Необходимостта от изкуствено хранене възниква, когато жената има липса или липса на кърма. Ако детето откаже сместа, е необходимо да се идентифицира и отстрани причината и след това да се установи правилната диета..

Особености на храненето за бебета

Храненето на бебето има много функции, с които ще се сблъска всяка майка. За да се нормализира храненето на трохите, трябва да се имат предвид няколко нюанса:

 • при смесеното хранене е важно да изберете правилната смес, която ще бъде усвоена от тялото на детето;
 • въвеждането на допълващи храни трябва да става на етапи, редуващи се с кърма или адаптирано мляко;
 • преди да въведете нови храни в диетата, трябва да се консултирате с педиатър;
 • съставът на сместа се избира, като се вземат предвид нуждите и характеристиките на трохите;
 • при изкуствено хранене и допълнително хранене се изисква по-малко храна, отколкото при кърмене;
 • няколко различни храни не могат да бъдат въведени рано наведнъж, тъй като тялото на детето няма да има време да се адаптира, което ще доведе до алергии.

По време на прехода от кърмене към изкуствено хранене, бебето може да има изрязани зъби, проблеми с корема и други причини, поради които детето може да откаже формулата на 3 месеца или по-късно.

Специалист ще ви помогне да определите конкретната причина.

Защо детето отказва да яде сместа?

Има редица причини за капризно поведение, отказ от храна:

 1. Хлапето не е гладно. Формулата отнема повече време за смилане от майчиното мляко. Абсорбцията може да отнеме до 6 часа, така че при готвене е важно да се спазва дозировката на сухо вещество, почивки между храненията в зависимост от възрастта.
 2. Грешна доза. Излишното сухо вещество по време на готвене може да доведе до повреда. За разреждане може да се използва само вода.
 3. Вкус. Бебето може просто да не харесва вкуса на сместа, особено в началния етап на хранителната промяна. Трябва да се опитаме да заменим марката. Производителите предлагат огромен асортимент, сред които Nutrilon, Nan, Similak и др., Са се доказали добре..
 4. Бебето помни миризмата на майката, вкуса на млякото й, чувството за сигурност по време на кърмене. Отначало си струва да нахраните бебето на ръце, така че да не изпитва безпокойство, но не и по време на сън.
 5. Чувствам се зле. Зъбите, коликите, инфекциозните и вирусни заболявания, последните ваксинации причиняват болка, оказвайки негативно влияние върху процеса на хранене. По това време е необходимо да се осигури на трохите обилна напитка..
 6. Отрицателни емоции. Ако запознаването с бутилката беше придружено от неприятни емоции, тогава детето започна да отказва сместа, без да иска да повтаря негативните моменти.
 7. Лошо зърно. Дупката в зърното трябва да е такава, че бебето да не запушва, да не полага големи усилия.
 8. Примамка. Въвеждането на нови храни може да доведе до отказ от формулата, тъй като калориите в храната за възрастни са достатъчни, за да наситят тялото на детето.

Може да има и други причини за отказ на бутилката. На този етап е важно да бъдете чувствителни към всякакви промени в поведението..

Болести, при които детето не иска да яде сместа

Ако детето откаже да яде сместа на 5 месеца, докато се притеснява, започва да плаче, не спи добре, помислете за здравето му. Причината за отказ на храна може да се крие в лошо здраве:

 1. Лошо храносмилане. Повишеното производство на газ, лошо храносмилане в ранна детска възраст може да доведе до болка. Това може да е следствие от преяждане, неспазване на съотношението сухо вещество / вода. Организмът на детето не може да обработи големи количества протеини, съдържащи се в неправилно приготвена формула.
 2. Възпаление на лороргана. Ангината се влошава при преглъщане, процесът на смучене се отделя от неприятни усещания в ушите. Ако бебето плаче по време на процеса на хранене, температурата му се повишава - това е сигнал за посещение на лекар. Запушването на носа, млечница, стоматит също могат да причинят дискомфорт по време на хранене..
 3. Анатомични характеристики. При къс френ на езика смученето на бутилката е трудно. Изисква се медицинска помощ.

За да възстановите апетита на бебето, трябва да се консултирате с педиатър, за да установите причината. Самолечението може да влоши ситуацията.

Как да настроите храненето

Храненето при поискване е приемливо за кърмене, но за хранене с адаптирано мляко трябва да се определи режим. Сместа има повече калории и отнема повече време за смилане. Минималният интервал между храненията е 3 часа.

За да не навредите на тялото на детето, струва си да спазвате дозировката, посочена на опаковката на храните. Там са предписани пропорциите за разплод, препоръчителното количество в зависимост от възрастта. Сместа се приготвя непосредствено преди употреба..

С всеки месец обемът на едно хранене, интервалът между храненията се увеличава. За да улесните бебето да понася почивките, е необходимо да го разсейвате с игри, разходки, занимания. Навикът на новия режим ще се появи след 3-4 дни.

Изкуственото хранене включва въвеждането на допълнителни храни на 4 месеца. След още 3 месеца режимът на бебето включва 5 хранения на ден, сутрин, през нощта - под формата на смес. Обемът на дневната консумация на вода е равен на една порция от сместа. От 4 месеца към диетата се добавя билков чай, компот.

Препоръки по месеци

Месец1234пет678девет10-месечна година
Обем на смес за време (ml)9090105130135-175150-210170-245170-245175-250170-250
Дневна доза (ml)720720735780790-900820-900910-1000940-1000950-1000950-1000
Брой хранения88765-65-65-65-64-54-5

Започвайки от шест месеца, дете на изкуствено хранене се инжектира с малко количество допълнителни храни (плодови пюрета, зърнени храни). Ако детето откаже формулата на възраст от 6 месеца, тогава си струва да намалите броя на храненията, допълнителни продукти. При правилната организация на диетата бебето ще получи необходимото количество витамини и минерали за възрастта си.

Детето отказва да яде сместа: основните причини

Храненето на бебето с кърма му осигурява необходимите витамини, минерали, антитела за борба с инфекциите и други хранителни вещества. Но какво да правим, когато стане недостатъчно или възникнат ситуации, когато кърменето стане невъзможно. Сместа идва на помощ. И тук обаче възникват проблеми - някои деца могат да откажат да го пият веднага или след известно време. Тази ситуация не трябва да се пренебрегва от родителите, важно е да се определи и отстрани причината за отказа.

Характеристики на храненето

Изкуственото хранене на бебета има много нюанси, с които ще се сблъска всеки родител. Следователно, за да го нормализирате, трябва да вземете предвид следното:

 • изберете храна според характеристиките, нуждите, възрастта;
 • правилно прехвърлете детето към сместа;
 • използвайте само висококачествени бутилки за зърна;
 • спазвайте техниката на готвене, режим на хранене, размер на сервиране;
 • въвеждайте допълващи храни постепенно, редувайки се с изкуствена смес.

По време на прехвърлянето на бебето на изкуствено хранене, той може да има млечни зъби, да притеснява корема (чревни колики) или други причини, поради които може да откаже да яде или да не пие сместа.

Неправилна организация на храненето

Често децата отказват храна, тъй като я получават в прекомерни дози или често. Изкуствените заместители на майчиното мляко се усвояват от тялото на детето по-дълго, следователно такова хранене трябва да се извършва стриктно по график - веднъж на 3-4 часа (в зависимост от възрастта).

През първите шест месеца от живота, децата, хранени с адаптирано мляко, се хранят веднъж на всеки 3 часа. След 6-8 месеца можете постепенно да започнете да преминавате към четиричасова почивка. Количеството порция, която може да се дава наведнъж, зависи от възрастта на бебето и се регулира от Световната здравна организация. Освен това се изисква правилно приготвяне на сместа, без да се увеличава броят на мерителните лъжици, като по този начин се опитва да я направи по-задоволителна..

Може би, ако бебето не бъде хранено правилно с адаптирано мляко, през първите дни храносмилателната му система ще се справи с големи обеми. Но тогава ще има проблеми:

 • намален апетит (не пие докрай или изобщо отказва храна);
 • подуване на корема (неразградените хранителни влакна причиняват образуване на газове);
 • колики (повишената ферментация в червата причинява дискомфорт, болезнени усещания);
 • нарушение на червата (диария, запек).

По време на периода на въвеждане на допълнителни храни, детето може да яде по-малко количество от сместа поради употребата на нови продукти (картофено пюре, зърнени храни, кисело мляко, извара, бисквитки, чай). Освен това сладките напитки и леки закуски намаляват апетита, затова е препоръчително да ги ограничите. Много често някои деца, които са получавали допълнителни храни от дълго време, започват постепенно да изоставят изкуствените адаптирани храни..

Не харесвам вкуса

Храната може да не е подходяща за вашето бебе, дори и да е най-добрата. Всички смеси са почти идентични по състав и са произведени в съответствие с необходимите стандарти за качество, но вкусът им може да варира значително. Някои деца с удоволствие ядат сместа, придобита от родителите си. Други, напротив, може да не харесат вкуса, миризмата му и естествено ще откажат да го ядат..

За щастие, сега в магазините има голям избор от тези продукти, така че лесно можете да изберете оптималния за малко гурме..

Също така някои деца отказват сместа поради банална причина - дава му се или прекалено топла, или студена храна.

Все още не е гладен

Изкуствената смес е достатъчно хранителен продукт, за храносмилането на който тялото на бебето отделя много време и енергия, за разлика от майчиното мляко. Следователно той може да откаже да го яде, тъй като просто още не е гладен. В този случай не трябва да се притеснявате, трябва да спазвате интервала между храненията - веднъж на всеки 3-4 часа.

Понякога се наблюдава намаляване на апетита поради характеристиките на организма, когато малко количество храна е достатъчно за насищане. Също така, отказ може да възникне на фона на променящото се време или климат.

Въвеждане на допълващи храни

По време на въвеждането на нови продукти в диетата бебето може да откаже да яде сместа поради факта, че на фона на вкусно картофено пюре, зърнени храни, кисело мляко, извара, то просто става безвкусно.

В този случай педиатърът може да препоръча смес, която е по-подходяща за възрастта и здравето на бебето..

Никнене на млечни зъби

Този период е болезнен, често придружен от диария, висока температура, прекомерно слюноотделяне и нарушение на съня. Бебето става капризно, венците му се зачервяват и подуват, което реагира на всяко докосване с болка. Ето защо, ако той започне да се храни зле, докато се наблюдават всички симптоми на никнене на зъби, майката трябва да се опита да облекчи неговото благополучие.

На някои бебета им помага специален гризач с течност против замръзване вътре. Трябва да се охлади предварително, като се постави във фризера за 2 часа, след което се предлага на бебето. Студът ще помогне за облекчаване на болезнени, сърбящи усещания от венците. Но най-ефективен за никнене на зъби се счита за анестетичен гел (например, Kamistad, Kalgel), съдържащ лидокаин. Той предизвиква изтръпване чрез намаляване на болката. Инструментът се използва само след консултация с лекар..

Обикновено след пробив на зъб апетитът на детето се възстановява..

Чревни колики

Ако бебето откаже млечната формула, докато крещи силно, навежда се и свива краката си, тогава може да го боли корема. Чревните спазми (метеоризъм) са често срещани и могат да бъдат резултат от:

 • незрялост на храносмилателната система (количеството ензими, необходимо за смилане на храната, все още не е достатъчно);
 • въздух, постъпващ в тялото в резултат на неправилно подбрани зърна за бутилката;
 • неспазване на пропорциите по време на приготвянето на сместа;
 • прехранване;
 • дисбиоза, чревна инфекция.

В случай на тежки чревни колики при дете, лекарят ще предпише лекарство (Plantex, Espumisan, Baby Calm, чай с копър, копър вода), за да облекчи състоянието му..

Възпаление в УНГ органи

Стоматит, тонзилит, млечница, отит на средното ухо по време на смучене и поглъщане на храна само усилват болезнените усещания при детето. А при ринит възникват затруднения с дишането, следователно настъпва отказ от храна. Бебето трябва да се покаже на лекаря за диагностика и лечение..

Кратък френум на езика

Проблеми с храненето могат да възникнат от къса язвичка на езика (анкилоглосия) при бебе. В този случай е необходима консултация със зъболекар и хирург. Ако диагнозата бъде потвърдена, вероятно е необходима операция. Операцията е проста и не изисква анестезия.

Неудобно зърно

Неправилно монтираното зърно може да повлияе на загубата на апетит на детето. Предлага се в различни размери и видове. Стандартното зърно следва формата на майчината гърда за по-естествено изживяване с хранене от шише. Съществуват и специални ортодонтски форми, които предотвратяват поглъщането на въздух. Тези зърна се различават по броя на дупките и се избират според възрастта. Ако не е избран правилно, тогава бебето ще се задави или обратно, ще се умори поради факта, че сместа тече бавно. Следователно е възможно спиране на тока..

Така че, има достатъчно причини, поради които детето отказва формулата. Педиатърът ще помогне да разбере какво точно е причинило това, който ще проведе преглед и ще предпише терапия, ако е необходимо. Проблемът не може да бъде пренебрегнат, в противен случай отказът от храна заплашва загуба на тегло и здравословни проблеми.

Кърмачето отказва формула: причини и какво да се прави

Най-здравословната и вкусна храна за бебе е кърмата. Понякога обаче се случва кърменето да стане невъзможно. В този случай родителите трябва да използват млечни формули, които им позволяват да осигурят на бебето всички хранителни вещества, необходими за неговото развитие и растеж..

Един от най-честите проблеми, с който родителите на бебето трябва да се сблъскат, е отказът на бебето от адаптираното мляко. Разбира се, родителите започват да се притесняват и да се притесняват, защото според тях детето остава гладно или е тежко болно. Какви са причините, поради които бебето отказва да яде, и как да поправим ситуацията, ще разгледаме.

Защо детето не яде?

Всъщност може да има много причини за отказа на бебето да яде. Експертите препоръчват, първо, да се справят с въпроса: детето наистина не иска да яде или не може да го направи поради неблагоприятно физическо състояние. Бебето може да откаже бутилка храна в следните случаи:

• Най-честата причина за отказ на адаптирано мляко е, че бебето ви все още не е гладно. Факт е, че изкуствената формула е по-хранителен и задоволителен продукт в сравнение с майчиното мляко. В допълнение, храносмилателната система на бебето трябва да отделя много повече време и усилия за смилането на такава храна, отколкото за обработката на лесно смилаемо майчино мляко. Следователно детето отказва да яде, тъй като все още не е гладно, а майката няма абсолютно нищо, за което да се притеснява. Просто трябва да спазвате интервала между храненията, който е приблизително 3-4 часа. Освен това, колкото по-стара е възрастта на бебето, толкова по-голям може да бъде този режим, тъй като с възрастта на храненето става по-рядко, увеличава се само количеството консумирана храна. Ако бебето се държи спокойно, не е капризно и не плаче, тогава не бива да го насилвате да яде нова порция, когато се чувства сито от предишното хранене, гладно здраво дете няма да откаже храна.

• Физиологичното намаляване на апетита на детето може да се дължи на индивидуалните особености на организма, когато е достатъчно то нормално да насища по-малък обем храна. Възможно е допълнителното хранене по време на кърмене да е излишно. Лошият апетит при кърмачетата може да се дължи на намаляване на нуждите от калории при промяна на климатичните или метеорологичните условия.

• Когато се появят допълнителни допълнителни храни в по-напреднала възраст, бебето може да откаже сместа, която е станала безвкусна в сравнение с вкуса на новите продукти. В този случай лекарят може да препоръча други формули, които са по-подходящи за възрастта и здравето на бебето..

• Вероятно всяка майка знае, че никненето на зъби е доста труден и болезнен процес. Това състояние в повечето случаи е придружено от висока температура, диария, болка, повишено слюноотделяне. Бебето става неспокойно, започва да бъде капризно, сънят му се влошава. Бебето изпитва специални мъки поради болезнеността на венците, които реагират на всяко докосване, докато смученето болезнеността само се засилва. Ако детето ви откаже любимите си храни, тогава е напълно възможно скоро да стане собственик на нов зъб. Основното нещо в този случай за родителите е да изчакат този труден период, опитвайки се да облекчат страданията на бебето възможно най-много. Ако бебето остане поне частично кърмено, ще бъде много важно да продължите да кърмите. След излизането на зъба апетитът ще бъде възстановен..

• Детето не харесва вкуса на сместа. Дори най-добрият микс може да не работи за вашето бебе. Въпреки че съставът на смесите е в съответствие с приетите стандарти, вкусът им може да варира значително. За някои сместа е перфектна, но друго дете ще отхвърли вкуса или миризмата. За щастие сега има огромен избор от тези продукти - от голям брой смеси, от които в момента са представени над 70 вида, е напълно възможно да изберете тази, която е оптимална за вашето бебе. Ако детето вече се е влюбило в някаква храна, не трябва да експериментирате и да купувате различна смес, подобни промени може да не харесат детето ви. Между другото, може би бебето не е доволно от физическите характеристики на храната - предложили сте му твърде студена или много топла храна.

• Неудобното зърно може да повлияе на отказа на детето да яде. Стандартното зърно следва формата на женското зърно за по-естествен процес на кърмене. Специалните ортодонтски зърна не позволяват на бебето да поглъща въздух, докато суче. Също така зърната могат да се различават по броя на дупките и тяхното местоположение, както и по формата, разработена за използване на различни видове храни - смеси, течни зърнени храни, сокове. За много малки бебета на възраст под 3 месеца са предназначени зърната с три дупки, за по-големите бебета има 4 дупки в зърната. Затова разгледайте по-отблизо как се храни бебето - може би се задушава от сместа, или поглъща въздух, или не може да смуче, защото дупките са твърде малки или не са достатъчни. В този случай причината за отказа на бебето да се храни е неадекватността на зърното към неговите нужди. Ако не можете да вземете решение за избора на зърно, консултирайте се със специалист, който ще ви помогне да изберете този артикул, който ще отговаря на възрастта, вида на храната и индивидуалните характеристики на бебето..

Отказ на сместа поради здравословни проблеми

В случаите, когато детето ви откаже сместа, докато проявява тревожност, започва да бъде капризно, плаче, тогава причините за това може да са здравословни проблеми на бебето:

• Бебето има болки в корема. Например, газове или лошо храносмилане причиняват болка, която е много често при кърмачета. Това състояние може да бъде предизвикано от нарушаване на пропорциите при приготвянето на сместа, неправилно приготвяне или обичайното преяждане. Ензимната система все още не може да се справи с обработката на голямо количество протеин, ако концентрацията на компонентите в приготвената смес е увеличена. Не забравяйте да се придържате към всички препоръки за дозиране на съставките на продукта. Намаленият апетит може също да провокира развитието на алергични прояви към всякакви компоненти на сместа. В този случай трябва да изберете друг вид храна.

• Възпалителен процес в УНГ органи. При сучене болката в гърлото само се усилва, боли бебето да поглъща храна. Движението на челюстта по време на смучене и преглъщане също влошава болката в ушите, ако имате отит на средното ухо или други медицински състояния. Ако бебето има висока температура, то плаче, особено когато суче, трябва да се покаже на лекаря.

• Други заболявания също могат да се превърнат в проблем за нормален прием на храна: стоматит, млечница, настинки, при които поради наличието на хрема бебето е трудно да диша, защото при сучене дишането през устата е просто невъзможно.

• Невъзможността да суче се появява при някои анатомични патологии - например поради късата френума на езика, което значително усложнява този процес. В този случай се изисква и консултация със специалист..

Ако сте се опитали да премахнете всички възможни причини за липсата на апетит на вашето бебе, но ситуацията не се е променила, не бива да се самолекувате и да се надявате, че проблемът ще бъде решен от само себе си. Свържете се с педиатър, който ще прегледа бебето и ще установи причината за проблема и, ако е необходимо, предпише подходящо лечение.

Какво да направите, ако по време на смесено хранене бебето не се храни и отказва формулата

Ако детето откаже млечната формула, майката трябва да внимава. Вероятно има някои проблеми в тази ситуация. Как да разберете тази ситуация за млада майка, трябва да разберете подробно, тъй като нискокачествените компоненти на продукта, вкусовите свойства, болестите на децата са често срещани явления, които трябва да бъдат разгледани незабавно.

Характеристики на процеса на хранене

Процедурата за хранене на бебе винаги е свързана с редица нюанси. На всички тези точки трябва да се обърне специално внимание, тъй като всяка кърмеща жена може да се изправи срещу тях:

 1. При смесено хранене се изисква да се изберат подходящи продукти за бебета (тялото трябва да приема и усвоява храната).
 2. В млада възраст допълнителните храни и хранителните добавки се въвеждат постепенно, като винаги се редуват с кърменето.
 3. Преди да въведе нови продукти в диетата на бебето, майката се препоръчва да се консултира с лекар..
 4. Смесите се избират въз основа на здравето на детето и хранителните нужди.
 5. Храната за възрастни има по-високо съдържание на калории, което прави децата по-бързо сити.
 6. Не трябва постоянно да експериментирате с предоставените продукти, тъй като младото тяло не се адаптира бързо към различните вкусове.

По време на преминаването към друга диета (отказ от кърмене), бебетата започват да режат зъбите си, а освен това може да се появи лошо храносмилане и други причини, които допринасят за отказа от хранене. Точната причина може да бъде извикана само от специалист, след като е извършил подходящ преглед.

Не се препоръчва на младите майки сами да търсят изходи от ситуацията, тъй като това може само да влоши ситуацията и впоследствие да повлияе на здравето на бебето.

Причини за проблема

Ако бебето не се храни зле с формулата, тогава има проява на определен дефицит. Помислете за основните причини, поради които бебето може да се храни зле:

 • в тялото на детето има вродени особености, които възпрепятстват възприемането на храната за възрастни;
 • ухапването на бебето не позволява хранене през зърното или този елемент е неудобен и трябва да го смените;
 • има проблеми с дихателните пътища или лош апетит (храната за възрастни е по-питателна);
 • сместа съдържа неестествени или некачествени компоненти, поради което тялото отхвърля храната;
 • бебето има метеочувствителност, поради което се проявява наличието на слаб апетит;
 • бебето е много любопитно, което не му позволява да консумира и усвоява добре храната;
 • има болка в корема поради заболяване или лошо храносмилане при преминаване от кърма към адаптирано мляко;
 • има и други заболявания на тялото, които са причина за отказ от здравословна диета;
 • зъбите се прорязват, което причинява болезнени усещания, които провокират отказ от ядене.

Често недоносените бебета отказват да ядат млечна формула или други продукти за възрастни, тъй като тялото им има забавяне в развитието поради ранно раждане.

Ако детето се храни зле, подобна ситуация трябва да предупреди майката и да провокира да идентифицира истинската причина за отказ да яде млечна формула (това често изисква консултация със специалист).

Вродени черти

Растящото тяло на бебето изисква подходящо внимание при хранене, тъй като често се появяват вродени черти, които не му позволяват лесно да възприема храна, различна от майчиното мляко. За да се справите с такива ситуации, трябва да имате търпение, тъй като преходът към смеси е разтегнат.

Също така се изисква предварително консултация с лекар за отсъствие на вродени заболявания..

Ако бебето е напълно здраво, това сигнализира за необходимостта от по-продължително хранене. Също така вродените характеристики на тялото на детето включват наследствени фактори, които се предават от бащата или майката на генетично ниво и се проявяват от ранна възраст. точно да изберете продукти за хранене.

Неудобно зърно

Ако бебето често отказва бутилката с адаптирано мляко, причината може да се крие в наличието на неудобно зърно.

Тук са очевидни следните проблеми:

 • бебето има неправилна захапка;
 • твърде голяма дупка в зърното;
 • след НВ (кърмене) детето не може да отбие от гърдата;
 • зърното е направено от материал, неприятен за бебето;
 • зърното е твърде твърдо за ухапване на бебето.

За да разрешите този проблем, трябва да смените устройството за подаване. Препоръчително е първоначално да закупите няколко различни зърна, за да определите кой е по-добър за хранене. Като правило отказът на децата да ядат в такива ситуации е налице, ако вече е извършено хранене и бебето не е много гладно.

Лош дъх, лош апетит

Ако новороденото не се храни добре, майката трябва да обърне внимание на дишането му. Това може да е основната причина за спиране на тока. Проблемите с дихателните пътища обикновено сигнализират за наличие на вродено разстройство или за наличие на инфекция. Най-често, ако тези два симптома са налице, те задължително се допълват от други признаци. Бебето може да има висока температура, чести позиви за използване на тоалетната, отхвърляне на храна. Ако този симптом бъде открит, жената трябва незабавно да посети лекар, тъй като може да се наложи лечение на дете.

Нискокачествена храна

Когато кърмят, майките трябва редовно да следят качеството на храненето, осигурено за децата им. Ако бебето внезапно спря да яде сместа, това може да означава следното:

 • продуктът се е влошил след изтичане на срока на годност;
 • сместа включва продукти, които се абсорбират слабо;
 • има изкуствени, а не естествени съставки;
 • бебешката храна се е влошила поради неправилно съхранение;
 • съставът на компонентите на сместа се е променил.

Всички тези точки могат да бъдат проследени, ако при покупка се обърне внимание на датата на производство, както и на компонентите, включени в състава. Ако приготвяте сместа сами, трябва да обърнете внимание и на качеството и свежестта на използваните продукти. Тялото на бебето не възприема веднага новите вкусове, поради което в началните етапи на въвеждането на други продукти децата често отказват храна.

Метеочувствителност

Хлапето се храни зле - това може да означава промени във времето, тъй като не всички млади организми са силни и устойчиви на промени в атмосферното налягане. Този момент обикновено се наследява. Ако в семейството има предци, които усещат промяната в метеорологичните условия, тогава има възможност за предаване на тази функция на детето.

Когато се установи такъв проблем, майката трябва да наблюдава апетита на детето в различни дни, когато времето се променя. В случай, че промените се отразят в апетита на децата, може да се обърне към промени в налягането или температурата. Ако проявата не зависи от времето, трябва да потърсите друг проблем и също така да се свържете със специалист.

Любопитство

Повишеният интерес на децата също може да доведе до отказ от храна. Ако бебето периодично не приема храна, докато неговата игривост и весело настроение са видими, тогава любопитството може да се превърне в следствие от отказ от храна. В този случай няма други симптоми и в момента, в който детето огладнее, то самото ще пита, ще яде и няма да бъде капризно.

Болки в корема

Ако бебето не иска да яде, докато е непрекъснато капризно, има вероятност да има болки в корема.

Причините за проявата на болезнени усещания са както следва:

 • Лошо храносмилане (честото хранене често води до лошо храносмилане, което причинява болезнени усещания);
 • излишък от хранене (децата се нуждаят от определено количество калории, техният излишък може да се прояви като коремна болка);
 • наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт (тялото на детето е уязвимо, поради което всяко заболяване се проявява бързо);
 • чести изпражнения или повръщане (тези естествени прояви също могат да причинят коремна болка).

В случай на болка бебето ще се държи капризно, също ще се появи намаление на апетита и честа липса на настроение. Освен това болките в корема често причиняват висока температура..

Проявата на такива симптоми е причина незабавно да се свържете със специалист за преглед и консултация, след което е необходимо да балансирате бебешката храна.

Болести, които допринасят за отказ от храна

Редица заболявания могат да накарат детето да откаже да яде. Нека разгледаме основните проблеми, които могат да бъдат причина за нарушението на приема на храна:

 • инфекциозни, настинки и вирусни заболявания;
 • нарушения в храносмилателната система;
 • патология на вътрешните органи на детето;
 • промени в кръвоносната система;
 • изразени дефекти на захапката и челюстта.

За всяко отделно заболяване е характерно наличието на редица симптоми, сред които има и отказ от ядене. Майките трябва незабавно да се консултират със специалист и също да покажат бебето за преглед.

Зъбите се режат

Друга причина за отказ от храна е появата на млечни зъби. Както знаете, през този период от време бебето трябва да изпитва сериозна болка. Този естествен процес е придружен от редки ястия. За да може бебето да не отслабва, както и да получава необходимото количество калории, се изисква да го храните по-често.

Също така по това време трябва периодично да посещавате лекар, за да изключите появата на други заболявания. Освен това специалистът ще следи за правилния растеж на зъбите и развитието на захапката на бебето..

Други причини

Има и други проблеми, ако бебето не се храни добре. Липса на настроение или временен дискомфорт. Тези моменти водят до временно прекъсване на храненето. При такива обстоятелства се откриват само временни откази, които не се характеризират с периодичност и редовност, поради което майката не трябва да бие тревога и незабавно да потърси съвет от специалист. Допълнителни симптоми също не се появяват тук. Когато обаче има характерна честота при наличие на лош апетит, се препоръчва бебето да се покаже на лекаря за извънреден преглед..

Проблеми при слаби недоносени бебета

Ако детето се роди преждевременно, това може да се наблюдава от неговото развитие и липса на тегло. Често се случва такива деца да отказват храна, както и да са капризни..

Те имат следните проблеми:

 • тенденция към постоянни прояви на заболявания;
 • слаба имунна система;
 • чувствителност към промени в метеорологичните условия;
 • периодична липса на настроение и апетит;
 • чести естествени движения на червата;
 • липса на интерес и любопитство;
 • тялото не възприема повечето от смесите.

Подобни проблеми не са характерни за всички недоносени бебета, но се появяват доста често, поради което по време на ранно раждане майката трябва по-често да показва бебето си на специалист. Недоносените бебета изостават в развитието от връстниците си, поради което за тях е избрана отделна диета, за да може тялото да укрепва по-бързо.

Какво да правим в такива ситуации

Ако бебето не се храни добре или често няма апетит, майката трябва да обърне специално внимание на това и да разбере ситуацията.

Като правило в такива случаи си струва да направите следното:

 • редовно наблюдавайте здравето на бебето;
 • хранете бебето по-често, като използвате адаптирано мляко;
 • изберете продукти с по-високо качество;
 • изберете смес, която е по-подходяща за вкуса на бебето;
 • консултирайте се редовно със специалист;
 • извършват рутинни прегледи на детето;
 • ако е необходимо, провеждайте терапевтични мерки;
 • за предотвратяване на заболявания и лошо храносмилане.

Ако майката редовно се придържа към тези препоръки, тогава няма да има затруднения с храненето на бебето, тъй като то ще расте силно и здраво, докато редовно яде количеството храна, необходимо за неговата възраст.

Здравето на детето пряко зависи от правилното хранене; кърмещата жена трябва да предприеме отговорен подход към решаването на този проблем, тъй като в ранна възраст организмите на децата са слаби и се нуждаят от подходящи грижи.

Честота на подаване

Храненето на бебето с адаптирано мляко се извършва стриктно по часовник, както и майчината гърда. Между всяко хранене трябва да се поддържа период от 3-3,5 часа. Бебето трябва да се храни 6-7 пъти на ден, което допринася за нормалното развитие. Ако децата отказват да ядат, храненето не трябва да се отлага. Мама също трябва да носи на бебето бутилка на час.

Обикновено колко често се храни бебето ви зависи от следните фактори:

 • нивото на развитие на детето;
 • възрастта, която бебето е достигнало след раждането;
 • тегло, както и апетита на бебето;
 • консумираното количество от продукта на хранене;
 • препоръка на лекар.

Имайки предвид тези точки, диетата се изгражда и поддържа след прехода от кърмене към използване на адаптирано мляко за кърмачета от шише..

Майките трябва да се придържат към хранителната диета, тъй като развитието и здравословното състояние на децата пряко зависи от това..

Продължителност на храненията

Изчисляването на количеството формула за еднократна консумация от дете се основава на редица фактори. Помислете за основните моменти, на които трябва да обърнете внимание при изчисляване на продължителността на хранене:

 • възрастта на детето, което се храни;
 • броят на калориите, присъстващи в сместа;
 • апетита на бебето (колко бързо се храни бебето);
 • време на хранене на бебето с адаптирано мляко;
 • теглото на бебето, което се храни;
 • наличие или отсъствие на здравословни проблеми;
 • препоръки за специалисти по хранене.

При изчисляване на периода на хранене се изисква да се вземат предвид всички горепосочени точки, което ще създаде оптимална диета, когато бебето получава максимално хранителни вещества за тялото.

Времето за хранене за здраво дете е 10-15 минути, ако предписаното количество храна свърши по-рано, тогава храненето спира до следващия прием на сместа.

Използване на слинг

Тук говорим за тъканно устройство, което ви позволява да движите бебето, докато се симулира кърменето, което има благоприятен ефект върху храненето на деца с млечни формули. Още с раждането и първото хранене бебето свиква с ръцете и гърдите на майката. В същото време слингът създава имитация на майчина подкрепа и кърмене, което позволява на бебето да приема по-добре предоставената храна за хранене..

Нека разгледаме основните предимства на слинг:

 • бебето бързо преминава към адаптирано мляко;
 • детето по-уверено възприема нови вкусове;
 • майката няма нужда да издържа детето;
 • адаптацията позволява на майката да взема по-малко участие в храненето.

Въпреки положителните качества на устройството, често не се препоръчва използването му, тъй като децата бързо свикват да поддържат и впоследствие, без него, те могат да бъдат капризни и да отказват да ядат.

Почивка на мама

В периодите между храненията, които са 5-7 пъти на ден, майката може да си вземе почивка и да си почине. За да направите това, трябва да поставите бебето да си почине или да прехвърлите надзора върху него на друг човек. При кърмене е необходима почивка за жена, особено ако пълният отказ от кърмене не е пълен..

Почивката ви позволява да приемате храна сами, както и да избягате от постоянните грижи и поддържане. Препоръчително е да следвате редица съвети в процеса:

 • по време на почивките мама трябва да се разсейва от странични неща;
 • почивка е необходима, за да може млякото да се възстанови по-добре;
 • трябва да обърнете внимание на личното хранене.

Също така, между храненията, майката има възможност да се занимава с домакински задължения. Освен това, по време на тези почивки се приготвя нова формула за следващото хранене..

Ако жената не си дава почивка, това също може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето, тъй като в ранна възраст децата и техните майки имат невидима връзка.

Нощно хранене

В млада възраст, за бързо развитие и растеж, тялото на бебето се нуждае от постоянно хранене. Поради това едно хранене трябва да се извършва през нощта. Когато децата достигнат определена възраст, те постепенно се отказват от това, но в ранните етапи на развитие този момент е задължителен. Нощното хранене се изисква в следните ситуации:

 • детето е болно и се подлага на лечение;
 • първите месеци след раждането, когато е необходимо повече хранене;
 • посред нощ бебето се събужда и е капризно;
 • липсва тегло;
 • има и други отклонения на здравето от нормата.

Периодичното хранене през нощта помага на бебето да се отърве от всички тези неприятности..

Не се препоръчва да правите повече от едно хранене посред нощ, тъй като бебето може бързо да свикне с това и постоянно да изисква да яде.

Отказ от опаковане

Майките често са прекалено загрижени за здравето на бебето си, без да мислят, че прекалената употреба на дрехи може да повлияе на здравето и апетита.

Постоянният излишък на облекло води до следното:

 • бебето прегрява, поради което се храни зле;
 • детето изпитва постоянен дискомфорт поради топлина;
 • имунната система се влошава;
 • увеличава се рискът от проява на инфекциозни заболявания;
 • бебето често е палаво и показва недоволство;
 • има болезнени усещания при детето;
 • бързо се уморява и спи непрекъснато.

Необходимо е да се оборудва бебето с дрехи според метеорологичните условия. Ако навън има висока температура, препоръчително е да се въздържате от излишно облекло. Прекалената грижа, подобно на пренебрегването, може да доведе до негативни последици, които по-късно се проявяват под формата на неприятни симптоми или заболявания.

Кога да посетите лекар

Животът на малко дете често е свързан с редовни прегледи от специалисти, но трябва да вземете предвид моментите, когато една майка трябва незабавно да потърси медицинска помощ:

 1. Детето не се храни добре (липса на апетит).
 2. Появяват се и други симптоми.
 3. Има вродени заболявания (редовно наблюдение от лекари).
 4. Чести капризи и отказ за предлагане на храна.
 5. Проблеми с спокоен сън.
 6. Хлапето често ходи до тоалетната.
 7. Странно поведение се проявява.
 8. Детето предпочита да спи през повечето време..

Всеки от моментите е причина да посетите лекар и да се консултирате, тъй като това ще позволи на майката да се успокои, ако всичко е наред, или своевременно да идентифицира отклонението и да започне да го отстранява. Малките деца се нуждаят от постоянни грижи и наблюдение. Процесите в тялото им се развиват бързо, поради което всичко трябва да се контролира, за да не се сблъска със сериозни отклонения.

Храненето на бебета представлява редица предизвикателства за майките. Бебетата често отказват да ядат след кърмене. Всяка промяна изисква изключително внимание, тъй като растящият организъм е крехък и се нуждае от постоянна майчина грижа. Ако майката не може да се справи сама със ситуацията, тогава тя трябва да потърси помощ от специалист или да се придържа към редица препоръки от лекари и опитни майки.

Бебето отказва сместа

Помогнете със съвет, може би беше някой такъв, ние сме на 4 месеца, бяхме на IV почти от раждането, наскоро детето категорично отказва да яде сместа! И днес изядох максимум 100 мл за целия ден. отблъсква бутилката и това е! Венците все още не са възпалени, така че е малко вероятно това да се дължи на зъбите! и общото състояние е добро, усмихва се, бръмчи, но все пак нещо не е наред! Едно малко дете не може да не иска да яде. Лекарят просто свива рамене, като напълняване и добре! Но какви трудове! Трябваше да го натъпча да яде, но сега има пълен отказ! може би сместа не му хареса? ние ядем Bellakt оптимално. Помощ съвет.

Потребителски коментари

Здравейте! Простете, че повдигнах старата тема, вече 2 месеца имаме такъв проблем... лекарите махат с ръка... не искат да търсят нищо... много напълняваме... вече два месеца с недостиг до минимум 200 г... но беше голям... Храната беше сменена... са били на Nutrilon... първоначално са се променили в рамките на Nutrilon... след това са опитали и Humana, Hipp, Semper... няма ефект... тестовете показват лоша смилаемост, но не показват причината за отказа да ядат. Моето момиче просто се топи... вече и костите се виждат по бедрата и коремчето е потънало... аз съм в отчаяние... тичам около лекарите - но без резултат... венците не са подути... през останалото време много активни, весели и игриви.

Как се справихте? Какво помогна? Или е преминало от само себе си?

Лекарите всъщност също не ни помогнаха, не ни казаха какъв е проблемът, просто започнах да давам бебешка каша „Умна“ от лъжица за около 4,5 месеца и постепенно въвеждах зеленчукови и плодови пюрета от буркани, слава Богу, започнах да ям! напълно изоставихме сместа на около 6 месеца. Понякога го предлагам само сега, но и според настроението си, може би мога да пия 240 мл, а може и да не го пипам! Сега понякога има проблеми с апетита, но все още не като тогава! Опитайте с лъжица, може и да се получи... Спомням си и как се притеснявах, просто е ужасно...

Тук лекар с ултразвуково сканиране също ме посъветва да въвеждам допълващи храни, казват те, когато тя се храни от лъжица, слюнката ще участва в храносмилането, апетитът ще се подобри и стомахът и червата ще започнат да работят. Благодарим Ви за обратната връзка! Растете силни, здрави, весели и щастливи!

сега сме на почти 2 години, но от време на време има проблеми с апетита... само малко, но вече се примирихме) основното нещо е да не се тъпчем, той иска да яде

най-големият ми на 3 месеца в продължение на два дни изплю сместа, извика от глад и заспа... на третия ден се обадих на педиатър и започнахме да ядем грис

опитайте се да дадете каши (те също се продават във всяка аптека и супермаркет), само разредете малко по-тънки от посочените на кутиите

опитайте се да смените компанията

Като цяло, доколкото знам, Ivshnikks на вашата възраст вече инжектират допълнителни храни с голяма сила

Не тъпчете! тогава той няма нужда от него сега. ако не започнете да ядете, опитайте да смените сместа

беше същото, а също на 4 месеца сместа стана скучна, смени компанията

Кърмачето отказва формула: причини и какво да се прави

Детето не се люлее на сместа

За всяко бебе най-добрата храна е майчиното мляко, защото съдържа необходимите витамини и минерали за растеж и развитие. Често обаче има случаи, когато бебето се прехвърля на изкуствено хранене от раждането или след месец-два, когато много майки имат лактационна криза. В такива ситуации възникват проблеми, когато детето не нахлува със сместа, което веднага се отразява на динамиката на неговия растеж и телесно тегло..

Изкуствено хранене на бебета

Какво да правим, когато детето не е пълно

При кърмене, като правило, бебето получава такъв обем мляко, че тялото на детето се нуждае. Бебето няма да може да яде повече, отколкото би трябвало, но ще може да се самоизяжда - количеството мляко се регулира. Ако се окаже, че храненето на бебето не е достатъчно, тогава първоначално се установява причината за липсата на постъпващо мляко, вземат се всички мерки за увеличаването му.

Важно! В първите дни след раждането бебето не се нуждае от допълнително хранене. Коластрата му е достатъчна. Ако млякото не е достатъчно за повече от 25% от нормата, тогава е необходимо да се въведе смес в диетата, преминавайки към смесен тип хранене.

Какво трябва да се направи, ако детето не е пълно с адаптирано мляко? В същото време на мама изглежда, че бебето е готово да яде всичко наоколо, изминал е само един час и той иска да яде отново. Препоръчително е да си уговорите среща с вашия педиатър. Лекарят ще може да разбере точно след задълбочен преглед на детето какво трябва да се направи по-късно.

Забележка! Ако няма проблеми с тялото на детето, тогава обикновено порцията от сместа леко се увеличава. Понякога на бебетата се предписват други, по-питателни, смеси, които също подобряват работата на стомашно-чревния тракт, тогава бебето чувства ситост и комфорт.

Как да решим проблем с лош апетит

Най-често лошият апетит на детето се появява при въвеждане на допълващи храни. Най-важното правило е да се следи състоянието на бебето. Ако е весел и активен, това означава, че това количество храна му е достатъчно. Също така, причините за лошия апетит при въвеждане на допълващи храни могат да бъдат следните:

 • Хлапето не е гладно, защото миналото хранене беше обемисто,
 • Допълнителните храни не харесват вкуса,
 • Храна, която е твърде топла или студена,
 • Детето се чувства неудобно или не харесва уреда за хранене.

Ако бебето се храни основно с адаптирано мляко или кърма годишно, трябва да опитате:

 • Занимавайте бебето си с игра, а не с кърма. Запомнете: колкото повече мляко ядете, толкова по-малко допълващи храни ядете.
 • Не давайте сладкиши или ги изрежете.
 • Намерете вида храна, която ще хареса на детето.

Допълнителна информация. Детето не яде много, когато просто няма достатъчно сили да яде повече. Това се случва, когато той има вродени черти. Те включват липсата или недостатъчно оформен смукателен рефлекс, аномалии в устната кухина ("цепнатина на устната кухина"), къс езиков резец.

Как да разберем, че детето не е пълно

Когато бебето се напълни, можете да го видите веднага - то е весело, щастливо и не е капризно.

Признаци на ситост при деца:

 • Добро настроение;
 • Звук на съня, дълготраен;
 • Бебето не плаче, усмихва се, играе и общува с удоволствие;
 • Кожата е светлорозова, няма депресии в областта на фонтанела;
 • Проблеми с изпражненията отсъстват - това се случва 1-3 пъти на ден.

Първият признак на глад е, че бебето непрекъснато дърпа пръстите си и се опитва да ги смуче. Ако гладът е много силен, бебето започва да крещи и да плаче много..

Когато бебето е гладно, то започва да смуче пръстите си.

Детето има ли достатъчно храна

Ако говорим за кърма, тогава недостигът му може да се определи от следните признаци:

 • Трохата постоянно изисква гърди,
 • Плаче и е палав, опитвайки се да я вземе в устата си,
 • Бебето има по-малко от 6 пити на ден,
 • Бебето не наддава добре.

Допълнителна информация. По време на установяване на лактацията и периоди на кризи детето може постоянно да е на гърда - това е нормално. Ако бебето постоянно иска гърди, трябва да се консултирате със специалист за съвет.

Можете да определите достатъчно количество смес, ако:

 • Наблюдавайте детето - ако е спокойно и весело, значи има достатъчно храна за него;
 • Следвайте правилата за дозиране, посочени на опаковката;
 • Ако желаете, изчислете колко от сместа трябва да изяде детето в момента. За тези цели има специални онлайн калкулатори;
 • Използвайте различните методи и формули по-долу.

Метод за покачване на тегло на седмица

Името на метода говори само за себе си. Трябва да знаете колко грама е добавило бебето за една седмица. Обикновено средното наддаване на тегло на новородените е около 200 грама, така че си струва да се съсредоточите върху него. Реалното увеличение и средната стойност се записват, разликата се изчислява. Например, трохичката добавя 170 гр., Дефицитът е 30 гр., Допълнително хранене на сместа - 60 мл (дефицитът се умножава по 2).

Таблица за наддаване на тегло и ръст на деца под една година

Този метод има своите недостатъци:

 • С напредване на възрастта теглото на бебето не расте толкова бързо, че този метод на изчисляване не се взема предвид.
 • Всяко дете има различен метаболизъм;
 • Наддаването на тегло варира от дете на дете..

Претегляне преди и след хранене

Този метод предполага претегляне на бебето преди и след хранене. Колко грама е разликата - това е количеството изсмукано мляко.

 • При всяко хранене бебето изсмуква различно количество мляко;
 • Претеглянето всеки път преди и след хранене е стресиращо както за мама, така и за бебето;
 • Фактът на такива проверки може да доведе до факта, че бебето ще откаже гърдата;
 • Скалата не винаги показва правилни стойности.

Причини за отказ

Причините за капризно поведение са различни. Най-често срещаните са:

 • Липса на апетит. Сместа е продукт, по-тежък за храносмилането на бебето от майчиното мляко. Изкуствената смес се задържа в храносмилателната система на бебето до 6 часа, което се дължи на тежестта на нейното усвояване. В тази връзка, храненето със смеси изисква ясна доза сух концентрат и спазване на интервала между храненията..

Колко време ще бъде, зависи от възрастта. До 5 месеца интервалът между храненията е 3,5 часа. От 4.5 продължителността му се увеличава с 30 минути. След една година бебето получава значителна част от допълнителните храни и е в състояние да издържи 5-часов интервал между храненията. Трябва да се отбележи, че тези показатели са приблизителни и не отчитат индивидуалните характеристики на детето. Ако майката отбелязва, че бебето все повече отказва да яде, струва си да увеличите интервала между храненията..

Твърде високата концентрация на сухо вещество по време на готвене може да доведе до отказ от последващо хранене. Противопоказано е използването на мляко или сметана за приготвяне на бебешка суха храна.

 • Безвкусна смес. Понякога детето няма да яде сместа, ако не му харесва вкуса. Производителите произвеждат продукти с добавки и примеси, които не винаги са по вкуса на малките деца. Особено често този проблем възниква при смесено хранене или в началните етапи на прехвърляне към смес..

Детето помни вкуса на млякото, миризмата на тялото на майката. В допълнение, липсата на асоциации, свързани с чувство за сигурност, които съпътстват естественото хранене, може да бъде обезпокоително за бебето. Това е особено ясно при смяна на болногледачите, когато бащата или бабата се хранят..

 • Здравословни проблеми. Зъбните зъби, болезнени колики, стоматит, инфекция, тонзилит, отит на средното ухо и други заболявания, придружени от болезненост, пречат на обичайния процес за получаване на храна. В този случай е важно да се наблюдава трохата, да се отбележат други прояви на болестта. Понякога източникът на болка се намира извън устата. Например, повишено образуване на газ, поява на обрив от пелена, сърбеж с диатеза или болка в ухото.

Често децата отказват да ядат след ваксинация, с хипертермия или вирусна инфекция. Педиатрите подчертават, че липсата на апетит по време на заболяване е естествено явление. Това показва, че тялото е отслабено. Той трябва да преразпредели енергията, предназначена за смилане на храната, изразходвайки я за възстановяване. В същото време болно дете пие вода с удоволствие. Пиенето на много течности е предпоставка за възстановяване..

 • Фиксирани неприятни асоциации. Ако получаването на храна е било придружено от неприятни усещания (прекалено гореща смес, болезненост при сучене, груби действия на майката при хранене и т.н.), бебето отказва бутилката, без да иска да преживява неприятните моменти, свързани с храненето.
 • Неудобно зърно. Ако дупката в продукта е твърде голяма, бебето ще се задави, ако, напротив, бързо ще се умори, „набавяйки“ храна.
 • Бебето също не може да приема сместа след въвеждането на допълнителни храни. Калоричното съдържание и делът на храната за възрастни се увеличава и нуждата от същите обеми изкуствено хранене намалява.

Може да има и други причини за отказа. Задачата на родителите на етапа на определяне на същността на проблема е да следят отблизо поведението на бебето. Внимателното отношение към бебето, проследяването на невербални сигнали от негова страна, чувствителното и грижовно отношение през периода на болестта ще помогнат за бързо преодоляване на трудностите.

Изчисляване на храненето за деца под една година

Съществуват голям брой хранителни алгоритми за дете под една година. Някои от тях са подходящи за недоносени бебета, други са подходящи само за бебета на възраст под 10 дни.

Изчисляване на количеството храна за деца под една година

Според СЗО недоносените бебета през първия месец от живота получават 5 ккал повече храна от бебетата, родени с тегло 3 кг. За тези деца, които са родени с тегло под 1500 грама, увеличаването на приема на калории се запазва до началото на три месеца. Важно е да наблюдавате реакцията на бебето, ако внезапно състоянието се влоши, приемът на калории намалява.

За малки и болни деца (тегло до 2500 грама) се дават 60 ml от сместа за всеки килограм тегло. Количеството трябва да се увеличава ежедневно с 20 ml, докато стане 200 ml на 1 kg телесно тегло на ден..

Интересно. Деца с тегло над 2500 грама. получавате 150 ml от сместа на 1 kg тегло.

Как да изчислим количеството смес

Как да изчислим размера на адаптираното мляко за дете? Вземете под внимание теглото и възрастта му. Също така не забравяйте за здравословното състояние на бебето - по време на заболяването всички деца ядат по-малко и пият повече..

Важно! Формулите за изчисляване на сместа от теглото на детето не винаги дават точни показатели, в много случаи това са надценени стойности. Повечето опаковки от смеси дават точни инструкции за дозиране на праха, които могат да се използват на практика..

Количество Nan формула за бебе

Изчисляване на храненето за кърмачета

Ако трябва да изчислите обема на кърмата, можете да използвате метода на Geibener и Czerny. Разчита се на възрастта на детето.

Метод на Гейбенер и Черни

Разделете общия обем мляко на броя на храненията. Но не трябва да има повече от 1 литър на ден.

Формула за изчисляване на сместа по теглото на бебето

Изчисляване на храненето за деца през първата година от живота формула от раждането до 10 дни:

 • Финкелщайн. Ако е родено дете с тегло до 3200 грама, това е коефициент 80 (ml), ако е повече, тогава 70. Формула = коефициент * за броя дни от живота на детето.
 • Формулата на Зайцева за хранене на новородени отчита бебета с голямо тегло при раждане (от 4 кг). Формула = 2% от теглото на новороденото * за броя дни от живота му.

Изчислението от 10 дни до една година включва:

 • Обемен метод. Подобна е на формулата на Хайбенер и Черни.
 • Висококалорични. Използва се преди въвеждането на допълващи храни, използва се за един вид храна.

Изчисляването на формулата за новородени по тегло може да се извърши по метода на Хайбенер и Черни.

Дневен обем храна за деца под една година

Има още няколко начина за определяне на дневното количество храна:

 • Формулата на Шкарин, която се основава на възрастта на бебето. И така, на 2 месеца (8 седмици) детето получава 800 мл мляко на ден. Всяка седмица до 8 седмици е минус 50 ml, точно както при всяка нова седмица след два месеца, ще се добавят 50 ml. Формулата изглежда така за бебета до 2 месеца: 800 - 50 * (80 е броят на седмиците на бебето);
 • Формула за височина и тегло по метода на Райх: количество мляко (смес) на ден = тегло (тегло в грамове, разделено на ръст в сантиметри, например, 3500/52) * 7.
 • Съществува и интуитивен метод, който често се използва от майките, при който се вземат предвид външните характеристики на бебето: активност, настроение, благосъстояние.

Обем на стомаха от раждането до юношеството

Едно количество от сместа обикновено се обсъжда с педиатър. Има общи препоръки, които са посочени в таблицата.

Единично количество смес

ВъзрастБрой храненияОбемът на едно хранене, ml
От раждането-1 седмица8-1060
1-2 седмици7-890
2 седмици-месец6-7120
До два месеца5-6150
2-4 месеца5-6180
2-6 месеца4-5210
От половин година4240

Ситуации, когато трябва да посетите лекар:

 • Лошо наддаване на тегло и височина;
 • Честа обилна регургитация при кърмачето, преминаваща в повръщане;
 • Изпражненията са течни, повече от три пъти на ден, в него има неразградени бели бучки;
 • Бебето е капризно, неспокойно, щом се е нахранило, отново изисква сместа и се успокоява едва след допълнително хранене. Или трохичката може да се успокои за известно време и след това отново да поиска рязко храна.

Ежедневно количество храна за дете от раждането до една година

Възраст (месец)Обем на храната, мл
Седмица - 2 месеца600-800
2-4800-1000
4-6900-1050
6-81000-1100
8-121000-1200

При изкуственото хранене е важно не само да изберете правилната доза, така че бебето да е сито и доволно, но също така да запомните правилата за приготвяне на сместа, как да я разреждате. Всички вълнуващи въпроси относно времето на хранене, промените в графика за хранене, избора на бутилка за бебето могат и винаги трябва да бъдат обсъдени с лекуващия педиатър.

 • Центрове за работа с населението на Хабаровск
 • Консултации по детска стоматология
 • За всичко на света
 • Отзиви и помощ във форума
 • Новини
 • Власт, политика, общество
 • Алков
 • Форумен въпросник
 • Тайните на съдбата
 • Автоледи
 • Бизнес
 • Красота и мода на жените
 • Пътят към перфектната фигура
 • Козметика
 • Всичко за косата
 • Всичко за кожата
 • Хоби
 • Шиене
 • Плетене
 • Бродерия
 • Цветя
 • Домашни любимци
 • Свободно време: книги, кино, театър
 • Фотография и живопис
 • Майсторски класове
 • Къща и живот
 • Компютри и интернет
 • Телефони, цифрови технологии, джаджи
 • Уреди
 • Кухненски уреди
 • Почистване
 • Дрехи и обувки
 • Ремонт и дизайн
 • Интериорна декорация
 • Декорация и дизайн
 • Мебели
 • Частни къщи, вили, вили
 • Собствеността
 • Вкусен живот
 • Световни кухни
 • Салати и закуски
 • Супи
 • Втори курс
 • Печене и десерти
 • Напитки
 • Заготовки и консерви
 • Пазарувам
 • Кухненски прибори
 • Пазаруване
 • Къде мога да купя...?
 • Пазаруване в Китай
 • Жена + Мъж
 • Изповедни
 • Любов и брак
 • Секс
 • Дневниците на Hubmoms
 • Религия
 • Мемориал
 • Мазе
 • Архив на форума
 • Нашите поздравления
 • В светлината на прожекторите
 • Свободно време, забавления, празници
 • Нова година
 • Нашите стаи за срещи
 • Културен живот, проекти, действия, събития
 • Състезания
 • Свободно време и пътувания
 • Къмпинг
 • Почивайте в Приморие
 • Пътуване в Русия
 • APR страни
 • Почивки в чужбина
 • Почивни дни
 • Сватба
 • Форум за добро настроение
 • Държава CHATlandia
 • Хумор
 • Добри дела: доброволческото движение
 • Доброволческо движение: помощ на деца!
 • Неотложна помощ
 • Помощ за домове за сираци
 • Специализирани консултации
 • Консултантски специалисти на Фонда за социално осигуряване на Руската федерация
 • Консултация по гинекология
 • Консултации на лекар за упражнения (за физиотерапевтични упражнения)
 • Консултация по безболезнена козметология
 • Консултации за кърмене
 • Консултация с педиатър
 • Консултации с оториноларинголог (УНГ), аудиолог
 • Консултация с дерматолог
 • Логопедична консултация
 • Консултация по стоматология
 • Зъболечение за възрастни
 • Детска стоматология
 • Защита на потребителските права
 • Консултантски специалисти на Пенсионния фонд на Руската федерация
 • Счетоводство, данъчно облагане, трудови правоотношения
 • „Моят собствен счетоводител“
 • Психологически консултации
 • "Моят собствен психолог"
 • Консултации на семеен психолог
 • Кредитиране и ипотечно консултиране
 • Консултантски архив
 • Архив от консултации на кардиолог и невролог
 • Архив за консултации с гинеколог онколог
 • Архив за съвети за недвижими имоти
 • Архив от консултации относно защитата на правата на децата
 • Архив за медицинска консултация
 • Архив на консултации с логопед
 • Архив за консултация с рефлексолог
 • Архив за консултации с гастроентеролог
 • Архив за ортопедична консултация
 • Архив за консултации с УНГ
 • Архив от консултации с педиатър
 • Архив за консултации с гастроентеролог
 • Архив за консултации по сексология
 • Консултация на майстор на ноктите
 • Консултации за интериорен дизайн
 • Консултации за получаване на образование в чужбина
 • Консултации за професионално ориентиране
 • Консултации по изучаване на чужди езици
 • Консултация с физиотерапевт
 • Консултации по козметология и трихология
 • Консултации с логопед
 • Консултация с психотерапевт
 • Архив. Защита на правата при получаване на медицински услуги
 • Консултация с възрастен невролог
 • Консултации по животозастраховане, здраве (включително деца), имущество, отговорност, ипотека ".
 • Консултации по алтернативна медицина
 • Консултация с детски пулмолог
 • Консултации по гастроентерология (за възрастни)
 • Консултация с терапевт
 • Бременност
 • Планиране
 • Здраве на бъдещата майка и плода
 • Бременност. Очакваме чудо заедно
 • Раждане
 • Управление на бременността и раждането
 • Консултации и родилни болници
 • Моето дете
 • Срещите на мама
 • Нека поговорим за храненето
 • Кърмене
 • Изкуствено хранене
 • Консултант на GW - MEDMAMA - Архив
 • От раждането до 1 година
 • Прашки
 • На 1-3 години
 • Предучилищна възраст (4-7 години)
 • Ученици и юноши
 • Възпитание и образование
 • Детски градини
 • Прегледи на общински градини
 • Частни и мини градини
 • Съученици
 • Училища
 • Прегледи в училище
 • Университети и колежи
 • Допълнително развитие
 • Центрове за предучилищно развитие
 • Всичко за родителството
 • Специални деца
 • Осиновено дете
 • Намери ми мамо
 • Дом за сираци "Тополево"
 • Сиропиталище No1
 • Сиропиталище No2
 • Дом за сираци "Виноградовка"
 • Консултации с органите за настойничество и настойничество
 • Как растат нашите деца
 • Връстници
 • Дневници за развитие на връстници
 • Поздравления за Ровесников
 • Близнаци и техните майки
 • Имам три от тях... имам малко...
 • Метеорологично време
 • Здраве и спорт
 • Здраве на възрастни
 • Гинекология
 • Архив от консултации на акушер-гинеколог
 • Стоматология
 • Лечебни заведения, специалисти за възрастни
 • Здраве на децата
 • Детска стоматология
 • Детски инфекции и паразити
 • Детска неврология
 • Детска офталмология
 • Детска дерматология
 • Детска урология и гинекология
 • Детска гастроентерология, алергии
 • Всичко за ваксинацията
 • Детска ортопедия
 • УНГ заболявания при деца
 • Здраве на бебето
 • Лечебни заведения, специалисти за деца
 • Лечение в чужбина
 • Лекарства и медицинско оборудване
 • Алтернативна медицина
 • Спорт
 • Детски спорт
 • Правни и правни въпроси
 • Имам правото!
 • Защита на потребителските права
 • Ползи, облаги, обезщетение
 • Семейно право
 • Работни отношения
 • Жилищни и комунални въпроси
 • Имущество, наследство
 • Финанси (банки, заеми)
 • Области и региони
 • Хабаровск
 • HOA
 • Микрорайон "Флегонтова"
 • Микрорайон "Работен град"
 • 1 микрорайон, Кубяка, пер. Тръба
 • Център
 • Южни, ХФЗ, Амуркабел, Красная речка
 • Топограф, Северни, база на KAF
 • Хабаровск-2, DOS
 • Поз. тях. Горки
 • Поз. Березовка
 • Хабаровска област
 • Близки региони
 • Краснодарска област
 • Други градове и държави
 • Пазаруване с Habmam
 • Проект "СП в Хабаровск"
 • Точки за вземане
 • JV дискусия
 • Удължаване от Организаторите
 • Продажба на стоки и услуги
 • Чуждестранни търгове и онлайн магазини
 • Майчинство и детство
 • Детски градини, бавачки, добавете. образование
 • здраве и красота
 • Интериор, стоки и услуги за дома
 • Ръчно изработени и всичко за ръкоделие
 • Празници, снимка, видео
 • Строителство, ремонт, интериор, ежедневие. услуги
 • Семинари, обучения, класове за възрастни
 • Хранителни и кулинарни услуги
 • Други стоки и услуги
 • Други
 • HABMARKET - Съобщения на форума на Habmam
 • Наем и обменно бюро
 • Колективни покупки

Как се чувства мама, ако бебето яде нормата?


Майчинството е специално условие. Новороденото бебе изпитва специална връзка с мама, това не е просто смислено изявление.
Това е факт, който е потвърден от множество научни изследвания..

Дете и майка при различни обстоятелства могат да зависят едно от друго от нивото на определени хормони в кръвта..

Всяка майка може да разбере, че бебето е пълно. Процесът на усвояване на храната е един от най-важните вродени инстинкти. Не е трудно да усетите, че бебето е гладно. Гладът кара детето силно да декларира проблема си - крещи и се извива с крака и ръце. Това условие не може да бъде пренебрегнато..

В ситуация, в която детето не е имало достатъчно количество от предложената част от сместа, то бързо ще огладнее и ще го уведоми за това.

Когато кърмят, порциите мляко от майки се определят естествено.

Мама, според състоянието на пълнота на млечните жлези, може да определи количеството изядена храна.

По време на изкуствено хранене е необходимо по-внимателно наблюдение на поведението и състоянието на детето.

Разбира се, майките не са екстрасенси и не винаги възрастен е в състояние да разбере чувствата на бебето. Особени трудности могат да възникнат при новородено бебе.

Периодът на адаптация е различен за всеки. Понякога отнема известно време, за да свикнете с човека и неговите нужди.

Няма еднакви деца и следователно всяка порция храна може да бъде индивидуална. Това зависи от теглото на бебето и съответно от неговата възраст..

Защо бебето протестира?

Ако детето откаже допълващи храни, има основателни причини за това. Нека се опитаме да се справим с тях:

 1. Детето не иска да яде допълващи храни, защото не го правите навреме. 6 месеца е оптималната възраст за запознаване на бебето с нова храна. Ако обстоятелствата го изискват, можете да започнете от 4-ия месец, но не по-рано.
 2. Детето не е физически готово за нова храна. За това как трябва да говорим говорихме в предишната глава..
 3. Вкусът на новата храна е твърде необичаен за бебето. Първоначалните опити да му представи нови продукти могат да бъдат поразителни..
 4. Ако се опитвате твърде много да нахраните бебето си, когато то протестира, можете да го изплашите. Принудата често е причината за категоричния отказ на детето от това, което се опитва да храни..
 5. Болезнено състояние на детето. Ако зъбите му никнат на зъби, коремът го боли или просто му е горещо, не се учудвайте, че ще откаже и ще бъде капризен.
 6. Случва се също така, че вкусът на храната е просто неприятен за дете. Да, бебето ви е същият човек като вас, макар и малък. А фактът, че той просто не харесва някаква храна, е съвсем нормално..

Видове млечни смеси

Изборът на формула за изкуствено хранене трябва да се извършва въз основа на индивидуални критерии. Не всички формули са създадени равни за всяко бебе..

Огромно количество формула за изкуствено хранене на бебе.

 • Суха: Този вид бебешка храна е по-често срещана - лесно се съхранява и транспортира;
 • Течни: лесни за използване - те могат просто да се нагреят до желаната температура.
 • Адаптирани. Съставът им е максимално близък до кърмата, подходящ за хранене от момента на раждането на бебето.
 • Частично адаптирана.Този адаптирано мляко има стабилизирано съдържание на мазнини и минерали. Сред въглехидратните компоненти, освен лактоза, съдържа и захароза. Те са значително по-евтини от предишния вид смеси.
 • Изкуствено хранене за бебета от шест месеца. Тези продукти съдържат пълноценно краве мляко на прах, нишесте и захароза. Съставът е напълно без суроватка. Бебешката храна от този тип получава номер 2.
 • Стартови смеси. Маркирани в името с цифрата 1, съдържат повишено количество протеини и желязо.
 • Подсилена храна. В детската храна могат да се намерят различни биологично активни добавки: нуклеотиди, пре- и пробиотици, PUFA.
 • Бебешка храна за недоносени и бебета с ниско тегло при раждане. Този вид се отличава с високото си съдържание на протеин, с преобладаване на суроватъчния компонент и висока енергийна стойност. Тази смес се доставя с витаминен комплекс. Маркирано с цифрата 0 и префикса pre-.
 • Формули без млечни продукти Тези продукти са предназначени за деца с дефицит на лактоза. Тази особеност е, че детето има твърде малко ензим, който може да разгради лактозата.
 • Смеси за нормализиране на стомашно-чревния тракт. Специален вид бебешка храна за бебета, които имат колики, запек и повръщане. Тези формули са подходящи и за бебета, които често повръщат. Те имат специално име - антирефлукс и съдържат компоненти, които увеличават плътността на сместа - дъвка или нишесте. В случай на склонност към запек е необходимо да се храни бебешка храна, съдържаща лактулоза и дъвка. Тези компоненти подобряват функцията на червата.

Допълнителна информация


AARP - Американска академия на педиатрите - препоръчва продължаване на кърменето или адаптирано адаптирано мляко до една година.
Домашните експерти също смятат, че оптималният период за хранене с кърмата или неговите заместители е дванадесет месеца..

Не е необходимо по-продължително хранене, тъй като детето получава необходимите вещества от допълнителните храни.

Как да разберем, че детето не се храни с адаптирано мляко?

Можете лесно да видите признаци на недохранване, като наблюдавате бебето си..

 1. Теглото на тялото не се натрупва достатъчно, теглото на детето е под нормалното.
 2. След хранене бебето за кратко запазва добро настроение и след това започва да бъде капризно.
 3. Процесът на заспиване е труден и сънят е неспокоен. Дете, което не е приключило с храненето, често може да се събуди, да ридае и да плаче дори в съня си.
 4. Кожата може да стане по-бледа и при кърмачета фонтанелата започва да потъва малко.
 5. Дете, което е гладно, ще бъде неспокойно и летаргично, с ярки изблици на активност и последващи истерици.
 6. В най-лошия случай детето получава не само психологическа травма от постоянно недохранване, но и редица хронични заболявания.

Препоръки за хранене с бутилка

 • Трябва да се внимава с формули, които съдържат соя. Удивителна последица от такива продукти може да бъде хемофилия - анемия..
 • При избора на смес е необходимо да се вземат предвид нуждите на детето и да се анализира състава на продукта.
 • Струва си постепенно да замените сместа и да въведете нов продукт в диетата, като внимателно наблюдавате реакцията на бебето.
 • Ако бебето не наддава желаното тегло, но в същото време яде достатъчно, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да установите причината.


Бебешката храна е ключът към здравето на детето.

Производителите на адаптирано мляко се опитват да представят продукта си във възможно най-добрата светлина, но има редица добавки, които е най-добре да се избягват при кърмачетата..

Не можете да предлагате на детето, в краен случай трябва да избягвате смеси, които съдържат:

 • соеви продукти;
 • Палмово масло;
 • захароза;

Най-добре е тези вещества да се избягват възможно най-дълго. Експертите имат различни мнения относно кравето мляко, съдържащо се в смесите - някои не го виждат като заплаха, а други, напротив, не препоръчват да се използва през първата година от живота..

Сито, доволно и щастливо дете е мечтата на всяка майка. В случай на изкуствено хранене на трохите, здравето и развитието на бебето напълно зависят от качеството на продукта, който възрастните ще изберат.

Някои трикове

Яркото меню е ключът към добрия апетит за дете

Ако детето е "неохотно" и се храни зле, следните препоръки могат да помогнат на родителите:

 • Изключете всички носители: телевизор, таблет, премахнете играчките. При това състояние на нещата бебето няма да има друг избор, освен да изпълни молбата на майката, само тогава отидете да играете и да гледате карикатури.
 • Ясен график на хранене. Избягвайте лека закуска. След 3-4 часа бебето определено ще огладнее, ако между храненията пие само вода.
 • Създайте ритуал по време на хранене. Децата са консервативни, така че тази техника, подобно на ритуала на заспиване, ще помогне за успешното хранене..
 • В никакъв случай детето не трябва да седи на масата във възбудено състояние. Родителите няма да получат нищо освен плач и писък в това начинание.
 • Заедно с детето гответе и разказвайте всичко. Ще бъде още по-добре, ако бебето се опита да приготви собствената си храна..
 • Преди хранене, малките трябва да се увлекат с физическа активност, игри.
 • Храната трябва да е цветна. Колкото по-разнообразно е визуално, толкова по-бързо ще изчезне от чинията..

Причините, поради които детето не се храни, са свързани както с физиологични фактори, така и с психологически фактори. Някои от тях могат да бъдат решени без помощ, други изискват спешно повикване на линейка или педиатър у дома. Ситуацията винаги се решава бързо и лесно, ако майката се доверява на интуицията си и ясно следи състоянието на детето си.