Повечето бъдещи майки имат страхове и преживявания, свързани с предстоящото раждане, със здравето на бебето и с промените в живота, които ще настъпят след раждането на бебето. Те често повишават тревожността, влошават настроението и пречат на нормалния сън. В допълнение, много бременни жени страдат от промени в настроението и скокове на емоции, а стресът може да повлияе зле на състоянието на бебето в утробата..

Ето защо, за да премахне безпокойството и да намали напрежението на нервната система, лекарят може да предпише на бъдещата майка такова безопасно успокоително като "Глицин".

Характеристики на лекарството

"Глицин" се предлага под формата на таблетки, които се разтварят зад бузата или под езика. Те се характеризират със своя бял цвят, сладък вкус и кръгла форма. Тези таблетки се продават в опаковки от 50 (има и опаковки от 10 или 20 таблетки) и се продават без рецепта. Срокът им на годност е 3 години и трябва да държите такова лекарство у дома на сухо място при температури под 25 градуса по Целзий..

Лекарството получи името си от едноименната аминокиселина, която е основната му съставка. Тази аминокиселина е несъществена, т.е.може да се синтезира в организма от други аминокиселини. Той се съдържа и в различни храни, като черен дроб, овесени ядки, говеждо и ядки..

Всяка таблетка "Глицин" съдържа 100 mg от тази аминокиселина, а помощните компоненти на лекарството са метилцелулоза и магнезиев стеарат. Тези вещества се добавят към състава на лекарството в малко количество, за да се поддържа плътна форма..

В "Глицин" няма подсладители, оцветители, консерванти и други вредни добавки.

Как?

За разлика от глицина от храната, който постъпва в храносмилателния тракт, където се абсорбира, подобно на други аминокиселини, и се включва в метаболизма на протеините, основният компонент на „Глицин“ в таблетки попада в кръвта, абсорбирайки се в малките съдове на устната кухина.

След това той се пренася в мозъчните клетки и действа върху нервната система, засилвайки процесите на инхибиране и намалявайки нервната възбуда. Това нормализира функцията на мозъка и има положителен ефект върху емоционалното и психологическото състояние на пациента..

Освен това, благодарение на употребата на "Глицин", можете да намалите вредното въздействие на много лекарства, които инхибират централната нервна система. Все пак отбелязваме, че подобни ефекти се наблюдават само при правилна употреба на таблетки - ако те бавно се разтварят в устата..

При поглъщане глицинът ще попадне в стомаха, като елиминира ефекта му върху мозъчните клетки.

Позволено ли е по време на бременност?

В списъка с противопоказания за прием на "Глицин" не се споменава фактът, че подобни хапчета са забранени по време на бременността. Лекарите често ги предписват на бъдещи майки, като ги наричат ​​безопасни за бебето в стомаха, тъй като активното вещество "Глицин" достига до плода в малки количества. И дори процентът на лекарството, което е проникнало в бебето, няма никакъв вреден ефект нито върху развитието на бебето, нито върху състоянието на матката..

Поради естествения произход на лекарството и лекия ефект върху тялото на жената, "Глицин" е по-полезен, отколкото вреден по време на бременност, тъй като предпазва нервната система на бъдещата майка от стрес и има успокояващ ефект. След курс на такова лекарство, жената става по-малко нервна и емоционална, реагира адекватно на промените в живота си и качеството на съня й се подобрява.

Лекарството може да се използва в началото на бременността и през втория или третия триместър..

Когато се възлага на бъдещи майки?

Една от най-честите причини за употребата на "Глицин" по време на бременност са тежките преживявания и нарушение на съня. Лекарството се търси като защита на централната нервна система от натоварването, което е върху мозъка по време на раждането на бебето. Предписва се при умора, нервност, тревожност, лош апетит, слабост, периодичен сън, безсъние или затруднено заспиване.

Благодарение на приема на "Глицин", бъдещата майка може да регулира ритъма на почивка и сън, като избягва преумората. Това лекарство се предписва и за профилактика на депресия и невроза, тъй като тези проблеми могат да се появят или влошат, докато носят бебе..

Както много бременни жени отбелязват в отзивите си, курсът "Глицин" успокоява, повишава ефективността, намалява тревожността и подобрява настроението.

Такова лекарство се предписва и ако бъдещата майка има високо кръвно налягане. Тъй като много лекарства за понижаване на кръвното налягане са противопоказани по време на бременност и този симптом често съпътства гестационния процес, трябва да прибегнете до безопасни средства за бебето, което включва "Глицин".

Това лекарство се използва и за по-сериозни проблеми с мозъка, например, ако жената е диагностицирана с нараняване на главата или е развила енцефалопатия. Той също е включен в лечението на гестоза и вътрематочна хипоксия.

Въпреки че лекарството се нарича безвредно за плода, независимото му използване без консултация с лекар не се препоръчва.

Добрият специалист ще помогне да се определи дали бъдещата майка наистина се нуждае от "Глицин", дали такова лекарство ще навреди на женското тяло, а също така ще определи оптималния режим и продължителността на курса на такива хапчета.

Освен това е възможно след общуването със специалист жената да може да избягва приема на лекарства, като променя ежедневието, честите разходки, релаксиращи бани, слушане на класическа музика и подобни влияния, които също успокояват добре нервната система. В такива случаи приемането на "Глицин" вече не е необходимо..

Противопоказания

В анотацията към лекарството се отбелязва, че не трябва да се предписва само в случай на свръхчувствителност към глицин или спомагателни съставки на таблетките.

Когато кръвното налягане спадне, приемането на лекарството изисква допълнително внимание.

Няма други противопоказания за такова лекарство, но при сериозно заболяване или проблеми с гестацията е важно да се консултирате с лекар и да спазвате стриктно предписания режим на лечение, без да надвишавате дозировката..

Потенциална вреда

Понякога "Глицин" причинява сърбеж по кожата, обриви и други алергични симптоми, в случай че употребата на таблетките се прекратява незабавно. Ако бъдещата майка има тенденция към ниско кръвно налягане, тогава лечението с "Глицин" може да провокира хипотония, което ще повлияе неблагоприятно на състоянието на бременната жена и изисква прекратяване на лечението. Други нежелани реакции обикновено не се появяват, докато приемате таблетките.

В допълнение към непоносимостта, вредата от "Глицин" се дължи и на предозирането му. Ако една жена случайно вземе повече хапчета, отколкото е предписал лекарят, това може да причини гадене, понижено кръвно налягане, летаргия, замаяност и други симптоми. Когато се появят, се препоръчва преглед от лекар.

Инструкции за употреба

Лекарството се приема, независимо от диетата, два или три пъти на ден. Дозировката се избира за всяка бъдеща майка поотделно, но обикновено се използва една таблетка наведнъж. Поставя се под езика или зад бузата, след което бавно се абсорбира, така че компонентите на лекарството да попаднат в сублингвалните капиляри. Невъзможно е да се погълне "Глицин", но е разрешено таблетката да се смила на прах или да се разделя на по-малки парчета, така че да се разтваря по-бързо в устата..

По отношение на продължителността на употреба, след като веднъж "Глицин" не се пие, тъй като ще бъде неефективен и няма да повлияе на състоянието на мозъка. За видим терапевтичен ефект това лекарство се приема в курс, който обикновено продължава от седем дни до един месец. Колко дълго определена бъдеща майка трябва да приема хапчета, трябва да се провери с лекаря.

Ако трябва да повторите курса, това е възможно не по-рано от месец след завършване на предишния.

Отзиви

Можете да видите доста положителни отзиви за употребата на "Глицин" както от пациенти, така и от лекари. Според жени, които са приемали "Глицин", докато са чакали дете, лекарството помага при лош сън, тревожност, повишена тревожност и подобни проблеми..

Ефективността му се оценява като средна, тъй като лекарството не може да се справи със силен стрес. Пациентите обикновено се позовават на предимствата на таблетките като добра поносимост, приятен вкус и достъпна цена (средната цена на 50 таблетки е 30-40 рубли).

Аналози

Избирайки подобно лекарство, бъдещата майка може да срещне други варианти на "Глицин", които имат малко по-различно име. Сред тях има пълноценни аналози, които имат еднаква дозировка и еднакъв обхват на приложение ("Glycine-MHFP" и "Glycine-Bio"), както и препарати с по-висока доза от активната съставка ("Glycine forte", съдържащи 250 mg аминокиселина на една таблетка). Употребата на тези лекарства, вместо "Глицин", по време на бременност е допустима, но първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Съществуват обаче и хранителни добавки под името "Глицин". Една от тях е таблетка, наречена Glycine Forte Evalar. Те съдържат не само висока доза аминокиселини (250 mg във всяка таблетка), но и други активни вещества, които са витамини от група В (представени са от витамини В12, В1 и В6). Според производителя, тази добавка помага за нормализиране на съня и подобряване на умствената дейност, но е противопоказана за бременни жени..

Сред лекарства с подобен ефект, вместо "Глицин", могат да се използват таблетки "Валериан". Такова лекарство е възхвалявано заради растителния си и добър успокояващ ефект, така че много бъдещи майки го избират при умора, стрес и безсъние..

Но поради повишения риск от алергична реакция, употребата на "Валериан" по време на изчакване на детето трябва да се наблюдава от лекар..

За повече информация относно приема на лекарството "Глицин" по време на бременност вижте следващото видео.

Глицин по време на бременност - можете ли да пиете в ранните етапи. Прием на глицин по време на бременност

В тялото на жената по време на бременност настъпват хормонални промени, които се отразяват на нейното физиологично и психическо ниво. Бременната жена може да страда от загуба на апетит, често се проявяват безсъние, безпокойство и агресия. Тогава лекарят предписва подходяща терапия с лекарства, най-популярният от които е Глицин..

За какво е глицин

Изпитан във времето и безопасен, Глицин е в състояние нежно да реши проблемите с повишена тревожност и напрежение, без да има отрицателен ефект върху плода. Следователно, ако е посочено, лекарството се препоръчва да се използва по всяко време. Лекарството подобрява концентрацията. Глицинът по време на бременност се препоръчва за жени с VSD, а хапчетата също могат да намалят напрежението при сърдечни заболявания.

Терапевтичният ефект от приема на лекарството може да се изрази в следните действия върху тялото на възрастен и дете:

 • насърчава спокоен и дълъг сън;
 • облекчава безсънието;
 • елиминира пристъпите на агресия и ярост;
 • помага за справяне с депресията;
 • подобрява интелектуалната дейност;
 • насърчава развитието на търпение;
 • намалява тревожността.

Мога ли да пия глицин по време на бременност

Лекарството Глицин може да се предписва за облекчаване на напрежението и стреса при бременни жени. След перорално приложение таблетките се разтварят бързо и проникват в лимфата и кръвта. Лекарството не се натрупва в тъканите: след като попадне в човешкото тяло, настъпва метаболитен процес, след което веществото се разделя на молекули вода и въглероден диоксид, които се екскретират по естествен начин. Лекарството не е в състояние да има токсичен ефект върху детето, може да се използва дори през първия и втория триместър.

Кога се предписват успокояващи хапчета за бременни жени?

Основните показания за употребата на глицин по време на бременност са:

 • повишен психоемоционален стрес;
 • намаляване на интелектуалните способности;
 • нарушения на съня;
 • разсеяност, нарушение на паметта:
 • интензивна умствена работа;
 • стресови ситуации;
 • чувство на неразумно безпокойство;
 • сърдечно-съдова патология.
 • Пролапс на митралната клапа от степен 1
 • Домашно гроздово вино - прости рецепти. Технологията за приготвяне на гроздово вино у дома
 • Как да повишим хемоглобина по време на бременност

Когато глицинът е противопоказан за бременни жени

Само лекар трябва да предписва каквито и да било лекарства. Освен това специалистът наблюдава ефекта на средствата върху тялото на бъдещата майка след оценка на нейното състояние. Като правило, глицин няма специални противопоказания за приема му. Не се препоръчва да го приемате в случай на алергични реакции. Високите дози на лекарството могат да провокират колаптоидно състояние. Недостатъчният приток на кръв към мозъка може да причини фетална хипоксия. Глицин трябва да се използва с повишено внимание:

 • с чувствителност и непоносимост към компонентите на лекарството;
 • с ниско кръвно налягане, тъй като лекарството може да го понижи още повече.

Как да приемате Glycine правилно

Курсът на лечение със успокоително не трябва да бъде повече от 30 дни. Ако се наложи повторно лечение с глицин по време на бременност, трябва да изчакате един месец. Таблетките трябва да се поставят под езика и да се държат възможно най-много, докато се разтворят напълно. Лекарството може да се смила на прах, след което трябва да се приема през устата и да се измие с чиста вода. Продължителността на употреба и дозировката се определят от наблюдаващия гинеколог. Често лекарството се предписва съгласно стандартната схема:

Емоционален стрес, стресови ситуации

По една таблетка сутрин и вечер

Нервност, силни сътресения, повишена възбудимост

Една таблетка 2 пъти на ден

Една таблетка 30 минути преди лягане

Колкото е необходимо

При главоболие по време на бременност

Белите таблетки Глицин съдържат аминокиселина в състава си, която може да подобри метаболитния процес в мозъчните тъкани. Лекарството участва в забавянето на предаването на нервните импулси, тоест има успокояващ ефект върху централната нервна система. Таблетките глицин по време на бременност вършат отлична работа с главоболие. В този случай лекарството трябва да се пие само според указанията на лекар. Курсът трябва да бъде не повече от 4 седмици. Може да отнеме 10 дни, за да се нормализира състоянието. За облекчаване на главоболието една таблетка трябва да се постави под езика, докато се абсорбира напълно, лекарството трябва да се приема 3 пъти на ден.

 • Индукционен котлон - плюсовете и минусите на котлоните, рецензии
 • Глог - полезни свойства и противопоказания на плодовете. Полезни рецепти от плодове и цветя на глог
 • Причини за извънматочна бременност при жените, признаци и развитие в ранните етапи

Нервно лекарство

Глицинът по време на бременност често е незаменим наркотик. Съдържащата се в лекарството аминокиселина е от съществено значение за нормалното функциониране на нервните влакна. Липсата на този компонент се отразява неблагоприятно на производителността. Освен това, поради постоянното преструктуриране на организма и производството на хормони, нервната система при жените е в постоянен дисбаланс. Лекарството ще започне да действа нежно, като същевременно неутрализира безпокойството, напрежението, стреса. Жената ще стане по-спокойна, раздразнителността и внезапните промени в настроението ще изчезнат.

Странични ефекти на глицин

Когато бременните жени използват аминокиселината глицин, като правило няма отрицателен ефект. Не се препоръчва да приемате лекарството, ако сте алергични към неговите компоненти. Положителен страничен ефект на лекарството е, че той значително отслабва интензивността на отрицателните ефекти на други лекарства, които имат пряк ефект върху централната нервна система (хипнотици и успокоителни). Глицинът по време на бременност рядко извиква:

 • алергична реакция;
 • повишена сънливост, придружена от шум в главата;
 • леко вазодилатация;
 • лека загуба на координация;
 • жажда;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • виене на свят, потъмняване в очите;
 • намалена концентрация на внимание.

Дозировка на лекарството

По време на бременност глицинът трябва да се постави под езика, лекарството се предписва 2 пъти на ден по една таблетка (100 mg). Не е необходимо лекарството да се приема с вода. Курсът на лечение продължава от 14 дни до месец. За да се подобри общото състояние, лекарството трябва да се приема 20 минути преди лягане. Разходката във въздуха може да засили ефекта на лекарството. След курса на терапия, трябва да направите почивка. Въз основа на индивидуалните характеристики на пациента, лекарят може да коригира дозировката и продължителността на лечението, така че не трябва да започвате терапия без консултация със специалист.

Глицин цена

Лекарството се продава само под формата на хапчета. На рафтовете на аптеките можете да намерите 2 вида лекарства: първият има ниска цена, можете да го купите в метална плоча; Глицин форте е по-скъп, той се произвежда в картонени плоски опаковки. Средната цена на лекарството е 50 рубли за 20 таблетки. Според инструкциите лекарството трябва да се съхранява на сухо и тъмно място при температура не по-висока от 25 ° C. Цената на глицин зависи от формата на освобождаване и обема на опаковката: 20 таблетки от 300 mg - 55 рубли; 250 mg 30 таблетки - 75 рубли; 300 mg 60 таблетки - 150 рубли.

Видео: Глицин по време на бременност

Обратна връзка

Алена, 27-годишна Само с помощта на глицин забравих за панически атаки завинаги. Атаките винаги започват вечерта. Според лекарското предписание е било необходимо таблетките да се приемат 2 пъти сутрин и вечер. След две седмици употреба забравих за страховете си. Пия хапчета на курс, след това почивка за 3 седмици. Добре е, че цената на лекарството е малка.

Наталия, 29-годишна На ранен етап от бременността чувствата на безпокойство и страх започнаха да ме безпокоят. Не можех да спя добре, това беше придружено от постоянен стрес у дома и на работа. Лекарят препоръча прием на Глицин, тъй като няма странични ефекти върху плода, а цената е евтина. Започвайки да пия лекарството, седмица по-късно почувствах облекчение. Спрях да се притеснявам много.

Татяна, 35-годишна През първия триместър тя често започва да се разпада по дреболии на членовете на домакинството, появява се чувство на безпокойство. Гинекологът посъветва да пия таблетки глицин два пъти на ден и още веднъж трябваше да пия лекарството половин час преди лягане. След като взех лекарството, нервите се успокоиха, започнах да спя по-добре и безпричинното безпокойство изчезна. Добро лекарство. Препоръчвам го на всички, а цената е малка.

Възможен ли е глицин по време на бременност и как да се използва по различно време?

Днес в медицината успешно се използват различни лекарства, които се основават на най-важните елементи, които участват пряко в процесите, протичащи в човешкото тяло. Известно е, че липсата на достатъчно количество от това или онова вещество, необходимо за нормалния живот, се отразява негативно на общото благосъстояние и състояние на човека. Доставяйки вещество, недостиг на което човек изпитва в даден момент, с помощта на подходящи лекарства, лекарите по този начин компенсират този недостиг.

Случва се също така, че състоянията, които са нетипични за човек, не са непременно причинени от дефицит на някакво необходимо вещество. Например, по време на бременност, както често може да се види, чувствителността и податливостта на бъдещата майка значително се увеличава. Под въздействието на хормони и поради основен ремонт на цялото тяло, бременните жени често стават лесно възбудими, раздразнителни и тревожни. След като е научила за бременността, жената определено ще помисли как да намали стресовите ситуации и да се погрижи за психическите шокове. Но да мислите е едно, но наистина да се предпазите и да избягвате стреса през целия период на бременността е съвсем различно..

За съжаление не винаги се случва бъдещата майка да е на сто процента в състояние да избегне всякакви нервни напрежения. Те могат да бъдат предизвикани от различни фактори, но във всеки случай те са нежелани и могат да доведат до непредвидени последици. Нарушения на съня, агресивност, раздразнителност - всичко това се превръща в „наследство“ от стреса или, напротив, е негов предшественик. Както и да е, задачата на лекарите в този случай е една и съща: да изолират максимално бременната жена от вредното въздействие на психологическия и морален стрес и да предотвратят възможните им негативни последици.

За тази цел по време на бременност често се предписва глицин - лекарство под формата на сублингвални таблетки, което се използва за потискане на нервната възбудимост.

Глицин по време на бременност: защо и как да се приема?

Първоначално глицинът е най-простата, но съществена аминокиселина, която участва в много биохимични реакции в човешкото тяло. Така че, глицинът е пряк участник в синтеза на някои други аминокиселини, той участва в производството на растежен хормон. Но основното свойство на тази аминокиселина е участието в предаването и регулирането на нервните импулси, поради което има нормализиране на психичното и нервно състояние на човек..

Възможен ли е глицин по време на бременност?

Метаболитно лекарство на основата на аминооцетна киселина е в състояние да премахне раздразнителността и промените в настроението, да облекчи проблемите със съня и да подобри мозъчната функция. Отзивите за продукта са предимно положителни, но преди да приемете "Глицин" по време на бременност, трябва да посетите гинеколог и да получите разрешението му за провеждане на курс. В инструкциите за лекарството производителят посочва, че продуктът не е тестван върху бременни жени, поради което е официално противопоказан при това състояние. Въпреки това, на въпроса дали съставът може да се приема след зачеването, лекарите в повечето случаи дават положителен отговор..

 1. Кога се предписват успокояващи хапчета за бременни жени?
 2. Възможно ли е да се пие "Глицин" по време на бременност
 3. "Глицин" по време на бременност - инструкции
 4. Противопоказания
 5. Отзиви за "Глицин" по време на бременност
 6. Какво може да бъде заменено

Кога се предписват успокояващи хапчета за бременни жени?

Аминокиселината, съдържаща се в таблетките "Глицин", е от естествен произход. Той има пряк ефект върху частите на централната нервна система, намалявайки възбудимостта му по естествен начин. Съставът действа върху тялото нежно, не причинява странични ефекти или зависимост, при условие че се спазват терапевтичните режими

Показания за прием на "Глицин" по време на бременност:

 • лошо настроение или внезапни промени в него;
 • проблеми със съня, водещи до липса на сън и намалена физическа активност;
 • стрес, причинен от работа, нови усещания, страхове, свързани с бременност или раждане;
 • сълзливост, раздразнителност, безпокойство;
 • високо кръвно налягане;
 • патологичен мускулен тонус;
 • появата на проблеми със запаметяването на информация, умствената дейност;
 • признаци на вегетативно-съдови нарушения, причинени от хормонални скокове;
 • необходимостта от намаляване на негативните ефекти на лекарствата, които трябва да се приемат според показанията. "Глицин" намалява токсичността на антидепресантите, хипнотиците и успокоителните.

Ефектът върху тялото на бременна жена на поне един от изброените фактори заплашва да повиши тонуса на матката. Това може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Не по-малко опасно е постоянният престой на бъдещата майка в лошо настроение. Напрежението и негативните емоции променят хода на метаболитните процеси в тялото ѝ. Плодът престава да получава достатъчно кислород и хранителни вещества, което може да повлияе отрицателно на неговото развитие.

Възможно ли е да се пие "Глицин" по време на бременност

Химичната структура на основния компонент на метаболитния продукт практически повтаря структурата на естествена аминокиселина. Сублингвално приложение на хапчето осигурява бързото му разтваряне и притока на глицин в кръвта, равномерно разпределение по тъканите. В резултат на преработката в организма агентът се разпада на вода и въглероден диоксид, които са естествени компоненти за хората. Метаболитните продукти от аминокиселини не се натрупват в тъканите, следователно, когато се пита дали е възможно да се приема "Глицин" по време на бременност, лекарите дават положителен отговор..

Продължават споровете относно рисковете от употребата на лекарството през първия триместър. Учените препоръчват на жените да се въздържат от консумация на каквито и да било лекарствени продукти. Теоретично приемът на аминокиселината в организма на бъдещата майка няма да навреди на детето. От друга страна, през този период се извършва полагането и формирането на всички системи. Всяка външна намеса може да повлияе на тези процеси. На практика, при наличие на преки индикации за приемане на състава, лекарите правят избор в полза на курс на лечение..

Започвайки от втория триместър и на по-късните етапи, "Глицин" в някои случаи става необходим. Нарастващият корем, промените във външния вид, осъзнаването на сериозността на ситуацията и нивото на отговорност в комбинация с хормонални скокове създават прекомерно натоварване. Използването на аминокиселината помага за нормализиране на общото състояние на бъдещата майка, облекчава лошото настроение и безсънието, намалява риска от развитие на фетална хипоксия.

Изброените точки не се отнасят за препарата "Глицин Форте". В допълнение към аминокиселините, той съдържа витамини от група В. Постъпването им в организма може да доведе до развитие на хипервитаминоза или нежелани реакции, които ще повлияят на детето по негативен начин. Обемът на самия глицин е 3 или 5 пъти по-голям от стандартния обем, което може да предизвика отрицателен отговор на имунната система под формата на алергична реакция.

"Глицин" по време на бременност - инструкции

Графикът за прием, дозировката, продължителността на курса на прием на глицин по време на бременност се определят от лекаря. Използването на универсални схеми в този случай може да донесе повече вреда, отколкото полза. Лечението трябва да се наблюдава от специалист, като се правят корекции, ако е необходимо.

Инструкции за употреба на "Глицин" по време на бременност зависи от вида на проблема:

 • проблеми със заспиването, плитък сън, кошмари - 0,5-1 таблетка 30 минути преди лягане, докато проблемът изчезне;
 • прекомерна психоемоционална възбудимост - 1 таблетка до 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици;
 • безпокойство и необясними страхове - от 0,5 до 2 таблетки 1-3 пъти дневно, в зависимост от клиничната картина и отговора на организма към терапията;
 • леко повишено кръвно налягане (без паралелно използване на специализирани средства) - 1 таблетка до 4 пъти на ден;
 • хроничен стрес - 1 таблетка два пъти дневно;
 • като част от комплексна терапия, на фона на консумация на алкохол - по индивидуална схема в рамките на максималните показатели.

Таблетките не се поглъщат, те се поставят под езика или зад бузата, държат се там, докато се абсорбират напълно. Тяхната употреба не трябва да бъде свързана с приема на храна. Максималната дневна доза на продукта е 300 mg от основния компонент, освен ако лекар не препоръча друго. Продължителността на курса е не повече от 30 дни. Ако е необходимо, повторете подхода след 2-3 месеца..

Противопоказания

Основната забрана за приема на "Глицин" по време на бременност е употребата му в ранните етапи. Също така е по-добре да се въздържате от използването на състава за лица с ниско кръвно налягане. Дори хапчета, взети по терапевтична схема на такъв фон, могат да предизвикат рязко понижение на кръвното налягане, което е опасно не само за детето, но и за майката. Ако няма други възможности за справяне с тревожни симптоми, схемата се избира индивидуално. Контролът на кръвното налягане е задължителен, паралелната употреба на антихипертензивни лекарства е забранена.

В повечето случаи "Глицин" се понася добре от пациентите, но понякога може да причини алергии. При наличие на такава реакция към аминокиселина в историята или повишена чувствителност на организма към хранителни добавки, по-добре е да не рискувате, а незабавно да замените продукта с аналог.

Отзиви за "Глицин" по време на бременност

Няма официални статистически данни за отговора на пациентите към лекарството. Неофициалните данни показват високата ефективност на лекарството, когато се използва по време на бременност. Случаите на негативни реакции, странични ефекти или липса на признаци на положителна динамика са редки. Самите жени твърдят, че ако пиете лекарството стриктно по схемата, разработена от лекаря, резултатите ще бъдат бързи, изразени и постоянни. Най-често е възможно да се управлява с един терапевтичен курс през целия период, но дори и при повтарящи се подходи, няма негативни последици.

Все по-често "Глицин" се използва на етапа на семейното планиране. Лекарството облекчава напрежението на жената, особено в случаите, когато зачеването не се случва дълго време, увеличавайки вероятността от бременност. Лекарство, което намалява токсичния ефект на алкохола върху тялото, може да бъде препоръчано на жена, която все още не е знаела за своето положение и е пила алкохол. Въпреки благотворното въздействие на аминокиселината и в двата случая, подобни стъпки могат да се предприемат само с разрешение на лекаря..

Какво може да бъде заменено

Ако по някаква причина е забранено употребата на "Глицин", лекарят може да избере еквивалентен заместител на лекарството.

Аптеките предлагат редица синоними на лекарството - продукти, които съдържат една и съща аминокиселина, а спомагателните компоненти са различни. Такива опции са подходящи за хора с алергии към допълнителни вещества в състава на класическото лекарство.

В други случаи си струва да се разгледат аналози на лекарства, базирани на други химични съединения:

 • Фенибут е ноотропен и анксиолитик. Нормализира съня, подобрява мозъчната функция, увеличава пропускливостта на мозъчно-съдовата мрежа, премахва безпокойството, подобрява настроението;
 • Enerion е продукт на основата на тиамин. С негова помощ те извършват профилактика на церебралната хипоксия, стимулират паметта, борят се с промените в настроението при бъдещата майка;
 • Мексидол е мощен антиоксидант. Предотвратява кислородния глад на сърцето и мозъка, както и смъртта на нервните клетки на фона на стрес. Стимулира кръвообращението в черепа;
 • "Тенотен" е ноотроп от естествен произход. Проектиран да се справя с тревожност, страхове. Укрепва нервната система и се противопоставя на хипоксията. Не успокоява.

Важно е да се има предвид, че ефектът на тези продукти върху тялото на плода и бременната жена също не е напълно проучен. Всеки от тях е потенциално опасен през първия триместър и може да се превърне в източник на сериозни проблеми, ако препоръките на лекаря бъдат пренебрегнати..

Жените, които не се доверяват дори на природни лекарства, трябва да обърнат допълнително внимание на диетата си след зачеването. Глицинът се съдържа в големи количества в някои ядки, пъдпъдъчи яйца. Включвайки тези храни в менюто, можете да облекчите раздразнителността, безпокойството, проблемите със съня и промените в настроението..

Глицин по време на бременност и кърмене

Чакането на бебе за майка е най-доброто време, но в същото време огромна отговорност. Често обаче се случва бременността да бъде засенчена от силната нервност и емоционална възбудимост на жената, които се появяват поради хормонални промени, свързани с формирането и узряването на плода. Вероятно всеки знае, че е изключително нежелателно бременните жени да са нервни, но трудността се крие във факта, че повечето успокоителни и успокоителни са забранени за употреба при бъдещи майки. Ето защо специалистите с цялата отговорност трябва да подхождат към избора на лекарствена терапия..

В този случай трябва да се има предвид, че потенциалната полза за благосъстоянието на майката значително надвишава възможния риск за плода. Глицинът е само едно от малкото лекарства, които са разрешени по време на бременност..

Мога ли да пия глицин по време на бременност

Лекарството може да се използва по време на бременност, тъй като това лекарство се счита за безопасно и по време на експерименти върху лабораторни животни не разкрива никакви ембриотоксични и тератогенни свойства. Впоследствие резултатите, получени върху животни, бяха потвърдени по време на употребата на лекарството в практическите дейности на акушер-гинеколози и други специалисти, които наблюдаваха бременни жени..

В ранните етапи

В най-ранните етапи на бременността, а именно в първия триместър, се полагат всички органи и системи на бебето. Това е изключително деликатен процес, който може да бъде нарушен дори при незначително външно въздействие. Такива промени впоследствие могат да се проявят чрез вродени малформации на бебето. Ето защо през първите три месеца от носенето на плода се препоръчва да откажете да приемате някое от най-безопасните лекарства..

Няма преки противопоказания за употребата на лекарството в ранните етапи на бременността, но ако благосъстоянието и психическото състояние на пациента позволяват да се откаже лекарствената терапия, тогава, разбира се, тя трябва да бъде ограничена колкото е възможно повече. Не трябва отново да рискувате здравето и живота на бебето, следователно, дори ако приемате това лекарство, правете го под строгото ръководство на Вашия лекар..

По-късна дата

В края на бременността (през втория и третия триместър) могат да се използват медикаменти и много често повечето бременни жени имат индикации за това. Най-глобалните хормонални промени започват едва от 4-ия месец на бременността и през същия период бременната жена и хората около нея могат да забележат значителни промени в характера, както и внезапни промени в настроението. Разбира се, тези неприятни прояви трябва да бъдат отстранени по някакъв начин и точно това може да помогне на глицин..

Трябва също да се отбележи, че много бременни момичета отбелязват, че стават по-сънливи, разсеяни, паметта се влошава и концентрацията се губи. Глицинът може да помогне за справяне с това, което подобрява метаболизма във всички структури на централната нервна система..

Общата схема на употреба на наркотици: 1 таблетка 2-3 пъти на ден. Курсът на прием е 2-4 седмици. Понякога, ако е необходимо, курсът на лечение може да бъде до 8 седмици.

Глицин по време на кърмене: възможно ли е?

По време на периода, когато бебето се е родило, огромна тежест на отговорността пада върху майката. Често, заедно с хормоналните промени, това се улеснява от нередности и страх за здравето на новороденото.Жената започва да има силна емоционална лабилност. Следователно става необходимо да се използват някакви успокоителни. Но лекарството трябва да бъде избрано по такъв начин, че неговите активни компоненти да не проникват от кръвта на майката в паренхима на млечната жлеза и впоследствие да не се натрупват в кърмата. Следователно лекарството се счита за относително безопасно лекарство и е разрешено да се приема.

Как да приемате глицин по време на бременност

Глицинът по време на бременност нормализира психоемоционалния фон на жената, коригира съня й, гарантира липсата на депресия, промени в настроението. Таблетките могат да се приемат във всеки триместър, но трябва да запомните - в ранните етапи се формира плодът, така че е препоръчително да откажете да приемате каквито и да било лекарства.

Дневната доза за бременна жена е 1-2 таблетки на ден. Курсът на терапия е средно 10-14 дни, може да бъде удължен до един месец, но само от лекар. Цената на 20 таблетки глицин е средно 50 рубли.

Защо е необходим глицин по време на бременност

Глицинът е необходим по време на бременност поради следните причини:

 • аминооцетната киселина (това е глицинът) взема активно участие в метаболитния процес - нервните клетки са защитени от въздействието на външни вредни фактори;
 • нивото на адреналина намалява - възбудимостта на жената изчезва.

Глицинът е естествено вещество за човешкото тяло, състоянието на нервната система и психо-емоционалният фон зависи от количеството му. Ако тази аминооцетна киселина е достатъчна, тогава при бременна жена:

 • тревожността намалява;
 • осигурен е спокоен, пълноценен сън;
 • решават се проблеми с депресията;
 • подобрява умствената дейност на мозъка;
 • повишено търпение.

И ето повече за ползите и вредите от приема на Глицин.

Възможен ли е глицин по време на бременност, влияе ли на плода

По време на бременността липсата на аминооцетна киселина в тялото на жената може да се запълни с глицин. Произвежда се в таблетки, веднага след приемането те бързо се разтварят и активното вещество почти веднага попада в лимфата и кръвта. Лекарството няма отрицателен ефект върху плода - лекарството няма способността да се натрупва в тялото, тъй като под въздействието на биологични процеси се разлага на въглероден диоксид и вода.

Въпреки безопасността си, лекарството се препоръчва да се приема по време на бременност само след консултация с гинеколог..

Какво може да бъде опасно по време на ранна бременност, във 2 и 3 триместър

Глицинът е напълно безопасен и няма абсолютно никакъв ефект върху вътрематочното развитие на плода, поради което може да се приема по време на бременност и в ранните етапи, както и през 2 и 3 триместър. Но трябва да вземете предвид някои от препоръките на експертите:

 • През първия триместър се формират органите и системите на нероденото дете, поради което е много желателно да се въздържате от приема на каквито и да било лекарства през този период на бременността. Във всеки случай е строго забранено самостоятелно да започнете курс на терапия..
 • Във втория триместър една жена "в позиция" може да изпита слабост, депресия и липса на апетит. Таблетките глицин ще помогнат за решаването на тези проблеми. Но трябва да запомните, че за приемане трябва да изберете лекарство, на името на което няма префикс "форте". Последното показва най-високата концентрация на аминооцетна киселина в състава.
 • През третия триместър глицинът е абсолютно безопасен за плода, но ще помогне на жената да се отърве от отоци, да предотврати развитието на кислороден глад на детето. Лекарството ще успокои бъдещата родилка, ще я отпусне и положителното отношение е важно за нормалния ход на раждането.

Винаги ли е възможно бременните жени да пият таблетки глицин

Не винаги е възможно да се пие глицин в таблетки за бременни жени, противопоказанията за такава терапия включват:

 • висока вероятност за развитие на алергична реакция към основната активна съставка;
 • хипотония (постоянно ниско кръвно налягане) в историята на бременна жена;
 • нарушения на кръвообращението в мозъка.

Глицин: инструкции за употреба за бременни жени, дозировка

Инструкциите за употреба на глицин за бременни жени посочват дневна доза от 1-2 таблетки 1-2 пъти на ден. Лекарството се поставя под езика и се държи там, докато се абсорбира напълно. Продължителността на курса на прием не трябва да бъде повече от 30 дни подред и ако е необходимо да се извърши друг цикъл на прием, трябва да изчакате поне месец.

Ако бременна жена се притеснява от прекомерна възбудимост, силна нервност, тогава трябва да приемате по 1 таблетка глицин сутрин и вечер в продължение на 2 седмици.

При главоболие

Главоболието по време на бременност може да възникне на фона на нарушения на кръвообращението в мозъка. В този случай трябва да приемате по 1 таблетка глицин 3 пъти на ден. Аналгетичният ефект ще се прояви до края на първия ден от терапията, препоръчително е да не се надвишава курса от 10 дни, но по-често облекчаването на състоянието настъпва вече на третия ден.

Ако главоболието е свързано с патологии (анамнеза за епилепсия, мигрена, новообразувания в главата, коронарни нарушения), тогава това лекарство няма да реши проблема.

При безсъние

Ако проблемът се крие само в безсънието, вземете 1 таблетка вечер 30 минути преди почивка. Няма ясен курс на терапия, можете да приемате лекарството "от време на време" - особено в случаите, когато не можете да заспите бързо.

За сън

Ако сънят на бременна жена е неспокоен, тя е обезпокоена от кошмари, тя не заспива достатъчно, тогава таблетките трябва да се пият в продължение на 30 дни, 1 брой сутрин и вечер. Препоръчително е да се контролира здравословното състояние, тъй като е възможно да се подобри сънят още на 5-7-ия ден от приема на лекарството - курсът може да бъде прекъснат.

Храни, които съдържат глицин

Ако менюто на бременната жена включва храни, които съдържат глицин, тогава може да е неподходящо да приемате хапчета. Те включват:

 • нискомаслено извара;
 • сусам;
 • пилешки и пъдпъдъчи яйца;
 • желирано месо, желе;
 • рибен черен дроб;
 • ядки от почти всички сортове;
 • овес.

Важно е, че на фона на правилното хранене, бременната жена е емоционално стабилна, в противен случай ситуацията не може да бъде коригирана само чрез хранене..

Цената на лекарството

Средната цена на таблетките глицин е 50 рубли за 20 броя. По-точните цифри зависят от дозировката на основната активна съставка: 300 mg таблетки могат да бъдат закупени за 55 рубли, 30 250 mg таблетки за 75 рубли и 60 таблетки - 300 mg за 150 рубли.

Аналози, които са безопасни за мама и плода

Аналозите на глицин, които ще бъдат безопасни за майката и плода, имат идентични успокояващи, релаксиращи свойства, са:

 • Magne B6 - подобрява функционирането на сърдечно-съдовата, нервната и мускулната системи, отпуска, регулира съня, намалява раздразнителността;
 • Валериана - облекчава нервната възбуда, нормализира съня на бременна жена, има неизразено седативно действие;
 • Novo-Passit - може да се приема само от втория триместър на бременността, има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечната система, нормализира съня;
 • Персен - има хипнотичен ефект, не се препоръчва за прием през първите 3 месеца от бременността поради липса на данни от изследвания.

И ето повече за това какво и кога да изберем - Тенотен или Глицин.

Глицинът се счита за най-безопасното лекарство за бременни жени, което нормализира функциите на нервната система, подобрява паметта и стабилизира емоционалния фон. Приема се в рамките на 30 дни, но понякога отнема много по-малко време за нормализиране на състоянието. Във всеки случай е необходима консултация с лекар, тъй като дори тези безопасни хапчета имат противопоказания.

Полезно видео

Вижте в това видео инструкции за употреба на глицин: