Една от причините за безплодието е антифосфолипидният синдром. Антифосфолипидният синдром е нарушение на имунната система, което засяга кръвта. С APS могат да се образуват кръвни съсиреци в кръвоносните съдове и плацентата, ако жената е бременна. Освен това гъстата кръв е причина за безплодие, за която повечето жени дори не подозират..

APS понякога се нарича синдром на Хюз. Това е заболяване, което засяга състоянието на кръвта и я прави по-дебела от обикновено. Това може да доведе до образуване на нежелани кръвни съсиреци (тромбоза) в кръвоносните Ви съдове..

APS може да доведе до увреждане, сериозно заболяване и дори смърт на бременна жена или неродено дете, ако не се лекува. Това заболяване често се подценява. Ранната диагностика е важна за предотвратяване на сериозни усложнения.

Причини

Точната причина не е известна. APS обаче се свързва с наличието на антифосфолипидни антитела в кръвта. Обикновено имунната система произвежда протеини, наречени антитела, които трябва да се борят с инфекциозните и вирусни агенти. При това състояние в кръвта на жената се образуват фосфолипиди (специални вещества, които правят мембраните на живите клетки стабилни).

APS се нарича автоимунно състояние, при което тялото започва да работи срещу себе си. Наличието на антифосфолипидни антитела причинява повишена склонност на кръвта към уплътняване - коагулация до хемостаза.

Коагулационната каскада е верижна реакция от събития или химични реакции, протичащи в кръвта, която води до образуването на съсирек. Антителата също могат да причинят възпаление, което допълнително увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци..

APS може да причини недохранване на плода и да доведе до различни усложнения:

 • многократен спонтанен аборт;
 • отлепване на плацентата;
 • мъртво раждане;
 • преждевременно раждане;
 • забавяне на развитието и дефекти.

Когато APS се формира при жените, в организма присъства специален лупус фактор - антикоагулант.

Това състояние причинява лоша циркулация в малкия таз, поради нарушение на подаването на кислород в репродуктивната система, повишава налягането, което е една от причините за безплодие.

Има два вида това състояние: първично и вторично. Лекарите откриват антитела към фосфолипидите при 2-3% от клинично здрави жени, като в този случай те диагностицират "първичен APS".

Вторичният антифосфолипиден синдром обикновено се проявява като съпътстваща проява на автоимунна патология. Тези пациенти първоначално имат здравословни проблеми и към тях се присъединяват проблеми с раждането..

Диагностика

APS се диагностицира въз основа на кръвни тестове. Има три антифосфолипидни антитела:

 • Вълнообразен антикоагулант.
 • Анти-кардиолипинови антитела.
 • Антитела срещу β-гликопротеин I.

Основните антитела са антибиотичната резистентност на лупус и анкардиолипин. Хората, които имат положителен тест за трите антитела, имат висок риск от дебела кръв, кръвни съсиреци и невъзможност за зачеване.

Ако тестът е положителен, ще е необходимо да се повтори изследването след 6-8 седмици. Положителен тест може да бъде резултат от приема на определени лекарства или предишни инфекции.

Препоръчително е прегледът да се направи след три или повече спонтанни аборта. Ранният спонтанен аборт е често срещан проблем с много причини. Най-често срещаната е генетична хромозомна аномалия.

Лечение

След поставяне на диагнозата основната цел на терапията е да се предотврати развитието на усложнения и да се възстанови кръвната структура. За лечение на това състояние се предписва употребата на антикоагуланти, антитромбоцитни лекарства. Антикоагулантите променят някои химикали в кръвта, те не разтварят кръвта и са предназначени да предотвратят образуването на съсиреци. Антикоагулантните лекарства се приемат като хапчета или инжекции.

С този проблем се предписват следните лекарства:

 • Хепарин;
 • Дабигатран;
 • Апиксаян;
 • Аспирин;
 • Дипиридайол.

Дозировката на лекарството може да варира. Продължителността на лечението и дозировката на лекарствата се определят в зависимост от следните фактори:

 • дали е имало по-рано спонтанни аборти;
 • наличието на други заболявания с ревматологичен характер;
 • бременност.

При наличието на този синдром планирането на бременността трябва да се приема сериозно. Необходимо е да се консултирате с лекар, може да се наложи да смените някои лекарства, преди да се опитате да забременеете.

Таблица. Странични ефекти на лекарства, използвани за лечение на акушерска патология при APS.


Ако жената се опитва да зачене дете и е приемала варфарин дълго време, схемата на лечение трябва да се промени и да се използва хепарин. Това лекарство може да се използва след успешно оплождане през цялата бременност. Това е безопасно за майката и плода

Важно е да се намалят всички фактори, които могат да увеличат риска от дебела кръв и кръвни съсиреци. Жена с диагноза APS се нуждае от:

 • контролно тегло;
 • яжте правилно;
 • приемайте лекарства, които понижават нивата на холестерола;
 • Спри да пушиш;
 • контролират нивата на кръвната захар;

Жена, която се опитва да забременее, трябва да избягва естрогенните лекарства и хормонозаместителната терапия. Тези лекарства повишават вискозитета на кръвта. Ако лечението на безплодие е невъзможно без тези лекарства, то трябва да се извършва под наблюдението на медицински персонал. Жената трябва да остане в медицинско заведение денонощно.

Плътна кръв: митове за хематологията и безплодието през очите на лекар

Главният лекар на клиниката Нуриев Наил Нуриев говори за проблемите, които пречат на жената да стане майка.

Какви хематологични проблеми наистина пречат на жената да стане майка и какви са преувеличени, казва Наил Рафаилович Нуриев, главен лекар на клиниката Нуриев, член на Руската асоциация за човешка репродукция.

Колко често се среща антифосфолипидният синдром

Патологиите на коагулационната система на кръвта (или, общо казано, дебела кръв) в общественото мнение се считат за една от причините за безплодие. В интернет има много публикации по тази тема и тези, които се интересуваха от въпроса, ги видяха. Но каква е изненадата на хората, когато дойдат при специалист по плодовитост, а той не взема предвид техните хематологични изследвания и предписва собствено лечение. Специалистите по плодовитост обаче имат всички основания да го направят..

Всъщност през 1985 г. във Великобритания е описан така нареченият антифосфолипиден синдром (APS). Изследван е естеството на заболяването, свързано с имунния отговор на човек към клетъчните мембрани на тялото му, заболяване, което е довело до нарушения на съсирването на кръвта. Но гинеколозите се интересуваха от него преди всичко от факта, че причинява серийни аборти. Появяват се кръвни съсиреци, за да се предпази тялото от загуба на кръв. Но когато в плацентата се образуват много кръвни съсиреци, храненето на плода се нарушава и настъпва спонтанен аборт..

Но това е много рядко заболяване. APS се среща при 1 на 200 жени със спонтанен аборт, а има и малко пациенти с истински спонтанен аборт. В моята практика това са 7 или 8 души годишно. Истинският спонтанен аборт (или хронична загуба) на бременността се счита за 3 или повече аборта подред. 1 или 2 спонтанни аборта са спорадични загуби, които най-често са свързани с ненормална генетика на плода, а не с хематологични проблеми.

APS не се изисква за изследване на безплодие или планиране на IVF. Тъй като връзката между APS и безплодието не е доказана. Много изследвания по тази тема бяха направени през 2000 г. в Харвардското медицинско училище. От 2 053 изследвани пациенти, подложени на IVF / ICSI цикъл, приблизително 703 жени (34%) са имали поне едно антитяло срещу фосфолипиди, признак на APS. Но няма разлика в честотата на бременността и раждането между тези групи. Тестването за APS не се препоръчва във водещите страни по света, тъй като е безполезен паричен превод.

Не забременявайте от тестове

Подобна е ситуацията и с лабораторния маркер D-димер, за чието ниво са загрижени много бъдещи майки. Всъщност D-димерът няма норма по време на бременност. По време на бременност расте бързо и многократно по естествен начин. Но ако този показател не е важен, защо гинеколозите препоръчват да се наблюдава?

Проблемът не е само в комерсиализацията на медицината, въпреки че и това трябва да се вземе предвид. Изправен пред проблема с безплодието, пациентът се сблъсква с непоследователност в действията на различни медицински специалисти. Повечето гинеколози не са добре запознати с хематологията, така че са готови да приемат вяра това, което хематолозите предписват. Хематолозите, от друга страна, пренебрегват значителните женски здравни проблеми, с които се занимават гинеколозите и репродуктивните специалисти. Резултатът е като поговорката: седем бавачки имат дете без око.

Друг фактор, който ви кара да правите ненужни прегледи, е страхът на лекаря от грешка и желанието за прехвърляне на отговорността. Има много проверки в здравеопазването, включително от разследващите органи, така че за лекаря може да бъде по-лесно да поръча тестове. Разбира се, те не забременяват от тестовете, но никой няма да подаде жалба за грешни действия..

Когато "профилактиката" е опасна за нероденото дете

Лечението на несъществуващи диагнози има две ясно отрицателни последици. Първо, подлагайки се на безкрайни прегледи, една жена губи време. А репродуктивното здраве е пряко свързано с възрастта. На второ място, за да се "предотврати" жените започват да приемат лекарства в дози, които са много по-високи от терапевтичните. И това вече е пряка заплаха за нероденото дете. Например, доказано е, че приемът на фолиева киселина в големи дози води до развитие на аутизъм при дете, но това не пречи на мнозина да вземат твърде много за „профилактика“.

Ами ако постоянно ви казват, че имате проблем с кръвта? Първо, не забравяйте, че API не е свързан с лечение на плодовитост и IVF. На второ място, лекар, който се занимава с проблемите на човешката репродуктивна система, се нарича репродуктолог. Именно той може обективно да анализира всички фактори, които пречат на забременяването, и да открие истинската причина. Взимането на кръвен тест, когато имате хидросалпинкс във фалопиевите тръби или проблеми с яйчниковия резерв, е загуба на работа. Хематолозите, с които имах късмета да си сътруднича напълно, споделят моята гледна точка.

Ефектът на гъстата кръв върху бременността: как да се предотврати развитието на усложнения?

В търсене на причините за неуспешно зачеване момичетата, които нямат патологии на репродуктивните органи и хормонални нарушения, често дори не могат да предположат, че прекалено гъстата кръв е виновникът на всичките им изпитания.

Как удебеляването на тази течна субстанция, която доставя на тялото хранителни вещества, може да предотврати настъпването на естествена бременност и нейния успешен ход - ще говорим за това в нашата статия.

Влияе ли съсирването върху зачеването?

Съвременните изследвания установиха, че наистина нарушението на хемостазата е доста често срещана причина за проблеми с раждането. Удебелената кръв не достига до най-тънките капиляри, а именно те се намират в ендометриума, който покрива маточната кухина и е мястото на закрепване на ембриона след освобождаването на оплодената яйцеклетка през фалопиевите тръби до „основното място“.

В резултат на лошо кръвоснабдяване ендометриумът бавно расте и следователно оплоденото яйце не може да се прикрепи към него. По този начин очакваната бременност никога не настъпва и дори да се случи, последиците могат да бъдат много неблагоприятни, което ще обсъдим по-подробно в следващите раздели на статията..

Причини за патология

Проблемите с зачеването могат да бъдат няколко поради плътността на кръвта.

 1. Генетични нарушения (наследствена форма на тромбофилия). Ако има подобни заболявания в семейството по женска линия, трябва да проверите собственото си кръвно състояние за повишено образуване на тромби и други хематологични патологии.
 2. Така нареченият фибриногенов полиморфизъм. Това сложно наименование крие нарушение на системата за кръвообразуване (хемостаза), което действа върху съсирването на кръвта, а именно я засилва (причинява хиперкоагулация). Този процес води до тромбоза - образуване на кръвни съсиреци, които възпрепятстват нормалния кръвен поток и "запушват" лумена на капилярите, включително в тазовите органи..
 3. Антифосфолипиден синдром (APS или болест на Хюз). Това заболяване също прави кръвта по-плътна от обикновено и води до образуването на микротромби в резултат на нарушения в имунната система. Тялото може също да произвежда антитела към собствените си клетки (клетки-убийци), които унищожават зараждащия се живот. Това се дължи на наличието на синдром на лупус, придружен от удебеляване на кръвта и възпалителни процеси, които увеличават вероятността от тромбоза..

Въпреки патогенезата (механизмът на развитие на патологията), яйцеклетката, която не успя да се прикрепи, излиза дори преди закъснението под формата на следващия менструален цикъл или не е в състояние да продължи развитието си поради кислороден глад и липса на хранителни вещества, необходими за образуването на органи и тъкани на ембриона.

Признаци

За съжаление жената не може самостоятелно да установи връзка между състоянието на кръвта и неуспешна бременност, тъй като е почти невъзможно да се определи по външни признаци, че точно това е причината. Признаците на заболяването се откриват с помощта на специални лабораторни тестове.

Може да се наложи:

 1. общ кръвен тест с формулата;
 2. разширена коагулограма;
 3. тестове за антитела (лупус антикоагулант, антикардиолипинови антитела, антитела срещу β-гликопротеин);
 4. анализ за d-димер;
 5. анализ на фибриноген.

Причините за безпокойство са:

 • повишено ниво на хемоглобин, като се има предвид, че нормата за средните жени е 120-140 g / l (за пушачи и занимаващи се със спорт тези показатели могат да бъдат по-високи);
 • увеличен брой тромбоцити (норма 180-320 хиляди U / μl);
 • повишени нива на фибриноген, като d-димер под 0,5, което също показва дебела кръв.

Във всеки случай не трябва сами да поставяте диагноза - състоянието ви трябва да бъде оценено от компетентен специалист.

Последици за планирането на дете

Първият и основен проблем, свързан с дебелата кръв, е, че дългоочакваната бременност не настъпва, въпреки факта, че двойката е сексуално активна, без да използва контрацепция.

Вторият проблем е, че се увеличава вероятността от извънматочна бременност (оплодено яйце, бавно движещо се през фалопиевите тръби поради лошо кръвоснабдяване на репродуктивната зона, се прикрепва преди време, без да достига до маточната кухина). В този случай, ако специалната стимулация не работи, често е необходима хирургическа интервенция..

Третата трудност е свързана с рисковете от спонтанен аборт и раждането на здраво дете..

 1. постоянни спонтанни аборти на всеки етап от бременността;
 2. отлепване на плацентата;
 3. замразяване на плода на етапа на вътрематочно развитие, т.е. замразена бременност;
 4. раждането на недоносено бебе;
 5. анатомични дефекти при новородено;
 6. забавяне на психофизическото развитие при дете.

И накрая, плътната кръв може да доведе до увреждане на бременна жена, сериозно заболяване на майката и детето и дори (в случай на забавено лечение) да има фатални последици..

Лечение на безплодие

В никакъв случай не се самолекувайте с лекарства. Това е прерогатива на лекаря.

За лечение на удебеляване на кръвта в началото на бременността използвайте:

 • антикоагулантни лекарства (предотвратяват съсирването на кръвта);
 • както и антитромбоцитни агенти, които разреждат кръвта, правейки я по-малко гъста и по-подвижна, което предотвратява натрупването на съсиреци в капилярите и по-големите съдове.

Например, когато планират бременност, те могат да предписват "Аспирин", който помага за разреждане на кръвта.

Таблица: Примери за предписани лекарства и техните терапевтични ефекти

НаркотикФорматаефектът
ХепаринИнжектиранеЛекарството е антикоагулант с директно действие, използван за профилактика и лечение на тромбоза.
ДабигатранТаблетираниПредотвратява повишено съсирване на кръвта антикоагулант.
КурантилТаблетираниИзползва се за предотвратяване на плацентарна недостатъчност по време на бременност за подобряване на микроциркулацията и предотвратяване на тромбоза.
ФраксипаринИнжектиранеИма антитромботични ефекти.
АспиринТаблетираниАнтитромбоцитен агент. Насърчава разреждането на кръвта и микроциркулацията.

И изборът и дозировката на лекарствата се извършват от лекуващия лекар.

Добри отзиви на жени с проблем с дебела кръв, които планират бременност, за лечебните свойства на някои храни, които спомагат за разреждането на кръвта и намаляват склонността към образуване на съсиреци. Те включват доматен сок и чай с малини (и можете да вземете както плодовете му, така и сухите листа на този храст). Тези напитки трябва да се приемат в продължение на 2-3 седмици, като периодично се проследява кръвната картина.

Подобно спомагателно лечение имаше положителен резултат в описания случай - кръвната картина се подобри, жената успя да забременее.

В допълнение към предписаното лечение е важно да се избягват всякакви фактори, които увеличават риска от удебеляване и тромбоза. За тази цел е необходимо:

 1. контролирайте показателите за телесно тегло, опитайте се да останете на същото тегло;
 2. яжте здравословни храни, достатъчно количество чиста вода (до 2-2,5 литра на ден, ако няма противопоказания от бъбреците);
 3. не пушете, не консумирайте силни напитки;
 4. избягване на естроген-съдържащи лекарства и хормонозаместителна терапия (те повишават вискозитета на кръвта).

Три месеца преди планирането на бременността, като правило, започват специални лекарства за подобряване на кръвната структура, която продължава през целия период на бременността.

Прогноза

С навременното идентифициране на проблема и компетентно лечение, жената има всички шансове да забременее и да стане майка на здраво бебе, но това може да изисква много постоянство и отговорно отношение към процеса на лечение от страна на бъдещата майка.

По този начин, друг проблем на безплодието - дебела кръв - трябва да се вземе предвид от момичетата, които мечтаят за майчинство. Надяваме се, че нашата информация ще помогне на много читатели да обърнат голямо внимание на здравето си и да намерят решение на проблема, който тревожи. Пожелаваме ви здраве!

Дебела кръв

Потребителски коментари

Лекарят ми каза, че кръвта ми е плътна, но нищо не последва. Мислех, че е добре, но тук се оказва, че това се случва ?

Да, това може да е причината, наблюдавах цялата бременност с d-димер и убоден Фраксипарин

Лекарят изписа ли всичко веднага? Или сте направили нещо преди бременността??

Лекарят я изпрати на хематолог за консултация преди протокола, но това е нормалната й практика. След това взех ок и се оказа, че кръвта се сгъстява от хормони, така че започнах да боцкам още преди протокола

Това не засяга зачеването: майка ми с такава диагноза спокойно забременя няколко пъти за първи път. Но имаше проблеми с бременността - късен спонтанен аборт. Имам наследствено предразположение, но Б все още не е било, така че не мога да кажа за себе си.

Общият анализ не показва това. Необходимо е да бъдете прегледани от хемостазиолог

Имах спонтанен аборт поради плътна кръв. Необходимо е лекарят да предпише терапия за втечняване по време на планирането на бременността и по време на бременност. По време на планирането инжектирах клексан, по време на бременност инжектирах фраксипарин. Само благодарение на тях забременях и издържах

Е, имам факта на отсъствието на бременност в продължение на 4 години и диагнозата "предразположение към наследствена тромбофилия", като се има предвид, че по време на планирането всички изследвания бяха нормални и никой не можеше да разбере какво се случва

Как тогава да се установи тази диагноза? И защо разбраха, че това е причината за безплодието??

Можете да преминете генетичен анализ за определяне на тази тромбофилия, резултатите ще покажат дали тази опция може да се счита за причина за безплодие. В моя случай всички други причини бяха изключени, така че хематологът стигна до заключението, че именно това е повлияло

И как да премахнем този синус

И как да премахнем тази причина ?

Ако говорите за тромбофилия, т.е. разредители на кръвта, те се пият или инжектират преди и по време на бременност. В моя случай има мутирали гени, които обикновено не се проявяват по никакъв начин и по време на бременност могат да повлияят прекалено съсирването на кръвта, затова сега инжектирам Kolya всеки ден

какво е името на анализа - за предаване на тромбофилия ?? някакъв ген ?? може да бъде без посока ?? Моля отговорете!!

Генни полиморфизми за съсирване на кръвта

Бях насочен от моя гинеколог, но срещу заплащане можете да вземете всичко без направление, само хематологът трябва да дешифрира

така че все пак, анализът е платен... Аз ще отида сам, местната Гвинея обикновено ме вкара, смята го за безнадеждно..

Както разбрах, тромбофилията сравнително наскоро започна да се свързва със спонтанни аборти, спонтанни аборти и безплодие и какво точно в моя случай изобщо не се прояви през първата бременност, според анализите всичко беше наред и роди на 35 седмици и след това 4 години посещения на лекари, лечение и вече бях спрял да се надявам, но по някакво чудо и аз забременях сам и веднага те откриха отлепване на яйцеклетката заради това и започнаха да се мушкат в тези гени, в противен случай ще има спонтанен аборт и никой няма да обясни защо (

там. и спонтанни аборти, и фетални отлепвания - всичко е на разположение... и НИКОГА не са били изпращани за този преглед..

и хемостатиограмата се удължава... показва ли се? Обърквам видовете анализи?

Тук няма да ви разказвам, не знам много за такива анализи, но на снимката, която прикачих списък с тези, чрез които те гледат точно ефекта върху гинекологията, в частност, ако те са във вашия анализ, тогава е подходящо. Моята приятелка с два спонтанни аборта също разбра, че поради тромбофилия, така че анализът е необходим

Предадох и генния полиморфизъм и същата диагноза. Също така лекарите преди това не можеха да разберат причината. Нямаше нито една бременност. Забременявате след прием на разредители на кръвта?

И двата пъти по чудо сама забременях, въпреки че не се знае колко бременности са били спонтанни

като цяло този анализ е генетичен?

Дебела кръв

HTML код:
BB код за форуми:

Как ще изглежда?
Държава на майките → Дебела кръв
Момичета, здравей! Искам да попитам - някой диагностициран ли е с това? И как това се отрази на бременността? Изглежда те са намерили причината за моите неуспехи. Бих искал да знам - кой е имал положителни резултати след лечението? Ще бъда благодарен за информацията. Прочетете напълно
+25 Регистрирайте се и получете възможност да оценявате материали, да общувате в коментари и много други! ') "> Регистрирайте се и получавайте възможност да оценявате материали, общувайте в коментари и много други!')"> Олга уфа08.08.2013412361 коментара
Всички рецепти
Рецепти от Povarenok.ruВсички рецепти
Картофи "Горещо.
Страхотно вкусни картофи! А готвенето е лесно.
Повече информация "
Салата от пресни зеленчуци "Glekhurad".
Никога не съм очаквал, че салата от краставици и домати.
Повече информация "
Истински пай Banoffy
Може би, сред всичките ми рецепти (и техния брой.
Повече информация "
Карамел
Вероятно никой няма да спори с мен, че вкусът на варено.
Повече информация "

Коментари

И как намерихте тази причина. Имам плътна кръв, оказа се, че може да се каже само сега. Първите бременности завършиха със спонтанен аборт. и ZB. Тогава 2 протокола за IVF бяха неуспешни, 3 бяха успешни, но приключиха на 36 седмици. цялата бременност е инжектирана с фраксипарин. Сега, след случилото се, ме накараха да отида на хемостазиолог, тя ми нареди да се подложа на изследвания и се оказа, че моят D-димер е над нормата и имам изразена склонност към хиперхомоцистеинемия. Нуждата от фолат е значително увеличена. Предадох гена. предразположение към тромбофилия. Сега ще отида при хемостазиолога какво казва. Знам, че преди планирането е необходимо да се подложите на предварително гравитационно обучение и след това да го наблюдавате на всеки 3-4 седмици. тестове и инжекции. Има момичета, които са раждали и раждали здрави бебета. Имаме нужда от компетентен специалист.

Как намерихте тази причина

и не сте предали коагулацията на етапа на планиране? Изпратиха ме на 19-ти.

И как намерихте тази причина. Имам плътна кръв, оказа се, че може да се каже само сега. Първите бременности завършиха със спонтанен аборт. и ZB. Тогава 2 протокола за IVF бяха неуспешни, 3 бяха успешни, но приключиха на 36 седмици. цялата бременност е инжектирана с фраксипарин. Сега, след случилото се, бях подканен да отида на хемостазиолог, тя ми нареди да се подложа на изследвания и се оказа, че моят D-димер е над нормата и изразена тенденция към хиперхомоцистеинемия. Нуждата от фолат е значително увеличена. Предадох гена. предразположение към тромбофилия. Сега ще отида при хемостазиолога какво казва. Знам, че преди планирането е необходимо да се подложите на предварително гравитационно обучение и след това да го наблюдавате на всеки 3-4 седмици. тестове и инжекции. Има момичета, които носят и раждат здрави бебета. Имаме нужда от компетентен специалист.

Плътна кръв: причини и какво да се прави

Плътната кръв има отрицателен ефект върху състоянието на тялото и е причина за много заболявания, които са потенциално животозастрашаващи. Ето защо е важно да се знаят признаците и да се разберат причините за удебеляване, за да се избегнат усложнения. Как да нормализирате състоянието на кръвта сами?

Снимка: А. М. Цузмер, О. Л. Петришина Биология. Човекът и неговото здраве. Учебник. 26-то изд. - М.: Образование, 2001. - 240 с..

Дебела кръв: причини

Здравето на всеки зависи от състоянието на основната телесна течност - кръвта. В нормално състояние той активно доставя кислород.

Хиперкоагулацията или с прости думи дебела кръв е състояние на прекомерен вискозитет на кръвта. Проблемите със съсирването водят до забавено доставяне на хранителни вещества. В този случай работата на вътрешните органи се нарушава..

Ако подозирате, че може да имате дебела кръв, симптомите могат да ви помогнат да разберете ситуацията. Ето ги и тях:

 • намалено зрение;
 • лесно натъртване;
 • високо кръвно налягане;
 • липса на енергия;
 • анемия;
 • затруднено дишане.

Научният подход доказва, че хиперкоагулацията може да бъде наследена или да се развие поради други причини. Симптомите на плътна кръв също могат да бъдат идентифицирани по наличието на определени здравословни проблеми. Ето какво може да причини:

 • Сериозно заболяване.

Ракът на кръвта кара костния мозък да произвежда много червени кръвни клетки или бели кръвни клетки, което води до удебеляване. SLE или лупусът, който е възпалително заболяване, също е фактор на съсирването. Генетичен мутационен фактор V Leiden. При прекомерна активност на фактора с кръв, това води до удебеляване.

 • Дефицит на протеини С и S.

Защо дебела кръв? Въпросът е в липсата на протеини. В резултат на това хората са склонни към повишени кръвни съсиреци и кръвни съсиреци в млада възраст..

 • Протромбинова 20210A генна мутация.

Най-просто казано, протромбинът позволява на кръвта да се съсирва, но когато дозата му е надвишена в организма, напротив, има предразположение към образуването на кръвни съсиреци.

Защо има дебела кръв и каква е заплахата? Проблемът може да доведе до прекомерна тромбоза, инфаркт или инсулт. Повече информация за тромбофлебита е описана в статията на медицинския източник The British Medical Journal. В допълнение към заболяванията, следните фактори водят до хиперкоагулация:

 • Дехидратация. Когато в тялото няма достатъчно вода, тя отнема течност от съдовете.
 • Почивка в леглото или липса на активност. В такива случаи се нарушава притока на кръв, което води до застой и удебеляване на кръвта..
 • Стрес. Това е, което прави кръвта плътна. Хормоните на стреса свиват кръвоносните съдове и забавят кръвообращението.
 • Бременност. Свиването на тазовите вени по време на растежа на плода също е причина за тромбоза и застой на кръв.
 • Неправилна диета, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Веществата, възникващи в организма по тези причини, водят до образуване на кръвни съсиреци.

Снимка: Л. Голиков Твърде вискозна кръв. Списание за новини Neuezeiten 09 (183) септември 2016 г.

Какво сгъстява кръвта? Допълнителни причини са честата употреба:

 • орехи;
 • бяло грозде;
 • свинско;
 • свинска мас;
 • елда;
 • репичка;
 • граната;
 • бял хляб;
 • банан.

За да коригирате ситуацията и да можете да разредите кръвта, трябва да се придържате към определени препоръки.

Плътна кръв: какво да правя?

Как да постигнете втечняване у дома и да не се притеснявате за здравето си? Първо трябва да решите какво точно имате при този проблем.

Как да разбера дали кръвта е гъста? Надеждните методи се основават на практически опит, затова препоръчвам диагностика в поликлиника. Това включва такива анализи:

 • Хематокрит и пълна кръвна картина. Позволява ви да определите нивото на хемоглобина и общия обем на кръвта.
 • Коагулограма. Позволява ви да определите нивото на съсирване на кръвта.
 • APTT. Открива нивото на плазмата, инхибиторите и други вещества в кръвта.

Ако има признаци на гъста кръв, както и предположенията са потвърдени от тестове, тогава можете да изберете лекарства или да се обърнете към домашни методи. Моите колеги от Университетската болница в Хайделберг твърдят, че гъстата кръв не само води до инфаркти, но и ги предотвратява. Този парадокс е доказан емпирично с помощта на мишки. Повишената плътност на кръвта при животните се определя от големия размер на плаките в съдовете. Смята се, че те са по-стабилни и по-малко застрашени от спукване и нарушаване на кръвообращението..

Ето защо, преди да започнете лечението, трябва да разберете причините за удебеляването на кръвта, както и сложността на съществуващ проблем. Ето какво можете да направите сами:

 • откажете се от тютюнопушенето и алкохола;
 • преминете към здравословна диета;
 • намаляване на нивата на стрес;
 • пийте 10-12 чаши вода на ден.

Ако имате дебела кръв, вашата диета трябва да включва храни с високо съдържание на протеини, аминокиселини и мазнини. Те включват риба, постно месо, зехтин и ленено масло.

Има и храни, които помагат за разреждането на кръвта. Това са чесън, цвекло, домати, ягоди, цитрусови плодове, ябълки, праскови, тъмен шоколад, бадеми. Аз лично бях свидетел как диетичните промени и контролът на витаминния баланс вършат чудеса. При висок вискозитет е важно дневният прием на витамини С и К да не бъде превишен. Не забравяйте да добавите храни, които включват витамин Е в менюто..

Ако не се натъкнете на медицината и традиционните методи, можете да използвате разумен подход за намаляване на съсирването на кръвта. В работата си наблюдавах как простите методи помагат не само за разреждане на кръвта, но и за подобряване на имунитета и общото състояние на организма. Графикът ви трябва да включва спорт, добро хранене и много вода. Може да се получи не само от крана, но и чрез:

 • чай, мляко, сок;
 • плодове и зеленчуци.

Последните доставят не само влага, но и фибри и витамини. Плътната кръв е проблем, който може да бъде разрешен чрез здравословен начин на живот. И ако решите да се обърнете към лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Според експерти сгъстяването на кръвта е опасно за здравето и живота на хората, тъй като може да доведе до инфаркти и инсулти. Както можете да видите, има и опровержение на известните факти. Но ако се чувствате зле, не забравяйте да се придържате към принципите на здравословния начин на живот и да се възползвате.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

 1. Какво е полицитемия вера? // https://www.webmd.com/cancer/polycythemia-vera#1
 2. Кръвта като вашата талия ли е - колкото по-тънка, толкова по-добре? // https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-blood-like-your-waistline-the-thinner-the-better
 3. Защо „дебела“ кръв предпазва от инфаркт //
 4. Повърхностен тромбофлебит (повърхностна венозна тромбоза) //https://www.bmj.com/content/350/bmj.h2039.full

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Дебела кръв!

В първата В са открити хиперкоагулируеми тромбоцити. Всички 9 месеца Инжектиран фраксипарин в стомаха. През последните 7 години след раждането само 2 Б. Може ли дебела кръв да е причина за безплодие?

Прочетете 32 коментара:

Ако паметта ме лъже, Проклова е имала нещо подобно, прочетете за нея

Днес ще отида на хематолог. Просто искам да му задам този въпрос. Имам генетична склонност.

Може би трябва да изпиете нещо, което да се втечни?

Ооо Вероятно също трябваше първо да проверя кръвта за всички тези проблеми, а не за половите хормони, тъй като преди 4 години имах флеботромбоза и тромбофлебит на дълбоки вени, докато приемах ОК (кръвта се сгъсти), проверих вените на доплер ултразвук преди планирането нямаше противопоказания за забременяване, но не мислех за кръв и не съветвах D... Изминаха 6 месеца, реших да проверя хормоните в този цикъл, изглежда, че са в ред според тестовете. Или може би е виновна гъстата кръв? Но при 1-ва бременност, напротив, бях заплашен с следродилно кървене, защото кръв се съсирва лошо през цялата бременност. Нищо, и зачеването, и бременността, и раждането бяха лесни... И сега?

Dilyara, като цяло за това се предписва тромбоза. Но не ви съветвам да вземате нещо сами, можете да нарушите много трудно възстановения баланс в кръвоносната система и къде ще доведе по-късно, обикновено не е известно.
Но тромбозата се предписва на възрастни хора ежедневно и за цял живот..

По време на бременността ми беше предписан курантил за разреждане на кръвта.

Свети, и след бременността бях назначен.

Момичетата, които подозират, че има проблеми със системата за коагулация, трябва да преминат анализ, наречен хемостазиограма + D-димер. Добре, ако вече са възникнали проблеми, трябва да погледнете генетиката, но това не се прави във всички клиники (Полиморфизмът на гените на системата на хомеостазата се нарича още анализ за тромбофилия) - далеч не е евтин анализ, но се прави веднъж в живота. Ако резултатите от теста се окажат незадоволителни, тогава наистина може да се предположи, че това може да е причина за спонтанен аборт В и продължителното му невъзникване (но по-често загуба в ранен етап).

Дашечкина, о, тя вече роди... Когато имаше време))) Поздравления, майко! Когато дойдох на сайта, гледах бременния ви график)) беше просто свеж))

Окси, днес слушах хематолог само на тема гени и тяхното влияние върху моето планиране.. Тестовете дойдоха при мен, когато бях на 5000 (включително общия паспорт), но сега лекарствата са много скъпи за приемане... Така че разходите за тестове са само началото... В моя случай.

„През последните 7 години след раждането само 2 Б.“ това ли е, 2 бременности са били за 7 години? Ако да, какъв стерилитет е??!

Диляра, със сигурност мога да кажа, че гъстата кръв може да е една от причините за неспособността на ембриона да имплантира успешно в матката. Тоест, настъпва оплождане, но няма въвеждане на масика в матката и той излиза заедно с менструацията. Може дори да не знаете какво е било торенето. В такива случаи се предписват устройства за разреждане на кръв, като тромбоза и др. Едно момиче имаше подобна ситуация, тя беше прегледана в продължение на 2 години. Те поставиха диагноза, няма да кажа точно коя, но казаха, че това е на нивото на нейните гени, тенденция към образуване на кръвни съсиреци. И те предписват периодично тромбоза и някаква друга капкомер. Тя вече е родила 3. Така че не е проблем, просто трябва да си намерите добър лекар. Късмет.

Ники, напълно съм съгласен с теб, аз сам дразня Фраксипарин, той е предписан, ако донесеш онези много скъпи изследвания. Между другото, Fraxiparine е най-скъпият агент за разреждане на кръвта, но и той не е панацея, в цикъла на планиране трябва да инжектирате имуноглобулини, така че определено струват доста стотинка, особено ако използвате нормален, например Octagam (не съм като рекалист, просто споделям опита си ), а цикълът на планиране следва един след друг.

Окси, къде държиш?
просто не се казва какво има в хладилника. И наскоро инжектирах кучето с хепарин (за да не замръзне кръвта в катетъра) и то трябва да се съхранява в хладилника.

Oxi и по-евтините аналози на фраксипарин се различават значително по качество?

Окси и имуноглобулини очевидно се предписват, ако се открият антитела, да?

Поддържам Frax при нормални условия, инструкциите казват до 20, добре, мога да имам степен или двойка по-висока, основното е, че помага. Хепаринът не е по-лош от Frax, разрежда кръвта и предотвратява съсирването, но има много странични ефекти от забавено действие. Ако е възможно, Frax е по-добър. И все пак, той се изхвърля на LCD напълно безплатно по време на В на базата на същия генетичен Анализ и хемостиограма с D-димер. Е, поне в Москва Казан също не е най-бедният регион на страната ни, така че отидете да разберете, по-добре е да отидете направо до главата. Факт е, че в началото ще ви е необходима по-малка доза и само една инжекция на ден, но до края на В не само са две инжекции, но и дозата може да се наложи да бъде по-висока.

Имуноглобулините се предписват в различни случаи и са различни. Например с APS (при него също коагулацията е висока) или с Rh-конфликт (анти-Rh имуноглобулин), с лоша имунограма. Всичко зависи от това какво искаме да заобиколим. Всички те се назначават по различно време.

Окси, нали? Това е толкова ценна информация! И тогава вече разбрах, че е някъде около 40 хиляди тегления... Разбира се, засега планирам само, но ще се опитам да го постигна! Едно е да си купите фракс за протокол, друго нещо - за 9 месеца...

Окси, сега вместо фраксипарин ми предписаха дует на весел в капсули. Търся къде да купя по-евтино (също много.. Някъде 2200-2500 струва 50 капсули, тоест за 25 дни).. Но от началото на протокола ще го сменя на Fraxiparine.

Oxi и вие не знаете какви странични ефекти има хепаринът?

Най-важният ефект е, че той премахва замърсяването с калций. Изчерпва всички костни структури и Frax няма толкова лош навик.

Окси, леле.. Нямаме нужда от това... Калцият вече се „изпарява“ по време на бременност

Днес е 16-ият ден от цикъла след менструация и аз се притеснявам за такова нещо, вчера (по време на предполагаемата овулация) се любих със съпруга си, на моменти беше болезнено, особено в някои позиции, те не обръщаха внимание. Вчера всеки ден има малко кръв, днес има повече, а кръвта е някаква прозрачно-кафяво-алена, с характерна миризма, която мисля за риба или нещо подобно. Преди беше така, но кръвта беше кафява и няколко капки. Какво би могло да бъде

Приятел посъветва Диана да пие 35, за да подобри кожата си, а също така има шанс да забременее, след като я отмени. 3 месеца Пийте, 3 почивки. След това отново 3 месеца. Пийте. Но е противопоказано в случай на високи тромбоцити (плътна кръв).Четох, че трябва да пиете Курантил едновременно с Диана, но не знам по каква схема. Още не мога да стигна до лекар. Може би някой е срещал това. Моля, посъветвайте.

Бих искал да апелирам към момичета, които са преживели неразвиваща се бременност. Ако няколко пъти е имало замразяване на ембриона в ранните етапи, това е сигнал за изследване на кръвта за „плътност“. Аз самият имам много тъжен опит: 3 неразвити бременности за 5 години. Проблемът е, че замръзването настъпва на 6-8 седмици, когато ембрионът се прикрепя към маточната кухина. Ако кръвта е плътна, тогава той не получава храна - смърт. А нашите антенатални клиники са регистрирани само за период от 3 месеца. Оказва се, че ZHK не обръща внимание на това, а търси някои инфекции в двойката... Така се оказа, че кръвта ми е била плътна поради генетични промени, но аз дарих гена. Кръвен тест - хематолог е потвърдил всичко, сега се надяваме като вас да забременеете и да родите силно дете.

Момичета, ако тази тема е близка до някого, тогава мога да изложа най-подробните препоръки на моя хематолог от планиране на бременност до 4 месеца. Бременност. Пишете

Бъдеща майка, тук в този блог има много за хемостазата

можете да се консултирате с момичетата по вашите въпроси.

Аскорбиновата киселина разрежда кръвта..))

Диляра, безкрайно съм изненадан от тази фраза: моят приятел ме посъветва да продължа името на това далеч не безобидно лекарство! С вашата диагноза дори не можете да мислите за хормонални контрацептиви! Това е първото нещо. Второ: в Европа Диана вече е отхвърлена в много страни (Германия, Франция), защото са доказани половин дузина смъртни случаи, най-вероятно при жени, които не са преминали достатъчен медицински преглед за предписване на лекарството и са имали проблеми от вашия вид. Поради това като лек срещу акне той вече изобщо не се предписва, забранен! Необходимо е да решавате значителни проблеми не с крак над главата, не с приятел, не на форум, а с компетентен лекар. Съжалявам, написах рязко, но както си мислех.

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Трудности с зачеването: митове за митове

Прегледахме доста популярна статия: „Причини за затруднения с зачеването и митове за зачеването“, публикувана на такива ресурси като baby-days.ru, www.9months.ru, www.babyblog.ru, planirovschizy.narod.ru, forum.mamusik.ru, ovulation.org.ua и други популярни сайтове за бъдещи майки. След като прочетох този текст, имах спешна нужда да кажа на жените - "ДОСТАТЪЧНО ДА ВЯРВАМЕ НА ДУМА ВСЕКИ." И ето защо.

"Причини за затруднения при зачеването и митовете за зачеване"

Според статистиката всяка десета семейна двойка е безплодна, тоест не може да зачене дете без помощта на лекарството. Трябва да се отбележи, че женските болести причиняват безплодие само при 40% от семейните двойки, които не могат да имат дете. В 45% от случаите „виновникът“ е мъж. Останалите 15% падат върху случаи на несъвместимост на организмите на съпрузите, т. Нар. Имунологична форма на безплодие и други, по-редки форми.

Въпреки че текстът е нормален, често срещани думи и фрази, статистика, въпреки че не е известно от какви източници, но това не е от съществено значение.

Случаите на безплодие при жените често се свързват с проблеми или с овулация, фалопиеви тръби, или аномалии на матката, или защото нейната цервикална слуз е безплодна.

Нека се спрем на фразата „или с факта, че цервикалната й слуз е стерилна“. Цервикалната слуз е вещество, което се намира в цервикалния канал, в шийката на матката, през което сперматозоидите проникват по време на овулацията, за което по време на овулацията под въздействието на хормони структурата на цервикалната слуз става по-течна. През останалото време той остава по-дебел, за да предотврати навлизането на инфекции и други „вредители“ в матката. Ето защо по време на овулацията някои жени имат леко бяло отделяне. Извършва се прост анализ за определяне на плътността му. Вероятно в този контекст това означава, че цервикалната слуз лошо насърчава (или възпрепятства) развитието на сперматозоидите и намалява тяхната жизнеспособност.
Дреболия, но съществена.

В някои случаи такива състояния могат да бъдат причинени от хормонален дисбаланс, а понякога това е резултат от всякакви язви или увреждания, причинени от инфекциозно заболяване. Вродените фактори също могат да играят роля.
Проблемите с безплодието при мъжете обикновено са свързани с намаляване на броя на сперматозоидите, произведени от тялото му, или с тяхната нежизнеспособност. Причината може да бъде увреждане на тестисите, вродени дефекти, както и хормонални или имунологични фактори (в тялото на някои мъже се произвеждат антитела, които убиват спермата).

В текста има споменаване от този вид „в тялото на някои мъже се произвеждат антитела, които убиват спермата“. Тук говорим за антиспермни антитела, които не убиват сперматозоидите, а просто им пречат да оплодят яйцеклетката, насърчавайки аглутинацията и пречат на оплождането. Между другото, тези антитела се появяват по-често при жените, отколкото при мъжете, причината за това е, че за тялото на жените сперматозоидите са чужди тела и ако сперматозоидите попаднат в рана на тялото на жената (или в кръвта), женското тяло ще ги възприеме като враждебни и ще се защитава срещу тях. За определяне на антиспермни антитела при мъжете се извършва допълнителен тест като част от спермограмата (MAR тест), за жените има отделен тест (кръв) за антиспермални антитела.

Наднорменото тегло на жената (особено под 50 кг) може да предотврати овулацията. Жената с наднормено тегло често причинява повишаване на нивата на естроген, което води до нередовен цикъл и нарушена овулация.

Отново "липса на тегло" по отношение на какво? И така, жената тежи 47 кг, това е малко тегло, но височината й е 155 см. Тоест за ръста си тя има нормално тегло. Следователно, написано е правилно, но трябва да дефинирате с термини, че има „ПРЕВИСНО ТЕГЛО“. Нормалното средно тегло за жена се определя по формулата РОСТ - 104 +/- 6 кг. Освен това за жени с ръст над 170 см нормата за тегло може да е малко по-ниска.

Самото наднормено или недостатъчно тегло не може да предотврати овулацията. Ако наистина има излишък от тегло (например, ако височината е 165 см, а теглото е 75 кг), това съвсем не е факт, това е причината да не забременеете. Тъй като наднорменото тегло може да бъде САМО СИМПТОМ на всяко ендокринно разстройство, което от своя страна може да повлияе на зачеването. Или може би не. Това важи в еднаква степен за липсата на тегло..

Ако една жена по някаква причина приема или наскоро е приемала антибиотици, те може да са провокирали нарушения в бактериалната флора във влагалището, което може да попречи на зачеването. По принцип е по-добре да помислите за зачеването в края на курса на антибиотици, като се предпазвате от 1-2 цикъла след завършването му.

Всъщност антибиотиците могат и често унищожават бактериалната флора както във влагалището, така и в червата. Това състояние се нарича бактериална вагиноза (вагинална дисбиоза). Как това се отразява на зачеването? Ето как: когато сперматозоидите попаднат във влагалището, те са там известно време и „ОБИЧАТ“ алкалната среда. В състояние на дисбиоза околната среда във влагалището се окислява в по-голяма или по-малка степен и сперматозоидите се чувстват по-зле, толкова по-кисела е средата. И колкото по-лошо, толкова по-слаби са сперматозоидите. Състоянието се спира чрез спринцовка с щипка сода или лекарства с бифидобактерии и лактобацили.

Физиологичният или емоционален стрес може да бъде фактор за забавянето или отсъствието на овулация. Факт е, че стресът засяга функциите на хипоталамуса и хипофизната жлеза, които произвеждат хормони, които стимулират овулацията. Под въздействието на стрес синтезът на тези хормони може драстично да намалее, което води до нарушена овулация. Не бива обаче да се надценява разрушителната роля на стреса - той по-често е следствие от трудности, отколкото тяхната причина..

Всичко е правилно за стреса, но защо. И тъй като стресът причинява увеличаване на хормоните като пролактин (с краткотраен стрес) и кортизол (с постоянен стрес и преумора), които от своя страна влияят на производството на полови хормони. Затова: 1. ПИЙТЕ ГЛИЦИН или ВАЛЕРЯНКА, добре, или по други начини, пазете спокойствието си. 2. Можете да проверите нивото на хормоните на стреса просто като дарите кръв.

Ефектът на кофеина и никотина върху плодовитостта все още не е проучен подробно, но има забележителни доказателства, че тези вещества могат да намалят сперматогенезата, както и да усложнят процесите на оплождане и имплантиране на яйцеклетки. Следователно и двамата партньори трябва да ограничат консумацията на кафе и пушенето и, ако е възможно, дори да се откажат напълно от тях..

Кофеинът в ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА (повече от 1-2 чаши на ден) е наистина вреден, тъй като премахва водата от тялото им, което влияе върху съсирването на кръвта, което от своя страна влияе върху способността (особено ако вече сте склонни към повишено съсирване на кръвта) върху способността на оплоденото ембрион за прикрепване към стената на матката.

Никотинът е много сложен въпрос. В допълнение към факта, че пушенето обикновено е вредно и че намалява способността на белите дробове да абсорбират кислород, не са забелязани други вредни ефекти. Колко ми е тъжно да кажа, въпреки че съм против пушенето.

АЛКОХОЛ не е споменат тук. Жената е засегната само ако пие много (т.е. пияница). Но мъжете, поради продължителността на сперматогенезата, се влияят много силно и дълго време дори върху слабоалкохолни напитки (ОСОБЕНО БИРА, която от своя страна в количествата, в които мъжете могат да я пият;) насърчава производството на женски хормон - естроген, който в от своя страна намалява качеството на спермата и, което е особено неприятно за мъжете, нивото на тестостерон в кръвта).

Изкуствените вагинални смазки често съдържат спермициди, които са вещества, които убиват спермата. Вагинални спрейове и спринцовки влияят върху киселинността на влагалището, което може да затрудни оцеляването на сперматозоидите. В допълнение, спринцовките, използването на вагинални аерозоли, ароматни подложки и тампони и др. може да причини алергични реакции, които убиват сперматозоидите, а също така измиват цервикалната течност, лишавайки спермата от способността да се придвижва до яйцеклетката.

Изключително противоречиво и неточно твърдение. Във всеки случай на опаковката е посочено наличието на спермициди. И със сигурност ароматните подложки, тампоните и алергичните реакции не убиват спермата..

Партньорът трябва временно да се въздържа от посещение на сауна, горещи бани и др., Както и от носене на тясно бельо. Освен това и двамата партньори трябва да се предпазват от хипотермия, да не се занимават със зимно плуване и по всякакъв възможен начин да избягват ситуации, при които може да възникне прегряване или хипотермия на гениталната област..
С възрастта жизнеспособността на яйцеклетката намалява и вероятността от имплантиране на ембриона в маточната стена намалява. Оказва се, че при жени над 40 години почти половината от зачеването завършва с много ранен спонтанен аборт и една жена може дори да не подозира за това. Възрастта на мъжа има много по-малко влияние върху вероятността за зачеване, но има доказателства, че след 25 години способността на мъжа да опложда намалява с 2% на всеки шест месеца.

Не можеш да спориш, че никой от нас не става по-млад с възрастта. Ето защо, за тези над 40, те измислиха IVF.

В по-голямата част от случаите бременността настъпва сама по себе си след повече или по-малко дълъг период на бездетие. Следователно, не трябва да разчитате на този конкретен цикъл, очаквайки, че зачеването ще се случи при първия опит. Не се напрягайте, не се закачайте, не изпадайте в отчаяние. Здравословното, разумно желание за бременност помага за зачеването много повече от интензивно мрачно изчисляване на лелеяни дни, истерики поради настъпващата менструация, обвиняващи се един друг в невъзможност за зачеване.

Всичко е написано правилно, но. Когато чакате ден X, за да видите две ивици, просто НЕ МОЖЕТЕ да се притеснявате, да не се напрягате и да не затваряте. Все едно да не мислиш за розовия слон. Все пак ще мислите, ще слушате усещанията, ще броите дните и подобни неща.

Четем нататък. За митовете.

Митове за зачеването
Мит 1: След ановулаторен цикъл е опасно да забременеете в следващия цикъл, тъй като яйчникът оставя яйцеклетката, която е започнала да узрява преди месец и рискът от хромозомни аномалии се увеличава (тризомия 18 двойки, 21 двойки)?
- Яйцеклетката, след началото на узряването, напуска след 14 дни. Всеки път, когато настъпи овулация, яйцеклетката започва да узрява не в предишните цикли, а 14 дни преди овулацията и през цялото време преди това тя просто е спала като всички останали в яйчниците, така че е останала на същата възраст като всички нейни съседи - възраст самата жена.

Никога не съм срещал такъв мит никъде. Тъй като по правило хората, които са наясно с хромозомни аномалии, разбират анотомия.

Мит 2: Приемането на аспирин преди зачеване увеличава шансовете ви
- Не, не е

По отношение на ефекта на аспирина върху кръвта, той се увеличава. Чрез намаляване на коагулацията, особено с висока скорост на коагулация, той насърчава узряването на оплодено яйце в маточната кухина. Въпреки това, с висока степен на съсирване, т.е. ако проблемът с високото съсирване съществува, тромбо-ASS или Frakisparin се използва за разреждане на кръвта. И ако имате лошо съсирване, аспиринът е повече зло, отколкото добро.

Прочети.
Мит 3: Аспириново хапче, инжектирано във влагалището след полов акт, ще работи като контрацепция
- Аспиринът, разбира се, е най-старото лекарство, но въпреки това не решава всички човешки проблеми.

Да, аспиринът няма да помогне. Бабите са използвали лимон за това.

4 мит: "Късното зачеване" (в края на цикъла) кара плода да се развива необичайно
- Зачеването винаги е навременно. Ако се е случило, тогава е бил най-благоприятният момент за него. Правилното развитие на плода не зависи от времето на зачеването

Зачеването е дълъг процес и се състои от овулация, оплождане и имплантиране (на първия етап). Късното зачеване може да означава късна овулация, т.е. твърде дълга първа фаза на цикъла. Някои специалисти по репродукция смятат, че продължителното узряване на фоликула влияе отрицателно върху неговото качество. Други лекари обаче не мислят така. Няма доказателства, но когато лекуват безплодие, лекарите се опитват да намалят първата фаза на цикъла до средната стойност (около 12-16 дни) и размера на овулационния фоликул до 22-28 mm (по-голям фоликул се счита за неизползваем).
Следователно, късно зачеване - т.е. оплождането на обрасъл фоликул наистина може да причини фетални патологии. Или може би не.
Доказателство бр.

Прочетете.
Мит 5: Невъзможно е да забременеете, ако момичето не достигне оргазъм по време на полов акт.
- Вероятността за зачеване не зависи от оргазма

Спорен. Защото, по време на оргазъм, хормоните се освобождават в кръвта и то в доста голямо количество, което от своя страна засяга половите хормони на жената.

Мит 6: Има безопасни дни (по време на менструация, непосредствено преди, непосредствено след и т.н.)
- Категорична лъжа. Зачеването е възможно всеки ден, календарен метод за контрацепция, както и планиране на бременност, не съществува

Яйцеклетката ЖИВЕЕ 24 ЧАСА след овулация. След това тя умира. И поради тези причини няма да може да оплоди. След попадане в тялото на жената, сперматозоидите могат да останат жизнеспособни 3-5 дни, като са в цервикалната слуз. Те могат да продължат по-дълго, но за това сперматозоидите трябва да бъдат МНОГО добро качество (и със зъби;)). Така че има безопасни дни.

Мит 7: Coitus interruptus е ефективен метод за контрацепция
- Лубрикантът, отделен по време на полов акт, съдържа достатъчно сперма за оплождане

Това определено е мит. Между другото, скоростта на сперматозоидите е 1-2 мм в минута, така че ако лежите тихо няколко часа, те самите могат да пълзят вътре;) (тест за чувство за хумор)

Мит 8: правенето на любов във ваната е невъзможно да забременеете
- Не, това са глупости. Това е просто доста често срещан начин за планиране на бременността..

Съвсем не и ето защо. От горещината качеството на спермата намалява драстично. Така че, банята не е метод за контрацепция. Но и това не допринася за бременността. Друго нещо е какво да наречем баня;)


Не твърдя, че голяма част от написаната статия има смисъл. Но. Повтарям още веднъж, БЪДЕТЕ КРИТИЧНИ към това, което четете, дори в Уикипедия. Дори лекарите не са съгласни по много въпроси..