Детето се ражда със специфичен набор от вродени рефлекси. В миналото те позволявали на бебето да оцелее, а сега те служат като индикатор за нормалното развитие..

Неонаталните рефлекси на новородените деца се формират по време на вътрематочното развитие, благодарение на тях, новороденото несъзнателно извършва необходимите за оцеляване действия, които функционират и постепенно изчезват до шестия месец от живота. Ако продължат по-дълго, това може да показва в най-добрия случай незряла нервна система, а в най-лошия - аномалии в развитието. Задържането на примитивни реакции за повече от година води до нарушаване на модела на поведение, който доминира в съзнанието.

Смукане и преглъщане

Новороденото тренира тези действия, докато все още е в уютния корем на майката, по-късно те му помагат да се храни и помагат за облекчаване на стреса. Смукателният рефлекс отслабва близо до три години, като правило това съвпада с прекратяването на кърменето. На същата възраст бебето отказва самостоятелно залъгалката, връщането към нея е възможно при стресови ситуации.

Рефлекс за търсене

Ако докоснете бузата или ъгъла на устата, новороденото ще обърне главата си към стимула и ще отвори уста в търсене на майчината гърда. Реакцията отслабва след хранене, напълно изчезва след третия месец от живота. Продължаването на търсенето за по-дълго време е свързано с тактилна свръхчувствителност в устата и незряла нервна система, което затруднява развитието на правилни движения за ядене на твърда храна.

Рефлекс Моро

Понякога се нарича още рефлекс на страх или прегръдка, който се развива през третия триместър на бременността и може да липсва при деца, родени преждевременно. Това вероятно е остатък от първоначалния порив да грабнете майката в момент на опасност - реакцията на борба и бягане се активира, освобождавайки хормони на стреса. С други думи, това е автоматично действие върху силен звук или внезапно движение наблизо. По време на уплаха бебето рязко вдига ръце нагоре и на лицето му се появява израз на изненада или страх.

Обикновено изчезва след четвъртия месец от живота; по-продължителното функциониране показва повишена чувствителност на нервната система. Запазената реакция предотвратява контакта с външния свят или, напротив, придобиват се черти на прекомерна активност и склонност към доминиране.

Хващаща реакция

Ако докоснете дланта на новородено, то ще стисне пръстите си в юмруци, опитвайки се да грабне стимула, новороденото може да бъде повдигнато над повърхността на масата, когато хване пръстите на възрастен (рефлекс на Робинзон). Размирането след първата половина на годината води до нарушение на говора и несформирана фина моторика; свръхчувствителността на дланите може да е причина за забавяне на вродените действия.

Асиметричен цервикален тоник

Действа от 18-та седмица на плода и продължава до шестия месец от живота. Когато новороденото завърти главата си, ръцете и краката му отстрани на лицето остават изправени, а отстрани на главата се огъват. Това е много важен рефлекс, защото тренира феталните мускули и улеснява преминаването през родовия канал. Той също така насърчава гъвкавостта в тазобедрените стави и раменния пояс..

Новородено, при което този рефлекс не изчезва, ще има проблеми с уменията за пълзене и ходене - бебето може да използва десния крак и лявата ръка като доминиращ, поради което ще извършва еднопосочни движения, вместо да се редува по време на ходене или скачане. Изразен асиметричен цервикален тоничен рефлекс може да бъде признак на церебрална парализа..

Рефлекс Галант

Рефлексите при новородени бебета включват реакция на допир. Образува се след 20-та седмица от бременността и изчезва между 3 и 9 месеца. Когато някой докосне гърба на бебето, легнало по корем, той огъва гърба към стимула. Рефлексът трябва да бъде еднакъв от двете страни на гърба. Опазването, влияе негативно на походката, а също така допринася за развитието на сколиоза.

Рефлекс на походката

Новороденото показва първите стъпки в изправено положение с опора под мишниците, но това умение няма нищо общо с действителното ходене. Тази походка изчезва в рамките на няколко месеца след раждането. Ако остане след първата половина на годината, това може да се дължи на хипертоничност. Някои родители умишлено не позволяват на рефлекса да изчезне, вярвайки, че това ще ускори наближаването на първите независими стъпки. Тези действия обаче водят до проблеми с формирането на естествени извивки на стъпалото и гръбначния стълб..

Рефлекс Бабински

Дразненето на кожата на външния ръб на подметката причинява автоматично изправяне и огъване на пръстите на краката; при възрастни и по-големи деца рефлексът показва сериозни увреждания, но при малките деца е естествен феномен. Обикновено се проявява на 2-3 седмична възраст или по-късно и изчезва около година.

Gag рефлекс

Новороденото изтласква с език твърди предмети, предпазвайки дихателните си пътища. Рефлексът на кълнове изчезва с 5-6 месеца. По-ранното изчезване се дължи на никнене на зъби и активна когнитивна функция. Ако продължи повече от шест месеца, за детето ще бъде трудно да премине към нов тип диета..

Защитни реакции

Някои рефлекси при новородените са автоматични, те са предназначени да предпазват от заплахи за здравето. И така, новороденото ще обърне главата си на една страна, когато го сложи на корема си, ще задържи дъха си, ако насочите струя вода върху лицето му и затворите очи, ако духате върху него. Изброените реакции при деца с увреждане на нервната система може да отсъстват.

Рефлексите се проверяват дори в родилния дом, ако някои от тях отсъстват, са слаби или прекомерно изразени, лекарят предлага нарушение в развитието, при недоносени бебета тежестта на вродените реакции е по-слаба, така че само специалист поставя диагноза тук. Когато невролог след рутинен преглед каже, че новороденото е здраво, родителите трябва да му се доверят или, ако има съмнения, да се консултират с друг специалист..

Графичен рефлекс при новородено: граници и норми на отклонение

Автор: 4mam Дата на публикуване

Този автоматизъм при детето е основата за съзнателни схващащи движения в бъдеще. Състои се в това, че ако поставите пръст или друг предмет в ръката на бебето, тогава детето започва да го стиска в юмрук.

Хващащият рефлекс при новородени обикновено се определя до 2-3 месеца.

Етапи на развитие

Ще отнеме до една година, докато схващащият рефлекс на детето стане осъзнат. Тази реакция трябва да премине през няколко етапа, за да се нормализира..

 • До 2 месеца. Предмети, които попадат в дръжката на бебето, то ще щипе. Бебето все още прави това несъзнателно. През повечето време ръцете на детето все още са притиснати, но това скоро ще отмине, то ще изследва външния свят и ще грабва предмети, които са свободно достъпни.
 • 3 месеца. Бебето още не разбира какво иска, но винаги се съживява при вида на играчките, опитва се да ги достигне. На 3 месеца можете да започнете да играете играта "кукувица", като внимателно покривате лицето на бебето с пелена. След това той самостоятелно ще се опита да го премахне.
 • 4 до 8 месеца Държи добре предмети, но на малкия все още липсва известна сръчност.
 • От 9 - 12 месеца Ръцете на вашето дете са станали много по-силни и той хваща предмети както с дясно, така и с ляво, като ги държи доста здраво. Следователно, за да изберете елемент, ще трябва да положите усилия. За едно дете все още няма разлика между дясната или лявата ръка. Дали е десняк или левичар, ще стане известно едва на 2-годишна възраст.

Какво следва? И тогава трябва да бъдете търпеливи. Хлапето ще се радва да хвърля играчки на пода и дори когато ги вземете, ще ги хвърли отново.

Как да развием рефлекса за хващане при новородени?

За да стимулирате грабващия рефлекс на детето, поставете красива цветна играчка извън обсега й. Хлапето, с малко усилия, трябва да я грабне.

Има и други начини да се развие рефлексът за хващане на детето.

Отклонения от нормата

Много е важно да се наблюдава този автоматизъм, защото нарушаването му може да носи сериозни проблеми в развитието на мозъка и нервната система.

Слаба реакция или нейното частично отсъствие

Има случаи, когато хващащият рефлекс при новородени е слаб. Не бива да биете аларма веднага, ако новороденото не стиска юмруци. Може би детето ви просто се нуждае от помощ за възрастни и упражнения за развитие:

 1. Когато бебето спи, просто пъхнете пръста си в дланта му, бебето ще го стисне произволно. След този експеримент преместете пръста си в другата ръка, ако реакцията е по-слаба, тренирайте отслабените.
 2. Придържайки палеца на бебето с палец, хванете останалата част с ръка и изпълнявайте кръгови движения наляво и надясно, след което сгънете и огънете пръстите си.
 3. Покажете на бебето си ярка, красива играчка, която би го привлекла.
 4. Закачете играчката над главата му, това ще стимулира бебето да я получи.
 5. Не забравяйте за психологическия климат, подкрепете детето в желанието му да грабне играчка.

Като правило на 2-3 месеца детето вече уверено хваща предмети. Ако това не се случи, вашето бебе може да има хипертонични или хипотонични мускули, като в този случай се нуждаете от консултация със специалист и специален масаж.

Реакцията не избледнява

Несъзнателните рефлекси трябва да бъдат заменени с по-съзнателни действия. Ако схващащият автоматизъм на детето не изчезне след 4 - 5 месеца, това може да означава нарушение на централната нервна система. Този факт може да е повод за безпокойство и насочване към специалисти..

Когато спешно е необходим лекар?

Някои деца имат абсолютно отсъствие на хващащия рефлекс. Ако сте се опитали да го причините сами, но резултатът остава непроменен, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Лекарят може да посъветва лекарства или да предпише специални процедури.

След навременно и успешно лечение, бебето се развива в съответствие с всички норми.

Ако бебе на възраст 9 месеца не се е научило да държи предмети самостоятелно, това също служи като причина за контакт с лекар.

Веднага след като детето се научи да държи предмети в ръцете си, то започва активно да изследва външния свят. Хващащият автоматизъм, трансформиран в съзнателно действие, сигнализира, че много скоро детето ще започне да се храни само. Гледайте този рефлекс и помогнете на бебето да се развие.

Основни вродени рефлекси при новородено

Основни вродени рефлекси при новородено

Какво представляват вродените рефлекси? Това е специалната реакция на бебето към всеки външен стимул. Обикновено изследването на рефлексите се използва, за да се изследва състоянието на нервната система на детето..

Всеки от рефлексите се появява и изчезва за точно определен период от време. Някои рефлекси могат да се видят почти от раждането. Други се появяват само с възрастта..

При здраво дете всички рефлекси са симетрични. Отговорът, който може да се наблюдава, е един и същ, както отдясно, така и отляво. Ако бебето хваща предмети добре с едната ръка, но не може да го направи с другата, това показва патология на развитието. Педиатърът ще помогне да се справи с този проблем.

Основни вродени рефлекси на новороденото

Хоботен рефлекс. Ако леко докоснете устните на детето, можете да видите свиването на мускулите в устата - устните на детето се удължават от хоботчето.

Рефлекс за търсене. Ако леко погладите кожата на ъглите на устата на новороденото, можете да видите как главата на бебето ще се обърне към стимула и долната устна леко ще спадне. Този рефлекс се нарича рефлекс за търсене. Бебето се опитва да намери гърдите на мама. Този рефлекс е особено забележим преди хранене. Рефлексът изчезва само до 6-7 седмици.

Смучещ рефлекс. Когато дадете на бебето залъгалка, то започва активно да я смуче.

Палмарно-орален рефлекс на Бабкин. За да видите този рефлекс, е достатъчно да натиснете пръста си върху дланта на детето, където е палецът. В отговор детето ще отвори уста и леко ще наклони главата си. Този рефлекс напълно изчезва до 3-4 месеца. Ако рефлексът остане на 5 месеца, трябва да се свържете с вашия педиатър.

Хващащ рефлекс. Хлапето трябва да хване пръстите в дланта си. До 3-4 месеца рефлексът изчезва.

Рефлекс Моро. Трябва рязко да ударите масата до главата на детето от двете му страни. В отговор на това бебето първо трябва да разтвори ръцете си отстрани, изправяйки пръстите си и след това отново да върне ръцете си в първоначалното им положение. Рефлексът изчезва до 4 месеца.

Защитен рефлекс. Ако сложите бебето по корем, то обръща глава настрани, за да не се задуши.

Има и други рефлекси, които се тестват от акушер-гинеколозите. Проверката на тези рефлекси ви позволява да установите дали има някакви отклонения или патологии в развитието на новороденото (по-специално, свързани с формирането на централната нервна система).

Причини за лошо развитие на рефлексите

В някои случаи рефлексите се развиват с известно закъснение. Те могат да бъдат летаргични, летаргични. Всичко това често е причинено от травма по време на раждане, е отговор на наркотици или следствие от заболяване. Слабите схващащи и орални рефлекси се диагностицират най-често при недоносени бебета..

Причините за инхибиране на рефлексите могат да бъдат патологии на развитието на бебето, дисфункция на нервната система, последствията от удушаване от пъпната връв и др..

Лекарят ще може да оцени състоянието на бебето и да разработи методика за лечение.

Физиологични рефлекси на новородени - таблица по месеци

На пръв поглед бебето изглежда напълно беззащитно. Всъщност обаче природата го е наградила с цял комплекс безусловни рефлекси, чиято цел е да предпази бебето от опасност и да го предпази от смърт. Много родители ще се интересуват да знаят, дете се ражда с какви рефлекси, как се проявяват и каква роля играят.

Вродени рефлекси на бебе

Какво представляват безусловните рефлекси

Рефлексите на новородените са реакциите на бебетата към външни или вътрешни дразнители, които служат като вид адаптация на бебетата към околната среда. Те се дават от раждането и в повечето случаи не изискват специално обучение (за разлика от условните, които трябва да бъдат разработени). Вродените телесни реакции са необходими само през първите няколко месеца от живота на детето.

По време на физически преглед лекарят проверява за реакции, както и тежестта им. Подобни наблюдения ни позволяват да направим заключение за здравето на бебето от страна на неврологията и работата на централната нервна система като цяло. Оценката на реакциите се извършва в добре осветен кабинет при комфортна температура на въздуха. В същото време, трохичката трябва да е на полутвърда повърхност, да е суха, добре нахранена и енергична.

При нормална тежест на рефлексите няма нужда да се притеснявате за здравето на детето. Ако в определен момент от времето реакциите, които е трябвало да изчезнат при новите условия, се запазят при бебето, то трябва да бъде показано на невролог.

Функции на вродени рефлекси

Класификацията на безусловните реакции се извършва в зависимост от функциите, които изпълняват. Според този критерий вродените рефлекси се разделят на 3 големи категории:

 1. Осигуряване на нормален живот.
 2. Насочена към защита на детето от негативно влияние на околната среда.
 3. Временно. Изисква се само през първите седмици от живота.

Поддръжка на живота

Реакциите, които осигуряват общи физиологични процеси, включват:

 • Преглъщане;
 • Смучене;
 • Дихателна;
 • Гръбначен (отговорен за мускулната работа).

Защитни функции

Групата от вродени реакции предпазва бебето от въздействието на външни негативни фактори: ярка светлина, високи температури, шум, студ, глад, болка.

Временни функции

Рефлексите, които са необходими само за кратко време след раждането, включват:

 • Рефлекс за задържане на дъха („включва се” в момента на раждането на бебето);
 • Рефлекс на изтласкване (предпазва бебето от твърда храна от навлизане в хранопровода, така че бебето да не се задави).

На бележка. До 3-6 месеца от живота на новороденото временните реакции започват да изчезват..

Описание на оралните рефлекси

Устните рефлекси са сред най-важните за оцеляването на детето. Основната им цел е да предоставят възможност на бебето да получи храна за себе си..

Смучене

Ако бебето се роди здраво, първият рефлекс, който се проявява, е смучене. Реакцията се изразява във факта, че бебето обвива устата си около зърното, както и пръста или зърното, и прави ритмични смукателни движения (така изглежда нормалният процес на лактация). По този начин за проявата на реакцията е достатъчно да се извърши каквото и да е дразнене на устната кухина на бебето. Изчезва на около 1,5-3 годишна възраст.

На бележка. Според специалистите самата природа е определила достатъчно време за края на лактацията..

Преглъщане

Заедно с предишната, тази функция е насочена към намиране и усвояване на храна. Реакцията на преглъщане се задейства в момента, в който храната навлезе в устата на бебето. По този начин функцията помага за придвижване на храната по-нататък по стомашно-чревния тракт и усвояване от организма..

Хобот

Ако дори леко, но в същото време бързо и рязко докоснете устните на бебето, настъпва отговор: те се простират в тръбичка и стават като своеобразен "хобот".

Рефлекс Бабкин

Рефлексът на Бабкин при новородени, каква е тази реакция и как се проявява? В педиатрията се нарича още палмарно-орален рефлекс. Можете да го извикате, като натиснете пръста си върху дланта на бебето на мястото, където палецът се издига нагоре. В резултат на това устата на детето се отваря и главата се накланя напред.

Рефлекс на Кусмаул

Рефлексът за търсене, иначе корен, е следният: ако докоснете бузата или ъгъла на устата на бебето, то веднага обръща главата си в посоката, от която произхожда движението. Тази реакция осигурява на детето способността да търси храна, а именно зърното на майката..

Описание на тоничните автоматизми

Този термин се отнася до движения, причинени от безусловни двигателни рефлекси на дете в резултат на промяна в положението на тялото или докосване на различните му части. Функцията е пряко свързана с промяната в мускулния тонус на бебето. Има 10 тонизиращи рефлекса, основните от които са:

 • Тоник за лабиринт;
 • Симетричен цервикален тоник;
 • Асиметричен цервикален тоник.

Тези реакции изчезват до 3-месечна възраст на новороденото.

Рефлексите показват зависимостта на мускулното напрежение в различни части на тялото от неговото положение в пространството. На 2-месечна възраст лабиринтният рефлекс е от особено значение, благодарение на което бебето започва да държи главата си.

Лабиринт

Възниква в резултат на промяна в положението на главата на детето в пространството. Когато бебето е в положение „легнало по корем“, главата на малкото дете пада на гърдите или, обратно, се накланя назад. В същото време гърбът се огъва, ръцете са сгънати на гърдите и образуват юмруци, краката са притиснати към стомаха. След известно време бебето първо започва да прави плувни движения, а след това продължава да пълзи.

Магнус-Клайн

Това наподобява позицията на фехтовач: ако главата на детето е обърната надясно, то ще огъне лявата си ръка и левия крак, като същевременно ще изправи десния и дясната си ръка. Тази реакция е насочена към оптимизиране на функционирането на вестибуларния апарат..

Вратни рефлекси

Има 2 вида тези реакции:

 • ASHTR (асиметричен цервикален тоничен рефлекс). Проявява се във факта, че ако детето обърне главата си встрани, тогава ръката от страната на лицето се огъва, кракът се огъва, а от другата страна се получава обратната реакция (ръката се огъва, кракът е разгънат);
 • SSTR (симетричен цервикален тоничен рефлекс). Когато бебето наведе глава, горните крайници се огъват, долните се удължават. Ако върнете главата в предишното й положение, се получава обратната реакция..

Описание на рефлексите на гръбначния стълб

Спиналните автоматизми се осигуряват от сегменти на гръбначния мозък, откъдето идва и името им.

Бабински

Ако докоснете подметката на детето по външния му ръб, ще се получи ветриловидно разминаване на пръстите. Ако поставите палеца си върху подметката на бебето, тогава бебето ще притисне пръстите към крака. Тази реакция се нарича по-нисък рефлекс на хващане на Бабински при новородени. Реакцията се наблюдава при бебета, докато достигнат възраст от 12-14 месеца.

Бауер

Нарича се още рефлекс за пълзене на новороденото. За да се тества функцията, бебето се поставя по корем. В това положение детето вдига глава и прави спонтанно движение в пространството. Ако по време на пълзенето поставите дланта си под краката, тогава движенията ще станат по-интензивни, ръцете ви ще бъдат използвани, бебето ще започне да се отблъсква от опората с краката си. Изчезването на рефлекса на Бауер при новородени настъпва на 4 месеца.

Рефлекс Галант

Ако докоснете гърба на детето, движейки се по целия гръбначен стълб, бебето ще огъне гърба. В резултат на това трябва да се образува един вид дъга, отворена към допира. Също така, рефлексът Галант при новородени се характеризира с удължаване на крака от посочената страна. Реакцията е най-силно изразена на 5-6-ия ден след раждането, изчезването настъпва до 3-4-ия месец от живота.

Рефлекс Моро

Тази реакция е защитна. За да го проверите, можете да пуснете играчка до бебето или рязко да повдигнете тялото му за краката. В резултат на това бебето ще разпръсне ръцете отстрани, ще изправи пръстите и краката. След няколко секунди дръжките ще се върнат в първоначалното си положение или детето ще се прегърне. Такива прояви могат да присъстват до 3-4 месеца..

Важно! Ако бебето има същата реакция без видима причина или ако движенията изглеждат нестабилни, по-добре е да се консултирате с лекар..

Реакции на подкрепа и ходене

Ако поставите детето в изправено положение и се опитате да накарате подметките му да влязат в контакт със здрава опора, детето ще изправи краката си и ще „застане” (разбира се, не без помощта на непознати). Ако бебето е леко наклонено напред, то автоматично ще започне да стъпва над краката. Този рефлекс изчезва, когато бебето достигне 8-12 месеца.

Интересно. През първите 1,5 месеца от живота новородените с такава „разходка“ често кръстосват краката си, което е норма.

Описание на хващащите рефлекси

Кога се появява рефлексът за хващане при новородени? Рефлексът на Янишевски възниква, ако сложите нещо в ръката на бебето или натиснете върху дланта му, тогава то автоматично ще стисне пръстите му.

На бележка. Такъв хват е много силен: понякога дете, което е хванало пръстите на възрастен, може да бъде вдигнато във въздуха (рефлекс на Робинзон).

Реакцията се наблюдава при деца до 4-месечна възраст. Тогава функцията се заменя с произволно хващане на околните предмети с помощта на ръце.

Интересно. Подобни прояви могат да се наблюдават и при новородени маймуни, които държат линията на косата на майката чрез здраво захващане с ръце..

Следните признаци показват нарушения във функционирането на нервната система:

 • Пасивна или отсъстваща реакция (това е възможно при пареза на ръцете);
 • Отслабен рефлекс може да има при деца с изостаналост;
 • Силна реакция е характерна за възбудимите бебета;
 • Запазване на функцията след 4-5 месеца.

Интересно. Точно същата реакция е характерна за долните крайници. Ако натиснете надолу върху топката на крака, пръстите на новороденото ще плантарна флексия. Ако докоснете подметката, пръстите ще се развеят (рефлекс на Бабински).

Описание на защитните рефлекси

Тези вродени реакции включват:

 • Задържане на дъха;
 • Обръщане на главата в легнало положение.

Задържане на дъха

Известно е, че детето, намирайки се в корема на майката, прекарва всичките 9 месеца във водната среда. След раждането бебето задържа рефлекса за задържане на дъха, който отшумява едва на 4-5 месечна възраст.

На бележка. Тази функция може да се използва, за да научи бебето ви да плува и да се гмурка бързо и лесно..

Обръщане на главата в легнало положение

Горният защитен рефлекс се изразява в следното: ако бебето е поставено на корема, главата на бебето в същия момент се обръща настрани. В същото време новороденото се опитва да го повдигне. Тази реакция допринася за възстановяване на дихателните функции: достъпът на въздух в това положение се възстановява. Тази функция се появява в първите часове от живота на бебето..

Други рефлекси

Според медицински изследвания има и други вродени реакции при кърмачета. Например можете да изброите няколко:

 • Рефлекс на петата на Аршавски;
 • Рефлекс на отнемане;
 • Кръстосани рефлекторни екстензори;
 • Рефлекс Ландау.

Когато безусловните рефлекси започват да избледняват

Появата и изчезването на вродените реакции настъпват автоматично на определена възраст. Най-често няма нужда да се развива или потиска реакцията. Следващата таблица на новородените рефлекси по месеци ще ви позволи да видите визуална картина на динамиката на тези процеси..

Месечна таблица

Таблица за външен вид и изчезване

Как да помогнете на детето си да развие рефлекси

Има няколко ефективни метода за развитие на основни вродени реакции при бебе. Те включват специални гимнастически упражнения:

 1. Пълзене. Обучението се извършва по следния начин: те поставят детето на равна повърхност и поставят дланите си под подметките му (бебето ги използва като опора при движение).
 2. Автоматично ходене. Детето се взема под мишниците, леко се накланя напред и се докосва с пети до твърда повърхност. В резултат на това бебето прави доста активни движения, като ходене.
 3. Обръща се за крака. Бебето се поставя по гръб, единият крак е сгънат, притиснат към стомаха и воден от другия крак. Поради факта, че тазът на бебето е усукан на една страна, бебето автоматично се обръща по корем.
 4. Издърпване, повдигане. Възрастен поставя пръстите си в дланта на новородено. Последният ги хваща здраво и след това бебето може леко да бъде повдигнато. Ако обърнете бебето по гръб, хванете го за китката и го дръпнете леко към себе си, бебето ще започне да огъва ръцете в лакътната става.
 5. Д-р Комаровски също препоръчва по-често поставяне на деца на гърдите (тренират се рефлекси за смучене и преглъщане). Освен това можете да проверите реакцията на търсене: леко докоснете гърдите си до устата на бебето, така че то самият да посегне към него. Педиатърът съветва по всякакъв възможен начин да стимулира контактите на детето с различни предмети, например да дава на децата играчки в ръцете на бебето.
 6. Ежедневно къпане (практикува се задържане на дъха).

Безусловните рефлекси на новороденото са разнообразни. Много от тях са от съществено значение за защитата и оцеляването на бебето дори в съвременни условия. В повечето случаи обаче подобни реакции служат за проверка на правилното функциониране на централната нервна система на детето..