Почти постоянното пренапрежение на мускулите на цялото тяло - хипертонията - е доста често явление при децата през първата година от живота. Почти всички бебета се раждат с тази диагноза, тъй като по време на вътрематочното развитие те са били в позицията на плода. Тази поза поддържа всички мускули в напрежение..

През първите шест месеца нервната система на детето се подлага на адаптация и постепенно се адаптира към новите условия на живот. През първия месец новородените често стискат юмруци и огъват краката си. Това показва изразена хипертоничност. С всяка седмица бебето започва да контролира работата на мускулите си и към третия месец хипертонията при повечето деца изчезва. Повишеното мускулно напрежение при дете над шест месеца е причина за безпокойство и контакт с детски специалист - невролог.

Основните симптоми на хипертония

Причините за появата на хипертония могат да бъдат няколко - това са различни усложнения по време на раждането, трудно раждане, екологични и социални фактори и много други. Хипертоничността може да се формира вътреутробно с отрицателно емоционално състояние на бъдещата майка, с нервен стрес и безпокойство. Понякога зад тези симптоми може да се крие сериозно заболяване на нервната система. Не пренебрегвайте никакви признаци на хипертония.

Признаци на тежка хипертоничност

 • Бебето спи за кратко и се събужда много често.
 • Легнало по гръб, детето стиска ръцете и краката и отмята главата назад.
 • Хлапето се съпротивлява и плаче, когато се опитва да развъжда крака или ръцете си.
 • Докато държите детето в изправено положение на маса или под, обърнете внимание на това как стои на крака - с целия крак или само с предната му част. Нормално е, когато цялото стъпало.
 • По време на плача устните и брадичката на детето треперят, главата се отхвърля назад и тялото се навежда.
 • Бебето често се изплюва след хранене.
 • С груби звуци или внезапна поява на светлина бебето потръпва и плаче.
 • Детето държи главата само с напрегнати шийни мускули.

Рефлексни тестове за определяне на хипертоничност

 • По време на опити да седне на ръцете, детето се съпротивлява и не позволява ръцете му да бъдат извадени от гърдите.
 • Рефлекс на ходене, забелязан след 2-месечна възраст. Опитвайки се да постави бебето на крака, той се опитва да направи крачка.
 • Рефлексът за подкрепа е, когато детето стои на пръсти, а не на цялото стъпало.
 • Рефлекси на симетрия и асиметрия на възраст над три месеца. В легнало положение опит за накланяне на главата към гърдите е придружен от огъване на ръцете и разтягане на краката. Същите рефлекси се появяват, когато главата е обърната наляво или надясно..
 • Рефлекс на мускулния тонус над тримесечна възраст. Детето напряга мускулите на ръцете и краката, като е по корем, а на гърба ги отпуска.

Необходимо е да се консултирате с лекар за лекарства само ако тези рефлекси продължават на възраст от три до шест месеца. Специалистът ще вземе предвид всички индивидуални характеристики на вашето дете, наследствеността, състоянието на майката по време на бременност, състоянието на бебето при раждането и едва след това ще вземе решение за метода на лечение.

Защо хипертоничността е опасна?

Хипертоничността, която се задържа при дете по-дълго от определено време, може да показва наличието на някаква патология, свързана с нервната или сърдечно-съдовата система. Ако не се проведе своевременно лечение, това може да повлияе на развитието на бебето:

 • Ще се оформи неправилна стойка и походка.
 • Ще има забавяне на общото развитие (емоции, двигателни умения, памет и мислене, реч).

С повишен мускулен тонус на краката децата започват да пълзят, седят и ходят много по-късно от другите бебета. Двигателната активност при такива бебета е много слаба. Устройства като проходилки и джъмпери само ще им навредят, тъй като натоварването на мускулите само се увеличава.

При хипертоничност на ръцете бебетата стискат юмруци, докато пръстите им посинеят и не позволяват отнемането на ръцете от гърдите. В повечето случаи това са признаци на физиологична хипертония..

Методи за лечение на хипертоничност

Навременното посещение на детски невролог и започнатото навреме лечение ще дадат добри резултати много скоро. Медицината предлага такива начини за справяне с хипертонията:

 • Релаксиращ общ масаж.
 • Терапевтична гимнастика със специален набор от упражнения.
 • Сесии на електрофореза.
 • Уроци по плуване.
 • Термична обработка (с използване на парафин).
 • Медикаментозно лечение.

Медицинското лечение не е напразно на последно място, тъй като се използва само в трудни случаи. Най-често можете да го направите без него. Много често хипертоничността изчезва след курс на масаж и водни процедури.

Домашен масаж

Родителите на бебе могат да масажират бебето си от третата седмица от раждането му, след подробна консултация с педиатър или детски масажист. Оптималният курс за масаж е 10 сесии. Всички движения на ръцете на масажиста трябва да са леки, плавни и да се състоят само от поглаждане, триене и люлеене.

 1. Поглаждане на гърба, краката и ръцете с цялата длан и само с пръсти (редуващи се), леко потупване с пръсти.
 2. Леко триене на гърба, след това последователно горните и долните крайници с внимателни кръгови, а след това и пунктирани движения (отдолу нагоре).
 3. На свой ред всяка ръка и крак на детето трябва внимателно да се разклатят, като се държи предмишницата или горната част на крака с другата ръка. Насърчава отпускането на ръцете, предмишниците. Можете също така леко да разклатите всеки пръст на детето си..
 4. С ритмични движения, като държите ръцете си малко над китката, леко размахвате цялото тяло, а след това отделно с ръцете и краката.
 5. "Сгънете" бебето в ембрионална позиция, като последователно дърпате краката, ръцете и главата към гърдите към стомаха и се люлеете настрани.
 6. Всяка масажна сесия трябва да завършва с приятно поглаждане на цялото тяло на бебето и крайниците му..

Децата с диагноза хипертоничност не се препоръчват да използват потупващи и месещи движения по време на масаж. Но като допълнителни релаксиращи движения (извън масажа) можете да покажете на бебето как можете да придърпате крака си към лицето (носа и устата) и да играете с пръсти.

Можете да използвате упражненията „пролет“, когато бебето в изправено положение (можете да го придържате за подмишниците) се изтласква от краката му от твърда, равна повърхност. В този случай не забравяйте да обърнете внимание, че кракът на детето стои изцяло на повърхността, а не само на пръстите.

Люлеещите упражнения върху голяма надуваема топка дават добър релаксиращ ефект..

Използване на билкови вани

Билковите вани се считат за отлично релаксиращо средство за стегнати мускули. Дори обикновената топла вода успокоява и помага за отпускане, а с билковите инфузии този ефект се засилва. За всяка баня се използва само един вид билка; не трябва да използвате билкови смеси, за да не провокирате алергия към някой от компонентите. Графикът на билковите бани може да бъде следният: четири дни - водни процедури с билкова инфузия, а на петия ден - обикновена вода. Деца от първата година от живота могат да се използват за игли за къпане, листа от червена боровинка, градински чай, майчинка, низ и валериана. Всички тези растения имат отличен релаксиращ ефект върху мускулната система на детето..

Педиатричните специалисти препоръчват родителите на бебета с хипертоничност да прекарват възможно най-много време с водни процедури. Всъщност за новороденото водата е естествената му среда, както в утробата. И в това състояние той се чувства спокоен и отпуснат..

Симптоми на мускулна хипертоничност при новородени до една година: премахнете повишения тонус с масаж и упражняваща терапия

Движенията на тялото ни се случват благодарение на работата на мускулите. Мускулното напрежение и тонус се регулират от централната нервна система, човешкия мозък. Поддържането на нормален тонус е необходимо за движение в космоса, двупосочно движение и всякакви други физически действия. Мускулният тонус при новородените играе огромна роля в развитието. Намаленият тонус възпрепятства физическата активност, а повишеният тонус създава усещане за дискомфорт, пречи на бебето да развие необходимите двигателни умения.

Показателят за мускулния тонус на бебето е много важен за физическото му развитие в кърмаческа възраст и след това.

Мускулен тонус при бебета

Постоянното прекомерно мускулно напрежение се нарича хипертоничност. Хипертоничността най-често е асиметрична. Причината за пренапрежението се крие в дейността на централната нервна система. Свитите ръце и крака на здраво бебе, стиснати в юмрук пръсти са лесни за разхлабване. Ако не е възможно да се изправят крайниците, максималният ъгъл на отваряне е не повече от 45⁰, това сигнализира за патология. Бебе, което има дефекти в развитието на централната нервна система, като правило е неактивно - поддържа стойката на ембриона, рефлексите са нарушени. Често такова бебе от първите дни на живота може да държи главата на тегло, но това не е признак за напреднало развитие, а следствие от хипертония.

Причини за хипертония

Повишен тонус може да се появи поради напълно невинни причини, но може да е и признак на сериозно заболяване. За да разпознаем болестта навреме, човек не трябва да бъде безразличен към това явление..

Основните причини, които могат да доведат до мускулно натоварване при бебетата, са:

 1. Детска физиология. При новородените може да се наблюдава така наречената физиологична хипертоничност, свързана с факта, че в утробата детето е било в характерно „групирано“ положение - положението на ембриона. След раждането отнема известно време, докато мускулите се отпуснат и започнат да функционират нормално. Свити крака с леко раздалечени колене, притиснати към корема, свити ръце, прибрана към гърдите брадичка могат да продължат както при шестмесечно бебе, така и след една година. Продължителността на физиологичната хипертония, според оценките на различни специалисти, варира значително, но горните термини се считат за нормални..
 2. Хипертоничността при новородени може да се обясни и с индивидуални характеристики. Мускулният тонус при различните деца е различен по природа, за някои е по-висок, за други е по-нисък, но това по никакъв начин не се отразява на здравето им. Невъзможно е самостоятелно да се разграничи индивидуалното ниво на мускулно напрежение от патологично състояние, следователно, ако подозирате, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед.
 3. Повишен мускулен тонус може да възникне и в резултат на раждане. Дълги трудни раждания, асфиксия на плода, повишено вътречерепно налягане и кръвоизлив могат да доведат до такива последици..
 4. Патологията на вътрематочното развитие, вродени нарушения на централната нервна система, свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с условията на нейния живот и поведенчески характеристики, също могат да бъдат причините за хипертоничност при новороденото. Особено опасно за нервната система на бебето, когато бременна жена употребява никотин и алкохол.
Много бебета заемат една и съща поза на ембриона за известно време след раждането - тялото им е свикнало много с него в продължение на много месеци. Това явление може да е признак на хипертония.

Как да определите дали тонът е повишен?

Редица симптоми предполагат, че мускулите на бебето са в хипертоничност. Ако откриете поне някои от симптомите от списъка по-долу, трябва да посетите Вашия лекар. Родителите трябва да бъдат предупредени:

 1. Неспокоен, често прекъсван сън, писъци при събуждане. Затруднено заспиване, както и характерна поза по време на сън: главата е отхвърлена назад, ръцете и краката са притиснати към тялото.
 2. Често плачене с трепереща брадичка, докато главата е хвърлена назад (препоръчваме да прочетете: треперене на брадичката при новородено: симптоми и лечение).
 3. Силно негативна реакция на светлина и звук, дори при незначително излагане.
 4. Способността да поддържате главата си в равновесие от първите дни на живота.
 5. Тежка регургитация, коремни спазми.
 6. Трудност, силна съпротива при опит за разпространение на ръцете или краката на бебето.
 7. Хлапето не стои на крака, "танцува" на пръсти.

Наличието на няколко от тези признаци трябва да доведе родител с дете до лекар. За да изясни симптомите на хипертония, лекарят ще провери някои рефлекси:

 1. Стъпка. Изправено бебе на възраст под 2 месеца прави крачка.
 2. Справка. Изправеното бебе трябва да стои на пълен крак..
 3. Симетрия и асиметрия. Бебето, което лежи по гръб, ще сгъне ръце и ще изправи краката си, ако главата му е повдигната и наклонена към гърдите. Когато главата е наклонена надясно или наляво, ръката и кракът, съответстващи на наклона, ще се изправят, а противоположните ще се огънат. Рефлексът изчезва при 3-месечно бебе.
 4. Тоник. Детето, поставено на гърба, изправя крайниците и ако го обърнете по корем, те ще се огънат. Рефлексът изчезва след 3 месеца.

Рефлексите, които не са изчезнали по възраст, показват развитието на болестта. В този случай се диагностицира хипертоничност, с лечението на която трябва да се занимава невропатолог.

Ако бебето е започнало да държи главата много рано (или дори от раждането), трябва да го проверите за хипертоничност

Задачи и методи за лечение на хипертоничност при кърмачета

Болестите, свързани с появата на хипертоничност, се лекуват от невропатолози и ортопеди. Основните цели на лечението са:

 • облекчаване на болката;
 • премахване на спазъм;
 • релаксация.

Видове масажи, използвани при хипертония

Целта на всички масажни движения, използвани при лечението на хипертоничност, е да облекчи спазма и да отпусне напрегнатите мускули. За подобряване състоянието на бебето се използват масаж по метода на Фелпс, масаж по метода на Семенова, въздействие върху определени активни точки на тялото, както и редица други методи. Всички действия за масаж, прилагани върху новородено, трябва да бъдат много внимателни и нежни. Поглаждане и разтриване е допустимо - за предпочитане с отворена длан, акупресура без болка. Процедурата може да бъде поверена само на квалифициран специалист.

Най-добре е да поверите масажа с хипертоничност на професионален педиатър - той също ще може да покаже необходимите движения на родителите

Масажният курс обикновено се състои от 10-15 процедури. След месец, ако е необходимо, цикълът може да се повтори. Професионално извършеният масаж е много ефективно средство. Родителите могат да се научат да изпълняват основни движения:

 • поглаждане на пръстите, подобно на движенията при поставяне на ръкавици;
 • поглаждане на ръцете от рамото до дланите, прескачане на лакътната става;
 • поглаждане на краката от слабините до стъпалото, прескачане на ставите, но продължаване на движението на стъпалото;
 • поглаждане на краката от петата до пръстите;
 • пръстите на краката се масажират по същия начин, както на ръцете;
 • триене (само след поглаждане) на ръцете, краката, гърба и корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка;
 • триене на стъпалото: започвайки от основата на пръстите, нарисувайте фигура осем надолу с пресичането на линиите в средата на стъпалото, дъното на фигурата осем пада върху петата.

Месенето при детски масаж, особено при хипертония, не се извършва. Потупването и потупването е забранено, няма натиск върху напрегнатите възли.

Масажът, особено професионалният масаж, може да предизвика емоционална реакция у детето. Плачът по време на масаж се дължи както на дискомфорт от процедурата, така и на болка. Трудно е да се определи причината за плача, докато редица експерти изразяват мнение, че по време на масажа бебето не трябва да плаче от болка (за повече подробности вижте статията: Защо новороденото бебе често плаче?).

Гимнастика у дома

Редица гимнастически упражнения могат да се изпълняват и у дома. Упражнението помага за отпускане на мускулите и увеличава физическата активност. Няколко упражнения в помощ на вашето бебе:

 1. Обучение. Детето трябва да лежи по гръб, възрастен да погали ръцете си от рамо до ръка и крака от бедрото до крака, така че бебето да се отпусне.
 2. Нежно удължаване. Необходимо е последователно да разгъвате ръцете и краката на бебето без много усилия, без да правите резки движения.
 3. Разклащане. Като вземете дръжката или крака за пръстите, внимателно ги разклатете 4-7 пъти, след което повторете процедурата с останалите крайници.
 4. Флексия. Бебето получава позата на ембрион. Ръцете и краката са свити, главата се накланя към гърдите. Полезно е да редувате това упражнение с предишното. Всички действия се извършват много внимателно, без усилие..
 5. Стъпки. Бебето трябва да бъде взето и поставено на масата, така че цялото стъпало да докосва повърхността. Можете да оставите детето да отиде малко, за да може за момент да се облегне на собствените си подметки. Помага за правилното оформяне на стъпалото..
 6. Упражнявайте се с краката. Леки завои и завои - ако бебето го харесва, то самият ще придърпа пръстите на краката си към лицето си, опитайте се да ги поставите в устата си.
 7. Люлка с топка. Бебето се поставя по корем върху голяма топка, която трябва да се люлее, като държи бебето за краката и ръцете.

Лечебната гимнастика дава добри резултати, но трябва да я правите редовно, за предпочитане няколко пъти на ден. Хлапето трябва да обича тези дейности, да не изпитва дискомфорт.

Физиотерапевтични процедури

Най-често срещаните процедури при лечението на хипертоничност са електрофорезата и парафиновите обвивки. Термичните процедури са показани за отпускане на напрегнатите мускули. Електрофорезата ви позволява да въвеждате определени лекарства в тялото. Парафиновите обвивки се правят най-често на краката на бебето..

 • лечението обикновено започва от 10 минути;
 • постепенно продължителността на процедурата се увеличава до 20 минути;
 • цикълът от процедури се състои от 10 сесии.

Водни процедури

Водните процедури (акватерапия) също допринасят за отпускане на мускулното напрежение. Плуването подобрява координацията на движенията, равномерно натоварва мускулите на цялото тяло. Много е важно да запомните, че студената вода стимулира мускулната работа и повишава мускулния тонус. Топлата вода има релаксиращ ефект..

На дете с мускулна хипертоничност не се показва гмуркане, но плуването и подводната гимнастика ще помогнат за облекчаване на спазмите (вижте също: правилна гимнастика за бебета на 2 месеца и тематично видео). Препоръчително е заниманията да се провеждат по игрив начин. Редица билки ще засилят ефекта на водните процедури, те включват: градински чай, валериана, майчинка, борови иглички, листа от червена боровинка. Водните процедури трябва да се правят преди лягане, а билките да се редуват.

Остеопатичен ефект

Тази изпитана във времето посока в медицината включва лечение на целия организъм като цяло. Манипулациите са насочени към подобряване на циркулацията на течности в тялото, извършват се под формата на лек ефект върху костната тъкан.

Високоефективен метод на алтернативна медицина може да се използва само и изключително от квалифициран детски остеопат. Остеопатичните сесии могат да помогнат при неврологични разстройства, причинени от наранявания при раждане, мозъчни дисфункции и дори вродени дефекти в скелета. Привеждането на костите в правилното физиологично положение води до премахване на мускулните спазми, премахване на патологичните рефлекси.

Между другото, остеопатите препоръчват да се въздържат от използване на проходилки и подобни средства, които могат да влошат проблема. Използването им може да доведе до неправилно позициониране на стъпалото, дисфункция на мускулите на долните крайници. Трябва да обърнете внимание и на обувките на бебето, особено на тези, които са започнали да ходят. Трябва да има пета, твърда подметка и пета, подходяща за възрастта. Премахнете всички обувки и други меки обувки.

Остеопатията предлага цялостно лечение на тялото под ръководството на опитен специалист в тази област на алтернативната медицина

Лекарства за хипертония

Лекарствата се предписват на бебето, ако всички описани по-горе процедури не дават желания резултат. Лекарствата се предписват, когато мускулният тонус на бебето не се нормализира, след като бебето навърши 6-месечна възраст.

Лекарствата, предписани от невропатолог, принадлежат към една от следните групи:

 • мускулните релаксанти се използват за облекчаване на мускулни спазми;
 • невропротективните средства се използват за подобряване на кръвообращението, възстановяване на мозъчните функции;
 • диуретиците се използват за намаляване на вътречерепното налягане и стимулиране на мозъчната дейност.

Най-често се предписват Midocalm, Semax, Baclofen, Pantocalcin и Cortexin, както и витамини от група В. В тежки случаи може да се предпише Cerebrolysin. Всички лекарства се предписват на кърмачето чрез инжекция.

Днес известният и популярен педиатър Комаровски смята, че повишеният мускулен тонус в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Може да сигнализира за сериозно заболяване, но ще има и други симптоми. Задължително е да се подложите на диагностичен преглед, за да се уверите, че хипертоничността е от физиологичен характер. Видео с уроците на д-р Комаровски ще помогне на родителите да разберат по-добре проблема.

Хипертоничност при кърмачета

Тази статия ще обсъди състояние като мускулна хипертония при кърмачета. Често, когато родителите чуят за мускулна хипертония на педиатър, те изпадат в паника, тъй като смятат тази диагноза за ужасна. Каква е опасността от това състояние и кога то трябва да бъде коригирано чрез назначаването на терапевтични процедури?

Съдържание

 • Главна информация
 • Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??
 • На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?
 • Как се проявява хипертонията при кърмачета?
 • Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?
 • Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?
 • Диагностично изследване
 • Терапевтични техники, използвани при хипертония
 • Важни препоръки
 • Заключение

Главна информация

Този термин, неразбираем за човек без медицинско образование, причинява подсъзнателно безпокойство със самия си звук. Въпреки това, не винаги трябва да се паникьосвате, тъй като хипертоничността след раждането при бебе е напълно нормална, докато достигне четири месеца, но ако остане с бебето след определената възраст, тогава трябва да биете аларма и да разрешите проблема.

Какво представлява мускулният тонус от физиологична гледна точка? Под него трябва да се разбира неволно мускулно напрежение, с помощта на което човек се движи и променя пространственото си положение. Дори ако мускулните влакна са отпуснати, остатъчното напрежение в тях остава.

Централната нервна система, тоест мозъкът и гръбначният мозък, е отговорна за мускулния тонус. От това можем да заключим, че тонусът е напълно нормален феномен на човешката физиология. И за да може бебето да се движи нормално и да придобие двигателни умения, то просто му е необходимо.

Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??

Прието е хипертоничността да се разбира като повишен мускулен тонус, проявен под формата на скованост и скованост на мускулната система. Заради него малчуганът не може да овладее своевременно двигателните умения. Освен това причинява дискомфорт и безпокойство у детето. В педиатрията има такъв термин като физиологична хипертоничност на новородените..

През всичките девет месеца бебето е в матката в ембрионална позиция. Горните и долните му крайници имат огънато положение и са притиснати плътно към тялото, краката са леко раздалечени, краката са кръстосани, а брадичката му е притисната към гърдите. След раждането малкото дете се опитва да поддържа същата поза, именно това състояние се нарича физиологична хипертоничност на новороденото.

Тонусът на мускулите на флексора е много по-висок от този на екстензора. Когато мъничето се опитва да разреди или изправи крайника, се усеща мускулна съпротива. Например, ако се опитате да отворите стиснатия юмрук на бебето, то няма да остане отворено дълго..

Трябва да се отбележи, че новородените бебета се считат за първия месец след раждането. Физиологичната хипертоничност се наблюдава при дете не само през първия месец, но и през следващите няколко месеца. Средно тя продължава три месеца, но до четири месеца няма да се счита за патология. При новородените това състояние е най-силно изразено, но всеки месец то става по-слабо и след това изчезва напълно..

На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?

Хипертонията може да бъде диагностицирана не само през първия месец след раждането. Изключително трудно е да се идентифицира при новородено дете, преди да достигне три месеца. Това може да направи само педиатър..

Ако мускулният тонус на бебето е наистина висок и не отговаря на неговата възрастова норма, тогава той започва да има проблеми със смукателния рефлекс и изземването на майчината гърда. Това е така, защото напрегнатите мускули са много трудни за контролиране, особено за малко дете. В допълнение, хипертоничността засяга и мускулния слой на вътрешните органи, поради което децата с наличието на такова отклонение реорганизират млякото, което са изпили. Поради тази причина сковаността на движенията на детето и привеждането на крайниците не може да се счита за единствената симптоматика на хипертония при бебе..

Как се проявява хипертонията при кърмачета?

При хипертоничност трохите имат следните симптоми, които трябва да предизвикат безпокойство у родителите:

 • Детето не спи добре, често плаче, дава остра реакция на слаба светлина и тихи звуци в стаята;
 • Бебето постоянно е палаво, често плюе много. Брадата му трепери, той потръпва и плаче, когато е изложен на стимули;
 • Позата може да бъде и потвърждение за наличието на симптоми на хипертония. Дете с асиметричен мускулен тонус лежи неравномерно в креватчето, заемайки леко извита позиция. Трохата се огъва и хвърля глава назад;
 • Главата на бебето е наклонена настрани към раменната става. Така тортиколисът започва да се образува в него, тъй като мускулите се напрягат неравномерно. Дори ако на възраст от един месец бебето вече държи добре главата си, това все още не е повод за радост. Може би това състояние е следствие от повишения тонус на мускулната система на тила и шията;
 • Малкото дете се преобръща и се обръща само в една посока. Той взема обекти на интерес само с една ръка. Това е признак на патология, тъй като всички новородени бебета нямат представа за дясно или ляво и са с две ръце до определена възраст;
 • Хипертония може да се почувства, когато се опитвате да разнесете крайниците на детето в страни. Ръцете на бебето са постоянно свити в лактите, юмруците са стиснати и не се изправят;
 • Палци са притиснати към дланите. Деца на възраст над четири месеца не трябва да имат това. При повдигане на крайниците детето започва силно да се съпротивлява и да плаче;
 • С хипертоничност на долните крайници, малкото дете има нарушение на подвижността на ставните стави, особено на тазобедрената става. Развъждането на крака на тези места е изключително трудно за дете..
 • Когато поставяте детето на масата, то няма да се опре на пълен крак, а на пръсти, докато огъва пръстите си;
 • Когато се опитва да движи долните крайници, детето неволно ги пресича. В допълнение, малкото дете има походка на пръсти..

Ако родителите забележат горните симптоми при детето, те трябва да бъдат докладвани на педиатър, който наблюдава бебето..

Видове хипертония при кърмачета

Такъв обширен списък от признаци на мускулен тонус се дължи на факта, че отклонението на всяко малко дете се проявява по различни начини. Трябва също да се отбележи, че хипертоничността е от три вида:

 • Симетрично - при това състояние цялата мускулна система на детето е равномерно напрегната. Позата е естествена за бебетата, а симетрията се наблюдава в позицията на горните и долните крайници.
 • Дистоникът е сложно разстройство на мускулния тонус. Характеризира се със силно напрежение на определени мускулни групи и състояние на пълно отпускане на другите. При такива патологични изменения при детето функционирането на крайниците се нарушава, което води до сериозни отклонения и дългосрочна комплексна рехабилитация;
 • Асиметрично - това патологично състояние се характеризира с неравномерно напрежение на мускулите в дясната и лявата страна на тялото на детето. Хлапето не може да лежи плоско, навежда тялото, пада на една страна и накланя главата си към рамото, където мускулното напрежение е по-голямо.

Ако откриете подозрителни симптоми при дете, не трябва да отлагате посещението при специалист за по-късно, в очакване, че то ще изчезне от само себе си. Колкото по-скоро педиатърът прегледа бебето, толкова по-скоро ще започне рехабилитацията, която ще спаси бебето от сериозни последици за здравето в бъдеще.

Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?

Различни причини, които засягат централната нервна система на детето в утробата и в процеса на раждането му, могат да провокират развитието на хипертония. Проблемите в вътрематочното развитие, водещи до нарушения в нервната система на плода, са свързани с начина на живот на бъдещата майка и нейното здравословно състояние.

Пушенето и пиенето на алкохолни напитки влияят негативно на централната нервна система на бебето. Също така, отклонение може да бъде провокирано от бременност, протичаща с патологии или раждащ травматизъм.

Феталната хипоксия или продължителната липса на кислород по време на раждането могат да доведат до нарушения в нервната система на бебето. Поради липса на кислород, клетъчните структури на мозъка са силно засегнати, а ражданията в резултат на бърз или продължителен труд причиняват микроскопични кръвоизливи в мозъка, което води до развитие на мускулна хипертоничност при бебето след раждането.

Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?

Винаги трябва да обръщате внимание на признаците на повишен мускулен тонус, въпреки факта, че той най-често е физиологичен. Много е важно да се консултирате с педиатър възможно най-рано, който може да определи дали това е норма, или може би състоянието е вродено и е патологично.

Ако диагностиката на хипертоничността се извършва късно, това може да доведе до изоставане във физическото развитие и формиране на двигателни умения у детето със значително закъснение. Освен това бебето ще има проблеми с фината и груба моторика и развитието на речта, тъй като те имат връзка.

Хипертоничността на мускулния корсет на врата води до ограничения при въртенето на главата на детето. Малко дете може да изпита костна асиметрия на черепа, ако през цялото време лежи на една страна, без да има възможност да се преобърне на другата поради мускулно напрежение.

Особена опасност крие повишената хипертоничност на мускулите на долните крайници. Това отклонение води до чести гърчове, нарушена двигателна активност и малформация на свода на стъпалото. При хипертония може да има разлика в дължината на крайниците на бебето, в резултат на което то ще развие проблеми с походката и стойката в бъдеще.

Диагностично изследване

За да разбере какво е причинило хипертоничността и дали тя е свързана с възрастта или е провокирана от неврологична патология, лекарят провежда пълен преглед на детето, включително първоначален преглед. Най-важните диагностични техники в този случай са:

 • Невросонография - тази техника представлява ултразвуково изследване на мозъка при бебета до една година. Изследването може да се извърши, докато фонтанелът на детето не порасне, тъй като чрез меките тъкани в неговата област може да се оцени общото състояние на мозъчните структури и качеството на тяхното кръвоснабдяване. Техниката е много информативна, безопасна, достъпна и не изисква обездвижване на детето. Извършва се планомерно за деца на възраст под месец и половина.
 • Електромиография - използва се и за диагностициране на хипертоничност, но много по-рядко. Техниката ви позволява да оцените скоростните характеристики на нервните импулси, мускулната сила и нейните симетрични показатели. В допълнение, тя предоставя възможност за оценка на функционирането на различни мускулни групи и тяхната работа в спокойно състояние..

Към всичко по-горе може да се добави преглед от генетик, който да провери за наличие на генетични аномалии, довели до мускулен тонус.

Терапевтични техники, използвани при хипертония

Обикновено, колкото по-рано се открие повишеният мускулен тонус, толкова по-лесно ще бъде коригирането му. На деца с подобно отклонение се предписват релаксиращи масажни процедури, терапевтични упражнения, плуване и физиотерапия.

Към медикаменти се прибягва само в случай на тежко протичане на заболяването или ако нелекарствените методи не дават желаните резултати.

Всички горепосочени процедури не трябва да предизвикват у детето плач и дискомфорт. Ако бебето проявява безпокойство и то плаче, тогава напрежението на мускулната система се увеличава още повече, което означава, че те няма да доведат до положителен ефект и трябва да изберете други методи за справяне с патологичното отклонение.

Детска хипертоничност: Масажни процедури

Масажът, който се извършва с мускулна хипертония, е насочен към отпускане на мускулната система и премахване на спазмите в нея. Процедурата трябва да се извършва от опитен детски масажист. Масажът се прави в няколко курса по петнадесет сесии всеки.

Родителите могат да извършват и общ масаж за новородено. Но първо трябва да вземете няколко урока от специалист. При извършване на процедурата е необходимо да се вземе предвид ситуацията, температурните показатели в стаята, мястото на изпълнение и техниката на масаж, настроението на трохите.

Стаята, в която ще се извършва масажът, трябва да е топла, тъй като студеният въздух напряга мускулните тъкани. Преди процедурата бебето трябва напълно да се съблече и да смаже кожата с масажно масло. Стаята не трябва да е прекалено гореща. Масажирайте детето не трябва да се прави след хранене, както и когато малкото иска да яде или да спи.

Хлапето трябва да е напълно настроено към процедурата и да има добро настроение. Той също трябва да се чувства уверен, защитен и отпуснат, именно поради тази причина родителите се опитват да се обадят на масажист у дома, за да не изплашат бебето и да направят процедурата удобна за него.

Масажните процедури трябва да се извършват на маса, покрита с мека, плътна кърпа и абсорбираща пелена. Повърхността не трябва да се плъзга. Ръцете на масажиста трябва да са топли, чисти, без дълги нокти и бижута, което може да доведе до нараняване на кожата на бебето.

Масажът може да започне, когато детето е на две седмици от момента на раждането. До месец и половина трябва да се състои само от удари. От три месеца към него могат да се добавят триене, вибрации и люлеене. Не се допуска мускулно месене, резки движения, пляскане и натиск.

Тъй като хипертоничността може да бъде различна, процедурите за масаж също ще имат свои собствени нюанси. Ето защо, преди да започнете сами да масажирате детето си, трябва да вземете уроци от масажист и е по-добре да поверите изцяло процедурата на специалист.

Гимнастически упражнения за мускулна хипертоничност

Изпълнението на терапевтични гимнастически упражнения ви позволява да нормализирате работата на мускулната система и да стимулирате двигателната активност на мъника.

Само специалист трябва да изпълнява упражнения с бебе, след като разработи индивидуален комплекс за бебе, като вземе предвид неговата възрастова категория, етап на хипертоничност и характеристики на тялото.

При повишена хипертоничност е невъзможно да се прави динамична гимнастика с дете.

Хипертоничност при кърмачета: Физиотерапевтични процедури

При хипертония на бебетата се предписват термични процедури под формата на парафинови апликации. С тяхна помощ мускулните спазми се облекчават и детето напълно се отпуска под топлинния ефект..

Апликациите се прилагат като ботуши на долната част на крака и стъпалото на детето. Процедурата отнема от десет до двадесет минути. Пълният курс се състои от десет процедури. Топлинната терапия може да бъде заменена с електрофореза върху магнезия.

Детска хипертоничност: Упражнения във водата

Дейностите с дете във водна среда могат да нормализират мускулния тонус, да намалят спазмите и да подобрят координацията на движенията. Освен това водните процедури ви позволяват равномерно да изработите всички мускули, като постепенно оформяте здрав мускулен корсет..

За облекчаване на хипертоничността водата в банята трябва да е топла. Освен това можете да добавите отвара от бор, градински чай или майчинка към него. По-добре е да се къпете преди лягане. Процедурата трябва да зарадва малкото, а не да създава дискомфорт, така че родителите да могат да използват различни играчки и надуваем пръстен за врата на бебето.

Единственото нещо, което не може да се направи по време на водни процедури, е да се гмуркате.

Остеопатия за хипертоничност на мускулите при дете

Тази техника е много популярна в наше време. Опитният детски остеопат трябва да извършва процедурите.

Сесиите се предписват на бебета, които имат неврологични нарушения, причинени от родова травма или вродени скелетни патологии.

Медикаментозно лечение на мускулна хипертоничност при кърмачета

Медикаментозната терапия се предписва само в изключителни случаи при липса на видими ефекти от нелекарственото лечение.

Често, с повишен мускулен тонус, невролог предписва лекарства, които подобряват притока на кръв в мозъка и стимулират работата на невронните клетки. А също и лекформи, които премахват стагнацията, с прости думи - диуретици.

Медикаментозното лечение се извършва под строгото наблюдение на специалист.

Важни препоръки

На деца, на които е диагностициран повишен мускулен тонус, е забранено да използват джъмпери и проходилки, тъй като те поставят допълнителен стрес върху гръбначния стълб и мускулната система.

Също така, когато обучавате малко дете с хипертоничност да ходи, е необходимо да използвате не обувки или пантофи, а ортопедични обувки с подплата, фиксираща областта на петата и ортопедични стелки. По този начин можете да допринесете за правилното формиране на свода на стъпалото и равномерното разпределение на натоварването върху мускулната система..

Заключение

Мускулната хипертоничност при кърмачета не е сериозен проблем, ако й обърнете внимание навреме и се подложите на консултативна терапия, която ще избегне сериозни последици за здравето при израстване.