Нормалната позиция на плода е да бъде главата надолу. Но понякога по медицински или други причини се наблюдава коренно различна картина. Упражненията ще помогнат да се поправи това, така че детето да обърне главата си надолу, но само ако няма противопоказания.

Защо бебето е в грешна позиция?

Причините за неправилното местоположение на детето могат да бъдат както медицински (в този случай всички опити да се обърне може да са безполезни, поради което решение за цезарово сечение ще бъде взето преди раждането), така и свързани с начина на живот на бременна жена:

 1. Най-често това води до навика да се спи в една поза, поради което вътрешните органи могат да се изместват под собственото си тегло, а кръвта застоява. Ако не можете да се отървете от този навик, тогава можете да смените няколко позиции преди лягане и чак тогава да легнете в любимия си.
 2. Също така не трябва да си лягате твърде късно. Това може да доведе до преумора и сън в една и съща позиция..
 3. Неправилна диета, особено хранене преди лягане. Мнението, че бременните жени могат да ядат всичко е погрешно, особено през нощта. Тежка и съмнителна храна в диетата на бъдещата майка не трябва да бъде.
 4. Заседналият начин на живот, макар и прекомерна физическа активност, към която майката не е свикнала, също влияе отрицателно върху позицията на плода.

Що се отнася до медицинските причини, те могат да бъдат свързани с анатомичните особености на структурата на жената (например тя може да има тесен таз), тонуса на матката или нейното отпускане (ако преди това е имало много повече бременности).

Характеристики на седалищната презентация

Седалищно предлежание на плода е вариант на местоположението му в матката. В този случай тазовият край на плода е представен на входа на малкия таз на жената. Това положение на детето се наблюдава в 5% от случаите. В същото време се разграничават няколко опции за представяне на седалище:

 • глутеална - при това положение на плода, седалището е в непосредствена близост до входа на малкия таз, докато краката са разположени по протежение на тялото;
 • смесени глутеални - фетални крака са огънати в тазобедрената и колянната става;
 • крак - може да бъде пълен (представени са и двата крака), непълен (един крак), коляно.

Като определя вида на презентацията, лекарят може да изготви диаграма на раждането.

Как да се определи позицията на плода?

Знаейки, че има такъв проблем, и постоянно да прави специални упражнения, ще бъде полезно бременната жена да знае как да определи положението на плода, за да се увери, че бебето е обърнато преди раждането. Това може да стане съгласно следните критерии:

 • треперенето, усетено в горната част на корема, показва цефалично предлежание;
 • при тилна предлежание се усеща треперене отзад, докато гърбът се усеща ясно;
 • ако бъдещата майка усети удари в долната част на корема, това означава, че детето е с главата нагоре.

Можете също така да научите за представянето на плода по сърдечен ритъм. Това може да стане със стетоскоп, докато лежите на леглото. Трябва да започнете да слушате от долната част на корема, като постепенно се придвижвате нагоре. Препоръчва се стетоскопът да се приложи отстрани на корема. Приглушеният тон може да показва седалищно предлежание (това също може да говори за олигохидрамнион и плацентарна недостатъчност, поради което е необходима консултация с лекар).

В този случай трябва да знаете през коя седмица детето е в грешна позиция, тъй като лекарят ще вземе решение за цезарово сечение или извършване на специална гимнастика.

Какво да правя. Общи препоръки

Ако лекарят открие седалищно предлежание на плода преди 34 седмици от бременността, няма нужда да се притеснявате, тъй като бебето все още може да се преобърне преди раждането. По желание можете да му помогнете, но само ако няма медицинска причина (заплитане на пъпната връв или положение на плацентата, което пречи на детето да се обърне към предлежанието на главата). Независимо от причината, бъдещата майка трябва да промени навиците си:

 • променете диетата, включете в нея повече зеленчуци и плодове;
 • ходете по-често, движете се повече, но не прекалявайте;
 • правете специални упражнения, които допринасят за обръщането на детето;
 • спете достатъчно, докато спите, опитайте се да смените позата.

В същото време се препоръчва да говорите с детето, да го убеждавате.

Когато е необходимо упражнение?

Седалищно представяне на плода може да бъде опасно за бебето и майката само по време на раждане. Поради това се увеличава рискът от травма при раждане, усложнения от родовия процес, до смъртта на детето.

Упражненията трябва да се правят, така че детето да се обърне и да лежи с главата надолу, но те не винаги са ефективни, поради което се предписват само като спомагателен метод. След 35 седмици седалищното предлежание се счита от лекарите за свършен факт, поради което в повечето случаи се взема решение за цезарово сечение. Следователно трябва да започнете да изпълнявате специална гимнастика за период от 30-31 седмици..

Първо, трябва да се съгласите за упражненията с Вашия лекар, както и да се уверите, че няма усложнения на бременността.

Ограничения за упражнения

Упражненията за преврат за жена не винаги могат да се изпълняват. Противопоказания за гимнастика са:

 • плацента превия, тоест затваря лумена в матката, така че няма смисъл да се превръща детето в правилната позиция, тъй като цезарово сечение не може да бъде избегнато;
 • риск от спонтанен аборт;
 • индивидуални ограничения в зависимост от характеристиките на хода на бременността и състоянието на пациента.

Препоръчително е предварително да се консултирате с Вашия лекар относно възможностите за упражнения. При необходимост комплексът може да се коригира.

Комплекс

Упражнения за обръщане на плода в седалищно предлежание са разработени от акушер-гинеколози. Комплексът е одобрен от медицинското сдружение. Включва ключови упражнения за насърчаване на инверсията на плода. Предимството на такава гимнастика е, че тя може да се изпълнява както като профилактика на предлежанието, така и като подготовка за раждане..

"Махало"

Упражнението се изпълнява в легнало положение. Всяка плоска, твърда повърхност ще работи (диванът и леглото няма да работят).

Лежейки по гръб, трябва да сгънете коленете си и след това да ги разнесете широко, като същевременно трябва да сте сигурни, че краката ви няма да се откъснат от пода. Поставете ръцете си по тялото.

За да се преобърне бебето, трябва да повдигнете таза едновременно с дълбоко вдишване. В новата позиция се задържайте малко и след това плавно се върнете в изходна позиция, докато издишвате. Сега трябва да направите няколко вдишвания и издишвания и едва след това повторете упражнението.

Броят на повторенията - 7-10.

"Кипарис"

Тя се основава на упражнение на Кегел с ниска интензивност. За да направите това, трябва да легнете на постелката на пода, да сгънете краката си в коленете, да разперете и да притиснете краката си. Издигнете краката си, докато вдишвате. След това, без да издишвате, стиснете седалището, стегнете мускулите на перинеума. При издишване тялото трябва да се отпусне и да се върне в първоначалното си положение. Повторете още 7-10 пъти.

"Котка"

Това упражнение е най-популярно сред бременните жени. Трябва да го изпълните на пода. Трябва да коленичите и да заемете позата на котка, тоест да огънете гърба си и леко да повдигнете таза. Не можете да свалите дланите си от пода. Освен това трябва да се уверите, че коленете са в една и съща вертикална линия с бедрата..

Вдишвайки, трябва да наклоните главата си нагоре и да повдигнете таза. Издишвайки, опитайте се да се свиете на топка, за което трябва да закръгнете гърба и да спуснете опашната кост и главата. Всички движения трябва да са възможно най-плавни. Броят на повторенията е около 10.

"Мост"

Това упражнение е най-ефективно (15%), без практически никакви усилия. Трябва да изпълнявате упражнението през периода на максимална активност на детето..

Поставете възглавници или други подобни приспособления на пода по такъв начин, че в легнало положение тазът да е с 20-30 см по-висок от пода.Краката могат да бъдат поставени на стол. В това положение трябва да прекарате 10-15 минути, докато не е необходимо нито напрягане, нито извършване на специални движения.

"Платноходка"

Началната позиция е изправена на пода. Крака - раздалечени на ширината на раменете, ръцете удължени по тялото. При вдишване вдигнете ръцете си и ги поставете така, че дланите ви да са обърнати към пода. След това застанете на пръсти, опитвайки се да закръглите гърдите. При издишване се върнете в изходна позиция.

Това упражнение е включено в комплекса дихателни упражнения, така че може да се повтори няколко пъти по време на цялото упражнение (например в началото и в края).

Метод на Дикан

Можете да превърнете детето в седалищно представяне, използвайки метода на Dikan. Методът се основава на периодично обръщане на тялото и промяна на позицията. За да направите упражненията, трябва да легнете на пода и на всеки 10 минути да се преобръщате от едната страна на другата, докато краката ви трябва да са свити в коленете (за удобство можете да ги държите с ръце).

Упражнението трябва да се прави на гладно, за да се предотврати гадене. По време на такава гимнастика можете да гледате филм.

За подобряване на ефективността се препоръчва да се правят поне 4 подхода на ден..

Комплекс Фомичева

Ако детето лежи неправилно в утробата, тогава комплексът, разработен от акушер В. Фомичева, ще помогне да го обърнете за период от 32-36 седмици. Комплексът е базиран на склонове. Те трябва да се правят напред-назад, докато е необходимо да се огъне долната част на гърба. Освен това трябва да направите:

 • завои;
 • повдигане на таза, както при упражнението "Махало", но опората трябва да е на тила и краката.

Всяко упражнение от този комплекс трябва да се повтори поне 5 пъти..

Техниката на Брюхина

Този комплекс е показан в случай на неравен тон на матката. Ако детето не се преобърне, тогава трябва да изпълните следните упражнения (това трябва да се прави в позиция на коляно-лакът):

 1. Вдишайте бавно 6 пъти и след това бавно издишайте.
 2. Докато вдишвате, спуснете тялото надолу, докато издишвайки се върнете в изходна позиция (брой повторения - 5).
 3. Първо повдигнете изправения си крак, след това го отстранете настрани, докоснете с него пода и след това го върнете в първоначалното си положение. Направете същото с другия крак. Повторете упражнението 4 пъти.
 4. Направете упражнение "Котка".
 5. Изпълнете упражнение на Кегел, което последователно стяга и отпуска мускулите на влагалището и ануса.

В плувен басейн

Упражнения в неправилно положение на плода могат да се изпълняват в басейна. Трябва да изберете този, при който водата не е твърде студена. Най-популярни са следните упражнения за бременни жени:

 • облегнете се отстрани на басейна, повдигнете таза и краката няколко пъти подред;
 • клякайте, след което отблъсквайте дъното и скачайте;
 • заден салто в част от басейна с достатъчна дълбочина;
 • безплатно плуване, което спомага за намаляване на тонуса на матката, което дава на бебето добри условия за обръщане и повече пространство за движение, тъй като стените на матката няма да бъдат толкова твърди, както преди.

Заниманията могат да се провеждат във вашия собствен басейн или публично. В последния случай можете да посетите специални групи за бременни жени, където класовете се провеждат с инструктор. Този специалист ще ви научи как да дишате правилно и ще изпълнява основни упражнения, които ще бъдат полезни не само за обръщане на бебето, но и като подготовка преди раждането..

Популярни варианти на преврата

Не само упражненията за бременни жени ще ви помогнат да обърнете бебето в седалищно представяне. Мнозина вярват, че той може да бъде убеден психически да го направи. Шансът това да помогне е малък, но е такъв. За да направите това, трябва да легнете удобно, да се отпуснете, да включите тиха приятна музика, да погалите корема си и да си представите как детето се обръща. По време на това можете да говорите с него..

Има и други подобни методи:

 1. Въздействие чрез звук. Можете да донесете слушалките в долната част на корема, може би детето ще се опита да достигне източника на звука и да се обърне.
 2. Излагане на светлина. Принципът е същият като при звука. На 32-та седмица от бременността детето вече прави разлика между светлина и тъмнина, така че може да се опита да се преобърне, движейки се към лъча на фенерчето.
 3. Контрастни компреси. Нанесете студен компрес в горната част на корема. Общоприето е, че детето ще се чувства неудобно в това положение и ще се опита да се преобърне, отдалечавайки се от студа.

Тези методи нямат потвърждение за своята ефективност, често се използват като допълнителни, но със сигурност няма да навредят нито на детето, нито на бъдещата майка..

Йога, обърнати асани, също допринася за обръщането на детето в утробата. Но те могат да се извършват само от обучени бъдещи майки, тъй като при липса на умения можете да навредите както на себе си, така и на детето..

Как да разберем, че бебето се е обърнало?

След като завърши набор от специални упражнения, така че детето да се обърне в стомаха, бременната жена определено ще иска да знае за положителния резултат още преди да отиде на лекар. Затова тя трябва да знае как да разбере, че това се е случило. Това може да стане чрез сондиране на корема: трябва да се усети ясно заоблена издутина в горната част - задните части на плода. Трябва да обърнете внимание на локализацията на смущения - в долната част те трябва да са по-малко интензивни.

Независимо от гестационната възраст, винаги има шанс да обърнете бебето с главата надолу. Специални упражнения, постоянни разговори и промени в начина на живот могат да подготвят майката и нейното бебе за раждане без негативни последици..

Правене на салто или как да се обърне дете със седалищна презентация

Веднъж, на около 28 седмици, за пореден път отидохте при Вашия лекар и той Ви информира, че бебето все още не е заело правилната позиция в матката. Това означава, че бебето е обърнато надолу не с главата, а с краката и задните части. Не бива да се плашите от тази ситуация, тъй като много деца заемат класическата позиция след 32-34 седмици или дори в навечерието на раждането..

Защо бебето е в грешна позиция?

Вашият лекар ще Ви разкаже за медицинските причини за седалищно предлежание. Но ако със здравето всичко е наред, нека потърсим други възможни причини..

Може би имате навика да спите в една позиция цяла нощ. Повечето хора често се преобръщат от страна на страна в съня си. Но някои хора лъжат цяла нощ, или по-голямата част, в една позиция. Ако бременна жена спи, без да се обръща всяка вечер на една страна - това може да повлияе негативно на положението на бебето в матката.

Затова, преди да си легнете, легнете няколко пъти в удобни за вас позиции поне 2-3 минути. Тези действия ще ви помогнат да създадете нова програма за поведение на съня. Опитайте се и да заспите в различни пози. Разбирам отлично, че в края на бременността, дори и в любимата ви поза, може да е трудно да заспите, да не говорим за смяната й, но все пак опитайте - струва си. В края на краищата след седмица-две старият навик ще бъде забравен и новият ще започне да работи..

Не си лягайте твърде късно. Това е вредно за вашето здраве и благосъстояние на бебето. Бъдещата майка също не трябва да преуморява. Хората, които си лягат късно или много уморени, често се събуждат сутрин в същото положение, в което са заспали. Но ако човек лежи 8-10 часа в едно положение, гръбначният му стълб и вътрешните органи са силно изместени под тежестта им надолу. В този случай има нарушение на положението на гръбначния стълб и вътрешните органи, натрупване на тъкани и застой на кръв, което води до множество проблеми. Можете да се спрете на това по-подробно, но тук статията не е за съня по време на бременност. Ще кажа само, че седалищното представяне е един от възможните проблеми. Ако бъдещата майка лежи в една и съща поза от нощта до нощта или рядко я сменя, матката и бебето в нея ще се изместват всеки път надолу и ще прекарват 8-10 часа на ден в това положение. В ранните етапи на бременността детето ще се върти и преобръща през нощта, но когато бебето порасне и стане тясно, то ще се опита да заеме удобна поза през нощта, като се обръща всеки път в определена равнина под удобен за него ъгъл През деня, придобивайки по-голяма свобода, той ще смени позицията си, движейки се в различни посоки, а през нощта отново ще се обърне към любимата си позиция. Но когато бременността приключи, на 31-32 седмици, е много вероятно бебето, неспособно лесно да се преобърне и да се върти, да остане в положението, в което е прекарало само нощи преди това. Това положение може да бъде напълно неудобно за раждането му (например напречно), което значително ще усложни раждането. Продължителният престой на гърба води до други негативни последици, специфични за бременните жени поради лошото снабдяване на матката и бебето с кислород..

Внимавайте за диетата си. Не яжте много през нощта, не яжте тежки протеинови мазни храни. Колкото и да искате пържен котлет или торта с бита сметана, не се уверявайте, че бременните жени могат да ядат каквото си искат и че това ще се отрази само на фигурата ви. В крайна сметка има случаи, когато майка, която консумира вредни продукти, е била отровена, а нейното неродено бебе се е чувствало толкова зле, че е обърнало дупето надолу или напречно.

Понякога причината е заседналият начин на живот на бъдещата майка. На 30-32 седмици бебето може просто да „заседне“ в грешната позиция, ако майката седи и лъже през повечето време и по този начин лишава детето от възможността да се преобърне. Силният емоционален стрес, преживян от майка, или необичайно физическо претоварване за нея също могат да накарат бебето да се обърне със спуснати задните части. Но понякога детето заема това положение, защото за него е най-удобно да бъде в него - дължината на пъпната връв и разположението на плацентата правят тази позиция много удобна за детето. В този случай опитите да обърнете бебето са безполезни..

Как да преобърнете бебето със седалищна презентация?

В много случаи седалищната презентация може да се превърне в нормална цефална презентация с помощта на специални упражнения. Йога за бременни жени може да помогне много..

Дори в много късните етапи на бременността йога помага на бебето да заеме правилната позиция в утробата. Обърнатите пози дават най-голям ефект. Стойка за ръце до стена, бреза и нейните вариации, стойка за глава, мост и полумост, правилно изпълнени от майката, насърчават бебето да се обърне с главата надолу.

Но обърнатите асани могат да се извършват само от обучени жени, които са правили йога преди бременността и са продължили по време на. В противен случай можете силно да подкопаете здравето си. Преди да изпълнят тези асани, жените правят специална загрявка, която ги подготвя за обърнати пози..

Мостът и полумостът са отлични упражнения за презентация на седалището, които създават условия бебето да се преобърне, ако има седалище или напречно предлежание. Но продължителността на екзекуцията се избира за всяка майка поотделно, като се вземе предвид състоянието на нейното здраве и фитнес.

За бъдещи майки, които никога преди не са практикували йога, препоръчвам да направите много просто упражнение - „полумост“, поставяйки няколко компактно сгънати одеяла под кръста. За да останете в това положение, за да дадете правилния ефект, трябва да стоите в него поне 15 минути няколко пъти на ден, започвайки от три минути и постепенно, в продължение на една седмица, увеличавайки до 15-20. В тази версия това упражнение е достъпно за всяка, дори и най-неподготвената жена, защото правейки го легнал върху купчина одеяла, една жена може да се отпусне. Всички статични упражнения, т.е. асани, и особено обърнати пози, включително „моста“, трябва да се правят преди хранене или не по-рано от 3 часа след хранене.

В йога група за бременни жени, с които съм учил, имаше няколко случая, когато бебетата заеха правилната позиция за период от 30 до 36 седмици. Затова не се притеснявайте преди време, защото бебето перфектно усеща всичките ви емоции. Просто му помогнете малко!

Между другото! Обърнатите пози по никакъв начин не могат да обърнат детето със задни части надолу, тоест от цефаличната презентация до тазовата. Когато майката приеме обърната позиция, бебето получава по-голяма свобода на движение, но използва това, за да се преобърне, само ако положението му в утробата не е правилно. Хлапето подсъзнателно се стреми да използва всяка възможност да се преобърне и да заеме правилната позиция. И именно когато майката изпълнява обърнати пози, мостът и полумостът се формират най-удобните условия за обръщане. А бебетата, които вече са заели правилната позиция, нямат причина да я променят и нищо не ги подтиква към действие. За жена, която е бременна повече от 32 седмици, обръщането на бебето в правилната позиция не е лесна задача. Тя трябва да работи усилено. Всички упражнения помагат на бебето да се преобърне само с честото си и доста дългосрочно изпълнение (жените, които нямат проблеми с позицията на детето, обикновено правят тези упражнения за кратко време). Преобръщането на бебе след 32 седмици е много по-трудно от предотвратяването на подобна ситуация, като водите здравословен и активен начин на живот и правите йога.

Правим преврат! Упражнения за седалищно представяне

1. Първи стъпки! Крака на ширината на раменете, ръцете по-ниски. Вдигнете ръцете си отстрани, дланите надолу, на пръстите на краката и едновременно с това извийте гърба си, като поемете дълбоко въздух. Две - издишайте и стартово положение. Повторете 4 пъти.

2. Легнете на страната, към която е обърната задната част на плода в седалищно предлежание, или срещу която главата е обърната в напречно предлежание. Сгънете коленете и бедрата и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това поемете дълбоко въздух, обърнете гръб на другата страна и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това изправете крака, който е отгоре ви - с таза, или този, на който лежите, с напречното положение на плода. Вторият крак трябва да е сгънат. Поемете дълбоко въздух и сгънете отново изправения крак в коляното и тазобедрените стави, обвийте ръцете си около коляното и го придвижете към гърба с седалищно предлежание или към задните части с напречен. В същото време тялото ще се наведе напред, а свитият крак ще опише полукръг навътре, докосвайки предната стена на корема. Издишайте дълбоко, отпуснете се, изправете и спуснете крака. След това поемете дълбоко въздух отново и повторете упражнението отново. Това упражнение трябва да се прави 5-6 пъти..

3. Упражнение "Котка". На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба (снимка 1). На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба. Докато издишвате, вдигнете опашната си кост, като същевременно извивате и освобождавате гърба си (снимка 2). Докато вдишвате, опитайте се да почувствате плавно движение от основата на гърба до короната на главата. Издишвайки, издърпайте областта на пъпа към гръбначния стълб, изправете лопатките, фокусирайте се върху усещането за удължаване на гърба. Повторете упражнението 10 пъти.

4. "Полумост". Трябва да легнете на пода, да вдигнете крака и да поставите няколко възглавници под таза, така че тазът да стане с 30-40 сантиметра по-висок от раменете. В този случай раменете, тазът и коленете трябва да образуват права линия. Благодарение на това упражнение някои деца се превръщат в правилната позиция още за първи път. Ако детето все още е упорито, повтаряйте урока 2-3 пъти на ден. Никога обаче не правете това на пълен стомах. Има още една вариация на това упражнение. Можете да седнете на съпруга си отсреща и да сложите краката си на раменете му, така че подколенната ви ямка да е на раменете му.

5. Легнал по гръб. Свийте краката си в коленните и тазобедрените стави, отпуснете краката на ширината на раменете на пода, изпънете ръце по тялото. При броенето на пъти - вдишвайте и повдигайте таза, опирайки се на краката и раменете. С две - спуснете таза и издишайте. След това изправете краката, стегнете мускулите на задните части, вдигнете корема и перинеума, докато вдишвате. Отпуснете се - издишайте. Повторете 7 пъти.

Комплектът от упражнения трябва да се повтаря 3 до 4 пъти на ден в продължение на 7 до 10 дни. Този вид гимнастика е проста и изисква малко усилия. Често е ефективен и не е необичайно плодът да се превърне в правилната позиция през първите 7 дни. Ако по време на тренировка усетите движение в корема или нещо подобно на шум, тогава най-вероятно сте „убедили“ детето да заеме правилната позиция. Дълга разходка и превръзка ще му помогнат да се заключи в това положение. Но за да сте сигурни в късмета, трябва да направите ултразвук.

Късмет! Сигурен съм, че вие ​​и вашето бебе ще успеете!

Гимнастика за флип на детето - упражнения за развиване на умение

Важен етап от живота на всяко бебе е способността да се преобръща.

След като получи такова умение, детето има възможност самостоятелно да изследва света. Обикновено този етап на развитие започва на 2-3 месеца, когато детето вече държи главата си самостоятелно..

Тогава бебето има желание да посегне към играчката и да разгледа света, докато лежи по корем. Но за да му помогне в това, е разработена специална гимнастика за преврата на детето, която може да допринесе за пълното физиологично развитие на този етап..

Кога да започнете да учите

Степента на развитие на всяко дете е индивидуална.

Някои бебета правят първите си опити да се преобърнат от два месеца.

Родителите много често се притесняват, ако забележат, че бебето изостава малко от развитието на връстниците си.

Педиатрите имат специален график за преврат, който определя колко добре се развива детето:

 • на 4 месеца, обръщане отзад настрани;
 • на 5 месеца преврат от гърба към стомаха;
 • на 6 месеца преврат от корема към гърба.

По този начин човек може да разбере какво е норма и не крие никакъв физиологичен проблем. Родителите трябва да обърнат внимание и на други бебешки умения, които ще покажат доколко детето е готово за това..

Най-добрият период за развитие на преврат ще бъде, когато:

 • тонусът в мускулите на детето е намален;
 • бебето може да контролира движенията си;
 • детето независимо държи главата си и вече знае как да придърпа краката си към стомаха без ничия помощ;
 • бебето уверено почива на предмишниците, легнало на корема.

По време на периода, когато горните умения се усвояват от детето, човек може да започне да преподава преврати.

Какво трябва да може да направи бебето, преди да започне тренировка

Преди да помогнат на детето да придобие нови умения, родителите трябва да се уверят, че детето им може:

 • дръжте главата си свободно дълго време и я обърнете към шума или гласа;
 • легнали по корем, подпрете се на ръце и се опитайте да повдигнете раменете си;
 • погледнете пръстите и лицето си с интерес.

Това обикновено се случва до 2-3 месеца, след което движенията на детето стават целенасочени. Дори тогава, ако бебето се интересува от играчката, ще направи първите опити да се обърне от гърба настрани, за да види по-добре всичко около себе си.

Ако детето няма силно желание да лежи по корем, можете да опитате да го задържите в това положение с фитнес топка или ярка играчка..

Преврати

Има три вида преврати, които бебето трябва да овладее. Всеки от тях отваря нещо ново за детето и помага за по-нататъшното му развитие. Ако детето закъснее с придобиването на такива умения, е необходимо да му помогнете с помощта на гимнастика.

От гърба встрани

Именно този вид преврати се превръща в първия знак, че мускулите на раменния пояс са станали по-силни. Активните деца овладяват това умение доста бързо, но има и случаи, когато детето е свикнало да лежи по гръб след 3 месеца и просто не иска да променя нищо. В този случай трябва да му помогнете да овладее това умение..

Учене, подпомагано от деца

За това ви трябва:

 • поставете детето на равна повърхност, където ще му бъде удобно;
 • след това можете да привлечете вниманието му с ярка играчка, като я повдигнете и рязко я отстраните настрани;
 • когато бебето се опитва с всички сили да се обърне зад играчката, трябва да я държите за гърба и главата.

Дете, запалено по такава игра, ще прави опити да се доближи до играчката. На този етап ще ви помогне лек масаж и поглаждане на ръцете и краката..

От гърба до корема

В този случай е необходимо да се обърнете към гимнастически упражнения, които ще помогнат за развитието на координацията на движенията и укрепването на мускулите..

Това изисква:

 • поставете детето по гръб и концентрирайте вниманието му върху упражненията;
 • след това с дясната ръка е необходимо да хванете детето за петите, а детето трябва да хване лявата ръка.
 • по този начин трябва да се опитате плавно да завъртите бебето, като го държите за раменете и главата.

Завоите трябва да се правят в двете посоки няколко пъти..

По-бърз резултат ще бъде, ако повтаряте това упражнение по няколко пъти на ден..

За такова обучение е много важно бебето да се чувства комфортно, за това трябва да му облечете удобни дрехи.

От корема до гърба

Този тип преврати е най-труден за дете..

За да го овладее, на помощ отново идва играчка..

Необходимо е да се концентрира цялото внимание на трохите върху него, като се води в различни посоки и след това да се прибере. Тогава детето ще иска да достигне до нея само и да направи опити за преобръщане. За да бъдат успешни, струва си да работите с детето предварително:

 • Омесете краката и ръцете с плавни движения, поглаждайте и успокоявайте.
 • Направете кръстосано упражнение за ръцете. За да направите това, бавно разтворете ръцете на бебето отстрани и след това ги поставете кръстосано върху гърдите, като всеки път променяте реда на ръцете, които са отгоре.
 • Велотренажорът, който представлява алтернативно огъване и удължаване на краката - помага за укрепване на ставите на краката.
 • Не забравяйте за постоянното полагане на детето по корем. В това положение лакътните стави са добре укрепени..

Изпълнението на такива прости гимнастически упражнения ще помогне на детето да овладее умението за преврат възможно най-скоро..

Допълнителни мерки

Когато детето проявява голям интерес, но от физиологична гледна точка превратът не се получава, е необходимо да се консултирате с педиатър. Това се дължи на мускулна слабост, докато упражненията са трудни за детето. В такива случаи помага специален масаж от детски масажист. Обикновено се предписва на малки деца, които не са усвоили това умение сами от 4 месеца..

Терапевтичен масаж за дете

Този масаж ще помогне за решаването на следните проблеми:

 • мускулна слабост;
 • напрежение - хипертоничност;
 • ускорете процеса на овладяване на преврата.

След курс на масаж, развитието на детето значително се ускорява. Появяват се нови способности и интерес към околната среда. Обикновено масажистът дава препоръки, които при по-нататъшно изпълнение служат като тласък на детето да започне да пълзи..

Какво ще помогне да се ускори придобиването на умение

За да придобие детето умението да се преобърне успешно навреме, трябва да обърнете внимание на следните препоръки:

 • правете ежедневен масаж на пръстите, което има положителен ефект върху тялото. Може да се извърши самостоятелно по съвет на педиатър или масажист;
 • плуването помага и за подобряване състоянието на мускулите, ефективно ги укрепва. Обикновено децата, които плуват в кръг почти от раждането, бързо овладяват преврати;
 • втвърдяването също играе важна роля, тъй като укрепва имунната система. Те могат да се правят паралелно с масаж или гимнастика;
 • упражнения за фитбол (по препоръка на педиатър), ще помогнат за укрепване на целия мускулен апарат и ще донесат много радост на детето.

Има много гимнастически упражнения и техники за обучение на дете да се преобърне. Но обикновено желанието и настроението на мъника е основният фактор..

Всяка майка се тревожи за бебето си, когато уменията му дори малко изостават от развитието на другите деца..

Срокът за овладяване на преврата се счита за норма от 2 до 4 месеца, но не забравяйте, че всяко дете е индивидуално. И това, което не успее днес, определено ще успее утре. Основното нещо е да му помогнете навреме.

Какво да правим със седалищна презентация?

Бременността е много специално време за жената. Този период е изпълнен с цяла гама от емоции, включително радост и безпокойство. Понякога трябва да се притеснявате за медицински доклади, резултатите от ултразвукови изследвания. Едно от тях е седалищното предлежание на плода. Но възниква въпросът: опасно ли е такова положение на бебето в матката или е напълно допустимо? Нека обсъдим този въпрос.

Видове седалищно представяне

След 35 седмици вътрематочен живот плодът обикновено заема позиция с главата надолу. Това трябва да осигури естествения поток на работна ръка. Факт е, че с правилната позиция, необходимият натиск върху майчиния фаринкс се постига в началото на раждането, а родовите пътища се разширяват достатъчно. Благодарение на това, след "раждането на главата", тялото и крайниците на плода ще преминат през родовия канал без особени затруднения.

Седалищно предлежание на плода се среща в около 4% от случаите. Това означава, че след 35 седмици от престоя в утробата, детето все още не е заело нормална позиция. Ако бременността е по-малка от 35 седмици, тогава няма какво да се притеснявате: повечето бебета обръщат глава надолу по-близо до очакваната дата на раждане.

При седалищно предлежание натискът върху фаринкса на майката е под нормалното, родовите пътища не се отварят достатъчно. Това се дължи на факта, че дупето на бебето е по-тясно и по-леко от главата. Трябва да кажа, че в тазовата позиция детето не винаги лежи със задни седалища. Има класификация на видовете седалищно представяне:

 • Седалище. Бебето се поставя със задни части надолу, краката са свити в тазобедрените стави, коленете са в изправено положение, притиснати към корема на бебето. Това е най-често срещаната седалищна презентация;
 • Крак. Хълбоците (или един от тях) са удължени, единият крак е на изхода от фаринкса;
 • Смесени. В този случай бедрата и коленете са свити..

Причини за седалищно представяне

Има огромен брой фактори, които карат детето да бъде „с главата нагоре“. Сред тях се разграничават следните причини за седалищно представяне:

1. Майчина:

 • тумори на матката - всякакви образувания, миоматозни възли, полипи механично предотвратяват преобръщането на плода;
 • преразтягане на матката (в резултат на няколко раждания, настъпили в миналото);
 • белези по матката;
 • хипер- / хипотония на матката;
 • неправилна структура на матката (двурога, седловидна матка, маточна хипоплазия и др.);
 • стесняване на таза на майката: при стесняване от 3-4 градуса или изкривяване на таза, бебето не може да заеме правилната позиция по физиологични, анатомични причини;
 • обременена история на гинекологията и акушерството на майката (аборт, кюретаж, труден труд, възпаление на матката или шийката на матката и др.).

2. Плодове:

 • недоносеност, ниско телесно тегло на бебето, в резултат на което детето е твърде подвижно, често сменя позицията си;
 • вродени аномалии - проблеми с централната нервна система, пикочните, мускулно-скелетните, сърдечно-съдовите системи и други малформации правят обръщането с главата надолу трудна задача за бебето;
 • многоплодна бременност - в този случай, напротив, има малко място за преврат на децата; често един или всички плодове са в неправилна позиция в утробата;

3. Плацентарна:

 • малко / многоводие: в първия случай мобилността на детето е затруднена, във втория - напротив, тя е увеличена;
 • къса пъпна връв (по-малко от 40 см);
 • заплитане с пъпната връв;
 • предлежание на плацентата - когато плацентата е под 7 см от вътрешния фаринкс, като по този начин я блокира, за детето е трудно да се преобърне;
 • фетоплацентарна недостатъчност (диагностицирана с CTG, ултразвук и други медицински мерки);
 • нарушен вестибуларен апарат: невъзможно е да се идентифицира тази причина преди раждането на дете и това не представлява сериозна заплаха за здравето му.

Доставка със седалищно представяне

В ситуации, когато плодът "седи" в матката с главата нагоре, решението за метода на раждането му се взема въз основа на следните фактори:

 • възрастта на родилката;
 • съпътстващи заболявания;
 • размера на таза на бъдещата майка;
 • гестационна възраст;
 • пол, тегло на детето, степен на удължаване на главата;
 • тип представяне на седалището.

Възможно е да се роди по естествен начин с неправилно положение на плода, ако:

 • гестационна възраст - 37+ седмици;
 • тегло на плодовете - 2,5-3,5 кг;
 • тазът на майката е с нормални размери;
 • установи, че плодът е женски;
 • седалищно представяне или смесено.

Ако някои от условията не са изпълнени, тогава се посочва цезарово сечение. Трябва да кажа, че дори при естествено раждане, което вече е започнало, лекарят може да вземе решение за цезарово сечение. Това се случва в случаите, когато по време на раждане се наблюдават:

 • фетална хипоксия;
 • загуба на един от крайниците на бебето или пъпната връв;
 • отлепване на плацентата;
 • слабо изразена трудова активност;
 • нарушена координация на раждането (шийката на матката не се отваря, въпреки че има контракции).

При такива обстоятелства операцията ще бъде разумно решение, тъй като животът и здравето на бебето ще зависят от това..

При естественото раждане има възможност за усложнения, някои проблеми. Те включват слабостта на труда, произтичащата от това хипоксия на плода в резултат на затягане на пъпната връв, отхвърляне на ръцете и главата. Последното заплашва с родова травма. Ето защо, ако лекарят е сигурен, че планираното цезарово сечение е най-безопасният изход, тогава се вслушайте в неговото мнение.

Как да коригирам седалищна презентация

Можете да опитате да коригирате представянето само след 32-35 седмици от бременността. Преди този период не се занимавайте с никакви аматьорски дейности: бебето вероятно ще заеме желаната позиция само, когато е готово за раждане..

Има начини да промените представянето на плода. Първият метод може да се нарече акушерски - това е външното въртене на плода. Всички действия се извършват от лекаря на етапи. Предварително се прави ултразвуково сканиране с фетометрия, за да се гарантира, че няма фетални малформации, нормалното разположение на плацентата, умерено количество околоплодна течност и малко тегло на плода. Всъщност само при тези условия може да се направи външният завой. След това бременната жена се инжектира с хексопреналин, за да отслаби мускулите на матката. Ако е необходимо, се прави епидурална. След това гинекологът пристъпва директно към външната ротация на плода в съответствие с всички правила. След края на процедурата се следи състоянието на детето.

Трябва да се каже, че външната инверсия на плода, с умело изпълнение, рядко носи усложнения. Тази процедура обаче не винаги успява. Съществува риск от усложнения под формата на:

 • остра фетална хипоксия;
 • частично или пълно отлепване на плацентата;
 • наранявания на нервен сплит в областта на рамото;
 • антенатална фетална смърт.

Дали да извършите тази процедура зависи от вас. Претеглете плюсовете и минусите, преди да продължите с въртенето на плодовете навън.

В допълнение към акушерските методи има начини за самокорекция на презентацията от майката чрез упражнения (за период от над 32 седмици). Преди да правите упражненията, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, защото може да има противопоказания.

Физиотерапия

Преди да правите гимнастика, направете малко загрявка. Ходете с обичайната си стъпка, след това на пети, пръсти. Повдигнете и спуснете ръцете си, завъртете ги. Повдигнете коленете отстрани на корема. След това можете да започнете да правите упражненията..

Упражнение 1

Застанете изправени с крака по-широки от раменете. Ръцете са отпуснати. Застанете на пръсти, разтворете ръцете си отстрани, извийте гърба си, вдишвайки. Издишайте, връщайки се в изходна позиция. Дублирайте 5 пъти.

Упражнение 2

Качете се на четири крака с наклонена глава. Закръглете гърба си чрез вдишване. Заемете изходната позиция, издишвайки. След това извийте гърба си, повдигнете главата нагоре, вдишайте. След това - отново в изходна позиция с издишване. Повторете 5 пъти.

Упражнение # 3

Легнете на пода с няколко възглавници отгоре. Възглавниците се поставят под таза, така че тазовите кости да са на 35-40 см над нивото на раменете. Коленете, тазът и раменете трябва да нарисуват права линия. Правете го два пъти на ден по 7 минути.

Упражнение 4

Легнете по гръб със свити крака и раздалечени на ширината на раменете. Краката са притиснати към пода. Ръцете са отпуснати, лежат по тялото. С вдишване повдигнете таза, гърба, отпуснете се на пода с краката и раменете. С издишване заемете първоначалната позиция. След това вдишайте, изправете краката си, издърпайте стомаха си. Мускулите на седалището, перинеума са напрегнати. С издишване - изходна позиция. Повторете до 7 пъти.

За да постигнете резултата, не само правете специални упражнения, но и се опитайте да се храните правилно и да се разхождате на чист въздух. Можете да си купите фитбол, да правите гимнастика върху него.

Така че, ако Вашият лекар Ви каже, че представянето на Вашето бебе е грешно, не се паникьосвайте. Ако сте бременна под 35 седмици, изчакайте бебето да се включи само. Ако се подготвяте да станете майка от ден на ден, доверете се на Вашия лекар, той знае какво да прави и ще избере най-безопасния метод за раждане за Вас..