Бебето нормално ли се качи? Това съмнение е много често сред родителите, тъй като през първата година от живота бебето претърпява значителни промени в диетата си: от кърмене до разнообразна диета, включително твърда храна. Поради тези причини бебешките изпражнения могат да имат различен външен вид и консистенция..

Важно! Родителите трябва да помнят, че изпражненията могат да ги уведомяват, ако нещо се обърка, затова е важно да се знаят външните признаци на нормални изпражнения на всеки етап от израстването на детето..

Основните признаци на нормални изпражнения

Количеството отделени изпражнения зависи от диетата на бебето, експертите смятат, че това не трябва да е достатъчно. Предполага се, че нормата е 5-6 изхождания на ден, но при някои деца броят на изхожданията достига 8-10 и това също е вариант на нормата.

В допълнение към количеството, консистенцията на изпражненията е важна. Различава се при едномесечно дете и шестмесечно. Отначало консистенцията е по-течна, след това започва да се уплътнява. Наличието на примеси, например бели бучки, също се счита за норма. Това е несмляно мляко, чието присъствие в изпражненията може да означава прекомерно хранене. При бебета, получаващи допълващи храни, остатъците от неусвоени фибри също могат да бъдат във фекалиите под формата на включвания.

Последният признак, по който се оценяват изпражненията, е цветът им, който може да бъде от жълто-зелен до тъмнокафяв, в зависимост от вида на храненето и възрастта на бебето..

Различия в изпражненията с естествено и изкуствено хранене

Изпражненията на бебе, изключително на HB, ще имат:

 • Цвят от златисто жълт до зеленикав и кафеникав, в зависимост от това какво яде мама;
 • Полутечна консистенция, обикновено съдържа бучки. Във изпражненията могат да се видят лигави нишки, което обикновено плаши родителите. Когато са малко, това е в рамките на нормалното;
 • Миризмата на изпражненията е много лека, леко кисела.

Бебешки сукала

Важно! Честотата на изпражненията е индивидуална, може да зависи от диетата на майката. Някои бебета се изхождат след всяко хранене, други веднъж на 1 до 2 дни.

Изпражненията на бебета, получаващи изкуствено хранене, се различават значително:

 • цветът ще бъде по-тъмен: кафяв или зеленикаво жълт;
 • миризмата е по-изразена;
 • консистенцията е по-плътна (повече отпадъци се генерират с изкуствени смеси, за разлика от майчиното мляко, което се абсорбира почти напълно);
 • броят пъти на ден, когато детето се изпразва, е по-малко.

Важно! Бебетата, хранени с бутилки, са много по-склонни да имат запек..

Хранене с изкуствена формула

При преминаване към изкуствено хранене, изпражненията ще се променят ли?

Ако бебето първо смуче само гърдата, тогава се наложи да го нахраните от шише, тогава движенията на червата също ще се променят. Отначало обикновено стават зелени, това не трае дълго - около 10 дни. Тогава те стават същите като при изкуственото хранене.

Ако трябва да смесите кърменето и храненето по шише, появата на изпражнения е непредсказуема. Някои бебета продължават да дефекират както преди, въпреки че консумират няколко порции адаптирано мляко на ден. Въпреки това, по-често, при смесено хранене, екскрементите на бебе, което пие само една бутилка от сместа на ден, претърпяват драстични промени. По своите характеристики те се доближават до изпражненията, образувани при хранене само с адаптирани смеси, а честотата на изпражненията намалява..

Нормални фекални промени от раждането до една година

С нарастването на бебето и различни промени в храненето, екскрементите му придобиват различни външни признаци.

Нормални разновидности на цвета на изпражненията:

 1. Табуретката е зеленикаво-черна на цвят и вискозна. Това е първият екскремент на бебето, наречен меконий. Състои се от кожни клетки, околоплодна течност, слуз и други вещества, които се поглъщат от плода преди раждането. Откроява се през първите 48-72 часа след раждането;
 2. Светло зелено или жълто. Това е цветът на изпражненията на дете през първите месеци от живота, основата на храненето за които е млякото;
 3. Зеленикав с приглушен блясък. Този нюанс може да показва висок прием на нискокалорично кърма. Такова мляко е първото, което идва от майчината гърда; накрая започва да се отделя по-питателно мляко. Поради това се препоръчва гърдите да се изпразват напълно при всяко хранене;
 4. Кафяви, жълтеникаво-кафяви или зеленикаво-кафяви, пастообразни изпражнения са най-често при бебета, хранени с адаптирано мляко;
 5. Кафяв или тъмнокафяв стол, който е еднороден по консистенция, е най-честият екскремент при деца, които започват твърда храна..

Въвеждане на допълващи храни за бебета

Причини за появата на твърди изпражнения

Макар че е нормално бебетата да се изпразват по няколко пъти на ден, някои бебета имат движение само на всеки 2 дни. В този случай консистенцията на изпражненията е нормална и количеството му е по-голямо, отколкото при честото изхождане. Това явление е известно като фалшив запек и често се наблюдава при бебета на възраст под 6 месеца, които са кърмени. Майчиното мляко при тези деца се абсорбира почти напълно в червата, без да генерира отпадъци.

Признак за запек може да бъде твърдо изпражнение при новородено, когато процесът на изхождане причинява дискомфорт на бебето. Това може да е временно събитие или да продължи достатъчно дълго. Различни причини могат да повлияят на появата на плътно изпражнение при бебе:

 1. Неправилна диета на кърмачка. Консумацията й на храни, които могат да причинят твърди изпражнения при новородено;

Диетата на кърмещата майка

 1. Бебето не яде достатъчно мляко. В същото време, освен гъста кака при бебе, можете да видите, че бебето не наддава добре;
 2. Когато майката се опита да комбинира млякото, изцедено от гърдата, с чай или вода, бебето няма да получава достатъчно хранителни вещества. Съответно ще се генерират по-малко отпадъци. Същото се наблюдава при излишен прием на вода от бебе;

Важно! До шестмесечна възраст, по време на въвеждането на допълващи храни, бебетата на HB не се нуждаят от допълнителна течност.

 1. Преминаването към изкуствено хранене може да доведе до дебели изпражнения при бебетата. Съществува възможност за същото при смяна на марката на адаптираната смес;
 2. При въвеждане на допълващи храни са възможни храносмилателни разстройства, включително появата на твърди изпражнения при кърмачета;
 3. Естествената причина, поради която изпражненията стават по-плътни, е постепенното съзряване на храносмилателната система с напредването на възрастта на бебето..

Трябва ли да посетя лекар

Има много причини за дебел стол при новородено, които не изискват медицинска намеса. Ето защо майките не трябва да се паникьосват, а внимателно да наблюдават състоянието на бебето..

Известният лекар Комаровски се придържа към същото мнение. Ако бебето напълнява, не изпитва дискомфорт, изхожданията му са безболезнени и при внимателен анализ на събитията, предхождащи появата на дебели изпражнения, майката забелязва, че млечната формула наскоро е заменена или използвана за първи път, въведени са допълнителни храни, тогава посещението при лекар не е необходимо.

Ако запекът продължи дълго време, придружен от болезнени усещания, бебето спи неспокойно и в изпражненията се появява кръв, тогава ще трябва да се консултирате с лекар, за да изключите развитието на патологии. Може да се наложи да направите тест за изпражнения и да предпишете лекарства за облекчаване на състоянието на детето.

Мерки за превенция

Кърмата има много предимства, в частност съдържа лактоза, което улеснява отстраняването на изпражненията от тялото на бебето. С промяната в диетата количеството лактоза намалява и изпражненията стават по-компактни и трудно отстраними. Освен това, ако диетата на бебето включва храни с ниско съдържание на фибри и малко течности, вероятността от твърди изпражнения при бебето се увеличава драстично..

Какво да направите, за да намалите риска от твърди изпражнения:

 1. Кърмещите майки трябва да включват в диетата си повече плодове (сливи, круши, смокини) и зеленчуци (цвекло), да се въздържат от ядене на брашно, мазни и пържени храни, ядки;
 2. Когато дете под една година започне да консумира зърнени храни (например овесени ядки), изпражненията му стават по-компактни, твърди и придобиват неприятна миризма. Ако трохите имат твърди изпражнения, тогава е по-добре да не ги храните с оризови крупи и да се опитате да включите плодове и зеленчуци в диетата. Тиквички, круши, сливи имат добър ефект върху чревната перисталтика;

Детето се храни с каша

 1. Ако бебе, използващо адаптирани смеси, има дебели изпражнения, препоръчва се да смените марката си и също да използвате ферментирали млечни смеси;
 2. Кърмачетата, получаващи допълващи храни, трябва да пият чиста вода;
 3. Добрите превантивни мерки включват насърчаване на физическата активност на бебето, правене на упражнения (колоездене, редуване на повдигане и спускане на краката), масаж на корема с кръгови движения.

Промяната на моделите на изпражненията през първата година от живота е нормално, в зависимост от приема на храна и други фактори. Родителите трябва да следят тези промени, но тяхното безпокойство не трябва да бъде прекомерно..

Изпражнения на новородено с изкуствено хранене колко пъти, норма

Можете да научите за неизправностите в тялото на детето по няколко признака, един от които е цветът и консистенцията на изпражненията. Какви трябва да бъдат нормалните изпражнения на новородено с изкуствено хранене, как да разпознаем болестите, какви мерки да предприемем.

 • Определяне на нормалното изпражнение
 • Диария
 • Запек
 • Какво да направя за родителите
 • Зелен стол

Определяне на нормалното изпражнение

Поради разликата в храненето изпражненията на бебето и изкуствените са различни. За да се определи нормата и отклоненията от нея, цветът на изпражненията, неговата консистенция, мирис и колко често бебето ходи в големи размери.

Цветът зависи от избраната храна.

Ако е тъмно жълто или тъмно оранжево, това е добре и малките бели петънца също не трябва да плашат. Новороденото бебе може да не успее да усвои цялата храна веднага. След известно време тези включвания ще изчезнат..

Ако изпражненията на бебето са бели бучки, които приличат на извара, е време да намалите порциите храна. Това е признак на преяждане, което е придружено от втечняване на изпражненията..

Чернодробните проблеми са обозначени с ярко оранжев или ярко жълт оттенък. Не можете да направите това без помощта на педиатър.

Зелените изпражнения при новородени над 7 дни се случват при дисбиоза и други заболявания.

Тъмните нюанси също показват някакъв вид смущения във функционирането на тялото на детето..
Ако в изпражненията има кръв, сухият стол може да е надраскал ректума.

Това може да е и признак за определени медицински състояния. Във всеки случай се свържете с вашия педиатър с такъв проблем.

Последователност. Преди да се появят допълнителни храни, нормалните изпражнения имат консистенция на каша. Твърде твърди или разхлабени изпражнения - причина родителите да преразгледат храненето и добавките на детето.

Колкото по-твърдо е изпражненията, толкова по-неудобно е детето. В допълнение, втвърдяването може да провокира запек. При течните изпражнения цветът, миризмата и броят пъти на изпразване на червата обикновено се променят..

Това сигнализира за чревни инфекции или непоносимост към избраната смес..

Миризмата на изпражнения при изкуствено хранене е по-силна, отколкото при кърмене. Струва си да се притеснявате, ако има мирис на гниене.

Ако по време на изпразването има пяна, е необходимо да преминете анализа. Това е признак на чревна инфекция..

Колко пъти изкуствен мъж има стол? През първите седмици изпразването до 6 пъти се счита за норма. По-нататък - веднъж на ден.

Диария

Диарията е много хлабав стол, който мирише кисело. Този проблем е по-характерен за кърмачетата, но се случва и при изкуствено хранене..

Често придружени от подуване на корема и повишена честота на изпражненията. Дразненето може да се появи и на дъното на бебето, тъй като такива изпражнения са силно киселинни.

Диарията се появява при дисбиоза, чревни инфекции, закупуване на нова смес, поява на зъби, ранно въвеждане на допълващи храни, отхвърляне на различни продукти.

Дисбактериоза.

Може да се появи след антибиотично лечение. Ако на детето се предписват такива лекарства, по-добре е веднага да вземете пребиотици или пробиотици с тях..

Те ще помогнат за поддържане на баланс в чревната микрофлора.

Чревна инфекция.

Появява се поради отравяне или недостатъчна хигиена. Тя е придружена от висока температура и повръщане. Изпражненията могат да бъдат слуз или кървави.

Незабавно си уговорете среща със специалист. Детето ще трябва да приема антибактериални лекарства.

Рано допълващи храни.

Често диарията се придружава от въвеждането на допълващи храни до 5 месеца. Тялото на бебето не е готово да усвоява нови храни. Ако диарията се е появила при навременно допълващо хранене, това означава, че продуктът не е паснал на трохите.

Ето защо трябва да въвеждате нови ястия постепенно и да наблюдавате реакцията в продължение на няколко дни. Това ще ви помогне незабавно да изчислите неподходящото ястие и да го изключите за известно време..

Смяна на сместа.

Не трябва да опитвате нова смес, ако старата е работила за бебето. Допълнителен стрес върху тялото по време на адаптация може да доведе до диария.

Никнене на зъби.

Всички сили на тялото са посветени на този процес. Детето става почти беззащитно срещу инфекции. Така че първите зъби често са придружени от диария..

Болести.

Диарията често показва различни заболявания, проблеми с ендокринната система, апендицит и други. Най-добре е винаги да се консултирате с Вашия лекар, за да може той да определи точната причина и да предпише лечение..

За да помогнат на бебето, родителите трябва да вземат мерки:

 • Избягвайте дехидратация. Признаци за него: летаргия, сънливост, суха кожа, хлътнала фонтанела, потъмняла урина. Давайте на детето си питие на всеки 20 минути, използвайте Rehydron (предназначен за възстановяване на течности).
 • Не се самолекувайте. Лекарствата за дете, особено за новородено, трябва да се предписват само от лекар..
 • Премахнете всички съмнителни храни от допълващи храни.
 • Докато детето се възстанови, приготвяйте ястия по-течни.

Запек

Това е често срещан проблем за бебета с изкуствено хранене. Ако изпражненията са по-малко от веднъж на ден, но няма болка и изпражненията са меки, тогава всичко е в ред..

Запекът може да бъде идентифициран по болезнени усещания, твърд корем и твърди изпражнения..

Запекът се появява по няколко причини:

Неподходяща смес. Дори добрите смеси може да не работят за дете. Ако чрез промяна на диетата е било възможно да се отървете от запек, това означава, че причината е била именно в него.

За деца, които често страдат от запек, е по-добре да се използват формулировки, съдържащи пробиотици или ферментирали млечни смеси.

Срок на годност на храната. Трудности при дефекация могат да се появят поради изтекъл продукт. Бъдете внимателни при покупка.

По-добре е да не приемате смеси, които скоро ще изтекат, камо ли да изтекат.

Консистенцията на сместа. Може би нормите, посочени на опаковката, не са подходящи за бебето. Направете храната по-тънка.

Появата на допълващи храни. Причината е плътността и по-високото съдържание на калории в новите ястия. Ако след опита на определени храни бебето има запек, изключете ги за известно време..

Сред рисковите храни: банани, ориз, краве мляко.

Недохранване. Колкото и да е странно, това също може да причини запек. Когато бебето не се насити, не се образуват достатъчно изпражнения. В този случай той става твърде плътен, като се намира в червата и изпразването е трудно..

Проблемът може да бъде решен чрез увеличаване на порциите. Също така си струва да проверите отвора на зърното на бутилката. Ако е твърде малко, може да е трудно за бебето да получава храна от него..

Уморен, той спира да яде, без дори да е пълен.

Липса на течност. Не забравяйте да предлагате на бебето си вода между храненията. Когато новороденото порасне, можете да разнообразите добавянето на чай, сок, компот.

Особено важно е да предлагате допълнителна влага в гореща или задушна среда. В противен случай дехидратацията със сигурност ще причини запек..

Стресови ситуации. Бебето е чувствително към всичко, което се случва. Когато е стресиран от раздялата с майка си или от новата среда без близки, може да се появи запек..

Физиологични причини. Запек се появява при бебета с анормална структура на ануса или ректума. Такива случаи трябва да се определят и решават от лекар..

Какво да направя за родителите

Има няколко начина да помогнете на детето си:

 • Активните игри и гимнастиката са добри. Новороденото трябва да се постави на корема преди хранене. Загряването също ще помогне - правете движенията с краката на детето, както когато карате колело. Масажирайте корема, като поглаждате ръката си по посока на часовниковата стрелка.
 • Увеличете количеството течност. Използвайте вода, чай от копър, компот, сок в зависимост от възрастта.
 • Пюрето от сини сливи е много ефективно при запек..
 • Къпете бебето си в топла вана. Той отпуска тялото.
 • Използвайте глицеринови свещи.

Ако няма изпражнения за повече от 3 дни, трябва да посетите лекар. Той ще провери за отклонения и ще предпише лекарства. Това могат да бъдат лаксативи или клизми..

Зелен стол

Ако детето е по-голямо от седмица, такива изпражнения са признак на някакъв вид заболяване. Нека разгледаме по-подробно сортовете и причините за появата:

Най-безобидната причина за зелените изпражнения е голямото количество желязо в храната. Ако няма други предупредителни знаци, бебето е весело и весело, не се притеснявайте.

Зеленият цвят, пенестата и кисела миризма показват лактозна несмилаемост или стафилококов ентероколит. Трябва незабавно да се свържете с вашия педиатър.

Ако детето има треска, повръщане и зелена диария, виновна е ротавирусната инфекция.

Проблемите в храносмилателната система са посочени от зелени изпражнения със следи от удебелена кръв..

Дисбактериозата се проявява със зелени изпражнения със слуз, болки в корема, капризи, реакция върху кожата.

Зеленият оттенък, наличието на слуз и неразградени хранителни фрагменти показват несформирана храносмилателна система. Ако тези признаци се появят след въвеждането на нови храни, най-добре е да отложите допълнителните храни..

Какви мерки да предприемете
 • Във всеки случай е по-добре да се тествате. Той точно ще посочи причината за зеления стол.
 • Променете честотата на подаване. Предлагайте храна по-често, но на по-малки порции. Това ще помогне на храносмилателната ви система да си свърши работата по-добре..

Внимателното проучване на изпражненията на детето ще помогне да се отървете от безпокойството или, напротив, да отидете на лекар възможно най-скоро. Цветът, консистенцията, миризмата и честотата на изпразване могат да разкрият много за функционирането на храносмилателната система на новородено..

Отклоненията могат да бъдат причинени от характеристиките на тялото или сериозни заболявания. Във всички съмнителни случаи е по-добре да вземете тестове..

Родителите не трябва да се самолекуват с детето, но могат да му помогнат в определени случаи. Превенцията играе съществена роля.

Внимателното отношение към храненето и добавките на детето, към личната му хигиена ще помогне да се избегнат много проблеми.

Изпражнения на новородено с изкуствено хранене

Изпражнения при изкуствено новородено: честотата и цветът са нормални

Смесеното и изкуствено хранене на новородени често се усложнява от различни здравословни аномалии при децата. Обикновено поради смеси червата страдат. И колкото по-малко е детето, толкова по-трудно се адаптира към изкуственото хранене. В този материал ще ви разкажем за характеристиките на детския стол до една година.

Изпражненията на новородено с изкуствено хранене са нормални до седем пъти на ден, точно както дете, което яде кърма, колко пъти на ден бебето трябва да се качи, решава само тялото му, това е индивидуално. Вярно е, че такива чести изпражнения са рядкост сред изкуствените хора. Обикновено бебетата се качат 1-3 пъти на ден. А честотата на изпражненията при новородено обикновено намалява, когато в диетата му се въвеждат допълнителни храни..

Детските изпражнения се различават много от възрастните. Докато бебето се храни само със смес, изпражненията изобщо не миришат или имат леко кисела миризма. Цветът му може да варира от жълт до зелен. Понякога майките забелязват изпражненията на новородено бебе на изкуствено хранене с примес, а именно, с бели бучки. Появата им е знак, че сместа не се абсорбира напълно, не се усвоява напълно. Но това явление обикновено е временно. А единичните бели бучки не трябва да плашат родителите.

На какво трябва да обърнете внимание? На първо място, върху благосъстоянието на детето. Веднага се вижда дали е здрав или не. Ако бебето има обикновен на пръв поглед жълт кашав стол, но в същото време крещи по време на изхождането, е ясно, че го боли, а през деня има колики - това не е норма. Особено ако детето е на възраст над 4 месеца. Смесените и хранени бебета могат да бъдат коригирани с качествена формула. Няма голяма разлика дали тази смес се основава на кравешки или козе протеини, тъй като техните протеини са много сходни по структура, важно е тя да е подходяща за детето. Ще отнеме няколко дни, за да се адаптира към сместа. След това родителите трябва да видят детето си щастливо, здраво, сито, без кожни алергии, диария и запек..

Диария или запек при новородено, хранено с бутилка

Този проблем може да бъде резултат от еднократна промяна на марката на сместа или лош избор. Ако храненето не се е променило, тогава може да има смисъл да се прехвърли детето на друга смес. Само много внимателно. В продължение на поне 7 дни трябва постепенно да замените една смес с друга.
В този случай сместа, към която се прави заместването, трябва не само да бъде адаптирана за деца на подходяща възраст, но също така за предпочитане да съдържа бифидо или лактобацили. Ферментиралите млечни смеси са се доказали добре в борбата срещу запека.

Кога си струва да се помогне на дете? Обикновено бебето не може да покачи до 2-3 дни без никакъв риск за здравето. Но ако майката забележи, че коремчето на детето кипи, то бута, плаче, необходима е помощ. Най-лесно е да направите това с помощта на глицеринова свещ - дете ("Глицелакс") или половината от възрастен. Друг добър вариант са микроклизмите Mikrolax. Те също са частично съставени от глицерин. Някои майки вкарват памучен тампон в ануса на детето и леко притискат стената на ректума, като по този начин бебето подтиква да настоява. Но е по-добре да не правите това, за да избегнете нараняване..

Важно е да се избягва хроничен запек. При това състояние детето няма изпражнения в продължение на няколко дни поради факта, че ректумът му е престанал да реагира на натиска върху неговите стени на малка част от изпражненията. Просто се разтегна. След това се нуждаете от лечение. Лактулозният сироп (Duphalac или Normase) обикновено е достатъчен за няколко седмици. Той е абсолютно безопасен и с правилната дозировка (подбрана индивидуално) помага на бебето да изпразва червата всеки ден и по едно и също време.

Въвеждането на допълнителни храни с изкуствено хранене може да провокира твърди изпражнения или, обратно, е едно от средствата за лечение на запек. Обикновено се препоръчва да се въвеждат допълнителни храни на възраст от 6 месеца. И го започнете в случай на склонност към запек със зеленчуци или ферментирали млечни продукти. И с тенденция към втечнени изпражнения - от зърнени храни без млечни продукти. Между другото, течните изпражнения при бебета, хранени с шише, не са често срещани, тъй като смесите съдържат по-малко вода от майчиното мляко..

По принцип втечняването на изпражненията с увеличаване на честотата му до 8 пъти на ден или повече може да показва чревна инфекция. Но в този случай обикновено се наблюдават не само воднисти изпражнения при изкуствено новородено, но и болки в корема, треска и повръщане. При такива симптоми или дори частичното му присъствие е необходимо спешно да се свържете с педиатър или линейка, тъй като кърмачетата много бързо се дехидратират. И не забравяйте да давате на детето повече вода.

Просто при новородените, хранени с бутилки, периодично появяващите се зелени изпражнения обикновено не са признак на някакъв вид заболяване. Това може да е при лактазен дефицит. И в този случай, ако педиатърът забележи ниско наддаване на тегло и майката се оплаква от лошия апетит на детето и болката в червата, е възможно да се премине към формули с ниско съдържание на лактоза и без лактоза или да се използват специални добавки с лактаза преди хранене. Това е ензим, който помага на тялото на бебето да смила лактозата - млечната захар.

Понякога родителите, които внимателно наблюдават цвета на изпражненията при новороденото на IV, е бил нормален и какъв е станал с дефицит на лактаза, отбелязват петна по изпражненията. Това се случва поради дразнене на лактозата на чревните стени. Обикновено изчезва от само себе си. Но въпреки това изисква консултация с педиатър.

В допълнение към лактазната недостатъчност, изкуствените деца могат да бъдат алергични към протеини от краве или козе мляко. Изразява се с появата на кървави ивици в изпражненията на детето, обрив по кожата и болка в корема. И често първият признак за това е зачервяване близо до ануса на детето. В този случай трябва да преминете не към нисколактозна смес, а с хидролизиран кравешки протеин. Хранете бебето й в продължение на няколко месеца, докато чакате узряването на червата му, ензимна система, която ще позволи нормалното храносмилане на кравешки протеин.

За разлика от изпражненията на кърмени новородени, изпражненията на кърменото бебе е по-вероятно да бъдат нарушени. Но родителите могат да помогнат на бебето си. И ако е възможно, прехвърлете поне частично на кърмене.

Дебели изпражнения при бебета

Страдаме периодично от запек. Допълвам бебето със симилак, защото тя не яде достатъчно, иска гърди, но е празно... Днес отново имах запек, трябваше да сложа Микролакс, защото каката беше толкова дебела и вискозна! Момичета, как да върна изпражненията в норма? Може би имам нужда от нещо? Кой на sv, споделете вашия опит.

 • Режим
  • 2. Сън
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Физическо развитие
 • Изкуствено хранене
 • Примамка
 • Първи трудности (необичайно поведение и явления)
 • Грижа за кожата и къпане
 • Ваксинации и манту
 • Лекарства и витамини
 • Педиатър (ръст, тегло)

Потребителски коментари

Опитайте Duphalac, от раждането можете

На sv няма да спасиш пазачите. Трябва да пиете все по-често да предлагате гърди, дори и там да няма нищо (според вас). Pts помогнаха на бебето ми да обезмасли, когато ядях киви и прясна краставица, храни, които могат да бъдат подсилени - разбира се, по-добре е да ги премахнете засега от диетата си (картофи, ориз, хляб и други сладкиши, банани.). Масажирайте корема по часовниковата стрелка няколко пъти на ден - 5 кръга около пъпа, след това по-голям кръг и също 5 пъти, а след това и цялото коремче, но без долната му част (трябва да се получи буквата Р). На бебето помогнаха и глицеринови свещи (1/3 или 1/4, не сложих цяла) и изходна тръба за газ - с нея всичко излетя с гръм и трясък !!))

Имахме и GV до 5 месеца (Kakali веднъж на 4 дни, ако не и кака, сложете Microlax. Вярно, изпражненията бяха с обикновена консистенция. Duphalac не помогна.

Всичко се нормализира с въвеждането на допълващи храни - зеленчуковите пюрета започнаха от 5 месеца, сушените сливи помогнаха особено добре. Сега се качим 2 пъти на ден) Това е рекорд за нас.

Изпражнения на новородено с изкуствено хранене

Нормално изхождане при новородено, хранено с бутилка.

Храненото с шише новородено се храни по различен начин от бебето, което получава майчино мляко. Това означава, че изпражненията на изкуствено бебе и изпражненията на бебето ще бъдат различни, тъй като съставът на човешкото мляко и адаптираното мляко, колкото и да се опитват производителите на бебешки храни, все още не са идентични. Ето защо, нека решим критериите, по които ще определим дали всичко е добре с изпражненията на новороденото: това е цветът, текстурата, миризмата и честотата..

Цвят.

 • Обикновено цветът на изпражненията на новородено, хранено с бутилка, е естествено жълт или тъмно оранжев и зависи от сместа, която сте избрали..
 • Ако видите бели включвания във фекалиите, това не е страшно: храносмилателната система на новороденото узрява и се научава да се справя с храната, скоро то ще усвои напълно и усвои цялата смес.
 • Ако обаче въпросът не е във физиологичните характеристики на бебето, а във факта, че просто прехранвате бебето (в края на краищата той не може да ви каже кога има „достатъчно“), ще наблюдавате извити неразградени бучки в изпражненията и консистенцията на самото изпражнение ще стане по-тънка: това означава, че трябва да преразгледате порциите, консултирайки се с вашия педиатър.
 • Когато изпражненията са ярко жълти или оранжеви, не забравяйте да информирате лекаря за това: такъв цвят сигнализира за неизправност на черния дроб.
 • А зелените изпражнения при бебета на възраст над седмица могат да бъдат признак на неприятни заболявания като дисбиоза, стафилококов ентероколит, ротавирусна инфекция или вродена неспособност за абсорбиране на лактоза (изпражненията на новородените - меконий - са зеленикави по природа, но това е нормално само през първите дни след раждането).
 • Прекалено тъмният цвят на изпражненията, особено ивици или петна от кръв в него, също е сигнал за опасност. Кръвта в изпражненията може да се появи поради наличието на микропукнатини в ануса (често срещано явление след запек, когато сухите и плътни изпражнения надраскват ректума), но причината може да е различна, поради което е необходимо да посетите лекар.

Последователност. Изпражненията на бебета, хранени с адаптирано мляко, винаги са по-плътни от тези на кърмачетата, затова е важно мама да се увери, че не е твърде трудно - бебето ще бъде много неудобно и в дългосрочен план е изпълнено със запек. Нормалната консистенция на изпражненията при новородени е кашава, изпражненията се формират по-добре само след въвеждането на допълнителни храни. Течното изпражнение при изкуствени бебета също е признак на проблеми, обикновено освен тънка консистенция се наблюдават и промени в честотата на изпражненията, цвета и миризмата - всичко това са признаци на чревна инфекция и за това ще говорим по-подробно малко по-късно. В допълнение, това може да е признак на индивидуална отрицателна реакция към сместа. В този случай ще трябва да изберете друг, след подробна консултация с Вашия лекар.

Миризма. При новородено с изкуствено хранене миризмата на изпражненията е по-силно изразена, отколкото при бебетата, които се хранят по естествен път, чиито изпражнения обикновено имат слаб мирис, преди да се появят допълнителни храни. Гнилостната миризма в комбинация с течна консистенция и появата на пяна могат да служат като сигнал за опасност - такова изпражнения задължително изисква отстраняване на лекар, може да е признак на стафилококова инфекция в червата.

Честота. Кърмачетата, които се хранят на шише през първите дни изпразват корема си до 6 пъти, но постепенно режимът на функциониране на тялото им става по-подреден и предсказуем и само няколко седмици след раждането трохите вече могат да имат стол само веднъж на ден, докато кърмени бебета, може да бъде няколко пъти на ден (обикновено след всяко хранене). Това се дължи на факта, че за разлика от майчиното мляко, адаптираното мляко се абсорбира по-дълго и по-трудно - бебето просто се нуждае от повече време за това..

Запек при новородено с изкуствено хранене

Ако честотата на изпражненията е по-малко от веднъж на ден (но не повече от 3), но изпражненията са меки и детето не изпитва дискомфорт, това може просто да е индивидуална характеристика на вашето бебе..

Какви са причините за запек? Може да са няколко.

 1. На първо място, трябва да помислите за състава на формулата за изкуствено хранене: дори да е добра и да подхожда на мнозина, тя може да не отговаря конкретно на вашето бебе. Това се проверява емпирично: ако всичко се получава, веднага след като сместа се смени, това е причината. Често децата, склонни към запек, се съветват да се смесват с пробиотици или ферментирала млечна смес.
 2. Въпреки това, самата смес може да е наред, но срокът й на годност може да приключи или дори да свърши изобщо. Бъдете много внимателни при покупка и не забравяйте да обърнете внимание на информацията до коя дата трябва да се консумира продуктът: ако срокът на годност изтече, по-добре е да не го приемате.
 3. Друга възможна причина е, че сместа е твърде гъста. Може дори да отговаря напълно на нормата, посочена на буркана - ще бъде твърде дебела за вашето бебе, в този случай просто е необходимо сместа да стане по-разредена, течна.
 4. Запекът може да бъде причинен и от формула, подходяща за възрастта. Ако новороденото има склонност към запек, тогава е по-добре да не бързате да замените сместа с по-"възрастен" вариант.
 5. Въвеждането на допълващи храни също може да предизвика запек, тъй като на детето се предлага храна с напълно нова, по-плътна консистенция и често с по-високо съдържание на калории. В този случай не забравяйте да си водите дневник с допълващи храни и да отбелязвате реакцията на организма към всяко ново ястие: ако се забележи запек след приемане на определени храни (например ориз, банани), по-добре е да ги изключите от менюто, докато бебето порасне. А пълномасленото краве мляко обикновено е противопоказано за дете под една година (един от проблемите, които провокира, е и запек).
 6. Новороденото, което е недохранено, също може да има проблем със запек: изпражненията просто нямат какво да се образуват в достатъчно количество, те „се настаняват“ в червата, като се сгъстяват и затрудняват изнасянето им. В този случай проверете порциите, които бебето яде в едно хранене: подходящи ли са за възрастта и теглото на детето? Също така е важно да обърнете внимание на зърното на шишето: ако е прекалено стегнато, с много малка дупка, бебето ще бъде трудно да суче и то ще спре да суче, без дори да яде достатъчно - просто заради умората.
 7. Сред причините за запек и липса на течност в организма. На бебета, хранени с шише, трябва да се дава малко вода, след 3-4 месеца - с бебешки чай, а след 6 месеца - с компот. Ако новороденото е било кърмено и след това е било прехвърлено на адаптирано мляко, родителите могат да действат както преди - тоест само да се хранят, без да добавят течност, а след това е просто трудно изпражненията да се отделят от тялото, става твърде сухо и плътно. А престоя в горещо отопляема къща със сух въздух през зимата или излагането на лятна суха топлина няколко дни подред води до дехидратация и може също да причини запек.
 8. Запекът се появява и при бебета като реакция на стресова ситуация: раздяла с майка, страх да не я загубите, попадане в непозната среда без родители (например в болница) често провокира подобно състояние.
 9. Физиологични аномалии също се случват: анусът може да е твърде стеснен или ректумът да е твърде широк, във всеки случай педиатърът внимателно следи развитието на такива деца.

Как да помогнете на вашето бебе?

 1. Осигурете му достатъчно физическа активност и подвижност, правете енергични движения с краката му, придърпвайки ги към корема му (както при каране на колело) и притискайки плътно към него, а също го разнесете по корем преди всяко хранене;
 2. Масажирайте корема си, като движите ръката си в кръг по посока на часовниковата стрелка;
 3. Оставете го да пие повече (освен обикновена вода, може и копър вода, чай от копър, а за бебета, които вече получават допълващи храни, пригответе компот от сини сливи, прясно изцеден сок от слива или пюре от сливи);
 4. Топлите бани често помагат, тъй като имат отпускащ ефект;
 5. Опитайте също да използвате глицеринови супозитории: те спомагат за омекотяването на втвърдените изпражнения и смазването на ануса, правейки го по-еластичен и хлъзгав, улеснявайки преминаването на твърдите изпражнения;
 6. Във всеки случай, ако няма изпражнения за повече от 3 дни и всички "леки" мерки, които сте предприели, не помагат, не забравяйте да информирате вашия педиатър за това. Ако детето няма анатомични патологии на чревната структура, водещи до запек, най-вероятно лекарят ще предпише клизма като крайна мярка: не може да се злоупотребява, тъй като изхвърля полезните микроорганизми от червата. Също така, лекарят може да предпише леки лаксативи, създадени специално за бебета до една година, например - Duphalac (не можете да давате бебета на деца за запек).

Диария при новородено, хранено с бутилка.

Диарията при изкуствени бебета е много по-рядко срещана от запек, но се появява и майките трябва да бъдат подготвени да действат в тази ситуация правилно..

Диарията се счита за напълно течно изпражнение (не кашаво, а по-скоро консистенция на течна заквасена сметана и още по-рядко). Често диарията се придружава от подуване на корема, висока честота на изпражненията, неприятна кисела миризма и дразнене на кожата в областта на пелените, тъй като такива изпражнения са силно киселинни.

По-често причини за диария се оказват дисбиоза, чревна инфекция, твърде ранно въвеждане на допълващи храни, смяна на формула за хранене, период на никнене на зъби и непоносимост към определени храни и ястия.

 1. В първия случай е необходимо да се приемат пребиотици и пробиотици; препаратите на базата на бифидобактерии ще бъдат отлично решение. Факт е, че дисбиозата е нарушение на баланса на полезните и вредните бактерии в стомаха и червата: ако на детето се предписват антибиотици, полезната микрофлора умира и тя трябва да се засели отново. Това обяснява факта, че след като страда от заболявания с антибиотично лечение, детето често получава "след" нови проблеми: дисбиоза и диария. За да предотвратите това, когато лекувате основното заболяване, не забравяйте да приемате и лекарства, които ще запазят чревната флора (например Bifidumbacterin или Lactobacterin).
 2. Ако причината за диарията е инфекция (с хранително отравяне или проблеми с хигиената), тогава бебето също ще повърне и ще има висока температура. Поради възпаление на стените на тънките черва в изпражненията също могат да се появят ивици слуз и кръв. Чревната инфекция при новородени с изкуствено хранене е често срещано явление, тъй като те не получават имуномодулатори, които кърмените бебета усвояват с кърмата, и следователно имунитетът им е по-малко силен и тялото е по-слабо защитено. За борба с инфекцията Вашият лекар ще предпише широкоспектърно антибактериално лекарство..
 3. Проблемите с диарията при въвеждане на допълващи храни също са доста често срещани. Досега има "експерти", които препоръчват да се храни твърде рано, на 2-4 месеца, на което организмът много често реагира с диария, тъй като стомахът все още не е готов за такова натоварване. Но дори ако навреме бяха въведени допълнителни храни (за деца, хранени с адаптирано мляко, препоръчва се от СЗО от 5 месеца), някои храни може да не се усвоят и те ще трябва да бъдат изоставени. Просто си водете дневник с допълващи храни и отбелязвайте на какво точно бебето е дало отрицателна реакция. И такива продукти като пълномаслено мляко от животни (крави, кози) и мазни храни като цяло трябва да бъдат изключени от диетата на бебе под една година. Давайте сокове с повишено внимание - те имат много захар и това допринася за образуването на по-тънки изпражнения, тъй като тялото е трудно да абсорбира.
 4. Ако решите да смените сместа, преценете плюсовете и минусите и не го правете без основателна причина, просто от любопитство и склонност към експерименти. Стомахът на бебето е много деликатен, внезапните промени са вредни за него и следователно бебетата често реагират с диария, за да сменят сместа. Винаги избирайте между две еднакво добри храни за кърмачета..
 5. Когато бебетата никнат зъби, тялото им става особено уязвимо към инфекции, освен това реагира чувствително на всякакви стимули и следователно диарията често се случва в тези дни..
 6. Въпреки това, най-трудните случаи, изискващи медицинска намеса, дългосрочно лечение и постоянно наблюдение, са някои заболявания, характеризиращи се с непоносимост към определени видове храни: цьолиакия, проявяваща се с въвеждане на допълнителни храни от зърнени храни (фекални, лъскави и зловонни) и вродени нарушения на ендокринната система - муковисцидоза (изключително чести обидни изпражнения с повишен вискозитет). И в двата случая лечението се предписва от лекаря..
 7. Също така е важно да знаете, че диарията може да бъде един от симптомите на апендицит, перитонит и волвулус, поради което във всеки случай с диария е важно да се консултирате с лекар, който ще оцени изчерпателно всички симптоми и ще предпише необходимото лечение.

Как да помогнете на вашето бебе?

 1. Най-опасната последица от диарията е дехидратацията. Бебето става тъпо, сънливо и слабо, кожата му изсъхва и по тялото му може да се появи обрив, потъва голяма фонтанела, а урината му става много тъмна и рядко писва. За да се помогне в тази ситуация, той често се допълва с вода (на всеки 10-20 минути), предписва се специално лекарство - Rehydron и те се опитват да премахнат причините за ситуацията: лекуват дисбиоза или чревна инфекция или премахват допълнителни храни от диетата, които причиняват диария.
 2. Също така, лекарят предписва лекарства за детето, които убиват чревни инфекции. Най-ефективни са фуразолидон, както и нифуроксазид и левомицетин. Когато избирате лекарство за новородени, не се самолекувайте и не предписвайте дози за себе си, освен това не използвайте лекарства, предназначени за възрастни, винаги се консултирайте с лекар в съмнителни случаи (ако не се обадите на лекар у дома, вземете пелена със стол в клиниката ).
 3. За хранене пригответе сместа много по-тънка от обикновено - ще се върнете към нормална консистенция едва след възстановяване.

Зелен стол при бебета, хранени с адаптирано мляко

 • Смилаемостта на лактозата (в този случай изпражненията ще бъдат не само зелени, но и с пяна и много неприятна кисела миризма) е опасно състояние, при което бебето има тежка токсикоза на цялото тяло. В този случай се изключва използването на пълномаслено мляко..
 • Пенливи зелени изпражнения се наблюдават и при друго опасно за бебето заболяване - стафилококов ентероколит, което изисква незабавна медицинска помощ;
 • Диарията със зеленина, придружена от повръщане и висока температура, също е опасна - това са признаци на ротавирусна инфекция при кърмачета, лечението се предписва от лекар.
 • Ако зеленият стол има черни петна (удебелени следи от кръв) - можем да говорим за проблеми с храносмилателната система като цяло (възможни са вродени патологии), а това също изисква бърза медицинска намеса.
 • Зелените разхлабени изпражнения със слуз и понякога - зърна кръв, което е придружено от честа регургитация (не само след хранене), непрекъснато безпокойство и плач на бебето поради постоянна болка в корема, както и обриви по кожата, е симптом на дисбиоза.
 • Когато сместа по ваш избор е с високо съдържание на желязо, също е възможно съдържанието на зелена пелена. Ако общото състояние на бебето е добро, консистенцията на какул е нормална и няма повече оплаквания, няма нищо лошо в този цвят на изпражненията. Но ако се появят още предупредителни признаци, консултирайте се с вашия педиатър и сменете сместа.
 • Ако изпражненията са зелени и със слуз, това ни сигнализира, че храносмилателната система е незряла - тя има малко ензими за преработка и осигуряване на усвояването на храната. Зеленият цвят (заедно с неусвоените парчета) може да се наблюдава след въвеждането на допълнителни храни, към които тялото все още не се е адаптирало. Това означава, че трябва да изчакате малко с допълнителни храни или да дадете време на организма да се реорганизира към нов тип храна..

Как да помогнете на вашето бебе?

 1. Първата стъпка ще бъде доставянето на тестове - предположението за причините и загубата на време за избор на опции в този случай е невъзможно. Ще трябва да вземете памперс със стол и да го занесете в лабораторията за изследване, но първо уведомете Вашия лекар. Ако бебето има инфекция в тялото, тестовете ще го разкрият и ще бъде възможно да се предпише адекватно лечение.
 2. Втората точка е бактериалната инокулация, която ще определи състава на чревната микрофлора, идентифицирайки патогенни организми и определяйки баланса на полезните и вредните за организма бактерии. В случай на дисбиоза (липса на полезна естествена микрофлора), на бебето ще бъдат предписани лекарства, които ще помогнат на полезните бактерии да се установят в червата (обикновено Linex, Lactobacterin, Acipol и други лекарства).
 3. Намалете порциите хранене и ги правете по-често - така ще бъде по-лесно бебето да се справи с храносмилането и усвояването на храната. За в бъдеще също се опитайте да не прехранвате бебето, за да не нарушите дейността на храносмилателната система. „Ядох добре“ и „ядох много“ не са синоними!
 4. По един или друг начин диарията, температурата и общото лошо състояние на детето (летаргия, настроение, постоянен плач) са причината да се консултирате с лекар без самолечение.

Бъдете внимателни към децата си и се грижете за тях. Късмет!

Какво трябва да бъде изпражненията за новородено, хранено с бутилка: колко пъти на ден със скорост?

За съжаление не всяко бебе може да бъде кърмено. В такива ситуации детето трябва да бъде хранено с изкуствена храна. Днес има много голям избор от качествени смеси за деца на всяка възраст. Но чревната микрофлора силно зависи от това какъв вид мляко получава бебето - майчино или негов заместител. Можете да наблюдавате състоянието на червата на бебето по състоянието на изпражненията. Какво трябва да бъде изпражненията на новородено, хранено с бутилка? Това е въпросът, който много майки си задават, когато се сблъскат за първи път с този тип хранене. Към здравето на детето трябва да се подхожда отговорно, така че всеки родител трябва да може да прави разлика между нормални и патологични изпражнения..

Особености на изкуственото хранене

Кърмата съдържа всичко необходимо за здравословния растеж и развитие на малкия човек. Майчиното мляко не е чуждо за бебето. Следователно децата, които получават естествено хранене от първите дни на живота, са много по-малко склонни да страдат от алергии и чревни заболявания. Техният имунитет се развива по-бързо и става по-силен..

Но съвременните храни за кърмачета също са с високо качество и съдържат цялата гама от витамини и минерали, от които детето се нуждае в определен период от живота. Почти всички от тях са направени на базата на краве мляко. Освен това те са по-задоволителни от кърмата и малкото дете трябва да се храни по-рядко..

Единственият недостатък на изкуствените смеси е, че протеинът от краве мляко е чужд за чувствителен бебешки организъм. Все още много слаба имунна система може да започне да я отхвърля. Червата на някои деца много лошо усвояват изкуственото хранене. Не всички деца приемат алтернативно хранене от първите дни. За някои са необходими дни или дори седмици, за да се адаптират. През това време детето може да страда от диария, запек, лош апетит и дори повръщане..

Колкото и добра и скъпа да е формулата, кърмачето има ново столче, различно от това на кърмачето. Характеристиките на изпражненията зависят от сместа, възрастта, допълващите храни и някои други фактори..

Докато бебето е много мъничко, то не може да каже на родителите си за дискомфорт, болки в червата и други неприятни усещания, които могат да го притесняват. Грижовна майка трябва да се научи да идентифицира състоянието на детето си по характеристиките на стола.

Характеристики на Изкуственото бебешко столче

Съдържанието на червата на едномесечно бебе може да бъде много различно от това, което се случва в храносмилателния тракт на 7-8 месечно бебе. Млада майка не бива да изхвърля мръсна пелена веднага. Съдържанието му трябва да бъде постоянно наблюдавано.

Столът на бебе, хранено с бутилка, трябва да има определен цвят, мирис, текстура. Някои отклонения от нормата не винаги показват сериозни проблеми. Но има моменти, когато промените са сигнал за заболяване.

Помислете какви трябва да бъдат нормалните движения на червата при деца, получаващи изкуствено хранене.

Честота

Първото нещо, което родителите трябва да знаят, е колко пъти на ден има изхождане на новородено с изкуствено хранене. Броят на изпражненията зависи от индивидуалните характеристики на детето. Средно бебетата се хранят от 1 до 5-6 пъти на ден. Повечето бебета се дефекират 1-3 пъти на ден. Същото количество се счита за норма за бебета, хранени с кърма. Малките могат да изпразнят червата си буквално след всяко хранене. Естествената храна се усвоява по-бързо, така че не трябва да се изненадвате с пълна пелена в рамките на 20-30 минути след хранене. Отнема повече време за смилане на сместа и бебето се изпразва след час и половина..

Ако бебето кака по-често 6-7 пъти на ден, това е ясен знак за проблем. Детето трябва да бъде посетено от лекаря възможно най-скоро.

С въвеждането на допълнителни допълващи храни честотата на изпражненията намалява. Липсата на изхождане в рамките на 48 часа се счита за запек.

номер

Масата на изпражненията зависи и от индивидуалните характеристики на бебето: височина, тегло, възраст, апетит, скорост на метаболизма.

През първите 2-3 месеца от живота детето отделя около 5-8 g изпражнения наведнъж. Общото тегло на изпражненията при новородено обикновено не надвишава 20-25 g на ден.

Към шестмесечната възраст честотата на изпражненията намалява и масата на изпражненията се увеличава до 30-50 g наведнъж. След една година бебето ходи до тоалетна средно 1 път на ден, а масата на изпражненията му е от 100 до 200 g.

Последователност

При изкуствено хранене изпражненията на бебето са по-плътни от тези на бебетата, на които се дава кърма. Но напълно оформените изпражнения при деца се появяват само след 1 година..

Нормалните изпражнения имат кашава, хомогенна консистенция. Вариации от течна каша до по-дебела са напълно приемливи. Понякога изпражненията могат да бъдат тънки с меки малки бучки. Обикновено течността се абсорбира в пелената, оставяйки следи и бучки остават на повърхността. Тази консистенция също е нормална, особено ако не е постоянна..

Изцяло течните движения на червата на бебето вече не са здрави и могат да показват чревно разстройство. Твърде плътните изпражнения показват липса на течност в тялото на детето..

Много от здравето на бебето може да се определи от цвета на изпражненията. Трябва да се отбележи, че тя се различава от цвета на изпражненията на кърмещо бебе..

Цветът на изпражненията зависи от вида на сместа и може да варира. Обикновено изпражненията на трохите имат цветове от златисто жълто до светлокафяво.

Също така е нормално детето да има изпражнения:

 • Жълто или сламено с бели включвания;
 • Жълто със зеленикав оттенък;
 • Тъмно жълто, почти оранжево;
 • Кафяво жълто.

Какъв цвят ще има изпражненията при бебе, което е започнало да въвежда допълнителни допълнителни храни, също зависи от продуктите, но обикновено става кафяво.

Миризма

Миризмата на изпражнения при бебета върху гърдите и изкуствената храна също се различава. Сместа придава на изпражненията по-изразен "аромат". Изпражненията на бебета, хранещи се с кърма, практически не миришат.

И така, как трябва да изглежда изпразването на бебето? Изкуствените изпражнения имат не особено приятна миризма, но все пак с преобладаване на млечни нотки. Обикновено само бебешките изпражнения миришат по този начин и е трудно да ги объркате с другите, особено за опитна майка. Ако изпражненията миришат кисело или издават гнилост, това не е норма..

Примеси

Детски стол, който има примеси при изкуствено хранене, не е изключение. Смесите се състоят от различни комплекси от витамини, минерали и други вещества, така че всеки от тях може да даде свои собствени нюанси и включвания в изпражненията на бебето. Но не всяка смяна на изпражненията е безопасна..

Сигналът за разстройства и заболявания е изпражненията:

 • Изразено зелен цвят, особено с примеси на слуз. Симптомът може да показва дефицит на лактаза..
 • С примес от много тъмни, почти черни включвания. Това е признак за съсирена кръв от червата..
 • С примес на червена кръв - най-вероятно детето има пукнатини в ректума.
 • Почти бял с докосване на течност - може да е признак за проблеми с черния дроб.
 • С пяна - симптом на дисбиоза.

Пяната и слузта в малки количества не трябва да са тревожни. Това се случва от колики, газове, не много добро усвояване на храната. Ако в изпражненията постоянно присъстват пяна и слуз, тогава трябва да се свържете с вашия педиатър.

Какви могат да бъдат нарушения на изпражненията при дете на IV и причините?

Докато бебето има имунна система, работата на стомашно-чревния тракт и тялото като цяло, то може да получи нарушения на изпражненията. Те зависят не само от храненето, но и от външните фактори. Дори съвсем малки деца винаги реагират на настроението на родителите си, температурата на околната среда, въздуха и ситуацията. Нервната система и стомаха са тясно свързани. Понякога детето може да се мачка дори от уплаха или силно вълнение. Промените в изпражненията се дължат и на физиологични нарушения, заболявания.

Най-честият проблем, с който се сблъскват родителите на бебета на IV, е дефицитът на лактаза. Ензимът лактаза се произвежда от панкреаса. Именно той помага за усвояването на млечната захар - лактозата.

Поради все още не образувания ензимен състав на червата, детето може просто да не усвои сместа, направена с краве мляко.

Симптоми на дефицит на лактаза при бебета, хранени с адаптирано мляко:

 • Диария малко след хранене;
 • Изпражнения със зеленикав оттенък и кисел мирис;
 • Пяна и слуз в изпражненията;
 • Добавка на кървави вени в изпражненията.

Обикновено липсата на лактаза е придружена от подуване на корема, спазми, така че бебето плаче, кофти е и е летаргично.

Специални смеси без лактоза помагат за решаването на проблеми. При повечето деца с възрастта патологията преминава сама..

Диария и разхлабени изпражнения

Диарията се счита за твърде често изхождане. Консистенцията на изпражненията е течна, с нормална или неприятна миризма.

Причината за разхлабените изпражнения при изкуствени хора са:

 • Неправилно избрана смес;
 • Непоносимост към някои компоненти на бебешката храна;
 • Инфекции;
 • Дисбактериоза;
 • Прием на някои лекарства (особено антибиотици);
 • Възпалителни процеси;
 • Външни фактори (страх, раздразнение, нова среда).

Инфекцията при новородени е придружена от други симптоми - треска, понякога обрив по тялото, повръщане. Също така разхлабените изпражнения често причиняват колики, метеоризъм. В случай на някакви нарушения, спешна нужда да се обадите на лекар. Само специалист може да определи точната причина за диария..

Запек или липса на изпражнения

Сухата формула за кърмачета се разрежда с вода. Понякога родителите не спазват пропорциите и правят смес, която е твърде богата, което може да причини запек. От първия месец кърмачетата на IV трябва да получават малко чиста вода. Липсата на течност също причинява запек..

Липсата на изпражнения при бебета се дължи на рязка промяна в сместа, въвеждането на допълнителни допълващи храни.

Психологически фактори не могат да бъдат изключени. Болка, страх, внезапна раздяла с майката за необичайно дълъг период, непозната обстановка, нови хора - всичко това засяга храносмилателната система на бебето..

Липсата на движение на червата или много твърди изпражнения се дължат на някои заболявания като рахит, вроден захарен диабет, миастения гравис, хипотиреоидизъм.

Зелен стол

Както вече споменахме, зеленикавият оттенък в изпражненията не винаги показва някакъв вид нарушения и заболявания..

Следните симптоми трябва да са причина за безпокойство:

 • Зелени изпражнения със слуз, пяна.
 • Хлапето изпразва червата повече от 6 пъти на ден.
 • Присъства кисела и зловонна миризма.
 • Хлапето е палаво, плаче, явно боли.
 • Детето е летаргично, не се храни добре.
 • Има повишена температура.
 • Настъпва загуба на тегло или дълго време няма печалба.
 • Изпражненията остават зелени през цялото време.
 • Зачервяване, обрив по тялото.

След като сте забелязали поне един симптом, е необходимо спешно да се свържете с наблюдаващия педиатър.

Нередовни движения на червата

Няма нищо ужасно и опасно във факта, че бебето има нередовни движения на червата. Често се наблюдава при деца с хепатит В. Тялото на новороденото все още не се е приспособило към условията, не са формирани всички функции. Не бива да алармирате, ако изкуственият се храни добре, той има здравословен сън, бебето не е толкова често капризно и плаче.

Когато бебето се разпадне във вик, то има подпухнало и твърдо коремче, докато изпражненията са чести или редки - това са очевидни нарушения на храносмилателната система.

Други нарушения

За съжаление има много причини и заболявания, засягащи функцията на червата. От по-редките нарушения, които причиняват аномалии в изпражненията, може да се отбележи следното:

 • Цьолиакия. Хронична патология, характеризираща се с непоносимост към глутен, съдържащ се в зърнените култури.
 • Чревна обструкция.
 • Болест на Hirschsprung. Причинени от тесни участъци на червата, които не работят.
 • Долихосигма. Увеличение на дължината на сигмоидното дебело черво, причиняващо нарушена подвижност и проблеми с изпразването.
 • Липса на храносмилателни ензими. В изпражненията се появява голямо количество слуз и бучки.

Кога да посетите лекар и как да помогнете на детето си?

За да знаете как да помогнете на детето си и как да поправите стола, трябва точно да идентифицирате причината за нарушенията. Той далеч не винаги е очевиден и лесно разпознаваем..

Организмът на детето все още е слаб, а здравето е много крехко. Ето защо е по-добре да не рискувате самолечение, но незабавно се консултирайте с лекар. Особено опасно е самостоятелно предписване на лекарства на дете. Някои лекарства могат да причинят не само алергии, но и сериозни здравословни проблеми за бебето..

Най-добрата помощ за дете ще бъде навременният преглед и предписването на терапия от компетентен специалист. Първичната диагноза включва преглед, общи изследвания на кръвта и изпражненията. Ако е необходимо, назначете други видове тестове и допълнителни изследвания.

В случай на незначителни нарушения може да е достатъчно да коригирате диетата или да смените сместа. В други случаи може да се наложи сериозно лечение.

Профилактика на нормалното изпражнение при бебе

За да може бебето да има възможно най-малко проблеми с червата и да расте силно и здраво, дори при хранене с бутилка, следвайте тези полезни съвети:

 • Изберете смеси, както е препоръчано от вашия наблюдаващ педиатър.
 • Ако решите да смените бебешката храна, не го правете рязко. Започнете с една малка порция на ден и постепенно натрупвайте.
 • Разредете сместа непосредствено преди хранене.
 • Следете свежестта на храните, които давате на бебето си.
 • Не нарушавайте пропорциите, посочени в инструкциите.
 • На 20-25 дни от живота на детето трябва да започнете да пиете вода. В горещия сезон количеството вода се увеличава. Течността помага на храната да се усвоява по-добре.
 • Погрижете се за нервната система на бебето, предпазвайте го от негативни ситуации.
 • Когато въвеждате допълващи храни, стриктно следвайте препоръките на лекаря и в никакъв случай не давайте на детето си храни, които са забранени на неговата възраст..
 • Опитайте се да прибягвате до прием на антибиотици само в краен случай, те силно развалят чревната микрофлора.
 • От време на време правете на детето си масаж на корема. Това е много полезно при храносмилането.
 • Умерете детето си от първите месеци от живота му.

Сега знаете всичко за бебешкия стол, хранен с адаптирано мляко. Тази информация ще ви помогне да забележите промени навреме и, ако е необходимо, да помогнете на вашето бебе. Пожелаваме здраве на вас и вашите деца.