Никой от специалистите няма да може да даде 100% гаранция, че дори предварително планираната бременност ще протече планирано и според нормата. За съжаление дори внимателната подготовка за такава важна стъпка като раждането на бебе не е в състояние да гарантира на бъдещата майка от каквито и да било, макар и най-незначителни усложнения от радостния период. Какво да кажем, ако бременността изпревари неподготвена жена! В този случай рискът от срещане на непредвидени усложнения се увеличава и следователно трябва да се направи всичко възможно, за да се избегнат тези усложнения..

Един от тях е повишеният тонус на матката, хипертоничност. Много фактори могат да бъдат катализатор за развитието на такова състояние - когато мускулите на матката се свиват твърде често или са постоянно в напрегнато състояние. Това страшно състояние е опасно с непредвидени и сложни последици - до спонтанен аборт или преждевременно раждане на по-късен етап от бременността.

Гинипрал по време на бременност: инструкции

Диагностицирайки хипертоничността на матката, експертите са принудени да прибегнат, за да облекчат нейното напрежение към всякакви лекарства. В този случай не можете да се справите без лекарства: повишеният тонус на матката може не само да доведе до спонтанен аборт, но и да „инхибира“ снабдяването на плода с хранителни вещества и кислород, което го кара да хипоксизира и забавя нормалното развитие на бебето. Ако в ранните етапи на бременността се използват все повече хормонални лекарства за отпускане на матката (хипертоничността през този период е по-често свързана с нарушения на синтеза на хормони), тогава по-близо до втората половина на бременността лекарите отдават предпочитание на по-сериозни лекарства. Един от тях може да бъде Ginipral - лекарство, което има пряк ефект върху съдовете на матката и плацентата, като по този начин насърчава нейното отпускане. Ginipral по време на бременност може да се предписва не по-рано от 16-20 седмици: първият триместър е противопоказание за назначаването му. Само лекарят може да реши дали е необходимо да се използва Ginipral, той също така определя дозировката и продължителността на лекарството. Ginipral по време на бременност може да се предписва както под формата на таблетки, така и под формата на инжекции: в този случай се прилага интравенозно чрез капкомер.

Гинипрал по време на бременност: инструкции за употреба, странични ефекти, аналози

Статии за медицински експерти

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Формуляр за освобождаване
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект
 • Код на ICD-10

Бременността е много тревожен и отговорен период в живота на всяка жена. През този период лекарствата могат да навредят на развиващото се бебе. Лекарят не винаги търпеливо и разбираемо ще обясни на бъдещата майка целесъобразността да се използва това лекарство, което освен това има много впечатляващи странични ефекти. И възникват съмнения - струва ли си да използвате Ginipral по време на бременност?

Това е лекарство, което инхибира контрактилната активност на мускулния слой на матката и по този начин удължава периода на вътрематочно развитие на плода. Неговата активна съставка (хексопреналин сулфат) принадлежи към групата на селективните β-2 симпатомиметици.

Понастоящем Ginipral е едно от най-често използваните лекарства за удължаване на раждането на дете. Ефектът му е добре проучен и доста предсказуем, разработени са мерките, които лекарите предприемат при нежелани реакции от тялото на бъдещата майка..

В идеалния случай при нормална бременност мускулите на матката са отпуснати през целия период. В действителност обаче съвременните бъдещи майки често изпитват стрес, страдат от хронични заболявания и водят не особено здравословен начин на живот. През последните месеци на бременността се появява повишен тонус при жени с голям плод или - носещи близнаци. Има много причини, поради които мускулите на матката започват активно да се свиват. Хипертоничността на матката може да причини преждевременно раждане, освен това се създават неблагоприятни условия за развитието на плода - хипоксия, недохранване, от което, на първо място, страда централната нервна система и нейният основен орган - мозъкът.

За да се предпазят детето и майка му от тези опасни последици от повишената активност на мускулите на матката, се използва горното лекарство..

ATX код

Активни съставки

Показания за употребата на гинипрал по време на бременност

 1. Краткосрочна спешна терапия, включваща инхибиране на преждевременните родилни болки (гестационна възраст повече от три месеца):
  • за транспортиране на родилка до болница;
  • потискане на контракциите при родилка по време на раждане с остър антенатален дефицит на кислород на плода, загуба на пъпна връв и в някои други ситуации, които усложняват хода на раждането;
  • осигуряване на неподвижност и почивка на миометриума преди медицински процедури (цезарово сечение, извършвано ръчно чрез завъртане на плода върху главата).
 2. Масивно инхибиране на ранно раждане със симптоми на зряла шийка на матката (скъсена, изгладена или леко отворена - до два до три сантиметра).
 3. Дългосрочна токолитична терапия за предотвратяване на ранно раждане с продължителна или масивна хипертония без признаци на цервикална готовност за раждане, осигуряване на обездвижване и почивка на миометриума преди, по време на процеса на затваряне на шийката на матката (cerclage) и след процедурата.

Формуляр за освобождаване

Произвежда се под формата на таблетки с доза 500 μg хексопреналин сулфат и разтвор в ампули, съдържащи 25 μg; 10 μg активна съставка.

Фармакодинамика

Активният компонент на лекарството ефективно отпуска миометриума, както и мускулите на бронхите и бронхиолите, като спира техните спазми. Тази съставка потиска не само спонтанните, но и преждевременните контракции, генерирани от окситоцин, които заплашват спонтанен аборт. По принцип мускулатурата на матката реагира с релаксация на действието на лекарството, което допринася за пълното носене на детето.

По време на раждането може да се използва като средство за координиране на трудовата дейност (спиране на необичайно силни и нередовни контракции).

Освен това лекарството е в състояние да елиминира бронхоспазма. Дългосрочната терапия води до нормализиране на секрецията на бронхиален секрет, газовият състав на кръвта и параметрите на външното дишане се нормализират. Освен това ефектът на активната съставка върху работата на сърдечния мускул и кръвообращението на майката и детето практически не се разкрива..

Фармакокинетика

Разпределението в тъканите на човешкото тяло не е добре разбрано. Известно е, че висока концентрация на активното вещество се определя в тъканите на черния дроб, бъбреците и скелетните мускули, по-малко значима - в мозъчния паренхим и сърдечния мускул по време на интравенозна инфузия.

Процесът на разцепване се катализира от катехол-О-метилтрансфераза. В резултат на това се образуват два метаболита - моно- и ди-3-О-метил-хексопреналин.

След приложение директно във вената, около 44% от активното вещество се елиминира през пикочните пътища и само 5% от червата на ден. След това, в рамките на осем дни, останалата част се екскретира по същия начин и в същите пропорции, а също и през жлъчния мехур (около 10%) под формата на О-метилирани продукти на разцепване. В началния етап на елиминиране активното вещество в свободна форма и неговите метаболити в урината не се откриват и след два дни там може да се открие само ди-3-О-метил-хексопреналин. Като се има предвид, че по-малко хексопреналин сулфат се екскретира от червата, отколкото чрез жлъчните пътища, може да се приеме, че част от приложения Ginipral се реабсорбира..

Противопоказания

 1. Сенсибилизация към която и да е съставка в това лекарствено вещество.
 2. Токсична гуша, повишено производство на тиреоиден хормон.
 3. Сърдечно-съдови патологии, включително хипертония, аритмия, тахикардия, аортна стеноза и други.
 4. Бронхиална астма, сенсибилизирана към производни на сярна киселина.
 5. Очна и белодробна хипертония.
 6. Инсулинозависим захарен диабет.
 7. Тежка чернодробна и бъбречна дисфункция.
 8. Неподходящост или опасност от удължаване на бременността.
 9. Фетален дистрес синдром, който не е свързан с маточна хипертоничност.
 10. Първите три месеца от бременността, етап на кърмене.
 11. Следи от кръв във влагалищното течение на бременна жена.

Нежелателно е да се провежда токолитична терапия в случай на нарушаване на целостта на мембраните на яйцеклетката или диаметъра на отвора на маточната шийка над два до три сантиметра.

Когато предписвате това лекарство, първо трябва да прецените добре всички плюсове и минуси, за да прецените разпространението на ползите от употребата му. Терапевтичните мерки се извършват при условията на способността за постоянно наблюдение на състоянието на бременна жена и нейното неродено дете:

 • следете работата на сърдечния мускул (включително ЕКГ, кръвно налягане, пулс) и дихателните функции;
 • водно-солеви баланс;
 • серумни нива на глюкоза и калий, киселинност в кръвта;
 • редовност на дефекацията.

Калиевата заместителна терапия се предписва на пациенти с хипокалиемия.

Появата на болка в сърцето или промени в електрокардиограмата е сигнал за спиране на токолизата.

Наличието на фактори с повишена вероятност за развитие на белодробен оток (многоплодна бременност, прееклампсия, плетора, наличие на инфекция) предполага използването на струйна инжекция на лекарството вместо капково.

По време на терапията с Ginipral се препоръчва да се ограничи приема на сол.

Лекарството засяга и мускулатурата на артериалната стена, има съдоразширяващи свойства, поради което пациентът и нейното неродено дете имат по-бърз пулс и по-ниско кръвно налягане.

Странични ефекти на гинипрала по време на бременност

Употребата на това лекарство най-често причинява оплаквания относно:

 • главоболие, тревожност, безпокойство, замайване до загуба на съзнание, треперене на пръстите, сърцебиене;
 • болки в гърдите, които преминават след спиране на капковата инфузия на лекарството;
 • разстройства на храносмилателното разстройство - гадене, повръщане, запек;
 • повишено изпотяване, зачервяване на кожата;
 • олигурия;
 • подуване (особено при жени с нарушена бъбречна функция), много рядко - белодробен оток.

Резултатите от изследването през периода на токолиза показват хипотония, хипокалиемия, стимулиране на липолиза, повишаване на серумния индекс на чернодробните трансаминази..

В единични случаи сулфатите, присъстващи в лекарството, причиняват реакция на сенсибилизация до развитие на шок (особено при пациенти с бронхиална астма).

Ако токолизата от Ginipral се извършва на родилки със захарен диабет непосредствено преди раждането, е необходимо да се проследи наличието на симптоми на глюкозен дефицит при новороденото, както и - подкисляване на кръвта поради преодоляване на плацентарната бариера от кисели метаболити.

Начин на приложение и дозировка

Дозата, дадена по-долу, е приблизителна, тъй като дозите на Ginipral по време на бременност се изчисляват индивидуално за всяка пациентка, като се отчита комплексът от показатели за нейното здравословно състояние и причините за назначаването.

Краткосрочна токолиза в случаите на осигуряване на спокойно състояние на миометриума преди обръщане на плода към главата, както и преди транспортиране на родилка в болница със симптоми на началния стадий на ранен труд.

Лекарството се инжектира във вена на поток и бавно (в продължение на пет до десет минути), преди това една ампула от два милилитра (10 mg хексопреналин сулфат) се разтваря в 10 ml инжекционен разтвор на NaCl (0,9%) или декстроза (5%). Ако е необходимо, пациентът продължава да получава лекарството чрез инфузия чрез капково вливане със скорост 0,3 μg / min..

Същата схема се използва за краткосрочна профилактика на ранно раждане при силни контракции на маточните мускули и / или малък (до 2-3 см) отвор на маточния фаринкс. Като алтернатива, капкомерът Ginipral се използва по време на бременност (скорост 0,3 μg / min) без предварително инжектиране с струя.

За да регулирате правилно инфузионното устройство, вземете предвид съотношението: 1 ml се равнява на 20 капки.

За да се осигури скоростта на въвеждане на хексопреналин сулфат 0,3 μg / min, необходимият брой ампули се разрежда в 500 ml разтвор на NaCl (0,9%) или декстроза (5%):

 • при разреждане на една ампула от 5 ml (25 μg), скоростта на инфузия трябва да бъде зададена на 120 капки (6 ml) в минута;
 • при разреждане на две ампули от 5 ml (50 mg), скоростта на инфузия трябва да бъде определена на 60 капки (3 ml) в минута;
 • при разреждане на три ампули от 5 ml (75 mg), скоростта на инфузия трябва да бъде зададена на 40 капки (2 ml) в минута;
 • при разреждане на 4 ампули 5 ml (100 mg), скоростта на инфузия трябва да бъде 30 капки (1,5 ml) в минута.

Краткосрочната токолиза при пациент с умерени симптоми се извършва чрез непрекъсната капкова инфузия на минута от 0,075 μg хексопреналин сулфат. За да се осигури необходимата скорост на инфузия, предписаният брой ампули се добавя към 500 ml разтвор на NaCl (0,9%) или декстроза (5%):

 • при разреждане на една ампула от 5 ml (25 μg от активната съставка в 500 ml от всеки определен разтвор), скоростта на инфузия се определя на 30 капки (1,5 ml) в минута;
 • при разреждане на две ампули от 5 ml (50 μg) скоростта на инфузия се определя на 15 капки (0,75 ml) в минута.

Продължителността на капковата токолиза се определя в зависимост от вероятността от преждевременно раждане (тенденция към съкращаване на интервала от време между контракциите, степента на узряване на маточната шийка) и проявите на нежеланите му ефекти (хипотония, аритмия, тахикардия).

Ако контракциите не се възобновят в рамките на два дни, лечението може да продължи с таблетна форма на лекарството. Те се поглъщат с вода в необходимото количество. Таблетка (0,5 mg) се приема час или два преди края на капката. Първо, с интервал от всеки три часа, след това се увеличава до четири до шест часа. Приемайте от два до четири милиграма хексопреналин сулфат на ден. Отмяната се извършва постепенно, като дозата се намалява с половин таблетка на всеки три дни.

Лекарят може да предпише Ginipral в таблетки по време на бременност с неизразена заплаха от прекъсване, въпреки че в този случай по-често се избират други лекарства.

Нежеланите реакции се спират, както следва:

 • назначете две или три таблетки екстракт от валериана едновременно с капкомер или таблетки;
 • верапамил, който забавя пулса, се предписва от лекар.

Неприятните симптоми не е задължително да бъдат напълно елиминирани, особено при интравенозни инфузии. При изразено и не облекчено с помощта на тези средства за негативни ефекти се препоръчва да се отмени това лекарство и да се предпише друго.

Лекарството е адресирано специално към бременни жени, в други периоди, по-специално лактация, не се използва.

Последици за детето

Резултатите от рандомизацията не показват значим ефект от терапията с Ganipral върху перинаталната смъртност или заболеваемост през този период. Стигна се до заключението, че предотвратяването на преждевременно раждане позволява използването на удължено гестационно време поради употребата на това лекарство за извършване на дейности, които подобряват здравето на новородените. Продължителната и честа токолиза на Ginipral обаче води до факта, че новородените изпитват повишена киселинност в кръвта и рядко хипогликемия. Понякога сърдечната честота на плода се увеличава след инфузия (с около 20 удара в минута).

Предозиране

Антидотът е неселективни β-блокери.

Превишаването на дозата се проявява с тежка тахикардия, треперене на пръстите, главоболие, хиперхидроза, хипотония, задух. Като правило е достатъчно да се намали дозата на Ginipral, за да се облекчат симптомите на предозиране.

Взаимодействие с други лекарства

Резултатът от това лекарство:

 • значително намалява или напълно елиминира, когато се комбинира с други β-блокери;
 • увеличава се в комбинация с лекарства, съдържащи производни на метил ксантин (кофеин, еуфилин, теобромин);
 • взаимно се подсилва в комбинация с други симпатомиметици и наркотичното лекарство флуоротан (могат да се появят симптоми на сърдечна дисфункция и признаци на предозиране).

В комбинация с глюкокортикостероиди в черния дроб, натрупването на гликоген намалява.

Ефектът на хипогликемичните лекарства (перорално) намалява при едновременна употреба с хексапринолин сулфат.

Поради несъвместимост не се препоръчва да се използва едновременно с

трициклични антидепресанти, МАО инхибитори, алкалоиди на ергот, минералокортикоиди, дихидротахистерол, лекарства и витаминно-минерални комплекси, които съдържат витамин D и калций.

Тъй като разтворът, опакован в ампули, съдържа сярна киселина, е необходимо тяхното съдържание да се смесва само с разтворите, препоръчани в инструкциите (NaCl (0,9%) и глюкоза (5%)).

За да се намалят страничните ефекти на Ginipral от сърцето, Verapamil таблетки се предписват, по-специално, за нормализиране на ритъма и сърдечната честота. Как да приемате Ginipral и Verapamil по време на бременност трябва да се каже от лекуващия лекар. Тези лекарства се дозират индивидуално, в зависимост от състоянието на бъдещата майка. Необходимо е само да се вземе предвид, че таблетката Verapamil се препоръчва да се поглъща по време на хранене и след един час можете да приемате Ginipral. Ако говорим за инфузионна токолиза, то тя се извършва под наблюдението на специалисти, които ще направят необходимите срещи.

Съхранявайте таблетките и ампулите в оригиналната им опаковка не повече от три години, спазвайки температурния режим до 25 ℃. Да се ​​пази далеч от деца. Използвайте веднага приготвения инфузионен разтвор..

Аналози на Ginipral по време на бременност

Терапията за хипертоничност на матката, която може да доведе до преждевременно раждане, е много индивидуална. Лекарствата се предписват и понякога се комбинират само от лекар, въз основа на данните от прегледа и оплакванията на жената. Следователно кое лекарство да се предпише, Ginipral или Metacin по време на бременност, трябва да се реши от специалист. Гинипрал е специфично лекарство, което действа главно върху миометриума и е силно изразено. Метацинът има по-широк спектър на действие, използва се при спазми на всякакви вътрешни органи, по-често при хроничен гастрит с висока киселинност и гастродуоденални язви, тъй като намалява производството на стомашен секрет, както и на слюнчените и бронхиалните жлези. Метацинът е намерил широко приложение и като токолитик. Противопоказанията и страничните ефекти също се припокриват, тъй като и двете предизвикват подобни ефекти. Следователно, когато предписва лекарството, лекарят ще се ръководи от характеристиките на историята на пациента..

Магнезиевата сол на сярна киселина или магнезия е добра алтернатива на Ginipral, въпреки че ефектът му върху миометриума е по-умерен. Магнезия се предписва, когато заплахата от преждевременно раждане не е толкова значителна. Магнезиев сулфат в таблетки (препарат от магнезий В6) може да се предписва и през първия триместър на бременността със заплаха от спонтанен аборт, когато Ginipral е безполезен, тъй като рецепторите, върху които действа, за да отпусне миометриума, се появяват в края на третия месец на бременността. Магнезият, за разлика от предишни лекарства, е показан за гестоза. Следователно, лекарят ще избере Ginipral или Magnesia, въз основа на характеристиките на конкретния случай. Понякога тези лекарства се предписват в един режим на лечение: на пациента се дава капкомер с магнезия един ден, на следващия с Ginipral. И въпреки че понастоящем Магнезия се счита за слаб токолитик в сравнение с по-съвременните лекарства, но в рамките на неотдавнашен мета-анализ (2009) беше направено заключението, че употребата на това лекарство при наличие на заплаха от преждевременно раждане води до намаляване на честотата на церебрална парализа и смъртност в неонаталния период.... Въпреки това трябва да се внимава с привидно невинната магнезия. Неговото предозиране може да причини дихателна парализа. Антидотът в този случай е калциевите препарати..

Блокерът на калциевите канали Nifedipine или Corinfar, както показва практиката, не отстъпва на другите токолитици по отношение на ефективността. Използва се способността му да отпуска гладките мускули като цяло, включително и в матката. Въпреки това, в инструкциите за употреба, това "сърце" лекарство е противопоказано по време на бременност. Използва се, когато има заплаха от преждевременно раждане, когато други токолитици не помагат или бъдещата майка не ги понася. Практическите наблюдения показват, че употребата на Nifedipine помага за намаляване на неонаталната смъртност. Самото лекарство има относително малък брой странични ефекти, а също така - те не се появяват твърде често и тяхната сила не е голяма. Вярно е, че дългосрочните последици от употребата на нифедипин в токолитична терапия все още не са правилно проучени. Лекарите обаче се интересуват от новото качество на лекарството и го смятат за обещаващо..

Нифедипин започва да се използва през първата половина на бременността, когато Ginipral все още не е ефективен и тогава терапията с Ginipral често е завършена. Независимо от това, безопасността на Nifedipine за бъдещата майка и нейното неродено бебе все още не е доказана, той все още не е признат за официален токолитик. Инструкцията не препоръчва приемането на това лекарство по време на раждането на дете. В допълнение, в хода на различни проучвания беше установено, че лекарството проявява тератогенност, ембриотоксичност и фетотоксичност. Поради това не трябва да се счита за безопасно, особено през първата половина на бременността. И проучване, проведено от Американския национален сърдечен институт, установи, че пероралната употреба на нифедипин от хора със сърдечни заболявания (които на теория трябва да лекува) увеличава риска от инсулт, инфаркт и по този начин увеличава вероятността за смъртност. Следователно изборът между средствата за токолиза, Ginipral или Nifedipine, очевидно е за лекаря. И никакво аматьорско представяне в този случай не е подходящо.

Няма напълно безопасни лекарства, просто трябва да имате добра представа за това как могат да застрашат последиците от приемането на бременната пациентка. С помощта на всички тези лекарства беше възможно да се забави раждането и да се предотврати провал на бременността. Много жени родиха здрави бебета и са благодарни на лекарите за намесата им.

Коментарите на лекарите, както обикновено, са разнопосочни. Те имат инструкции и препоръки как да действат при усложнения на бременността, имат опит в работата с бъдещи майки и опит в употребата на наркотици. Има дори "любими" лекарства. Много пациенти забелязват, че определен лекар обича да предписва някое лекарство, което смята за най-ефективно и безопасно. А мнението на лекаря често си заслужава да се изслуша. Освен това всяка бъдеща майка усеща състоянието си и, ако възникнат съмнения, дали изобщо си струва да пиете хапчета, тоест има няколко възможности - да се консултирате с някой от лекарите. Почивайте повече, по-малко нервност. Има случаи, когато една свещ с папаверин премахва тонуса на миометриума и това състояние вече не се връща..

Ако приемате или не приемате Ginipral по време на бременност, това ще ви каже как се чувствате, особено след като това лекарство е предназначено за болнични условия. Обсъдете съмненията си с лекаря, ако има такива, задайте въпроси - отговорът се ражда в диалога. Така че мислете с главата си, водете се от чувствата си и здравите деца.!

Защо да приемате Ginipral по време на бременност?

В практиката на акушер-гинеколог често се среща мнението, че гинипрал по време на бременност се предписва почти по прищявка на лекар или за всеки случай. Междувременно има строга рамка за назначаването на това лекарство и редица противопоказания за употреба..

Какво представлява Ginipral?

Накратко за това какво е това лекарство и защо Ginipral се приема по време на бременност. Лекарството принадлежи към групата на симпатомиметиците, е средство за лечение на хипертоничност и прекомерна контрактилна активност на матката. Той се използва широко за профилактика на преждевременно раждане и лечение на повишен тонус на мускулите на матката.

Матката е мускулен орган и подобно на други мускулни образувания е способна да се свива. При физиологично протичаща бременност мускулните влакна са в спокойно състояние, контракциите започват с настъпването на падежа. За съжаление повечето жени идват на бременност неподготвени, с много съпътстваща патология, лоши навици и заседнал начин на живот. Има много фактори, допринасящи за развитието на хипертоничност на бременната матка. Това е страшен знак, изпълнен със заплаха от спонтанни аборти и преждевременно раждане, както и с вътрематочна хипоксия и забавено развитие на плода. Всичко това се случва поради недостатъчно снабдяване на детето с кислород и хранителни вещества. Използваме Ginipral по време на бременност от 20-та седмица и имаме доста добри нива на бременност.

Странични ефекти от приема на Ginipral по време на бременност!

Много жени, докато приемат лекарството, се оплакват от сърцебиене, главоболие и световъртеж. Бих искал да ви обърна внимание, че това не засяга сърдечната дейност на детето. Такива оплаквания обикновено изчезват, когато дозата се намали до 1 таблетка на ден.Също така, за да се предотвратят усложнения от сърдечно-съдовата система, се предписват лекарства, които намаляват сърдечната честота, и паралелно се приемат калиеви лекарства. В някои случаи приемът на таблетки екстракт от валериана е достатъчен..

Когато приемате Ginipral, трябва да консумирате по-малко сол и течности, за да предотвратите възможни отоци. Чаят и кафето изострят нежеланите ефекти на ginipral.

Когато ginipral не може да се приема по време на бременност?

Особено забележителни са условията, когато приемът на Ginipral по време на бременност е нежелан или противопоказан:

-хиперфункция на щитовидната жлеза;

-заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително сърдечни аритмии с повишен сърдечен ритъм, хипертония.

-първи триместър на бременността.

Няма да е излишно да припомним, че лечението с гинипрал започва само по указание на гинеколог. Когато приемате лекарството, ежедневното измерване на кръвното налягане и сърдечната честота е задължително, при захарен диабет - строг гликемичен контрол (възможни са хипергликемични състояния). В идеалния случай, когато приемате гинипрал, CTG трябва да се извършва ежедневно, за да се изясни състоянието на плода и тонуса на матката. В реални условия такива изследвания се извършват в зависимост от техническите възможности на определено лечебно заведение..

Ginipral по време на бременност: отзиви, цена, за какво са предписани, инструкции

Много бременни жени с ужас мислят за повишаване на тонуса на матката - и то с добра причина. Това е много опасно състояние по време на бременността. Тя може да бъде придружена от патология - силни контракции на мускулите на матката. За лечение на това състояние лекарите обикновено предписват лекарства като Гинипрал по време на бременност. В крайна сметка контракциите на матката могат да доведат до неприятности.

Най-често се случва спонтанен аборт или преждевременно раждане. Невъзможно е да се предотврати или дори да се предвиди такъв проблем. Важно е да се вгледате внимателно и да изслушате промените в тялото си, за да разпознаете алармената камбана навреме.

Навременното търсене на помощ от лекари ще помогне да се избегнат ужасните последици. Гинеколозите практикуват употребата на лекарството "Ginipral" от много години - разрешено е за бременна жена, но има редица противопоказания и някои странични ефекти, ако се приема неправилно. Най-често се приема като застраховка за поддържане на бременност или отлагане на непланирано раждане..

Характеристики на лекарството Ginipral за бременни жени: състав, терапевтични свойства, лекарствени форми

Фармацевтична група - токолитично средство, което отпуска гладката мускулатура на маточната кухина, поради синтеза на хормона норепинефрин (секретиран от надбъбречните жлези). Благодарение на това вещество може да се избегне появата на хипертоничност. Матката се връща в обичайното си спокойно състояние, което намалява риска от заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Ако започнете курса на лечение с лекарството навреме, има големи шансове да издържите и да родите дете навреме, тъй като лекарството е в състояние да потисне ранните контракции. Това от своя страна помага да се стимулират белите дробове на бебето да се развиват по-бързо. Хексоприналин сулфатът е активен компонент на лекарството, ако осигурите достатъчно количество в кръвта, можете да получите по-дълъг ефект.

При първото лечение на хипертоничност лекарите често използват концентрат от лекарството - с неговото използване се приготвя инфузионна течност. След завършеното лечение, в случай на положителни резултати, на пациента се предписва курс на хапчета за по-нататъшно поддържане на матката в нормално състояние..

Ginipral е отличен абсорбент, ефектът от приемането му се проявява вече 5-10 минути след инжектирането във вена и продължава около половин час.

Максималният ефект се появява между 10 и 20 минути след поглъщане. Лекарството ще се екскретира от тялото на бременна жена в рамките на една седмица с жлъчка и урина. Лекарството има три форми на освобождаване: таблетки, интравенозен разтвор и концентрат, използван за капкомери. Активното вещество остава същото, но помощните вещества са различни.

Таблетките се предлагат в кръгла форма, бели, по 10 броя в блистер. В състава можете да намерите такива известни спомагателни вещества като:

 • магнезий;
 • талк;
 • глицерол;
 • нишесте;
 • лактоза.

Разтворът за интравенозно приложение се продава в запечатани ампули, с общ обем 2 ml. Всяка от ампулите съдържа веществото хексоприналин, чиято концентрация е 10 μg. Не е необходимо разтворът да се разрежда, той е напълно готов за употреба. Една картонена кутия съдържа 5 ампули. Какво има в ампулата освен активната съставка:

 • чиста вода за инжекции;
 • натриев сулфат;
 • динатриев едетат.

Лекарственият концентрат се използва за капкомери и прилича на безцветна течност. Има високо съдържание на хексоприналин - почти 25 mcg. Концентратът трябва да се разрежда, той не се използва в чист вид. Предварително се разрежда във вода за инжекции и се добавя към инфузионния разтвор. Допълнителни компоненти:

 • натриев хлорид;
 • чиста вода;
 • сярна киселина.

Влиянието на Giniprala по време на бременност върху състоянието на плода

Лекарството е разрешено по време на бременност, но не може да се злоупотребява - не се счита за безопасно. Но когато се появи хипертоничност на матката, това е единствената възможност за лечение и предотвратяване на преждевременно раждане или спонтанен аборт..

Основната опасност от използването на Ginepral е проникването на лекарството през плацентарната бариера в кръвта на детето - при продължителна неконтролирана употреба това може да повлияе на сърдечно-съдовата система на бебето. Какви са последствията:

 • сърдечна патология - твърде често сърцебиене;
 • сърдечни заболявания (сърдечен мускул);
 • нивото на глюкозата намалява;
 • има спазми в бронхите;
 • ацидоза;
 • през първия ден след раждането детето може да развие анафилактичен шок;
 • Затруднено дишане след раждане.

Гинипрал по време на бременност: защо се предписва лекарството

Ако пациентът няма никакви противопоказания (гинекологични или общомедицински), може да се проведе токолитична терапия. Разрешено е да се приема лекарството на гестационна възраст 22 - 36 седмици, като се има предвид обхвата на показанията за употреба.

Лекарствената форма под формата на таблетки трябва да се приема след лечението с интравенозни инжекции, като продължение на курса. Показания: заплаха от ранна доставка.

Можете да приемате хапчета според указанията на лекар, за да поддържате ефекта (след стабилизиране на миометриума). Ако хипертоничността е умерена, можете да направите само с прием на хапчета, без да добавяте инфузионна терапия.

В какви случаи има индикации за употреба на течности с активно вещество (концентрат и разтвори за интравенозни инжекции):

 • краткосрочно предварително лечение на преждевременно раждане, без влошаване на общото състояние и усложнения;
 • ако плодът е в напречно предлежание, когато е обърнат;
 • ако родилката трябва да бъде транспортирана като спешна мярка за тонуса на матката.

При бременна жена разтворът се използва интравенозно, ако има такива индикации за токолиза:

 • ако плодът има тежка хипоксия и в същото време остра токолиза (чести и силни контракции). За да се предотврати смъртта на нероденото дете, разтворът се инжектира спешно във вената и активното вещество разширява съдовете в матката (поради контракции, когато те станат по-малки);
 • масивна токолиза - инжектира се във вена за спиране на тежки и чести контракции, когато матката е напълно разширена;
 • продължителни спазми (токолиза) при спиране на ранна бременност, ако периодът на бременността е от 20 до 34 седмици;
 • Друго указание: ако на шийката на матката са поставени шевове. Използва се с цел запазване на бременността и продължаване на безопасното раждане.

Струва си да се помни, че през първия триместър Gynpral не се приема: той може да навреди на плода, без да упражнява желания ефект върху проблема, без да намалява хипертоничността на матката.

Това явление може да се обясни с факта, че рецепторите, които са повлияни от лекарството, започват да се формират до 20-та седмица на бременността..

Ginipral: инструкции за употреба по време на бременност

Ако на бременна жена е предписано да приема това лекарство, тогава е строго забранено да се намалява, увеличава дозата или да се замества с аналози. Това е много сериозно лекарство, което може да причини усложнения или странични ефекти, ако курсът на лечение е неправилно изчислен..

Дозировка на Ginipral по време на бременност: капкомер и хапчета

Приетата скорост на интравенозен разтвор е 10 mg. Концентратът се разрежда в натриев хлорид и внимателно и бавно се инжектира във вената с помощта на спринцовка. Разрешена доза на ден: 2 ампули. За да се нормализира състоянието и да се стабилизира след инжектирането на разтвора вътре, се използва концентрат за инфузия. Скорост на приложение - 0,06 мкг / мин.

Инфузията не трябва да се използва непрекъснато. Когато състоянието на бременната жена се нормализира и хипертоничността изчезне, капкомерите се заменят с хапчета. Как да се пият хапчета при вливане? 60 минути преди края на процедурата, една таблетка се приема през устата на всеки 2 до 3 часа. Ако състоянието е нормално, можете да пиете по 2 бр на ден.

Странични ефекти

Неконтролираният от лекар прием на лекарства може да доведе до нежелани последици за тялото на бременна жена:

 • нарушения на психологическото здраве: силно замайване и болка, повишено изпотяване и чувство на безпокойство;
 • алергични реакции: шок, затруднено дишане;
 • сърдечни болки;
 • повръщане, диария, гадене;
 • оток, липса на микроелементи в кръвта, високи нива на глюкоза.

Как това ще се отрази на здравето на нероденото бебе? Последиците могат да бъдат много различни: бронхоспазъм, ацидоза или гликемия.

Ограничения

За употребата на лекарството в историята може да има различни заболявания, за които лекуващият лекар трябва да знае. За да се изключат допълнително подобни проблеми, е важно да се вземат предвид всички рискови фактори и да се проучи внимателно историята на бременността. Ако паралелно се приема някакво лекарство, лекарят трябва да знае за това, за да изключи негативното взаимодействие с други компоненти.

Взаимодействие

Има някои мощни вещества, с които хексопреналин никога не трябва да се използва: допамин, калций, витамин D, антидепресанти или адреналинови рецепторни блокери.

Ginipral по време на бременност: инструкции за прекратяване на лечението

Отмяната на курса на лечение трябва да се извършва внимателно: постепенно намалявайте количеството на лекарството, като избягвате резки скокове. Намаляването на дозата е оптимално, когато се прави бавно. На всеки няколко дни броят на таблетките се намалява с една. По-късно - половин хапче.

Пример: жена приема Ginipral по време на бременност в количество от 6 таблетки на ден. За да отмени лекарството на всеки два дни, тя трябва да намали дозата с 1 таблетка. Когато количеството достигне две таблетки на ден, жената трябва да намали дозата с още половината от таблетката. И така на всеки два дни до пълното премахване на Гинипрала.

Противопоказания за употребата на Ginipral

Ако бременна жена има непоносимост към основната активна съставка, лекарството не се предписва. За какви заболявания лекарството е противопоказано:

 • заплахата от спонтанен аборт по време на 1 или 2 триместър на бременността;
 • когато шийката на матката се отваря повече от 5 см;
 • в случай на разкъсване на мембраната около плода;
 • бъбречни или чернодробни проблеми;
 • бронхиална астма;
 • сериозни и сложни заболявания, които застрашават здравето на майката и детето и при които бременността не може да се поддържа. Това може да бъде инфекциозно заболяване на репродуктивната система, исхемия или кървене;
 • глаукома;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система, тахикардия;
 • сериозно заболяване преди 20-та седмица на бременността;
 • някога са претърпели спонтанни аборти или аборти, смърт на плода или други проблеми с носенето.

Характеристики на приложението на Ginipral

Преди да предпише това лекарство на бременна жена, състоянието на пациента се оценява по всички критерии. Прави се оценка между ползите и вредите за бъдещата майка и дете. Курсът на лечение се провежда само в болница, под постоянното наблюдение на лекуващия лекар. Необходимо е редовно да се измерва сърдечната честота и цялостното благосъстояние на плода и бременната жена.

Как се следи здравословното състояние:

 • проследяват се сърдечната честота и налягането (артериално). Факт е, че сърдечните удари се увеличават значително, до 50 удара в минута и дозировката трябва да е подходяща. Ако лекарството се прилага интравенозно, тогава кръвното налягане трябва да се следи постоянно;
 • клинично измерват лактоза и глюкоза, съдържанието им в кръвта. Такива лекарства могат значително да повишат нивата на кръвната захар. В случай на захарен диабет по време на лечението на хипертоничност, дозата на инсулина също трябва да се коригира;
 • при многоплодна бременност често се наблюдава обширен белодробен оток. За да избегнете тази неприятност, трябва да контролирате водния и електролитния баланс;
 • предотвратяване на дефицит на калий в кръвния серум. Ако проблемът вече съществува, е важно да се проведе подходяща терапия..

"Ginipral" и "Verapamil"

На някои пациенти се предписват две лекарства в комбинация за премахване на проблема с повишен тонус на гладката мускулатура на матката: Ginipral и Verapamil. Защо тези две лекарства могат да се предписват едновременно?

Причината е следната: по време на употребата на първото посочено вещество често можете да чуете оплакване за учестен пулс. Може да се елиминира от второто лекарство по-горе - Верапамил. Друго негово свойство: той също е в състояние да намали маточните контракции.

Възможни нежелани реакции след прием на Ginipral

Защо може да има странични ефекти, докато приемате токолитици? Това се дължи на фармакологичните характеристики на лекарството. За да се избегнат тези неприятни моменти, си струва редовно да се измерва кръвното налягане, като се спазва ясно нормализирана доза. Когато курсът на лечение приключи, всички неприятни странични ефекти изчезват безследно..

Какво може да се прояви по време на приема на лекарството:

 • метаболизмът на мазнините е нарушен;
 • има остра липса на калий;
 • белите дробове могат да се подуят;
 • краката и ръцете се подуват;
 • има спазми в бронхите;
 • обриви по кожата, дермата може да се отлепи и да сърби;
 • атаки на аритмия;
 • диария и гадене, повръщане е възможно;
 • неизправности в работата на стомашно-чревния тракт.

Лекарството се използва с изключително внимание при пациенти със захарен диабет - може да се развие хиперкалиемия. Пациентите могат да се оплакват от повишен сърдечен ритъм, силна болка в темпоралната област, запек и световъртеж.

Ако жената страда от астматични пристъпи, тя може да изпита хрипове и шок..

Какво може да замести Ginipral по време на бременност?

Има няколко фармацевтични продукта, сходни по състав: "Ipradol" и "Hexoprenaline". Има и признати лекарства, които имат подобно активно вещество и подобен терапевтичен ефект: Partusitsen и Magnesia.

Гинипрал по време на бременност - отзиви

Има много повече положителни коментари относно употребата на Ginipral, отколкото отрицателни. Пациентите излъчват незабавни действия, които са помогнали на мнозина да поддържат нормална бременност, да носят и раждат здраво бебе.

Предотвратяването на преждевременно раждане е много важен плюс на лекарството. Ако вземете хапчета или поставите инжекция в необходимата доза, лекарството незабавно премахва дори най-мощните контракции на матката.

Разбира се, както всяко лекарство, Ginipral също има редица негативни аспекти, които също трябва да се имат предвид преди приема. Много бременни жени отдават силен дискомфорт за известно време веднага след приема на таблетките през устата, първите 40 - 45 минути.

След този период от време неприятните усещания изчезнаха безследно. Тези недостатъци обаче изглеждат незначителни на фона на огромните предимства. Може да се заключи, че Ginipral по време на бременност е ефективно и бързодействащо лекарство, което ви позволява да доведете бебето до определената дата.

Как протича раждането след прием на Ginipral?

Жените, приемащи лекарството, обикновено раждат по времето, посочено от специалист по ултразвук, след изчакване на естествени контракции. Но самият процес протича индивидуално за всеки. Спокойно и без проблеми се оказва, че ражда онази категория родилки, които са били лекувани с Ginepral с много силен тонус на матката. Трудовата дейност започва навреме - най-често това е 3 седмици след отмяна на курса на лечение.

Втората половина от бременните жени носят детето до 42 седмици и са регистрирани в болница, тъй като не са настъпили естествени контракции. Те получават лекарство, най-често окситоцин, за стимулиране на контракциите. Ако не се побира, се избират други методи.

Ако шийката на матката е напълно разширена, но няма контракции, пациентът е подготвен за операция. В този случай спешно се изисква цезарово сечение..

Профилактика на маточна хипертоничност

Ако лекарят е диагностицирал повишено напрежение на гладката мускулатура и стените на матката, на бременната жена се предписва спокойна обстановка, минимален стрес, без тревожност и стрес.

Обувките по време на кратките разрешени разходки пеша трябва да са възможно най-удобни - без намек за токчета и напомпана платформа. Ако жената има хронични заболявания, е необходимо да ги лекувате възможно най-скоро..

По време на курса на лечение се препоръчва да посещавате по-малко места, където се събират голям брой хора. Ако говорим за храна и менюта по време на лечението, тогава бременната жена трябва да яде много храни с високо съдържание на магнезий. Можете да приемате витамини, комплекс или един микроелемент. Магнезият ще помогне за намаляване на хипертоничността, намаляване на възбудимостта на нервната система.

Важно е да поемете отговорност за зачеването и раждането на бъдещо бебе: ходете повече, яжте правилно, слушайте мнението на лекарите, спазвайте ежедневието.

Заключение

Всяка жена трябва да помни: категорично е забранено да приема някакви сериозни лекарства по време на бременността сама, без препоръка на лекар. Ginipral се използва само за лечение на хипертоничност на матката, но не по-рано от 20 седмици. През първия триместър това лекарство не трябва да се приема - може да причини много сериозни увреждания на здравето на бъдещата майка и дете.

"Ginipral" по време на бременност: инструкции за употреба

Ако бременна жена има повишен тонус на матката или контракциите започват, но все още не е настъпил терминът, това състояние трябва да се лекува незабавно, за да се предотврати раждането или спонтанен аборт. В много случаи при навременен достъп до лекари могат да се избегнат опасни последици. Едно от лекарствата, което се използва в такива ситуации, е "Гинипрал".

Той се използва от много години в акушерската практика за поддържане на бременност и прекратяване на раждането, ако времето за раждане на бебе все още не е дошло. Лекарството се счита за относително безопасно за плода, но може да има отрицателен ефект върху тялото на майката и има доста впечатляващ списък от противопоказания.

Характеристики на лекарството

"Ginipral" се предлага в аптеките само под формата на разтвор, който се прилага интравенозно. Това лекарство е безцветна прозрачна течност, излята в стерилни ампули от 2 ml. Една опаковка съдържа 5 или 25 ампули.

Активната съставка на лекарството е хексопреналин сулфат. Дозировката на такава съставка в една ампула е 0,01 mg. Освен това разтворът съдържа динатриев едетат, натриев дисулфит, натриев хлорид, вода и сярна киселина.

Преди да закупите Ginipral, е необходима консултация с лекар, тъй като това е едно от лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Средната цена на 5 ампули е 250 рубли. Съхранението на лекарството трябва да се извършва при температури до +25 градуса. Срокът на годност на разтвора е 3 години.

Имайте предвид, че по-рано "Ginipral" също може да се намери в таблетки, но понастоящем тази форма е забранена и престава да се пуска, оставяйки в обращение само инжекционно лекарство.

Принцип на действие

Тъй като активното вещество, съдържащо се в "Ginipral", е способно да действа върху адренорецепторите, лекарството принадлежи към групата на адренергичните агонисти. Нарича се селективен, тъй като лекарството засяга само специфичен тип рецептор, наречен бета-2. Тъй като в женското тяло те са концентрирани в големи количества в матката, терапевтичният ефект на инжекциите е насочен главно към гладката мускулатура на този орган. Такива рецептори се намират и в бронхите и кръвоносните съдове, поради което в резултат на действието на "Ginipral" гладката мускулатура на съдовете и бронхите се отпуска, което причинява тяхното разширяване.

Инжектиран във вена, "Ginipral" много бързо намалява тонуса на матката. Под въздействието на такова лекарство контракциите стават по-малко интензивни и чести, което се използва в случай на нередовни или твърде силни контракции. В допълнение, лекарството е в състояние напълно да спре контракциите, ако раждането започне рано. Поради ефекта върху съдовете на матката и тонуса на мускулната мембрана, "Ginipral" подобрява и притока на кръв в плацентата.

Позволено ли е по време на бременност?

"Ginipral" се предписва на бъдещи майки, ако периодът на бременност е повече от 22 седмици. Употребата на лекарството през първия триместър е противопоказана, дори ако жената има симптоми на заплашен аборт. В такава ситуация лекарят предписва друго лекарство, което може да се използва по-рано, например "Duphaston". Ако гестационната възраст е надвишила 22 акушерски седмици, употребата на "Ginipral" е възможна само при строги показания, когато лекарят внимателно прецени рисковете и ползите от такова лечение.

Лекарството се прилага само в лечебни заведения, тъй като състоянието на бъдещата майка и плода по време на инжекции трябва да се следи със специално оборудване.

За да се изключи вредното въздействие на "Ginipral" върху здравето на жените и бебетата, е важно постоянно да се следят показателите на пулса и кръвното налягане, концентрацията на глюкоза и калий, както и баланса на водата и електролитите. Освен това, за да се предотврати отрицателното въздействие на лекарството върху сърцето, жената определено ще направи ЕКГ.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Причината за използването на "Ginipral" при жени през 2 и 3 триместър е следните ситуации:

 • ако шийката на матката започне да се отваря или изравнява, но гестационната възраст все още е твърде малка за раждането;
 • ако по време на раждането се наблюдава така нареченият дистрес при детето поради остра хипоксия или асфиксия;
 • ако бъдещата майка трябва да бъде подготвена за цезарово сечение и има повишен тонус на матката;
 • ако раждането е сложно, например, бебето лежи неправилно, матката се свива твърде много или за много дълго време (ходът на раждането е забавен);
 • ако се изисква коригиране на положението на плода с външна ротация;
 • ако една жена започне да ражда преди време и има риск да не стигне до болницата навреме;
 • ако пациентът е имал серклаж - специален шев върху шийката на матката, който предотвратява преждевременното му разкриване.

Противопоказания

За употребата на "Giniprala" при бременни жени, освен период по-малък от 22 седмици, има и други ограничения:

 • лекарството не се предписва за свръхчувствителност към някоя от съставките му, било то хексопреналин или някакъв неактивен компонент;
 • лекарството не се прилага, ако мембраните са се разкъсали, както и в случаите, когато шийката на матката се е отворила с повече от 3-4 сантиметра;
 • лекарството е противопоказано при жени с исхемична болест или висок риск от нейното развитие;
 • не се предписват инжекции при свръхчувствителност към сулфити, която често се среща при бронхиална астма;
 • лечението с "Ginipral" е неподходящо, ако подкрепата за бременност представлява опасност за плода или жената, например при еклампсия, отлепване на плацентата или вътрематочна инфекция на детето;
 • продуктът не се използва, ако плодът е починал вътреутробно, включително при хромозомни заболявания и други летални патологии;
 • инжекциите са забранени за жени с тиреотоксикоза, закритоъгълна глаукома, сериозни бъбречни или чернодробни патологии;
 • "Ginipral" не трябва да се инжектира с миокардит, увреждане на митралната клапа, аритмии и много други сърдечно-съдови заболявания;
 • лекарството може да навреди на пациенти с кардиомиопатии или белодробна хипертония.

В допълнение, в анотацията към решението бяха отбелязани доста здравословни проблеми, когато употребата на "Ginipral" изисква повишено внимание. Те включват атония на червата, по-ниско кръвно налягане, захарен диабет и някои други патологични състояния..

Особено важно е да се наблюдава приложението на лекарството, ако жената има риск от белодробен оток, който се отбелязва при многоплодна бременност, прееклампсия в късни стадии и инфекции.

Странични ефекти

Тъй като лекарството има подчертана бета-2 селективност, ефектът от инжекциите върху работата на сърцето на теория трябва да бъде незначителен, както се споменава в анотацията на хартията към ампулите. По време на лечението с "Ginipral" са възможни следните нежелани реакции:

 • повишен пулс;
 • главоболие;
 • спад в нивото на калий в кръвта;
 • мускулни потрепвания;
 • чувство на сърцебиене;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • гадене;
 • намаляване на перисталтиката и чревния тонус;
 • повишено изпотяване.

Когато се появят, лекарят взема решение за по-нататъшната употреба на лекарството, намалявайки дозировката, предписвайки допълнителни лекарства (например "Verapamil") или заменяйки лекарството с аналог. В редки случаи лекарството засяга и детето, например, причинява бронхоспазъм, хипогликемия или сериозна алергична реакция при новороденото.

Ако надвишите дозата на лекарството, може да се появи аритмия, сърдечна болка, тревожност, мускулен тремор, хипотония, задух и други симптоми. За да се елиминира предозирането, обикновено се предписват адренергични блокери, които действат върху бета рецепторите. Такива лекарства са в състояние да неутрализират всички ефекти на "Ginipral", но ако пациентът има бронхиална астма, те могат да доведат до бронхоспазъм.

Как да кандидатствам?

Както вече споменахме, "Ginipral" се използва в лечебни заведения и квалифицирана медицинска сестра или лекар трябва да инжектират лекарството. Разтворът се инжектира само във вената, или на поток, но много бавно (цялата доза трябва да влезе в кръвта за 5-10 минути), или чрез капково вливане. Ампулата се отваря по линията, маркирана върху нея, след което здравният работник поставя капкомер или извършва инжекция, след като предварително е разредил Ginipral с изотоничен разтвор на натриев хлорид.

Според инструкциите дозировката на лекарството трябва да бъде индивидуална, тъй като зависи от причината за назначаването на инжекциите и от състоянието на жената. Понякога, веднага след хоспитализация, разтворът се инжектира бавно на поток и след това системата вече е свързана, разтваряйки количеството лекарство, предписано от лекаря, в 500 ml инфузионен разтвор. Скоростта на навлизане на лекарството в кръвта (брой капки в минута) се определя въз основа на необходимата доза (брой ампули).

Анулирането на лекарството се извършва постепенно, за да се предотврати връщането на опасни симптоми.

Отзиви

В повечето отзиви за "Ginipral", които оставят жените в позиция, лекарството се нарича ефективно и изпълнява задачата за премахване на тонуса на матката, когато е необходимо да се спрат контракциите. Бременни жени, които са били лекувани с такова лекарство, потвърждават, че инжекциите са спомогнали за поддържане на бременността и безпроблемно привеждане на бебето в безопасно време..

Основният недостатък на лекарството се счита за неговите странични ефекти. При някои жени лекарството провокира тахикардия, при други - чувство на топлина, треперене в ръцете, шум в ушите, при трети оказва негативно влияние върху плода. В допълнение, формата на освобождаване също се отнася до недостатъците на лекарството. Много бъдещи майки отбелязват, че е било много по-удобно да се пият хапчета, когато те все още са били произведени. Освен това, като правило, капкомерите с "Ginipral" са доста дълги във времето.

Според жените и лекарите това е ефективно средство, което ви позволява успешно да предадете бременност, но не може да се нарече безопасно, тъй като има голям списък от противопоказания, а състоянието на бъдещата майка по време на лечението трябва да се следи от медицинския персонал. Въпреки това, в ситуации, когато употребата му е незаменима, "Ginipral" се утвърди от добрата страна.

Аналози

Лекарства, които съдържат същото активно вещество, което е в "Ginipral", не се произвеждат, следователно, ако е необходимо да замените това лекарство с други лекарства, лекарите избират лекарства с подобни терапевтични ефекти. Те включват следните лекарства.

 • "Утрожестан". Такива капсули, съдържащи прогестерон, могат да се използват във всеки гестационен период. Те не са противопоказани през 1-ви триместър и могат да се предписват дори преди зачеването. На по-късна дата лекарството се търси при цервикална недостатъчност и ниски нива на естествен прогестерон. Те се използват за твърде рано омекотяване и скъсяване на шийката на матката на 30-37 седмици. В този случай капсулите могат да бъдат погълнати или поставени във влагалището като супозитории.
 • "Трактоцил". Това лекарство на базата на атозибан действа върху рецептори, които са чувствителни към окситоцин, така че ефективно намалява честотата на контракциите и намалява тонуса на миометриума, но не засяга сърцето по никакъв начин. Инфузиите на това лекарство са показани за редовни контракции на матката и дилатация на шийката на матката до 3 cm при 24-33 гестационна седмица. Агентът е противопоказан в случаи на нарушения на сърдечната честота на плода, тежка гестоза, вътрематочна инфекция и отлепване на плацентата. Той причинява по-малко странични ефекти, но е по-скъп от другите токолитици.
 • „Не-shpa“. Това лекарство на основата на дротаверин се представя чрез инжекции и таблетки. Действа върху гладките мускули, за да ги отпусне. През първия и втория триместър "No-shpu" се предписва за хипертоничност, но от 26-та седмица такова лекарство се използва с повишено внимание, тъй като може ненужно да отпусне шийката на матката и да провокира началото на раждането преди време. Използването на "No-shpy" по време на раждане допринася за нормализиране на трудовата дейност, ако контракциите са неравномерни или са възникнали други усложнения.
 • "Нифедипин". Такова лекарство в капсули и таблетки е в състояние да блокира калциевите канали, в резултат на което мембраните на гладката мускулатура се отпускат. По-често се използва при ангина пекторис и хипертонични кризи, но може да се предписва и на бъдещи майки, чието раждане е започнало преждевременно. Лекарството се използва с повишено внимание, тъй като може да повлияе неблагоприятно на плода.
 • "Магнезиев сулфат". Инжекциите на такова лекарство отпускат гладката мускулатура, засягат функционирането на нервната система, разширяват артериите и успокояват. Лекарството е разрешено по време на бременност само в сериозни случаи и се използва с повишено внимание. Обикновено магнезият се предписва за заплаха от преждевременно раждане, както и бъдещи майки с късна гестоза. Напоследък това лекарство се използва все по-рядко, заменяйки го с по-безопасни лекарства..