Заедно с обичайното лечение на дисплазия на тазобедрените стави, физическите упражнения като масаж и гимнастика, насочени към развитие на тазобедрените стави, също са много ефективни. Комплексната работа може да бъде много по-ефективна от използването само на конвенционално лечение.

Дисплазията е необичайна промяна в цитоплазмата или анормален клетъчен растеж. Отклоненията от нормата могат да бъдат както минимални, така и доста високи.

Причини

Има няколко възможни причини за заболяването:

 1. Наследственост. Наследство на генно ниво.
 2. Повиване. Учените са доказали пряка връзка между плътното повиване и заболяването.
 3. Хормонален дисбаланс. Повишаването на нивото на хормона прогестерон в края на бременността може да причини промени в сухожилията на плода и нестабилно развитие на тазобедрения апарат на бебето.

Симптоми

Дисплазията може да бъде открита само от специалист. Ето защо, ако нямате медицинско образование, не се опитвайте да се диагностицирате..

При кърмачета (до 10 дни)

Отвличане на тазобедрената става

Бебето лежи по гръб, краката са свити в коленете, отделяме единия крак, после другия. Нормалният радиус на прибиране трябва да бъде 85-90 градуса (коляното почти до повърхността на масата). Важно е този метод за изпитване да е валиден само през първите 7-10 дни от живота на бебето. Също така, важна бележка на този метод е, че той може да не показва лека степен на дисплазия..

Симптом на Ортолани-Маркс (приплъзване)

Подобно на предишния метод, той работи за бебета на възраст до 10 дни. Бебето се поставя по гръб, краката са свити в коленете. Ъгълът на сгъване трябва да бъде 90 градуса. Палците се поставят върху вътрешните повърхности на бедрата. Външно задържане със среден и индекс. Внимателно преместете бедрата в страни. В същото време се чува характерно щракване. Този звук означава, че главата на бедрената кост попада на мястото си - в ацетабулума.

При деца (от 2 седмици)

За малко по-големи деца, други методи за проверка за симптоми на дисплазия.

Съкратен крак

Може да се наблюдава при едностранно увреждане на ставите. Дете, което лежи по гръб, сгъва крака в коленете и го слага на самолет пред себе си. Трябва да има разлика във височината на коляното. Симптомът потвърждава тежка дислокация с изместване.

Асиметрично подреждане на кожните гънки

В легнало положение краката са изправени. При нормалния вариант на гънките на краката 3. Ако подозирате дисплазия на ставата, може да има повече гънки и тяхното местоположение може да се различава от здравия крак.

Диагностика

Бъдещото бебе може да бъде причислено към рисковата група поради следните фактори:

 • Дисплазия при родителите
 • Токсикоза по време на бременност
 • Голямо дете
 • Представяне на седалището
 • Деформация на стъпалата

Ако един от горните фактори е налице, това увеличава шанса за развитие на болестта.

Каквито и да са симптомите, специалистът трябва да диагностицира заболяването и да потвърди точността на дефиницията с рентгенови лъчи.

Клиничната диагноза трябва да бъде потвърдена с ултразвук.

Може да се направи рентгенова снимка за бебета от три месеца или повече. Тъй като има опасения от прехода от дислокация към дислокация. В този случай лечението не може да бъде отстранено за по-късно..

Опитен хирург-ортопед установява правилната диагноза, докато все още е в болница, при преглед на новородено. Поле, детето трябва да бъде наблюдавано по местоживеене. На деца в риск се предписва курс на лечение до установяване на окончателна диагноза..

Дисплазия

В медицината се определят 3 степени на дисплазия. Най-леката форма е 1 степен, най-тежката е съответно 3.

1-ва степен

Преддислокация. Ставата не е напълно развита, но няма изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

2-ра степен

Сублуксация. Ставата не е напълно развита и има частично изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

Степен 3

Дислокация. Ставата не е напълно развита, има пълно изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

Лечение

Лечението е необходимо само след консултация с Вашия лекар..

Масаж

Техника на масаж при дисплазия

Когато се лекува дисплазия на тазобедрените стави, масажът е неразделна и много важна част от него. Масажът и гимнастиката ще стабилизират ставата, ще укрепят мускулите, ще поставят главата на бедрената кост в случай на изкълчване, ще възстановят амплитудата на движение на ставата.

L PK и масажът при дисплазия на тазобедрената става могат да направят чудеса. Масажът трябва да се прави само от специалист, масажист, например, както е предписано от педиатър или ортопед.

Масажът се препоръчва вечер преди лягане.

Ако на детето е възложено да носи специални ортопедични структури, тогава масажът може да се извърши, без да ги премахвате. При извършване на масаж за деца с дисплазия се използват само триене и поглаждане. Упражненията терапия и масаж при дисплазия на тазобедрените стави наистина ще помогнат.

Общи препоръки за масаж

 • Масажът трябва да се прави, когато детето е в настроение да играе, то не иска да спи.
 • Много е удобно да използвате масата за повиване по време на масажа.
 • Масажът се извършва веднъж на ден и целият курс е около 15 сесии.
 • Трябва да се извършат 2-3 курса на масаж с почивка от 1,5 месеца.
 • Под бебето трябва да се постави специална пелена, абсорбираща влагата. Може би по време на масажа детето ще се отпусне и ще уринира..

Отпускаща масажна техника

Извършване на масажа с бебето по гръб. Леки поглаждащи движения на ръцете, краката, корема и гърдите. След това преминаваме към леко триене на всички споменати части на тялото. Завършете масажа отново с поглаждане.

Извършване на масаж, когато бебето е на корема. Краката са огънати и разтворени. Поглаждаме краката, разтриваме ги и ги отвеждаме един по един в страни. Масажираме кръста, гърба, спускаме се върху седалището. Леко потупване с пръсти може да се използва и по дупето. След това преминаваме към масаж на тазобедрената става и външната страна на бедрата.

Физиотерапия

Терапевтичната гимнастика за дисплазия на тазобедрената става трябва да се извършва от родителите на детето, след обучение от ортопед или педиатър. Както при масажа, прости упражнения могат да бъдат от голяма помощ в лечебния комплекс като цяло. Трябва да правите упражненията, когато детето е в добро настроение, 3 до 4 пъти на ден. Децата обичат, когато любимата им майка провежда класове..

Как да се лекува дисплазия на тазобедрената става: упражнения и масаж

Дисплазията на тазобедрените стави е вродено заболяване, при което има нарушение на структурата на ацетабулума, главата на бедрената кост, връзките. При липса на необходимото лечение в ранна възраст има промени в близките структури: таз, гръбначен стълб, незасегната става. Чести са случаите на коксартроза на фона на дисплазия.

Предимно момичета страдат от болестта, а при момчетата тази патология се наблюдава 4-6 пъти по-рядко. По принцип дисплазията на тазобедрената става е характерна за 2% от новородените.

Причини

Полагането на остеоартикуларния апарат се случва в първите месеци на бременността. Следователно въздействието на неблагоприятни фактори върху тялото на майката през този период може да провокира нарушения в структурата на ставите..

Преобладаването на дисплазия се увеличава в райони с неблагоприятен екологичен фон и се наблюдават семейни случаи. Освен това има и други причини за появата на патология, които засягат преди всичко тялото на майката. Те включват:

 • Родова травма.
 • Използване на някои лекарства.
 • Вътрематочни инфекции.
 • Работете при вредни условия.
 • Възрастна възраст.
 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Ендокринна патология.
 • Хиповитаминоза.

Има случаи на комбинация от дисплазия с аномалии в развитието на други органи и системи, които трябва да принудят жените да се грижат за здравето си възможно най-много по време на бременност. Във всеки случай е необходимо да се елиминират всички възможни фактори, за да се сведе до минимум рискът от дисплазия при дете..

Симптоми

Тежестта на симптомите при деца зависи от степента на недоразвитие на структурите на тазобедрената става. Съществува обаче и предварително заболяване, тоест определен момент между нормата и патологията.

Следователно, дори преди началото на заболяването, се разграничава такова гранично състояние като незрялост на ставите..

Може да е при недоносени бебета и да не се прояви клинично..

Дисплазия 1 степен

На този етап се определят ясни признаци на недоразвитие на ставите. Клинично това се изразява чрез асиметрия на кожните гънки на седалището и бедрата, ограничаване на отвличането, визуално скъсяване на крайника.

При изследване на движенията при новородено се определя симптом на щракане - характерен звук при отвличане на тазобедрената става.

Тази степен се нарича тазобедрена прелюксация, тъй като ставата е на типично място и няма изместване на костта..

Дисплазия 2 степен

Ако своевременната корекция не е направена на ранен етап, тогава в тазобедрените стави настъпват по-изразени промени..

Налице е непълно изместване на главата на бедрената кост от гленоидната кухина. В същото време бедрената кост се отклонява навън и нагоре.

На този етап дисплазията обикновено се нарича сублуксация на тазобедрената става, тъй като все още няма пълен изход на ставата от кухината.

Дисплазия 3 степен

Прогресията на патологията допълнително влошава клиничната картина на дисплазия. Налице е пълно изместване на главата на бедрената кост спрямо ставната кухина на тазовата кост, което показва развитието на дислокация.

В този случай симптомите са най-изразени, детето чувства постоянна болка, плаче.

Ултразвукът и рентгенографията помагат да се постави правилната диагноза, която показва ясни морфологични промени в структурите на тазобедрената става.

Лечение

Терапията за дисплазия на тазобедрената става е насочена към възстановяване на анатомичните взаимоотношения между ставните повърхности, нормализиране на активните движения и развитие на мускулния апарат. Това е необходимо за правилното физическо и невропсихично развитие на децата в бъдеще..

Лечението на дисплазия трябва да започне от момента на откриване на патологията за първи път, което трябва да се направи в болницата. Колкото по-младо е детето, толкова по-пластични са тъканите, толкова по-активно е тяхното развитие и следователно лечението е по-бързо и ефективно..

Необходимо е да се осигури цялостен ефект върху ставните структури, като се вземе предвид възрастта на детето. За коригиране на дисплазия се използват следните мерки:

 1. Консервативни техники (широко повиване, стремена на Павлик, възглавница на Фрейк).
 2. Терапевтична гимнастика (ЛФК).
 3. Масаж.
 4. Физиотерапия.
 5. Оперативно лечение.

Известно е, че главата на бедрената кост се настройва в гленоидната кухина независимо от позицията на огъване и отвличане на долния крайник. Следователно консервативните методи са насочени към поддържане на бедрото точно в това положение..

Трябва също така да се има предвид, че използването на различни средства е ограничено от възрастта на бебето: новородените и децата под 3-месечна възраст се подлагат на широко повиване, до шест месеца - стремената на Павлик или възглавницата на Фрейк, а след това - различни видове гуми.

В същото време контролът за правилността на манипулациите първо се извършва с помощта на ултразвук, а след 6 месеца - според рентгенови данни.

Без адекватна терапия, тазобедрената дисплазия допълнително ще доведе до дълбоки нарушения на остеоартикуларната система и ранна инвалидизация. Трябва незабавно да лекувате болестта, така че децата да бъдат здрави в бъдеще..

Упражняваща терапия при дисплазия

Терапевтичната гимнастика е задължителен компонент на корекцията на дисплазия на тазобедрената става при деца. Терапията с упражнения трябва да се извършва внимателно, внимателно, за да не се предизвика изместване на бедрото от гленоидната кухина. Също така, детето трябва да бъде правилно държано на ръце - зад гърба си, притиснато към себе си, така че да покрива възрастния с краката си.

За малки деца са показани следните видове упражнения:

 • От легнало положение сгънете краката на детето в коленете и тазобедрените стави, последвано от разреждане. Трябва да се опитате да докоснете повърхността на масата с колене..
 • Флексия на прави или разтворени крака в тазобедрените стави с привеждането им към главата, раменете, заедно или последователно.
 • Развъждане на правите крака на бебето отстрани.
 • Свийте коленете си, така че да получите поза полу-лотос.
 • Редувайте флексия на краката на детето в коленете и тазобедрените стави, обръщайки стъпалата навътре.
 • От позицията на стомаха краката се сгъват последователно, достигайки нивото на таза с крака на масата и след това се разгъват с повдигане нагоре.

Упражненията могат да се редуват, като се изпълняват ежедневно до 10 пъти. Такава гимнастика може да се извършва за новородени и малки деца заедно с общоразвиващи, като ефективно я допълва.

Масаж

Преди да упражнявате упражнителна терапия, не забравяйте да направите масаж. Техниките му ще затоплят мускулите, ще успокоят детето, подготвяйки ги за по-интензивни лечения. Необходимо е да се извършва масаж при дисплазия на тазобедрените стави, като се вземат предвид характеристиките на тялото на детето и степента на патология. Всички движения се извършват внимателно, интензивното палпиране на ставата е неприемливо.

При дисплазия на тазобедрената става се препоръчват следните масажни елементи:

 • Общо поглаждане на гърдите, корема, гърба, ръцете и краката. Покривайки долния крайник, се извършват спирални движения към периартикуларната зона.
 • Разтриване на задната част на бедрата, седалището и гърба с кръгови и спирални движения с известен натиск. След това се извършва локален масаж на засегнатата става, като се притиска с една ръка.
 • Кракът на детето се отвлича и се завърта навътре, като се държи коляното с другата ръка.
 • След това отново се извършва поглаждане с притиснати към кожата длани.
 • Спирални движения на пръстите или дланите масажират областта на слабинната гънка и долната част на седалището. След това зоната на диспластичната става се разтрива, измествайки кожата.
 • Разтваряйки краката на бебето, огънете ги в коленете и завъртете навътре.
 • Плъстене на бедрените мускули между дланите.
 • Упражнявайте „мотор“ - в легнало положение симулирайте карането му.
 • Провеждайте алтернативно огъване и разгъване на краката на детето, като ги покривате от долната част на краката и в същото време огъвате мускулите на прасеца.
 • Поглаждане на гърба и триене, имитация на пълзене.
 • Масаж на седалището с поглаждане, месене и потупване.
 • Разтриване на долната част на гърба, околоставната зона.
 • Упражнение, наречено „зависване“ - за повдигане на бебето, като го държите в дланта си под таза и гърдите.

Масаж при дисплазия на тазобедрените стави в ранна възраст и при новородени се извършва легнал. След шест месеца вече са възможни упражнения в седнало и изправено положение. Трябва обаче да се помни, че те могат да се извършват само след консултация с детски ортопед, за да не се навреди на засегнатата става..

По-добре е да поверите масажа на опитен масажист, който познава техниките на терапевтични ефекти при дисплазия при деца..

Масажът е органично съчетан с упражнения за упражнения за деца. Такова лечение започва възможно най-рано - дори при новородени, за да се избегне прогресирането на заболяването, преминаването на дисплазия в по-тежка форма и бъдещи усложнения.

Основните упражнения за упражнения за дисплазия на тазобедрената става при деца

Заедно с обичайното лечение на тазобедрена дисплазия при малки деца, използването на упражняваща терапия и масаж на тазобедрената става може значително да подобри хода на възстановяване. Комплексният подход към лечението на вродена дислокация на тазобедрената става, започнат почти от раждането на бебето, помага да се справим напълно с болестта и толкова ефективно, че детето да няма проблеми с тазобедрената става в бъдеще.

Гимнастиката, медицинският масаж са основата на медицинската физическа култура и взаимно се допълват за по-добра медицинска терапия. Ще анализираме основните препоръки за упражняваща терапия, нейните ползи и набор от упражнения.

Ползите от гимнастиката при дисплазия, нейните характеристики

При дисплазия на тазобедрените стави се използва лечение "позиция". Включва:

 • Масаж;
 • Упражняваща терапия;
 • Широко повиване;
 • Покриване на гуми.

Тези методи често се заобикалят, като се има предвид, че са доста ефективни. Те са особено полезни при ранно започване на лечението. Често при лека тежест на дисплазия се отказват един, най-много два курса на упражнения, което доказва тяхната ефективност.

Можете да правите физиотерапия с дете с дисплазия у дома. Тогава е много лесно да изберете правилния момент, когато детето е нахранено, заспало добре, което говори за доброто му здраве. Това е важно за бебетата. Когато провеждате тренировъчна терапия в болница, е важно да изберете едно и също подходящо време.

По-добре е да поверите първите няколко сесии по гимнастика на майката на бебето, които да се извършват от специалист, да бъдат инструктирани и след това да повторите комплекса у дома.

За да практикувате, имате нужда от твърда повърхност (обикновена маса, маса за повиване или дъска). Необходимо е да се постави върху него водоустойчив (в случай на неочаквани "инциденти") или обикновена пелена. Температурата на въздуха трябва да е удобна (около 21 ℃), в помещението не трябва да има течение.

Ръцете на възрастен трябва да бъдат измити. Не трябва да им е студено, за да е удобно на детето. Движенията на ръцете трябва да се извършват плавно, без дръпване. Детето не трябва да боли.

Терапевтичната терапия за ортопед обикновено се предписва от курс от 10 до 15 сесии по гимнастика. За консолидиране на резултата са необходими допълнителни курсове за един и половина до два месеца. У дома те могат да се извършват постоянно, няколко пъти на ден до окончателното възстановяване..

Подготовка за гимнастика

Преди самите уроци детето трябва да бъде подготвено. Подгряването ще позволи на основното курс на гимнастика да бъде по-ефективно.

Първо започнете да масажирате външната страна на бедрата, след това останалите крака, включително глезена и самите стъпала. Вътрешните бедра в близост до гениталиите не трябва да се докосват. Вторият етап: направете леко триене в кръг или с прави движения (без изместване на кожата и силно притискане) на самата увредена става.

Не на последно място, бебето се масажира в долната част на гърба, за да се увеличи притока на кръв в долната част на тялото. Основни движения - поглаждане и триене.

Необходима е загрявка, за да се настрои бебето за по-нататъшни процедури. Тя ще позволи на детето да се „включи“ в процеса и постепенно да свикне със стреса. Подготовката не трябва да отнема твърде дълго: максимум 5 минути. В противен случай бебето едва ли ще може да издържи цялата гимнастическа сесия и бързо ще се умори..

Комплект упражнения за дисплазия

Гимнастиката се препоръчва, като се използват следните упражнения:

 1. Дете, легнало по корем. Петите на бебето се вземат в едната ръка, плавно се довеждат до дупето и се изправят. Движението прилича на „жаба“;
 2. В положението на стомаха краката се отвеждат последователно встрани (ляво-дясно). Не сгъвайте коленете си;
 3. Същата позиция. Краката на детето са свити последователно в колянната и тазобедрената става. Упражнението прилича на „жаба“, но за един крак;
 4. Довеждане на петите до седалището в легнало положение, за да се накара детето да пълзи (имитация на пълзене чрез отблъскване);
 5. Задна позиция. Краката на детето са разтворени, без да се огъват в колянната става;
 6. Задна позиция. Флексия на тазобедрената и колянната става на единия крак и нейното отвличане последователно. Опитайте се да достигнете повърхността с коляното си;
 7. Упражнение "отворена книга". В „легнало” положение тазобедрените и коленните стави на детето са огънати и в същото време се раздалечават до максималния ъгъл. Задръжте позицията в крайната точка за кратко. Упражнението не трябва да бъде болезнено за бебето!
 8. Същата позиция. Краката на бебето са свити в коленете и придърпани към гърдите, първо последователно, а след това едновременно. Гърбът на бебето е леко заоблен;
 9. Същата позиция "на гърба". Краката към гърдите се изтеглят нагоре, без да се огъват коленете: първо заедно, после един по един;
 10. Алтернативно и едновременно завъртане на краката на детето, свити в колянната и тазобедрената става, навътре и навън. Движенията трябва да са плавни, без дръпване;
 11. Упражнение "мотор". Необходимо е да се правят движения с краката на детето, които имитират колоездене;
 12. Задна позиция. „Рисуване“ на цифри във въздуха с прави крака, въртене в различни посоки, упражнение „ножица“;
 13. Упражнение за крака.

Това е основен, но не изчерпателен списък с активни упражнения, за които е доказано, че са ефективни в борбата с тазобедрената дисплазия при деца. Между самите упражнения можете леко да разклатите краката на детето, да ги погалите малко, облекчавайки напрежението.

Упражнения с топка

Топката е чудесен помощник при лечението на тазобедрена дисплазия. Помага да поставите тазовите стави в желаното положение, както и да тренирате всички мускули в тялото. По-добре е да покриете топката с пелена преди тренировка, тъй като бебето може да се страхува от нови усещания, когато влезе в контакт с повърхността на новия симулатор.

Основният комплекс при работа с топката:

 • Поставете детето по гръб, като държите гърба с една ръка. С другата ръка вземете крака и завъртете в едната посока, след това в другата. Направете същото с втория крак..
 • Поставете детето по корем. Преместете всеки крак встрани, като го огънете в коляното. В същото време хванете детето за кръста с една ръка.

Ако детето откаже да тренира на топката, е много нервно и притиснато, тогава трябва да прекъснете упражненията за няколко седмици и да опитате отново.

Препоръки за гимнастика

Броят на повторенията трябва постепенно да се увеличава. Това е важно, защото в началото бебето ще бъде ново в подобни движения и може да не го хареса веднага. Трябва да свикнете с тях, като постепенно увеличавате натоварването и добавяте разнообразни упражнения.

По време на сесия с дете, не забравяйте да говорите нежно и спокойно, да пеете песни или да рецитирате стихове и шеги, за да облекчите стреса на бебето и да превърнете терапевтичните упражнения във вълнуваща игра. Когато детето е здраво, е по-добре да не правите почивки от часовете..

Основният успех на ЛФК е в нейната редовност. Изключенията включват треска, болести, проблеми със сърцето и нервната система. Преди да правите гимнастика, трябва да се консултирате със специалисти.

Необходимо е да се следи състоянието на бебето. Ако той е нервен, плаче, тогава можете да спрете гимнастиката. Може би той беше уморен и предложеното натоварване беше прекомерно за него. Един съвет: дайте на детето почивка и продължете класовете друг път.

Ако дисплазията е тежка, когато се прилага специална шина или се предписва широко повиване, някои видове упражнения може да не са налични за изпълнение. Не ги изпълнявайте, ако шината или превръзката са изместени по време на тяхното изпълнение..

Проверка на резултатите

Необходимо е да се оцени ефективността на упражняващата терапия след всеки курс на гимнастика (след 10-15 сесии). Оценката се извършва от хирург-ортопед по време на рутинен преглед. За подробен анализ се прави рентгенова снимка на тазобедрените стави. На негова основа лекарят може да коригира хода на лечението, като добави нови методи на лечение или премахне ненужните..

Дисплазията на тазобедрените стави е много честа: около всяко седмо бебе. Ако изобщо не се лекува, тогава това ще доведе до разхлабване на ставата, нейната нестабилност. Това е пряк път към увреждане..

Гимнастиката дава забележими резултати, особено когато се прилага рано от първите месеци от живота на детето.

Съвременните методи на лечение помагат да забравите за диагнозата завинаги, но е по-добре да не ходите на големи професионални спортове. Между другото, гимнастиката е отлична подготовка за първите стъпки. Благодарение на силните връзки и мускулите бебето започва да ходи по-бързо.

Видео инструкция за гимнастика и масаж при тазобедрена дисплазия при деца

Игрална гимнастика за лечение на дисплазия на тазобедрената става при деца

Терминът "дисплазия на тазобедрените стави" се използва за дефиниране на патология, чийто основен индикатор е недоразвитието на ставите, свързано с нейната сублуксация, прелуксация или пълна дислокация.

Днес заболяването се среща доста често, според статистиката се прави подходяща диагноза за всяко трето новородено.

При първите признаци на дисплазия е необходимо спешно да започне лечението, навременните взети мерки ще помогнат да се предотврати появата на много усложнения. Ефективен метод за лечение на тазобедрена дисплазия при новородени е гимнастиката, насочена към развитие на ставите и премахване на съществуващите деформации. Необходимо е да се говори по-подробно за ползите и възможните ограничения върху практикуването на медицинска гимнастика..

Дисплазия

В медицината се определят 3 степени на дисплазия. Най-леката форма е 1 степен, най-тежката е съответно 3.

Преддислокация. Ставата не е напълно развита, но няма изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

Сублуксация. Ставата не е напълно развита и има частично изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

Дислокация. Ставата не е напълно развита, има пълно изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

Лечението е необходимо само след консултация с Вашия лекар..

Техника на масаж при дисплазия

Когато се лекува дисплазия на тазобедрените стави, масажът е неразделна и много важна част от него. Масажът и гимнастиката ще стабилизират ставата, ще укрепят мускулите, ще поставят главата на бедрената кост в случай на изкълчване, ще възстановят амплитудата на движение на ставата.

L PK и масажът при дисплазия на тазобедрената става могат да направят чудеса. Масажът трябва да се прави само от специалист, масажист, например, както е предписано от педиатър или ортопед.

Масажът се препоръчва вечер преди лягане.

Ако на детето е възложено да носи специални ортопедични структури, тогава масажът може да се извърши, без да ги премахвате. При извършване на масаж за деца с дисплазия се използват само триене и поглаждане. Упражненията терапия и масаж при дисплазия на тазобедрените стави наистина ще помогнат.

Ползите от тренировъчната терапия

За да се диагностицира дисплазия възможно най-рано и да се започне лечение, родителите трябва да покажат детето на ортопед през първите седмици от живота. Навременната диагностика, лечението на дисплазия на тазобедрената става ще ви позволи да получите положителен ефект и да премахнете усложненията. Упражняващата терапия за дисплазия на тазобедрените стави при деца има широк спектър от лечебни качества:

 • Повишава нивото на физическа активност на бебето.
 • Процедурите подобряват кръвообращението, допринасяйки за пълното снабдяване на тъканите с хранителни вещества и кислород.
 • Укрепва мускулната тъкан, което помага да се стабилизира позицията на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума.

При първите признаци на дисплазия, които можете да разпознаете сами, трябва спешно да започнете да извършвате физиотерапевтични упражнения за деца. Освен това прилагането на отделни елементи е от полза за абсолютно здрави деца..

Подготовка за уроци

За да може гимнастиката с дисплазия на тазобедрените стави да носи само ползи, трябва внимателно да се подготвите за сесията. Ако елементите на физикалната терапия се прилагат при деца под една година, препоръчително е да се спазват редица от следните препоръки:

 1. Упражненията трябва да се извършват през периода на пикова активност на детето, не трябва да започвате процедури, когато детето е раздразнено, уморено или иска да спи.
 2. Не трябва да правите упражненията веднага след като бебето е яло, трябва да изчакате поне половин час.
 3. За удобство на детето трябва да се спазва температурният режим, помещението, в което се провеждат занятията, да не е прекалено топло, задушно или студено.
 4. Трябва да изпълнявате упражненията върху твърда повърхност, която е препоръчително да покриете с мека пелена.
 5. Движенията се извършват внимателно, внимателно, без да създават на детето неприятни усещания.
 6. При разтриване мускулите стават по-еластични и податливи. За да увеличите ефективността на упражненията, можете да направите на бебето релаксиращ масаж преди процедурата..

Ако краката на детето са фиксирани с ортопедично фиксиращо устройство, е допустимо да се изпълняват упражнения, без да се премахва конструкцията.

Гимнастически упражнения

Преди извършване на гимнастика с дисплазия на тазобедрените стави, включително при новородени, трябва да се извърши загрявка за затопляне на мускулните тъкани, неспазването на това правило може да причини вреда на бебето. За да получите положителни резултати, е важно да изпълнявате набор от упражнения поне три пъти през целия ден..

Развъждане на бедрата

Според нормите на анатомичната структура, при липса на патологии на тазобедрените стави, краката на бебето, огънати в коленете, трябва да докосват повърхността, когато се изтеглят. Ако това не се наблюдава, вероятно има директна дисплазия на тазобедрените стави или повишен мускулен тонус.

Един от основните основни елементи на медицинската гимнастика е както следва: поставете бебето на гърба, след това полагане, вземете краката отстрани, като ги фиксирате за кратко в това положение. Пасивното разреждане на краката отстрани с дисплазия може да се извърши както с един крайник, така и с два. Повторете това упражнение поне десет пъти..

Въртене на тазобедрената става

След това трябва да преминете към второто, не по-малко важно упражнение, което се състои в това да правите краката на детето в кръгови движения. За да изпълните този елемент, трябва да задържите крайника на бебето в областта на тазобедрената става с едната ръка, а с другата внимателно да фиксирате коляното. С водещи движения напред и нагоре трябва да правите симетрични кръгови движения. Упражнението се изисква последователно с всеки от краката.

Този елемент от физиотерапевтичните упражнения помага за укрепване на мускулните тъкани, повишаване на тонуса им, а също така стимулира процесите на кръвния поток. Но основната му полза за тазобедрените стави е следната: направляващите кръгови движения ви позволяват да създадете необходимото напрежение в ставата, като по този начин стимулирате нейното хармонично и активно формиране.

Играта е добре

Играта вероятно е известна на всички. Като елемент от гимнастическия комплекс той е следният: трябва внимателно да хванете краката на бебето с ръце и след това внимателно да ги съберете. Накратко фиксирайте крайниците в това положение и след това се върнете в изходна позиция.

Този елемент е много полезен и за укрепване на тазобедрените стави..

Колело

Велосипедът е доста прост, но много ефективен елемент за елиминиране на дисплазия на тазобедрените стави. За да го изпълните, трябва внимателно да фиксирате краката на бебето, така че всеки да е леко сгънат в коляното. След това трябва да извършите широки кръгови движения, напомнящи на педалите. Повторете това упражнение поне петнадесет пъти..

Пълзене

Елементът на гимнастическия комплекс, имитиращ пълзене, трябва да бъде изпълнен след поставяне на детето на корема му. След като заемете желаната позиция, е необходимо последователно да сгъвате коленете на бебето нагоре. Това трябва да се прави особено внимателно, тъй като неправилните движения могат да причинят дискомфорт на бебето, дискомфорт.

Упражнения с топка

Елементите на физическото възпитание при дисплазия на тазобедрените стави, изпълнявани с помощта на голяма мека топка, наричана още фитбол, са особено полезни за бебетата. Необходимо е процедурата да се извърши по следния начин: поставете детето на гърба на повърхността на топката, като го държите внимателно, правете плавни кръгови движения с краката на бебето, като същевременно насочвате краката нагоре. Можете да повторите това упражнение, но по малко по-различен начин: поставяне на бебето на корема.

Водна гимнастика

Особено приятни за бебета с дисплазия на тазобедрената става ще бъдат упражненията с упражнения, проведени в топла вода. За такава процедура е необходимо предварително да се подготви просторна вана с пързалка, върху която можете удобно да позиционирате бебето, като го полагате по гръб. В тази позиция можете да правите абсолютно всякакви движения от горния списък, например, като правите кръгове или имитирате педали. Важно е да запомните, че продължителността на водната гимнастика не трябва да надвишава десет минути..

Лечение

Ако диагнозата дисплазия е установена рано, лечението обикновено не създава проблеми за новороденото и родителите му. Не е необходимо да приемате лекарства или да решавате операция, можете да се справите с по-прости и функционални методи.

Навреме откритата дисплазия на тазобедрените стави се лекува с позиция, масаж и специална гимнастика.

Позиционна терапия

Най-простото и евтино лечение на дисплазия е широкото или разхлабено повиване. Същността му се крие в полагането на сгъната широка пелена между краката на новороденото. Носенето на бебе на ръце е същото лечение на позицията.

При тежки случаи разтворените крака се фиксират с ортопедични устройства - стремена на Павлик или шина на Фрейк.

Масаж

Масажът на тазобедрената става включва както общоукрепващи, стимулиращи, така и отпускащи елементи. Той се основава на традиционния бебешки масаж, като се отчита физическото развитие на детето и неговата възраст. Но областта на долната част на гърба, тазобедрените стави, седалището се масажират по-задълбочено, техниките на стимулация се редуват с релаксиращи.

Лумбалната област се поглажда и разтрива, дупето се бие с пръсти и се прищипва. Масажирайте тазобедрените стави с нежни триещи движения в кръг. Масажът при дисплазия се извършва в два варианта - в положението на бебето по гръб и по корем. В хода на нейното изпълнение се изпълняват елементи на терапевтична гимнастика.

Масажът трябва да се прави нежно и нежно, за да не се изплаши бебето или да го нарани. Времето се избира индивидуално, най-добрият вариант е до 12 часа.

Ако това е терапевтичен масаж, извършен от специалист, тогава курсът не трябва да надвишава 15 процедури. Обикновено включва 10 урока. Водещ от родителите релаксиращ масаж може да се прави ежедневно.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как се нарича изкривяването на гръбначния стълб във врата и кръста

Масаж

Дисплазията на тазобедрените стави е често срещано състояние, диагностицирано при 3 от 1000 бебета. Най-често заболяването се открива веднага след раждането и се характеризира със слабо развитие на ставите или слабост на мускулните връзки. Трябва незабавно да се приложат мерки за коригиране на патологията, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми при детето в бъдеще..

С ранната диагностика на заболяването при новородени и кърмачета до 6 месеца, дисплазията реагира добре на лечението и напълно изчезва, докато бебето стъпва първо. При напреднали стадии или прекъснато лечение обаче са възможни проблеми с походката на детето. Куцането ще придружава болезнено възпаление на ставите.

Има много причини за незрялостта на тазобедрените стави. Статистиката показва, че момичетата са по-податливи на болестта (80% от случаите), а около 60% от пациентите страдат от дисплазия на лявата тазобедрена става. Най-често се развива по време на бременност. През този период следните фактори влияят върху появата на аномалии:

 1. Генетично предразположение. Ако родителите в детска възраст са имали незрялост на ставите, вероятността от развитие на болестта при децата е висока..
 2. Хормонални смущения. Повишеното съдържание на прогестерон в тялото на бъдещата майка в последните етапи може да отслаби мускулните връзки на бебето.
 3. Неправилно и неадекватно хранене на бременна жена, в резултат на което развиващият се плод няма микроелементи и витамини, участващи в структурата на детското тяло.
 4. Повишен мускулен тонус на матката, който влияе върху формирането на скелета и органите на бебето през цялата бременност.
 5. Голям плод с необичайно местоположение в утробата може да претърпи анатомично изместване на костите.
 6. Раждането на недоносено бебе може да доведе до отклонения от нормите в по-нататъшното развитие на неговите органи, мускули и опорно-двигателния апарат.
 7. Лошите навици и приемът на лекарства също влияят негативно на развитието на плода..
 8. Някои заболявания на майката и детето могат да причинят недоразвитие на ставите..

Изброените фактори влияят върху развиващото се тяло на бебето по различни начини, поради което аномалиите на незрялост на ставите ще бъдат индивидуални. Вродената дисплазия на тазобедрените стави при деца, в зависимост от видовете анатомични нарушения, се разделя на три вида:

 1. Ацетабуларен. Вродена патология, свързана с незрялост на ставите. По принцип такова отклонение е настроено на тип 2а според Graf (ултразвукова класификация, която определя зрелостта на ставите). Болестта се характеризира с отклонения в структурата на ацетабулума. В същото време главата на бедрената кост упражнява натиск върху хрущяла на лимба, разположен по краищата му, причинявайки деформацията му. Резултатът е преразтягане на капсулата и изместване на главата на бедрената кост..
 2. Епифизна дисплазия. Това заболяване се характеризира със скованост на ставите, което води до деформация на крайниците с болка. Разликата в дифузните ъгли може да се промени както нагоре, така и надолу. Това се вижда ясно на рентгеновата снимка..
 3. Ротационен. Този вид заболяване се характеризира с неправилно поставяне на костите, което води до плоскостъпие на детето..

Болестта може да бъде лека или тежка. В зависимост от това, дисплазията се определя от тежестта:

 • I степен - прелуксация. Такова отклонение от нормата се развива, когато главата на бедрената кост влезе в скосената кухина на ставата, докато мускулите и връзките не се променят.
 • II - сублуксация. Артикуларната кухина включва част от изместената нагоре феморална глава. Освен това връзките губят тонуса си и се разтягат.
 • III - дислокация. Главата на бедрената кост се движи нагоре и напълно извън кухината. Напрегнатите връзки са опънати, докато хрущялът на лимба влиза в ставата.

В зависимост от вида на DTBS в различните периоди от живота, болестта ще се прояви при децата по различни начини. Изразените симптоми на отклонения от нормалното развитие могат да бъдат забелязани от внимателни родители или педиатър при следващия преглед. Ако подозирате или поставяте диагноза, лекарят предписва консултация с ортопед, който ще бъде проследен от детето.

При новородени

вродена дисплазия на тазобедрените стави може да се открие при новородени, докато все още е в болница. трудно е визуално да се разпознае това заболяване при 1 и 2 градуса, тъй като бебе под 2 месеца не чувства аномалии, но ако проблемът не бъде отстранен навреме, чувството на дискомфорт и болка ще започне да се усеща с растежа на костите и уплътняването на хрущялната тъкан.

Предлагаме ви да се запознаете с: Какво показва ултразвукът на ставите на долните крайници и как се извършва

при ранна дисплазия при новородени родители следните симптоми могат да бъдат тревожни:

 • асиметрия на кожни гънки в подколенните вдлъбнатини и седалище;
 • детето реагира с плач, когато краката му се опитват да се разделят;
 • трудно е да се разделят свити крака в коленете.

четем също: как се лекуват нарастващи болки в краката при деца? асиметрични кожни гънки на седалището и бедрата на дете с дисплазия

въпреки това дисплазия при новородени 3 степен е по-изразена и поради това е трудно да се пропусне. в този случай се наблюдават следните симптоми:

 1. клик синдром. възниква при размножаване и сближаване на краката. винаги присъства с дислокация.
 2. скъсяване на единия крак. този симптом се определя в случай на тежка дислокация на крайника. за това детето се поставя по гръб и краката му са свити в коленете, поставяйки краката си на масата. ако асиметрията е забележима на нивото на коляното, тогава дисплазията явно е налице.
 3. отвличането на бедрото е ограничено. показва мускулна дистрофия с нарушено костно образуване.
 4. видима ненормална позиция на тазобедрената става.

тези симптоми са придружени от допълнителни признаци:

 • асиметрия на кожни гънки на краката (но при кърмачета под 2-месечна възраст този симптом е вариант на нормата);
 • клик синдром;
 • мускулна атрофия;
 • слаба пулсация на бедната артерия;
 • нарушение на смучещия рефлекс.

Дисплазия на тазобедрената става, която не е открита и не е излекувана навреме, ще създаде много проблеми на бебето и неговите родители. едва като започне да ходи, детето ще почувства болка и дискомфорт. ясните признаци на проявата на болестта ще бъдат:

 • куцане;
 • болезнени усещания при ходене с последващо възпаление на ставите;
 • патешка походка, която се случва при двустранна дислокация.

Нелекуваната дисплазия на тазобедрената става е опасна. Това води до тежки нежелани последици, които не винаги са лечими. Впоследствие болезнените възпалителни процеси водят до смърт на мускулите на болния крайник, дисфункция на опорно-двигателния апарат и увреждане.

Последиците от ненавременно откритата дисплазия на тазобедрената става са изпълнени с увреждания

Децата, които са започнали да ходят, имат тазов наклон, болезненост и мускулна атрофия. Такова дете започва да ходи късно, докато куца и непослушно. С възрастта се развива диспластична коксоартроза, която до 30-годишна възраст, по време на хормонални промени, увеличава възпалителните процеси в ставата, завършвайки с нейната неподвижност. Болната става се заменя с изкуствена.

При откриване на недоразвитие на ставите при кърмачета, ортопедът предписва пълна диагноза на заболяването. В допълнение към визуалните методи се използва ултразвук. На кърмачета от 3 месеца допълнително може да бъде предписана рентгенова диагностика. Рентгеновите лъчи винаги се използват при съмнение за изкълчване и двустранна незрялост на ставите. Всички тези методи помагат на лекаря да определи тежестта на заболяването..

Противопоказания за гимнастика

Възможно е да се извършват гимнастически комплекси за нормализиране на състоянието на тазобедрените стави както на фона на подходяща диагноза, така и за профилактика на развитието на дисплазия. Съществуват обаче редица противопоказания, наличието на които изключва извършването на каквато и да е физическа активност..

Процедурата трябва да бъде изоставена, ако детето има висока температура или треска..

Упражненията могат да влошат вашето бебе.

Също така, не правете гимнастика при наличие на инфекциозни, възпалителни патогенези, дерматологични проблеми, сърдечни заболявания, кръвоносни съдове.

Важно е да запомните, че е задължително да се консултирате с Вашия лекар, за да изберете подходящия терапевтичен набор от упражнения за възстановяване на тазобедрените стави. Всеки вид упражнения могат да се изпълняват само след консултация със специалист.

Ако откриете грешка, моля, изберете част от текста и натиснете Ctrl + Enter. Ние определено ще го поправим, а вие ще имате + карма

Причини

Полагането на остеоартикуларния апарат се случва в първите месеци на бременността. Следователно въздействието на неблагоприятни фактори върху тялото на майката през този период може да провокира нарушения в структурата на ставите..

Преобладаването на дисплазия се увеличава в райони с неблагоприятен екологичен фон и се наблюдават семейни случаи. Освен това има и други причини за появата на патология, които засягат преди всичко тялото на майката. Те включват:

 • Родова травма.
 • Използване на някои лекарства.
 • Вътрематочни инфекции.
 • Работете при вредни условия.
 • Възрастна възраст.
 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Ендокринна патология.
 • Хиповитаминоза.

Има случаи на комбинация от дисплазия с аномалии в развитието на други органи и системи, които трябва да принудят жените да се грижат за здравето си възможно най-много по време на бременност. Във всеки случай е необходимо да се елиминират всички възможни фактори, за да се сведе до минимум рискът от дисплазия при дете..

Хората бяха смаяни! Ставите ще заздравеят за 3 дни! Прикачете...

Малко хора знаят, но това е, което лекува ставите за 7 дни!

Как се открива и лекува патология?

Дисплазията на тазобедрените стави при кърмачета се открива по няколко признака, които неонатолог може да открие при изследване на новородено през първите няколко дни след раждането. Очевидните признаци, показващи изоставане в развитието на ставите, са:

 • съпротива на бебето в отговор на опитите на лекаря да отдели краката му;
 • асиметрия на гънките на краката на детето;
 • забележима разлика в дължината на краката;
 • развъждането на краката е придружено от един вид щракване.

При наличие на такива признаци лекарят провежда ултразвуково изследване на новороденото, за да потвърди диагнозата дисплазия. Ако страховете на специалиста се потвърдят, той предписва незабавна медицинска корекция под формата на цял комплекс от манипулации или индивидуални процедури (в началните етапи).

Най-често се предписват физикална терапия (упражнения) и масаж за премахване на дисплазия при новородени. Редовността е от съществено значение за ефективността на тези мерки. Следвайки всички препоръки на лекаря, можете да забележите положителна тенденция в близко бъдеще.

Симптоми

Вроденият дефект може да бъде асимптоматичен. Симптомите на дислокация TS обикновено се развиват само след раждането. Истинската вродена луксация на бедрената кост е много по-рядко срещана от вродената CTD.

Типичните симптоми на дислокация на TS и дисплазия са:

 • Нестабилност на ставите (знак Ортолани);
 • Разширяване и стесняване на главата на ВС (знак на Барлоу);
 • Асиметрия на бръчките на задните бедра.

Симптомите на малформация могат да се появят и от двете страни. Първият признак на дисплазия при деца първоначално често е само признаците на Ортолани. Развива се при 80 процента от новородените. Ако натискът продължава да се прилага върху главата на бедрената кост и следователно върху хрущялните ръбове, това може да деформира гнездото и да унищожи ставата. Ако главата на BC е в грешна позиция, мускулите се свиват. Това затруднява стабилизирането на ставата и изкълчването на тазобедрената става..

Подготовка за уроци

Терапевтичната гимнастика при дисплазия на тазобедрените стави при новородени е просто упражнение, което младите родители могат да правят самостоятелно у дома. Времето за упражнения трябва да бъде избрано въз основа на графика на нуждите на новороденото.

За да бъде гимнастиката не само полезна, но и очарователна за новородено дете, то трябва да е отпочинало. Също така, бебето не трябва да е гладно, но не се препоръчва процедурата да се извършва веднага след хранене..

Тъй като кожата на бебетата е много нежна и чувствителна, първо трябва да се правят упражнения с естествено бебешко масло. Също така трябва да премахнете пръстени и други аксесоари, които могат да увредят нежната кожа на новороденото бебе..

Комплект упражнения

Най-ефективните упражнения, които трябва да правите редовно, ако новороденото бебе има дисплазия на тазобедрената става, са:

 • Развъждане на краката. Трябва да поставите бебето си на твърда повърхност с гръб. След това трябва внимателно да огънете краката му в коленете, като повдигнете тазобедрената става. Освен това, от това положението на крайниците на бебето трябва да се раздалечи, така че коленете в сгънато състояние да докосват повърхността, върху която лежи бебето. Повторете това упражнение с умерено темпо 4 до 6 пъти..
 • Извиване на крака. За това упражнение детето трябва да лежи по гръб. С изравнени крака на бебето и придържайки ги за петите, повдигнете ги възможно най-високо. Изпънете много внимателно правите крайници, опитвайки се да запазите пръстите на бебето да докосват главата му. Огъването на прави крака трябва да бъде 5-6 пъти.
 • "Колело". Вземайки краката на бебето в областта на глезена, имитирайте движенията, както когато карате колело. Общо могат да се направят 10-15 пълни флексии и екстензии за всеки крак..
 • Алтернативно сгъване-удължаване на краката. Принципът на действие е същият като при предишното упражнение. Само сгънете и разгънете единия крак първо 10-15 пъти, а след това продължете да манипулирате другия.
 • Кръгли удължения на краката. Бебето остава в същото положение, легнало по гръб. Вземайки коленете му, с неприбързани и спретнати кръгови движения, започнете да разтваряте крайниците, като повтаряте процедурата няколко пъти. По време на манипулация може да почувствате, че подвижността на единия крак ще бъде по-малко забележима.
 • "Ножици". Това упражнение е подобно на класическото упражнение "ножица". По-просто е само за новородено бебе с дисплазия. Краката на бебето, лежащо по гръб, трябва да бъдат подравнени и да се разпръснат право в страни на максимално възможното разстояние, връщайки ги в първоначалното им положение, без да ги пресичате. Повторете разрежданията на прави крайници трябва да бъдат 8 до 10 пъти.
 • "Жаба". Можете да поставите бебето по корем. Свийте краката му в коленете и в областта на тазобедрената става, така че получената поза да наподобява "жаба". Задържайки крайниците в това положение за 6-10 секунди, можете да ги върнете в първоначалното им положение. Препоръчва се да се правят 5-8 повторения.
 • Пети до дупето. Новороденото е в същото положение, легнало по корем. Внимателно донесете петите на бебето, свързани заедно със задните части, като задържите крайниците в това положение за 6-10 секунди. Връщайки краката в първоначалното им положение, повторете упражнението още 5-7 пъти.
 • Поставяне на краката. Алтернативно, крайниците на бебето, лежащо по корем, трябва да бъдат издърпани към тазобедрената става, огънати в коляното и да се опитат да поставят пълен крак. За всеки крак трябва да направите 5 повторения..
 • Симулирано пълзене. Детето лежи по корем. С краката му трябва да правите движения, които имитират пълзенето му. Движенията трябва да са меки и нежни, с продължителност 2-4 минути.

Диагностика

Първият лекар, преглеждащ новородено, е неонатологът в болницата. Той може да подозира дисплазия по характерните симптоми:

 1. Съпротива на малко дете при опит за разпространение на бедрата.
 2. Асиметрични субглутеални, бедрени гънки.
 3. Съкращаване на един крайник и обръщане навън.
 4. Щракване в ставата, добре се усеща, когато краката се раздалечат.

За потвърждаване на диагнозата на новороденото се извършва ултразвук на ставите, а в по-напреднала възраст - рентгенография.

Ако диагнозата дисплазия е установена рано, лечението обикновено не създава проблеми за новороденото и родителите му. Не е необходимо да приемате лекарства или да решавате операция, можете да се справите с по-прости и функционални методи.

Навреме откритата дисплазия на тазобедрените стави се лекува с позиция, масаж и специална гимнастика.

Позиционна терапия

Най-простото и евтино лечение на дисплазия е широкото или разхлабено повиване. Същността му се крие в полагането на сгъната широка пелена между краката на новороденото. Носенето на бебе на ръце е същото лечение на позицията.

Основното е краката му да не висят надолу, а да закопчават възрастния в областта на колана.

При тежки случаи разтворените крака се фиксират с ортопедични устройства - стремена на Павлик или шина на Фрейк.

Масажът на тазобедрената става включва както общоукрепващи, стимулиращи, така и отпускащи елементи. Той се основава на традиционния бебешки масаж, като се отчита физическото развитие на детето и неговата възраст. Но областта на долната част на гърба, тазобедрените стави, седалището се масажират по-задълбочено, техниките на стимулация се редуват с релаксиращи.

Лумбалната област се поглажда и разтрива, дупето се бие с пръсти и се прищипва. Масажирайте тазобедрените стави с нежни триещи движения в кръг. Масажът при дисплазия се извършва в два варианта - в положението на бебето по гръб и по корем. В хода на нейното изпълнение се изпълняват елементи на терапевтична гимнастика.

Важно е, преди да започне процедурата, новороденото дете да е спокойно и добре нахранено, да не плаче от умора.

Масажът трябва да се прави нежно и нежно, за да не се изплаши бебето или да го нарани. Времето се избира индивидуално, най-добрият вариант е до 12 часа.

Ако това е терапевтичен масаж, извършен от специалист, тогава курсът не трябва да надвишава 15 процедури. Обикновено включва 10 урока. Водещ от родителите релаксиращ масаж може да се прави ежедневно.

Легнало положение

Когато детето лежи по гръб, краката му трябва да са отпуснати и леко разведени. Масажът се извършва, както следва:

 1. Първата стъпка е да се масажират антеролатералните повърхности на краката. В този случай се използват два метода - плавно поглаждане и нежно триене на кожата.
 2. След това адукторните мускули на бедрото се отпускат с точков масаж. Пръстите леко натискат областта на бедрото, след което краката леко и нежно се развеждат. Важно е движенията при повдигане на бедрата на бебето да не са резки. Бедрените мускули могат да се свиват рефлекторно и това ще нарани бебето..
 3. За отпускане на бедрените адукторни мускули се извършва и вибрационен масаж на бедрата, вътрешната им повърхност или разклащане на таза. Можете да разклатите леко бедрата си, това също води до мускулна релаксация..
 4. Точковият масаж с върховете на пръстите е ефективен и върху тазобедрените стави. След мек натиск кракът се огъва в колянната става и се прибира навън.

Позиция върху корема

Детето лежи на корема с разтворени бедра. Техника на процедурата:

 1. Първо се масажират седалището, кръста и зоната над тазобедрените стави. След това задните странични повърхности на краката се поглаждат и разтриват.
 2. При поглаждане ръцете се плъзгат леко по кожата без никакъв натиск, при триене налягането се увеличава, кожата трябва леко да се измести под пръстите. Важно е да не прилагате сила, тъй като кожата на новороденото е нежна и уязвима.
 3. След отпускане на мускулите, свитите крака се прибират последователно в страни с неподвижен таз (фиксиран на ръка). Докато държите глезените, коленете са разтворени - краката са свити. Тези упражнения се изпълняват на фона на релаксиращ масаж - поглаждане и разтриване.

Масажът при дисплазия трябва да бъде придружен от терапевтични упражнения.

Физиотерапия

Упражненията за дисплазия на тазобедрените стави са прости и може да се извършват от родители. Но специалист трябва да ги обучи. Комплексът от лечебна гимнастика включва различни елементи:

 • Развъждане на бедрата.
 • Въртене на бедрата по оста им.
 • Упражнения-игри "добре", "мотор", "пеперуда".
 • Имитация на обхождане.
 • Топка гимнастика.
 • Дейности във водата.

При дисплазия на тазобедрените стави не трябва да стимулирате рефлекторното ходене на детето, танци с ръце, клякане или изправяне на краката. Такива упражнения поставят ненужен стрес върху неформираните стави и изострят проблема. При тях ще бъде възможно да се върнете само след разрешението на ортопеда..

Ако бебето се стреми да се изправи на собствени крака, тогава такава гимнастика може да се извършва във вода, където аксиалното натоварване на ставите се намалява.

Развъждане на бедрата

Отвличането на бедрата е най-ефективното упражнение за лечение на дисплазия. Детето лежи по гръб в отпуснато състояние. Масажистът стиска колене с ръце и плавно разтваря краката във възходяща дъга. Обикновено страничните повърхности на краката трябва да са в контакт с опората без усилие, легнете върху нея. Упражнението се извършва многократно.

Въртене на бедрата по оста

Изходното положение на бебето е легнало по гръб с разтворени крака. Едната ръка държи тазобедрената става, другата нежно хваща коляното и внимателно го притиска, завъртайки бедрото навътре. С постепенно и леко въртене навътре по оста, главата на костта притиска покрива на гленоидната кухина и стимулира правилното им развитие.

Игри с упражнения

 1. „Добре“, „колело“ и „пеперуда“ са любимите упражнения за децата. Изпълнението им може да бъде придружено от тананикащи детски песнички, за да развеселите бебето. Например:
 2. „Добре“ се изпълнява като нормална игра с пръсти, само с краката. Те внимателно се обръщат навътре и се пляскат.
 3. „Велосипед“ е имитационно упражнение, напомнящо на колоездене. Изпълнени в легнало положение, краката се сгъват последователно в колянната и тазобедрената става.
 4. „Пеперуда“ се изпълнява и на гърба. Краката, свити в колянните стави, плавно се разпространяват в страни и имитират движението на крилата на пеперуда. Ако в началото на упражнението детето се съпротивлява, трябва да отпуснете адукторните мускули на бедрото с акупресура.

Имитация на обхождане

Това упражнение се изпълнява с бебето в легнало положение с леко раздалечени крака и свити в колянните стави. Под краката се поставя опора, обикновено длан или топка. Хлапето рефлекторно започва да се отблъсква с крака от ръката и се опитва да пълзи.

Упражнения с топка

Упражненията с топка са не само полезни, но и забавни. Важно е да привиквате бебето към тях постепенно, за да не се изплаши. Топката е отлично средство за отпускане на мускулите на цялото тяло и е показана не само при дисплазия на ставите. Упражнения с топка могат да се изпълняват както на гърба, така и на стомаха.

В легнало положение масажистът фиксира тазовата област с детето с едната ръка, а другата извършва ротационни движения на бедрото по оста навътре.

В легнало положение тазът е фиксиран по същия начин, а втората ръка държи краката за глезените и ги разтваря, огъвайки се в коленните стави.

Дейности във водата

В топла вода мускулите на детето се отпускат, а терапевтичните упражнения стават особено ефективни. Най-простото и полезно упражнение във водата е сгъването на краката. За целта бебето се довежда до стената на ваната и се опира в него с крака. Родителите внимателно го поддържат под гърдите и корема. Упражнението се изпълнява от всяка позиция.

Признаци на заболяването

Болестта може да бъде причинена както от родова травма, така и от вътрематочна патология на плода, което се улеснява от различни неблагоприятни фактори, засягащи тялото на жената по време на бременност.

Трябва да обърнете специално внимание на следните признаци:

 • затруднено размножаване на крака в тазобедрените стави;
 • асиметрични глутеални гънки;
 • единият крак е по-къс.

Ако има такива признаци, се предписва ултразвуково сканиране за потвърждаване на диагнозата..

Ако се постави диагноза, тогава при дисплазия на тазобедрените стави при новородени е необходимо лечението да започне възможно най-скоро по препоръка на лекар. В зависимост от тежестта на заболяването се използват различни видове лечение - под формата на широко повиване, шини, но във всеки случай е необходимо да се извършват терапевтични упражнения за дисплазия на тазобедрените стави при деца под една година. Оптимално от момента на поставяне на диагнозата е необходимо да се започне лечение, което е много по-бързо и много по-ефективно, именно при новородени. В леките случаи е достатъчно да се лекува само гимнастика и масаж, които напълно възстановяват подвижността на ставите.

Какво е дисплазия tbs

По принцип дисплазията е неправилно разположение на елементите, изграждащи ставата. Хората са свикнали да обмислят придобитата болест, но понякога болестта е вродена..
В такъв случай ходът на заболяването протича по различни начини. Наличието на малформация се признава като често срещано при пациентите.

Основният елемент на дисплазия е изместената глава на бедрената кост. Видът на дефекта на пациента зависи от посочената характеристика. Има три основни „клона“: обща дислокация, сублуксация, трудно лечима, и напреднала степен - предварителна дислокация.

Понякога хората не разбират защо им е необходима информация за дисплазия на тазобедрената става. Разумен пациент, който се опитва да възстанови здравето, разбира, че знанията ще помогнат на пациента и лекаря да изберат правилния курс, включително масаж, терапевтични упражнения за дисплазия. Информираността е ключът към избягването на болести.

Какво е включено в комплекта от упражнения

Терапевтичната гимнастика се извършва в комбинация с масаж, което не е препоръчително да се пренебрегва, поради значителната му ефективност.

Масаж и лечебна гимнастика при дисплазия на тазобедрената става се извършва след поставяне на диагнозата и според предписанието на педиатър в определен брой курсове. Прекъсванията между курсовете са няколко месеца. Не можете да пренебрегвате домашните, както масажни, така и гимнастически, но само след консултация с лекар и получаване на необходимите препоръки.

Упражненията редовно допринасят за бързината и ефективността на лечението. Препоръчва се да се извършва еднократен масаж и две или три гимнастически сесии дневно..

Гимнастическите упражнения за ставите и масажните сесии се извършват само със здраво дете (за да няма настинка), кратко време след хранене и разбира се, будно (за да не иска детето да спи).

За масажа се използва натурално масло, без аромати и аромати. Ръцете на масажиста трябва да са топли, чисти, без бижута и с къси нокти. Детето трябва да се положи на гърба, като предварително е сложило одеяло и пелена на равна и твърда повърхност.

Започнете с поглаждане, продължете с повишено внимание поради чувствителната и тънка кожа, която е характерна за всички новородени, спирални движения, триене и сплъстяване.

Масажирането на ставата и краката на детето също е необходимо за затопляне на мускулите преди всяка тренировъчна терапия, както и за предотвратяване на усложнения на заболяването, през свободното ви време (но не е нужно да уморявате бебето прекалено много).

Необходими упражнения за масаж и ЛФК

За да загреете мускулите и ставите на детето, е необходимо да се загреете преди всяка гимнастическа сесия. Загрявката започва с масажиращи движения по горните повърхности на бедрата, поглаждане на ставата без натискане, внимателно, постепенно преминаване към кръгови движения, всичко това се прави в рамките на пет минути.

След това внимателно, с малко усилия, преминете към триене на възпалените стави, редувайки прави движения с кръгови удари, също за пет минути.

Обърнете бебето по корем и внимателно разтривайте лумбалната и тазовата област, което подобрява кръвообращението, за още пет минути.

След това започва самата гимнастика, която се състои от прости, но ефективни упражнения. В присъствието на родители първият урок се провежда от квалифициран специалист, който ще помогне да се установи дали детето има някакви характеристики, които могат да попречат на упражненията по терапевтична гимнастика.

Простите упражнения започват с удължаване на бедрата. Хванете коленете на бебето и внимателно ги преместете настрани и нагоре. Ако няма съпротива, трябва да наклоните краката отстрани и надолу. Желателно е краката да докосват масата, свободно да лежат върху нея. Упражнението се повтаря до 20 пъти..

Упражнението продължава чрез завъртане на ставите. Това се прави по следния начин, след разстилане на ханша краката остават с крака на масата, трябва внимателно да хванете тазобедрената става, внимателно да хванете коляното с другата ръка, леко да го изтласкате напред, докато леко го завъртите навътре. Повторете до 15 пъти.

На следващо място се извършва редуване на въртене на краката. Краката са огънати в коленете и едновременно с това се извършват кръгови движения, които наподобяват въртенето на велосипедни педали, преместват краката до 20 пъти.

Урокът завършва с огъване на краката. Краката са последователно свити и разгънати, като работят едновременно с двата крака, до 15 движения на крак.

Занятията се провеждат в спокойна обстановка, ако бебето е уморено и палаво, е необходимо да му дадете почивка, всички движения трябва да бъдат плавни и неприбързани, тогава те носят най-голяма полза за детето.

За упражнения с вертикални натоварвания (когато детето трябва да бъде поставено на крака или когато е необходимо да натискате вертикално повдигнатите крака, когато детето лежи), е необходима консултация с педиатър и квалифициран специалист, за да се избегнат усложнения.

Дисплазията в повечето случаи се лекува успешно в ранна детска възраст с упражняваща терапия и масаж и не изисква медикаментозно лечение. По принцип завършва с пълно възстановяване (ако класовете се провеждат редовно).

Съвети и трикове

Важно е да знаете следното.

 • Масажът и гимнастиката ще донесат желания резултат много по-бързо, ако родителите запомнят принципа на позиционната терапия. Хлапето трябва да прекарва по-голямата част от времето с разведени крака. При лека степен на дисплазия можете да използвате по-голяма пелена, широко повиване. В случай на сериозно заболяване се извършва превръзка или се препоръчват специални ортопедични устройства. Колкото и да съжалявате за бебето, не давайте воля на чувствата и не премахвайте тези устройства.
 • Когато изпълнявате гимнастика, ако детето е било превързано или са му предписани ортопедични „дистанционни елементи“, не забравяйте, че не всички от горните упражнения могат да бъдат изпълнени. Ако видите, че движението на определено упражнение измества превръзката, не го използвайте..
 • Никога не настоявайте за продължаване на гимнастиката, ако детето внезапно започне да бъде капризно и нервно. Спри, почивай, върни се в клас по-късно.
 • Натоварванията трябва да се увеличават постепенно, въвеждат се нови упражнения и те са сложни. Започнете с 2-3 минути на сесия и постепенно доведете продължителността на масажа до 7-10 минути, а продължителността на гимнастиката до 10-15 минути. Най-ефективният курс ще бъде лечение - 15 дни, комплексни упражнения се изпълняват 2-3 пъти на ден, след това се прави двуседмична почивка. Лекарят може да предпише различен курс, при който почивката може да бъде до един месец. През периода на почивка на детето могат да бъдат предписани физиотерапевтични процедури.
 • За предотвратяване на мускулни разстройства при растящо дете с диагностицирана дисплазия на тазобедрената става се препоръчва ежедневен релаксиращ масаж преди вечерно плуване.

Някои упражнения за дисплазия на тазобедрените стави са описани и показани от лекаря в следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Най-пълните отговори на въпроси по темата: "ЛФК при дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета".

За кърмачета лечението на дисплазия не причинява неудобства и дискомфорт. По принцип премахването на отклонението се извършва с помощта на специална гимнастика в комбинация с други манипулации, в зависимост от степента на дисплазия, която специалистът диагностицира при изследване на новородено.

Ранна диагностика и възможности за лечение

За лечение на дисплазия на тазобедрените стави (DTBS) се използват разнообразни дизайни (шина на Мерзоева, "панталони" на Бекер, широко повиване и други). Благодарение на тях се постига оптималното (фиксирано) положение на краката и се запазва свободата на движение. Тази комбинация се оказва най-добрият вариант за малки деца със субуксация и луксация на тазобедрената става. Въпреки това, в допълнение към използването на такива устройства като терапевтични и профилактични мерки, успешно се използват курсове за масаж и терапевтични упражнения при бебета..

Прогнози

Ако започнете лечението навреме, можете напълно да премахнете симптомите на патологията без операция. Основната причина за дисплазия на тазобедрената става при възрастни е остатъчните ефекти от развитието на детството. Симптомите на пропуснатите сублуксации могат да се усетят на възраст между 25 и 50 години. На тази възраст коксартрозата често започва да прогресира. Развитието му е придружено от силна болка, подвижността на ставите е рязко ограничена. При тежки случаи настройката на тазобедрената става се променя, това води до неестествен завой и огъване на крака. Дори в такава ситуация упражняващата терапия помага да се избегне ендопротезиране..

Дисплазията на тазобедрените стави може да има различни причини. Но най-често коренът на проблема се крие в незрялостта на костната и хрущялната тъкан при новородени и кърмачета през първите месеци от живота..

Ако такъв проблем се открие при бебе, за родителите се препоръчва широко повиване, както и специален масаж и терапевтични упражнения. За това какви упражнения ще помогнат при дисплазия при кърмачета ще научите от тази статия..

Предотвратяване

Като профилактика на дисплазия на тазобедрената става към комплекса се добавят още няколко упражнения:

 1. Алтернативно огъване / удължаване на всеки крак.
 2. Докосване на петите на задните части.
 3. Подскачане на малка топка с токчета.

През лятото може да се прави масаж и упражнения на открито. Там, освен правилното физическо развитие, детето ще получи витамин D, необходим за заболявания на ставите..

Упражненията за корекция на тазобедрена дисплазия дават много добри резултати. При редовни физически упражнения в 90% от случаите болестта преминава с два месеца.

Ще бъдем много благодарни, ако го оцените и споделите в социалните мрежи.

Какви упражнения са подходящи за малко дете

За да се извърши правилно гимнастика и масаж при дисплазия на тазобедрените стави при деца, се препоръчва да се изучат видео инструкциите. Те отразяват основните комплекси от упражнения, но за да се избегнат затруднения, по-добре е да се координира упражняващата терапия с лекуващия педиатър.

За лечение на дисплазия на тазобедрените стави (DTBS) се използват разнообразни дизайни (шина на Мерзоева, "панталони" на Бекер, широко повиване и други). Благодарение на тях се постига оптималното (фиксирано) положение на краката и се запазва свободата на движение.

Тази комбинация се оказва най-добрият вариант за малки деца със субуксация и луксация на тазобедрената става. Въпреки това, в допълнение към използването на такива устройства като терапевтични и профилактични мерки, успешно се използват курсове за масаж и терапевтични упражнения при бебета..

Експертите препоръчват да се прави масаж на тазобедрената става при новородени веднъж дневно. Пълният курс е предназначен за 10-15 сесии. По-добре е предварително да обсъдите с лекаря колко курса ще са необходими и с каква почивка е по-добре да ги направите. Обща рецепта е да се повтарят курсове 2-3 пъти с почивка от 1,5-2 месеца.

Изходната позиция е да поставите бебето с гръб на твърда, равна повърхност. Първо се извършва лек масаж, който помага за настройване на гимнастиката и леко загряване на мускулите:

 1. Внимателно, без да полагате усилия, поглаждайте детето от горните крайници към долните.
 2. Няколко движения (4-5) ще бъдат достатъчни.
 3. С поглаждащи движения нарисувайте задната част на ръката си от коляното нагоре по вътрешната повърхност на бедрото, след това по външната страна. Повторете всяко масажно движение не повече от 15 пъти.
 4. Вземете крака на бебето и го задръжте със спирални движения от глезенната става до бедрото. Упражнението се прави не повече от 15 пъти за всеки крак.
 5. Разтрийте лумбалната област и седалището.
 6. Масажирайте краката си - това ще подобри кръвообращението.

Целият масаж трябва да отнеме няколко минути. След това можете да започнете основната част на гимнастиката..

Съвет! Важно е да изберете правилното време за упражнения. За да направите това, достатъчно е да наблюдавате детето, по кое време то се държи спокойно. Най-хубавото е да спортувате 40 минути преди хранене или час по-късно..

При деца под една година с вродена дислокация на тазобедрената става използвам терапевтични упражнения за формиране на здрава става и поддържане на двигателното развитие на бебето. Неговите задачи са следните:

 1. Развитие и укрепване на мускулния скелет.
 2. Профилактика и премахване на напрежението в мускулите на бедрото.
 3. Формиране и възстановяване на нормалната форма на тазобедрената става.
 4. Предотвратяване на усложнения.

Допълнителният стрес върху неформираната става обаче може да изостри проблема. Ето защо не се препоръчва, ако самото дете не проявява инициатива, да седне или да се постави на крака, аз стимулирам да ходи.

Гимнастика при дисплазия на тазобедрените стави при новородени се извършва от професионалисти или под тяхното стриктно ръководство. Те могат също да препоръчат видеокасети с правилната техника за изпълнение на домашни задачи. Те могат да се правят ежедневно не повече от 5 пъти, като същевременно се отделят 4-5 минути за целия комплекс. Това ще бъде достатъчно, за да се направи без преумора на бебето от пасивно натоварване и постигане на резултат.

Масажистът взима краката на детето близо до коленете и внимателно ги придърпва настрани - обикновено те трябва да са в контакт с повърхността, върху която детето лежи.

Често това упражнение се допълва от други. Масажистът с една ръка фиксира тазобедрената става, кракът е свит към стомаха. Другата ръка, леко натискайки коляното, завърта крака навътре.

Така наречените игри за упражнения:

 1. "Добре". Играта се провежда по аналогия с игра на ръце, само с краката на краката - те са обърнати навътре и леко почукани един на друг.
 2. "Колело". Симулирано колоездене - краката на бебето последователно се огъват и разгъват, правейки ротационни движения.
 3. „Пеперуда“. Краката, свити в коленните стави, се раздалечават и движат нагоре и надолу, имитирайки движенията на крилата на пеперуда. Преди тренировка понякога се прави акупресура на бедрените мускули, за да се отпуснат..

По време на всяка такава игра детето лежи по гръб. Лекарите препоръчват да се придружават упражнения с детски стихчета или пеене на детски песнички.

Отвличане на изправените крака нагоре към главата. Бебето е в първоначалното си положение, масажорът го хваща за краката, придърпва го към себе си, изправя ги и го повдига към главата. Повторете същия брой пъти като предишните упражнения.

Бебето е положено по корем, краката са леко разтворени и свити в коленете. Точка на опората се прилага върху краката (длан, книга, топка или друг предмет). Детето рефлекторно се отблъсква от него и се опитва да пълзи напред.

Упражненията с топка помагат на ставата да се върне естествено. Първите няколко пъти бебето може да се страхува от необичайните усещания при контакт с топката и да започне да крещи или да плаче, за да избегнете това, можете да поставите пелена на топката (под тялото). Препоръчително е да се изпълняват следните упражнения върху топката:

 1. Обратно на топката. Възрастен държи бебето в лумбалната област с една ръка, а с втората се върти първо с единия, а след това с другия крак навътре.
 2. Корем на топката. Възрастен държи детето с едната си ръка в лумбалната област, а с другата, последователно хваща краката за глезените и ги огъва в коляното, като ги отвежда навън.

За новородените може да е трудно да направят това, така че ако бебето активно се съпротивлява, показвайки недоволството си, трябва да отложите тези упражнения и да се върнете към тях малко по-късно, например след 3-4 седмици.

За справка! Всички движения по време на тренировъчна терапия за дисплазия на тазобедрените стави при деца са плавни и точни, без да предизвикват безпокойство на детето. Ако бебето се съпротивлява, можете да го погалите с леки разтърсващи и триещи движения и да повторите отново.

Можете да практикувате, докато се къпете. Например, можете да сгънете краката си във водата, можете да плувате по гръб и стомах. Те правят това - бебето, подкрепено от възрастни, плува и почива отстрани на ваната с крака. Следва тласък и малко плуване.

Като профилактика на дисплазия на тазобедрената става към комплекса се добавят още няколко упражнения:

 1. Алтернативно огъване / удължаване на всеки крак.
 2. Докосване на петите на задните части.
 3. Подскачане на малка топка с токчета.

През лятото може да се прави масаж и упражнения на открито. Там, освен правилното физическо развитие, детето ще получи витамин D, необходим за заболявания на ставите..

Упражненията за корекция на тазобедрена дисплазия дават много добри резултати. При редовни физически упражнения в 90% от случаите болестта преминава с два месеца.

Ще бъдем много благодарни, ако го оцените и споделите в социалните мрежи.

Лечението на дисплазия при новородени е трудоемък процес. Този дефект, за съжаление, е много често при бебета. Леченията обаче показват по-бързи резултати от възрастните.

Лечение на дисплазия при дете

При децата ставите са само в процес на формиране, подвижни и податливи на промени. Процесът на изцеление се ускорява, радвайки разтревожените родители.

При новородени, упражняващата терапия е разделена на няколко групи, определени в зависимост от местоположението. Комплект упражнения се извършва с:

 • Легнало положение на гърба;
 • Легнал по корем.

Изборът не изглежда прекалено голям, но разнообразието от упражнения ще изуми. При лека форма на дисплазия майките се справят с традиционния метод - широко или безплатно повиване. Методът включва полагане на сгъната пелена между краката на бебето. Елементарното носене в ръцете на родител може да се справи с леките форми на пороци.

Ако тези методи не удовлетворяват лечението, родителите правят различен набор от упражнения. Гимнастиката при тазобедрена дисплазия се обсъжда с ортопед. Ако положението на корема е изборът, новородените трябва да имат удобна и безопасна среда..

Предполага се, че повърхността на масажната маса е равна, обектът трябва да е здрав и стабилен. Първо, гимнастиката започва с удължаване на бедрото или с имитация на движения, изпълнявани от дете, докато пълзи. На второ място, краката трябва да бъдат плавно преместени и разширени. Описаният комплекс от ЛФК ще помогне за отпускане на мускулите, подготовка за нови процедури.

Алтернативното въртене на бедрата по оста помага. Събитието ще обработи ставите, разположени в тазобедрения комплекс, възможно най-ефективно, загрявайки за последващи манипулации.

Упражнение, напомнящо на колоездене, се счита за ефективно. Действието трябва да се извършва с изключително внимание, в процеса могат да се появят неприятни болки при новородени.

Терапевтичните упражнения и общите комплекси за упражнения помагат за правилното развитие на тазобедрената става. Ортопедите казват, че е по-добре да комбинирате методите с масаж.