започва да се опитва да си набави липсващия кислород самостоятелно, майката усеща повишената му активност, която не е отбелязвана по-рано.
 2. Детето има слаб сърдечен ритъм.
 3. Продължителността на хълцането се увеличава всеки път.
 4. Хълцането в утробата е твърде често.

Подобни усещания са причина майката да бъде предпазлива и да посещава своя гинеколог. Лекарят ще предпише изследвания, които ще помогнат да се идентифицира хипоксията или да се изключи. Само след всички проверки ще бъде възможно да се каже със сигурност дали бебето наистина няма достатъчно кислород. Основното нещо за бременната жена е да не се притеснявате, тъй като стресът влияе негативно върху състоянието на плода..

На какви прегледи се подлага бъдещата майка с хълцане в плода

За да се изключи хипоксията, гинекологът назначи приятеля ми да мине два прегледа.

 1. CTG е кардиотокограма. Тя ви позволява да наблюдавате активността на детето, да оценявате сърдечния ритъм и контракциите на матката на бременната жена. Процедурата най-често се предписва за период от поне 30 седмици. За бъдещата майка и нейното дете KGT не е опасно. Прегледът е абсолютно безболезнен. Освен това ще ви даде допълнителна увереност, че бебето се развива навреме..
 2. Доплер ултразвук. Такова ултразвуково сканиране помага на лекаря да определи колко добре работи сърцето на бебето в утробата и дали кръвоносните му съдове са достатъчно снабдени с кръв. Доплер също така дава информация за снабдяването на детето с кислород. Изследването е безопасно и не причинява дискомфорт нито на майката, нито на нейния плод.

Тялото на бременна жена и нейното дете в утробата са индивидуални.Едното дете яде твърде много, другото, напротив, също може да причини хълцане. Хипоксията е изключително рядка, така че не се притеснявайте преди време. Следвайте препоръките на лекаря, преминете през всички изследвания, за да сте сигурни, че детето ви се развива нормално.

Методи за борба с хипоксията

Бъдещата майка често трябва да бъде на открито - това е най-простото правило, след което можете да предотвратите много усложнения по време на бременност.

С вдишвания чист въздух кислородът постоянно навлиза в плацентата, което намалява риска от развитие на хипоксия при плода. Нито един кислороден аптечен коктейл няма да може да забележи жена и нейното неродено дете за няколко часа разходка в парка.

Ако по време на изследването се открие хипоксия, в никакъв случай не трябва да се лекувате самостоятелно. Само лекарят предписва лечение въз основа на индивидуалните характеристики на случая. При лека форма на хипоксия обикновено се предписват следните лекарства:

 • Трентал;
 • кислородни коктейли;
 • Курантил;
 • ако тонусът на матката е повишен, допълнително се предписва no-shpa или магнезия.

В случай на тежка хипоксия, която е била забелязана в края на бременността, е необходимо цезарово сечение. Ако бебето е родено с усложнения, то се нуждае от дългосрочни медицински грижи, в остри стадии - реанимация.

Повтарям - това се случва много рядко! От моя приятелка забелязах, че бременните жени понякога са твърде подозрителни. Имате ли нужда от допълнителен стрес? Разбира се, че не, защото бебето в утробата усеща всичко. За него основното е спокойствието и увереността на майка му, че всичко ще се оправи..

Полезни съвети за бъдещи майки: какво да правите, ако бебето хълца

Не диагностицирайте хипоксия при вашето бебе преди време. Това е излишен стрес, който е категорично противопоказан за бременни жени. Ако бебето ви не хълца твърде дълго и не се случва често, опитайте да следвате съветите по-долу. Те помогнаха на моя приятел, мисля, че ще бъдат много полезни и на вас.

 1. Ако бебето в утробата не може да се успокои от хълцане, ходете 20-30 минути на чист въздух.
 2. Вижте набор от упражнения за бременни жени, които можете да правите у дома. Те ще бъдат много полезни.
 3. Ако къщата е студена, възможно е бебето да е студено и следователно да хълца. Покрийте корема си с топло одеяло и не забравяйте да носите чорапи.
 4. Опитайте се да не ядете твърде много сладкиши, особено преди лягане, за да не се изкуши бебето да се наслади на „вкусната“ околоплодна течност.
 5. Дихателните упражнения също са полезни за бременни жени и могат да предотвратят хълцане в утробата.

Сега знаете как да разпознаете хълцането при детето си и какво да правите в такава ситуация. Искрено се надявам, че успях да ви бъда в услуга. Между другото, що се отнася до моята приятелка - бебето й вече не хълца, всичко свърши. Тя спря да яде шоколадови блокчета и това беше достатъчно. Сега тя също редовно прави дихателни упражнения и прости упражнения за бременни жени. Казва, че се чувства много по-добре и малкото е станало по-спокойно. Мисля, че ще ви бъде полезно да следвате нейния пример..

Хълцане на плода по време на бременност: опасност или норма?

Бременността е наистина вълшебно състояние, когато дори възгледите на бъдещата майка се променят драстично от непреодолимото щастие, което скоро ще се появи друг нов живот - нейното любимо бебе.

Следователно всички бременни жени, носещи детето си с топлина и трепет, могат да се притесняват за състоянието му при най-малката промяна в преобладаващия ритъм или ежедневие.

Например хълцането на дете по време на бременност е много често срещан въпрос, с който се сблъскват областните гинеколози. И така, струва ли си все още да биете аларма? Нека да разберем.

Какво се случва?

Този процес възниква поради дразнене на нервния център на мозъка, който е отговорен за двигателната активност на диафрагмата..

Хълцането е вроден рефлекс, съответно е доста актуален при носещия плод.

как върви?

Бременната жена може да усети вътрематочното хълцане на бебето си от 28-та седмица на бременността. Особено чувствителните жени могат дори по-рано, защото плодът започва да хълца много преди 3-ия триместър.

На практика се случва бъдещата майка да усеща периодично хълцане на детето от момента на първите му движения - 16-18 седмици е "популярният" период майката да усеща първите движения на плода.

Хълцането обикновено се разпознава правилно от бременната жена. По-често на подсъзнателно ниво жената осъзнава, че детето й хълца.

Хълцането на плода е подобно на систематичните ритмични кратки тласъци (някои казват щракания), които сами по себе си не причиняват дискомфорт на жената.

Но ако хълцането трае дълго време или се случва често, това може да попречи на бременната жена - разсейва, предотвратява съня, причинява безпокойство.

Във всеки случай наличието или отсъствието на хълцане не е причина за безпокойство, ако разбирате причините.

Прочетете тук за това дали спортът и бременността са съвместими.

Защо се случва?

Има само две причини за хълцане на плода по време на бременност:

 • По външна причина (например при поглъщане на малко количество околоплодна течност по време на твърде активно смучене на пръст) възниква дразнене на диафрагмата. Започва да се свива ритмично, което се признава отвън като процес на хълцане;
 • По вътрешна причина (например фетална хипоксия или появата на някой от отделните му симптоми) се дразни един от нервните центрове на мозъка, който е отговорен за двигателната функция на диафрагмата, което също води до нейното ритмично систематично свиване.

По първата причина за появата на хълцане при бременна жена няма абсолютно никаква причина за безпокойство - такива хълцания се причиняват само от добрия апетит на бебето, неговата правилна активност и жизнени функции.

Нека разгледаме това „сложно“ хълцане по-подробно..

Хълцане като последица от хипоксия

Хипоксията е липса на кислород при бебе. Трябва да се отбележи, че хълцането на плода поради хипоксия може да бъде придружено от специфични симптоми (признаци):

 • повишена двигателна активност на детето, с помощта на което то си набавя липсващия кислород;
 • брадикардия - намален сърдечен ритъм при бебе;
 • рязко увеличаване на контракциите (хълцане), увеличаване на продължителността;
 • твърде често хълцане.

Тези признаци трябва да предупреждават бъдещата майка, но не и да плашат! В крайна сметка присъствието на някой от тях не е абсолютен показател за липса на кислород при бебе..

В този случай е най-разумно жената да се свърже с местния гинеколог. Лекарят от своя страна вече ще проведе необходимите изследвания за идентифициране или изключване на фетална хипоксия.

Изследване на бременна жена с хълцане на плода с признаци на хипоксия

Както вече разбрахте, хълцане, придружено от необичайни признаци, трябва да се докладва на наблюдаващия гинеколог. Лекарят може да предпише две процедури: CTG и ултразвук (с доплер).

CTG - кардиотокограма. Позволява ви да оцените маточните контракции и сърдечните удари на детето, както и да проследите двигателната активност на плода.

CTG е безопасен и безболезнен както за майката, така и за детето. Тази процедура обикновено се извършва след 30 седмици от бременността..

Ултразвук (доплер) - доплер ултразвук. Позволява ви да оцените скоростта и естеството на кръвния поток в съдовете на системата "майка-плацента-плод". С негова помощ можете да прецените колко добре кръвоносните съдове на бебето са снабдени с кръв и как работи сърцето му..

Доплер анализът ви позволява да видите аномалии в работата на плацентата, да проверите дали снабдява плода добре с кислород. Това проучване също е безопасно за бременна жена и бременно дете и е абсолютно безболезнено..

Така че лекарят, след като изслуша оплакванията или притесненията на бъдещата майка за хълцането на детето си, след като направи необходимите манипулации (анализи, прослушване на сърдечния ритъм на плода чрез стетоскоп - специална тръба), има право да предпише CTG или ултразвук с доплер, ако е необходимо.

Извършените прегледи ще разкрият дали има усложнения на бременността и други причини за безпокойство на бъдещата майка..

Бебетата са различни: едното е фен на яденето в корема, другото е малко; единият има повишена чувствителност на нервните центрове на мозъка, другият не.

Бременните жени също имат различна чувствителност, на някой изобщо не му е дадено да усеща треперенето от хълцане в стомаха. Както и да е, ако хълцането ви притеснява, кажете на Вашия лекар.

Гинекологът ще ви помогне да се уверите, че всичко с вас и вашето бебе е наред! Всъщност при повече от 90% от такива приложения феталната хипоксия не се потвърждава..

Ходете по-често на чист въздух, движете се повече - така плацентата по-добре снабдява плода с кислород, необходим за живота му..

Хранете се правилно, не забравяйте да си починете и си осигурете комфортен нощен сън - детето ви ще каже „Благодаря“!

Трябва ли да ядете банани по време на бременност? Какви са техните предимства? Има ли някаква вреда? Разберете сега!

Тази статия ще ви разкаже дали е възможно да имате калина по време на бременност.