Забавянето на растежа на плода е от няколко вида и има различна степен. Има много фактори, които стават предразполагащи. Най-често срещаните са излагане на външни дразнители, генетика, излагане на инфекции.

 1. Причини, лечение и последици от вътрематочното забавяне на растежа
 2. Какво е вътрематочно забавяне на растежа
 3. Причини
 4. Класификация
 5. Симетрични
 6. Асиметрична
 7. Смесени
 8. Степента на вътрематочно забавяне на растежа на детето
 9. ВЗРП, ЗВУР 1 степен
 10. Вътрематочна хипотрофия на IGR 2 степен
 11. Степен 3
 12. SZRP 1, 2 градуса
 13. Защо забавянето на развитието от 1 или 2 седмици е опасно?
 14. Диагностика
 15. Ултразвук на плацентата
 16. Ултразвукова фетометрия на плода
 17. Фетална фонокардиография и кардиотокография
 18. Лечение
 19. Лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на плода
 20. Антихипоксични и мембранно стабилизиращи агенти
 21. Прогнози
 22. Полезно видео

Причини, лечение и последици от вътрематочното забавяне на растежа

Закъсненията във вътрематочното развитие на плода се диагностицират при всяка трета жена. Всичко е виновно за лоша диета, неприемлив начин на живот, лоши навици. За да предотвратите подобни проблеми, трябва да слушате думите на лекаря, редовно да правите тестове и да присъствате на ултразвуково сканиране.

Какво е вътрематочно забавяне на растежа

По време на забавянето има изоставане в растежа, теглото и други показатели. Те се основават на средните статистически данни, установени за определен период на бременност. По време на това няма специфични симптоми. Понякога има значителна активност на бебето или обратно, то се появява в редки случаи. Коремът може да е малък по обиколката.

Причини

Забавеният вътрематочен растеж е следствие от липса на хранителни вещества, кислороден глад и промени, които се случват при жена, носеща бебе в тялото.

 1. Всяко заболяване, което е претърпяла бременна жена или наличие на заболявания от хроничен характер. Например:
 • грип;
 • остри респираторни заболявания;
 • хипертония;
 • анемия;
 • диабет;
 • други патологии на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове.
 1. Вроден дефект. Има значително забавяне в развитието, ако плодът има дефект като синдром на Даун или Патау.
 2. Поражението на плода е вътрематочно. Предаване на херпес, СПИН, хепатит, рубеола и др. На дете. Това е възможно, ако майката се е заразила по време на бременност, по-рядко, ако е била носител преди нея.
 3. Увреждане на мембраните, в които се намират бебето и плацентата. Ако има поне една десета от промените, тогава възможността за настъпване на:
 • инфаркт на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • отлепване на този орган;
 • липса на вода;
 • амниотична констрикция и др..
 1. Конфликт между майка и бебе. Среща се при различни кръвни групи. В същото време възниква и забавяне в развитието, тъй като хранителните вещества не се усвояват нормално.

Лоша диета на жена, която носи дете. Когато се яде нискокалорична, небалансирана храна, ограничена във витамини, микро и макронутриенти, се получава и вътрематочно задържане. Това се случва при жени, които принадлежат към нефункционални семейства..

Лош фактор на околната среда, производствени разходи и други външни влияния. В риск са жените, които работят във фабрики или заводи, където има химическо, термично, вибрационно или радиационно излагане. Тютюнопушенето на самата бременна жена и вдишването на дим, който идва от пушащ човек, има отрицателен ефект. Забавянето се случва и при алкохолици или просто при тези, които обичат да се отдават на алкохолни напитки, наркомани. Огромен списък с лекарства е противопоказан при бременност, тъй като може също така да повлияе зле на развитието на плода.

Депресията или стресът също могат да причинят аномалии по време на бременност. В „интересна“ позиция трябва да избягвате стреса, само положителни емоции.

Класификация

Забавянето в развитието има определена класификация. Има три вида, това са:

 • асиметричен;
 • симетрични;
 • смесени.

Външният вид се определя от външни показатели при ултразвуково изследване. На всяка седмица се определят параметрите, на които плодът трябва да отговаря, видимо е и съотношението на частите на тялото една спрямо друга.

Симетрични

При такова забавяне плодът има малко тегло, височина, обиколка на корема и главата, отколкото би трябвало да бъде в този момент. Такива отклонения се диагностицират чрез ултразвук през първите 12-24 седмици..

Асиметрична

В този случай има патологично малък корем. Теглото и височината на главата остават нормални. Такова отклонение може да бъде диагностицирано във всеки триместър..

Смесени

Има промени в обиколката на корема, плюс малки изоставания във височина, тегло и др. Смесеният тип се определя през третия триместър на бременността.

Степента на вътрематочно забавяне на растежа на детето

С ултразвукова диагностика, в допълнение към вида на вътрематочно забавяне на растежа, е лесно да се каже каква степен на отклонение.

ВЗРП, ЗВУР 1 степен

Това е лесна степен, тъй като отклоненията са незначителни. Закъснението се определя с не повече от 14 дни от средните данни.

Вътрематочна хипотрофия на IGR 2 степен

Ще има отклонения до месец. Инхибирането на развитието в продължение на три до четири седмици се определя чрез ултразвук още през първия триместър.

Степен 3

Има значителни отклонения по отношение на времето, ще има изоставане във височината, теглото и други показатели за повече от месец. Има промяна в плода, той често умира в резултат на това.

SZRP 1, 2 градуса

Бебетата, които са родени със синдром на забавяне на развитието, имат малко телесно тегло, а в някои случаи - сепсис, лезии на ЦНС, физически и психически увреждания, дисплазия, кръвоизливи и др. Колкото по-висока е степента, толкова по-голяма е вероятността за аномалии. Смъртността настъпва и в по-тежкия стадий на FWHR.

Защо забавянето на развитието от 1 или 2 седмици е опасно?

Ако бременната жена е била информирана, че плодът изостава с една или две седмици, тогава не трябва веднага да се паникьосвате. Такива показатели показват първоначалната степен на CDR. Ако не предприемете никакви мерки, има опасност:

 • фетална хипоксия;
 • появата на аномалии, дължащи се на прогресия на патологично състояние;
 • асфиксия;
 • отклонения от неврологията.

След раждането на бебето се отбелязват:

 • слаб апетит;
 • хипертоничност;
 • сълзливост, силна възбуда;
 • проблеми с адаптацията;
 • лошо развитие на органи и системи.

По-късно (до 10-годишна възраст) се диагностицират захарен диабет, скокове на кръвното налягане, проблеми с теглото.

Диагностика

За диагностика SZRP може да бъде изпратен на:

 • Ултразвук на плацентата;
 • Ултразвукова диагностика на фетална фетаметрия;
 • фетална фонокардиография и кардиотокография;
 • амниоцентеза;
 • вземане на проби от хорионни вилуси;
 • плацентоцентеза;
 • кордоцентеза и др..

В началните етапи жената се изследва на гинекологичен стол, по-късно се изслушва сърдечния ритъм на плода, измерва се коремната обиколка, изчислява се височината на маточното дъно. Лабораторните показатели също са важни. Нека разгледаме по-отблизо всеки от методите..

Ултразвук на плацентата

Изследването е необходимо, за да се предотврати отделянето на плацентата, да се контролира степента на нейната зрялост и др. Преди процедурата е препоръчително да се изпият 200-400 ml вода, за да може лекарят да види всичко по-ясно. Понякога излишната течност, напротив, пречи, така че не прекалявайте.

Ултразвукова фетометрия на плода

 • хромозомни аномалии;
 • пороци;
 • различни отклонения от стандартните параметри (обиколка на главата, корем, дължина на костите и др.).

Фетална фонокардиография и кардиотокография

С помощта на фонокардиография наистина е възможно да се открият отклонения в работата на сърдечния мускул на бебето. Процедурата се извършва от фонографски апарат. Този диагностичен метод позволява в началния етап да се идентифицира хипоксия, по-късно - да се открие заплитането на пъпната връв.

Що се отнася до кардиотокографията, тогава има регистрация на движенията на детето, неговия сърдечен ритъм. Тонусът на матката също се определя. Препоръчително е да се прави CTG в различни периоди на бременност и раждане. Специалистът поставя сензори на корема. Която ще предаде необходимата информация чрез показване.

Ако горните проучвания са показали някакви нарушения, има смисъл да се прибегне до допълнителни диагностични процедури. Например се предписва пункция на околоплодните води. Ще се вземат течности, които ще бъдат допълнително изследвани в лабораторни условия. Този диагностичен тест се нарича амниоцентеза..

Взема се проба от хорионни вилуси за точно откриване на аномалии.

Понякога аускултацията е достатъчна, за да може опитен лекар да идентифицира аномалии. В допълнение към това при всяка среща бременната жена се измерва:

 • Охлаждаща течност (на всеки две седмици обиколката се увеличава с няколко сантиметра, в противен случай това означава забавяне в развитието);
 • височина на маточното дъно.

Лечение

Лечението на такова отклонение във всеки отделен случай ще бъде индивидуално. Той ще вземе предвид:

 • степента и вида на забавяне в развитието;
 • гестационна възраст;
 • съпътстващи заболявания.

По време на лечението трябва да се подложите на контролен ултразвук, доплерометрия на кръвния поток, кардиомоторни наблюдения. Ако терапията дава резултати, тогава бременността се удължава. В противен случай е показано преждевременно раждане. Това е единственият начин да спасите живота на бебето или да предотвратите раждането на инвалид..

Лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на плода

Лекарствата, предписани за бременни жени, са насочени към подобряване на притока на кръв в плацентата и матката.

Това са препарати във формата:

 1. Токолитични, които отпускат органа. Спазмолитици, като No-shpa, Папаверин и бета-адреномиметици - Salbutamol.
 2. Curantila или Actovegila - спомагат за подобряване на микроциркулацията.
 3. Витамини Е, С, магнезий В6.

Ще трябва да приемате лекарства до края на бременността.

Антихипоксични и мембранно стабилизиращи агенти

За да се направят тъканите по-устойчиви на хипоксия, се предписват укрепващи лекарства, витаминни комплекси (по-специално витамин Е, С) и магнезий В6. Също така се използва Instenon, Actovegin, антиоксиданти.

През целия период е важно да се храните балансирано, да се отказвате от нездравословна храна, алкохолни напитки и тютюнопушене. Въведете повече диетични млечни продукти, месо, риба. Трябва да се храните на малки порции, но често. Преяждането ще доведе до голямо наддаване на тегло, което ще влоши бременността и ще усложни процеса на раждане.

Разходките на чист въздух, спокойствието, положителните емоции, по-малко стрес и отрицателни външни влияния трябва да се добавят към приемането на лекарства и доброто хранене..

Дами, които са открили забавяне във вътрематочното развитие на бебето, раждат под абсолютен контрол. Често се препоръчва цезарово сечение. Има случаи, при които операцията се извършва по спешност. Плацентата се преглежда внимателно и се изследва в лабораторията.

Прогнози

С навременното откриване на отклонения прогнозите не са лоши. Ако систематично се явявате на рутинни прегледи в кабинета на гинеколога, правите необходимите изследвания, ултразвукова диагностика, следите храненето и ежедневието, тогава всичко ще се оправи.

По време на вътрематочно забавяне на растежа настъпват промени, които не се виждат с просто око без специално оборудване. Възможно е да се идентифицират аномалии с помощта на ултразвук, фонокардиография, кардиотокография и други методи. За да може бебето да се роди и да няма физически и психически дефекти, лечението трябва да започне незабавно. За да се предотврати CDD, е важно да имате балансирана диета, да бъдете по-малко нервни, да не пиете алкохол и да откажете цигарите.

Фетална хипотрофия

Всяка жена, след като е научила за настъпването на бременността, мечтае бебето й да е здраво и щастливо. Но, за съжаление, бременността не винаги протича по най-добрия възможен начин. Случва се по време на следващото проучване или след преминаване на тестовете да се установи, че плодът има нарушения в развитието или сериозни здравословни проблеми. Има категория заболявания, които могат да бъдат излекувани, ако бъдат идентифицирани навреме и в същото време бъдат взети необходимите мерки. Има усложнения, които по определени причини не могат да бъдат повлияни. Днес ще разгледаме диагноза, която понякога се поставя на бременни жени през третия триместър - недохранване на плода.

Какво е недохранване на плода?

Терминът "фетално недохранване" се използва, когато се говори за вътрематочно забавяне на растежа на детето. Както беше отбелязано, тази диагноза се поставя най-често през третия триместър..

Степента на развитие на бебето се определя от лекаря, сравнявайки данните, получени от него по време на прегледа, измервайки дължината на матката и обема на корема. Започвайки през втората половина на бременността, коремът се увеличава доста бързо. Ако при следващата среща лекарят забележи, че стомахът не е нараснал през последните две до три седмици, той ще помоли жената да се подложи на допълнителен ултразвуков преглед. По време на ултразвуково изследване специалист измерва отделни части от тялото на детето (фетална фетаметрия). По време на такова проучване той определено ще обърне внимание на размера и обиколката на главата, корема, дължината на бедрото.

За да се избегне грешка в диагнозата, по-добре е да отидете при един и същ лекар, тъй като различните специалисти могат да интерпретират едни и същи показатели по различен начин. Има три степени на фетално недохранване.

Феталната хипотрофия от първа степен е най-лека. Излага се, ако развитието на детето изостава от установените норми с по-малко от 2 седмици. Като правило тази диагноза не се потвърждава след раждането. Малостта на плода в тези случаи често се свързва със семейните характеристики (ако всички деца в семейството се раждат малки) или ако е направена грешка при определяне на гестационната възраст. Втората степен на хипотрофия предполага изоставане до 4 седмици, а третата - повече от 4 седмици. Ако първата степен, като правило, не вреди на детето, тогава втората и третата могат много сериозно да повлияят както на физическото, така и на психическото развитие на бебето..

Има две форми на хипотрофия - симетрична и асиметрична. Говорейки за симетричната форма на фетално недохранване, се разбира, че абсолютно всички органи са с намален размер и не съответстват на гестационната възраст. При асиметрична хипотрофия се наблюдава неравномерно развитие на различни органи. Например, детето може да има нормален мозък, скелет, но да изостава в развитието на бъбреците, черния дроб и т.н. По правило асиметрична форма на недохранване се развива след 28 седмици от бременността..

Защо феталното недохранване е опасно?

Феталната хипотрофия се открива по време на преглед от гинеколог и се потвърждава от ултразвукови резултати

Тежест

Патологията се изразява по различни начини. В това отношение се разграничават три степени:

 1. Първо. По-малко от две седмици назад. Обикновено тази диагноза не е опасна и не се потвърждава след раждането. Признаците на патология са свързани с неточности при определяне на времето на бременността и генетичните характеристики на майката и бащата.
 2. Второ. Забавяне от две до четири седмици. Изисква наблюдение и задължително лечение.
 3. Трето. Опасно състояние, при което плодът е напълно изчерпан.

Всяка степен изисква внимание от майката и лекарите. Навременно започналата терапия гарантира положителен резултат.

Симетрична форма

Патологията се открива през първите месеци с помощта на ултразвук. Плодът се развива пропорционално, всички органи се намаляват пропорционално. Причините за тази форма на хипотрофия:

 • лоши навици и лошо хранене на майката, липса на достатъчно количество витамини в диетата;
 • вътрематочна фетална инфекция;
 • дефекти в развитието;
 • хромозомни аномалии;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Преди поставяне на диагноза се предписват повторни прегледи, вземат се тестове, изясняват се възможните предпоставки.

Асиметрична форма

В този случай патологията се развива след шестия месец. Ясен знак е несъответствието между размера на някои органи по отношение на тялото. Мозъкът и външните измерения на тялото съответстват на термина, а някои вътрешни органи са много по-малки. Причини за отхвърляне:

 • майката е над 30 или под 17 години;
 • професионална вреда;
 • пушене, алкохол, преждевременни наркотици;
 • прееклампсия;
 • майката има хронични инфекции и общи заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • спонтанни аборти, спонтанен аборт в миналото;
 • патология на матката;
 • анемия при майката;
 • заплашено прекратяване или многоплодна бременност;
 • обостряне на хронични заболявания.

В резултат на влиянието на тези фактори метаболитните процеси се влошават, матката вече не е снабдена с хранителни вещества и кислород в достатъчен обем. Плодът гладува и темпът на растеж се забавя. При продължително отсъствие на терапия се развива дистрофия.

По време на бременност е важно да се храните правилно и да следвате препоръките на лекаря

Диагностика

Патологията може да бъде открита при следващия акушерски преглед. Гинекологът измерва височината на очното дъно на матката, обема на корема и други показатели. Обикновено те трябва да се увеличават от време на време. Липсата на растеж показва фетално недохранване.

За изясняване на диагнозата се извършва непланиран ултразвук, измерват се всички параметри на плода, оценява се състоянието на плацентата. Изследването се извършва в динамика, за да се проследи състоянието на детето и да се осигури необходимата помощ навреме. Жената се подлага на повторен ултразвук след три седмици.

Хипотрофията при бременност засяга не само физическата работоспособност, но и благосъстоянието на плода..

По време на гладно функционалното състояние се влошава значително. За изследването се използва доплер метод. С негова помощ се определя притока на кръв в големите артерии. Въз основа на резултатите от изследването се прави заключение за достатъчността на кръвоснабдяването на плода и матката..

От 30-та седмица е възможно да се извърши ултразвукова кардиотокография. Този метод помага за оценка на сърдечно-съдовата система и нейната ефективност..

Ефекти

1-ва степен на недохранване не представлява сериозна опасност за детето. Навременната адекватна терапия лесно ще коригира ситуацията. Бебето се ражда здраво, но с ниско тегло. На двегодишна възраст разликата между него и връстниците му изчезва. В някои случаи децата имат слаб имунитет, липса на апетит, проблеми с концентрацията и постоянството. С правилния подход всички тези недостатъци бързо се спират. При изследване на новородено се отбелязва:

 • бледа кожа;
 • нисък тургор на тъканите;
 • тънък подкожен мастен слой на корема.

2-ра и 3-та степен носят по-сериозна заплаха: дефекти на вътрешните органи, умствена и умствена изостаналост.

Степен 2 се проявява при кърмачета, както следва:

 • намален апетит;
 • детето е много активно понякога или мудно;
 • бавно двигателно развитие;
 • кожата е бледа, суха;
 • нисък тургор и загуба на еластичност на тъканите;
 • подкожният мастен слой по цялото тяло практически липсва, с изключение на лицето;
 • задух, тахикардия.

Децата са склонни към настинки, пиелонефрит, отит на средното ухо, пневмония.

Най-сериозната, 3-та степен, се характеризира със следните фактори:

 • подкожният мастен слой липсва в цялото тяло и лицето;
 • невропсихичното развитие изостава от нормата;
 • малък ръст;
 • бебето не реагира на звук, светлина и болка;
 • мускулна атрофия;
 • нарушена терморегулация.

Вътрематочното изтощение променя чертите на лицето. Фонтанелата и очните ябълки потъват, в ъглите на устата се образуват пукнатини. Новородените не се хранят добре, често плюят. Диарията и повръщането ги безпокоят постоянно. Сред многобройните заболявания най-често се диагностицират стоматит, конюнктивит, рахит, пневмония, анемия, глосит, брадикардия, хипогликемия, хипотермия.

Лечение

На първо място, лекарят се стреми да установи причината за заболяването. След това можете да започнете да го премахвате. Има следните лечения за хипотрофия:

 • Корекция на диетата на бременната жена. Увеличаване на калориите, протеините и витамините.
 • Предписват се лекарства за подобряване на кръвообращението в плацентата.
 • За отпускане на матката се предписват токолитици.
 • Ако плодът страда от хипоксия, е необходимо да се вземат средства, които насърчават притока на кислород.

Жена се лекува у дома или в болница. Редовната оценка на функционалното състояние на детето е задължителна.

Лечението на хипотрофия се извършва у дома или в болница

Предотвратяване

Феталната хипотрофия влияе отрицателно върху състоянието му и влияе върху развитието в бъдеще. По-добре е да избягвате подобни ситуации. За целта запомнете простите правила за превенция..

 • По време на етапа на планиране на бременността, преминете през пълен преглед. Лекувайте всички възможни инфекции. Вижте зъболекаря.
 • Откажете се от лошите навици. Разхождайте се повече на чист въздух. Упражнявай се всеки ден.
 • Спете поне осем часа на ден. Легнете за почивка през деня.
 • Погрижете се за балансирана диета. Ако е необходимо, купете специални витамини за жени в позицията.
 • Потърсете превантивно лечение на хронични заболявания. Трябва да се опитате да избегнете обостряния по време на бременност..
 • Консултирайте се с Вашия лекар, ако има отклонения в работата на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, белите дробове. Трябва да бъдете уведомени за всички възможни усложнения. Вземете стъпки, за да ги избегнете.
 • Регистрирайте се по-рано. Лекарят ще може да оцени състоянието ви, да направи прогноза.
 • Спазвайте стриктно всички препоръки. Направете тестовете и ултразвука навреме.

Бременната жена е длъжна да се грижи за здравето си. Животът на бъдещия човек зависи от нейните действия. Заради това си струва да промените навиците си, да се откажете от пушенето и алкохола. Диагнозата на недохранване често се поставя в антенатални клиники. Патологията, открита в началните етапи, реагира добре на лечението. Изисква съвместна системна работа на бъдещата майка и гинеколога.

Подайте всички прегледи навреме и винаги ще знаете точно как се справя детето. При всяка среща лекарят дава препоръки как да се храните, какви лекарства и витамини да пиете. Следвайте препоръките му. Не се отчайвайте, ако се открие тази патология от 2-ра или 3-та степен. Лекарят може да препоръча хоспитализация, не отказвайте. Под всяка минута наблюдение ще бъде по-лесно да коригирате всички опасни моменти.

Почивайте си повече вкъщи и яжте пресни плодове. Практикувайте йога за бременни жени. Спокойните упражнения могат да ви помогнат да се отпуснете, да облекчите стреса и да намерите хармония. Опитайте се да бъдете по-малко нервни, мислете само добре.

Фетална хипотрофия по време на бременност. Причини, признаци, лечение

Фетална хипотрофия. По време на бременност жената задължително трябва да води здравословен начин на живот, да яде само пълноценна и здравословна храна, а в случай на някакво заболяване незабавно да потърси помощ от лекуващия лекар, само в този случай бъдещата майка ще има пълноценно бебе. Но въпреки всичко това има жени, които не обръщат дължимото внимание на здравето си..

Тази категория включва и тези, на които не им пука за това какво дете ще имат. Това са жени, които консумират различни алкохолни напитки, приемат наркотични вещества, както и майки, които пушат. В резултат на това може да възникне такъв не особено приятен проблем като недохранването на плода. По-просто казано, това е вътрематочно разстройство на развитието на бебето..

Видове фетално недохранване

По време на бременност може да възникне симетрично фетално недохранване и асиметрично фетално недохранване. При симетрична хипотрофия лекарят по време на ултразвуковата процедура може да забележи, че вътрешните органи на детето са по-малки, отколкото в действителност трябва да бъдат.

Асиметричното недохранване на плода се изразява в това, че не всички органи и части на тялото са с подходящ размер, например външният вид на детето, съответства на гестационната възраст, а вътрешните органи остават недоразвити или се развиват, но много бавно.

Феталната хипотрофия има три степени:

 • недохранване на плода от 1-ва степен - забавяне в развитието на детето не повече от две седмици. Най-често тази диагноза е погрешна. Особено в случаите, когато родителите му са имали същата характеристика, както и ако лекарите все още не са били в състояние да определят точно гестационната възраст.
 • фетално недохранване от 2-ра степен - в този случай развитието на детето закъснява с повече от две седмици, но в същото време не надвишава четири седмици. Подобно забавяне на развитието според медицинските данни не е норма. Най-често втората степен на фетално недохранване настъпва, когато детето получава недостатъчно кислород..
 • фетално недохранване от 3-та степен - такова изоставане обикновено трае повече от месец, в този случай бебето изглежда много слабо и слабо. Такова вътрематочно забавяне на развитието в медицинската практика се случва в много редки случаи..

Причини за недохранване на плода

Някои външни и вътрешни причини могат да доведат до такива катастрофални резултати:

 • лошо хранене;
 • лоши навици;
 • различни болести, предавани по полов път;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • прием на лекарства;
 • диабет;
 • патология на плацентата;
 • многоплодна бременност;
 • възраст на жената;
 • тежък физически труд.

Признаци на фетално недохранване

Лекарят може да забележи признаци на фетално недохранване само след ултразвуково изследване на маточната кухина. В някои случаи това нарушение може да се определи и от размера на корема на бременна жена. Симетрията обикновено се вижда още през първите месеци на бременността, докато асиметрията може да се открие едва от седмия месец на раждането на бебе.

Следователно, ако възникнат някакви подозрения или заболявания, бъдещата майка трябва да си уговори среща с акушер-гинеколог, тъй като само в този случай лекарят може да забележи и предотврати хода на феталното недохранване навреме, като по този начин възстанови нормалното развитие на детето.

Лечение и последици от феталното недохранване

Въпреки това, както отбелязват гинеколозите, в повечето случаи първият етап на недохранване не вреди сериозно на вътрематочното развитие на тялото на бебето. Тревожността трябва да бъде победена само с втората и третата степен на недохранване на плода, тъй като има вероятност бебето да се роди с много сериозни отклонения.

Ако след ултразвуково сканиране лекарят установи, че жената има фетално недохранване, тогава на бременната се предписва незабавно стационарно лечение, по време на което тя е под наблюдението на лекуващия лекар.

В края искам да отбележа още веднъж много важно нещо. Преди да зачене дете, бъдещата майка трябва стриктно да следи здравето си, да се храни правилно и да се откаже от всички вредни навици. В случай на някакво заболяване, докато планирате бременност или вече по време на бременност, незабавно потърсете помощ от Вашия лекар.

Фетална хипотрофия

Феталната хипотрофия е състояние, при което физическите параметри на детето изостават от нормата на подходящия етап от бременността. В съвременната гинекология този термин се заменя с концепцията за синдром на забавяне на растежа на плода (FFP). Хипотрофията е свързана с голям брой акушерски усложнения. Навременната идентификация на патолозите ви позволява да избегнете развитието на опасни състояния и да удължите бременността.

Класификация

В акушерството има два вида недохранване:

 • Симетрична форма - изоставане на всички параметри на плода. Образувано от ранна бременност. Всички органи на детето са равномерно намалени по размер. Открива се в 30% от случаите.
 • Асиметрична форма - забавяне растежа на корема (багажника) с нормален размер на главата и ханша. Мозъкът и скелетът на плода се формират според текущата дата, но развитието на черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи се забавя. Образува се след 28 седмици. Открива се в 70% от случаите.

Диагнозата на патологията е възможна само ако са изпълнени редица условия:

 • Точна оценка на гестационната възраст. Гестационната възраст в седмици се изчислява по датата на последния менструален цикъл. Ако вашите периоди са нередовни, е доста трудно да се определи датата. На помощ идват помощни методи: бимануален преглед, ултразвук.
 • Добра резолюция на устройството. Технологията с лошо качество може да доведе до грешни изчисления. Ако се съмнявате, струва си да бъдете прегледани от друг специалист.
 • Конституционни характеристики. Необходимо е да се прави разлика между симетричната форма на недохранване и генетично обусловените особености на развитието на плода. Ако родителите не са много високи, не очаквайте раждането на голямо дете..

Причини за недохранване на плода

Далеч не винаги е възможно да се установи точната причина за изоставането във физическото развитие. Всички възможни рискови фактори обикновено се разделят на 5 групи:

 • социални фактори;
 • състояния, свързани с функционирането на майчиния организъм;
 • състояния, свързани с характеристиките на развитието на плода;
 • гинекологични фактори;
 • акушерски фактори.
 • възрастта на жената е под 18 и над 35;
 • живот в екологично неблагоприятен район;
 • отрицателни условия на труд, засягащи развитието на плода (професионални заболявания);
 • недостатъчно хранене на майката поради лошо финансово състояние, на фона на строги диети и др.;
 • лоши навици: пушене, алкохолизъм, наркомания;
 • тежка физическа работа преди зачеването и по време на бременност;
 • стрес.

Рискови фактори за майката:

 • ниско телесно тегло (по-малко от 50 кг в началото на бременността);
 • остри и хронични инфекциозни заболявания;
 • вродени и придобити имунодефицити;
 • патология на храносмилателния тракт;
 • заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците;
 • ендокринна патология;
 • злокачествени тумори.

Фетални рискови фактори:

 • генетични нарушения;
 • малформации на вътрешните органи;
 • аномалии на нервната система;
 • вътрематочна фетална инфекция.
 • предишни предизвикани аборти, спонтанни аборти, регресираща бременност;
 • гинекологични операции на матката;
 • интервалът между ражданията е по-малък от 2 години;
 • безплодие в миналото;
 • белег на матката след цезарово сечение;
 • миома на матката;
 • заболявания, свързани с хормонални нарушения (синдром на поликистозните яйчници);
 • сексуален инфантилизъм;
 • аномалии в структурата на матката.
 • многоплодна бременност;
 • заплахата от прекъсване на реална бременност;
 • хронична плацентарна недостатъчност;
 • анемия на бременността;
 • инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • артериална хипотония;
 • тежка токсикоза;
 • гестоза.

Комбинацията от няколко фактора от различни групи увеличава риска от недохранване..

Как възниква недохранването на плода??

През първия триместър основният фактор, допринасящ за забавянето на развитието на плода, е дефектната инвазия на трофобласти. На този фон възникват първични хорионни нарушения и не се образува пълноценна плацента. Плодът не получава необходимото количество кислород. Освен това страда от липса на хранителни вещества на ключови етапи от своето развитие. Образува се симетрична форма на хипотрофия, при която има равномерно намаляване на всички органи на плода.

След 20 гестационна седмица в патологичния процес участват други механизми. Кръвоснабдяването на нормално оформената плацента е нарушено. Плодът не получава адекватно хранене и тялото му се адаптира. Потокът на кръв се пренасочва към жизненоважни органи като сърцето и мозъка. Другите вътрешни органи страдат от недостатъчно кръвоснабдяване. Така се формира асиметрична форма на хипотрофия, при която главата на детето е нормална, а тялото изостава в развитието..

Диагностична схема

Бременната жена не изпитва дискомфорт в случай на нарушения на развитието на плода. Проблемът може да бъде открит само чрез специални методи:

 • Преглед при гинеколог. На фона на недохранване през третия триместър има забавено наддаване на тегло на бременна жена.
 • Външен акушерски преглед. При всяко посещение при лекар, започвайки от 16 седмици, се определя височината на дъното на матката (VDM) и коремната обиколка (OB). Изоставането на тези параметри от нормата на съответния етап от бременността говори в полза на недохранването на плода. Разликата от 2 см се счита за критична..
 • Ултразвукова процедура. По време на ултразвуково сканиране лекарят провежда фетометрия - определя всички размери на плода и ги сравнява с нормата. Получените резултати се използват за оценка на тежестта на патологията..

Има три степени на SZRP:

 • I степен - изоставане в размера на плода до 2 седмици.
 • II степен - закъснение от 2-4 седмици.
 • III степен - изоставане от 4 седмици или повече.

Единичният ултразвуков преглед не е причина за поставяне на диагноза. Препоръчва се ехографията да се повтори след 2 седмици. Ако повторният преглед потвърди недохранването на плода, тактиката за управление на бременна жена се променя.

По време на ултразвук се обръща внимание на други параметри:

 • Състоянието на плацентата. При фетално недохранване се разкрива плацентарна недостатъчност. Плацентата се сгъстява, появяват се калцификати, настъпва преждевременно стареене на органа и други промени.
 • Състоянието на кръвния поток в системата майка-плацента-плод. При симетрична форма на хипотрофия нарушенията се откриват рано - на 18-20 седмици. Асиметричната форма дава промени в кръвния поток по-късно - по-близо до 30 седмици. Кръвният поток се оценява чрез доплер.
 • Обем на околоплодната течност. При симетрична хипотрофия често се откриват олигохидрамнион или полихидрамнион. Асиметричната форма работи без характеристики.
 • Състояние на плода. Симетричната хипотрофия често се комбинира с фетални малформации. Повечето от тях могат да бъдат открити с втори ултразвуков скрининг.

Симетричното забавяне на растежа на плода е причина за по-задълбочена пренатална диагностика. На бременна жена се препоръчва да се подложи на следните прегледи:

 • Хорионна биопсия - получаване на проба от ембрионална тъкан чрез пункция на коремната стена. Провежда се на 8-16 седмици.
 • Амниоцентезата е събиране на околоплодни води. Изпълнява се след 16 седмици.
 • Кордоцентеза - получаване на кръв от пъпна връв. Изпълнява се след 18 седмици.

Инвазивните методи могат да открият генетични аномалии и други нарушения в развитието на плода. Обхватът на диагностичните процедури се определя индивидуално въз основа на рискови фактори и данни от ултразвук.

За оценка на състоянието на плода на фона на недохранване се използват и неинвазивни методи. До 32 седмици се ръководят от ултразвуковите показания. На 32-33 седмици CTG е свързан. Кардиотокографията ви позволява да оцените сърдечния ритъм на плода и да откриете признаци на хипоксия. Състоянието на детето е ключов фактор при избора на тактика за управление на жена.

Ходът на бременността и последици за плода

Бременността на фона на формираната хипотрофия се усложнява от следните условия:

 • Спонтанен аборт. Дефектната функция на плацентата и забавянето на растежа на плода водят до смърт на плода.
 • Преждевременно раждане. Феталната хипотрофия често се свързва с други състояния, които пречат на нормалния ход на бременността. Разкриват се аномалии в развитието, инфекции и др. Тези фактори предизвикват преждевременно раждане.

Хипотрофията засяга състоянието на целия плод. Функционирането на вътрешните органи е нарушено, нервната система и мозъкът са засегнати. След раждането рискът от развитие на такива състояния се увеличава:

 • перинатално увреждане на централната нервна система;
 • рахит;
 • респираторен дистрес синдром на новороденото;
 • асфиксия;
 • хипогликемия (ниска кръвна захар);
 • забавено физическо и психическо развитие.

Акушерска тактика за недохранване

 • Точна оценка на гестационната възраст. Ако се съмнявате, трябва да преизчислите ултразвуковото сканиране и данните от първия преглед. Този момент е особено важен при идентифициране на симетрична форма на хипотрофия..
 • Оценка на КМП и коремна обиколка при всяко посещение на лекар.
 • Слушане на сърдечния ритъм на плода при всеки преглед от гинеколога.
 • Контрол на теглото на бременна жена.
 • Навременни ултразвукови прожекции (18-21 и 32-34 седмици) със задължителна оценка на притока на кръв в матката, плацентата, пъпната връв.
 • Контролирайте ултразвук на всеки 2 седмици след потвърждаване на диагнозата.
 • CTG на всеки 3 дни (от 32 седмици).

Идентифицирането на малформации, плацентарна недостатъчност и нарушен кръвен поток влошава прогнозата, увеличава риска от смърт на плода, спонтанен аборт и преждевременно раждане.

 • Подобряване на утероплацентарния и феталния кръвен поток. Използват се средства, които влияят върху съдовия тонус и хемодинамиката. Използват се антитромбоцитни средства и антикоагуланти, протеинови препарати, ензими. Курсът на терапия се определя индивидуално, като се отчита продължителността на бременността и тежестта на плода.
 • Лечение на разкритата патология - възможна причина за фетално недохранване. Препоръчително е да се премахне източникът на инфекция, да се изглади обострянето на хроничната патология. Особено внимание се обръща на контрола на кръвното налягане, лечението на гестоза и заплахата от прекъсване на бременността.

Диетични препоръки за бременни жени:

 • увеличаване на дела на протеините в диетата;
 • акцент върху храни, богати на витамини (включително сезонни зеленчуци, плодове, плодове);
 • допълнителен прием на витаминни комплекси и хранителни смеси.

Днес ефективността на такава тактика не е потвърдена. Няма надеждни данни, че храненето на майката значително влияе върху хода на патологията и подобрява прогнозата..

Раждането със забавено развитие на плода се извършва през влагалището или чрез цезарово сечение. Изборът на метод за раждане зависи от тежестта на плода. Условията се определят индивидуално. Ако има положителна тенденция и бебето расте, раждането се извършва на 37 седмици или по-късно.

Показания за ранна доставка:

 • липсва динамика на растежа на плода;
 • изразена липса на вода;
 • признаци на фетална хипоксия и дистрес според CTG данни;
 • тежки нарушения на кръвния поток в плацентата, матката, пъпната връв.

С изключването на вродени дефекти и вътрематочни инфекции, недохранването на плода има благоприятна прогноза. След навременна помощ жената има голям шанс да роди дете навреме и без изразени нарушения в развитието..

Предотвратяване

 • откажете се от лошите навици преди зачеването на дете;
 • идентифициране и лечение на заболявания на вътрешните органи;
 • за постигане на корекция на ендокринната патология;
 • планирайте бременност и спрете аборта;
 • не позволявайте кратък интервал между ражданията (по-малко от 2 години);
 • наблюдавайте диетата преди зачеването и по време на бременност;
 • избягвайте стреса;
 • откажете се от тежката физическа работа.

Ранното посещение на лекар, навременната регистрация и преминаването на всички необходими скрининги помагат да се установи недохранването на плода и да се избегне развитието на усложнения.

Фетална хипотрофия по време на бременност. Причини, признаци, лечение

Тази категория включва и тези, на които не им пука за това какво дете ще имат. Това са жени, които консумират различни алкохолни напитки, приемат наркотични вещества, както и майки, които пушат. В резултат на това може да възникне такъв не особено приятен проблем като недохранването на плода. По-просто казано, това е вътрематочно разстройство на развитието на бебето..

Фетална хипотрофия - какво е това?

Често жените чуват такава диагноза в началото на бременността или през 3 триместър. Хипотрофия се нарича фетално изоставане в развитието, отклонение на фетометричните параметри от нормата.

При всяко планирано посещение лекарят измерва коремната обиколка на жената. Но това не е достатъчно, за да се определи хипотрофия. С помощта на ултразвук можете да разберете дължината на крайниците, обиколката на главата, корема на плода, обема на околоплодната течност. Всички тези показатели се наричат ​​фетометрични. И всяко отклонение от тях изисква внимателно внимание към тялото на детето в утробата..

Вътрематочното забавяне на растежа може да бъде предизвикано от различни фактори.

Причини за хипотрофия:

 • отравяне на тялото с никотин, алкохол и наркотици;
 • генитални инфекции: токсоплазмоза, цитомегаловирус и други;
 • гестоза (късна токсикоза);
 • хипертония и сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • диабет;
 • приемане на определени лекарства, които пречат на полезните хранителни вещества и микроелементите да достигнат до плода;
 • ранно съзряване на плацентата;
 • бременност с два или повече плода (многоплодни раждания);
 • хромозомна аномалия;
 • рисковата възраст на жената (под 17 години и повече от 30);
 • плътно заплитане на пъпната връв;
 • тежък физически труд или работа с пестициди;
 • нарушения на ендокринната система и хормонални нива;
 • постоянно излагане на стрес.

Много често причините за заболяването се крият в плацентата. Хипотрофията може да бъде предизвикана от нейното отделяне, преждевременно стареене, възпаление или представяне. Прочетете повече за отлепване на плацентата →

Измерванията не винаги осигуряват надеждна информация, тъй като дебелината на мастния слой, обемът на околоплодните води и телосложението на всяка жена са различни. Понякога недохранването се определя по погрешка, когато няма начин да се знае точната дата на бременността. Жената може да не помни датата на последната менструация или да отиде веднага в гинекологичното отделение. Тези фактори не ви позволяват да определите точната седмица на бременността..

Болен или просто малък?

Разбира се, не винаги детето се ражда малко поради FPI. Съществува концепция за „плодове с ниско тегло”. Логично е, когато малко дете се роди от родители с нисък ръст. В този случай детето се ражда с ниско телесно тегло, но абсолютно здраво, без допълнителни затруднения в периода на адаптация към извънматочния живот, като деца, подложени на истински IUGR. Хипотрофните деца се различават от децата с ниско тегло при раждане с недостатъчно функциониране на органите. Важно е да се разбере, че IUGR не е просто липса на телесно тегло, а важен симптом на напреднала FPI. И най-важното е, че FPI може да причини вътрематочна фетална смърт, тъй като в случай на нарушено кръвообращение в системата майка-плацента-плод, в екстремни случаи доставката на кислород и хранителни вещества до плода може да спре.

Форми на заболяването

Има няколко вида заболявания. Вътрематочната хипотрофия може да бъде:

 1. Симетрични - всички органи изостават в развитието пропорционално. Седмицата на бременността не съвпада с действителните измервания на плода. Диагнозата се поставя по-често в началото на бременността.
 2. Асиметрично - развитието на органите е неравномерно. Например дължината на крайниците е нормална, а бъбреците или стомаха са по-малки от необходимия размер. Тази форма на заболяването се проявява най-често след 28 седмици..

Както всяко заболяване, недохранването има свои етапи, които се характеризират с тежестта на заболяването и различни принципи на лечение..

Степента на вътрематочно недохранване:

 • 1 степен - плодът изостава в развитието с максимум 2 седмици. Диагнозата често не се потвърждава след раждането. Генетиката играе важна роля. Ако всички в семейството са родени с ниско тегло, тогава недохранването не застрашава бъдещия живот на бебето. Също така, лекарите могат да сбъркат във времето на бременността, ако жената не знае точната дата на своя период или зачеване. Това се случва, когато бременна жена посети твърде късно за регистрация..
 • Степен 2 - плодът изостава в развитието от 2 до 4 седмици. Жената се нуждае от болнично лечение. Патологията може да бъде причинена от хипоксия и метаболитни нарушения в плацентата. Бебето не получава достатъчно храна и кислород от майката.
 • 3 степен - плодът изостава в развитието с повече от месец. Този етап е много напреднал и изисква голямо внимание към детето и жената. Степен 3 се появява, когато началните стадии на заболяването не са били забелязани. Бебето в утробата е отслабнало и животът му е заложен.

Лекарят може да определи степента на развитие и симетрия на заболяването само с помощта на ултразвук, доплер, кардиотокография. Точна диагноза не може да бъде поставена чрез измерване на обиколката на корема.

Лекувайте или хранете?

Трябва да се лекува забавяне на растежа на плода, открито с ултразвук. Целта на лечението в този случай не е „угояване на детето“, а нормализиране на метаболитните процеси и подпомагане на жизнените функции на плода.

За лечение на фетално недохранване се използва голям арсенал от лекарства. Лечението трябва да бъде индивидуализирано, като се вземе предвид причината за FPF в този конкретен случай. Успехът на лечението до голяма степен зависи от това колко навременно е започнало лечението.

В терапията на FPN широко се използват токолитични (т.е. релаксиращи матката) и вазодилататори. Използването им дава възможност за разширяване на малки съдове и увеличаване на обема на маточно-плацентарния кръвен поток. Подобна цел се преследва от назначаването на инфузионна терапия - интравенозно капково приложение на разтвори на заместители на кръвта, които намаляват вискозитета на кръвта и улесняват нейното преминаване през капилярите. От голямо значение при лечението на плацентарната недостатъчност е и използването на витамини (особено витамини С и Е) и аминокиселини, което дава възможност за нормализиране на състава на циркулиращата кръв и обогатяването й с вещества, необходими за изграждането на фетални органи и тъкани, както и синтеза на нейните ензими и хормони.

В момента за лечение на вътрематочно забавяне на растежа на плода се използват и много нефармакологични средства като медицински озон, хипербарна оксигенация (медицинска процедура - дишане на обогатен с кислород въздух при условия на високо барометрично налягане) и някои други. Изключително желателно е да се спазва режимът, който в англоговорящите страни се нарича „почивка в леглото“ - през деня е необходимо да прекарате в леглото в положение настрани поне 6 часа. Е, изконно руският „тих час“ - дрямка следобед.

За бъдещите майки, които носят малко дете, е много важно да се хранят добре, богато на витамини и животински протеини, както и режим с ограничена физическа активност. Въпреки че не си струва да се преяжда, като се помни, че излишъкът в диетата изобщо не води до пропорционално увеличаване на количеството хранителни вещества, приемани от плацентата за плода. Исторически факт е, че дори по време на блокадата ленинградските жени раждат предимно дебели деца..

Ефектът от мерките за лечение трябва да се наблюдава постоянно с помощта на ултразвук и CTG, които обикновено се предписват на интервали от 2 седмици (CTG - при необходимост и по-често). Лечението на IUGR почти винаги дава добри резултати, въпреки че само в 10-20% от случаите теглото на плода може да бъде нормализирано. В повечето случаи е възможно да се наблюдава адекватен растеж на плода, например за 7-10 дни размерът на плода се увеличава съответно, но не изостава още повече, което се счита за напълно задоволителен резултат от лечението. В редки случаи, когато усилията на лекарите са напразни, ултразвукът отчита липсата на растеж на плода, добавянето на олигохидрамнион, доплер индексите се влошават и CTG показва признаци на недостиг на кислород. В този случай трябва да помислите за спешна доставка. Изборът на метод за раждане (раждане или цезарово сечение) зависи от готовността на тялото и шийката на матката за раждане и тежестта на плода. Ако няма сигурност, че отслабеното дете ще изтърпи трудов стрес, се дава предпочитание на цезарово сечение.

Защо синдромът на феталното недохранване е опасен??

Феталната хипотрофия от 1-ва степен не е опасна. Жената трябва само да се отърве от факторите, които причиняват заболяването. Укрепеното и правилно хранене, употребата на витамини, минерали, зеленчуци и плодове, месо, риба и други здравословни храни допринасят за получаването на всички необходими хранителни вещества от плодовете.

Останалите степени са вредни за детето и могат да повлияят на бъдещото психологическо и физическо развитие..

Хипотрофията може толкова да отслаби плода, че той сам да не премине през родовия канал. В такива случаи на жените се предписва цезарово сечение. След раждането детето може да изостава в теглото и развитието си от връстниците си, но при навременно лечение и следване на препоръките на лекаря, всички показатели се нормализират след няколко години. По отношение на физическите параметри бебето няма да се различава от едногодишните деца.

Как да диагностицирам

Откриването на фетално недохранване се извършва, като се използват следните техники:

 • Редовни гинекологични прегледи, по време на които се измерва височината на маточното дъно, както и коремната обиколка. Ако тези параметри не съответстват на времето за раждане на дете, на жената се предписват допълнителни методи за изследване.
 • Ултразвуково изследване за оценка на нивото на развитие на детето във времето.

Лекуващият лекар ще ви разкаже подробно за опасността от недохранване на плода и каква е тя..

Последиците от хипотрофията

Последиците от хипотрофията за дете зависят от причината, която го е причинила. Например, ако плодът е бил изложен на алкохол или наркотици по време на бременност, вероятността за раждане на бебе с придобита деменция се увеличава..

Такива деца имат намален имунитет от раждането, тялото им ще се противопостави зле на инфекциозни заболявания. В детството е необходимо да се обърне специално внимание на всяка простуда. Слабостта и неадекватността на теглото на детето се коригират чрез правилно хранене и специални упражнения. При добро хранене теглото се отскача от само себе си.

Диагностика на недохранване на плода

Болестта не може да бъде открита без съвременни медицински изделия. По размера на корема на бременна жена може да се определи само предразположение към недохранване. Но понякога и този показател е грешен. Жените с малък корем могат да раждат абсолютно здрави деца, а с голям - напротив. Поради увеличеното количество околоплодни води, лекарят може да не види заболяването.

За диагностициране на хипотрофия се използват следните методи:

 1. Ултразвук. Това дава възможност за получаване на фетометрични показатели, оценка на състоянието на плацентата.
 2. Доплер сонография. Позволява ви да анализирате притока на кръв в маточните съдове, да оцените пъпната връв, мозъчните артерии.
 3. Ултразвукова кардиотокография. Използва се след 30 седмици от бременността. Методът ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система на плода.

Лечение на фетално недохранване

Вътрематочната хипотрофия, открита в началния етап, трябва да подтикне жената да изостави лошите навици и да премине към здравословна храна. Храненето трябва да включва всички витамини и минерали, необходими за майката и бебето. Диетата трябва да включва зеленчуци, плодове, месо, риба, млечни продукти.

2 и 3 степени на недохранване, в допълнение към тези действия, предвиждат използването на:

 • съдоразширяващи лекарства за подобряване на маточно-плацентарната циркулация;
 • лекарства, които разширяват матката;
 • лекарства, които нормализират реологията на кръвта;
 • антихипоксични лекарства, които увеличават снабдяването на плода с кислород;
 • лекарства, които подобряват метаболизма (ензими);
 • комплекси от витамини и минерали.

С навременното лечение, както и постоянното медицинско наблюдение, недохранването не вреди на детския организъм. Основното нещо е да не стартирате състоянието, когато бъде открито.

Причини за CDI

Вътрематочното недохранване на плода може да се развие поради много фактори. Основните причини включват:

 • възрастта на майката е под 17 години и над 35 години;
 • тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания, лоши условия на живот;
 • съпътстващи соматични заболявания;
 • заболявания на женските полови органи;
 • многоплодна бременност.

Всички тези фактори причиняват влошаване на плацентарната циркулация на плода и в резултат на това хипоксията му.

Профилактика на недохранване на плода

Най-добрият начин за предотвратяване на заболяването е планирането на бременност. Поне 3 месеца предварително се препоръчва на жената да се откаже от всички лоши навици. Алкохолът, тютюнопушенето, употребата на наркотици ще повлияят отрицателно на развитието на детето. Също така, бъдещите родители трябва да бъдат изследвани за генитални инфекции, които могат да повлияят на хода на бременността..

Ако в тялото има хронични инфекции, тогава трябва да се извърши профилактика, така че болестта да не се влоши по време на раждането на дете.

При първите признаци на бременност трябва да се свържете с гинеколог и да се регистрирате в предродилна клиника.

Препоръчва се и за профилактика:

 • ограничават влиянието на стресовите фактори;
 • намалете количеството физическа работа и прекарвайте повече време на открито;
 • изберете безопасно място за живеене по време на бременност (без радиация, чиста екология).

Феталната хипотрофия по време на бременност е сериозна диагноза. Само началният стадий на заболяването не представлява заплаха. 2 и 3 степени на недохранване са опасни за по-нататъшното физическо и психическо развитие на детето.

За да се роди бебето абсолютно здраво, трябва да следвате препоръките на лекаря и да се храните добре. Лошите навици никога не са украсявали жена. А по време на бременност бъдещата майка, която консумира алкохол или никотин, излага детето на риск от недохранване, което е изключително опасно.

Автор: Khatuna Gabelia, лекар, специално за Mama66.ru

Тежест

Патологията се изразява по различни начини. В това отношение се разграничават три степени:

 1. Първо. По-малко от две седмици назад. Обикновено тази диагноза не е опасна и не се потвърждава след раждането. Признаците на патология са свързани с неточности при определяне на времето на бременността и генетичните характеристики на майката и бащата.
 2. Второ. Забавяне от две до четири седмици. Изисква наблюдение и задължително лечение.
 3. Трето. Опасно състояние, при което плодът е напълно изчерпан.

Всяка степен изисква внимание от майката и лекарите. Навременно започналата терапия гарантира положителен резултат.