Хипоалергенната формула за бебета е най-добрият избор за изкуствено хранене.

Причини за алергични прояви при кърмачета

Няма нищо по-добро за бебето от кърмата. Той е максимално адаптиран за тялото на бебето, съдържа всички необходими хранителни съставки, защитни имунни тела. Следователно, дете на изкуствено хранене може да предизвика алергична реакция към различни чужди хранителни компоненти: протеин от краве мляко казеин, соеви протеини и глутен в хранителна смес.

Когато първите признаци на обрив се появят при бебе, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете причината и правилното хранене.

Важна роля играе патологията на храносмилателната система, наследствените и придобити заболявания, при които процесът на разграждане и усвояване на храната се нарушава, когато нейните компоненти станат алергени. Най-податливи на алергизация са недоносените бебета, които все още имат слабо развита храносмилателна система.

Състав и видове хипоалергенни смеси

Големият брой различни смеси, препоръчани при алергии, се различават по следните начини:

 • състав - в кравето мляко с протеинови хидрализати, в козето мляко, соя без млечни продукти;
 • предназначение - лечебно; превантивна и лечебно-профилактична;
 • форма на освобождаване - суха, течна концентрирана и течна, готова за употреба.

Особеността на състава на смесите е, че те не съдържат алергена, който най-често е казеин. Замества се с хидролизат, суроватъчен протеин или протеини от козе мляко. Общо за всички видове е набор от всички витамини и микроелементи, необходими за развитието на детето. Въпросът кой от тях е най-добрият и най-подходящ за конкретно бебе трябва да бъде решен с лекар..

Най-популярни хипоалергенни смеси

Списъкът на смесите е огромен, те се различават не само по състав и предназначение, но и в страната на произход, цената. Правенето на избор сред такъв сорт не е лесно. Повечето майки смятат как продуктът се е доказал като най-важния критерий. Това е основата за най-висок рейтинг на смесите по отношение на състава..

Списъкът на хипоалергенните смеси е огромен, изборът трябва да бъде направен от лекаря.

Соев микс

Те се използват за непоносимост към млечен протеин, топ 5 на най-добрите включват: Bellakt Soy (Беларус), Detolact Soy (Украйна), Nan Soy (Швейцария), Nutrilon Soy (Холандия), Humana (Германия ).

Хидролизни смеси

Показан за деца със соева непоносимост, съдържа хидролизати на казеин и суроватъчен протеин, препоръчани при атопичен дерматит. В голямо търсене са: Nutrilak Peptide MCT и Unimilk (Русия), Nutrilon Pepti Allergy (Холандия), Alfare (Швейцария), Nutramigen (САЩ).

Хидрализирани формули - ново поколение бебешка храна, възможно най-близо до кърмата.

С протеин от козе мляко

Формулите с козе мляко са спасение за бебета с непоносимост към соеви протеини и краве мляко. Положителни отзиви имат: Nanny Classic (Нова Зеландия), д-р Мил Козочка (Швейцария), Cabrita (Холандия), Mamako Premium (Русия).

Ако сте алергични към казеин, формулите с козе мляко са добър вариант.

Какви са критериите за избор и как да се прилага сместа при кърмачета?

Изборът на сместа е в компетенцията на педиатър, а в препоръчаната от него група смеси трябва да се спазват следните правила:

 • спазвайте възрастовата скала, посочена е на опаковката;
 • обърнете внимание на състава, той не трябва да съдържа алерген;
 • спазвайте срока на годност;
 • внимателно наблюдавайте промените в състоянието на детето, неговата реакция, консултирайте се с лекар, вземете тестове.

Въвеждането на новата формула трябва да бъде постепенно, като се започне с 30-40 ml при второто хранене и ако бебето го е понасяло добре, постепенно увеличавайте дозата, замествайки предишния продукт.

Изборът на правилната формула за вашето склонно към алергии дете не е лесно, но е възможно благодарение на огромния асортимент от различни производители. Основният съветник по този въпрос трябва да бъде лекар..

Хипоалергенна формула за бебета

Хипоалергенната формула е специализирана формула за кърмачета, предназначена за предотвратяване или лечение на хранителни алергии при деца от раждането до една година. Списъкът с наличните в търговската мрежа хипоалергенни хранителни храни е много обширен. Когато избирате формула за бебе, е необходимо да се ориентирате в техните разновидности, тъй като храната с един и същ етикет на GA (което означава „хипоалергична“) може радикално да се различава по състав, тъй като непоносимостта към храни може да бъде причинена от различни продукти в състава на бебешката храна. Всеки от видовете антиалергенни смеси осигурява заместител на определен алерген. Ето защо, преди да направите избор, трябва да се уверите, че бебето наистина има хранителна алергия и алергенът е правилно идентифициран..

Изборът от цялото разнообразие е единственият универсален вариант, невъзможно е да се намери идеална смес за всички. По-правилно би било да се определи кое е по-добро за конкретно бебе, като се вземат предвид неговата възраст, интензивността на алергичните прояви и най-важното причините за алергичната реакция.

Симптоми на хранителна алергия

На първо място, трябва да се уверите, че детето има прояви на хранителна алергия, а не други заболявания и че това е алергия към адаптирано мляко.

Важно: Кърмените бебета също могат да показват признаци на хранителни алергии. В този случай кърмещата майка трябва да търси източника на проблема в диетата си. За кърмачета на смесено хранене алергенът може да бъде както добавка, така и продукт, яден от майка.

Хранителната непоносимост при бебе до една година се проявява:

 • върху кожата - това може да е леко зачервяване на бузите или обрив по цялото тяло;
 • от страна на храносмилателната система - разстроени изпражнения, колики, регургитация;
 • по-рядко от дихателната система - задух, хрема, кашлица.

Симптомите могат да се появят както отделно, така и в комбинация. Ако не предприемете действия навреме, ще трябва да лекувате не само алергията, но и последиците от нея (увреждане и рани по кожата, дисбиоза и др.).

Ако бебето ви има признаци на алергия, не бързайте да потърсите друга смес. На първо място, трябва да се свържете с педиатър, да преминете необходимите тестове и да разберете кой компонент е станал алерген във вашия случай. Лекарят ще ви помогне да вземете решение за избора на хипоалергенни формули за новородени.

Класификация на хипоалергенни бебешки храни

Всички хипоалергенни смеси могат да бъдат класифицирани по възрастта, за която са предназначени, по формата на освобождаване, по интензивността на терапевтичния ефект и по веществото, което замества алергена в състава.

По възрастови групи бебешката храна за страдащите от алергии се разделя по същия начин като обикновените млечни формули:

 • С единица на опаковката се произвеждат адаптирани продукти за бебета от раждането до шест месеца.
 • Пакетите с частично адаптиран състав са маркирани с цифрата "2" и са предназначени за бебета от 6 месеца до една година.

Според формата на освобождаване, хипоалергенната бебешка храна може да бъде намерена под формата:

 • сух прах (има дълъг срок на годност, разнообразни опаковки от малки картонени кутии до килограмови кутии, изисква разреждане с вода в съответствие с инструкциите, повечето смеси се произвеждат точно под формата на сух прах);
 • концентрат за разреждане (разрежда се с вода, разтваря се по-лесно в сравнение с праха, съхранява се по-малко);
 • готова за пиене напитка (просто я загрейте преди да пиете, не е необходимо да се разрежда с вода, удобно е да я вземете със себе си на път, има висока цена и малък асортимент).

За бебета, които имат само генетично предразположение към алергии, и за тези, които вече са се почувствали, диетата ще бъде много различна. Важно е да се има предвид, че смесите за страдащите от алергия също се различават по предназначение:

 • профилактично - подходящо за здрави деца с генетично предразположение към хранителни алергии, било то незначителни или първи прояви от него, или като преходна стъпка от терапевтично към редовно хранене след продължителна ремисия (няма признаци на хранителна непоносимост в продължение на 3 месеца);
 • лекарствени - такива смеси могат да се предписват само от лекар, те ще помогнат дори при напреднали алергии.

Плюсове и минуси на специализираното хранене за страдащите от алергии

За много родители хипоалергенните формули могат да бъдат истинско спасение. Терапевтичното хранене може да премахне признаците на алергии: почистване на кожата, нормализиране на изпражненията. Хлапето ще стане весело и весело. Превантивните смеси ще помогнат за предотвратяване на алергии и преминаване към обикновена смес без неприятни последици. Но тази диета не е без недостатъци..

Когато преминавате към хипоалергенна смес, бъдете подготвени за факта, че тя има специфичен, горчив вкус поради хидролизирания протеин или аминокиселини в състава. Това е една от причините за необходимостта от постепенно въвеждане на нова хипоалергенна смес. Друга неприятна изненада може да бъде високата цена на такива продукти, особено от лечебен тип, в сравнение с храната за здрави бебета. И, разбира се, не може да се изключи възможността за индивидуална реакция на организма. Нова смес, дори медикаментозна, може да причини регургитация и запек..

Превантивни хипоалергенни смеси

Съставът на превантивната формула за новородени с алергии се различава в структурата на протеина. При такава диета той се разгражда на по-малки молекули, за да улесни процеса на храносмилане. При тежки прояви на алергии такъв продукт няма да помогне, но по време на ремисия или с незначителни алергични реакции ще го направи.

Такива смеси се произвеждат от много производители, като всички те ги етикетират със съкращението HA - хипоалергичен или HA - ниско алергичен. Повечето от тях са разделени на напълно (1) и частично (2) адаптирани.

Оценката на най-добрата хипоалергенна превантивна адаптация за кърмачета според прегледите на потребителите изглежда така:

 • Nutrilon GA с комплекс PronutriPlus за развитие на интелигентност и имунитет (обогатен с пребиотици, нуклеотиди, растителни масла, въглехидратите са представени от лактоза, идентична с майчиното мляко);
 • NAS NA с протеиновия комплекс OptiPro за растеж и развитие на трохи (съставът е обогатен с бифидобактерии за подобряване на микрофлората, нуклеотиди за развитието на нервната система и мастни киселини за имунната система), удобен, защото се произвежда не само за бебета до 6 месеца и до една година, но и за по-големи деца под номера 3 (до една година и половина) и 4 (от 18 месеца);
 • Similac GA е една от първите смеси, произведени без палмово масло, наситени с мастни киселини, пребиотици и лутеин за развитието на органите на зрението;
 • Humana GA се предлага под формата на готова за употреба течност (под номер 0, подходяща от раждането) и прах (под номера 1 - до шест месеца, 2 - до 10 месеца, 3 - от 10 месеца).

Отделно могат да се разграничат профилактични смеси, които са подходящи за бебета с лактазен дефицит. В допълнение към частично усвоения протеин, техният състав се различава и по това, че въглехидратите в него са представени от смес от малтодекстрин и лактоза:

 • Frisolak GA;
 • Nutrilak GA (към състава се добавя лутеин, който участва в развитието на зрителния анализатор и съдържанието на лактоза се намалява);
 • Selia GA (счита се за по-малко адаптиран, тъй като се произвежда без възрастови ограничения за деца от раждането до една година).

В продажба има и смеси без лактоза, например Bellakt GA от беларуско производство. Това е чудесен бюджетен вариант за новородени с непоносимост към храна към лактоза. Също така богата на пробиотици и витамини.

Категорията на хипоалергенни смеси не включва смеси на основата на соя (Friso COY, Similac Isomil) и козе мляко (Nanny, MAMAKO, Kabrita). Има шанс те да са подходящи за деца с непоносимост към храни към протеини от краве мляко. Те имат добър вкус и не влияят на изпражненията. Но както соевият протеин, така и протеинът от козе мляко също могат да причинят алергии.!

Лечебни хипоалергенни смеси

Смеси с напълно хидролизиран протеин се класифицират като терапевтични и се предписват от лекар при остри алергични реакции, нарушена абсорбция и храносмилане, след операции на стомаха и червата и при хранене на недоносени бебета.

Такъв продукт може също да бъде посочен като силно хидролизиран или пълноценен протеинов хидролизат. Той не е разделен по възрастови категории, произвежда се в една универсална форма за бебета от раждането до една година.

Протеиновият компонент в терапевтичното хранене за страдащите от алергия може да бъде представен от хидролизат на суроватъчни протеини или казеин. Има бебешка храна и никакъв протеин.

 • Бебешката храна на основата на суроватъчен протеин хидролизат има най-висока хранителна стойност сред другите терапевтични смеси за страдащите от алергия, това е особено важно в случай на недоносеност и недохранване. Но той е и по-алергенен от казеина. Най-популярните суроватъчни смеси са Friso PEP за приятен сладък вкус, Nutrilon Pepti за обогатен с пребиотици и нуклеотиди състав и Nutrilak PEP за безлактозна и ниска цена.
 • Терапевтичната храна на базата на казеинов хидролизат рядко причинява алергии и се препоръчва при най-тежките форми, но има още по-горчив вкус и по-ниска хранителна стойност в сравнение със суроватката. В продажба можете да намерите казеинова бебешка храна под марките Nutramigen, Progestimil и Friso PEP AS. Техните състави са много сходни, но Friso е по-физиологичен, тъй като съдържа минимално количество лактоза. Нутрамигенните смеси, единствените терапевтични, се разделят според степента на адаптация за деца до 6 месеца (1) и след (2).
 • Диета, базирана на синтетични аминокиселини, изобщо не причинява протеинова алергия, тъй като в нея липсва протеиновата структура, подобно на лактозата. На пазара за бебешки храни той е представен от Nutricia (Nutrilon Amino acid, Neocate) и Nestlé (Alfare Amino). Марката Neocate произвежда и напитка за деца над 12 месеца - Neocate Advance. Съществен недостатък на тези продукти е тяхната цена - от 2000 до 5000 рубли за опаковка. Продукти на основата на аминокиселини се предписват, ако лечението със силно хидролизирани смеси в продължение на 2 седмици не даде никакво подобрение.

Бъдете подготвени за факта, че той също може да предизвика алергична реакция. Ето защо не се запасявайте със смеси за бъдеща употреба и обръщайте внимание на срока на годност на продукта. При продължителна ремисия лекарят ще препоръча преминаване към превантивна и след това към конвенционална изкуствена бебешка храна. Това е необходимо за развитието на храносмилателната система на трохите и пълноценното балансирано хранене..

При избора на бебешка храна за страдащите от алергия възникват много въпроси. Педиатрите обикновено предлагат няколко подходящи варианта с почти идентични формулировки. Родителите ще трябва да изберат най-добрата формула за бебето си и това не винаги е скъп или известен продукт. Фокусирайте се предимно върху състава на продукта, дали той наистина отговаря на всички изисквания на малък организъм. Отзивите от други майки също могат да бъдат от голяма помощ. Но все пак е възможно хипоалергенното хранене да се подбира емпирично, тъй като реакцията на организма е индивидуална.

Хипоалергенна формула за новородени

Според статистиката броят на новородените, които страдат от алергични реакции, се увеличава ежегодно в Русия. Когато се появят симптоми, хипоалергенните формули за новородени ще помогнат, осигурявайки на бебето адекватно хранене. Отговорният подход към избора на сместа определя развитието на бебето, както и улеснява протичането на заболяването.

Хипоалергенна формула за хранене на деца

Видове хипоалергенна формула за новородени

При раждането на бебето се оценява кърменето, което задоволява нуждите на организма от витамини и основни елементи. Но понякога майката не може да кърми бебето и прибягва до млечна формула.

Преходът към смесено и изкуствено хранене често е придружен от хранителни разстройства при кърмачета, развитие на атопичен дерматит поради неподходящи млечни формули. Алергията на детето към сместа налага използването на хипоалергенни съединения, които нормализират храносмилателния процес, премахват повишеното образуване на газове и колики.

Лечебни смеси от растителни протеини

Разлики между лекарствените смеси - състав, специфично действие. Формулите не включват пълномаслени млечни протеини и са подходящи за дете с висока до умерена алергия. Храната е лесно смилаема, помага бързо да натрупа телесно тегло, не се разделя по възраст.

На бележка. Педиатрите съветват да се използват превантивни смеси в случай на ремисия след 6 месеца.

Смеси от суроватка и козе мляко

Формулите без лактаза или суроватка се характеризират с добро храносмилане и използване за деца с храносмилателни проблеми. Сместа се предписва на кърмачета с непоносимост към захар и лактоза, OCI (остра чревна инфекция). Противопоказан при лактазен дефицит.

Подходящ за бебета с непоносимост към соя и краве протеини, храна на козе мляко. Съставът има висока хранителна стойност, съдържа необходимото количество животински протеини, необходими за здравословното развитие на новороденото. Такива смеси са добре обработени, отговарят за нормализирането на храносмилателния тракт и изпражненията..

Хидролизирани протеинови смеси

Храненето на базата на хидролизирани протеини се предписва на бебета с ниско тегло, бебета с тежки хранителни алергии, с частична усвояемост на веществата.

В храните за кърмачета има много полезни компоненти:

 • лактоза - образува чревната микрофлора;
 • декстринмалтоза - увеличава абсорбцията на калций;
 • Омега-3/6 (полиненаситени мастни киселини) - развиват когнитивни функции, мозък;
 • инозитол - предпазва дихателната система;
 • таурин - осигурява работата на сърдечния мускул.

Въглехидрати, минерали, витамини, както и нуклеотиди за повишаване на имунитета, палмовото масло е включено в състав, който е близо до майчиното мляко.

Ако имате нужда от хипоалергенна формула за новородени, списъкът ще ви помогне да се ориентирате в продуктовата гама:

 • Бебелак Пепти-Джуниър и Нутрилак;
 • Алфаре и Пептамен (Нестле);
 • Friso pep AC и Nutrilon;
 • Пептикат и Хумана Ха;
 • Нан Ха и Прегестимил.

Профилактични смеси

Отличителна черта на превантивните смеси за кърмачета с алергии е протеиновата структура. За да се улесни храносмилането, протеинът се разгражда на по-малки молекули. В тежки случаи храненето няма да бъде от полза, ще помогне по време на ремисия, с малки прояви на алергии.

Смесите се произвеждат от много компании, но етикетирането не се различава: HA - ниско алергизиращо, хипоалергенно - HA. Сред композициите има частично (2) или изцяло (1) адаптирани.

Напълно адаптирани профилактични смеси

Най-добрите хипоалергенни формули за новородени според отзивите на потребителите включват:

 1. Нан Ха. Съдържа протеинов комплекс OptiPro за растеж на бебето, обогатен с бифидобактерии за подобряване на микрофлората. Нуклеотидите помагат за развитието на нервната система, мастните киселини спомагат за укрепването на имунната система. Произвежда се за деца до шест месеца и до 12 месеца, както и до 18 месеца (под номер 3) и от една година и половина (маркирани с 4).
 1. Симилак (абат). Не съдържа палмово масло. Симилак е наситен с пребиотици, мастни киселини, лутеин за развитие на органите на зрението.
 1. Хумана Ха. Оглавява класацията. Освобождаването се извършва под формата на течност, която е готова за употреба от раждането, и прах: номер 1 - до 6 месеца, 2 - до 10 месеца, 3 - от 10 месеца.

Гама бебешки храни, които не са алергични

Младите майки се интересуват от хипоалергенни формули за новородени, коя е по-добра.

Добра кърма за кърмачета според педиатри и експерти

ИмеПолзиМинуси
НутрилакПредназначен за малки деца с непоносимост към лактоза. Дълъг срок на годност на сухата смес. Разработени са различни категории формулировки: от 0, от 6 месеца, от 12 месеца.Увеличава броя на регургитациите.
НутрилонУкрепва имунитета, коригира храносмилането, бори се с негативните прояви на алергии, включва биологично ценни компоненти.Поради съдържанието на палмово масло продуктът е евтин. Смесва се с трудност.
FrisolacТой е аналог на Nutrilon. Съдържа пробиотици, нуклеотиди, мастни киселини. Деликатен вкус. Подходящ за бебета с ниско тегло.Небюджетна опция. С палмово масло.
Хипп комбиотикСъдържа лактоза, нишесте, пребиотици, глутен. Предназначен за деца: 1 - до шест месеца, 2 - от 6 месеца, 3 - от 10 месеца. Отлична разтворимост в течности.Не е подходящ за трохи под 3 месеца, причинява запек, изисква се да се дава вода на бебето.
Експерт СелияНиска цена с добро качество. Прави се за 3 стъпки: от раждането, от 6 месеца, от 1 до 3 години. Елиминира коликите, повишеното образуване на газове е отговорно за хармоничното развитие.Съдържа палмови, растителни, рапични масла.
BellaktСмес без аромати, лактоза, соя, нишесте, подходяща за бебета от 0 до шест месеца с тежки алергии. Достъпна цена.Трудно е да се намери в магазините.
НестогенЛиния млечни храни от швейцарски производител: 1 - с лактобацили и пребиотици, 2 - ферментирал млечен продукт, 1, 3 - комфорт плюс, 4 - ниско съдържание на лактоза. Висококачествен укрепен състав, който е перфектно разведен, детето харесва, вкусно.Неудобна опаковка.
Няня БибиколНе дразни стомаха, съдържа козе мляко. Приемливи разходи. Тя се пренася от тялото от 0 до шест месеца. Приятна миризма и вкус.Необходима е консултация с лекар.

Какво да търсите при избора

Хипоалергенната храна за трохи трябва да отговаря на индивидуалните характеристики на тялото. Наблегнете на състава на сместа.

Понастоящем линията за кърмачета е допълнена с продукт с козе мляко. Съставът е предназначен за бебета, които са установили непоносимост към протеини от краве мляко. Реакцията на козе мляко със солна киселина има благоприятен ефект върху намаляването на броя на регургитациите.

Млечен микс Cabrita

При необходимост се използва смес без млечни продукти соя. Необходимо е да се разбере, че такова хранене ще се изисква за бебета с непоносимост към мляко, то замества протеините в сместа със соеви аналози.

Съвет. Забранено е да се купува такава храна без предварителна консултация - 40% от бебетата развиват алергична реакция към козе мляко и соя, непоносимост към храна.

При избора на храна, наличието на:

 • аминокиселини и хранителни вещества;
 • сол - ниско съдържание;
 • таурин - за укрепване на сърдечния мускул.

За да изберете правилно сместа и да не се заблудите, се вземат предвид следните точки:

 1. Възраст. Използвайте бебешки продукти в съответствие с възрастта, посочена на опаковката.
 2. Състав. Ще се изисква внимателно проучване на състава, най-важното е да не се провокира алергия.
 3. Дата на издаване. Проследете срока на годност на продукта. Когато преминавате към нов продукт, е непрактично да купувате смеси в големи опаковки. Възможни са колики, кожни обриви, чести изпражнения - това е алергия при детето към сместа.
 4. Разходи. Няма значение колко струва храната. Понякога детето харесва повече евтин продукт, а скъпият рекламиран продукт е причина за алергична реакция.

За да изберат правилния състав, те не разчитат на съветите на приятели, реклами или отговори в интернет, те вземат предвид препоръките на педиатър.

Само педиатър правилно ще предпише хранителна терапия, ако се появят симптоми на алергия. Използвайте силно хидролизирана смес, докато алергичните симптоми изчезнат.

Симптоми на хранителна алергия при кърмачета

Младите майки трябва да знаят как изглежда алергията към адаптирано мляко при кърмачета..

Внимание! При кърмене бебетата могат да показват признаци на непоносимост към храна. Причината се крие в диетата на кърмачка. За бебета на смесено хранене добавката е алерген.

Ако бебето е алергично към сместа, симптомите ще бъдат:

 • кожа: леко зачервяване на бузите, обрив по тялото;
 • Стомашно-чревен тракт: разстроени изпражнения, рефлукс, колики;
 • дихателни органи: задух, кашлица, хрема.

Проявата на признаци се случва в комплекс или поотделно. Предприемането на неадекватни мерки е изпълнено с лечение на последиците - дисбиоза.

Появата на симптоми на непоносимост към храна е причина да се свържете с педиатър и да се подложите на преглед. Полезно е да се идентифицира алергенът. Лекарят ще помогне при избора на хипоалергенна храна за новородени.

Как изглежда алергията при кърмачета към смес?

Майките се интересуват от това как изглежда алергията при кърмачета на лицето от сместа. Алергията при бебетата се появява на лицето под формата на диатеза (сухи, червеникави петна с различни размери по челото, бузите, брадичката), обрив, малки воднисти акне. Появата им е свързана с приема на храна или се появяват известно време след контакт с алерген, след което изчезват частично или напълно.

Симптомите се изразяват с неприятни усещания: парене, сърбеж, стягане на епидермиса. Драскането на засегнатата сърбяща кожа на лицето води до разпространение на обрива по цялото тяло, което провокира образуването на рани, рани, те бавно зарастват при кърмачета.

Правилният избор на състав на GA ще помогне да се отървете от хранителните проблеми, да предотвратите развитието на алергии и да укрепите имунитета на бебето.

Рейтинг на най-добрата хипоалергенна формула за новородени: коя е най-добрата хипоалергенна формула за бебе 2019?

Забележете, че вашето бебе има алергична реакция от кърмата? Дори строгата диета на кърмачка не помага (Какво може да кърми жена)? Време е да помислите за прехвърляне на бебето на специална хипоалергенна смес. В материала ще ви кажем коя хипоалергенна смес е най-подходяща за новородени бебета..

Кога да започнете да прилагате хипоалергенна формула на бебе

След консултация с педиатър, трябва да прехвърлите бебето на специална диета, ако:

 • Лекарят е диагностицирал детето ви с непоносимост към глутен;
 • Появяват се проблеми с усвояването и храносмилането на храната;
 • Наличието на хранителна алергия при майката на детето;
 • Диагностициран с атопичен дерматит;
 • Анализът показа липсата на специални ензими, отговорни за разграждането на млечния протеин;
 • Панкреасът на бебето е недоразвит;
 • Наблюдават се алергични реакции към соя, млечен протеин (включително кози).

Не се опитвайте сами да изберете най-добрата хипоалергенна смес според потребителските отзиви във форумите. Само педиатър може да идентифицира алергена, да предпише необходимата храна след специални тестове.

Рейтинг на най-добрата хипоалергенна формула за бебета 2019

В зависимост от предназначението такива смеси са:

Безмлечни смеси

Тази храна се основава на соев протеинов изолат. Предназначен е за деца, които имат непоносимост към краве или козе мляко. Потребителите отбелязват, че такава храна има по-сладък вкус и децата много я харесват..

ВНИМАНИЕ! По-добре е да давате такива смеси от списъка с повишено внимание, тъй като детето може да има алергична реакция към соев протеин.

 1. Humana SL. Не съдържа животински протеини, глутен, лактоза, глюкоза.
  Frisosoy. Съдържа нуклеотиди, амино, мастни киселини, полезни за тялото на бебето.
 2. Нутрилон соя. Съдържа всички хранителни вещества, необходими за пълноценното развитие на бебето.
 3. Енфамил Соя. Отнася се до лекарствени продукти, лесно премахва липсата на микроелементи, витамини в тялото на бебето. Борби срещу остри чревни разстройства.
 4. Bellakt Soy. Използва се като част от терапевтичните диети за деца от раждането с непоносимост към лактоза.
 5. Симилак Изомил. Лесно смилаем, насърчава доброто усвояване на калций. С право може да се счита за най-добрата хипоалергенна смес.

От всички изброени марки продукти без млечни продукти, само Similak Isomil не съдържа палмово масло.

Хидролизни смеси

За деца, които имат алергична реакция към соев блок, производителите произвеждат специална храна. В него протеинът от краве мляко се хидролизира (разгражда).

Казеинови хидролизати

Те са по-малко алергенни, поради което се предписват на бебета с тежки алергични реакции. Биологичната им стойност обаче е по-ниска, а вкусът не особено приятен. Те не съдържат пребиотици, лактаза. Въглехидратите са представени от нишесте, глюкоза.

 • Similak Alimentum. Показан е за новородени с тежки алергии, малабсорбция в червата. Намалява появата на колики при новороденото.
 • Нутрамиген. Може да се използва като терапевтично средство и като средство за профилактика на алергии към млечен протеин (включително кърма).
 • Friso Frisopep AC. Лечебно хранене за бебета, които имат проблеми с храносмилането, усвояване на млечния протеин. Съдържа всички полезни хранителни вещества, минерали.
 • Прегестимил. Съставът е балансиран за употреба от бебета. Такова медицинско хранене се предписва за незрялост на червата при бебе, нежелани реакции към зърнени храни, протеини от краве мляко, соя.

Всички видове храни не съдържат палмово масло, глутен, лактоза.

Хидролизати на суроватъчен протеин. Силно хидролизиран

Такива лекарствени продукти се предписват от лекарите при лека до умерена форма на алергична реакция. По-добре се абсорбира от казеина.

 • Nestlé Nutrilon Alfare. Присвояване в нарушение на храносмилателния тракт. Нуклеотидите, съставляващи продукта, помагат на чревната лигавица да се обнови във времето, облекчават възпалението. Противопоказан при кърмачета с галактоземия.
 • Friso PEP. Добра хипоалергенна формула с ниско съдържание на лактоза, максимално близка до майчиното мляко. Съдържа омега киселини и пребиотици.
 • Nutrilon PEPTI Алергия. Съдържа лактоза, така че ако детето има проблеми с храносмилането, може да се появи непоносимост към този вид храна.
 • Nutrilak PEPTIDI SCT. Не съдържа лактоза, захароза. Трябва да се дава на деца с нарушения на чревната абсорбция, лактазна недостатъчност. Помага за възстановяване на теглото при LBW бебета.

Хидролизати на суроватъчен протеин. Частично хидролизиран

Смесите са профилактични. Те се предписват на деца, при които за първи път са се появили нежелани реакции. Съдържа пробиотици, пребиотици, нуклеотиди в подкрепа на имунитета на бебето.

 • Хумана Г.А. Може да се допълва или използва като основен вид храна за бебета с риск от алергии. Наличието на омега мастни киселини, лактаза, липса на оцветители, консерванти, глутен - това са характеристиките на диетата.
 • Frisolak GA. Препоръчва се за смесени бебета, хранени с шише, бебета с висок риск от хранителни алергии. Съдържа целия спектър от вещества, необходими за здравословен растеж.
 • Hipp Kombiotic GA. Освен всичко друго, той съдържа живи лактобацили, които са много полезни за червата на мъника. Перфектно насища бебето, намалява възможността от нежелани хранителни реакции.
 • Нутрилак Хипоалергичен. Насърчава повишен имунитет, подобрява функцията на червата, което предотвратява алергии.
 • NAS GA. За бебета с леки форми на нежелани хранителни реакции. Може да се използва при метаболитни нарушения в детския организъм.
 • Симилак Хипоалергичен. Благодарение на храненето, малкият гурме се диагностицира с по-малко прояви на алергии, проблеми с храносмилането.

Аминокиселинни продукти

Такава храна не съдържа протеини, но е създадена на базата на аминокиселини, които по принцип не могат да причинят алергии..

 • Neocate LCP. Този продукт е не само терапевтичен, но и диагностичен. С негова помощ лекарите могат да идентифицират хранителен алерген, непоносимост към хранителни протеини.
 • Нутрилон аминокиселини. Препоръчва се за новородени с тежки алергични реакции към соя, протеини от краве мляко и други вещества. Съставът не съдържа лактоза, фруктоза, глутен, захароза, палмово масло.
 • Алфаре Амино. По-висококалорични в сравнение с други марки, добре се усвояват от тялото на детето. Съдържа палмов олеин.

Как да определите най-добрата хипоалергенна смес?

Когато избирате, не забравяйте да вземете предвид:

 1. Възраст. Проучете информацията върху опаковката. Маркирането от 0 до 3 ще помогне да се определи правилното хранене за възрастта на вашето мъниче.
 2. Степен на алергия. В зависимост от сложността на алергичните прояви, трябва да изберете храна: терапевтична, профилактична или терапевтична и профилактична.
 3. Състав. Изберете храната, която ви подхожда по състав. Помислете за наличието или отсъствието на палмово масло, пробиотици, пребиотици, нуклеотиди, лактоза, глутен.

Никога не вземайте решение за правилния продукт за бебе с риск от тежки алергични реакции, без първо да се консултирате с педиатър.

Хипоалергенна формула за деца: класиране на топ 10

Специализираната формула за кърмачета с хипоалергенна активност е предназначена за профилактика или лечение на хранителни алергии. За да разберете коя смес да изберете за новородено, трябва да знаете точно причината за неговата непоносимост към храната и да идентифицирате алергена.

Невъзможно е да се намери най-добрата формула за новородени, по-правилно е да изберете идеалната опция за вашето бебе, като се вземе предвид неговата възраст, интензивността на алергичните реакции и тяхната причина..

 1. Класификация на хипоалергенни смеси
 2. Списък на Топ 10 хипоалергенни смеси
 3. Фризо
 4. Нутрилон
 5. Nan (NAN)
 6. Симилак
 7. Нени
 8. Нестоген
 9. Нутрилак
 10. Скъпа
 11. Bellakt
 12. Хумана
 13. Какво трябва да съдържа висококачествената хипоалергенна храна?
 14. Заключение

Класификация на хипоалергенни смеси

Бебешката храна за новородени, която се характеризира с хипоалергичен ефект, се диференцира въз основа на възрастта на детето, формата на освобождаване, съединението, което замества провокатора, и интензивността на терапевтичния ефект.

Възрастовото разделение на тези храни за кърмачета е идентично с това на редовната диета..

Смесите за страдащите от алергии се различават по терапевтичния си ефект. Суровините са профилактични и терапевтични.

Ако в първия случай храната се използва за здрави деца с очевидна генетична предразположеност към алергии, то във втория - само за лечение на различни алергични форми.

Формулите за алергични новородени са:

 • без млечни продукти, за бебета с пълна непоносимост към мляко;
 • без лактоза, за малки деца с непоносимост към лактоза;
 • без глутен, за бебета със зърнени алергии;
 • адаптиран, за кърмачета с муковисцидоза, недоносени бебета;
 • без фенилалинин, за бебета с фенилкетонурия - наследствена патология, свързана с нарушение на киселинния метаболизъм.

Хипоалергенните смеси се произвеждат в различни форми:

 1. На прах. Това е най-често срещаният вид храна, отличава се с дълъг експлоатационен живот и разнообразие от опаковъчни материали - картонени кутии, кутии.
 2. Концентриран. Такъв концентрат се разтваря бързо във вода и се усвоява по-лесно от тялото на детето. Но срокът на годност на такива продукти не е дълъг.

В продажба можете да намерите и готова за пиене напитка, която не е необходимо да се разрежда с вода и да отделите време за приготвянето й. Трябва само да загреете храната в микровълновата фурна.

Списък на Топ 10 хипоалергенни смеси

Тази класация на адаптираните млека за кърмачета ще ви помогне да намерите идеалния продукт за вашето бебе..

Фризо

Суровините помагат да се справите с коликите и насърчават по-доброто наддаване на тегло. Продуктът се основава на хидролизиран млечен протеин.

Тази храна се диференцира на няколко разновидности, всяка от които се различава по своя състав и свойства. Серията Friso прилага антирефлукс хранене, което се бори срещу регургитацията, а също така произвежда формули за деца с алергия към протеини от краве мляко..

Сместа се използва активно в перинатални центрове и рехабилитационни отделения, използва се за кърмене на недоносени бебета.

Тези смеси се разтварят бързо във вода и не образуват излишни бучки..

Предимство: високо качество на достъпна цена.

Недостатък: липсата на бифидобактерии сухи смеси в линията.

Нутрилон

Адаптирана формула за хранене на бебета от раждането до 3 години.

Храната съдържа редица пребиотици, минерали, витамини, нуклеотиди, които повишават имунния статус на децата, подобрявайки физическия растеж. Пребиотичният комплекс и частично разделеният протеин намаляват риска от алергии и атопичен дерматит.

Nutrilon произвежда млечни и ферментирали млечни продукти. Линията също така съдържа храна с аминокиселини за деца със сериозна непоносимост към храната, вида Pre (за недоносени новородени) и Pepti Gastro (за трохи с чревна непоносимост).

Предимство: наличност.

Недостатъци: специфичен вкус и наличие на кокосово и палмово масло в състава.

Nan (NAN)

Продуктът минимизира вредното въздействие на алергените върху детския организъм. Това явление се дължи на наличието на частично хидролизиран протеин.

Различава се с балансиран състав, компонентите на който подобряват интелектуалното формиране, състоянието на очите, костите и зъбите. Продават се както сухи, така и течни (готови) смеси.

Производителят произвежда специални фортификатори за кърма. Ако имате нискомаслено мляко с ниска хранителна стойност, тогава този продукт ще ви помогне да го обогатите с витамини..

В линията Nan можете да намерите и няколко серии смеси, но няма много много от тях..

Предимства: изпитано във времето качество, надеждност.

Недостатък: Надценени.

Симилак

Храненето се препоръчва от педиатрите, то обогатява тялото на бебето с основни витамини и спомага за намаляване на коликите. Произвеждат се няколко вида смеси: Premium, Comfort, Isomil, Antireflux.

Полза: без палмово масло.

Недостатък: продуктът не е подходящ за всяко дете.

Нени

Добър заместител на естественото кърма. Тази смес е направена с козе мляко, което я прави идеална алтернатива на традиционната бебешка храна..

Козето мляко е особено полезно и не предизвиква алергична реакция. Ето защо този продукт е подходящ за всички деца..

Педиатрите и неонатолозите класифицират Nennie като силно адаптивна формула..

Предимства: естествен приятен вкус, висока хранителна стойност.

Недостатък: висока цена.

Нестоген

Съставът на продукта е максимално близък до човешкото мляко. Сместа съдържа пребиотици, минерални съединения, витамини. Продуктът се характеризира с приятен вкус и добра разтворимост в даден вид.

Предимства: достъпна цена и богат състав.

Недостатъци: не е подходящ за всички, неудобна опаковка.

Нутрилак

Суровините съдържат малко количество лактоза, пребиотици и пробиотици, мастни киселини, частично усвоен суроватъчен протеин, лутеин.

Сместа има благоприятен ефект върху формирането на нервната, мускулната, костната и интелектуалната система на бебето..

Предимства: без палмово масло, ниска цена.

Недостатъци: горчив вкус и мирис.

Скъпа

Производителят произвежда не само хипоалергенна смес, но и ферментирали млечни продукти. Съставът на суровините включва лактоза, микроелементи, витамини, растителни масла, мастни киселини.

Предимства: лесно разтворим, вкусен.

Недостатъци: неадекватно надценени.

Bellakt

Сместа се произвежда в Република Беларус и е успяла да се наложи на потребителския пазар. Съставът на бебешката храна включва аминокиселини, хидролизирани протеини, нуклеотиди, витамини, пребиотици.

Предимства: достъпна цена, без консерванти и вредни съединения.

Недостатък: непоносимост към компоненти.

Хумана

Соевата храна е предназначена за хранене на бебета с непоносимост към краве протеини или лактоза. Сместа съдържа основните елементи, необходими за хармоничен растеж и развитие.

Ползи: Без глутен, без захар.

Недостатък: Необичаен вкус.

Какво трябва да съдържа висококачествената хипоалергенна храна?

В допълнение към частично разградените протеини, антиалергенната смес трябва да включва и други полезни вещества..

 • бифидобактерии, лактобацили;
 • пребиотици, пробиотици;
 • минерални съединения;
 • мастна киселина;
 • витамини;
 • ензимни елементи;
 • аминокиселини;
 • растителни масла.

И имайте предвид, че детето дълго време свиква с хипоалергенни продукти: може първоначално да не му хареса, може да се регистрират храносмилателни проблеми. Необходимо е време за адаптиране.

Заключение

Ако откриете признаци на алергия при детето си или знаете за склонност към него, тогава задължително посетете педиатър.

Лекарят ще ви помогне да изберете правилната хипоалергенна храна, като вземете предвид индивидуалните характеристики на бебето. И не се ръководи, когато избираш само цената: понякога смесите, които са еднакви по състав, се различават значително по цена.

Хипоалергенна формула за новородени - как да изберем и коя е по-добра

Прочетете също:

Меню за 8-месечно бебе, хранено с бутилка: какво трябва и какво не

Колко трябва да яде новородено бебе на ден и за хранене

Зелен стол при бебета, хранени с адаптирано мляко

Здравейте скъпи приятели! Днес ще говорим за първото хранене за малките страдащи от алергии. В крайна сметка тя е тази, която е в състояние да им даде сила, да ги направи по-твърди, по-красиви и още по-щастливи или, напротив, да причини куп неприятни последици под формата на алергични реакции, запек, диария, повръщане или подуване на корема..

Следователно сместа трябва да бъде подбрана с голямо внимание, въз основа на препоръките на педиатрите. Събрали сме ги в тази статия. И така, хипоалергенна формула за новородени - кое е по-добро и по какви критерии да го изберете.

1. Хипоалергенна смес - какво е и защо

Адаптирана смес се нарича хипоалергенна, създадена специално за хранене на деца, които са имали нежелани реакции при въвеждането на обичайната. Каква е тяхната същност? Трудно е да се отговори еднозначно, защото всяко бебе е индивидуално.

Не забравяйте обаче, че почти всички храни за кърмачета са направени от суроватка или краве мляко. Несъмнено последното е изключително полезен продукт, но само за деца със зряла храносмилателна система. Тези, които все още не са го формирали напълно, нямат ензимите за разграждане на млечните протеини. В резултат те се просмукват в кръвта, комбинират се с алергени и водят до много неприятните последици..

А самият млечен протеин вече е алерген. И не само новородените, но и някои възрастни просто не могат да го понесат. Между другото, яйчен белтък и глутен се различават по едни и същи "свойства", които също често се включват в повечето смеси. Именно от тях производителите на хипоалергенна храна за бебета защитават своите малки консуматори..

Моля, обърнете внимание, че не можете самостоятелно да предписвате такава смес на вашето бебе. Освен това, поради особеностите на технологичния процес, той не е от най-вкусните, а точно обратното. А при абсолютно здрави деца може да причини дефицит на витамини, бавно наддаване на тегло и други проблеми, свързани с недохранване..

Само лекар може да го препоръча въз основа на резултатите от анализа, които показват, че пациентът му е малък алергичен човек. В някои случаи той може да направи това дори без тестове, ако в семейството има трохи от тежки алергии, за да предотврати появата на алергични реакции.

2. Видове хипоалергенни смеси

За да изберете правилната смес, трябва да разберете какви са те..

На съвременния пазар има три вида такива продукти:

 1. смеси, направени от разцепено краве мляко. При тях протеинът се разгражда предварително, в резултат на което рискът от алергична реакция се свежда до нула. В зависимост от тежестта на последните трохи, профилактични смеси ("Nan хипоалергичен", "Similak"), терапевтични и профилактични ("Humana GA1", "Hipp GA") или терапевтични ("Nutrilon Pepti", "Frisopep", "Nutramigen" ). Разбира се, те се различават помежду си точно по степента на разделяне и съответно сред тях можете да изберете идеалната опция за всяко бебе;
 2. соеви хипоалергенни смеси - те се предписват при условие на непоносимост към краве мляко. Излишно е да казвам, че той непременно трябва да бъде потвърден от резултатите от съответните анализи. Такива смеси са лишени от млечен протеин, глутен и лактоза - основните алергени. В същото време те включват малтоза и растителни масла, включително палмово масло. Трудно е да се каже каква полза или вреда всъщност ще донесат на новородено, така че на практика те се предписват само на деца над 6 месеца. Предимствата на соевите смеси са огромно количество витамини и минерали, тъй като те просто се усвояват по-малко от тях, а наличието на фитоестрогени са естествени антивирусни вещества. Тези смеси включват: "Humana", "Nan soya", "Nutrilak soya";
 3. хипоалергенни смеси на основата на козе мляко - можете да ги храните на трохите в случай на непоносимост към краве мляко. Съществува мнение, че козето мляко е по-близко по състав до кърмата. И най-доброто доказателство за това е отличната усвояемост на такива смеси. Освен това те укрепват имунната система и подобряват храносмилането и имат отличен вкус. Ето само няколко от тях на съвременния пазар. Произвеждат се под марките: "Nenny", "Mamako", "Kozochka".

Като цяло има много хипоалергенни смеси. Кой да изберете във всеки отделен случай, трябва да реши квалифициран лекар, за да предпази бебето от още по-големи неприятни последици.

3. Съвети за избор на смес


Тази хипоалергенна формула за новородени се различава от обичайната по следните характеристики:

 • количеството протеин - в 1 литър готов продукт, то трябва да бъде в рамките на 12 - 14 g;
 • съотношението на суроватъчен протеин към казеин - то трябва да бъде в диапазона 60:40 - 80:20;
 • количеството въглехидрати - в идеалния случай цифрата трябва да бъде равна на 7 g на 1 литър;
 • качество на мазнините - те трябва да бъдат лесно смилаеми.

Всички тези данни са на опаковката, така че винаги можете да ги проверите, ако е необходимо..

4. Рейтинг на хипоалергенна формула за новородени

 1. "Nan хипоалергичен" е един от най-популярните. Съдържа протеин, който се разделя на аминокиселини, така че почти никога не причинява алергични реакции, подуване на корема или проблеми с изпражненията;
 2. "Симилак е хипоалергичен" - именно тя често се предписва на деца, в чието семейство е имало алергии. Създаден е на основата на млечен протеин и обогатен с пребиотици, мастни киселини, витамини и микроелементи.
 3. "Нутрилон хипоалергичен" е направен на основата на краве мляко и обогатен с много хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на бебето. Съдържа обаче палмово масло, поради което младите родители понякога го отказват..
 4. "Friso" - съдържа протеини от суроватка и казеин, витамин С, желязо и други хранителни вещества, отговорни за растежа, наддаването на тегло и имунитета на детето.
 5. "Nanny" - създаден от козе мляко без синтетични добавки, палмово масло и захар. Позволява на новородените бързо да наддават на тегло, облекчава ги от проблеми с изпражненията и не провокира развитието на алергични реакции.

Разбира се, това не е пълен списък на хипоалергенни смеси за най-малките. Всъщност има много от тях. И е трудно да се каже кой ще бъде най-добрият във всеки отделен случай. В крайна сметка понякога тези се избират за повече от един месец.

5. Отзиви

Нека видим какво казват младите майки за използването на различни хипоалергенни смеси в диетата на бебето..

Анджела:

Отне много време, за да вземе сместа. Опитахме Nestogen, Nutrilon и някои други и Friso се появи.

Карина:

Дъщеря ми яде Nan GA. Дойдох за първи път, нямаше обриви и проблеми с изпражненията.

Света:

Избрахме между Frisolak, Similak, Nan и Nutrilak. Спряхме на последния. Засега добре, ммм.

Рита:

Алергологът ни посъветва на Коза, всички останали бяха ужасни алергии. Бяхме много доволни, всичко мина.

Можете да гледате видео преглед на различни храни за кърмачета тук:

Съвременните производители са се погрижили на рафтовете да има достатъчно хипоалергенни формули за бебета. Но само лекар знае как да избере един от тях правилно. Запомни това!
И също така споделете тази статия в социалните мрежи и се абонирайте за нашите актуализации! Ще се видим скоро!

Сега прочетете:

Смес "Бебе" за новородени - състав, ползи, рецензии

Здравейте скъпи читатели! Вие лично запознати ли сте с адаптираните млека за бебета, предназначени за изкуствени новородени бебета? На съвременните...